[ Miloje Sekulic @ 14.06.2007. 13:46 ] @
Godinama unazad, tokom letnjih meseci, u Srbiji je smanjen broj davanja krvi. Godišnji odmori, odsustvovanja sa posla, raspust i letnja opuštenost verovatni su razlozi za smanjeni broj davalaca krvi.

Na žalost, bolesti i povrede prisutni su i tokom leta, pa se potrebe za krvlju ne smanjuju. Povremeno teške situacije deficita krvi prevazilaze se odlaganjem “hladnih” hirurških intervencija i pozivanjem članova porodica pacijenata da daju krv.

kompletan txt
http://www.b92.net/specijal/dajtekrv/

odlican spot
http://www.youtube.com/watch?v...tp%3A%2F%2Fblog%2Eb92%2Enet%2F

Miloje
[ acaradio @ 14.06.2007. 22:11 ] @
Ja sam sutra dobrovoljac
Ako ste blizu, svratite od 9 do 11 u Press centar BG Sajma, gde ce biti organizovano dobrovoljno davanje krvi.

[Ovu poruku je menjao markom dana 14.06.2007. u 23:24 GMT+1]
[ vaske71 @ 14.06.2007. 22:22 ] @
Dobrovoljni sam davaoc krvi vec poduze vreme - dao sam 19 puta ali zadnji put mi je sve preselo zbog jedne bezobrazne sestre Spremim se ja odem i na vratima me doceka sestra i pita Koja ste krvna grupa Rekoh Ja sam B+ a ona ce Izvinite ali B+ mi imamo pa nam nije potrebna ! Nama trebaju sve druge grupe a posto vi niste ta - nema potrebe da je dajete !
Znate kako sam se osecao - kao zadnji otpad na ovoj planeti i nisam dao krv vec godinu dana ! Normalno mene ova guska nece ubediti da nedajem i dalje krv ali ovaj po meni bezobrazan postupak da sam takav covek ( a nisam) mogao je da se zavrsi kobno po njen posao jer na jednoj strani bolnice mole za krv a na drugoj zbog ovakve curke ispada da moja krv nije potrebna .
Kada dajem krv - ja znam da ta krv nekome moze spasiti zivot - i osecam se zaista ponosno jer radim dobro humano delo
Sta ce oni kasnije da rade sa njom dal je prodaju ili bacaju apsolutno me ne zanima - ja samo znam da se osecam ponosno !
Pozdrav
[ ventura @ 14.06.2007. 22:28 ] @
Otiđi na VMA, tamo nikad nema gužve, i svi su maksimalno ljubazni...
[ fanfon @ 14.06.2007. 22:30 ] @
Ja sam dao jedno 10-ak puta do sad i uvek me prime. Mozda zato sto sam nulta+...
[ Spavac_na_Chatu @ 15.06.2007. 00:40 ] @
nema veze koja si grupa uvek te prime. Ja sam AB+
[ flighter_022 @ 15.06.2007. 01:41 ] @
Cisto informativno, interesuje me sledece:

Poslednji put sam krv dao pred odlazak u Afriku, 2002, od tada sam ovde. Do skoro nisam imao malariju ali na zalost jesam pre 2 meseca. Da li uopste, i ako da, koliko po dolasku u Srbiju mogu da dam krv?
[ Mardz Simpson @ 15.06.2007. 07:14 ] @
Citat:
flighter_022: Cisto informativno, interesuje me sledece:

Poslednji put sam krv dao pred odlazak u Afriku, 2002, od tada sam ovde. Do skoro nisam imao malariju ali na zalost jesam pre 2 meseca. Da li uopste, i ako da, koliko po dolasku u Srbiju mogu da dam krv?

Prilikom davanja krvi popunjava se jedan upitnik, izmedju ostalog i dali si bio u inostranstvu!

http://www.tvojihpetminuta.com/home.htm
[ rdragan79 @ 15.06.2007. 09:40 ] @
Citat:
flighter_022: Cisto informativno, interesuje me sledece:

Za malariju ne znam, moja mama je imala zuticu kao dete i bila je dobrovoljni davaoc, s time da je upisano da je imala zuticu i da krv
moze da primi samo ko je imao zuticu.

Citat:
vaske71: Dobrovoljni sam davaoc krvi vec poduze vreme - dao sam 19 puta ali zadnji put mi je sve preselo zbog jedne bezobrazne sestre Spremim se ja odem i na vratima me doceka sestra i pita Koja ste krvna grupa Rekoh Ja sam B+ a ona ce Izvinite ali B+ mi imamo pa nam nije potrebna ! Nama trebaju sve druge grupe a posto vi niste ta - nema potrebe da je dajete !
Pozdrav

Ja sam imao slicno iskustvo, kada sam hteo da odem da dam prvi put krv ovde u NS, nisu hteli ni da mi utvrde ni krvnu grupu. mada
pitali me pa sto sam dosao?! i zavrsilo se da dodjem neki drugi put, to je bilo pre 10 godina taman napunio 18, od tada nisam ni isao.

Jedan od razloga sto jos nisam otisao da vidim da li smem da dajem krv je taj, sto sam kao beba od 1.5- 2god prelezao trombocitopeniu
(nedostatak ili nedovoljan broj trombocita) izazvanu sulfonamidima, manifestovalo se tako sto gde god da su me pipnuli nastajali su podlivi.
Od tada nisam imao nikakvih problema sa krvlju i trombocitima, jer sam radio testove.
Pa ne znam da li bih smeo davati.

Mada sam napomenuo na kraju glavnoj doktorki koja je rekla kada budem dolazio sledeci put da ponesem taj nalaz kada sam bio beba.

A neprijatnost da nisu hteli ni da me pogledaju je bilo maltene kako sam usao unutra u zavod za transfuziju i dobrovoljne davaoce.
[ micky @ 15.06.2007. 10:28 ] @
Nisam dao krv nikada.Krv koju zavod za transfuziju uzima od gradjana dobrovoljnih davaoca naplati debelo onome kome treba.Cuo sam dosta primera i citao u novinama o ljudima koji su non stop davali krv a kada je njima zatrebala morali su da plate.Gde je tu pravda i postenje ? Cak bi trebalo dobrovoljni davaoci da imaju neke popuste ili beneficije u zdravstvu ali to kod nas u ovom sistemu zdravstva ne postoji.
Na zapadu se sve to placa , kada date krv i kada dobijate uvek je uz novcanu nadoknadu.

Eto toliko od mene

[ Spavac_na_Chatu @ 15.06.2007. 11:02 ] @
Citat:
micky: Nisam dao krv nikada.Krv koju zavod za transfuziju uzima od gradjana dobrovoljnih davaoca naplati debelo onome kome treba.Cuo sam dosta primera i citao u novinama o ljudima koji su non stop davali krv a kada je njima zatrebala morali su da plate.Gde je tu pravda i postenje ? Cak bi trebalo dobrovoljni davaoci da imaju neke popuste ili beneficije u zdravstvu ali to kod nas u ovom sistemu zdravstva ne postoji.
Na zapadu se sve to placa , kada date krv i kada dobijate uvek je uz novcanu nadoknadu.

