|
[ rmilosh @ 18.06.2007. 14:39 ] @
| toliko ih ima da se vise ne zna sta da radimo sa njima... vrlo cesto cujem price pas napao, izujedao itd. o bolestima koje sire vucarajuci se po kontejnerima necu ni da pricam! evo, krenuli neki zakoni protiv maltretiranja zivotinja sto podrzavam, identifikacioni mikro chipovi. postoje kao i neka prihvatilista, ali sta sa ovima za koje nema mesta u njima? da li ih ubiti na mestu ili ih uspavati i da li uopste neko brine o svemu tome?
moje misljenje PO KRATKOM POSTUPKU - (uspavljivanje)
sta drugi misle???
|
[ boccio @ 18.06.2007. 14:54 ] @
Citat: rmilosh:
vrlo cesto cujem price pas napao, izujedao itd.
Vrlo retko. Odnosno, po pravilu na mestima gde se okupljaju lutalice u copore, a sa prilicnom pouzdanoscu se zna koja su to mesta u gradu... I problem se moze resiti jako brzo, kad bi postojalo interesovanje da se resi. Solo lutalica (skoro) nikad ne napada, osim ako nije zarazen besnilom.
Drugo, ti Kurir-style naslovi "pas izujedao dvogodisnju devojcicu" po pravilu imaju samo jedan cilj - senzacionalizam, jer to prodaje tiraz. Pozadina price, naravno, nikog ne zanima. A to je da u 90% slucajeva pas koji napada coveka NIJE lutalica, nego neki ker sto je imao nesrecu da bude u rukama bolida koji se lozi na staforde, terijere i sl. a ne ume da dresira pravilno psa i postavi se prema njemu nego ga gazi od batina, misleci da je to dovoljno da bude "gazda". Takav ker je postao uplasen i agresivan, i naravno - krenuo da napada druge kucice i ljude. Na zalost, ne znam kako stojimo sa zakonom da za postupke psa odgovara vlasnik - do god se to ne resi na adekvatan nacin i doticni zaglavi 15 godina robije jer je njegov ker izujedao dvogodisnje dete, ovakve stvari ce se desavati.
sta drugi misle???
Sva sreca pa tvoje misljenje nije relevantno :) Uspavljivanje je samo krajnja instanca kad nista drugo ne preostaje...
Sve sto mogu da kazem je:
http://www.orca.org.yu/akcija%20bg%20lutalice.htm
[Ovu poruku je menjao boccio dana 18.06.2007. u 16:12 GMT+1]
[ jablan @ 18.06.2007. 14:57 ] @
Citat: rmilosh: o bolestima koje sire vucarajuci se po kontejnerima necu ni da pricam!
Što nećeš da pričaš, koje to bolesti?
[ deki77 @ 18.06.2007. 15:18 ] @
sta drugi misle???
A što ako si tako "pametan" ne usvojiš nekog psa lutalicu pa stvarno pomogneš sredini!!!
Nego ajd da mi to koljnemo nešto...
Problem sa psima lutalicama nije od juče...nego Vi pojedini kao da imate amneziju i zaboravljate kako je problem nastao....
Pas je bio kod jednog vlasnika(nazovi)...napustioga je, ili je sam vlasnik oterao jadnu životinju.
Isto to se desilo sa nekim drugim psom,isto sa trećem i tako redom.Znači te životinje su bile nečije i neko se starao o njima pa više ne.Ko je odgovoran, i zašto su pojedinci to činili teško je suditi.Nastao je problem onda kada su te životinje počele da se razmnožavaju i samim tim stvaraju neku svoju zajednicu koju mi zovemo "PSI LUTALICE".Ustvari to su napušteni psi koji nemogu sami o sebi da se staraju,pa tako i nemogu biti odgovorni za ono što se desi (loše).Te životinje nemogu same da odu kod veterinara da se vakcinišu,kastriraju ili sl.
Ali pošto smo mi vodili ratove,čekali u redovima za benzin,hleb,mleko to je nama bilo nešto nebitno niti smo to primećivali.Sad smo postali grad budućnosti..i gle !!! tamo neke lutalice postoje koje treba uništiti jer šta će nam.... ujedaju decu!!!
Potom dolaze na red Romi koji grade neka kartonska naselja i koji prete ukolini.... i njih ćemo mi po kratkom postupku...
Nama je stvarno potrebno da počne neko da rešava probleme a ne da stvara nove...
[ DaliborP @ 18.06.2007. 15:21 ] @
Citat: boccio:
Vrlo retko. Odnosno, po pravilu na mestima gde se okupljaju lutalice u copore, a sa prilicnom pouzdanoscu se zna koja su to mesta u gradu... I problem se moze resiti jako brzo, kad bi postojalo interesovanje da se resi. Solo lutalica (skoro) nikad ne napada, osim ako nije zarazen besnilom.
Vrlo retko????
Mogu samo po sebi da kazem da je vrlo cesto, svasta. Ima ih svuda, i STALNO napadaju ljude po Beogradu.
Nigde nema vise lutalica nego u Beogradu. Ko god malo vise seta po Beogradu, pogotovo nocu, napasce ga lutalice. Garantovano.
Sa prilicnom pouzdanoscu znas gde se okupljaju psi lutalice? Kako to, jave ti?
Sa jednim se slazem, problem se moze resiti ali inicijativa ne postoji nazalost.
[ i-design @ 18.06.2007. 15:36 ] @
Prvo da kazem da volim zivotinje, i sam sam imao vucjaka dosta godina. Ali...
Evo jedan primer: Ispod Brankovog mosta ima "ekipa" lutalica koja ljude svakodnevno napada, njima je to prosto neka vrsta zezancije. Provalis ih kako leze, odmaraju na suncu, a onda kada im dune rese malo da nasrcu na bicikliste. Ne znam da li su nekog ujeli, ali recimo da skoro svaki put kada prolazim snimim kako nekoga "jure". Nisu ni mene zaobisli, i uopste nije prijatan osecaj kada njih 4-5 pocne da ti trci oko nogu i laje, kada se recimo umoran vracas sa ade.
I sta uraditi sa njima? Kontam da ih hrane vlasnici okolnih splavova, oni to valjda smatraju svojom teritorijom, iako tuda dnevno prolazi ko zna koliko bikera i setaca. I sta sada, ja svaki put treba da se osvrcem gde su, i tripujem da li cu im bas ja biti "simpatican"?
[ Shadowed @ 18.06.2007. 15:36 ] @
Bio sam po raznim delovima Beograda, puno isao peske i danju i nocu, vidjao sam slucajeve napadanja i od strane lutalica i od strane pasa sa vlasnikom. Ovih drugih je odprilike 3-4 puta vise bilo. Doduse, ni u jednom slucaju nije doslo da neko bude ujeden ali nije mnogo ni nedostajalo.
Mene licno retko su napadali i jedini ozbiljniji slucaj je kada sam par puta oko 2-3 nocu (doduse, bilo je i danju ali manje) isao preko novog groblja gde ih ima prilicno.
Najbolji nacin za resavanje.. ne znam, ali verovatno je najbolje da se uvede obavezno cipovanje sa identifikacijom vlasnika tako da kada se neki pas izgubi moze biti lakse nadjen a ako ga vlasnik izbaci na ulicu moze biti kaznjen. Takodje i poostravanje kazne vlasnicima za postupke njihovih pasa. Sto se tice postojecih pasa lutalica.. Prihvatilista, ostalo sterilizacija (deluje mi prihvatljivije nego ubijanje).
[ boccio @ 18.06.2007. 15:54 ] @
Citat: DaliborP: Vrlo retko????
Mogu samo po sebi da kazem da je vrlo cesto, svasta. Ima ih svuda, i STALNO napadaju ljude po Beogradu.
Nigde nema vise lutalica nego u Beogradu. Ko god malo vise seta po Beogradu, pogotovo nocu, napasce ga lutalice. Garantovano.
Sa prilicnom pouzdanoscu znas gde se okupljaju psi lutalice? Kako to, jave ti?
Evo ti odgovor:
Citat: i-design:
Evo jedan primer: Ispod Brankovog mosta ima "ekipa" lutalica koja ljude svakodnevno napada, njima je to prosto neka vrsta zezancije.
Nije tesko provaliti, zar ne? Samo je kviz pitanje - zasto nema akcije? Koliko je komplikovano pokupiti ceo copor lutalica, sterilisati, cipovati, i staviti u prihvatiliste na Avalu (ili gde je vec). Problem je samo sto ocigledno to niko ne radi, ili bar ne radi u dovoljnoj meri.
To za "garantovan" napad lutalica nocu - ne bih bas tako generalizovao... Nema copora lutalica na svakom cosku po gradu, nemojmo preterivati. Ima ih u skoro svakom parku, ali ne COPOR, vec po 2-3 plafon. I nisu nesto agresivni, obicno se grebu za klopu i neko ceskanje ako im podje za rukom da dobiju :)
Problem sa lutalicama definitivno postoji, ali samo zato sto godinama (decenijama?) nije resavan planski i sistematski. Pritom ne mislim na to da zavrse kod McDragana kao gurmanska pljeka...
Citat: Shadowed: verovatno je najbolje da se uvede obavezno cipovanje sa identifikacijom vlasnika tako da kada se neki pas izgubi moze biti lakse nadjen a ako ga vlasnik izbaci na ulicu moze biti kaznjen. Takodje i poostravanje kazne vlasnicima za postupke njihovih pasa.
Cipovanje je vec neko vreme obavezno... Tako da to sto pricas moze lako biti kontrolisano, ali tesko da ce se u ovoj zemlji to desiti. Da ne pricam o idiotima koji drze psa na terasi po ceo dan, pa ovaj laje od jutra do mraka (slucaj u mom komsiluku), nosenje korpe u parku, skupljanje "otpada" i slicno. Sve to se lepo regulise drakonskim kaznama na zapadu, ali da ne filozifiram previse... :)
[ DaliborP @ 18.06.2007. 16:04 ] @
Citat: boccio:
To za "garantovan" napad lutalica nocu - ne bih bas tako generalizovao... Nema copora lutalica na svakom cosku po gradu, nemojmo preterivati. Ima ih u skoro svakom parku, ali ne COPOR, vec po 2-3 plafon. I nisu nesto agresivni, obicno se grebu za klopu i neko ceskanje ako im podje za rukom da dobiju :)
Mozda ih nema bas po centru, mada sam i na sred Trga Republike vidjao copore. Sam si rekao, ima ih skoro u svakom parku, pa sta ces vise od toga?
Zar to nije i vise nego dovoljan dokaz?
Nisu agresivni, nemoj da se salis. Pazi verujem da po danu su ok, njuskanje i tako to. Posle ponoci se povampire kad se okupe.
Prosetaj po nekom Beogradskom naselju posle ponoci 3 noci za redom pa ces da vidis. Zagarantovan napad.
Daleko je to od ceskanja za klopu :)
[ rmilosh @ 18.06.2007. 16:13 ] @
e, ok. takve sam odgovore otprilike i ocekivao.
vecim delom se slazem sa SVIMA vama, ali o cemu se zapravo radi...
hoce li Orka ili jos par takvih ustanova ako uopste postoje da prihvate sve lutalice, da ih sterilisu, vakcinisu ili sta vec??? NE!!! znam pricu za par napustenih stenitja koje ni jedna organizacija nije htela da usvoji (banalan primer).
hoce li neko od vas mozda da pokupi nekakvu dzukelu olinjalu koja se vrzma pored kontejnera (mislim da je ovo dovoljno sto se tice bolesti)??? Mozda, ali... da se ne lazemo...
mnogo volim zivotinje i jako mi je zao zbog svega ovoga sto se desava sa njima, ali mislim da nekog drugog resenja nema. ako neko ima mozda nekakvu realnu ideju, slobodno neka kaze.
sto se tice kerova sa vlasnicima, mislim da je pocela ugradnja chipova. mada se sve ovo ne odnosi na njih.
u svakom slucaju, da se razumemo, ja sam protiv izivljavanja nad psima, i ne samo njima...
[ DaliborP @ 18.06.2007. 16:24 ] @
hoce li Orka ili jos par takvih ustanova ako uopste postoje da prihvate sve lutalice, da ih sterilisu, vakcinisu ili sta vec??? NE!!! znam pricu za par napustenih stenitja koje ni jedna organizacija nije htela da usvoji (banalan primer).
Zasto mislis da je Orka duzna da to uradi?
Nije to generalno njihov problem, oni su samo drustvo za zastitu zivotinja, ovo je problem grada Beograda.
[ Floyd @ 18.06.2007. 17:38 ] @
Kad smo vec kod ove teme...
Video sam da je drugar imao pre par godina neku spravicu, pritisne dugme i spravica ispusti ton veoma visoke frekvencije koju ljudi ne chuju, a psi chuju i smeta im pa pobegnu. Gde to ima da se kupi i posto je?
[ broker @ 18.06.2007. 17:58 ] @
Nazalost, zivotinje su najmanje krive za situaciju u kojoj su i probleme koje prave. Problem su ljudi koji su neodgovorni prema njima. Ne moze svako da drzi psa (pa ni macku). Neko za to nema fizicke uslove, a neko ih nema u glavi.
U principu izgleda kao jedino izgledno resenje da se sve zivotinje oznacavaju tako da uvek moze da se utvrdi poreklo zivotinje, da se sve lutalice sterilicu i eventualno udomljavaju, a najpre da se uved drakonske kazne za vlasnike, pocev od setanja psa bez korpe, posedovanje neregistrovanog psa, pa do napustanja. Mozda bi pomoglo da se psi registruju isto kao i druga vlasnistva, i da vlasnik psa ne moze tek tako da nabavi ako nije regisrovan, odnosno da debelo plati da ga registruje ako nije registrovan pri okotu, da ne moze tek tako da ga otera, jer mora da opravda drzavi sta se sa psom desilo pa ga nema. Verovatno moze i da se smisli neki nacin kontrole razmnozavanja i da se nateraju vlasnici zivotinja da sav okot moraju da registruju, a da sterilisu zivotinje koje su ispunile svoju biolosku svrhu, a nisu namenjene za uzgoj.
Jednostavno treba obezbediti da kada neko odluci da drzi psa, preuzima za njega punu zivotnu odgovornost koje se moze osloboditi samo ako pas ugine ili ako prenese vlasnistvo nad psom nad nekog drugog (kada se prenosi i odgovornost). Ako pas "nestane" odgovornost ne sme da prestane. Vlasnik nestalog psa mora da svoju odgovonost namiruje tako sto ce placati odredjeni iznos u fond za zbrinajvanje pasa lutalica i tako trba dabude sve dokse ne utvrdi sta se sa psom desilo. Ako je uginuo, vlasnik vise nemaodogovornst prem anjemu, ako se izgubio pa je nadjen, vlasnik moze da ga primi nazad, ili nalazac moze da preusme odgovornsot nad psom, ili, ako vlasnik ne moze da se brine o psu, odgovornsot se prenosi na neku organizaciju koja se brine o takvim psima, a stari vlasnik toj organizaciji isplacuje nadokandu sve dok je pas ziv ili ga neko ne usvoji.
Ovako, da svako moze a ima kera, da ga psuta da se nekontrolisano pari, pa onda da stenad strpa u dzak, odveze kolima podalje od kuce/sana i prosto ih uzruci pored nekog kontejnera, ili jos gore, da detetu kupi (ili cesce dobije napoklon) kera koji posle nekog vreman vise nije zanimljiv, ili preraste drzanje u stanu, ili postane skup za odrzavanje, pa ga samo isutira napolje, to je nedopustivo.
[ skocimish @ 18.06.2007. 20:58 ] @
Ja sam za to da napustenim i agresivnim zivotinjama mesto bude u vec organizovanim prihvatilistima a ne na ulici. Volim zivotinje i protiv toga sam da se muce i ubijaju, iako sam kao dete bio napadnut od strane psa lutalice. Nisam upucen u nase zakone, ali "negde" pise da agresivnoj zivotinji treba staviti korpu. 'Ajde da sada svi pustimo na ulicu svoje pse i macke da napadaju narod, decu pogotovo.
Zamislite kada bi psihijatrijske ustanove napustile svoje pacijente, kakav bi problem imao ovaj grad!?
[ jablan @ 18.06.2007. 21:24 ] @
Citat: skocimish: Zamislite kada bi psihijatrijske ustanove napustile svoje pacijente, kakav bi problem imao ovaj grad!?
A od kad su oni pa u ustanovama?!
http://www.youtube.com/watch?v=Ro6SZc2hVt0
[ tdjokic @ 18.06.2007. 22:55 ] @
Izvinjavam se sto se javljam a nisam procitao sve postove od pocetka, u nekoj sam frci, pa samo par reci na brzinu.
Nije pitanje sta sa psima lutalicama nego ko. Jer kad se zakonski odredi ko, onda ce se njemu i reci sta da radi, dati mu se sredstva itd., a sve od strane zakonodavca (opstine, skupstine, sta ga znam). U principu red mora da bude, ali svi znamo kakvo je stanje kod nas vec dugo, tako da vlast "ne stize" da reguliste to pitanje, kao i bezbroj drugih, jer cim pocne da regulise potrebne su pare, a to nam je veoma bolna tacka. Fabrike i ostali koji proizvode = stvaraju pare su ili vec propali ili propadaju, sa retkim i casnim izuzecima, a kad para nema i ljudi crkavaju, a kamo li psi lutalice.
Mislim da je ovo pitanje trenutno neresivo univerzalno, moze samo neko parcijalno resenje, od grada do grada, od opstine do opstine, i onda ce se ljudi svadjati i pljuvati: "Vi ste svirepi!" "I ti bi bio svirep da su ti psi lutalice napali dete!" i tako dalje, bez kraja i konca.
[ rmilosh @ 19.06.2007. 09:26 ] @
Citat: broker:
Jednostavno treba obezbediti da kada neko odluci da drzi psa, preuzima za njega punu zivotnu odgovornost koje se moze osloboditi samo ako pas ugine ili ako prenese vlasnistvo nad psom nad nekog drugog (kada se prenosi i odgovornost). Ako pas "nestane" odgovornost ne sme da prestane. Vlasnik nestalog psa mora da svoju odgovonost namiruje tako sto ce placati odredjeni iznos u fond za zbrinajvanje pasa lutalica i tako trba dabude sve dokse ne utvrdi sta se sa psom desilo. Ako je uginuo, vlasnik vise nemaodogovornst prem anjemu, ako se izgubio pa je nadjen, vlasnik moze da ga primi nazad, ili nalazac moze da preusme odgovornsot nad psom, ili, ako vlasnik ne moze da se brine o psu, odgovornsot se prenosi na neku organizaciju koja se brine o takvim psima, a stari vlasnik toj organizaciji isplacuje nadokandu sve dok je pas ziv ili ga neko ne usvoji.
odlicna ideja!!! vrlo lepo zamisljeno, slazem se.... ali opet i to da se sredi, da sve bude kao sto si rekao, mozda u nekim delovima i bolje, opet ostaje problem sa lutalicama, kerovi koji SADA setaju ulicama slobodno. sta sa njima???
mislim da bi ih se na nekakav nacin trebalo resiti, bolan ili manje bolan nacin... jer, kada se to resi, onda mozemo da pricamo o drakonskim merama za vlasnike. doduse, moze i sad, ali...
nisam ja lud za ubijanjem zivotinja ili sta ti ja znam vec, ali realno sagledavam stvari. kao sto neko rece, stvarno, zasto bi Orka prihvatila kerove???
ovu temu sam postavio bash zbog tog problema, problema sa psima, mackama, papagajima, ribicama, sta god, koji se SADA setaju slobodno ulicama...
a ovo sto je @broker rekao, stvarno je extra ideja.
[ broker @ 19.06.2007. 09:58 ] @
Smatram da je osnovni problem stalni priliv novih napustenih pasa. Lutalice se pare ali su uslovi za prezivljavanje stenadi vrlo surovi i dobar procenat njih ne zivi dugo. U svakom slucaju, problem postojecih pasa lutalica se ne moze uspesno resiti ako stalno dolaze novi. Kada se jednom presece problem napustanja pasa, onda ce se mnogo lakse resiti problem lutalica koje sada imamo na ulicama.
[ Java Beograd @ 19.06.2007. 12:42 ] @
Orca i ti fazoni su savim OK. Sterilizacija, prihvatilišta ovoono. Sasvim se slažem. Ali brate sve to ima smisla ako mi pričamo o oko 100 - 200 pasa u gradu kakav je na primer Bgd.
Ne bih da kažem cifru pa da se prepiremo oko cifara, ali duboko sam uveren da u se u Bgd govori o mnogo hiljada pasa lutalica. Pohvatati ? Sterilisati !? Pa znate li vi koliki je to posao ? Čuvati u prihvatilištu toliki broj pasa !?!? E to je tek suludo.
Moj predlog:
1. Potamaniti sve u jednoj širokoj i sveobuhvatnoj akciji
2. Od tog dana i kasnije "humani fazoni" sterilizacija, prihvatilište, usvajanje ovoono...
[ dmauka @ 19.06.2007. 14:24 ] @
A zasto Orka ne bi prihvatila kerove i tako to?!?
Sta drugo imaju da rade ako su drustvo za zastitu zivotinja?
Koga oni treba da stite i kako?
Stite sami sebe?
Svasta...ako treba da se ponasaju kao savetodavci ondak fala lepo, znaju se nacini resavanja ovakvog problema.
Ako dobijaju donacije iz budzeta, onda ima da rade ono za sta su placeni.
Ako ne dobijaju donacije iz budzeta vec od privatnih lica, onda su grupa gradjana i njihovi komentari na televiziji imaju tezinu koliko i komentar bilo kog gradjanina na ulici.
Moje misljenje je da treba:
1. sastaviti tim od troje ljudi koji ce organizovati resavanje pitanja pasa lutalica . Ovi ljudi bi trebalo da budu jedan pravnik, jedan veterinar i recimo jedan biolog.
2. ovaj tim bi trebalo da zaposli 20-30 ljudi u okviru sinterske sluzbe i da sa 5-6 vozila krstare gradom (ili na poziv) i da skupljaju pse lutalice.
3. Psi bi se privremeno smestali u neki prostor (tipa azila ili sadasnje kafilerije) i tu bi se isti pregledali i zdravi primerci sterilisali a teze bolesni ili veoma stari uspavali.
4. Sterilisane pse je moguce vratiti u sredinu iz koje su pokupljeni s tim da bi bilo obavezno da se uvede njihovo oznacavanje (tipa ogrlica odredjene boje ili neko drugo obelezje).
5. Kaznene odredbe za vlasnike pasa koji odbace svog ljubimca poostriti do te mere da bilo kome od njih pre padne na pamet da gurnu cev pistolja u sopstvena usta nego da izbace psa. Ovakva dela bih sankcionisao na isti nacin kao delo zlostavljanja dece (mada je i to, nazalost, blago) jer pas ne moze da kupi hranu, ne moze da zaradi novac, ne moze da ide sam kod lekara...kao ni dete.
6. Posle odredjenog perioda smanjiti broj zaposlenih u okviru sinterske sluzbe na polovinu i uvesti redovne patrole sa dva cilja. Prvo, kontrola postojecih stanista sterilisanih pasa i eventualno hvatanje i privodjenje novih lutalica. Zatim, uklanjanje leseva uginulih zivotinja (znamo da to niko ziv ne radi pa se ceka uglavnom da se les raznese na tockovima vozila. Ukoliko takvo vozilo parkirate blizu copora tesko da ce ostati u jednom komadu.) Drugo, ova sluzba bi imala i ovlascenja da prijavi nesavesne vlasnike i slucajeve maltretiranja zivotinja. Bilo bi dobro i da se iz donacija (recimo Orkinih) organizuje ishrana sterilisanih zivotinja bar jedanput dnevno, cisto da ne bi smo dalje trubili kako nam je sve drugo potaman samo psi lutalice jos da ne vade otpatke iz kontejnera...naravno, ovo smeta samo onima koji i ovako i onako upraznjavaju "baci-smece-sa-terase" sport...
Naravno, za sve ovo treba novac.
Kako je u pitanju problem uglavnom gradskih sredina, ja licno ne bih imao nista protiv da platim dodatnu taksu da se ovaj problem resi. 10 dinara po glavi stanovnika Beograda je cca 20.000.000,00 koji se mogu uloziti u projekat...to je skoro 250.000 evra mesecno ... i naravno, da ono troje sa pocetka price na mesecnom nivou objavljuju spisak troskova i namene ovog novca u sredstvima javnog informisanja...
Za sve koji bi ovaj problem resavali "tamanjenjem" pasa ili bilo koje druge zivotinje jedno pitanje...koliko ste ih do sada potamanili i kako to da problem nije vec dosao do "konacnog resenja" ? Mislim, lako je, motku u ruke i udri...
[ cozmo_im @ 19.06.2007. 15:16 ] @
Kod mene u naselju bolje nemojte da setate sami posle 9 uvece. Ima singl lutalica i copora.
I singl lutalice i copori napadaju. Ima nekoliko singl lutalica koja napadaju i decu preko dana (skoro se desilo bas kod mene u ulici), a nocu da ne pricam. Ne sme niko da prodje sam pored singl lutalice - a o coporu da ne pricam. Ljudi koji znaju kako da se odbrane ce to lako uraditi (cucnes naglo prema njima i viknes, to je sigurna odbrana, odmah beze kad se spustis na njihov nivo i pokazes zube), ali klinci, tinejdzeri i zene beze u strahu i cesto ih napadaju. Po danu redje, ali se desava.
Najgore - nema ih puno, neko ih cak i hrani, a sinterska sluzba, ni Orka niti bilo ko jednostavno ne reaguju i posle vise prijava i besomucnog objasnjavanja situacije. Malo malo neko se iznervira i lutalica zavrsi s metkom u sebi ili pregazena, sto ne treba iznenaditi jer je pas napao dete, niko reagovao nije posle vise obavestenja i upozorenja...
Znaci, niko nista preuzeo nije. A razmnozavaju se i malo po malo bice ih previse. Ja imam bebu od 5 meseci i ne zelim da mi skace na kolica usred bela dana - a to sam i video i oterao psa kamenom - nasrnuo na zenu s kolicima.
Sad vi meni recite kako postupiti u tom slucaju? Neko na mom mestu bi mozda imao vatreno oruzje i ustrelio lutalicu, garant.
Da ne govorim da napadaju i kucne ljubimce, ne ustrucavaju se da nasrnu i na velike pse (doduse uvek izvuku deblji kraj), da ne govorim o tome koliko macaka koje su negovane i vakcinisane i malih pasa strada.
Slazem se da ne treba nikako zlostavljati i ubijati zivotinje, ali treba da postoji sluzba koja ce to da resava hitno. Stavite se u poziciju coveka kad mu lutalica napadne dete ili zenu... (nisam skoro cuo za slucaj da je kod mene u naselju pas kucni ljubimac napao nekog, zadnjih 20 god. sigurno nije bilo takvih slucajeva).
Pre neki dan devojka seta setera i izlete dva kera lutalice i nasrnu - nju za nogu, na svu srecu ker je jak, odbranio se, njoj su pocepali papucu - za 10 sekundi dok nisam pritrcao i oterao ih (pri tom sam bio sa zenom i bebom).
Ne znam sta grad ili drzava treba da uradi - ja zelim da ih nema na ulicama.
