[ Pneos @ 28.07.2007. 15:00 ] @
Pre par dana u Srbiji sreo sam jednog starog i dobrog prijatelja. Bilo mi je malo cudno da nosi laptop u ruci i odemo mi tako u jedan splav. Pricamo ti mi i na kraju, posto vidim da se prilicno razbacuje, pitam ga sta radi. Isprva nisam hteo da nacinjem tu temu jer znamda je imao puo problema sa poslom i da je svastario.

Kaze on meni da lihvari, zivi covek od kamete. Prodajom nekog imanja u CG (vikendica na dobrom mestu) uzeo je oko 100,000 evra i sve ih orocio. I to mu dodje oko 600 evra mesecno. Vidim da se prilicno edukovao u medjuvremenu, kupio je i laptop, upisao kurs nemackog (engleski vec zna). Jos malo pa ce i da se zeni, kaze sad ima para za zenu i decu.

Great !
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 15:19 ] @
Ništa čudno. U pitanju je verovatno jedan od najstarijih zanata na svetu.
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 15:23 ] @
Ovo bi pre trebalo da bude u "Želje, čestitke & pozdravi"
[ Fuzz @ 28.07.2007. 15:28 ] @
Mozda je imam pogresnu definiciju lihvarenja, ali za mene je ono sinonim zelenasenju. Znaci davanje novca ljudima u nuzdi pod nerealno visokim kamatama. U ovom slucaju je covek jednostavno orocio pare u banci i to je to. Jednako tako je mogao i kupiti stanove pa ih iznajmljivati ili slicno. E sad da li je neki pojedinac zadovoljan u zivotu ne radeci nista, to je vec drugo pitanje.
[ Pneos @ 28.07.2007. 15:29 ] @
ma to rade i ovde u Italiji. Ne znam nikoga konkretno, ali sta moze da znaci u 11h pun grad ljudi i kola. Mislim da su an godisnjem, zapalili bi negde. Kladim se sada da ih 70% lihvari a satro pricaju da nesto rade...
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 15:31 ] @
Hm... i ja sam razumeo kao Fuzz. Sad kad sam ponovo pročitao, vidim da je autor pogrešno naslovio temu. Lihvarenje nema nikakve veze sa oročavanjem para u banci. Da li će neko da stavi novac u banku (mali prinos, ali siguran) ili u neki investicioni fond i sl (veliki prinos, ali ne tako siguran) je njegova stvar.
Lihvarenje bi bilo (ako sam dobro shvatio) da on pozjamljuje od banke i da nešto što on dobije za 100€ tebi prodaje za 120€, a zadržava ostatak za sebe.
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 15:41 ] @
Zaista, Pneos, koja je svrha ove teme?

Koliko sam ja skontao iz dosad napisanog, tvoj prijatelj je odlučio da iskoristi priliku koja mu se ukazala i nadoknadi izgubljeno vreme, tj. da uloži u svoje obrazovanje i zasnuje porodicu. Slutim da će čim se malo 'skrasi' da krene da radi nešto "konkretnije" (ili je možda bolje reći društveno prihvatljivije). Uostalom, ja ne vidim problem u lihvarenju, to je po mom mišljenju posao kao i svaki drugi. Moralnije je od trgovine polovnim automobilima, to tvrdim
[ Pneos @ 28.07.2007. 15:45 ] @
ako zaista ne vidis problem u lihvarenju, zasto onda pak mislis da ce naci nesto "drustveno prihvatljivije" ?
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 15:49 ] @
Zato što sam svestan da moje mišljenje ne deli dobar deo ljudi sa ovih prostora. A tvoj prijatelj će verovatno vremenom podleći pritisku okoline.

Btw, pročitaj poslednju rečenicu iz moje prethodne poruke, interesuje me tvoj stav po tom pitanju.
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 15:53 ] @
Razume li neko ovde da držanje para u banci nije lihvarenje i da u tome (držanju para u banci) nema ništa nemoralno?! Pa to su njegove pare i može da radi s njima šta hoće. Ako nije dovoljno siguran da ih ulaže u privatan biznis, ili u neki fond visokog rizika i treba da ih stavi u banku. Stvarno, koji je smisao ove teme?
[ Pneos @ 28.07.2007. 15:54 ] @
U veze trgovine polovnim automobilima ?

