[ Wajda.W @ 18.07.2007. 19:17 ] @
Jel narandza dobila takvo ime zato sto je narandzaste boje ili se narandzasta boja zove tako zbog naradze??
[ vindic8or @ 18.07.2007. 20:00 ] @
boja dobila ime po vocu.

Citat:
The colour is named after the orange fruit, introduced to Europe via the Indo-European word nāranja. Before this was introduced to the English-speaking world, the colour was referred to (in Old English) as geoluhread, which translates into Modern English as yellow-red.

The first recorded use of orange as a colour name in English was in 1512,[2] in the court of King Henry VIII. Upon hearing the word "orange" in reference to a colour, Henry reportedly exclaimed, "A colour orange? Why, 'tis the noblest divine gift I have witnessed. You, fine sir, are to be my successor!"
[ Shadowed @ 18.07.2007. 20:25 ] @
Po nekima ispada da bi na srpskom jeziku trebala biti pomorandzasta boja :)
[ sasa022 @ 18.07.2007. 21:20 ] @
Sta je starije koka ili jaje ????

[ 2stamlers @ 18.07.2007. 21:35 ] @
Meni nesto nije jasno. Kada je nesto crveno, onda se kaze crveni se, kada je crno crni se, kad je plavo plavi se, kad je narandzasto, onda se narandzastira, narandzasti, narandzastise ili sta???
[ Davor Vlajkovic @ 18.07.2007. 21:44 ] @
Pomorandžava se ;)
[ Samurai Jack @ 18.07.2007. 21:55 ] @
Hehe...dobro pitanje:)
Ja bih rekao "vuče na narandžasto":) Mada...svidja mi se i "narandži se":)
[ Shadowed @ 18.07.2007. 22:02 ] @
Narandzasti se.
[ Backy @ 19.07.2007. 00:45 ] @
@sasa022

starije je jaje jer su ga nosili još dinosaurusi :P
[ Vole Domu @ 19.07.2007. 09:27 ] @
ono sto gore pise na engleskom ne znaci nista,
ne pricamo o engleskom nego o srpskom,
kod nas je moglo da bude obrnuto

mada ja mislim da nije
zato sto je boja narandzASTA
ako razumete sta hocu da kazem

recimo da otkrijemo neko novo voce koje je crvene boje, krenuli bi da ga zovemo CrvenkASTO po boji
i onda bi znali da je voce dobilo ime po boji a ne obratno

tako da je boja narandzasta a voce imenovano po njoj ne bi se zvalo narandza nego Narandzastina ili tkao nesto...
pa ja mislim da je jasno da je boja dobila ime po vocu

e, sad posto naranja ocigledno nije naseg porekla,
ono sto mene zanima je kako smo mi zvali narandzastu boju pr enego sto smo videli narandze....