BEOGRAD - Sedamnaestogodišnji S. H. i S. M., obojica iz Zemuna, uhapšeni su oko 10 sati ujutru, samo nekoliko minuta nakon što su opljačkali filijalu „Hipo Alpe-Adrija banku“ u Brankovoj ulici i ukrali milion i po dinara i 30.000 evra. Treći maloletnik koji je učestvovao u pljački uspeo je da pobegne policiji i za njim se još traga.
Akciju hapšenja započela je saobraćajna policija, koja se u trenutku pljačke nalazila u blizini banke. Maloletni S. K. uhapšen je nedaleko od banke, dok je u ruci držao kesu sa novcem. U kesi je bio i pištolj koji su razbojnici oteli od radnika obezbeđenja, kao i hirurške rukavice.
Drugi razbojnik, S. M. uspeo je na kratko da pobegne, ali je akcijom saobraćajne policije i OUP-a Savski venac, ubrzo uhapšen u Ulici Gavrila Principa. Kod njega je pronađen plastični pištolj, kojim su po ulasku u banku, zapretili zaposlenima.
- Dečko je trčao Kameničkim ulicom, odozgo. Nekoliko policajaca je trčala za njim. Vikali su. U tom trenutku sam ulazio u zgradu. Stigli su ga na parkingu kod Ekonomskog fakulteta. Stavili su ga uza zid, raširili mu noge, a onda ga nekoliko puta udarili pendrekom. Oborili su ga na zemlju, a zatim su počeli da ga udaraju nogama i rukama. Nije se branio. Kleknuo je, a policajci su mu stavili lisice na ruke. Tada je došao inspektor u civilu. Opalio mu je šamar. Posle su došli i drugi policajci, strpali ga u automobil i odvezli - priča za „Blic“ jedan od očevidaca hapšenja.
On kaže da je uhapšeni mladić, dok je trčao Kameničkom, nešto bacio i da su se policajci vratili da to uzmu.
Osumnjičeni maloletnici su prethodno uleteli u banku, maskirani fantomkama. U tom trenutku, u banci su bile četiri šalterske radnice, radnik obezbeđenja i jedan klijent, koji je došao da podigne novac.
Da li je ovo prekomerna upotreba sile od strane policije? Mislim da jeste. Opljackao je banku, dobice par godina, ali to znaci da one siledzije treba da ga tuku. Bezao je pred njiima? Ni to nije razlog da ga tuku. Ako su ga vec uhvatili onda lisice na ruke i pravo u stanicu...
[ Slobodan Miskovic @ 31.05.2007. 20:52 ] @
A ti verujes svemu sto objave u novinama? :)
[ fanfon @ 31.05.2007. 20:54 ] @
Pa ne verujem svemu, ali citirali su izjavu svedoka. Uopste mi ne izgleda toliko neverovatno kao tebi...
[ Silencer @ 31.05.2007. 20:55 ] @
Da se ja pitam ruke bi im odseko za primer ostaloj deci. Ti kao maloletnik da nosis Pistolj mislim da ne komentarisem za decu sto su onog u Nisu taksistu pretukli isto pistolj nosili (14 godine?) ? Sta je to ?
[ fanfon @ 31.05.2007. 20:59 ] @
Hmm...Mislim da je vec dokazano da u zemljama gde se primenjuje serijatsko pravo stopa kriminala nije u padu...
[ Slobodan Miskovic @ 31.05.2007. 21:00 ] @
Citat:
ali citirali su izjavu svedoka.
Koji nema ni ime ni prezime :)
[ S_Kid @ 31.05.2007. 21:00 ] @
To je oko 34% naroda.
[ fanfon @ 31.05.2007. 21:02 ] @
Zar moraju? To opet ne znaci da nije istina. Pretpostavimo da jeste. Ako ti ne verujes, ne moras ucestvovati u raspravi. Tvoje pravo...
[ kUdtiHaEX @ 31.05.2007. 21:08 ] @
Ne, nego su trebali da ga pomaze po glavi i da mu daju kiselu vodu da se povrati od trcanja (i po mogucstvu da dovuku 2 ribe da ga 'lade, jadnicak je mogoa da navuce nazeb ili kakvu prehladu).
E nakon toga su trebali da pozovu lokalni Rols Rojs i da ga odvezu u stanicu (i da prostru crveni tepih ispred njega).
Aha - vazi. Hoces da se igras bandita, nema frke :) ali ako te uvate budi junacina pa trpi jer si ispao MAGARAC. Trebali su malo jace.
Ne kapiram sta ste ocekivali da ce da rade sa njim?
[ ton_majstor @ 31.05.2007. 21:10 ] @
Neka biju, pa nek' oderu od batina!!!
Ušli su sa plastičnim, a maznuli čuvaru PRAVI!!! Znači, malo je falilo da pucaju! To što NISU, ne opravdava, MOGLI SU!
Citat:
Opljackao je banku, dobice par godina, ali to znaci da one siledzije treba da ga tuku.
Fanfon, mržnju prema policiji ili društvenom ustrojstvu plasiraš na pogrešnom primeru. Samo je još falilo da napišeš "mukica" za tog razbojnika!
Da si bio u banci tog trenutka, ne bi ovo postovao, mislim.
Pozdrav!
[ fanfon @ 31.05.2007. 21:10 ] @
Nije da ga branim, ali da su mu slomili obe noge, da li bi imao isto komentar.? Dokle je ta granica do koje bi ga mogli tuci ili mozda je trebalo da ga na mestu ubiju da daju primer ostalima? Gde je tu pravna drzava?
@ton_majstor
Ne mrzim ih uopste, ali nekad ne mogu da istrpim dvostruke standarde...Vozis prebrzo pati naplate kaznu, a dok ti jedan pise drugi zeva, a trojica projure pored takodje vozeci prebrzo a onaj drugi ne reaguje. Desavalo mi se to vec...
[ Silencer @ 31.05.2007. 21:14 ] @
Kao sto vozace kad zaustavi saobracajac pa mu naplati kaznu 3000 din za prekoracenje brzine, a on mangup ne plati pa plati kad se zavrsi sudski postupak 6000 din, ima da place sto je platio tu kaznu i nece vise da krsi zakone.
Tako i ovu decu treba da tuku i da biju, koja pravna drzava, maloletno dete da mi nosi oruzije i da mi uperi u glavu ? Ajde nadji se ti na takvom mestu, da sam ja bio tamo i da se to meni desilo ja bi se pridruzio policiji i sutirao bi ga i ja.
Ma bre ko u Dubai ako krades isece ti ruku i kraj price :) pa ti kradi opet ? A drugi nek razmisljaju dal ce da kradu... Ili ajd da bude blaze nek ka stave na trg i bicuju :)
[ Slobodan Trebovac @ 31.05.2007. 21:21 ] @
Ja bi te lopuze, ****** im ***** vesao da vise kao plakati, da opominju narod, pa nemamo mi toliko da moze da se krade, nego tek da se zivi. Jel' tako? ;)
[ Zoran Rodic @ 31.05.2007. 21:23 ] @
Citat:
fanfon:...Dokle je ta granica do koje bi ga mogli tuci ......
Saznace jos koliko veceras
To je sto se tice njega.
A sto se tice tvoje dileme, mislim da je jasno na koji nacin mozes saznati dokle dosezu granice policijske brutalnosti
[ fanfon @ 31.05.2007. 21:27 ] @
Medju maloletnicima je oko 30% povratnika. Na njih batine ne deluju...Imao sma prilike da vidim nekog klinca u komsiluku koji je bio teski narkoman(predozirao se prosle godine). Stalno je krao da bi imao da kupi drogu. Policija ga je bezbroj puta pretukla bukvalno do neprepoznatljivosti, ali to nije imalo nikakvog uticaja na njega. Stalno se vracao...
[ Slobodan Miskovic @ 31.05.2007. 21:52 ] @
Citat:
Ako ti ne verujes, ne moras ucestvovati u raspravi. Tvoje pravo...
Naravno, zato nisam ni komentarisao sam dogadjaj ali mi je neverovatno kako ljudi veruju svemu sto procitaju a jos vise sto za svaki dogadjaj nadju svedoka koji ce da kaze sve sto je video i koji naravno ostaje anoniman ;)
[ fanfon @ 31.05.2007. 21:59 ] @
Nisam rekao da verujem svemu, ali ne znam sta je tebi potrebno da poverujes u nesto? Jedino da vidis licno? Mogao bi da kazem da nije tacno da je 2pac ubije i naslo bi se pola koji bi poverovali, a pola koji ne bi. Sve je stvar do pojedinca. To sto ti ne verujes uopste novinama je tvoja stvar.
[ Zoran Rodic @ 31.05.2007. 22:02 ] @
Ma znas sta je tu strasnije
Ubio premijera, docekali/priveli ga sa crvenim tepihom, skupila se sva "elita" da ga pazi i obracaju mu se sa VI.
A ove sitne barabe umlate ko konje
Ubijes novinara i niko te moze pronaci, a izbodes babu u Zemunu i nadju te za 30 minuta
A za ovakva sranja uvek imas gomilu svedoka a za ona druga, nigde nikoga
To se zove organizoavni kriminal bato.. sa tim nema zajebancije, onda je svima maca pojela jezik da te ne bi pojeo mrak :)
Inace samo da prokomentarisem temu.. Bezanje od policije=opiranje pri hapsenju.. a zna se kako se postupa prema onima sto se opiru.. da ne pominjem da su imali pistolj.. znaci treba ih olesiti od batina.. pa kad ih olesis onda ih lesis jos..
[ nkrgovic @ 31.05.2007. 22:12 ] @
- Vaspitno ubijanje od batina je glupost. Niko se ne vaspitava batinama vec, pre svega, primerom.
- Posao policije nije da vaspitava, vec da deluje strogo po zakonu. Silu smeju da koriste samo u samoodbrani, i samo koliko je neophodno da se osumljiceni (ne krivac! to moze samo sud da odluci pravnosnaznom odlukom) spreci u tome da povredi nekoga. Sve ostalo je prekoracenje ovlascenja i MORA biti kaznjeno.
Kazne za odredjena dela propisuje zakon. Batine nisu medju njima. Ako vam se ne svidja, trazite da se zakon menja, a do tad policija MORA da se ponasa po njemu. Batinjanje samo objasnjava tom momku da je sve u batinama, i da ce on biti u pravu ako on posle nekog izbatina....
Ako su komentari na ubistvo bivseg premijera dozvoljeni, i ne smatraju se krsenjem pravilnika na ovoj temi nek neko od moderatora to kaze, pa da i ja dam svoje misljenje o tome... :)
[ fanfon @ 31.05.2007. 22:42 ] @
Citat:
nkrgovic:Kazne za odredjena dela propisuje zakon. Batine nisu medju njima.
A sta je onda po tebi prekomerna upotreba sile ako ne batine? Zar postoji jos neki vid fizickog povredjivanja, a da nije pod pojmom batinanja?
[ mrle 011 @ 01.06.2007. 00:39 ] @
Citat:
nkrgovic: .......... da se osumljiceni (ne krivac! to moze samo sud da odluci pravnosnaznom odlukom) ............
tako je.
samo kada sud odluci da si kriv, onda si kriv. molim lepo.
ne znam kako to ljudi vec jednom ne shvate. svaki dan imaju bar po jednog patriotu na tv-u koji im to lepo objasni, a oni, il' se prave blesavi, il' nista ne razumeju.
obljackas, otmes, ubijes, silujes ...... i normalno da nisi kriv, ako te sud ne osudi.
zasto bi bio kriv? nije mi jasno. kad mozes lepo da se sakrijes ili pobegnes, na primer.
ja se svaki put iznerviram kada cujem da je, recimo, adolf hitler kriv za nesto.
pa, niko ga nikad, nigde nije osudio nizasta. kako covek moze biti kriv?
prosto neverovatno kakve sve ljudi ideje imaju po svojim glavama.
Citat:
nkrgovic: ...........
Ako su komentari na ubistvo bivseg premijera dozvoljeni, i ne smatraju se krsenjem pravilnika na ovoj temi nek neko od moderatora to kaze, pa da i ja dam svoje misljenje o tome... :)
jao! ja prosto gorim od zelje da cujem tvoje misljenje.
ovom prilikom najlepse molim moderatore da ti dopuste da ga ovde izneses.
prosto ne mogu docekam, sav sam se oznojio.
jasno je k'o dan da nevini ljudi sede po zatvorima.
pa, imaju oni valjda pravo da se zale vrhovnom sud, a dok vrhovni sud ne kaze svoje, ne znam kako ih neko moze smatrati krivim.
o ovima koji su u bekstvu necu ni da pricam.
a tek kada cujem price o krivici premijera i ljudi iz njegovog kabineta ja skroz poludim.
pa koji, bre, sud moze njih da osudi?
pa ne da ih nikad niko nece osuditi, nego ih niko nikad nece nizasta ni pitati.
ljudi su nevini bre k'o nedonosce.
