[ markelja @ 03.07.2007. 08:16 ] @
Sljivovicu pravim, ali ove godine ne znam sta cu sa kajsijama, pa me interesuje kako se skuplja, fermentise i na karaju ispeca rakija od kajsije. Zato vi iz Vojvodije, i osali koji znate, pomozite!
[ Pneos @ 03.07.2007. 08:28 ] @
sve je isto jedino sto treba da izvadis kostice.
[ markelja @ 03.07.2007. 09:07 ] @
To sam i uradio! Koliko izlazi rakije?
[ fade @ 03.07.2007. 09:12 ] @
Od kazana oko 6-7 litara,zavisi koliko si secera sipao.Kada peces skines prvi sloj,inace si upropastio,ja pechem za nekih 10-ak dana.Kajsija ne treba da ide iznad 22 grada,inace se upropasti,posle kada se "ohladi" tj odstoji par meseci spashe na 19 gradi ,i tada je najbolja.
[ markelja @ 03.07.2007. 09:47 ] @
@fade
Nisam najbolje shvatio za taj prvi sloj. Koliko se secera dodaje?
[ jonniebravo @ 03.07.2007. 10:24 ] @
@markelja pazi sa secerom kajsija ima mnogo vise secera u sebi nego sljiva(doduse ni svaka sljiva nema isto, koju sljivu si koristio?)
@fade 'leba ti kol'ki ti je taj kazan?
[ Mbit @ 03.07.2007. 11:14 ] @
pekao sam dosta puta skoro od svog voća koje vredi, kajsija je nezgodna dok vri u buretu (ako imaš uslova bure postavi u podrum), jer treba tačno videti dan kada padne "kolač" ono gore i odmah peći, naravno svakodnevno mešati više puta, inače ako ostane a spoljna temperatura bude visoka, ništa od rakije, etanol sam ispari.
od oko 120l komine se dobija od 6-11l rakije za piće, što zavisi od svih faktora od kvaliteta kajsije, (da li su sve odjednom ubačene na vrenje ili dodavane kako opadaju što se ne preporučuje), količine dodatog šećera, (ako praviš za sebe, i voliš da uživaš u mirisu i ukusu nikako preko 4%, najbolje je i ne dodavati, ali mora se bar malo znači od 2-4%, takođe šećer treba rastopiti i ukuvati u vodi pa tek onda dodati kada se prohladi), kazan mora biti ispravan, dobro hlađenje u kondezatoru (gore vruće, sredina mlaka, dno hladno), vatra ili plin iz početka može i jače do momenta pred ključanje, još jedan savet, veliku pažnju posvetiti čistoći kazana i cevi i td.
takođe i pri pečenju, nije loše sa kominom ubaciti u kazan i 3-4 kašike svinjske masti, da se poveća nephodan ukupni pristisak isparavanja, tj onemogući burno prvo ključanje.
evo jedan link hrvatskog sajta za vinogradare i voćare pa ima i tamo nešto lepo napisano za pečenje šljivovice, isti postupak ide i za kajsiju,
link je mape weba, a ti potraži pod tačkom 11.2 jaka alkoholna pića.
http://www.vinogradarstvo.com/index.php?s=153

pozdrav i javi kada ispečeš miriše li soba kada otvoriš flašu.

