[ Holocen @ 22.09.2001. 15:08 ] @
Preuzeto sa: http://boemy.bizland.com/magija.htm, gde mozete naci i primere u wav. formatu.

Kako biste se osjecali i kako biste reagovali kada bi vam glas sa radija uputio sugestiju: "Ti moras da lazes, ti moras da mrzis, ti moras da varas!"?

Kada se zvucni snimak koji nosi poruku sa negativnim sadrzajem reprodukuje unazad, mi tu poruku necemo prepoznati kao negativnu (jer svjesno ne razumijemo njeno obrnuto znacenje), ali nase "nesvjesno" ce je razumjeti i prihvatiti. Takve vrste poruka je prvi put primjetio jedan mladic pod uticajem droge LSD ( koja covjeka moze uciniti svjesnim nekih nesvjesnih aktivnosti mozga).

U normalnom stanju covjek nije svjestan sposobnosti svog mozga da identifikuje i shvati skrivene sugestije koje mu se serviraju kroz slusanje muzike ili cak kroz gledanje TV-a. Sposobnost mozga da registruje skrivene poruke u gledanju TV-a se vec ponegdje koristi u reklamne svrhe. Jedna sekunda posmatranog TV programa se sastoji od 25 slika koje covjek nije sposoban da pojedinacno razlikuje, vec na osnovu njih automatski konstatuje dozivljaj pokretne slike. Ako se povremeno u TV emisiju ubaci po jedna slika sa reklamnim sadrzajem, covjek je nece svjesno primjetiti, ali istrazivanja pokazuju da tako povremeno ponavljana poruka djeluje na covjeka nesvjesno...

edit: Naslov

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 01.10.2005. u 01:58 GMT+1]
[ blaza @ 22.09.2001. 16:12 ] @
Citat:
vodnik je napisao:

U normalnom stanju covjek nije svjestan sposobnosti svog mozga da identifikuje i shvati skrivene sugestije koje mu se serviraju kroz slusanje muzike ili cak kroz gledanje TV-a. Sposobnost mozga da registruje skrivene poruke u gledanju TV-a se vec ponegdje koristi u reklamne svrhe. Jedna sekunda posmatranog TV programa se sastoji od 25 slika koje covjek nije sposoban da pojedinacno razlikuje, vec na osnovu njih automatski konstatuje dozivljaj pokretne slike. Ako se povremeno u TV emisiju ubaci po jedna slika sa reklamnim sadrzajem, covjek je nece svjesno primjetiti, ali istrazivanja pokazuju da tako povremeno ponavljana poruka djeluje na covjeka nesvjesno...

Nadji dokaz. Grebuj neki TV kanal na HDD. Sada je to bar lako....
[ Ivand @ 22.09.2001. 17:29 ] @
kill 'em ...........

kill 'em all

;)

i onda je mrmot zavio cokoladu u foliju ;)
[ blaza @ 22.09.2001. 17:39 ] @
HaHahahahaha....
[ m r v a @ 22.09.2001. 22:56 ] @
to nije smesno ...
[ Ivand @ 22.09.2001. 23:55 ] @
I want to belive ! ;)
[ Ivand @ 23.09.2001. 14:00 ] @
ajde vodnik nemoj da se ljutis
s"ala !
[ Mikky @ 24.09.2001. 16:05 ] @
za ove koji neveruju neka potraze pesmu od led zeppelin - starway to heaven ili delove pesme wavove pustene u nazad
neka potraze expriment sa koka kolom i kokicama u bioskopu
takodje moze posluziti i "subliminal messages" na pretrazivacima
(ako sam dobro spelovao ovo sub....)
[ m r v a @ 24.09.2001. 16:39 ] @
Ima i u nekim pesmama Bijelog Dugmeta .....
lol
[ CONFIQ @ 24.09.2001. 16:49 ] @
Ali deco to i jeste istina
Mora da su to pistali na RTS-u cim je ceo narod uz slobu
Salim se ali citao sam dosta prica o tome
cuo sam cak i da su u severnoj koreji to radili putem interneta kao spalite NYC ili slicno!!!!
Ja mogu da se kladim da su to pustali preko RTS-a
[ blaza @ 24.09.2001. 16:50 ] @
Ko kaže da takve prouke ne postoje? Niko.
Iako postoje, to ne znaci da su delotvorne.
Lako se može desiti i da su kontraproduktivne, kao antireklama npr.
Ljudi se bave svakakvim glupostima...
[ Mikky @ 25.09.2001. 15:26 ] @
closed minds...
[ CONFIQ @ 25.09.2001. 15:31 ] @
oh my...
[ laramaya @ 29.09.2005. 14:46 ] @
Citat:
CONFIQ: Ali deco to i jeste istina :)
Mora da su to pistali na RTS-u cim je ceo narod uz slobu
Ja mogu da se kladim da su to pustali preko RTS-a :)

ja verujem u to već godinama, efekat se postiže ubacivanjem 26-te sličice u sekundi (svest registruje 25 sličica u sekundi a dvadesetšestu sličicu registruje podsvest) ili emitovanjem zvuka određene frekvencije koju može da registruje samo podsvest, kao što je upotrebljeno u filmu "isterivanje đavola" gde se u određenim scenama ubacivao tonski zapis urlika svinje koju kolju, što je pojačalo vizuelni efekat scena koje i nisu tako strašne.

ili primer eksperimenta: u jednom američkom gradiću par dana je emitovan zvuk na određenoj frekvenciji (bez znanja tih stanovnika), koji nije mogao da se registruje svesno, i posle par dana stanovnici su se obratili lekaru sa sličnim simptomima: mučnina, glavobolja i sl. cilj eksperimenta je bio isprobavanje da li ovom vrstom "oružja" može da se onesposobi neprijateljska vojska u eventualnom ratu.

ili primer kada dete do iznemoglost igra video igricu gde na isti način, podsvest registruje glas: "nastavi da igraš" ili sl.

tako da "glasajte za slobu" je najmanje što može da vam se uradi!

[ biotech @ 29.09.2005. 14:50 ] @
hahaha

mislis 25.slicicu?

edit: ako moze da se ispostuje pravilo 7.

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 01.10.2005. u 01:52 GMT+1]
[ reject @ 29.09.2005. 15:23 ] @
Citat:
laramaya:(svest registruje 25 sličica u sekundi a dvadesetšestu sličicu registruje podsvest)

Znaci ameri sa NTSC standardom (30 fps) su tek najebali.
Citat:
ili primer kada dete do iznemoglost igra video igricu gde na isti način, podsvest registruje glas: "nastavi da igraš" ili sl.

Da, ljudi koji se bave ubacivenjem "poruka" u sadrzaj video
igara uzimaju ogroman novac, kao i oni koji u meku na
slaviji deci emituju "zderite deco" u live-mixu sa "radio-teheran"
top 10 hitovima.
[ KnightOfDoom @ 29.09.2005. 15:31 ] @
Na televiziji jedna sekunda sadrzi 25 frejmova a na filmskoj traci 24.
Nije da svest registruje 25 slicica a 26-tu ne(kao da svest broji slike ). Tesko je "skontati" taj jedan frejm jer kratko traje tako da se moze nalaziti bilo gde u toj jednoj sekundi ali ga podsvest registruje.

U Isterivacu su koristili razne zvukove(svinje , zujanje pcela...) koje kod coveka stvaraju osecaj straha.Glas opsednute devojcice je bio kombinacija muskog i zenskog.

A ovo sa pustanjem unazad, covek stvarno mora da bude genije da bi snimio nesto sto ima smisla i od napred i od pozadi

Mada nije da neverujem u te tripove.
[ Silenoz @ 29.09.2005. 15:52 ] @
U pesmi Still Life od Iron Maiden, snimili su bubnjara kako kaze nesto kao "what who said
the thing with three bonce, don't meddle with things you don't understand"; i to su okrenuli backward i stavili u uvod pesme.

Takodje i u pesmi Blackened od Metalike, instrumentalni uvod je stavljen backward iako je prvo snimljen "normalno", ali se bendu backward cinilo mnogo bolje.

Ali po meni najveci utisak ostavlja pesma Hell Awaits od Slayer-a, gde "Join us" ide u backward-u ceo minut.

Ja znam za ova tri, a verovatno ih ima hiljade pa ko zna neka napise.
[ zaraza @ 29.09.2005. 16:29 ] @
Citat:
Mikky: za ove koji neveruju neka potraze pesmu od led zeppelin - starway to heaven ili delove pesme wavove pustene u nazad
neka potraze expriment sa koka kolom i kokicama u bioskopu

potrazio, nasao, obrnuo i slusao. Da mi neko nije rekao sta treba da cujem, nikad ne bih cuo. A kokakola i kokice, pa sta se najcesce prodaje ispred bioskopa :)

BTW, PAL standard ima 24.97 slicica u sec ako se ne varam...

[Ovu poruku je menjao zaraza dana 29.09.2005. u 17:31 GMT+1]
[ milos308 @ 29.09.2005. 16:54 ] @
Sta se cuje u starway to heaven? Ja nista ne cujem.
[ MileG @ 29.09.2005. 17:05 ] @
Ko ne vjeruje u ove stvari grdno se vara...
[ S_Kid @ 29.09.2005. 19:07 ] @
u Stairway to Heaven pa cak i u popularnijoj verziji Hairway to Steven, ako se refren obrne veoma jasno se cuje sledece, to potpisujem!

hej djavole mili rode
ti nas vodis do slobode
hej sotono bekrijo
lepo si nas zajebo

Ko ne veruje nek proba, i na srpskom je sve... cirilicom.
[ zaraza @ 29.09.2005. 19:39 ] @
Citat:
milos308: Sta se cuje u starway to heaven? Ja nista ne cujem.

pre par meseci sam slusao i sta bi bilo nego nesto kao "satan ovo, satan ono". Ponavljam, dok mi neko nije sugerisao moguce znacenje tih 'kerefeka' sto su se cule, ama bas nista se nije razaznavalo. To mu dodje kao ono kad se u jednoj Enigminoj pesmi cuje 'Svice, svice, tek sto nije. " :)

@MileG
naravno da verujemo, samo su nacini za eventualno slanje takvih poruka mnogo sofisticiraniji, a ne obicno dodavanje frejma, provlacenje nekog fantomskog glasa kroz pesmu ili slicno...
[ burex @ 29.09.2005. 20:29 ] @
Stairway To Heaven - Reverse Lyrics:

http://www.albinoblacksheep.com/flash/stairway.php

PS: Probao sam tu pesmu da obrnem u Sounde Forge-u, i stvarno se cuje isto kao na ovom SWF file-u!
[ Ivan Dimkovic @ 29.09.2005. 21:31 ] @
Citat:

Ko ne vjeruje u ove stvari grdno se vara...