Eto toliko od mene

sneke strane si u pravu..... ovde sve sto dopijes je sendvic od pre nekoliko dana i neki vocni sok (meni jetra nije navikla :D pijem samo pepsi) da mi daju litar pepsija za litar krvi svake nedelje bi davao krv :)
[ broker @ 15.06.2007. 11:02 ] @
Micky cudo ti nisu obrisali poruku, posto meni jesu, a bila je u slicnom tonu.

U Srbiji je prilicno naivno zalegati na humanu notu davalastva krvi zbog silnih afera, narocito oko prodaje krvi. Razmislite samo kako je moguce da ne postoji mogucnost da neko da krv za pare, a postoji mogucnost da neko kupi krv i to za debelih 100-tinak evra po jedinici.

Uzicki centar za trasnfuziju je cak odbio da se povinuje reorganizaciji cele sluzbe koja je napravljena tako da sva krv ide u Beograd, a da se otud rasporedjuje kako nekome dune ili prodaje. Posebnim resenjem, uzicki centar za transfuziju je izuzet iz takve organizacije i funkcionise potpuno samostalno, a to znaci: ima svoju krv, uvek ima krv, a ako se pojavi potreba za dodatnim kolicinama (sto se desava kada je "sezona" ali nikada nije kriticno), uvek ima dobro organizovane i motivisane dobrovoljne davaoce koji znaju da nece biti zloupotrebljeni.

Najbolji nacin dobrovoljnog davalastva je da se prijavite za davanje krvi na poziv. To znaci da ne idete sami da dajete krv, samoinicijativno ili u organizovanim akcijama, vec samo ako vas pozovu. Pozivi slede samo ako je krv zaista nekome konkretno potrebna, znate kada je dajete, kome je dajete i zbog cega je dajete. Uz to sledi i mnogo bolji tretman od strane zdravstvenih sluzbi.

mod: uklonjen flamebait

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 15.06.2007. u 13:58 GMT+1]
[ jablan @ 15.06.2007. 12:37 ] @
Citat:
micky: Nisam dao krv nikada.Krv koju zavod za transfuziju uzima od gradjana dobrovoljnih davaoca naplati debelo onome kome treba.

Koliko i odakle ti to?
Citat:

Dakle ti tražiš pare da bi bio human... Interesantno. Svi ljudi koji daju krv daju da bi nekom pomogli, a ne da bi se ovajdili. To je poenta humanosti, ali nekim ljudima očigledno ne vredi pričati.

Sve u svemu, vi koji očekujete bilo kakav vid zahvalnosti ili nadoknade, od države ili bilo koga drugog, jednostavno ste promašili temu. Dobrovoljno davanje krvi nije za vas, niti ste vi za njega.
[ Shadowed @ 15.06.2007. 13:11 ] @
Ja ne trazim nadoknadu, ako cu dati, dacu u svakom slucaju.
Medjutim, ukoliko bi se nadoknada davala, to bi definitivno povecalo broj davaoca tako da to ne mora biti losa ideja.
[ acaradio @ 15.06.2007. 13:46 ] @
Ja sam pre tri sata zavrsio sa davanjem krvi. Bila je i dobra klopa nakon toga...full rucak, jok sendvici
[ markom @ 15.06.2007. 14:06 ] @
Citat:

Ja živim na najzapadnijoj tački Evrope i ovo nije tačno.
[ Dejan Bizinger @ 15.06.2007. 14:37 ] @
Pretpostavljam da su postojale i mogu i dalje da postoje zloupotrebe sa davanjem krvi, ali u svemu zloupotrebe postoje. To ne znaci da ne treba davati krv. Mislim da ne bi bilo lose da onaj koji da krv dobije odredjenu analizu krvi a ne pare i na taj nacin bi verujem uvek bilo dovoljno davalaca krvi. Dobro je sto je pokrenuta ova akcija.

Ovo sam napisao i na mom blogu na B92 a postavljam i ovde:

Citat:
Pitali smo ljude iz instituta da prokomentarisu praksu u nekim zemljama za placanjem davaocima krvi. Ovo je njihov odgovor:

"Ukoliko bi davanje krvi donosilo materijalnu ili bilo kakvu korist može doći do sledećih pojava :

Svesno prikrivanje zdravstvenih problema od strane davalaca krvi ( hroničnih i drugih bolesti) tako da to može uticati na narušavanje zdravlja i davalaca i primalaca krvi.
Osobe sa rizičnim ponašanjem mogu namerno da to prikriju zbog materijalne koristi čime može da bude ugrožena bezbednost transfuzije za pacijente.
Ogroman broj davaoca krvi krv daje isključivo iz altruističkih razloga i za njih bi bilo uvredljivo da prime bilo kakvu materijalnu nadoknadu.
Pozdrav Ivana Rodić"
[ ventura @ 15.06.2007. 14:57 ] @
Citat:
Shadowed
Medjutim, ukoliko bi se nadoknada davala, to bi definitivno povecalo broj davaoca tako da to ne mora biti losa ideja.

Ukoliko bi se uvela novčana nadonkada za davaoce krvi, šta bi se desilo - pa zavodi bi bili prepuni narkomana koji su upravo i najrizičnija grupa, a sa obzirom na inkubacioni period, odnosno prozor detekcije pojedinih bolesti, ja ne bi voleo da primim takvu krv...

I inače, neko što je lupio da dobrovoljni davaoci moraju da plaćaju ako im nedajbože zatreba krv je upravo to - lupanje...

Dobrovoljni davaoci ne samo da će u slučaju potrebe primiti krv bez ikakvih problema, već i imaju prioritet nad drugim pacijentima koji nisu davaoci...
[ vaske71 @ 15.06.2007. 15:05 ] @
@Ventura:

Mislim da bi ih u svakom slucaju pretekli stariji ljudi koji su ostali bez posla , kao i ljudi koji traze posao !
[ Shadowed @ 15.06.2007. 15:13 ] @
Ventura, takvih ima i sada (samo daleko manje) i opet ne mozes znati da li ces primiti takvu krv. Bio bi povecan broj i tih "losih" davaoca koje si pomenuo i onih koji ne spadaju u tu grupu.
[ Milan Jovanovic @ 15.06.2007. 15:31 ] @
Citat:
Dakle ti tražiš pare da bi bio human... Interesantno. Svi ljudi koji daju krv daju da bi nekom pomogli, a ne da bi se ovajdili. To je poenta humanosti, ali nekim ljudima očigledno ne vredi pričati.

Prijatelju, budi human pa pokloni nekom bubreg, jetru i sl.

Sve ima svoju cenu!
[ jablan @ 15.06.2007. 16:08 ] @
^ Aha, grize savest...
[ broker @ 15.06.2007. 16:34 ] @
Xe, xe, opet krece klasicna ES-esovska zamena teza: stavis u usta nekome sto nije rekao pa ga onda opljunes. :)

Niko nije rekao da hoce da da krv ako se to placa, nego da nece (ili ne treba) davati krv jer se to zloupotrebljava i da neko na tome debelo zaradjuje. Znaci, radi se o zloupotrebi upravo humkanitarnog poriva kod ljudi i zelje da nekome pomognu.