Ja mislim da sam negde vec izneo stav. Mislim, sta konkretno mislis da je tu nemoralno ?
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 15:57 ] @
Što se tiče polovnih automobila - skidanje kilometraže, lažiranje dokumentacije/papira, priče kako auto nije nikada bio udaran, kako ga je vozila samo baba do crkve i nazad...
[ Pneos @ 28.07.2007. 15:59 ] @
hm, pa to je stara prica.

Dakle po meni ta prica ima dve strane. jedna je zelja srpskih kupaca da dobiju dobar auto za isti novac kao u Nemackoj, a druga prica je da ovi sto uvoze (ja to NE radim) uspeju da budu konkurenti sa cenom.

Mislim da kupac pre nego sto izbroji suske treba dobro da pogleda sta uzima. Mozda nadje slucajno i Bibliju (vozio ga pop do crkve i nazad).
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 16:01 ] @
A šta nije? Vraćanje kilometraže, razvlačenje olupina, nemenjanje korišćenih airbagova, prodavanje priča poput 'baba/kuma ga vozila'... you name it. Dok kod zelenaša odmah znaš na čemu si, do najsitnijih detalja. Ako oni nisu transparentni ja onda stvarno ne znam ko jeste.

Edit: Miroslav ti je već sve rekao.

A sad, zašto ti imaš problem sa ovim drugim?
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 16:04 ] @
Može da ga gleda do sutra, neće biti siguran za kilometražu. I eksperti ne mogu sa sigurnošću da utvrde koliko je vraćeno. To je pravo lihvarenje, kad prodaješ za skupe pare nešto što košta manje, a ne oročavanje para u banci. Ili je onda lihvar svako sa tekućim računom i kreditnom karticom (pošto je to isto bankarska usluga kao i oročavanje novca)?
[ Pneos @ 28.07.2007. 16:04 ] @
Dakle, ja nisam niciji advokat, ali stvari stoje ovako.

98% posto auta koji iz EU dodju na nase pijace su udarani. Zasto ? Pa jednostavno ne radi se tu ni okakvoj zlobi ili podmetanju vec drukcije E IDE. Ko ne veruje neka uporedi cene sa nase pijace i Nemacke za slicne aute. Cene su iste ! Kako je to moguce kada nasi treba da plate carinu, prevoz i dr ?

E pa moguce je. Vidite da je moguce.
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 16:10 ] @
Šta to znači ne ide? Znači li "ja ne mogu da zaradim, ako nekog ne prevarim"? A što se tiču cena, nisu iste. Takvi automobili u inostranstvu (sa velikom kilometražom, udarani) su daleko jeftiniji. U Austriji npr. ako nekom zatajiš prilikom prodaje da je automobil bio udaran i slično, si posle naj**** ako se otkrije.
[ Pneos @ 28.07.2007. 16:20 ] @
jao sve si pogresno shvatio.

Prvo, kada je auto u Italiji udaren onda njegova steta bude procenjena na tri puta vise nego u Srbiji i to je jedini nacin da se na kraju sve to izjednaci. Primer.

Auto A u Italiji kosta 6000 evra.
On se spuca, steta bude 2,500 evra.
Italijan ga proda Srbinu za 3000 evra i sve je OK.

Brat Srbin peva jer:

Carina ce ga izaci 1200, put 400 i majstor 800, a auto ce na kraju nuditi za bar 6000 evra.

Druga prica, auto nije udaren Italijan ga proda za 5,500. Hoces ga ti kupiti za 7100 u Srbiji ???

E to je puno, a ovaj je udaran, e pa sta sad ?

Jel ima jos sta nejasno ili...

[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 16:27 ] @
Je l' tebi jasno da nije isto "neudaran, za 6000€" i "udaran i ko-zna-kako krpljen, za 6000€"? Ili treba da nacrtam?
[ Pneos @ 28.07.2007. 16:33 ] @
NEMA neudaran. NEMA. Pusti ti sta prica trgovac.

Pa nije valjda da verujes trgovcima, haha, quanti anni ai ?
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 16:34 ] @
Meni je i dalje nejasno šta pokretač teme ima protiv zelenaš[enj]a.