Pametni ljudi zele da znaju a ne da veruju.
[ Nabukodonosor @ 29.09.2005. 21:56 ] @
Citat:
svest registruje 25 sličica u sekundi a dvadesetšestu sličicu registruje podsvest

Kakva glupost!! Jesi li ovo procitao u Svetu ili u Skandalu?

Citat:

Varas se.

EDIT: evo slusam sada ona SWF i samo mi nije jasno kako ce to neko da deluje na mene kada ja jedva razaznajem sta izgovara cak uz tekst?!?! Plus je sve obrnuto naopako! ajde bre...

[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 29.09.2005. u 22:59 GMT+1]
[ zaraza @ 29.09.2005. 23:37 ] @
Citat:
burex
PS: Probao sam tu pesmu da obrnem u Sounde Forge-u, i stvarno se cuje isto kao na ovom SWF file-u!

naravno da se cuje isto, ali pitanje je da li bi ti 'cuo' sta se tu peva, bez onog teksta gore.
[ commissar @ 30.09.2005. 00:42 ] @
Pre desetak i vise godina sam gledao emisiju na ovu temu - muzika i backward masking poruke. Tada su pominjali i nekog naucnika (ne secam se imena, jedino cega se secam je da je Australijanac, ali ni to vise nisam siguran) koji je izasao sa veoma smelom tvrdnjom da svaki covek, kad govori, salje dve vrste poruka: onu koju cujemo direktno, i skrivenu - onu koju prima nasa podsvest, a koju bismo mogli cuti kada bismo glas sagovornika snimili i pustili unatrag. Ta teorija je odmah docekana na noz, ali on je navodno imao veoma jaku argumentaciju da je odbrani, da li je uspeo bilo sta - to vec ne znam.
[ laramaya @ 30.09.2005. 10:20 ] @
dobro, 25 ili 26 sličica, nije ni bitno, poenta je da su mogućnosti ljudskog mnogo veće nego što se zna, i o ovoj temi se ne bave tabloidi, već naučnici, koji su pojedine stvari naučno dokazali raznim eksperimentima. naravno da ljudi ne vereju jer nisu svesni šta im se dešava.
npr. u jednoj tv emisiji pustili su jednu betovenovu kompoziciju koja je ustvari pesma ptice koja živi na tom području gde je betoven živeo, i to ovako: snimljen je poj ptice, usporen je snimak i pušten je unazad i čula se ta betovenova kompozicija. znači, betoven je negde čuo poj te ptice, njegova podsvest je to registrovala, usporila i reprodukovala unazad i tada je betoven napisao svoju kompoziciju, sigurno nesvesan celog procesa koji se odvijao u njegovoj glavi. naravno, naučnici su obrnutim procesom došli do te ptice.
[ ColdKeyboard @ 30.09.2005. 15:54 ] @
Super tema, svidja mi se.
Ti volis ColdKeyboarda !
A vjerujem da se ova metoda koristi u neke reklamne svrhe.
Ti volis ColdKeyboarda !
Samo koji su mogucnosti zloupotrebe ovih metoda ?
Ti volis ColdKeyboarda !

Ti volis ColdKeyboarda !
Jel zna neko mozda josh neki link ili pesmu u ovom fazonu ?
Ti volis ColdKeyboarda !

[ MileG @ 30.09.2005. 16:19 ] @
"Pametni ljudi zele da znaju a ne da veruju." Dobro onda oni koji ne znaju za ovo, treba da saznaju...
[ Stator @ 30.09.2005. 16:44 ] @
Cek cek dakle ja sam sada ateista i preslusam pesmu "Stairway to Heaven" jedno 10-20 puta i sta pocecu da obozavam sotonu??? Yeah Right.... to bi mozda i uspelo kod ljudi ciji IQ ne prelazi njihov broj cipela...
[ burex @ 30.09.2005. 17:57 ] @
Citat:
naravno da se cuje isto, ali pitanje je da li bi ti 'cuo' sta se tu peva, bez onog teksta gore.

Hteo sam samo da se uverim da nije neka namestaljka... A da li sam cuo? Pa... bez onog teksta sigurno ne bi ista cudno primetio...

A evo josh malo linkova:
http://en.wikipedia.org/wiki/Backward_message
http://skepdic.com/backward.html
[ Nabukodonosor @ 30.09.2005. 18:19 ] @
Citat:
npr. u jednoj tv emisiji pustili su jednu betovenovu kompoziciju koja je ustvari pesma ptice koja živi na tom području gde je betoven živeo, i to ovako: snimljen je poj ptice, usporen je snimak i pušten je unazad i čula se ta betovenova kompozicija. znači, betoven je negde čuo poj te ptice, njegova podsvest je to registrovala, usporila i reprodukovala unazad i tada je betoven napisao svoju kompoziciju, sigurno nesvesan celog procesa koji se odvijao u njegovoj glavi. naravno, naučnici su obrnutim procesom došli do te ptice.

Cekaj, a sto bas obrnuto? Sto nije normalno napisao pesmu, onako kako je podsvesno slusao? Sto uvek svi rade obrnuto?!
[ Gameover @ 30.09.2005. 19:41 ] @
Soundgarden je napravio parodiju na sve te " satan backward messeges" bendove. Pesma se zove 665 i kada je slusate od pozadi cuje se: "I love you Santa, baby".
[ Srdjan_ts @ 30.09.2005. 20:02 ] @
Citat:
Nabukodonosor
Citat:
Citat:

Varas se.

Pojasni malo ovo: koliko ja znam PAL ima 25 fps, jer je dizajniran za 50 Hz.
[ zaraza @ 30.09.2005. 23:53 ] @
@srdjan_ts
stvarno ne znam odakle mi ta informacija, ta brojka mi je bila u glavi....
[ Srdjan_ts @ 01.10.2005. 00:46 ] @
@zaraza
Nije bilo upuceno tebi, jer PAL i ima 25fps.
[ dr.NPN @ 01.10.2005. 03:41 ] @
Testing... Testing... Testing...

asiptopzilortnocetomercpetipuk
[ Nabukodonosor @ 01.10.2005. 16:24 ] @
@Srdjan_ts
Pa pal i ima 25 slika. Ja samo kazem da nema 24,5 ili 24,1 ili 24,97. Ne znam sta ti nije jasno.
Ako cemo vec tako PAL nije dizajniran samo za 50hz vec ima npr. PAL-M koji radi sa 60hz. O ovome moze jos dosta da se kaze, ali da ne idem u off topic previse.
[ Srdjan_ts @ 01.10.2005. 18:06 ] @
Citat:
Nabukodonosor: @Srdjan_ts
Ja samo kazem da nema 24,5 ili 24,1 ili 24,97. Ne znam sta ti nije jasno.

Ok, slazem se da postaje offtopic, zato s ovim zavrsavam. Koliko sam ja upoznat, "pravi" fps je 24.97 jer je standard prilagodjen '60 i neke televiziji u boji (fps je bio realnih 25fps za crno/belu tv). Slicna stvar je sa NTSC (29.9 i nesto).
[ bakiman @ 01.10.2005. 22:45 ] @
Zanimljiva tema, samo da li zaista deluje to na čoveka, tipa:

moja omiljena pesma /npr./ kaže:

Idemo sutra u diznilend nanannaana... i naravno čim je omiljena više puta dnevno je slušam,

a backward message je /npr./:

ubi devojku, ubi devojku.

E sad, pošto puno puta to slušam, znači ja ću posle mesec dana to i da uradim?!

yes or no?
[ bakiman @ 01.10.2005. 23:19 ] @
A ova stair way to heaven...

Kad ja sam sebi obrnem neku reč u glavi ne ispadne uopšte kao priloženo, recimo forward kaže IF (pošetak), a backward kaže Satain (kraj), e sad if je FI, a i kad se uključi engleski izgovor ispadne slično ~FI, što nema veze sa Satain.

DA LI JE MOGUĆE DA SU TE PORUKE NAMERNO UBAČENE?!?!
Ako jesu, onda su to čisti genijalci!!!
[ KnightOfDoom @ 01.10.2005. 23:31 ] @
Fora je sto se mesanjem instrumenata i glasa dobijaju te reci.
To nije samo ono aleksandar - radnasekela i sl.
[ Nabukodonosor @ 02.10.2005. 00:24 ] @
Citat:
Ok, slazem se da postaje offtopic, zato s ovim zavrsavam. Koliko sam ja upoznat, "pravi" fps je 24.97 jer je standard prilagodjen '60 i neke televiziji u boji (fps je bio realnih 25fps za crno/belu tv). Slicna stvar je sa NTSC (29.9 i nesto).

Nisi u pravu. Ako hoces mogu da ti dam neke linkove da procitas pa da se i sam uveris.
[ Srdjan_ts @ 02.10.2005. 01:19 ] @
Naravno, samo mi pusti PM da ne luta tema mnogo.
[ Srdjan_ts @ 02.10.2005. 09:20 ] @
offtopic: ispravljam se, PAL JE TACNO 25 FPS; zabuna, sorry.
[ vertex @ 02.10.2005. 10:30 ] @
dobra vam ova teorija :P

i onda je chokolada zavila mrmota u dzoint i onda se tu umeshao Will Smith zbog nesrecnog detinjstva mrava homoseksualaca
[ Ivan Dimkovic @ 02.10.2005. 11:06 ] @
Citat:

"Pametni ljudi zele da znaju a ne da veruju." Dobro onda oni koji ne znaju za ovo, treba da saznaju...

Vidi ovako - argumenti koji su navedeni u prilog ove tvrdnje su bazirani pre svega na potpuno netacnim premisama (oko televizijskih sistema), podupreti potpuno slobodnim teorijama koje nisu poduprete ni jednim eksperimentom - i zacinjeni jos slobodnijim izvodjenjem zakljucaka iz svih tih pogresnih premisa.

Drugim recima, cela ta prica oko backward poruka je jedan veliki bull-shit

A ja zaista nemam vremena da ovde objasnjavam digitalnu teoriju signala, kako funkcionise TV aparat i ljudski CNS po pitanju registrovanja zvucnog i vizuelnog nadrazaja. Postoji jako dobra literatura o svemu tome.

