|
[ bakara @ 09.06.2007. 10:31 ] @
| Benzin skuplji tri dinara
S. KRSTAJIĆ, 8. jun 2007
U svim naftnim kompanijama koje posluju u Srbiji očekuju da će već u ponedeljak gorivo na pumpama poskupeti za oko tri dinara po litru.
- Po važećoj uredbi, do promene cene derivata dolazi ukoliko takozvana ukupna cena sirove nafte tipa "ural", izražena u dinarima, bude najmanje 1,5 odsto viša ili niža nego u prethodnih 15 dana. U ovom trenutku ukupan rast cene sirove nafte i kursa dolara je čak 7,14 odsto, pa je poskupljenje dizela i benzina na pumpama neminovno - kažu naftaši.
Cena nafte "ural" na svetskoj berzi već je dostigla 70 dolara. A sadašnja cena goriva u Srbiji odobrena je 26. maja na osnovu vrednosti barela "urala" od 63,08 dolara (od 9. do 22. maja) i kursa od 60,35 dinara za američki dolar. U periodu od 23. maja do petka, ukupna cena ove vrste sirove nafte je 67,76 dolara, vrednost američke valute 60,58 dinara.
Na osnovu takvih podataka naftaši tvrde da bi, striktnom primenom uredbe o cenama goriva, od ponedeljka litar bezolovnog benzina umesto 82,50 dinara, morao da košta 85,20 dinara. To predstavlja poskupljenje, od 2,70 dinara. Dizel D-2 bi poskupeo tri dinara, i umesto 68,20 koštaće 71,20.
Evrodizel će sadašnju vrednost od 74 dinara zameniti novom za 3,40 dinara višom, i koštaće, 77,40 dinara. Dizel "eko tri" biće skuplji za 3,2 dinara, i umesto 70,90 koštaće 74,10 dinara.
Preduzeća koja uvoze naftu i prerađuju je u rafinerijama NIS, u petak su zatražila od Vlade Srbije da na vreme primene uredbu o cenama derivata, jer tvrde da im svako kašnjenje, kakvih je bilo i u ovoj godini, nanosi velike finansijske gubitke.
http://www.novosti.co.yu/code/...st=104754&datum=2007-06-08
|
[ hakinen @ 09.06.2007. 10:43 ] @
Zato predjite na plin, i cene benzina vas vise ne interesuju!!
[ FlavioPO @ 09.06.2007. 15:13 ] @
Polako ali sigurno ga opet vracaju na 90 din./Lit (benzin),grrr!
[ pisac @ 13.06.2007. 15:05 ] @
Citat: hakinen: Zato predjite na plin, i cene benzina vas vise ne interesuju!!
Kad kažeš plin, misliš na tečni naftni gas?
[ Djomloun @ 13.06.2007. 15:36 ] @
Jock misli na metan ;)
[ dr.NPN @ 13.06.2007. 16:55 ] @
PU mamu im.... Plin skocio za 2 din... Ali, zabole me
[ su27killeryu @ 13.06.2007. 17:39 ] @
Najjace je od svega kad zbog poskupljenja goriva na svjetskom trzistu oni povecaju cijenu plina
[ plava_motorola @ 14.06.2007. 00:55 ] @
Nista jos malo i prelazim na biciklo ako se ovako nastavi.
[ Slobodan Miskovic @ 14.06.2007. 01:18 ] @
Citat: Najjace je od svega kad zbog poskupljenja goriva na svjetskom trzistu oni povecaju cijenu plina
Pa i plin je gorivo koliko se ja razumem :)
[ vaske71 @ 14.06.2007. 01:53 ] @
Al ste me obradovali ! Grrrrrrrrrrr
[ bakara @ 14.06.2007. 08:13 ] @
a da li se neko seca kada su govorili da imamo najjeftiniji benzin u okruzenju i da cena treba biti 1€?
Izgleda da ta prica vise ne vazi...
[ FlavioPO @ 14.06.2007. 12:35 ] @
Najveci bedak mi je sto litar benzina kosta svega 20 i neki dinar kad izadje iz Pancevacke rafinerije ... sve ostalo su marze,porezi,akcize i jos kojekakv harac po dzepu vozaca pa se tim putem stize do cene od 1+€.Eto,sad smo i mi na nivou okruzenja ... i bas nam je divno sa ovim kvalitetom goriva!
[ fanfon @ 14.06.2007. 12:59 ] @
Ta cena bi bila i podnosljiva da je kvalitet dobar. Ovako te lose gorivo samo baci u jos veci trosak...
[ bakara @ 14.06.2007. 13:27 ] @
Da li neko zna cene goriva u GR?