Inače, interesantno je to da oni koji se bave istinski prljavim poslovima (poput ovde spomenutog vaskrsavanja automobila i prodavanja kao babinih/kuminih mezimaca:) gotovo uvek pronalaze jadne izgovore za svoje radnje i/ili popreko gledaju na one koji se bave daleko moralnijim poslovima od njih samih. Da li to spada u one tzv. 'psihološke odbrambene metode' ili šta?
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 16:39 ] @
Još jednom da pomenem da oročavanje novca u banci da bi se živelo od kamate nije ni zelenašenje ni lihvarenje.

@Pneos
Ja bih rado dao 7100€ za neudaran kad bi takav postojao i kad bih mogao da budem siguran u to. Ovako postoje oni koji su vraćani i udarani za 6000€ i oni koji su vraćani i udarani za 7000€. Razlika između ta dva je u tome što su oni prvi malo manje pohlepni.
Dok ti tvrdiš da je "pošteno" da on meni uvali udaran kao čist, jer eto, mora i on od nečega da živi.
[ Pneos @ 28.07.2007. 16:44 ] @
nemam nista protiv zelenasenja. Zivljenje od kamate je zelenasenje na finjaka. Placas procenat banci, ali te ne boli glava banka sve misli.

Zivot nije jednako fer prema svima.

[ Srđan Pavlović @ 28.07.2007. 16:45 ] @
Potpuno legalno i nista nemoralno. On dao banci velik jednokratan iznos od kojeg banka
ima koristi, a banka mu vraca visekratne sitne iznose od kojih on ima koristi.
Nista nemoralno. Sasvim OK. Covek je resio svoje finansije, i sada moze da se
posveti necemu sto je njemu bitno jer ne mora da misli na novac.
(nemojte zaboraviti da tih 100.000 evra nisu neaktivni u banci, vec banka
posluje sa njima i tako stice dodatni kapital). Znaci, obe strane imaju korist.
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 16:50 ] @
Dakle, ovo su ipak bili samo pozdravi starom prijatelju iz matice :) U početku mi je tema više mirisala na žalopojku, ali izgleda da sam se prevario.

Naravno da život nije fer po defaultu. Život je ono što napraviš od njega.
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 16:51 ] @
@Kernel-1

Bogu hvala da konačno neko razume ono što bi trebalo da je svima jasno.

@Pneos

Kanda si ti malo ljubomoran? Oročavanje novca nije nikakvo zelenaštvo na finjaka, šta god da to bilo. Ti si dao veliki iznos banci da ona raspolaže s njime, što je logično budući da banka (bar bi trebalo ako je dobra) zapošljava vrhunske stručnjake koji će da se brinu o tvom novcu. Ti imaš zaradu, banka takođe + možeš da raskineš ugovor ako ti se ne sviđa (uz plaćanje penala). Nisu svi eksperti za ulaganje i razvoj biznisa, niti vidim zašto bi morali da budu. Zbog toga postoje banke, investicioni fondovi, privatni penzioni fondovi, osiguranja, itd.
[ Pneos @ 28.07.2007. 16:55 ] @
Ko nije gresan neka prvi baci kamen.
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 16:57 ] @
Pa reci odmah onda, a ne tamo-vamo k'o kiša oko Kragujevca. Svi bi voleli da imamo 100k€ u banci.
[ Pneos @ 28.07.2007. 17:00 ] @
Ali zasto to nije drustveno prihvatljivo ?

Jeli u pitanju neka nevidljiva dogma ili pak zavist mase koja mora da se kuva u autobusu i strepi od sefa, dok njega liboracku za SVE.
[ Ivan Dimkovic @ 28.07.2007. 17:10 ] @
Citat:
Pneos
Kaze on meni da lihvari, zivi covek od kamete. Prodajom nekog imanja u CG (vikendica na dobrom mestu) uzeo je oko 100,000 evra i sve ih orocio. I to mu dodje oko 600 evra mesecno. Vidim da se prilicno edukovao u medjuvremenu, kupio je i laptop, upisao kurs nemackog (engleski vec zna). Jos malo pa ce i da se zeni, kaze sad ima para za zenu i decu.

100 hiljada EUR, sa 600 EUR mesecne kamate je 7.2% profita godisnje.