[ Marko_L @ 19.06.2007. 17:52 ] @
Ja isto volim životinje, ali u prirodi, ili u kavezu ako su već u gradu, a nikako da se šetaju slobodno po javnim ulicama ili parkovima i smatraju ih svojom teritorijom. Kod mene u ulici ih takođe ima i niko ne reaguje. Danju je još i dobro, jer ima dosta ljudi na ulici, pa se valjda povuku, ali noću... razmile se po ulici kao da je njihova, pa ko je prinuđen da prođe ulicom u to doba (kao recimo ja, pošto se redovno kasno vraćam sa posla), mora da hoda kao po jajima i nosi kamenčugu sa sobom za svaki slučaj. To nije život kakav želim u gradu. Da sam hteo da obitavam među životinjama koje se slobodno kreću, otišao bih da živim na selu ili na nekoj planini ili šumi. Doduše, na mene su još i navikli, verovatno zato što stalno prolazim tuda, ali ranije... jednom prilikom sam džukcu morao da razvalim lobanju kamenom, jer me je ščepao za nogavicu i nije hteo da pusti, a kolege lutalice su počele da mu se pridružuju i reže. Gospodu iz društva za zaštitu životinja mogu da razumem, ali moraju i oni mene. mogu oni mene do sutra da smatraju divljakom, ali ako im je stalo do tih životinja, ne treba da osuđuju one koji se samo brane, već ili nek sami pohvataju i udome te lutalice, ili neka vrše pritisak na nadležne organe da reše ovaj problem. Do tada, ja ću uvek stavljati svoj i život onih do kojih mi je stalo ispred života nekog psa lutalice, i neću se libiti da se branim svim raspoloživim sredstvima. I oni koji pričaju o tehnikama preživljavanja pri susretima sa psom, tipa ne treba trčati, ne treba pričati glasno, treba pokazati zube... alo zemljače... zar treba u sred grada da koristim tehnike preživljavanja u prirodi ? A šta je sa ljudima, pogotovo decom koja ne znaju te tehnike (zakonom svakako nije obavezno da ih znaju) ? Koliko njih treba da bude napadnuto ili ujedeno da bi neko regaovao ? Usotalom, ne mora niko da bude napadnut da bi mu zdravlje bilo ugroženo... dovoljno je da ti u 12 noću izleti par belih očnjaka iza nekog žbuna, pa da neko sa slabim srcem nastrada... Sve u svemu, uvek sam bio, a i sad sam protiv bilo kakvom iživljavanja i maltertiranja životinja, ali samoodbrana od istih ne predstavlja maltretiranje bilo koga, osim onoga ko je napadnut... i podržavam ubijanje psa lutalica gde god da su, sve dok se gospoda iz ORCA i ostalih koji sole pamet ne sete da urade nešto po tom pitanju. Izvolte sklonite ih iz moje ulice, i nema problema, nijedno neće nastradati, ali ako ja moram svakom prijatelju koji mi dolazi na kafu prvo da održim kurs preživljavanja u prirodi, e pa onda ćemo mi žitelji ulice sami da se snalazimo, pa nek nadležni vide da li im je lakše da skupljaju žive pse lutalice ili njihove leševe.
[ dmauka @ 20.06.2007. 08:06 ] @
Citat: cozmo_im: Malo malo neko se iznervira i lutalica zavrsi s metkom u sebi ili pregazena, sto ne treba iznenaditi jer je pas napao dete, niko reagovao nije posle vise obavestenja i upozorenja...
Neko na mom mestu bi mozda imao vatreno oruzje i ustrelio lutalicu, garant.
Ne bi bilo lose da kada primetis nekoga da upucava psa lutalicu pistoljem (sve Klint Istvud do Jul Brinera licno) budes savestan gradjanin (kao sto bi hteo da drzava bude savesna prema tebi) pa obavestis organe javnog reda i mira da neko upotrebljava vatreno oruzje a da to nije sluzbeno lice u izvrsenju zadatka u zakonskim okvirima...cisto da ne bi plakao kada jedan takav promasi psa pa metak zavrsi u glavi nekog deteta. Onda je kasno...
Citat: Ne znam sta grad ili drzava treba da uradi - ja zelim da ih nema na ulicama.
Ih, sta ja sve ne bih da vidjam po ulicama...konjske zaprege, traktore, "madmax" dzipsi driver-e, pijanu stoku, pljuvace, ma ja bih da nema ni onih sto bace papiric na ulicu...sreca da nemam vatreno oruzje, ustrelio bi ih , garant...;)
Citat: Marko_L: Ja isto volim životinje, ... jednom prilikom sam džukcu morao da razvalim lobanju kamenom, .....Sve u svemu, uvek sam bio, a i sad sam protiv bilo kakvom iživljavanja i maltertiranja životinja, ... i podržavam ubijanje psa lutalica gde god da su, ..... pa nek nadležni vide da li im je lakše da skupljaju žive pse lutalice ili njihove leševe.
Izvini, znam da je zestoko iseckan tekst ali....pominjes samoodbranu a podrzavas ubijanje psa lutalice gde god da je???
I ne zanima te sto ce tvoj komsija sutra da dovede drugog dzukca, da ga posle par nedelja ili meseci izbaci na ulicu i eto tebi topovskog mesa ponovo...je l` to znaci da kada ti pukne vodovodna cev ti ne zatvaras ventil nego uporno kofu pa izbacuj vodu napolje?
I do sada su ljudi ubijali pse lutalice , doduse, uglavnom u alkoholisanom stanju kada nisu imali m**a da pistolj okrenu na pravu stranu, pa jesu li resili problem? Ili bi mozda bio za to da se svi lepo organizujemo, pa hajka po gradu?
Kako je lako primenjivati "kratak postupak" prema drugome...samo, sta ces da radis kada neko kao ti odluci da ne postuje zakon koji ga sprecava da te upuca pa te upuca? Mislim, sta ima ti da setas njegovom ulicom, je l`?
Kao sto sam naveo iznad, ako ti (i takvi kao ti , bez uvrede) misle da treba mimo zakona resavati bilo koji problem, zasto bi to pravo bilo uskraceno nekom drugom? Zasto ja ne bih smatrao da je potpuno u redu da ti uzmem kola , npr. , jer ja nemam? Jeste protivzakonito ali ko hebe zakon...
Ako celoj ulici, pa naselju pa dalje , smetaju psi lutalice onda treba da zahtev za resavanje problema uputite svom predstavniku u zakonodavnoj ili izvrsnoj vlasti pa da mu objasnite da mu je to poslednji mandat u zivotu ako vam ne resi problem...ne bude li zakona koji ce se sprovoditi u vezi ovog problema, problem nece resiti lokalni pistolerosi kojima utoka zamenjuje q**c...mada, vidim da ti smatras da je problem resen ako ih nema u tvojoj ulici...je l` to znaci da ako lutalica iz tvoje ulice bude oteran pa ujede neko tamo dete iz neke druge ulice, sta te briga, njih ne znas?...
[ Java Beograd @ 20.06.2007. 08:56 ] @
@dmauka
Stvarno si krajnje maliciozan. Viđam i ja svašta na ulicama, i đubre i stare flaše i konjsku balegu. Ali psi lutalice napadaju sa jednom namerom: da ubiju i da se nahrane. Moraš priznati da su stvari skroz drugačije.
Marku su toliko iseckao tekst i sklopio proizvoljnu rečenicu, da je prosto neverovatno. Očekuj poziv za članstvo u neku od vajnih naših partija.
I mene nije briga za džukele u drugim gradovima, i u drugim delovima Beograda. Jel treba da se toga stidim ? Neću. Moj problem je moja bliska okolina, tamo gde ja prolazim kad idem na posao, tamo gde se moja deca igraju i idu u školu. Jok, nego ću da rešavam problem globalno.
Ne znam da li si oženjn i da li imaš decu. Ja jesam. Jednput sam svoje dete odbranio od napada džukela i danima posle bio u šoku. Možeš li da zamisliš kakav će biti život onoj devojčici kojoj je pre neki dan lice unakaženo ujedom džukele ?
Svako ima pravo na samoodbranu i na preventivnu samoodbranu.
[ Marko_L @ 20.06.2007. 09:04 ] @
@dmauka
Da, da... baš si fino povadio iz konteksta sve što si mogao i time si dokazao tačno šta ? Pročitaj malo pažljivije šta sam konkretno rekao i za koju situaciju. Naravno da nisam za bespotrebno nasilje nad bilo kime, pa ni životinjama, ali ako te životinje nekoga ugrožavaju, onda to treba rešiti. Ako nadležne službe ne žele da se pozabave time, onda moraju oni koji su ugroženi. To što ja volim životinje, a ne libim se samoodbrane je sasvim normalno. Volim ja i mnogo ljudi, ali to ne znači da se neću braniti svim raspoloživim sredstvima, ako neko od tih ljudi poludi i napadne me fizički. Ajde reci mi molim te šta ja treba da uradim kada me kuče ščepa za nogavicu, a još njih 5-6 reži na mene u neposrednoj blizini. Da ih lepo zamolim, ono kao "Molim te kuco, nemog gristi moju nogu.. to nije lepo" i ono će da mi se izvini na neprijatnosti i ode, a ?
Citat: Kako je lako primenjivati "kratak postupak" prema drugome...samo, sta ces da radis kada neko kao ti odluci da ne postuje zakon koji ga sprecava da te upuca pa te upuca? Mislim, sta ima ti da setas njegovom ulicom, je l`?
Izvini, ali ovo je klasična zamena teza. Ja kad idem kroz bilo koju ulicu, ne režim na prolaznike, ne vučem ih za nogavicu, ne naskačem na dečija kolica, niti iskačem iskeženih zuba noću iz žbunja... ako neko to radi i treba ga upucati... ili barem uhvatiti i zatvoriti... do čega već pre dođe...
Citat: Kao sto sam naveo iznad, ako ti (i takvi kao ti , bez uvrede) misle da treba mimo zakona resavati bilo koji problem, zasto bi to pravo bilo uskraceno nekom drugom? Zasto ja ne bih smatrao da je potpuno u redu da ti uzmem kola , npr. , jer ja nemam? Jeste protivzakonito ali ko hebe zakon...
Opet zamena teza. Ovde se ne radi o rešavanju problema mimo zakona, već o čistom preživljavanju. Dakle, ja to ne bih nazvao problemom, već posrednom opašnošću koja vreba svakog ko prolazi ulicom punom psa lutalica od kojih je vrlo verovatno neko zaraženo ko zna čime, jer preturaju po kontejnerima punim bakterija, pa ako te i ne iskasapi zubima... tu opet možda ne bude kraj tvojim mukama, ako te kojim slučajem gricne. Što se tiče analogije sa kolima, pa čuj, ako ti moj automobil na bilo koji način ugrožava život, a ja ne intervenišem iako znam za to, pa izvoli burazeru razlupaj ga u komade, neću ti reč jednu reći.
Sit gladnom ne veruje. Da si barem jednom bio u situaciji da čopor lutalica nasrne na tebe bez ikakvog povoda... ili da ti drugari i što je još gore klijenti dolaze u kuću obliveni znojem i sa rečima "Uh... kakve su ti ono džukele ispred, umalo da me iskidaju...", verujem da bi drugačije razmišljao.
Uostalom, zašto ti (i takvi kao ti, bez uvrede) ne pokupiš lepo te lutalice, pa kod tebe kući... ili prođi noću nekom ulicom koja vrvi od čopora.
Citat: Ako celoj ulici, pa naselju pa dalje , smetaju psi lutalice onda treba da zahtev za resavanje problema uputite svom predstavniku u zakonodavnoj ili izvrsnoj vlasti pa da mu objasnite da mu je to poslednji mandat u zivotu ako vam ne resi problem...ne bude li zakona koji ce se sprovoditi u vezi ovog problema, problem nece resiti lokalni pistolerosi kojima utoka zamenjuje q**c...
Mene lično ne interesuje ko će da reši problem, niti kako... tj. hoće li ti psi biti zbrinuti, uspavani, upucani... ja samo hoću da mogu mirno da prođem javnom ulicom, bez da me bilo ko ugrožava. Da se razumemo, ovo nema veze konkretno sa psima... i ako neki čovek ugrožava druge ljude, recimo tako što pljačka stanove u kraju... isto tako me ne interesuje da li će biti uhapšen ili upucan... samo neka ga sklone... Ako stigne do moje kuće, sigurno se neću libiti da koristim sva raspoloživa sredstva u odbrani svoje imovine, a pogotovo ukućana. Ako sam zbog toga kauboj, neka sam.
I kao što već rekoh, ako je gospodi koja samo ume da viče "Stop nasilju prema životinjama !!!" stvarno toliko stalo, neka lepo nabave neki kombi, i nek krenu po gradu, skupljaju lutalice i vode ih svojoj kući... Evo mogu da počnu od moje ulice... Lako je kenjati kako nekoga ili nešto ne treba dirati, ako taj neko ili nešto tebe lično ne ugrožava. Hoće li oni možda da mi plate ručkove na koje sam morao da vodim klijente, jer nisam smeo da ih pozovem u rođenu kuću da se ne izblamiram kada mi pokucaju na vrata iscepani i popljuvani ? Hoće li oni da plate štetu koju ti kučići inače prave (pocepane pantalone, košulje, pretrpljeni strah...), nevezano za mene ?
Citat: mada, vidim da ti smatras da je problem resen ako ih nema u tvojoj ulici...je l` to znaci da ako lutalica iz tvoje ulice bude oteran pa ujede neko tamo dete iz neke druge ulice, sta te briga, njih ne znas?...
Gde sam ja rekao da želim da se problem reši samo u mojoj ulici... prolazio sam ja i drugim ulicama u kojima sam nailazio na pse lutalice, od kojih neki susreti nisu bili nimalo naivni. Svoju ulicu sam pomenuo samo kao demonstraciju onoga što proživljavam svaki dan, kao i oni koji mi dolaze u posetu i sasvim je normalno je da mi je to na prvom mestu. Naravno da problem treba svuda da se reši. Ja sam samo rekao da mi nije bitno kako će taj problem biti rešen.
[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 20.06.2007. u 10:20 GMT+1]
[ Java Beograd @ 20.06.2007. 10:14 ] @
I da ja dodam još koju. Zaista sam se obradovao kad sam prvi put čuo za NVO "Orca". I stvarno sam pomislio: "Sad će napokon biti bolje". Reklamna kampanja na sve strane, samo se o tome pričalo. Obećane kule i gradovi bez džukela ! Kad ono - mućak !
[ cozmo_im @ 20.06.2007. 11:02 ] @
Citat: dmauka: Ne bi bilo lose da kada primetis nekoga da upucava psa lutalicu pistoljem (sve Klint Istvud do Jul Brinera licno) budes savestan gradjanin (kao sto bi hteo da drzava bude savesna prema tebi) pa obavestis organe javnog reda i mira da neko upotrebljava vatreno oruzje a da to nije sluzbeno lice u izvrsenju zadatka u zakonskim okvirima...cisto da ne bi plakao kada jedan takav promasi psa pa metak zavrsi u glavi nekog deteta. Onda je kasno....
Ne podrzavam ubijanje zivotinja naravno, niti me bas interesuje ko je to uradio, niti sam to video, samo ujutru neko nadje ustreljenog lutalici koji je prethodno vece ugrizao dete za ruku. To je dovoljno da ipak opravdam taj slucaj. Da li taj neko sme da nosi oruzje sigurno nikog ne zanima, taj pas je napao i ugrizao dete i tu ide tacka.
[ Java Beograd @ 20.06.2007. 11:07 ] @
Pa jel treba da se čeka da džukela ujede dete za ruku ?! Ili za lice ?! Da psihofizički unakazi dete koje će imati traume do kraja života ? Onda je opravdano, da je to otac uradio juče, bio bi prozvan da ne poštuje prava životinja ? A jel se neko zabrinuo za ljudska prava tog deteta ? Ili to ide po principu - iebi ga, dešava se ...
[ dmauka @ 20.06.2007. 11:14 ] @
@ Java
Nisam maliciozan nego sarkastican...vidis, ti imas uverenje da psi lutalice napadaju da bi ubili...ja mislim da psi lutalice napadaju jer misle da su ugrozeni...stvar uverenja i poznavanja zivotinjskih vrsta.
Citat: I mene nije briga za džukele u drugim gradovima, i u drugim delovima Beograda. Jel treba da se toga stidim ? Neću. Moj problem je moja bliska okolina, tamo gde ja prolazim kad idem na posao, tamo gde se moja deca igraju i idu u školu. Jok, nego ću da rešavam problem globalno.
E, ja se ne stidim sto me je briga za tvoj i problem ostalih sugradjana ili bilo ciji problem koji mozda moze i mene da zadesi nekada pa sam zato i naveo konkretne predloge da se resi uzrok a ne posledica. I jako mi je drago sto se u tome razlikujemo...
Citat: Marku su toliko iseckao tekst i sklopio proizvoljnu rečenicu, da je prosto neverovatno. Očekuj poziv za članstvo u neku od vajnih naših partija.
Ti mora da si vec Drug Clan...neke brusnicarske partije? Lepo sam sam napomenuo da je tekst iseckan i to sa namerom da se naglasi kontradiktornost...kao i ti, i Marko nema drugog resenja osim pucnjave i pijanke u tri cina...pazi, rupa na saksiji, skratio sam tekst...
Citat: Svako ima pravo na samoodbranu i na preventivnu samoodbranu.
Pravo na samoodbranu - da.
Pravo na PREVENTIVNU samoodbranu nemas ni po zakonu ni po bilo kakvoj logici. Znaci, kome god pukne crtic i ucini mu se da ga neko ugrozava ima pravo da eliminise pretnju vatrenim oruzjem?!?! To je opasno razmisljanje...
Nego, jos mi nisi objasnio koji venac ces da kupis kada pistolerosi promase psa?
Citat: Možeš li da zamisliš kakav će biti život onoj devojčici kojoj je pre neki dan lice unakaženo ujedom džukele ?
Delimicno. Mojoj drugarici je vucjak njene kume skoro odgrizao pola lica, prezivela je plasticnu operaciju i skoro dve godine je imala muke da se povrati. Psu niko nije "kamenom razbio lobanju" jer je ona trazila da ga ne diraju. Naime, ona je skocila na psa sa ledja (u zelji da ga iznenadi i da se igraju) , pas je dremao i u strahu i samoodbrani se okrenuo i ugrizao. Ne smem ni da pomislim sta bi bilo da psi imaju "pravo" i mogucnost da nose vatreno oruzje i da se samoodbranjuju. Vidis, cist nesporazum sa tragicnom posledicom.
@ Marko
Citat: Naravno da nisam za bespotrebno nasilje nad bilo kime, pa ni životinjama, ali ako te životinje nekoga ugrožavaju, onda to treba rešiti. Ako nadležne službe ne žele da se pozabave time, onda moraju oni koji su ugroženi.
E, vidis, druga pesma. Ma, nadlezne sluzbe MORAJU da se pozabavljaju sa time jer ih MI placamo! O tome ja govorim.
Ideja je "prisloniti pistolj" (figurativno, za bukvaliste) onima koji su PLACENI da rese taj problem.
Ako ja dajem novac u budzet kroz poreze i doprinose i ako taj novac ide u gradsku kasu, onda ima da rade na resavanju nasih problema. Meni (za razliku od nekih) ne pada na pamet da vitlam za psima lutalicama po parkovima i ulicama. Ja placam da budem u sigurnom okruzenju, to okruzenje MORAJU da obezbede gradske vlasti ili vise nece da vladaju.
Citat: Što se tiče analogije sa kolima, pa čuj, ako ti moj automobil na bilo koji način ugrožava život, a ja ne intervenišem iako znam za to, pa izvoli burazeru razlupaj ga u komade, neću ti reč jednu reći.
Nije uopste pitanje da li ces ti hteti/smeti/zeleti/moci da mi uputis rec...ZAKON kaze da ne smem da ti otmem kola jer cu trpeti sankcije u vidu zatvora ili materijalne odstete...poredjenje je u tome da ako ti dajes sebi pravo da krsis bilo koji zakon, zasto bi to pravo bilo meni uskraceno? Ti si odabrao da krsis zakon o zastiti zivotinja, ja o otimanju automobila...
Da ponovim, samoodbrana - da...prevencije tipa idem ja sada malo okolo pa ako predpostavim da je pas lutalica, pretpostavim da je ubilacki raspolozen, pretpostavim da ce da me ujede, pretpostavim da je bolestan i da moze da me zarazi....ne moras ti da rezis i da ujedas prolaznike, pitao sam sta ako neko pretpostavi da ces da rezis i da ujedas?? Da te eliminise?
Citat: Mene lično ne interesuje ko će da reši problem, niti kako...Naravno da problem treba svuda da se reši. Ja sam samo rekao da mi nije bitno kako će taj problem biti rešen. (za pocetak..JESTE iseckan tekst, NAMERNO sam ga iseckao jer je sustina ista)(unapred zahvalan na izbegavanju pominjanja seckanja teksta)
E, sve dok budes tako mislio, imaces taj problem...i sa arsenalom oruzja bi ti bilo isto jer je to resavanje uzroka a ne posledice...i zamisli, ti taman nanisanis kera a poslovni partner na vrata?? Reklama bato
A znas zasto mora da te interesuje? Zato sto onaj ko u tvoje ime odlucuje NE ZNA sta tebe svrbi dok mu ne kazes..e, ako zna pa te ne pocese, onda ga menjas. Kako da se ljutim na bilo koju zvanicnu ili nezvanicnu organizaciju da li rade ili ne rade svoj posao kada su psi u mom kraju kroz koji oni ne prolaze. Vidis, ja sam u prvom postu na ovoj temi predlozio resenje...niko od vas se nije osvrnuo na takvo resenje nego odmah "ubij, umlati, kolji..." ? Pa, psa koji ujede mogu da razumem, to je zivotinja ali ne razumem one koji bi to resili na isti nacin...gde je tu razlika?
[ dmauka @ 20.06.2007. 11:34 ] @
Citat: cozmo_im: Ne podrzavam ubijanje zivotinja naravno, niti me bas interesuje ko je to uradio, niti sam to video, samo ujutru neko nadje ustreljenog lutalici koji je prethodno vece ugrizao dete za ruku. To je dovoljno da ipak opravdam taj slucaj. Da li taj neko sme da nosi oruzje sigurno nikog ne zanima, taj pas je napao i ugrizao dete i tu ide tacka.
I svi znaju da je bas taj lutalica ugrizao dete?!? u, sve Sherloci...a sta ako ste pogresili? Sta ako ste ubili psa koji nije ugrizao dete a onog koji jeste ostavili u zivotu i dali mogucnost da ponovo ugrize? Prosto neverovatno koliko sudija i dzelata ima ovde...
Da vidimo tu logiku...pasa lutalica ima puno...svi mi se krecemo po celom gradu...mozemo li da naletimo na pse lutalice?mozemo...kako da se odbranimo? metak u cev i udri...znaci, svi moramo da imamo pistolj koji cemo nositi sa sobom ako nas napadne ker ? Ljudi...pa ni murija vise ne pada na tu foru...
Ne mogu da verujem...ja predlozim resenje koje ce nas kostati po , recimo 10 dinara mesecno, a vi predlazete resenja od min. 300E (za utoku) + kazna zatvora za neovlasceno posedovanje i nosenje oruzja, + municija, + moguce ranjavanje ili ubistvo iz nehata necijeg deteta...
Samo vi opravdavajte...tako i roditelji onih klinaca koji se polupaju u 18.godini zivota u Golfovima i Audijima koje su ima roditelji kupili, krive sve druge samo ne sebe...
Ustvari, ja se izvinjavam svima ...ja mislio da ce ljudi da kazu koju o konkretnim, zakonom podrzanim resenjima, kad ono...a sta mislite da natovarimo po bacac plamena na ledja, to je jos efikasnije, ha?
[ DaliborP @ 20.06.2007. 11:57 ] @
Citat: dmauka:
Da vidimo tu logiku...pasa lutalica ima puno...svi mi se krecemo po celom gradu...mozemo li da naletimo na pse lutalice?mozemo...kako da se odbranimo? metak u cev i udri...znaci, svi moramo da imamo pistolj koji cemo nositi sa sobom ako nas napadne ker ? Ljudi...pa ni murija vise ne pada na tu foru...
Dobro, a kako se ti branis od napada lutalica?
Evo ljudi pisu da im je puna ulica i da su napadi svakodnevni. I recimo da si se obratio nadleznima za pomoc i nista se ne desava, sto je vise nego ocigledno.
Sta onda? Ignorises situaciju? Ignorises da ti psi napadaju tebe, komsije, decu, prolaznike? I dalje pises nadleznima?
Ovde ljudi pisu o konkretnom problemu u sadasnjem vremenu, ti pises o dugotrajnim planovima i "kako bi stvari trebale da budu".
Sta treba ti ljudi da rade, da trpe napade svaki dan i redovno pisu pisma nadleznima?
Nazalost u Beogradu u takvim situacijama vlada zakon dzungle a ne drzave i grada.
[ dmauka @ 20.06.2007. 12:12 ] @
Citat: DaliborP: Dobro, a kako se ti branis od napada lutalica?
Evo ljudi pisu da im je puna ulica i da su napadi svakodnevni. I recimo da si se obratio nadleznima za pomoc i nista se ne desava, sto je vise nego ocigledno.
Sta onda? Ignorises situaciju? Ignorises da ti psi napadaju tebe, komsije, decu, prolaznike? I dalje pises nadleznima?
Ovde ljudi pisu o konkretnom problemu u sadasnjem vremenu, ti pises o dugotrajnim planovima i "kako bi stvari trebale da budu".
Sta treba ti ljudi da rade, da trpe napade svaki dan i redovno pisu pisma nadleznima?
Nazalost u Beogradu u takvim situacijama vlada zakon dzungle a ne drzave i grada.
Zakon dzungle? Naravno da ce da vlada zakon dzungle sve dok ima onih koji zakon uzimaju u svoje ruke, potpuno se slazem.
Nema nacina? Pa evo jedan, celo naselje neka prestane da placa poreze i doprinose i neka se organizuje da spreci prinudnu naplatu i bilo kakvu drugu intervenciju od strane nadleznih dok se ne resi pitanje pasa lutalica. Neka njih hiljadu ode u opstinu ili gradsku upravu (bez nasilnih istupa) i neka popuni sve hodnike i prolaze dok nadlezni ne rese pitanje. Neka odu njih 10.000 ispred kuce predsednika opstine ili gradonacelnika i tako dok ga ne nateraju da preduzme nesto. A prvi sledeci izbori , kofere u ruke i da ga nase oci vise ne vide...
Znas sta je problem? Lakse je pucati...i pucati...i pucati...i pucati...i dok se napucaju, i za 10 godina ce imati isti problem jer ce gradske vlasti imati pokrice tipa " Pa ...mis`im...resice ona to sama, je l`?..."
I jos je problem sto onaj komsija iz druge ulice nema negativna iskustva i bas ga briga sta se desava u trecoj ulici od njega. Njemu je bitno da je njegov put od posla do kuce lep i da njega i njegove niko ne dira...Zato ce vlast i imati uvek pokrice kako se za zakon zalaze samo mali deo populacije.