Ispada da je nemoralno da neko bude placen ako da krv, a moralno je da neko tu krv koju je neko nesebicno i humano dao besplatno, dalje prodaje? Ili je moralno da neka televizija sebi povecava rejting na grbaci dobrovoljnih davalaca?

Onda, kako objasniti to sto se vojnicima redovno nudi dva dana odsustva ako daju krv (i time naravno izaziva masovnu pojavu dobrovolnog davalastva medju vojnicima, cesto cak ida vojnici ugrozavaju svoje zdravlje precestim davanjem krvi). Ili kako objasniti to sto u firmama zaposlenima obecavaju slobodne dane ako daju krv?

Druga stvar, navedeni ralozi za neplacanje davaocima za datu krv su pogresni. Stoji da onaj ko se odluci da da krv iz humanih razloga, taj ne trazi novac, i moguce je i da bi odbio da mu se tako nesto ponudi.

To da bi neko davanjem krvi mogao sebe da ugrozi je nemoguce ako zdravstvena sluzba nema zdravstvenu evidenciju i kada ne bi proveravala zdravstvenu istoriju davalaca, vec bi im verovala na rec.

Medjutim, ako je tacno da se neplacanjem izbegava motivisanje ljudi iz rizicnih grupa, odnosno da se tako sprecava uzimanje krvi ljudi od kojih se krv ne sme uzimati (narkomani, bolesni, zarazeni i slicno), koji bi, motivisani zaradom, mogli da prikriju svoju zdravstvenu istoriju ili zdravstveno stanje, da li to znaci da se u stvari ne proverava uzeta krv i da se u stvari davaocima veruje na rec, odnosno da i sada ako se neko iz rizicne grupe seti pa uvali svoju krv, on direktno dovodi u opasnost eventualne primaoce te krvi kao i zdravstvenog osoblja koji njom manipulise?

Stvar je u sutini da bi, ako bi placali krv, otvoreno priznali da je prodaju isto kao sto B92 "podrzava" akciju do nivoa vulgarnosti ne zbog humanosti nego da sebi podize "nivo narusen uvodjenjem program koji je dovode u ravan PINKA od pre desetak godina.

*uveren dam da ce Dimkovic i ovu poruku da mi izedituje tako da ispadne da sam ej napisao onako kako nisam, a u komentaru ce da stavi neki izmisljeni razlog, posto se vidi da je poruka editovana i ko je to radio".
[ jablan @ 15.06.2007. 16:47 ] @
Citat:
broker: da li to znaci da se u stvari ne proverava uzeta krv i da se u stvari davaocima veruje na rec

Ajd na vikipediju pa se vrati. http://en.wikipedia.org/wiki/Window_period

Krv se ne može nikako veštački napraviti, jedini izvor krvi su donacije. Ljudi koji daju krv time spašavaju nekom život, a da li se na tome neko bogati ili ne, pitanje je kojim treba da se bavi država. U ovoj celoj priči, jedino sa čime B92 ima veze je tvoja paranoja.

Ti i ovi što traže bubrege kao dokaz humanosti slobodno ostanite kod kuće u buretu. A ako vam se, nedajbože, nešto sutra desi pa budete prinuđeni da primite tuđu krv, probajte da zaboravite ovu temu, biće lakše.
[ broker @ 15.06.2007. 17:09 ] @
Jablane, vrlo je to meni dobro poznato i ja ne sporim da neku bolest nije moguce odmah otkriti, samo pitam da li to znaci da i u redovnom davalastvu neko moze da proturi bolescinu koristeci istu "rupu", da ne kazem "prozor" jer se ceo sistem provere sastoji u onome sto te medicinska sestra pita da li bolujes ili si bolovao od necega... a donator bas mora da bude poznavalac medicine pa da zna na sta se timpitanjem misli...:)

Izvini, ja nisam trazio ni bubrege niti sta drugo kao dokaz humanosti. Ako obratis paznju na ono sto sam napisao, a ne ono STO TI MISLIS DA SAM NAPISAO, videces da sam ja ljudima objasnio kako mogu da budu humani i daju krv i budu sigurni da su uradili pravu stvar i da ce ta krv otici bas tamo gde je potrebno, to jest da je dobra namera i sprovedena u delo a ne zloupotrebljena. A ako se raspitas malo, videces da i medicinari (bar oni koji se drze Hipokatove zaklete) vise cene dobrovoljne davaoce koji se prijavljuju na listu za poziv, nego one s ulice.

Ja vec rekoh da imate vrlo los obicaj da ljudima u usta stavljate nesto sto nisu rekli da bi ste mogli da ih opljujete. Ovaj tvoj ispad, da mi nabijas na nos moju nehumanost, pri cemu tvrdnju zasnivas na izmisljotinama i nemas nikakav uvid u moje humane i humanitarne aktivnosti je krajnja uvreda i zahtevam da se na to reaguje od strane moderatora.

A sad, ako smo to resili, ako mozes da mi malo pojasnis to oko provere ispravnosti krvi. To me zivo zanima i mislim da je mnogo bitnije pitanje od toga ko je i koliko human ili nije.
[ Milan Jovanovic @ 15.06.2007. 17:10 ] @
Pazi, kad vidis nekog kome je potrebna pomoc, normalno je da mu pomognes. Kad nekome zatreba krv, treba mu je i dati. Ali treba napraviti i sistem po kome ce to i da funkcionise. Mi takav sistem nemamo. Onaj kome treba krv, nekada dobije krv besplatno, ali nekada mora i da je plati. Dakle krv dobrovoljnih davalaca kod nas se prodaje pacijentima i na njoj se zaradjuje, a da davalac nema nikakve koristi od toga. Zato treba uvesti prodavanje krvi. A svako ce moci svom prijatejlu ili kome god zeli da pokloni krv ukoliko to zeli.

Da se razumemo, ja jesam za dobrovoljno davanje krvi, ali ne pod postojecim uslovima. U ovakvim uslovima dao bih je samo pacijentu sa imenom i prezimenom kome ona i treba, a ne nekoj tzv. instituciji koja na njoj zaradjuje. Inace, do sada sam dao krv tri puta, i ne grize me savest, ali svoju krv dacu kome ja zelim. A ne zelim da je poklanjam trgovcima. Sa trgovcima mogu samo da trgujem.
[ broker @ 15.06.2007. 17:26 ] @
Citat:
Milan Jovanovic: Dakle krv dobrovoljnih davalaca kod nas se prodaje pacijentima i na njoj se zaradjuje, a da davalac nema nikakve koristi od toga.

