[ anon70939 @ 27.06.2007. 00:08 ] @
Oduvek me interesovao odgovor na ovo pitanje :D:D:D
Cuo sam na TVu neki vrlo logican odgovor, ali sam zaboravio, pa ako neko moze da me podseti.
[ Marko Medojević @ 27.06.2007. 01:37 ] @
Ja sam takođe čuo na TV-u (ne mogu da se setim tačno) da valjda kola proizvode zvuk određene frekvencije koji iritira kučiće. Međutim, ja ne verujem u ovo, jer psi napadaju kako kola tako i bicikliste i one što trče (mene su izujedali dok sam džogirao). Verovatno kad se nešto kreće brzo (kola, bicikla, motor) oni misle da beži od njih.
[ boccio @ 27.06.2007. 03:13 ] @
Ja jos ne vidoh psa koji nije lutalica a da juri i laje za kolima. A realno gledajuci, 50% lutalica je bar jednom imalo cukanje sa kolima, tako da ih verovatno prilicno mrze zbog toga, iz cega proizilazi i lajanje za istim :)
[ brainbuger @ 27.06.2007. 09:55 ] @
Psi lutalice imaju medjusobno jasno raspodeljenu teritoriju i najverovatnije automobil dozivljavaju kao krupnijeg uljeza na njoj, a tocak najverovatnije prvi napadaju jer im je on svakako najblizi. Psi koji nisu lutalice ne dozivljavaju ulicu i trotoare kao svoju teritoriju vec su im to stanovi ili dvorista njihovih vlasnika. Tako da kada su na ulici i oni su na oprezu jer su u stvari uljezi na necijoj tudjoj teritoriji, iz tog razloga odmah i krenu da je proveravaju i obelezavaju cim se nadju napolju :)

Mozda ima i toga da je to nekad posledica od prethodnih cukanja sa kolima, ali koliko znam isto tako laju i za biciklom ili nekom vecom domacom zivotinjom iako od njih najverovatnije nisu nikad zadobili neke ozlede. Tako da bih radije rekao da je kljucan razlog odbrana teritorije.
[ anon70939 @ 27.06.2007. 11:52 ] @
ma neki mnogo interesantniji je odgovor sigurno. i ima logike u njemu. nego eto zaboravio sam. oni recimo laju na sve tockove, i od automobila i od bicikle i od motora, tako da nije sigurno nikakav zvuk. A i to da im je najblizi isto mi je sumnjivo, jer oni bas gledaju tocak i laju na njega. a da su ih udarali automobili pa zato laju i to mi nije logicno, jer uglavnom uginu kad ih udare kola, pa ne stignu da laju :D.
[ downer @ 27.06.2007. 11:57 ] @
Možda je instinktivno, pošto je točak ljudska tvorevina, možda ga se zato plaše (točak ne postoji nigde u prirodi).

[ Java Beograd @ 27.06.2007. 12:28 ] @
Ja sam mislio da kerovi vole da trče za kolima tj. za točkom. Sve dok nisam bio učesnik u sledećem "događaju":

Zima, led na parkingu. Džukela se upravo našla kod prednjih točkova auta kad sam upalio, i 'teo da krenem u rikverc. Ali zbog leda prednji točak šlajfuje i tu se džukela silno obraduje i poče da laje na točak iz sveg glasa. Pri tome, ne zaboravite, auto stoji u mestu. Pustim ja gas, točak prestade da se okreće, džukela se ućutala, ali i dalje budno motri na točak da ne propusti ni sekund nekog narednog okretanja. Shvatim ja caku, pa sam se malo "poigrao" tj. obradovao džukelu nekoliko puta po desetak sekundi da se izlaje na točak.
[ brainbuger @ 27.06.2007. 12:31 ] @
@downer : zanimljiva ideja :) Ide joj u prilog i to sto cim se auto (tocak) zaustavi , uglavnom uvek prestane i lajanje.
[ DaChaS @ 27.06.2007. 12:31 ] @
pa po tvojoj predpostavci psi se instinktivno plashe ljudske tvorevine tocka koji se ne nalazi nigde u prirodi nesto nisam vidjao pse da laju na bandere ,kioske,kante za smece, klupe ,trotoare a opet ne nalaze se u prirodi....
[ downer @ 27.06.2007. 13:09 ] @
Citat:
DaChaS: pa po tvojoj predpostavci psi se instinktivno plashe ljudske tvorevine tocka koji se ne nalazi nigde u prirodi nesto nisam vidjao pse da laju na bandere ,kioske,kante za smece, klupe ,trotoare a opet ne nalaze se u prirodi....

