[ dmauka @ 09.07.2007. 18:06 ] @
Jeste li nekada razmisljali sta je bilo pre "velikog praska" ili za one religiozne, sta je bilo pre nego sto je Bog stvorio sve?
Ako se prihvati da ceo svemir oscilira i da ce jednog dana poceti da se "skuplja" i tako u nedogled, kako je sve to moglo da pocne?
[ downer @ 09.07.2007. 18:38 ] @
Jednostavno je počelo. :)

Ne znam, davno sam prestao da razmišljam o tome - samo me zaboli glava.

Mislim da je nemoguće odgovoriti na to, ljudska svest je ograničena. Ljudi ne mogu ni pojam beskonačno potpuno da razumeju.

Nemoguće je zamisliti beskraj kosmosa. Ili sam ja retardiran, pa ne mogu. ;)
[ McKracken @ 09.07.2007. 19:22 ] @
Svi znamo da pre velikog praska dolazi velika prediga, osim ako se ne koriste usluge profesionalaca/ki.
[ fanfon @ 09.07.2007. 20:18 ] @
Ja sam pokusao da zamislim nesto pre Velikog praska i na kraju sam odustao od jalova posla. Poslednje na sta sam pomislio je to da je ceo poznati svemir u stvari samo jedan minimalni delic(npr. recimo kvark) neceg mnogo veceg(npr. neceg velicine kao ceo danas poznati svemir) i da u stvari tvorca svega toga(ako postoji) uopste ne dotice nesto tako malo i da ima pametnija posla...
[ dmauka @ 09.07.2007. 20:55 ] @
Citat:
fanfon: Ja sam pokusao da zamislim nesto pre Velikog praska i na kraju sam odustao od jalova posla. Poslednje na sta sam pomislio je to da je ceo poznati svemir u stvari samo jedan minimalni delic(npr. recimo kvark) neceg mnogo veceg(npr. neceg velicine kao ceo danas poznati svemir) i da u stvari tvorca svega toga(ako postoji) uopste ne dotice nesto tako malo i da ima pametnija posla...

A kako je onda nastalo to nesto vece ? I kada? I sta je bilo pre?
[ sasa022 @ 09.07.2007. 20:59 ] @
Gde li nam je sad Pandora ???
[ fanfon @ 09.07.2007. 21:17 ] @
@dmauka

Mnogo pitas Do toga dela jos nisam stigao
[ dmauka @ 09.07.2007. 21:41 ] @
NE, stvarno me zanima kako se o ovome mogu izjasniti oni koji su pristalice , recimo, prirodnjacke teorije nastanka a kako o tome razmislja neko kome je verska teorija bliza (koje god vere) ?
[ boccio @ 09.07.2007. 21:54 ] @
Sta ima iko da se izjasnjava kad niko ne zna sta je bilo pre velikog praska? Jos se kolju oko singularnosti i tog nesretnog velikog praska, i nemaju pojma da li ce svemir da nastavi da se siri dok se potpuno ne ohladi i sve zvezde potrose gorivo, ili ce ponovo da se sazme u singularnost... I sta sad ocekujes - da se neko sa necim pametnim izjasni, mislim :)

Sve sto ces da postignes je sprdanje na ovoj temi, lepo ti je McKracken odgovorio :)
[ jeftonikius @ 09.07.2007. 22:01 ] @
Take a joint and fly...
[ downer @ 09.07.2007. 22:05 ] @
Citat:
jeftonikius: Take a joint and fly...

he he

“Today a young man on acid realized that all matter is merely energy condensed to a slow vibration, that we are all one consciousness experiencing itself subjectively, there is no such thing as death, life is only a dream, and we are the imagination of ourselves. Here’s Tom with the weather.”

Bill Hicks
[ jablan @ 09.07.2007. 22:10 ] @
Pre nije bilo vremena. Pre nije bilo nikakvo pre. Kao što ne postoji ništa "van" kosmosa jer se sam prostor širi.
[ dmauka @ 09.07.2007. 22:23 ] @
Nisam ni mislio da nece biti sprdanja ali nisam ni ocekivao da dobijem video snimak toga od pre...samo sam pitao za teoriju..
Ako je u pitanju oscilacija i ako ce se sve ponovo skupiti, znaci da se to vec dogodilo (ili ce se dogoditi, sto je u osnovi svejedno). Ako je tako, pretpostavka je da se sve ovo vec desilo (nebitno kada ranije) ali moralo je jednom da pocne...
Ako se siri (mislim na svemir), siri se u sta? Ako se prostor siri, gde se siri?
[ downer @ 09.07.2007. 22:28 ] @
Ja mislim da je problem u ljudskoj ograničenosti da shvati beskonačnost - jednostavno ne možeš da zamisliš da se nešto dešava
oduvek. Zašto je bilo šta moralo da počne? To ti je kao da pokušavaš da zamisliš šta se dešavalo sa tobom dok se nisi rodio, ili šta će se desiti kada umreš. Nećeš postojati, što ti je iz ugla živog čoveka potpuno neshvatljivo, mislim, probaj da zamisliš da ne postojiš (osim ako ne veruješ u raj i zagrobni život, to može da pojednostavi stvari).