Ako vlada zakon dzungle, nema posle da se place nad otetim kolima, isprebijanom decom, reketima, pljackama, silovanjima...ebi ga...zakon dzungle.
wild, wild west...
Za slucaj da nisi primetio, tema je "psi lutalice...sta s njima?" a ne "ujeo me pas lutalica, kolikim kalibrom da ga gadjam?" Znaci, ja predlazem resenje koje moze da se sprovede u roku od jedne ili dve godine i da problem bude resen zauvek a vi? kako te?
[ DaliborP @ 20.06.2007. 12:23 ] @
Nema nacina? Pa evo jedan, celo naselje neka prestane da placa poreze i doprinose i neka se organizuje da spreci prinudnu naplatu i bilo kakvu drugu intervenciju od strane nadleznih dok se ne resi pitanje pasa lutalica. Neka njih hiljadu ode u opstinu ili gradsku upravu (bez nasilnih istupa) i neka popuni sve hodnike i prolaze dok nadlezni ne rese pitanje. Neka odu njih 10.000 ispred kuce predsednika opstine ili gradonacelnika i tako dok ga ne nateraju da preduzme nesto. A prvi sledeci izbori , kofere u ruke i da ga nase oci vise ne vide...
Sad vec fantaziras. U Srbiji problem lutalica je na jako niskom nivou prioriteta problema koje imaju gradjani.
Daleko je Srbija od toga da se protestvuje zbog takvih stvari.
A objasni mi kako neko zaposlen moze da prestanes da placa poreze i doprinose?? Kako si to smislio?
Citat:
Ako vlada zakon dzungle, nema posle da se place nad otetim kolima, isprebijanom decom, reketima, pljackama, silovanjima...ebi ga...zakon dzungle.
wild, wild west...
Napisao sam "u takvim situacijama", dakle nemoj da ubacujes nesto sto nisam rekao. Zakon u ostalim slucajevim radi koliko toliko dobro, dok u ovom slucaju uopste ne funkcionise. Dakle, ne komentarisi nesto sto nisam napisao i ne preuvelicavaj.
[ cozmo_im @ 20.06.2007. 12:32 ] @
Citat: dmauka: I svi znaju da je bas taj lutalica ugrizao dete?!? u, sve Sherloci...a sta ako ste pogresili? Sta ako ste ubili psa koji nije ugrizao dete a onog koji jeste ostavili u zivotu i dali mogucnost da ponovo ugrize? Prosto neverovatno koliko sudija i dzelata ima ovde...
Pa bilo je na desetine ocevidaca... taj dzukac je i ranije grizao i napadao, a svi su videli koja je lutalica u pitanju, desilo predvece, lepo su ljudi videli.
Dakle ko god da je to uradio (otac, brat, ujak, stric, otkud znam) po meni je imao pravo da to uradi jer je taj pas ranije grizao a niko, ponavljam NIKO AMA BAS NIKO, nije hteo da se odazove mnogobrojnim pozivima, ni sinterska sluzba, ni veterinarski zavod, ni Orka ni policija... Samo su saslusali, rekli da, da, razumemo... a pas mesecima kasnije opet grize i na kraju je neko nesto morao da uradi...
[ Java Beograd @ 20.06.2007. 12:51 ] @
Citat: dmauka: @ Java
ja mislim da psi lutalice napadaju jer misle da su ugrozeni... stvar uverenja i poznavanja zivotinjskih vrsta.
Slažem se. Ja živim u realnosti, danas, a ti u Utopiji. Ja poznajem opisano ponašanje a ti ne.
[ Marko_L @ 20.06.2007. 12:52 ] @
Citat: Nisam maliciozan nego sarkastican...vidis, ti imas uverenje da psi lutalice napadaju da bi ubili...ja mislim da psi lutalice napadaju jer misle da su ugrozeni...stvar uverenja i poznavanja zivotinjskih vrsta.
Pa upravo u tome i jeste problem... oni smatraju da su ugroženi čim neko naruši njihovo teritoriju, a pošto psi lutalice za svoju teritoriju smatraju javne ulice i parkove kojima ljudi treba da prolaze eto problema... a smatram da prava čoveka uvek treba stavljati iznad prava bilo koje životinje. Što se tiče poznavanja životinjskih vrsta, smatram da niko nije obavezan da zna bilo šta o tome, samo da bi preživeo bliski susret, pogotovo ako živi u gradu.
Citat: Delimicno. Mojoj drugarici je vucjak njene kume skoro odgrizao pola lica, prezivela je plasticnu operaciju i skoro dve godine je imala muke da se povrati. Psu niko nije "kamenom razbio lobanju" jer je ona trazila da ga ne diraju. Naime, ona je skocila na psa sa ledja (u zelji da ga iznenadi i da se igraju) , pas je dremao i u strahu i samoodbrani se okrenuo i ugrizao.
Opet menjaš teze. kakve veze ima taj slučaj sa ovim o čemu mi ovde pričamo. Ja uopšte nemam nameru da naskačem na psa, niti da se igram sa njima, niti da imam bilo kakve veze sa njima, već samo hoću da se što pre dovučem do kuće i bacim se u krevet, pa sam opet bio napadnut.
Citat: E, vidis, druga pesma. Ma, nadlezne sluzbe MORAJU da se pozabavljaju sa time jer ih MI placamo! O tome ja govorim.
Ideja je "prisloniti pistolj" (figurativno, za bukvaliste) onima koji su PLACENI da rese taj problem.
Ma super je to, samo što je to teorija, a teorija i praksa nisu uvek isto, pogotovo u Srbiji. Evo ja recimo kada dobijem račun od Infostan-a, imam stavku "dimničarske usluge", a ja odžačara nisam video 20 godina. takođe ima stavka "odnošenje smeća", a kontejneri uvek puni. Naravno, uvek postoji varijanta moljakanja, pisanja molbi, žalbi i druge birokratije, ali zašto bre uvek u Srbiji mora da se moli i pritiska da bi se dobila usluga koja ti je već naplaćena ? I ko ima vremena za takve stvari... Nije ni čudo što ljudi jednostavno uzmu pa zapale kontejner da naprave mesta...
Citat: Da ponovim, samoodbrana - da...prevencije tipa idem ja sada malo okolo pa ako predpostavim da je pas lutalica, pretpostavim da je ubilacki raspolozen, pretpostavim da ce da me ujede, pretpostavim da je bolestan i da moze da me zarazi....ne moras ti da rezis i da ujedas prolaznike, pitao sam sta ako neko pretpostavi da ces da rezis i da ujedas?? Da te eliminise?
Ama ko je i kada pričao o nekakvim pretpostavkama. ja navodim konkretne slučajeve kada sam ja bio napadnut i kada mi je umalo bila pocepana nogavica, kada mi dođu prebledeli prijatelji, jer su džukci režali na njih, i slično. Naravno da nisam za to da čim naiđeš na lutalicu, vežeš ga za branik i provozaš po gradu, već ako je džukela neartikulisana i reži i napada ljude, treba da se ukloni bilo kako. Lepo je sve to sa pritiskanjem nadležnih i lomatanja kod gradonačelnika, i ostalih... ali dok taj pritisak ne urodi plodom, što može da bude jako dugo vremena... mnogo ljudi može da nastrada... a pod nastrada naravno ne mislim na izgubljene živote (zapravo nisam čuo ni za jedan takav slučaj), već na bilo kakvu štetu... meni je i stres od režanja, pogotovo kad sam umoran, dovoljan, a da ne pričam o pocepanoj trenerci ili farmerkama koje naravno nikad niko neće da mi plati...
Citat: Ne mogu da verujem...ja predlozim resenje koje ce nas kostati po , recimo 10 dinara mesecno, a vi predlazete resenja od min. 300E (za utoku) + kazna zatvora za neovlasceno posedovanje i nosenje oruzja, + municija, + moguce ranjavanje ili ubistvo iz nehata necijeg deteta...
Evo, ja hoću to rešenje. Reci mi gde da uplatim. Ne 10, nego 100 dinara mesečno, ali da već sutra ne vidim nijednog psa lutalicu...
Citat: Nema nacina? Pa evo jedan, celo naselje neka prestane da placa poreze i doprinose i neka se organizuje da spreci prinudnu naplatu i bilo kakvu drugu intervenciju od strane nadleznih dok se ne resi pitanje pasa lutalica.
Divno :) I ko je sada kontradiktoran ? Prvo drviš ovde o nekakvom legalizmu i rešavanju problema legalnim putem bez kršenja zakona, a onda kažeš da je rešenje zapravo još teže kršenje zakona. Da, neplaćanje poreza je takođe kršenje zakona.
Citat: Za slucaj da nisi primetio, tema je "psi lutalice...sta s njima?" a ne "ujeo me pas lutalica, kolikim kalibrom da ga gadjam?" Znaci, ja predlazem resenje koje moze da se sprovede u roku od jedne ili dve godine i da problem bude resen zauvek a vi? kako te?
Cool. A naredne dve godine treba da držim kurs o preživljavanju u prirodi kad neko hoće da me poseti i preporučujem nošenje zaštitne opreme.
[ dmauka @ 20.06.2007. 13:24 ] @
E, stvarno se izvinjavam svima...
i promenite ime teme u " psi lutalice, jao meni i kuku, evo ja cu mao da se zalim i nemam resenje a ako neko ponudi resenje ima da ga iznapadamo jer nemamo drugo resenje" pa da znam da ne svracam...
Niti sam ja vlast pa da obratim paznju na ovaj problem niti sam clan neke organizacije za zastitu zivotinja. Ako necete sve da citate , kazite tako da se ne zamaramo.
@Marko
Citat: Ma super je to, samo što je to teorija, a teorija i praksa nisu uvek isto, pogotovo u Srbiji. Evo ja recimo kada dobijem račun od Infostan-a, imam stavku "dimničarske usluge", a ja odžačara nisam video 20 godina.
Vidis, i ja sam imao isi problem pa sam se obavestio i odjavio dimnjicarske usluge koje vise ne placam. Samo dokaz da neces da koristis svoja prava.
Citat: Divno :) I ko je sada kontradiktoran ? Prvo drviš ovde o nekakvom legalizmu i rešavanju problema legalnim putem bez kršenja zakona, a onda kažeš da je rešenje zapravo još teže kršenje zakona. Da, neplaćanje poreza je takođe kršenje zakona.
Da se tako razmislja ovde bi jos uvek vladala Familija. Srecom nije tako...Ukoliko nadlezni ne preduzimaju nista po pitanju problema gradjana, a po zakonu su obavezni, ko onda inicira krsenje zakona? I kako se to resava? Video si (mozda) od `91. do 2000.-te...problem je sto tvom komsiluku nije stalo do tvog prava da budes bezbedan...
btw, kad budem "drvio" primetices, za sada samo pisem...
Citat: Evo, ja hoću to rešenje. Reci mi gde da uplatim. Ne 10, nego 100 dinara mesečno, ali da već sutra ne vidim nijednog psa lutalicu...
Posle ja zivim u Utopiji...
Citat: Java Beograd: Slažem se. Ja živim u realnosti, danas, a ti u Utopiji. Ja poznajem opisano ponašanje a ti ne.
Gresis i u mestu i u poznavanju i u ophodjenju sa sagovornicima...ti znas sta ja znam ili ne znam....
Citat: cozmo_im: Pa bilo je na desetine ocevidaca... taj dzukac je i ranije grizao i napadao, a svi su videli koja je lutalica u pitanju, desilo predvece, lepo su ljudi videli.
Dakle ko god da je to uradio (otac, brat, ujak, stric, otkud znam) po meni je imao pravo da to uradi jer je taj pas ranije grizao a niko, ponavljam NIKO AMA BAS NIKO, nije hteo da se odazove mnogobrojnim pozivima, ni sinterska sluzba, ni veterinarski zavod, ni Orka ni policija... Samo su saslusali, rekli da, da, razumemo... a pas mesecima kasnije opet grize i na kraju je neko nesto morao da uradi...
Vidi, u mom komsiluku kafic...do 4 ujutru glasna muzika koja mi ne da da spavam i da se odmorim za posao...zvao policiju, nista, pisao prijavu, nista...ako imate utoku viska, mogu li da pozajmim? Mislim, nesto mora da se uradi, zar ne?
Citat: DaliborP:Sad vec fantaziras. U Srbiji problem lutalica je na jako niskom nivou prioriteta problema koje imaju gradjani.
Daleko je Srbija od toga da se protestvuje zbog takvih stvari.
Ne znam u cemu je fantaziranje u mom predlogu resavanja problema pasa lutalica (pod uslovom da si procitao)? Ako bi mogao da mi objasnis...
Problem ce biti na niskom nivou sve dok bude ovakvih vasih stavova tipa "sta mi tu mozemo, to je vlast, njima ne mozemo nista, cuti i placaj..." I bice fantazija dok ne shvatite da morate da naterate vlast da shvati da je SERVIS koji MI PLACAMO! Oni su nasi zaposleni. Ja sam bar ponudio resenje, vi nudite polemiku bez kontraargumenta...
Hocete da tamanite lutalice? Ma tamanite ih, nema te vlasti koja ce da vam to zabrani...
[ DaliborP @ 20.06.2007. 13:30 ] @
Dobro, hoces da ti nam kazes kako ljudi koji SAD i DANAS zive sa tim redovnim napadima rese taj problem?
[ dmauka @ 20.06.2007. 13:46 ] @
Citat: DaliborP: Dobro, hoces da ti nam kazes kako ljudi koji SAD i DANAS zive sa tim redovnim napadima rese taj problem?
Hocete da tamanite lutalice? Ma tamanite ih, nema te vlasti koja ce da vam to zabrani...
[ Marko_L @ 20.06.2007. 16:55 ] @
Citat: Vidis, i ja sam imao isi problem pa sam se obavestio i odjavio dimnjicarske usluge koje vise ne placam. Samo dokaz da neces da koristis svoja prava.
Ali ja hoću dimničarske usluge. Imam dimnjak koji se koristi i prlja i želim da bude očišćen. Ali ne želim da se majem po opštinama i šalterima i pišem molbe i peticije da bi dobio uslugu koju plaćam. Njihova je dužnost da mi pruže uslugu koju su naplatili bez da mrdnem prstom. Isto je i za pse lutalice. Nemam ja vremena da idem godinu dana, svaki dan po ustanovama i pišem molbe i pritiskam nekoga da uradi nešto što je normalno i za šta je obavezan po zakonu da uradi... njihova je dužnost da mi obezbede sigurnost... a ako to ne rade... zna se, kamenčuga...
Citat: Da se tako razmislja ovde bi jos uvek vladala Familija. Srecom nije tako...Ukoliko nadlezni ne preduzimaju nista po pitanju problema gradjana, a po zakonu su obavezni, ko onda inicira krsenje zakona? I kako se to resava? Video si (mozda) od `91. do 2000.-te...problem je sto tvom komsiluku nije stalo do tvog prava da budes bezbedan...
btw, kad budem "drvio" primetices, za sada samo pisem...
Pa ti ni sam nisi svetsan šta pričaš. Dakle, ako nadležni iniciraju krešenje zakona, u čemu je razlika da li ću da gađam džukca kamenom ili da izbegavam plaćanje poreza. I u jednom i u drugom slučaju kršim zakon, samo što će uz tvoje rešenje biti veća kazna. Dakle, šta smo tačno ustanovili ? Da problem pasa lutalica ne može da se reši bez kršenja zakona ?
[ _djevojka_ @ 20.06.2007. 17:45 ] @
Citat: Nemam ja vremena da idem godinu dana, svaki dan po ustanovama i pišem molbe i pritiskam nekoga da uradi nešto što je normalno i za šta je obavezan po zakonu da uradi... njihova je dužnost da mi obezbede sigurnost... a ako to ne rade... zna se, kamenčuga...
Vecina ucesnika ove teme ima vremena da ide pushestvijem bezbroja Sheherezadinih prica, i vade se na nedostatak vremena; a niko od njih nije odstampao poruke koje su okacili na ES (vec kad su lijeni da sastave obicno pismo, i ubace u postu ili posalju e-mail), i poslao ih tamo gdje se trosi njihov novac. Hint: nekoliko desetina/stotina/hiljada nezadovoljnih korisnika i njihovih pisama/e-mail poruka mozda napravi pomak na bolje. ES cvakanje kako bi stvari trebale same da se postaraju o sebi, jer tako zakon nalaze, ocigledno ne pije vodu. Ili vam se mozda vise svidja status quo i ideja da su psi lutalice postali dio gradske idile?
[ flylord @ 20.06.2007. 18:03 ] @
I da. Ako pse lutalice treba pobiti, sta treba uraditi njihovim bivsim vlasnicima? Seckati na komade dok ne umru od bolova?
[ Marko_L @ 20.06.2007. 20:37 ] @
Citat: Vecina ucesnika ove teme ima vremena da ide pushestvijem bezbroja Sheherezadinih prica, i vade se na nedostatak vremena; a niko od njih nije odstampao poruke koje su okacili na ES (vec kad su lijeni da sastave obicno pismo, i ubace u postu ili posalju e-mail), i poslao ih tamo gdje se trosi njihov novac. Hint: nekoliko desetina/stotina/hiljada nezadovoljnih korisnika i njihovih pisama/e-mail poruka mozda napravi pomak na bolje.
Konkretno, u mojoj ulici živi oko 100 ljudi. Od toga kroz "pseću teritoriju" koju obično džukci i ne napuštaju prolazi nas 20-tak... a to svakako nije kritična masa od nekoliko stotina i hiljada neazdovoljnih korisnika. Ja nisam rekao da nemam vremena da napišem pismo, ali nemam vremena da idem od kuće do kuće, ne bih li sakupio 1.000 potpisa za neku peticiju ili nagovarao da napišu pismo, kao neki dokoni penzioner i posle se još akao po raznim ustanovama i pisao molbe. Znaš, ja imam gomilu računa koje treba da plaćam i nekoliko osoba koje izdržavam... a plata mi za to nije dovoljna, pa moram da radim i privatno, putujem često... što znači da stvarno nemam vremena za neka isterivanja pravde. I opet ponavljam, zašto se u Srbiji podrazumeva da za svaku plaćenu uslugu moraju da se pišu peticije, pisma, vrše pritisci... ?
Citat: ES cvakanje kako bi stvari trebale same da se postaraju o sebi, jer tako zakon nalaze, ocigledno ne pije vodu.
Eh kako ljudi izgube dodir sa stvarnošću kad zapale preko. Pa ovde ništa ne pije vodu. Ovde je sasvim normalnu da ti nekakvu TV pretplatu vežu za račun za struju, pa ako nećeš da je plaćaš ode i ona usluga koju plaćaš. Takođe je sasvim normalno da plaćaš evropske cene za struju kojoj napon redovno varira između 170V-190V, a da niko ne odgovara za pokvarene uređaje direktno izazvane upravo takvim naponom (možda bi i odgovarao kad bi mogao da dokažeš tako nešto), kao ni za uređaje koji ne rade kako treba (meni klima recimo celu zimu nije mogla da pokrene kompresor kako treba, pa malo malo moram da je restartujem, pa se desi da se noću dok spavamo samo isključi i krene da hladi... pa se probudimo u frižideru). Takođe je sasvim normalno da ti naplaćuju usluge koje nisu izvršene više od 20 godina (hint: dimničarske usluge), kao i da se recimo kontejneri pale i po nekoliko puta, jer jednostavno ponestane mesta u njima, a niko ih ne prazni. Nekoliko puta je traženo još kontejnera, ali ništa... pa jel za sve to, što bi po pravilu trebalo da se podrazumeva, treba da se juri, moli, pišu peticije... ?
Citat: I da. Ako pse lutalice treba pobiti, sta treba uraditi njihovim bivsim vlasnicima? Seckati na komade dok ne umru od bolova?
Naravno da ne, ipak su to ljudi. Treba im samo naplatiti kaznu od recimo 100.000 dinara ili više i zabraniti da ikad više drže bilo kakvu životinju...
[ broker @ 20.06.2007. 23:06 ] @
Na ulici vidjam mnogo vece probleme nego sto su psi lutalice a koje niko ne resava. Ne bi mi bio dovoljan pistolj da ih sve resim. Medjutim ja i dalje n emislim da je tamanjenje resenje problema. Takode ne razumem da neko nema vremena da ode da se zali, ali mu je sasvim prihvatljivo da izvadi pistolj (to su dva krivicna dela - nosenje i pokazivanje) i puca u kera (trece krivicno delo), pogodio ga ili ne (u svakom slucaju cetvrto krivicno delo).
[ tox master @ 21.06.2007. 00:18 ] @
pozdrav
prvo da kazem da se skoro u potpunosti slazem sa Markom i njegovim razmisljanjem.
ko nije doziveo da ga napadne pas nezna kako to izgleda i moze svasta da prica.
mene licno je ker dva puta ujeo dok sam bio klinac i to oba puta su bili u pitanju moji psi a razlog je bio sto neko vec spomenuo decija igra koju pas nije shvatio tako i odreagovao je kako mu je prirodno odredjeno DA BRANI SAM SEBE.
e zasto bi sad ljudi bili liseni tog prava da se brane isto tako?
da se razumemo,i ja volim zivotinje i imam trenutno dva psa i macku a te pse koje sam imao dok sam bio klinac i koji su me ujeli naravno niko nije ubio zato sto kao sto rekoh nisu zivotinje bile krive i bile su na neki nacin isprovocirane sto sa psima lutalicama nije slucaj i koji napadaju bez ikakvog povoda i razloga.
da sad ne navodim kakvih sam sve iskustava imao sa lutalicama,situacija kada su mene napadali i kada su napadali druge ljude a posebno decu...
ne slazem se naravno sa misljenjem da sad svako treba da kupi utoku i da ganja kerove po ulici,to bi ipak bilo suludo i na kraju bi vise ljudi izginulo od zalutalih metaka nego od pasa lutalica ali u ovakvoj situaciji kakva je sad mislim da je jedino resenje kako neko rece "tamanjenje" a posle kada im se smanji broj onda preci na sterilizaciju i udomljavanje i slicna resenja.
a secam se bas dok sam ziveo u srbiji oko 92-93 god kako su sinteri resavali problem lutalica...
prvo su radili na onaj stari nacin da pohvataju kerove i ako niko ne dodje po njih u roku od jednog dana (valjda) onda ih uspavaju.
e sad posto je bilo vreme kakvo je bilo to je valjda postalo neekonomicno ili sta vec pa su poceli da primenjuju malo drasticnije metode.
naime,prvo je stanovnistvo obavesteno putem svih medija da ce se subotom ujutro izvoditi "akcije" sintera i da ne izlaze iz kuca u ranim jutarnjim casovima bez preke potrebe.
e onda bi rano ujutro ko je bio budan mogao da cuje kako se po gradu cuju pucnji kao da je pocetak rata.
sinteri su bili opremljeni lovackim puskama i svaki pas na koga bi naleteli bi zavrsio sa metkom.
e sad ta metoda je bila malo surova i ne znam kako bi jos opisao ali je urodila plodom,posle oko mesec dana broj pasa lutalica je bio drasticno manji.
a tuzan slucaj je bio kad su ubili psa od mog komsije koji je bio "slobodnjak" (dolazio je kuci kad je hteo ali je uglavnom isao po gradu) i bilo mi je zao tog kera kada sam ga video mrtvog ispred komsijine kapije ali opet realno gledano ljudi koju su imali kucne ljubimce znali su da se u to vreme psi moraju drzati zatvoreni i da ako se slucajno nadje na ulici vrlo lako moze biti upucan.
bilo kako bilo u svakom slucaju problem pasa lutalica i kada bude odluceno kako da bude resen trebace dosta vremena da se to uradi posto se sigurno nece ici nekim drasticnim metodama zbog opste kampanje zastite zivotinja ali videcemo...
znam samo da nama ne vredi da se ovde svadjammo i prepiremo oko necega na sta slabo ili nikako nemozemo da uticemo.
uglavnom ja samo znam da bi se na svaki nacin zastitio od psa lutalice koji bi pokusao da mi nanese neke povrede pa makar morao da ga ubijem na bilo koji nacin.
sad ce neki verovatno da me bace na lomacu ali taj zakon prirode je oduvek postojao,da svaka zivotinja tezi tome da opstane pa makar po cenu da mora da ubije drugu.
pozdrav
ps:uh,tek sad vidim koliko sam se raspisao!sad sam ispunio kvotu za jedno pola godine postovanja na es-u posto inace nevolim bas puno da pisem.
[ pajaja @ 21.06.2007. 01:33 ] @
Citat: Naravno da ne, ipak su to ljudi. Treba im samo naplatiti kaznu od recimo 100.000 dinara ili više i zabraniti da ikad više drže bilo kakvu životinju...
Aha... ja izbacim psa na ulicu, njega ubiju zato sto sam ga ja izbacio, a meni zabrane da drzim bilo kakvu zivotinju... Zato sto sam covek?! Ja bi takve pre zatvorio negde pored te kazne od 100k din...
/edit: ili ga ubaciti zajedno sa psom u istu celiju, mada je pas plemenita zivotinja za razliku od coveka, i verujem da ni tad ne bi napao bivseg gazdu zbog hrane...
Citat: Ja isto volim životinje, ali u prirodi, ili u kavezu ako su već u gradu, a nikako da se šetaju slobodno po javnim ulicama ili parkovima i smatraju ih svojom teritorijom.
Kao sto i ja mislim da ljudi trebaju da budu u zatvoru, na poslu ili u kuci, a ne u kafani i posle da se pijani setaju slobodno gradom. Oni me mnogo vise brinu od pasa.
Citat: i podržavam ubijanje psa lutalica gde god da su
A smrtnu kaznu i ubijanje svih prosjaka, pijandura i narkomana, kao i mentalno poremecenih osoba koje nisu hospitalizovane i slobodno setaju gradom? Ti me napadaju ispred poste, u prodavnicama, na ulici...?
Da ne bude da sam i ja izvadio iz konteksta kao i dmauka, slazem se sa tobom donekle, ali ovo "podrzavam ubijanje pasa lutalica gde god da su" ne mogu da prihvatim. Vecina njih nije nasilno niti je ikoga napalo. Kao sto je boccio rekao, napadaju u coporima a ne pojedinacno njih 2-3... Tako da je mnogo lakse pronaci i slazem se da treba ukloniti (u kafileriju) one koji su opasni po okolinu, kao sto se slazem da treba ukloniti i svakog coveka koji je opasan po okolinu. Na zalost ovih drugih ima mnogo vise, sto ne znaci da ja imam pravo da izresetam nekog alkoholicara na sred ulice zato sto me je napao i zato sto nadlezni mi nisu obezbedili sigurnost na ulici.
Citat: Ali psi lutalice napadaju sa jednom namerom: da ubiju i da se nahrane.
omg
Citat: Pa jel treba da se čeka da džukela ujede dete za ruku ?! Ili za lice ?! Da psihofizički unakazi dete koje će imati traume do kraja života ?
Ja sam za to da se sva ziva bica istrebe sa planete, time ce da se izbegne bilo kakva potencijalna mogucnost da neko nekoga napadne ili povredi. omg opet.
Citat: sinteri su bili opremljeni lovackim puskama i svaki pas na koga bi naleteli bi zavrsio sa metkom.
e sad ta metoda je bila malo surova...
Ja isto volim vatreno oruzje, i sa zadovoljstvom bih vezbao gadjanje na ovim gorepomenutim 'nadleznima' koji su koristili ove metode, kao i na svakome ko misli da je to prava stvar.