Ma nije bitno da li davalac ima korist ili nema. On je svoju zelju da pomogne zadovoljio samim cinom davanja krvi. Problem je sto onda neko tu krv PRODA i tako zaradi na tudjoj humanosti. Onogo momenta kada je ta jedinica krvi prodata, iskljucen je humani moment i davalac krvi sveden na nivo prevarenog naivcine. Prestankom humanitarnog karakera davalastva uspostavlja se obican trzisni princip koji pretpostavlja da se onome ko je krv dao, ispati nadoknada. Tu se ne postavlja pitanje da li je onaj ko je dao krv human ili ne, vec je u pitanju humanost onoga ko krv prodaje trecim licima.
[ ventura @ 15.06.2007. 17:47 ] @
Ako je neko markiran od strane medicinske sestre kao rizična kategorija, a to se upravo radi kroz taj kratki upitnik (da li se drogiraš, da li jebeš kurve, dali boluješ od neke bolesti itd) onda je tvoja markirana kao rizična i prolazi na dodatna testiranja...

Ti dodatni testovi su skupi i spori, recimo ELISA test za HIV je nekoliko redova veličine jeftinij od Western Blot testa, i ujedno mnogo brži... Mana je ta što prilikom ELISA testa postoji taj takozvani window period kada infekcija može proći neopažena, međutim kada se radi o normalnim osobama, koje su u stabilnoj vezi, koje se ne drogiraju, koje nemaju istorju bolesti, koje ne jure kurve, onda je taj window period sasvim prihvatljiv i mogućnost infekcije se svodi na minimum.

Citat:
broker:
Problem je sto onda neko tu krv PRODA i tako zaradi na tudjoj humanosti. Onogo momenta kada je ta jedinica krvi prodata, iskljucen je humani moment i davalac krvi sveden na nivo prevarenog naivcine.

Čekaj bre malo... A ko kupuje krv?

Pa ne prodaju je sigurno vampirima ili mesarama za izradu krvavica, već bolnicama.

Kakve veze ima ako privatna bolnica plati zavodu jedinicu krvi, odnosno plazme ili već čega? Pa na kraju krajeva ti u svakom slučaju pomažeš čoveku koji će primiti tvoju/deo tvoje krvi, nevezano za to gde se leči.

Zavod za transfuziju ima svoje prostorije, opremu, zaposlene, troškove... I sasvim logično je da bolnice iz svojih budžeta otkupljuju krv od njih, to uopšte ne menja stvar...
[ jablan @ 15.06.2007. 17:53 ] @
Citat:
broker: Onogo momenta kada je ta jedinica krvi prodata, iskljucen je humani moment i davalac krvi sveden na nivo prevarenog naivcine.

LOL. Ako se posle toga kao davalac osetiš prevarenim, automatski znači da si nešto očekivao. Ja bih se, kao davalac, osetio prevarenim jedino kad bi krv koju dam završila u slivniku umesto u telu nekoga kome je potrebna. Eto u tome je razlika između tebe i mene, brokeru.

Mene ne interesuje da li je moju krv neko prodao ili ne (odnosno, interesuje me, ali to ne utiče na odluku da li ću dati krv, već kome ću dati glas na idućim izborima).
[ vaske71 @ 15.06.2007. 19:25 ] @
Sad mi vec nista nije jasno
Dakle kada das krv - bez obzira koliko puta si dao osim tog upitnika koji popunjavamo te merenja krvnog pritiska i pregleda tipa Digni majcu gore ispada da oni ne vrse takoreci nikakve znacajnije testove medu kojim je i test za Hiv ?!
Pa osim humanih razloga zbog cega dajem krv . ja sam mislio da se krv ipak strogo pregledava i testira na Hiv najvecom ozbiljnoscu - Tako mi je bar receno od strane Vampira , citiram U slucaju da sa vasom krvi nesto nije u redu pozvacemo vas telefonom i saopstiti uzrok
Mene su onda lagali i to 19 puta !
Jedan od razloga zbog koga dajem krv je i taj sto hocu da znam dali sam zdrav
Sad sam stvarno zbunjen totalno
[ ventura @ 15.06.2007. 20:02 ] @
Naravno da se sva krv testira... U slučaju testa na HIV radi se ELISA test, tako što se npr. smućka 50-100 uzoraka krvi pa se to odjednom testira... Ako je rezultat negativan, onda su svih 100 uzoraka ok, ako je rezultat pozitivan, onda se razdvoji na dva dela, pa opet testira itd, sve dok se ne dođe do pojedinačnog pozitivnog uzorka...

Problem kod ELISA testa je što postoji takozvani 'window period' od oko 2 meseca neposredno nakon infekcije kad nije moguće sa sigurnošću detektovati infekciju ELISA testom koji ustvari detektuje antitela... U tom slučaju, ako postoji opasnost da je krv zaražena se radi Western Blot test koji je jako pouzdan, i koji nema problem sa tim window periodom, međutim taj test detektuje specifične proteine, što zahteva skupu opremu, dugotrajan je, i ceo proces je sam po sebi skup i nepraktičan za tolike količine testiranja... Zato te lepo sestra pita dal se bodeš u venu ili juriš kurve, jer ako ne, onda ti sigurno window period od 2 meseca neće predstavljati problem...
[ broker @ 15.06.2007. 23:20 ] @
Dakle, da skratimo, krv se ne testira. Dovoljno je da davalac slaze tako da medicinskoosoblje nema osnova da ga smatra pripadnikom rizicne grupe i njegova krv ide u upotrebu uz neke usputne i ne mnogo pouzdane testove. Ja se dobro secam da je posle jedne afere gde je pacijent tvrdio da je zarazen sidom kroz krv koju je primio, iz najvisih krugova srpske medicine doslo uveravanje da se sva krv rigorozno testira i da nema sansi da neispravna krv bude nekome data.

E sad, ko tu laze?

Citat:
ventura:
Čekaj bre malo... A ko kupuje krv?
Pa ne prodaju je sigurno vampirima ili mesarama za izradu krvavica, već bolnicama.

Pa afere i izbijaju zato sto kad apacijentu treba krv nje nema, nego mora ili da sam nahvata dobrovoljne davaoce da mu daju krv ili da plati da mu iz Zavoda daju krv. To znaci prodaja krvi: ako ne platis - ne dobijes. Onaj ko je humano dao krv, ocekuje da ce ta krv bezuslovno biti data onome kome zatreba, i onog momenta kada neko uskrati da da krv i uslovljava to placanjem, on je izigrao poverenje i dobru volju humanog davaoca. To je izrabljivanje i zloupotreba zarad para.

Citat:
jablan:Ako se posle toga kao davalac osetiš prevarenim, automatski znači da si nešto očekivao. Ja bih se, kao davalac, osetio prevarenim jedino kad bi krv koju dam završila u slivniku umesto u telu nekoga kome je potrebna. Eto u tome je razlika između tebe i mene, brokeru.

Ponovo kvalifikacije i uvrede, a moderatori ne reaguju...

Naravno da, ako dobrovoljno dam krv, da imam ocekivanje: da ce ta krv biti data onome koje bude potrebna, onda kad mu bude potrebna i bez uslovljavanja, a ne da ce mu krv uskratiti ako ne plati. Onog momenta kada neko proda moju krv koju sam dobrovoljno dao da pomognem unesrecenom, taj je izradio i zloupotrebio moju dobru volju, i pravi sebi zaradu na tome.