mislim da je psu svejedno da li vidi banderu ili drvo, kiosk ili grm...

svi oblici osim tocka postoje negde u prirodi.
[ brainbuger @ 27.06.2007. 14:28 ] @
Gledajuci iz tog ugla, nebitan je oblik vec kretanje, psa mozda iritira kruzno kretanje tocka koje je suvise pravilno (neprirodno) za njega. Ko zna? Kad bi se kante za smece rotirale tom brzinom mozda bi i na njih lajali. Mada ja ipak ostajem pri tome da je u pitanju zastita teritorije - malo kur*enja pred zenkama + rekreacija ;)
[ downer @ 27.06.2007. 15:19 ] @
Citat:
ad bi se kante za smece rotirale tom brzinom mozda bi i na njih lajali.

Hej, pa ja bih počeo da lajem da vidim kantu za smeće koja se rotira.
[ anon70939 @ 27.06.2007. 16:18 ] @
Downer hahahahahahahaha
[ su27killeryu @ 27.06.2007. 22:34 ] @
Mozda su psi samo prijatelji ekologije :)

[ anon70939 @ 27.06.2007. 23:01 ] @
dal je moguce da niko ne moze da nadje odgovor na internetu. ja sam guglao i nisam uspeo da nadjem. mozda pogresno guglam :D
[ zeleni_prst @ 27.06.2007. 23:21 ] @
psi laju i kad okrećeš pedale na biciklu a kad prestaneš da okrećeš i oni prestaju da laju
[ SASA M. @ 28.06.2007. 00:35 ] @
Takvo ponasanje pasa je uslovljeno borbom za teritoriju. Kada se sukobe dva psa, oba procenjuju koji je od njih jaci(ne mora uvek da bude fizicki obracun), pas koji izgubi tu borbu odlazi porazen, medjutim pobednik mora da ga juri i da ga otera totalno sa teritorije koju brani da se pobedjeni ne bi ponovo vratio na nju ako ostane u blizini. Pas vidi kola ili biciklistu kao protivnika koji mu ugroze teritoriju, koji se njega uplasi(kad prodju pored njega) i samim tim pokusava da ih otera do granice svoje teritorije i da mu da do znanja da se vise tu ne pojavljuje. Zasto bas juri tocak ili pedale, verovatno sto su ti delovi koji mu deluju onako kako najpribliznije izgledaju noge protivnika dok bezi. Verovatno i odraz sopstvenog lika ima udela u svemu ovome. Delovi noge u trku opisuju pri vecoj brzini kruznicu(na sta ga neka refleksija na felni moze asocirati na trk protivnika), sto moze da navede psa da pomisli da ako ugrize taj deo da ce time srusiti "protivnika" i tako ga onesposobiti za eventualnu daljnu borbu. Drugi razlog je to sto mu ti delovi kojim se najvise pokrecu istovremeno deluju kao i najblizi za ugriz. Verovatno se vremenom fokus sveo na njih i zbog vece uocljivosti pri jurnjavi, dok se telo kao relativno staticno u tom trenutku napada zanemaruje.
Mislim da je neka slicna situacija opisana u knjizi "Sebicni gen", ali ne mogu da tvrdim 100 posto. Lajanje je jedan od metoda da se proceni ko je jaci jer je upotreba sile tek krajnja mera. Kada se desi da npr, biciklista stane, pas prestaje da laje jer se situacija promenila, on je tumaci kao da protivnik koji je do tada pobedjen i slabiji, sada hoce da uzvrati, pa procena o sopstvenoj i protivnikovoj snazi ponovo pocinje.
[ apex @ 28.06.2007. 00:46 ] @
Citat:
Kada se desi da npr, biciklista stane

hehe e to bih bash voleo da vidim

Mada je moju babu napao copor pasa, srecom pa je kod sebe imala motiku, pa je ispizdila onog prvog sto je naisao.............. a ostali svi stali (valjda su mislili - luda ova pusti je u pi*** materi***).
[ ultraKeen @ 28.06.2007. 05:38 ] @
Dzukelama je dosadno i traze zabavu, a interesantni su im samo objekti koji se brzo krecu...

