[ HoT_Steppa @ 26.07.2007. 22:17 ] @
"This is the most interesting, scary, brilliant, sickening and thought provoking film that I have had the pleasure to watch."

It has three main parts.
Part I - Religion
Part II - 9/11
Part III - Federal Reserve/Central Banking

ima ga na vise mesta:

http://zeitgeistmovie.com/index.html
http://video.google.com/videoplay?docid=5547481422995115331

Ima ga i na torrentima, kucajte zeitgeist u search:

http://torrent-finder.com/show.php

ili u google ukucajte zeitgeist

Film koji je zabranjen na vise mesta, uklonjena strana sa Wikipedije itd..
Film koji dokazuje da zivimo u Matriksu.

Ako hocete da uzmete crvenu pilulu i probudite se, pogledajte film. Posle toga vam svet nece izgledati kao pre.

[Ovu poruku je menjao HoT_Steppa dana 26.07.2007. u 23:27 GMT+1]
[ stonex @ 26.07.2007. 22:43 ] @
Skidam .
[ zorg @ 26.07.2007. 23:43 ] @
Odlican film. Crvena pilula indeed.
[ DS_Store @ 27.07.2007. 16:45 ] @
Ako je ovo još jedna teorija zavere hvala na linku/linkovima. Baš volim da gledam zabavni program te vrste.

Šteta samo što propagatori ovakvih ideja nikako ne mogu da utuve jednu prostu stvar u svoje šuplje tikve koje nazivaju glavama: svaki film, web strana, pamflet u kome se razotkriva zavera ovakvih razmera je prvi i neoborivi dokaz o nepostojanju zavere.

Jer, zamisli ti sad situaciju da organizuješ tako kolosalan zločin, pobiješ tolike ljude, svi mediji u zemlji i na planeti su pod tvojom kontrolom, u akciji koja je trajala godinama vodio si hiljade ljudi koji nisu znali jedni za druge, itd., itd. (možemo do sutra opisivati kolosalnost te monstruozne akcije) i sad, kada se sve završilo, tebe do detalja provali neka grupa luzera iz ko-zna-odakle i sve što si tako dugo pripremao, radio i zataškavao taksativno predstavi ljudima na TVu ili netu.

Šta kažete, zar te sile mraka ne bi bile u stanju da momentalno pobiju tih par dijabola samo kada bi bilo šta od tih delirijum tremensa bilo istina?
[ HoT_Steppa @ 27.07.2007. 17:32 ] @
Vidi se da NE ZNAS kako funkcionisu politicari. Dovoljno je reci, "bez komentara". Kada bi neko od ovih ljudi i bio ubijen to bi tek bio dokaz da je sve ovo istina, zato ih niko i ne dira. A drugo, zasto se ne objave snimci sa sigurnosnih kamera iz Njujorka i Pentagona?
Dokaza ima i za izvoz, ali nema koga da lupi rukom o sto i kaze dosta je bilo zaludjivanja naroda.
Pogledaj nas. SVAKI dan na vestima se prica o Kosovu, sistematski se ljudima ispira mozak do trenutka kad ce svaki pojedinac reci, e sad mi je stvarno dosta, sta mene vise briga za Kosovo, ono je odavno van nase kontrole. A to je upravo ono sto i hoce da se proizvede, zasicenost temom, dok sami mi ne kazemo da nam Kosovo ne treba. Koliko mladih ljudi vidim ravnodusne za desavanja oko nas, u glavi im je samo sex, sex, sex, zabava i ako ostane vremena za blejanje (strucan izraz). Nikoga vise nista ne interesuje, svi gledaju samo TV. Koliko vas ima bilo kakav hobi? Koliko vas je zaokupljeno nekim neprofitabilnim poslom?
Najbitnije je da odgledam spansku seriju u 5,6,8,9,10,.... kod nas samo caruje prodaja televizora.
[ Vladokv @ 27.07.2007. 18:59 ] @
Ja neverujem da postoje teorije zavere, ali tvrdim da treba um držati otvorenim i pratiti stvari oko sebe! Možda to sve treba da asocira(ukaže) na nešto drugo?! Nema posledice bez uzroka! Naravno ne treba verovati svakom, ali ipak je dobro saslušati.Ta nećeš valjda kao konj samo gledati pravo ispred sebe ili gde ti drugi kažu? Treba motriti i na događanja sa kojima nisi u direktnoj vezi, jer to može spasiti život.
Primer: Ne menja stvar ako ti voziš pravilno, ako neka pijanica ide na tebe. Kad ga spaziš pokušavaš da ga izbegneš kako se snađeš. Sigurno ne čekaš da te zvekne i ubije, jer kad si mrtav nije ti bitno ko je kriv

[Ovu poruku je menjao Vladokv dana 27.07.2007. u 20:20 GMT+1]
[ stonex @ 27.07.2007. 23:30 ] @
Jel ima negde prevoda ?
[ DS_Store @ 28.07.2007. 00:11 ] @
Možda ne razmišljam kako treba ali ne kontam neke osnovne stvari. Hajdemo malo u stvaran svet pa ćemo se lako prebaciti nazad u filmove i gomilu nabacanih činjenica istrgnutih iz konteksta.

Znači, imaš dark forces koji planiraju zlo godinama a zatim još nekoliko godina polako sklapaju kockice i sprovode zacrtano. Ko zna koliko je ljudi tu uključeno, stotine, hiljade, desetine hiljada,... ali oni ne mogu znati jedni za druge niti shvataju sinergički efekat svog delovanja kako plan ne bi procureo (zaista, kako to da plan nije procureo pre napada pored tolikog obilja dokaza?). Onda sve kulminira ubistvom cca 5000 ljudi u tornjevima + 4 x avion.

I jednom kada su to uradili... šta? Ništa. Pojavljuje se ekipa iz podruma i širi istinu. Kako su to pobili tolike ljude, upravljali medijima, internetom, vojskom i policijom, business centrima i stranim vladama ali nisu bili u stanju da presretnu prvu ili prvih nekoliko razmenjenih informacija ljudi koji su ih "provalili"? Zašto ih nisu ucmekali odmah na početku kada niko još nije znao "istinu" zbog koje sada "ne smeju" da ih ubiju (a ovaj "argument" mi je najblesaviji od svih :)?

Spomenuo sam da mi je čudno da niko nije provalio šemu u toku izvođenja radova nego su ti tako pronicljivi borci za istinu morali da dočekaju katastrofu - rušenje dva tornja pa da tek "provale" zaveru. Jako promućurno, nema šta. Dakle, ako su mogli da provale zaveru u t=napad+mesec dana kako to da nisu mogli da je provale u t=napad-mesec dana? Nije bilo dovoljno dokaza?
U tom slučaju, da li je ovo konačni cilj sila zla, da li je rušenje tornjeva kako bi neki jevrejin pokupio par desetina miliona $ od osiguranja (!) i ubistvo cca 5000 totalnih bezveznjakovića (u geopolitičko-kosmičkom smislu) to za šta se radilo svo vreme? Ne zvuči logično, zar ne, mora da ima nešto strašnije i još-gore-i-naopakije za šta je ovo predstavljalo samo uvod. E pa kako to da su sile haosa dozvolile da sad, u toku sprovođenja još-goreg-plana, procure "dokazi" koje mogu da privuku pažnju na taj Master Plan? Dakle, sada je ljudima već "jasno" da tu "ima nešto", što će reći ovi su se već s*ebali bez obzira da li ubiju ili ne ubiju borce za "istinu"!

Ima još dosta stvari koje me interesuju ali prosto ne znam odakle da počnem. Ovaj odozgo nisam gledao ali jesam 911 Loose Change i onaj drugi 911, koja je to vreća go*ana, prosto je uvredjivo.

Moram priznati da su mi ove teme i oni idiotluci o perpetuum mobile omiljene!

P.S. Kao što je već rečeno sve što ljude interesuje je sex-sex-sex-spavanje-ždranje uz što manje rada. To je takav potencijal za upravljanje i bogaćenje da bi bilo kakvo planiranje i sprovođenje "zavere" ovakvih razmera bilo čist ekonomski gubitak.
[ Shoshone @ 28.07.2007. 02:15 ] @
21.06.2007 izmedju 21`30 i 23h na Tv Most prikazivan je veoma zanimljiv dokumentarac o WTC 9/11.
Da li ga je neko gledao i da li se kojim slucajem seca kako se dokumentarac zove?
Inace, dokumentarac je VEOMAinteresantan. Ne bavi se nikakvim dark forces, vec prikazuje konkretne cinjenice koje su sve vreme tu sto na snimcima, sto medju izjavama svedoka i strucnjaka, ali i uporedjuje zvanicne izvestaja tada i nekoliko godina kasnije, kao i izvestaje civila, zatim snimke razgovora mobilnim telefonima iz aviona ( veoma interesantan deo ) i mnogo sto sta josh,

Ako uspem da nadjem ovaj dokumentarac, vrlo rado cu podici temu iz mrtvih ako padne, da svako koga interesuje a nije imao prilike da ga pogleda, to i uradi.
Cak sam i mail slao na tv most u kome pitam za ime dokumentarca ali odgovor nisam dobio.
Gomila dokaza i cinjenica koje su sve vreme tu, ali su pogresno predstavljene ili nisu predstavljene uopste. Neko ih je samo sakupio i lepo prikazao: Ovo je ovako, a ovo je ovako, pa vi sami zakljucite. Must see!
[ Shoshone @ 28.07.2007. 03:49 ] @
Uspeo sam da ga nadjem :)
Dokumentarac se zove:
Loose Change 2nd Edition
Moze se naci na torrentima, a takodje se moze naci i na officijalnom sajtu:
http://www.loosechange911.com/ ali link je ka Google Video stranici sa dokumentarcem.
[ DS_Store @ 28.07.2007. 09:45 ] @
Ovde su ih nazvali pravim imenom - Debunking the 9/11 Myth wackos :)
http://www.hannity.com/forum/archive/index.php/t-12238.html

A za sve informacije obratite se:
http://www.911truth.org/

Verovatno ima još ali možete i sami da potražite, kad već toliko napora ulažete na drugoj strani. Mislim, čisto zbog objektivnosti :)
[ HoT_Steppa @ 28.07.2007. 10:03 ] @
Citat:
DS_Store:

P.S. Kao što je već rečeno sve što ljude interesuje je sex-sex-sex-spavanje-ždranje uz što manje rada. To je takav potencijal za upravljanje i bogaćenje da bi bilo kakvo planiranje i sprovođenje "zavere" ovakvih razmera bilo čist ekonomski gubitak.

Preporucujem da odgledas film pa ces shvatiti ZASTO su ljudi pretvoreni u sex opterecene masine-spavalice-blejachice uz sto manje rada.
Inace, vrlo je nekulturno ubacivati se diskusiju a da nisi odgledao film. To bi bilo kao kad bih ja solio pamet o bejzbolu a u zivotu nisam odgledao nijednu utakmicu.
[ HoT_Steppa @ 28.07.2007. 10:06 ] @
Citat:
DS_Store: Ovde su ih nazvali pravim imenom - Debunking the 9/11 Myth wackos :)
http://www.hannity.com/forum/archive/index.php/t-12238.html

A za sve informacije obratite se:
http://www.911truth.org/

Verovatno ima još ali možete i sami da potražite, kad već toliko napora ulažete na drugoj strani. Mislim, čisto zbog objektivnosti :)

A ovim si upravo sam odgovorio zasto niko nikoga ne ubija, lakse je diskreditovati ga.
Kao sto je Gebels rekao, a preuzeo od nekoga mnogo mnogo ranije, sto puta ponovljena laz postaje istina.
[ espresso @ 28.07.2007. 10:12 ] @
Takođe treba pogledati dokumentarac "Martial Law" (Alex Jones). U odnosu na njega Majkl Mur deluje kao malo dete. Brdo izjava i podataka koji kada se skupe na jedno mesto daju jasnu sliku o tome šta se dešava.
[ HoT_Steppa @ 28.07.2007. 11:44 ] @
Citat:
espresso: Takođe treba pogledati dokumentarac "Martial Law" (Alex Jones). U odnosu na njega Majkl Mur deluje kao malo dete. Brdo izjava i podataka koji kada se skupe na jedno mesto daju jasnu sliku o tome šta se dešava.

Evo i njega:

http://video.google.com/videoplay?docid=-6495462761605341661
[ DS_Store @ 28.07.2007. 13:49 ] @
Citat:
HoT_Steppa: ZASTO su ljudi pretvoreni

Svidelo se vama to ili ne nema nikakve zle sile, zavere, đavola, šejtana, itd. koji ljude pretvara, tera, zavodi, već ljudi imaju svoje potrebe, koje na žalost nisu uvek na nivou razumnih bića ali jesu primarne potrebe i onda se pojavila jedna pragmatična nacija kod koje je prvo pravilo: "Prepoznaj potrebu i zadovolji je a ljudi će ti to platiti" i to je cela priča. Nema nikakve prisile, ljudi ne samo da ne žele da znaju istinu nego čitav život ulažu jako velike napore da skrenu misli sa neprijatnih činjenica iz stvarnosti.
Npr., tupsoni koji su snimili film ispunjavaju potrebu ljudi koji imaju manične ideje o zaverama, progonima, armagedonima i koji nisu u stanju da se pozabave stvarnim međuljudskim odnosima (u stvari, možda i nisu tupsoni, zavisi da li zaista veruju u budalaštine koje iznose, možda su samo jako dobri biznismeni).

Zato i nisam gledao film jer postoji nešto što je suštinski pogrešno u samoj premisi takvih dela a to niko nije osporio. Pride, naveo sam dva analogna "dela" pa ako se nešto fundamentalno razlikuje spreman sam da pogledam i treći ali bojim se da se i dalje niko od teoretičara zavere neće pozabaviti stvarnošću van tih filmova :(

Ne prihvatam kritiku o nekulturi, izuzev ako ovo nije privatna rasprava podržavalaca teorija zavere. Razlog sam naveo - fundamentalno pogrešne pretpostavke koje dolaze pre manifestacija oličenih u filmovima, web stranicama, itd.
Ali kao što rekoh, ovo mi je omiljena zabava pored naklapanja o perpetuum mobile. :) *

Citat:
HoT_Steppa: A ovim si upravo sam odgovorio zasto niko nikoga ne ubija, lakse je diskreditovati ga.

I dalje nema odgovora na sledeće:
Napad je izvršen. Zbog svoje grandioznosti počinje da privlači pažnju teoretičara zavere. Pošto su to sve bistri momci, nije im teško povežu dva i dva i u jednom trenutku neko dolazi do zaključka o čemu je reč. U početku, koliki je broj ljudi koji shvata šta se desilo? Reci mi neki broj, bilo koji samo daj da govorimo o nečemu konkretnom. Da li je to jedan čovek, njih pet, deset, dvadeset,...? Evo da karikiramo i da kažemo da je u istom trenutku dvadeset ljudi "shvatilo" o čemu je reč. Oni počinju neustrašivo da šire istinu internetom i danas svi mi "znamo" ko je to uradio i zašto je uradio.
E sad, objasni mi kako to da takav logističko-operativni Master Mind koji je sve to uradio nije sasekao tu komunikaciju u korenu? Šta je njemu da ubije dvadeset klipana (a nema šanse da je moglo da ih "bude" više od recimo 5)? Šta kao može sve ovo da odradi a ne može da ih otkrije na vreme pa se vest raširila?
I šta ako se raširila? Recimo, tebi neko, dok još uvek nije "poznato" šta se "zaista" desilo pošalje otkrovenje u vidu informacija. Isti dan ga koknu. Ti ćeš se:
a) usrati od straha i nikad nikome ništa nećeš reći do kraja života, sve vreme moleći se da i tebe ne skenjaju;
b) otrčaćeš pravo u prvu TV i tražiti da upadneš uživo u vesti, gde ćeš izneti saznanja odmah posle čoveka koji je video Jetija a pre dijabole koji razgovara sa Venerijancima.
Ja tipujem na a) i zato mislim da bi ih sve momentalno pobili ma koliko ljudi "znalo" šta se "zaista" "desilo". Pogledaj samo našu zemlju, u svakom gradu znaš gde se kupuje diploma, ko završava vađenje iz zatvora, ko uvozi a ko diluje drogu,... i opet što se ti ljudi ne hapse? Zavera? Ne, nego da njih pohapse ne bi mogle da se zadovolje potrebe većine stanovništva koje ne želi da uči, poštuje zakon i uopšte živi normalno. Trivijalan primer je promet duvanskih proizvoda. Ajde čik zabrani upotrebu tog narkotika. E to važi i za sve ostalo.

Mislim, ne znam kako su oni uopšte došli do tih informacija i razmenjivali ih između sebe i na kraju sklopili priču a da ih Zlo nije već dvadeset puta otkrilo i pobilo, daleko pre nego što su krenuli da šire ta sranja unaokolo???!!
Jedino ako su se sastajali pod ćebetom, zapisivali na papir i odmah ga spaljivali, mada mislim da bi ih i tada pobili čisto preventive radi.

*Mene non-stop zove jedan naš gastros da mi se jada kako je smislio perpetuum mobile na bazi hidrauličkih sila (inače, sve ih pokreću ili hidraulička/gravitaciona ili magnetna sila :))) ) i hoće da mu ja to proverim, pošto sam završio tehnički faks ali ne sme ništa da mi kaže preko telefona jer će - ne da mu maznu pronalazak - nego da ga UBIJU, ha, ha, ha!! :D :D :D
Eto to je taj nivo :)))

P.S. NEZNANJE JE MOĆ
[ HoT_Steppa @ 28.07.2007. 13:58 ] @
Na zalost, potencijalni agente Smit, nekima je LAKSE da uzmu plavu pilulu i nikad ne saznaju sta je iza crvene....
[ nkrgovic @ 28.07.2007. 14:57 ] @
O, brate... Zapravo sam pogledao film, koliko sam uspeo bez smaranja... :) OK, odslusao sam sve, mada sam paralelno radio jos ponesto.... :)

Ukratko - pateticno. Prvi objasnjava kako je judeo-hriscanstvo reciklaza starih kultova (ajde!), onda skace na 9/11 i ubedjuje ljude da je to organizovala CIA, da bi prvocirala amere (opet, nije morala - prvo su obucili arape da to rade protiv Rusa, onda su ih kenjali 20 godina, posle nisu morali nista... samo da cekaju da Arapi NESTO urade, i naravno da to pametno iskoriste), a na kraju objasnjava kako je ceo svet zavera mracnih sila, i kako svetom zapravo vladaju bankari....

A ko ste mislili da vlada svetom? Demokratski izabrane vodje? :) Predstavnicka demokratija je samo ime, nema veze sa Grckom, a svetom su oduvek vladali oni koji imaju pare... Nije to nikakvo "tajno drustvo", niti se trudi da bude - Svetska Banka, Bilderberg, Pariski i Londonski klub... Svi ti ljudi se zna i ko su, i cime se bave. Da, naravno da svi rade sta im oni kazu - oni JESU gazde. Onaj kome je ovo trebalo kao otvarac za oci je drzao glavu u pesku, posto ovo je bager, i to glup :). Kakve crne teorije zavere, kakva crna tajna - sve je javno.

I da, naravno da svakoj vlasti odgovara glup narod, sta tu ima cudno. Koncept "predstavnicke demokratije" je zasnovan na tome da je 50% stanovnistva u pravu. Ne zaboravite da, po definiciji, 50% stanovnistva cine ispodprosecno inteligentni :) . A glupima se lako manipulise, to svi znaju... Jos je Perikle govorio da se los gradjanin onaj koji se za svoju drzavu ne interesuje - zato prestanite da trazite krivce u "fantomima" i pogledajte oko sebe. Ljudi oko vas glasaju iz svojih, idiotskih, ubedjenja i oni su ti koji ovome daju legitimitet.

