[ Kosta ******um Rex Persia @ 28.07.2007. 22:47 ] @
Pa eto, posle mnogostrukih zločina na fakultetima u USA, kao kad je onaj Korejac ubio desetak stidenata i profesora na jednom USA univerzitetu, ali i zbog mnogih drugih stvari, rešio sam da otvorim ovakvu jednu temu.

Moje lično mišljenje je da je Amrerika zaista najgora država na svetu, naravno ekonomija im je dobra, ali najgora je po stopi kriminala, amorala i nenormalnih ljudi, koji čak sede i u njihovoj tzv. administraciji. Čak i u Beloj Kući ima dosta čudnih ljudi, da ne upotrebim neki gori izraz.

Njihova državna sekretarka ima neki čudan pogled, kao neki doberman, uvek je njena slika u novinama kad pravi te "bokserske" face.

Još jedno podpitanje: da li neko od vas misli da će Amerika propasti u relativno skorijoj budućnosti, tipa za 20 ili 30 godina? Ja se nadam da hoće.
[ jablan @ 28.07.2007. 22:52 ] @
Nije li baš juče, ne u Americi, nego pedesetak kilometara od mesta gde sediš, tip ubio desetak nedužnih ljudi?
[ Lesli Eldridz @ 28.07.2007. 23:09 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia:  ...da li neko od vas misli da će Amerika propasti u relativno skorijoj budućnosti, tipa za 20 ili 30 godina...

...jedne srede oko pola tri popodne...
[ [REaS0n] @ 28.07.2007. 23:15 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: P
Njihova državna sekretarka ima neki čudan pogled, kao neki doberman, uvek je njena slika u novinama kad pravi te "bokserske" face.

Nisi možda pomislio da je fotogenična? :-)

Citat:
Još jedno podpitanje: da li neko od vas misli da će Amerika propasti u relativno skorijoj budućnosti, tipa za 20 ili 30 godina? Ja se nadam da hoće.

važi
[ Ivan Dimkovic @ 28.07.2007. 23:37 ] @
Hahah - Kostin post je sama srz razloga zasto je ime ovog foruma MadZone :-)))

Kosta bi mogao da skokne do Persije i da se pridruzi onima sto urlaju "Smrt Velikom Sotoni" svakog petka sa Homeinijevog trga ;-)
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.07.2007. 00:28 ] @
Haha, al ste mi smešni, ko kupus u buretu.

Ja sam postavio pitanje i molim da više ne bude nebuloznih odgovora, već da se držite teme. Jel možete ponekad da se malo uozbiljite, a?

Ivane, ne pričaj svašta, ja nemam nikakve veze s Persijom, osim što mi je to bio diplomski rad. I uopšte ne volim te mule u Iranu, tako da bez obzira na to što si stavio smajli na kraju tvpje izjave, ja to nisam razumeo kao šalu.

[ [REaS0n] @ 29.07.2007. 00:49 ] @
Haha sad se setih što mi je drug nedavno pričao..pitao ga neki deda, "Šta ti Nemanja kažeš na ove vrućine?" - ovaj odgovora "Pa ništa..." tek će deda "E vidiš, to su nam Amerikanci poslali" Šta ti Kosta kažeš na ove vrućine?
[ Dark_Runger @ 29.07.2007. 00:52 ] @
Stars and Stripes Forever!
[ Shadowed @ 29.07.2007. 01:05 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Ja sam postavio pitanje i molim da više ne bude nebuloznih odgovora

Kakvo pitanje takav i odgovor.

Ne mozes pitati da li je najnemoralnija drzava jer moral nije strogo odredjen vec se shvatanje istog razlikuje od osobe do osobe. Drugo, nista od toga nije staticno, pa je samim tim sistem suvise slozen (promenljiv u vremenu) da bi se mogao dati tacan odgovor.
Trece stvari koje si naveo da predstavljaju osnovu za postavljanje ove teme su krajnje neozbiljni. Zlocini na fakultetima (i drugim mestima) se desavaju svuda (ok, negde mozda nemaju fakultete). Stopa kriminala? Jesi li siguran da je tamo nesto znacajnije veca od proseka? Pogotovo ako uzmes u obzir da mnoge zemlje to uspesnije zataskavaju ili se jednostavno takve stvari ignorisu (samo kao primer, zena tri puta ubila svoje dete, celo selo znalo i svi ignorisali).
Sta znaci "cudni" ljudi u administraciji?
Amerika puna amoralnih i nenormalnih ljudi? Po cemu su to amoralni i na koji nacin nenormalni?
Ovo sa drzavnom sekretarkom je toliko besmisleno da ne vredi ni komentarisati.
[ Buum @ 29.07.2007. 01:09 ] @
Kosta, da li si nekada bio u Americi?
[ Davor Vlajkovic @ 29.07.2007. 01:19 ] @
Je l' neko gledao film Tri karte za Holivud? ;)
[ kelja @ 29.07.2007. 01:31 ] @
Citat:
Shadowed: samo kao primer, zena tri puta ubila svoje dete , celo selo znalo i svi ignorisali).

Tri puta ga ubila?!? Uzas.
Nego Kosta, hajde sad reci da si se salio, pa da zatvaramo temu.
[ Shadowed @ 29.07.2007. 01:44 ] @
Da, tri puta je ubila svoje dete, nisam rekao da je isto njeno dete bilo u pitanju.
[ old @ 29.07.2007. 02:28 ] @
Izlazi tinejdžer iz gradskog autobusa u Novom Sadu, i pri izlasku plaća kartu. Sveti i moralni narod okolo zinuo od čuda.

A dečko je ovde na raspustu, inače živi u Čikagu, u onoj državi prepunoj negativnih primera (šta ćeš, kad je velika).

Dobro bi bilo, ako nekog stvarno zanima odgovor na ovo madzon pitanje, pogledati malo kako je ta država osnivana. Kakav je bio moral osnivača, koliko znanje, itd...

A neki lik odavde je pre stotinak godina prodao englezima bure kamenja, sa slojem šljiva odozgo. Priča se da englezi još čuvaju to kao eksponat u muzeju.
[ Java Beograd @ 29.07.2007. 10:51 ] @
Citat:
oldA neki lik odavde je pre stotinak godina prodao englezima bure kamenja, sa slojem šljiva odozgo. Priča se da englezi još čuvaju to kao eksponat u muzeju.

Ne sumnjam za tog lika, ali sumnjam da to englezi čuvaju. Pre svega zato što su englezi dokazano najveći prevaranti na svetu. "Mućke" su serija sa realnim slikama engleske svakodnevice.

Da li će Amerika da propadne ? Hoće. Definitivno. Ničija nije do zore gorela. Samo, nijedna velika imperija nije srušena "spolja" več se urušila izbutra. Kao rimsko carstvo, kao Aleksandrova carevina, kao SSSR. Kad će - ne znamo.
[ Miroslav Jeftić @ 29.07.2007. 11:36 ] @
Mislim da će se načekati oni koji misli da "samo što nije".
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Haha, al ste mi smešni, ko kupus u buretu.

Ja sam postavio pitanje i molim da više ne bude nebuloznih odgovora, već da se držite teme.