Ako ste biciklista, probajte da vozite polako pored njih i videcete da im onda niste zanimljivi. Prethodno naravno ubacite u nizu brzinu za svaki slucaj. Dalje, interesantna su im kretanja koja se ponavljaju, a to je rad nogu biciklista...

detalji na http://www.ciklonaut.com/Kakovako/Psi/Psi.htm

[ tosa @ 28.06.2007. 06:05 ] @
Točkovi prolaze kroz razne krajeve, uključujući i teritorije drugih pasa.
Tako isto i pokupe mirise drugih pasa i onda se ovi "primaju" na iste...
[ su27killeryu @ 28.06.2007. 06:35 ] @
Heheheheh psi u Kini su onda bas uposleni pored onoliko biciklista :)
[ brainbuger @ 28.06.2007. 08:17 ] @
Citat:
su27killeryu: Heheheheh psi u Kini su onda bas uposleni pored onoliko biciklista :)
..oni koji ne zavrse u hamburgeru :)
[ jeftonikius @ 28.06.2007. 09:25 ] @
Ama samo zastanes i podviknesh mu... pa da vish kako onda brani teritoriju... Oduvek sam voleo da nerviram kucice i jeeedva cekam neko da me napadne, pod uslovom da je do 30 cm visine... Razmisljao sam i da osnujem disciplinu sutiranja kuchitja koji se *urche!
[ Nenad Vranjanac @ 28.06.2007. 11:26 ] @
Citat:
jeftonikius:Oduvek sam voleo da nerviram kucice i jeeedva cekam neko da me napadne, pod uslovom da je do 30 cm visine... Razmisljao sam i da osnujem disciplinu sutiranja kuchitja koji se *urche!

aman, prijatelju?!
[ su27killeryu @ 28.06.2007. 14:28 ] @
Ahahahhah sad ce Natasa Kandic da se javi na topic
[ bobiska @ 29.06.2007. 18:37 ] @
Nekada, pre pojave kompjutera, klinci su po ulicama do besvesti gurali motkama stare gume, obruce od buradi i slicne "tockove". Posto je nivo svesti kuceta kao kod deteta od 5 godina, verovatno da u tom opsegu postoji fasciniranost svime sta se vrti. Uostalom, svi su i kada odrastu zavisnici od vrtenja: CD, HDD, masina za ves, ventilatori svih vrsta, motori, automobili (tockovi), novac, rollingstones...ceo zivot nam se sastoji od rotiranja, a jadni kucici od svega imaju samo tockove. Zakljucak: lutalicama je to jedina zabava, ovi domaci imaju i druge zanimacije a mnogi su i navikli na voznju kolima.
[ zeleni_prst @ 30.06.2007. 00:37 ] @
Citat:
bobiska: Nekada, pre pojave kompjutera, klinci su po ulicama do besvesti gurali motkama stare gume, obruce od buradi i slicne "tockove". Posto je nivo svesti kuceta kao kod deteta od 5 godina, verovatno da u tom opsegu postoji fasciniranost svime sta se vrti. Uostalom, svi su i kada odrastu zavisnici od vrtenja: CD, HDD, masina za ves, ventilatori svih vrsta, motori, automobili (tockovi), novac, rollingstones...ceo zivot nam se sastoji od rotiranja, a jadni kucici od svega imaju samo tockove. Zakljucak: lutalicama je to jedina zabava, ovi domaci imaju i druge zanimacije a mnogi su i navikli na voznju kolima.

good point
[ MonteCarlo @ 30.06.2007. 19:56 ] @
Ne znam zasto to psi rade ali sam oduvek delio pseta na ona koja laju za autom i koja ne laju. [Valjda ste primetili da manji broj njih trci i laje?] I imao sam neko misljenje da verovatno nisu u libeli tj. da su besni ludi ili tako nesto,i uvek sam vodio racuna da gledam preko ramena kad hodam u blizini tih dzukela.Najveci broj tih "ludih" su ulicni psi,pa otud i verujem da ih je sigurno nekad cuknuo neki auto.A jedan manji broj [oni koje neko cuva]verovatno to radi zbog svoje teritorije,kad auto prodje ulicom do koje je njihovo dvoriste.
[ scrip @ 01.07.2007. 12:34 ] @
Evo neka moja logika, posto sam zapazio da ne laju uvek na sva kola.
Kao sto je vec neko rekao, tockovi pokupe mirise i sa drugih "kucecih teritorija", i jos ako se neko se neki cetvoronozni prijatelj olaksao na vasoj gumi, eto prilike za nezadovoljne predstavnike drugog "kuceceg ganga" da mu se na**** mamice, tako sto ce ga oterati svojim lavezom. Mada sam primetio i da cesto imaju tendenciju da ugrizu gumu, ako se dovoljno sporo okrece, ali samo kada se okrece, pa ih valjda i to okretanje nekako iritira...
[ Java Beograd @ 02.07.2007. 14:11 ] @
Baš sam juče gledao Funiest Animals, gde ker laje na točkove skejt borda.
[ bytefx192 @ 02.07.2007. 16:51 ] @
Ja sam mnogo puta imao priliku da me jure psi ili "samo" JEDAN pas:(. Dok vozim bike idem jednom ulicom gde ima malo belo i cupavo kucence koje me stalno juri. Cim bi zastanuo odma bi pobeglo! Nije mi uopste jasno. A ja mu kazem:

Sta je bezis a? :D
PozZ
[ anon70939 @ 02.07.2007. 19:30 ] @
Ma svi smo imali bliske susrete sa lutalicama dok smo vozili bicikle. Cak vecina njih uopste i nisu lutalice nego komsijski psi koji slobodno setaju svojim krajem, ili isped dvorista. Tako da ne mora da znaci da su to lutalice. Mene cak stavise nikada lutalice i nisu jurile, jer su verovatnmo dosta smorene i imaju mnogo vece probleme (nalazenje hrane), od bezbriznih komsijskih pasa, koji su toliko dokoni pa jure bas tockove.
To da jure tocak zato sto im je najblizi mislim da nije istina, jer su se stvarno vidi da su optereceni okretanjem tocka. Cak kad u jednom trenutku prestane tocak da se okrece, onda se samo koncentrisu cute i gledau, i ocekuju da nastavi dalje da se okrece da bi nastavili da laju.

Ne znam...

Znam samo da sam sigurno cuo neki mnogo logican odgovor na televiziji pre par godina. Toliko logican da sam ga brzo smetnuo sa uma. 100% bi se svi smejali kad bi culi pravo objasnjenje.
[ MonteCarlo @ 29.12.2013. 00:08 ] @
Setio sam se ove stare teme skoro dok sam sipao gorivo na pumpi i gledao psa koji laje za automobilima,tockovima....
Primetio sam de ne trci i ne laje za svakim autom. To me navelo na zakljucak da ga nesto pokrece ili iritira samo kod odredjenih automobila.Posle malo posmatranja cini mi se da laje vise za dizelima nego za benzincima. Predpostavljam da ga rad dizel motora ili neka frekvencija koju on ima [a nasem organu sluha nije cujan] nervira ili plasi ili iritira pa zato laje.
Eto ako neko ima vremena ili zeli da utvrdi nesto sto jos niko nije,moze da snimi kroz frekventna podrucija dizel motore i ili njihove vibracije pa da zatim testovima na psima utvrdi koji je to prag koji ih pokrece na akciju.
[ cika dacha @ 29.12.2013. 10:36 ] @
moj jede tockove od kosacice svaki put kad krenem da kosim travu! a automobili ga ne zanimaju!
[ kompa_kt @ 29.12.2013. 15:34 ] @
Kerovi ne jure ni bicikl ni biciklistu.Oni jure samo pokret.
[ EmmaR @ 29.12.2013. 16:17 ] @
Kao što Kojot reče, postoji sasvim logičko objašnjenje ali ni ja se ne sećam tačno samo znam da nema veze sa teritorijom već da je u pitanju nešto oko samog kretanja točka što ih živcira. Što se sporije okreće točak, manja je verovatnoća da će da ga kuče napadne. Zato je uvek pametno što sporije biciklom proći pored kučeta.
I sigurno nema veze da li ima vlasnika ili ne, i jedni i drugi luduju. Ako je kuče udario auto ili bicikl ili bilo šta drugo sa točkovima, veća je verovatnoća da će da pobegne što dalje nego da će da uopšte zalaje.
Ne napadaju svi kučići, ne napadaju uvek i ne napadaju baš svakoga (ima onih koji trče za svim što se okreće, i onih "specijalizovanih" za kola, kamione, samo bicikle, ...). Dešavalo se da kuče pored koga prolazim svaki dan ne reaguje a onda odjednom poludi i to traje jedan dan ili neki kraći period a posle toga je opet mirno. Ne sećam se da me je ikada pojurio lovački pas... dešavalo se da me prati, ali to je nešto sasvim drugo (ovo čak nema veze sa tim da li je "rođeno" na ulici ili aktivno učestvuje u lovu) ... bilo je i smešnih situacija kada je bilo očigledno da kuca želi da bude usvojena. Neki se prave samo važni pa dižu buku, neki su stvarno zli. Nema veze sa veličinom psa: možda su čak oni malecki i agresivniji. Nema veze sa polom.
Možda su i kuce meteropate: ovde definitivno polude kada se razduva košava ili kada sledi nagla promena vremena.