[ Ivan Dimkovic @ 28.07.2007. 15:04 ] @
Najveci dokaz da su svi ti teoreicari zavere puni s*anja je prost fakat da su svi njhovi "tajni nalazi" nastali posle 9/11

Ako je bilo ko od njih imao neke "tajne informacije" - napisali bi nesto o tome bar jedan dan pre 9/11 - sto se naravno nije desilo.

No, dokle god je curana bice i podvarka, tj. love za takve oportuniste.
[ HoT_Steppa @ 28.07.2007. 16:10 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Najveci dokaz da su svi ti teoreicari zavere puni s*anja je prost fakat da su svi njhovi "tajni nalazi" nastali posle 9/11

Ako je bilo ko od njih imao neke "tajne informacije" - napisali bi nesto o tome bar jedan dan pre 9/11 - sto se naravno nije desilo.

No, dokle god je curana bice i podvarka, tj. love za takve oportuniste.

E pa nije tacno. Svakim novim dogadjajem se samo potvrdjuje i oblikuje ono sto je od pocetka manje vise poznato:

-religija u sluzbi kontrole masa ( dobrim delom i danas ali prvenstveno do pocetka 20. veka)
-nastajanje sadasnjih velikih sila i borba za svetsku prevlast
-"Jezde i Dafine" iz Amerike, rusenja americke ekonomije
-uloga i ulazak Amerike u WW1
-uloga i ulazak Amerike u WW2
-uloga Jevreja u pripremanje i sprovodjenje Oktobarske revolucije u Rusiji pod Lenjinom
-uloga Amerike u svrgavanju demokratski izabranih vlada sirom sveta i dovodjenja na vlast marionetskih vlada
-svrha Vijetnamskog rata
-pravi razlog ubistva Kenedija
-hiljadu pokusaja ubistva Fidela Kastra
-uloga Amerike u nastanak zemlje Izrael
-uloga Amerike u vrtoglavu obnovu Nemacke posle WW2
-koriscenje islamske religijske zatucanosti u ostvarivanje americkih ciljeva na Bliskom istoku
-uloga Kuvajta na bliskom istoku
-uloga Amerike u raspad SSSR i konstantan pokusaj opkoljavanja Rusije (raketni stitovi postavljeni u istocnoj Evropi mogu imati samo jedan cilj, da se en lazemo)
-uloga Amerike u raspad SFRJ koje i dalje traje (Kosovo. Od zemlje koja se nije pre 10 godina izjasnjavala u vezi Kosova dosla je u poziciju da se javno zalaze za nezavisnost, ZASTO???)
-uloga Amerike u Novom Svetskom Poretku, kreiranje virtuelnog neprijatelja u obliku svetskog terorizma zarad vrhunske kontrole svih svetskih resursa i kretanja novca, postavljanje STALNIH baza na Kosovu i Iraku, Avganistanu, itd..
-uloga i procenat americke vojne industrije u budzetu SAD-a

treba jos?

Da li se neko zapitao zasto se Amerika zalaze (sad i otvoreno) za nezavisnost Kosova? Jednostavno, jer su Siptari narod koji moze mnogo lakse da se kontrolise i oblikuje javnim mnjenjem i koji bi sve uradio (pa i bio direktan sluga) samo da dodje do svojih ciljeva (nezavisnost). Takvi ljudi, koji su i ovako po defaultu skloni prljavim poslovima, kao rodjeni da vrse distibuciju droge, iza cega stoji naravno direktno CIA, jer kojim drugim novcem bi i mogla ona da finansira svoje prljave radnje sirom sveta ako ne prljavim novcem? Sigurno ne legalno dobijenim od americkog Kongresa.
[ Tyler Durden @ 28.07.2007. 16:24 ] @
Moram vam reći da sam razočaran odzivom na ovoj temi. Samo jedan čovjek na braniku teorije zavjere?? Možda se ostali boje da ih ne provale zlikovci da su oni sve provalili :D
Ajmo malo više perja i malo više trasha za nas u zadnjim redovima sa kokicama :D
[ jablan @ 28.07.2007. 16:31 ] @
There is no 9/11 conspiracy you morons
[ nkrgovic @ 28.07.2007. 16:34 ] @
Citat:
HoT_Steppa: E pa nije tacno. Svakim novim dogadjajem se samo potvrdjuje i oblikuje ono sto je od pocetka manje vise poznato:

-religija u sluzbi kontrole masa ( dobrim delom i danas ali prvenstveno do pocetka 20. veka)
-nastajanje sadasnjih velikih sila i borba za svetsku prevlast
-"Jezde i Dafine" iz Amerike, rusenja americke ekonomije
...
-uloga Amerike u Novom Svetskom Poretku, kreiranje virtuelnog neprijatelja u obliku svetskog terorizma zarad vrhunske kontrole svih svetskih resursa i kretanja novca, postavljanje STALNIH baza na Kosovu i Iraku, Avganistanu, itd..
-uloga i procenat americke vojne industrije u budzetu SAD-a

treba jos?

Treba poenta. Da, religija, i sada masovni mediji, se koristi da se smiri masa, da se natera "raja" da bude poslusna, i da se ubede da budu mirne i ostave one na vlasti da rade sta zele. Da, svetom vladaju oni koji imaju pare - oduvek bilo i bice.

Sta je poenta te tvoje price? Cemu to konstatno trabunjanje o "zaveri", "novom svetskom poretku", "tajnim drustvima" i slicnom? Cemu to glupo pitanje "ZASTO???" Pa zbog zarade, naravno. :) Zbog cega mislis da postoje bilo koje firme, pa i banke? :)

Shvati da je Dimkovic u pravu: Nema "tajne zavere" covece, u pitanju je skroz otvoreno plasiranje finansijskih interesa odredjenih grupa, da pre svega banaka, u sirenje trzista, dalju exploataciju resursa i radne snage.... Ono - kapitalizam u expanzionoj fazi. Ne verujem da Ivan zeli reci da se kapitalizam ne siri, niti da velike firme (banke, naftne kompanije, sta god...) rade sa bilo kojim drugim ciljem osim onime da steknu profit. Problem je jedino u "nalozenim" likovima koji tu vide "tajnu zaveru" i prodaju razne bajke. :) Vecina nas, koji znaju da otvore novine, procitaju par clanaka, i povremeno otvore i izvestaj za javnost neke kompanije (ako ih bas zanima), sve to umeju da procitaju. I niko nas nije ubio, nije nas pojeo mrak, niko nam ne preti... :)
[ Ivan Dimkovic @ 28.07.2007. 16:42 ] @
Interesantno je da su ljudi skloni tim teorijama vrlo slicni u pogledu mnogih stavova.

Jedna od mojih omiljenih teza koja je u arsenalu skoro svakog teoriticara zavera je "sakrivanje patenata" - tipa prica obicno uvek ide ovako kad treba da se pokaze koliko je tajnovit taj naftaski lobi koji vlada Amerikom, "da li znas zasto nema automobila koji trose 2 litra na 100 km?" - "zato sto su velike zle naftne kompanije kupile i sakrile patente da ih ne bi unistili znanjem"

Pre neki mesec su mi ovo pomenuli Francuzi inzenjeri iz jedne OGROMNE francuske hardverske firme (u sred njihovog izlaganja o losoj Americi, zaverama i sl - uobicajena tema uz poslovni rucak u Francuskoj)

--

Na prvi pogled, postoji nekakva logika u tom rezonu - iz cuvene pogresne premise da ako bi neko imao interes da se nesto desi, to celoj prici daje legitimitet i zapravo dokazuje da se to nesto stvarno desilo, i to bas tako kako ga je teoreticar zavere zamislio :-)

Lepo, postoje samo 2 sitna problema:

1. Patenti se ne mogu sakriti :-)
2. Patenti isticu posle 20 godina :-))

Medjutim, teoreticarima zavere ovo ne smeta da veruju u svoju pricu... eto i ja znam jednog sto tvrdi da je izmislio perpetuum mobile, ali ne sme da ga detaljno opise jer ce da ga ubiju ili bar da mu sakriju patent

Totalna koma - ono sto je isto tako fantasticno je da uopste nema smisla i pokusavati nekom da objasnis da to nema logike, cak i ako ti ljudi vrlo verovatno znaju kako patentni sistem funkcionise (oni, manje obrazovani su verovatno jos tvrdoglaviji ;-) - oni toliko veruju u logicnost i istinitost te njihove price, da ih ni zdrava logika ne moze razuveriti da "ima tu nesto" :-)

@Hot_Steppa - lepo "su" te "neki" naterali da mrzis Jevreje posto su ti oni krivi za razne revolucije - vidis kako se ljudi lepo regrutuju da rade u sluzbi necijih interesa - eto, ti si pravi primer :-) Ovaj svet je stvarno prost :-)))

PS - ima dosta medicinskih istrazivanja koja su objasnila zasto je Homo Sapiens uvek sklon da pre veruje teoriji zavere - use the Google - a da, i ti radovi su deo onih koji stoje iza ZAVERE :-)
[ staticInt @ 28.07.2007. 17:00 ] @
To sto si napisao ja ne bih nazivao zaverama vec vodjenjem svetske politike i ne vidim tu nikakav problem, Amerika da bi opstala kao imperija mora tako da se ponasa, tako je bilo oduvek, proucavajuci Rim kao imperiju i Vizantiju i bilo koju drugu videcete da nema nikakve razlike izmedju njihove filozofije i filozofije Amerike danas, lako se povlace paralele i to nista nije strano i postoji vec godinama. Bitka za resurse, unistavanje drzava radi ostvarivanja nekih ciljeva itd... To je oduvek postojalo i postojace, imperija ne moze da se ponasa drugacije, Amerika bi se urusila iznutra da ne radi to sto radi, isto kao sto se Rim urusio iznutra a tek onda su ga osvojili spolja.

Amerika se hrani ratom isto kao sto se Rim hranio ratovanjem i velikom prilivu robova, do kraja principata Rim je bio u vrhuncu ali postojao je tzv. pax romana i to je u stvari bila najveca njihova greska, naime bez ratovanja i svezeg priliva novca od pljacke i robova Rim je krckao ono sto je prikupio za period republike, posle smrti Oktavijana i sa dolaskom dominata pocinje koprcanje Rima kako bi uopste opstao, Rim pocinje da se urusava iznutra, u Rimskoj vojsci vise nema Rimljana vec samo placenika, drzavni aparat je korumpiran, a diktatori pokusavaju da podignu carstvo davajuci razna prava robovima, i na kraju hriscanima kako bi uspeli da se odrze na vlasti, na kraju zapadno carstvo umire a ono sto je bio zapad postaje istok i nastavlja ga Vizantija gde se, kriza koja je dosla na zapad, odavno prebrodila.

Ljudi moraju da shvate da nekome mora da smrkne da bi nekome svanulo tako je oduvek bilo i tako ce biti.
[ DS_Store @ 28.07.2007. 17:20 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Na zalost, potencijalni agente Smit, nekima je LAKSE da uzmu plavu pilulu i nikad ne saznaju sta je iza crvene....

Eto ti ga. Postavim pitanje iz stvarnog sveta i dobijem odgovor iz fantastičnog filma.

Nego momci, da vi nemate i neki perpetuum mobile koji ne smete da pokažete jer će neko da vas ucmeka?
[ ppavlovic @ 28.07.2007. 17:43 ] @
E, mnogo volim sto se neki ljudi prave pametnim tako sto kriju svoju zatupljenost misleci da su pametni.

BTW, evo jos malo linkova:

Ground Zero 911 Memorial Service: http://video.google.com/videoplay?docid=4977367860772866515 (proveri figuru koju cini povorka)

Dark Secrets: Inside Bohemian Grove (Alex Jones): http://video.google.ca/videoplay?docid=-82095917705734983

911 Ripple Effect: http://video.google.ca/videoplay?docid=6847507648836588010

1981 Bohemian Club Report: http://video.google.ca/videoplay?docid=-5755339785238050429

I moj omiljeni: http://www.youtube.com/watch?v=2RMCLPgKVBQ

[ HoT_Steppa @ 28.07.2007. 19:08 ] @
Niko ovde nije pomenuo zavere i tajne zavere, ovo se sve odvija pred nasim ocima polujavno i javno.

Citat:
@Hot_Steppa - lepo "su" te "neki" naterali da mrzis Jevreje posto su ti oni krivi za razne revolucije - vidis kako se ljudi lepo regrutuju da rade u sluzbi necijih interesa - eto, ti si pravi primer :-) Ovaj svet je stvarno prost :-)))

Ko je rekao da mrzim Jevreje? Gde si to procitao? Lupetas.
Pogledaj film, ne znam kako se zove, bio je na nasim TV stanicama o tome ko je i kako doveo Lenjina na vlast u Rusiji, sta je dolazak komunizma znacio za zapad a sta za Rusiju, a ostatak kako je rusen komunizam u SSSR vec nadam se znas.
[ Marko_L @ 28.07.2007. 20:13 ] @
Stepke (ne ljutiš se što te zovem tako ?), u čemu je poenta onoga što hoćeš da kažeš ? Ali konkretno, jerbo te ja ništa ne razumem ? U manipulaciji ? U kontroli ?
[ HoT_Steppa @ 28.07.2007. 21:01 ] @
U vecini delova razvijenog sveta nije bilo ratova od WW2, ljudi su se malo opustili i poceli da veruju da demokratija stvarno postoji, da ovim svetom upravljaju demokratski izabrane vlade i da na ovom svetu izlaskom na glasanje mozes da utices na iole neki boljitak ako prethodna vlast nije bila dobra. Ova tema moze da otvori milion podtema o vrstama dominacije i manipulacije.
[ Tyler Durden @ 28.07.2007. 21:09 ] @
HoT_Steppa, evo mene si potpuno uvjerio. Šta da radimo? Ima li nam spasa?
[ HoT_Steppa @ 28.07.2007. 21:13 ] @
Za sve vas koji nisu gledali film a komentarisu, i za one koji su ga odgledali a misle da je prevara, evo necega sto ce vas itekako zaboleti:

http://www.tgdaily.com/content/view/33079/108/

znaci, pod plastom borbe protiv terorizma se mogu ukinuti sve slobode pa i sloboda koriscenja p2p mreze.

sve sto ti smeta dovedi u vezi sa terorizmom, a mi cemo se vec obracunati sa tim
[ nkrgovic @ 28.07.2007. 21:35 ] @
Citat:
HoT_Steppa: U vecini delova razvijenog sveta nije bilo ratova od WW2, ljudi su se malo opustili i poceli da veruju da demokratija stvarno postoji, da ovim svetom upravljaju demokratski izabrane vlade i da na ovom svetu izlaskom na glasanje mozes da utices na iole neki boljitak ako prethodna vlast nije bila dobra. Ova tema moze da otvori milion podtema o vrstama dominacije i manipulacije.

Wow.... Pricas u drustvu koje je do skora imalo Slobu i RTS, a sada ima "Demokrate" i .... RTS + Beee92 :). Opet, sta zelis reci? :) Da u drugim zemljama ubedjuju ljude da rade u njihovom interesu prodajuci im te patriotske fore? Da, znamo - ali nama to ne rade. Vec su nam ih previse puta prodali i, vecina ovde, ne naseda vise. (Oni koji i dalje nasedaju su beznadezan slucaj).

Shvati da mi ovde svi kapiramo da se ovde masama isto manipulise uz price "Saradnja sa Hagom", "Nepokolebiv stav prema Hagu", "Kosovo je neotudjiv deo Srbije", "Ubrzo postajemo deo Evrope" (posto smo je'l u jugoistocnoj aziji), i slicnim forama. Pa? Ima jos ljudi koji u to veruju... Uvek ce tako i biti, nazalost.

Osim ako ne mozes da smislis bolji nacin da se drustvo organizuje, i nisi u stanju da to sprovedes, sve sto postizes je da pricas ljudima stvari koje znaju....
[ staticInt @ 28.07.2007. 21:38 ] @
Jevreji su morali da se bore za svoj opstanak ja ne znam sta bi ti uradio da ti zivot visi o koncu, budi realan Jevreji su cuvali kapital i svoju glavu to sto su radili radili su kako bi sebe sacuvali, naravno ne mozes ako ne igras prljavo zato su i opstali. Ja ne vidim bilo kakvu zaveru o tome, ja u tome vidim sticenje svojih interesa, sasvim je normalno da svi igraju maksimalno prljavo, pa Jevreji su dobili drzavu tako sto su se tajno iskrcavali u Americkim brodovima, pa i uopste kako su dobili drzavu, sve to naravno da nije fer ali ako neko misli da je bitka za postojanje fer onda nek se povrati iz sna. Zivot je prljava igra i borba za kapital se vodi svakim danom, sredstva se ne biraju i ko je prljaviji taj opstaje tako je bilo, tako ce i biti.
[ HoT_Steppa @ 28.07.2007. 21:55 ] @
nkrgovic: ja nisam pominjao nas, ako se dobro secam kod nas je bilo rata 1999.?

staticInt: kako to odjednom postaje normalno da neka zemlja/narod ima pravo da igra prljavo, a neka nema pravo ni svoje elementarno pravo zasnovano na medjunarodnim priznatim ugovorima ostvari/zastiti?
[ jablan @ 28.07.2007. 22:42 ] @
Citat:
HoT_Steppa: kako to odjednom postaje normalno da neka zemlja/narod ima pravo da igra prljavo, a neka nema pravo ni svoje elementarno pravo zasnovano na medjunarodnim priznatim ugovorima ostvari/zastiti?

Pretpostavljam da ovde govoriš o Kosovu? Pa nije to Kosovo juče postalo problem, već je decenijama unazad gurano pod tepih. Pa vidi koliko je nas Srba pobeglo iz Srbije, a ti si sad našao da se čudiš što Šiptari ne bi voleli da im tipovi poput Miloševića i Koštunice budu na čelu države!
[ Vladokv @ 28.07.2007. 23:02 ] @
Igra kako ko može i ume! Nema pravde, morala, partiotizma, samo čist interes
[ zorg @ 29.07.2007. 01:00 ] @
Covek da pametan savet svima da pogledaju aktuelan film. Prvo ga popljujete, onda kao svi to vec znate... Licemerno. Mnogi se sa stvarima u ovom filmu susrecu po prvi put u zivotu, i mozda neke stvari u filmu nisu tacne, ipak predstavljaju i potencijalnu drugu stranu medalje. Pokrenuce coveka da kriticki razmislja, postavi sebi pitanje... Ko zeli da sacuva svoj mukom izgradjeni, krhki skleroticni sistem vrednosti, ne treba ni da gleda film. Komentarisati film a da ga niste ni odgledali je primitivno, kao i donositi sud na osnovu prethodnih iskustava sa 'slicnom' tematikom.
Ko prati politicku i socijalnu scenu u USA vise ne dovodi u pitanje sta se stvarno desilo za 911. Hitlerovo paljenje rasjhstaga, Gulf of Tonkin incident (vijetnamski rat), potapanje broda Luisiana (ulazak Amerike u wwI), Pearl Harbour (wwII), i najskorije 911 imaju zajednicki scenario. Self-inflicted-wound. U najskorijoj, laznoj "pre-emptive strike" (preventivni napad) strategiji ratovanja osvojili su Avganistan i Irak, sa bogatstvima u nafti i opijumu, i otvorenom putu za zavrsetak naftovoda. Strategijom "problem-reakcija-resenje" americki narod je, zaplaseni 'teroristickim pretnjama' trampio sve slobode, ustav i amandmane za laznu 'sigurnost' od ne postojece pretnje. Dozvolio je bukvalno da mu drzava zaviruje u shupak svakodnevno, ogranicava slobode i prava garantovana Ustavom i 'Bill of Rights'...
Citat:
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety." ,Benjamin Franklin.
Inkrementalno, ameri su od nekada slobodne nacije postali totalitarna zemlja sa diktatorskim rezimom, i paradoksalno, 'izvoznici' onoga sto im sada najvise nedostaje - demokratije i slobode.
[ staticInt @ 29.07.2007. 02:30 ] @
Citat:
HoT_Steppa:
staticInt: kako to odjednom postaje normalno da neka zemlja/narod ima pravo da igra prljavo, a neka nema pravo ni svoje elementarno pravo zasnovano na medjunarodnim priznatim ugovorima ostvari/zastiti?