O kakvom "lihvarenju" ti pricas - to je ulaganje sa relativno niskim rizikom - pa na najcistiju osiguranju stednju u EUR mozes postici 5% godisnje.

To sta taj covek radi je najobicnije ulaganje novca, i to sa relativno malim prihodom kakvi su sve moguci - da ulaze sa malo vise rizicnim portfoliom bez osiguranja od gubitka imao bi 1500-2000 EUR mesecno, a ako je jos hrabriji i 3000-4000 samo bi to verovatno variralo od meseca do meseca, a nekad bi i padalo.

Lihvarenje bi bilo pozajmiti nekom novac za 30% godisnje kamate, sto rade mnogi davaoci "mikrokredita" siromasnim ljudima - ovo je vrlo uobicajeni nacin da svoje pare cuvas od propadanja.
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 17:11 ] @
Ko je rekao da to nije društveno prihvatljivo? Šta nekog "boli" kako ja zarađujem pare, ako pri tom ne kršim nikakav zakon? Taj tvoj drug nije u nekakvoj povlašćenoj poziciji. Svako može da ode u banku i oroči novac.
[ Shadowed @ 28.07.2007. 17:21 ] @
Pneos, u kojoj je banci orocio. Fina je to kamata od 7.2%. Pogotovo ako vec moze svakog meseca da podize.

Citat:
Davor Vlajkovic: Naravno da život nije fer po defaultu. Život je ono što napraviš od njega.

Paa, kada bi ova druga recenica bila tacna, onda bi bio fer.
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 18:39 ] @
Citat:
Pneos: Ali zasto to nije drustveno prihvatljivo ?

Jeli u pitanju neka nevidljiva dogma ili pak zavist mase koja mora da se kuva u autobusu i strepi od sefa, dok njega liboracku za SVE.

Istina je da zelenašenje mahom nailazi na negativnu percepciju kod nas. Delom iz zavisti, delom i zbog toga što mi kao društvo nemamo dugačku istoriju kapitalizma, pa samim tim ni istinski kapitalističkog načina razmišljanja. Zato ne treba da čudi da se i dan-danas ovde neretko popreko gledaju ljudi koji bi da naplate svoje usluge, bilo da je reč o pozajmljivanju novca uz kamatu, popravci televizora ili web developmentu. A ni Italija nije daleko, ona se polako ali sigurno vraća komunističkim korenima...

U takvoj sredini, dobrano začinjenoj emocijama koje su obavezan sastavni deo priče o prinuđenosti na pozajmljivanje para od imućnijih, ne možeš da očekuješ da knjiški primer kapitalističkog ponašanja nailazi na razumevanje i odobravanje od strane ljudi koji su primorani na to. Dok je, sa druge strane, robnonovčana razmena opšteprihvaćena, samo je roba vremenom promenila oblik - pa tako od bolesnih magaraca dođosmo do "spucanih, a babinih" polovnih automobila ;)

Citat:
Shadowed: Paa, kada bi ova druga recenica bila tacna, onda bi bio fer.

Pitanje je kako gledaš na to. Ja sam pristalica teorije da je svako kovač svoje sreće. Sa tog gledišta život je fer, jer ti daje dovoljno mogućnosti da uradiš nešto smisleno sa istim. I tu nema mesta za kukanje u stilu "on ima, a ja nemam"...
[ Shadowed @ 28.07.2007. 19:01 ] @
Ne samo sto nemam o istoriju kapitalizma vec imamo istoriju antikapitalizma.

Sto se zivota tice, slazem se ja da je svako kovac dela svoje srece jer postoje i spoljni uticaji koji se ne mogu kontrolisati.
[ commissar @ 28.07.2007. 19:35 ] @
Mrzi me da citam, da li je covek zelenas ili je ulozio lovu u banku i ubira kamatu? U cemu je poenta?
[ DjoleReject @ 28.07.2007. 19:38 ] @
Lik vara banku svojim zelenasenjem :) Oni pomocu njegovih 100 000 zelenase zaradjujuci 3000 mesecno, a on je negativac u prici.
[ Pneos @ 28.07.2007. 20:08 ] @
ne, kamate banke su vece kada ona pozajmljuje. Ali bitno je da se obrce.
[ Miroslav Jeftić @ 28.07.2007. 20:45 ] @
Citat:
commissar: Mrzi me da citam, da li je covek zelenas ili je ulozio lovu u banku i ubira kamatu? U cemu je poenta?