Zaključak: iritira ih nešto u vezi sa kretanjem točka + "hormonalni" poremećaji živuljki.

P.S. Ali, uvek, baš uvek svako kuče će da pojuri za konjskom zapregom a pogotovo ako je Romi (bez uvrede) teraju. Ovo im dođe kao neka specijalna poslastica. Još uvek ne videh ni jednu takvu zapregu a da nije bile okružena čoporom poludelih kučića. Kada prođu sve se smiri.
[ hotchimney @ 29.12.2013. 18:20 ] @
Prvo, jurnjava za vozilima (svih vrsta) je naučena. Vezana je za pse koji žive u naseljima. Navika se razvija jer "nije važno zašto jurimo - važno je da svi jurimo". Vozila u naselju se kreću manjim brzinama i psi mogu da ih stignu. Na otvorenom vozila se kreću mnogo brže, pas ih ne može stići i divlji psi neće razviti naviku jurnjave za vozilom.

Jurnjava za vozilom ima elemente proganjanja plena ali i elemente igre. Psi su lovci i proganjaće sve što beži od njih. Uključujući vozila, bicikle, ljude i druge životinje.

A zašto baš točak?

Nema sumnje da pse ne interesuje gvoždjurija i plastika automobila. Metalni delovi i plastika nije od intresa za pse kao i svaku drugu životinju. Ono što pse interesuje to je plen, dakle živa bića, i to traže kad proganjaju vozila. Ne interesuje pse ni guma. Em smrdi, em je tvrda, svakako nije nešto što bi ste poželeli da pojedete. Ipak, psi se po pravilu "zablentaju" u gumu odnosno točak.

Odbačenih točkova i guma ima na sve strane. Ali psi "ne daju ni pet para" za odbačene gume. Kako sad? Onamo se polomiše da ščepaju gumu u pokretu a gumu koja im je na dohvat njuške neće ni da pogledaju.

Razlog je jednostavan. Psi ne jure gumu već ono što pokreće gumu/točak. Ispod-iza-unutar točka/gume mora biti nešto živo što tera točak da se vrti. Baš kao što i životinja koja beži pred kerom podiže prašinu i grumeniće zemlje za sobom tako i toćak u pokretu/rotaciji asocira psa da "tu nešto ima za ujesti". Kad točak prestane da se vrti pas ne napada jer ga točak (kao nešto neživo) apsolutno ne zanima. Pas očekuje da se iza/ispod točka pojavi onaj živi stvor koji pokreće točak. I zato isplazi jezik i dok dahće zagleda oko točka očekujući da već jednom izadje zverka koja se pritajila iza točka.

Eto, "živa klopa" ili drugi ker za igru koje pas sluti da su iza točka je ono što tera pse da jure točak.
[ plus_minus @ 29.12.2013. 19:01 ] @
Možda je sve to neka pseća igra? Mada, tipujem da je u pitanju ipak, zvuk koji mi ne čujemo.. eventualno, pokupljeni mirisi sa strane teritorije.

50% off-topic:

Zašto do vraga postoje ulični kučići koji u pola četiri sabajle krenu da laju iz dosade? I to se uvek potrefi da je u pitanju neki avlijaner koji ni detetu od pet godina ne može ništa koliko je 'opasan', a uz to vrlo jasno glup.. Eto, pre neko jutro.. stao neki ker na sred ulice i onako promuklo sa pola snage laje, laje, laje, laje.. iz dosade. Ni jedne žive duše osim tog kera .. i ono se tako na glas bori sa vetrenjačama.. nije bilo ni mesečine.. toliko je bio dosadan i naporan da sam otvorio prozor i gađao sitnim parčetom plastike, čisto da ga oteram u 3 lepe.. jok. Osvrnuo se na levo na desno.. ma, nije me ni konstatovao.. napravio par koraka na stranu i nastavio.. a lavež.. ne mogu to da opišem.. taj zvuk koliko je iritirajuć i nemoguć. To je trajalo jedno pola sata. Dok se nije umorio ili ožedneo.. Ono, volim kučiće i životinje uopšte, ali, takve glupave primerke .. nznm .. počinjem polako da razumem kineze.
[ Miroslav Jeftić @ 29.12.2013. 19:15 ] @
Citat:
Basic animal instinct is the reason why dogs are so driven to chase after cars. A canine’s “prey instinct” prompts him or her to chase down moving objects in an attempt to “capture” them. Of course, Fido can’t capture a car and eat it. However, this prey drive is still present, and your dog is unable to differentiate between moving machines and living, breathing creatures.

