|
[ ghost2k3 @ 19.07.2007. 20:04 ] @
| Kao sto naslov kaze jel postoji kod nas taj i zakon i zna li neko koja je to temperatura vremenska nepogoda?
Gledam danas na tv-u poslanici se ni sastaju da odluce nesto o tome, jer im je vruce pa su odlozili to malo kad zahladi. Pregovori neki, valjda o Kosovu ne znam, su takodje odlozeni zbog temperature. Samo jadna radna snaga i njihovih 10 prstiju radi po ovoj vrelini paklenoj. |
[ momsab @ 19.07.2007. 20:17 ] @
ne postoji
Srbija nije jedina u kojoj ne postoji ovakav Zakon
[ Vladokv @ 19.07.2007. 23:20 ] @
Ok je da Norveška nema takav zakon, ali je kod nas potreban. Stvarno je ekstremno vruće za ovu regiju sveta!
P.S. Ova tema bi trebala da ide u ankete
[ Srđan Pavlović @ 20.07.2007. 01:55 ] @
zakon... ma klima je zakon :)
[ StORM48 @ 20.07.2007. 03:00 ] @
I, da kažemo hipotetički - imamo zakon.
I šta sada? Je l' ćemo da ukinemo vrućinu? Razapnemo mokar peškir iznad države? Šta?
Kada se takva tema pokrene u skupštini, uglavnom služi da se budale svađaju, a ne zato što je to potrebno.
Postoji zakon koji predviđa odbranu od poplava, zemljotresa, bombardovanja i tome sličnog. I to je sasvim dovoljno, jer je u slučaju takvih nepogoda potpuno jasno šta građani i teritorijalci trebaju da rade. Međutim, mene zanima šta se to tačno radi kad prži sunce? Svi odu kući?
Žive ljudi na planeti i po većoj vrućini, pa ništa, a mi bismo odma' vanredno stanje, pa da se razbežimo kud' koji...
Pozdrav
[ zoran @ 20.07.2007. 03:06 ] @
U MK je vanredno stanje negde je i čak 45°C
[ Urkelele @ 20.07.2007. 07:13 ] @
Ma nije velika temperatura, nemoj da ste smesni, nego vas mrzi da radite
P.S. Juce u Nisu.
[ shonex @ 20.07.2007. 08:14 ] @
Nije njima problem da proglase elem. nepogodu, cak i bez konkretnog zakona, ali onda bi svima ciji bi poslovi trpeli gubitke zbog prinudnog odmora ili skracenog rad. vremena, morali da isplate stetu. E, to oni ne zele. Sve im trazi, samo ne novac. Vlast je tu da sakati i sje8ava narod narod a ne da mu pomaze. E sad, i mi smo stoka od naroda, pa bi tu odstetu trazila svakojaka bagra, i koja treba i koja ne.
Ko tu moze da bude pametan.....
[ Majstor Duja @ 20.07.2007. 09:34 ] @
Shonex: podrzavam tvoju izjavu sa
izvor: http://www.b92.net/info/vesti/..._category=12&nav_id=256070
Najbudalastija izjava koju sam do sad cuo je:
"Ministar Rasim Ljajić rekao je juče da radikalnije odluke u ovom trenutku nije moguće doneti bez konsenzusa sindikata i poslodavaca i naveo da bi u suprotnom vlada verovatno bila suočena sa zahtevima poslodavaca za nadoknadu štete."
Pa ne moze administracija srbije da ocekuje da se novac konstantno uzima od obveznika i ne vraca nista...ili mozda moze?
E, kad ovo prodje u ovoj drzavi onda sve prolazi....
Citat: StORM48: I, da kažemo hipotetički - imamo zakon.
I šta sada? Je l' ćemo da ukinemo vrućinu? Razapnemo mokar peškir iznad države? Šta?
Kada se takva tema pokrene u skupštini, uglavnom služi da se budale svađaju, a ne zato što je to potrebno.
...
Žive ljudi na planeti i po većoj vrućini, pa ništa, a mi bismo odma' vanredno stanje, pa da se razbežimo kud' koji...
Razocaran sam, ocekivao sam malo vise pronicljivosti od moderatora na ES-u, zasto?
Pa niko ne trazi da se ukine vrucina, postoje mere da se sprece unistavanje materijalnih dobara i gubitak ljudskih zivota (posredno ili neposredno),
primer: zasto bi silovali jednog vozaca kamiona da vozi 8 sati na 60 stepeni i padne u nesvest i ubije jos deset prolaznika?
...A "budale" su se svadjale oko mnogo nebitnijih stvari pa bi im ova dosla kao mozgalica...
Naravno da ljudi zive u Africi na 70 stepeni ali, Storm48, oni su rodjeni tamo (!!!) i njihovo telo je naviknuto (u vecoj meri nego nase) na takve
klimatske uslove...imam masu prijatelja iz Engleske koji su ovo leto proveli ovde i umirali na temperaturi od 35 a kamoli na 45...
Nemogu da shvatim uskogrudost nekih ljudi kad su opste stvari u pitanju...
[ kelja @ 20.07.2007. 10:11 ] @
Citat: StORM48: I, da kažemo hipotetički - imamo zakon.
Postoji zakon koji predviđa odbranu od poplava, zemljotresa, bombardovanja i tome sličnog. I to je sasvim dovoljno, jer je u slučaju takvih nepogoda potpuno jasno šta građani i teritorijalci trebaju da rade. Međutim, mene zanima šta se to tačno radi kad prži sunce? Svi odu kući?
Pozdrav
Ti pretpostavljam mozes da radis(u pravom smislu reci!) na +50???
Postoje temperature koje su jednostavno NEPODNOSLJIVE i jos davno su pametne drzave to shvatile.
U Nemackoj su deca jos pre 20 i vise godina bila PUSTANA iz skole(nastava se prekidala ukoliko bi temperatura dostigla nivo koji ometa kvalitetan rad)u ovakvim situacijama...