Evo da odgovorim na temu: Kiselo je grožđe. ;-)
[ maliradojca @ 29.07.2007. 12:22 ] @
Ja bih naglasio da propaganda sto vecina kazu ,o ovome, nije istina..
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2007. 13:31 ] @
Citat:

Ivane, ne pričaj svašta, ja nemam nikakve veze s Persijom, osim što mi je to bio diplomski rad. I uopšte ne volim te mule u Iranu, tako da bez obzira na to što si stavio smajli na kraju tvpje izjave, ja to nisam razumeo kao šalu.

Ne moras da ih volis da bi delio slicne stavove sa njima ;-)

Zapravo, Kosta, najlepsa stvar koju neko moze pozeleti tebi i ljudima koji dele misljenje sa tobom je da uspete u zivotu i da svojim radom dodjete do toga da mozete da upoznate ljude iz mnogih zemalja, da putujete i imate posla sa njima.

Videces kako ce se tvoj stav o Americi (i mnogim drugim stvarima) promeniti i kako ces shvatiti koliko nisi bio u pravu dok si sve posmatrao iz jedne tuzne i vrlo ogranicene perspektive - vrlo slicne kao sto ima ta masa na Homeinijevom trgu svakog Petka...

Uostalom, videces, ako bude bilo srece i ti budes imao znanja i umeca.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.07.2007. u 14:42 GMT+1]
[ markolazarevic @ 29.07.2007. 14:09 ] @
Je l' on hteo da bude moderator? :-)
[ Abdee @ 29.07.2007. 14:56 ] @
Kosta se drogira.
[ BytEfLUSh @ 29.07.2007. 16:27 ] @
Ja mislim da bi trebali da pošaljemo svoje trupe tamo u te Amerike i, kad ih pokorimo, naučimo šta je moral.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.07.2007. 16:53 ] @
Citat:
Abdee: Kosta se drogira.

A jesi li ti psihofizički normalan, jer sudeći po tom što ponekad pišeš na forumu, ja duboko sumnjam da jesi.

Nego, da se zna. ova tema nije šala, već najnormalnije pitanje. Jer ja ZAISTA mislim da je Amerika najbolesnije društvo u svetu, i da treba kao takvo da propadne, naravno ne narod da propadne, već baljezgava administracija. I zato uvek navijam protiv Amerike, ma ko god to bio u svetu protiv njih. Oni nisu nikad iskusili bol kao drugi narodi u svetu, u svakom slučaju nisu iskusili veliki bol kao što smo to mi Srbi isusili.

A ostajem pri stavu da je Kondoliza dobermanm, i to onaj od najkrvoločnije i najkrvavije vrste. Odvratna mi je sasvim i niko me ne može uveriti u suprotno, pa prema tome i ne pokušavajte u to.

Ja o zapadu imam sasvim lepo mišljenje, ali ne i za Ameriku. Protiv sam nje jer onako bezdušno i licemerno podržava nezavisnost Kosova i što je policajac svuda u svetu, što mene tera svaki dan da sve više i više ne volim tu državu. Ako oni misle da će zauvek da ostanu ovakva sila, prevarili su se grdno. Po mom skromnom mišljenju, trebali su oni mnogo gore da prođu tog lepog sunčanog 11. septembra 2001. godine.

Ponavljam ne narod mnogo gore da prođe, već njihovi političari, institucije i uopšte vlast.
[ BytEfLUSh @ 29.07.2007. 16:55 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Jer ja ZAISTA mislim da je Amerika najbolesnije društvo u svetu

Ih... Da vidiš moje društvo kakvo je, kad se ponapijamo, promenio bi mišljenje.
[ Miroslav Jeftić @ 29.07.2007. 17:08 ] @
@Kosta

Ti bi bar kao istoričar trebao da znaš kako su se ponašale supersile kroz istoriju - Rim, Kina, Engleska, i slično, svako je glumio policajca koliko god je mogao i nije bio ni fer, ni politički korektan. Nije tu niko ni bolestan, ni poremećen, jednostavno želi da svoju ekonomsku/vojnu/koju već snagu maksimalno iskoristi. Ne kažem da je to "lepo" sa njihove strane, ali u takvom svetu se živi već nekih par hiljada godina i teško da će se nešto promeniti.
[ jablan @ 29.07.2007. 17:16 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: mislim da je Amerika najbolesnije društvo u svetu, i da treba kao takvo da propadne

Mislim da je ovo što govoriš kažnjivo zakonom o zabrani propagiranja nacionalne mržnje, čak i ovim našim, deseteračkim.

Uzgred, čiji ti to operativni sistem koristiš?
[ Shadowed @ 29.07.2007. 17:31 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Nego, da se zna. ova tema nije šala, već najnormalnije pitanje. Jer ja ZAISTA mislim da je Amerika najbolesnije društvo u svetu, i da treba kao takvo da propadne, naravno ne narod da propadne, već baljezgava administracija. I zato uvek navijam protiv Amerike, ma ko god to bio u svetu protiv njih. Oni nisu nikad iskusili bol kao drugi narodi u svetu, u svakom slučaju nisu iskusili veliki bol kao što smo to mi Srbi isusili.

I ja mislim da si ti poremecen kad pises ovakve stvari i da kao takav trebas da propadnes. Zato sam protiv tebe jer ti nikada nisi dobio batine kao sto mnogi ljudi jesu. U svakom slucaju ne kao Pera, treca kuca od moje tetke. Tako bi te trebalo tuci svojski da bi i ti to iskusio.

Citat:
Kosta ******um Rex Persia: A ostajem pri stavu da je Kondoliza dobermanm, i to onaj od najkrvoločnije i najkrvavije vrste. Odvratna mi je sasvim i niko me ne može uveriti u suprotno, pa prema tome i ne pokušavajte u to.

I ja ostajem pri stavu da si ti ovca, i to ona od najgluplje vrste. Odvratan si i niko me ne moze uveriti u suprotno pa prema tome i ne pokušavajte u to.

Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Ja o zapadu imam sasvim lepo mišljenje, ali ne i za Ameriku. Protiv sam nje jer onako bezdušno i licemerno podržava nezavisnost Kosova i što je policajac svuda u svetu, što mene tera svaki dan da sve više i više ne volim tu državu. Ako oni misle da će zauvek da ostanu ovakva sila, prevarili su se grdno. Po mom skromnom mišljenju, trebali su oni mnogo gore da prođu tog lepog sunčanog 11. septembra 2001. godine.

Ja o ucesnicima na ovom forumu uglavnom imam ok misljenje ali ne i o tebi. Protiv sam tebe jer si ti zato da ostane Kosovo u srbiji i sto pises gluposti na forumu i to me tera da imam sve losije i losije misljenje o tebi. Ako mislis da ces uvek moci da prosipas ovakve gluposti na forumu prevario si se. Po mom misljenju onda kada te zamalo nije udario onaj auto (samo ti presao preko prstiju), trebalo je da ti polomi obe noge.

Gornji tekst je hipoteticki, cisto da vidis kako izgleda to sto pises, nije predstavlja moj stvaran stav o tebi i pored dodirnih tacaka.
[ NikolaVeber @ 29.07.2007. 17:46 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Ti bi bar kao istoričar

Sto mu gromova! Sto bi reko neki od crtanih junaka... To je zavrsilo fakultet, pa jos drustvene nauke, pa povrh svega istoriju.