Uložio je u banku i ubira kamatu, ali je nekima to = zelenašenju. Kako i zašto, ni milicija ne zna.
[ Vladokv @ 28.07.2007. 20:47 ] @
A šta predlažete? Bili bi ste srećni da nabije pare u slamaricu? I koja poenta para u slamarici kada u slamarici ničemu ne služe?
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 21:15 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Uložio je u banku i ubira kamatu, ali je nekima to = zelenašenju. Kako i zašto, ni milicija ne zna.

Welcome to MadZone
[ Buum @ 28.07.2007. 22:13 ] @
Molim moderatore da promene naslov teme. Miroslav je već 100 puta lepo odbjasnio da štednja novca u banci nema nikakve veze sa zelenašenjem.

štednja = držanje novca u banci

lihvarenje = zelenašenje, odnosno pozajmljivanje novca drugima uz nerealno visoku kamatu koja najčešće dovodi do dužničkog ropstva

Vrlo je glupo kad se ljudi razbacuju terminima o čijem značenju nemaju pojma, a još gore je ako moderatorski tim to toleriše.

Unapred zahvalan,
Buum
[ Lesli Eldridz @ 28.07.2007. 22:34 ] @
Citat:
Pneos: Ali zasto to nije drustveno prihvatljivo ?

Tacno. Stalno pojedini na silu guraju taj stav, ne samo na forumima, nego i sire, po dnevnim listovima itd, da je onaj ko zivi tako od kamate, ili od izdavanja nekretnina, neki lenjivac, lezilebovic, parazit, sta li. Zasto nije drustveno prihvatljivo ziveti od kamate ili od kirija? To je zanimanje koje je postojalo od kad je sveta i veka, i kakav je to totalitarizam pljuvati po ljudima koji tako zive i na silu ih primoravati da zive drugacije? I zasto nekome ne bi bio smisao zivota da zivi od kamate ili kirija, i da onda razvija sebe, cita knjige, uci jezike itd, kao sto radi taj baja. Ne mora cak ni to, ako hoce sve pare neka propije, njegove su, sta je koga briga, sve dok mu ne placa racune.

Ja mislim da je to najobicnija zavist, kao sto si opisao, i nista drugo. Pa sta da radis, neko mora i da rmba da bi ovaj drugi mogao da uzima te kamate ili kirije i zivi od njih, tako to ide.
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 22:34 ] @
Gorane, ja sam namerno koristio termin zelenašenje vodeći se naslovom i tokom diskusije, a ne obazirajući se mnogo na konkretnu situaciju koja je objašnjena u prvoj poruci u ovoj temi. Dotakli smo se teme moralnosti pozajmljivanja novca uz kamatu i na to nadovezali pričom o dilerima automobila sa namerom da napravimo neko poređenje...

Ja ovde na MZ ne vidim potrebu za držanjem za svako napisano slovo po svaku cenu, ipak nismo u toj meri ograničeni na određene oblasti kao na ostatku ES-a. Ako ti je to zasmetalo, primi moje izvinjenje. A ako imaš predlog za novi naslov teme, napiši to ovde.

Pozdrav
[ Milan Jovanovic @ 28.07.2007. 22:55 ] @
Citat:
commissar: Mrzi me da citam, da li je covek zelenas ili je ulozio lovu u banku i ubira kamatu? U cemu je poenta?

Ali te ne mrzi da komentarises. Ako te zanima u cemu je poenta, svakako ces morati da se vratis do ove teme kasnije i da je prelistavas kako bi video da li je neko odgovorio na tvoje pitanje. Ali tebe mrzi da citas, ili mozda...
Hocu da kazem, muka mi je od onih koji bi uvek nesto da kazu cak i kad nemaju sta.
[ Buum @ 28.07.2007. 23:31 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic: Gorane, ja sam namerno koristio termin zelenašenje vodeći se naslovom i tokom diskusije, a ne obazirajući se mnogo na konkretnu situaciju koja je objašnjena u prvoj poruci u ovoj temi. Dotakli smo se teme moralnosti pozajmljivanja novca uz kamatu i na to nadovezali pričom o dilerima automobila sa namerom da napravimo neko poređenje...