Zvuči logično
[ Lavlja_Jazbina @ 29.12.2013. 21:04 ] @
Citat:
Mada, tipujem da je u pitanju ipak, zvuk koji mi ne čujemo.. eventualno, pokupljeni mirisi sa strane teritorije.

A kada stanes,dzada.Mislim da nije to.
[ deki111 @ 29.12.2013. 22:13 ] @
Citat:
EmmaR:
Što se sporije okreće točak, manja je verovatnoća da će da ga kuče napadne. Zato je uvek pametno što sporije biciklom proći pored kučeta.

Veoma često vozim bicikl po Beogradu pa imam bliske kontakte sa kučićima.
Kad vozim uzbrdo, točkovi se sporo okreću, pedale i noge zbog prenosa brže i psi pikiraju noge u tom slučaju. Na uzbrdici nemam nikakve šanse da pobegnem, a ne pada mi na pamet da menjam smer kretanja, pa mi jedino preostaje da viknem iz sveg glasa na psa i to mi je uvek prolazilo.

Postoji i ovakva varijanta za ravnicu:

[ hotchimney @ 30.12.2013. 08:12 ] @
Citat:
tipujem da je u pitanju ipak, zvuk koji mi ne čujemo.. eventualno, pokupljeni mirisi sa strane teritorije.

Pas juri biciklistu i pokušava da ga ujede za nogu. Noga koja obrće pedale ne pravi zvuk dok guma bicikla u pokretu po asfaltu može da pravi neki zvuk. Ipak, pas pokušava da ščepa nogu bicikliste.

Zašto ako je zvuk taj koji tera psa da juri točak?

Nije u pitanju zvuk.

Miris da.

Pas je prepoznao živo biće i počinje da ga proganja (jer biciklista "beži").

Stavi limeni zastor tako da pas ne može da vidi nogu bicikliste i pas će pokušavati da ujede točak. Skini limeni zastor tada se pas ponaša "normalo" i pokušava da ujede nogu bicikliste.

Proturi nogu kroz poluotvorena vrata automobila u pokretu i pas će pokušati da ščepa nogu. Zatvori vrata i pas opet juri za gumom.

Dakle, ono što pokreće točak je meta psa. Pas instiktivno sluti da nekakvo živo biće pokreće točak. Zato juri točak. A kad su u pitanju vozila tu sigurno ima mirisa živih bića. I to najčešće mirisa nepoznatih ljudi (i drugih stvorova koji su se "očešali" o vozilo). A to je itekako motiv za psa da protera "uljeza" sa svoje teritorije ili da malo perzalogaji. Zato kreće jurnjava.
[ mrkii @ 30.12.2013. 09:15 ] @
Izgooglao sam da kada pas juri auto ili bicikl on ustvari "lovi" ili se igra.
[ bakara @ 30.12.2013. 15:36 ] @
Citat:
mrkii: Izgooglao sam da kada pas juri auto ili bicikl on ustvari "lovi" ili se igra.

Da, pre ce biti da se ti psi vozilo u pokretu shvataju kao poziv za trcanjem...

I ja cesto vozim bicikl, i mogu reci da automobile toliko i ne jure koliko bicikl, njega bukvalno ne propustaju, ali nisam primetio da ti psi hoce nekog da ujedu, vec obicno kada usporis ili stanes oni se "ohlade", kao na onom snimku gore.
[ EmmaR @ 30.12.2013. 19:47 ] @
Citat:
Hotchimey: Razlog je jednostavan. Psi ne jure gumu već ono što pokreće gumu/točak. Ispod-iza-unutar točka/gume mora biti nešto živo što tera točak da se vrti. Baš kao što i životinja koja beži pred kerom podiže prašinu i grumeniće zemlje za sobom tako i toćak u pokretu/rotaciji asocira psa da "tu nešto ima za ujesti". Kad točak prestane da se vrti pas ne napada jer ga točak (kao nešto neživo) apsolutno ne zanima. Pas očekuje da se iza/ispod točka pojavi onaj živi stvor koji pokreće točak. I zato isplazi jezik i dok dahće zagleda oko točka očekujući da već jednom izadje zverka koja se pritajila iza točka.