Nemam daljih komentara. Idem da kamenujem 10ak Nemaca.
Ivan ce vam preneti elilog price, ako me dusmani sprece u osveti za sav bol koji su nam naneli tokom istorije i uhapse me ili nesto jos gore.
[ vsi @ 29.07.2007. 18:11 ] @
Generalno nas problem, kao nacije, je nedostatak tolerancije.Potrebno je da cenite inteligenciju svakog coveka, a ne da budete ljudi koji su u stanju da nekoga rastrgaju na komade zato sto se ne slazu sa njegovim misljenjem.Sve se moze na lep nacic reci, nije potrebno povredjivati nekoga kako bi stemu stavili nesto do znanja.Decko ima takvo misljenje, vi drugacije....i upravo je to poenta nase socijalizacije, tj.okupljanja na ovom forumu, kako bi nesto naucili, ili pak razmenili koje misljenje.Jednostavno stavite se u njegovu poziciju, da vas neko pocne tako napadati i govoriti vam da ste ludi, jer nesto sto vam je na umu iznostite...., mislim da se ne bi osecali lepo.

Sada za Kostu:
Svet smatra nas iz Srbije za stoku, bez izuzetka.Jesu li upravu?Ja smatram da nisu, ili bar mozda(sigurno) postoji neki procenat ljudi koji ovde zive i fini su, kulturni, nisu teroristi...:) Generalizovanje je odlika glupih ljudi, pa se ti tu pronadji.

U zdravlje,
VSI
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2007. 18:26 ] @
Citat:

Svet smatra nas iz Srbije za stoku, bez izuzetka.Jesu li upravu?

Ja ne znam koji to "svet" smatra "nas iz Srbije" za stoku - videh relativno puno sveta, al jos nisam naleteo na nekog da mrzi "nas" osim balkanoida raznih vrsta koji predstavljaju isfrustrirane iznimke svojih drustava koji verovatno i sami sebe ne podnose, ali iz svoje koze se ne moze :-)

Vecina "sveta" blage veze nema ni gde se nalazi Srbija, izuzev ljubitelja kosarke i fudbala - i to ponajvise zato sto se Srbija toliko samoizolovala da mi je jako tesko da se setim nekog proizvoda, inicijative i sl... koji dolazi iz Srbije, a da ima neki svetski znacaj :(

Na zalost.
[ NikolaVeber @ 29.07.2007. 18:33 ] @
Nemoj tako, Kalra Del Ponte nas je proslavila.. Tj ovi koje trazi su nas proslavili.
[ _abyss @ 29.07.2007. 18:39 ] @
Upravo tako, generalizovanje je odlika glupih ljudi, kao i smatranje vlastitog misljenja jedinim ispravnim.
Potrebno je postovati misljenje svakog od nas i uzeti ga u obzir (razmatranje).

Amerika ima oko 300 miliona stanovnika, samim tim su realne sanse za neki veliki kriminal, tipa ubistva na univerzitetu, mnogo vece, nego kod nas koji brojimo ~4 miliona stanovnika. Tako da nema smisla da se ucestalost takvih dogadjaja poredi sa nama.
Medjutim uvijek postoji i druga strana medalje, tako da i pozitivni dogadjaji u drzavama koje imaju takvu koncentraciju stanovnika su u mnogome ucestaliji nego kod nas.
Samo sto dobro ne para oci i sluh, ne obaziremo se na njega koliko na zlo. Dobro je tiho, dok je zlo vrlo glasno i nametljivo.

Postoji balans u svemu.
[ Marko_L @ 29.07.2007. 18:51 ] @
Citat:
Nemoj tako, Kalra Del Ponte nas je proslavila.. Tj ovi koje trazi su nas proslavili.

Ironično, ime te Karle Del Ponte je verovatno najpoznatije upravo u Srbiji :)
[ caiser @ 29.07.2007. 18:52 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Jer ja ZAISTA mislim da je Amerika najbolesnije društvo u svetu,

Ako je sudeci po filmovima za odrasle Nemacka je u daleko gorem stanju. :)
[ vsi @ 29.07.2007. 19:02 ] @
@Ivane, ne mora se da bude direktno.Rece i sam da mnogo putujes, jesi li video one prolaze za ljude(vozila) iz EU, i izvan EU(gde smo i mi).Na prvim, nema guzvi, pretresanja...dok na drugim nije tako.Samim time iz toga proizilazi da nas smatraju za gradjane(ljude) drugog reda.Ima i istine u tvom odgovoru, moja prethodna izjava se vise odnosila na neka bliza prosla vremena, sada je to u malo manjem intenzitetu ali i dalje postoji.
[ vladd @ 29.07.2007. 19:16 ] @
Ja licno ne smatram Ameriku kao najnemoralniju, cak mogu da konstatujem da srazmerno svojoj snazi ima dovoljno "samokontrole" i principijelnosti.
Moglo bi sve to da bude i mnogo gore, kad bi se ugledali na nas..

Poz.
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2007. 19:18 ] @
Nema ni gram istine u tvom odgovoru, sorry.

U svakoj zemlji imas posebne granicne prolaze za drzavljane i za one koji to nisu. Tako i EU drzavljani imaju svoj prolaz u EU, zar ne? Posto je EU jedinstvena granicna zona.

A evo ti primer kako to vazi i za sve ostale zemlje: pogledaj na Aerodromu Beograd - imas prolaze za drzavljane Srbije, prolaze za gradjane EU, USA i ostalih za koje nije potrebna viza za ulaz u Srbiju - i, za one ostale. Slicna situacija je i u USA, u Kini i u svim ostalim zemljama. Sta je tu tacno diskriminacija ili, jos gore, "tretiranje ljudi kao stoke"!?

Stavise, evo reci cu ti par slucajeva gde zapravo imas prednost ako nisi drzavljanin EU - recimo, redovan let iz Londona za Frankfurt - kad sletis, salter za "Drzavljane EU" pun ko dupe (logicno, posto je avion pun istih), dok "ostali" zvrji prazan, i ja uvek prodjem odmah (citaj za 10-20 sekundi), dok velika vecina putnika iz aviona mora da se gura u onom drugom redu ;-)

--

Na kraju krajeva, povezivanje nekakvih granicnih prelaza sa mojim odgovorom na ovo:

Citat:

Svet smatra nas iz Srbije za stoku,

Je svakako interesantan - ja ne mogu nikako da uhvatim uzrocno-posledicni sled, no dobro ;-)
[ vsi @ 29.07.2007. 19:21 ] @
Ako cemo sve geldati tako plitko, upravu si.
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2007. 19:22 ] @
A kako bi trebalo da gledamo "duboko", de prosvetli me? :)

Jedan kaze kako "nas u svetu gledaju kao stoku" - ja odgovorim da nisam to primetio i kako to nije bas tako, a ti se onda ubacis i repliciras sa pricom o granicnim prelazima za "EU" i "ne-EU" drzavljane. Sta to treba da predstavlja, krunski dokaz tretiranja nas kao "stoke", or what?

Ne znam da li ti je palo na pamet i da su drzavljani USA, Japana, Kanade i Australije i ostalih 160 i kusur zemalja koje nisu u EU isto duzni da prodju kroz "ne-EU" prolaze?