'aj ziveli!
[ abishai @ 01.06.2007. 01:40 ] @
Citat:
Gde je tu pravna drzava?
E stvarno... kada cujem ovakvu glupost kao i glupost kada neki kriminalac trazi neka prava, prevrne mi se zeludac, koliko su neki ljudi ograniceni.
Postavicu ja tebi jedno pitajne - jel su se ti kriminalci zapitali gde su prava povredjenih ? Jel je te kriminalce boleo ku**c jer ce izvrsiti krivicno delo i prekrsiti zakone ? Jeste malo sutra...
Ljudi koji tako gledaju (podrzavaju ih, zele da im daju prava) su ili jedni od njih ili retardiranii, mada su verovatno jedni od njih pa onda i njima to odgovara.
Samo bih voleo da takvi ljudi dozive tako nesto pa bas da vidim onda da li bi i dalje pricali/pisali tipa: policijska brutalnost, gde su prava kriminalaca... kakva bre prava, kada neko izvrsi tesko krivicno delo, trebaju mu se odmah oduzeti sva prava.
[ milanche @ 01.06.2007. 07:40 ] @
Citat:
abishai: Ljudi koji tako gledaju (podrzavaju ih, zele da im daju prava) su ili jedni od njih ili retardiranii, mada su verovatno jedni od njih pa onda i njima to odgovara.
U USA ih zovu imenom 'liberals'.
Psihijatri po prirodi svoje profesije pokusavaju da posmatraju i analiziraju reakcije ljudi iz raznih drustvenih grupa.
Tako se jedna manja grupa psihijatara fokusirala na opste crte tzv. liberalne populacije, bez nekog politicki motivisanog cilja. Ne mogu sada u kasne sate nikako
da se setim imena, ali se secam emisije (pre nekoliko godina).
Elem, najbitniji od publikovanih zakljucaka je bio da je kod vecine tzv. 'liberala' u odredjenoj meri poremecen deo mozga koji obavlja odlucivanja u vezi sa prioritetima
stvari (tzv. prioritizer). Jedan od psihijatara je u pomenutoj emisiji naveo kao dobru analogiju likove iz crtanih filmova (macka Toma ili Kostu Kojota) koji jureci za nekim
(recimo misem Dzerijem ili pticom trkacicom) u jednom trenutku istrce par metara iza ivice litice i nastavljaju da trce ne obaziruci se na cinjenicu da je od pre par metara
vrag odneo salu (tj. nastupilo je nesto sasvim drugacije), stavljajuci svoju zacrtanu sekvencu (ili sistem simetrija) iznad bilo kakvih fizickih ogranicenja i zadatosti koja
moze biti potpuno brisu sve predhodno vazece predpostavke.
Rekli su doduse, da identifikacija ovakvih simptoma kod mladjeg sveta kojem je svojstven idealizam nije 'clear cut', medjutim kod starijih od 35 godina biva vec drugacije
klasifikovano. Sto bi rekao Nikola Pasic: 'ko nije levicar u mladosti nema dusu i srce, a ko nije desnicar u starosti nema pamet'
[ Zoran Rodic @ 01.06.2007. 07:58 ] @
Citat:
milanche: Sto bi rekao Nikola Pasic: 'ko nije levicar u mladosti nema dusu i srce, a ko nije desnicar u starosti nema pamet'
Sjajna definicija, koja ce mi u buducnosti pomoci da shvatim neke ljude
Inace, dopada mi se sto sam promasena licnost po toj logici.
Ps
A evo malo sam odspavao i smirio strasti pa cu obratiti paznju i na neke druge aspekte tog dogadjaja.
Elem, nije dobro sto su ta umlatili, jer mozda jednog dana postane ministar policije.
Eto tako
Pozdrav
[ ntojzan @ 01.06.2007. 08:17 ] @
Policija nema prava da upotrebi silu i tacka. Ako se zakon bude promenio, sudstvo bude ukinuto i mlacenje na ulici bude nacin kaznjavanja zlocina, onda ce takvi postupci policije biti u redu. A do sada su ti policajci podjednako zlocinci kao i ti klinci koji su opljackali banku. Recimo ako ja otkrijem da mi neko krade nesto i prebijem ga, zavrsicu u zatvoru posto nemam prava da udarim coveka osim u samoodbrani. Zasto bi policajci to mogli po svom nahodjenju? Da li vi tvrdite da oni poseduju neki visi osecaj morala pa onda treba da im se da pravo da izlemaju koga god hoce?
[ _djevojka_ @ 01.06.2007. 08:56 ] @
A da li je OK necija brutalnost, uopste? Bila fizicka ili psihicka?
Da li su ta dva/tri mladica usla u banku, i onako, usput, opusteno pitali – ‘Hej, je l’ bi mogli molim Vas otvoriti sefove, isprazniti sav kesh koji drzite, da bi mi napunili nase torbe, i sto prije izasli odavde?’. I don’t think so.
Malo deranja, vristanja, neko nekog mlatne, povlacenje pistolja, drugog oruzja, drzanje istog uperenog u glavu, vrat, eventualno praznjenje sarzera, utjerivanja straha u kosti, maltretiranje osoblja, utjerivanje straha u kosti klijentima koji su se tu nasli, mozda koji noz/dva + povrede. Da li je to OK?
I onda to izjednaci sa nekoliko udaraca pendrekom i jednim samarom. Hajde za bonus dodaj jos samara, i udaraca u stanici.
Ko su tu u stvari siledzije?
Da li ce ta dva/tri mladica placati za rehabilitaciju osoblja (psihicku/psihologe/psihijatre) + izgubljene dane sa posla + stres koji ce osjecati kasnije?
Da li ce ta dva/tri mladica brinuti o rehabilitaciju/pretrpljenom strahu klijenata koji su se tu nasli?
Da li ce ta dva/tri mladica placati za eventualne medicinske troskove? One koji su trenutni + one na duze staze?
Da li ce ta dva/tri mladica placati za izgubljenu klijentelu + biznis (dosta ljudi ne zeli da se nadje na takvom mjestu neko vrijeme)?
Ako usput ubiju nekog ko ima porodicu, da li ce izdrzavati njihovu djecu do osamnaestog rodjendana, i placati im troskove zivota, skolarine, i sl.?
Znaci, naneses stetu, koju ne placas, i odes u zatvor, gdje ce te izdrzavati ti isti ljudi kojima si utjerivao strah u kosti, ali ti se ne svidja sto nisi mazen i pazen za uzimanje neceg sto nije tvoje.
Dobro jutro.
Ne, nije ok da ih mlate toliko pendrekom ili bilo cim drugim, ali nije ni bilo u redu da pljackaju banku na prvom mjestu. Kao sto oni nisu pitali zrtve cime bi da ih plase i utjeravaju strah, tako ni njih niko ne pita o izboru – cime bi da im policija utjeruje strah. Nema duplih standarda. Stavise, ako urade cost/benefit analizu, uradili su stetu u svakom pogledu, i samo imaju dug, koji nikad nece biti prisiljeni da plate. Poreski obveznici ce im cak placati rehabilitaciju. Tako da je suvisno pricati o tome sta je fer ili ne.
Citat:
ntojzan: Zasto bi policajci to mogli po svom nahodjenju? Da li vi tvrdite da oni poseduju neki visi osecaj morala pa onda treba da im se da pravo da izlemaju koga god hoce?
I upravo pitanje koje sam i sama htjela postaviti, samo modifikovano da se tice onih koji zele da se igraju:
Da li ta dva/tri mladica imaju neki visi osjecaj morala, pa da sebi odrede pravo: da izlemaju koga god hoce, da plase koga god hoce, da se izivljavaju nad kime god hoce, da uzimaju i kradu sta zele, i da rade sta god hoce? Zasto bi to oni mogli po svom nahodjenju? Po cemu su izabrani da se izivljavaju i da to mora da bude OK sa svim drugim ljudima?
[ Marko Jovanovic BG @ 01.06.2007. 09:37 ] @
Kokoska ili jaje, panduri su samo orudje nista vise, oni imaju jasna ovlascenja i pravila po kojima moraju da rade, ukoliko prekrse ta pravila znaci da zloupotrebljavaju polozaj. Sto se tice "klinaca", mogli su da ih isteraju na sud pa da ih osude po "Dusanovom zakoniku" bilo bi o.k. ali ovako je to sto jeste. Niko ne sme da preuzima pravdu u svoje ruke i leci svoje frustracije drustvom na bilo koji nasilan nacin prema drugom.
[ Miroslav Jeftić @ 01.06.2007. 09:39 ] @
@devojka
Uglavnom se slažem, mada što se tiče ovog poslednjeg: ipak su ti mladići s jedne strane zakona, a policija s druge i ne mogu se valjda isto ponašati (tj. ne mogu važiti ista pravila za oboje), nisu to dva mafijaška klana jedan protiv drugog (valjda nisu ).
Ja sam radije za to da ih kulturno (koliko je moguće) privedu, a posle cepe dobre (zatvorske) kazne, nego obrnuto - izlemaju ih na ulici, a posle ih puste posle šest meseci.
[ _djevojka_ @ 01.06.2007. 10:23 ] @
Citat:
Marko Jovanovic BG: Niko ne sme da preuzima pravdu u svoje ruke i leci svoje frustracije drustvom na bilo koji nasilan nacin prema drugom.
Slazem se. Tako ni ta dva/tri mladica ne bi smjela da uzimaju pravdu u svoje ruke, i da lijece svoje frustracije drustvom na bilo koji nasilan nacin prema drugom, zar ne?
Citat:
Miroslav Jeftić: Uglavnom se slažem, mada što se tiče ovog poslednjeg: ipak su ti mladići s jedne strane zakona, a policija s druge i ne mogu se valjda isto ponašati (tj. ne mogu važiti ista pravila za oboje), nisu to dva mafijaška klana jedan protiv drugog (valjda nisu :D).
Ja sam radije za to da ih kulturno (koliko je moguće) privedu, a posle cepe dobre (zatvorske) kazne, nego obrnuto - izlemaju ih na ulici, a posle ih puste posle šest meseci.
A cek...pa, znaci, ako policajac mlatne tu dvojicu/trojicu - trebalo bi da odgovara u svakom smislu te rijeci, bilo manja plata, bilo suspenzija, gubitak polozaja i sl.? OK.
A ako se ta dvojica/trojica izivljavaju nad zrtvama, zar ne bi bilo fer da i oni odgovaraju u svakom smislu te rijeci?
Znaci, placanje troskova:
- prodaja njihove licne imovine,
- prodaja bilo kakvih stvari koji se nadju u njihovom posjedu,
- ako su maloljetna lica, prodaja imovine njihovih roditelja (sem kuce u kojoj se zivi), auta i sl.,
- ugovorom se obavezuju da ce sljedecih pet/deset/petnaest/dvadeset/trideset godina placati dok ne otplate stetu koju su ucinili (i naci nacin da se prate i da se naplati).
Sasvim si u pravu. Ne vaze ista pravila za oboje. Policajac moze biti suspendovan zbog par samara, a ta dvojica/trojica mogu setati ulicom vec sljedece sedmice. I to sve kulturno, elegantno.
Otvoreno se moze derati - vidi sta mu rade, udarci pendrekom, samari, bla bla bla..., a niko nije pogledao traku iz banke i derao se - vidi sta im rade, ubijaju ih, muce ih, utjerivaju strah u kosti... Zasto? Zato sto nije ni prikazana.
I naravno - bad guy - policija sto krsi zakon. :)
Zasto? Zato sto je Blic napisao jednu stranu price, dovoljno evokativnu da pobudi par burnih reagovanja, i pljuc pljuc.
Bilo bi zaista zanimljivo vidjeti reagovanja ljudi kada bi se citava drama odigrala uzivo u njihovoj dnevnoj sobi (na kutiji), a onda prizore onog sto se desilo poslije toga. Na kraju dana, sve se svede na shminkanje stvarnosti od strane medija.
Toliko o kulturi. Ili nekulturi. I ljudskoj podloznosti da se nahushkaju na nekog ko radi svoj posao.
[ ntojzan @ 01.06.2007. 10:28 ] @
_djevojka_: problem u tvom gledanju sto je previse usko. U ovom konkretnom slucaju je evidentno da su ti mladici krivi za to sto su pocinili. Ali ako policajci smeju da udaraju koga god hoce, to znaci da smeju i tebe licno da izudaraju ako misle da si nesto uradila. Zbog toga postoji sudstvo da se pre kazne prvo utvrdi da li je neko kriv a tek onda da se kazni, da bi se izbeglo kaznjavanje nevinih ljudi. Inace niko ne kaze da ti klinci nisu krivi, samo je cinjenica da su se policajci samim tim sto su tog klinca pretukli srozali na isti nivo.