Posto sam pravnik, pravo po definiciji je volja vladajuce klase, sto znaci da je volja onih koji drze kapital i moc, samim tim onaj koji ima kapital sme da igra prljavo a onaj koji nema ne sme, medjunarodno priznati ugovori vaze samo za one koji su nemocni da bi se drzali u pokornosti, ne vidim sta je tu cudno i nejasno. To je jednostavno tako oduvek i uopste ne treba da te cudi, pravda ne postoji za one koji su na vlasti. Pravo ne dotice one koji ga stvaraju i sa time moras da se pomiris, jeste to prljavo i ruzno ali tako je, da je drugacije nikada ne bi postojale imperije, imperija da bi postojala mora da bude "jednakija" od ostalih ako razumete sta zelim da kazem time.

Nema tu nikakvih zavera vec je to jednostavno "politika" onih koji drze moc i kapital, to jeste "nepravedno" ali ne mozes ocekivati da je drugacije jer je to utopija.

Sto se tice nase pokrajne KiM tu nema sta da se prica, to jeste sa jedne strane nepravda ali realno mi smo mala zemlja i prilicno siromasna tako da ne mozemo nikako da uticemo na volju imperije kao sto je Amerika, ako oni kazu da je nebo crno onda je nebo crno a ne plavo, to je jednostavno tako i prihvati to kao dogmu. Isto kao sto je Kartagina prkosila imperiji Rima pa je na kraju sravnjena sa zemljom. Jednostavno volja mocnijih je zakon i to su pravila igre, onaj ko ima moc i kapital diktira sve ostalo, to su veliki interesi i globalna politika, ne treba se mesati u to jer nema poente trositi vreme i mozak na takve stvari, to ne zavisi ni od mene ni od tebe vec od volje "velikih".
[ HoT_Steppa @ 29.07.2007. 07:17 ] @
Citat:
staticInt: ne treba se mesati u to jer nema poente trositi vreme i mozak na takve stvari, to ne zavisi ni od mene ni od tebe vec od volje "velikih".

Polako dolazimo da pravih zakljucaka. Svako ko radi neku smisljenu prljavu radnju/trenira strogocu/izigrava svetskog policajca/stiti samo svoje interese na stetu drugih zeli da na svom putu ima sto manje prepreka. Sklanjanjem svih nas sa tog puta se samo ubrzava ostvarenje tog cilja, a suprotstavljanjem u bilo kom obliku, pa i razgovorom o ovoj temi se usporava/odlaze, ako ne i zaustavlja jer je vreme relativno, ono sto je u jednom trenutku bilo 100 % ostvarljivo u drugom trenutku su mu sanse 50-50 %, u sledecem mozda 30 %...
[ Tyler Durden @ 29.07.2007. 07:48 ] @
Aj zaključavajte ovo.
[ espresso @ 29.07.2007. 09:17 ] @
Aj ti nemoj da posećuješ ovu temu ako ti se ne sviđa.
[ shumar @ 30.07.2007. 15:18 ] @
Ja uopshte ne znam shta se se*e toliko o ovoj temi... Nema tu nikakve teorije zavere... Sasvim je logicno, verovali ili ne... Film je sra*e.

Svi filmovi, ukljucujuci ovaj, su senzacionalisticki i taj pristup je potpuno glup za ostvarivanje ovog cilja... U ostalom, bilo kome sa >2grama mozga i vishe od 12 godina ce posle 10ak minuta razmishljanja sve biti jasno... Kome nije, evo ja neke stvari da objasnim:

1) Nema teorije zavere. Ni zlih Jevreja. Ni slichnih sranja. U pitanju je profit. Americka ekonomija od pocetka 20og veka do danas je zasnovana uglavnom na vojnoj industriji. Najveci deo americkog (i svakog drugog) budzeta je od poreza. Najveci deo americkih poreza je od proizvodnje oruzja, nafte i lekova (ovim redom). Da bi se ubrao porez od oruzja, ono mora da se prodaje u Americi. Kome? Americkoj vojsci. Da bi se opravdala tolika potreba za oruzjem, ono mora da se koristi, zastareva, unishtava u okrshajima i slicno, da bi se proizvelo i prodalo novo. Amerika zato pochevshi od prvog svetskog rata zivi uglavnom od ratovanja. Nije proshlo 15 godina da oni nisu zapoceli novi rat ili hladni rat (cija je karakteristika gomilanje naoruzanja - eto profita). Sredinom 20og veka nafta je postala trazen resurs. Amerika je 80ih skapirala da se njihove zalihe nafte "stanjuju", a i nisu imali nikakav rat, pa su zapoceli prvi zalivski. Trebao im rat, trebala im nafta. Cak i ratovi na nashim prostorima su bili profitabilni za Ameriku. Vodilo se tu dosta ratova. Taman negde kad su nas iskarali '99e, ponestallo im ratova. Nekoliko hiljada ljudi zrtvovanih 9/11 je nishta u odnosu na vrednost ponovnog pokretanja vojne mashinerije. 9/11 NIJE slucajnost. Kako slucajnost, kad im je BASH u tom trenutku trebao rat. Krenuli su u Avganistan, imali su rat. Onda su zavrshili delimicno Avganistan i skapirali da u Iraku mogu da ubiju 2 muve jednim udarcem, da dobiju i rat i naftu, je li. Namestili su da Irak ima oruzje za masovno unishtenje (e sad mi nadjite JEDAN JEDINI JE*ENI DOKAZ postojanja hemijskog/bioloshkog/oruzja za masovno unishtenje u Iraku, aaa proamerikanci) i zapoceli potpuno neopravdan rat, unishtili Irak i prisvojili naftu (citaj: njihove kompanije su je pocele da eksploatishu naftu). Instalirali su marionetsku vladu koja je smanjila poreze i time pomogla americkim kompanijama u Iraku. Amerika trenutno gubi rat u Iraku, al njihova ekonomija pobedjuje.

2) Propratni efekti americkih ratova. Kad pokore neku drzavu, uzimaju im prirodne resurse, instaliraju vladu koja im smanjuje poreze i to olakshava. Kad pomognu nekoj naciji u nekom ratu, ovi im prepushtaju interese u zemlji koja je izgubila i postaju naklonjeni. Kad pomognu nekome da se osamostali, instaliraju proamericku vladu koja ce im dozvoliti eksploataciju resursa, postavljanje vojnih baza i slicno (ovo oni hoce na Kosovu). Kada god razore neku zemlju, glavne firme koje uchestvuju u obnovi su - americke.

3) Cenzura. Je*o cenzuru. Sad cu da Vam objasnim nekoliko nacina sakrivanja chinjenica.
Cenzura - nasilno sakrivanje informacija, njihova stroga zabrana i eliminacija/zatvaranje ljudi koji shire zabranjene informacije. Karakteristicna za komunizam. Neefikasna, jer podstice ljudsku znatizelju.
Utapanje istine u gomili beskorisnih informacija. Karakeristicna za "demokratiju". Klasican primer - TV. Efikasna kod ljudi sa inteligencijom ispod proseka i prosecno inteligentne. Ovo je neka vrsta diskreditacije
Diskreditacija. Ovo je najlakshe na primeru. Evo recimo da je neko u nekom filmu/knjizi razotkrio sve o 9/11. Onda ce americka vlada da angazuje gomilu drugih ljudi da naprave slicne price, ali pune neopravdanih informacija, senzacionalisticke, nebulozne, glupe (kao ovaj film). I onda ih objave i reklamiraju i ljudi ih vide i skapiraju da su glupi (filmovi/knjige). I kad nabasaju na ovaj pravi film, uzmaju ga sa rezervom (shto je i dobro) ili pomisle "ovo je ona glupost kao Zeitgeist, nebuloze i sranja, teorije zavere, kakva glupost". Ovo je delovalo na dosta Vas, npr. na DS_Store-a i jablana. Vidite kako je efikasno.

4) Politicka eliminacija. Uobicajena za komunizam. Sada potpuno neupotrebljiva u kapitalizmu/demokratiji, zato shto bi ubistvo nekog lika koji shiri "zabranjene informacije" bilo primeceno i odmah iskorishceno od strane njegovih saboraca. Zato se ne koristi, vec se koristi diskreditacija i utapanje istine u gomili beskorisnih informacija (vidi iznad). As simple as that.

5) Poverenje. Ko je napravio Zeitgeist (koji je, BTW, gomila gluposti)? Neki tamo klinac, o kojem nemam pojma, nemam razloga da mu verujem... Ne verujem mu. A drugu (zvanicnu) varijantu price je napisala americka vlada. Oni su napali irak na bazi falsifikovanih chinjenica. Njima tek ne verujem. Verujem im josh manje nego tom klincu. I kome verujem vishe? Nikome od njih. Verujem sebi/zdravom razumu/logici. "Da li verujesh meni / ili mislish svojom glavom" Malo razmishljanja ne skodi.
[ DS_Store @ 30.07.2007. 16:44 ] @
Citat:
shumar: Ovo je delovalo na dosta Vas, npr. na DS_Store-a i jablana. Vidite kako je efikasno.

E i da znaš da je efikasno. Toliko efikasno da ni ti nisi dao konkretan odgovor na konkretno pitanje.

Vidim da uopšte nisi skapirao da govorimo o istoj stvari.

"Mišljenje je kao čmar - svako ga ima."
Hari Kalahan, Prljavi Hari
Zato ajmo malo redom, tok misli itd. pa ako se ispostavi da nisam u pravu, drage volje ću prihvatiti nove informacije i korigovati svoj stav ali mora da postoji neki sistem, neki metod zaključivanja a ne samo kao u tv slagalici, "polje A4", "polje C3" pa se igramo asocijacija. "Neboder", "cenzura", "avion", "zavera", kolona B: Deveti septembar!

Možda zato kod nas toliko mrze amere i ostali zapadni svet. Ti su ljudi praktični a naš čovek ne voli da se zamajava "očiglednim stvarima" pa onda - hop - prečice u razmišljanju i dobar dan katastrofo.
[ time @ 30.07.2007. 18:19 ] @
i sta bi?jel ima neko titl na srpskom?
[ jap jap jap @ 31.07.2007. 13:37 ] @
Citat:
time: i sta bi?jel ima neko titl na srpskom?

Pa naravno da nema. Nisam ni english sub video pa nece (skoro) ni srpskog biti. A i pitanje bi trebalo postaviti glupom Tijanicu i RTS-u. Zasto njega spominjem? Pa Zeitgeist sam ogledao otprilike u isto vreme kada sam i na RTS-u (keva gledala neke narodnjake na istom a ja uzo da veceram) video obavestenje kako su krenule tuzbe protiv neplatisa je.ene pretplate; u fazonu: Platite pretplatu, izbegnite tuzbu! Kako sam popizdeo! Odmah sam video W. Holdena (Network)-Zeitgeist kako kaze da dok pojedinac ne odlepi nema nista od ''revolucije'', (ima tu nesto). Sta da platim? (BTW Moja keva je placa) Ko je od vas odgledao nesto dobro na RTS u zadnjih ne znam ni ja koliko? Kakve to ima veze sa Zeitgeistom? Pa ima, jer kad covek ujutro upali RTS moze da vidi iste one kretene u jutarnjem programu, kako se keze i nepovezano baljezgaju kao sto ih vidimo u Zeitgeistu kako indoktrinisu Amere, a takav program traje po ceo dan. I to neko treba da plati!? ZEITGEIST BI TREBAO DA IDE NA RTS-U I TO NE SA TITLOM NEGO SA PROKLETOM SINHRONIZACIJOM! Kao i gomila drugih dokumentaraca.

A sad o filmu. Film je odlican. Prvi deo, o religiji, je mnogo bolji od svega sto sam gledao na npr. national geografic. I stvarno nisam imao pojma koliko je toga uzeto iz egiptologije (skoro sve). A to dolazi na svetlost dana ''tek'' u zadnjih 200 godina. Jer sto vise hijeroglifa se prevede, stvari postaju sve jasnije.

Oko drugog dela se, ocigledno, vodi najveca polemika. Da li je 9/11 zavera? Pa naravno da jeste. I tu su isplivale neke stvari koje ranije nisam znao. Pre svega mislim na zgradu koja se srusila zbog pozara na dva ili tri sprata (u koju nije ni udario avion), a NIKADA pre a ni posle 9/11, se NIJEDNA zgrada sa celicnom armaturom nije srusila zbog vatre tj. pozara. A x ljudi kaze da pad zgrade identicno lici na kontrolisano rusenje explozivom. Za ''dve kule'' bolje da ne pricam jer vec vidim da cu da se vrtim u krug sa nekim forumasima. Istim onim koji kazu da kad vec autori imaju toliko detalja o zaveri, sto ih onda nisu prosledili pre 9/11?! Film se pojavio 6 godina posle 9/11, sasvim dovoljno za solidno istrazivanje. A tek poredjenja sa drugim dokumentarcima i ''pricama'' mi nisu jasna. Svi nesto uopsteno pljuju po filmu i time samo govore da film ili nisu odgledali ili su naucili napamet neki drugi dokumentarac ili text koji im odgovara pa se sad drze istog kao da je to ''prava istina''. Takav pristup je jos gori nego totalna nezainteresovanost.

Oko treceg dela postoji i mali konsenzus. Vecina se slaze da bankari tj. glad za moci, prouzrokuju svo sr*nje ovoga sveta. A ko kontrolise medije kontrolise i masu. A ko je od vas znao (pre ovog filma) da u SAD-u ne postoji zakon po kome pojedinac mora da da 25% od plate na porez? Cuveni income tax. Kladim se niko.

Isto kao i HoT_Steppa, pomalo sam razocaran pristupom temi. Neko je pitao tipa: Pa dobro, sta ja sad da radim? U sustini, ne znam ni ja. Ali sigurno ne treba da ''im'' pomazemo. Treba drzati oci i usi otvorene, a mozak i komp ukljucen. Znam da nijedan orginal disk necu da kupim u zivotu a ni kredit u banci da uzmem. Pre oko sat vremena (neverovatno ali istinito) me okrenula neka cica iz tamo neke banke da pita da li zelim da uzmem kes kredit. Bio sam fin. Bice da sam i ja indoktrinisan. Ili mi fali sex, nesto jeste.

[ pajaja @ 31.07.2007. 15:32 ] @
Odavno nisam gluplje potrosio 2h
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 17:15 ] @
Citat:
jap jap jap:

Isto kao i HoT_Steppa, pomalo sam razocaran pristupom temi. Neko je pitao tipa: Pa dobro, sta ja sad da radim? U sustini, ne znam ni ja. Ali sigurno ne treba da ''im'' pomazemo. Treba drzati oci i usi otvorene, a mozak i komp ukljucen. Znam da nijedan orginal disk necu da kupim u zivotu a ni kredit u banci da uzmem. Pre oko sat vremena (neverovatno ali istinito) me okrenula neka cica iz tamo neke banke da pita da li zelim da uzmem kes kredit. Bio sam fin. Bice da sam i ja indoktrinisan. Ili mi fali sex, nesto jeste.

Evo ja cu da ti kazem sta meni prvo pada na pamet a sta i mi mozemo da uradimo:
da se u nasem dvoristu borimo protiv RFID kartica za koje nas niko nije nista ni pitao. Znaci, NE elektronskim licnim kartama ili kako ce ih vec zvati univerzalnim identifikacionim karticama. Ako treba, isterati stvar na referendum i lobirati za odbijanje. Neke zemlje su vec odbile, mislim da je u pitanju Francuska.
[ Vladokv @ 31.07.2007. 18:38 ] @
Protiv tih RFID čipova su mnogi apelovali da se ne uvode, pa čak i SPC. SPC bi mogao u tome dosta da pomogne jer ima ogroman uticaj na narod. To je čist napad na privatnost. Ako budu to ubacili ilegalno u ličnu kartu ja ću da ga spržim mikrotalasnom!
[ pajaja @ 31.07.2007. 19:39 ] @
Citat:
Protiv tih RFID čipova su mnogi apelovali da se ne uvode, pa čak i SPC.

Strasno sam se uznemirio sto se SPC buni.

Jel moze neko da mi da neki dobar razlog sto ja trebam da se uzbudjujem oko RFIDa (a da bude malo konkretniji od "to je atak na privatnost")?
[ Shadowed @ 31.07.2007. 20:27 ] @
Ma, j*** ** ** ***, * ** ** ****** *****, ***** ** **** bas za to sto sto se spc buni.

Ako nekom smeta rfid, neka umota lichnu u aluminijumsku foliju i gotovo :)
[ kelja @ 31.07.2007. 20:58 ] @
Ma kakve elektronske licne karte...
Prave zemlje nemaju ni ove sugave, obicne...(ne sve, ali jedan broj normalnih zemalja)
[ Pirossi @ 31.07.2007. 20:59 ] @
Citat:
ShadowedAko nekom smeta rfid, neka umota lichnu u aluminijumsku foliju i gotovo :)

čuj ličnu... ceo ću da se umotam u alu-foliju.
[ DS_Store @ 31.07.2007. 21:06 ] @
E interesuje me u vezi tih elektronskih ličnih karti, pošto načelno nemam problema s tim, da mi neko objasni u čemu je problem? Jel' se žale ljudi koji se boje da će neki zli amerikanac da upadne spolja preko kompjuktora i da im vidi/izmeni podatke ili prosečan srbijanski dbovac/udbaš kome svi kartoni-kupusare već 50 godina stoje na dohvat ruke i plaši se da će ga sad neko početi da tera da koristi taj omraženi računar i da više neće moći da raspolaže podacima kako je navikao?

O kakvoj se privatnosti govori, sada ti podaci stoje kod nekog slobinog ubice na polici iza leđa a ovako bi neko možda mogao da upadne u bazu i vidi sve to. U oba slučaja mogu da ti pročitaju/izmene podatke s tim da bi u elektronskoj varijanti to teže išlo. Ah da, zaboravih da svaki kompjuter ima ugrađen back door kako bi špijuni mogli da vršljaju, ha, ha, ha :}

A one umnobolnosti o kontroli uma preko čipa u kartici i žigosanju neću ni da komentarišem :}
[ Vladokv @ 31.07.2007. 21:23 ] @
@ Shadowed
1 - Folija je mnogo tanka da bi zaustavila te radio talase
2 - Nisi duhovit, činjenica

@ DS_Store
Što mora svak da zna gde sam i kad sam bio? Zloupotreba krađe identiteta će biti više, a ne manje. Vreme će pokazati ko je u pravu
[ pajaja @ 31.07.2007. 21:35 ] @
Ne zaboravite da bacite i mobilne telefone, posto i preko njih mogu da vide gde ste.
Citat:
Što mora svak da zna gde sam i kad sam bio?

I ovako mogu da znaju gde si, kad si i sa kim si bio ako ih zanima, samo im treba malo vise vremena. Uostalom ako nemas kakve ilegalne poslove da krijes od policije ne znam zasto bi ti smetalo sto postoji takva mogucnost.
[ jablan @ 31.07.2007. 21:39 ] @
Ko je uopšte pominjao RFID lične karte? Nisu li u pitanju obične memorijske kartice, poput onih koje se nalaze u svakom mobilnom telefonu?
[ kelja @ 31.07.2007. 21:40 ] @
Citat:

Uostalom ako nemas kakve ilegalne poslove da krijes od policije ne znam zasto bi ti smetalo sto postoji takva mogucnost.

:) Ma da, privatnost je prevazidjena malogradjanska koncepcija...
[ Marko_L @ 31.07.2007. 21:44 ] @
Ovaj, ajde da kažemo i da postoji ta mogućnost na dohvat ruke, da li vi zaista mislite da neko ima vremena i sredstava da zagleda gde je svako od 10 miliona ljudi bio i kada. Ako se neko i prati, prate se oni koji su posebno zanimljivi zbog nečega, a ako je neko posebno zanimljiv, postoje lakši načini da se sazna gde je i kad bio.
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 21:45 ] @
Koliko se i ja secam bile su u pitanju obicne memorijske kartice, a ne neki specijalni RFID-ovi - no, kako je SPC poslala dopis Vladi Srbije ubacena je dopuna propisa, pa tako svaki gradjanin Srbije moze da izabere da ne ugradi cip.