I, ne - ljudski CNS nema filter i (privremenu kratkotrajnu radnu "memoriju" za taj filter) koji invertuje vremensku dimenziju u slucaju audio signala. Tako da "poruke snimljene u nazad" ne mogu biti registrovane osim ako ne pustis pesmu u nazad...

E, sad - i ako ima ljudi koji slusaju pesme pustene u nazad, i rade ono sto im se kaze u tim porukama, mislim da imamo posla sa malo vecim problemom od jedne skrivene poruke, ali je taj problem licne prirode onih koji ga imaju ;-))

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.10.2005. u 12:28 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao flylord dana 02.10.2005. u 19:10 GMT+1]
[ Nabukodonosor @ 02.10.2005. 13:41 ] @
Citat:
digitalnu teoriju signala

Kakva je to digitalna teorija??? :D
[ IsNoGood @ 02.10.2005. 14:53 ] @

neko bi rekao sasvim normalna slika sa mora
[ bakiman @ 02.10.2005. 15:21 ] @
Slika je prava provala, samo kake to veze ima s ovim?!

PozdraV

PS I Hotel California od Eaglesa ima backward shit! Kao i Ono kada je Neil Armstrong rekao "na" mesecu, što još više kazuje da je sve samo perfektno snimljeno.

U Attachmentu imate forward pa beckward ond njegovih reči:

Small step for man - man will spacewalk.
[ Pici man @ 02.10.2005. 17:53 ] @
Smirismo se. Editovah poruku i sad pravo nazad na raspravu o backward-u :)!

[Ovu poruku je menjao Pici man dana 02.10.2005. u 19:15 GMT+1]
[ flylord @ 02.10.2005. 18:12 ] @
a ko je tebi rekao da si idiot i sl. Ajd smirite se malo, molim vas
[ Ivan Dimkovic @ 02.10.2005. 18:49 ] @
Citat:

PS I Hotel California od Eaglesa ima backward shit! Kao i Ono kada je Neil Armstrong rekao "na" mesecu, što još više kazuje da je sve samo perfektno snimljeno.

Wow... sad si ih provalio! ;-)

Izgleda da NASA zbog teoreticara zavere mora i da proverava da slucajno nesto od onoga sto njihovi astronauti kazu ne lici na neku backward poruku ;-)

Mozda je najbolje da klokocu busmanski... tu valjda nema backward poruka? ;-)

@Nabukodonosor - ah sorry, nisam ni popio jutarnju kafu kad sam to pisao ;)

@Svi - pod "idioti" sam mislio na ljude koji bi slusali pesmu unatraske i izvrsavali komande koje "cuju" iz takvog sadrzaja - moje misljenje se o takvim ljudima nije promenilo naravno - samo se izvinjavam ako je izazvalo bilo kakvu zabunu ;-)

Ozbiljno, ljudi - ne mozete cuti sta je snimljeno unatraske (sve i da jeste) - osim ako ne pustite pesmu unatraske... dakle to nije nikakva sublimalna poruka vec eventualno steganografija (steganofonija to jest ;-)

[ KnightOfDoom @ 02.10.2005. 19:07 ] @
Da ali mi jos uvek nismo sigurni kako tacno funkcionise nas mozak i analizira stvari koje vidimo i cujemo.
[ Ivan Dimkovic @ 02.10.2005. 19:17 ] @
Naravno da nismo sigurni - ali znamo poprilicno dovoljno da ovako nesto izbacimo kao potpuno nemoguce.

Pre svega - do mozga uopste ne dolazi sva informacija koju cujemo - vec optilike maksimum 10-15% u zavinosit od prirode signala. Ovo je vrlo proverljiv fakat, dokazan vise puta kako psiholoski tako i fizioloski (sa elektrodama)

Dakle, vec u jednom pravcu je taj zvuk poprilicno maskiran - izmedju (mnogo toga) ostalog, i na osnovu takozvanog post-masking efekta koji je relevantan za ovu pricu, usled jakog stimulusa, ljudski mozak ne dobija informaciju na toj frekvenciji i do 200 milisekundi - dakle, prostom operacijom inverovanja signala koji prodje kroz uvo do mozga neces dobiti identican signal - u nazad.

Sto bi se reklo - dosta informacije neophodne za rekonstukciju tzv. sublimalne poruke ce vec u toj fazi biti unisteno.

Druga stvar - nacin na koji funkcionise ljudska kratkotrajna memorija je takav, da se stimulusi od pre par sekundi vrlo brzo gube - razmisli dobro (probaj da nacrtas) - kakava bi to trebala da bude masina za procesiranje signala "u nazad" kako bi se:

a) akumulirao signal u duzini odredjene poruke u nazad (to moze biti i vise sekundi) - ljduska memorija funkcionise na principu entopije, hemijske je prirode - i tesko da za nju vazi simetrija kao za neku simulaciju u, recimo, Matlabu ;-)

c) izbegao problem post-maskiranja pri prelazu iz unutrasnjeg uha do centralnog nervnog sistema (usled nesavrsenosti ljudskih nerava koji svakako nisu binarni), koji sam vec naveo, kako bi se signal "u nazad" rekonstuisao da daje neostecene prepoznatiljive frekvencije

d) procesirala poruka u nazad tako da se tacno na odredjenom vremenskom mestu da poruka "pocne" interpretirati - i odredjene reci izazovu odredjenu reakciju u drugim delovima CNS .

Dakle, za ovo nedostaje dosta funkcionalnih "blokova" u mozgu (kao i fizicka barijera usled maskiranja) - koji ne postoje (jer ne postoji ni jedna prirodna potreba za tim) - tako da je besmisleno naglabati o tome da li ih cujemo.

Da uprostim - signal koji cujes ce vec u procesu dolaska do tvog mozga biti 90% unisten , bice procesiran u inter-auralnom periodu od 5-20 milisekundi, izazvace stimulanse na osnovu frekvencija koji ce se visi kognitivni centri kombinovati u fonetske celine, koje ce aktivirati neke druge, jos vise, kognitivne centre zaduzene za registrovanje i prepoznavanje reci i asociranje pozitivnog prepoznavanja sa nekim drugim delovima CNS - i tako dalje... ne postoji fizicki nacin da mozak registruje foteske celine od necega sto niti je memorisano, niti je akumulirano "u nazad" u njegovoj kratkotrajnoj memoriji.

Toliko o tome - sorry sto sam napisao duzi post, koga zanimaju detalji o bilo cemu navedenom gore, bicu rad da objasnim ili uputim na referentnu literaturu.

Dalje, sto se videa tice - tacno je da bi teoretski mogao da strpas neku poruku u dodatni frejm (tj. da zamenis neki od frejmova sa sublimalnim) - ali to bi bilo sve samo ne skriveni frejm ;-) Ako nista drugo - ucinilo bi video jako ruznim sa 'flikerom', jer je ljduski mozak sposoban da prepozna 120 (a ne 20) frejmova u sekundi.

Dalje, truditi se da takva poruka bude registrovana nije lako - jer svako ima svoj ROI (range of interest) na video slici (dobro... osim ako na slici nije nesto ocigledno zanimljivo za sve u nekom delu ;-) - medjutim i tada je velika verovatnoca da mozak uopste nece ni biti u stanju da bilo sta intepretira jer ce biti zaokupljen procesiranjem onoga sto se desilo par stotina milisekundi ranije ;-) A - ako je poruka suvise kratka i slicna sa ostatkom slike, to ce biti i zaboravljeno tj. uprosceno i ignorisano.

U suprotnom - nece, ali se vracamo na pocetak - to onda ne bi bila skrivena i suptilna poruka vec - flasher ;-)))

Tako da....

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.10.2005. u 20:45 GMT+1]
[ Pici man @ 02.10.2005. 22:11 ] @
Halo ljudi pa nije ni bitno dali mozak moze da registruje i prepozna te "unatraske" signale ili uopste ne. Ovde je po meni ipak najbitnija cinjenica da oni nekako stoje i postoje u odredjenim pesmama kada se te iste pesme puste unazad i takve reci daju smislenu celinu.
Samim tim najzanimljivija cinjenica je da ipak ako to vec stoji onda neko stoji i iza tih pojava i pokusava na sublimirani nacin nesto dokazati(pa makar bilo to samo obicno hvalisanje i dokazivanje autora tj. kompozitora te pesme ili ti samog ton majstora ili vec neke odredjene osobe koja to smislja).
Pitanje je zasto to neko uopste i iskomponuje tako da unatraske pustena numera daje sasvim drugi smisao i odgovarajuci tekst tj. pevanje, kada nikakve koristi od toga?!?
Ako bi ipak bila cista slucajnost u sta ne verujem onda ne bi imalo smisla ni raspravljati o ovome, ali ako je smisljen akt onda dolazimo do pitanja zbog cega: samodokazivanja autora, ili ti verovanja da te sublimirane poruke mogu uticati na ljudski mozak, ili.....

[ pajaja @ 02.10.2005. 22:27 ] @
Moje misljenje je da tako nesto se ne koristi..
Sto se tice pesama - slucajnost [ ako ima uopste ikakvo znacenje kad se pusti unazad... ]
[ Ivan Dimkovic @ 02.10.2005. 22:30 ] @
Odakle ti ideja da su mumlanja koja neki nazivaju "sublimalnim porukama" zapravo ubacena namerno?

Znas li ti koliko bi smo takvih :sublimalnih poruka: nasli da neko dohvati da cita sve poruke ES-a... i sta sad, da optuzimo Peru zato sto je napisao "A Natasa?" - kad se pusti unatraske zvuci "Satana!"

Hocemo sad da se pitamo da li su autori toga hteli da se dokazuju, ili je to sve Gojko uredio? :-)
[ bakiman @ 02.10.2005. 22:44 ] @
Nema šanse da je slučajno jer se to sa Satan ovo-ono pojavljuje isključivo u agresivnim vrstama muzike: rock, metal, techno...

Zašto toga nema u drugim vrstama pesama?! Ima recimo od Britni Spirs pesma koja u backward kaže sleep with me im not too young ali to je neka normalna poruka koja nema veze sa darkerskim shitovima...