[ Slobodan Miskovic @ 01.06.2007. 10:39 ] @
Citat:
Sto bi rekao Nikola Pasic: 'ko nije levicar u mladosti nema dusu i srce, a ko nije desnicar u starosti nema pamet'
Ili jos bolje sto je rekao Cherchil: "Ko nije bio komunista u mladosti nema dusu a ko je to ostao nema mozga"
[ tosa @ 01.06.2007. 10:46 ] @
Ne zna se koji je gori od njih...
[ Miroslav Jeftić @ 01.06.2007. 10:54 ] @
Citat:
_djevojka_: A cek...pa, znaci, ako policajac mlatne tu dvojicu/trojicu - trebalo bi da odgovara u svakom smislu te rijeci, bilo manja plata, bilo suspenzija, gubitak polozaja i sl.? OK.
A ako se ta dvojica/trojica izivljavaju nad zrtvama, zar ne bi bilo fer da i oni odgovaraju u svakom smislu te rijeci?
Znaci, placanje troskova:
- prodaja njihove licne imovine,
- prodaja bilo kakvih stvari koji se nadju u njihovom posjedu,
- ako su maloljetna lica, prodaja imovine njihovih roditelja (sem kuce u kojoj se zivi), auta i sl.,
- ugovorom se obavezuju da ce sljedecih pet/deset/petnaest/dvadeset/trideset godina placati dok ne otplate stetu koju su ucinili (i naci nacin da se prate i da se naplati).
Sasvim si u pravu. Ne vaze ista pravila za oboje. Policajac moze biti suspendovan zbog par samara, a ta dvojica/trojica mogu setati ulicom vec sljedece sedmice. I to sve kulturno, elegantno.
Otvoreno se moze derati - vidi sta mu rade, udarci pendrekom, samari, bla bla bla..., a niko nije pogledao traku iz banke i derao se - vidi sta im rade, ubijaju ih, muce ih, utjerivaju strah u kosti... Zasto? Zato sto nije ni prikazana.
I naravno - bad guy - policija sto krsi zakon.
Ti si izgledala pobrkala malo nivoe vlasti. Dužnost policije nije da kažnjava, sud je tu da odredi stepen i vrstu kazne. Ako će policija i da hapsi i da kažnjava, čemu sud onda? Da ne bude zabune - ti što su uhapšeni su debelo zaslužili batine, ali ne može to da bude posao policije. Sutra će tako neko nastradati ni kriv ni dužan, kao što kaže ntojzan, u stvari ne sutra nego juče - bila je pre neki dan vest na b92 da je neki mladić prebijen negde u južnoj Srbiji skoro bez razloga.
[ bakara @ 01.06.2007. 11:02 ] @
@_djevojka_
Bravo, svaka rec ti je na mestu...
A za one koji misle da policija ne treba da bije...
mozda i ne treba, ali me bas zanima na koji nacin bi ste vi hapsili nekoga ko bezi a jos je i naoruzan?
Mislite li da bi ti momci dobrovoljno dozvolili da ih uhapse?
[ fanfon @ 01.06.2007. 11:03 ] @
Citat:
E stvarno... kada cujem ovakvu glupost kao i glupost kada neki kriminalac trazi neka prava, prevrne mi se zeludac, koliko su neki ljudi ograniceni.
Ako cemo se vec vredjati ti si ogranicen. Znaci po tebi ubicu uopste ne bi trebalo braniti vec odmah osuditi, a pre toga seckati na komadice da se zadovolji zelja za osvetom svih onih koji su pogodjeni njegovih cinom? Ako advokat prihvati da brani ubicu on valjda brani coveka, a ne zlocinca?
P.S. Neko je pomenuo situaciju da li bih isto reagovao da sam se nasao u banci. Ne bih to znao da odgovorim posto se nisam nasao u takvoj situaciji, ali ako se uzme u obzir da su isli u pljacku sa plasticnim pistoljem, a ne pravim, onda mogu pretpostaviti da nisu hteli nikog da povrede ili ubiju. Naravno, to ih ne opravdava i zaposleni nisu nikako mogli znati njihove namere. A sto se tice pistolja koji su oteli od radnika obezbedjenja, meni sa njihove tacke gledista izgleda sasvim logicno da to urade. Pa da su mu ostavili pistolj sigurno bi pucao u njih da je mogao...
mozda i ne treba, ali me bas zanima na koji nacin bi ste vi hapsili nekoga ko bezi a jos je i naoruzan?
Ako je vest tačna (ako nije, onda je druga stvar), nisu se nešto opirali (kada su ih sustigli). A valjda se uče još neke tehnike savladavanja protivnika na akademiji osim "udri ga pendrekom".
[ dmauka @ 01.06.2007. 11:10 ] @
Gledajuci sa pravne strane, policija ima pravo da upotrebi sredstva prinude u slucajevima propisanim zakonom. Ovde je slucaj u kome se mesaju osecaj za pravdu i moral koji svako od nas poseduje na individualnoj osnovi i nesto sto je sa pravne strane definisano ali bez navodjenja detalja.
Da li je osumnjiceni bezao? Ocigledno jeste.
Da li je osumnjiceni posedovao vatreno oruzje? Ne znamo, moguce da jeste a moguce da je u medjuvremenu odbacio oruzje da bi umanjio mogucnost reakcije policije ili da bi mu se uzelo kao olaksavajuca okolnost jer je uhapsen bez oruzja. U ovom slucaju, ukazuje se na cinjenicu da je osumnjiceni upoznat sa merama represije i sa krivicnim zakonom.
Da li je osumnjiceni pruzio otpor pri hapsenju? Nije precizno navedeno ali ako su morali da ga stignu, i to moze biti okarakterisano kao pruzanje otpora.
Da li je osumnjiceni poslusao naredbu ovlascenih lica da zauzme stav neophodan za sigurno privodjenje? Takodje ne znamo.
Jedino sto znamo jeste da je policija tukla obijaca banke i tacka. Imajuci u vidu stav i odnos 99% gradjanstva Srbije prema organima reda, nije tesko zakljuciti da je POLICIJA PREKORACILA OVLASCENJA!!! i da to treba potencirati u celoj ovoj vesti.
Iskreno, obzirom ad policija ima pravo da upotrebi cak i vatreno oruzje pri odbrani sebe I DRUGIH LICA, gos`n obijac je prosao veoma dobro. Na demokratskom zapadu vec bi mirisao bele rade odozdo...
Citat:
ntojzan: Policija nema prava da upotrebi silu i tacka. Ako se zakon bude promenio, sudstvo bude ukinuto i mlacenje na ulici bude nacin kaznjavanja zlocina, onda ce takvi postupci policije biti u redu. A do sada su ti policajci podjednako zlocinci kao i ti klinci koji su opljackali banku. Recimo ako ja otkrijem da mi neko krade nesto i prebijem ga, zavrsicu u zatvoru posto nemam prava da udarim coveka osim u samoodbrani. Zasto bi policajci to mogli po svom nahodjenju? Da li vi tvrdite da oni poseduju neki visi osecaj morala pa onda treba da im se da pravo da izlemaju koga god hoce?
Policija ima pravo da upotrebi sredstva prinude u slucajevima propisanim zakonom. Bilo bi jako glupo da policija nema pravo da upotrebi silu..."dobar dan. mi se jako izvinjavamo sto vas ometamo u pljacki banke ali eto, sta cete, mora se...da li bi ste bili ljubazni da vratite taj novac, da ostavite pistolj ovde na sto i da podjete sa nama do gospodina sudije da se dogovorimo da li ste nesto pogresili ili ne, najlepse vas molimo, unapred zahvalni, dolepotpisani..."
Nisam uspeo da zakljucim da su policajci lemali koga su hteli vec naoruzanu osobu osumnjicenu za pljacku banke. U pravu si da ti kao gradjanin nemas pravo da se fizicki obracunavas sa nekim ko cini stetu tvojoj imovini jer je to zakon. Ovlascenja policije su malo sira od toga i takodje su propisana zakonom.
Uostalom, postoji mnogo drasticnijih primera u kojima je policija upotrebila prekomernu silu i prekoracila ovlascenja da nema nikakve potrebe potezati sudbinu dva pljackasa banke...
[ Slobodan Miskovic @ 01.06.2007. 11:11 ] @
Citat:
nisu se nešto opirali (kada su ih sustigli)
Sam cin bezanja je u zakonu definisan kao opiranje prilikom hapsenja.
[ fanfon @ 01.06.2007. 11:18 ] @
Citat:
bakara:
Normalno da se podrazumeva primena fizicke sile od strane policije ako je u pitanju opiranje hapsenju, ali iskljucivo mislim na situaciju kad je osumnjiceni savladan, a oni nastavljaju da ga tuku. To je po meni izivljavanje...
[ ton_majstor @ 01.06.2007. 11:21 ] @
Nismo bili tamo pa ne znamo ništa o tome osim navoda iz tog članka. Policija je očigledno sprečila bekstvo i nastajanje potencijalne štete i opasnosti po građanstvo, što joj JESTE dužnost i obaveza!!!
Da su se momci (namaštavam) stali + digli ruke u znak predaje, a ne bežali sa napunjenim vatrenim oružjem... prošli bi drugačije. Svuda na svetu policija bije i prebija, nemojmo misliti da je naša posle 2000. trebalo da postane humanitarna organizacija, koja građane ne deli samo po starosti i polu!!!
Policiji je pun kufer terorista, anarho i ostalih liberala + levičara, jer je policija DESNIČARSKA formacija, po prirodi!
Pašić je DNO srpske istorije, a i Čerčil takođe (srpske, ne britanske).
Ne komentarišimo ovde "g. Legiju" i ubistvo pokojnog Đinđića, niti bilo koji vid organizovanog kriminala, jednostavno... nije tema!
Pozdrav!
[ fanfon @ 01.06.2007. 11:28 ] @
Samo da pomenem jednu slicnu situaciju koja se davno desila. Verovatno se secate onog snimka u drugoj polovini 90-tih, za vreme demonstracija, kad 6-7 policajaca pendrecima ubija od batina onog demonstranta. Mislim, da je dobio preko 30 udaraca. A, lezao je na betonu okruzen policajcima, nemocan da se brani. Verovatno je posle 3 udarca vec bio onesposobljen.
[ Deda_Mraz @ 01.06.2007. 11:34 ] @
Kao prvo A.C.A.B. je moje mišljenje, dalje...
Svašta sam proživeo sa njima, što na utakmicama, ulicama, ličnim kontaktima, pa i kad je na mene vršeno krivično delo i razbojništvo (pisao sam već o ovome davno), elem... Mrzim ih iz dna duše, jer sam se nagledao i nagledao pandurske brutalnosti i prekomerne sile, ali sa druge strane kada su ovakvi slučaju u pitanju, što kaže neki član na prošloj strani, i ja bih se uključio sa pandurima i šutirao bih ga. Pošto ih je murija uvatila već kada ni keš nisu omirisali, sigurno su neki luzeri totalni bili (pihh a Zemun je uvek izbacivao kvalitetne ljude ), i krenula da ih juri naravno svo troje su bežali jedan im zbrisao jednog uvatili a zadnji ih malo podsetio na fiskulturu
I kako bi vi reagovali kada bi ga 5-6 minuta jurili i kada ga uhvatite? Jaooo bravo mali kako trčiš, šta si imao iz fizičkog? E dobra ti majica keve mi!? Jel ovo? Pazi neko je govorio ovde šta bi bilo kad bi bilo, kao da mu je murija polomila obe noge (što je trebala) jel bi ti komentar bio isti!? A ja pitam ovog istog šta bi bilo da je trčanju iz straha (što je 99% moguće) opalio 2-3 puta prema muriji i recimo neki metak opali rikošet i rokne u zgradi neku ženu ili malo dete kroz oko ili potiljak? Šta bi onda pričali opet bi vam komentar bio drugačiji. Prema tome ne mojte se odmah baviti šta bi bilo kad bi bilo, jer ovako može do sutra, govorimo o onome što se desilo, a ne što je trebalo ili moglo.
Dalje @djevojka je napisala
Citat:
Da li ce ta dva/tri mladica placati za rehabilitaciju osoblja (psihicku/psihologe/psihijatre) + izgubljene dane sa posla + stres koji ce osjecati kasnije?
Da li ce ta dva/tri mladica brinuti o rehabilitaciju/pretrpljenom strahu klijenata koji su se tu nasli?