Citat: ko nije doziveo da ga napadne pas nezna kako to izgleda i moze svasta da prica.
i da, doziveo sam i da me napadaju i da me ujedaju, i kad sam bio mali (3god) i sad.
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 21.06.2007. u 02:51 GMT+1]
[ commissar @ 21.06.2007. 01:44 ] @
I ja smatram da pse lutalice treba pokokati. Ako se stave na papir sve solucije (i "humane" i one druge) dolazi se do neminovnog zakljucka - eliminacija iziskuje najmanje troskova, najefikasnije je i najbrze resenje.
Mislim da je jasno da od pasa lutalica ama bas nikakve koristi nema, pa mi zato nikako ne ide u glavu zasto sve te silne organizacije toliko grakcu o tome kako ih treba stititi, kako treba biti human i sl. nebuloze, i zasto se pojedini ljudi tim (pseudo)humanim stavovima i idejama zanose "kao m*da u vrsidbi"........
[ pajaja @ 21.06.2007. 02:11 ] @
Citat: eliminacija iziskuje najmanje troskova
Istina. Kada budu ubijali ljude (kao nekada) zato sto nema nikakvih koristi od njih onda mogu i pse. Ovako mi nije ni najmanje logicno.
[ commissar @ 21.06.2007. 03:06 ] @
@pajaja:
To sto tebi nesto nije jasno ili logicno i nije bas preterano bitno, pa se i ne moze uzeti za ozbiljan argument, moze se eventualno smatrati tvojim problemom ili stavom.
Prosto je: mala zemlja, slaba ekonomija, budzet prepun rupa, para nikad dovoljno za neophodne stvari, psi lutalice tesko da zasluzuju da budu neka zesca stavka u budzetu. Umesto da se trosi lova na veterinare, pribor neophodan za sterilizaciju kerova, mikrocipove, medikamente, prostor za zbrinjavanje i za hranu (ogromna lova, svakako bi bolje bilo da se ulozi u nesto korisnije), trosilo bi se na npr. municiju za eliminaciju istih (daleko manji troskovi).
Zaboravljas da svuda (ne samo kod nas) postoje sinteri koji su ranije kokali kerove vatrenim oruzjem, iako tada nisu ubijani i beskorisni ljudi (valjda zato sto tebe nisu pitali za savet), a u novije vreme su korisceni i otrovi. Sve legitimno. Sta je tu nelogicno?
Prava pasa lutalica? OK, ali onda i prava macaka, pacova, miseva, voluharica, krtica, zmija, krpelja, sugaraca, buva, smrdibuba.......
[ dmauka @ 21.06.2007. 07:15 ] @
Citat: commissar:
Prava pasa lutalica? OK, ali onda i prava macaka, pacova, miseva, voluharica, krtica, zmija, krpelja, sugaraca, buva, smrdibuba.......
Zasto ti mislis da nemas dovoljno prava?
[ dmauka @ 21.06.2007. 07:43 ] @
@Marko
Citat: Pa ti ni sam nisi svetsan šta pričaš. Dakle, ako nadležni iniciraju krešenje zakona, u čemu je razlika da li ću da gađam džukca kamenom ili da izbegavam plaćanje poreza. I u jednom i u drugom slučaju kršim zakon, samo što će uz tvoje rešenje biti veća kazna. Dakle, šta smo tačno ustanovili ? Da problem pasa lutalica ne može da se reši bez kršenja zakona ?
Razlika je u tome da ti kao neko ko placa i obezbedjuje opstanak nadleznih imas pravo da ih nateras da sprovode zakon koji ce u krajnjem slucaju tebe stititi.
Nije njih tu doveo Pera, Mika ili Laza nego ti. Kada se procuje da je neki sudija primio mito, svi bi da ga obese na Terazijama ali zato ne poznajem nikoga ko nikada nije odneo cokoladu ili kafu doktoru..znaci, kao i u ovom slucaju, tamo gde mi odgovara, krsicu zakon a tamo gde mi ne odgovara ima da se bunim do neba.
I ko je ikada spomenuo IZBEGAVANJE placanja poreza? Ja sam rekao da treba nastupiti tako da nadlezni ZNAJU da ne placas porez ZATO STO ONI NISU RESILI TVOJ PROBLEM. Ako ne vidis razliku glupo je da gubimo vreme.
P.S. dobro je da sam poceo da "pricam" umesto da "drvim" ali sam itekako svestan sta pricam. Veoma bih cenio kada bi koristio argumente bez kvalifikacija.
[ pajaja @ 21.06.2007. 08:39 ] @
@commissar
naravno, to i jeste samo moj stav.
Ono sto sam hteo da kazem je da ce sigurno vise da ustede ubijajuci ljude nego kerove (sto naravno ne znaci da podrzavam ubijanje ikoga)
Uostalom, kao sto sam rekao slazem se da agresivni/rizicni psi ne bi trebalo da se setaju okolo, pa ni da se zbrinjavaju negde(hrane i td), mogu da ih uspavaju a ne da pucaju na njih po ulicama, ako ne zbog pasa onda zbog ljudi.
[ rmilosh @ 21.06.2007. 09:43 ] @
iskreno, i ja sam vise za to da se svi psi lutalice sklone sa ulice, da se smeste negde, da im se obezbede vakcine, smestaj, hrana itd... ali, ljudi, od ta posla nema leba! jeste, placamo svi poreze, pa ovo, pa ono, ali te pare ce uvek da odu na neko drugo mesto samo ne za zbrinjavanje napustenih zivotinja, budimo realni.
ne kazem da sinteri treba da se setaju sa puskama po gradu i da ih ubijaju, ali moglo bi se naci neko resenje sa uspavljivanjem na licu mesta i sklanjanje istih sa ulicama.
evo kod mene u kraju, vec 7 dana lezi lesina jednog psa. da li ga je neko zveknuo, ne znam, verovatno, ali mozete da zamislite na sta to lici po ovoj vrucini. vide mu se cak i rebarca. a nalazi se pored decjeg igralista i sto je najcrnje 5m od kontejnera! pa gadi mi se da prodjem tuda! malo sam se udaljio od teme ali nema veze...
i sta ja sad treba da radim, da se zalim nekome, da pisem peticije? pa nisu mogli da sastave vladu toliko meseci, sad ce da rese problem pasa lutalica!!???
voleo bih da je moguce resiti ih se nenasilnim putem, ali mislim da je to neizvodljivo. a ko je rekao da pas kad je sam nece da napadne nikog, taj neko je verovatno imao srece.
i da, smatram kada vlasnik otera kucnog ljubimca, da se treba kazniti i vise od 100 000din i zabraniti cak i da drzi i ribice.
a sto se tice istrebljenja alkoholicara, narkomana, skitnica, ludaka, to je vec druga prica. za sve njih postoje institucije koje su im obezbedjene (manje-vise). e, sad, ako covek ne zeli sam sebi da pomogne, cisto sumnjam da ce neko drugi moci.
[ Java Beograd @ 21.06.2007. 09:57 ] @
@ Pavle
Stavio si smajl pored rečenice u kojoj stoji da: "... džukela može psihofizički da unakazi dete koje može da ima traume do kreja života...".
Ajde, 'leba ti objasni šta je tu smešno ? Unakaženo dete ? Tražio sam sliku koja je izašla u Blic-u pre neki dan, da je uključim u post, možda bi ti to bilo još smešnije ???
[ dmauka @ 21.06.2007. 10:46 ] @
Na svaku sliku unakazenog deteta moze da se stavi 50 slika unakazenih pasa, nit koga ujeli nit se kezili, samo nisu imali vlasnika sa prangijom za pojasom koji kad puste svog "ljubimca" da radi sta hoce (pa i da ujeda prolaznike i decu) onda svi spustite glave i kazete "dobar dan ciko, lepa kuca" a kuca vam zaglaba ruku do lakta ali gde se zameriti vlasniku, jel?
Ok, imamo dva resenja , hajde da vidimo sta je za a sta protiv i jednog i drugog, vazi?
Upucavanje (ili ukamenjavanje, kako neki vise vole):
ZA : - trenutno resenje problema u licnoj okolini,
- ispunjavanje zelje za osvetom
PROTIV : - na duze staze, problem nije resen (metod se koristi zadnjih 100 godina i nije doneo rezultat)
- nije po zakonu da se koristi vatreno oruzje (kome nije jasno, krivicni zakon u ruke pa citaj)
- lesevi se ne uklanjaju danima (toliko o brizi o zarazi od pasa lutalica)
- los primer deci u okolini
Organizovano uklanjanje ( http://www.elitemadzone.org/t266105-0-psi-lutalice-sta-sa-njima):
ZA : - resenje problema na duze staze sa otklanjanjem uzroka i sa tesko izvodljivim recidivima
- humanost pokazana u najvecoj mogucoj meri bez ugrozavanja drugih (dece ili odraslih) u okolini
- pozitivni poeni kod medjunarodne javnosti radi ispravljanja pogresne medijske slike o nama
- dokazivanje i pokazivanje SLUZBENICIMA u nadleznim sluzbama da moraju da rade po zakonu i za one koji ih placaju
PROTIV : - resenje nije trenutno
- poterbno je uloziti trud i dobru volju i malo vremena
[ pctel @ 21.06.2007. 11:07 ] @
Svakih par meseci slicna tema...
Hteli mi to da prihvatimo ili ne, grad je ipak ekosistem. Ti psi unistavaju sitne glodare koji su daleko opasniji jer prenose vecinu zaraznih bolesti od kojih covek moze da se razboli. Ako nema pasa i macaka tu su misevi i pacovi, ako se protiv njih borimo otrovima nastradace daleko veci broj ljudi nego sto je ikada nastradalo od pasa. Jedino sto od otrova nema traume - pojedes nesto sto pojma nemas da je bilo u kontaktu sa otrovom, a posle se danima mirno pitas zasto te boli stomak. Ili umres od kancera a okolina se godinama mirno pita sta je uzrocnik te tajanstvene bolesti protiv koje je savremena medicina uglavnom bespomocna. Treba da se naviknemo na zivot u istom gradu sa psima, a ne da vristimo i bezimo kad ih vidimo, a ne daj boze jos da zalaju, to je smak sveta.... Ja skoro svaku noc prosetam pola sata, najcesce izmedju 2 i 3, desi se da vidim pse, desi se da zalaju i krenu da mi se muvaju oko nogu, ali ih nikada nisam shvatao kao nesto cega se treba plasiti. Imao sam davno svog psa i cak me jednom ujeo u igri i opet sam se sutra igrao sa njim. Rana kao rana, treba da se dezinfikuje naravno, nije opasna po zivot niti ostavlja ikakve trajne posledice po organizam. Slicne i vece povrede dobiju ljudi na fudbalu, pa sta sad, da zabranimo fudbal?! Zimske sportove bolje da ne pominjem...
[ DaliborP @ 21.06.2007. 11:44 ] @
Upucavanje (ili ukamenjavanje, kako neki vise vole):
PROTIV : - na duze staze, problem nije resen (metod se koristi zadnjih 100 godina i nije doneo rezultat)
- nije po zakonu da se koristi vatreno oruzje (kome nije jasno, krivicni zakon u ruke pa citaj)
Ja ne vidim da se iko zalaze na temi za upucavanje lutalica pistoljem kao regularnu borbu protiv lutalica.
Ti i jos poneko na ovoj temi ne vadite pistolje iz usta kao glavni kontraargument i samo o tome pricate. Opet kazem, preuvelicavas.
Ne, niko se ne zalaze za ubijanje lutalica pistoljem, svrha postova ljudi koji se zale na lutalice je bila ta da ljudi trebaju i moraju da se brane.
Znaci opet kazem, niko ne predlaze da se skupe ljudi setaju ulicama i puskama i raznim vatreni oruzjem ubijaju pse.
Jednostavno napao me pas ili covek ja moram da se branim, ne planiram da nikog davim golim rukama ili potezem pistolj ali stap i kamen sto da ne.
Kad te napadne copor ljudi ili pasa i nemas drugi izbor.
Citat: pctel: Rana kao rana, treba da se dezinfikuje naravno, nije opasna po zivot niti ostavlja ikakve trajne posledice po organizam.
Pogotovo ako je taj isti pas upravo likvidirao tog glodara koji prenosi vecinu zaraznih bolesti kojeg spominjes malo iznad.
Citat: Treba da se naviknemo na zivot u istom gradu sa psima
I da se borimo oko plena.....pravila prirode.
[ commissar @ 21.06.2007. 11:52 ] @
@dmauka: prestao si da drvis (+), ali si poceo da vredjas (-). Ako se ne slazes sa mojim postovima, nemoj ni obracati paznju na njih....
Lepse je s' kulturom! (ili Sepulturom?)
[ dmauka @ 21.06.2007. 12:01 ] @
Citat: DaliborP: Ja ne vidim da se iko zalaze na temi za upucavanje lutalica pistoljem kao regularnu borbu protiv lutalica.
...dobro...ako ti je tako lakse...
Citat: Ti i jos poneko na ovoj temi ne vadite pistolje iz usta kao glavni kontraargument i samo o tome pricate.
Ja sam predlozio resenje koje se drugima ne svidja a ti drugi su predlozili pistolje, puske i kamenje. Ako ti to nigde nisi mogao da procitas, ok...
Kako olako preskacete delove necijeg izlaganja sa kojima bi ste morali ad se slozite jer se poklapaju sa vasim misljenjem???
Citat: commissar: @dmauka: prestao si da drvis (+), ali si poceo da vredjas (-). Ako se ne slazes sa mojim postovima, nemoj ni obracati paznju na njih....
Lepse je s' kulturom! (ili Sepulturom?)
Mislio sam da si primetio smajlija na kraju, ali kao sto "neko" rece..."Ako se ne slazes sa mojim postovima, nemoj ni obracati paznju na njih...."...
Ukoliko si se uvredio , ja ti se javno izvinjavam !
I...lepse je sa kulturnom...
[ pajaja @ 21.06.2007. 12:03 ] @
@Java Beograd
Smesno je to sto predlazes da se svi psi ubiju, da ne bi slucajno napali nekoga.
Da li ti mislis da to isto dete ne moze neki covek da psihofizicki unakazi?
Ni malo nije smesno nikakvo povredjivanje, ni ljudi ni pasa. A kamoli ubijanje bez razloga. Slike mi ne trebaju, video sam ih dovoljno i uzivo. Jos su manje prijatne nego u novinama.
[ DaliborP @ 21.06.2007. 12:08 ] @
@dmauka,
Covece niko ne predlaze sistematsko ubijanje lutalica puskama, pistoljem i kamenjem. Jel mozes to da ukapiras?
Prica se o incidentima koje imaju mnogi pojedinci i opcijama koje imaju da se odbrane a to su kamen i palica.
[ dmauka @ 21.06.2007. 12:51 ] @
Citat: DaliborP: @dmauka,
Covece niko ne predlaze sistematsko ubijanje lutalica puskama, pistoljem i kamenjem. Jel mozes to da ukapiras?
Prica se o incidentima koje imaju mnogi pojedinci i opcijama koje imaju da se odbrane a to su kamen i palica.
Ukoliko si i jednog trenutka pomislio da cu sad da prelistavam temu i da ti citiram pojedince, mlogo si se prevario.
Ako neces da citas, ja te sigurno necu terati na to...
Ono sto mogu da ukapiram jeste da ti ne nudis nikavo resenje osim da pojedinci zarad incidenata nose sa sobom palice! i kamenje!
E, sad mi ponovi kako niko osim mene ne spominje kamenje i palice...hajde, molim te, ponovi...
[ DaliborP @ 21.06.2007. 13:15 ] @
Citat: dmauka: Ukoliko si i jednog trenutka pomislio da cu sad da prelistavam temu i da ti citiram pojedince, mlogo si se prevario.
Ako neces da citas, ja te sigurno necu terati na to...
Ono sto mogu da ukapiram jeste da ti ne nudis nikavo resenje osim da pojedinci zarad incidenata nose sa sobom palice! i kamenje!
E, sad mi ponovi kako niko osim mene ne spominje kamenje i palice...hajde, molim te, ponovi...
Ok, ti si u pravu, ne moras da prelistavas temu.
Ova tema ustvari sluzi kao poziv za regrutaciju dobrovoljaca kojima ce biti podeljeno vatreno oruzje da bi u jednoj akciji pobili sve lutalice grada Beograda.
U nedostatku vatrenog oruzja zaduzivace se sekira ili palica. Deci ce biti dato kamenje.
A jedini si ti ovde da kazes da ne smemo tako. Svaka cast.
[ rmilosh @ 21.06.2007. 13:17 ] @
da pojasnimo, temu nisam postavio u smislu kako se odbraniti ako te napadne pas.
valjda je vec svima jasno da u slucaju da ti pritrci ofucala dzukela sa namerom da te napadne, pa normalno je da ces zgrabiti prvo sto ti padne pod ruku i raspaliti je po glavi iz sve snage! da nece neko mozda da uzme fotoaparat pa da je slika??? verovatno vecina ne bi svog kucnog ljubimca tako udarila, naravno, ali lutalicu, 100%. svi koji su doziveli blizi susret sa lutalicama preko noci a i preko dana, znaju kako su se osecali u tom momentu. pa da cujem neko da kaze da mu je bilo eto, sve jedno....
psi lutalice... sta sa njima???
mislio sam konkretno na neku diskusiju sta uraditi (sta je najpametnije) da se jednom za uvek sklone sa ulice po mogucstvu bez likvidacije, a ako ne, onda i sa njom. dakle ne o odredjenim delovima grada, ulicama, komsiluku itd. vec u globalu.
Citat: pajaja:
Da li ti mislis da to isto dete ne moze neki covek da psihofizicki unakazi?
za tog coveka ima pravni lek koji se postuje. sigurno je da ga posle prijave, pa hapsenja, nece pustiti na slobodu.
dok kerove ne mozes da smestis u ludare, zatvore, popravne institucije... ili bi mozda trebalo i to da se uvede kod nas???
[ Java Beograd @ 21.06.2007. 13:29 ] @
Citat: rmilosh: ... u slucaju da ti pritrci ofucala dzukela sa namerom da te napadne, pa normalno je da ces zgrabiti prvo sto ti padne pod ruku i raspaliti je po glavi iz sve snage!
<ironija>
Wow ! Kako je ovo surovo !
Kako bi tebi bilo da tebe, ni krivog ni dužnog neko raspali po glavi iz sve snage !
Mislim da je ipak bolje da se obratiš nadležnim institucijama u mesnoj zajednici i u opštini.
</ironija>
Pošto sam puno puta pogešno citiram pojasniću.
Najbolje je ono što već svi znaju: odvođenje u prihvatilište, sterilizacija i udomljavanje. Ako se radi o agresivnom i/ili bolesnom psu uspavljivanje. Ovo je prihvaćeno u celom razvijenom svetu, pa i kod nas. Ovo radi i ORCA.
Samo ima jedna mala sitnica - brojnost pasa lutalica. Ovo ima smisla ako se radi o par stotina pasa u gradu kao što je Bgd. Ali nema teoretske šanse da se ovo sprovede u delo ako se radi o desetak i više hiljada pasa. I šta se onda dešava ? Dok ORCA tako, jednog po jednog steriliše, onih desetak hiljada džukela se množe i množe i njihov broj raste brže od broja koje "obradi" ORCA. I lutaju ulicama i napadaju ljude. Dokle tako ? Ja sam naveo jedini, meni logičan odgovor.
[ dmauka @ 21.06.2007. 13:35 ] @
Citat: rmilosh: da pojasnimo, temu nisam postavio u smislu kako se odbraniti ako te napadne pas.
valjda je vec svima jasno da u slucaju da ti pritrci ofucala dzukela sa namerom da te napadne, pa normalno je da ces zgrabiti prvo sto ti padne pod ruku i raspaliti je po glavi iz sve snage! da nece neko mozda da uzme fotoaparat pa da je slika??? verovatno vecina ne bi svog kucnog ljubimca tako udarila, naravno, ali lutalicu, 100%. svi koji su doziveli blizi susret sa lutalicama preko noci a i preko dana, znaju kako su se osecali u tom momentu. pa da cujem neko da kaze da mu je bilo eto, sve jedno....
psi lutalice... sta sa njima???
mislio sam konkretno na neku diskusiju sta uraditi (sta je najpametnije) da se jednom za uvek sklone sa ulice po mogucstvu bez likvidacije, a ako ne, onda i sa njom. dakle ne o odredjenim delovima grada, ulicama, komsiluku itd. vec u globalu.
Copy..paste...
Moje misljenje je da treba:
1. sastaviti tim od troje ljudi koji ce organizovati resavanje pitanja pasa lutalica . Ovi ljudi bi trebalo da budu jedan pravnik, jedan veterinar i recimo jedan biolog.
2. ovaj tim bi trebalo da zaposli 20-30 ljudi u okviru sinterske sluzbe i da sa 5-6 vozila krstare gradom (ili na poziv) i da skupljaju pse lutalice.
3. Psi bi se privremeno smestali u neki prostor (tipa azila ili sadasnje kafilerije) i tu bi se isti pregledali i zdravi primerci sterilisali a teze bolesni ili veoma stari uspavali.
4. Sterilisane pse je moguce vratiti u sredinu iz koje su pokupljeni s tim da bi bilo obavezno da se uvede njihovo oznacavanje (tipa ogrlica odredjene boje ili neko drugo obelezje).
5. Kaznene odredbe za vlasnike pasa koji odbace svog ljubimca poostriti do te mere da bilo kome od njih pre padne na pamet da gurnu cev pistolja u sopstvena usta nego da izbace psa. Ovakva dela bih sankcionisao na isti nacin kao delo zlostavljanja dece (mada je i to, nazalost, blago) jer pas ne moze da kupi hranu, ne moze da zaradi novac, ne moze da ide sam kod lekara...kao ni dete.
6. Posle odredjenog perioda smanjiti broj zaposlenih u okviru sinterske sluzbe na polovinu i uvesti redovne patrole sa dva cilja. Prvo, kontrola postojecih stanista sterilisanih pasa i eventualno hvatanje i privodjenje novih lutalica. Zatim, uklanjanje leseva uginulih zivotinja (znamo da to niko ziv ne radi pa se ceka uglavnom da se les raznese na tockovima vozila. Ukoliko takvo vozilo parkirate blizu copora tesko da ce ostati u jednom komadu.) Drugo, ova sluzba bi imala i ovlascenja da prijavi nesavesne vlasnike i slucajeve maltretiranja zivotinja. Bilo bi dobro i da se iz donacija (recimo Orkinih) organizuje ishrana sterilisanih zivotinja bar jedanput dnevno, cisto da ne bi smo dalje trubili kako nam je sve drugo potaman samo psi lutalice jos da ne vade otpatke iz kontejnera...naravno, ovo smeta samo onima koji i ovako i onako upraznjavaju "baci-smece-sa-terase" sport...
Naravno, za sve ovo treba novac.
Kako je u pitanju problem uglavnom gradskih sredina, ja licno ne bih imao nista protiv da platim dodatnu taksu da se ovaj problem resi. 10 dinara po glavi stanovnika Beograda je cca 20.000.000,00 koji se mogu uloziti u projekat...to je skoro 250.000 evra mesecno ... i naravno, da ono troje sa pocetka price na mesecnom nivou objavljuju spisak troskova i namene ovog novca u sredstvima javnog informisanja...
P.S. samo da pojasnimo ..NISI mislio na POJEDINACNE slucajeve i na to kako problem resiti SADA i ODMAH?? Samo pitam
[ pctel @ 21.06.2007. 13:50 ] @
Citat: DaliborP: @dmauka,
Mozda nisi svestan, ali to je daleko humanije od onoga sto se trenutno radi (ili se radilo do pre par godina). Gledao sam snimak kako sinteri kod nas resavaju problem viska pasa - od drvenih dasaka su napravili improvizovanu gasnu komoru (malo veci sanduk u koji moze da stane 20-ak pasa). Sanduk ima jedan kruzni otvor u koji se gurne crevo od usisivaca, koje je prikljuceno na izduvnu granu nekog vozila. Psi se iz kaveza u sanduk prebacuju vilama (alatka koja ima drvenu drsku i 4-5 ostrih metalnih siljaka namenjena pretovaru rastresitih materijala u poloprivredi). Znaci, pas se probode vilama i tako prebaci u gasnu komoru gde u mukama umire od trovanja otrovnim izduvnim gasovima. Neko je to uspeo da snimi, nasuprot zabrani snimanja koja je uvedena da se neko ne bi potresao zbog neprijatnog prizora. Znaci, ako se vec ubijaju psi, pistolj podrzavam maksimalno.
Kad smo vec kod ubijanja, zanima me jedna stvar - na planeti 4x vise ljudi strada od konja nego od pasa (i sto se tice povreda i sto se tice smrtnih ishoda). Mislite li da je dobro resenje da se poubijaju svi konji?
Citat: Pogotovo ako je taj isti pas upravo likvidirao tog glodara koji prenosi vecinu zaraznih bolesti kojeg spominjes malo iznad.
Da. Pogotovo sto je verovatnoca da ti pas udje kroz otvoren prozor, gricne malo hleba koji ces ti posle da jedes i izadje napolje ravna nuli. To kod glodara uopste nije zanemarljiva mogucnost.
[ Marko_L @ 21.06.2007. 13:55 ] @
@broker
Citat: Na ulici vidjam mnogo vece probleme nego sto su psi lutalice a koje niko ne resava. Ne bi mi bio dovoljan pistolj da ih sve resim. Medjutim ja i dalje n emislim da je tamanjenje resenje problema.
Ko kaže da ih nema. Problema ima uvek i svuda. Stvar je u tome da svaki pojedinac probleme treba da klasifikuje po onome šta mu trenutno najviše smeta. Meni su trenutno psi lutalice veliki (mada ne i najveći) problem, a već sam 2-3 puta objasnio zbog čega. Jednostavno, neprijatno mi je kad moram noću da prođem kroz ulicu, a pogotovo mi je neprijatno kada mi čovek prvi put dođe u kuću i prve reči mu umesto "Zdravo dragi prijatelju" budu "Kakve su ti ono džukele, umalo da me iskidaju".
Citat: Takode ne razumem da neko nema vremena da ode da se zali, ali mu je sasvim prihvatljivo da izvadi pistolj (to su dva krivicna dela - nosenje i pokazivanje) i puca u kera (trece krivicno delo), pogodio ga ili ne (u svakom slucaju cetvrto krivicno delo).
Ako misliš na mene, ne znam gde si ti video da sam ja vadio pištolj ili da uopšte imam pištolj. Samo sam rekao da mi ne smeta ako neko upuca psa u samoodbrani ili odbrani svog deteta. Isto bih podržavao da se na taj način branio od nekog čoveka koji ga je napao. A što se tiče sistematskog uništavanja i puškaranja po ulici, ako je neko mislio da sam za to, zeznuo se, jer kaoubojštinu nikad nisam podržavao, niti ću. Ako me je neko pogrešno shvatio, žao mi je.
@pajaja
Citat: Aha... ja izbacim psa na ulicu, njega ubiju zato sto sam ga ja izbacio, a meni zabrane da drzim bilo kakvu zivotinju... Zato sto sam covek?! Ja bi takve pre zatvorio negde pored te kazne od 100k din...