Nije ovo prica o balkanskoj lenjosti, nego je zaista neprakticno(ako zanemarimo cak i humani aspekt) drzati ljude da "rade" na extremnim vrucinama, a mozda bi se drzavi i vise isplatilo da "bude suočena sa zahtevima poslodavaca za nadoknadu štete", nego da leci ljude koji su pali zbog preterane revnosti na radu, na +50.:)
[ bane @ 20.07.2007. 10:32 ] @
Evo vidim da neki misle da treba da funkcioniše normalno ilako je ovakvo vreme, tj. u protivnom to bi bilo karaktersistično samo za nas. Ko misli da je tako neka se upozna kako je to regulisano u holandiji.
[ ghost2k3 @ 20.07.2007. 10:45 ] @
U jednom preduzecu kod mene su dolazili vatrogasci da polivaju krov od hale jer je unutra bilo ne znam, mogu samo da zamislim koliko je bilo, s obzirom da je za neke masine radna temperatura 100 stepeni, ne mozes da joj pridjes na 10m i da pri tom dises normalno. Ljudi izlaze odatle napolje na sunce da se rashlade :D
A nije ni retkost cuti da poslodavci ili ti privatnici ne daju da se pale klime, stede ?!
haha
Drzava nece da te stiti, a ti da dobijes otkaz zbog vrucine je smesno. Sta da kazes porodici kada dodjes kuci? Sonjo jedan.
Kod nas su ovih dana popunjeni svi termini u kapeli. Sva sreca pa je leti dan duzi, pa mogu svi doci na red.
[ xspeed @ 20.07.2007. 16:21 ] @
ma kakva nepogoda imam 3 kulera u kompu napolju bazen heh..srecom da sam na godisnjem inace bi riknuo
[ vaske71 @ 20.07.2007. 17:39 ] @
Ma sta temperatura ovo ono - nije to nista ! Za kuvanje mesa je potrebno 100 stepeni .Kad jos malo sjebu ozonski omotac bicemo izvrsno pripremljeni - sad smo nekako zilavi
[ vladd @ 20.07.2007. 17:42 ] @
I uveliko se zalivamo pivom....
[ StORM48 @ 20.07.2007. 21:11 ] @
OK, vidim da su mnogi moj post shvatili previše emotivno...
Prvo, to što sam moderator, ne znači da imam oreol.
A drugo, ne mislim ja da je pametno sedeti na +50 napolju i raditi, ali takođe ne mislim da je na 40 stepeni neophodno proglašavati vanredno stanje, jer su te temperature postojale i ranije (ja ih se sećam od pre 10-15 godina i eto, živ sam), a posebno kada znamo kakvim bi se neradom kod nas to završilo. Postoje savesni, ali postoje i nesavesni radnici.
Mogao bih ruku u vatru da stavim da neki od najglasnijih zagovornika proglašavanja elementarne nepogode, jedva čekaju da nakon eventualnog proglašenja raspale roštilj na livadi ili kod komšije.
OVDE NE MISLIM NA UČESNIKE U OVOJ DISKUSIJI!
E sad, ako zanemarimo lenjost i ostale propratne pojave, mene zanima šta konkretno podrazumeva stanje elementarne nepogode uzrokovane visokim temperaturama? Idu svi kući? Ili šta?
Opravdano je da se radna mesta podele po kategorijama i da se tačno zna koja klasa radnih mesta može na neplanirani odmor - što bi podrazumevalo sve one koji se zaista muče na ulici i drndaju vunu na 40+ stepeni. Ipak, ne smatram da je logično da ne rade i oni čije radno mesto nije vezano za ulicu/livadu, jer ovakvo stanje može da potraje još dva meseca (na primer) i pitam se onda - šta ćemo da jedemo?
A ruku na srce, kad se u skupštini povede neka rasprava ovog tipa, ne treba biti naivan, pa misliti da je to radi našeg dobra i zdravlja.
Kad je poplava, podižu se bedemi i evakuiše se stanovništvo. Kad je požar, idemo svi da gasimo i polivamo i opet se evakuiše stanovništvo. Kad je zamljotres, organizuju se konvoji sa hranom i vodom, ćebadima i mašine rasčišćavaju ruševine. Slično je i sa bombardovanjem/ratom, uz nešto pucanja u vazduh (i pored njega). Ali sve to ne postoji kada je visoka temperatura u pitanju. Da polivamo sve unaokolo - ne može! Nema se vode za bacanje. Da svi idemo kući - može, a od čega ćemo da živimo?
Znači - ne može se sve posmatrati kao "prisiljavanje na rad od strane poslodavca". Ko ne veruje, neka ode do kvantaša, buvljaka ili do tezgi u Nemanjinoj (i nešto na bulevaru), pa neka pita vlasnike tezgi da li sami sebe prisiljavaju? Rade bre ljudi za 'leba!
Dakle, nije potrebno uvoditi stanje elementarne nepogode, već je dovoljno usvojiti ukaz, kojim se obavezuju firme/poslodavci, čija se delatnost izvodi na otvorenom prostoru, da prekinu sa radovima dok je temperatura (recimo) 35 i više stepeni, a sve to trebaju da kontrolišu inspektori rada (što ovih dana i rade, ali ne u potrebnom obimu).
Pozdrav
P.S. Deca ne idu u školu leti.
[ Vladokv @ 20.07.2007. 22:55 ] @
Ne možemo da stavimo iznad svih veliki peškir ili sve da kvasimo, ali bi bio red da se u vreme prevelike vrućine promene radna vremena tako da se ne radi u časovima najveće vrućine. To nije veliki problem da se izvede. Bilo bi lakše za rad, veća bi bila efikasnost, poslovni prostori ne bi morali tako žestoko da se hlade(manja potrtošnja struje)... Stvarno bi bilo korisno, a nikakvih troškova da se izvede! Samo se proglase druga radna vremena i veliki deo problema rešen
[ Davor Vlajkovic @ 20.07.2007. 23:20 ] @
Moji danas (tj. juče) u SUP-u poljubiše vrata. Gospoda rekoše da se dođe posle 15h za tablice, a u 12 proglasiše vanredno stanje i razbežaše se kućama iako rade u debeloj 'ladovini. Zato se silom prilika ide na put bez tablica, a ako kojim slučajem bude bilo neplaniranih troškova, poslaćemo im račune. Nešto ne verujem da se vanredno stanje odnosi i na saobraćajce...