Sto je u principu sasvim OK (izuzev fakta da Vlada Srbije reaguje iskljucivo na zahteve neke crkve, no dobro to nije tema ovde) - takodje, bice isto tako lepo kada budu svuda gde se trazi identifikacija ugradili citace, pa da ljudi imaju 2 opcije:

a) Za one koji nemaju memorijsku karticu - lepo, u redic pa pricas sa tetom na salteru kad dodjes na red
b) Za one koji imaju memorijsku karticu - ubodes je u citac i ID-ujes se, i zavrsis posao

I, eto - super svima.

U EU su vec poceli da sljakaju automatizovani pasoski prolazi za one koji imaju biometrijski pasos i koji zele da se ukljuce u program. Tako da onaj ko misli da ce neko da ga prati ima opciju - tj. da ne radi nista, vec da nastavi po starom; dok za ostatak sveta kojima je vreme bitno u zivotu postoji mogucnost da ubrzaju prolaz na jednostavan nacin.

Simple as that. I vuk sit i ovce na broju.
[ DS_Store @ 31.07.2007. 23:07 ] @
Citat:
kelja: :) Ma da, privatnost je prevazidjena malogradjanska koncepcija...

Nije ali ti je ni sada nemaš, u tome je stvar. Ako se prihvati prost fakat da praktično nema privatnosti u XXI veku onda će se lakše prihvatiti činjenica da elektronska lična karta, i sve ostalo u tom smeru naravno, može samo da olakša život.

I šta neko može da me provali da naročito "privatno" radim? Da me slika dok sedim na WC šolji ili kako se 'vatam s devojkom, uf zabole me mnogo.
Možeš misliti tamo neko ko zaista prati osumljičene koji je to smor dok ne čuje ono zbog čega ga prisluškuje. Možda mu je bilo atraktivno prvi put da sluša kako je taj kresao neku drolju ali posle petstotog puta mu je pun kufer. To se posle pušta masi koja to prvi put čuje pa se dobije vauuuu efekat, "gle al je zaebano kad te prisluškuju".

Dakle ako ja ne radim ništa nelegalno nemam razloga da strepim od praćenja. E sad *glavna fora* kao što smo videli tokom devedesetih je da ako si nevin a vlast hoće da te maltretira onda će naći načina da te prate, prisluškuju i gaze ti ostale slobode i bez elektronskih čipova :{
[ ppavlovic @ 01.08.2007. 00:45 ] @
E, sad... Svaleri, da vas pitam zasto imate dve kartice i dva mobilna telefona, jedan za devojku, drugi za myspace.com / ljubavni-sastanak.com aferice? Od koga se plasite? Devojke, zene? Mislim... nije prijatno kad neko moze da vas kontrolise.

Takodje je interesantan i stav ljudi da vam privatnost nista ne znaci. RFID cipovi su za goveda da se ne izgube, ako mislite to da zasluzujete, izvol'te!

I samo, vi pametni, gledajte kako cete za koju godinu da menjate PRIVACY za SECURITY, oberucke da prihvatite da igrate kako Vam drugi kazu. Neka Vam to bude trade-in za 5 minuta manje cekanja u redu na granici za Makedonijom ili za placanje racuna u posti.

Oni koji se secaju price od pocetka Interneta, svuda je bilo pomena Security & Privacy... Danas se samo spominje Security, Privacy nema nigde. Ljudi se automatski navikavaju da veruju DRZAVI.

@shumar: Bravo!!! Svaka cast!!! Cista desetka, doduse na fakultetu. Verovatno si na fakultetu, obrisi dupe svojim znanjem. Mnogo volim kad se neko pravi pametan, pa se onda cudi kad se nesto vrati i bite-him-in-the-ass. Ti b'e verujes komunjarskim profesorima i knjigama napisanim po "starom receptu" da drzave vladaju.

P.S. Zeitgeist je odlican film i popljuvati tako nesto samo znaci da niste previse mudri (mudrost nema veze sa obrazovanjem).
[ zorg @ 01.08.2007. 01:25 ] @
Citat:
Jel moze neko da mi da neki dobar razlog sto ja trebam da se uzbudjujem oko RFIDa (a da bude malo konkretniji od "to je atak na privatnost")?

Pa, ako gledas na to kao inkrementalni proces smanjivanja sloboda i prava gradjana videces da rfid ausvajs predstavlja samo jedan u nizu vec implementiranih sistema (biometrija oka, otiska, lica, DNK...), i svakako ne i poslednji. Ako bih ti rekao da ce vec naredna generacija imati GPS-RFID implante ispod koze sa bazom podataka o zdravlju, kretanju, finansijama i sl., verovatno ne bi verovao. Upravo zato se te tehnologije ne forsiraju, vec se uvode na scenu kao 'pogodnosti', koje ce 'olaksati' zivot i uciniti ga 'sigurnijim':
Citat:
Tako da onaj ko misli da ce neko da ga prati ima opciju - tj. da ne radi nista, vec da nastavi po starom; dok za ostatak sveta kojima je vreme bitno u zivotu postoji mogucnost da ubrzaju prolaz na jednostavan nacin.
Laksa identifikacija na kontrolnim punktovima, brze placanje roba i usluga, i razne druge pogodnosti ubrzavaju prihvatanje rfid sistema. I postepeno ce ga i protivnici prihvatiti, primorani sve manjim brojem saltera zaduzenih za 'one konzervativne budale'...
Glavna frka oko RFID ausvajsa nije oko pracenja i slobode kretanja (to je vec moguce sa mobilnim telefonima), vec cinjenica da ce rfid cip postati metod placanja, sto znaci eliminacija kesha... Bez kesha nemozes zamisliti sebe kao slobodnu individuu, na stranu njegove prave vrednosti. Sada malo neverovatno zvuci i podatak da je u USA u januaru 1934. godine donet zakon po kome je posedovanje zlatnog novca ilegalno.
Citat:
Uostalom ako nemas kakve ilegalne poslove da krijes od policije ne znam zasto bi ti smetalo sto postoji takva mogucnost.
Da, ali ako zelis da podmitis doktora, platis drolju, pazaris vutru, 'ucaris neku kintu', odradis neki poslic sa strane, zakines malo poreza, 'sredis' tehnicki pregled ili nesto drugo sto se ne smatra ilegalnom delatnoscu, vec vise slobodom, onda to neces moci. Onaj ko prizeljkuje da 'zivi' u takvom sterilnom, 'idealnom' drustvu gde ne postoji ni najmanja mogusnost za takve radnje, rfid je prava stvar za njih.
Prosecan srbin, i svaki slobodan covek, ne moze zamisliti da nema stek ili slamaricu, da sam slobodno raspolaze realnim novcem, nego da mu sva lova 'stoji' na nekom komijuteru, kao neki 0-1-1-0-0-0-1-0 podatak, koji se greskom ili necijom voljom moze pretvoriti u jednu veliku nulu. Sama pomisao da citav identitet, finansije, zivot moze nestati pritiskom na dugme, meni se ne dopada. Nivo poverenja koji neko pruza nekome koga ne poznaje, dajuci mu na raspolaganje svoju zaradu i celokupnu ustedjevinu, mene jednostavno zapanjuje. Uostalom, sta fali keshu ??? Kesh je i uveden da bi se eliminisalo zlato iz opticaja, i 'reklamiran' je kao siguran. Fali to, sto banka ne moze da kontrolise SVE transakcije i oporezuje ih. Kod elektronskog poslovanja, svaka transakcija je uknjizena i oporezovana.

U Americi vec sada slican sistem postoji, koji prati zdravstveno stanje, zivotne navike, nacin ishrane, i ostalo, sve preko platne kartice, tako da ti zdravstveno osiguranje moze biti uskraceno ako ti je potrebno, jer, eto, podaci pokazuju da si prosle godine imao grip, te nisi odlezao 7 dana, nisi posetio doktora, jeo si to i to, pio si to i to, izlazio si napolje kad je bilo hladno, i jebiga, osiguravajuca firme ti nece pokriti troskove lecenja, jer, podaci pokazuju da si sam kriv za svoje stanje, i da postoje cinjenice o prethodnom stanju koje nisi naveo u formularu... Primer je banalizovan, ali takav sistem postoji.
[ Shadowed @ 01.08.2007. 03:12 ] @
Citat:
zorg: Da, ali ako zelis da podmitis doktora, platis drolju, pazaris vutru, 'ucaris neku kintu', odradis neki poslic sa strane, zakines malo poreza, 'sredis' tehnicki pregled ili nesto drugo sto se ne smatra ilegalnom delatnoscu, vec vise slobodom, onda to neces moci.

Podmicivanje doktora - ilegalno
Zakidanje poreza - ilegalno
'sredjivanje' tehnickog pregleda - nisam sasvim siguran na sta mislis, ali ako mislimo na isto - ilegalno

Nista od toga nije sloboga vec upravo ilegalna radnja, protivzakonita. Ostale stvari me mrzi da komentarisem u ovo doba.

Inace, ni meni se RFID ne svidja narocito, ali ovi razlozi koje si ti naveo (pogotovo ovi citirani) su bazirani na netacnim stvarima. U sustini, skoro sve sto si rekao se svodi na to da se protivis RFID-u jer (po tvojoj zamisli cele stvari) neces moci da krsis zakon.
[ zorg @ 01.08.2007. 03:53 ] @
Kao sto rekoh:
Citat:
Onaj ko prizeljkuje da 'zivi' u takvom sterilnom, 'idealnom' drustvu gde ne postoji ni najmanja mogusnost za takve radnje, rfid je prava stvar za njih.

Citat:
ali ovi razlozi koje si ti naveo (pogotovo ovi citirani) su bazirani na netacnim stvarima.
Molim te navedi konkretno sta nije tacno od ovoga sto sam napisao ?
Citat:
U sustini, skoro sve sto si rekao se svodi na to da se protivis RFID-u jer (po tvojoj zamisli cele stvari) neces moci da krsis zakon.
Ja nigde nisam rekao da se protivim uvodjenju rfid da bih ja mogao da krsim zakon. Naveo sam par primera slikovitih kojih ima bezbroj, svako moze sebe da zamisli u nekoj od slicnih situacija.
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2007. 08:07 ] @
Ljudi,

RFID tehnologija je potpuno promasila ocekivanja - broj implentacija toga u industriji je daleko manji od predvidjenog.

Gde ste vi tacno procitali da bi nekakvi licni dokumenti u Srbiji sadrzali RFID?

Citat:
ZorgLaksa identifikacija na kontrolnim punktovima, brze placanje roba i usluga, i razne druge pogodnosti ubrzavaju prihvatanje rfid sistema. I postepeno ce ga i protivnici prihvatiti, primorani sve manjim brojem saltera zaduzenih za 'one konzervativne budale'...

Za to ti ne treba nikakav RFID, vec bilo kakav nacin sigurne elektronske identifikacije.

A to sto ce tako nesto i "protivnici" prihvatiti samo znaci da ce i oni postati svesni prednosti, jbg - od toga se pobeci ne moze.

Citat:
Glavna frka oko RFID ausvajsa nije oko pracenja i slobode kretanja (to je vec moguce sa mobilnim telefonima), vec cinjenica da ce rfid cip postati metod placanja, sto znaci eliminacija kesha... Bez kesha ne mozes zamisliti sebe kao slobodnu individuu, na stranu njegove prave vrednosti.

Ali ***ote, da li je moguce da neko moze toliko da lupa o necemu o cemu ocigledno nema pojma?

Ne, anonimni kes nece nestati ni sa kakvim RFID-om (niti je nekakav hebeni RFID potreban za elektronske transakcije ili mobilno placanje, nego je valjda vama iz new-age pokreta posebno interesantan pa ga poturate svuda), jer postoje metodi odrzavanja anonimnosti i u elektronskim transakcijama i, ako nisi primetio, a verovatno nisi jer zapravo ni ne znam ni gde bi to mogao da vidis, anonimni elektronski novac je deo zakona vecine razvijenih zemalja i niko ali niko ni ne pomislja da tako nesto ukine.

Evo bas u novcaniku imam karticu koja je kako elektronski cek (maestro), a takodje i sredstvo za anonimno placanje jer postoji memorija na koju ja mogu da "iskujem" gotovinski e-novac na automatu koji ce biti potpisan kljucem tog automata - i tu se ne smesta nikakav podatak o meni, takav je protokol i takav je zakon koji ga podrzava.

Dakle, lupas. No, zasto nisam iznenadjen?

Ono sto celu tu pricu cini jos smesnijom, i to vrlo smesnom, je sto se i ovako i onako za vece transakcije novca (>50 EUR) vec odavno koriste elektronske metode placanja u kojoj postoji trag o kupcu (EC kartica, kreditna kartica i sl..) - Nekakav RFID ili m-pay na mobilnom ili nesto slicno ce omoguciti mikro-placanje, tipa hleb i mleko, karta za bioskop, na jednostavan i jeftin nacin ... zamisli, Zorg, te silne CIA-e, FBI-je i ostale koji budno prate koliko si komada pogacica kupio juce u pekari, ili na sta si potrosio onih 2 EUR juce..

I to sve ako te transakcije preko RFID/m-pay ne budu anonimne, u sta cista sumnjam - verovatno ce te sitne transakcije biti anonimne kao i danasnje e-cash kartice, posto malo koga zanima sta kupujes u supermarketu.

Dzizs.

Citat:

Sada malo neverovatno zvuci i podatak da je u USA u januaru 1934. godine donet zakon po kome je posedovanje zlatnog novca ilegalno.

Naravno da zvuci neverovatno nekom ko je otrgao ovu recenicu iz konteksta i nije se udubio u siru problematiku. Polu-znanje je gore i od neznanja, jer onaj ko ga poseduje misli da zna.

Uzas :(

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 01.08.2007. u 09:18 GMT+1]
[ Shadowed @ 01.08.2007. 09:07 ] @
Eto, ustedeo mi Ivan kucanje :-)
[ HoT_Steppa @ 01.08.2007. 11:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Naravno da zvuci neverovatno nekom ko je otrgao ovu recenicu iz konteksta i nije se udubio u siru problematiku. Polu-znanje je gore i od neznanja, jer onaj ko ga poseduje misli da zna.

Evo, da cujem celu istinu ako moze.
[ DS_Store @ 01.08.2007. 11:37 ] @
Čoveče, koji si ti gotovan:
http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102

A baš bih voleo da čujem koje su to "slobode" i "ljudska prava" koje zaista sada uživate u ovoj i ovakvoj zemlji pa da imate da se bunite zbog narušavanja "privatnosti"? Dakle, koja je to zašita koja trenutno sprečava nekoga da vršlja po vašim podacima a koju bi ste izgubili ako se uvede elektronska lična karta? LOL

Ali s obzirom da je konkretno pitanje uopšte ne očekujem bilo kakav odgovor izuzev anarhističkih parola o slobodi, jednakosti i zaštiti privatnosti.

Pa meni se drugar iz onog Udruženja banaka na Terazijama kleo da se desilo to da kada su se pojavili prvi "bankomati" '96. ili kad već, uopšte nije bilo mašine koja broji pare i komunicira sa bazom (to zna jer nije bilo *nikakve* mreže do nekakve centrale) već su imali ljude sa druge strane zida u kućici koji su brojali novac i izbacivali ga!!! To sve jer socrealistički bankari nisu imali poverenja u tu marsovsku tehnologiju. Čoveče koji SF!

Tako se i sad ljudi plaše elektronskih LK, tako se plaše i trgovine preko interneta, tako su se bunili i u vreme Austrougarske kada se gradila pruga.
Žalosno je što sa sigurnošću od 100% možemo znati da će se i u vremenima kada nas uveliko više ne bude neki budući Srbi jednako braniti od novih "porobljavanja" sa zlog zapada.
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2007. 12:03 ] @
Citat:
HoT_Steppa
Evo, da cujem celu istinu ako moze.

Recimo da je u tom momentu bila u toku jedna od najvecih svetskih ekonomskih kriza ikad zabelezenih, i da je ogranicenje spekulativne sposobnosti gradjanstva nesto cemu drzave imaju tendenciju da pribegavaju u takvim ekstremnim slucajevima kojih, hvala bogu, nema puno - ima dosta toga da se procita o tome, samo nece samo, a i off-topic je za ovu temu.

@edit - eto, DS_Store ti je dao i link sa detaljima :)

Ovo me podseca na rane 70-te kada su neki hipiji pod uticajem dosta LSD-a bili izrazito protiv racunara, posto se tada na tu novu spravu gledalo, od strane LSD-headova, kao na novo sredstvo opresije i globalne kontrole stanovnistva ;-)

Nekom igrom sudbine, racunar je postao vrlo efikasno sredstvo protiv globalne kontrole stanovnistva - danas svako moze da piskara anonimno uz par alata tipa Tor, i definitivno svako moze da komunicira sa drugom osobom sa enkripcijom koja je i NSA "Top Secret" standard (AES256) - ko bi rekao od tih hipika da ce razvoj dogadjaja biti tako uvrnut ;-)

[ kelja @ 01.08.2007. 12:27 ] @
Citat:

Ali s obzirom da je konkretno pitanje uopšte ne očekujem bilo kakav odgovor izuzev anarhističkih parola o slobodi, jednakosti i zaštiti privatnosti.

Ok, mozda ljudi ne znaju sta je RFID, i mozda precenjuju mogucnost zloupotrebe novih tehnologija, ali ti definitivno ne znas neke osnovne stvari o principima demokratske drzave.

Ovo sto si ti naveo nisu neka anarhisticka buncanja, nego neke od OSNOVNIH VREDNOSTI na kojima(DEKLARATIVNO!)pociva moderna zapadna civilizacija, ali dobro...

Posto vidim da ti se toliko gadi ta 'zastita privatnosti', onda je nemoj ni upraznjavati. Dopusti da neki ljudi (vole da) imaju iluziju slobode, i ako vec mogu da biraju, neka biraju ono sto ih cini srecnim, pa makar to bio i razgovor sa tetkicama na nekom salteru (umesto brze i elegantne elektronske identifikacije), sto je sjajno sredstvo u borbi protivu otudjenja... :)
[ HoT_Steppa @ 01.08.2007. 12:48 ] @
Citat:

Koliko ja vidim ovde nista nije izvuceno iz konteksta. Ko meni moze da zabrani da ja drzim koju kolicinu zlata ja hocu? Ili bilo cega drugog ako imam? To moze tako u komunistickim zemljama, mozda, ali u Sjedinjenim Americki Drzavama, vrhunskoj zemlji demokratije i slobode? Razlog je navodno da se ne bi zlato prodavalo neprijatelju, tada to, danas isto to samo u drugoj formi, borba protiv terorizma.
Ko je sad slep kod ociju?
[ ppavlovic @ 01.08.2007. 12:56 ] @
Citat:
... ali u Sjedinjenim Americki Drzavama, vrhunskoj zemlji demokratije i slobode?

Kakva glupa izjava! Ostade li ziv?
[ kelja @ 01.08.2007. 13:01 ] @
Ironija Petre, ironija...
(ili si i ti ironican, pa sam se ja za***'o?)
Mada, imale su USA svojih trenutaka i pre 'borbe protiv terorizma'...
http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_McCarthy

Cuveni 'lov na vestice'...
[ Shadowed @ 01.08.2007. 13:09 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nekom igrom sudbine, racunar je postao vrlo efikasno sredstvo protiv globalne kontrole stanovnistva - danas svako moze da piskara anonimno uz par alata tipa Tor, i definitivno svako moze da komunicira sa drugom osobom sa enkripcijom koja je i NSA "Top Secret" standard (AES256) - ko bi rekao od tih hipika da ce razvoj dogadjaja biti tako uvrnut ;-)

A sta je sa svima poznatom cinjenicom da NSA i ostale agencije imaju nekoliko godina napredniju tehnologiju od javno poznate. Naprednim sadasnjim kao i kvantnim racunarima (koji se kao jos uvek razvijaju a oni ih imaju vec neko vreme) se takve zastite lako razbijaju.