Možda bi sve bilo logičnije kada bi bio neko superiorno biće, ali pošto si zaglavio u ljudskom telu... opusti se i uživaj.
[ jablan @ 09.07.2007. 22:54 ] @
Citat:
dmauka: Ako se siri (mislim na svemir), siri se u sta? Ako se prostor siri, gde se siri?

Ovde imaš jedan odgovor, ima dosta toga po netu. Nisam čitao ali kažu da je "Kratka istorija vremena" Stivena Hokinga dosta dobar uvod u materiju za nas laike.

http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=274
[ Marko_L @ 09.07.2007. 23:22 ] @
downer je rekao otprilike ono što i ja mislim. Čovek je ograničeno biće, živi u ograničenom svetu, i navikao je da za sve postoji neka granica, početak i kraj, pa pokušava tako da gleda i na opšte pitanje o postanku univerzuma, smilsu života i svemu ostalom, što najverovatnije nije moguće... pa su mu zato mnoge stvari neshvatljive. Zašto bi uopšte morao da postoji početak... ili kraj ? Možda je kosmos jednostavno oduvek tu i biće uvek tu. Možda je kosmos zaista beskonačan, a i ako je ograničen, možda postoji još na milione takvih kosmosa, koji zajedno čine nekakvu celinu kakvih ima na milione... ili opet... beskonačno takvih celina. Mi još nismo istražili ni našu galaksiju koja je zrno peska u odnosu na poznati deo kosmosa... o nepoznatom i da ne pričamo. Na neka pitanja će se možda i naći odgovor kada, odnosno ako sve to istražimo. Postoji gomila teorija po netu, što logičnih što manje logičnih... pa ko je dokon može eto da ih iščita i vidi koja njemu lično deluje najrealnije... a ako je još dokoniji može da stvori i svoju. Tačan odgovor na pitanje verovatno nikada nećemo saznati. Dakle, čisti gubljenje vremena uopšte i razmišljati o tome previše.
[ Au197/79 @ 10.07.2007. 00:39 ] @
U početku bi 0 i 1 i bajt nad bitom. Neka bude word! I bi word!
[ dmauka @ 10.07.2007. 07:43 ] @
Citat:
downer: Ja mislim da je problem u ljudskoj ograničenosti da shvati beskonačnost - jednostavno ne možeš da zamisliš da se nešto dešava
oduvek. Zašto je bilo šta moralo da počne? To ti je kao da pokušavaš da zamisliš šta se dešavalo sa tobom dok se nisi rodio, ili šta će se desiti kada umreš. Nećeš postojati, što ti je iz ugla živog čoveka potpuno neshvatljivo, mislim, probaj da zamisliš da ne postojiš (osim ako ne veruješ u raj i zagrobni život, to može da pojednostavi stvari).

Možda bi sve bilo logičnije kada bi bio neko superiorno biće, ali pošto si zaglavio u ljudskom telu... opusti se i uživaj.

Svi mi "pocinjemo" i "zavrsavamo", sve oko nas "pocinje" i "zavrsava", cak i sva nebeska tela po svim dosadasnjim teorijama "pocinju" i "zavrsavaju"..i sad izdvajamo ono sto nazivamo univerzum iz cele te price?

Ne znam da je nekome uspelo da zamisli da ne postoji (osim kao knjizevna kategorija) i iskreno, ne verujem ni da je to moguce. Verovatno najblize tome je stanje kada uspes da ni o cemu ne mislis...mada je i to jako tesko.

P.S.
Za sve koji su pomislili da je tema ozbiljna...nije.
Radi se o "razgovoru zbog razgovora" pa ko ne zeli da gubi vreme...
[ Milan M. Radovic @ 10.07.2007. 11:59 ] @
Bese na svakih 10 na -24 svemir se rasiri za duplo koliko jeste i taj proces ce jednom stati i pocece da se skuplja...
[ boccio @ 10.07.2007. 12:27 ] @
Citat:
Milan M. Radovic:i taj proces ce jednom stati i pocece da se skuplja...