[ Slobodan Miskovic @ 14.06.2007. 14:07 ] @
Unleaded - 1.06e
Diesel - 0.97e
[ bakara @ 14.06.2007. 14:11 ] @
Hvala stella
[ hakinen @ 14.06.2007. 19:26 ] @
Da samo sto se benzin dobija rafinacijom nafte cija cena osciluje, a plin se dobija iz zemlje, cija cena je konstantna?!
Tako da mislim da plin nema nikakve veze sa benzinom, osim sto moze da sluzi za pogon potornog vozila :D
[Ovu poruku je menjao hakinen dana 14.06.2007. u 20:42 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 14.06.2007. 19:29 ] @
Citat: Da samo sto se benzin dobija rafinacijom nafte cija cena osciluje, a plin se dobija iz zemlje, cija cena je konstantna?!
Tako da mislim da plin nema nikakve veze sa benzinom, osim sto moze da sluzi za pogon potornog vozila :D
Ja nigde nisam rekao nista sto je suprotno onome sto ti pricas :)
[ hakinen @ 14.06.2007. 19:43 ] @
Pa znam, al ne stoji ovaj tvoj odgovor na ono sto je covek rekao da izludjuje to sto zbog benzina poskupi i plin, a jedno sa drugim kako rekoh gore nema puno slicnosti :D
[ Slobodan Miskovic @ 14.06.2007. 20:37 ] @
Citat: Pa znam, al ne stoji ovaj tvoj odgovor na ono sto je covek rekao da izludjuje to sto zbog benzina poskupi i plin, a jedno sa drugim kako rekoh gore nema puno slicnosti :D
:) primetices da je on rekao gorivo a ne nafta tj. benzin :) zato sam mu i replicirao :)
p.s. kako volim kad odemo ovako off topic :))))
[ Djomloun @ 14.06.2007. 21:28 ] @
Ljudi jedno je zemni gas u narodu poznat kao metan(*) a drugo je plindza za kola na engleskom LPG iliti na srpskom TNG - techni naftni gas!
(*) mozxe i metan za kola ali instalacija -- pritisak od 120 bara ;)
[ FlavioPO @ 14.06.2007. 22:02 ] @
Tako je,pod autogasom se podrazumeva TNG i cena mu nije vezana uz cenu benzina.Sta vise,kod nas je na rezimu slobodnog uvoza tako da je oscilacija iste na pumpi moguca bukvalno od cisterne do cisterne(koja snabdeva pumpu).
On topic:
Koliko vidim BMB je i dalje 82,50 ... oce biti/nece biti ?!?
[ ventura @ 14.06.2007. 22:31 ] @
A zbog čega je bitno poskupljenje od 3 dinara, kad se razvi tolika diskusija oko toga?
[ vaske71 @ 14.06.2007. 22:42 ] @
Citat: ventura: A zbog čega je bitno poskupljenje od 3 dinara, kad se razvi tolika diskusija oko toga?
3 po 3 po 3 pa ode u 300 polako al sigurno
Mada tebi sa Jahtom moze litar da bude i 3000 din sve ti jedno !
Mi se bar nerviramo
Oskudacija bato oskudacija
[ hakinen @ 14.06.2007. 22:46 ] @
Kako zbog cega?
Pa udara to po dzepu!!
Mozda neke ne udara, al sirotinju sigurno udara!!
Svaki put po 3 dinara nakupi se!!
Ja znam da recimo jedno je vreme bio plin 40 dinara i covece nemogu da navasam dinara u dzepu, jel mi sve pare odose na plin, al kad su ga spustili na 31 bila je banja :D
Mislim malo preuvelicavam al pazi drugaciji je osecaj kad odes na pumpu i sipas za 600 dinara 15L plina a drugaciji kad sipas 19L :D
Zato je bitno da benzin neposkupljuje :D
[ Urkelele @ 15.06.2007. 06:52 ] @
Citat: hakinen: Kako zbog cega?
Pa udara to po dzepu!!
. . .
... A opste je poznato da je u Srbiji uglavnom sirotinja.
Elem, i ja se vozim na TNG tako da me nije mnogo potresla vest o poskupljenju goriva (imam ga vise od cetvrtine u rezorvaru ), mada... Sigurno je da ce to uticati i na povecanje cene naftnog gasa, ali o5 ali, ipak ne moze mnogo uticati da cena TNG-a dodje do cene benzina a ja mislim ni pola od toga...
[ ventura @ 15.06.2007. 12:32 ] @
Citat: hakinen: Kako zbog cega?
Pa udara to po dzepu!!