Jel i njih sve "u batch-u" tretiraju isto kao stoku? Sta znam ....
[ NikolaVeber @ 29.07.2007. 19:23 ] @
@vsi:
ako uporedimo granice EU, koje imaju 2 vrste prolaza i nase granice, koje imaju jednu vrstu prolaza na kojima je jednako guzva, pretresanje i maltretiranje, docicemo do zakljucka da za nasu drzavu ne postoji diskriminacija: svi su jednako (po kriterijumu iz tvoje poruke) gradjani 2. reda...
(odnosi se na prelaze u domenu kopnenog saobracaja)

Mislim da razlozi razlike u kontroli ne leze u tome da iko ikoga smatra gradjanima drugog reda.
[ staticInt @ 29.07.2007. 20:01 ] @
Dobro to da nas poneki smatraju gradjanima drugog reda stoji, mom profesoru sa fakulteta nisu hteli da daju vizu za Italiju dok par profesora sa Rimskog univerziteta nije reagovalo i trazilo da se on pusti, jednom recju katastrofa.
Sto bi rekao moj profesor mi smo oni odbaceni narodi u doba Rimske republike, mozemo doci na stoti miljokaz od Rima i ni korak dalje, umesto Rima stavite Ameriku i to vam je to. Nisam doduse nikada imao problem sa vizama kada sam putovao preko turistickih aranzmana ili preko aranzmana iz srednje skole u onim pokretima "mladi upoznaju Evropu", sto se tice fakulteta tu sam vec imao problem ali samo sa Italijom doduse.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.07.2007. 20:21 ] @
Dobro, slažem se sa nekim delovima od nekih ljudi, ali manite sad EU, jer EU ovde nioje mnogo bitna. Bitna jhe Amerika jer ona sve misli da je uvek u pravu, sve ona ucenjuje, pa čak se usuđuje da pritiska i EU i još neke snažne države, što je po meni nečuveno.

Nema to veze s tim da li sam ja istoričar ili ne, ja pričam o manjku samokontrole kod glqavnih ljudi u administraciji USA, čim mogu tako otvoreno da kažu da podržavaju nezavisno Kosovo, i čim mogu osvedočene šiptarske teroriste da primaju na zvaničan susret (Čeku i ostala banda).

Ako se usude da unilateralno priznaju Kosovo, negde do proleća naredne godine (jer, realno, pregovora novih će verovatno biti i verovatno će trajati bar 150 dana), onda što Srbija ne bi priznala unilateralno Teksas kao nezavisnu državu? Kažite mi jedan jedini REALAN razlog zbog čega mi ne bismo tako postupili. Sa đubretom se treba ponašati đubretarski (u ovom slučaju đubre je Amerika).

[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2007. 20:28 ] @
Citat:

onda što Srbija ne bi priznala unilateralno Teksas kao nezavisnu državu?

Pa slobodno priznaj Teksas kao drzavu :-) I Severnu Irsku :-) Niko ti ne brani - ni tebi, a ni Srbiji.

Fora je sto ni u Severnoj Irskoj a ni u Teksasu ne postoji ni prosta vecina (a kamo li tipa. 90% vecina) da se te teritorije odvoje od svojih maticnih drzava - Severni Irci cak imali i referendum skoro i, ne lezi vraze, 70+% nece da ide iz UK ;-)

Dakle, priznali bi ste teritorije koje ni ne zele da budu nezavisne kao nezavisne - sto je nesumnjivo vrlo dobar diplomatski uspeh - sta je sledece? Nezavisna Skotska, Nezavisna Bavarska itd... sve lepo crno na belo priznate od Srbije? ;-)

Nego, znas, Makedonija je priznala Tajvan pre nekoliko godina - sad, ne znam koliko je to pomoglo Tajvanu doduse (eto, mogu da otvore ambasadu u Makedoniji ;-) Ali je svakako Makedoncima je donelo dosta sranja kad su Kinezi za 2 dana posle toga odlucili da povuku UN trupe odatle koristeci pravo veta u SB UN, a Makedonci vrlo brzo posle toga dobili mali civilni rat - pa sad ti vidi :)

Jbg, kad si mali - qrcenje ti se nekako uopste ne isplati - kako god da okrenes.
[ Miroslav Jeftić @ 29.07.2007. 20:33 ] @
Posle su se predomislili, kad je Kina pripretila da će Makedonija zauvek ostati BJRM. Tako da sad više ne priznaju Tajvan. Tako bismo i mi prošli.
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2007. 20:42 ] @
Eto, Srbija bi u inat mogla da izdaje svima koji pozele:

Artikal, Cena
- "Usmena Podrska nezavisnosti" - $1,000,000
- "Pismena Podrska Nezavisnosti" - $5,000,000
- "Sertifikat priznavanja nezavisnosti" - $10,000,000
- "Puno diplomatsko priznavanje nezavisnosti" - $100,000,000
- "Otvaranje Ambasade" - $50,000,000
- "Otvaranje Eparhije SPC" - $75,000,000
- "Postavljanje Emitera RTS" - $5,000,000
- "Coverage na Dnevniku 2 RTS - po minutu" - $50,000
- "Prijateljska utakmica sa FK RAD" - $1,000,000
- "Prijateljska utakmica vasih i nasih poslanika" - $1,000,000
- "Pominjanje teritorije kao vekovne srpske, ubacivanje u istorijske citanke" - $10,000,000 (to je privilegija, bre!)
- "Mit vase drzave sa Kraljevicem Markom - napravite istoriju" - $1,000,000
- "Otvaranje linije JAT-a u glavnom gradu vase nove drzave" - $75,000,000
- "Online servis your_country_name.is.independent.srb" - $5,000,000

---

Eto, moglo bi i sve online da se udesi... i da nas bog vidi :)
[ unknown-3 @ 29.07.2007. 20:42 ] @
Da se na balkanu kao i u americi moze kupiti puska u supermarketu nebi mi ovde sedeli.SRS!

[Ovu poruku je menjao unknown-3 dana 29.07.2007. u 23:57 GMT+1]
[ kelja @ 29.07.2007. 20:46 ] @
U nemoj tako, kome je stalo- lako ce doci do puske...
Bice da je ipak nesto drugo u pitanju... :)
Eh, ove vrucine izazivaju masovnu histeriju. :)
[ BytEfLUSh @ 29.07.2007. 20:57 ] @
I bilo bi dobro kad bi se u megamarketima mogao kupiti neki omanji tenk.NSDAP!
[ jablan @ 29.07.2007. 21:01 ] @
Citat:
staticInt: mom profesoru sa fakulteta nisu hteli da daju vizu za Italiju

Je l' to isti onaj fakultet na kome su Šešelj i Čavoški profesori, i na kome se održavaju tribine o "istini o Srebrenici"? Onda i ne čudi baš što ne dobijaju tako lako vize... ;)

@KalašnjikovEkipa: http://www.youtube.com/watch?v=y5cbARltqB0
[ staticInt @ 29.07.2007. 21:15 ] @
Ne radi se o profesoru Kosti Cavoskom vec o drugom profesoru koji nema veze sa politikom uopste, on je cak i magistrirao u Italiji, nije bitno ime profesora ali u svakom slucaju nije u toj ultra desnicarskoj zajednici na univerzitetu.
[ Abdee @ 29.07.2007. 21:23 ] @
Citat:
A jesi li ti psihofizički normalan, jer sudeći po tom što ponekad pišeš na forumu, ja duboko sumnjam da jesi.

Ako mi navedes jedan primer mog pisanja u kome nisam bio u pravu, javno cu ti se pred svima izviniti i poslacu ti paket foto-iznenadjenja.

