Citat:
bojanana: U prvi mah sam dobio informacije koje su bile porazavajuce za mene...
Medjutim kada sam se obratio agenciji koja se bavi registracijom firmi,predlozise mi ili da osnujem doo recimo sa sifrom 74700
Moram odmah da ti ukazem odakle nedoumica. Ranije je za vecinu delatnosti prvo trebalo izvrsiti registraciju a zatim pozvati mnostvo inspektora za ovo i ono da konstatuju da su ispunjeni uslovi i daju dozvolu za pocetak obavljanja delatnosti.
Nasuprot tome, sada kad izvrsis registraciju sam konstatujes da si ispunio sve uslove i odobris samom sebi pocetak obavljanja delatnosti. E, sad, pitanje je koliko je to dobro, jeste da nema ko sta da te cima da ispunis neki uslov, ali ako si konstatovao da su islovi ispunjeni a ustvari nisu, eto kazne za tebe ako jednog dana neko bude hteo da proveri. Ne mozes ocekivati da mi na forumu znamo koja je tacno pravila neophodno ispostovati, pa ces verovatno morati da potrazis nadlezne inspektore. Smernice neka ti budu inspekcija zastite na radu, ekoloska inspekcija, sanitarna inspekcija i eventualno komunalna inspekcija. Mozda sam nesto zaboravio, videces kad dodjes tamo, obicno su te sve inspekcije na jednom mestu, preskoci finansijsku, oni su nadlezni samo za tokove robe i novca, kao i inspekciju trzista rada, oni kontrolisu samo da li su radnici prijavljeni na doprinose, ostale verovatno sve moras posetiti. Pretpostavljam da si za osobe koje ce raditi obezbedio licence od Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju?
SZR? Nema vise SZR, sad se to naziva preduzetnik. Veoma je interesantno pitanje da li preduzetnik moze da obavlja poslove DDD... Zakon propisuje da se za te poslove osniva Zavod za DDD, ili, kako prema novijim trendovima Zavod za biocide i medicinsku ekologiju (kod jednog takvog si pretpostavljam polagao ispit i dobio licencu). Zavod ima tretman zdravstvene ustanove, tako da bi pod obavezno trebalo da proucis i Zakon o zdravstvenoj zastiti.
Clan 48. stav 2. tacka 4:
Citat:
4) zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na više nivoa zdravstvene zaštite, i to: zavod za javno zdravlje, zavod za transfuziju krvi, zavod za medicinu rada, zavod za sudsku medicinu, zavod za virusologiju, vakcine i serume, zavod za antirabičnu zaštitu, zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju i zavod za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju - osnivaju se u skladu sa ovim zakonom.
Clan 49:
Citat:
Zdravstvena ustanova može obavljati zdravstvenu delatnost ako ispunjava uslove propisane ovim zakonom, i to:
1) ako ima određenu vrstu i broj zdravstvenih radnika odgovarajućeg stepena stručne spreme, sa položenim stručnim ispitom, a za obavljanje određenih poslova i sa odgovarajućom specijalizacijom, ili naučnim, odnosno nastavnim zvanjem;
2) ako ima dijagnostičku, terapijsku i drugu opremu za bezbedno i savremeno pružanje zdravstvene zaštite za delatnost za koju je osnovana;
3) ako ima odgovarajuće prostorije za prijem obolelih, odnosno zdravih lica, za obavljanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka lečenja i smeštaj pacijenata, kao i za čuvanje lekova i medicinskih sredstava;
4) ako ima odgovarajuće vrste i količine lekova i medicinskih sredstava koje su potrebne za obavljanje određene zdravstvene delatnosti za koju se zdravstvena ustanova osniva.
...
Bliže uslove u pogledu kadra, opreme, prostora i lekova za osnivanje i obavljanje zdravstvene delatnosti zdravstvenih ustanova iz stava 1. ovog člana propisuje ministar.
E, sad, koliko sam ja mogao da primetim svaki grad ima samo po jedan Zavod, a ostali su valjda drugacije organizovani, tako da ti verovatno uopste ne treba da osnivas Zavod. Ne znam kako si uopste dobio licencu a da nisi prosao obuku ciji je sastavni deo i zakonska regulativa pri obavljanju ovih delatnosti.