Dobro... Koliko kilometara godišnje pređe prosečan Sprski vozač?
Ja bi rekao oko 5-10.000 kilometara... 10k u slučaju da svaki dan putuje na posao i nazad, da vikendom ide na izlete, i da ide na godišnje odmore sa autom...
Nek je taj auto neki prosečan benzinac koji troši 8-9 litara na 100 km... Ili koliko već troše jugići, golfovi i šta ti ja znam... To mu dođe oko 400-800 litara godišnje. Pošto je gorivo poskupelo čitava 3 dinara, to će našeg prosečnog vozača koštati 1200 - 2400 dinara godišnje...
Koliko će ga koštati amortizacija automobila, servis, rezervni delovi, popravke, gume, antifriz, ulje, tečnost za pranje stakala, metlice brisača, pranje auta, parking, kazne, cigančići što peru stakla?
Zaključak izvucite sami... A moj je da je samo bitno kukati, nebitno o čemu, bitno je da se samo kuknjavi...
[ hakinen @ 15.06.2007. 13:51 ] @
Neshvatas poentu ventura!!
Nije poenta da se kuka sto je benzin poskupeo za "citavih" 3 dinara, nego je poenta sto poskupljuje vise puta po 3 dinara pa se onda nakupi!
Dao sam primer sa plinom da je cena bila jedno vreme 40 pa spala na 31 to je "citavih" 9 dinara, na prosecnu potrosnju od 10 litara, sto ti kazes da prosecan vozac predje 10000, mada ja kazem da se prelazi oko 15000, dodje na 9000-13500 dinara godisne, sto je otprilike cena ragistracije istog!!
Tako da mislim da je isto i sa benzinom, mada me kao sto sam rekao cena benzina vec duze vreme neinteresuje!!
Znaci to je poenta, a ne sto je benzin jednom poskupe "citavih" 3 dinara :D
[ ventura @ 15.06.2007. 14:04 ] @
Pa nek poskupi i 10-20 dinara, opet neće biti toliko značajna stavka prosečnom vozaču, koliko će ga koštati ostale stavke...
Druga stvar je kod ljudi koji prelaze 50 i više hiljada godišnje, gde je benzin najznačajnija stavka, i veća od svih ostalih zajedno... A jedan prosečan Srpski vozač će godišnje više dati peračima prozora, nego što će ga koštati poskupljenje goriva od 3 dinara...
[ pctel @ 16.06.2007. 00:54 ] @
Da se ja pitam, benzin bi bio 150 dinara/litar. Tako bi ljudi mnogo manje vozili, guzve po gradu bi bile manje, i onaj kom je zaista potrebno da ode negde bi stizao za 5-6 puta krace vreme (po gradu). Kad vidim kolonu vozila gde svi stoje i trube jedni drugima, prvo sto pomislim je "kad ce vise ovo gorivo da poskupi"...
[ Bojan Basic @ 16.06.2007. 02:12 ] @
Nisi pomenuo, zašto ljudi sada voze automobile ako ne zato što im je „zaista potrebno da odu negde“? Složićeš se da je i u ovoj situaciji skuplje ići automobilom nego peške (ili kako si već naumio da idu oni kojima „nije zaista potrebno“ pri toj tvojoj ceni goriva).
[ ventura @ 16.06.2007. 23:29 ] @
Zašto ljudi sada voze automobile?
Pa zato što im se može... Što mogu da za 1000 evra kupe neku krntiju, koja kad prođe pored tebe, od zagađenja dobiješ rak pluća u terminalnoj fazi... Koji imaju kočnice, ali samo na papiru, pošto jelte na tehničkom gurnu flašu vinjaka majstoru... Kojima je tehnička ispravnost vozila nešto o čemu su čuli da se priča na tv-u... Itd... Kad bi se sve to dovelo u normalan red, i kada bi se propisi stvarno poštovali, ne bi bilo potrebe za poskupljenjem goriva, broj vozila na ulicama bi se instantno smanjio za barem 50-60% jer bi ista završila u starom gvožđu...
[ kelja @ 17.06.2007. 00:00 ] @
Ja sam oduvek znao da je Superhikova logika ispravna...
Ta prokleta sirotinja!
Ako nemaju automobile, secu ulicama,ili voze posrane plasticne kineske bicikle, bacaju otpatke na ulicu, i zagadjuju(vec samim svojim ubogim prisustvom)zivotni prostor, a kad sednu u svoje krntije, nasledjene od cukundede, iz zlatnih "Zastavinih" dana - situacija je jos gora!