Do tada uzivaj u borbi protiv Amerike. I u tome cime se uradis pre nego sto pocnes da pises nevidjene gluposti...
[ DaliborP @ 29.07.2007. 22:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Severni Irci cak imali i referendum skoro i, ne lezi vraze, 70+% nece da ide iz UK ;-)

To bas i nije potpuno tacno, referendum je bio 1998 i nije se odnosio konretno za ostanak ili otcepljenje, vec na nesto drugo i ne bi trebalo to trpati u kontekst nezavisnosti, moze da se procita malo vise na netu. Cak je i stranka Sinn Fein (citaj IRA) glasala pozitivno tako da taj referendum stvarno nema veze sa tim.
Trenutno odnos lojalista i republikanaca je oko 50-50 i ima tendenciju da se penje u korist republikanaca.
[ MyWay @ 29.07.2007. 22:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Jbg, kad si mali - qrcenje ti se nekako uopste ne isplati - kako god da okrenes.
Otići ćemo u OT (ako uopšte i postoji OT na Madzoneu) - ali nije bilo to sa Tajvanom je bilo sve nego qrčenje i nema veze sa Makedonijom. Oni su samo odradili što im je rečeno....
[ DS_Store @ 30.07.2007. 17:23 ] @
Citat:
vladd: Ja licno ne smatram Ameriku kao najnemoralniju, cak mogu da konstatujem da srazmerno svojoj snazi ima dovoljno "samokontrole" i principijelnosti.
Moglo bi sve to da bude i mnogo gore, kad bi se ugledali na nas..

Poz.

Ovako i ja razmišljam, zamislite recimo da Srbija na npr. 24h ima na raspolaganju svu moć kojom raspolažu USA?

Ne-daj bo-že.

Pa to bi bio kraj civilizacije i čovečanstva uopšte.
"Eeee, sa' ćemo da se svetimo dušmani, od Obelića naovamo" pa po jedna atomka na ustaše, balije, šiptare i austrijske konjušare, još po par komada na naciste, judeomasone, mudžose, podmukle engleze i ostalu boraniju a šta pretekne - na velikog sotonu.

Lep scenario za Dr. Strangelove II - or: How I Learned to Stop Worrying and Love the People of Heaven
[ qazqaz @ 30.07.2007. 18:21 ] @
Amerika kao najveca supersila izaziva razne negativne emocije kod NON USA ljudi, i to je normalno, ocekivano, pogotovo ako se americki ciljevi ne slazi sa nasim (kakvi god oni bili).
[ atinna @ 31.07.2007. 02:32 ] @
Nisam nikada bila u Americi, ali osecam gnev i gadjenje pri samoj pomisli.
Pod "Amerika" tada mislim na njihovu administraciju i americke Jevreje koji su po mom misljenju
zlo broj jedan na kugli zemaljskoj. Dakle ne Jevreji, vec americki Jevreji.

Sa Kostom se u velikoj meri slazem i razumem sta hoce da kaze, iako sam u isto vreme i svesna da verovatno imam neka pogresna ubedjenja u startu.

Volela bih da turisticki odem u Njujork,
sve ostalo mi cak i na filmovima i fotografijama deluje isuvise izvestaceno.

[ Mil0sh @ 31.07.2007. 02:34 ] @
Amerikanci se diče svojom slobodom, al nešto sve manje i manje te slobode.
Ko se buni protiv rata u Iraku, moze da završi u zatvoru i da mu bude oduzeta imovina.
Evo tekst od njihovog "Đorđa" na sajtu bele kuće.

http://www.whitehouse.gov/news/releases/2007/07/20070717-3.html

[Ovu poruku je menjao Mil0sh dana 31.07.2007. u 08:25 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 07:39 ] @
Citat:
DS_Store: Ovako i ja razmišljam, zamislite recimo da Srbija na npr. 24h ima na raspolaganju svu moć kojom raspolažu USA?

Ne-daj bo-že.

Pa to bi bio kraj civilizacije i čovečanstva uopšte.
"Eeee, sa' ćemo da se svetimo dušmani, od Obelića naovamo" pa po jedna atomka na ustaše, balije, šiptare i austrijske konjušare, još po par komada na naciste, judeomasone, mudžose, podmukle engleze i ostalu boraniju a šta pretekne - na velikog sotonu.

Lep scenario za Dr. Strangelove II - or: How I Learned to Stop Worrying and Love the People of Heaven

Knjishki primer brainwashinga sa B92.

Srbija nije vodila osvajacke ratove vise od 500 godina.
[ jonniebravo @ 31.07.2007. 07:39 ] @
eh, taj truli zapad......hehehehe
[ Miroslav Jeftić @ 31.07.2007. 07:42 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Knjishki primer brainwashinga sa B92.

Srbija nije vodila osvajacke ratove vise od 500 godina.

Nije? A ona epizoda sa Bugarskom krajem XIX veka se ne računa? I sve ono što je napravljeno po Bosni i Hrvatskoj pre desetak godina se takođe ne računa (trogodišnja opsada Sarajeva se pretpostavljam lepo uklapa u definiciju nužne odbrane)? Ili je to što ti pričaš brainwashing sa srs dot com, knjiški primer?

[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 31.07.2007. u 09:00 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 07:51 ] @
Citat:
atinna
Nisam nikada bila u Americi, ali osecam gnev i gadjenje pri samoj pomisli.

Ovo je na zalost slika i prilika Srbije :(((

Kao sto rekoh, ja samo zelim da se stvari promene na bolje, tako da ljudi mogu i da budu negde i da upoznaju mnoge druge ljude pre nego sto dodju do toga da prave takve sudove o necemu. Tek tada se stvarno moze videti koliko neko nije u pravu.

Ovako je uzaludno sve, mislim tesko ce neko uveriti osobu koja nikad nije bila u Americi, ne ponzaje vise od 1-2 Amerikanca max., kao sto ni nema nikakav posao / kontakt sa njima da to sto prica nije tako tj. ne da nije tako nego je potpuno pogresno.

:(
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 08:38 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Nije? A ona epizoda sa Bugarskom krajem XIX veka se ne računa? ;) I sve ono što je napravljeno po Bosni i Hrvatskoj pre desetak godina se takođe ne računa (trogodišnja opsada Sarajeva se pretpostavljam lepo uklapa u definiciju nužne odbrane)? Ili je to što ti pričaš brainwashing sa srs dot com, knjiški primer? ;)

[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 31.07.2007. u 09:00 GMT+1]

Naravno da se ne racuna.
Ako mislis da je ovo knjiski primer brainwashinga sa srs.com pitaj 300 000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne sta misle o tome.
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 08:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovo je na zalost slika i prilika Srbije :(((

Kao sto rekoh, ja samo zelim da se stvari promene na bolje, tako da ljudi mogu i da budu negde i da upoznaju mnoge druge ljude pre nego sto dodju do toga da prave takve sudove o necemu. Tek tada se stvarno moze videti koliko neko nije u pravu.

Ovako je uzaludno sve, mislim tesko ce neko uveriti osobu koja nikad nije bila u Americi, ne ponzaje vise od 1-2 Amerikanca max., kao sto ni nema nikakav posao / kontakt sa njima da to sto prica nije tako tj. ne da nije tako nego je potpuno pogresno.