Mor'o sam :]
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2007. 13:11 ] @
Ljudi, pricate o necemu sto je bilo pre 70+ godina :-) Za vreme dok su USA branile prodaju zlata zbog najvece svetske ekonomske krize, neke druge brkate cike iz kontinenta kulture i civilizacije su razradjivale planove da nekoliko miliona ljudi tretiraju ciklonom B :)

Danas (tj. vec vise decenija ;-) nemate nikakvih problema sa posedovanjem zlata u USA, i mislim da je totalno off-topic i glupo uopste i diskutovati o tome.

Poslednja drzava koja je uvodila drasticne monetarne mere je bila Argentina, koja je pre 5 godina zabranila koriscenje deviza na kratko zbog krize, i ne bi im to zamerio jer je bolje spreciti totalnu havariju drzave sa takvim privremenim merama, nego izigravati nekakvu oazu slobode kada ti ta sloboda najmanje treba.

Poenta price je da Zorg & Co ocigledno nemaju puno pojma o cemu pricaju, da im je koncept anonimnog elektronskog novca potpuno stran, bas kao i zakonska regulativa u vezi istog koja postoji u svakoj civilizovanoj zemlji, te da im je RFID vrlo omrazen iz nekih verovatno New-Age razloga - i, da, izgledaju vrlo paranoicni do te mere da misle da ce nekog da zanima zasto su juce kupili burek sa m-Pay ili RFID micropayment sistemom.

I to je to. A sad vi skrecite opet pricu na temu zle Amerike, sto se obicno radi kada ponestane racionalnih argumenata. Uzivajte.

Citat:
Shadowed
A sta je sa svima poznatom cinjenicom da NSA i ostale agencije imaju nekoliko godina napredniju tehnologiju od javno poznate. Naprednim sadasnjim kao i kvantnim racunarima (koji se kao jos uvek razvijaju a oni ih imaju vec neko vreme) se takve zastite lako razbijaju.

Pa sudeci da je propis USA vlade i NSA da se koristi AES256 i u nivou "Top Secret" za drzavne dokumente ipak uliva malo poverenja u tu tehnologiju ;-)

Ali verujem da ce se naci neko od ovih poklonika Zavere koji ce da tvrdi da je to sve farsa, i da negde u nekom podrumu CIA dekriptuje AES256 u realnom vremenu bez problema - suprotno zakonima fizike tj. informacione teorije - i tu informacionu teoriju su pisali zaverenici a i radni naziv AES-a, Rijndael, ukazuje da je 100% u pitanju neka judeo-masonska zavera i da pripadnici 33-ceg stepena masonske loze imaju kljuc koji dekodira sve to :)
[ kelja @ 01.08.2007. 13:22 ] @
Dobro, dobro... a sta ce njima uopste "Top Secret" dokumenti, kad je vec sve transparentno, i nema nikakvih zavera i tajnih akcija? :)
A i proganjanje "prokletih crvenih"(da li je koriscen termin -izdajnici?:))) se desavalo i malo kasnije...
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2007. 13:30 ] @
Sta ce nekoj drzavi top-secret dokumenti? Pa za dokumente koji su senzitivni za sigurnost drzave, to svaka drzava ima - sto bi USA bila drugacija? Ono sto USA razlikuje od mnogih je ogranicenje sta moze da bude top-secret, kao i datum kada neki dokument prestaje da bude top-secret.

Uporedi to sa Srbijom, gde se ugovor o izgradnji auto puta proglasava za drzavnu tajnu, pa onda razmisli o svemu :)

I proterivanje "crvenih" se desilo kasnije, kao i ukidanje rasne segregacije - pa sta? Mi zivimo u 2007 a ne u 1967 godini, tako da je cela ta prica najobicniji gravedigging bez ikakve veze sa danasnjim vremenom. No, mnogima ovde mnogo vise odgovara da zive u proslosti, valjda se lakse dise, sta znam ;-)
[ kelja @ 01.08.2007. 13:39 ] @
Sigurnost drzave...pa da...

Uvek je ta drzava nesto ugrozena, od nekih spoljnih i unutrasnjih neprijatelja...
Pa moraju tajne sluzbe da je stite, je li?
Jebes ti sve to, kad te istom retorikom zasipaju i istocnjacki despoti i liberalni zapadnjaci... ;-)

P.S. Da se razumemo, Srbija je izvan svih poredjenja i relacija koliko-toliko normalnog sveta, ne treba mi to objasnjavati, radije bih ja sad, ipak, sedeo negde u USA i cukao ovo na tastaturi nekog skupog laptopa, pa makar bio i strogo nadziran od strane boraca protiv terorizma. :)
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2007. 13:57 ] @
Citat:

Jebes ti sve to, kad te istom retorikom zasipaju i istocnjacki despoti i liberalni zapadnjaci... ;-)

Ma sve je to isto, pitaj ljude iz zemalja koje su imale veze sa istocnjackom despotijom i recimo KGB-om ili Stazijem ;-)

Evo ja zivim i radim na "zapadu" i jos nisam cuo da je neko pomenuo tajnu sluzbu zemlje u kojoj zivim, niti je bilo ko opsednut sa svim tim - ljudi rade svoj posao, ne smetaju nama, mi ne smetamo njima, ponekad uhapse nekog imbecila koji je hteo da se digne u vazduh pa se tad pomenu u javnosti i to je to... - sve u svemu, nije lose imati ih :)

Citat:

, pa makar bio i strogo nadziran od strane boraca protiv terorizma. :)

Da, ti bi im bio #1 na hit-listi :)
[ DS_Store @ 01.08.2007. 13:59 ] @
keljo, druže, ako si u čitavom postu imao samo na to da odgovoriš - onda je*i ga gazda...

Evo, ja povlačim taj pridev "anarhistički" jer vidim da sam pogrešio*. I koji je sada tvoj odgovor na postavljeno pitanje? I šta je sa svim ostalim pitanjima od početka teme? Odgovora nema, samo parole, parole, parole... Sve na nivou "Isključi TV i uključi mozak", "Ne kradi, vlast ne trpi konkurenciju" i ostalo u tom maniru...

Pa vas čovek motkom da bije ne bi mogao da vas natera da argumentom odgovorite na argument. Ili se prosipaju činjenice istrgnute iz konteksta ili se prenosi nekakvo usmeno predanje, što reče Shadowed "svima poznate činjenice".

* Reč "Anarhistički" upotrebio sam na račun anarho-pankera koji ruše sistem, globalizam, kapitalizam i ostale zavere 24-časovnim lokanjem piva u parku i eventualno prosipanjem parola i nepovezanih citata u opskurnim fanzinima kopiranim u <100ak primeraka. Ako nisi susretao tu pojavu onda ti najiskrenije zavidim, ali takođe ni ne možeš znati koliko ovo što se ovde iznosi liči na te manifestacije.
Dakle, još jednom, nisam pisao o stvarima kako su definisane na nekom papiru već o praktičnoj primeni u stvarnom svetu.
[ kelja @ 01.08.2007. 14:11 ] @
@DS_Store,
ma sve je ok... opusteno... Inace, vidjao sam te anarho-sindikalisticke ispade, i da... smesno je to, uglavnom. :)
Samo sam reagovao na to da izrazito potenciras privatnost(ne samo u ovoj temi) kao nesto od cega i nema preterane koristi...
Koristi u prakticnom smislu, uglavnom i nema, ali nije covek samo prakticno bice.
A o argumentima... pa ja ne poznajem tehnicke pojedinosti stvari o kojima se prica, pa zato i cutim o tome, a cini mi se da su neki PRETERANO SAMOUVERENI kad je njihovo sopstveno znanje u pitanju(iz svih oblasti zivota, naravno).
Jednostavno, nisam bas ubedjen da nesto sto moze biti zloupotrebljeno, nece biti zloupotrebljeno.
Zdrav razum i iskustvo kazu drugacije, jbg...

Citat:

Da, ti bi im bio #1 na hit-listi :)

Obecavam da cu od sada da koristim [irony] tagove, mada to znatno osiromasuje/unakazi postove, ali... izgleda cu morati. ;)

@Ivane,
nisam rekao da je sve isto, naravno. Istocnjacki 'tretman' je neuporedivo brutalniji,
samo sam konstatovao da je retorika slicna, a mozda i ciljevi ;)
[ zorg @ 01.08.2007. 19:45 ] @
Prvo, podatak koji sam izneo vezan za akt iz 1934. o zabrani posedovanja zlatnog novaca niti je izveden iz konteksta niti je off topic. Direktno je povezan sa formiranjem Banke Federalne Rezarve, sto i jeste tema ovde.
@Shadowed: nisi mi konkretno odgovorio sta je iz mog prethodnog posta netacno napisano ili bazirano na netacnim stvarima. Rado cu svoje informacije potkrepiti citaitma i izvorima. Naveo si samo da ti je Ivan Dimkovic ustedeo kucanje. Ili si samo planirao da me diskreditujes prozivkom, kao Ivan?
Citat:
Ivan Dimkovic:Polu-znanje je gore i od neznanja, jer onaj ko ga poseduje misli da zna.
Apsolutno se slazem sa tobom. Ovo je do sada tvoja najpametnija izjava. Tvoji ostali komentari zasnovani su na prozivkama tipa "Ali ***ote, da li je moguce da neko moze toliko da lupa o necemu o cemu ocigledno nema pojma?" ili "Dakle, lupas. No, zasto nisam iznenadjen?", sa gomilom nepovezanih informacija, bez konkretnog iznosenja kontra-argumenata i cinjenica. Demagogija i pokusaj diskreditivanja netacnim informacijama nije nacin za vodjenje civilizovane diskusije, to bi trebalo da znas, zivis na 'zapadu'...
Citat:
Ivan Dimkovic:nego je valjda vama iz new-age pokreta...
Ako i ostale zakljucke donosis na slican nacin, bez ikakvih argumenata za takve tvrdnje, onda nije ni cudo sto kazes:
Citat:
Ivan Dimkovic:Poenta price je da Zorg & Co ocigledno nemaju puno pojma o cemu pricaju, da im je koncept anonimnog elektronskog novca potpuno stran, bas kao i zakonska regulativa u vezi istog koja postoji u svakoj civilizovanoj zemlji, te da im je RFID vrlo omrazen iz nekih verovatno New-Age razloga
ili:
Citat:
Ivan Dimkovic:Danas (tj. vec vise decenija ;-) nemate nikakvih problema sa posedovanjem zlata u USA, i mislim da je totalno off-topic i glupo uopste i diskutovati o tome.
Vidis, sada to sto danas u USA vise nemaju problem sa posedovanjem zlata, je zahvaljujuci onima koji su se IZBORILI za to, a ne onima koji su govorili da je glupo diskutovati o tome.

Cilj filma je da zaintrigira, da pokrene coveka da kriticki razmislja, da preispita usvojene 'cinjenice' koje su mu ugradjene u licni Sistem Vrednosti. Zemlja je ravna, bog je stvorio coveka i slicne 'cinjenice' prestale su biti deo sistema vrednosti vecine ljudi zahvaljujuci ljudima kao sto je Kopernik, koji je postavio pitanje, i omogucili novim ljudima da daju fantasticne doprinose u nauci... Inteligencija sa lose baziranim sistemom vrednosti, ne moze produkovati dobre zakljucke, jer je proces razmisljanja proces konstantnog uporedjivanja novih informacija sa onima iz sistema vrednosi. Slicno algoritmu najprostijeg programskog jezika. Kod starijih ljudi se najlakse primeti to papagajstvo razuma, zakljucan mozak, zadrtost, nazovite ga kako hocete, nemogucnost da stvari sagledaju iz drugog ugla, da shvate da stvari nisu onakve kako su nauceni nekada. Kriticka analiza zahteva napor, a i rezultat do koga dodju moze biti uznemirujuc. Vecina se oseca nelagodno kada ispituje stvari koje cine njegov sistem vrednosti, i radje tu nelagodu otklanja zanemarivanjem novih informacija, zalivanjem novim 'istim' informacijama kompatibilnim sa onima pomocu kojih su i programirani da misle na takav nacin, da ne kazem kondicionirani. Naravno i pivom i lakim drogama :) Mozak je uzrok i resenje svih problema.

Komentari vezani za film, ali i za bilo sta uopste, doneti na prvu loptu, "totalna glupost" i slicno su pokazatelji odsustva i najmanjeg traga kritickog razmisljanja.

[ Shadowed @ 01.08.2007. 20:48 ] @
Pa upravo ti svojim stavom predstavljas nekog ko se protivi novim stvarima :)

Sto se tice pogresnih stvari koje si izneo mislio sam pre svega na ono sto si pomenuo. One stavke koje si nazvao legalnim i primerom slobode a u stvari su nelegalne. Pored toga su stvari koje je Ivan rekao kao sto je npr. to da i kod elektronskog placanja mozes ostati anoniman. Money order recimo, u prodavnici platis i dobijes nesto slicno ceku koji posle mozes da koristis negde za placanje, cak i ako si platio karticom sve sto se moze zabaleziti je da si kupio money order koji mozes iskoristiti ti ili bilo ko drugi).

Osim toga, ako neko hoce da prati sta radis, uradice to i ako bez rfid-a.
[ zorg @ 01.08.2007. 21:44 ] @
Citat:
Shadowed: Pa upravo ti svojim stavom predstavljas nekog ko se protivi novim stvarima :)

Uhvatio si me tu :)
Naravno, nije sve novo automatski i dobro. I nije svaka nova informacija automatski istinitija od one stare. A za legalno/nelegalne stvari koje sam naveo, slazem se, vecina su nelegalne radnje, ipak vecini ljudi su bliske, i tamo sam ih naveo u cilju slikovitijeg prikaza onoga sto sam hteo da kazem.

[ Shadowed @ 01.08.2007. 22:23 ] @
Naravno, neke nove stvari su dobre, neke nisu. I to obicno neka novina je nekome dobra, nekom drugom nije. E sad, pitanje samo kojem broju ljudi je dobra i kakve se opcije daju onima ostalima (i kakve opcije ima smisla ostavljati im).
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2007. 23:21 ] @
Eto, Zorg je ceo svoj odgovor posvetio nekoj stvari od pre 70 godina na kojoj valjda vidi dovoljno materijala da okolisi - ali je sasvim slucajno preskocio remark na njegovo totalno nepoznavanje e-placanja i pojma anonimnosti u istom.

Eto, jos covek kaze da nisam izneo kontra-argumente, znaci e-cash u zemljama EU koji je potpisan kljucem izdavaoca a ne onog ko ga poseduje nije kontra-argument, kao i fakat da se m-Pay i e-pay koristi samo za male vrednosti tipa karte za bioskop, robu iz supermarketa i sl... to nisu argumenti, ali zato Zorgov umisljaj da ce RFID da se koristi za ne-anonimno placanje, tj. ne samo to - vec ce cak i da unisti anonomno placanje, sve puca od siline argumentacije, jos kada kao objasnjenje poturis neki zakon iz 1934 - pa kud ces vise argumentacije i dokaza - sve je jasno ko dan, "oni" hoce da nam uzmu "slobodu" :-)

I sve se to zavrsava jednim opstim mestom, pazi sad, da "nisu sve nove stvari dobre"

Predvidljivo, predvidljivo ;-) Ali najomiljeniji deo mi je kad teoreticari zavere krenu da skacu sa jedne stvari na drugu, pa na trecu - tako zapravo ne mozes nikad ni jednu stvar da isteras na cistinu, i uvek se nekako na pola predje na nesto drugo - eto, sad valjda treba da se raspravljamo o odluci iz 1934 da Zorg ne bi ispao glup u drustvu u pogledu e-placanja i e-novca ;-)

Citat:

Komentari vezani za film, ali i za bilo sta uopste, doneti na prvu loptu, "totalna glupost" i slicno su pokazatelji odsustva i najmanjeg traga kritickog razmisljanja.

Da, na ovom gore primeru se vidi silina argumenata - kao i na onoj drugoj temi o "nagradi od $75000 za onog CEO-a farmaceutske kuce ko popije vakcinu"... sve lepo samo nisi procitao ugovor i one "sitne" zahteve koje ucesnici moraju da prihvate, al zato mi koji smo to uradili, i jos pronasli 2 FDA upozorenja za lazno reklamiranje doticne individue nadrilekara nemamo mozak i ne razmisljamo kriticki, jel da?

Blago nama.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.08.2007. u 00:36 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 02.08.2007. 00:19 ] @
Ja Ivane da pisem ove kilometarske odgovore ne bih stigao nista drugo u zivotu da radim, a ti primecujes sto "teoreticari zavera" skacu sa podteme na podtemu, pa kad bih odgovarao na svako tvoje slovo, ja nista drugo ne bih radio u zivotu. Ja imam i mnogo drugih interesovanja u zivotu pored diskusija na ES-u.
Drago mi je da branis zapadni sistem, jer kako bi inace mogao da stojis iza svojih reci, glupo je raditi tamo, a podrzavati "teoreticare zavera". Zna se ko ti daje platu.
[ Ivan Dimkovic @ 02.08.2007. 06:51 ] @
Citat:

Zna se ko ti daje platu.

Po stoti put, Hot_Steppo, plata se ne daje, vec zaradjuje - zar je to toliko tesko da se shvati? I, dobar deo moje plate je zaradjen na istoku, tako da... :)

Mogu da primetim da su moji postovi vrlo fokusirani, za razliku od vasih. Eto tako nesto svi zaverasi preskacu prost fakat da je anonimna e-transakcija deo zakona na tom zapadu koji navodno ukida anonimnost, i da cak i ja imam u dzepu anonimni e-cash - al to nije bitno, bitno je da je RFID zao, bez obrizra na sve to? :)

Posto je to tesko da se prihvati, prelazi se na neku novu zaveru ;-) Samo se pitam na sta ce sad tema da skrene, od bombardovanja u Iraku do ubistva Kenedija, preko par teorija zavere do neke druge velike nepravde ili nerazjasnjene misterije ;-)
[ Marko_L @ 02.08.2007. 07:36 ] @
Polako, polako... sad ide čuvena google zavera, pa još čuvenija zavera o lažiranom sletanju na mesec, a ondak i najčuvenija od svih... silni vanzemaljci koji su sleteli na zemlju, ali su Amerikanci uspeli da zataškaju sve to :)
[ jap jap jap @ 02.08.2007. 08:47 ] @
Ivan Dimkovic[/url]:- eto, sad valjda treba da se raspravljamo o odluci iz 1934 da Zorg ne bi ispao glup u drustvu u pogledu e-placanja i e-novca ;-)

Sta tu ima da se raspravlja. Par velikih familija se slozilo da treba da zbrisu konkurenciju i uspostave kontrolu nad masom. 29-e naprave vestacku krizu, zatvore i kupe za sicu 16000 drugih banaka. Zlato u opticaju im ocigledno ne odgovara jer ne mogu da zarade ni priblizno koliko kad imaju apsolutnu kontrolu i pod pretnjom zatvora od ni manje ni vise nego 10 godina uzmu masi svo zlato u zamenu za papir. Argument (isto kao i tvoj): Pa moras ljude ponekad da prisilis na nesto ne bi li stvari ispale na bolje. Kakva baljezgarija! Klasicna kradja. ''Pa mozes ti sad da kupis zlato sa keshom''. Pa mozes, ali ne mozes da kupis ni hleb u prodavnici za isti jer je sad sistem vec tako fino uredjen - sve je na principu duga. Zato niko i nece da oprosti dugove africkih zemalja ( iako bi to glatko mogli a afrikanere dugovi nevidjeno sputavaju ). Gde da prekrse princip po kome sve funkcionise, onda bi se verovatno i poneki pojedinci setili da bi njima mogli da se oproste dugovi a onda ode sve u PM-u. I to sve rade pobozni katolici i Jevreji. Sta bi sa onim: Oprosti nam dugove nase kao sto mi oprastamo duznicima nasim? Ocigledno kapitalizmu odgovara hriscanstvo samo u delu kako ne bi izbilo veliko s*****, zato su ga i Rimljani ozvanicili. Mirna masa se lako kontrolise i podj*bava. A Ameri su nevidjen shljam, gori su od Rimljana.
[ techtris @ 02.08.2007. 10:02 ] @
Mada je većina filmova o 9/11 bazirana na nagađanjima, pretpostavkama ili sumanutim idejama religioznih fanatika, zvanična priča o 9/11 ostavlja mnogo prostora za teorije zavere. Zapravo, ona je i sama teorija zavere jer ono što se desilo nije moglo biti realizovano prostim sabiranjem slučajnosti, nesrećnih okolnosti i faktora iznenađenja.