[Ovu poruku je menjao Mbit dana 03.07.2007. u 12:40 GMT+1]
[ fade @ 03.07.2007. 12:24 ] @
Kazan je mislim nesto preko 100l,ja sam na 100 kg dodao 4 kilograma secera.Inace za sve sto sam radio pitao sam coveka koji vec dugi niz godina peche kajsiju,i stvarno bolju kajsiju od njegove nisam pio.A ono za prvi sloj,pa mislim da se isto radi i sa sljivom,skida se prvi sloj ,jer je on kiseo,i ako bi nekim slucajem celo bure sipao ,a taj deo ne skine,upropastio si rakiju,tako bar ljudi koji se bave time kazu.
[ Lazar-I @ 03.07.2007. 13:43 ] @
Jel pravio neko rakiju od lubenice? Meni svake godine propadne oko 10 000 kg bostana jer uvek ima lubenica koje nisu dovoljno dobre za tržite. Odavno mi je palo na pamet da od toga pravim rakiju ali nikada nisam pokušao.
[ jonniebravo @ 03.07.2007. 13:55 ] @
mislim da je bilo na tv-u neki matorci, negde u vojvodini su pravili rakiju od lubenica, ma od svega sto je slatko, ne vidim zasto ne bi mogao da probas, ali trebace ti mnogo burica
[ Emil Ranc @ 03.07.2007. 14:26 ] @
Lubenica sadrži dosta malo šećera, i prilično puno vode. Ne znam kako se to odražava na samo vrenje, ali imam utisak da nije baš najzahvalnija za spravljanje rakije.
[ fade @ 03.07.2007. 14:51 ] @
Rakija se moze praviti od svega sto ima secer u sebi...
[ markelja @ 03.07.2007. 17:54 ] @
I skrob!
[ klompica @ 03.07.2007. 22:39 ] @
Nije samo secer bitan. Voce mora da ima i vocnu kiselinu inace nista dobijes sokic. Probao sam ja pre nekih 10 god. da ispecem rakiju od banana, vrilo lepo, mirisalo na banane ma divota kad sam poceo da kuvam pustim malo da pocuri pa da probam a ono sok nema alkohola ni gram, tako da nisam bas siguran za lubenice? Mozda kad bih dodao desetak kila sljiva ili nekog drugog voca samo zbog vocne kiseline?
[ pejcha @ 04.07.2007. 00:42 ] @
Sta je to vocna kiselina. zvuci mi misticno ?

Ovako umro mi je deda ove godine, za njim su ostali njegovi sljivici, pravio0 je rakiju. niko sem mene se ne interesuje da nastavi tu tradiciju. ali ja sam pecenje rakije video samo sa udeljenosti od 10m,nije me do sada interesovalo.
Mogu li negde naci neko uputstvo kako se pece rakija i stvari oko sljive, ali prakticno, jasna je meni teorija.
[ Fuzz @ 04.07.2007. 02:30 ] @
Citat:
fade: Kajsija ne treba da ide iznad 22 grada,inace se upropasti,posle kada se "ohladi" tj odstoji par meseci spashe na 19 gradi ,i tada je najbolja.

fade, nemoguce je da izgubi 3 grada u hladjenju.
[ spartak @ 04.07.2007. 07:13 ] @
Ne citirajte me za brojke ali recimo ovako:

Idealan balans za vocnu rakiju ima sljiva pozegaca, 0.5-1.5gr/kg vocne kiseline i 15% vocnog secera. (mozda sam zaboravio tacne cifre, ponavljam).
Bez jedne i druge komponente, ili kada dodje do disbalansa, variraju i kolicine rakije i koncentracije razlicitih alkohola koje nastaju fermentacijom. Razlicito voce, cak i razlicite vrste sljive ili isto voce u dve razlicite berbe u zavisnosti od broja suncanih i kisnih dana ima i ovaj balans razlicit. Zato se komina ponekad koriguje dodavanjem secera (najcesce).

Bottom line je: "Dede nabadaju, ozbiljni likovi mere koncentraciju secera i kiseline".

Koliko sam se mucio sa vinom, toliko je dobru rakiju vrlo lako ispeci - samo kad covek hoce.

Moj deda koji je bio alkos kao i svi ostali pijanci kamikaze na traktorima ubicama u selu je pekao meksu rakiju. Da imaju vise da lochu. Kad se napiju baba zavrsi zadnjih par kazana prepek, da im bude sto jaca hahahaha. Igranka bez prestanka.

Knock yourself: http://www.cafenis.com/modules...&file=viewtopic&p=3821
[ Java Beograd @ 04.07.2007. 08:01 ] @
Kako bi se zvala rakija od lubenica ? LUBENAČA ?
[ jonniebravo @ 04.07.2007. 08:07 ] @
a pazite ovog Peru:

http://www.mail-archive.com/[email protected]/msg11994.html
[ fade @ 05.07.2007. 22:03 ] @
@Fuzz ja samo prenosim ono sto mi je covek koji stalno peche kajsiju rekao,a razlog zasto cenim njegove rechi je taj sto mu je rakija uhhh,evo sad je pijem :). Covek kaze da kajsiju ne treba peci vishe od 22 grada,i da se ostavi do proleca,jer onda spadne na 19 gradi i tada je najlepsa.
[ klompica @ 06.07.2007. 00:25 ] @
Fade covek od koga dobijas savete je u pravu. Prvo rakija na hladjenju gubi oko 2 grada (vruca voda ima tri do cetiri grada) a to ostavljanje do proleca se narodski kaze :ostaviti rakiju da se "ukrti". Sto znaci da rakija treba da odlezi u buretu od par meseci do par godina, tada dobija "shmek" i boju ali i gubi na jacini jedan odredjeni procenat posto je u drvenom buretu i alkohol isparava malo ali postojano. Medjutim zadnjih desetak godina malo je onih koji hoce to da rade posto priprema rasusenog bureta za rakiju je tezak i dugotrajan proces. Sada se skoro svi odlucuju za staklene balone . Rakija nista ne gubi ali nema ni shmeka. Sada se boja dobija na nekoliko nacina ali to je vec druga tema. Pozdrav
[ pctel @ 06.07.2007. 01:40 ] @
Citat:
najbolje je i ne dodavati, ali mora se bar malo znači od 2-4%

