[ vidakovic81 @ 10.05.2007. 23:40 ] @
Da li neko može da mi kaže kakvu svrhu imaju strana predstvanitva banaka koje se nalaze u Srbiji. Znam da ova predstavništva ne sarađuju sa građanstvom i da su neprofitabilne....ali ne znam zasšto uopšte one imaju ta predstavništva ovde.

Moja supruga piše neki seminarski rad na faxu, pa joj je profesor rekao da posveti malo pažnje i na ove banke.

Spisak banaka imate na ovom linku : http://www.nbs.yu/export/internet/latinica/50/50_2/index.html
[ pctel @ 11.05.2007. 10:51 ] @
Mozda da bi poslovale sa predstavnistvima stranih firmi. Recimo, strana firma ako hoce da posalje novac svojoj centrali preko domace banke, to ce da traje 3-7 dana dok stigne. Nasuprot tome, ako ta banka ima predstavnistvo ovde, pare ce biti tamo za minut!
[ Zoran Rodic @ 11.05.2007. 11:40 ] @
Recimo, Yubmes banka ima jako slabu sardnju sa gradjanstvom.
Njima su firme i preduzeca primat.

Naprimer, City bank moze imati na oku US Steel
Ovo je samo primer, ne znam gde deponuje sredstva US steel ali mi je logicno da su sredstva tamo

Citat:
vidakovic81: .. da su neprofitabilne....

Nijedna banka, nikada, ne radi nista neprofitabilno!!!
[ nkrgovic @ 11.05.2007. 20:46 ] @
Citat:
vidakovic81: Da li neko može da mi kaže kakvu svrhu imaju strana predstvanitva banaka koje se nalaze u Srbiji. Znam da ova predstavništva ne sarađuju sa građanstvom i da su neprofitabilne....ali ne znam zasšto uopšte one imaju ta predstavništva ovde.

Svako strano predstavnistvo, pa i ono neke banke je nedohodovno.

Ono sto ono radi je: predstavlja firmu, van maticne zemlje. To je, ali bukvalno, druga (treca, peta...) kancelarija te iste firme, samo sto je ova geografski malo udaljenija... :) . Razlog zasto se obicno otvaraju je da bi se usluge neke firme plasirale na stranom trzistu. Naravno, uslugu i dalje pruza maticna kuca, a posao je predstavnistva da tu kucu PREDSTAVLJA, te da potencijalne kupce njenih proizvoda/usluga pridobije i priblizi maticnoj kuci. Predstavnistvo ne moze potpisati ugovor, vec to radi matica, a predstavnistvo samo dovodi potencijalnog klijenta do matice. Prosto. :)