Najbolje je da ostanu u svojim vlaznim stracarama i gledaju TV program na svojim drkavim crno-belim televizorima i piju svoje jeftino pivo i puse "Moravu"!A ne da izlaze i da nam kvare pogled.
[ ventura @ 17.06.2007. 10:11 ] @
Ako neko nema para da vozi automobil koji zadovoljava zakonske propise, onda ni ne treba da ga vozi. Hvala bogu, pa ima gomila alternativa, pogotovo u ovom Beogradu... Taksija, Autobusa, Minibuseva, Tramvaja, Trolejbusa i čega sve ne kolko hoćeš... Mada ni neki skuterčić kineski ili čak bicikl nije zanemarljiva alternativa...
Ne znam samo zašto kod nas ljudi generalno gledaju na auto kao na normalnu stvar i sastavni deo života, kad je očigledno da ne mogu da ga priušte... Čemu automobil kad jedva skrpiš pare za isti, pa posle nemaš ni za gorivo... A da ne pričam o tome da imaš normalne gume (osnov sigurnosti), da ne radiš servis, paknovi na kočnicama su samo lepa uspomena, improvizuješ na svakom mogućem delu na uštrb sigurnosti... Čemu to?
Koliko procenata porodica u recimo Londonu ili nekom većem gradu poseduje automobil? Koliko od tih porodica koje i poseduju automobil, on im svakodnevno služi za odlazak na posao?
I šta misliš što u Beogradu nastane saobraćajni kolaps, i što se na svakih 100 metara neko sudari kad počne da pada kiša?
[ su27killeryu @ 17.06.2007. 11:15 ] @
Citat: kelja: Ja sam oduvek znao da je Superhikova logika ispravna...
Ta prokleta sirotinja!
Ako nemaju automobile, secu ulicama,ili voze posrane plasticne kineske bicikle, bacaju otpatke na ulicu, i zagadjuju(vec samim svojim ubogim prisustvom)zivotni prostor, a kad sednu u svoje krntije, nasledjene od cukundede, iz zlatnih "Zastavinih" dana - situacija je jos gora!
Najbolje je da ostanu u svojim vlaznim stracarama i gledaju TV program na svojim drkavim crno-belim televizorima i piju svoje jeftino pivo i puse "Moravu"!A ne da izlaze i da nam kvare pogled.
Tacno tako I nek nastave da glasaju za vlas'...
[ pctel @ 17.06.2007. 12:20 ] @
Citat: Bojan Basic: Nisi pomenuo, zašto ljudi sada voze automobile ako ne zato što im je „zaista potrebno da odu negde“?
Daj, Bojane, sigurno ne mislis ozbiljno to sto kazes. Kad budes u Beogradu nocu, zastani malo u ulici Kralja Milana i videces 2 Seat-a (jedan crni drugi zuti) koji celu noc idu od Trga do Slavije i nazad. Nisam uspeo da otkrijem zasto se toliko voze, ali svakao ne "zato što im je zaista potrebno da odu negde“.
Citat: Složićeš se da je i u ovoj situaciji skuplje ići automobilom nego peške
Naravno. A ti ces se sloziti da postoje ljudi koji nekad negde idu peske? Takodje, slozices se da bi broj takvih bio manji kada bi automobil isao na vodu sa cesme?
@kelja
Niko nije pominjao sirotinju. Imas po beogradu ljude sa relativno skupim automobilima, pa voze uglavnom na rezervi. Sa jedne strane imas ljude koji se vozikaju iz ciste dosade, a sa druge gradsku voznju koja je 5% voznja a 95% stajanje u mestu.
[ dr.NPN @ 17.06.2007. 18:23 ] @
Citat: ventura: Pa nek poskupi i 10-20 dinara, opet neće biti toliko značajna stavka prosečnom vozaču, koliko će ga koštati ostale stavke...
Druga stvar je kod ljudi koji prelaze 50 i više hiljada godišnje, gde je benzin najznačajnija stavka, i veća od svih ostalih zajedno... A jedan prosečan Srpski vozač će godišnje više dati peračima prozora, nego što će ga koštati poskupljenje goriva od 3 dinara... Ma da, sta je 10-20 dinara za tebe po litri? Nemoj da si smesan, ako ti imas za razbacivanje, nemaju svi.