A bas u tockovima bicikala se sakrilo nesto zivo, pogotovo u uskim gumama. Ha,ha,... nista ih poslednjih dvestotinak godina nije naucilo. Spora evolucija pasa.

Citat:
deki111: Veoma često vozim bicikl po Beogradu pa imam bliske kontakte sa kučićima.
Kad vozim uzbrdo, točkovi se sporo okreću, pedale i noge zbog prenosa brže i psi pikiraju noge u tom slučaju. Na uzbrdici nemam nikakve šanse da pobegnem, a ne pada mi na pamet da menjam smer kretanja, pa mi jedino preostaje da viknem iz sveg glasa na psa i to mi je uvek prolazilo.

Pa, eto nesto se brzo okretalo.

Uglavnom i reaguju na viku, tj. bar malo se udalje.

Da li je neko probao one ultrazvucne pistaljke za rasterivanje i gde to ima da se nabavi?
[ gilopile @ 30.12.2013. 20:17 ] @

Zivim na selu i uvek me pojedini psi olaju, bilo kolima ili bajsom. Interesantno je i to da uvek potrce do jedne granice ( obicno dve kuce od njihove ) i odmah se vracaju na svoj teritorij. Tako da je zakljucak iz ove price, da ima veze sa njihovim teritorijem. Valjda iz nekog razloga misle da im je ugrozen...
[ hotchimney @ 31.12.2013. 01:17 ] @
Citat:
^EmmaR

A bas u tockovima bicikala se sakrilo nesto zivo, pogotovo u uskim gumama.

Mi znamo da u gumama nema ništa. Pas ne zna ni šta je guma niti zna da je guma šuplja.

Za psa guma nema nikakav značaj i pas gumu/točak ne prepoznaje kao nešto od posebnog interesa (za psa).

Pas ne zna da kretanje vozila inicira motor i zato ne laje na haubu iako motor pravi dosta buke. Baš naprotiv, od velike buke pas (i druge životinje) beže. Zato, kad bi neki poseban zvuk (infra ili ultra koje čovek ne čuje) iritirao psa pas bi bežao od vozila a ne bi jurio za tim zvukom (tako postupaju sve životinje - beže od iritirajućeg zvuka). Zvuk za kojim bi pas jurio je glasanje plena koji je na jelovniku psa ili glasanje životinje koju pas prepoznaje kao uljeza na vlastitu teritoriju. Medjutim, vozilo u pokretu ne stvara takve zvukove. Dakle zvuk nije uzrok što pas proganja gumu/točak, ali može da bude jedan od trigera koji mu skreće pažnju.

Već sam napisao da će pas pokušati da ujede biciklistu za nogu a neće ujedati gumu/točak bicikla. Tu dileme nema. Plen (biciklista) je u bekstvu i u takvim situacijma pas tačno zna šta i kako da napadne. Taktika je da se obidje plen i napadne s ledja. Pas uvek tako napada plen (osim u slučaju da je plen daleko slabiji od psa, na primer manja ptica ili slično). Pri tome se napada onaj deo tela koji je najbliži i najlakše dohvatiti a to je (kad su u pitanju biciklisti) noga bicikliste.

E sad, da se vratimo na gumu.

Baš kao što je noga pokretač živih bića i samo je noga u dodiru sa tlom tako je i guma/točak u dodiru sa tlom i pokretač vozila. To je ono što pas uočava (naravno, mi znamo da motor pokreće vozilo ali pas to ne može povezati). Kako je samo guma/točak u dodiru sa tlom i kreće se pas instiktivno očekuje da se u gumi/točku ili pored gume/točka skriva živo biće. I zato pas lajanjem pokušava da ga (toga što pokreće točak) istera na videlo.

Za psa je neshvatljivo da nije živi stvor uzrok kretanja vozila. To jednostavno prevazilazi kapacitet instiktivnog rezonovanja. Pas je često bio u situaciji (tokom hiljada generacija) da lovi plen koji se skriva iza prirodnih objekata (kamenja/zemlje/žbunja...) pa da taj plen često i pomera te objekte kao posledicu sopstvenog kretanja. A šuštanje i pomeranje koje stvara prikriven plen u žbunju koje se leluja je za psa ista matrica kao i šuštanje gume u pokretu po asfaltu.

Još ako je "proganjano vozilo" poslužilo kao zaklon nekom mačoru dok je bežao od čopora pasa (a posebno ako je mačor usput dobro oderao ledja bežeći pod najbliže parkirano vozilo i ostavio pramen dlaka) eto dodatnog razloga zašto psi jure za vozilom: "Tu je onaj mačor kog su juče jurili a sad beži noseći dve tone gvoždjurije na ledjima."