Po zakonu se secer ne sme dodavati pri proizvodnji alkoholnih pica od voca, ja sam mislio da to rade prevaranti a ne da je uobicajeni proces proizvodnje rakije.
[ dmauka @ 06.07.2007. 08:36 ] @
Citat:
pctel: Po zakonu se secer ne sme dodavati pri proizvodnji alkoholnih pica od voca, ja sam mislio da to rade prevaranti a ne da je uobicajeni proces proizvodnje rakije.

Po kom zakonu?

Secer se dodaje do 4% kada voce od koga se pravi rakija nema dovoljno secera u sebi.
Mislim da se ovde govori o individualnoj proizvodnji rakije za sopstvene potrebe a ne o proizvodnji rakije za distribuciju.
Moj cale uvek doda 4kg secera na 100kg voca, zbog toga i bacis onu prvu rakiju koja potece iz kazana.
[ dmauka @ 06.07.2007. 08:39 ] @
Zna li neko gde bi moglo da se nabavi kvalitetno burence?
[ Fuzz @ 06.07.2007. 09:07 ] @
Citat:
dmauka: Po kom zakonu?;)

Secer se dodaje do 4% kada voce od koga se pravi rakija nema dovoljno secera u sebi.
Mislim da se ovde govori o individualnoj proizvodnji rakije za sopstvene potrebe a ne o proizvodnji rakije za distribuciju.
Moj cale uvek doda 4kg secera na 100kg voca, zbog toga i bacis onu prvu rakiju koja potece iz kazana.

Ne bacas je zbog secera, nego zato sto prvo izlazi rakija sa ogromnim procentom metil-alkohola.
Sto se secera tice, u malim kolicinama dodaje se kako bi pospesio vrenje...naglasak je na "malim kolicinama"...
[ pctel @ 09.07.2007. 10:38 ] @
Citat:
dmauka: Po kom zakonu?;)

Izvinjavam se, radi se o predlogu Zakona o rakiji i ostalim alkoholnim picima, koji je pred skupstinskom procedurom.
Citat:
Šećeruša će biti proterana

Novim propisima o rakiji biće regulisano i pitanje dodavanja šećera, a za švercere i falsifikatore omiljene šećeruše će biti stavljene van zakona. Prilikom proizvodnje alkoholnih pića neće se smeti dodavati šećer radi popravljanja slasti matičnog soka, kljuka, komine i pikea voća, niti pak za popravljanje slasti gotovog proizvoda.

Citat:
Član 4

Zabranjeno je u prostorijama u kojima se proizvodi vino i rakija držati, odnosno u proizvodnji vina i rakije upotrebljavati šećer, etanol i druga sredstva kojima se mogu povećati količina i mijenjati propisani prirodni sastojci vina i rakije, ako ovim zakonom nije drugačije odredjeno.
[ dmauka @ 09.07.2007. 12:56 ] @
Hm,interesantan zakon ali koliko sam ja mogao da primetim, odnosi se na one koji ce se ovim poslom baviti kao zanimanjem?
Dalje, clan 12. stav 2., ostavlja siroko otvorena vrata za mogucnost dodavanja secera "ako treba"...
I, za kraj, kakve ovo sve ima veze sa Srbijom???
[ pctel @ 09.07.2007. 14:10 ] @
Citat:
dmauka: Hm,interesantan zakon ali koliko sam ja mogao da primetim, odnosi se na one koji ce se ovim poslom baviti kao zanimanjem?