Da li ce ta dva/tri mladica placati za eventualne medicinske troskove? One koji su trenutni + one na duze staze?
Da li ce ta dva/tri mladica placati za izgubljenu klijentelu + biznis (dosta ljudi ne zeli da se nadje na takvom mjestu neko vrijeme)?
Ako usput ubiju nekog ko ima porodicu, da li ce izdrzavati njihovu djecu do osamnaestog rodjendana, i placati im troskove zivota, skolarine, i sl.?
E ovako se radi na Tajlandu! Tajci mali, ružnjikavi ali izuzetno pametni i kulturni.
Dakle imaš saobraćajku, ti si kriv, ti ćeš narednih min 5 godina plaćati sve troškove te nesreće, rehabilitacije, analize za svakog učesnika u nesreći ponaosob. Ako nećeš to da radiš, porodica ti plaća veći porez državi a ti bato moj ideš u zatvor. Ali kada odeš u zatvor nema ono e hoću sad da plaćam... ćao!
Ubiješ čoveka, pritom si vozio u pijanom stanju, min 20-30 godina. Vredjaš kraljevsku porodicu.... bolje ubij čoveka manje ćeš dobiti godina zatvora
I oni ovako funkcionišu, te pare što moraju da plaćaju učesnicima nesreće su paklene i ogromne, tako da oni svoj narod (bogami i strance) tako uče pameti i oni tako funkcionišu.
[ ton_majstor @ 01.06.2007. 12:01 ] @
Fanfon, zašto menjaš temu? Ovaj događaj koji si poslednji naveo NIKAKVIH NEMA DODIRNIH tačaka sa onim koji si naveo u prvom postu!!!
Prebijanje demonstranata i prebijanje pljačkaša banaka su toliko dijametralne stvari, da prosto ne mogu da te razumem!!!
Ova tema nema potrebe za tim "osvežavanjem" i "transfuzijom sveže krvi"!!! Povedi računa.
Pozdrav!
[ Marko Jovanovic BG @ 01.06.2007. 12:19 ] @
Citat:
fanfon: Normalno da se podrazumeva primena fizicke sile od strane policije ako je u pitanju opiranje hapsenju, ali iskljucivo mislim na situaciju kad je osumnjiceni savladan, a oni nastavljaju da ga tuku. To je po meni izivljavanje...
Policija ne treba da "bije". Jesi li ti "zdrav" ? . Njihov posao u zadatoj situaciji bi bio da lisi slobode gonjenu osobu najmanjim stepenom sile koji je primenjiv u datom trenutku . Ako su se predali pod uperenim oruzijem, stavljaju se lisice i osoba se vodi u pritvor. Ali ne , sto ga ne bi par puta udarili penderkom ? Ili jos bolje, sto mu nisu sasuli metak u nogu, tako se sigurno ne bi opirao pri hapsenju .
Citat:
ton_majstor: Fanfon, zašto menjaš temu? Ovaj događaj koji si poslednji naveo NIKAKVIH NEMA DODIRNIH tačaka sa onim koji si naveo u prvom postu!!!
Prebijanje demonstranata i prebijanje pljačkaša banaka su toliko dijametralne stvari, da prosto ne mogu da te razumem!!!
Ista stvar. Kada je gonjeno lice onemoguceno da pruzi bilo kakav *ozbiljan vid opiranja hapsenju , tada svaka metoda prisile postaje nepotrebna.E sada, jbg. i lice sa lisicama na rukama i nogama moze biti "opasno" zasto ga onda za svaki slucaj ne "sastaviti" preko glave par puta da izgubi svest, cisto radi vece sigurnosti pripadnika mup-a ?
[ MILIC @ 01.06.2007. 12:35 ] @
Sto su tukli demonstrante je normalno jer da nisu to radili oni bi bili bijeni, to ti je cista samoodbrana.
[ MILIC @ 01.06.2007. 12:37 ] @
Za kradju su arapi sekli saku pa onda vidi dali mozes da drzis i onu stvar kad ides na p*** e zato posle nece moci da bude ni recidivista bato.
[ fanfon @ 01.06.2007. 12:40 ] @
Citat:
ton_majstor: Fanfon, zašto menjaš temu? Ovaj događaj koji si poslednji naveo NIKAKVIH NEMA DODIRNIH tačaka sa onim koji si naveo u prvom postu!!!
Tema je policijska brutalnost, ali slucaj sa pljackom je samo jedan od primera. Ne vidim razliku izmedju onog klinca koji je opljackao banku(a policajcu su ga pretukli iako je bio vezan i savladan) i izmedju demonstranta koji je lezao nemocan na zemlji a dobio 30 i kusur udaraca pendrekom od strane razularenih policajaca. Ako su ga udarili toliko puta, mogli su onda i bar jos toliko tek da se uvere da vise nece pomisliti da protivreci politickoj volji onih na vlasti. Ali, nije problem. Drzacu se konkretnog slucaja navedenog u prvom postu...
Citat:
MILIC: Sto su tukli demonstrante je normalno jer da nisu to radili oni bi bili bijeni, to ti je cista samoodbrana.
Jesi li procitao onaj moj odgovor par komentara iznad? Nije uopste sporno
da policija primeni fizicku silu ako je ugrozena, vec nakon sto savlada doticnog koji je napada.
[ nkrgovic @ 01.06.2007. 12:56 ] @
Citat:
@fanfonA sta je onda po tebi prekomerna upotreba sile ako ne batine? Zar postoji jos neki vid fizickog povredjivanja, a da nije pod pojmom batinanja?
Ne postoji, nisi me skapirao. Ja kazem da je svaka upotreba sile od strane policije, osim ako je u samoodbrani, prekomerna i protivzakonita.
Citat:
samo kada sud odluci da si kriv, onda si kriv. molim lepo.
ne znam kako to ljudi vec jednom ne shvate. svaki dan imaju bar po jednog patriotu na tv-u koji im to lepo objasni, a oni, il' se prave blesavi, il' nista ne razumeju.
obljackas, otmes, ubijes, silujes ...... i normalno da nisi kriv, ako te sud ne osudi.
zasto bi bio kriv? nije mi jasno. kad mozes lepo da se sakrijes ili pobegnes, na primer.
Citat:
Postavicu ja tebi jedno pitajne - jel su se ti kriminalci zapitali gde su prava povredjenih ? Jel je te kriminalce boleo ku**c jer ce izvrsiti krivicno delo i prekrsiti zakone ? Jeste malo sutra...
Vi ljudi odbijate da mislite, to je ocigledno... Prvo, ne, kriminalci se ne brinu za ostecene. Zato su kriminalci. Zato ih treba kazniti. Kaznu odredjuje zakon, a sprovodi ovlascena institucija. Posao policije je da ljude OPTUZENE za nesto privede sudu, obavi istrazne radnje i to preda tuziocu. Za to su placeni. Onog trenutka kad krenu i oni da biju, da krse zakon, uzimaju ga u svoje ruke, i sami sprovode pravdu onako kako je oni vide, onda oni krse zakon i oni postaju kriminalci.
Shvatite da policija nije "organ pravde". To su ljudi koje mi PLACAMO da rade ono sto im se kaze, i ono sto pise u zakonu. Ne placamo ih da budu siledzije, i da sprovode pravdu.
Citat:
@djevojkaA da li je OK necija brutalnost, uopste? Bila fizicka ili psihicka?
Da li su ta dva/tri mladica usla u banku, i onako, usput, opusteno pitali – ‘Hej, je l’ bi mogli molim Vas otvoriti sefove, isprazniti sav kesh koji drzite, da bi mi napunili nase torbe, i sto prije izasli odavde?’. I don’t think so.
...
Znaci, naneses stetu, koju ne placas, i odes u zatvor, gdje ce te izdrzavati ti isti ljudi kojima si utjerivao strah u kosti, ali ti se ne svidja sto nisi mazen i pazen za uzimanje neceg sto nije tvoje.
...
Dobro jutro.
Ne, nije ok da ih mlate toliko pendrekom ili bilo cim drugim, ali nije ni bilo u redu da pljackaju banku na prvom mjestu. Kao sto oni nisu pitali zrtve cime bi da ih plase i utjeravaju strah, tako ni njih niko ne pita o izboru – cime bi da im policija utjeruje strah. Nema duplih standarda. Stavise, ako urade cost/benefit analizu, uradili su stetu u svakom pogledu, i samo imaju dug, koji nikad nece biti prisiljeni da plate. Poreski obveznici ce im cak placati rehabilitaciju. Tako da je suvisno pricati o tome sta je fer ili ne.
Ovo je takvo trolovaje i zamena teza, da ne mogu da otpisem. Je'l ti i histerises kao Helen Lovejoy iz Simsonovih ("Will someone please think of the children?") Znaci, ako neko krsi zakon mi treba da mislim na ostecene i cim policija proceni da je zakon prekrsen (to odlucuje sud, policajac samo osumnjicenog privodi do suda), on treba da krene da mu "uteruje strah u kosti", "uci ga kako treba". Sto lepo ne predlozis da ih ubijaju na licu mesta, to ima najmanju cenu, ako ces tako? I kakve veze ima da li su krivi - pa video je pandur, zna on dobro ko je kriv...
Policajac ne zna da li je neko kriv. Mi imamo ceo mehanizam napravljen da sa sigurnoscu utvrdi da je neko kriv, pre nego sto ga kaznimo. Kazne onda propisuje zakon. Koliko je to tesko da se shvati. Ne treba da budes mazen, ni pazen, ali ne treba ni da budes zlostavljan, tucen i maltretiran. Treba da budes kaznjen onako kako to kaze zakon. Ako vam se ne svidjaju kazne za nesto, skupite potpise, pravite peticiju, dajte predloge... to je vase pravo.
Citat:
@Deda_Mraz
I kako bi vi reagovali kada bi ga 5-6 minuta jurili i kada ga uhvatite? Jaooo bravo mali kako trčiš, šta si imao iz fizičkog? E dobra ti majica keve mi!? Jel ovo? Pazi neko je govorio ovde šta bi bilo kad bi bilo, kao da mu je murija polomila obe noge (što je trebala) jel bi ti komentar bio isti!? A ja pitam ovog istog šta bi bilo da je trčanju iz straha (što je 99% moguće) opalio 2-3 puta prema muriji i recimo neki metak opali rikošet i rokne u zgradi neku ženu ili malo dete kroz oko ili potiljak? Šta bi onda pričali opet bi vam komentar bio drugačiji. Prema tome ne mojte se odmah baviti šta bi bilo kad bi bilo, jer ovako može do sutra, govorimo o onome što se desilo, a ne što je trebalo ili moglo.
...
E ovako se radi na Tajlandu! Tajci mali, ružnjikavi ali izuzetno pametni i kulturni.
Dakle imaš saobraćajku, ti si kriv, ti ćeš narednih min 5 godina plaćati sve troškove te nesreće, rehabilitacije, analize za svakog učesnika u nesreći ponaosob. Ako nećeš to da radiš, porodica ti plaća veći porez državi a ti bato moj ideš u zatvor. Ali kada odeš u zatvor nema ono e hoću sad da plaćam... ćao!
Ma sto lepo ne predlozis da odma pucaju? Cim neko bezi od policije mora da je kriv, to je narodna milicija. Ako nece da ga biju, odma metak u ledja. Sigurno je kriv za nesto. Sta da je on "roknuo" nekog, ovako pandur "rokne" njega, i on nece nikoga...
A o tome koliko je normalno to sto u nekoj tamo divljackoj zemlji teraju porodicu prestupnika da placa njegove zlocine, to je pateticno... Jok, ajde nateraj sve koji ga poznaju da odgovaraju... Ili ih sve odma "rokni", jos bolje.
[ fanfon @ 01.06.2007. 13:10 ] @
Posto ovde ima cak i onih koji bi sekli ruke zbog odredjenih krivicnih dela, mozda ce biti jasnije ako preformulisem pitanje na koje zelim misljenje drugih:
Pretpostavljam da ako ste za takve kazne i za policijsko batinanje koje treba da utera pamet u glavu(iako je osumnjiceni savladan) da ste onda i za to da se to prema svima primenjuje, znaci i prema vama ako se nadjete u takvoj situaciji da ste osumnjiceni.
Koliko sam razumeo iz odgovora, a neki su za to da se savladani mlati i posle hapsenja za npr. pljacku banke. A sta je sa ostalim kr.delima? Npr. kr. delo kradje i batinanje u stanici onih koji su uhvaceni nakon npr. 2 nedelje sa ciljem da priznaju. To je takodje po meni policijska tortura-priznanje iznudom uz upotrebu fizicke sile. Mislim da to nije dozvoljeno zakonom. Dakle, pretpostavimo da se nadjete u situaciji osumnjicenog za pljacku banke, kradju automobila ili sl kr.dela. Da vas policija pretuce iako ne mozete da pruzate otpor jer ste savladani, da li bi mislili:"U pravu su, zasluzio sam to. Koji djavo mi je uopste padalo na pamet da pokusavam. Mogli su me jos malo jer cu verovatno ponovo pokusati."? Glavno pitanje: koliki je taj stepen drustvene opasnosti odredjenog kr.dela pa da vas policija razlicito bije(vise odn. manje) nakon sto ste savladani?