Posebno ne ako imamo u vidu nekoliko upozorenja obaveštajnih službi (uključujući i francusku i nemačku) na stolu predsednika SAD mesecima pre napada, ako imamo u vidu kako su teroristi učili da pilotiraju, ako imamo u vidu da je pronađen neoštećen pasoš "arapskog teroriste" pored ruševina u Njujorku, ako imamo u vidu da su snimci udara aviona u Pentagon još uvek "classified", ako imamo u vidu da su teroristi od oružja imali samo noževe za otvaranje kutija... (većina ovih stvari je iz mainstream medija)

Kako je to sve izvedeno i koliko ljudi bi bilo potrebno za takvo zataškavanje ako ono postoji? Zaista nemam predstavu, ja sam najbliže teoriji da su pravi teroristi u avionima zaista postojali ali....
1. meni se čini da im je neko pomogao da unesu vatreno oružje u avione, što je bio jedini način da sve prođe bez otpora putnika osim, navodno u slučaju Flight 93 (a ako su imali vatreno oružje čovek mora da se zapita kako su uspeli da ga unesu u avion i ko je to mogao da im omogući)
2. prosto mi je neverovatno da ne postoje projektili za dejstvo protiv vazdušne opasnosti u blizini štaba američkog DoD
3. smanjen broj raspoloživih vojnih letelica i ranije zakazana vojna vežba koja se održava baš u vreme napada (ako pretpostavimo da je ovo slučajnost, postavlja se pitanje kako su bradati arapski teroristi bez insajderske podrške mogli da znaju da će imati ovako otvoren put za izvršenje tako grandioznog terorističkog napada, ukoliko pak nisu znali složićete se da je slučajnost prevelika)

Evo jednog, bar se meni čini, ozbiljnog sajta koji prikuplja podatke iz medija (uglavnom mainstream medija), i ne plasira teorije zavere.
http://www.cooperativeresearch.org

Čak i tu možete pronaći neke stvari koji ukazuju na to da je zvanična priča o 9/11 prilično nategnuta. E sad, naravno da je najlakše reći kako su svi koji ne misle da je zvanična verzija nekakav bastion istine zaludni i nepismeni bubuljičavi tinejdžeri, ljudi sa bujnom maštom i paranoidnim idejama ili pak ljudi sa dobrim njuhom za biznis. Svakako, ima i takvih, ali to ne isključuje glavno pitanje - kako se ono što se desilo moglo dogoditi baš onako kako je zvanično opisano? Kako je teroristički napad takve veličine, preciznosti i obimnosti postao surova realnost, a ne vlažan san nekog teroriste?

Nadam se da nisam mnogo udavio, to je neko moje viđenje cele priče.
[ Shadowed @ 02.08.2007. 10:42 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Ja Ivane da pisem ove kilometarske odgovore ne bih stigao nista drugo u zivotu da radim, a ti primecujes sto "teoreticari zavera" skacu sa podteme na podtemu, pa kad bih odgovarao na svako tvoje slovo, ja nista drugo ne bih radio u zivotu. Ja imam i mnogo drugih interesovanja u zivotu pored diskusija na ES-u.
Drago mi je da branis zapadni sistem, jer kako bi inace mogao da stojis iza svojih reci, glupo je raditi tamo, a podrzavati "teoreticare zavera". Zna se ko ti daje platu.

Vec duze vreme se mnogi pitaju kako Ivan stize da pise toliko na es-u i jos radi nesto korisno (za novac). Verovatno ga placaju neke strane (zapadne) agencije da siri anti-patriJotizam, zagovara unistavanje slobode kretanja/govora itd. Verovatno je cak i clan iluminata zaduzen za destabilizaciju ovog regiona.
Eto vam nove teorije zavere. ;-)
[ ppavlovic @ 02.08.2007. 10:57 ] @
Ja verujem sledecem dokazu o 9/11 (ali stvarno):

http://www.allsp.com/l.php?id=e148

Pogledajte segment iz "911 Ripple Effect" u kome BBC izvestava o padu "Zgrade 7" WTC-a. Ako necete da se "smarate" gledajuci ceo film, premotajte na 28min 55sec.

http://video.google.ca/videoplay?docid=6847507648836588010

I, na kraju, da li ima neki subtitle za Zeitgeist?? :-)
[ kelja @ 02.08.2007. 11:04 ] @
Citat:

Mada je većina filmova o 9/11 bazirana na nagađanjima, pretpostavkama ili sumanutim idejama religioznih fanatika, zvanična priča o 9/11 ostavlja mnogo prostora za teorije zavere.

Mene su ipak tu najvise odusevili hrabri putnici iz treceg aviona.
E, to je bila akcija. Kako su samo sredili te teroriste!

Preterana vera u teorije zavere moze biti odraz (kolektivne) paranoje(razvijanje iste je bio unosan biznis kod nas), ali i preterana vera u zvanicne istine(po kojima tajne sluzbe sluze za to da se pojedini imbecili sprece u pokusaju dizanja u vazduh sebe i okoline!!!) moze biti odraz izvesne naivnosti, mada ne treba smetnuti sa uma ni ono sto je Shadowed rekao. :)
[ Ivan Dimkovic @ 02.08.2007. 11:08 ] @
Dobro, i kako to da niko od tih pametnjakovica nije nasao za shodno da pre 9/11 pise o tome?

Ima jedna jako lepa izreka - posle bitke svi generali. Tako i za ovo, kad god se desi neko s*****, posle se skupi gomila pametnjakovica koji tvrde da znaju sve o tome, objasnjavaju kako je sve zavera, planirano i sl...

How yes no.

Sto se 9/11 tice - najveci krivac za ovo teoretisanje o zaveri je sama Amerika, kroz holivudsku produkciju su stvorili iluziju da je USA neka super-opremljena, sveznajuca supersila koja ima obavestajnu i vojnu sposobnost na tom nivou da joj niko ne moze nauditi.

My ass - ne znam koliko se vas seca kada je neidentifikovani helikopter pre nekoliko godina sleteo ispred Bele Kuce a takvih incidenata ima milion - USA, kao i vecina drugih drzava osim mozda Severne Koreje, ne moze biti potpuno sigurna - cak je zaprepascujuce sa kolikom lakocom je moguce nesto staviti, recimo, u kargo prtljag aviona i dan danas - sve i da je sve pod apsolutnom kontrolom, sto je nemoguce i beskonacno skupo, opet bi se nasao nacin da neko napravi stetu.

A, svet je pun ljudi koji ne podnose USA i zapadni svet - od klinaca sa nekanalisanom banalnom mrznjom tipa Kosta, pa do vrlo ozbiljnih i opremljenih terorista koji imaju novac i operativne sposobnosti da naprave stetu - dakle, ima sasvim dovoljno onih koji bi uradili sve da nanesu stetu drugima koji su razvijeniji i uspesniji, i za koje imaju fiksaciju da hoce da ih uniste - a to takodje donosi dobitak i onima koji ih placaju, recimo cena nafte i vrednih metala vrtoglavo skace u momentima kriza, a zemlje bogate naftom nisu bas na zapadu.

Da ne bi ulazili u besmislenu raspravu, 90% svetske nafte je pod kontrolom drzava, ne privatnih kompanija. A te drzave su... nesto mi je malo cudno da su se Arapi, recimo, tek tako odrekli Osame - ne pije vodu ;-)

Evo, sad pre 3 sata, dok sam cekao kod stomatologa - citam neke novine, o onim medicinskim sestrama sto su ih u Libiji osudili na smrt, pa pustili posle 9 godina - sve vreme su libijske sigurnosne sluzbe i tuzilastvo tvrdili kako su te sestre zapravo placene od strane CIA-e (?!?!) da zarazi njihovu decu HIV-om.

Koliko blesavo to zvuci? Mnogo.

Teoreticarima zavere u Libiji je to vrlo verovatno, pretpostavljam - iz razloga koje samo oni znaju, ili mozda ni ne znaju - i verujem da bi ulozili puno truda da pokusaju da vas ubede da to ima smisla :)

Citat:
Kelja
(po kojima tajne sluzbe sluze za to da se pojedini imbecili sprece u pokusaju dizanja u vazduh sebe i okoline!!!)

Tajne sluzbe sluze za odbranu zemlje na odredjen nacin koji mora biti tajan - to ukljucuje i anti terorizam kao i borbu jer je sama priroda infiltracije u teroristicke grupe tajna. Ostali zadaci tajnih sluzbi su isto vezani za jedan vid borbe - protiv spijuniranja od strane drugih zemalja, te kontrolu rada stranih diplomatskih tajnih sluzbi koje su obicno bazirane po ambasadama... sve vrlo prizemne stvari, koje ne bi trebalo da imaju dodira sa svakodnevnim zivotom mene i tebe, na primer.

To sto je tebi cudno je zato sto si izgubio veru u svoju drzavu, sto je sasvim i ocekivano (i ja sam, da se ne lazemo) - ali postoje zemlje koje funkcionisu, verovao ti ili ne - i u kojima tajne sluzbe rade bas to gore i ne mesaju se u svakodnevni zivot gradjana.

I u Srbiji su se tajne sluzbe (delom) bavile, recimo, sa OVK tj. dobar deo je imao to kao zadatak za obavestajni rad - to sto se tajne sluzbe u Srbiji koriste i za druge stvari kojima nikako ne bi smele da se bave, tipa prisluskivanjem politicara i placenim radom za odredjene pojedince, je samo problem Srbije, ali nije svaka drzava korumpirana i autokratska kao Srbija, pa postoji i vrlo jaka civilna kontrola tajnih sluzbi i sta one rade - nema svaka mafija drzavu, kao u Srbiji.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.08.2007. u 12:19 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 02.08.2007. 11:18 ] @
Ako vidis koliko su puta pokusali i na koje nacine da ubiju Fidela nista nije daleko od realnosti ;)
[ kelja @ 02.08.2007. 11:19 ] @
Citat:

To sto je tebi cudno je zato sto si izgubio veru u svoju drzavu, sto je sasvim i ocekivano (i ja sam) - ali postoje zemlje koje funkcionisu, verovao ti ili ne - i u kojima tajne sluzbe rade bas to.

Tu se slazemo...
U normalnim zemljama tajne sluzbe rade(valjda?)uglavnom ZA sopstvenu zemlju(koliko god to znacilo propast drugih, a precesto znaci bas to-kako bi vojna industrija USA funkcionisala da se svake godine ne izmisljaju novi neprijatelji)docim mi imamo vrlo specificnu situaciju, gde sluzbe efikasno rade NA STETU sopstve zemlje i gradjana.

Ne znam zasto mi pada na pamet ona cuvena srpska:
"Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane." :)
[ Ivan Dimkovic @ 02.08.2007. 11:24 ] @
Jbg, Fidela su proglasili za drzavnog neprijatelja i tada je CIA imala dozvolu da ubija drzavne neprijatelje, bez obzira da li su oni stvarno teroristi ili ne, kao u slucaju doticnog bradonje.

To je jako losa odluka - koja ni Americi a ni CIA-i nije donela nista dobro - na svu srecu, svet se ipak puno promenio od tih dana, postoje mnogo efikasniji nacini da se promeni vlast - ali svi oni imaju manu da ne rade uvek, cak nekad dovedu do potpuno suprotnog efekta.

Videti pod Reza Pahlavi, na primer ;-) Ili Sadam Husein ;-)

Opet, sa druge strane, to su neizbezne stvari - sto je neka drzava veca, ima vise razloga da intervenise okolo i da se pita o stvarima van njene teritorije. Kina je vec gazda u jugoistocnoj Aziji, i vrlo bitna u nekim delovima Afrike (da, tako je) - Rusija je prilicno uticajna u centralnoj Aziji a kako je stvar kenula i u Bugarskoj i Srbiji ce postati vrlo bitno sta oni misle, recimo - i tako dalje.

Kada je Srbija bila uticajna, recimo da je uticala na desavanja u Albaniji oko postavljanja kralja, sve lepo proporcionalno ekonomskoj moci.
[ HoT_Steppa @ 02.08.2007. 11:37 ] @
Citat:
Po stoti put, Hot_Steppo, plata se ne daje, vec zaradjuje - zar je to toliko tesko da se shvati? I, dobar deo moje plate je zaradjen na istoku, tako da... :)

pitam se samo kako je zaradjujes kad po ceo dan kucas ovde, od 8 ujutru do pola 2 nocu.
[ Slobodan Miskovic @ 02.08.2007. 11:42 ] @
Kiselo to grozdje a? :)
[ Ivan Dimkovic @ 02.08.2007. 11:46 ] @
Citat:
Hot_Steppa
pitam se samo kako je zaradjujes kad po ceo dan kucas ovde, od 8 ujutru do pola 2 nocu.

A zasto bi to tebe bilo briga? ;-)
[ techtris @ 02.08.2007. 12:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Dobro, i kako to da niko od tih pametnjakovica nije nasao za shodno da pre 9/11 pise o tome?

Pa, teško da bi neko pre 9/11 u medijima mogao da zna ili iznosi poverljive obaveštajne podatke o predstojećem terorističkom napadu. Meni se čini da u ozbiljnim obaveštajnim službama (a to CIA svakako jeste) jedan ovakav plan koji se sigurno pripremao godinama nije mogao da prođe neopaženo. Posebno ako je već postojao jedan bombaški napad na WTC 1993. Ne znam, meni ljudi u američkim obaveštajnim službama ne deluju kao diletanti.

Citat:
Ivan Dimkovic:Sto se 9/11 tice - najveci krivac za ovo teoretisanje o zaveri je sama Amerika, kroz holivudsku produkciju su stvorili iluziju da je USA neka super-opremljena, sveznajuca supersila koja ima obavestajnu i vojnu sposobnost na tom nivou da joj niko ne moze nauditi.

Ali to i dalje na objašnjava događaje od 9/11. Čak iako pretpostavimo da su teroristi imali ogromna sredstva za izvođenje ovakvog napada, motiv i želju, pa čak i ljude spremne da se zakucaju u zgrade, bila je potrebna logistika koja bi im to omogućila koju svakako nisu imali. Na kraju, koliko mi je poznato, niko nije odgovarao zbog gomile propusta pre 9/11, osim što je bilo smenjivanja i otpuštanja.

Dakle, oni su morali da imaju insajdera i podaci su morali da cure negde kako bi se ovako spektakularan i koordinisan napad izveo. Međutim, prema zvaničnoj verziji, nije bilo insajdera - dakle, svi su zapanjeni i niko nije imao predstavu da se sprema teroristički napad na tlu SAD, te prema tome niko iznutra nije mogao da im pomogne da ga realizuju. Realno, najlakši način da se ovako nešto uradi, a da se ruke ne isprljaju jeste da se kasnije igra na kartu nagomilanih propusta koji se dešavaju simultano i neshvatanja realne opasnosti u datom trenutku. Ukratko - možda je neko imao interes da malčice zažmuri i dopusti da se to dogodi.

Ako i dalje misliš da nisu imali pojma pogledaj ovo
http://www.cbsnews.com/stories...7/26/national/main303601.shtml

Obrati pažnju na datum

Citat:
Ivan Dimkovic:a to takodje donosi dobitak i onima koji ih placaju, recimo cena nafte i vrednih metala vrtoglavo skace u momentima kriza, a zemlje bogate naftom nisu bas na zapadu.

Zašto isključuješ iste takve motive u recimo vojnoj ili naftnoj industriji u SAD? Hoćeš da kažeš da tamo nema fanatika kojima je 5000 ljudskih života puka statistička stavka?

Citat:
Ivan Dimkovica ne bi ulazili u besmislenu raspravu, 90% svetske nafte je pod kontrolom drzava, ne privatnih kompanija. A te drzave su... nesto mi je malo cudno da su se Arapi, recimo, tek tako odrekli Osame - ne pije vodu ;-)

Pod kontrolom država da, ali bitno je i ko eksploatiše nafte izvore, odnosno koje kompanije dobijaju poslove. Ko recimo, kontroliše naftne izvore u Iraku? Ko ih eksploatiše?

Citat:
Ivan Dimkovic:I u Srbiji su se tajne sluzbe (delom) bavile, recimo, sa OVK tj. dobar deo je imao to kao zadatak za obavestajni rad - to sto se tajne sluzbe u Srbiji koriste i za druge stvari kojima nikako ne bi smele da se bave, tipa prisluskivanjem politicara i placenim radom za odredjene pojedince, je samo problem Srbije, ali nije svaka drzava korumpirana i autokratska kao Srbija, pa postoji i vrlo jaka civilna kontrola tajnih sluzbi i sta one rade - nema svaka mafija drzavu, kao u Srbiji.

Ovo je sve tačno, ali i dalje ne objašnjava kako se 9/11 dogodio.
[ Ivan Dimkovic @ 02.08.2007. 12:11 ] @
Citat:

Dakle, oni su morali da imaju insajdera i podaci su morali da cure negde kako bi se ovako spektakularan i koordinisan napad izveo. Međutim, prema zvaničnoj verziji, nije bilo insajdera - dakle, svi su zapanjeni i niko nije imao predstavu da se sprema teroristički napad na tlu SAD, te prema tome niko iznutra nije mogao da im pomogne da ga realizuju. Realno, najlakši način da se ovako nešto uradi, a da se ruke ne isprljaju jeste da se kasnije igra na kartu nagomilanih propusta koji se dešavaju simultano i neshvatanja realne opasnosti u datom trenutku. Ukratko - možda je neko imao interes da malčice zažmuri i dopusti da se to dogodi.

Neko je mozda imao interes - tacno. Mozda je neko i bio direktno placen, to nikada necemo saznati.

Ni jedna drzava nije imuna na unutrasnju korupciju - ni USA. To sto smo mi navikli predstavljanje u superlativu iz filmova ne znaci da obican amer, koji sedi na aerodromu nece za dobre pare uraditi nesto - ne znaci ni da Arapi nemaju svoje insajdere tamo - to sto komisija koja je ispitvala 9/11 rekla da nema insajdera moze da znaci 2 stvari:

a) Da nema insajdera
b) Da ih nisu pronasli :-)

A poenta sa naftom je sledeca - vecinu nafte drzi Saudi Arabija i Iran. Ni jedna ni druga zemlja ne mirisu puno USA, pogotovu ne Iran, zapravo obe zemlje imaju vecinsko misljenje da je USA kriva za sve i svasta na ovom svetu, a ponajvise za nemogucnost stvaranja nekakvog kalifata, tj. vlaznog sna gomile ekstremista odatle - a Saudi Arabija mozda na povrsini podrzava USA trupe, koje su im trebale da im zastite njihovu bulju od Sadama, ali tesko ce se naci puno Arapa koji mogu reci nesto lepo o USA, pa verovatno i deo njihovih para ide u globalni dzihad.

Ta ista Saudi Arabija se navodno odrekla Osame Bin Ladena koji je multi milioner... tja, to mi sve nekako nategnuto zvuci.