:(

Kako si ti naivan. A onda treba svi da se uhvatimo za ruke i pevamo pesmu mira?
Dok mi ti isti "prijatelji" cepaju Kosovo iz Srbije i jos mi ispiraju mozak da mi misle dobro.
Koliko ti poznajes Amerikanaca koji su uradili nesto dobro za ovu zemlju? Koliko njih je izaslo da zastupa nase interese?
To se zove prijateljstvo, a ne da me ONI ubedjuju sta je dobro za mene. Ja sam ne znam sta je dobro za mene pa ce oni da mi kazu.
[ Miroslav Jeftić @ 31.07.2007. 08:51 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Naravno da se ne racuna.
Ako mislis da je ovo knjiski primer brainwashinga sa srs.com pitaj 300 000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne sta misle o tome.

To je tipični radikalski odgovor. Oni su nas ubijali, red je i mi njima da naplatimo. Svaka ti čast. Poenta je da nije bilo nacionalističkih kretena, ne bi bilo rata.
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 09:02 ] @
Poenta je da nije bilo zelje da se rusi lepa socijalisticka zemlja sa visokim nacionalnim dohotkom koja daje negativan primer "trulom" zapadu da se i sa socijalizmom moze normalno ziveti.
Ili si zaboravio plate od 2-3 000 maraka pre 1990.?
[ DaliborP @ 31.07.2007. 09:05 ] @
Citat:
HoT_Steppa:

Takvih plata je bilo tada koliko ima i danas plata od 2-3000 evra u Srbiji, ista stvar. Nema potrebe naduvavati pricu.
[ Miroslav Jeftić @ 31.07.2007. 09:10 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Poenta je da nije bilo zelje da se rusi lepa socijalisticka zemlja sa visokim nacionalnim dohotkom koja daje negativan primer "trulom" zapadu da se i sa socijalizmom moze normalno ziveti.

O bože. Evo, Severna Koreja je još uvek socijalistička, Kuba takođe. Kolike su im plate tamo? Isti ti nacionalisti koji su tvrdili da je srpski narod najstariji i "Svi Srbi u jednoj državi" i slična s**** su odbacili sve predloge "trulog" zapada za mirno rešenje sukoba i cepanje po avnojevskim granicama.
[ Slobodan Miskovic @ 31.07.2007. 09:22 ] @
I Kina je socijalisticka
[ Miroslav Jeftić @ 31.07.2007. 09:26 ] @
Teško da se iko može porediti sa Kinom.
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 09:30 ] @
Citat:
DaliborP: Takvih plata je bilo tada koliko ima i danas plata od 2-3000 evra u Srbiji, ista stvar. Nema potrebe naduvavati pricu.

TO APSOLUTNO nije tacno!!!

Citat:
Miroslav Jeftić: O bože. Evo, Severna Koreja je još uvek socijalistička, Kuba takođe. Kolike su im plate tamo? Isti ti nacionalisti koji su tvrdili da je srpski narod najstariji i "Svi Srbi u jednoj državi" i slična s**** su odbacili sve predloge "trulog" zapada za mirno rešenje sukoba i cepanje po avnojevskim granicama.

Jeste, ali TE socijalsitecke zemlje nisu imali toliko veliki nacionalni dohodak, mi smo sedeli na 2 stolice, dok svi oni sede samo na jednoj.

Citat:
Slobodan Miskovic: I Kina je socijalisticka

Kina je komunisticka zemlja.
[ DaliborP @ 31.07.2007. 09:41 ] @
Citat:
HoT_Steppa: TO APSOLUTNO nije tacno!!!

Ne tvrdim ja to, nego statisticari. Ne znam odakle tebi te plate od 2-3k maraka, evo mozes da podelis taj izvor sa nama.
Citat:
Kako piše Politika, pozivajuci se na saopštenje Zavoda za statistiku, prosecna neto-zarada u Srbiji u septembru je bila 22.259 dinara, ili 271 evro po kursu na kraju meseca. Tako je prosecna plata premašila isplate iz maja 1991, kada je bila 268 evra i približila se rekordnim vrednostima iz druge polovine 1990. i prva cetiri meseca 1991, kao godina pre sankcija.
[ Miroslav Jeftić @ 31.07.2007. 09:57 ] @
Citat:
HoT_Steppa:Jeste, ali TE socijalsitecke zemlje nisu imali toliko veliki nacionalni dohodak, mi smo sedeli na 2 stolice, dok svi oni sede samo na jednoj.

Zbog toga su i ovdašnji umovi odlučili da ne bi bilo loše zaratiti kako bi se mogli lakše napljačkati. Tako su došli u prvi plan Arkan i slične "patriote", koji su išli preko reke da spašavaju televizore, belu tehniku i slične ugrožene žitelje.
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 10:18 ] @
Citat:
Hot_Steppa
Kako si ti naivan. A onda treba svi da se uhvatimo za ruke i pevamo pesmu mira?
Dok mi ti isti "prijatelji" cepaju Kosovo iz Srbije i jos mi ispiraju mozak da mi misle dobro.
Koliko ti poznajes Amerikanaca koji su uradili nesto dobro za ovu zemlju? Koliko njih je izaslo da zastupa nase interese?
To se zove prijateljstvo, a ne da me ONI ubedjuju sta je dobro za mene. Ja sam ne znam sta je dobro za mene pa ce oni da mi kazu.

Hot_Steppo, mesas teme - uopste nije predmet toga da li ti ili bilo ko treba Amerikance smatrati prijateljima ili neprijateljima (sto su, inace, potpuno iracionalni koncepti - prijatelji mogu biti samo licni, drzave nemaju prijatelje vec samo saveznike i zajednicke interese) vec je problem o tome sto mnogi misljenja o celoj zemlji, tj. narodu formiraju na osnovu mitova i licne intuicije.

To je greska mitskih razmera - i, ta greska nikog ne kosta osim onih koji tu gresku prave, biti neobavesten i ziveti u neznanju moze samo da skodi onome ko to praktikuje.

Ne znam uopste sto si skrenuo u tu temu "prijateljstva" - kad niko o tome nije pricao, vec o predstavi same zemlje.

Uzgred, zahvaljujuci tim istim Amerikancima danas mozes da odes u Novi Sad bez pasosa, onda su nam bili "prijatelji" kada je trebalo uzeti Vojvodinu od Madjarske pre 90-tak godina ;-)

Citat:

Sure, skokni tamo pa probaj kao radnik da raspolazes sredstvima proizvodnje - kako bi se samo iznenadio ;-)

Citat:

Isti ljudi koji su tada imali 2-3000 maraka danas imaju 2-3000 EUR u Srbiji. Prosecan svet je imao "malo" manju platu, raspitaj se kod starijih poznanika - osim ako ti i oni nisu ostrasceni i sa pamcenjem od prosle slave, pa se uvek pre 20 godina zivelo bogovski, bez obzira na generaciju :)

Sa platama od 2-3000 DEM se ne pocinje rat, Stepo - znas onu o revolucijama i praznim stomacima ;-)
[ Emil Ranc @ 31.07.2007. 10:21 ] @
Citat:
Poenta je da nije bilo zelje da se rusi lepa socijalisticka zemlja sa visokim nacionalnim dohotkom koja daje negativan primer "trulom" zapadu da se i sa socijalizmom moze normalno ziveti.

Hehe.... a ko je finansirao tu lepotu? Jel si čuo onu "radio, ne radio, svira ti radio"? Pa sve je to bilo lažno. Imao si uspešne firme koje su imale ok plate. Imao si očajne firme koje su opet imale ok plate. Imao si umnogostručenu administraciju u celoj državi i svim preduzećima kako bi svako mogao da bude zapošljen.
A te priče kako je "Amerika kriva", dajte molim vas. Krivi su oni bilmezi što su bili na vlasti, i pre svega, narod kojim je bilo lako manipulisati i koji je prihvatio njihove ideje. Pa mogli smo da se razdružimo bez kapi prolivene krvi, ali ne! Ajde da se malo pokoljemo!