[Ovu poruku je menjao Davor Vlajkovic dana 21.07.2007. u 00:46 GMT+1]
[ sasa022 @ 21.07.2007. 00:32 ] @
Nazalost ovo je jos jedna situacija koja pokazuje kakvo smo drustvo i kakve smo ( nesposobne ) ljude izabrali da upravljaju
ovom nazovi drzavom
Da postoji volja i da su "normalni" ljudi na rukovodecim mestima sve bi moglo da se resi za par sati.....
[ Aleksandar Đokić @ 21.07.2007. 00:59 ] @
a kako meni prija ova vrucina...samo tako, jos 1-2 stepena i kao da sam na moru, uzivancija
[ time @ 21.07.2007. 06:29 ] @
vanredno stanje su proglasili i u elektrodistribuciji u rumi i bole ih qrac.u 12 idu kucama.
sramota.juce se jos ministar skoro izvinjava i kaze da je on samo preporucio da se neradio od 11 do 4 ili 5.
znaci on je gazdi dao pravo da odlucuje da li ces ici kuci ili ne.a gazdu boli qrac za radnika.sedi u prostoriji sa klimom ili pije pice u obliznjem lokalu cuga pivo.
jebo nas hitler sto nas nije sve pobio!
[ Shadowed @ 21.07.2007. 07:15 ] @
Problem je sto je u ovoj drzavi prilicno neizvodljivo da se sve to uradi kako treba. Bilo bi previse zloupotreba i iskoriscavanja.
Najbolje bi bilo da se obavezu poslodavci na odredjene uslove rada i da se kaznjavaju ako ih se ne pridrzavaju (tako da se sprece u neposedovanju/nekoriscenju klima uredjaja). A ukoliko to tehnicki nije moguce (rad na otvorenom) - promena radnog vremena.
Medjutim, nema sanse da bi to bilo kontrolisano kako valja. Verovatno se nista narocito ne bi ni promenilo.
Citat: StORM48: jer ovakvo stanje može da potraje još dva meseca (na primer) i pitam se onda - šta ćemo da jedemo?
Ako bi ovo potrajalo dva meseca ionako nebismo imali sta da jedemo...
[ ghost2k3 @ 21.07.2007. 09:34 ] @
Pa kljucna stvar u svemu ovome, sto niko zivi ne primecuje, je ta da mi imamo ljude koje placamo, debelo ih placamo da misle o ovakvim stvarima. Sta mene briga kako ce oni da rese ovo. To sto mi nemamo resenje ovde na forumu, ne znaci nista. Imamo ljude koji su placeni da mozgaju i da smisle resenje. Gledam juce na televiziji neke nesretnike kako se kuvaju po bolnicama. I onda govore kako im trebaju klime, da neko donira. Pa sta su cekali leto pa da misle o tome?! Sad i ako im neko da klime, dok se to sprovede, dok malo pokrade klima za vikendice i garaze, prodje leto. A i ono klima sto imaju stoje u prostorijama gde su doktori, odnosno gde rade. Nista hodnici, sobe i ostale prostorije u kojima borave pacijenti :DD
Ako cemo mi da trazimo resenje, koji ce nam moj vlada i uopste politicari?
Ovo samo pokazuje da nije jadni Slobo bio g****, nego smo mi bili g****, i ostali smo.
[ vladd @ 21.07.2007. 12:11 ] @
Pa nazalost, od svih "strucnjaka" sa kojima su se dicili, ispade da nema nekog kadra, sacica mahera sa parama, a o socijalnim(ssvakodnevnim) problemima nema ko da brine. Sedam godina se bavimo usaglasavanjem sa evropom, koja ima resenja za vanredne situacije, ali to kod nas nije "na redu". Ili je, mozda, i na redu, ali se slabo radi na tome, nije "zanimljivo".
Tako da se prosto pitam, sta i da "proglase" vanrednu situaciju, sta bi se to dogodilo. Ne bi, mozda, radili autobusi, valjda. Svako cimanje budzeta, ili "otvaranje kese" sa parama, bi bilo izbegavano maksimalno. Tako da bi imali "formalnu" situaciju, a neko vispren bi, mozda, mogao da trazi razne odstete, od osiguranja, drzave..
Tako da se izbegava bilao kakvo reagovanje, najsladja politicka vestina na ovim terenima je "sacekaj da prodje"....
Poz.
[ VladaSu @ 21.07.2007. 12:32 ] @
Visoka temperatura nije el. nepogoda vec moze biti vanredno stanje.
Susa je el. nepogloda. Ako je el. nepogoda da li ce neko snositi troskove odnosno gubitke
zbog prestanak rada za to vreme?
Takodje, dosta poslova koji se rade napolju su sezonski poslovi i uglavnom se rade leti.
Sto se mora - moze se.
40 stepeni nije dovoljno da bi kakav takav "sistem" prestao da funkcionise.
Radio sam prosle godine kao fizikalac na vecim temperaturama i manje samo osetio posledice
vrucine nego sada kada sedim za racunarom na 33 stepena.
U nekim drzavam vanredno stanje se proglasava na preko 45 stepena.
Imaju skraceno radno vreme ili dovkratno.
A to sto se kancelarije SUP-a i Elektroprivrede zatvaraju ranije - sada su samo imali izgovor za ono sto su i ranije radili.
To su drzavne firem gde je "opusteno" i gde se "kulilra". I onako ih ima 3 puta vise nego sto bi trebalo. Pa sta da rade ljudi.
Nisu oni krivi. Krivi su politicari.
A onom kome se ne svidja posao neka ga menja ili smisli sam nesto bolje.
[ Pneos @ 21.07.2007. 17:53 ] @
Ne pamtim da je ikada ovako toplo bilo. Ne vredi ni more ni nista, apsolutno je neizdrzivo na suncu.
Boze dragi posalji nam koji pljusak.
[ sekulicB @ 21.07.2007. 18:15 ] @
Citat: guslac: a kako meni prija ova vrucina...samo tako, jos 1-2 stepena i kao da sam na moru, uzivancija
heh, da bar, na moru je prijatnije nego u unutrashnjosti. A u vecim gradovima tipa BG, NS, BL,.. temperatura je i nekoliko stepeni visha zbog betona i manjka zelenila. Kada se sve to usija, kud koji mili moji. :)
[ vladd @ 21.07.2007. 23:31 ] @
Visoka temperatura jeste elementarna nepogoda, a vanredno stanje je politicka situacija, ne razumem "frljanje" sa terminima.