Pozz
[ pajaja @ 02.10.2005. 22:46 ] @
Da li ste Vi odslusali sve pesme od tog autora pa tvrdite da ne postoji pesma koja kad se pusti unazad 'kaze' tako nesto?
[ Vera Vukanic @ 04.10.2005. 20:25 ] @
Cekaj malo,
ja sam biolog, objasnite mi kakav bi efekat imalo na prosecnog coveka da izmedju redova absorbuje poruku tipa : mi volimo satanu .... ili npr. mi volimo nekog od diktatora?
Normalan, prosecno obrazovan i svestan covek bi se suprostavio i to bi najcesce dovelo do bunta i kontra efekta. I cemu onda sve to???
Uzmite primer Coca-Cola, prosecna zena kada uoci par kg viska prvo eliminise C-C iz upotrebe, i dzabe ce joj slati poruke da voli ili pije C-C.

A i ona kobajagi prosecna slika sa plaze, meni uopste ne izgleda prosecno, a i ne svidja mi se, deluje naivno.

Cisto sumnjam da bi sa tako necim mogle da se hipnotisu mase, to je suvise u SF fazonu....
[ SiN_MaFiJe @ 04.10.2005. 20:37 ] @
Ovo nisu nikakve lazi ja misim da je sve to istina, cak sam i cuo da je coca cola ranije isto ubacila te skrivene poruke u svoju reklamu ida su ljudi kao ludi kupovali coca colu tako sam samo cuo ne znam dal je to istina ...
[ bakiman @ 04.10.2005. 21:50 ] @
Pa ljudi će da kupuju Coca Colu i bez reklame!
[ Ivan Dimkovic @ 04.10.2005. 21:54 ] @
Citat:

Ovo nisu nikakve lazi

Citat:
ja misim da je sve to istina,

Citat:
cak sam i cuo da je coca cola ranije isto ubacila te skrivene poruke u svoju reklamu

Citat:
ida su ljudi kao ludi kupovali coca colu tako sam samo cuo ne znam dal je to istina ...

Ajde sad lepo procitaj deo po deo sta si napisao - i trebalo bi da vidis jedan ooogroman problem ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 04.10.2005. u 22:54 GMT+1]
[ SiN_MaFiJe @ 05.10.2005. 18:19 ] @
Pa ok to sto nisam vest sa recima to je moj problem i za to sam kriv ;0 a setio sam se i misim da sam to gledao na tv-u neki dokumentarac..... a i da nisam gledao verujem u to da se moze manipulisati tako sa covekom ..... bakiman naravno da ce kupovati kad svi znaju za nju sad, ali bilo je vreme kad niko nije znao sta je to .....
[ Pici man @ 06.10.2005. 15:23 ] @
To sa ubacivanjem "medjufrejmova" u reklami sa koka kolom je zaista pre par godina bio predmet rasprave par nazovi ozbiljnijih naucnih emisija.
No, cisto sumnjam da je to moglo imati efekta na potrosace i njihovu povecanu zelju za tim napitkom i da je zaista bilo istina :). Nikako da se setim kako su se zvale te emisije.............
Jedan od najboljih i oprobanih recepata koji sprovodi firma koka kola i ozbiljnije firme koje zele da plasiraju svoje proizvode je snizenje cena i to dovodi do zelje za vecom potrosnjom i kupovinom istog proizvoda i nikakvi trikovi im nisu potrebni :))))

Kada bi samo nasi proizvodjaci izvukli pouku iz ovoga pa makar i okretali reklame ne naopacke nego naglavacke samo da im je cena u odredjenim periodima niza i do 50% :))))))))
[ Ivan Dimkovic @ 06.10.2005. 15:47 ] @
Citat:

Pa ok to sto nisam vest sa recima to je moj problem i za to sam kriv ;0 a setio sam se i misim da sam to gledao na tv-u neki dokumentarac..... a i da nisam gledao verujem u to da se moze manipulisati tako sa covekom ..... bakiman naravno da ce kupovati kad svi znaju za nju sad, ali bilo je vreme kad niko nije znao sta je to .....

Dakle, boldovana je srz problema koji ti imas, kao i mnogi ljudi ovde - ti zelis da verujes i pored naucnih i merljivih podataka koji takvu mogucnost potpuno odbacuju kao nemogucu.

Ja sam se trudio da sto bolje opisem zasto tako nesto nije moguce sa zvukom - ali eto, i pored sve tezine vrlo dokazanih argumenata - neki ljudi ipak odlucuju da bez ikakvog dokaza veruju u suprotno ;-) No dobro ... takav je zivot.

Sto se videa tice - vrlo je moguce da je to bio cist reklamni trik Koka Kole kao u Fight Club-u - trziste se ne dobija sublimalnim porukama - vec dobrom cenovnom politikom i agresivnim marketingom i nastupom. Sta ce koka koli nekakve sublimalne poruke? Pa daleko je mocnije da pokazes ljudima ne-sublimalnu poruku dobre cice kako oznojena toli zedj u pustinji hladnom koka kolom nego nekakav imbecilni milisekund izmedju frejmova koji vecina i nece registrovati.

Koka Kola je svetski lider daleko pre nego sto postoji TV i ideja o tzv. "sublimalnim porukama" - pa je svaka diskusija na temu koka kole besmislena.
[ Pici man @ 06.10.2005. 18:04 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sto se videa tice - vrlo je moguce da je to bio cist reklamni trik Koka Kole kao u Fight Club-u -

Moguce(ako je uopste tacan podatak o "medjufrejmovima"), ili cist eksperiment kojekakvih nazovi montazera tih reklama i izivljavanje nad umecem montaze koje su pokusali prezentovati.....

No, dobro rekoh - snizenje cena, pod kojim sam podrazumevao strateski marketing(ako se to tako zove - nisam ekonomista :)) ) koji dovodi do ispitivanja potrosacke megalomanije u tacno odredjenim terminima, danima, po pojedinim proizvodima koji se kupuju najvise u odredjenom periodu, danu....., i na osnovu toga se tacno moze odrediti kada ce doci do snizenja cena i privlacenja kupaca, kada odredjenu vrstu robe "potencirati" sto je slucaj sa svim vecim firmama koje drze do sebe u svetu.

Ipak ovo sa koka kolom zaista ne bi ni trebao biti predmet rasprave jer ipak ovde se govori o "backward" porukama u pojedinim muzickim numerama koje su se nekako "udenule" u samu melodiju pustenu unazad.
Sto je jos zanimljivije mislim da se secam nekih emisija cak i tekstova u kojima se govorilo da recimo ako bi zeleli cuti backward "poruku" u pesmi mora doci i do usporene reprodukcije same numere i to unazad?!? Ovo me je uvek zanimalo - zbog cega i ko je dosao na ideju da bas tu odredjenu pesmu u kojoj postoji backward poruka pusti unazad i to jos usporeno u moru rock n' roll numera koje su do sada izdate?!?
Kao da je neko rekao eeeeeeee, ajde sad malo da zezamo narod, pohvalimo sebe koji smo dosli na ideju da pustimo pesmu unazad(pride nam se ucinilo da razaznajemo poneku rec i onda usporavanjem ili ubrzavanjem doveli do toga - satanisticke poruke.....?!?
Mada je malo i neverovatno inteligentno uraditi backward u numeri na takav nacin na koji postoji u par pesama za koje ja licno znam!!
[ Ivan Dimkovic @ 06.10.2005. 18:10 ] @
Cak i da je neko namerno ubacio te "backward poruke" razlog za to sigurno nije nikakav konspirativan vec vrlo prost - marketing ili samodokazivanje.

Eto imas neku trash pesmu nekih likova sto drndaju gitare bez ikakve muzicke vrednosti - producent onda kaze toncu da umiksuje neku baljezgariju "satana je medju namaaaa" u snimak u nazad (sto je vrlo lako uraditi) -- i eto, posle se pusti buva "ova pesma ima skrivene poruke" - i gomila bubuljicave omladine krene da kupuje trash samo zbog hype-a.

Ne vidim nista neverovatno lose u tome - to se radi i na gomile drugih nacina, samo ovaj "backward" nacin deluje nekako "cool" klincima jer ima toliko toga "tajnog" i "konspirativnog" u tome.

[ SiN_MaFiJe @ 06.10.2005. 19:57 ] @
ne znam nisam pametan ja samo kazem da verujem u to....a i mozak je cudna stvar...... hipnoza...covek uradi nesto sto nikad u zivotu nebi uradio pod hipnozom .....samo da mu kazes ;0 ali ajde necu da idem van teme, i to, posto neam pojma i ne zelim da se prepirem sa nekim ......
[ zaraza @ 06.10.2005. 20:03 ] @
Citat:
SiN_MaFiJe:a i mozak je cudna stvar...... hipnoza...covek uradi nesto sto nikad u zivotu nebi uradio pod hipnozom

e ovde se varas, covek pod hipnozom ne radi, niti bi radio ono sto ne radi (ili bi radio) na 'javi'.
[ Ivan Dimkovic @ 06.10.2005. 20:33 ] @
Citat:

ne znam nisam pametan ja samo kazem da verujem u to....a i mozak je cudna stvar...... hipnoza...covek uradi nesto sto nikad u zivotu nebi uradio pod hipnozom .....samo da mu kazes ;0 ali ajde necu da idem van teme, i to, posto neam pojma i ne zelim da se prepirem sa nekim ......

Vidi ovako - pod hipnozom ti mozda mozes da radis svasta "u glavi" - ali poenta mog posta je da ti zvukovi jednostavno nece stici do "tvoje glave" pre svega - dakle, oni za tvoj mozak vec ne postoje.

Tako da ih on i ne moze cuti - sa hipnozom ili bez.
[ milanche @ 07.10.2005. 03:58 ] @
Ima nekoliko bitnih detalja koji celoj prici mogu da daju cudan tok:

Prvo, budite nacisto da se subliminal messages koriste naveliko. Tokom predsednicke
kampanje u USA za 2000-tu (Bush vs. Gore) jedan od timova je na jednoj od televizija
uhvatio promocionalni video koji je imao ekstra frejm sa stampanom porukom "RATS".
Autor videa se kasnije vadio na foru da je to zaostatak od reci "Bureaucrats" od
predhodnog video frejma.

Stvar koju je nekoliko vas previdelo je da se subliminalne poruke ne koriste da vas
ubede u nesto sto vec znate da je nonsens. Niko vam nece emitovati poruku tipa:
"Mazi imalin na hleb, bolji je nego buter". Prava moc tih poruka je u situacijama u
kojima ne znate nista ili vrlo malo o mogucim izborima, ili se tesko opredeljujete za
bilo koju od mogucnosti. U tim okolnostima poruka tipa "pij Koka-Kolu, a ne onaj
buckuris Pepsi" ima vrlo veliku ulogu da vas polarise (bias) u smeru jedne od
mogucnosti. Nemojte biti uvereni da ste u takvim scenarijima suvereno imuni na
manipulaciju.