Mozda... Ukoliko misteriozna tamna materija ne bude i dalje radila ono sto radi - pa se na kraju svemir ne pretvori u ogromni frizider na -273 i svi odemo u tri lepe. Ustvari, oticicemo i ovako i onako :)
[ Shadowed @ 10.07.2007. 12:59 ] @
Citat:
Milan M. Radovic: Bese na svakih 10 na -24 svemir se rasiri za duplo koliko jeste i taj proces ce jednom stati i pocece da se skuplja...

Ne.
To je neproverena mogucnost koja se odnosi na samo jedan kratak period u pocetku ekspanzije. A sto se skupljanja tice, ne zna se jos uvek pouzdano.
[ brainbuger @ 11.07.2007. 21:42 ] @
Zanimljivo je da skoro svaki covek na planeti ima neku 'svoju verziju' tog nastanka i onoga sta je/nije bilo pre tog nastanka.

Ja recimo, cenim da je par sekundi pre velikog praska postojao univerzum koji je bio na korak od singularnosti. Onog trenutka kada se sabio u jednu tacku, tog trenutka je ponovo grunuo. Trenutno se i dalje siri, ali sta ce dalje biti, oko toga postoje razna predvidjanja, u sustini ne mozemo imati vise od 3 varijante:
1) beskonacno sirenje,
2) jednog trenutka ce sirenje stati i tako ostati
3) jednog trenutka ce sirenje stati i ako gravitacija bude dovoljno jaka , krenuce nazad u skupljanje (meni je ovo nekako najrealnije).

Nekako mi je taj kruzni proces (sirenje -> skupljanje -> sirenje -> skupljanje) mnogo prirodniji za razliku od recimo beskonacnog sirenja ili beskonacnog stajanja.

Ko zna, mozda je ovaj poslednji veliki prasak samo jedan u beskonacnom nizu, i mozda taj ciklus sirenja <-> sazimanja nikad nece ni stati jer mu mozda dodje kao neka sposobnost univerzuma da se samo regenerise :)

[ Daniel011 @ 11.07.2007. 22:40 ] @
Jedna od mnogobrojnih pretpostavki bi, po meni, bila i ova:
Znamo da postoje teorije o zakrivljenosti prostora, tj. zakrivljenosti po nekoj 4. dimenziji koju mi, 3d-ljudi, ne možemo da vidimo, a čija je posledica da ako krenemo iz neke tačke i krećemo se pravolinijski, posle mnogo, mnogo vremena ćemo se vratiti nazad u tu tačku. Možda je i vremenska osa po kojoj se krećemo, isto tako zakrivljena, tj. predstavlja neku kružnicu? I možda jedna polovina te vremenske kružnice predstavlja širenje kosmosa, a druga polovina skupljanje? Na taj način bi se mogla objasniti periodičnost (ako ona postoji)...
[ dmauka @ 12.07.2007. 07:36 ] @
Ja se izvinjavam ako sam bio nejasan sa pitanjem...
Tema o tome sta je bilo posle vec ima na fizici, mislim. Mene je cisto informativno interesovalo kakvo je vase misljenje o tome sta je bilo pre?
Mozete li da zamislite pre?
[ brainbuger @ 12.07.2007. 08:07 ] @
Citat:
dmauka: Ja se izvinjavam ako sam bio nejasan sa pitanjem...
Tema o tome sta je bilo posle vec ima na fizici, mislim. Mene je cisto informativno interesovalo kakvo je vase misljenje o tome sta je bilo pre?;)

Ne postoji ni pre ni posle, vec postoji oduvek i zauvek. Zato i ne moze da se zamisli, protivno je nasoj logici razmisljanja
[ Miroslav Jeftić @ 12.07.2007. 08:11 ] @
Citat:
dmauka: Mene je cisto informativno interesovalo kakvo je vase misljenje o tome sta je bilo pre?Mozete li da zamislite pre?

Pretpostavljam da pre nije bilo ništa. Da bi nešto počelo, logično je da ga pre toga nema, u suprotnom bi značilo da je to nešto oduvek postojalo.
[ fanfon @ 12.07.2007. 10:20 ] @
Meni bas nije logicno da nije nista postojalo. Teza i razmisljanje da pre necega nije bilo nicega ogranicena je na ljudsko bivstvovanje i razmisljanje, jer covek jos uvek ne moze da shvati neke pojmove(npr.beskonacnost, kao sto je napomenuto) i u svom razmisljanju je ogranicen je iskljucivo na materijalno...
[ boccio @ 12.07.2007. 14:33 ] @
Citat:
dmauka: Mene je cisto informativno interesovalo kakvo je vase misljenje o tome sta je bilo pre?;)