Citat:

Pogledaj u wikipediji šta je komunizam. Kina nije komunistička zemlja. Niti je bilo koja zemlja ikada bila ili jeste komunistička zemlja.
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 10:23 ] @
Citat:
Ne tvrdim ja to, nego statisticari. Ne znam odakle tebi te plate od 2-3k maraka, evo mozes da podelis taj izvor sa nama.

Ovde ima ljudi koji su i stariji od 17 godina pa se secaju kolike su bile plate, tim statistikama iz Politike nista ne verujem, pisane u sluzbi dnevno-politickih dogadjaja. Ja valjda znam kolike su plate imali moji prijatelji, rodjaci, roditelji, znam da smo isli svake godine na more i svake zime na zimovanje, vozili relativno nova kola, kupovali vikendice. Ili hoces i mene da optuzis da sam i ja deo te elite? Niti sam imao veze ni sa onom niti imao veze sa bilo kojom novijom vlascu, roditelji zaposleni kao i svi u prosecnim drzavnim firmama, nista gore, nista dole. Crveni pasos je svuda bio dobrodosao, cak i u Americi, nije bilo viza. Ili sam ja to sanjao, a sta mislis?
Citat:
Miroslav Jeftić: Zbog toga su i ovdašnji umovi odlučili da ne bi bilo loše zaratiti kako bi se mogli lakše napljačkati. Tako su došli u prvi plan Arkan i slične "patriote", koji su išli preko reke da spašavaju televizore, belu tehniku i slične ugrožene žitelje.

Da li ti razlikujes uzrok od posledice?
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 10:26 ] @
Citat:
Hot_Steppa
Ovde ima ljudi koji su i stariji od 17 godina pa se secaju kolike su bile plate, tim statistikama iz Politike nista ne verujem, pisane u sluzbi dnevno-politickih dogadjaja. Ja valjda znam kolike su plate imali moji prijatelji, rodjaci, roditelji,

Evo moj pokojni otac, koji je bio na poziciji ekvivalentnoj danasnjem zameniku Ministra u Vladi Srbije, je u vrhu svoje karijere krajem 80-tih imao oko 1500 DEM - mora da su onda radnici, nastavnici, lekari, majstori, inzenjeri imali bar 3000 - jer kao sto svi znamo u SFRJ birokratija nikad nije bila dobro placena, jel da? :)

Dakle, potpuno gresis oko tih plata u SFRJ, ali ja te ne krivim uopste - pola zemlje ima vrlo selektivno pamcenje, pa me ne bi cudilo i da za 10 godina ljudi kao ti pocnu pricati kako su 1996-te plate u Srbiji bile 1000 EUR i kako se zivelo bolje nego ikad. To je isti onaj mindset koji danas moze da se usudi da kaze da se 1993 zivelo isto kao i danas.

To je u ljudskoj prirodi ljudi koji nemaju puno vere u buducnost - pre je uvek bilo bolje.

Alal vera kad to cujes od mladih ljudi, a ne samo od staraca od 90 godina :(
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 10:28 ] @
Citat:
Hot_Steppo, mesas teme - uopste nije predmet toga da li ti ili bilo ko treba Amerikance smatrati prijateljima ili neprijateljima (sto su, inace, potpuno iracionalni koncepti - prijatelji mogu biti samo licni, drzave nemaju prijatelje vec samo saveznike i zajednicke interese) vec je problem o tome sto mnogi misljenja o celoj zemlji, tj. narodu formiraju na osnovu mitova i licne intuicije.

To je greska - i, ta greska nikog ne kosta osim onih koji tu gresku prave...

Ne znam uopste sto si skrenuo u tu temu "prijateljstva" - kad niko o tome nije pricao, vec o predstavi same zemlje.

Uzgred, zahvaljujuci tim istim Amerikancima danas mozes da odes u Novi Sad bez pasosa, onda su nam bili "prijatelji" ;-)

Ja sam te pitao jedno jednostavno pitanje, ali da ga podjednostavim, koliko znas UOPSTE stranaca bilo odakle koji su i prstom makli da zastite srpske interese? Znaci, ne pricaj mi opstepoznate ljude nego male ljude sa kojima dolazis u dodir?

Citat:
Hehe.... a ko je finansirao tu lepotu? Jel si čuo onu "radio, ne radio, svira ti radio"? Pa sve je to bilo lažno. Imao si uspešne firme koje su imale ok plate. Imao si očajne firme koje su opet imale ok plate. Imao si umnogostručenu administraciju u celoj državi i svim preduzećima kako bi svako mogao da bude zapošljen.
A te priče kako je "Amerika kriva", dajte molim vas. Krivi su oni bilmezi što su bili na vlasti, i pre svega, narod kojim je bilo lako manipulisati i koji je prihvatio njihove ideje. Pa mogli smo da se razdružimo bez kapi prolivene krvi, ali ne! Ajde da se malo pokoljemo!

koliko se ja secam nisu SVE firme propale posle 1990. da je tako, danas bi bili gori od Etiopije.
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 10:30 ] @
Ja ti garantujem da je vecina imala platu preko 1000 maraka, a nije mali broj imao i preko 2000. A to je danasnji ekvivalent od 1000 tj. 2000 evra. Secam se i cistacica po bolnicama koje su imale preko 1000 DEM.

Citat:
To je u ljudskoj prirodi ljudi koji nemaju puno vere u buducnost - pre je uvek bilo bolje.

Alal vera kad to cujes od mladih ljudi, a ne samo od staraca od 90 godina :(

koja crna vera u buducnost, ovde svi mladi sanjaju da rade za strance ili da pobegnu odavde, izem ti san...
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 10:34 ] @
Citat:
Hot_Steppa
Ja sam te pitao jedno jednostavno pitanje, ali da ga podjednostavim, koliko znas UOPSTE stranaca bilo odakle koji su i prstom makli da zastite srpske interese? Znaci, ne pricaj mi opstepoznate ljude nego male ljude sa kojima dolazis u dodir?

Sto bi neki stranac "makao prste za srpske interese", ili za bilo cije interese osim svojih?

Za interese od kog stranca si ti makao prste ili, jos ludje, "zastitio interese njegove zemlje"? Zasto bi to bilo ko radio, i kako bi to radio?

Dobar ti je koncept sveta - ljudi moraju da "maknu prste za interese tvoje zemlje" kako bi ih ti ne bi smatrao losim... Ja takav koncept poznajem samo mozda u mafiji i slicnim drustvenim hijerarhijama.

Citat:

Ja ti garantujem da je vecina imala platu preko 1000 maraka, a nije mali broj imao i preko 2000. A to je danasnji ekvivalent od 1000 tj. 2000 evra. Secam se i cistacica po bolnicama koje su imale preko 1000 DEM.

Prica da su cistacice imale "iljadu maraka" moze samo da se isprica ispred nekog penzionerskog podruma pica posle dosta lose rakije sa puno metil alkohola u njoj.

Da ti plasticno objasnim, u zemlji u kojoj cistacice primaju 1000 maraka se ne cekaju redovi za benzin, ne voze kola na par/nepar i svakako se ne pocinju gradjanski ratovi. SFRJ nije bila takva zemlja, na nasu veliku zalost.