A "prosecan srpski vozac" ne mora uopste da placa pranje prozora, ja na pumpi nikada ne dam da mi brisu stakla, da im dam 50 dinara za cega? Da mi umrljaju stakla prljavom vodom iz kante? Odem kuci uzmem fino ono sran je za prozore, pa operem bez muzgi
Citat: pctel: Da se ja pitam, benzin bi bio 150 dinara/litar. Tako bi ljudi mnogo manje vozili, guzve po gradu bi bile manje, i onaj kom je zaista potrebno da ode negde bi stizao za 5-6 puta krace vreme (po gradu). Kad vidim kolonu vozila gde svi stoje i trube jedni drugima, prvo sto pomislim je "kad ce vise ovo gorivo da poskupi"... Evo ga jos jedan sa budjelarom. Cuj ovo 150 dinara litar bendze. Pa da li si ti pri sebi? Pa znas li koliko bi onda kostao prevoz busem ili taksijem? Sta, kao, za smrtnike 150 a za taksiste, i buseve 50. Mda, vazi. Pa nije sve crno i belo, ima i sive [ekonomije ]
Citat: ventura: Zašto ljudi sada voze automobile?
Pa zato što im se može... Što mogu da za 1000 evra kupe neku krntiju, koja kad prođe pored tebe, od zagađenja dobiješ rak pluća u terminalnoj fazi... Koji imaju kočnice, ali samo na papiru, pošto jelte na tehničkom gurnu flašu vinjaka majstoru... Kojima je tehnička ispravnost vozila nešto o čemu su čuli da se priča na tv-u... Itd... Kad bi se sve to dovelo u normalan red, i kada bi se propisi stvarno poštovali, ne bi bilo potrebe za poskupljenjem goriva, broj vozila na ulicama bi se instantno smanjio za barem 50-60% jer bi ista završila u starom gvožđu... OOOOOOOooooooooooooo.... IZVINI, O SVEMOCNI VENTURA
Prvo, u ime svih nas vozaca-seljaka, izvini sto te zagadjujemo nasim krntijama do 2k€. Ja vozim kadeta, na plin, i garantovano zagadjuje manje od bilo kog jugica sto su se prodavali do prosle godine, valjda se jos prodaju, tako da dzaba ti ta prica. Krntije su i ti jugici i stojadini sto se prodaju kod nas i to novi, i ne kostaju hiljadu eura vec vise, a ne vrede ni toliko. Odgovorno tvrdim da je moj auto od 20 godina sigurniji od bilo kog jugica koji se pravio do prosle godine. tehnicki je potpuno ispravan, sve se menja redovno, pa covece, valjda cu prvo da gledam da mi kocnice budu ispravne, radi svoje sigurnosti prvenstveno, a posle i tudje, zar ne? I nemoj da mi prosipas neku pricu kako sve krntije treba u staro gvozdje, jer ti nije to na mestu. mislis da ja ne bih voleo da sednem u pasata 2005 godiste, sipam i vozim. Pa ne mogu svi, a pogotovo ne u srbiji.
tako da te tvoje teorije prosipaj negde drugde gde su isfurani burzuji, a ne ovde medju obicnim smrtnicima. OK?
Citat: ventura: Ako neko nema para da vozi automobil koji zadovoljava zakonske propise, onda ni ne treba da ga vozi. Hvala bogu, pa ima gomila alternativa, pogotovo u ovom Beogradu... Taksija, Autobusa, Minibuseva, Tramvaja, Trolejbusa i čega sve ne kolko hoćeš... Mada ni neki skuterčić kineski ili čak bicikl nije zanemarljiva alternativa... A sta da rade ljudi u manjim gradovima, gde nema autobusa, tramvaja, i ostalog... Jebote, pa NIJE Beograd centar sveta, covece. I koliko me izadje taksi recimo od zvezdare do miljakovca, a koliko moja "krntija" na gas... Tako da: ne lupetaj.
Citat: ventura:
Ne znam samo zašto kod nas ljudi generalno gledaju na auto kao na normalnu stvar i sastavni deo života, kad je očigledno da ne mogu da ga priušte... Čemu automobil kad jedva skrpiš pare za isti, pa posle nemaš ni za gorivo... A da ne pričam o tome da imaš normalne gume (osnov sigurnosti), da ne radiš servis, paknovi na kočnicama su samo lepa uspomena, improvizuješ na svakom mogućem delu na uštrb sigurnosti... Čemu to? Zato sto i jeste sastavna stvar zivota. Kako cemu, pa da mozes da odes negde ako hoces. I ko je tebi uopste rekao da svi ljudi koji imaju auto stede na svemu? Ja kada sam kupio auto, pravac majstor na pregled. Sta je trebalo zamenjeno je. Posle sta god da primetim, kod majstora, menjaj sve sto treba, ne stedi. Ja bar ne stedim na servisu, hocu da budem siguran koliko god mogu. Nikada ne bih stedeo na paknama ili sl, tako da.....