Kako subliminal messages rade ?

Ivan je 1000% u pravu da je nemoguce da rade preko opazajnog mehanizma. U
domenu pretvaraca zaista ne postoji prirodan mehanizam invertovanja vremenskog
toka signala, niti nacin da se na svest tim putevima utice.

Medjutim, to je tek pola price. Subliminalne poruke i ne pokusavaju da uticu na cula.
One su i pravljene da bez ikakvih uzbuna prodju regularan proces opazanja.

Za razliku od opsenara i madjionicara koji cesto igraju na opticke i slusne varke, ovde
ceo cirkus pocinje od momenta kad se poruka ugnezdi u MEMORIJI, sto se obicno ne
desava odmah, nego posle istrajnijeg izlaganja subliminalnoj poruci. Time je ceo
problem prebacen u jedno drugo dvoriste, i zavisi od niza jednog sasvim drugog seta
pravila.

Dakle, ne radi se o tome sta direktno cujete. Radi se o tome cega se i kako SECATE
a da i ne znate zasto.

Neurologija je utvrdila da mehanizmi nervnih procesa u nekim slucajevima zapanjujuce
podsecaju na vec postojece elektronske sklopove. Identifikovani su do sada nervni
(sinapticki) ekvivalenti diferencijalnog pojacavaca, sabirnog pojacavaca (miksera) a
neke forme epilepsije su identicne procesu javljanja nezeljenih oscilovanja u
pojacavacima (positive feedback).

Za ocekivati je (iako mislim da je nauka jos uvek 10-15 godina od momenta kada ce
to jasno moci da identifikuje) da mogu da postoje i mehanizmi slicni tzv.
konvolucionim (FIR) filtrima, u kojima je vremenska inverzija signala zapravo regularan
deo algoritma. (suma tipa h(t)*x(T-t)). Obicno filtriranje boja u svesti, ili potiskivanje
neskladnih komponenti zvuka bi moglo hipoteticki da se u mozgu odvija upravo po
modelu ovakvog tipa digitalnog filtra.

Ono sto kod pretvaraca (sluh) ne postoji ni teorijski, u domenu memorije i
smestaja informacija moze lako da postoji. Ako je niz informacija smesten u nekom
ekvivalentnu linearnog niza, jednostavna promena smera indeksiranja bi mogla da
omoguci 'reverse playback'.

To je sto se tice onoga 'kako'. Odgovor na 'zasto' je daleko duzi i interesantniji...

[Ovu poruku je menjao milanche dana 07.10.2005. u 10:53 GMT+1]
[ SiN_MaFiJe @ 07.10.2005. 16:04 ] @
milanche mene si ubedio :)
[ Pici man @ 07.10.2005. 18:01 ] @
Citat:
@milanche reče:
"Za ocekivati je (iako mislim da je nauka jos uvek 10-15 godina od momenta kada ce
to jasno moci da identifikuje)"
i:
"Ono sto kod pretvaraca (sluh) ne postoji ni teorijski, u domenu memorije i
smestaja informacija moze lako da postoji."

Ovde opet dolazimo do tkz. teorije zavera i skrivanja novih naucnih dostignuca od javnosti.
Ako je ovo pretpostavke radi tacno onda dolazimo do apsurda da ne da je nauka jos uvek 10 - 15 godina od momenta vec je 50 i vise godina ispred "momenta" ili ti saznanja tj. teorija, vec je nedostupna sirem krugu naucne javnosti.
Jer sublimirane poruke se rade sa pojavom Pink Floyd-a, Zeppelina,halucinogenih droga, itd. koje datiraju negde i do 40 godina u proslosti.
Znaci ove pretpostavke su i pojavom prve sublimirane poruke bile ili dokazane u praksi ili ciste pretpostavke samo pre gotovo 40 godina, tj. 1960 i neke, a sada je 2005-ta, jer u suprotnom ne bi imale efekta i niko ne bi ni imao razloga cak ni ideje da ih ubacije u pesme sa odredjenim ciljem?!?

Cista deduktivna logika!

P.S.
Citat:
Odgovor na 'zasto' je daleko duzi i interesantniji...

Pa ovo bi trebao biti i glavni predmet rasprave povodom "backward" poruka!
Zanemarimo gore "nauku", vec razlog "zasto".

[Ovu poruku je menjao Pici man dana 07.10.2005. u 19:06 GMT+1]
[ Vera Vukanic @ 07.10.2005. 18:54 ] @
Dobro jutro,
pa nije tajna zasto Coca-Cola izaziva zavisnost!
Fantu niko ne pije k'o lud kao sto neki piju C-C.

Ali radoznala sam, kako moze neka poruka koju mi provuku kroz sliku, da utice na moje opredeljenje u bilo kojoj opciji?
Zanima me kome je to namenjeno?
Uopste ne verujem da se sa prosecnim covekom tako moze manipulisati?
Sa tehnoloskog aspekta je OK da je to izvodljivo, ali sa psiholoskog?
Meni je to malo verovatno.

Jos nesto: "Ovde opet dolazimo do tkz. teorije zavera i skrivanja novih naucnih dostignuca od javnosti."
Postoje naucna dostignuca, preciznije projekti koji nisu dostupni javnosti. Postoje Instituti za koje kada pocnete da radite potpisujete ugovor da u periodu od 30 do 50g necete nikome otkriti na cemu ste radili.
Upoznala sam fizicara Prof.Zivanovica koji je radio i u Rusiji i USA, i South Africa, i imao je obavezu da ne govori o svojim istrazivanjima i da ih ne publikuje 30g, bio je star i ta obaveza je bila prosla pa nam je pricao o ratu izmedju Rusije i Afganistana, i onom cuvenom oruzju kojim su ih zaledili ili paralisali na granici. On je bio u timu koji je radio na tom oruzju, to je nesto sa cini mi se magnetnim talasima ili sl. koristio je mnogo strucnih izraza, tako da nisam mnogo toga ukapirala a nije me preterano ni interesovalo.

[Ovu poruku je menjao Vera Vukanic dana 07.10.2005. u 20:02 GMT+1]
[ Pici man @ 07.10.2005. 19:55 ] @
Zavisnost izazivaju droge a ne koka kola. Psiholoski aspekt svega toga je diskutabilan iz razloga sto je to ipak grana ezoterije a ne oformljena naucna disciplina. Znaci, ne moze se diskutovati o ovom problemu sa stanovista poznatog tj. opste prihvacenog u svetu nauke vec kao o sporednoj stvari koja u mnogim naucnim krugovima dovodi do klasicnog ismejavanja, zato i nema odgovora jer mnogi u to ne veruju ili ne smatraju za shodnim da se ovim pozabave. Oni koji to ipak cine bivaju vrlo brzo proglaseni obicnim frikovima pa imali i tri ne jednu doktorsku disertaciju. Zato se na sve to gleda sa stanovista razumnih naucnih krugova kao na obicne price iz tabloida i nikakva paznja se ne posvecuje necemu cega "zvanicno nema u nauci".....

No u skladu sa tim da ubijam dosadu, hajde za trenutak da pustim zdrav razum na "pasu" i pokusam odgovor na pitanje "zasto".
Period rok bendova koji su najbrojniji sa "backward" porukama se donekle poklapa ili nastavlja tkz. hipi period kada su u upotrebi bile halucinogene droge, razni kultovi, sekte i sve je to trebalo da dovodi do prosirenja svesti dostizanja "nirvane" i shvatanja uzvisenog. Tako da je recimo vrlo popularan izraz bio "prodavanje duse djavolu" ili "pakt sa djavolom" radi dostizanja svetske slave i popularnosti jedne individue ili samog benda. Onda i ne cude tekstovi sa backward porukama satanistickog tipa u pesmama bendova tipa Pink Floyd, Led Zeppelin, Rolling Stones, Judas Priest i pregrst drugih koje su ubacene kao jedna vrsta oduzivanja sektama ili samom "isplacivanju" tj. "postovanju" ugovora sa djavolom koji je i doveo do svetske popularnosti i slave. Neka neko ne shati pogresno sam pojam "ugovor" :-). Recimo to bi bio jedan od logicnijih razloga za postavljanje satanistickih stihova u same pesme koji bi trebao normalno biti ispostovan samim stavkama "ugovora". Mozda su i halucinogene droge ucinile svoje i pomutile svest i racionalnost samih bendova i izdavaca te muzike, tako da ne cude navedeni primeri.
Period srednjeg veka obiluje "spaljivanjem vestica" kao zakonski odobrenim aktom i "drzavnim" verovanjem da vestice "magijom i paktom sa djavolom" cine stetu ljudima i samoj drzavi. Sve se to odigrava ne tako davno samo par stotina godina od danasnjice u Evropi uporedo sa pojavom najboljih likovnih i muzickih ostvarenja svetskih razmera gotovo nedostiznih?!?
Sta sada reci o modernoj Evropskoj Uniji kada je ista pre samo 300 i par godina verovala u magiju i vestice.
Onda ne cudi ni verovanje ili naucno ispitivanje iza kulisa kakvi su sve metodi manipulacija masama(jedan je ocigledan: putem religije i medija) primenjivani i do kakvih su saznanja dolazile naucne ekipe sponzorisane od strana mocnih organizacija tipa Iluminati ili slicne koje poseduju i ljudstvo i opremu za takve analize i kakve su sve banalne stvari primenjivali tipa "medjufrejm" u reklami ili spotovima, backward(pouceni primerima pomucenih hipi umova) i sve u cilju zadovoljavanja nekog ne bas suvise zdravog uma koji ima novac i slavu. Recimo da je vlasnik koka-kole bio clan iluminata i da je na njihovim sastancima saznao da moze iticati na potrosace i povecati prodaju ako na neki nacin kroz reklame deluje sublimirano na iste? Pa verovatno bi pristao i ucestvovao u takvom poduhvatu jer to ipak govori sekta koja u svojim redovima ima najmocnije ljude danasnjice kako politicare, naucnike, umetnike, vlasnike multinacionalnih korporacija ...........
O vojnim eksperimentima u senci ne treba raspravljati u temi o "backwardu"!

