[ ghost2k3 @ 26.06.2007. 22:26 ] @
Da li neko ovde zna kako se na osnovu boje mokrace ili izmeta moze utvrditi stanje u organizmu?
Verovatno ste barem jednom nosili mokracu na pregled i videli da tamo stoji boja mokrace, koja nesto znaci doktoru.
[ broker @ 26.06.2007. 22:35 ] @
Boja u mnogome zavisi od toga sta si jeo...
Probaj da jedes vise senfa ili loces one naradnzaste negazirane sokove pa ces videti... :)
[ fanfon @ 26.06.2007. 23:03 ] @
Sto vise B vitamina unosis mokraca ce imati izrazito narandzastu boju...
[ ghost2k3 @ 26.06.2007. 23:12 ] @
Ok, znam to, ali kako ona odrazava stanje organizma?
Zasto na rezultatima pise boja je takva i takva. Sta doktor moze iz toga da zakljuci? Da sam popio 3 piva :D ?
Ili da mi bubrezi ne rade dobro, besika ili sta ja znam ...
[ fanfon @ 27.06.2007. 00:45 ] @
Mogu da pitam drugara, keva mu radi bas na analizama mokrace u laboratoriji...
[ dr.NPN @ 27.06.2007. 01:10 ] @
Citat:
broker
Probaj da jedes vise senfa ili loces one naradnzaste negazirane sokove pa ces videti... :)
Da prostite, ja kada popijem flasu Hello-a od crvene narandze, stolica mi bude crvena... Tako sam se prvi put izbacao da je krv... :D prepao se...
[ Aleksandar Đokić @ 27.06.2007. 03:23 ] @
ljudi, covek pita zbog vutre?

[ ghost2k3 @ 27.06.2007. 21:09 ] @
Citat:
fanfon: Mogu da pitam drugara, keva mu radi bas na analizama mokrace u laboratoriji...

Aj pitaj ako ti nije neko opterecenje.
Bas me zivo zanima.
[ Nemanja Avramović @ 27.06.2007. 22:19 ] @
Citat:
guslac: ljudi, covek pita zbog vutre?

LOL

Pa šta i ako pita zbog 'tre?
[ jeftonikius @ 28.06.2007. 09:29 ] @
Najbolja je mokratja posle alkoholne notji... ni zlato joj nije ravno.
A za kakenje, pa ja imam trip da sam zdrav zato sto se svaki dan moze po meni sat podešavati!
[ Nenad Vranjanac @ 28.06.2007. 11:29 ] @
vutra se nalazi HEMIJSKIM analizama, a ne na osnovu boje mokrace. promenjena boja moze da ukaze na neka (uglavnom) bubrezna oboljenja i eto...

isto vazi i za izmet, samo on je vise pokazatelj za creva, zeludac jetru...

na primer kod nekih vrsta zutica, stolica bude bleda, kod cira na zelucu crnkasta, kod ranica u debelom crevu pojavljuje se krv...

[ Java Beograd @ 28.06.2007. 11:54 ] @
A kad se najedeš cvekle ! Brate. I "ovo" i "ono" promeni boju da ne poveruješ !
[ _djevojka_ @ 28.06.2007. 15:15 ] @
@ghost2k3,
Citat:
Da li neko ovde zna kako se na osnovu boje mokrace ili izmeta moze utvrditi stanje u organizmu?
Verovatno ste barem jednom nosili mokracu na pregled i videli da tamo stoji boja mokrace, koja nesto znaci doktoru.

Boja urina i kake takodje zavisi i od hrane i od lijekova koje osoba uzima, ne samo od zdravstvenog/klinickog stanja/bolesti. Takodje i od kolicine/vrste tekucine koja se pije.

Nerijetko se pojave uspaniceni pacijenti kojim se niko nije sjetio reci da je odredjena boja sasvim normalna pojava sa lijekom/lijekovima koje uzimaju, i prodje koja neprospavana noc prije nego sto oni ili partner dodju da vide sta se to desava. A sva akcija - u WC solji.
[ ghost2k3 @ 28.06.2007. 20:35 ] @
Mene je jednom cvekla bila preseklea, kada sam pogledao dole :DD
Znaci nema doktora ovde koji mogu da kazu, ako je tako onda tako i ....
[ vujo032 @ 28.06.2007. 21:38 ] @
Ja sam jednom pojeo čitav niz onih liciderskih kolačića u obliku srca,što su nanizani na končiću,kao ogrlica,
na saboru frulaša u Prislonici.
Bili su jarko crvene boje i kada sam pogledao u šolju,prilikom pi,pi,to je bilo tako uverljivo krvavo crveno ,da ne znam kako se nisam onesvestio od straha.Od tada više ne jedem tu hemiju upakovanu kao tradiciju.
[ superbaka @ 29.06.2007. 12:53 ] @
moze da ukaze na nesto, ali cesto ne ukazuje na nesto konkretno jer se jedna boja moze javiti kod vise razlicitih fizioloskih stanja... evo recimo nekih promena:
crna boja izmeta obicno ukazuje na krvarenje u zeludcu (cir npr.) jer krv u dodiru sa HCl prebojava izmet u katran crnu boju; tamna boja mokrace ukazuje na pojacano razlaganje eritrocita jer hemoglobin koji ne moze da stigne da se izmetabolise do kraja prebojava mokracu, itd...
[ Milan Stojanovic @ 29.06.2007. 15:30 ] @
Ako je zamućena mokraća i bolno je mokrenje onda je moguće oboljenje prostate.
[ milanche @ 29.06.2007. 18:54 ] @
Moze se mnogo toga saznati, sudeci po sledecem vicu:

Dosao covek u ordinaciju, a doktor cim ga je video rece sestri:
- "Sestro, molim vas uzmite pacijentu krv" sto je ova odmah i ucinila.

Doktor je uzeo epruvetu, umocio prst, liznuo, malo se obliznuo kao kad
degustira vino i rekao
- "O, pa vi imate povisen secer u krvi".

Odmah potom je rekao sestri da uzme pacijentu uzorak mokrace, sto
je ubrzo bilo obavljeno.

Doktor je uzeo epruvetu, umocio prst, liznuo, malo proskrgutao zubima i rekao:
- "O, pa vi imate pesak u mokraci, mora da sa bubrezima nesto nije u redu..."

Odmah potom je rekao sestri da uzme pacijentu uzorak stolice, sto je za par
minuta bilo obavljeno.

Doktor je taman uzeo posudu sa uzorkom i umocio prst, kada ga je vidno uznemiren
i zgrozen pacijent uhvatio za ruku i povikao "Doktore, pa necete valjda....?" nasta
je doktor odgovorio:
- "O, pa vi imate jako slabe nerve..."