Koliko procenata porodica u recimo Londonu ili nekom većem gradu poseduje automobil? Koliko od tih porodica koje i poseduju automobil, on im svakodnevno služi za odlazak na posao? Ne znam, ali imam neki cudan osecaj da ces da nas prosvetlis...
I šta misliš što u Beogradu nastane saobraćajni kolaps, i što se na svakih 100 metara neko sudari kad počne da pada kiša? Zato sto masa njih ne zna da vozi?
Citat: pctel: Daj, Bojane, sigurno ne mislis ozbiljno to sto kazes. Kad budes u Beogradu nocu, zastani malo u ulici Kralja Milana i videces 2 Seat-a (jedan crni drugi zuti) koji celu noc idu od Trga do Slavije i nazad. Nisam uspeo da otkrijem zasto se toliko voze, ali svakao ne "zato što im je zaista potrebno da odu negde“. Kako zasto, pa kurce se, moze im se... kao i venturi Ti kao da ne znas
[ boccio @ 17.06.2007. 18:50 ] @
U, al si se ti nasao prozvan Venturinim bacanjem hejta C c c, krajnje naivno
Btw, cudan smo mi narod, relativno siromasan - a opet "ponosan". U jednoj Holandiji gde benzin kosta 1.5e (najskuplje u EU), ljudi se ne bune po ulicama vec racionalno voze, a bukvalno SVAKO ima bicikl za krace relacije - cak i u Amsterdamu. Da li po Srbiji mozete videti coveka u odelu sa kravatom kako biciklom ide na posao? Ja to za svojih 30 god. ovde nisam video... Tamo je to normalna stvar.
Mislite o tome. Pogledajte malo izvan nase avlije...
[ ventura @ 17.06.2007. 19:20 ] @
Citat: dr.NPN:
Ma da, sta je 10-20 dinara za tebe po litri? Nemoj da si smesan, ako ti imas za razbacivanje, nemaju svi.
Kada vidiš moju poruku - pročitaj je.
Zamolio bih tebe (a i sve ostale) da se suzdržiš od ispoljavanja svojih ko zna kakvih kompleksa, i ako već odgovaraš, da odgovoriš na ono što sam napisao. Ako ste voljni da diskutujete o mom privatnom životu, izvolite pa to radite na posebnoj temi.
Kad bi to uradio, video bi da je poenta mog posta u tome da je gorivo jedna od manjih stavki prilikom posedovanja i redovne eksploatacije automobila, te poskupljenje istog se neće toliko drastično odraziti na ukupnu cenu koštanja automobila. Ako ti nije jasno, lepo tako napiši, a mene neće mrzeti da ti lepo obrazložim sve stavku po stavku, jer hvala bogu znam koliko košta vožnja jednog jugića, a i koliko košta vožnja prosečnog automobila...
Prvo, u ime svih nas vozaca-seljaka, izvini sto te zagadjujemo nasim krntijama do 2k€. Ja vozim kadeta, na plin, i garantovano zagadjuje manje od bilo kog jugica sto su se prodavali do prosle godine, valjda se jos prodaju, tako da dzaba ti ta prica. Krntije su i ti jugici i stojadini sto se prodaju kod nas i to novi, i ne kostaju hiljadu eura vec vise, a ne vrede ni toliko. Odgovorno tvrdim da je moj auto od 20 godina sigurniji od bilo kog jugica koji se pravio do prosle godine. tehnicki je potpuno ispravan, sve se menja redovno, pa covece, valjda cu prvo da gledam da mi kocnice budu ispravne, radi svoje sigurnosti prvenstveno, a posle i tudje, zar ne? I nemoj da mi prosipas neku pricu kako sve krntije treba u staro gvozdje, jer ti nije to na mestu. mislis da ja ne bih voleo da sednem u pasata 2005 godiste, sipam i vozim. Pa ne mogu svi, a pogotovo ne u srbiji.
Opet ću preskočiti ispoljavanje kompleksa i prećiću na sadržaj:
Ja nemam ništa protiv auta ni od 200 ni od 200,000 evra, sve dok i jedni i drugi zadovoljavaju zakonske uslove za vožnju koji važe u Republici Srbiji. Čak štaviše, nemam ništa ni protiv kadeta a ni protiv juga (koji sam inače i vozio jedno vreme), jer i jedan i drugi automobil mogu da budu sasvim tehnički ispravni i legalni ako se pravilno održavaju. Ono što ja hoću da kažem je da se to u većini slučajeva ne radi, i da se pojedini delovi na automobilu menjaju samo ako ceo auto ne može zbog toga da se vozi...