[ Ivan Dimkovic @ 07.10.2005. 20:02 ] @
@Pici Man - postoji daleko jednostavniji i logicniji odgovor od sekti i ugovora - 60-tih godina je drustvo konacno pocelo jednu od najvecih metamorfoza u pogledu ljudskih sloboda i raskrscavanja sa tabuima proslosti (rasna segregacija, nejednakost polova, nejednakost manjina svih vrsta, raskidi sa totalitarnim sistemima drzava, raskidi sa tradicionalnom patrijarhalnom porodicom), pa je logicno i da su se pojavljivale kojekakve nus pojave jer su mladi tih godina odjednom bili "pusteni sa lanca"

Zasto danas nema toliko hipi komuna koje eksperimentisu sa LSD-om? Cela stvar se izlizala... nece te juriti FBI ako lizes markice niti ces biti drzavni neprijatelj #1, niti ce to biti neki novi revolt i bunt protiv starog drustva...

Svaka epoha ima neke svoje buntovnike... Djavo je bio samo alatkica da bi se raskrstilo sa hriscanskim dogmama koje su bile integrisane u zakone i tradicije tih zemalja... Posto danas niko ne forsira hrista u tim zemljama "u venu" - nece biti ni "satane" kao znaka bunta.

[ Vera Vukanic @ 08.10.2005. 14:45 ] @
[quote]Pici man: Zavisnost izazivaju droge a ne koka kola. Psiholoski aspekt svega toga je diskutabilan iz razloga sto je to ipak grana ezoterije a ne oformljena naucna disciplina. Znaci, ne moze se diskutovati o ovom problemu sa stanovista poznatog tj. opste prihvacenog u svetu nauke vec kao o sporednoj stvari koja u mnogim naucnim krugovima dovodi do klasicnog ismejavanja,

Dalje mi se nije citalo!
Ako sam ja dobro procitala ovo bi bilo: ako se neko izdrogira on je u zoni ezoterije i naucnici pojma nemaju sta mu je????
OK
mozda i jeste tako,
ALI u hitnoj pomoci svaki prosecan lekar ce odmah znati sta mu je i intervenisati, veruj mi, nema tu nikakve ezoterije.

Meni je ova tema postala besmislena!
Ciao
Bay the way, Upravo droge izazivaju zavisnost!! I sta je jedan od osnovnih sastojaka C-C?

[Ovu poruku je menjao Vera Vukanic dana 08.10.2005. u 15:45 GMT+1]
[ Pici man @ 08.10.2005. 15:53 ] @
Hmmmmm, nisi ti mene bas shvatila, jeli?
Lepo ja napisah da droge izazivaju zavisnost a ne koka-kola!
Zatim pokusaj objasnjenja na tvoje pitanje o "psiholoskom aspektu" stoji u produzetku....................
Zona tkz. "ezoterije" je izgleda "dnevni boravak" mnogih koji ucestvuju na ovom forumu i raspravljaju o pitanjima koje nauka nije definisala i ne priznaje?!? Tek sada shvatam misljenje @Ivana o takvim osobama i njihovom zivotu.

BTW. @Vera, ti mora da mnogo mrzis koka - kolu?!?
Jedini razlog koji vidim je tvoja ubedjenost da proizvodjac koka - kole koristi kao glavni sastojak koku ili ti sta vec i samim tim truje ceo svet a da si toga samo ti svesna i jos nekolicina odabranih?!? Vidis takvi umovi i radjaju razne destruktivne sekte iz cistog ubedjenja superiornosti u odnosu na ostale i verovanja da se moze uticati na nesto sto i sami ne znaju da dokazu...........! To se u medicini na koju se pozivas naziva "psihicki poremecaj licnosti"!

Uvek imas izbora, "trgni" po domacu, za lek :-)

Pozdrav!
[ milanche @ 08.10.2005. 19:34 ] @
Citat:
Zona tkz. "ezoterije" je izgleda "dnevni boravak" mnogih koji ucestvuju na ovom forumu i raspravljaju o pitanjima koje nauka nije definisala i ne priznaje?!? Tek sada shvatam misljenje @Ivana o takvim osobama i njihovom zivotu.

Uvek me zabavlja masovna opsednutost naukom, cije krugove vecina vas nikada nije
imala prilike da izbliza vidi i upozna, i da shvati o kakvom se cirkusu kojecega (najcesce
sujete) tu radi.

Nauka 'ne priznaje' .... ???

Kad bi ste samo znali u kojoj meri nauka 'mudro cuti' kao dete kad se ukaki u cosku o
gomili saznanja koja ne odgovaraju nikome u naucnom establishmentu.

Ili, kad bi ste znali koliko toga nauka vec zna (narocito medicinska) ali iz cisto finansijskih
razloga odlaze publikovanje i eksploataciju zakljucaka, radi para, dok ljudi kojima ta
znanja trebaju umiru ...

Ili, jos bolje, kad bi ste znali da nauka u celom dvadesetom veku nije formulisala ni jedan
jedini naucni zakon...

Ono sto vam imponuje verovatno je tehnologija, koja je nauku odavno potisnula u cosak.

By the way - koliko vas ima doktora i magistara na forumu ?

[Ovu poruku je menjao milanche dana 08.10.2005. u 20:35 GMT+1]
[ Pici man @ 08.10.2005. 20:52 ] @
Citat:
Kada bi smo samo znali...

Pa daj prosvetli nas, tome i sluzi zdravorazumna rasprava na forumu.
Kazi sta to nauka krije, a ti znas, sto mi ostali i ne slutimo?!?

edit: Ah, ovo sam propustio:
Citat:
Ono sto vam imponuje verovatno je tehnologija, koja je nauku odavno potisnula u cosak.

????????????????? jel slusas ti samog sebe????

[Ovu poruku je menjao Pici man dana 08.10.2005. u 22:31 GMT+1]
[ milanche @ 09.10.2005. 02:26 ] @
Znas sta, neku svoju malu koordinatu u svetu nauke imam. Na njoj ne insistiram jer
odavno nisam u tzv. akademiji - ne strecam da li cu da dobijem tenure track na
nekom univerzitetu i slicno.

Iz obzira prema onima koji nisu u toj i slicnoj poziciji, a koji sa mnom imaju kontakte,
ne mogu da iznosim mnogo detalja, iz prostog razloga sto vise volim da me ti isti ljudi
i dalje smatraju za pouzdanog prijatelja, nego da me ti smatras pametnim.

Nisam mnogo eksluzivan tip - jednostavno, poplava jugoslovenske drame nas je sve
sredinom devedesetih izbacila iz Yu pravo na USA graduate skole, posle cega nas se
veliki broj skoncentrisao u Silicijumskoj Dolini, gde Srbi drze jednu od tri najjace biomedicinske firme.

Citiracu samo ovo: za tri od deset najtezih bolesti u sadasnjem trenutku lekovi i
procedure lecenja postoje, ali se njihova primena odlaze vec nekoliko godina, sto
diktiraju medicinska i farmaceutska industrija. Cekaju da se isplate troskovi
istrazivanja za predhodnu generaciju lekova, pa kad se to izduva, pustice na scenu
nove lekove. U medjuvremenu, ko zna koliko ljudi umire, a medicinski lobi uzima
ogromnu lovu od osiguranja na ime lecenja za koje znaju da postoji bolje.

Mogu da ti iz prve ruke pricam o cirkusu koji sam licno posmatrao na verovatno
najuglednijem biomedical departmanu u USA, na univerzitetu koji je zvanicno
promovisan u buduci glavni USA centar za nano tehnologiju. Kad bi znao sta sve sto
nije nauka utice na naucna istrazivanja, sta se sve isprecuje slobodnom toku
ideja i zakljucaka (ne mojih, nego ljudi daleko pametnijih i sposobnijih od mene),
zapanjio bi se. Ali cak i to nije lepo, jer i sa tim ljudima imam neki profesionalni i
ljudski odnos, pa bi prepricavanje detalja bilo malo deplasirano.

Sto se nauke i tehnologije tice, tehnologija odgovara na pitanje 'kako' dok nauka
odgovara na pitanje 'zasto'. U poslednjih sto godina, dobili smo odgovore na milione
'kako', a ni na jedno 'zasto' nismo dobili temeljan odgovor (u vidu formulisanog
naucnog zakona).

Primera radi, nauka je pre petnaest godina tvrdila da je buducnost cipova u
germanijumu, dok silicijum ne moze da dostigne ni 100 MHz, pa zato treba zaboraviti
silicijum kao materijal. Kako je to tehnologija demantovala, znaju i vrapci.

Slobodno ti udaraj po znaku pitanja, sumnjaj u moj sluh i pamet koliko god hoces.

Samo, trendove koje sam ti naznacio primecuju tipovi daleko pametniji od mene.

[Ovu poruku je menjao milanche dana 09.10.2005. u 03:50 GMT+1]
[ codeus @ 09.10.2005. 02:48 ] @
he napokon jedna zanimljivaa ideja na "NAvUCI"
Milanche to sto zboris je ...istina ... pare vrte gde burgija nece

iz nevezanog ...ushna mast je INVERTOR ...

ako prdnete u mikrofon ...pa to pustite u nazad ...cucete "pasulj" ... probajte
[ milanche @ 09.10.2005. 08:41 ] @
Hajde da vidim sta mislite:

poigrajte se sa ovim skriptom koga sam attach-ovao, pa mi recite na koju foru mislite
da vam obicni power point script moze 'citati misli' i 'pogadjati na koju ste tacno kartu
iz ponudjenog seta pomislili ?

Eto vam prostog primera u kojem vam laganim umetanjem po kojeg ekstra frejma biva
sugerisan izbor za koji sve vreme mislite da je vasa 'slobodna volja'.

[Ovu poruku je menjao milanche dana 09.10.2005. u 09:45 GMT+1]
[ Djomloun @ 09.10.2005. 09:28 ] @
LOL
Extra frejm, aha, a da li si uocio da prvi set karti sadrzi 2xK, 2xQ, 2xJ a da sledeci sadrzi 2xK, 2xQ, 1xJ koji su suprotog znaka od prvog seta pa ce uvek zamisljena karta "nestati".
[ milanche @ 09.10.2005. 12:23 ] @
Da.

Nisam odabrao dobar primer.

Moracu da ovaj argument povucem nazad jer to ocito nije.