Ne mogu da zamislim pre, jer moj mentalni sklop kao sisara nije takav da mogu da shvatim sta bi to moglo biti pre singularnosti, pod uslovom da to nije ciklican proces. A i da jeste, opet bi se morao desiti prvi put nekad, osim ako se nije desio nikad, vec je tu oduvek. Isto kao sto ni mrav ne moze da zamisli Pikasovu sliku, jer nema dovoljne mentalne kapacitete. Mogu samo da se navarim i tripujem sta bi to moglo biti pre, ali koja korist od toga :)
[ Marko_L @ 12.07.2007. 16:32 ] @
@boccio
Pokušavaš da kažeš da ako navarimo mrava i uvalimo mu tempere, možemo očekivati kakvu takvu sliku od njega :) Probao bih, samo da nije ilegalno dilovati drogu (verovatno se odnosi i na dilovanje životinjama).
[ vindic8or @ 12.07.2007. 17:56 ] @
ma pusti ga da se seta po KST-u jedno dva sata, ne moras onda nista da dilujes :)
[ dobio_7 @ 13.07.2007. 13:11 ] @
Ja mislim da ce ANTIMATERIJA prevladati nad MATERIJOM kada nestane "energije" koja trenutno guta ANTIMATERIJU i pretvara je u MATERIJU. Tada ce se sve VRATITI kao na filmu u nazad i opet ispocetka do ponovnog povratka, tj desice se i desilo se to BESKONACNO puta pa i imamo "DEZAVU" filing ponekad zbog "greske" u sistemu od toliko ponavljanja...

Ili su nas stpali u nekakav MATRIX...
[ jonniebravo @ 13.07.2007. 13:33 ] @
Citat:
dmauka:

Pa haos, kao sto napisa Zelazny.
[ Miroslav Jeftić @ 13.07.2007. 13:34 ] @
Kako može da bude greška, ako se sve isto ponavlja? Izlizala se traka na kaseti?
[ boccio @ 13.07.2007. 13:39 ] @
Citat:
dobio_7: Ja mislim da ce ANTIMATERIJA prevladati nad MATERIJOM kada nestane "energije" koja trenutno guta ANTIMATERIJU i pretvara je u MATERIJU. Tada ce se sve VRATITI kao na filmu u nazad i opet ispocetka do ponovnog povratka, tj desice se i desilo se to BESKONACNO puta pa i imamo "DEZAVU" filing ponekad zbog "greske" u sistemu od toliko ponavljanja...

Citat:
boccio: Mogu samo da se navarim i tripujem sta bi to moglo biti pre

To ti pricam :D
[ dmauka @ 13.07.2007. 19:21 ] @
Sunce ti kalajisano, 80% ljudi je predlozilo proces zavarivanja

Cak i Biblija pocinje sa "U pocetku Bog stvori nebo i zemlju..." . Znam sta je dogma ali zar se niko nije zapitao sta je Bog radio pre toga?
[ Marko_L @ 13.07.2007. 19:34 ] @
Pa isto što se radi pre svakog većeg projekta... planirao, testirao, radio studiju izvodljivosti... pa je negde došlo do greške u proračunu i tako smo nastali mi :)
[ Miroslav Jeftić @ 13.07.2007. 22:06 ] @
Citat:
dmauka: Sunce ti kalajisano, 80% ljudi je predlozilo proces zavarivanja

Cak i Biblija pocinje sa "U pocetku Bog stvori nebo i zemlju..." . Znam sta je dogma ali zar se niko nije zapitao sta je Bog radio pre toga?

Oni koji čitaju Bibliju svakako ne pitaju takve stvari. Mada su mi uopšte takva pitanja pomalo bezveze, kao pitanje šta je iza granice svemira. Podseća me nekako na ono kad su ljudi mislili da će pasti preko ivice kad dođu do kraja zemljine ploče.
[ Pneos @ 13.07.2007. 23:28 ] @
u pocetku bese rec. I rec bese u Boga i Bog bese rec. - ovim recima pocinje cetvrto Jevandjelje po Jovanu.

Ona dobro objasnjava poziciju nase hriscanske vere. Bog je bezuzrocan, a svet je zapravo stvoren. To je kosmogonija. U Grckoj mitologiji stvar je obrnuta, kosmos je oduvek tu, dok su bogovi njih vise, ti koji bivaju naknadno stvoreni.