[ M-84 AB1 @ 01.06.2007. 13:21 ] @
Murija, da bi hvatala krimose (citaj bagru i sljam), mora i sama da bude takva (citaj bagra i sljam).
I to je sasvim logicno.
PROBLEM je sto se takva murija izivljava i na ostatku gradjanstva.
POZ
[ Tyler Durden @ 01.06.2007. 13:33 ] @
Šta ako se desi da ste jednostavno te sreće da vas jednom navataju i nekom greškom misle da ste vi recimo neki pljačkaš. I budu baš vrlo "vaspitno" raspoloženi?
I tako popijete batine ni krivi ni dužni. Baš dobre batine.
Kako bi reagovali? Shit happens?
Jel sad malo jasnije zašto policija treba da bude "samokontrolisana" u ovakvim situacijama?
[ _djevojka_ @ 01.06.2007. 13:40 ] @
@ntojzan,
Citat:
_djevojka_: problem u tvom gledanju sto je previse usko.
A cime mjeris sirinu? :)
Hoces da ti pokazem karte? Pa evo: vidis, moje misljenje jeste obojeno stvarnim ucestvovanjem u takvim dogadjanjima – kad se nadjes na drugom kraju cijevi, nije da ces se brinuti o nasilniku i mazenju i pazenju koji ce im policija servirati. Nema sta da se lazemo. Zasto? Zato sto su se te kukavice usudile da se izivljavaju par minuta, i da se igraju gangstera sa ljudima koji nisu naoruzani, niti fizicki niti psihicki spremni za borbu. Hajde da vidimo heroje da izadju sa nekim ravnim na mejdan, pa nek’ se lemaju tih par minuta.
Molim lijepo, ali po cemu bi njihov zivot, zdravlje ili sigurnost bilo vaznije od moga ili zivota ljudi sa kojim radim ili klijenata koji se nadju u takvoj situaciji?
Hoce da maltretiraju starije, bolesne ili slabije od sebe? Pa nek’ se usude svojoj majci, ili ocu, ili dedi ili baki uputiti takve rijeci + mahanje oruzjem – batine bi popili.
U ovom slucaju, velika je mogucnost da su uhvatili upravo osobe koje su opljackale banku (hint: pistolj, hint: kesh, hint: trcanje cak i kad im neko govori da stanu). Znaci, ne bavimo se nekim drugim primjerima, nego jednim. Ovi su trcali i nisu htjeli da stanu. Policija je trcala za njima, i gledala da ih uspori, da bi mogli da ih uhvate. Ako je mlacenje pendrekom i samaranje korisceno pri obuzdavanju istih /citaj: hapsenje/, i ti ne mislis da je to prihvatljivo, onda se malkice upitaj sta je sve dozvoljeno Americkim policajcima ili policajcima u drugim zemljama.
Da li su ih gadjali pistoljem? Ne.
Da li su ih fiksali strujom, bzzz bzzz? Ne.
Ako hoces da vagas, slobodno: oruzana pljacka, igranje necijim zivotima, utjerivanje straha, deranje, sve ono sto sam nabrojala u prethodnim porukama versus nacin obuzdavanja pri hapsenju, na drugoj.
Citat:
Inace niko ne kaze da ti klinci nisu krivi, samo je cinjenica da su se policajci samim tim sto su tog klinca pretukli srozali na isti nivo.
Pa cuj, na kom nivou su bili ti mladici kad su odlucili da se igraju sa necijim zivotima? Nije ovo sega mega, pa napreduj nivo po nivo, ili gubi zivote, ili dobijaj nove.
@ Miroslav Jeftić,
Citat:
Ti si izgledala pobrkala malo nivoe vlasti. Dužnost policije nije da kažnjava, sud je tu da odredi stepen i vrstu kazne. Ako će policija i da hapsi i da kažnjava, čemu sud onda?
Jock. Ti si polupao loncice. Da li se iko od njih predao u startu? Nije. Da li su bjezali naoruzani? Jesu. Ako policija nije u stanju da koristi prastaru metodologiju pri hapsenju onih koji ne zele biti uhapseni, a u ovom slucaju su bili dovoljno blizu scene da se ukapira da su to oni sa dobrim procentom vjerovatnoce, onda sve sto ti mogu reci jeste – slobodno nadjii novu metodologiju; jer da uopste budu kaznjeni za ono sto su uradili, moraju biti uhvaceni. Znaci, da su ih gadjali pistoljem – slozila bih se da to nije ok, da ih muce strujom bzzz bzzz – naravno da ne bi bilo ok; da im sjeku ruku sa i bez presude – za istok je mozda ok, ali ne moraju svugdje zivjeti osakaceni ljudi; ali da urade ono sto su uradili i da ne mozes da ih uhvatis sa nekom vrstom prihvatljive sile – a vecu silu su oni bili u prilici da koriste pri pljacki – o cijim pravima je onda ovdje uopste rijec?
Pravo da neko moze da se izivljava kad im dodje, a da niko ne moze da ih dira, cak i kad je legitimno. Ih, malo li je?
Ne, nisam osvetoljubljiva osoba, cak i poslije prezivljenih pljacki, ali da se bavim patetikom mazenja i pazenja – dotle nisam stigla. Sasvim su cisto i gospodski prosli, ukljucujuci i eskort do policijske stanice.
[Ovu poruku je menjao _djevojka_ dana 01.06.2007. u 14:53 GMT+1]
[ DjoleReject @ 01.06.2007. 13:49 ] @
U tome je i caka. Ako je OK da peglaju ocigledne krimose, onda oni krenu sami da procenjuju ko je krimos. Nije ideja suda neko moderno, perverzno razbacivanje para. Imamo ih jer policija nije u stanju da sama donosi takve odluke. Ako smatrate da je klinca koji je uhvacen treba olesiti, da li to znaci da je kazna sad izvrsena? Jel` ne moraju na robiju, posto su vec odsluzili?
Nije za poredjenje arapsko pravo gde nekome odseku ruku. Tamo je odsecanje ruke po zakonu i sprovodi se POSLE sudjenja na kome je odluceno da bude takvo resenje. Ondasnji ljudi imaju takve zakone. Ovde nema takvih zakona, pa je svako prebijanje samo hir zatucanih sadista. Ti sadisti ce sutra mozda pomisliti da je frizura vaseg deteta previse napadna ili da vase pogresno parkiranje treba kazniti samarima, a ne samo zakonskom kaznom. Gde je granica, ako dozvolimo njima da odlucuju o ispravnom / pogresnom?
[ _djevojka_ @ 01.06.2007. 13:51 ] @
@nkrgovic,
Citat:
Ja kazem da je svaka upotreba sile od strane policije, osim ako je u samoodbrani, prekomerna i protivzakonita.
Ako ti se ne svidja sadasnje stanje, slobodan si da uradis nesto i da ga promijenis, skupis potpise, napravis koju peticiju, das koji prijedlog - to je tvoje pravo.
Hajde da preskocimo tvoju analizu drugih korisnika, i da obratimo paznju na sljedecu stvar:
Citat:
Znaci, ako neko krsi zakon mi treba da mislim na ostecene i cim policija proceni da je zakon prekrsen (to odlucuje sud, policajac samo osumnjicenog privodi do suda), on treba da krene da mu "uteruje strah u kosti", "uci ga kako treba". Sto lepo ne predlozis da ih ubijaju na licu mesta, to ima najmanju cenu, ako ces tako? I kakve veze ima da li su krivi - pa video je pandur, zna on dobro ko je kriv...
Dovoljno si inteligentan da ukapiras da ovo nije ono sto sam mislila, nego da jednostavno istresas svoje nezadovoljstvo u vezi necijeg misljenja. Sta da ti kazem, sem get over it. Znaci, ides u krajnost.
[ Slobodan Trebovac @ 01.06.2007. 14:09 ] @
A da su ovi pljackasi, u pokusaju pljacke ili bjekstva, ubili nekoga, opet bi se javili "dezurni" dusebriznici i pljuvali po policiji, i govorili: eto nase policije, ne radi nista. Naravno, ovo bi potvrdio i neki NN svjedok, koji bi su tu "slucajno" zatek'o. Mislim, ljudima je tesko ugoditi. Ovdje je jedini realan problem sto tako "ne smiju" (nije do njih) da postupaju prema organizovanim kriminalcima, a u ovom konkretnom slucaju ne vidim nista u cemu je policija pogrijesila? Ajde vi sto se pozivate na demokratiju, Zakon i Ustav, ukucajte u YouTube (Jubito;)) search: "police shoot suspect", pa da vidite kako se "suspect-ovani" miluju i privode s punim razumijevanjem na Zapadu?
Neko pomenu demonstracije i "nehuman" odnos policije prema demonstrantima. Nedavno su u Francuskoj (majci ljudskih sloboda;)) takodje bile demonstracije, potrazite nesto o tome, te pogledajte s kakvim zarom policija "saradjuje" s demonstrantima. Toliko.
[ Mikky @ 01.06.2007. 14:20 ] @
_djevojka_, jest' da preskacem tvoje postove u temama s' obzirom da tvoju reputaciju, ali ovde sam video da se dosta njih slaze sa tobom pa reko ajd' da procitam sta si pisala. Pod pretpostavkom da je ova prica tacna imamo 2 cinjenice
Cinjenica br 1: policajci su tukli pljackasa tek posto je isti bio savladan i svezan lisicama i bezopasan.
Cinjenica br 2: ti si bila neposredna zrtva slicnog zlocina.
Posledice cinjenice br 2 je da ti ne mozes da dajes objektivan sud o ovakvim stvarima. Ja se sa tobom slazem takodje u mnogim stvarima, pogotovo u onome da izvrsioci ovakvog dela treba da placaju sve vrste odsteta ali cinjenica je da ti za svaki slican zlocin koji se desi neces moci bas objektivno da procenjujes stanje stvari jer ces to uvek projektovati na ono sto se tebi desilo. Jednostavno ljudi su bioloski tako sklopljeni da se u njima radjaju osvetnicki porivi koji su vodjeni vise emocijama nego raciom. Zato i postoji zakon sud i policija koji nemaju licnost ni emocije jer nisu osoba nego su drustvena struktura koja (bar bi tako trebalo u teoriji) da objektivno razresava ove stvari.
Iz cinjenice br 1 se lako zakljucuje da je rec o policijskoj brutalnosti bez obzira sto ja ti ili bilo ko drugi ima emotivni impuls da klinca treba premlatiti jer je uradio to sto je uradio.
Da se razumemo, i mene da neko opljacka na ulici a posle 15 minuta ga uhvati policija i krene da ga lema tek posto su mu stavili lisice i ja bih navijao za cika milicajce da ga jos jace tuku jerbo - ko je on bre da mene pljacka? - ali to jednostavno ne bi bilo po zakonu. Vidim da su takve reakcije i vecine ovde koji bi se pridruzili da i oni lupe po koju zausku malom. Ipak posao policije je striktno definisan i ne verujem da ukljucuje batine tek posto je osumnjiceni onesposobljen, ali neki osecaj za pravdom u ljudima je jaci od potrebe za strogim postovanjem zakona i pravila pa otud i milicajci i gradjani odobravaju to sto se desilo. Za mnogo vekova kada ljudska svest bude na nekom visem nivou ovakve stvari policija nece raditi ali tada nece ni biti pljackasa.
[ _djevojka_ @ 01.06.2007. 15:25 ] @
@Mikky,
Je l' ocekujes neki komentar u vezi svoje reputacije? Cekas? OK. Nacekaces se.
Nego, da se vratimo na temu. Nije pitanje ko se slaze sa kim, ni da li si i u kom taboru ili ne. Sto se tice cinjenica - nemamo sve cinjenice, nego cisto prepricavanje nekog novinara i NN svjedoka.
Znaci, sve i da ga je policija mlatila, mogli su ga mlatnuti i dva-tri puta i dvadeset puta - udarili su ga pendrekom. I prije i poslije - mogao je da se otima i da bjezi. Znaci, sve sto imamo su pretpostavke. Sto se tice ko je bezopasan, a ko nije: prije koji dan su uhvatili mladica sa bombom u dzepu, a stavili su mu lisice na ruke. Bombu su otkrili nekoliko minuta kasnije, u policijskim kolima. Hapsili su ga za neku sasvim drugu stvar. Djelovao je sasvim bezopasno kad su ga hapsili.