Što se tiče konkretno tebe i kočnica - gde kupuješ paknove za kočnice? Na buvljaku ili u ovlaštenoj prodavnici rezervnih delova za opela? Da li ti paknovi zadovoljavaju standarde koje propisuje Opel? Ili uopšte bilo kakve standarde? Da li su atestirani, ili su prošvercovani?
Pre par dana me je vozio neki taksista, baš neki opel je bio u pitanju, i pošto se osetio neki smrad paljevine u autu, ja ga pitam da mu to ne gori lamela.. A on opušteno "ma jok, kupio sam neke paknove pa non stop smrde" ... i onda se nastavio "***ote, kakva je ovo država ne možeš ni paknove da kupiš, sve falš..." a kad sam ga pitao gde je kupio iste, naravno na buvljaku, i rekoh mu da ode do nekog opelovog dilera i tamo kupi pakove pa mu sigurno neće smrdeti, tu je prestala sva priča... A taj opel je relativno nov... Mislim da je tipa 2000-to godište ili tako nešto... I onda treba sutra sa detetom da prelaziš ulicu, i da se pitaš da li majmun koji upravo staje na semaforu ima paknove sa buvljaka ili one normalne...
A sta da rade ljudi u manjim gradovima, gde nema autobusa, tramvaja, i ostalog... ***ote, pa NIJE Beograd centar sveta, covece. I koliko me izadje taksi recimo od zvezdare do miljakovca, a koliko moja "krntija" na gas... Tako da: ne lupetaj.
Pa nisu ni svi gradovi veliki kao Beograd... U drugim gradovima je realna alternativa i najobičnije pešačenje... Ja sam često u Banja Luci zbog posla, to je grad sa oko 150,000 stanovnika, a koji se sa kraja na kraj može prepešačiti za 15 minuta... Na kraju krajeva imaš bicikl, ili neki skuter...
I ko je tebi uopste rekao da svi ljudi koji imaju auto stede na svemu? Ja kada sam kupio auto, pravac majstor na pregled. Sta je trebalo zamenjeno je. Posle sta god da primetim, kod majstora, menjaj sve sto treba, ne stedi. Ja bar ne stedim na servisu, hocu da budem siguran koliko god mogu. Nikada ne bih stedeo na paknama ili sl, tako da.....
Svaka tebi čast, kamo sreće da tako svi postupaju...
A hoćeš da kažeš da nisam u pravu, i da većina vozača stvarno održava svoje automobile, vozi ispravne letnje/zimske gume kad je sezona, idu redovno na servis, brinu se da je automobil tehnički ispravan itd?
Zato sto masa njih ne zna da vozi?
Ne nego zato što je 'normalno' da voziš gume 10 godina stare, što je normalno kad ti se ista guma pocepa pa ne može više da se okrpi da odeš kod vulkanizera i kupiš polovnu gumu, zato što se auta ne održavaju, i što je bitno da je auto 'u voznom stanju' a iako kočnica malo propada, iako su paknovi istrošeni, iako volan ima lufta, iako nema nijedan retrovizor, iako ima ćelave gume, iako ne radi signalizacija, to sve nema veze kad je auto 'u voznom stanju'...
[ Bojan Basic @ 18.06.2007. 23:14 ] @
Citat: pctel:
Kad budes u Beogradu nocu, zastani malo u ulici Kralja Milana i videces 2 Seat-a (jedan crni drugi zuti) koji celu noc idu od Trga do Slavije i nazad. Nisam uspeo da otkrijem zasto se toliko voze, ali svakao ne "zato što im je zaista potrebno da odu negde“.
Ne znam ni ja zašto se toliko voze, ali iz same te činjenice sledi da njima gorivo predstavlja zanemarljiv trošak; shodno tome, ako gorivo poskupi na 150 dinara po litru (što je, otprilike, dva puta skuplje nego sada), poskupljenje se ne bi odrazilo na vozače koje pominješ. Drugim rečima, kako reče petao Sofronije, „ništa plus ništa je ništa“, a iz opisa koji daješ zaključujem da je pomenutom dvojcu cena goriva vrlo bliska ništici.
Citat: pctel:
Naravno. A ti ces se sloziti da postoje ljudi koji nekad negde idu peske? Takodje, slozices se da bi broj takvih bio manji kada bi automobil isao na vodu sa cesme?
Složiću se. Drugim rečima, ako bi gorivo bilo smešno jeftino (poput vode iz česme), onda bi automobile vozili i oni kojima zaista nisu neophodni (i u tom slučaju bi bila na mestu tvoja priča da bi se poskupljenjem goriva rešio problem saobraćajnih gužvi). Međutim, gorivo sada već jeste skupo prosečnom vozaču (da nije, ne bi ni bilo ove teme), ali dotični prosečan vozač ipak nalazi novac za to; jedini logičan razlog koji vidim tome jeste zato što mu je potrebno da ode negde automobilom (izuzev ovakve iz Kralja Milana).