Dobrovoljkni davalac, daje humanu notu svom davalastvu, samim cinom dobrovoljnog davanja krvi i taj humani karakter mora da se zadrzi sve dok tu krv ne primi neko kome je ona potreba. Nema tu mesta nikakvim parama. Ako ti ne vidis sta je u prodaji krvi lose, onda ja nemam reci. S tobom se nema sta dalje diskutovati. Em si se pokazao kao nekulturan i prost u diskusiji, em imas problem sa osnovnim moralnim merilima.

Za one koji su humani, kao sto sam vec rekao, postoji vrlo jednostavan nacin da obezbedite humanitarni karakter svoje krvi od pocetka do kraja - umesto da dajete krv na ulici, prijavite se na liste dobrovoljnih davalaca po pozivu. Tada ce vas pozvati onda kada nekome konkretno treba krv, da je date. Ovo narocito vazi ako imate retku krvnu grupu ili krvnu grupu koja je kompatibilna sa drugima, jer u tim slucajevima od vase krvi zaista moze zavisiti neciji zivot.
[ ventura @ 16.06.2007. 00:09 ] @
Citat:
broker: Dakle, da skratimo, krv se ne testira. Dovoljno je da davalac slaze tako da medicinskoosoblje nema osnova da ga smatra pripadnikom rizicne grupe i njegova krv ide u upotrebu uz neke usputne i ne mnogo pouzdane testove.

Čemu glumiš zatucanost? Jel ti toliko teško ukucati "ELISA test" i pogledaš koliko je taj test pouzdan?
[ Spavac_na_Chatu @ 16.06.2007. 01:44 ] @
sta sad ***ote, najbolje da testiraju krv koju davaoci daju.... Pa moraju da testiraju covece, sta na primer ako davalac nezna koja je krvna grupa ili mozda ima neki k**** a da ni sam nezna.... mora se to testirati.

EDIT: Nek se daje bambi keks posle vadjenja krvi ;)

[Ovu poruku je menjao Spavac_na_Chatu dana 16.06.2007. u 02:57 GMT+1]
[ micky @ 16.06.2007. 08:26 ] @
Brokeru sve sto si rekao podrzavam i to je ono sto sam hteo da kazem.Naravno da bih pomogao onome kome treba i to bez para aliiiiiiii ovo sto organizuje nasa drzava i crveni krst NECU .
Primer je sledeci ,moj tast je davao krv non stop i skoro kad je otisao u bolnicu i pokazao knjizicu koliko je puta dao ,oni su mu rekli to je sve lepo ali to to to i to mora da se plati jer drzava nema od cega... covek im lepo kaze zavrsio sam sa davanjem krvi ...prijatno dovidjenja.Da ne bi doslo do zabune i natezanja oko ne placanja usluga hocu da kazem da ne znam sta mu je trebalo ali je bilo vezano za krv.Znaci nije covek pokazao knjizicu davaoca za npr. vadjenje zuba.
Bilo je i puno primera na jutarnjim programima i ostalim emisijama tog tipa o ljudima koji su dali krv a kada je njima bilo potrebno bili ispaljeni.Eh da broker je rekao i za vojsku i to je tacno dobijete 3 dana za davanje krvi a zasto??? ako je humano ne bi trebali nista da dobiju!!!! ali je to leeeeeeeeepa motivacija i svi odmah potrce i eto jedinica krvi koliko ti je volja.Koliko se meni cini i to je neka vrsta kompenzacije.

Sto se tice testiranja krvi i ostalog u to ne ulazim jer se ne razumem u to.

[ Shadowed @ 16.06.2007. 10:03 ] @
Dobije se dva dana, s' tim da ako se dobro secam nije bilo ko hoce vec je receno "u red! na davanje krvi".
[ micky @ 16.06.2007. 11:07 ] @
Citat:
Shadowed: Dobije se dva dana, s' tim da ako se dobro secam nije bilo ko hoce vec je receno "u red! na davanje krvi".

Prosle godine 3 dana i to je bilo na dobrovoljnoj osnovi :)
[ flighter_022 @ 16.06.2007. 11:38 ] @
Pre 17 godina dobijalo se 2 dana odsustva + 2 dana postede od fizickih aktivnosti, ovo drugo ne bez razloga.

Mi smo isli na mars nekih 10 km, i pre polaska pita komandant da li neko ima razlog da ne ide. Neki mali zagrepcan se javi da je juce davao krv (isli smo zajedno ali ja cutim, hehe), a komandant se izdere na njega, i tako mi svi bez izuzetka krenemo. Decko je izdrzao ceo put, ukljucujuci i penjanje na vrh prilicno visokog brda, ali se na kraju onesvestio. O cemu se radi? Na VMA se tada uzimalo 550 ili 350 grama krvi, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, mi smo obojica davali po 550 tada ali je on bio nesto slabiji i eto posledica.
[ Miloje Sekulic @ 16.06.2007. 12:48 ] @
E 'ajde da budemo konkretni, da ne bude da samo pricamo

Ko hoce i moze neka dodje u petak 22. juna u podne do Trga i tog autobusa za davanje krvi. Ako imate ES majice - dodjite u njima. Mozete da napravite "Name Tags" sa svojim nickovima. To je prilika, sem humane komponente, i da se vidimo i upoznamo a i da proverimo koliko je internet jak kanal da se ljudi mobilisu. Dici cu ovo i na DPT i na Burek.

offtopic: Nadam se da ce primiti moju krv bez obzira na tragove alkohola. U cetvrtak uvece slavimo 5 godina agencije.

Miloje
[ broker @ 16.06.2007. 13:24 ] @
Citat:
ventura: Čemu glumiš zatucanost? Jel ti toliko teško ukucati "ELISA test" i pogledaš koliko je taj test pouzdan?

Ne vidim razlog ovakvom tvom ponasanju. Sam test uposte nije bitan vec mogunost da neko moze da da neispravnu krv, a da se to testom ne utvrdi i da se provera ispravnosti dobrim delom oslanja na to da li ce davalac krvi da slaze ili ne.

A sve to je uzrokovano tvrdnjom da se za krv ne placa jer bi onda ljudi lagali o zdravstvenom stanju, samo da bi dali krv i bili placeni i time bi ugrozili pacijente i medicinsko osoblje. Moje pitanje je bilo, a sta ih sprecava da sada lazu i daju neispravnu krv, osim sto su nemotivisani jer nema materijalne dobit, odnosno, zar je moguce da bilo ko moze, cak i iz neznanja da da neispravnu krvi da se to ne utvrdi?

Ako je tacno da neispravna krv moze de prodje rutinske testove onda je to samo po sebi skandal, a ako je tacno da testovi nepogresivo utvrdjuju da li je krv ispravna, onda se gubi argumentacija u "motivisanosti zarazenih da daju krv radi materijalne dobiti".

Citat:
Spavac_na_Chatu: sta sad ***ote, najbolje da testiraju krv koju davaoci daju.... Pa moraju da testiraju covece, sta na primer ako davalac nezna koja je krvna grupa ili mozda ima neki k**** a da ni sam nezna.... mora se to testirati.