Ja ovde na MZ ne vidim potrebu za držanjem za svako napisano slovo po svaku cenu, ipak nismo u toj meri ograničeni na određene oblasti kao na ostatku ES-a. Ako ti je to zasmetalo, primi moje izvinjenje. A ako imaš predlog za novi naslov teme, napiši to ovde.

Pozdrav

Ma, ok – neće sekire da padaju sa neba zbog jedne pogrešno naslovljene teme na MadZone podforumu. :)

Zasmetalo mi je pogrešno korišćenje nekih termina, ali to može da se podvede i pod moju profesionalnu deformaciju. No, bez obzira na to, ovaj forum posećuju mlađi korisnici koji možda ne znaju šta lihvarenje tačno znači, pa bi bilo šteta da ih ES dezinformiše i dovede u zabludu. Predlažem da se tema preimenuje u Ulaganje novca i krckanje kamate/prihoda kao smisao života ili nešto u tom stilu.

Pozdrav,
Buum
[ Davor Vlajkovic @ 28.07.2007. 23:42 ] @
Imaš pravo. Oke, naslov teme izmenjen u skladu sa predlogom oficijalnog ES konsultanta za jezička pitanja :)
[ Pneos @ 29.07.2007. 04:54 ] @
"krckanje kamate", o Boze !

Jel mozete onda da promenite i autora teme, ja to nikada ne bih rekao...
[ Miroslav Jeftić @ 29.07.2007. 11:38 ] @
Budi srećan da tema nije (za sada) završila... tamo gde završavaju ovakve teme.
[ pctel @ 29.07.2007. 11:49 ] @
A zasto "smisao zivota"?! Coveku koji je stavio pare u banku i trosi prihode od toga to MORA biti smisao zivota?! Vecu glupost odavno nisam procitao.
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2007. 12:17 ] @
Hehe izgleda je nekom krivo sto neko koga poznaje moze da pokriva zivotne troskove plasirajuci svoju ustedjevinu :-)

To je vec problem sasvim druge vrste, i ima tu dosta grana nauke koje se tim problemom bave :-)
[ vindic8or @ 29.07.2007. 23:00 ] @
Ceo topic potpuno nema nikakav osnov za smislenu diskusiju, osim one offtopic koja se prelila iz teme o polovnim automobilima. ovo vise lici na necije poglavlje u licnom dnevniku, sto ES nikako nije...
[ Miroslav Mitrovic @ 30.07.2007. 11:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hehe izgleda je nekom krivo sto neko koga poznaje moze da pokriva zivotne troskove plasirajuci svoju ustedjevinu

To je vec problem sasvim druge vrste, i ima tu dosta grana nauke koje se tim problemom bave

Mislim da je ovo pravi odgovor
Jedna bitna stvar treba imati 100.000 eura u gotovini ili kako hocete na racunu u banci. Ne znam koje napisao ali taj tip barem je upisao nemacki jezik znaci na neki nacin ulaze pare. Pa to i jeste svrha kada imas dosta kesa uloziti ga na pravi nacin.Neko bi to ulozio u rizicnije stvari a tu je veca dobit a eto taj tip se zadovoljava ili ne voli rizik, pa je ulozio ili ako hocete orocio.
[ Pneos @ 30.07.2007. 16:52 ] @
zanimljivo je da on misli da je lihvar ili mu je to neko rekao a on se primio... whatsoever...
[ dmauka @ 04.04.2009. 13:39 ] @
Moje skromno misljenje jeste da je covek koji tako "lihvarski" zivi, trebao da postavljacu teme preda 99.950 EUR, i da ne glumi maMgupa.
Stavise, mislim da postoji cak i pravni osnov za preuzimanje necijih sredstava ukoliko postoji cak i nagovestaj misljenja da taj maMgup nije dorastao a bogami ni zasluzio da ima vise od drugih i da zivi lagodno...
A sada svi na svoje radne zadatke...
[ mrkii @ 04.04.2009. 16:57 ] @
Opaaa,

pa ovo je bolje od Dafine i gazda Jezde zajedno :)
[ kelja @ 04.04.2009. 17:26 ] @
Ja bih zamolio da se naslov teme promeni jos jedared.