A kad se jurnjava za vozilom jednom nauči posle nije potreban nikakav razlog - samo je važno da se juri.
[ valerijan @ 31.12.2013. 10:19 ] @
Citat:
hotchimney:...Stavi limeni zastor tako da pas ne može da vidi nogu bicikliste i pas će pokušavati da ujede točak. Skini limeni zastor tada se pas ponaša "normalo" i pokušava da ujede nogu bicikliste...Proturi nogu kroz poluotvorena vrata automobila u pokretu i pas će pokušati da ščepa nogu. Zatvori vrata i pas opet juri za gumom.

Sad mi je tek malo jasniji ovaj snobovski spot/pesma (i neuspešan pokušaj odbrane)...ili se zbog udobnosti upustila u rizik?

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 31.12.2013. u 13:19 GMT+1]
[ hotchimney @ 31.12.2013. 11:33 ] @
Spot nema veze s temom a još manje ima veze s onim što sam ja pisao. Više je bizaran pokušaj da se bude u centru pažnje kao loš djak koji nema šta da kaže već se neinteligentno krevelji na času.
[ valerijan @ 31.12.2013. 12:21 ] @
^ a da li bi ti rimtutituki bio povezan sa EMZ temom i tvojom porukom?
[ Lavlja_Jazbina @ 31.12.2013. 14:10 ] @
Citat:
Više je bizaran pokušaj da se bude u centru pažnje kao loš djak koji nema šta da kaže već se neinteligentno krevelji na času.

Zato su uvek bili omiljeni u razredu,sem kod par ustogljenih strebera;).

Nego kada si toliko duboko u materiji pseceg mozga,zasto to nece da urade ostali psi,kucni ljubimci ili mesanci koji nisu u coporu.
Uvek su to psi (copor)koji imaju nekog ko ih hrani i verovatno imaju nagon da cuvaju tu teritoriju.
Nikad nece da laju na kamionsku gumu ( sve sto je veliko )ali ce kidisati na svakog cigojnera i pijanca.
Jos jedan detalj.Covek je da kazem u milion imao pojacano lucenje zlezda u nosu da ni jedan iz kruga pogona od tih kucova nije nikog dirao sem njega.
Kada bi dolazio,stavljao bi vatu u nos i sve bi bilo o.k.
[ hotchimney @ 31.12.2013. 15:50 ] @
Praviću se da nisma primetio sarkazam u delu teksta u kome pominješ pseći mozak pa ću pokušati da odgovorim na pitanje "zasto to nece da urade ostali psi,kucni ljubimci ili mesanci koji nisu u coporu."

Tvoje pitanje sadrži odgovor: "nisu u coporu". Već sam napisao da je jurnjava za točkovima stečena. A stečena je u čoporu po sistemu "kud svi Turci tu i mali Mujo".

Kad je reč o kućnim ljubimcima oni imaju motiv manje da jure "plen". To su po pravilu redovno hranjeni kučići, razmaženi pa tako siti i nemaju potrebe da jure plen. I verovatno su (u proseku) manje agresivni od pasa koji u čoporu moraju da osvoje svoj položaj i obezbede odgovarajuće poštovanje od ostalih pasa, što se postziže stalnim dokazivanjem.

Citat:
Nikad nece da laju na kamionsku gumu

Pa to sam već napisao. Pse guma ne interesuje, nije za jelo, ne ugrožava ih itd. Ono što pse interesuje to je "kakav stvor pokreće gumu?".
[ anon70939 @ 31.12.2013. 16:34 ] @
Da nije tvoje ime Milan Cezar?
[ bakara @ 31.12.2013. 19:51 ] @
Citat:
hotchimney:

Već sam napisao da će pas pokušati da ujede biciklistu za nogu a neće ujedati gumu/točak bicikla. Tu dileme nema. Plen (biciklista) je u bekstvu i u takvim situacijma pas tačno zna šta i kako da napadne.

Odakle ti ovo da ce pas da ujede biciklistu???

Ja ove godine predjoh 6000km biciklom, i jurili me nebrojeno puta, ali nikad ni jedan nije ni pokusao da me ujede i ako je tako mozda izgledalo...jednostavno malo jure i odustanu, ako usporis isto odustanu.
[ hotchimney @ 01.01.2014. 03:41 ] @
Citat:
Odakle ti ovo da ce pas da ujede biciklistu???š

http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...84/Pas-ujeo-biciklistu-za-nogu