Sto se tice tvoje analize, sasvim je nemjerodavna. Mislim, wtf, kakve zrtve? Policija se ophodila prema istim pociniocima sa pendrekom i batinom i ranije, a i sada - samo je sad tvoje misljenje obojeno, jer eto - imam razlog da tako razmisljam, na osnovu onog sto si procitao. Pa, dobro jutro, ali ovako sam razmisljala i ranije, a i sada. Moje misljenje se nije promjenilo ni nakon svih dogadjanja, i ne urlicem oko za oko, zub za zub; niti se nasladjujem kad vidim da policija nekog mlati. Obrati paznju na situaciju i sta sam napisala u vezi nje, jer nema svrhe da ponavljam. Ako se ovo ne slaze sa tvojim predrasudama, sta da ti kazem - tvoje su.
Da li si za to da usvojimo necije misljenje gdje je osoba sasvim odvojena od takvih desavanja, a trazi da se sijeku ruke i tome sl.? Vidis, osoba nije zrtva nekog zlocina, i ima svoje misljenje. Da li ovo vodi do objektivnijeg sagledavanja situacije, onako kako trazis?
Citat:
Zato i postoji zakon sud i policija koji nemaju licnost ni emocije jer nisu osoba nego su drustvena struktura koja (bar bi tako trebalo u teoriji) da objektivno razresava ove stvari.
Ljudi jos uvijek nisu zamjenjeni robotima, a kad ce biti, ne znamo. Do tada, teorija ostaje samo teorija.
[ draganbg82 @ 01.06.2007. 16:08 ] @
Bas me zanima da li bi americki policajac trcao 300 metara za pljackasem banke koji je uzgred, naoruzan. Mislim da bi sevnula dva tri metka , od toga jedan u glavu. (el Presidente :P ). Taj samar sto je dobio je samo trebao da znaci "SPASAO SAM TI ZIVOT" tako da... WHO CARES. Sljam i stoka treba da trunu u rupama kao sto je Zabela, daleko od normalnog sveta.
[ DjoleReject @ 01.06.2007. 16:31 ] @
Imamo li pravo zeleti neku dobru stvar za svoje drustvo ukoliko tako nesto nema na zapadu?
[ draganbg82 @ 01.06.2007. 16:48 ] @
Ma i na zapadu i na istoku i na severu i jugu, sljam uvek ostaje sljam.
U 90% zemalja sveta, dobio bi metak tako da... uostalom totalno sam ravnodusan, kada
je takav skart od ljudi u pitanju. Da mi je dete bilo negde u blizini, u banci ne daj Boze... ma ne zelim ni da razmisljam.
[ fanfon @ 01.06.2007. 17:14 ] @
A da je tvoje dete u pitanju? Ako bi dobilo metak, bio bi ravnodusan? Pomislio bi:"jeste moj, ali zasluzio je to sto je dobio"?
[ ton_majstor @ 01.06.2007. 17:18 ] @
Hehe, nismo imali prilike do danas da ovo saznamo:
Citat:
Trojica naoružanih maloletnika upala su juče ujutru u ekspozituru Hipo Alpe-Adria banke u Brankovoj ulici u Beogradu i otela 1,5 miliona dinara i 30.000 evra! Međutim, odmah posle pljačke uhapšeni su S. M. (17) i S. H. (17), dok je treći napadač uspeo da pobegne. Policija je pronašla opljačkani novac i dva pištolja, od kojih je jedan bio plastični. Inače, ta trojica maloletnika uhapšena su prvi put pre mesec dana zbog pljačke i pušteni su da se brane sa slobode!
Znači, "ponavljači"!!! LOL! Sad tek mislim da su malo batina pojeli.... Mada, nekima nikada to ne pomogne.
Pozdrav!
[ draganbg82 @ 01.06.2007. 17:35 ] @
Citat:
fanfon: A da je tvoje dete u pitanju? Ako bi dobilo metak, bio bi ravnodusan? Pomislio bi:"jeste moj, ali zasluzio je to sto je dobio"?
Svako je krojac svoje sudbine. Dobilo metak ili batine, ja to ne bih mogao da sprecim. Sve to pocinje prvo u kuci, a onda se profilise na ulici i ne zelim da komentarisem dalje. Toliko nepravde u svetu, a ja da mislim da li je on pravedno ili nepravedno dobio samar. MOJE JE MISLJENJE da je malo i dobio s obzirom da je povratnik. Ne trazim da se bilo ko slozi sa mnom jer je moje misljenje samo moje, a znamo svi da je misljenje kao zadnjica, svako ga ima. Price sta bi bilo kad bi bilo, te da li bi moje dete ovo ili ono, tako mozemo samo da duzimo i sirimo pricu i idemo u OT. Sta da je on trcao i uzeo tebe za taoca i uperio ti pistolj u slepoocnicu? Nema toga, tako mozemo u beskraj. Svaka cast MUP-u , ovom prilikom su profesionalno odradili svoj posao. Naravno da ni oni nisu savrseni, sva sreca da je sve proslo koliko toliko dobro, bez nepotrebnih zrtava, stete koju bi platili poreski obveznici. A za ove diletante, ROBIJA. Suditi kao punoletnima naravno. Jesam mozda malo drastican ili tako zvucim, ali dosta vise.
[ fanfon @ 01.06.2007. 17:46 ] @
Citat:
ton_majstor:Sad tek mislim da su malo batina pojeli.... :D Mada, nekima nikada to ne pomogne.
Pozdrav!
Pa o tome sam i pricao. Na povratnike to nema nikav uticaj...
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 17:59 ] @
Istina je u oku posmatraca ;-) Sve ovo dole vazi ako i samo ako podjemo od toga da su izjave svedoka verodostojne.
Po zakonima Srbije tj. propisima koji regulisu policijsku praksu u pitanju je policijska brutalnost... po zakonima Burkine Faso mozda i nije... isto vazi i za ljude, 100 ljudi, 100 misljenja - da nadjemo nekog iz Avganistana taj bi verovatno pitao zasto im nisu odsekli desnu ruku na licu mesta, dok bi neko drugi mozda trazio tuzbu policije.
Jedino sto je verovatno relevanto i opsta istina je da su policajci vrlo verovatno prekrsili pravila svoje sluzbe i upotrebili prekomernu silu kada su kriminalci bili vec onesposobljeni (sto, cini znacajnu razliku u odnosu na komentare kako bi u USA popili metak - metak sigurno ne bi popili u momentu kada su se vec predali)
Moje misljenje je - da, u pitanju je cista policijska brutalnost. Ne mislim da je uopste korisna po drustvo, zato sto kriminalci jesu naviknuti na batine - ko je dosao do te faze u svom zivotu da pljacka banku, sigurno nece mariti za udarac pendrekom tu i tamo.
Sa druge strane, dozvoljavanje policiji da sama izigrava vaspitnu instituciju je vrlo opasna zato sto ti pendreci jednog dana mogu udarati potpuno nevine osobe - sto se u Srbiji vec desavalo.
[ nkrgovic @ 01.06.2007. 18:06 ] @
@djevojka i ostali
Ne pokusavam da se istresam na tebi, vec samo da tvoju izjavu dovedem do granica... Svodjenje na apsurd to zovu oni uceniji od mene.
Poenta je prosta: Kad policija primeni nepotrebnu ili suvisnu silu ona prestaje da bude placeni organ reda, i postaje kriminalna grupa. Nije bitno ko je u pravu, nije bitno sta je "ispravno" ili "pravedno". Nije posao ni suda ni policije da "uteruju pravdu" ili se "ponasaju pravedno" ili u "opstem dobru". Njihov posao je da rade po ZAKONU, za to su placeni i tu je kraj price. Zakon i pravda nemaju nuzno bilo kakve veze jedno sa drugim. A policija i sudstvo se bave samo, i iskljucivo zakonom.
[ abishai @ 01.06.2007. 18:17 ] @
Mogu da se kladim da svi koji ovde komentarisu kako policija to nije trebala da uradi, sigurno nikada nisu imali nikakvog kontakta sa "budalama" (namerno sam napisao "budalama"), pravim 100%-tnim budalama/delikventima, zato tako i pisu.
Procijte lepo od deda_mraza post, posto on je neko ko defitivno ne gotivi policiju, ali je napisao veoma lepo, cak i takav lik podrzava tako nesto (sto je sasvim normalno). Ja sam imao (nazalost, a mozda i ne) vise puta da se priliku nadjem pored nekog delikventa (bilo da pijemo pice ili da smo se zakacili) i takodje sam imao prilike da me panduri ni krivog ni duznog jos kao klinca zesce iscimaju, takodje sam imao prilike da se pored mene odigrava jurnjava i pucanjava (i to vise puta). Da ne bude da ne mogu da gledam objektivno.
Prvo da je neko od vas stvarno imao problema sa nekim takvim likom, koji nema ni 2 grama mozga i pri tome mu je da rokne nekoga strava stvar, ne bi ste gledali tako "pa sto ga biju kada su mu stavili lisice...". Njih 3. imaju po 17 godina, pri tome to im nije prvi put, pa sta ocekujete od njih u 25?? (ako ih dozive uopste).
Citat:
Na povratnike to nema nikav uticaj...
Sta? Kao posto batine ne pomazu, oni se opet vracaju, ajde da ih ne bijemo vise, pa po tome ne pomaze ni sudstvo i zatvroske kazne, onda dolazimo na ono da ih treba streljati jer se tako nece moci ponovo da pocine to ili slicno delo... mislim procitajte sta pisete, skacete sami sebi u usta.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 18:18 ] @
Upravo - u ovakvim stvarima je neophodno razdvojiti licne emocije, osecaj za pravdu i sl... od objektivne analize. Postoje vrlo dobri razlozi zasto policiji u svim civilizovanim zemljama nije dozvoljeno da primenjuje silu nad gradjanima, osim u toku protivljenja hapsenju ili u toku izvrsenja krivicnog dela, ti razlozi su mnogo bitniji za celo drustvo od bilo kakvih dobitaka od samaranja individua kao sto su ove (tim pre sto dobitci verovatno i ne postoje)
Kada bi smo svuda primenjivali osecaj za pravdu i emocije ziveli bi smo i dalje u drustvu gde se desavaju krvne osvete, javna bicevanja i sl... Ne znam da li to iko ovde zeli, mada ko zna...
Citat:
Mogu da se kladim da svi koji ovde komentarisu kako policija to nije trebala da uradi, sigurno nikada nisu imali nikakvog kontakta sa "budalama", pravim 100%-tnim budalama/delikventima, zato tako i pisu.
Totalno irelevantno.
To sto ti radis je upravo mesanje emocija u donosenju suda o necemu gde nema mesta emocijama - znaci, po tebi, ako si ti zrtva brutalnosti tvoje misljenje u ovom slucaju vise vredi? A zasto? Mislis da ce samaranje da sputa kriminalce i da ih ucini boljim osobama u kasnijem zivotu? Ne znam da li ti je poznato iz raznih psiholoskih studija da su deca koja su bila vaspitavana batinama i sama postala vandali - sta ti to govori?
Medjutim, to je sve off-topic - poenta price je da ovo jeste policijska brutalnost po definiciji koja je zabranjena u Srbiji, bar na papiru. Da li ti ili ja mislimo da je ona dobra ili losa je nesto sasvim drugo.
To cak i da zaboravimo sve negativne posledice davanja policiji prava da sama izigrava vaspitnu instituciju.
[ abishai @ 01.06.2007. 18:23 ] @
Sto se tice ondasnjih demonstracija i batinjanja, naravno da sam protiv toga, to je .... nemam reci, ali ovde ja ne vidim neku brutalnost, bas zato jer nisu u pitanju "posteni" gradjani/ljudi, ja hocu da se setim ulicom i da ne razmisljam da li ce neko potegnuti oruzije na mene, da ne razmisljam da li ce mi neko dici kola itd, onda neka se takvi delikvetni takodje zapitaju za moja prava, koja ja prava imam, da li je brutalnost ako nekome stave pistolj u usta i prebiju ga onako... iz zajebancije....
Citat:
jeste policijska brutalnost po definiciji koja je zabranjena u Srbiji,
Ako gledamo tako... onda da, svaki put je policija prekrsila zakon kada je nekome malo jace stegla lisice na rukama.