Štaviše, hajde zaista da zamislimo cenu goriva koju pominješ. Kao što prosečan vozač i sad odvaja za cenu goriva, naći će odnekud da odvoji i tad. Odakle bi prosečan vozač odvojio? Tu dolazi u igru venturina priča (ne o automobilima od 1 000 €, jer i auto star dvadeset godine godina može da bude sigurniji od onog starog dve godine ukoliko je prvi redovno servisiran a drugi nikad; pričam o drugom delu venturine priče: neredovno servisiranje i delovi od malog Kineza, u vezi s čim jeste u pravu) — da bi vozač uštedeo 150 dinara za litar benzina, još neredovnije će servisirati auto nego što sada radi, i time em biti nebezbedan po ostale (i sebe, ali za njega manje-više), em će biti još sudara, koji uzrokuju — pogađaš već — saobraćajne gužve. Upadamo u beskonačnu petlju.
[ despotbg @ 19.06.2007. 00:58 ] @
Benzin 150din -----> Hleb 50din ------> Ja gladan
Da li je ikome palo na pamet sta sve povlaci poskupljenje goriva...
Mislim da je cena plina skakala iz politickih a ne ekonomskih razloga...Amerika zaratila sa islamcima, Rusi digli cenu svih energenata... Sad mi pade na pamet da je vise taj skok cena doprineo razvoju Rusije od Putina...
[ Urkelele @ 19.06.2007. 08:09 ] @
Ja stvarno ne znam zasto ovolika rasprava oko ovoga... U stvari, tema i jeste za raspravu ali citati neke nebuloze kao npr. da treba da bude skuplje za toliko i toliko dinara, da je luksus voziti automobil ili izivljavanje nad isitm, mislim da je to suvisno. Svi smo svesni da poskupljenjem goriva dovodi i do poskupljenja ostalih proizvoda od kojih cu da pomenem samo hranu.
Mozda cu otici malo offtopic ali mislim da ce vredeti...
Pre neku nedelju (pijacni dan) u gradu je nastao opsti kolaps. Veliki red kamiona i automobila. O cemu se radi, komunalci su za mesto na pijaci trazili negde oko 10000 din. za kamion a za auto oko 6000 (ne znam bas tacne cifre ali znam da je bilo baaaaas mnooogoooo). Prodavci jednostavno nisu hteli da udju na pijac i toliko da plate. Uglavnom, sve se to zavrsilo ok, dosao predsednik opstine i kao nekako se dogovorili da se vrati stara cena (negde oko 2700 za mesto). E pa zamislite sad kolika je trebala da bude cena paradajza, krastavca, luka itd da nije bilo dogovora? A jos plus na to cena goriva (uzimajuci u obzir da neki ljudi predju i do 100km da bi dosli tu da prodaju nesto)?
I jos nesto, igrom slucaja za 2 dana sam presao 400 km, i sad sledi cista racunica...
400km na benzin: 40 x 80 = 3200 din.
400km na plin: 44 x 31 = 1364 din. (sada je vec 35 mamu im u piiiiiiiip)
Sto izlazi da sam ustedeo 1836 din. (namerno sam uzimao okvirne podatke)
Opala, nisam ni znao, pa ja sam ustedeo vise od 20€... pa ja cu, ako ovako nastavim, za mesec dana da ustedim 300€... jupiiiiii bicu bogat...
Normalno, salu na stranu... jer, da nam nije te sale odavno bi svi mi skrenuli od ovakvih manipulacijama nad prosecnim gradjanima.
E sad, ako Ventura kaze da bi trebalo gorivo da bude skuplje, otvoricu pumpu ako mi obeca da ce da dolazi kod mene da kupuje (mislim, bice to cena samo za njega)
A sta mene najvise nervira, poskupi gorivo jedno 3 puta po 3 din. a posle kao pojeftini za 1, pa o5 tako. I od toga prave neverovatnu medijsku pometnju, kao dobir su, spustili cenu goriva... ovo-ono... ma aaaaaajdeeeeee. Sto se ne sete da na daj nacin povecavaju "radnicima" i plate.
I kao u vecini ovakvih tema, mi raspravljamo ali nista ne mozemo da ucinimo da se to promeni (na zalost). Ostace ova tema samo u arhivi da neko nekad vidi kako smo se bunili na poskupljenje necega
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|