Poz.
[ NICS @ 22.07.2007. 09:47 ] @
Gde jos 1-2 stepena treba jos oko 10-tak stepeni naravno u plusu i onda je tek milina.
[ VladaSu @ 22.07.2007. 11:03 ] @
Citat: vladd: Visoka temperatura jeste elementarna nepogoda, a vanredno stanje je politicka situacija, ne razumem "frljanje" sa terminima.
Poz.
http://www.blic.co.yu/svet.php?id=8709
http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?belong=&IDNews=193220
Vanredno stanje nije samo politicka situacija. Nego moze biti i vrucina i pozar i jos dosta toga.
Posledice takbog stanja mogu biti elemntarna nepogoda.
Sve u svemu pretoplo je, a nije toplo onom ko moze da ukljucuje racunar na ovim vrucinama. :)
[ vladd @ 22.07.2007. 11:26 ] @
Sobro, sada znam odakle "razbacivanje" dramaticnih termina. Savetujem da se o pismenosti i pameti ne ugledate na novinare....
A zasto je nesto "samo" "elementarna" nepogoda, ne zelim da vise objasnjavam, da uciteljicama ne uzimam posao.
Sernzacionalisticko pisanje je nerazvijena vestina nasih novinara koja prouzrokuje rogobratne i pojednostavljene termine, uskoro ce da proglasavaju i vanredno stanje par dana pre plate, kada su fondovi tanki ..
Poz.
[ VladaSu @ 22.07.2007. 11:31 ] @
ZAKON
O MERAMA ZA SLUČAJ VANREDNOG STANjA
Član 2.
Smatra se da su ispunjeni uslovi za proglašavanje vanrednog stanja na delu teritorije Republike Srbije kad se preduzimaju aktivnosti kojima se ugrožava: ustavni poredak, bezbednost Republike – njena suverenost, nezavisnost i teritorijalna celokupnost, obavljanje privrednih i društvenih delatnosti, ostvarivanje i zaštita sloboda, prava i dužnosti čoveka i građanina i rad državnih organa.
Vanredno stanje se može proglasiti i u slučaju teških katastrofa i drugih opštih opasnosti za živote građana.
E moj profesore. Nemoj bolje da uzimas posao ucitaljicama nego procitaj zakon.:)
Izvor je www.arhiva.srbija.sr.gov.yu :)
Da bi se proglasila elemtarna nepogoda treba da je na nekom podrucju pricinjena materijalna steta u vrednosti od preko 50%.
Sto s tice novinara 100% se slazem, samo bas ne u ovom slucaju.
Neka oni srede izmedju sebe neke stvari pa ima nece morati drugi sa strane regulistati neke stvari pa onda ce imati i slobodu.
Pricaju o korupciji politicara, policije, carine, zdravstva, sudstva, prosvete.... a kod njih ni jedan korumpiran.
U ovoj drzavi bilo bi me sramota da sam novinar zbog neki kolega.
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 22.07.2007. u 13:17 GMT+1]
[ ghost2k3 @ 22.07.2007. 17:45 ] @
Bio sam juce u hitnoj jedno 15-ak minuta i za to vreme je uslo dvoje na nosilima. Za grad od 25k ljudi to nije malo. Znaci da ta visoka temperatura smeta ljudima, bilo da oni nisu navikli na nju, bilo da ne znaju da se cuvaju od nje, bilo da ne mogu da se cuvaju od nje.
"...Ministarstvo rada je najavilo da će državna administracija raditi skraćeno, od 7,00 do 13.00, a skraćenje radnog vremena preporučeno je i privatnim firmama..."
Ovo sam preuzeo sa tog gore linka iz blica. Pod pretpostavkom da je tacno, smesno je.
[ time @ 22.07.2007. 18:08 ] @
zamisli bezobrazluka.administracija treba da ima skraceno radno vreme a za gradjevince ih boli qrac?
jedni sede u kancelarijama i hlade se klimom i treba da im se skrati radno vreme.ovi drugi rade teske fizicke poslove na suncu i njihovim gazdama je data preporuka da radnici nerade u gorepomenuto vreme.(naravno boli gazdu qrac za radnika).
treba najstrozije zabraniti rad na temperaturi iznad 35 stepeni na OTVORENOM.
najgore je sto ovom jadnom zemljom upravljaju ljudi koji na suncu ne provedu ni 10 minuta dnevno.
ladno rasim ljajic treba da se brine o zdravlju Srba. o zemljo otvori se molim te.
[ Zoran 021 @ 22.07.2007. 18:46 ] @
Postoji zakon ali iz 1973. godine , ako se ne varam , ali izgleda da ga je vreme pregazilo , a naši poslanici spavaju i ništa ne menjaju kao da je ovo sasvim najnormalnija temperatura.
[ caiser @ 22.07.2007. 18:54 ] @
Citat: time: ladno rasim ljajic treba da se brine o zdravlju Srba. o zemljo otvori se molim te.
Nesto ti smeta Rasim?
[ time @ 22.07.2007. 19:05 ] @
smetaju mi svi pa i on.ako budemo cekali da nas rasim spasava necemo dugo poziveti.
[ chika spec @ 22.07.2007. 19:10 ] @
Citat: Zoran 021: Postoji zakon ali iz 1973. godine , ako se ne varam , ali izgleda da ga je vreme pregazilo , a naši poslanici spavaju i ništa ne menjaju kao da je ovo sasvim najnormalnija temperatura.
Kako nishta?Redovno menjaju(povetjavaju) svoju platu :D
Uostalom shto krivite politichare?Ko glasa za njih?Heh...
Gledam danas vozacha GSP-a kako praktichno non-stop brishe znoj sa chela peshkirom koji je prebacio delom oko vrata.Trenutak neopreznosti i... Zna se ko tje biti kriv.