Upravo se o tome i radi. Svaka primljena jedinica krvi mora biti testirana i mora NEOSPORNO biti utvrdjeno da je ispravna. To dakle ne pravi problem ako neko zarad para da neispravnu krv, jer ce to biti utvrdjeno i taj pare nece ni dobiti. Dakle taj argument protiv placanja davaocima krvi je nistavan.

Citat:
micky:Naravno da bih pomogao onome kome treba i to bez para aliiiiiiii ovo sto organizuje nasa drzava i crveni krst NECU .

Crveni krst Srbije nije humanitarna organizacija. Do skoroa je bila, ali je relativno skoro preregistrovana u obicno preduzeće. To je firma koja posluje na trzisnim principima pod maskom humanitarnosti.

Zbog svega toga, nikako ne treba davati krv na ulici, vec se prijaviti za davanje krvi po pozivu.
[ Safet Beriša @ 16.06.2007. 13:53 ] @
Citat:
Miloje Sekulic:offtopic: Nadam se da ce primiti moju krv bez obzira na tragove alkohola. U cetvrtak uvece slavimo 5 godina agencije.

Ako se dobro sećam ne bi trebalo da piješ alkohol 6h pre davanja, veče pre ne bi trebalo da bude problem.
[ fanfon @ 16.06.2007. 14:19 ] @
Glupa mi je i sama pomisao da idem da pijem noc pre davanja krvi...
[ fritz_the_cat @ 18.06.2007. 23:34 ] @
Meni je glupa i sama pomisao da besplatno dajem krv.U Nišu su krv koju smo dali na fakultetu prodavali nekim bolnicama iz Grčke.Prema tome ,nisam human i to me ne interesuje.Keš na sunce,pa da razgovaramo!!! Mislim da je cena 1 u Nemačkoj evro po gramu krvi!I u ime čega da se odreknem 550 evrića!?
[ broker @ 19.06.2007. 09:51 ] @
Pa recimo, valjda ti vise znaci da spasis neciji zivot nego da zaradis?
[ Nemanja Avramović @ 19.06.2007. 13:00 ] @
Ja nikad nisam davao krv a voleo bih da dam
Plašim se igle :/
Jedino kod lekara, mada su mi tada uzimali krv, ja je nisam davao... i tu je bilo skretanje pogleda i malo je falilo da padnem u nesves'
[ markom @ 19.06.2007. 13:21 ] @
Citat:
Pa recimo, valjda ti vise znaci da spasis neciji zivot nego da zaradis?

Sad mi nešto nije jasno... Jesi li ti za ili protiv dobrovoljnog davanja krvi!?
[ fritz_the_cat @ 19.06.2007. 16:08 ] @
E pazi,recimo da se u mom prisustvu krv koju dam,da nekom povredjenom ili kome zaista treba tada je ok,ne bi naplatio nista jer sam doslovno video da je moja krv usla u tudje telo i recimo spasila zivot.
Ali da neko trguje mojom krvlju a meni da za te pare da sendvic,majicu,sokic,pljeskavicu i cokoladicu i parce papira na kome pise da sam dobrovoljno dao krv (odn. ispao majmun) ,ne hvala, vise nikada! Ako niski zavod za transfuziju prodaje moju krv u Grcku,a za ljude koji su u nesreci onda nema krvi i razne druge situacije koje mogu postenog coveka da snadju u nasim bolnicama,onda me takav vid filantropije uopste ne zanima.Sa svakom organizovanom institucijom poslujem samo po ekonomskim principima!
Jer sto bi ja dao krv na neku foru humanosti kada oni tu moju humanost dobro unovce i ta lova ode nekom debelguzom direktorcicu. Prema tome cena je 1 evro za gram u Bundes Republik Deutschland,pa ne vidim zasto ne bi to bilo i ovde!?Jel' hoce zapad?Jel' hoce Evropu?Evo im ta Evropa!
By the way "biciklista",mislim da smo se vec vidjevali ovde na forumu.I naravno dosli u polemiku oko oruzja ,posedovanja i sl. Rekao si mi da pusku ne bi smeo da vidim ni na slici,a kamoli uzivo,hehehehe.To sam zapamtio.
[ vaske71 @ 19.06.2007. 16:38 ] @
Citat:
Nemanja Avramović: Ja nikad nisam davao krv :( a voleo bih da dam
Plašim se igle :/
Jedino kod lekara, mada su mi tada uzimali krv, ja je nisam davao... :) i tu je bilo skretanje pogleda i malo je falilo da padnem u nesves'

Ma nemas se cega plasiti samo osetis kao kad te neko nakratko ispece temperaturom preko 50 stepena ( to je onaj deo kad igla ulazi i izlazi iz vene) i dok pumpas rukom osecas blago trnjenje ruke ali dok je dajes zamislis kako nekome upravo spasavas zivot i sve to nestaje !
Kad das krv kasnije se stvarno osecas uzviseno (tako se bar ja osecam) jer prodavali oni nekom krv ili ne spasices zivot nekome pa nek je i u Gvatemali al ces SPASITI ZIVOT !!!
Postavio bih jos 1 pitanje
Kazu da kada das krv covek je mnogo zdraviji ( ili to samo lazu ) ???
[ broker @ 19.06.2007. 16:40 ] @
Citat:
markom: Sad mi nešto nije jasno... Jesi li ti za ili protiv dobrovoljnog davanja krvi!?

Pa jesi li ti citao uopste sta sam ja pisao? Odakle ti uopste pomisao da sam protiv dobrovoljnog davanja krvi?
[ Nemanja Avramović @ 20.06.2007. 17:59 ] @
Citat:
Ma nemas se cega plasiti samo osetis kao kad te neko nakratko ispece temperaturom preko 50 stepena ( to je onaj deo kad igla ulazi i izlazi iz vene) i dok pumpas rukom osecas blago trnjenje ruke ali dok je dajes zamislis kako nekome upravo spasavas zivot i sve to nestaje !

Lako je to reći, malo teže uraditi kad se onesvestiš kad vidiš iglu (sva sreća pa tako nikad neću da se navučem na heroin (intravenozno) )

I ja sam čuo da si zdraviji kad daš krv, odnosno kao pročišćava se krv ili šta već... nem pojma.
[ ventura @ 20.06.2007. 18:14 ] @
Citat:
fritz_the_cat:  Prema tome cena je 1 evro za gram u Bundes Republik Deutschland,pa ne vidim zasto ne bi to bilo i ovde!?Jel' hoce zapad?Jel' hoce Evropu?Evo im ta Evropa!

A odakle ti to majke ti?

Taj isti izvor ti je sigurno preneo da čim kročiš u tu Nemačku, čekaju te dva plavuše, najnoviji mercedes, extra gajba i milion evrića... Sve biju ako nećeš da uzmeš...
[ ultraKeen @ 26.06.2007. 03:59 ] @
a meni je to, od dobre volje davanje krvi, sada van konteksta drzave...