/edit: ili ga ubaciti zajedno sa psom u istu celiju, mada je pas plemenita zivotinja za razliku od coveka, i verujem da ni tad ne bi napao bivseg gazdu zbog hrane...
Pa čovek bi uvek trebalo da ima veća prava od životinja. Zato nisam za to da se takav čovek zatvori, ali za novčanu kaznu i doživotnu zabranu držanja životinja da, a od te kazne bi se mogao obezbediti sasvim pristojan smeštaj za izbačenog psa, zašto bi taj pas morao biti ubijen. Meni ne smeta i da ih stave u hotel sa 5 zvezdica i nabave svakom po sisatu kokerku da ih zabavlja, samo dalje od ulica i drugih javnih mesta. Dakle da se razumemo, meni nije uopšte do ubijanja tih psa, niti osvete ili iživljavanja, naprotiv, ja hoću samo da se sklone... a metod neka izabere onaj ko je za to zadužen. Vi samo umete da drvite kako je pas plemenita životinja, neće ono da ujede bez razloga... i ja se slažem sa tim... ali problem sa lutalicama je što nikad ne znaš kada ćeš mu dati povoda... jer on svojom teritorijom smatra javnu ulicu, često je gladan, pa samim tim i nepredvidiv... i onda se dešava da se vraćam umoran sa posla, nije mi ni do čega, a kamoli do izazivanja psa lutalica, gledam u potpuno drugu stranu, i jedan se zaleti na mene i cap za nogavicu... možda sam pogrešio što sam ga ignorisao, pa se jadničak naljutio, a verovatno je hteo da ga zovem na čaj. Dakle, ponavljam po stoti put... ako je nekome stalo do tih životinja, ali stvarno stalo... a ne samo da priča da bi ispao cool u društvu... iznajmite kombi, skupljajte lutalice, pa kod sebe kući, a ne da meni pričate kako treba da živim u skladu sa prirodom i da pazim da ne uvredim nekog psa time što ću da prođem ulicom i da zazirem svaki put kad mi neki prijatelj dolazi u posetu.
Citat: Kao sto i ja mislim da ljudi trebaju da budu u zatvoru, na poslu ili u kuci, a ne u kafani i posle da se pijani setaju slobodno gradom. Oni me mnogo vise brinu od pasa.
Slažem se... i ljude koji ugrožavaju druge ljude treba skloniti... metoda nije bitna...
Citat: A smrtnu kaznu i ubijanje svih prosjaka, pijandura i narkomana, kao i mentalno poremecenih osoba koje nisu hospitalizovane i slobodno setaju gradom? Ti me napadaju ispred poste, u prodavnicama, na ulici...?
Ista metoda kao za pse. Ako te napadnu, kamen pa u glavu.
Citat: Da ne bude da sam i ja izvadio iz konteksta kao i dmauka, slazem se sa tobom donekle, ali ovo "podrzavam ubijanje pasa lutalica gde god da su" ne mogu da prihvatim. Vecina njih nije nasilno niti je ikoga napalo. Kao sto je boccio rekao, napadaju u coporima a ne pojedinacno njih 2-3...
Pa i jesi izvadio iz konteksta. Pažljivo pročitaj ceo post i onda izvlači neke zaključke. Nisam rekao da podržavam bezrazložno i preventivno ubijanje, već da podržavam ako je urađeno u samoodbrani ili odbrani dece, gde god da je. A što se tiče čopora... to nije potpuno tačno... napadi se dešavaju i pojedinačno... iako su napadi čopora češći.
Citat: Upucavanje (ili ukamenjavanje, kako neki vise vole):
Uhvatio si se za to puškaranje ko pijan plota. Ja sam samo rekao da mi nije bitna metoda kada je u pitajnu odbrana sebe i drugih od napada životinje i da u takvoj situaciji sigurno neću da gledam da slučajno ne povredim nekog psa i ne uvredim nekog ljubitelja životinja. On da je pravi ljubitelj sklonio bi ih sam sa ulica i tako ih sačuvao od nas divljaka koji bi, pazi molim te, hteli da se odbrane. Da li će to biti kamen, motka, gole ruke (mada je ovo rizično) ili nešto slično nije mnogo bitno.
Citat: PROTIV : - resenje nije trenutno
- poterbno je uloziti trud i dobru volju i malo vremena
Pa ti ako imaš vremena, izvoli pa rešavaj, kao i ostali zaštitnici životinjskih prava. Ja ga nemam dovoljno ni za rešavanje svojih, a ne psećih problema. Uostalom, odakle tebi pravo da raspolažeš mojim vremenom. Hoćeš ti da ga platiš ?
Citat: E, sad mi ponovi kako niko osim mene ne spominje kamenje i palice...hajde, molim te, ponovi...
Ja sam pomenuo da sam se jednom odbranio kamenom (čak nisam ni ubio tog psa, nego sam ga samo oterao od sebe), a neko drugi je pomenuo jedan slučaj gde je čovek upucao psa u samoodbrani, a ti si taj koji je od toga napravio slona i predstavio kao divlji zapad. Ne znam samo kako si iz ta dva primera zaključio da smo mi za to da svako nosi utoku sa sobom i upucava psa gde god ga vidi. Preuveličavanje zaista ne vodi nikuda.
[ pajaja @ 21.06.2007. 14:01 ] @
Citat: za tog coveka ima pravni lek koji se postuje. sigurno je da ga posle prijave, pa hapsenja, nece pustiti na slobodu.
dok kerove ne mozes da smestis u ludare, zatvore, popravne institucije... ili bi mozda trebalo i to da se uvede kod nas???
Oce ga pustiti na slobodu, bila je tema ovde o jednom ludaku i alkoholicaru koji je silovao neku devojcicu, da bi, nakon pustanja iz zatvora, opet pijan zaklao devojcicu.
Java & co.
Ne znam sto se ovde svi prave ludi, niko nije rekao da treba da pustite kera da vas ujeda, niti da ne treba da ga gadjate kamenjem/stapom kad krene da vas napadne, ali sistematsko ubijanje pasa bez razloga (tj, zato sto je lutalica i zato sto vam se moze) je bolesno. Marko_L je lepo objasnio.
[ Marko_L @ 21.06.2007. 14:03 ] @
Citat: Kad smo vec kod ubijanja, zanima me jedna stvar - na planeti 4x vise ljudi strada od konja nego od pasa (i sto se tice povreda i sto se tice smrtnih ishoda). Mislite li da je dobro resenje da se poubijaju svi konji?
Ja skoro nisam video krdo konja lutalica u svojoj ulici, ti ? :)
[ dmauka @ 21.06.2007. 14:07 ] @
Citat: Java Beograd:
Najbolje je ono što već svi znaju: odvođenje u prihvatilište, sterilizacija i udomljavanje. Ako se radi o agresivnom i/ili bolesnom psu uspavljivanje. Ovo je prihvaćeno u celom razvijenom svetu, pa i kod nas. Ovo radi i ORCA.
Izvini ali ORCA ovo ne radi. ORCA se zalaze da se nesto ovako desava ali bez nekog preteranog angazmana. Izvrsen pritisak na nadlezne da reaguju je u njihovom slucaju veoma mlak i bez ikakvog uticaja. Samo kada politicarima trebaju poeni oni usvajaju ljubimca (koga ce verovatno setati i hraniti adjutanti) i to je sve. Da li je ORKA mogla da posalje uz Infostanove uplatnice i uplatnicu na 10 (a za pojedince i 100;) ) dinara sa pratecim pamfletom u kome bi se objasnilo kako ce utrositi taj novac na podizanje azila, sterilizaciju, kupovinu specijalnog vozila i tako dalje? Mogla je. Ali nije. Zasto nije? Pa lakse je pojavljivati se s vremena na vreme po televizijama i to uglavnom posle nekog nesrecnog dogadjaja kada obicno strada neko dete i lamentirati nad gradskom vladom, umesto da se toj gradskoj vladi pokaze da ne moze da radi sta hoce vec ima da radi ono sta gradjanima treba. A treba da se resi i problem pasa lutalica kao i mnogi drugi.
Citat: Samo ima jedna mala sitnica - brojnost pasa lutalica. Ovo ima smisla ako se radi o par stotina pasa u gradu kao što je Bgd. Ali nema teoretske šanse da se ovo sprovede u delo ako se radi o desetak i više hiljada pasa. I šta se onda dešava ? Dok ORCA tako, jednog po jednog steriliše, onih desetak hiljada džukela se množe i množe i njihov broj raste brže od broja koje "obradi" ORCA. I lutaju ulicama i napadaju ljude. Dokle tako ? Ja sam naveo jedini, meni logičan odgovor.
ORKA je organizacija za zastitu zivotinja.
ORKA nije duzna da hvata pse lutalice, da ih sterilise i udomljava. Psa koga zelis da sterilises u saradnji sa njima moras da odvedes u njihovu ambulantu i da ga posle toga odmah preuzmes na kucnu negu dok se ne oporavi od operacije (osim u izuzetnim slucajevima kada moze da prenoci).
ORKA to radi na principu dobrovoljnosti i volonterstva.
ORKA ne poseduje vozila, opremu ni obuceno ljudstvo za postupanje sa agresivnim psima vec samo dobru volju.
Ne znam da li ORKA dobija bilo kakva sredstva iz budzeta ali da se ja pitam, dobijala bi.
Moje misljenje je da se ovde radi o akciji koju treba da pokrene, organizuje i zavrsi gradska vlast (bilo kog grada) a drustva za zastitu zivotinja bi trebala da se bave slucajevima ugrozavanja zivotinja od strane ljudi i to je sve. Eventualno poneki savet i saradnja informativnog tipa sa izvrsnom vlascu.
Prema broju lutalica treba i reagovati, ja sam naveo 20-30 zaposlenih, neka bude i duplo vise, vazan je pristup problemu.
Ukoliko se pribegne resenju tipa eliminacije na licu mesta, vlast ce uvek moci da kaze "eto, resili smo problem, ne treba azil, ne treba sterilizacija, ne treba sluzba koja ce da vodi racuna o lutalicama" i za 5 ili 10 godina svi ce da se cude i zgrazavaju nad lutalicom koji je iskasapio dete...zato to kratkorocno resenje nije problem i zato je jedini nacin da se zauvek broj lutalica ogranici, kontrolise i izbegnu nesrece upravo pritisak javnosti da se vlast pozabavi ovim problemom. Iskreno, ne verujem da su fasade u Mose Pijade prioritetnije od zdravlja ljudi...ali za fasade ima para a za resavanje ovog problema nema..
[ dmauka @ 21.06.2007. 14:25 ] @
@Marko_L
Citat: Pa ti ako imaš vremena, izvoli pa rešavaj, kao i ostali zaštitnici životinjskih prava. Ja ga nemam dovoljno ni za rešavanje svojih, a ne psećih problema. Uostalom, odakle tebi pravo da raspolažeš mojim vremenom. Hoćeš ti da ga platiš ?
Da znas da si u pravu...meni lutalice ne smetaju a to sto tebe kidaju i grizu i sto ti poslovni partneri kukaju, savrseno me ne zanima.
I sto ce i dalje da te napadaju jer si manjina u svom komsiluku i niko nece nista da preduzme, i to me ne zanima.
I sto bih ja njih vodio kuci kada sa tobom imaju tako divnu zabavu?
Jedino sto places na pogresnoj temi.
Lepo covek pitao kako da se resi problem maaaloo sire od tvoje ulice, samo vidis, to tebe ne zanima. Ja postujem to sto tebe ne zanima nista osim tvog posla i tvog zivota, ali ne shvatam sta zelis od nas ovde? Da se pozalis kako te grickaju? OK, pozalio si se...samo, imam utisak da si malko previse ogorcen da bi u pitanju bili samo psi lutalice? OK, tvoje vreme , tvoj problem...od mene vise nemoj da ocekujes komentar, toliko mogu da ti obecam.
[ pctel @ 21.06.2007. 15:45 ] @
Ne znam sta pravite dramu od toga. Broj pasa lutalica u Srbiji je u standardnim okvirima za industrijski razvijene zemlje:
http://www.holzer.li/animal_bites.htm
[ abishai @ 22.06.2007. 00:47 ] @
Evo par pitanja za sve ove vajne "ljubitelje zivotinja".
- Da li psi placaju porez i rade od 7-15h i doprinose celoj zajednici ?
- Da li ja (mi) sto upravo radimo ovo sto je gore navedeno trebamo da imamo manja prava od tamo nekih lutalica ?
- Da li ja (mi) trebamo da trpimo od 00:00 do 7:00 idiotski lavez, davljenje, cviljenje itd. pasa lutalica ispod prozora ?
- Da li trebamo zaobilaziti odredjene "kvartove" jer ih drze bande dzukela ?
Naravno... sta je zivot i bezbednost coveka, pored zivota i bezbednosti psa ?
Moje misljenje je (mozete da se uvredite koliko god hocete) da ste ili emotivno osakaceni ili ste neki klinci koji nemaju druga posla i onda palamude i bore se za to da duzkele imaju veca prava od ljudi.
Najvise mrzim kada neko pocne da s*** o tome kako je neko kuce imalo "lose detinjstvo" (namerno ovako pisem, posto ih mnogi dozivljavaju kao ljude... i vise od toga) i da je tu sustina problema sto napada i da ono nije krivo i eto... jbiga... nikom nista, nije ono krivo.
Svi mi koji zelimo da se REALNO sredi taj problem pasa lutalica (ili bolje reci, vec jednom) smo: 1) Divljaci, 2) Ubice, 3) Umno poremeceni. Onda jos jedno pitanje za sve vas, zasto ih ne odvedete kuci kada ih toliko volite...? Nemojte mi reci da nemate mesta... pored toliko ljubavi, verujem da vam nije problem da napravite jos mesta.
Da, da... ja sam ubica, nehuman, divljak, ne volim zivotinje, verovatno sam i gay samo to jos uvek nisam shvatio, trebao bih da zamislim kako bi mi bilo da mene neko izbaci na ulicu, nazaloost ne mogu, jer smatram da sam ipak mnogo svesniji i inteligentniji od tih kerova.
Ako toliko volite te zivotinje (volim ih i ja i za razliku od vas mnoge sam doneo kuci i odgajio) lepo pokupite se i pravac u sumu i zivite sa njima, delite teritoriju sa njima, a ne da nama uskracujete prava u gradu.
Citat: Da li ti mislis da to isto dete ne moze neki covek da psihofizicki unakazi?
Da, moze i nazalost desava se, ali zasto pored toga dozvoliti da jos i psi unakaze ?
Citat: Na svaku sliku unakazenog deteta moze da se stavi 50 slika unakazenih pasa
Ni 10 000 slika unakazenih pasa po meni ne mogu zameniti jednu sliku unakazenog deteta (coveka).
[ pajaja @ 22.06.2007. 01:21 ] @
Citat: bore se za to da duzkele imaju veca prava od ljudi.
Jel mozes molim te da kazes (ili citiras) ko je u ovoj temi rekao da treba da imaju veca prava od kerova?
I ako vec nisi "klinac koji nema druga posla nego palamudi", pokusaj da pises pristojnije.
[ commissar @ 22.06.2007. 01:30 ] @
Citat: Moje misljenje je (mozete da se uvredite koliko god hocete) da ste ili emotivno osakaceni ili ste neki klinci koji nemaju druga posla i onda palamude i bore se za to da duzkele imaju veca prava od ljudi.
Nisu nista od svega toga, vec su samo "osvesceni"...... Ovih dana sve sto ima prizvuk (J)Evrope u sebi je nesto najsvetije i najbitnije i to se mora iskazati u svim mogucim temama koje se provlace po raznim forumima: od fagg-alizacije, preko zabrane pusenja bukvalno svuda, legalizacije trave, prava kerova lutalica i sl.......
Ako si (J)Evropejski nastrojen, to je ok, ti si cool osoba, i kao takav si pozeljan i podoban.
Ako nisi, onda je jasno da si "ubica, nehuman, divljak, da ne volis zivotinje, a verovatno si i gay samo to jos uvek nisi shvatio".
[ Slobodan Miskovic @ 22.06.2007. 01:38 ] @
Citat: Ne znam sto se ovde svi prave ludi, niko nije rekao da treba da pustite kera da vas ujeda, niti da ne treba da ga gadjate kamenjem/stapom kad krene da vas napadne, ali sistematsko ubijanje pasa bez razloga (tj, zato sto je lutalica i zato sto vam se moze) je bolesno.
Sistematsko i plansko tovnjenje svinja i klanje posle toga nije bolesno?
Kakva je razlika izmedju svinje i psa ?
[ pajaja @ 22.06.2007. 01:41 ] @
Pa osim ako nece neko da jede te kerove sto su pobiju (sem mozda neki kinez ako se ogrebe), ja i dalje mislim da jeste bolesno, kao i ubijanje bilo koga bez ikakvog razloga.
Dakle razlika je sto te svinje ne kolju zato sto im je zabavno da ih kolju ili zato sto svinja moze da napadne dete (moze, sto da ne moze) nego zbog ishrane.
[ flylord @ 22.06.2007. 01:49 ] @
Eto, ja se zalazem za ubijanje svih ljudi koji zele bez razloga da ubijaju te pse.
Znaci vase izjave su u stilu opsadnog stanja bre. I u Nisu ima lutalica kolko hoces, i u coporima i same. Pa opet ne ubijaju ljude svaki dan da bi ih pojeli posle toga. I odakle bre ti psi na ulici? Oterao ih covek!!! Nisu to neki tamo divlji psi pa da se sami od sebe pojavili. Tako da treba resiti UZROK a ne posledicu. Treba drakonski kaznjavati ljude pustaju te pse na ulicu. Posle toga ce se mnogi pitaju da li zele da imaju psa. A i gle, dzaba tupite o ubijanju tih pasa. To je krivicno delo :) Neko ce vas prijavi pa na robiju.
[ Slobodan Miskovic @ 22.06.2007. 02:32 ] @
Aha, a ubijanje svinja nije? I jedno i drugo su domace zivotinje :)
Licemerno skroz, zasto toliko smeta ubijanje pasa a ubijanje svinja ne?
[ dmauka @ 22.06.2007. 08:19 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Aha, a ubijanje svinja nije? I jedno i drugo su domace zivotinje
Mozda zato sto je tema "psi lutalice...sta sa njima???" ?
Cim neko postavi temu "prasici ... klati ili ne???" ima da ucestvujemo
[ Marko_L @ 22.06.2007. 08:25 ] @
Pa i ubijanje svinja je zabranjeno u domaćoj radinosti, al' idi ti to reci srpskom seljaku :)
[ DaliborP @ 22.06.2007. 09:11 ] @
Ako vec treba da se ugledamo na Evropu onda bi trebali da uklonimo sve i jednog.
Ja bogami lutalicu nisam nigde video po vecim Evropskim gradovima.
Lutalice treba sterilizovati/udomiti/smestiti u kampove predvidjene za to/uspavati(ubiti).
Drustvo treba nauciti zakonima o kucnim ljubimcima i naterati da postuju iste.
Ali dok god imamo na desetine hiljada lutalica po gradu ne vidim kako je to moguce, svako ce i dalje da usvaja neko malo kuce nadjeno iza kontejnera i posle opet da ga pusti na ulicu.
Oni kojima se to ne svidja da se ubijaju lutalice nek pocnu polako sa usvajanjem.
Verujem da neki imaju vece dvoriste pa mogu da usvoje vise od jednog psa. Licemerno je govoriti ne dirajte zivotinje i ne preduzimati nista.
[ dmauka @ 22.06.2007. 09:25 ] @
Citat: DaliborP:
Oni kojima se to ne svidja da se ubijaju lutalice nek pocnu polako sa usvajanjem.
Verujem da neki imaju vece dvoriste pa mogu da usvoje vise od jednog psa. Licemerno je govoriti ne dirajte zivotinje i ne preduzimati nista.
Onima koji misle da problem lutalica moze da se resi umlacivanjem istih, neka polako pocnu sa umlacivanjem.
Verujem da imaju vecu motku/kamen/pistolj pa mogu da umlate vise od jednog psa.
Licemerno je govoriti imam problem i nista ne preduzimati.
Svaka medalja...
[ DaliborP @ 22.06.2007. 09:36 ] @
Citat: dmauka: Onima koji misle da problem lutalica moze da se resi umlacivanjem istih, neka polako pocnu sa umlacivanjem.
Verujem da imaju vecu motku/kamen/pistolj pa mogu da umlate vise od jednog psa.
Licemerno je govoriti imam problem i nista ne preduzimati.
Naravno da to radim.
Nemam problem da umlatim motkom/kamenom svakog psa koji me napadne ili ugrozi, ali ti imas izgleda problem da ih usvajas.
Kao i mnogi ovde ljubitelji zivotinja.
[ rmilosh @ 22.06.2007. 09:52 ] @
@Java Beograd
cekaj ti meni\nama predlazes u slucaju da mi pritrci ker (u bilo koje doba dana ili noci) sa namerom da me ujede da se obratim nadležnim institucijama u mesnoj zajednici i u opštini!!!??? ...ti mora da se zezas!? e, a mozda i nije to losa ideja, da odem tu tako sa tim kerom koji je zaglabusao moju ruku i do pola je oglodao, mozda nesto neko kao i pocne da radi povodom toga...
@dmauka
e, nije ti losa ta ideja. plasim se samo da ako bi se usvojila ne prodje samo i kao komunizam. dobro zamisljeno, ali lose sprovedeno. ne svidja mi se samo stavka 4. ipak mislim da zivotinjama nije mesto u javnosti ostavljene na milost i nemilost. ipak i da se vrate onako sterilisane na ulicu, sta bi dobili time??? ne bi se razmnozavali, a sve drugo ostaje isto.
i ta taksa... 250.000e mesecno je velika cifra da bi se "samo" resavalo pitanje lutalica. mislim da bi samo 50 000e bilo iskorisceno u pravu svrhu, a ostatak u dzep. nazalost, jos uvek imam takvo misljenje za ovu zemlju.
@Marko_L
shvatam te, ali opet nisam mislio na jednu ulicu, kraj itd. verovatno bih se i ja uhvatio samo svoje ulice, jer tuda prolazim, zena, deca, prijatelji... prica je globalizovana...
DaliborP je sve lepo rekao. tasko da ces na zapadu videti pse lutalice. cim se pojavi na ulici slobodan pas da seta bez vlasnika u blizini, odmah se zove sluzba koja ga hvata i smesta u kafileriju. posle par dana ako se vlasnik ne pojavi, pas se uspavljuje ili salje u prihvatiliste ako ima uslove (da li je mlad, zdrav, prav).
tako nesto bi trebalo i ovde kod nas da se primenjuje. ali da se prvo smeste SVI psi na jedno mesto, od toga nema nista. treba sagraditi objekte, treba obezbetiti hrane dovoljno. pa znate li koliko pas moze da pojede (malo veci)??? mislim da bi negde trebalo da se presece i da se krene sa resavanjem problema
[ Java Beograd @ 22.06.2007. 10:29 ] @
@dmauka
Šta si se toliko uhvatio za to "umlaćivanje motkom/kamenom/pištoljem" ? Niko to nije predložio. Konkretno ja sam predložio da se sistematski eliminišu, misleći pre svega da to urade šinterske službe, uspavljivanjem, a ne motkom. Neko je pomenuo da je iskoristio kamen koji mu se našao pri ruci u momentu napada psa i da ga je zviznuo po lobanji, a ti posle tu akciju zloupotrebljavaš u svakom postu.
@rmilosh
Čitaš li ti XML tagove ?
@Marko_L
Ko kaže da je ubijanje svinja zabranjeno u "domaćoj radinosti" ?
[ rmilosh @ 22.06.2007. 10:46 ] @
@Java Beograd
my mistake
oko ubijanja svinja u domacoj radinosti je bilo nekakve price. e sad da li je to usvojeno ili ne, ne znam. na zapadu ne sme to da se radi. takodje, verovatno znate da na tv-u ne sme da se prikaze celo mrtvo prase, bilo zivo (meso), bilo peceno. samo seceno moze...
offtopic
sta je svinja?
-prase koje je uspelo u zivotu.
e, a kerove bi mogli da prodajemo kinezima???
[ dmauka @ 22.06.2007. 11:02 ] @
Citat: Java Beograd: @dmauka
Šta si se toliko uhvatio za to "umlaćivanje motkom/kamenom/pištoljem" ? Niko to nije predložio. Konkretno ja sam predložio da se sistematski eliminišu, misleći pre svega da to urade šinterske službe, uspavljivanjem, a ne motkom. Neko je pomenuo da je iskoristio kamen koji mu se našao pri ruci u momentu napada psa i da ga je zviznuo po lobanji, a ti posle tu akciju zloupotrebljavaš u svakom postu.
Any question?
@dmauka
e, nije ti losa ta ideja. plasim se samo da ako bi se usvojila ne prodje samo i kao komunizam. dobro zamisljeno, ali lose sprovedeno. ne svidja mi se samo stavka 4. ipak mislim da zivotinjama nije mesto u javnosti ostavljene na milost i nemilost. ipak i da se vrate onako sterilisane na ulicu, sta bi dobili time??? ne bi se razmnozavali, a sve drugo ostaje isto.
i ta taksa... 250.000e mesecno je velika cifra da bi se "samo" resavalo pitanje lutalica. mislim da bi samo 50 000e bilo iskorisceno u pravu svrhu, a ostatak u dzep. nazalost, jos uvek imam takvo misljenje za ovu zemlju.
Zato sam i naveo da ovakva organizacija mora da podnese mesecni izvestaj u sredstvima javnog informisanja, i ne ostaje sve isto, zivotni vek psa je 10-12 godina, na ulici dosta kraci, znaci za cca 5-8 godina, situacija kao na zapadu gde u gradovima koje ste obilazili (svi svetski, je l`) a koji su ovu pricu odradili pre 10-12 godina i zato sada nemaju lutalice na ulicama. Ako mislite da su i oni resili taj problem juce...paaa, ne znam...Diznilend, valjda...
[ pajaja @ 22.06.2007. 11:14 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Aha, a ubijanje svinja nije? I jedno i drugo su domace zivotinje :)
Procitaj drugu poruku iznad ove tvoje...
[ Shadowed @ 22.06.2007. 11:23 ] @
Vi ste ovako na gomili idealan primer medjusobnog nerazumevanja.
Niko nije rekao da ukoliko te pas napadne ne trebas da se branis, udaris psa i ako je neophodno i ubijes istog.
S' druge strane, mnogi (za koje se shvatalo da jesu) nisu tvrdili da treba poubijati sve pse, niti da ih obavezno treba poubijati. Doduse, neki jesu.
E sad, tvrdjenje tipa "ako kazes da ih ne treba ubijati, usvoji i ti nekog" ili "ako kazes da ih treba ubijati, ubijaj ih i ti" ne stoje. Zasto? Zato sto postoje sluzbe koje su odredjene da preduzimaju mere (znam, to cu malo posle). E, mi pricamo o tome sta te sluzbe treba da rade (po nasem misljenju). Gradjani imaju svoja posla a ne da se bave sprovodjenjem usvajanja/ubijanja pasa.
Glavni problem je sto gradske sluzbe za kontrolu pasa lutalica (kako god da se zvanicno zovu) ne rade svoj posao. To je ono sto treba prvo srediti, zajedno sa odredjivanjem sta treba da rade.