[Ovu poruku je menjao milanche dana 09.10.2005. u 13:26 GMT+1]
[ Pici man @ 09.10.2005. 13:32 ] @
Citat:
@milanche: "Nisam mnogo eksluzivan tip - jednostavno, poplava jugoslovenske drame nas je sve
sredinom devedesetih izbacila iz Yu pravo na USA graduate skole, posle cega nas se
veliki broj skoncentrisao u Silicijumskoj Dolini, gde Srbi drze jednu od tri najjace biomedicinske firme"

Ovo "gde Srbi drze......", me opet podseca na period milosevica i clanove SANU koji zajedno sa complete nazovi top inteligencijom Srbije tvrdili da su Srbi nebeski narod, oni osnovase prve svetske civilizacije,........., i sve to bazirano na banalnim primerima koji su verovatno trebali da imaju uticaja na "patriotizam" SPS biraca sa mozgom novorodjencadi,........
Ne zelim da uvredim ni tvoja ni tudja osecanja, ali podatak da su Srbi uvek prvi u necemu me iritira i on je poceo da cirkulise pojavom tog odvratnog SPS-a, tako da smo sada valjda zaista i prvi narod sa kompleksom vise vrednosti!
Citat:
Citiracu samo ovo: za tri od deset najtezih bolesti u sadasnjem trenutku lekovi i procedure lecenja postoje, ali se njihova primena odlaze vec nekoliko godina, sto diktiraju medicinska i farmaceutska industrija. Cekaju da se isplate troskovi istrazivanja za predhodnu generaciju lekova, pa kad se to izduva, pustice na scenu nove lekove. U medjuvremenu, ko zna koliko ljudi umire, a medicinski lobi uzima ogromnu lovu od osiguranja na ime lecenja za koje znaju da postoji bolje.

Ovaj komentar sam jos cuo i od primarijus doktora Sc. Todora I. Jovanovic-a koji ima slicne i jos teze teorije. Ali kako dokazati da je to tacno, ili je to samo jos jedan obican senzacionalizam?

I,da, tehnologija i nauka koje koegzistiraju u tesnoj vezi narocito danas........tako da ne razumem tvoje primere.., jer ako je nauka tvrdila da silicijum ne moze da dostigne 100 Mhz pre 15g. a sad zna da moze..... to se moze samo svesti pod jedno: pa ukapirali ljudi kako, eksperimentima i td i onda ponudili takve gotove analize ljudima koji su stvorili tehnologiju baziranu na tom silicijumu??
[ milanche @ 09.10.2005. 14:32 ] @
Trebalo je da kazem to preciznije: nauku ne pratim direktno, ali u okruzenju u kojem
Srba Ph.D-jeva i MS-a ima na rojeve, i u kompetitivnoj ligi gde ti ljudi nesto znace,
cujem u neformalnim razgovorima (kad se vidimo u vreme rucka, na slavama, zurkama,
rodjendanima) dosta detalja za koje nemam sam vremena da ih iskopavam.

Osim toga, u obliznjim UC Berkeley, Stanfordu, UCSF-u ima dosta nasih koji rade
research, i dosta stvari koje ne znam mogu da direktno pitam i dobijem odgovor iz
prve ruke.

Biomed firma o kojoj je rec je 2000-te imala vrednost stoka na berzi toliku da je Srbin
CEO bio bogatiji i od Panica, koji slovi za najbogatijeg u toj bransi. Prvih troje ljudi u
firmi (osnivaci/CEO/CTO) su Srbi, a glavni softver inzenjer i nekoliko zaposlenih
softverasa su takodje Srbi. Bili su isticani kao primer da biotech kompanije mogu da
budu zanimljive investitorima, te da je kucnuo cas i za tu industriju.

Dakle, mozda samo podsecam na Slobinu propagandu, ali veruj mi da nije.

Ovo o narodu sa kompleksom vise vrednosti mozda treba tumaciti da smo jezivo
disproporcionalni u odnosu svest o sebi vs. svest o kolektivnom, sto se uglavnom
manifestuje na taj nacin da 'lafovi' 'ladno prodaju zemlju i sve sto vredi na parce samo
da bi im u garazi osvanula najnovija 'bembara', u krevetu najpoznatija javna lepotica,
a na satro tajnom racunu za koga zna cela zemlja sveze cifre. Pri tome uopste
nemaju stida sto ih ostatak zemlje nemo gleda u neverici da su imali obraza da urade
sto su uradili. Tu statistika uopste ne laze - ta vrsta samosvesti nam je sam vrh u
svetskim razmerama.

Da budem iskren, ne znam ko je Dr. Todor Jovanovic.

O nauci vs. tehnologiji mozda bi mogli da otvorimo zasebnu temu. Ali jedno je sigurno,
nauka je postala strasno lisena moci sublimacije, a tehnologija je postala piljarska
disciplina sa piljarskim ciljevima - get money and run, i sve u krug. Odavno se ceka
kvantni iskorak napred, koji ovako kako je nikako ne moze da se desi.

Ili da kazem i ovo:
Nauka izbliza i iznutra nije ni izbliza cista, cestita i nesumnjiva koliko to ljudi na ovom
forumu vide. Ne-naucni kriterijumi (pare, sujete, klanovi, hijerarhije, strahovi) imaju
odprilike isto prisustvo koliko i u prosecnoj spanskoj sapunici.
[ Ivan Dimkovic @ 09.10.2005. 15:06 ] @
Citat:

Ili da kazem i ovo:
Nauka izbliza i iznutra nije ni izbliza cista, cestita i nesumnjiva koliko to ljudi na ovom
forumu vide. Ne-naucni kriterijumi (pare, sujete, klanovi, hijerarhije, strahovi) imaju

Ali je trenutno najbolje sto imamo.

Ono sto je bitno, da je naucni metod sa odgovarajucim eksperimentalnim aparatom osnova na koju mozemo da se oslonimo - dakle, "na papiru" je formulisan eksperimentalni metod, nacin dokazivanja istina i sl... i sve to funkcionise.

Naravno - posto mi nismo roboti, ima i u strogo naucnim disciplinama sujete - ali upravo samom cinjenicom da je za kvalitativnu naucnu tvrdnju neophodan eksperimentalni dokaz, kao i otvorenost i sloboda za promenu tvrdnje ako se dokaze suprotno - daju naucnom metodu vrlo veliku tezinu.

Ako neko iz te "sapunice" - uradi falsifikat eksperimenta - i ako je vaznost samog tog otkrica vrlo bitna - pre ili kasnije (vise pre nego kasnije) ce se naci neko da ospori validnost eksperimenta - pa samim tim i zakljucaka.

Citat:

Citiracu samo ovo: za tri od deset najtezih bolesti u sadasnjem trenutku lekovi i procedure lecenja postoje, ali se njihova primena odlaze vec nekoliko godina, sto diktiraju medicinska i farmaceutska industrija.

Ovo, i ako je tacno, nije nikakav problem nauke per se, vec same farmaceucke industrije i nacina na koji ona funkcionise, ponajvise u USA - istini za volju, mozemo dodati i tuzni argument da 90% istrazivanja ide na 10% bolesti - i to samo one koje su "zapadne" , dakle - ciljane na grupu koja ce skupo placati svoje lecenje - ali takav je zivot, industrija je takva - piljarska... bolju nemamo ;-)
[ Vera Vukanic @ 09.10.2005. 18:11 ] @
Ivane,
Zao mi je ali moram ti potvrditi ovo sto je napisao Milance iz Silikonske doline. To sto ti navodis i vidis je finalni produkt necijeg rada. Pazi NECIJEG rada.... Vrlo je dug put do publikovanja naucnog otkrica ili rezultata, zapravo to i jeste onaj najtezi deo i tu pocinje sapunica. Niko tebe ne dira dok radis a onda kad krene hajka....bolje da ne znas...

Citat:
Ivan Dimkovic: Ili da kazem i ovo:

Ali je trenutno najbolje sto imamo.

Ono sto je bitno, da je naucni metod sa odgovarajucim eksperimentalnim aparatom osnova na koju mozemo da se oslonimo - dakle, "na papiru" je formulisan eksperimentalni metod, nacin dokazivanja istina i sl... i sve to funkcionise.

Naravno - posto mi nismo roboti, ima i u strogo naucnim disciplinama sujete - ali upravo samom cinjenicom da je za kvalitativnu naucnu tvrdnju neophodan eksperimentalni dokaz, kao i otvorenost i sloboda za promenu tvrdnje ako se dokaze suprotno - daju naucnom metodu vrlo veliku tezinu.

Ako neko iz te "sapunice" - uradi falsifikat eksperimenta - i ako je vaznost samog tog otkrica vrlo bitna - pre ili kasnije (vise pre nego kasnije) ce se naci neko da ospori validnost eksperimenta - pa samim tim i zakljucaka. ;-)
[ Vera Vukanic @ 09.10.2005. 18:19 ] @
Jeli Pici Man , nije mi sve jasno,
smeta ti da se govori o VELIKOM broju nasih vrhunskih strucnjaka resejanih po svetu i o njihovom autoritetu, jer te asocira na Milosevica kojeg navodis uz citat Milica od Macve "Srbi nebeski narod" , mada ne vidim vezu,
a ne smeta ti sto su svi ti ljudi otisli odavde i implementiraju svoje znanje u nekim drugim drzavama, koje imaju veliku korist od toga, dok kod nas sve tavori na nivou 1912.g? I ne pitas sta to bi pa toliki strucnjaci odose vani, a ovde ostadose samo amateri i nekompetentni?
Sto su otisli?
Tamo sunce zalazi pa je toplije, je li??
Ili ti uopste ne verujes da oni postoje?
Ili jos bolje mislis da onaj mikrohirurg sto je ziveo kao postanar i volontirao u Beogradu do pre 2g poji kamile u Saudi Arabiji?

P.S.Sorry ...da ne zaboravim za Coca-Colu, ne volim je, a posto je ti volis, pokusaj ovo: uzmi malo parcence dzigerice , bele, i stavi 24h u casu C-C iz Meka i javi sta vidis!

Citat:
Pici man
Ovo "gde Srbi drze......", me opet podseca na period milosevica i clanove SANU koji zajedno sa complete nazovi top inteligencijom Srbije tvrdili da su Srbi nebeski narod, oni osnovase prve svetske civilizacije,........., i sve to bazirano na banalnim primerima koji su verovatno trebali da imaju uticaja na "patriotizam" SPS biraca sa mozgom novorodjencadi,........??

[Ovu poruku je menjao Vera Vukanic dana 09.10.2005. u 19:21 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 09.10.2005. 18:46 ] @
Citat:

P.S.Sorry ...da ne zaboravim za Coca-Colu, ne volim je, a posto je ti volis, pokusaj ovo: uzmi malo parcence dzigerice , bele, i stavi 24h u casu C-C iz Meka i javi sta vidis!