Moguce je da se u samom planiranju 9/11 naslo puno "negativaca" sa zajednickim interesom - moguce je i da u njima ima nekog ko ima veze sa USA oruzanom industrijom - ali u svakom slucaju mi najverovatnije zvuci da je plan ipak nastao od neke druge strane.
[ ppavlovic @ 02.08.2007. 12:24 ] @
Dobro bre Ivane Dimkovicu, pogleda li ti neki od filmova? Nemas li mozda neki faradejev kavez oko mozga koji ne propusta informacije koje uvo cuje, a oci vide? Ako kazes da nemas vreme da pogledas filmove, onda to ne "drzi vodu" jerbo na kucanje poruka izgubis mnogo vise. :)

BTW, sve mi se cini da geek-ovi ne bi trebali da diskutuju o geo-politickim temama. :) Njihov mozak je deterministicki i ne umeju da citaju izmedju redova.

[ jap jap jap @ 02.08.2007. 12:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A zasto bi to tebe bilo briga? ;-)

Pa kako ti nije jasno!? Ocigledno je da je taj tvoj posao vise nego pozeljan. Kesa na pretek, a vremena jos vise. Zato cemo mi koji verujemo da je 9/11 inside job da skujemo zli plan kojim cemo da zamenimo tebe sa Hot_Steppom koji ce dalje da finansira nas ovde. Cilj je da unistimo sve koji ne veruju u 9/11 kao i mi.
Ocigledna ironija je da ces da padnes kao zrtva zavere u koje nikada nisi verovao. (ne mogu ovi postovi bez ironije, jel?)
Extra, extra...
[ Ivan Dimkovic @ 02.08.2007. 12:26 ] @
Citat:

Dobro bre Ivane Dimkovicu, pogleda li ti neki od filmova?

Pogleda.

Citat:

BTW, sve mi se cini da geek-ovi ne bi trebali da diskutuju o geo-politickim temama. :) Njihov mozak je deterministicki i ne umeju da citaju izmedju redova.

Kao ni romanticari uostalom, njima je sve puno skrivenih znacenja, ali sve je to u glavama, znas kako se kaze ;-)
[ kelja @ 02.08.2007. 12:34 ] @
Citat:

A nemoj tako, znam ja neke 'suve logicare' kojima teorije zavere nisu nimalo strane.(Ove price ovde su bezazlene u odnosu na ono u sta oni veruju:))

Citat:

Kao ni romanticari uostalom, njima je sve puno skrivenih znacenja, ali sve je to u glavama, znas kako se kaze ;-)

E pa Ivane, necemo se vredjati...
Evo jedan "vas", ja ga znam, verovao je svojevremeno u to da je Voja stvarno nameravao da se ubije u Hagu, i sto je jos gore, tvrdio mi je da ga sad moraju cuvati vise no ikad, jer bi njegova smrt izazvala velike potrese kojih se Zapad boji...:-)
Mislim, ako ovo nije romantizam, ne znam sta je... :))))

[ techtris @ 02.08.2007. 12:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:To sto smo mi navikli predstavljanje u superlativu iz filmova ne znaci da obican amer, koji sedi na aerodromu nece za dobre pare uraditi nesto - ne znaci ni da Arapi nemaju svoje insajdere tamo

Ali pazi, priča ide dalje.

Ako pretpostavima da je radnik na aerodromu (Joe) taj koji im je pomogao da nekako "uguraju" vatreno oružje u avione, meni je jako čudno da istraga nije išla u tom pravcu. Umesto toga, ona se i dalje uporno gura u nemoguć smer. Insistira se na "box cutters" i ni šest godina posle toga se od te verzije ne odstupa ni milimetar. Zar bi bilo tako strašno priznati da je neko na aerodromu pomogao teroristima da unesu nešto ozbiljnije od "box cutters"? A da... to bi srušilo zvaničnu verziju.

Citat:
Ivan Dimkovic:Ta ista Saudi Arabija se navodno odrekla Osame Bin Ladena koji je multi milioner... tja, to mi sve nekako nategnuto zvuci.

Moguce je da se u samom planiranju 9/11 naslo puno "negativaca" sa zajednickim interesom - moguce je i da u njima ima nekog ko ima veze sa USA oruzanom industrijom - ali u svakom slucaju mi najverovatnije zvuci da je plan ipak nastao od neke druge strane.

Meni realnije zvuči da oni svi rade zajedno i uspešno sarađuju. Svi znamo da kada je tako velika lova u pitanju nema granica i neprijateljstava. Meni se zapravo čini da se u stvarnom svetu, daleko od očiju javnosti, dešavaju mnogo neverovatnije i kompleksnije priče od onih koje gledamo u filmovima.

[ techtris @ 02.08.2007. 13:00 ] @
Citat:
kelja: Sad ce da se jave ovi 'trezveni', 'realisti', ili kako god... pa ce pitati GDE SU DOKAZI...

Nema tu dokaza. To je moj utisak, i naravno da može biti pogrešan.

Svako ima pravo da misli ono što želi. Samo sam ukazao na neke rupe u zvaničnoj priči, na stvari koje nisu logične. A verujem da ćemo se svi složiti da ih ima. Većina teorija zavere je i smišljena tako da skrene pažnju sa tih ozbiljnih pitanja.

Svi znamo da je iračko oružje za masovno uništenje bilo masna laž koja je služila kao opravdanje za irački rat. Sećate se onih neverovatnih skica iračkih kamiona koje je Kolin Pauel pokazivao u SB UN? Ako su lagali tada, zašto ne bi lagali pre i posle toga?

A da.... Project for the New American Century

Citat:
Section V of Rebuilding America's Defenses, entitled "Creating Tomorrow's Dominant Force", includes the sentence: "Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event––like a new Pearl Harbor"

[ kelja @ 02.08.2007. 13:04 ] @
Uh, sad sam se setio!
Ivane, sta kazes na ovo, hm... samoubistvo:

http://en.wikipedia.org/wiki/David_Kelly

kad vec pomenusmo Irak...
[ techtris @ 02.08.2007. 23:58 ] @
Nego, da se vratimo na teorije zavere.

Kako se srušila zgrada broj 7? Čak ni zvanično istraživanje NIST-a to ne može da objasni.

A tek izveštaji na BBC-u i CNN-u, u kojima novinari kažu da se zgrada 7 urušava sat vremena pre nego što se to zaista dogodilo.... pogreši čovek

http://www.jonesreport.com/articles/270207_bbc_lost_response.html

edit: Ispravka - pola sata, preciznije 26 minuta pre nego što se to zaista dogodilo.

Larry Silverstein, zakupac WTC

[Ovu poruku je menjao techtris dana 03.08.2007. u 01:41 GMT+1]
[ Marko Medojević @ 05.08.2007. 17:33 ] @
Jel ima neko subtitle za ovo? Mrzi me da ga pišem od nule, a treba mi hitno! Može i engleski.
[ HoT_Steppa @ 05.08.2007. 20:41 ] @
Jos uvek ne postoji ni engleski titl.
[ Marko Medojević @ 05.08.2007. 21:03 ] @
Nego šta mislite o onom podudaranju i astrološkoj vezi u prvom delu filma? Kada upoređuju datum rođenja i ostale podatke o Isusu sa predstavnicima drugih religija. Mislim da sve ono stoji, tj. proverio sam podatke na Internetu sa raznih sajtova i oni govore isto ( 25. decembar ... ...).
Vidim da to niko ovde ne pominje, a mislio sam da će probuditi najviše pažnje!
[ HoT_Steppa @ 05.08.2007. 21:58 ] @
Kod nas je popularno komentarisati film koji nisi ni odgledao.
[ techtris @ 05.08.2007. 22:08 ] @
Odličan tekst iz 2003.

Debunking Conspiracy Theorists Paranoid Fantasies About Sept 11 Distract From the Real Issues
http://www.ratical.org/ratvill...Judge/linkscopy/DCTPFA911.html

Još uvek mislite da su to sve zli teroristi sami smislili?
[ Marko Medojević @ 05.08.2007. 22:28 ] @
Znaš kako, mislim da je svakom sa IQ većim od 50 jasno da iza svih ovih ratova (Srbi VS Hrvati VS Muslimani, Šiti VS Suniti, SSSR VS Avganistan ... ... ) stoji zavera u kojoj profitiraju velike sile i njihovi vazali a ispašta nedužan narod na svim stranama. Kao sredstvo za manipulisanje masama skoro na svim stranama se koristi religija.
Stvarno ne znam šta da kažem za one koji misle da je NATO bombardovao srpski NAROD da bi ga spasao od Miloševića i da je na najgore moguće načine terorisao avganistanski i irački NAROD da bi ih oslobodio od islama.
[ su27killeryu @ 06.08.2007. 12:33 ] @
Sta znam vecina Amera koji bi mogli da odluce o tako necemu su Jevreji a poznato je da oni mnogo vole pare, tako da mi djeluje nemoguce da bi srusili svoj WTC koji je sam donosio brdo love da bi stekli pravo da napadnu Avganistan i Irak.

Kad vec ljudi to porede s Markalama mislim da bi vise gadjali neke crnacke ili kineske cetvrti i opet optuzili teroriste i dobili isti hype i "odobrenje" nacije da napadnu naftaske zemlje. Imao je Maddox jedan dobar text o tome, izguglajte :)
[ su27killeryu @ 06.08.2007. 12:35 ] @
Citat:
mare_bj: Znaš kako, mislim da je svakom sa IQ većim od 50 jasno da iza svih ovih ratova (Srbi VS Hrvati VS Muslimani, Šiti VS Suniti, SSSR VS Avganistan ... ... ) stoji zavera u kojoj profitiraju velike sile i njihovi vazali a ispašta nedužan narod na svim stranama. Kao sredstvo za manipulisanje masama skoro na svim stranama se koristi religija.
Stvarno ne znam šta da kažem za one koji misle da je NATO bombardovao srpski NAROD da bi ga spasao od Miloševića i da je na najgore moguće načine terorisao avganistanski i irački NAROD da bi ih oslobodio od islama.

Auf zapad bi mnogo mnogo vece koristi od nas imao da je Jugoslavija ostala cjelovita i da je Ante Markovic izvrsio reforme i da smo postepeno presli u kapitalizam, znaci oni su samo izgubili mnogo sto se ovo sve izdesavalo...jedini ko je profitirao su Albanci sa Kosovom ( u stvari nisu jos, ali po svemu sudeci hoce :/ ).
[ techtris @ 06.08.2007. 14:10 ] @
Citat:
su27killeryu: Sta znam vecina Amera koji bi mogli da odluce o tako necemu su Jevreji a poznato je da oni mnogo vole pare, tako da mi djeluje nemoguce da bi srusili svoj WTC koji je sam donosio brdo love da bi stekli pravo da napadnu Avganistan i Irak.

Kad vec ljudi to porede s Markalama mislim da bi vise gadjali neke crnacke ili kineske cetvrti i opet optuzili teroriste i dobili isti hype i "odobrenje" nacije da napadnu naftaske zemlje. Imao je Maddox jedan dobar text o tome, izguglajte

Ajde da ne širimo priču da ex-Yu prostore, ta priča je mnogo komplikovanija, i mislim da joj nije mesto ovde.

Mislim da ljudi propuštaju da vide "big picture" kada je 9/11 u pitanju. Glavna dobit ljudi koji su smislili 9/11 je u psihološkom smislu. Tek kada se to sagleda, treba posmatrati profit koji ostvaruje vojna i naftna industrija, ili direktnu finansijsku korist koju su ostvarili pojedinci poput vlasnika zakupa Silversteina.

Dakle, prema medijskoj brainwashing mašini, svemoćna Al-Kaida može da napadne Ameriku i na njenom tlu. Zbog toga, mora se uvesti Patriot Act (inače napisan pre 9/11) koji značajno smanjuje građanske slobode i donekle suspenduje ustav pod plaštom zaštite nacije od terorizma. Pošto se "Perl Harbur" koji je PNAC pomenuo desio (btw. obratite pažnju na potpisnike dokumenta Rebuilding America's Defenses), moguće je legalizovati mnoge stvari koje su pre 9/11 bile nezamislive. Neko će reći da je Bušova administracija samo iskoristila 9/11, ali kada vidite koliko puta je istraga protiv "terorista" sa vrha stopirana pre 9/11 sami ćete izvući određene zaključke.

Potpredsednik Dik Čejni je tog jutra imao direktnu kontrolu nad američkom vojskom
Citat:
Secretary of Transportation Norman Mineta was in the Presidential Emergency Operating Center with Vice President Cheney as Flight 77 approached Washington, D.C. On May 23, 2003 in front of the 9/11 Commission, Secretary Mineta testified:

"During the time that the airplane was coming in to the Pentagon, there was a young man who would come in and say to the Vice President, "The plane is 50 miles out." "The plane is 30 miles out." And when it got down to "the plane is 10 miles out," the young man also said to the Vice President, "Do the orders still stand?" And the Vice President turned and whipped his neck around and said, "Of course the orders still stand. Have you heard anything to the contrary?"

video
http://www.youtube.com/watch?v=bDfdOwt2v3Y

PS: Ova izjava Normana Minete je izostavljena iz završnog izveštaja komisije. Još jedna neverovatna slučajnost.

A šta tek reći za ovo, citat sa Wikipedije
Citat:
President George W. Bush, Vice President Dick Cheney, former President Bill Clinton, and former Vice President Al Gore all gave private testimony without oaths. President Bush and Vice President Cheney insisted on testifying together, while Clinton and Gore met with the panel separately. As the National Security Advisor, Condoleezza Rice was not required to testify under oath because the position of NSA is an advisory role, independent of authority over a bureaucracy and does not require confirmation by the Senate.

Toliko je očigledno da traje cover-up pa me prosto čudi kako ljudi mogu u startu da odmahnu rukom i prilepe etiketu teoretičara zavere svakome ko se usudi da postavi neka pitanja o zvaničnoj verziji. Pretpostavljam da je zbog toga što polaze od pogrešne pretpostavke da vlada ili određeni ljudi u vladi koji imaju veze sa interesima krupnog kapitala to nikada ne bi uradili, da bi tako ogromnu zaveru bilo nemoguće sakriti, da zakoni i ustav SAD štite građane, iako smo svedoci da se svakim danom nadležnosti predsednika i izvršne vlasti sve više povećavaju na štetu sudske i zakonodavne vlasti, i čuvenog ustava. Srećom, zahvaljujući internetu koji se ne može tako lako kontrolisati sve više ljudi postavlja pitanja, a čak i neki inženjeri i bivši FBI agenti nalaze probleme u zvaničnoj verziji.

[Ovu poruku je menjao techtris dana 06.08.2007. u 15:53 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 06.08.2007. 17:18 ] @
Citat:
su27killeryu: Auf zapad bi mnogo mnogo vece koristi od nas imao da je Jugoslavija ostala cjelovita i da je Ante Markovic izvrsio reforme i da smo postepeno presli u kapitalizam, znaci oni su samo izgubili mnogo sto se ovo sve izdesavalo...jedini ko je profitirao su Albanci sa Kosovom ( u stvari nisu jos, ali po svemu sudeci hoce :/ ).

Hmm, profitirali su oni koji su prodavali oruzje na ovim podrucjima novim stranama u sukobu (JNA je vec imala oruzje), onda profitirali su svi koji su odmah po pocetku privatizacije cekali da vrednost necega padne zbog rata. Sve domace firme i tajkuni su sitna riba u odnosu na ono sto su stranci kupili na tlu bivse Yu. Ono sto je jedino sigurno da ceka bilo koju zemlju koja je opustosena ratom je IZGRADNJA, a mi smo prodali sve vazne fabrike gradjevinskog materijala, sve cementare, celicane,...
Otkad su stranci kupili cementare, cement je poskupeo u maloprodaji 2 puta, a to direktno poskupljuje i cenu kvadrata.

Kao sto se i ovde glavna zarada vrtela oko vojne industrije, tako je i u svim americkim "intervencijama" takodje glavnu rec vodila vojna (RATNA) industrija. Koliko je amere kostala "intervencija" 1999. na Srbiju? kostala ju je 2 milijarde dolara dnevno x 77 dana|=... toliko vredi Sloba? Ne bih rekao. treba istrositi onu nagomilanu gvozdjuriju kojoj je i onako isticao rok trajanja. koliko kosta amere dekompozicija zastarelog oruzja? Mnogo vise nego da ga iskoriste. Zato, gde god vidis zgodno zariste, po mogucstvu medjuetnicko, ti raspiruj mrznju, obe strane ohrabruj da su one u pravu, dovedi situaciju do usijanja, a kad dodje kritican trenutak, stani na jednu stranu a drugu sravni sa zemljom. Kad ih ubijes, onda napravi bazu i vidi sta mozes da iskoristis na tom podrucju, nafta, droga, nije bitno. Primera je mnogo, ne bi stali u jedan post.
[ ppavlovic @ 06.08.2007. 20:05 ] @
Citat:

Jel ima neko subtitle za ovo? Mrzi me da ga pišem od nule, a treba mi hitno! Može i engleski.

Stici ce mi DVD preko torrenta za par sati pa (ako ima engleski titl) propusticu ga kroz SubRip. Bice okaceno kasnije na forum.
[ Marko Medojević @ 07.08.2007. 01:40 ] @
Citat:
ppavlovic: Stici ce mi DVD preko torrenta za par sati pa (ako ima engleski titl) propusticu ga kroz SubRip. Bice okaceno kasnije na forum.
U svakom slučaju hvala!
[ ppavlovic @ 07.08.2007. 02:38 ] @
Nazalost, zvanicni DVD nema titlove. :(

Srecno sa prevodjenjem! :(
[ JankoNIS @ 07.08.2007. 23:20 ] @
Meni film nece da radi. Imam obe verzije ali u plejeru (WM plejer i MV2 plejer) kaze da mu treba neki kodek i nigde ne daje informaciju koji je to kodek i nema update za njega. Savet?
[ Emil Ranc @ 07.08.2007. 23:47 ] @
Skini gomplayer, on pušta sve sa svojim kodecima (pa i ovaj film). Lep je i funkcionalan player, a i nije velik, oko pet mega.
[ JankoNIS @ 08.08.2007. 00:09 ] @
Radi, hvala.
[ HoT_Steppa @ 13.08.2007. 20:10 ] @
http://www.infowars.com/articl...ol_pays_student_informants.htm
http://www.workingforchange.com/article.cfm?itemid=13491
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_TIPS
http://www.politechbot.com/docs/tips.deleted.112002.html
[ HoT_Steppa @ 22.08.2007. 18:08 ] @
Evo ovde titlova za 1. 3. deo pise da rade na titlovima za 2. deo, u pitanju su engleski titlovi, pa ko je zainteresovan moze i da prevede na srpski.

http://sector.ynet.sk/zeitgeist-subtitles/
[ HoT_Steppa @ 29.08.2007. 19:19 ] @
stigao je i full engleski titl:

http://subscene.com/American-Zeitgeist/subtitles-69281.aspx
[ yellowsunshine @ 30.08.2007. 21:03 ] @
Zeitgeist je odličan film jer realno opisuje situaciju u svetu. Posebno bi naglasio prvi deo filma koju u suštini prikazuje samu srž manipulacije ljudima!
[ pyc @ 01.09.2007. 18:01 ] @
Do nisam pogledao Zeitgeist, nisam imao definitivno mišljenje o tome da li je 9/11 zaista zavera. Od kada sam odgledao film, totalno verujem da jeste i mislim da niko ništa ne može da govori o tom filmu, dok ga ne pogleda... A vidim da ovde ima ljudi koji "na 1" odbacuju mogućnost zavere. I da, jeste, zavera je neverovatno velikih razmera, i utoliko je teže poverovati da ona postoji, ali Zeitgeist iznosi neke zaista jake argumente. Ovo je veoma značajan dokumentarac i šteta je što ne postoji prevod na srpski, tako da mislim da ću se i time pozabaviti...