Pse ne treba ubijati sve od reda (ok je u samoodbrani, ali ne i preventivno). Razlog za to je sto oni nisu tu gde su svojom krivicom, vec upravo krivicom ljudi. Ljudi su ti koji su ih doveli u gradove i pustili na ulicu. Kaznjavati treba ljude, najbolje novcano i to strogo. Tako ce se spreciti ili drasticno smanjiti broj novopridoslih lutalica. Taj novac se moze (uz eventualni dodatak iz budzeta, a cak nije ni potrebno mnogo novca) iskoristiti za hvatanje i smestanje pasa koji su sada na ulicama. Ti psi mogu da budu usvojeni (ako ih neko posle pusti, platice kaznu) ali im se ne dozvoljava parenje na tom mestu (posle nekog vremena se mogu i sterilisati ako je neophodno).
Glavni problem u svemu tome je sto gradske vlasti ne rade svoj posao (kao i u mnogim drugim oblastima) i to je ono na sta se treba koncentrisati.
[ DaliborP @ 22.06.2007. 11:32 ] @
Jebote, ti stvarno volis da se pravis lud i krivo tumacis sta ljudi pisu. Neverovatan si.
[ dmauka @ 22.06.2007. 11:57 ] @
Citat: DaliborP: Jebote, ti stvarno volis da se pravis lud i krivo tumacis sta ljudi pisu. Neverovatan si.
Cuj, "pravim" ?!? Zasto bih se pravio?
Inace, samo sam ti pokazao da svaka prica ima dve strane, nista vise. To sto ti krivo tumacis da ja krivo tumacim sta se pise moze biti posledica toga da me malko smara da se vracam unazad i da ti predocavam sta je ko rekao, kada i da jos citiram. I pored najbolje namere da adekvatno ubijem vreme dok mi ne stigne platica, nisam bas toliko dokon.
Dva puta sam lepo ponovio da nemam nista protiv(cak i podrzavam) samoodbranu u bilo kom obliku samo to treba i procitati.
Dva puta sam postavio resenje problema o kome mogu da polemisem i cak mozda i da se napravi neka akcija grupe gradjana po tom pitanju koja bi mogla da inicira resenje problema.
Na sve to sam dobijao odgovore tipa "treba pobiti", "nije to moj problem osim u mojoj ulici" i sl. Pa, mozemo i tako da polemisemo samo to ne vodi nicemu osim , kao sto je prethodnik izlozio, ubijanju vremena.
Ekstremno me iritira stanoviste tipa "tako je to u Srbiji" ili "ne mozemo mi tu nista, to je Utopija" . Drzava moze da donosi zakone koji se ne postuju koiko hoce, moze da ih stancuje dva do pet komada dnevno, dok pojedinac ne odluci da ce da postuje zakon, nista od toga. Samo, opet napustamo temu...
P.S. Gledaj da se ne zbunis ovih dana...
[ Java Beograd @ 22.06.2007. 12:27 ] @
A da mi ipak pobijemo te džukele ?
[ Java Beograd @ 22.06.2007. 12:32 ] @
Ili će dmauka da ih vodi kući, kupa, šeta i hrani ?
[ dmauka @ 22.06.2007. 12:35 ] @
[ abishai @ 22.06.2007. 14:49 ] @
Citat: Jel mozes molim te da kazes (ili citiras) ko je u ovoj temi rekao da treba da imaju veca prava od kerova?
I ako vec nisi "klinac koji nema druga posla nego palamudi", pokusaj da pises pristojnije.
Izvinjavam se ako sam mozda malo "grublje" pisao, ali stvarno mi je muka od svega toga vise, jer iste te likove zabole sto me ove dzukele bude non stop, sto su me napale vise puta, sto su mi napale majku, drugara itd... zasto bi ja bio pristojan prema njima?
Nemam koga da citiram, siguran sam da znas veoma dobro (kao i ostali) na sta sam mislio kada sam to napisao, koliko vidim kako stoje stvari, kerovi vec imaju veca prava od ljudi.
Nego, niko mi nije dao odgovore na ona pitanja?
[ abishai @ 22.06.2007. 21:04 ] @
Evo sad sam saznao, juce je bas na kraju moje ulice neka dzukela napala dete, sva sreca bio je komsija u blizini pa je otrcao i oterao ga nekako. Toliko o tome "oni nikada ne napadaju, ne oni su umiljati i dobri", a kao sto sam vec napisao, pre izvesnog vremena su napali i moje i jos neke.
[Ovu poruku je menjao abishai dana 22.06.2007. u 22:23 GMT+1]
[ pctel @ 23.06.2007. 14:54 ] @
@Slobodan Miskovic
Sramota je da jedan SuperModerator troluje, tako da bi trebalo da se kontrolises ne zbog tebe licno vec zbog ugleda celog foruma. Ubijanje pasa je jedno, klanje svinja nesto drugo, a recimo ubijanje goveda u spanskoj areni nesto sasvim trece. Klanje svinja se vrsi iz potrebe za hranom a osim toga je deo srpske kulture i tradicije, a ubijanje pasa nije ni jedno ni drugo. Nisam licemeran, evo, nemam nista protiv da ubijes psa ako ces ga posle pojesti, naprotiv, imas moju punu podrsku!
Citat: ali ti imas izgleda problem da ih usvajas.
Kao i mnogi ovde ljubitelji zivotinja.
Ja jos jednom ponavljam da uopste nisam za usvajanje pasa. Oni vrse veoma vaznu komunalnu ulogu i daju ogroman doprinos sprecavanju sirenja zaraznih bolesti. Ja zelim da se svi naviknemo na zivot sa psima/mackama lutalicama. Ja sam se vec navikao, niti diraju oni mene niti ja njih. Problem je sto su ljudi uglavnom neprilagodjeni, a psi osecaju mrznju i strah pa reaguju. Ja se dobrovoljno javljam da sedim sat vremena medju najvecim coporom pasa u Beogradu da bih dokazao da je to bezopasno. Odredite mesto i vreme i neko oklopno vozilo iz kog cete posmatrati.
Problem je sto su ljudi u gradovima izgubili svaki kontakt sa prirodom, dzaba nam Discovery, Animal planet i National geografic prikazuju ljude koji se ne plase zmija, krokodila, ajkula, lavova... mi i dalje drhtimo kad naj obicniji pas zalaje!
[ abishai @ 23.06.2007. 15:57 ] @
@Pctel
A zar to nije "malo" sebicno ?
Ako tako gledamo, zar bi sada trebali i sa zmijama da zivimo, jer eto, nisu one tako opasne ima ljudi koji ih se ne plase ?
Opet kazem, ko voli to uvek moze da ode u sumu i da zivi, a ne da dovlaci sve to u grad. Ne bi se gradovi nikada digli da je zivot u sred sume toliko dobar.
Zato su mi se ogadili ljudi koji toliko uzdizu te dzukele, jer kao sto sam rekao njih bas briga za ostale ljude (da li nekome smeta itd.), oni pricaju ono sto oni znaju, ako nikada nisu imali lose iskustvo sa lutalicama (npr. nikada ih nije napalo nijedno kuce) oni odmah ubedjuju sve ostale kako psi ne napadaju. Ako se ne plase lutalica, oni se cude i donekle ismevaju ljude koji se plase. Ja bih rekao da je teo SEBICNO u pm. To je isto kao kada neki od nas kazu, treba ih posklanjati sve sa ulica, nije bitna metoda - onda sto se svi bune kada neko to napise?
A, ona prica da covek ne zna da se ponasa ispred dzukele... ja prvo nisam za to da sada svi moraju da nauce da se ponasaju, pa nisu te dzukele digle ove gradove, nisu one superiornije u odnosu na nas (mada ocigledno jesu u odnosu na neke ljude).
[ MILIC @ 23.06.2007. 18:04 ] @
Prateci vasa misljenja ja sam za to da zivotinje nisu za zivot u zatvorenom prostoru bio to stan ,kamp prikolica ili bilo sta drugo sto cini zatvoren prostor.
Ako kazem da oni koji drze zivotinje u zatvorenim prostorima (ni)su ljubitelji zivotinja i robuju im da bi ih izvodili vise puta izvan zatvorenog prostora da obave svoju prirodnu nuzdu na travnjacima parkova gde se igraju deca ili trotoaru gde ljudi prolaze jer je napravljen za ljude. Sa ovim sam hteo mnogo vise da ukazem nego kazem.
Uvek sam govorio starim babama koje drze zivotinje u stanovima da je bolje, dok su bile mladje, da su usvojile neko dete bez roditelja nego neku zivotinju, a znateli zasto? E dete kad odraste bar ce se brinuti o onom koji ga je gajio dok zivotinjka ce ili uginuti ili ce pojesti gazdu ako umre u stanu a da u vecini slucajeva niko od komsija i nema pojma da je umro.
[ Floyd @ 23.06.2007. 18:54 ] @
Pa ako nista drugo, onda je dete mnogo skuplje od psa. Mislim, uopste se ne slazem s tobom, ali ovo je verovatno argument s kojim ces se sloziti.
[ boccio @ 23.06.2007. 19:58 ] @
Citat: MILIC:Ako kazem da oni koji drze zivotinje u zatvorenim prostorima (ni)su ljubitelji zivotinja i robuju im da bi ih izvodili vise puta izvan zatvorenog prostora da obave svoju prirodnu nuzdu na travnjacima parkova gde se igraju deca ili trotoaru gde ljudi prolaze jer je napravljen za ljude. Sa ovim sam hteo mnogo vise da ukazem nego kazem.
Ja ne vidim da robujem svom psu zato sto je setam napolje 4-5 puta dnevno. Em mi prija da se igram s njom, em je korisno da ja budem na vazduhu, em je keru sasvim dovoljno da se 2x dnevno onako solidno istrci i izigra sa ostalim kerovima + jos par puta da proseta okolo iz "tehnickih" razloga. Ostatak vremena ionako knjava, dzonja, grize koskice i sl. tesko da bi ista pametnije radila da je ulicar, tj. sve vreme napolju.
E, sad, postoje rase pasa kojima je potrebna solidna kolicina trcanja i prostora pa su malo, da tako kazem, nerentabilni za drzanje u stanu. Tesko da mogu da razumem da neko drzi sarplaninca, dogu, mastifa, ridgeback-a, etc. u stanu od 50 kvadrata...
A sto se tice nuzde i parkova - to je problem samo u Srbiji, jer bilo gde u EU kada bi za sobom ostavio "dokazni materijal" popio bi 500 evra kazne momentalno, tako da oni nemaju taj problem...
Citat: MILIC:
Uvek sam govorio starim babama koje drze zivotinje u stanovima da je bolje, dok su bile mladje, da su usvojile neko dete bez roditelja nego neku zivotinju, a znateli zasto? E dete kad odraste bar ce se brinuti o onom koji ga je gajio dok zivotinjka ce ili uginuti ili ce pojesti gazdu ako umre u stanu a da u vecini slucajeva niko od komsija i nema pojma da je umro.
Bezveze, dete je dete, pas je pas. Niti pas zamenjuje dete niti ova usporedba ima ikakvog smisla :)
[ DaliborP @ 24.06.2007. 10:43 ] @
Citat: pctel: Ja jos jednom ponavljam da uopste nisam za usvajanje pasa. Oni vrse veoma vaznu komunalnu ulogu i daju ogroman doprinos sprecavanju sirenja zaraznih bolesti. Ja zelim da se svi naviknemo na zivot sa psima/mackama lutalicama. Ja sam se vec navikao, niti diraju oni mene niti ja njih. Problem je sto su ljudi uglavnom neprilagodjeni, a psi osecaju mrznju i strah pa reaguju.
Ja predlazem i da domacu zivinu pustimo na ulice, kokoske, krave, svinje itd. Nek se snalaze za hranu iz kontejnera ili ako im neko nesto baci. Onda ce i oni da vrse komunalnu ulogu, kokoske ce da jedu crve i insekte a krave da brste grmlje i onda ne treba da se podrezuje i da se sredjuju parkovi, eto i tu bi ustedeli.
I onda ako je neko gladan, covek ili pas mozemo da napadnemo i lovimo, pa ko pobedi. Prirodna selekcija, dobro ti pricas, kakve veze ima sto smo u gradu, treba napraviti suzivot sa zivotinjama.
[ pctel @ 24.06.2007. 14:23 ] @
Citat: abishai: @Pctel
Ako tako gledamo, zar bi sada trebali i sa zmijama da zivimo, jer eto, nisu one tako opasne ima ljudi koji ih se ne plase ?
Moj stav je apsolutno isti - podrzavam svakog da ubije zmiju ako ce posle da je pojede. Zmije su takodje veoma korisne i bezopasne zivotinje (narocito ove nase balkanske), tako da ih je suludo ubijati ili uklanjati. Ljudi treba da shvate da ova planeta isto toliko pripada i zivotinjama koliko i njima... trenutno sve ide u suprotnom smeru, moderna deca vriste i izbezume se od straha kad vide neku sitnu bubicu, sta onda da pricamo o psima i zmijama...
Takodje ne podrzavam usvajanje zmija i drzanje istih u zatocenistvu...
@DaliborP
Da, sve te zivotinje su bezopasne i ima primera gradova gde ih ima na ulicama. Ipak, ja ne bih bio bas toliki ekstremista, mislim da je sasvim dovoljno imati pse i macke na ulicama, ostale nisu neophodne.
[ abishai @ 24.06.2007. 15:04 ] @
Hm... onda se pitam zasto u Africi imaju timove (u nekim mestima) koji uklanjaju crne mambe i zasto ima toliko mrtvih koji su upravo umrli od ujeda crnih mambi, ako su zmije bezopasne (slazem se za ove domace).
[ pctel @ 24.06.2007. 15:22 ] @
Postoje agresivne zmije na nenaseljenim delovima planete. One pokusavaju da uklone ljude jer smatraju da im tu nije mesto, isto kao sto ljudi uklanjaju pse... Ipak, od ljudi bi trebalo ocekivati malo vise inteligencije i svesti. I nije ti neki primer, da se u Beogradu pojavi ovca, neko bi formirao tim za njeno uklanjanje. Za one koji ne znaju, ovca je etalon bezopasne zivotinje :-)
[ abishai @ 24.06.2007. 15:26 ] @
Daj pctel, ne zajebavaj sada :), preterujes.
Eno, postavio sam par pitanja na jos 3-4 strani i niko mi jos uvek nije odgovorio.
[ pctel @ 24.06.2007. 17:27 ] @
@abishai
Pitanja "da li psi placaju porez" i slicna su retoricka pitanja, znaci na njih se po definiciji ne ocekuje odgovor. Znam da cu zazaliti sto ulazim u takve sulude diskusije, ali ako insistiras... ti, ako sam dobro shvatio, smatras da je neka ljudska novotarija kao sto je porez bitnija od biljnog i zivotinjskog sveta na planeti?! Porez je uveden negde u srednjem veku, znaci preko 99,5% perioda svog postojanja Homo Sapiens nije placao nikakav porez, sto jelte znaci da je nekakva kosmicka sila trebala da ga unisti jer ne doprinosi zajednici... Nemam tacan podatak ali mislim da vecina stanovnistva na planeti ne placa nikakav porez - da li bi i njih trebalo potamaniti, zatvoriti u kaveze, drzati u kucnom pritvoru ili mozda samo kastrirati pa pustiti?
[ pajaja @ 24.06.2007. 18:14 ] @
Da li ima jos neko da se slaze sa mnom da je cilj ove teme da dodjemo do najboljeg resenja problema pasa lutalica u urbanim sredinama a ne da se 'nadmudrujemo' medjusobno?
[ dmauka @ 24.06.2007. 18:32 ] @
Citat: pajaja: Da li ima jos neko da se slaze sa mnom da je cilj ove teme da dodjemo do najboljeg resenja problema pasa lutalica u urbanim sredinama a ne da se 'nadmudrujemo' medjusobno?
Prebroj samo koliko ljudi je predlozilo konkretna resenja pa ces videti da je "nadmudrivanje" kudikamo interesantnije od resavanja problema. Ocekujem i odgovore tipa : sta mi mozemo?! nas niko ne slusa ionako?! oni su vlast i bas ih briga! i sl...
U danasnjoj Politici na naslovnoj strani odlican clanak, koji ne poziva na "evropejsko" stanoviste o zastiti zivotinja vec upucuje na to da stranci koji dolaze ovde ne vole da vide ni mrtve zivotinje ni otpad niti sve ono sto nama predstavlja svakodnevnicu.
Koju sami reziramo.
[ codemaster @ 24.06.2007. 18:35 ] @
pa izgleda da nema, zato sto to ne ide tako. treba promeniti puno vaznijih stvari, kao na primer odgovornog ministra koji ne radi nista nego prdi u kancelariji i krade pare za svoju debelu i nemoralnu zenu
[ Slobodan Miskovic @ 24.06.2007. 18:54 ] @
Citat: @Slobodan Miskovic
Sramota je da jedan SuperModerator troluje, tako da bi trebalo da se kontrolises ne zbog tebe licno vec zbog ugleda celog foruma. Ubijanje pasa je jedno, klanje svinja nesto drugo, a recimo ubijanje goveda u spanskoj areni nesto sasvim trece. Klanje svinja se vrsi iz potrebe za hranom a osim toga je deo srpske kulture i tradicije, a ubijanje pasa nije ni jedno ni drugo. Nisam licemeran, evo, nemam nista protiv da ubijes psa ako ces ga posle pojesti, naprotiv, imas moju punu podrsku!
Ako se klanje svinja vrsi iz potreba za jelom onda cemo pse da odstranjujemo sa ulice zbog potrebe da nam ulice budu cistije i bezbednije.
Ako je klanje svinja stvar tradicije jednog naroda onda to nije moj narod jer ja nemam obicaj da koljem ziva bica radi zadovoljavanja potreba za hranom...
Zasto je ok razlog ako ubijes zivotinju taj da ces je posle pojesti a nije ok razlog ako je ubijes zbog bezbednosti i cistoce okruzenja u kom zivimo? I jedno i drugo je zadovoljavanje potreba coveka, zar ne?
[ codemaster @ 24.06.2007. 19:03 ] @
Citat: Ako je klanje svinja stvar tradicije jednog naroda onda to nije moj narod jer ja nemam obicaj da koljem ziva bica radi zadovoljavanja potreba za hranom...
Nemas obicaj ali jedes? Ako se ne varam. Stekao sam utisak da si jeo svinjetinu. Znaci da si ucestvovao.
[ Slobodan Miskovic @ 24.06.2007. 19:16 ] @
Jedem, ali nisam ja rekao da ne treba ubijati svinje. Rekao sam samo da ako se ubijaju svinje onda je licemerno traziti da se ne ubijaju psi...
[ dmauka @ 24.06.2007. 19:20 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Jedem, ali nisam ja rekao da ne treba ubijati svinje. Rekao sam samo da ako se ubijaju svinje onda je licemerno traziti da se ne ubijaju psi...
U ovom slucaju je licemerno traziti da se ne ubija bilo sta, ukljucujuci i coveka. jedini je problem sto ubica u 99% slucajeva ima (za njega) odlicno obrazlozenje zasto je to uradio...
[ codemaster @ 24.06.2007. 19:24 ] @
Moje je misljenje da to nije isto. Svinja nije sto i pas. Da nije svinja ne bi bilo Amerike, i jos kojecega. Nije licemerno, a ima veze sa tradicijom. U Kini jedu pse :o), na primer.
[ Shadowed @ 24.06.2007. 19:45 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Jedem, ali nisam ja rekao da ne treba ubijati svinje. Rekao sam samo da ako se ubijaju svinje onda je licemerno traziti da se ne ubijaju psi...
Covek te pitao o prvom delu tvog posta, ne o tome o cemu pricas. Rekao si da nemas obicaj da ubijas svinje zbog hrane (lepo pise u tvom postu). Ali, posto jedes svinjsko meso (kao sto si takodje rekao), znaci da kupujes meso tj. da placas druge da ubijaju svinje da bi ih ti jeo. Znaci, da ipak ubijas svinje radi hrane, samo ne svojim rukama vec placas drugog.
[ abishai @ 24.06.2007. 19:49 ] @
ovo postaje smesno...
Idite u sumu pa zivite sa veprovima, zmijama i svim ostalim zivotinjama.
[ pctel @ 24.06.2007. 20:10 ] @
Citat: Da li ima jos neko da se slaze sa mnom da je cilj ove teme da dodjemo do najboljeg resenja problema pasa lutalica u urbanim sredinama a ne da se 'nadmudrujemo' medjusobno?
Sto se mene tice, postojece resenje je dobro i ne treba da se radi nista, tj. ti i ostali pravite problem tamo gde ga nema.
Citat: abishai: Idite u sumu pa zivite sa veprovima, zmijama i svim ostalim zivotinjama.
Vrlo rado odem u sumu da prosetam, udahnem cistog vazduha i odmorim se od gradskog zivota. Vidis, mozda bi svakom od nas bilo mnogo lepse u gradu kad ne bi bilo drugih ljudi koji svuda prave neku guzvu, smetaju, postavljaju neka pravila, zagadjuju, prave buku jednom recju predstavljaju pravu pretnju po psihicku smirenost i fizicku bezbednost pojedinca. To ipak ne daje nikom za pravo da uzme hekler u ruke i krene da proredjuje gradsku populaciju zbog zadovoljavanja svoje potrebe za mirnim, tihim i bezbednim zivotom.
mod: izbacen offtopic
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 24.06.2007. u 22:04 GMT+1]
[ pctel @ 24.06.2007. 20:48 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Vidis tu je problem, moja potreba je da ne naletim na psa lutalicu na ulici iz razloga sto isti taj pas predstavlja opasnost za zdravlje coveka jer je moguci prenosilac zaraza i osvedoceni subjekat narusavanja bezbednosti ljudi na ulicama.
Statisticki, verovatnoca da te napadne pas je oko 1000 puta manja od verovatnoce da te napadne covek, tako da je mozemo zanemariti. Takodje, broj napada sa smrtnim ishodom je oko 1000 puta veci od strane coveka nego od strane psa. Kad se sve sabere, pse kao pretnju po bezbednost mozemo zanemariti. Sto se zaraza tice, takodje je zanemarljiv uticaj psa u sirenju zaraze u odnosu na njegov uticaj na suzbijanje iste. Pas ima takav probavni sistem, da na zubima prosecnog coveka ima nekoliko puta vise bakterija i virusa nego na zubima prosecnog psa. Zeludac psa sadrzi neverovatno jaku kiselinu koja unistava sve sto je zivo, tako da pas u vecini slucajeva kada pojede zarazenu zivotinju nece oboleti i nece dalje siriti zarazu.
[ pajaja @ 24.06.2007. 21:09 ] @
Svaki dalji offtopic ( u bilo kom smeru ) bice obrisan.
[ abishai @ 24.06.2007. 21:27 ] @
@pctel - bez uverede, ali stvarno pogresno gledas, mislim ispada ono, kakve to veze ima kada mnogo vise ljudi napada. To je isto kao kada bi prestali da rade istrage posle pada nekog aviona, jer se mnogo vise nesreca desava u saobracaju na putevima, pa ono, manje vise sto se srusi sa vremena na vreme neki avion. Stvar je u tome da se sve treba spreciti sto vise moze, a ne da se kaze ma kakev veze ima, gledano statisticki, zanemaricemo to. To je kao kada u ratu svi ljudi postanu "brojke".
Zalosno je to sto ima ljudi kojima mnogo vise znaci zivot psa od ljudskog zivota, a zaboravljaju da su i oni ljudi.
[ deki77 @ 24.06.2007. 22:11 ] @
Kampanja: Nisam lutalica, ja sam napušten
Pretpostavlja se da je socijalna veza između psa i čoveka uspostavljena pre oko 12.000 godina na evroazijskom području.
Ipak, danas veliki broj ljubimaca dočeka smrt van doma, jer njihovi vlasnici ili nisu više u mogućnosti da brinu o njima ili nisu finansijski dobrostojeći da plate lečenje i eutanaziju bolesnih i starih ljubimaca. Takođe i potomstvo ljubimaca brzo završava na ulici. Time se narušava dobrobit, fizički, zdravstveni i mentalni status napuštenih pasa, lična sigurnost i zdravstveni status i sigurnost opšte društvene zajednice.
Širom naše zemlje, od Subotice do Kosovske Mitrovice, kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama postoji veoma izražen problem pasa i mačaka lutalica. Uobičajne su slike da napušteni psi slobodno tumaraju ulicama u potrazi za hranom, vrlo često izuzetno lošeg zdravstvenog stanja. S druge strane mnoge zemlje (Nemačka, Velika Britanija i dr.) nemaju ovakve probleme. Nameće se pitanje zašto je to tako – da li je u pitanju obrazovanje, tradicija ili nešto treće. Lutalice, pored zdravstvenog, higijenskog, ekološkog i estetskog problema predstavljaju jednako i socijalni problem.
Bez obzira da li ih sažaljevate i saosećate sa njima ili ih se plašite, svejedno da li ste član društva za zaštitu životinja, radite u opštinskoj upravi ili komunalnom preduzeću, kada su lutalice u pitanju, svi mi zajedno imamo isti cilj – njihov nestanak sa ulica i zaboravljanje termina “napuštena “ i “odbačena “ životinja.
Ono što je zajedničko svim zemljama sa izraženim problemom pasa lutalica jeste da se milioni ovih životinja ubiju svake godine iz jednostavnog razloga – IMA IH PREVIŠE! Međutim, očigledno da nije dovoljno životinja uklonjeno čim ih i dalje ima previše!?
Jasno je da ubijanje NE DAJE rezultate! Ubijanje trajno NE smanjuje ukupan broj pasa i mačaka u jednom kraju. Ubijanje NE smanjuje problem sa bolestima, a sem toga, UBIJANJE JE SKUPO!
Kampanja: Nisam lutalica, ja sam napušten bavi se problemom odnosa javnosti prema napuštenim životinjama, kao i popularizacijom sterilizacije kao ključne mere za kontrolu populacije pasa i mačaka lutalica i udomljavanja napuštenih životinja
Kako bi ukazala da se ogroman problem životinja lutalica, koji postoji u našoj zemlji, može rešiti pod uslovom da se primene odgovarajuće metode efikasne i humane kontrole, ORCA je, na osnovu svog višegodišnjeg iskustva, kao i preporuka WHO (Svetska zdravstvena organizacija) i WSPA (Svetko društvo za zaštitu životinja), sastavila preporuke za izradu programa kontrole populacije pasa i mačaka lutalica.
Neprepoznavanje odgovornog vlasništva kao važne društvene vrednosti dovelo je do raskida socijalne veze između čoveka i ljubimaca – pasa i mačaka, i nastanka posebne kategorije ovih životinja - lutalica. Za ove životinje vezuju se različiti zdravstveni, higijenski i ekološki problemi.
U našoj zemlji se problemu pasa i mačaka lutalica godinama pristupa na neadekvatan način. Kao posledica loše zakonske regulative, problem se najčešće ignoriše ili se sprovode mere koje se svode na ubijanje životinja. Te mere ogledaju se u hvatanju lutalica preko službe za njihovo hvatanje i uništavanje (u nekim gradovima), ali i odstrelom od strane lovaca (u ruralnim sredinama) odnosno trovanjem (u manjim gradovima).