[ ghost2k3 @ 22.07.2007. 22:55 ] @
Citat: chika spec:
Uostalom shto krivite politichare?Ko glasa za njih?Heh...
Pa lepo sam rekao, odnosno citirao, "... nije Slobo bio g****, mi smo g****..."
[ vladd @ 23.07.2007. 00:14 ] @
Ne mogu da se ne slozim sa samokritikom :).
Dakle, procitali smo zakon, samo ne vidim gde je ugrozen drustveni poredak, ili poremecena proizvodnja. Neki uslovi rada su otezani, setkanje u podne po ulicama gradova takodje, sto je omiljeni sport gradjanstva, pa..?
Stigla je preporuka u vidu obaveze da se radovi na otvorenom kontrolisu po zakonu o radu. Raspustiti sluzbenike u klimatizovanim kancelarijama, ili rudare, kojima je "svejedno" kako je napolju, dole je 45-50, pa vlaga i gasovi...da li je to predlog.
Slazem se da bi trebalo vise prevoza s klimatizacijm, da se ne zmuri na klimatske promene, da se polako pripremaju akcije u tom smeru, ali vanredno stanje je malo prejaka "akcija", ne angazuje se vojska za unistavanje komaraca.
Postoje delovi planete gde su slozeni klimatski uslovi, pa ljudi funkcionisu, i privreda, naravno. Malo bi trebali da se okrecemo u tom smeru, sledi nam surova klima, i sada nije nezna, od +50 do -25C. Pa ne mozemo bas to ignorisati.
Malo treba "prodrmati" one sto treba i placeni su, debelo, da misle i "brinu", ne samo pred izbore.
A i "nauci" meteorologiji svaka cast. Svake godine ista prica. Oni mere temperaturu na 2m nadmorske visine u kucici. Lepu, nekorisnu nauku su smislili. Tako ociglednu glupost, a tupavo je forsiraju. Pa za kog djavola ce im temperatura gde niko ne obitava. Mogu i na Mesecu da je mere i proucavaju..
Poz.
[ VladaSu @ 23.07.2007. 07:23 ] @
Citat: vladd: Ne mogu da se ne slozim sa samokritikom :).
Dakle, procitali smo zakon, samo ne vidim gde je ugrozen drustveni poredak, ili poremecena proizvodnja. Neki uslovi rada su otezani, setkanje u podne po ulicama gradova takodje, sto je omiljeni sport gradjanstva, pa..?
Za one koji ne mogu da skontaju ceo clan evo samo jednog dela:"Vanredno stanje se može proglasiti i u slučaju teških katastrofa i drugih opštih opasnosti za živote građana. "
Pod "teske katastrofe" mogu biti pozari, toplote, poplave, hladnoce, oluje.... a ne politicke situacije kao sto neki kazu, mada kod nas moze biti i to.
{onda smo mi vec decenijama u vanrednom stanju}
Termin "elementrana nepogoda" se koristi ako je na nekom podrucju pricinjena steta veca od 50%.
Zivoti gradjana su ugorzeni na ovolikim temperaturam. Povecan je broj hitnih intervancija....
STA NIJE JASNO? Nikakve politicke situacije se ne spominju, profesore.
A sto se tice merenja temperature postoje tacno odredjeni metodi sa kojima se meri temperatura.
Znaci nece se termometar staviti na beton ili lim niti ce se staviti 10m dubok bunar.
[ dava @ 23.07.2007. 07:42 ] @
Citat: VladaSu:
Termin "elementrana nepogoda" se koristi ako je na nekom podrucju pricinjena steta veca od 50%.
Mene zanima kako toplota moze prouzrokovati stetu od 50%? Ili treba da rikne 50% stanovnistva pa da proglase vanredno stanje?
[ Vladokv @ 23.07.2007. 10:47 ] @
Temperatura je mnogo veća u realnim uslovima! Na aerodromu lađevci je izmerena temperatura piste 77˚ ! Kad su razbili živo jaje na beton piste bilo je dobro prženo na oko za 15 min. Znači kao na tiganju! Stvarna temperatura za nepoverovati! U Nemačkoj temperatura asfalta na MotoGP je bila oko 45˚ . Znači da smo svi kao na ogromnom tiganju, samo smo nekako stalno roviti
[ VladaSu @ 23.07.2007. 12:01 ] @
Citat: dava: Mene zanima kako toplota moze prouzrokovati stetu od 50%? Ili treba da rikne 50% stanovnistva pa da proglase vanredno stanje?
Pa da si citao ranije postove shvatio bi da sam govorio da ovo ne moze biti elementarna nepogoda vec vanredno stanje.
Kako realna temperatura moze biti temperatura piste?
Ne meri se temperatura piste vec vazduha!
Sto nisi merio temperaturu u kaponjirima? Tamo je temperatura ispod 30 a dalje je 30 metara od piste.
[ Vladokv @ 23.07.2007. 13:34 ] @
Hteo sam da prikažem koliko je vruće na suncu. Tačno je da je temperatura vazduha u hladovini malo manja od 40˚, ali ogromna je u kolima, zgradama, i na putu. Nije svejedno ići po tako užarenom asfaltu. Kod mene u šumi je milina i hladovina(iako termometar prikazuje oko 35), a kad odem do grada - tamo da crknem od vrućine koja izbija iz betona i asfalta!
[ vladd @ 23.07.2007. 18:01 ] @
@VladaSu
Pa ne znam onda sta hoces, osim da meni repliciras. Ne razumem bas, iako me nazivas "profesorom":), sta zapravo mislis da treba, ili vanredno stanje, pa da definisemo oblik kako bi bilo i izgledalo, predpostavljam da tenkovi po ulicama ili specijalne jedinice nisu neka pomoc, ili da se formira neko telo, agencija, pri ministarstvu privrede, ili ekologije, inace trenutno im to nisu zaduzenja, ili da se proglasi elementarna nepogoda, posto poljoprivrednici radje ulazu u merdzane, nego u sisteme za navodnjavanje, ili je setkanje po opasnoj vrucini priznat "nacionalni sport"...
Postoji, po zakonu o radu uputstvo sa kaznenim merama, postoje i privatna mogucnost da se traze normalni uslovi rada.