Citat:
To sto ti radis je upravo mesanje emocija u donosenju suda o necemu gde nema mesta emocijama
btw. procitaj jos jednom moj post, takodje sam imao prlike da osetim donekle neku policijsku "brutalnost", nisam bio izubijan ne znam kako, ali takodje nisam bio kriv, nisam ni znao sta se desava.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 18:25 ] @
Citat:
Sto se tice ondasnjih demonstracija i batinjanja, naravno da sam protiv toga, to je .... nema reci, ali ovde ja ne vidim neku brutalnost, bas zato jer nisu u pitanju "posteni" gradjani/ljudi,
Brutalnost policije je primena sile van pravila policijske sluzbe - ovde se to ocigledno desilo i, samim tim, je u pitanju brutalnost. Tvoja subjektivna definicija brutalnosti kao necega sto nije primenjivo na kriminalce je ipak samo to - subjektivna definicija.
Ali, avaj - subjektivna definicija je nesto sto je razlicito kod svakog pojedinca :)
Citat:
ja hocu da se setim ulicom i da ne razmisljam da li ce neko potegnuti oruzije na mene, da ne razmisljam da li ce mi neko dici kola itd, onda neka se takvi delikvetni takodje zapitaju za moja prava, koja ja prava imam, da li je brutalnost ako nekome stave pistolj u usta i prebiju ga onako... iz za***ancije....
Verujem da svi mi zelimo to sto ti zelis - ali mi nije jasno kakve veze ima ocigledna prekomerna upotreba sile nad doticnim kriminalcima sa tvojom zeljom da tih kriminalaca nema - kao sto rekoh, da li mislis da ce ti samari da ih ucine boljim osobama ili da sprece neke druge kriminalce da pljackaju?
Citat:
btw. procitaj jos jednom moj post, takodje sam imao prlike da osetim donekle neku "brutalnost", nisam bio izubijan ne znam kako, ali sam takodje nisam ni za sta kriv, nisam ni znao sta se desava.
I - to znaci sta? Da policija treba da se sveti u ime zrtava i prevaspitava druge zato sto si ti popio batine od nekih slicnih ljudi ranije?
[ abishai @ 01.06.2007. 18:28 ] @
^ izvini, menjao sam post, brzo kucam pa tek posle vidim koliko sam reci progutao.
"Takodje osetio policisjku brutalnost donekle", na to sam mislio kada sam ti rekao da procitas ponovo moj post, nemoj da izokreces moje reci (ako je bilo zbog moje nepaznje pri kucanju - progutao par reci, onda izvini u tom slucaju). Inace nisam popio od takvih batine :) (nadam se da ce tako i ostati ;).
[Ovu poruku je menjao abishai dana 01.06.2007. u 19:43 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 18:31 ] @
A, sorry - to onda menja poslednji deo mog posta.
U svakom slucaju, policijska brutalnost je policijska brutalnost kako god - kao sto je i kriminal uvek kriminal. U jednoj pravnoj drzavi, i u nekoj fiktivnoj Srbiji gde bi se postovao zakon do slova, a ne "pausalno", bi ti klinci popili robiju, a policajci verovatno kratku suspenziju.
I da - imam veoma dobar razlog da verujem da je to najbolji epilog za drustvo - prekrsioci zakona moraju biti jednako tretirani, bez obzira na to da li nose uniformu ili fantomku.
[ abishai @ 01.06.2007. 18:34 ] @
np ;)
Da cemo barem nesto promeniti... dzabe pisemo ovde :).
[ Lesli Eldridz @ 01.06.2007. 18:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Upravo - u ovakvim stvarima je neophodno razdvojiti licne emocije, osecaj za pravdu i sl... od objektivne analize.
Lepo je neko rek'o da te objektivne treba prve ukloniti iz drustva kao stetne elemente.
More udri bandu. To je prava stvar. Imalo efekta ili nemalo, nije ni vazno. Samo udri, sve da puca. I kad se to milicija interesovala za dobrog i postenog coveka? Znaci, udri.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 18:36 ] @
Citat:
I kad se to milicija interesovala za dobrog i postenog coveka? Znaci, udri.
:) Hehe 3 karte za Holivud :)
[ ton_majstor @ 01.06.2007. 18:42 ] @
Citat:
(sto, cini znacajnu razliku u odnosu na komentare kako bi u USA popili metak - metak sigurno ne bi popili u momentu kada su se vec predali)
Bi li se ti kladio u to?
Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 18:45 ] @
Da, kladio bih se u to - imao sam prilike da prisustvujem hapsenjima u USA po LA - ako se ponasas kako treba, tj. predas se - bices tretiran korektno - zato sto svaki pandurski auto ima kameru, posmatraca ima svuda a mediji traze senzaciju ko lebac - a tamo se i odgovara ako si gradski cinovnik, recimo gradski sef policije.
Doduse, ako se ne ponasas dobro, tj. opires se hapsenju - moze da se desi da budes tretiran mnogo gore nego u Srbiji - tj. da budes ubijen :)
Ima brutalnosti tamo - ali retko, recimo prebili su od batina nekog lika sto je u stanici pucao u inspektora do te mere da je morao da nosi masku na sudjenju da ne pljucka krv - ali je to zavrsilo na CNN-u i nanelo je dosta stete pandurima :)
Ili u ovom slucaju, stvara se tamo gdje se i pusta u opticaj.
Novinar se sladi i razumije da mu je uspjeo clanak. Da li je prenio sve fakte, to nije bitno - bitno je da je izazvao reakciju.
@nkrgovic,
Komentari ad nauseam. PoJenta se gubi kad nastavis da pravis poJente na svoje poJente. Sam si dao odgovor na svoje nedoumice: znaci, ako ti se ne svidja sadasnje stanje, slobodan si da uradis nesto i da ga promijenis, skupis potpise, napravis koju peticiju, das koji prijedlog - to je tvoje pravo. Tema se ne bavi ko je u krivu, a ni o pravednosti; nego se svelo na javni, pismeni linch policajaca koji su ucestovali, na osnovu cuo-nacuo-napisao-posudio-nashminkao-dodao teksta jednog novinara, citiranom na ES-u. Da li su policajci uradili svoj posao? Jesu. Da li ti se svidjaju mjere koje su preduzeli? Ne. Ako ti se ne svidjaju, procitaj ponovo trecu recenicu ove poruke. Ako zelis da uradis nesto po tom pitanju - izvoli. Ako ne - zivot ide dalje.
@Dimkovic,
Citat:
Brutalnost policije je primena sile van pravila policijske sluzbe - ovde se to ocigledno desilo i, samim tim, je u pitanju brutalnost.
U ovom slucaju, i ovo moze da bude spekulacija. Prica ne nosi sve same fakte, nego je bajno novinarsko djelo; osim ako smatras da je Blic pouzdan u svakom smislu.
Posto spominjes pravila policijske sluzbe, na koje pravilo se odnose tvoji komentari? Koji dijelovi njihovog treninga nose specifikacije o udaranju pendrekom i obuzdavanju nekog ko ne zeli da bude uhapsen? Citava tema se svela na SBBKBB.
Balkanski spijun. Doduse, ono "udri milicijo moja, ovaj narod nista ne valja, napravicemo sopstveni narod, mi cemo da budemo narod" jeste iz tog filma. Ali stvarno, OK, jeste prekoracenje ovlascenja ovo iz teme, ali u ovom slucaju koga je briga. Udri da se sve pusi.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 19:01 ] @
Citat:
U ovom slucaju, i ovo moze da bude spekulacija. Prica ne nosi sve same fakte, nego je bajno novinarsko djelo; osim ako smatras da je Blic pouzdan u svakom smislu.
Kao sto sam rekao - moj sud vazi ako i samo ako ono sto pise zapravo jeste to sto se desilo. Tekst je ujedno i nesto na sta se cela diskusija odnosi, posto pretpostavljam da niko od ucesnika u ovoj diskusiji nije bio na licu mesta, niti je bio protagonosta ovog dogadjaja :)
Citat:
Posto spominjes pravila policijske sluzbe, na koje pravilo se odnose tvoji komentari? Koji dijelovi njihovog treninga nose specifikacije o udaranju pendrekom i obuzdavanju nekog ko ne zeli da bude uhapsen? Citava tema se svela na SBBKBB.
Vrlo jednostavno, postoji nesto sto se zove Zakon o Policiji Republike Srbije koji zapravo regulise rad ove drzavne sluzbe. I taj zakon ima neke zanimljive odredbe:
Citat:
Clan 11
U obavljanju policijskih poslova mogu se primenjivati samo mere
prinude, odnosno upotrebljavati samo sredstva prinude koja su predviena zakonom
i kojima se najprofesionalniji rezultat postiže bez nepotrebnih štetnih posledica ili
gubljenja vremena.
Samar nije sredstvo prinude navedeno u ovom Zakonu - nije mi uspelo da ga pronadjem. Takodje, primena sile nad licima koja su se vec predala predstavlja cisto gubljenje vremena, opet u suprotnosti sa ovim clanom gore.
Citat:
Clan 35
U primeni policijskih ovlašenja ovlašeno službeno lice postupa
humano i poštuje dostojanstvo, ugled i ast svakog lica i druga osnovna prava i
slobode oveka dajui prednost pravima ugroženog u odnosu na ista prava lica koje
ta prava ugrožava i vodei rauna o pravima treih lica.
Samaranje od strane inspektora i udarci pendrekom predhodno vec onesposobljenih lica nisu akcije koje se mogu okarakterisati kao humano postupanje.
Citat:
Clan 36
Prilikom primene sredstava prinude nastojae se da njihova upotreba
bude postupna, odnosno od najlakšeg prema težem sredstvu prinude i, u svakom
sluaju, uz minimum neophodne sile
Isto kao gore - ukoliko je neko onesposobljen, "minimum neophodne sile" svakako nije mlacenje pendrekom. Udaranje pendrekom pa onda samaranje je, pak, u suprotnosti sa pravilom o postupnoj upotrebi sile.
[ Lesli Eldridz @ 01.06.2007. 19:08 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Samaranje od strane inspektora i udarci pendrekom predhodno vec onesposobljenih lica nisu akcije koje se mogu okarakterisati kao humano postupanje.
Ako, i ne treba da bude. Humano postupanje je za ljude, a ne za volove. Te budale treba da budu srecne sto se sa njima uopste "postupa" i sto nisu likvidirane na licu mesta bez sudjenja, kao sto je prirodno. Samo udri.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 19:12 ] @
Kao sto rekoh Lesli, ja samo tvrdim da se krsi zakon za koji postoje odredjeni dobri razlozi da bude takav kakav jeste i da je to u pitanju cista policijska brutalnost kao odgovor na pitanje inicijatora teme.
To sto ti tvrdis je subjektivna procena - ne slazem se sa istom, ali to nije puno relevantno, posto pitanje nije da li je brutalnost dobra ili losa stvar.
[ Lesli Eldridz @ 01.06.2007. 19:20 ] @
Nije brutalnost, nego je samo par samara i prekoracenje ovlascenja, cak i da je to bilo. Brutalnost bi bila da je taj premlacen i da ima nekih ostecenja na telu, ili da je mlacen necime da tragovi ne ostanu ili mucen da prizna i tako to. Ovako su samo malo prekoracena ovlascenja, tom degeneriku nista ne fali, a meni se srce cepa zbog njega. Dobro, znam, i pedofili su necija deca.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 19:28 ] @
Termin "policijska brutalnost" je definisan kao prekomerna upotreba sile zapravo to je sinonim za prekomernu upotrebu sile. Svidelo se tebi ili ne, prekomerna upotreba sile je i samar i udarac pendrekom i pucanj u glavurdzu kada za to nema potrebe, kao u ovom slucaju, posle onesposobljavanja/predaje.
Ne postoji "malo" u toj definiciji a ni u zakonu - bas kao sto se ne moze biti ni malo trudan.
Tvoje opaske sa pedofilima i decom su besmislene i sluze samo kako bi nekim besmislenim a emotivno-nabijenim analogijama pokusavao da das kredibilitet svom licnom stavu koji nema puno veze sa zakonima niti sa opste prihvacenim definicijama policijske brutalnosti.
Mislim da ti je poznato na sta lice drzave gde licni stavovi, poput tvojeg, regulisu rad drzavnih sluzbi.
[ Marko_L @ 01.06.2007. 19:31 ] @
Ja sam u svakom slučaju protiv batina, jer one nikada nikoga nisu vaspitale (osim ako nisu bile toliko brutalne da čoveka pretvore u biljku, pa isti ne može ništa da uradi ponovo sve i da hoće). Ako se osumičeni u momentu preda, baci oružije, ukopa se u mestu... onda ne treba da mu fali ni dlaka sa glave, niti bilo ko sme da ga pipne. Ali, ako počne da beži treba isprazniti šaržer u njega, jer zašto bi bežao da ništa nije uradio. Mada, tako je u teoriji. U praksi, Srbija je specifična sredina... policajci privode, sudije puštaju i opet Jovo nanovo, tako da čovek nije pametan šta raditi. Što se tiče konkretnog slučaja o kojem je tema, ne bih mogao ništa da kažem, jer nisam bio na licu mesta, a novinama ne verujem previše. Ako su zaista osumičeni već bili savladani i razoružani kako tvrde svedoci... nisu trebali da ih biju... ali nije nemoguće da je neko od osumičenih potegao skriveno oružije, ili pak pokušao da se izmigolji dok su mu stavljali lisice, što može biti opasno, jer policajac nikad ne zna da li tim "migoljenjem" ovaj pokušava da dohvati nož sakriven u čarapama ili nešto slično, a svedoci to nisu videli. U svakom slučaju, možemo mi da nagađamo do sutra šta se tačno desilo, ali ako ne znamo činjenice, glupo je prepirati se o tome da li je neko postupio ispravno ili ne.