Ovakve metode su neprihvatljive iz niza razloga:
Nisu humane! Prouzrokuju sporu smrt praćenu agonijom!
Promovišu nehumanost kao društvenu normu i negativno deluju na razvijanje moralnih vrednosti u društvu!
Dovode u opasnost živote ljudi, posebno dece!
Produbljuju sukobe između društvenih grupa - onih koji brinu o životinjama i onih koji ne brinu! Stvaraju napetu atmosferu među stanovnicima zgrada, blokova, naselja.
Skupe su! Dugoročno gledano, nisu isplative u poređenju sa pažljivo kreiranim programom kontrole populacije lutalica.
Nisu efikasne! U dugom nizu godina, pa do danas, nisu rešile problem lutalica ni u jednoj opštini Republike Srbije! Problem napuštenih životinja postaje sve veći!
ORCA STAVOVI:
Smatramo da je za uspešno rešavanje problema pasa i mačaka lutalica u Republici Srbiji neophodno izraditi humane i efikasne programe kontrole njihove populacije, pridržavajući se preporuka Svetskog društva za zaštitu životinja - WSPA, i Svetske zdravstvene organizacije - WHO! Njihove najznačajnije preporuke su:
• donošenje odgovarajućih zakonskih odredbi
• registracija vlasnika
• registracija i identifikacija ljubimaca
• kontrola odgajivača i prodavaca životinja
• kaznene mere za napuštanje ljubimca
• sistematska sterilizacija ljubimaca (ženki i mužjaka)
• sistematska vakcinacija ljubimaca
• edukacija vlasnika ljubimaca i stanovništva
• kontrola i redukcija potencijalnih izvora hrane za lutalice (otpadi, deponije)
Cilj efikasnog i humanog programa kontrole populacije pasa i mačaka lutalica > svesti na minimum negativne posledice od njihovog prisustva na ulici > držati populaciju na nivou pri kom nema potrebe za ubijanjem zdravih i druželjubivih životinja!!!
IZVOR ORKA
[ abishai @ 24.06.2007. 23:27 ] @
Ali ono glavno pitanje, koje se inace provlaci kroz celu temu i zbog cega neke od "nas" nazivaju divljacima.
Sta do tada ?
Sta sa njima dok se sve to ne izgradi i ne regulise?
Odredjeni broj njih i dalje napada i mogu slobodno da kazem krsi zakon o javnom redu i miru, drugim recima ne moze se spavati od njih ?
Ja o tome pricam, ok - ima bolji nacin? Daj, taj cemo, ali opet, sta do tada? Do tada mnogi ce imati jos 100 neprespavanih noci, jos 500 njih ce biti napadnuto, znaci sta do tada? A oni izgovori, sto se plasite (ne ja), sta da vam radimo, te sebicne izgovore zajebite.
[ dmauka @ 25.06.2007. 07:40 ] @
Citat: abishai: Ali ono glavno pitanje, koje se inace provlaci kroz celu temu i zbog cega neke od "nas" nazivaju divljacima.
Sta do tada ?
Sta sa njima dok se sve to ne izgradi i ne regulise?
Odredjeni broj njih i dalje napada i mogu slobodno da kazem krsi zakon o javnom redu i miru, drugim recima ne moze se spavati od njih ?
Ja o tome pricam, ok - ima bolji nacin? Daj, taj cemo, ali opet, sta do tada? Do tada mnogi ce imati jos 100 neprespavanih noci, jos 500 njih ce biti napadnuto, znaci sta do tada? A oni izgovori, sto se plasite (ne ja), sta da vam radimo, te sebicne izgovore zajebite.
A sto niste sve ovo pokrenuli 2001.? Do sada bi bilo reseno pitanje i sigurno da danas niko ne bi imao problema sa spavanjem ili ujedima.
A zamisli da je sve pokrenuto pre bilo koje druge drzave na svetu...
Znaci, pasa lutalica i onih koji ujedaju ljude i decu nije bilo zadnjih deset godina? Ili dvadeset? Pojavili su se juce?
Za ujedanje i napad na ljude se slazem da treba odmah reagovati ali krsenje zakona o javnom redu i miru??? Posto mnogi ovde vole da izvode paralele sa nekim drugim situacijama, vidi ovo: 4 ujutru, lokalni kafic, troglas peva "poj mile volove.." kao orkestar besnih macaka. Pozoves policiju, oni im se pridruze + izbusene gume ujutru na tvojim kolima...to ne treba "efikasno i brzo resiti"? Sta ja da radim dok ova drzava ne pocne da podseca na pravnu? Da ne spavam svaku noc? Ili da sacekam ekipu na izlasku i umlatim motkom (hajde, pitajte zasto opet motka) i da mirno spavam?
Iskreno, nisam stigao mozda sve da procitam ali ko je "vas" nazvao divljacima? I sta to znaci "vas" i "nas" kada je problem jedan? Nesto sumnjam da ce agresivan pas da pita "izvinite, molim vas, da li ste vi na forumima za nas ili protiv nas? ako ste za nas, gricnucu vas malo manje..."
Da gradske institucije rade svoj posao mi se ovde ne bi smo prepirali oko gluposti ali ne rade. Drustva za zastitu zivotinja vrse makar mali pritisak da se ovaj problem resi i nije ni cudo da se njihovo resenje svodi na humano ponasanje prema zivotinjama i na human nacin resavanja problema. E, to kosta.
Ali poenta je u tome da njihovo resenje ima zakonsku osnovu a resenje "egzekucija" nema. Hajde objasni mi zasto se svi kojima je egzistencija ugrozena postojanjem pasa lutalica nisu udruzili i napravili Drustvo za unistavanje pasa lutalica?
[ deki77 @ 25.06.2007. 07:51 ] @
Citat: Krivični zakonik Republike Srbije
Ubijanje i mučenje životinja
Član 269.
(1)Ko kršeći propise ubije, povredi ili muči životinju,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
(2)Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine
Nesavesno pružanje veterinarske pomoći
Član 271.
(1)Veterinar ili ovlašćeni veterinarski radnik koji pri pružanju veterinarske pomoći prepiše ili primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja ili uopšte nesavesno postupa pri lečenju životinja i time prouzrokuje uginuće životinja ili drugu znatnu štetu,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
(2)Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
Proizvodnja štetnih sredstava za lečenje životinja
Član 272.
(1)Ko proizvodi radi prodaje ili stavlja u promet sredstva za lečenje ili za sprečavanje zaraze kod životinja koja su opasna za njihov život ili zdravlje,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2)Ako je delom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano uginuće životinja ili druga znatna šteta,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
(3)Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
Zagađivanje hrane i vode za ishranu odnosno napajanje životinja
Član 273.
(1)Ko kakvom škodljivom materijom zagadi hranu ili vodu koje služe za ishranu ili napajanje životinja i time dovede u opasnost njihov život ili zdravlje,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2)Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko kakvom škodljivom materijom zagadi vodu u ribnjaku, jezeru, reci ili kanalu ili poribljavanjem iz zaraženih voda prouzrokuje opasnost za opstanak riba ili drugih vodenih životinja.
(3)Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog člana prouzrokovano uginuće životinja ili druga znatna šteta,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
(4)Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci
Predlažem da tema ide u LOCK...
Iz razloga što se od početka ili od postavljanja ove teme nije sankcionisalo(brisanje,upozorenje)onima koji krše zakon.Pojedini moderatori koji mogu i imaju dužnost da to rade čak naprotiv,puštaju da "pojedinci"(vidno kršeći zakon)i dalje pišu post-za-postom.
Tema psi lutalice... sta sa njima???je trebala u startu biti obrisana jer je direktan poziv na neku vrstu "kršenja zakona"...
[ dmauka @ 25.06.2007. 09:15 ] @
@deki77
Izvini, ali ne bih se slozio sa tobom. Ukoliko ispratis sve postove, videces da je ovde pre rec o clanovima 19., 20.,21. a tvoj stav bi pre bio objasnjen clanom 34. ... sve u svemu, zacin C
Da se razumemo, ja sam protiv eliminacije po kratkom postupku ali nisam primetio da je iko ovde govorio o mucenju i bespotrebnom ubijanju, vec samo o samoodbrani (sa prosirenjem na nemogucnost spavanja).
@ pajaja
Zar pitanje upuceno Miskovicu o stanju u drugim zemljama nije osnov od koga bi mogli da pocnemo pronalazenje resenja za nas?
[ X Files @ 25.06.2007. 09:18 ] @
Citat:
Statisticki, verovatnoca da te napadne pas je oko 1000 puta manja od verovatnoce da te napadne covek, tako da je mozemo zanemariti. Takodje, broj napada sa smrtnim ishodom je oko 1000 puta veci od strane coveka nego od strane psa.
Mene su u životu napala:
* 3 pasa i 1 čopor pasa (od ona 3 napada pojedinačnih pasa, 2 su me ujela. Od čopora sam se nekako strpljenjem odbranio)
* 1 čovek (nikada me ni jedan čovek nije fizički ujeo)
Tako da te statistike, ma koliko bile tačne kada se 'sprčkaju' na 130,000,000,000 Kineza (od kojih psi beže, da ne bi završili u loncu) ništa ne govore.
Umesto mišljenja, evo jedan konkretan slučaj u mojoj zgradi, pa svako neka donese svoj sud (i zamisli šta bi uradio):
Situacija:
* Kontejner za đubre (onaj starinski, veliki) se nalazi 10m od ulaznih vrata u stambenu zgradu (nema šanse da bude negde dalje, ili negde drugde)
* Zgrada kao zgrada, puna je dece svih uzrasta
* Oko tog kontejnera se zbog hrane sakupljaju psi lutalice, ne samo veličine pekinezera nego i veličine rotvajlera.
* Ljudi (i deca) bacaju smeće u kontejner, u kome (ili iza koga) se već nalaze neki psi koji jedu to što su pronašli
* Ti psi (1 do 10 u čoporu) uglavnom nisu opsani, ali dođe neko doba godine kada čak i odrasli moraju da nose barem štapove u ruci.
Slučaj:
* Dete (1 razred) odlazi ujutru samo u školu koja se nalazi neposredno pored zgrade, i baca smeće
* Napadaju je psi, i ujedaju.
* U pomoć su pristigli slučajni prlaznici
Otac detata:
* Bolnica (tetanus, psiholog)
* Opština (prijavljuje slučaj zahtevajući da se ti psi uklone zbog agresivnosi, gde su mu rekli da po nekom međunarodnom zakonu nemaju pravo ništa da urade, čak ni da zovu šintere !?) BTW: Nekada je postojala neka šinterska ekipa iz Smedereva koja je povremeno odvodila pse.
Epilog (otac detata):
* TT-jac, i jednog od tih pasa koji je bio kolovođa više nije bilo među živima.
O napadima pasa (i ujedima) u gradskom parku u Požarevcu neću ni da govorim. Tamo garantujem niko svoje dete ne bi odveo da slobodno trči (mislim kad dođe taj neki deo sezone kada su psi jako agresivni, a ne znam kad je to - ne razumem se).
[ flylord @ 25.06.2007. 10:48 ] @
Citat: X Files: Mene su u životu napala:
* 3 pasa i 1 čopor pasa (od ona 3 napada pojedinačnih pasa, 2 su me ujela. Od čopora sam se nekako strpljenjem odbranio)
* 1 čovek (nikada me ni jedan čovek nije fizički ujeo)
Epilog (otac detata):
* TT-jac, i jednog od tih pasa koji je bio kolovođa više nije bilo među živima.
Hmm, mene je u zivotu napalo preko 30 ljudi (mrzi me da sada brojem bas sve), nijedan pas (ne racunam pokusaje napada ali je to uvek bilo kad je gazda tog psa bio tu, tako da nisu bili lutalice). Od tih ljudi, kolko se secam, za 2 dvojicu sam siguran da su me i ujeli. Da li treba da napravim isti epilog kao taj otac sa TT-jcem?
Sem jedne osobe, sve ljude koje znam da su napali psi, imali su napad od strane psa koji nije lutalica. Cesto je i gazda bio tu. Na primer, ja sam zamalo imao okrsaj sa jednim pit bulom i sa jednim rotvajlerom.
naravoucenije: treba da ubijam ljude kad god me napadnu?
A imam par drugara koji su isprebijani od strane lokalnih bandi. Da li TT-ejac treba da radi? Ili u mom slucaju borbena sekira ili macheta?
[ DaliborP @ 25.06.2007. 11:09 ] @
Citat: flylord: Hmm, mene je u zivotu napalo preko 30 ljudi
Bas si omiljen u drustvu :))) Nezgodan kad popijes?
Salim se, mislim da covek iznad nije pozivao na ubijanje lutalica pistoljem vec je samo ispricao pricu i kako je doslo do upotrebe istog.
Covek je upotrebio pistolj, ocigledno je bio jako besan em zbog opasnosti za dete em zbog neazurnosti vlasti. Ne verujem da bi zbog slicnog slucaja pucao na coveka, ali evo, recimo da nije ubio tog psa, sta mu preostaje? Da se odseli negde gde ih nema? Da prati klinca u skolu svaki dan sa palicom? Sta predlazes?
Opet glupo je usporedjivati sad svaciju zivotnu pricu, evidentno je da lutalica ima i da napadaju ljude i to niko ne moze da ospori.
Verujem da ima srecnika kao sto si ti da nisi imao takve susrete, ali opet to nije dokaz.
[ flylord @ 25.06.2007. 11:30 ] @
Naravno, moja prica apsolutno nije relevatna. Samo je poenta da ne dolazi non stop do napada pasa, a kako su neki predstavili ovde a temi, ispada kao da imamo invaziju pasa ljudozdera koji jedu malu decu. Jos samo da proglasimo vanredno stanje.
Poenta je sto neki nece ovde da prihvate. Ubijanjem se nista nece postigne. Moze samo kontrolom i popisom pasa i vlasnika. To nisu divlji psi pa da su dosli iz divlje prirode.
Neko je dobar deo tih pasa pustio na ulicu. I te ljude treba ostro kazniti, i to objaviti. Da svi znaju da mogu biti kaznjeni.
Tek tako moze da se drasticno smanji broj lutalica.
btw, da li je neko gledao "Ptice" od Hickoka? Sta ako nas napadnu golubovi i vrapci. Ocete njih sa nekom zemlja-vazduh raketom da gadjate
[ X Files @ 25.06.2007. 12:25 ] @
flylord, znaš ti i bolje od toga ;)
Naravno da smatram da *ne* treba koristiti oružje, niti u slučajevima agresivnih pasa, niti u slučajevima konfilkata sa ljudima.
Lično, niko od moje najbljiže familije (uključujući i mene) nema oružje. Odavno smo zaključili da je bolje oružje *preventivno* nemati, jer u afektu svašta čovek može da uradi u trenutku, pa da se posle na tenane kaje godinama.
Gore je opisan je realan (i vrlo ekstreman i bizaran) slučaj oca koji ne može niti jednim kulturnim načinom (obraćenjem nadležnim službama) da reši problem, tj. da osigura svoje dete od budućih potencijalnih napada tih *istih* agresivnih pasa koji kruže oko zgrade svakodnevno. Svako dete barem 10 puta dnevno mora da prođe pored tog opasnog rejona. Ne postoji invazija pasa, ali postoje mesta gde oni kruže, gde se kreću i tu je opasno. Nemoj mi molim te još pričati kako to nije tačno. Sad imam želju da ti ispričam slučaj gde su se stacionirale 100-tine zadihanih i uplašenih pasa lutalica koje su 'bežale' od mase ljudi iz povorke sa sahrane SM, ali mi verovatno ne bi verovao. Nije ni bitno.
Agresivnog čoveka možeš da prijaviš - dođe policija, a agresivnog psa *nemaš* kome da prijaviš, jer ih štiti neki zakon. Drugim rečima, pas ima pravo da te ujede i da ne odgovara.
Ne znam da li imaš dece, ali ko ima svoje dete dobro zna da u čoveku roditelju proradi neka 'životinja' i naprosto i život će staviti na kocku da zaštiti porodicu. Ne može čovek doveka da zadužuje komšiluk da ispraćaju/sačekuju decu niti da oni nose motke u rukama.
Stvarano flylord, ni jedno dete nije napadnuto od čoveka u mojoj zgradi, ali od pasa vrlo često. Ako ne napadnuto, kllinci barem odlože ulazak u zgradu dok se psi negde sami ne povuku. To je najviše što mogu da urade ukoliko primete agresivne pse.
Iako nemam ama baš ništa protiv pasa, iako znam kako bih se lično odbranio od psa, iako nemam strah od pasa, ne bih ni pod *tačkom razno* dozvolio da moje maloletno dete strahuje kako će ući u zgradu ili iz nje izaći, pri čemu nadležni organi nemaju nadležnost.
Svi mi živimo sa rizicima i to je OK. Bolesno bi bilo svega se plašiti i praviti neki mit. Ali agresivni psi po Požarevcu uopšte nisu stvar sreće ili nesreće - nego vrlo konkretan problem.
Moj ujak (1930 godište) iz zgrade izlazi sa nekim štapovima koji mu stoje iza vrata. Nije on ništa utripovao, prosto ne želi da ga napadne/ujede pas.
[ broker @ 25.06.2007. 12:37 ] @
Na mene je rezalo i kevtalo mnogo ljudi i pokoji pas. Uglavnom sam ih ignroisao i nije bilo problema :)
[ renne @ 25.06.2007. 17:32 ] @
Mene je pre dve godine ujeo pas dok sam vozio bicikl, lezao je, ja sam prolazio, on je jednostavno skocio na mene i ujeo me.
[ Emil Ranc @ 25.06.2007. 19:25 ] @
Mene su pre godinu dana pojurila dva psa dok sam bio na biciklu. Srećom, nakon nekih 100-200 metara su odustali. Valjda sam im izašao iz teritorije :)
Inače, to sam primetio, pas često hoće da te pojuri ako si na biciklu i vrtiš pedale. Dakle, dok prolaziš pored psa ne treba da vrtiš pedale :)
[ abishai @ 25.06.2007. 20:10 ] @
Citat: Opština (prijavljuje slučaj zahtevajući da se ti psi uklone zbog agresivnosi, gde su mu rekli da po nekom međunarodnom zakonu nemaju pravo ništa da urade, čak ni da zovu šintere !?)
E o ovome ja pricam, zato i mrzim ta udruzenja za zastitu, jer su se izborili za zakone koji stite u ovom slucaju te lutalice, ali nisu NISTA uradili povodom njih, nisu ih uopste sklonili sa ulice, zastitili su ih i ostavili na ulici, a sta je sa nama LJUDIMA ?
A posto sam i ja iz Pozarevca veoma dobro znam kakvo je ovde stanje sa tim lutalica i ovo sto je X Files ispricao je istina i nazalsot ovde ima MNOGo takvih slucajeva, ja sam vec naveo par iz moje okoline i ljudi koje odlicno poznajem ukljucujuci i sebe.
[Ovu poruku je menjao abishai dana 25.06.2007. u 21:24 GMT+1
edit: izbacen flamebait
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 25.06.2007. u 22:52 GMT+1]
[ milke @ 25.06.2007. 21:17 ] @
Požarevac - kuku majko!
Ono nije normalno! Tamo ima toliko lutalica, svuda, baš SVUDA, da je to neverovatno. Napadi na ljude, odnosno najčešće decu, su svakodnevna pojava. Za 10 dana boravka sam čuo za 7-8 slučajeva samo u komšiluku (u dva slučaja i prisustvovao, jedan gledao sa terase, od drugog bio udaljen 30 metara, oba u sred dana). Recimo, gomila pasa leži po trotoaru, ne diraju te, ali ne možeš da prođeš, a čik im prođi na par metara. Ljudi prelaze na kolovoz. Nisam mogao da verujem da se u se sred jebenog grada mučim da nađem neki kamen, ne bi li mi se našao za ne daj Bože. Vraćam se noću iz grada (čak nije ni bilo kasno, oko 23:00), u nadi da ću imati prijatnu šetnju, a čopori se nadmudruju, jedan u jednom, drugi u drugom delu ulice. Pa onda trk (valjda napad) jednog čopora na teritoriju drugog... samo vidiš kako 20-ak pase trči ka tebi, znaš da im nisi ti cilj, ali nikada nisi siguran da nećeš biti kolateralna šteta, a možda uz put i promene cilj napada :-) Sve to uz zaglušujući lavež, oni nesrećnici u zgradama verovatno sami sebe ne čuju dok razgovaraju. O spavanju i da ne pričam. Par minuta kasnije, drugi čopor "uzvraća udarac"...
Ne znam, ja sam za bilo kakvo humano rešenje, nisam ni za ubijanje, a kako bih tek bio za mučenje životinja, ali da se sa onim svakodnevno srećem duži vremenski period (meseci, godina?) gotovo sigurno bih promenio mišljenje što se odstranjivanja tiče. Želeo bih da ih nema (ili bar ne toliko) bez obzira na metod. Iskreno.
[Ovu poruku je menjao milke dana 26.06.2007. u 01:10 GMT+1]
[ nkrgovic @ 25.06.2007. 21:20 ] @
Citat: X Files: flylord, znaš ti i bolje od toga ;)
Gore je opisan je realan (i vrlo ekstreman i bizaran) slučaj oca koji ne može niti jednim kulturnim načinom (obraćenjem nadležnim službama) da reši problem, tj. da osigura svoje dete od budućih potencijalnih napada tih *istih* agresivnih pasa koji kruže oko zgrade svakodnevno. Svako dete barem 10 puta dnevno mora da prođe pored tog opasnog rejona. Ne postoji invazija pasa, ali postoje mesta gde oni kruže, gde se kreću i tu je opasno. Nemoj mi molim te još pričati kako to nije tačno. Sad imam želju da ti ispričam slučaj gde su se stacionirale 100-tine zadihanih i uplašenih pasa lutalica koje su 'bežale' od mase ljudi iz povorke sa sahrane SM, ali mi verovatno ne bi verovao. Nije ni bitno.
Agresivnog čoveka možeš da prijaviš - dođe policija, a agresivnog psa *nemaš* kome da prijaviš, jer ih štiti neki zakon. Drugim rečima, pas ima pravo da te ujede i da ne odgovara.
Citat: abishai: E o ovome ja pricam, zato i mrzim ta udruzenja za zastitu i sl. sranja, jer su se izborili za zakone koji stite u ovom slucaju te lutalice, ali nisu NISTA uradili povodom njih, nisu ih uopste sklonili sa ulice, zastitili su ih i ostavili na ulici, a sta je sa nama LJUDIMA ?
A posto sam i ja iz Pozarevca veoma dobro znam kakvo je ovde stanje sa tim lutalica i ovo sto je X Files ispricao je istina i nazalsot ovde ima MNOGo takvih slucajeva, ja sam vec naveo par iz moje okoline i ljudi koje odlicno poznajem ukljucujuci i sebe.
A tek sto imamo odvratne zakone o zastiti tih ljudi, da ti je to da znas... Ne mozes im nista. Napiju se, budale, deru se, prave cirkus, tuku ljude po ulici, i nista... Mozes da ih prijavis, a policija ti se nasmeje... Grozno... Na kraju se zavrsi tako sto saznaju da si ih prijavio, pa se vrate da tebe, namenski, kinje.
Shvati, ljudi su, na zalost, mnogo dobro zasticeni. Na zalost jer su sa njima zasticeni i razni ne-ljudi. A kad ubijes necoveka moras na robiju, dok kad ubijes psa nikom nista. Plus, tog psa je neko izbacio na ulicu, dok je taj necovek sam izasao. Jedini je problem u tome sto kad neka pijana budala pretuce nekoga to nije vest, jer se desava svaki dan po 100 puta u ovoj zemlji, dok pas ujede nekog jednom ili par puta u godini, to jeste vest. Niko ne stiti decu kad ih tuku pijani roditelji, nego cak pricaju da je to "olaksavajuca okolnost" jer je pijan, a svi ih stite od pasa... A mnogo vise dece svakoga dana pretuku pijani (ili trezni, samo poremeceni) roditelji, dok psi ujedu jedno ili dva godisnje.
[ milke @ 25.06.2007. 21:39 ] @
Citat: nkrgovic: Niko ne stiti decu kad ih tuku pijani roditelji, nego cak pricaju da je to "olaksavajuca okolnost" jer je pijan, a svi ih stite od pasa... A mnogo vise dece svakoga dana pretuku pijani (ili trezni, samo poremeceni) roditelji, dok psi ujedu jedno ili dva godisnje. Ali vi izvrćete tuđe reči i zamenjujete teze. To što neku nesrećnu decu tuku pijani (a i trezni) roditelji znači da i svi ostali (normalni roditelji) treba da ostave svoju decu bez zaštite? Pa kada ih napadne/ujede pas, kada nema smelosti da prolazi određenim ulicama ili njihovim delovima, a ti mu reci "šta da ti radim sine, sačekaj da porasteš, pa ćeš možda naučiti kako da se braniš, a i bićeš veliki/a, pa će se psi bojati tebe (osim ako ih nema 10-ak i više). A do tada, strpi se i trpi."
[ abishai @ 25.06.2007. 23:19 ] @
samo cu citirati jer ja kao i mnogi odavde (PO) dele potpuno isto misljenje
Citat: Ne znam, ja sam za bilo kakvo humano rešenje, nisam ni za ubijanje, a kako bih tek bio za mučenje životinja, ali da se sa onim svakodnevno srećem duži vremenski period (meseci, godina?) gotovo sigurno bih promenio mišljenje što se odstranjivanja tiče. Želeo bih da ih nema (ili bar ne toliko) bez obzira na metod. Iskreno.
[ dmauka @ 26.06.2007. 08:07 ] @
Citat: abishai: E o ovome ja pricam, zato i mrzim ta udruzenja za zastitu, jer su se izborili za zakone koji stite u ovom slucaju te lutalice, ali nisu NISTA uradili povodom njih, nisu ih uopste sklonili sa ulice, zastitili su ih i ostavili na ulici, a sta je sa nama LJUDIMA ?
Eto, posle se neko buni oko izvrtanja reci...
Drustvo za zastitu ZIVOTINJA je Drustvo za zastitu ZIVOTINJA...ljudi se okupili, organizovali i na zakonski nacin dosli do toga da se donese par clanova zakona kojima se sprecava mucenje i bespotrebno ubijanje...sprecili da pijana bagra vezba streljacke sposobnosti na vezanim psima...sprecili da se otvoreno propagiraju i organizuju borbe pasa (vlasnika koji sami ne smeju na crtu pa guraju pse umesto njih)...sprecili da u kafileriji pse poluzive spaljuju...ali ti ljudi su sve to odradili po zakonu! Nadjite mi clan programa bilo kog udruzenja u kome stoji da niko ne sme da povredi bilo koju zivotinju u svrhu licne odbrane ili odbrane drugog ljudskog lica!?
Roditeljima je izgleda dovoljno da im neki sluzbenik opstine koga mrzi da se krece i dise a kamoli da radi svoj posao kaze kako postoji "neki tamo evropski zakon" !?!?! Aloooo bre, kakav "tamo neki" ?!?! GLUPOST2 ! Evopski zakoni ne vaze u nasoj zemlji! Samo zakoni nase zemlje vaze u nasoj zemlji! Jos uvek! To sto se nekome ne radi njegov posao, ne znaci da je sve tako kako on kaze da jeste! Osim ako je taj neko tolika "vlast" u svom gradu da moze da radi sta hoce. A to moze da radi dok mu se dozvoljava da to radi...