Trebalo bi, recimo, napraviti agenciju, sto je moderno ali funkcionalno, koja ce razraditi strategiju oko klimatskih uslova, "standardne", dokazano nekorisne metode "naucnog" merenja ostavviti kako jeste, ali dodati merenja u centrima gradova, na javnim mestima, na radnim mestima..nekome ne odgovara ni vlaznost vazduha..
Krizni stabovi uglavnom postoje za vreme poplava, gde je realno ugrozena imovina, tako da su "neupotrebljivi".
To je nesto o cemu bi trebali da raspravljamo, a ne ko je pametniji. Imamo detalje koji postoje, situaciju koju mnogi ignorisu, pa sad valjda, u opstem trendu, treba da razglabamo o nebitnim stvarima, da li je neko procitao novine, ili ima podatak vise sa net-a
Poz.
[ VladaSu @ 23.07.2007. 19:13 ] @
Neki ljudi zamisljaju vanredno stanje samo kada izadju tenkovi na ulicu zbog politicke situacije.
Nema sta da se raspravlja i nagadja niti da se takmici ko je pametniji.
Lepo pise i nema sta da se ne razume, tumaci i procenjuje.
Lepo pise da jasnije ne moze biti.
Sada sto su u Vladi odlucili da su samo oni ugrozeni i neke drzavne firme to je druga stvar.
Ja sam sa citiranjem zakona odgovorio na pitanje.
Dao sam i linkove i primere iz prakse.
Vanredno stanje moze da se proglasi po zakonu zbog velikih vrucina i to se desavalo u nekim drzavama ili njenim delovima.
Znaci:
Vanredno stanje="teske katastrofe i druge opšte opasnosti za živote građana."
elementrana nepogoda= " ako je na nekom podrucju pricinjena steta veca od 50%."
Razlika je ogromna. Nije pomrlo 50% ljudi ali je ova vrucina opsta opasnost po zivote odnosno zdravlje gradjana.
Susa koja nastane zbog ovih vrucina moze da bude elementarna nepogoda.
Ako ovo samo jedna osoba ne razume onda ne vredi vise raspravljati.
Sve u svemu ovo nije normalno praviti razliku na osnovu "preporuke Vlade" kada se zna ko ovde radi a ko ne radi.
(ovo mi zvuci kao iz filma "Ko to tamo peva" - " sta da trazimo lopove kada se zna ko ovde krade" )
Da je neko privatnik. ili koji privatnik ce postovati preporuku ako ima posla preko glave.
Nema preporuka vec uredba, naredba ili sta vec.
Ovo je jedan od raloga zasto ja moje ustavno pravo necu da iskoristim.
Kada neko dodje na vlast on vise nije stranka, nije covek, nije predstavnik naroda
vec je VLAST. A rec vlast u Srbiji ima drugo znacenje
Slazem se sa jednim od ranijih postova da temperaturu u gradu treba meriti tamo gde ljudi zive.
A to je uglavnom betonsko okruzenje. (ne bas staviti na beton termometar )
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 23.07.2007. u 20:26 GMT+1]
[ ghost2k3 @ 23.07.2007. 19:49 ] @
Pa ok je da se tempreratura meri onako kako se meri, verovatno ima neki razlog za to. Ali ne bi bilo lose da se meri i na nekim mestima gde je velika frekvencija ljudi, pijacama, raskrsnicama ili tako negde. Ne treba da se zabode termometar u beton, neka se stavi na (1,5-2)m gde se nalaze svi vazniji organi koji posecuju ta mesta, a na koje moze nepovoljno uticati visoka temperatura. Pa ona ljudi da znaju kolika je temperatura gde se njihovo telo nalazi, a ne u nekom sumarku nadomak grada :) Kontaju ljudi da je veca tempetura, ali ne znaju tacno koliko. Mislim da imaju pravo da znaju. Onda bi se mozda malo vise uplasili i ne bi bez razloga izlazili napolje, a to je vec manje posla za hitne sluzbe. I eto vec jednog malo resenja.
[ vladd @ 23.07.2007. 20:10 ] @
Temperatura se meri kako se meri da bi se izbegli ostali uticaji na zagrevanje merne opreme. Znaci van izvora toplote i direktnog suncevog zracenja.
Ali to nisu bas uslovi za zivot i rad, pogotovo za prometne zone.
@VladaSu
Opet vezbas za politicara, toliko si "jasno napisao" a nista konkretno. Da li je elementarna nepogoda, da li je definisano 50%stete, prinosi na Terazijama su nepromenjeni...
A opasnost za vecinu gradjana jeste, ako nastave sa nekim aktivnostima, uobicajenim za normalne uslove. Ne verujem da bi zimi trebalo da se uvede vanredno stanje, ako gradjanstvo zeli da seta u kupacim gacama na -15, i da ugrozava sebi zivot, na taj nacin.
Rade dezurne sluzbe, hitna funkcionise i u otezanim brojnim intervencijama. A baska sezona odmora. Pa ne rade svi napolju, cak velika manjina, a kancelarije su ili prazne ili sa klimama.
Sta preduzeti, klimatizovati ulice, i kakav vid vanrednog stanja predlazes, ili bi ti neko vanredno stanje, samo da se tako zove, a realno sta bi se to dogodilo po ulicama i "otvorenom" prostoru. Ili ti predlazes da se uvede vanredno stanje, a VladaRS da napravi formu...
Sto se tice privatnih surovih biznismena i spekulanata, njima je zaprecena kazna, i sta jos treba. Koji to posao ne moze da ceka po cenu necijeg zivota. I sta rade sami "zaposleni" u tom slucaju. Kolateralna steta ili sta. Valjda mogu da ne rade, bar ne sa budalom, na svoju stetu.
Znaci, sta je to "jasno" receno van onoga sto smo sami primetili, da je vrucina, malo jaca nego obicno, i traje tri dana i vikend...
Poz.
[ VladaSu @ 23.07.2007. 22:23 ] @
Jedan vid resenja sprovodjenja vanrednog stanja ne mora biti tenk na ulici nego bas ovo sto su delimicno ucinili.
Recimo, zabrana rada na otvorenom i prostorijama bez klime od 11 do 15h.