Pa ne bih rekao, ja sam shvatio da se odnosi na one koji ce ikada imati zelju da prodaju nekom litar rakije. Ja obicno poznajem takve ljude koji se bave najrazlicitijim zanimanjima a imaju i neki vocnjak negde i svake godine naprave po malo domace rakije. I sam naziv "domaca rakija" navodi na zakljucak da je napravljena u domacinstvu, na tradicionalan nacin. A tradicija sigurno ne podrazumeva dodavanje secera, jer, do pre 50-ak godina secer je bio tesko pristupacan siromasnim poljoprivrednim domacinstvima i cuvao se na skrivenom mestu, da ne pojedu deca pa posle nemaju cime da se posluze gosti. Cak i danas je normalna pojava da kad dodjete u goste nekom starackom domacinstvu da vas docekaju sa casom vode i kockom secera. Tek krajem 20-og veka, moralnim i materijalnim posrnucem drustva i drzave, pocele su se praviti razne seceruse, zozovace i slicne "rakije", koje su mnoge ljude odvele u smrt, neke odmah, a neke za godinu-dve. Zbog takvih pojava, domaca rakija je znatno izgubila na popularnosti, jer se ljudi plase da je probaju, misleci da ce tako dovesti u pitanje svoj zivot i zdravlje. Sve je to dovelo do apsurdne situacije da prosecan ugostiteljski objekat u Srbiji nema u ponudi domacu rakiju - sljivovicu. Malobrojnim strancima koji dodju ljubazno se objasni da ovde mogu dobiti samo ono sto su pili u svojoj drzavi, i ako su ocekivali nesto drugo da se bolje odmah vrate kuci.
[ Mardz Simpson @ 09.07.2007. 14:11 ] @
Culi smo od jednog druga kako je njegov deda pekao rakiju, za sebe, a kako za prodaju!
Ajoj onima koji kupuju rakiju, ni neznaju sta ima unutra!
Mi imamo mali kazan na selu i pecemo (kuvamo) rakiju uglavnom od kajsije i sljive (cacanska rana i tzv "medovka" posto je jako slatka)
Nikad vise od 4% secera nismo stavljali izuzev u kiselu jabuku i visnju oko 9%
I to svi u kuci pomalo pijuckamo!
A sad da se vratim na dedinog druga!
U kominu je stavljao 50kg secera na 120 litara komine
U kominu je stavljao lubenice, dinje i ostala cuda
U kominu je stavljao fruktozu, ko zna odakle je nabavljao!
U kominu je stavljao rastopljen kokosji stajnjak!?????!!!!!!
I evo svi koji su konzumirali njegovu "tajnu" recepturu svi hodaju zivi i zdravi!
Evo i jedan mali trik:
Kad pecete rakiju od sljiva u kazan pre pecenja ubacite 1-2 kila smrznute kajsije izvadjene iz friza!
Dobija extra smek na kajsiju!
Kako u srbiji "blindiraju" bure tako da se komina pece u prolece? Blatom?
[ dmauka @ 09.07.2007. 18:03 ] @
Citat:
Mardz Simpson:
Kako u srbiji "blindiraju" bure tako da se komina pece u prolece? Blatom?

Za vino su se burici spremali tako sto se u bure ubaci zapaljen stapic sumpora i onda se bure zatvori da se "impregnira". Nisam siguran za rakiju..

Citat:
pctel: Pa ne bih rekao, ja sam shvatio da se odnosi na one koji ce ikada imati zelju da prodaju nekom litar rakije.

Da, mislio sam na to, na prodaju. Ako peces rakiju za svoje potrebe (i prijatelje) , mislim, niko nije lud da sebe truje, zar ne?

Inace, za jesen je spremljeno 200kg kajsija, nadam se da ce biti dobra rakija pa ste predvidjeni za degustaciju Naravno, nece biti preko 4% secera

Burici, neko?
[ fade @ 09.07.2007. 21:26 ] @
Ja moju sad u subotu pechem :) . Bice 6-7 litara,sasvim dovoljno za prvi put,ipak je samo jedan kazan.Manite se vi tih zakona,nego naspite jednu casicu i uzivajte...
[ e2e4 @ 24.07.2007. 22:13 ] @
Zbilja mi nije jasno koji glupan covjek treba biti da ovakav kom od stare planinske crne sljive upropasti sa "malim kolicinama secera".
Znam ljude koji stavljaju secer objasnjavajuci to laksim i boljim vrenjem a ustvari su papci koji samo hoce sto vise rakije.
Naravno da ne dobiju rakiju nego otrov koji opet oni sami najvise popiju.

Ja ne stavljam ni grama secera, bacam prvi metil, ali ne mogu postici cijenu koja odgovara takvoj rakiji.
To je problem.
Skoro svi koji piju rakiju hoce sto vise litara za sto manje para.

