[ Lalemajstormoler @ 23.05.2007. 23:48 ] @
Zna li iko kako se pravi masa ili smesa za slatki kornet za sladoled.Po mom receptu mi puca kad ga ispecem i savijem u fisek.
[ Aleksacar @ 24.05.2007. 14:55 ] @
Napisi recept koji imas pa da isprobamo,ako nije tajna.
[ Majstor Duja @ 24.05.2007. 15:03 ] @
Citat:
bobicbranislav2000: Zna li iko kako se pravi masa ili smesa za slatki kornet za sladoled.Po mom receptu mi puca kad ga ispecem i savijem u fisek.


Ja bih probao i taj sto puca..sa kojom kuglom nekog vocnog `ladoleda..:)
Probaj da ih navlazis pre savijanja pa ih posle osusish...Kad da navratimo?
[ night-shift @ 24.05.2007. 21:14 ] @
Pitaj nekog Šiptara iz komšiluka (mada čisto sumnjam da će ti odati tajnu )
[ netman @ 25.05.2007. 02:50 ] @
Naravno da mu neće reći recept, to je porodična tajna. Moja majka je imala radnju pored poslastičarnice, iako su se znali GODINAMA nikad nisu hteli da kazu bilo koji recept, čak ni za limunadu ;-( Kad pitaš za recept, oni se te ljubazno odbiju i donesu ti gomilu kolača za dž samo da zaboraviš šta si hteo.

A što se tiče korneta, mislim da je vlažnost presudna za pucanje istog. Probaj da ekpermentišeš sa dužinom pečenja i temperaturom- povećaj temperaturu, skrati vreme. Znam da se pica peče na visokoj temperaturi(oko 450 "C) neko veoma kratko vreme i da zbog toga testo ostaje meko, inače ako ne postoji dovoljna temperatura da se brzo formira kora sva vlaga iz testa ispari.
Probaj pa javi.

P.S. Zaboravih da ti kažem da ih prvo uviješ, pa tek onda da ih pečeš (vidi šta si ti napisao!) :-))))))
[ ton_majstor @ 25.05.2007. 11:04 ] @
Zar nije najlakše kupiti oblande (kornet i jeste od istog-sličnog materijala), pokvasiti ih i pažljivo uviti u fišeke? Mislim, tako nekako krenuti u sve to? Nekada je kod "Trovača", "Šiptara", "Međeda", "Zlate" i onog na Bulevaru, prekoputa... JAT-a (ne sećam se imena), i jesu FORA bili ti veliki, tamni korneti savijeni u list, cvet...

Kopam sada po Netu, i mislim da sa malo upornosti može da se stigne do odgovora, jer je kornet ipak ŠIROKO korišćen proizvod. Dalje neću...

Pozdrav!
[ djolep @ 25.05.2007. 12:43 ] @
A google?
Kombinacije reci: "ice cream cone" cornet, wafer, making i recipe daju razne recepte i postupke.

Svojevremeno je domace kornete pravila jedna moja komsinica. Motala je sveze ispeceno testo (vrelooo..) oko limenog fiseka. Dok je vrelo je elasticno,a kad se ohladi postaje hrskavo. Do njenog recepta vise ne mogu doci. Davno je to bilo.
Citat:
Take Rose-water or other water, the whites of two eggs and beat them and your water, then put in flower, and make them thick as you would do butter for fritters, then season them with salt, and put in so much sugar as will make them sweet, and so cast them upon your irons being hot, and roule them up upon a little pin of wood; if they cleave to your irons, put in more sugar to your butter, for that will make them turn.

From Archimagirus Anglo-Gallicus; Or, Excellent & Approved Receipts and Experiments in Cookery (London: 1658)

PS Cini mi se i da prebrzo hladjenje povecava krtost.

[Ovu poruku je menjao djolep dana 25.05.2007. u 13:57 GMT+1]
[ Lalemajstormoler @ 26.05.2007. 00:33 ] @
Citat:
Aleksacar: Napisi recept koji imas pa da isprobamo,ako nije tajna.

10 kg brasna
12 jaja
4 kg secera
2 margarina
7 lit.vode
2 lit.mleka
To je to
Citat:
Majstor Duja: Ja bih probao i taj sto puca..sa kojom kuglom nekog vocnog `ladoleda..:)
Probaj da ih navlazis pre savijanja pa ih posle osusish...Kad da navratimo?

Mozete navratiti kad god hocete Dujo druze moj nije problem.
Pozdrav
Citat:
night-shift: Pitaj nekog Šiptara iz komšiluka (mada čisto sumnjam da će ti odati tajnu :))

100% da mi nece reci
Citat:
netman: Naravno da mu neće reći recept, to je porodična tajna. Moja majka je imala radnju pored poslastičarnice, iako su se znali GODINAMA nikad nisu hteli da kazu bilo koji recept, čak ni za limunadu ;-( Kad pitaš za recept, oni se te ljubazno odbiju i donesu ti gomilu kolača za dž samo da zaboraviš šta si hteo.

A što se tiče korneta, mislim da je vlažnost presudna za pucanje istog. Probaj da ekpermentišeš sa dužinom pečenja i temperaturom- povećaj temperaturu, skrati vreme. Znam da se pica peče na visokoj temperaturi(oko 450 "C) neko veoma kratko vreme i da zbog toga testo ostaje meko, inače ako ne postoji dovoljna temperatura da se brzo formira kora sva vlaga iz testa ispari.
Probaj pa javi.

P.S. Zaboravih da ti kažem da ih prvo uviješ, pa tek onda da ih pečeš (vidi šta si ti napisao!) :-))))))

Ne mogu prvo da ih uvijem pa tek onda da ih pecem posto je ovaj moj toster tako napravljen da ih pece kao palacinku i onda imam alat u koji gurnem okrugli kornet i sa konusnim alatom savijam,ma nesto sam zeznuo ili sam stavio vise mleka a mislim da jesam.
Citat:
ton_majstor: Zar nije najlakše kupiti oblande (kornet i jeste od istog-sličnog materijala), pokvasiti ih i pažljivo uviti u fišeke? Mislim, tako nekako krenuti u sve to? Nekada je kod "Trovača", "Šiptara", "Međeda", "Zlate" i onog na Bulevaru, prekoputa... JAT-a (ne sećam se imena), i jesu FORA bili ti veliki, tamni korneti savijeni u list, cvet... :)

Kopam sada po Netu, i mislim da sa malo upornosti može da se stigne do odgovora, jer je kornet ipak ŠIROKO korišćen proizvod. Dalje neću...

Pozdrav!

Ne vredi druze gore sam objasnio postupak pravljenja istih.
Hvala.
Citat:
djolep: A google?
Kombinacije reci: "ice cream cone" cornet, wafer, making i recipe daju razne recepte i postupke.

Svojevremeno je domace kornete pravila jedna moja komsinica. Motala je sveze ispeceno testo (vrelooo..) oko limenog fiseka. Dok je vrelo je elasticno,a kad se ohladi postaje hrskavo. Do njenog recepta vise ne mogu doci. Davno je to bilo.

PS Cini mi se i da prebrzo hladjenje povecava krtost.

[Ovu poruku je menjao djolep dana 25.05.2007. u 13:57 GMT+1]

Sad cu malo Googlati hvala.