Na taj nacin uvedene su mere pomocu kojih su se zastitili gradjani koji bi bili promarani da rade u otezanim uslovima rada.
Sto se tice temperature na pijaci i ostalim mestima... mislim da bi trebali napominjati kolika je temperatura u gradu a kolika je
po njihovom metodu.
To bi bilo bolje za sve nas, mada nisam cuo da se negde tako radi.
[ vladd @ 24.07.2007. 01:15 ] @
Pa zabranjen je rad na orvorenom u vreme 10-16h, mada u 10 i nije tako pakleno, gore je popodne. A sva ostala sikaniranja i rad u losim uslovima "obradjuje" zakon o radu i bez vanrednih mera.
Na pijacama je zabranjena prodaja kvarljivih namirnica van rashladnih vitrina.
Ostao je da se "sredi" javni prevoz sa klima uredjajima i eventualno neke redukcije saobracaja, posto u paklenim danima svaka guzva je skoro katastrofa i za hitnu i za vatrogasce. Znaci, zabrana saobracaja kroz grad u vremenu od recimo 10-15h, ali bi to bilo ogranicenje za putnicka vozila, pa bi se pojavili neki sa potrebama da zvrndaju bas u to vreme, pa muvanje sa ausvajsima...
Mislim da se nesto suska oko voznje po centru, jedan covek-jedan auto kao nije racionalno, nebuloza tipa "imas kucu vrati stan", bice neki glupavi propis, lose je pocelo.
Kada bi vrucine malo duze trajale, ovako, par dana se stisnuli, malo, pa normalno letnje vreme. Prosao problem, a bice svake godine sve cesce i sve gore.
Poz.
[ New Village DC @ 24.07.2007. 01:42 ] @
Podrzavam bilo kakvu akciju drzave da se pomogne onima koji su ugrozeni visokom temperaturom, naravno ne samo formalnu, pa makar se i ona zvala vanredno stanje (naravno bez tenkova )
[ Majstor Duja @ 24.07.2007. 08:23 ] @
Citat: New Village DC: Podrzavam bilo kakvu akciju drzave da se pomogne onima koji su ugrozeni visokom temperaturom...
Za sada je ova drzava bila sposobna i vlada kompetentna da na toplotni udar odgovori odgovarajucom merom - da postavi cisterne sa vodom na par punktova u gradu (?!?!) a da ne govorimo o tome kako im ide u organizaciji gasenja pozara sirom zemlje....ponekad pomislim da zivi u Boliviji....
Evo slike neki "uspesnih" intervencija vlade kada su u pitanju elementarne nepogode:
Jasa Tomic, selo u Vojvodini, poplavljeno aprila 2005.Od toliko najavljivanog - skoro nista uradjeno...a i sto bi?
Medja, selo u Vojvodini, poplavljeno aprila 2005. Jako mali broj ljudi zbrinut....a i sto bi?
..kako to obicno biva - dodju zainteresovani, slikaju se i zaborave...
http://www.danas.co.yu/20030902/terazije1.html
http://www.zrenjanin.org/Nevreme/Nevreme.html
...grad koji je pao na opstinu Zrenjanin i napravio ogromnu materijalnu stetu, vlada se opet krila iza nepostojanja zakona
o elementarnim nepogodama pa nije bilo vanrednog stanja i odstete...a i sto bi?
Ovakvih primera ima milion i ovaj problem sa temperaturom ima kristalno jasan zavrsetak - sacekacemo da prodje - mediji ce ga zaboraviti
sa prvim zahladjenjem a ostatak stanovnistva koju nedelju kasnije i tako ...
[Ovu poruku je menjao Majstor Duja dana 24.07.2007. u 09:46 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Majstor Duja dana 26.07.2007. u 15:17 GMT+1]
[ Java Beograd @ 24.07.2007. 08:50 ] @
Pitanje samoukim "meračima temperature":
Kako to da se niko od vas nije dosetio da zimi, na -5, dok je vedro i duva košava, stavi termometar na sunce pored asfalta, zaštićeno od vetra pa da kaže da je realna temperatura zapravo +10 a ne -5 ?
[ ghost2k3 @ 24.07.2007. 10:35 ] @
Zasto bi ga stitili od vetra? Pa ljudsko telo nije zasticeno od vetra dok seta, ako izuzmemo odecu.
Sto da ne? Nisam ni mislio da se zimi sklanjaju ti termometri, sto bi se toboz postavili po gradu.
A inace ljudi zaboravljaju jednu veoma bitnu stvar, pogotovo kada navode ovakav primer. Koliko god da je zimi hladno, naravno u granicama ljudskog opstanka, covek moze da izadje i setka se napolju bez bojazni da ce mu se nesto desiti i to samo ako se dovoljno dobro obuce, sto zavisi od pojedinca do pojedinca.
Cak i da mnooogo vremena provede napolju, dokle god se krece nece se smrznuti. Onog trenutka kada se umori moze npr. da zapali vatru pa da ogreje i moze tako dokle mu se hoce, teoretski naravno. Namerno sam rekao zapali vatru, a ne udje u kucu, jer ulazenjem u kucu u kojoj neko zivi, se automatski problem hladnoce resava i nepostoji dok god se ne izadje napolje, naravno ukoliko grejanje radi, ali kakva je to kuca brez grejanja. Ono sto hocu da kazem je da je mnogo lakse se ugrejati nego ohladiti.
Neka mi sad neko kaze sta raditi leti napolju? Zimi se obuces dobro, sta leti? Zimi mozes da se ogrejes pored vatre, a sta leti? Mozes da se brckas u vodi, ali dokle? A i u vodi se gori skoro kao i na Suncu, pa mozda i gore.
Znaci dok ne izmisle neka odela sto hlade, mozemo samo da kenjamo na tu temu, dok se topimo pored vreli racunara.
[ Christopher Columbo @ 24.07.2007. 11:12 ] @
Bez panike, molim,
za par dana imacete kisu tamo...
Ovde u Dubaiju danas je "prohladno" :D
Out: 45.7*C pre par minuta,
inace posle 19h vlaga ce napolju biti oko 90%.
zivimo samo zatvorenom prostoru, kao na International Space Station nema otvaranja prozora,
kad predjem 100 metara do kola na parkingu obavezno zaboravim gde sam posao,
u kolima PAKAO prvih 20 minuta dok ne ohladi klima,
i tako veci deo godine.