U pravoslavnom predanju Bog je takodje i nepostizan, ne moze se spoznati niti se on menja ma kakvim ljudskim ponasanjem. On je takodje i svedrzitelj (pantokrator) jer obuhvata sve i van njega nista ne postoji. Takodje Bog stvara svet ni iz cega, jednim aktom svoje volje i promisla.
[ milosxxxxxxx @ 12.09.2007. 22:25 ] @
Citat:
dmauka: Sunce ti kalajisano, 80% ljudi je predlozilo proces zavarivanja :):):)

Cak i Biblija pocinje sa "U pocetku Bog stvori nebo i zemlju..." . Znam sta je dogma ali zar se niko nije zapitao sta je Bog radio pre toga?;)

Izgleda da se bio smorio malcer pa aj kao daj da nesto uradim po tom pitanju i eto nas.
[ maliradojca @ 13.09.2007. 00:13 ] @
Ja sam pre razmisljao o sledecem -> Ako planete kruze oko zvezda, i isto tako elektroni kruze oko jezgra(+),
znaci isto je samo se razlikuje velicina. 2. Ako planete sa zvezdama cine galaksije, a atomi cine materijale(aj da tako nazovem),
opet je to dvoje isto samo
se razlikuje velicina. E sad je mislim da takvih sistema gde vise tela kruze oko jednog pa x100.000.000 cine nesto(glaksiju, materijal)
postoji neograniceno mnogo. Npr. verujem da "nasi" atomi imaju svoje neke cestice koje ih cine, kao sto galaksije imaju planete, zvezde..
Isto tako da su galaksije mozda samo cestice nekog velikog sistema, koji je opet samo cestica nekog jos veceg. I tako u nedogled.
Zavisi od ugla posmatranja. E sada kada je bili sta pocelo, 'bem li ga.
[ New Village DC @ 13.09.2007. 02:04 ] @
^^^ I tako smo mozda, mi sa nasom galaksijom i sa drugim galaksijama, deo nekog krvotoka nekog "zivog" organizma i tako se krecemo po tom organizmu veoma dugo... pa ko zna mozda se ova jedinjenja koje nasa galaksija cini nekada negde u nekom organu tog organizma u nekoj hemijskoj reakciji razlozi pa to pokvari nama poznate gravitacione sile i ravnotezu. Pa se ponovo sintetise.

Ima ravno milion scenarija gde bi mogli da zavrsimo. Aaa, kako smo nastali? Mozda su nas injektirali u oovaj kosmos...

p.s. ovu teoriju uzmite sa rezervom, posto nije zasnovana na empirijskom radu
[ brainbuger @ 13.09.2007. 07:52 ] @
Citat:
New Village DC: ^^^ I tako smo mozda, mi sa nasom galaksijom i sa drugim galaksijama, deo nekog krvotoka nekog "zivog" organizma i tako se krecemo po tom organizmu veoma dugo...
..i onda jednoga dana, kada to 'veliko' biće poraste i krene da razmišlja, počne da se pita "Čekaj, a gde sam to ja? Šta je ovaj svet? Kako je nastao?" i ajmo opet sve u krug
[ New Village DC @ 13.09.2007. 13:20 ] @
Aj dokazi da nije tako!
[ brainbuger @ 14.09.2007. 01:29 ] @
Citat:
New Village DC: Aj dokazi da nije tako! :-)

Upravo to! Realna mogućnost da to čovek shvati/dokaže je kao kada bi leptir shvatio šta je brzina svetlosti.

Praviše sebi laskamo da smo dovoljno evoluirali !

Sa druge strane, malo teoretisanja ne škodi nikome, jer da nije te naše težnje za otkrivanjem nepoznatog, ne bi smo ni stigli na ovaj nivo razvoja.

Ali zato ono što je mnogo bitno, i što ne bi trebali nikad da zaboravimo (a što nas ovo lupanje glave malo podseti :) je to da u ovom ogromnom vremenu i prostoru naš život traje samo jedan strahovito mali trenutak. Zato ga treba iskoristiti što bolje i što lepše ... jer leptir živi samo jedan dan

Pozdrav!
[ Bojan Basic @ 14.09.2007. 03:05 ] @
Citat:
New Village DC:
^^^ I tako smo mozda, mi sa nasom galaksijom i sa drugim galaksijama, deo nekog krvotoka nekog "zivog" organizma i tako se krecemo po tom organizmu veoma dugo... pa ko zna mozda se ova jedinjenja koje nasa galaksija cini nekada negde u nekom organu tog organizma u nekoj hemijskoj reakciji razlozi pa to pokvari nama poznate gravitacione sile i ravnotezu. Pa se ponovo sintetise.

Gledaj od tridesete sekunde.
[ ajdeBre @ 14.09.2007. 08:47 ] @
Citat:
brainbuger: ...Praviše sebi laskamo da smo dovoljno evoluirali !...

Fantasticno receno! Ali, fantasticno!