[ nkrgovic @ 01.06.2007. 19:31 ] @
Citat:
_djevojka_: Komentari ad nauseam. PoJenta se gubi kad nastavis da pravis poJente na svoje poJente. Sam si dao odgovor na svoje nedoumice: znaci, ako ti se ne svidja sadasnje stanje, slobodan si da uradis nesto i da ga promijenis, skupis potpise, napravis koju peticiju, das koji prijedlog - to je tvoje pravo. Tema se ne bavi ko je u krivu, a ni o pravednosti; nego se svelo na javni, pismeni linch policajaca koji su ucestovali, na osnovu cuo-nacuo-napisao-posudio-nashminkao-dodao teksta jednog novinara, citiranom na ES-u. Da li su policajci uradili svoj posao? Jesu. Da li ti se svidjaju mjere koje su preduzeli? Ne. Ako ti se ne svidjaju, procitaj ponovo trecu recenicu ove poruke. Ako zelis da uradis nesto po tom pitanju - izvoli. Ako ne - zivot ide dalje.
Ja to nemam potrebe da radim. Drzava gde ja zivim vec ima zakon kojim je policiji to zabranjeno. Ne treba ja da pisem peticiju da se kazni policija kad prekrsi ovlascenja, taj zakon vec postoji. Jedino ako mislis da treba da pisem peticiju za postovanje zakona :). Ti, i drugi ovde tvrdite da se zakon ne treba postovati ni primenjivati na policiju, jer, eto, koga briga kako se ponasaju prema "bandi" ili kako ih vec zovete, te da je ok da "par puta" udari vezanog coveka, jer - tuce ga pendrekom. To je valjda bolje...
Citat:
Lesli Eldridz: Ako, i ne treba da bude. Humano postupanje je za ljude, a ne za volove. Te budale treba da budu srecne sto se sa njima uopste "postupa" i sto nisu likvidirane na licu mesta bez sudjenja, kao sto je prirodno. Samo udri.
Humano ponasanje je ono kako se ponasaju ljudi. I prema drugim ljudima i prema volovima. Kao da volovima nije vec dovoljno tesko...
[ _djevojka_ @ 01.06.2007. 19:38 ] @
Citat:
Citat:
Vrlo jednostavno, postoji nesto sto se zove Zakon o Policiji Republike Srbije koji zapravo regulise rad ove drzavne sluzbe. I taj zakon ima neke zanimljive odredbe:
Citat:
Samar nije sredstvo prinude navedeno u ovom Zakonu - nije mi uspelo da ga pronadjem.
Da li si uspio da nadjes dijelove koje se odnose na udaranje sa pendrekom? Sredstva - malkice siri pojam.
Citat:
Takodje, primena sile nad licima koja su se vec predala predstavlja cisto gubljenje vremena, opet u suprotnosti sa ovim clanom gore.
A ako se neko nije predao, nego su ga silom uhapsili, i jos se otima, mozda ujeda/grize/pljuje/sutira nogama, gdje se onda povlaci linija da je osoba obuzdana u pravoj mjeri?
Citat:
U primeni policijskih ovlašcenja ovlašceno službeno lice postupa
humano i poštuje dostojanstvo, ugled i cast svakog lica i druga osnovna prava i
slobode coveka dajuci prednost pravima ugroženog u odnosu na ista prava lica koje
ta prava ugrožava i vodeci racuna o pravima trecih lica.
Da li se negdje u pravilniku opisuje odrzavanje dostojanstva, osnovnog prava i slobode, mogucnosti da policajci (dok rade svoj posao) ne budu ugrozeni? Jer upravo dok rade to sto rade, oni su ugrozeniji nego ove za kojima jure.
Citat:
Samaranje od strane inspektora i udarci pendrekom predhodno vec onesposobljenih lica nisu akcije koje se mogu okarakterisati kao humano postupanje.
Do koje mjere onesposobljeno? Sta to znaci za tebe, a sta za zakon?
Citat:
Isto kao gore - ukoliko je neko onesposobljen, "minimum neophodne sile" svakako nije mlacenje pendrekom. Udaranje pendrekom pa onda samaranje je, pak, u suprotnosti sa pravilom o postupnoj upotrebi sile.
Trebalo je prvo samaranje, pa onda pendrekom? Nema problema - obrati im paznju.
OK. Sljedeci put, nek' ih prvo maze paunovim perjem. Naravno, ne bi trebalo da ih grubo drze, jer nije dobro za krvotok, a i da ne bi doslo do nesvakidasnjih modrica (estetski neprivlacno, u svakom smislu). Sto se tice lisica, hladan metal, pa se predlaze temperatura oko dvadeset i petog podioka. Dosli smo do patetike. Cestitam.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2007. 19:46 ] @
Ne radi se ni o kakvoj patetici - samaranje od strane inspektora MUP-a nije sredstvo a ni metod prinude a ni njegov posao koliko mi je poznato. U pitanju je cisto ponizavanje vec uhapsenih lica nepotrebnom upotrebom sile i prekoracenje ovlascenja, tj. knjiski primer policijske brutalnosti.
Citat:
Za zakon znaci ako se lice preda i ne pruza otpor - Blicov clanak ima malo detalja da bi se mogao doneti potpun sud o tome da li je neko krenuo da grize ili su panduri samo prekoracili ovlascenje - ali jedno je sigurno, inspektor MUP-a je prekrsio zakon time sto je dosao i za pocetak price opalio samar - i samo taj incident bi predstavljao policijsku brutalnost bez ulazenja u opravdanost udaraca pendrekom.
Kao sto rekoh, sve to vazi ako se uzme u obzir ono sto pise u tekstu - ako je bilo sakrivenog oruzja ili pokusaj grizenja i sl... onda nije u pitanju brutalnost - ali SBBKBB nije predmet ove rasprave, vec clanak iz novina. Ako neko uvodi SBBKBB dimenziju u pricu to si ti.
Citat:
OK. Sljedeci put, nek' ih prvo maze paunovim perjem. Naravno, ne bi trebalo da ih grubo drze, jer nije dobro za krvotok, a i da ne bi doslo do nesvakidasnjih modrica (estetski neprivlacno, u svakom smislu).
Besmisleno karikiranje - totalno irelevantno i sa ciljem davanja kredibiliteta sopstvenom stavu obesmisljavanjem zakona. Lesli i ti imate vrlo slicne metode totalnog obesmisljavanja bilo kakve argumentovane rasprave.
[ _djevojka_ @ 01.06.2007. 19:50 ] @
Citat:
Ja to nemam potrebe da radim. Drzava gde ja zivim vec ima zakon kojim je policiji to zabranjeno. Ne treba ja da pisem peticiju da se kazni policija kad prekrsi ovlascenja, taj zakon vec postoji. Jedino ako mislis da treba da pisem peticiju za postovanje zakona :).
Pa, mozda bi mogao, ako to zaista zelis; jer ako sve pise u zakonu, tebi se ocigledno ne svidja nacin na koji se on sprovodi/krsi/itd. Mrtvo slovo na papiru ako se ne primjenjuje, zar ne?
Citat:
Ti,...
A ti? Kontaj da kaskas citavom temom i ispreplices ih licnim opaskama.
Citat:
...i drugi ovde tvrdite da se zakon ne treba postovati ni primenjivati na policiju, jer, eto, koga briga kako se ponasaju prema "bandi" ili kako ih vec zovete, te da je ok da "par puta" udari vezanog coveka, jer - tuce ga pendrekom. To je valjda bolje...
Da li sam ja spominjala bandu? Ne.
Da li je negdje navedeno koliko puta su udarili te mladice pendrekom? Ne.
Da li je negdje navedeno da je neko mirno stao i rekao da se predaje? Ne.
Da li se otimao prilikom hapsenja? Vrlo vjerovatno.
Da li moze da ugrozi neciji zivot cak i kad ima lisice na rukama? Postoji mogucnost.
Prema tome, generalizacije stavi tamo odakle dolaze, a sacekajmo nove novinarske poslastice, da ozive temu.
[ nkrgovic @ 01.06.2007. 19:58 ] @
Citat:
_djevojka_: Da li sam ja spominjala bandu? Ne.
Da li je negdje navedeno koliko puta su udarili te mladice pendrekom? Ne.
Da li je negdje navedeno da je neko mirno stao i rekao da se predaje? Ne.
Da li se otimao prilikom hapsenja? Vrlo vjerovatno.
Da li moze da ugrozi neciji zivot cak i kad ima lisice na rukama? Postoji mogucnost.
Prema tome, generalizacije stavi tamo odakle dolaze, a sacekajmo nove novinarske poslastice, da ozive temu.
Da su ih udarili i jednom, previse je. Udariti vezanog coveka je, ako vec svi potezu licna misljenja, necasno. I dalje me zanima kako se opravdava inspektor koji pocinje razgovor udarajuci samar? Plasio se da ce se ponovo otimati, ili se brinuo da ne ugrozi neciji zivot tako veza, pa je ga osamario preventivno? Da potsetim, opis koji imamo je:
Citat:
Stavili su ga uza zid, raširili mu noge, a onda ga nekoliko puta udarili pendrekom. Oborili su ga na zemlju, a zatim su počeli da ga udaraju nogama i rukama. Nije se branio. Kleknuo je, a policajci su mu stavili lisice na ruke. Tada je došao inspektor u civilu. Opalio mu je šamar
Meni deluje da jeste navedeno da je stajao mirno, i da se nije opirao... Pri tome je u pitanju sedamnaestogodisnje dete...
[ _djevojka_ @ 01.06.2007. 20:10 ] @
Citat:
Ne radi se ni o kakvoj patetici - samaranje od strane inspektora MUP-a nije sredstvo a ni metod prinude a ni njegov posao. U pitanju je cisto ponizavanje upotrebom sile i prekoracenje ovlascenja, tj. policijska brutalnost.
Radi se o patetici teme - dokle je dosla, a ne o patetici citave situacije.
Citat:
Citat:
Za zakon znaci ako se lice preda i ne pruza otpor - Blicov clanak ima malo detalja da bi se mogao doneti potpun sud o tome da li je neko krenuo da grize ili su panduri samo prekoracili ovlascenje - ali jedno je sigurno, inspektor MUP-a je prekrsio zakon time sto je dosao i za pocetak price opalio samar - i samo taj incident bi predstavljao policijsku brutalnost bez ulazenja u opravdanost udaraca pendrekom.
Kao sto rekoh, sve to vazi ako se uzme u obzir ono sto pise u tekstu - ako je bilo sakrivenog oruzja ili pokusaj grizenja i sl... onda nije u pitanju brutalnost - ali SBBKBB nije predmet ove rasprave, vec clanak iz novina. Ako neko uvodi SBBKBB dimenziju u pricu to si ti.
SBBKBB dimenzijom se bavi cjelokupna tema, ukljucujuci i tebe - znaci, neizbjezna je. Oni dijelovi situacije koje su izostavljeni istim dijelom cine pricu, makar bili procitane sutra ili nikad. Posto tvoje slobodno citanje zakona ne cini sud, nego samo tvoj sud - ostaje tako.
Citat:
OK. Sljedeci put, nek' ih prvo maze paunovim perjem. Naravno, ne bi trebalo da ih grubo drze, jer nije dobro za krvotok, a i da ne bi doslo do nesvakidasnjih modrica (estetski neprivlacno, u svakom smislu).
Citat:
Besmisleno karikiranje - totalno irelevantno i sa ciljem davanja kredibiliteta sopstvenom stavu obesmisljavanjem zakona. Lesli i ti imate vrlo slicne metode totalnog obesmisljavanja bilo kakve argumentovane rasprave.
Naravno, vjesto skretanje paznje na paralele sa diskutantom u prolazu, cisto da bi tema sazrela za finale i da ukazes na skladnost pri povezivanju sa uvertirom o ozbiljnosti citave situacije, all by yourself. Htio bi da ucestvujes, ali da se ne uflekas i da ti ne udje, sto kazu. True, there is something rotten in the state of Denmark.