OK za to kada smo bili pre u socijalizmu, kada je skolstvo i zdravstvo bilo besplatno, pa se imalo sta vratiti drustvu koje te je dzabe skolovalo i brine o tvom zdravlju...

ali sada kada se placa - vise nema sta da se vraca... ako se sve svelo na jedinu meru - novac - zasto tu "meru" ne primeniti i za davanje krvi?
[ klaric75 @ 26.06.2007. 11:54 ] @
Poštovani prijatelji....
nisam ni znao koliko se krvi izda tokom jednog dana u bolnici, dok nisam svojim očima video...Inače....buduća supruga mi radi na transfuziji krvi u obližnjoj bolnici...
Tokom noći,kada je stanje "redovno", izda se oko 2-3 litre krvi tj. od 8-12 merica-kesica a tokom dana i 3 pta više.
ta krv se ne daje samo onima koji su stradali, već i ljudima koji završavaju na nekim "rutinskim operacijama" slepog creva itd....
Pa onda...plazma, dekantirana krv, eritrociti...i razno razni "surogati" krvi!
VERUJTE MI, potrebe su jako, jako velike da će biti takvo stanje(lična predpostavka), da kada trebaš ići u bolnicu, nećeš moći, jer ćeš morati sam kupovati krv jer je nema.....
Stvarno sam bio zabezeknut prizorima koje sam video tamo....
Pacijente "pune" nekada i po celu noć da bi preživeli...
Ja sam lično dao oko 40 puta krv i radiću tako dokle sam živ.
Možda i ja nekada završim na operacionom stolu i bojim se da mi doce kažu:ŽAO NAM JE, ALI NEMAMO DOVOLJNO ZALIHA KRVI, DA BI VAS OPERISALI (ili zalečili)!"
Neko je spomenuo se krv obnavlja..
P.S.-fritz_the_cat
Somborska bolnica je pre par dana poslala pomoć bolnici u BG i to nekoliko vrećica krvi kritičnih krvnih grupa....tako da to niko neprodaje.Znam.
zatim.....što se tiče plaćanja,,,,Ti daš krv i oni ti to plate...ta krv ide na bezbroj analiza i testova KOJI BRATE KOŠTAJU ILALALAJJJ....E pa kada (nedaj bože dođeš) ti treba krv, i oni ti SVE TO NAPLATE..????
Pa jer nije bolje, daš džabe, dobiješ isto tako????I budi svestan, da ti stvarno nekome spasiš život....
Malo, ali samo malo humanosti ljudi...nekošta ništa.....
Da, istina je.....organizam za 6 sati nadoknadi izgubljenu krv sa novom krvlju i da, istina je da se čovek oseća bolje----kao kad moru sipate sveže ulje.....
Ako nekoga zanima nešto, može slobodno da pita, ali Vas sve ovde molim...
Ko god ima imalo dobre volje.....trk u najbližu transfuziju......i na krevet(fotelju)---
Nikad se nezna, kada ćete se naći sa "druge strane šanka"---
Pozdrav od klasmana....
[ PCS @ 26.06.2007. 14:30 ] @
Klasmane, svaka cast! Dao sam krv par puta do sada i nameravam da dajem i dalje. Imao sam situaciju da dajem krv za operaciju odredjene osobe (majka moje drugarice) i u tom slucaju se covek lepse oseca jer zna kome je pomogao. Razne price da se krv prodaje ko zna kome i ko zna gde verovatno imaju malo istine ali bez obzira, ja verujem da ce moja krv ipak nekome pomoci. Bolnice razmenjuju krv kao i sve ostalo, to je za njih samo materijal sa kojim rade. Mislim da se ne treba osvrtati na to jer svakako ce ta krv posluziti nekome, nece se baciti. Zato, podrzite akciju!
[ ghost2k3 @ 26.06.2007. 23:35 ] @
Za 6 sati? Zasto onda treba da prodje 3 meseca pre nego sto das sledeci put krv?
[ Milan Jovanovic @ 27.06.2007. 02:33 ] @
Citat:
organizam za 6 sati nadoknadi izgubljenu krv sa novom krvlju

Nadoknadi se samo voda, dok se celokupna krvna slika vrati u normalu za tri meseca.
[ klaric75 @ 27.06.2007. 07:52 ] @
Prijatelji,
zavisno od odganizma, krv se nadoknadi između 6-48 sati.
Pitali ste zašto treba da prođe 3 meseca???
Odgovor: U roku 6-48 sati nadoknade se ERITROCITI ali ne i GVOŽĐE, jer se ono tek nadoknadi u roku 3 meseca!

ps.-Za jednu operaciju na otvorenom srcu u toku operativnog zahvata, potrebno je cca.4 litre krvi za 1 osobu........

Kasnije ću vam pričati za jedan slučaj deteta.....
[ dlalic @ 27.06.2007. 11:22 ] @
Cudi me da bas niko ni od davalaca ne zna za:

ZAKONSKE REGULATIVE U DAVALAŠTVU

Zakon o zdravstvenom osiguranju (»Sl.glasnik RS« br. 107/05) u clanu 50. utvrduje krug osiguranih lica kojima se obezbeduje zdravstvena zaštita bez placanja participacije, a to su, izmedu ostalih i:

• dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali deset i više puta,

• dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali manje od deset puta.

Dobrovoljni davaoci krvi koji su dali krv deset i više puta, oslobodeni su placanja participacije, osim za lekove sa Liste lekova, kao i za medicinko-tehnicka pomagala i implantate.

Dobrovoljni davaoci krvi koji su dali krv manje od deset puta, oslobodeni su placanja participacije u roku od 12 meseci posle svakog davanja krvi, s tim da oslobadanje od obaveze placanja participacije ne važi za lekove sa Liste lekova, kao i za medicinsko-tehnicka pomagala i implantate.

Zakon o radu (“Sl.glasnik RS” br. 24/2005,61/2005) svojim odredbama clana 77 utvr duje pravo zaposlenih na odsustvo sa rada uz naknadu zarade (placeno odsustvo).

Izmedu ostalih kategorija zaposlenih koji imaju pravo na korišcenje prava na placeno odsustvo, Zakon spominje i dobrovoljne davaoce krvi. Naime, Clanom 77, stav 3. tacka 2. Zakona utvrduje pravo dobrovoljnih davaoca krvi na placeno odsustvo. Prema ovoj odredbi Zakona, za svaki slucaj dobrovoljnog davanja krvi dobrovoljni davaoci krvi imaju pravo na korišcenje 2 dana placenog odsustva , racunajuci i dan davanja krvi.