Kisu nemamo.
[ Majstor Duja @ 24.07.2007. 13:59 ] @
Kolumbo, da li si video nocu oblake kao maglu na Sheik Zaed Road-u? To je sve opste ludilo sa klimatizacijom napravilo...tako da Dubai i nije dobar za poredjenje...
[ fanfon @ 24.07.2007. 16:53 ] @
Najzad kisa! Kakvo olaksanje. Pljusti ko iz kabla kod mene u gradu...
[ vladd @ 24.07.2007. 16:57 ] @
E ovo je ekstra vest , mene su danas pekle oci od vrelog vetra.
Poz.
[ Jovan Peric @ 24.07.2007. 20:17 ] @
U Boru je danas izmereno 44 C
[ Davor Vlajkovic @ 24.07.2007. 20:27 ] @
Ja danas u 18h izmerih 49 na terasi u hladu, a 32 u sobi . A kompovi su se grejali i preko 70C, jedan od hard diskova zamalo da ispusti dušu. Pravo je čudo da nije izbio požar...
[ New Village DC @ 24.07.2007. 21:14 ] @
@ Majstor Duja
Slazem se. Jedno je normalna vlada a sasvim šesnaesto je srpska nazovi vlada.
[ time @ 24.07.2007. 21:17 ] @
rec "normalna" i rec "vlada" u srbiji nikako neidu zajedno :)
[ Stefano @ 24.07.2007. 22:12 ] @
Danas su oboreni apsolutni maksimumi u vecini mesta u Srbiji. U Beogradu je bilo 42.7 C (prethodni rekord je bio 41.8 C). Inace popodne je duvao vreo, ali vreo vetar, znaci osecao sam se kao da me neko fenira ogromnim fenom.
[ ghost2k3 @ 24.07.2007. 22:41 ] @
Znaci ides na feniranje ,a?
lol
[ Emil Ranc @ 24.07.2007. 22:47 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Ja danas u 18h izmerih 49 na terasi u hladu, a 32 u sobi . A kompovi su se grejali i preko 70C, jedan od hard diskova zamalo da ispusti dušu. Pravo je čudo da nije izbio požar...
Hehe, pa kad nemaš dobar cooling system. Ja lepo otvorio kućište s obe strane, s leve strane kućišta stavio onaj veliki ventilator s buvljaka (30-40cm, kolko li ima u prečniku), procesor nije prelazio 45, ploča 40, a hdd do 35 max. A da naglasim da mi se soba nalazi na kraju kuće, s južne strane, u potkrovlju. A klima uređaj na opravci! Pa ti vidi :)
[ Mbit @ 25.07.2007. 13:50 ] @
jučerašnji rekordni podaci za temperaturu:
[ Davor Vlajkovic @ 25.07.2007. 15:07 ] @
Citat: Emil Ranc: Hehe, pa kad nemaš dobar cooling system. Ja lepo otvorio kućište s obe strane, s leve strane kućišta stavio onaj veliki ventilator s buvljaka (30-40cm, kolko li ima u prečniku), procesor nije prelazio 45, ploča 40, a hdd do 35 max. A da naglasim da mi se soba nalazi na kraju kuće, s južne strane, u potkrovlju. A klima uređaj na opravci! Pa ti vidi
Moraću i ja da pređem na alternativne (čitaj: očajničke) metode Cooling system je solidan, ali je taj HDD krš neopevani. I pored toga što stoji u racku koji ima dva kulera (jedan napred i još jedan pozadi), greje se k'o lud. Procesor i ploča me nimalo ne zabrinjavaju, AMD je inače poznat po tome što voli da žari i pali, evo sada je na 62 i radi OK. Njemu temperatura nikad nije ni padala ispod 45-50, koliko se sećam.
Btw, i moja soba je slično pozicionirana, ubedljivo je najtoplija u celoj kući (ne računajući potkrovlje ), a strujanje vazduha je misaona imenica. Gledajući vremensku prognozu za naredni period, nosim se mišlju da emigriram u podrum, ali nemam srca da cimam SBB tehničare da po ovoj vrućini izlaze na teren ne bi li mi produžili kabl za nekih 20m koliko mi fali do tamo...
[ kopovskisl @ 25.07.2007. 15:28 ] @
Da li se krije koliko ljudi je pomrlo do sada, da se ne siri panika; pre par godina je u Francuskoj pomrlo nekoliko hiljada ljudi, u Americi isto, za svega par dana...
[ Slobodan Miskovic @ 25.07.2007. 15:32 ] @
Evo kako je u Srbiji:
Citat: Više nadležnih institucija navodi da nema podatke, a jedino Hitna pomoć u Beogradu navodi da je bilo smrtnih slučajeva za koje može da se kaže da su direktna posledica ekstremno visokih temperatura.
U Ministarstvu zdravlja Srbije nemaju podatke i novinare upućuju na Institut za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut".
U Institutu, međutim, podatke dobijaju na svakih šest meseci, ali veruju da ažurnije podatke, barem za Beograd, ima Gradski zavod za javno zdravlje.
Gradski zavod ne raspolaže takvim podacima, ali u zavodu smatraju da je prava adresa Rebublički zavod za statistiku, od kojih i oni dobijaju podatke.
U Zavodu za statistiku nemaju podatke i ukazuju da je, ako uopšte ima elemeneta za sabiranje broja žrtava vrućine, još rano jer su vrućine bile prethodnih dana.
Smrt od posledica vrućine nije razlog za pozivanje policije, te ni MUP nema podatke o tome.
[ Majstor Duja @ 26.07.2007. 14:19 ] @
Nema boljeg primera od ovog, bravo Slobo! ...."Muko moja predji na drugoga..."
[ Davor Vlajkovic @ 26.07.2007. 14:49 ] @
Citat: tipicno. kod nas bi neciju smrt od vrucine proglasili samo ako bi mu sunce palo na glavu.
(disk, 25. jul 2007 15:20)
Preporuči Predloži za brisanje Šta je ovo
Broj preporuka 51
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|