Što se tiče religije, meni je ta poenta jasna odavno, a manje-više, isto je i sa trećim delom filma...
[ Filip_B @ 01.09.2007. 18:32 ] @
Citat:
pyc: A vidim da ovde ima ljudi koji "na 1" odbacuju mogućnost zavere. I da, jeste, zavera je neverovatno velikih razmera, i utoliko je teže poverovati da ona postoji, ali Zeitgeist iznosi neke zaista jake argumente. Ovo je veoma značajan dokumentarac i šteta je što ne postoji prevod na srpski, tako da mislim da ću se i time pozabaviti...

Postoje dve vrste ljudi koji ne veruju u teoriju zavere, a to su:
- glupi ljudi
- oni koji žive od te zavere

Citat:
pyc:
Što se tiče religije, meni je ta poenta jasna odavno, a manje-više, isto je i sa trećim delom filma...

Mislim da je svakom sa bar 1% mozga jasna uloga religije u svim ratovima!
[ pyc @ 01.09.2007. 18:43 ] @
Meni uopšte nije jasno u kom su fazonu ljudi sa ovim "aj zaključavajte temu", ama ljudi retko koja tema ikad treba da bude zaključana, a pogotovo ne ovakva. Ako se nekom ne sviđa tema, široko mu polje, zdravo i doviđenja..... BTW, a mene ES nervira jer ne mogu da citiram poruku koja je bila dosta ranije u temi... ili ja ne znam kako...
[ ventura @ 01.09.2007. 19:31 ] @
Citat:
pyc: Do nisam pogledao Zeitgeist, nisam imao definitivno mišljenje o tome da li je 9/11 zaista zavera. Od kada sam odgledao film, totalno verujem da jeste i mislim da niko ništa ne može da govori o tom filmu, dok ga ne pogleda... A vidim da ovde ima ljudi koji "na 1" odbacuju mogućnost zavere. I da, jeste, zavera je neverovatno velikih razmera, i utoliko je teže poverovati da ona postoji, ali Zeitgeist iznosi neke zaista jake argumente. Ovo je veoma značajan dokumentarac i šteta je što ne postoji prevod na srpski, tako da mislim da ću se i time pozabaviti...

Da, iznose jake 'argumente' poput recimo:
1. Čovek može da leti (avionom)
2. Ptica leti
3. Čovek je isto što i ptica, i može da polaže jaja
[ techtris @ 01.09.2007. 19:59 ] @
Ne bih rekao da postoje samo dve grupe ljudi koji ne veruju u teorije zavere. Mnoštvo prilično inteligentnih ljudi ne veruje u njih. I kapiram zašto je tako - teorije zavere su na lošem glasu zato što su svakakve gluposti i fantazije proglašavane teorijama zavere. Ljudi karakterišu one koji veruju u teorije zavere kao geekove, ludake. Niko ne želi da bude u takvom društvu.

Ali, jako je pogrešno u startu odbacivati zaveru kao mogućnost. Posebno ako neke stvari pokazuju da je zavera u nekom slučaju vrlo verovatna, kada ima previše nerazjašnjenih i neverovatnih slučajnosti. To bi bilo kao da istražujete ubistvo, i imate tragove koje vode na jednu stranu, a vi uporno odbijate da gledate na tu stranu zato što vam je neverovatno čak i pomisliti da je počinilac taj na koga ukazuju tragovi. Ne možete da istražujete zločin počevši od motiva, već prvo prikupljate dokaze. Čovek sa predrasudama neće nikada biti dobar detektiv.

9/11 je prema zvaničnom objašnjenju teorija zavere - to je bila zavera 19 arapskih terorista. Zašto zvanično objašnjenje nije problematično za racionaliste? Zašto ga isto tako lako ne odbacuju kao svaku drugu teoriju zavere? Verovatno zbog nedovoljnog istraživanja slučaja, ali i viđenja sveta. Oni misle da jedna megasila ne bi imala nikakav razlog da to uradi, iako se ne radi o megasili, već o ljudima koji koriste to što su bliski vladajućim strukturama te megasile za uvećanje sopstvenog bogatstva. Vladari iz senke i moćni ljudi postoje u svakoj zemlji, pa čak i u SAD. Koliko samo u Srbiji ima tajkuna koji su vrlo uticajni? Nije to odlika samo nerazvijenih zemalja u tranziciji, iako je naravno za njih to nepisano pravilo.

Takođe, misli se da bi mnogo ljudi moralo biti uključeno u jednu tako veliku zaveru kakva je 9/11 i da će neko da progovori. Zapravo, mnogi ljudi koji pomažu da se zavera realizuje ne znaju u čemu učestvuju jer samo nekoliko ljudi u vrhu zavere zna čitav plan. Da onaj ko je to sve organizvao nije siguran da će biti miran 30 - 50 godina, ili makar dok ne ostvari svoje planove, ne bi ni ulazio u tu priču. Krupan kapital je u igri, neko se jakoooooo obogatio od 11. septembra, a to nije bio Osama Bin Laden. Zli ljudi nisu samo u pećinama u Avganistanu.

Zavere su činjenica, bilo ih je u istoriji i biće ih u budućnosti. Nije sve na ovom svetu zavera, ali nije moguće da baš ništa nije zavera.
[ ventura @ 01.09.2007. 20:32 ] @
There is no 9/11 conspiracy you morons.

I moja omiljena rečenica: "Watching this video is like being bukakked with stupid."
[ pyc @ 01.09.2007. 23:18 ] @
Citat:
ventura: Da, iznose jake 'argumente' poput recimo:
1. Čovek može da leti (avionom)
2. Ptica leti
3. Čovek je isto što i ptica, i može da polaže jaja

Izvini, ali ja ne znam o čemu ti pričaš, jel toga ima u filmu ili je to neka tvoja ironična konstrukcija?

Šta ćemo sa činjenicom da nema ostataka aviona koji je pao na Pentagon? Šta ćemo sa tim da nema ostataka ni drugog aviona koji je pao u poljanu? A ranije objavljivanje pada 3. zgrade na BBC-u? I zašto je ona uopšte pala? Zbog požara? Šta ćemo sa tim da ne žele da puste snimak pada aviona na Pentagon koji je 1000% snimljen, ako je bio. Zašto ga lepo ne prikažu i ne skinu sa vrata milione nabeđenih da je u pitanju konspiracija? Šta ćemo sa izjavom samog inženjera koji je radio na konstrukciji WTC-a da je moguće da u njega udari i više aviona a da se kompletno ne sruši? Što se nije onda isto srušio i bedni CK u bombardovanju '99e koji je pogođen ako se ne varam sa najmanje 5 projektila? Kakve su to eksplozije snimljene neposredno pred totalno urušavanje WTC-a? A eksplozije u podrumu? I konačno, moje pitanje je: da li je sam Zeitgeist laž? To su pitanja koja mene muče, a pokušaj samo na brzinu da me razuveriš i otvoriš oči...

Sada ću da budem i samo malo i ličan... nadam se da mi ne zameraš. Na ovom forumu si odavno, čitajući tvoje postove već godinama, mislim da sam jednom prilikom naleteo na postove gde pišeš o tome kako super zarađuješ na nekoj američkoj berzi (ispravi me ako grešim, ali mi reci i ako sam blizu istine). Elem, poenta je da si uspeo da se ugnjezdiš u sistem i da ti ništa ne fali, da živiš jako dobro. Ako je to tako, onda vrlo dobro potpadaš pod "one koji žive od te zavere", što malopre neko lepo reče... I zašto bi se ti, na kraju krajeva, bavio rušenjem sistema, sam sebi kopao rupu?...

Stranica koju si naveo u prethodnoj poruci je blago rečeno smešna u poređenju sa projektom kakav je Zeitgeist, i uopšte neću dalje da je komentarišem. Sam stil je dovoljan da tu stranicu diskvalifikujem. Kakve su ono gluposti sa presavijenim novčanicama dolara?
[ SASA M. @ 02.09.2007. 09:58 ] @
O.T. Za citiranje ranijih poruka: Mislim da moras da odes na tu stranicu i na toj stranici odaberes "odgovori na temu". Nadam se da sam te dobro razumeo. Mislim da je ovo sto ne mozes direktno da citiras, jos jedna zavera. Organizovana od strane ES-a :)
[ pyc @ 02.09.2007. 10:06 ] @
e pa nije tako, evo ja sam sad na odgovarajućoj stranici stisnuo odgovori i ne mogu da citiram to što hoću...
[ ventura @ 02.09.2007. 11:04 ] @
Citat:
pyc
Šta ćemo sa činjenicom da nema ostataka aviona koji je pao na Pentagon?

Molim?

A recimo dva avionska motora, skoro nedirnut stajni trap, gomila metala i avionskih delova su sigurno donešeni naknadno par minuta nakon udara...

Citat:
pyc:
Šta ćemo sa tim da ne žele da puste snimak pada aviona na Pentagon koji je 1000% snimljen, ako je bio. Zašto ga lepo ne prikažu i ne skinu sa vrata milione nabeđenih da je u pitanju konspiracija?

Pa ja sam video taj snimak baš dosta puta, i sasvim se lepo vidi avion kako udara u Pentagon. To što taj snimak nećeš videti u conspiracy filmovima, to je druga stvar.

Citat:
pyc:
ćemo sa izjavom samog inženjera koji je radio na konstrukciji WTC-a da je moguće da u njega udari i više aviona a da se kompletno ne sruši?

Šta ćemo sa izjavama belog maga iz Nedeljnog Telegrafa koji je najavljivao smak sveta nekoliko puta?

Citat:
pyc:
Što se nije onda isto srušio i bedni CK u bombardovanju '99e koji je pogođen ako se ne varam sa najmanje 5 projektila? Kakve su to eksplozije snimljene neposredno pred totalno urušavanje WTC-a?

Ne znam sa koliko je projektila pogođen CK, ali ali tu imaš dve mnogo bitne začkoljice:
1. CK je napravljen od betona, a ne od čelične konstrukcije;
2. CK su pogodile rakete sa eksplozivom, a ne avioni sa tonama goriva u sebi.

Ako se da primetiti WTC kule nisu pale kao posledica udara, jer bi u tom slučaju morale da se sruše istog trenutka kad je avion udario u njih, ili odmah par sekundi neposredno nakon toga, a umesto toga kule su stajale više od sat vremena nakon toga, što znači da je uzrok rušenja vatra a ne udar. I da, zaboravio si da kažeš onaj čuveni deo, da se čelik topi na oko 2000 stepeni, a kerozin gori na samo 850 stepeni... E pa čelik ne mora da se istopi u tečnost da bi se zgrada srušila, on izgubi svoja fizička svojstva mnogo pre nego što se pretvori u tečnost.

Citat:
pyc:
Ako je to tako, onda vrlo dobro potpadaš pod "one koji žive od te zavere"

Odgovor na ovo se nalazi u pasusu ispod sledećeg citata:

Citat:
pyc:
Stranica koju si naveo u prethodnoj poruci je blago rečeno smešna u poređenju sa projektom kakav je Zeitgeist, i uopšte neću dalje da je komentarišem. Sam stil je dovoljan da tu stranicu diskvalifikujem. Kakve su ono gluposti sa presavijenim novčanicama dolara?

Gluposti sa presavijanjem novčanice dolara je Maddoxov pokušaj da vam na plastičan način objasni da ste vi koji verujete u te zavere mentalno retardirani i maloumni idioti koji nam samo troše kiseonik na ovoj planeti.

[ tosa @ 02.09.2007. 12:43 ] @
...i Buš je dobar i pametan vođa :)
[ Ivan Dimkovic @ 02.09.2007. 12:52 ] @
Mesati Busha sa pritupom pricom o celiku i 2000 stepeni je besmislica.
[ tosa @ 02.09.2007. 13:16 ] @
Kao i komentarisanje kada ne razumeš suštinu poruke.
[ techtris @ 02.09.2007. 14:44 ] @
Citat:
ventura:A recimo dva avionska motora, skoro nedirnut stajni trap, gomila metala i avionskih delova su sigurno donešeni naknadno par minuta nakon udara...

Pa ja sam video taj snimak baš dosta puta, i sasvim se lepo vidi avion kako udara u Pentagon. To što taj snimak nećeš videti u conspiracy filmovima, to je druga stvar.

Tvrdnja da se nešto na tom snimku lepo vidi je obična glupost, pošto sam ga video. Pentagon je pun sigurnosnih kamera. Zašto ne prikažu jasan snimak, a ne onaj mutni sa malim framerate-om iz ugla koji više skriva nego što otkriva? Postoji nekoliko konfiskovanih snimaka sa kamera na zgradama oko Pentagona koje FBI odbija da pusti u javnost. Zbog čega?

Uostalom, gde su snimci sa bezbednosnih kamera na aerodromima? Teroristi nisu bili na listama putnika, kako su se ukrcali? Tvrdi se da su prošli redovnu proceduru za ukrcavanje, osim ako nisu duhovi morali bi biti zabeleženi na sigurnosim kamerama.

Koliko je ono beše terorista bilo živo posle napada - sedam? Ah, dobro, pomislićeš - FBI je pogrešio, moguće da je nekome ukraden identitet, ali zbog čega onda lista terorista nije promenjena? Ali najveće iznenađenje čeka te na sajtu FBI-a gde u poternici za Bin Ladenom ne stoji da je glavni osumnjičeni za 11. septembar. Zašto? Nemaju čvrste dokaze, po priznanju šefa FBI-a.

Citat:
ventura:Ako se da primetiti WTC kule nisu pale kao posledica udara, jer bi u tom slučaju morale da se sruše istog trenutka kad je avion udario u njih, ili odmah par sekundi neposredno nakon toga, a umesto toga kule su stajale više od sat vremena nakon toga, što znači da je uzrok rušenja vatra a ne udar. I da, zaboravio si da kažeš onaj čuveni deo, da se čelik topi na oko 2000 stepeni, a kerozin gori na samo 850 stepeni... E pa čelik ne mora da se istopi u tečnost da bi se zgrada srušila, on izgubi svoja fizička svojstva mnogo pre nego što se pretvori u tečnost.

Tri zgrade sa čeličnom konstrukcijom su se potpuno srušile pre svega zbog vatre u istom danu u roku od nekoliko sati iako se to nikada ranije i nikada posle toga nije desilo. Znam, reći ćeš da avion nikada nije uradio punom brzinom u zgrade. Ali srušila se još jedna. U zgradu 7 nije udario avion, bila je oštećena, ali da padne onako pravilno, gotovo brzinom slobodnog pada samo od požara.... teško.

Odakle energija za mrvljenje donjih spratova južne kule (bez ikakvog otpora strukture), katapultiranje krupnijeg šuta i pulverizaciju u vazduhu? NIST-ov model analizira gubitak statike i tu staje. Nema zvaničnog objašnjenja za onako rapidno rušenje ni posle šest godina. A da ne pominjemo da zgrada 7 još uvek nije obrađena.

U krajnjoj liniji, nije ni bitno dokazati da su zgrade bile minirane da bi se dokazala zavera.
Evo jednog ozbiljnog projekta koji se bavi arhiviranjem tekstova iz mainstream medija i ne sadrži teorije zavere.
http://www.cooperativeresearch...roject.jsp?project=911_project

Dovoljno je pogledati timeline o načinu na koji su "teroristi" dobijali sertifikate u školama letenja, njihovim letačkim sposobnostima, pa onda pročitati svedočanstva ljudi koji su ih viđali koja govore o tome da njihovo ponašanje uopšte nije ličilo na ponašanje grupe fanatičnih muslimana koji se u tajnosti pripremaju da ponize SAD (opijali su se, drogirali i posećivali striptiz barove, a Muhamed Ata je čak najavio napad službenici ministarstva poljoprivrede od koje je tražio kredit).

Onda se baci pogled na svedočenja FBI agenata o opstrukcijama istraga o Bin Ladenu i "teroristima". Nekim agentima je zabranjeno da se pojave pred komisijom, a svedočenja onih koji su govorili o tome su ili izbačena iz finalnog izveštaja ili značajno skraćena.

Pa se malo pogleda šta je data mining program "Able Danger", pa se onda pročita o put opcijama na UA i AA pre 9/11, pa se vidi da je postojao nenormalno veliki broj transakcija kreditnim karticama u minutima pre i za vreme napada i to gle čuda baš na serverima koji su uništeni u WTC (nemačka kompanija je kasnije uspela da uradi delimičan data recovery), pa se onda pročita da je vojska kasnije priznala da je 11. septembra u vreme napada organizovala četiri simultane vojne vežbe (war games) - od toga bar jedna sa naletima pravih letelica i bar jedna koja nije prekidana čak i kada su avioni udarili u kule, pa se zapitaš šta traži FEMA u Njujorku 10. septembra..... i tako može do sutra.

Onda recimo, možeš da saznaš da je tehnologija za kvalitetan voice morfing bila dostupna 1999.
http://www.washingtonpost.com/...ational/dotmil/arkin020199.htm
E sad.... bilo bi zanimljivo saznati da li je 2001. mogla da radi u realnom vremenu. To bih recimo pitao tvorce softvera na sudu da sam advokat. To bi moglo biti veoma bitno za razumevanje "dokaza" o telefonskim pozivima koji su prezentirani javnosti.

Zvanična komisija nije istraživala finansijske malverzacije neposredno pre napada zato što prema njihovim rečima nisu imale veze sa Bin Ladenom. Sa kim su onda imali veze? Na to nisu odgovorili.

To da nisu očekivali da bi teroristi mogli avionima da napadnu zgrade je takođe najobičnija laž. Vojne vežbe sa takvim scenariom (i konkretnim metama Pentagon, WTC....) su se odigravale dve godine pre napada.

Sve ovo nisu urbane legende, to su nepobitne činjenice. Samo malo vremena se odvoji i vidi se da nešto krupno smrdi u zvaničnoj priči.

Pa se pogleda http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Northwoods
i vidi se da ideje o false flag teroru protiv sopstvenog stanovništva nisu strane ministarstvu odbrane SAD. Itekako su ih planirali u prošlosti.

Citat:
ventura:
Gluposti sa presavijanjem novčanice dolara je Maddoxov pokušaj da vam na plastičan način objasni da ste vi koji verujete u te zavere mentalno retardirani i maloumni idioti koji nam samo troše kiseonik na ovoj planeti.

Obično izbegavam da polemišem sa ljudima koji paušalno nazivaju sve ljude sa nekim uverenjem mentalno retardiranim, maloumnim idiotima jer to više govori o onome ko tako nešto napiše, ali moram da pitam - ko je sad ispao glup u društvu? I šta ako se ispostavi da si ipak ti taj koji nije u pravu?
[ pyc @ 02.09.2007. 15:06 ] @
Šta je sa ovim ES-om sada ne mogu ni normalno da quotujem... nije bitno...

2 Ventura:
Ako misliš na ovaj snimak: http://www.youtube.com/watch?v=RPoYiOZe61M, meni on nije dovoljan da me uveri da je uleteo avion u Pentagon, iako se vide neki obrisi. Sem toga, zašto je frame rate toliko loš? ... Možda je neko to i docrtao ručno. Bolje pogledaj ovo: http://www.youtube.com/watch?v=POInxw0Id_E
Što se tiče avionskih delova, da, možda su i doneseni.

"Šta ćemo sa izjavama belog maga iz Nedeljnog Telegrafa koji je najavljivao smak sveta nekoliko puta?"
Ma sa kime se ti grudvaš?? :))

"Gluposti sa presavijanjem novčanice dolara je Maddoxov pokušaj da vam na plastičan način objasni da ste vi koji verujete u te zavere mentalno retardirani i maloumni idioti koji nam samo troše kiseonik na ovoj planeti."
Ne, ja sam od onih koji ne veruje u te gluposti sa presavijanjem novčanica. Šta sada?
[ pajaja @ 02.09.2007. 15:36 ] @
Citat:
Meni uopšte nije jasno u kom su fazonu ljudi sa ovim "aj zaključavajte temu", ama ljudi retko koja tema ikad treba da bude zaključana, a pogotovo ne ovakva. Ako se nekom ne sviđa tema, široko mu polje, zdravo i doviđenja.....
Kada predju neke granice zdravog ukusa treba da budu zakljucane.

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 02.09.2007. u 16:47 GMT+1]