A onda probaj isto to i sa kiselom vodom ;-)
[ Shadowed @ 09.10.2005. 19:13 ] @
Sorry zbog offtopic-a ali...

Nisam jos video taj eksperiment sa CC-om (kao ni preko 99% zagovornika tog eksperimenta) ali sta god se desilo sa tom dzigericom (btw, bela dzigerica su pluca, koliko se secam) to nema apsolutno nikakve veze sa konzumiranjem CC-e. Pa ne udisemo CC-u vec pijemo. Neki za isto to pricaju i sa (obicnom) dzigericom tj. jetrom. Nesto ne bih rekao da prilikom kozumacije CC-e dolazi do toga da se CC nadje u cistom obliku u jetri. Neki pominju i zeludac. Ako bih stavio pileci zeludac u svoj, ne za 24 vec za 1h, ne bi nista ostalo od njega. Poenta je da je taj zeludac mrtav i neotporan dok je kod zivog zoveka on oblozen zastitom koja se luci sve vreme i koja je neophodna da ne bi svario samog sebe.
[ Pici man @ 09.10.2005. 19:34 ] @
Citat:
@Vera Vukanic: "Jeli Pici Man , nije mi sve jasno,
smeta ti da se govori o VELIKOM broju nasih vrhunskih strucnjaka resejanih po svetu i o njihovom autoritetu......."

Niko ne osporava autoritet nasih vrhunskih strucnjaka, ali moramo biti jasni i prekinuti niz lazi i preuvelicavanja koje su bile popularne za vreme "patriotizma" koje su glasile da su samo Srbi i ponavljam samo Srbi najpametniji na planeti i jos proglasavani osnivacima civilizacije kakvu znamo iz istorije, dok o "oruzanoj sili" i super tajnim oruzjima koje posedujemo baziranih na Teslinim pronalascima.......!
To da su Srbi znacajni u svojim oblastima u kojim "rade" u svetu pa bio to sport ili nauka se najvise ceni i spominje kod nas u Srbiji, zemlji u kojoj narod pati za autoritetima i postovanjem, tj. nekim bolesnim vidom svetske popularnosti i priznjanja imena Srbin.
Ako je zaista i neki Srbin vredan tu postoji priznanje mnogih svetskih institucija i dodeljivanja najvisih priznanja i nagrada na svetskom nivou - to dokazuje njegovu vrednost, ne nasi komentari uzrokovani "raznim balkanskim kompleksima" koji kao takvi nisu merodavni.
Jeste, tacno je da postoje dosta Srba naucnika cenjenih u najvecim svetskim naucnim institucijama sveta, ali koliko samo postoji Nemaca, Francuza, Austrijanaca pa i "zulu ratnika"?!? Zar je sada potrebno prebrojavati i izvuci statisticke podatke o tome "cija nacija ima vise sposobnih i vrednih ljudi" bilo u svojoj drzavi, bilo rasejanih po svetu?!?
BTW. Nikola Tesla(na koga se najvise i pozivamo) se gotovo svuda u svetu pominje kao Bosanac ili Hrvat, jel treba razviti raspravu i komentare na osnovu ove cinjenice i toga koliko svet zna za Srbe?!?

:-)))) ono sa kiselom je vrlo tacno(jel zna neko zasto?) Ovo bar nije teorija zavere! :-))))

[ Vera Vukanic @ 09.10.2005. 22:53 ] @
Da i sa kiselom vodom!
I onda dolazimo do price o gaziranim picima...

Citat:
Ivan Dimkovic: A onda probaj isto to i sa kiselom vodom ;-)
[ Vera Vukanic @ 09.10.2005. 23:06 ] @
Ti Srbi koji rade u svetu, nisu tamo otisli samo zbog dobrih ili boljih uslova za rad, nego je svuda prethodila naka otuzna balkansko-patriotska prica o sikaniranju u manjoj ili vecoj meri. I treba se zapitati -Dali se oni osecaja kao ravnopravni pripadnici naroda koji ih se odrekao i time izgubio nenadoknadivo mnogo?
E to je pitanje!

Isto pitanje vazi i za N.Teslu? Nije se on pisao ni kao Hrvat niti kao Bosanac (to tada nije postojalo kao nacionalna kategorija samo kao regionalni pojam), nego su ga se odrekli neki koji su dosli posle njega! To je poenta cele price.
Sta mislis da bi se neki netalentovani Italijanski slikar, a svuda ima autsajdera odrekao DaVincija?

Ne treba pljuvati na sve svoje i u samokritici treba imati meru, a autocenzura je nus produkt quazi-komunizma na ovim prostorima vesto osmisljena od strane Kominterne, kao svesna bica pripadnici sp.homosapiens bi trebalo takvo sto da odbacimo.
I jos nesto, ne treba generalizovati stvari.
Jer na google pretrazivacu imaz zulu jezik ako hoces da izaberes kao opciju, a srpsko-hrvatski nemas.

Citat:
Pici man: Niko ne osporava autoritet nasih vrhunskih strucnjaka, ali moramo biti jasni i prekinuti niz lazi i preuvelicavanja koje su bile popularne za vreme "patriotizma" koje su glasile da su samo Srbi i ponavljam samo Srbi najpametniji na planeti i jos proglasavani osnivacima civilizacije kakvu znamo iz istorije, dok o "oruzanoj sili" i super tajnim oruzjima koje posedujemo baziranih na Teslinim pronalascima.......!

BTW. Nikola Tesla(na koga se najvise i pozivamo) se gotovo svuda u svetu pominje kao Bosanac ili Hrvat, jel treba razviti raspravu i komentare na osnovu ove cinjenice i toga koliko svet zna za Srbe?!?

))))))
[ IdeaR @ 09.10.2005. 23:26 ] @
Citat:
Vera Vukanic: I jos nesto, ne treba generalizovati stvari.
Jer na google pretrazivacu imaz zulu jezik ako hoces da izaberes kao opciju, a srpsko-hrvatski nemas.

Ovo nije tačno, ili sam ja potpuno promašio ironiju gornje izjave?
[ Vera Vukanic @ 10.10.2005. 11:42 ] @
Promasio si...

Citat:
IdeaR: Ovo nije tačno, ili sam ja potpuno promašio ironiju gornje izjave?
[ IdeaR @ 10.10.2005. 12:38 ] @
Citat:
Vera Vukanic: Promasio si...

[ Vera Vukanic @ 10.10.2005. 23:41 ] @
Temu!
[ Holocen @ 24.11.2005. 07:04 ] @
Nedavno sam na Metropolisu gledao emisiju o sinhronicitetu muzike Pink Flojda i filma Carobnjak iz Oza. Sta mislite o tome?
[ dava @ 24.11.2005. 12:12 ] @
Ovo me zanima o Pink Floyd-u jer je to moja omiljena grupa, pa ako neko moze da malo pojasni. Da li su mi usli u um kroz back door.
[ Holocen @ 07.12.2005. 13:54 ] @
U emisiji su paralelno pustali scene filma i muziku nekih pesama. Poklapaju se boje, npr. kad pesma postane agresivnija, glavna junakinja je u crvenoj haljini, i cela njena okolina je obojena u crveno, a filmski kadar traje tacno koliko i taj agresivni deo pesme...Naveli su jos dosta primera kojih ne mogu da se setim, a verodostojnost se objasnjava i dokazuje time da su te pesme snimljene dve godine pre filma...
[ SilveRomeo @ 30.12.2005. 21:02 ] @
Neko je previše gledao Dosije X.

Inače,da li ste primetili da mozak autosugestije obično shvata obrnuto,kao kontraautosugestije?
[ Aleksandar Marković @ 27.04.2006. 14:30 ] @
http://www.physorg.com/news65283028.html
[ Aleksandar Marković @ 17.10.2006. 09:43 ] @
Istraživač tržišta Džejms Vikari je 1957. objavio da može posetioce bioskopa da natera da piju „koka-kolu” i jedu kokice prikazujući reklamu u tako kratkim bleskovima da ih, uopšte, nisu svesni. Vest je pokrenula lavinu nagađanja u vezi s teorijom zavere, ljudi su bili besni, a tehnologija je zabranjena u SAD, Velikoj Britaniji i Australiji. Dotični stručnjak je kasnije priznao da je ova studija prevara, a naučnici koji su godinama pokušavali da je ponove, uglavnom, nisu uspevali.

Nedavno su, međutim, dokazali da pod pravim uslovima oglašavanje ispod praga svesti (subliminalno) može delovati. Johan Karemans sa Univerziteta u Nijmegenu (Holandija) želeo je da proveri mogu li dobrovoljce podsvesno navesti da piju određenu vrstu pića i to – „lipton” čaj. Za upoređivanje su odabrali vrstu mineralne vode, za koju su procenili da je poznata poput ovog čaja i da podjednako dobro gasi žeđ.

Od 61 ispitanika traženo je da obave besmislenu radnju: broje koliko puta se u nizu bleskova malih pojavi veliko štampano slovo „B”. Svako veliko „B” pojavljivalo se na 300 milisekundi, a prethodilo mu je slovo „X” u kojem je bila subliminalna poruka. Za oglednu grupu to je bio „liptonov” čaj, a za kontrolnu mineralna voda.

Kad su završili zadatak, mogli su pritiskom na dugme da odaberu jedno ili drugo, a prethodno im je rečeno da je to deo posebnog istraživanja.

Pitani su koje bi piće odabrali da sede na terasi, zavisno od toga koliko su žedni. Dobrovoljci koji su rekli da su žedni su, uglavnom, birali čaj, ali samo ako su primili podsvesnu poruku.

U drugom ispitivanju je kod polovine od 105 dobrovoljaca izazvana žeđ tako što su im pre zadatka dali slan kolač. Kao što su istraživači predvideli: subliminalna poruka delovala je među žednima. Čak 80 odsto žednih koji su primili „liptonovu poruku” biralo je, upravo, taj proizvod, a u kontrolnoj grupi samo 20 posto.

Što su bili žedniji, to je bilo verovatnije da će odabrati čaj.

U međuvremenu su oglašivači smislili zakonite oblike za prodaju. Početkom meseca je u SAD objavljen izveštaj koji pokazuje koliko često dete koje gleda televiziju traži da mu se kupi proizvod čiju je reklamu videlo. Navodi se da uticaj reklama kod maloletnih traje do 20 sedmica.

S. P.