Pozdrav

Kako provjeravam ima li u rakiji secera?

U potpuno providnoj boci treba biti jedna cetvrtina do jedna trecina boce ispunjena rakijom.
Prodrmam bocu i zavrtim rakiju u njoj.
Ako se napravi svrtak koji se dugo vrti i nakon sto sam umirio bocu znaci da u rakiji ima secera. U kom je stavljan secer.
Ako se napravi sasvim mali providan svrtak koji brzo nestaje onda ne mora znaciti da je dodavan secer u kom nego jednostavno kom nije kompletno prevrio. Svrtak je od vocnog secera koji nije vrenjem preradjen u alkohol.

Ako kada vrtim bocu svrtak skoro trenutno nestaje onda je rakija prava. ( po pitanju secera)
Samo treba da se dizu mjehurici koji se koncentrisu po rubu boce odnosno rakije praveci i odrzavajuci vijenac uz staklo.
Sto je rakija jaca vijenac duze traje.

[ aleksa74 @ 29.07.2007. 13:03 ] @
Gomila istina i gomila zabluda.
Prvo da kažem svima sa bratom imam stari kajsijar od 20 ari, i da smo prošle godine ubacili 3000kg kajsija u burad. Pekli smo je 15 dana (imamo mali kazan 120l, ne sipa se više od 100).
Obavezno je odvajanje koštica, truleži i svega što nije sama zdrava kajsija. Kajsije se kupe kad padnu na zemlju, tad su najšećernije.
Drže se u buretu oko mesec dana.
Dodavanje šećera: pomenuo je jedan član, za one koji hoće da isteraju što više, i tako za_ebu i sebe i druge. Ako ste ubacili loše voće dobićete loš proizvod i tu nema filozofije. Pečenje na razne načine može samo malo da utiče na kvalitet rakije.
SHIT IN, SHIT OUT
I nema tu filozofije, ne sme da zagori (mešalja neophodna), izbaciš onaj prvi otrov, lagano pečeš da ne kipi, rashlađuješ vodu i to je to. Pečeš dok gori kad baciš malo na žar. Kad prestane skidaš, i ista procedura kad prepekneš. Možeš pri prepeku da u kazan ubaciš i jednu kantu koma.
Ovako dobiješ oko 8L prepečenice (opet napominjem zavisi od kvaliteta voća - sorte, zemljišta, osunčanosti itd) jačine oko 25 gradi. To naravno ne može da se pije, pa razblažiš destilovanom vodom na 20-tak.
Drveno bure popije dosta rakije, i daje joj boju, koju ljudi uglavnom ne vole. Zato - samo staklo.
A cena se postiže kvalitetom i ugledom. Nemamo problema sa prodajom (cena je 500din), kupuju komšije i kolege sa posla, ide polako ali sigurno. Evo već smo na kraju zaliha, a ove godine je rod podbacio, svega 400kg.
Pozdrav iz Grocke

[ New Village DC @ 20.09.2007. 12:45 ] @
Moze li neko da mi kaze koliko kolicinski treba da se baci rakija koja prva iscuri pri pecennju?

Ima li tu neko pravilo ili onako odokativno?

Pozdrav!

p.s. prvenstveno me interesuje za rakiju od sljive, mada ne znam da li ima razlike.
[ jonniebravo @ 20.09.2007. 19:33 ] @
Neki kazu do 50 stepeni ispod toga je ok, u sustini prvih pola litra-litar, kod mene rakija non-stop ide kroz posudu sa vodom pa metil pada na dno posude jer je tezi.
[ soman @ 03.08.2009. 08:59 ] @
Kod nas se gaji u okolini Subotice, u Podunavlju i Pomoravlju, na Fruškoj Gori i u drugim krajevima u manjem obimu. Od kajsije se dobija kvalitetna rakija (Vojvodina) kajsijovača minimalne jačine 45vol%. Najpoznatije sorte za proizvodnju rakije su kečkemetska ruža i mađarska najbolja. Berbi kajsije za rakiju posvećuje se posebna pažnja jer se zahteva da su plodovi zreli, pa i delimično prezreli. Jer u tom stanju zrelosti kajsija ima najbolju aromu i tada se dobija fina i aromatična rakija.
Preuzeto sa www.rakija.rs/vrste-rakije/kajsija
[ Mbit @ 06.08.2009. 09:21 ] @
evo sam nešto tražio pa da podelim ima i o rakijama
http://www.sveovinu.com/index.php
http://www.vinogradarstvo.com/