Uostalom, sva ta udruzenja imaju predloge programa kako ukloniti pse lutalice sa ulice samo to jos nisu uspeli da izguraju pred zakon...ocigledno nekoga u vlasti nije briga sta se desava sa gradjanima...nemoj da dozvoljavas da tvoj opravdani protest neko usmerava na pogresnu stranu...
Ko sprecava bilo koga da organizuje Drustvo za zastitu male dece od napada agresivnih pasa i da zakonski dozvoli da se gradjani sami obracunavaju sa psima lutalicama? Niko. Samo, ovako ispada da ljubitelji pasa mnogo vise vole i brinu o svojim ljubimcima nego roditelji o deci. Zasto neki roditelj ujedenog deteta nije seo pa se raspitao koliko jos ima roditelja kojima su deca napadnuta od strane lutalica, pa naprave udruzenje pa animiraju prijatelje i poznanike da prosire krug onih koji zele da se problem brze resi pa pritisnu prvo lokalnu vlast pa dalje...mislite da je bilo koje udruzenje za zastitu zivotinja juce napravljeno i odmah se vlast prihvatila izmene zakona? pa ne ide to tako...ali lakse i brze je biti Klint Istvud...mislim, svi vi koji opravdavate to sto je komsija potegao TT-jac, jeste li pozvali organe reda i mira da provere da li komsija ima dozvolu za drzanje, nosenje i upotrebu oruzja? I kako znate da taj isti komsija, kada mu dete kaze da ga je vas mali udario, nece uzeti taj isti TT i "resiti" problem tako sto ce ga uperiti u vase dete?
Poenta vica je da se pronadje nacin da se nateraju odgovorni (gradska vlast) da pocnu da primenjuju 1. zakon , 2. propise , 3. preporuke. Tek tada ce se ovo pitanje pomeriti sa mrtve tacke. Do tada, ujedi, pistolerosi, idi idi nesanice....
[ rmilosh @ 26.06.2007. 10:59 ] @
[ X Files @ 26.06.2007. 19:03 ] @
U vezi Požarevca.
@abishai
Citat:
Šetajući ulicom Lole Ribara (od Medicinske škole prema vatrogasnom domu) ima neka mesara na pola puta. Tu je nekada ležao jedan poprilično veliki pas i nonšalantno dremao na ulici. Kada sam ga prošao nekoliko metara, zajurio se i ujeo me u predelu zadnje lože. Nisam uopšte stigao da odreagujem. Kasnije sam saznao da je taj džukac ujeo ko zna koliko ljudi na to istom mestu. Mučki, s leđa, bez prethodnog režanja, bez i jednog jedinog prethodnog povoda.
Sledeći put (nakon par meseci) išao sam sa jednim kolegom tom istom ulicom. Videli smo psa kako leži na istom mestu, samo što ja nisam bio 100% siguran da li je to onaj "moj". Ali, bili smo oprezni. Kada smo ga prošli par koraka, pas se zaleteo da ujede, ali smo se na sreću okrenuli ka njemu i sve je prošlo sa režanjem.
Po meni, taj pas je opasan po ljude.
Kome se obratiti i šta očekivati?
[ pctel @ 26.06.2007. 22:37 ] @
Citat: Stvarano flylord, ni jedno dete nije napadnuto od čoveka u mojoj zgradi, ali od pasa vrlo često.
Mislim da se napadi ljudi cesto zanemaruju. Vidim ovde neki tvrde da ih nikada nije napao covek, znaci oni ne znaju ni sta je pesnica, ni sta je samar, a sto da se drzimo samo fizickih napada ekvivalentnih ujedanju, tu su i verbalni napadi ekvivalentni lajanju - vredjanje, psovanje, zafrkavanje, podsmevanje... neke ovde kad pitate tvrde da ne znaju kako ista od toga izgleda, a kad pas zalaje, to pamte godinama. Koleginice koje se nocu pesice vracaju sa posla skoro svakog dana mi pricaju o verbalnim napadima ljudi, mi ostali ih slusamo i ne slusamo, znaci na jedno uvo udje, na drugo izadje, niko ne kaze da bi trebalo nesto konkretno preduzeti. Da ne pomislite pogresno, ne govorim samo o ljudima ulicarima, vec i onima koji zaustavljaju skupoceni automobil kako bi napali devojku koja sama nocu zeli samo da ode kuci. Medjutim, ako neka kaze kako je na nju zalajao pas, e tu se obavezno nadje neko ko komentarise nesto tipa "tu gamad treba potamaniti"... Zasto je to tako - pa upravo zato sto su napadi ljudi 1000 puta cesci i smatraju se normalnim, a napad psa je nesto nesvakidasnje i smatra se totalno nenormalnim i neprihvatljivim.
Pomenuo si da imas dete. Uporedi i opisi iskreno kakav bi utisak na tebe ostavilo da dete dodje razbijenog nosa (od strane druge dece) ili sa ujedom psa na ruci/nozi? Sigurno na to dvoje ne gledas bas isto?
Citat: Na mene je rezalo i kevtalo mnogo ljudi i pokoji pas. Uglavnom sam ih ignroisao i nije bilo problema :)
Takodje. Mada kod mene ima ljudi koji su mi naneli veliki psihicki bol.
@milke
Pomenuo sam ranije da psi imaju svoju korisnu ulogu, ali sve treba da ima svoju meru, ako ih ima zaista toliko koliko kazes, onda je situacija totalno drugacija nego u beogradu gde copor veoma retko mozes da sretnes (uglavnom se zna gde) i kad ga sretnes nema vise od 3-4 psa.
[ milke @ 27.06.2007. 00:10 ] @
Citat: pctel: @milke
Pomenuo sam ranije da psi imaju svoju korisnu ulogu, ali sve treba da ima svoju meru, ako ih ima zaista toliko koliko kazes, onda je situacija totalno drugacija nego u beogradu gde copor veoma retko mozes da sretnes (uglavnom se zna gde) i kad ga sretnes nema vise od 3-4 psa. Zaista nemam nameru da preterujem. Ne znam, možda se meni samo čini, jer duže nisam bio. Bilo je, naravno, lutalica u PO uvek, uglavnom bezopasnih solo igrača, a bilo je i mesta gde se okupljaju čopori (problem je što su dva mesta u komšiluku za koje znam praktično pored ulaza zgrada i garaža, te se ne mogu izbeći, a noću ih ima dosta, sada više nego ikada, požarevljani znaju na koja mesto mislim ako kažem betonjerka i samomarket, a to je u ulici Čede Vasovića, dakle glavna široka ulica kojom se iz Beograda ide za centar grada), međutim ovako, bar se meni čini, nije bilo nikada. Pa kažem, da tražio sam kamenicu, što nikada ranije nisam radio. Izgleda mi da situacija tamo polako izmiče kontroli. Ne kažem da treba organizovati hajku na pse lutalice, ali mislim da je ta ideja sve više prisutna u glavama mnogih požarevljana.
[ abishai @ 29.06.2007. 14:37 ] @
@X Files
Citat: Šetajući ulicom Lole Ribara (od Medicinske škole prema vatrogasnom domu) ima neka mesara na pola puta. Tu je nekada ležao jedan poprilično veliki pas i nonšalantno dremao na ulici. Kada sam ga prošao nekoliko metara, zajurio se i ujeo me u predelu zadnje lože. Nisam uopšte stigao da odreagujem. Kasnije sam saznao da je taj džukac ujeo ko zna koliko ljudi na to istom mestu. Mučki, s leđa, bez prethodnog režanja, bez i jednog jedinog prethodnog povoda.
Sledeći put (nakon par meseci) išao sam sa jednim kolegom tom istom ulicom. Videli smo psa kako leži na istom mestu, samo što ja nisam bio 100% siguran da li je to onaj "moj". Ali, bili smo oprezni. Kada smo ga prošli par koraka, pas se zaleteo da ujede, ali smo se na sreću okrenuli ka njemu i sve je prošlo sa režanjem.
Po meni, taj pas je opasan po ljude.
Kome se obratiti i šta očekivati?
To je sigurno taj, veliki zuti kreten. On se seta tu i po Kosancicevoj itd. to je taj njegov deo. Napada bez ikakvog razloga, ne plasi se i ne gleda koga napada.
Inace ne vredi nikome da se obratis, treba ga ubiti sto ce ga i snaci kad tad sigurno.
Inace sam poslao gospodi iz ORCA mail i rekao im da mi kazu sta da radim, objasnio sam im situaciju (veoma uljudno) i pitao za pomoc, posto sintere nemamo, a eto da budem "human" pre opcije "ubiti ga" da li postoji neka... ono je smesno sta su oni meni poslali. Oni su meni poslali da organizujem ovde udruzenje, da saljem pisma opstinarima da nam odobre to udruzenje (sta vec) neke stvari koje ih kao prvo uopste nisam pitao, za koje nemam ni vremena ni para, a konkretan odgovor koji sam zatrazio uopste nisam dobio, nijednog trenutka mi nisu rekli koga da kontaktiram ko bi mogao da skloni tog psa sa ulice, vec su napricali neke gluposti...
Stvarno imam utisak da su ta udruzenja tu da nas drndaju i da su to vecinom ljudi (kao sto sam vec napisao) koji imaju neki zesci problem i onda su im zivotinje bitnije od ljudi.
Ne postujem ih i ne volim ih ne zato jer su to "ljubitelji zivotinja" (daleko od toga, i ja sam ljubitelj istih), vec zato jer im je stav bukvalno, ali bukvalno - ujede te pas - "pa...?", sutnes psa "ququ, lele, treba ga ubiti, to je divljak, to je idiot, zamislete za sta je sposoban taj sve, ubice nekoga...."
Onda kao sto se vec videlo ovde na temi, procitaj postove od nekih i videces na sta mislim, kada neko spomene ljude ovi su u fazonu "pa sta?", a kada neko spomene dzukele, to su odjednom najmilija, najlepsa, najmirnija, najbolja itd... bica na celom svetu. I sami su rekli da su uglavnom imali konflikte sa ljudima, a ne zivotinjama, tako da nije ni cudo sto su takvi, samo sto nazalost zakon im sve vise popusta.
[ dmauka @ 01.07.2007. 19:57 ] @
Citat: abishai:
Inace sam poslao gospodi iz ORCA mail i rekao im da mi kazu sta da radim, objasnio sam im situaciju (veoma uljudno) i pitao za pomoc, posto sintere nemamo, a eto da budem "human" pre opcije "ubiti ga" da li postoji neka... ono je smesno sta su oni meni poslali. Oni su meni poslali da organizujem ovde udruzenje, da saljem pisma opstinarima da nam odobre to udruzenje (sta vec) neke stvari koje ih kao prvo uopste nisam pitao, za koje nemam ni vremena ni para, a konkretan odgovor koji sam zatrazio uopste nisam dobio, nijednog trenutka mi nisu rekli koga da kontaktiram ko bi mogao da skloni tog psa sa ulice, vec su napricali neke gluposti...
Zasto je toliko tesko shvatiti da je ORCA (i bilo koja druga organizacija za zastitu zivotinja) GRUPA GRADJANA ?!?! Nemaju oni nikakvu izvrsnu moc da bilo sta preduzimaju osim na dobrovoljnoj bazi! Ljutis se na ORCU i "ljubitelje zivotinja" a ne ljutis se na svoju opstinsku vlast koja je PO ZAKONU duzna da RESI TVOJ problem??? I kada ti GRUPA GRADJANA da odgovor koji jedino i mogu da ti daju PO ZAKONU tebi je to nedovoljno? A kada ti opstinari kazu da to nije njihov problem, da ima tamo neki zakon i sl. gluposti ti kazes "u pravu ste, hvala lepo, izvinite sto sam smetao, necu nikad vise..."?? Imas rodjake u opstini? Ti radis u opstini? Pasenog od kuma je inspektor pa nije red da se zameras?
Posao ORCA je da ZASTITI zivotinje, ne da resava probleme gradjana. Ti placas porez koji zavrsava u dzepovima ljudi na vlasti. Oni su duzni da ti rese problem, ne neka Orca, ili bilo koje drugo udruzenje.
Morate neke stvari da shvatite sami a ne da dozvoljavate da vas neko navodi na pogresne adrese...znam ja da ima opstinara koji ce ti reci "eno ti udruzenja za zastitu zivotinja pa se njima zali!" i ti odmah saljes mail udruzenju??? Pa ti si idealan korisnik usluga opstinskih sluzbi...
Po toj logici stvari, hajde ti meni kazi kako da zaradim 1.000.000 evra...a ako mi ne kazes, ima da te napadam i da te blatim po forumima...
[ abishai @ 01.07.2007. 20:22 ] @
Izvini molim te sto sam te TOLIKO uvredio posto vidim da si i sam u istoj organizaciji.
Citat: Po toj logici stvari, hajde ti meni kazi kako da zaradim 1.000.000 evra...a ako mi ne kazes, ima da te napadam i da te blatim po forumima...
Ajde ne .... da ne kazem sta.
[ dmauka @ 01.07.2007. 21:13 ] @
Citat: abishai: Izvini molim te sto sam te TOLIKO uvredio posto vidim da si i sam u istoj organizaciji.
Da bi me uvredio, trebalo bi da mi je bitno sta ti i kako razmisljas...prema tome, nisi me uvredio.
Citat: Ajde ne .... da ne kazem sta. Kucno vaspitanje? Brzo kod mame i tate da ti vrate pare za kulturu...
[ Marko_L @ 03.07.2007. 16:10 ] @
Evo, upravo dok ovo pišem u mom dvorištu obitava džukac koji je verovatno rešio da malko proširi svoju teritoriju. Objava proširenja teritorije je takođe uspešno obavljena pokušajem ujedanja moje devojke koja se vraćala iz prodavnice kada je naletela na njega u sopstvenom dvorištu. Pa sam čisto hteo da pitam vas zaštitnike kako se na kučećem kaže "Molim vas napustite objekat", pre nego što iskoristim oprobanu metodu zašiljenog štapa i kamenčuge. Uzgred, starokučeći jezik tipa "Čibe" ne pomaže, već sam probao.
[ dmauka @ 04.07.2007. 07:50 ] @
Hajde, kad nece niko...
Da zanemarimo cinjenicu cije je dvoriste (tvoje ili tvoje devojke), mada bi sve to moglo da se odrazi na verodostojnost price, ja licno bih ti preporucio da ne glumis ono sto nisi vec da se ponasas u skladu sa onim sto jesi, tj. da se ne trudis previse da ucis novokuceci jer svi mi imamo svoja ogranicenja i dobro je kada je covek svestan istih. Naime, starokuceci se ucio do 5.10.2000. a posto pomenuti pas verovatno ima manje od 7 godina, isti ne poznaje posto su razlike drasticne (kako gramaticke, tako i u izgovoru).
Nego ti lepo odmah nadji komsiju koji je "patriotski" naoruzan do zuba i resavaj problem...
Kakvo pitanje, takav i odgovor
P.S.
Nego covece, gde ti zivis i sta nosis po dzepovima posto je ocigledno da si pravi magnet za lutalice zeljne ljudskog mesa???
P.S.S.
Sve ovo gore navedeno ne znaci da mi nije zao sto je tvoju devojku napao pas i ne znaci da ti ili ona ne smete da se branite.
[ rmilosh @ 04.07.2007. 08:56 ] @
@dmauka
Ti si neki filozof???
@Marko_L
Ma brate, motku jednu, pa raspali! Znas kad ce da pridje ponovo!!!!?
[ dmauka @ 04.07.2007. 12:18 ] @
Citat: rmilosh: @dmauka
Ti si neki filozof???
jok....vampir....si to u skoli ucio?
[ rmilosh @ 04.07.2007. 12:41 ] @
Citat: dmauka: si to u skoli ucio?
aha... sa tobom... samo se ne secas (mene)...
[ dmauka @ 04.07.2007. 13:33 ] @
Još jedno sudjenje zbog ubistva psa
Sreda, 4. jul 2007. 12:42
Posle prve presude u Srbiji za mučenje i ubistvo psa, sprsko pravosudje će u ponedeljak, 9. jula procesuirati i drugi takav slučaj.
Pred opštinskim sudom u Ljigu u ponedeljak počinje sudjenje Miroljubu Saviću iz sela Latković koji je optužen da je ubio psa vlasnice Dragice Stojković koji je mirno ležao ispred kuće pucajući mu u desno oko pri čemu je životinji "od siline udarca ispalo i levo oko, a glava mu se raspolutila", navedeno je u saopštenju Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama - ORCA.
Opisujući ovaj brutalan postupak, svedoci navode da je Savić potom telo psa vezao za branik automobila i vukao ga kroz naseljena mesta.
Sredinom maja Peti beogradski opštinski sud osudio je 32-godišnjeg Slobodana Plećaša na četiri meseca zatvora, uslovno na tri godine zbog iživljavanja nad pasom u Leštanima kod Grocke.
On je osudjen zbog toga što je 18. septembra prošle godine u Leštanima crnog psa mešanca prvo pretukao motkom, a zatim ga vezao antenskim kablom za kuku na zadnjem delu "juga" i vukao putem 300 metara!
Doberman povredio dvoje u Bačkoj Palanci
Sreda, 4. jul 2007. 14:00
Jedan doberman povredio je dve osobe u Bačkoj Palanci zbog čega je policija podnela krivičnu prijavu protiv vlasnika.
Kako se navodi u saopštenju novosadske policije, pas Nikole V. (48) je u Bačkoj Palanci ujeo dve osobe, od kojih je jedna maloletna, i naneo im lake telesne povrede.
Vlasnik psa se tereti za izazivanje opšte opasnosti.
Oštećenima je ukazana pomoć u Službi hitne medicinske pomoći u Bačkoj Palanci, a obaveštena je Veterinarska inspekcija koja bi trebalo da utvrdi da li je doberman zaražen besnilom.
[ Marko_L @ 04.07.2007. 14:05 ] @
Citat: Da zanemarimo cinjenicu cije je dvoriste (tvoje ili tvoje devojke), mada bi sve to moglo da se odrazi na verodostojnost price, ja licno bih ti preporucio da ne glumis ono sto nisi vec da se ponasas u skladu sa onim sto jesi, tj. da se ne trudis previse da ucis novokuceci jer svi mi imamo svoja ogranicenja i dobro je kada je covek svestan istih. Naime, starokuceci se ucio do 5.10.2000. a posto pomenuti pas verovatno ima manje od 7 godina, isti ne poznaje posto su razlike drasticne (kako gramaticke, tako i u izgovoru).
Nego ti lepo odmah nadji komsiju koji je "patriotski" naoruzan do zuba i resavaj problem...
Pa čini mi se da sam lepo napisao "u mom dvorištu", a devojka živi samnom, tako da je to i njeno dvorište. Ne vidim šta ti tu konkretno nije jasno. I kakvu verodostojnost priče ? Misliš da sam toliko dokon da ponovo pokrećem temu na koju nisam odgovarao par dana, tako što ću da dođem sa izmišljenom pričom ? Dakle, ja sam juče imao realan problem sa psom lutalicom i to u sopstvenom dvorištu koje valjda nije javna površina, pa da tu može da se šeta ko kako hoće, a ti tu meni nešto filozofiraš i pominješ naoružane komšije i starost psa. Mene ne interesuje da li taj pas ima manje od 7 godina, da li je slep pa je pomešao moje dvorište sa ulicom, da li se uplašio kada je naišla moja devojka, pa tako reagovao... on je ugrozio moju bezbednost na mom privatnom imanju. Šta bi bilo da mi je dete bilo tu ? I još ispada da bih ja prekršio zakon da sam ga roknuo i da bih odgovarao za to... čekaj, a ko bi odgovarao da je kojim slučajem ostvario nameru i ujeo mene ili moju devojku, pa još da je, ne daj Bože, došlo do nekakvih komplikacija ? Društvo iz ORCA možda ? Ne, nego ne bi niko... ono kao nema veze, pas je to, ujedanje mu je posao... Ne znam da li bi pre trebalo sklanjati pse sa ulica ili ove kvazi zaštitnike što donose takve zakone.
Citat: Nego covece, gde ti zivis i sta nosis po dzepovima posto je ocigledno da si pravi magnet za lutalice zeljne ljudskog mesa???
Ne znam da li si primetio, ali nisam jedini na ovoj temi koji je imao problema sa iznenadnim, ničim izazvanim, napadom. Jel svi mi nosimo po džepovima nešto što ne treba ? Ili jednostavno delujemo ukusno ? Možda je problem u tome što se tuširam svakodnevno, pa im delujem primamljivo. Možda treba da se kiselim jedno mesec dana, pa da počnu da beže od mene. Svašta.
Citat: Sve ovo gore navedeno ne znaci da mi nije zao sto je tvoju devojku napao pas i ne znaci da ti ili ona ne smete da se branite.
Hvala, ali ne sećam se da sam igde tražio tvoje sažaljenje ili dozvolu da se branim. Samo sam pitao da li postoji neka metoda koju mogu da iskoristim da isteram džukelu bez upotrebe sile. Pošto sam video da ne postoji (a ni ti u svojim postovima, pa ni ovom poslednjem, takođe nisi dao rešenje), morao sam da uzmem motku i da ga isteram. Izvinjavam se ako sam time povredio vaša osećanja.
[ dmauka @ 04.07.2007. 14:41 ] @
@Marko_L
...svasta sam hteo da ti napisem ali sam se predomislio
zelim ti lep zivot.(iako nisi trazio od mene da ti zelim bilo sta).
[ DaliborP @ 04.07.2007. 14:45 ] @
@dmauka, koja je svrha tvojih postova?
Da na svaki post ovde koji govori o napadu lutalice odgovoris cinicno sa "uzmite naoruzanje i ubijte psa"?
Cemu to vodi?
[ pctel @ 04.07.2007. 15:01 ] @
Citat: Marko_L: Evo, upravo dok ovo pišem u mom dvorištu obitava džukac koji je verovatno rešio da malko proširi svoju teritoriju.
Covek, ti nisi svestan koliko si ustvari srecan. To je samo pas, zamisli da zivis na Floridi, pa da ti u dvoristu obitava krokodil koji je verovatno resio da malko prosiri svoju teritoriju?! Citao sam na internetu da se ljudima to desi i da ne smeju da ga diraju vec moraju da zovu sluzbu za prenosenje krokodila, a dok oni njih nadju, pa dok ovi dodju, zna da prodje i po nekoliko dana.
Citat: Samo sam pitao da li postoji neka metoda koju mogu da iskoristim da isteram džukelu bez upotrebe sile.
Davno sam vidjao u oglasima nekakve elektronske rasterivace pasa (ima i za miseve, buba svabe, a americki vojnici imaju verziju i za ljude). Nisam probao koliko su efikasni.
Istrebljenju pasa. Pasa em sto ima manje nego ljudi, em sto su naoruzani samo sopstvenim zubima.
[ Marko_L @ 04.07.2007. 15:18 ] @
Citat: Covek, ti nisi svestan koliko si ustvari srecan. To je samo pas, zamisli da zivis na Floridi, pa da ti u dvoristu obitava krokodil koji je verovatno resio da malko prosiri svoju teritoriju?!
:)
E čoveka. A zamisli tek da živim negde u Africi, pa nagazim na kobru ili crnu mambu kad izađem iz kuće, ili naletim na nilskog konja dok idem po mleko, ili me pak pregazi slon kad se vraćam sa posla. Ali, ima tu jedna sitničica, ja ne živim tamo i nisam navikao da mi po dvorištu šetkaju nepozvane živuljke.
[ broker @ 04.07.2007. 15:55 ] @
Kera se vrlolako ratosiljas tako sto ga isprskas vodom. U vise navrata u situaciji kada se ker obrusio na mene a bio sam na bicikli, lepo uzmem bocu s vodom i poprskam ga. Beze ko opareni, svaki put. Valjda ne ukapiraju sta ih je snaslo.
[ dmauka @ 04.07.2007. 16:15 ] @
@DaliborP
A koja je svrha tvog pitanja? Smeta li ti samo moj cinizam ili cinizam uopste?
Ako je ovo prvo, onda imas gadan problem. Ako je ovo drugo, onda preformulisi pitanje. Da sam jedini koristio cinizam ... paaa, ne bih rekao.
Ako pogledas od pocetka temu i sve postove, i posle X dana jedini sam predlozio resenje. Da ti ne prepricavam sve redom, moraces da procitas.
I na kraju, ne znam sta je sporno, naslov teme je "psi lutalice...sta s njima?"....pa? koji je tvoj predlog?
Pogledaj post rmilosh-a sa http://www.elitemadzone.org/t266105-3-psi-lutalice-sta-sa-njima pa vidi sta je tema i ko je coveku odgovorio...
Kad vam kazem da ih ne dirate, svi se pojavite sa traumama iz detinjstva...kad vam kazem da ih pobijete, e, onda, sto ti nas teras da ih pobijemo...oce piski, nece piski, k`o mala deca...
Ja sam se mnogo puta susreo sa psom na ulici i nikada me nije ujeo...eto, izvinite sto me nije ujeo pa da i ja placem. (vidi, odoh opet u cinizam...)
P.S.
vidi sta sam nasao...
"Ova tema ustvari sluzi kao poziv za regrutaciju dobrovoljaca kojima ce biti podeljeno vatreno oruzje da bi u jednoj akciji pobili sve lutalice grada Beograda.
U nedostatku vatrenog oruzja zaduzivace se sekira ili palica. Deci ce biti dato kamenje.
A jedini si ti ovde da kazes da ne smemo tako. Svaka cast."
Znas coveka?
[ DaliborP @ 04.07.2007. 16:28 ] @
Kao i obicno izvlacis postove iz konteksta i koristis ih kako tebi odgovara.
Taj moj odgovor je samo docaravao koliko je tvoja prica suplja i koliko si uporno forsirao istu pricu da nije se moglo nista vise odgovoriti osim toga sto sam rekao.
A sad to radis ponovo.
Dakle, cim se neko pozali ti spominjes komsiju, verodostojnost price, naoruzanje i kako tebe nikad nije niko napao. Cak si i dosadan postao.
[ dmauka @ 04.07.2007. 16:51 ] @
Citat: DaliborP: Kao i obicno izvlacis postove iz konteksta i koristis ih kako tebi odgovara.
Taj moj odgovor je samo docaravao koliko je tvoja prica suplja i koliko si uporno forsirao istu pricu da nije se moglo nista vise odgovoriti osim toga sto sam rekao.
A sad to radis ponovo.
Dakle, cim se neko pozali ti spominjes komsiju, verodostojnost price, naoruzanje i kako tebe nikad nije niko napao. Cak si i dosadan postao.
Sta da ti kazem osim da si me odusevio snagom svojih argumenata i jos jednom dokazao da rupa na saksiji postoji.
Znas, kada meni neko dosadi, ja ne obracam paznju na njega. A kada budes u situaciji da odredjujes da samo "zanimljivi" postovi (jednoumlje na delu) budu u tvojoj nadleznosti, sigurno vise neces nista cuti od mene.
[ pajaja @ 04.07.2007. 18:09 ] @
Izgleda da je sve receno na ovu temu.
Ako neko ima dobar razlog za otkljucavanje, moze da mi detaljno obrazlozi putem PP-a, ili u forumu predlozi & pitanja.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|