Ulaganje novca i krckanje kamate je (po mom misljenju ODLICAN) nacin da se obezbedi materijalna osnova zivota, sto i nema neke preterane veze sa smislom zivota.

Cuo sam za jednog tipa iz Novog Sada, iz rokenrol miljea (to je pravi rokenrol), kome su bogati roditelji ostavili 3-4 kuce/stana, te on zivi od iznajmljivanja tih stanova.

Mislim da mu nije dosadno (naprotiv), cenim da mu zivot nije neispunjen i glup i mislim da ce duze ziveti od onih koji su prinudjeni da rmbace za neku platu, a samouvereno tvrde da nije zdravo ''nista ne raditi''.

Dolce far niente, Pneos.
[ Srđan Pavlović @ 04.04.2009. 17:46 ] @
Gde god ima obostrane koristi tu se ne moze govoriti o iskoristavanju.
Kada banci das na raspolaganje 100k evra, to je ogromna usluga koju si
ucinio banci. Sa 100k evra banka moze da pokrene jako dobar biznis sa kojim ostvaruje dodatne prihode.
To nisu mali novci. Najmanje sto banka moze da ucini je da ti da 600 evra mesecno za uzvrat :)

Da li ce neko 100k da ulozi u biznis, ili je zadovoljan sa 600e mesecno
sigurnih prihoda (nije svako biznismen i spreman da rizikuje, sto treba postovati),
to je njegova stvar.

I da, ovo sa "smislom zivota" je bezveze naravno, veze ne mora da ima sa tim.
Naravno da razmisljam o nacinu na koji cu upotrebiti svoj novac kao o necemu
nuznom u danasnje vreme, ali moj smisao zivota nije u tome, hvala bogu.
[ ventura @ 04.04.2009. 18:03 ] @
Citat:
Kernel-1:
ucinio banci. Sa 100k evra banka moze da pokrene jako dobar biznis sa kojim ostvaruje dodatne prihode.
To nisu mali novci. Najmanje sto banka moze da ucini je da ti da 600 evra mesecno za uzvrat :)

Ako nađeš takvu banku pusti poruku ovde, verujem da mnoge zanima takva banka, a da se ne zove Dafiment i sl...
[ Nabukodonosor @ 04.04.2009. 18:16 ] @
Pa koliko iznosi kamata koju daje danas prosecna banka?! 5-6-7%? Ako je 7% na godisnjem nivou, to ispada malo manje od 600 eura mesecno, tako da ne znam sta ti je tu nejasno. Nece covek sigurno da da 100k eura banci a da mu ovi daju 50 eura mesecno.
[ RonJ @ 04.04.2009. 18:48 ] @
Citat:
ventura: Ako nađeš takvu banku pusti poruku ovde, verujem da mnoge zanima takva banka, a da se ne zove Dafiment i sl...

http://www.aikbanka.co.yu/stednja

http://www.kombank.com/srp/tekst.asp?id=30
[ Ivan Dimkovic @ 04.04.2009. 18:51 ] @
Citat:
Kernel-1
Sa 100k evra banka moze da pokrene jako dobar biznis sa kojim ostvaruje dodatne prihode.

Tesko da ce banka pokretati nesto novo sa nekih 100K eur - te pare ce biti iskoriscene u standardnom poslovanju banke, kao i sve ostale - dakle, banka te pare nudi drugima, kroz kredite i koji daju prihod od N% godisnje, a tebi daje kamatu od N-X% godisnje gde je X neka cifra...

[ Srđan Pavlović @ 04.04.2009. 19:56 ] @
Pa nebitno na koji nacin, ali svakako novac koji si orocio u banci, ona moze
da koristi kako bi stvorila dodatni novac (recimo kroz kreditiranje kako si pomenuo).
Takvih koji orocavaju vece sume ima vise od 1, tako da ne vidim zasto banka ne bi
pokrenula nekakav biznis koji ce joj doneti prihode, sa pola miliona, milion,
ili vise evra, koje su joj date na raspolaganje.

Istina, ne znam koliko su nase banke ovde ukljucene u biznis van "standardnog poslovanja",
ali verujem da jesu, zapravo ne vidim zasto ne bi bile, pa mi nije jasno zasto mislis da
"...testko da ce banka pokretati nesto novo..." - jesi mislio samo sa 100k, ili uopste da nece pokretati?