Usluge na koje dobrovoljni davaoci ne plaćaju participaciju:

• lekarske preglede

• laboratorijske preglede i analize,

• rentgenske preglede i snimanja (po uputu)

• preglede na ultrazvucnom aparatu (po uputu),

• preglede na skeneru i magnetnoj rezonanci (po uputu)

• jednodnevni terapijski tretman u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji,

• dijagnostiku i lecenje u Zavodima za specijalnu rehabilitaciju

• dijagnostiku i lecenje u dnevnoj bolnici,

• bolnicko lecenje i rehabilitaciju

• rehabilitaciju i lecenje u zavodima za specijalizovanu rehabilitaciju,

• prevoz sanitetskim vozilom,

• bolnicki dan u dnevnoj bolnici,

• Ambulantno-hirurške intervencije po uputu,

• Kucno lecenje; neodložna pomoc (za zdravstvene usluge po danu),

• Patronažne posete ; kucna nega (po poseti),

• Materijal (proizvod) koji se hirurški ugraduje u organizam

Ova prava davaoci ostvaruju na osnovu potvrde ( legitimacije ) odgovarajuce zdravstvene ustanove o davanju krvi ili knjižice dobrovoljnog davaoca krvi.

Za tumacenje ove odluke možete se obratiti Republickom Zavodu za zdravstveno osiguranje , Beograd , 011 645 022, koji je doneo pomenutu Odluku.

Za nepoštovanje pomenute Odluke obratite se zdravstvenoj inspekciji Opštine u kojoj ostvarujete svoje pravo.

Pravna sl. Rep. Zavoda za zdrav. osiguranje – Filijala Novi Sad 021 520 827; 520 835

Zdravstvena Inspekcija u Novom Sadu 021 520 640

Načelnik Republicke zdravstvene inspekcije 011 364 62 99 ; 363 10 40

Ovo je preuzeto sa www.transfuzija.org.yu

[ klaric75 @ 27.06.2007. 13:23 ] @
Prijatelji,
u suštini meni su te zakonske regulative dobro poznate!
Ovo radim zbog toga što, opet ponavljem, NIKAD NE ZNATE KADA ĆE TE SE NAĆI SA DRUGE STRANE "ŠANKA", da li vi ili neko iz vaše porodice-familije.
A ako niste dobrovoljni davaoc krvi, zvaće vašu celu familiju da donira krv, a ako to nebude dovoljno, platićete je!!!!
I opet ponavljam...ubod igle nije strašan koliko je veliki osećaj kada znate da ste nekome BUKVALNO spasili život.
Zato....svima vama hvala koji dajete krv, a onoma koji to još ne čine...trk u najbližu transfuziju........
Pozdrav od klasman-a
P.S.-Ni u Nemačkoj više neplaćaju krv kada je dajete...........
Možda po neka privatna klinika kako čujem u BG.

[Ovu poruku je menjao klasman dana 27.06.2007. u 21:48 GMT+1]
[ Prometheus @ 30.06.2007. 07:32 ] @
Brokeru, bez brige, ima nas koji pažljivo čitamo sve što je napisano. Potpuna podrška svemu što si napisao na ovu temu, dovoljno je precizno i argumentovano i izražava i moj lični stav pa ga neću ponavljati (prepisivati). Samo maliciozni žele da ti pripišu manjak altruizma i filantropije, i to je ona ista kategorija ljudi koje možeš naći u raznim branšama.
Nikako mi nije svejedno kojim tokovima putuje moja krv nakon što je dam, sve do krajnjeg korisnika. Ne očekujem novac kao nadoknadu za moju krv, ali nije u redu da se ona nekome ipak naplati. Argumentacija tipa "nije bitno da li će neko kasnije zaraditi, to će ipak pomoći nekome" je isto što i davanje donacije npr. skenera nekoj bolnici, a skener će volšebno završiti u privatnoj ordinaciji upravnika iste. I taj skener će pomoći krajnjem korisniku, ali sumnjam da je donator imao u vidu baš takav scenario.
Sa druge strane, ucena kojom se služe u službi transfuzije ("dovedite tri davaoca, nema veze koja grupa"), nikako im me služi na čast (iskustvo iz prve ruke). Kao višestruki davalac (u budućnosti selektivan) znam dovoljno o kompatibilnosti krvnih grupa pa nikako ne može da bude "svejedno". Jasna mi je teza o tome da će krv "mojih" davalaca biti data nekome drugom, a da će neko dovesti davaoce za potrebe npr. člana moje porodice. Kao metod to teoretski funkcioniše, ali ucena nije primerena svom to silnom "altruizmu, plemenitosti itd" koji se marketinški prodaje.
Pošto imam ekstremno retku kombinaciju grupe/faktora (statistika kaže 16 promila, odnosno 1,6 % svetske populacije), dosta mi je bitno da budem operativan za eventualne potrebe svoje porodice ili konkretne osobe, bez tromesečne onesposobljenosti. Populizam i masovnost u marketinškom nastupu svakako nisu nešto na šta ću se primiti. Daću krv isključivo namenski, konkretnoj osobi kojoj zatreba (ne mora da bude iz porodice), ali ne želim da se osećam kao simentalka dovedena na mužu (i to mleko će na kraju nekome biti od koristi, ali ne pre nego što neko skine kajmak).
Beneficije pomenute u Službenom glasniku su mrtvo slovo na papiru, kao i mnogo drugih stvari. Praksa pokazuje da te beneficije nije moguće realizovati (moguće izuzetke pozdravljam) ni na nivou firme (privatni sektor - nema ni bolovanja zbog bolesti a posebno nema plaćenog odsustva zbog fakultativne aktivnosti kakva je davanje krvi), a ni na nivou zdravstva (ništa nije besplatno - ili si već platio ili ćeš platiti, znao to ili ne).
Dakle, davalaštvo DA, ali ne bezuslovno.
[ djerys @ 04.07.2007. 20:16 ] @
Kada dobrovoljno daš krv, treba da si ispunjenom osećajem činjenja humanog gesta.
Zloupotreba (prodavanje ili sl.) te iste krvi treba da bude na savesti osobe koja to čini.
Tako da ako se dobrovoljno daje krv, ne treba se posle pitati kako je upotrebljena, već biti u uverenju da je korisno upotrebljena.
Beneficije - pa zar nije dovoljno što se osećaš bolje i psihički i fizički (posle klope )
Pozdrav
[ Milan Jovanovic @ 05.07.2007. 01:33 ] @
Brate, ti si rodjen za manipulaciju. Sve sto nekom treba, moze da ti proda pod parolom "humanog gesta", jer, zaboga, osecaces se bolje i psihicki i fizicki.
[ broker @ 05.07.2007. 09:18 ] @
Kad god sam tako nesto humano uradio, da nekome pomognem, a posle saznam da je to iskorisceno da se zaradi ili pribavi neka druga korist (makar i da neko predstavi da je to uradio on a ne ja), osecam se ne humano i ispunjeno, nego prazno i ko popisan...
[ ventura @ 05.07.2007. 11:47 ] @
Ma ljudi, vi treba da skapirate da niste za dobrovoljno davanje krvi, i to je to. Što sebe opterećujete nekakvim bednim izgovorima, lepo kažete sami sebi - neću da dajem krv, i niko vam to neće uzeti za loše... Ovako sa ovim patetičnm izgovorima i pričama nikome ne pomažete, a samo sebe spuštate...
[ Miloje Sekulic @ 05.07.2007. 12:11 ] @
Samo ime kaze - dobrovoljno
Srpski: "Ko voli - nek' izvoli"