A ti sad, ako hoces da farbas neku ruzicastu sliku SFRJ u kojoj su cistacice radile za 1000 DEM, i u kojoj je bilo sve super dok je nisu udesili zli stranci, samo izvoli - ali od toga mozes imati samo ti stetu, jer od neznanja jos niko nije profitirao niti mu je neznanje pomoglo u zivotu.

Raspitaj se kod ljudi koji su jos sacuvali mozdane celije kolike su plate bile u SFRJ.
[ DaliborP @ 31.07.2007. 10:37 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Ovde ima ljudi koji su i stariji od 17 godina pa se secaju kolike su bile plate, tim statistikama iz Politike nista ne verujem, pisane u sluzbi dnevno-politickih dogadjaja. Ja valjda znam kolike su plate imali moji prijatelji, rodjaci, roditelji, znam da smo isli svake godine na more i svake zime na zimovanje, vozili relativno nova kola, kupovali vikendice.

Slazem se, ovde ima starijih od 17, evo ja sam jedan od njih, i ja se secam zivota pre devedesetih i plata mojih prijatelja, rodjaka itd itd.

Prosecna plata je bila poprilicno ispod 1000 maraka, moji roditelji sa visom skolom i fakultetom su imali oko 1000 maraka.

Osim toga taj prosek u celoj drzavi je podizan platama Slovenije i Hrvatske koji su imali dosta vece plate u odnosu na ostale republike.

Dakle, plate od 2-3k maraka su postojale ali sigurno nisu bile prosek.
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 10:45 ] @
Citat:
Sto bi neki stranac "makao prste za srpske interese", ili za bilo cije interese osim svojih?

Za interese od kog stranca si ti makao prste ili, jos ludje, "zastitio interese njegove zemlje"? Zasto bi to bilo ko radio, i kako bi to radio?

Dobar ti je koncept sveta - ljudi moraju da "maknu prste za interese tvoje zemlje" kako bi ih ti ne bi smatrao losim... Ja takav koncept poznajem samo mozda u mafiji i slicnim drustvenim hijerarhijama.

Ako gledas ubistvo i ne sprecavas ga, onda si saucensnik u ubistvu? Ako gledas kako se sistematski unistava jedna drzava i prstom ne maknes u vezi toga, nego svesno ili nesvesno jos glasas za te ljude, onda si sta?
Citat:
Prica da su cistacice imale "iljadu maraka" moze samo da se isprica ispred nekog penzionerskog podruma pica posle dosta lose rakije sa puno metil alkohola u njoj.

Da ti plasticno objasnim, u zemlji u kojoj cistacice primaju 1000 maraka se ne cekaju redovi za benzin, ne voze kola na par/nepar i svakako se ne pocinju gradjanski ratovi. SFRJ nije bila takva zemlja, na nasu veliku zalost.

A ti sad, ako hoces da farbas neku ruzicastu sliku SFRJ u kojoj su cistacice radile za 1000 DEM, i u kojoj je bilo sve super dok je nisu udesili zli stranci, samo izvoli - ali od toga mozes imati samo ti stetu, jer od neznanja jos niko nije profitirao niti mu je neznanje pomoglo u zivotu.

Raspitaj se kod ljudi koji su jos sacuvali mozdane celije kolike su plate bile u SFRJ.

Nemas sta ti meni da objasnjavas, meni je sve jasno, a i par drugih stvari su mi upravo postale jasne. Ne pada iver daleko od klade.
Pozdrav

[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 10:48 ] @
Citat:
HoT_Steppa
Ako gledas ubistvo i ne sprecavas ga, onda si saucensnik u ubistvu? Ako gledas kako se sistematski unistava jedna drzava i prstom ne maknes u vezi toga, nego svesno ili nesvesno jos glasas za te ljude, onda si sta?

A kako bi to "obican covek" iz inostranstva koga trazis da ti ja navedem, sprecio "sistematsko unistavanje jedne drzave"? Samospalio se na nekom trgu?

Uzgred, ta drzava se vrlo sistematski unistavala iznutra i od strane samih drzavljana, pa je malo kanda tesko pomoci im sve i da hoces.

No, da - ti imas drugaciju sliku o tome, jos samo kad bi nekako mogli da izbrisemo fakat da su se vec 1990 vecina ljudi u SFRJ takmicili ko ce vise tu SFRJ da zamrzi i da pokaze svoj novootkriveni "Nacionalni Ponos" pa jos i da sve bude OK... al od istine se pobeci ne moze, sta ces.

Najlakse je, Hot_Steppo, staviti se u ulogu zrtve - to je jedno lepo, toplo i udobno mesto iz koga ces se posle tesko maknuti - samo, ima jedan mali problem, ne mogu svi da budu zrtve, 'ebi ga... neko mora da bude i odgovoran za nesto, a "odgovornost" je pojam koji na Balkanu ne postoji ;-)
[ HoT_Steppa @ 31.07.2007. 10:55 ] @
1. protestima (kako su se bunili 1999. za OCIGLEDNO krsenje konvencije UN-a)
2. ja nikoga nisam nikada mrzeo, i ziveo sam u lepoj dobroj i relativno bogatoj drzavi, koja je imala svoje mane, kao i svaka drzava uostalom. Nasa drzava je razbijena iznutra, ALI uz pomoc zapada, nasem coveku (pricam o jugoslovenima u globalu) nikada ne bi palo na pamet da sece granu na kojoj sedi da za to nije dobio velike pare.
A velike pare ljude kvare.

Imam posla necu se vise javljati danas.
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 10:59 ] @
Citat:

2. ja nikoga nisam nikada mrzeo, i ziveo sam u lepoj dobroj i relativno bogatoj drzavi, koja je imala svoje mane, kao i svaka drzava uostalom. Nasa drzava je razbijena iznutra, ALI uz pomoc zapada, nasem coveku (pricam o jugoslovenima u globalu) nikada ne bi palo na pamet da sece granu na kojoj sedi da za to nije dobio velike pare.

Eto ti i odgovora na tvoj stav - da su ljudi zaista imali 3000 DEM kao sto ti pricas, ne bi ih interesovalo posedovanje AK47-mice i pohod u "spasavanje ognjista" sa svih strana. Jes' neko je lud da baci udoban zivot zarad nekakvih ognjista.

Na zalost, u SFRJ je bilo dosta siromasnih i nezadovoljnih ljudi, sto ti je masa koju uvek mozes iskoristiti za neki rat i uz ne tako puno para :(

To je i razlog zasto se ratovi vode samo u siromasnim podrucijima, i to je jedan veliki razlog za imanje ekonomske stabilnosti kako ne bi mogao da te zadesi taj problem.
[ MyWay @ 31.07.2007. 11:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: No, da - ti imas drugaciju sliku o tome, jos samo kad bi nekako mogli da izbrisemo fakat da su se vec 1990 vecina ljudi u SFRJ takmicili ko ce vise tu SFRJ da zamrzi i da pokaze svoj novootkriveni "Nacionalni Ponos" pa jos i da sve bude OK... al od istine se pobeci ne moze, sta ces.

Sad si se izjednačio sa svima koji nikad nisu bili u USA, ne znaju nikog iz USA ali odlično 'znaju' da USA ne valja...
Uostalom 'malo' ste otišli u OT
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 11:09 ] @
MyWay,

Ja 1990 jesam ziveo u Srbiji, i dobro se secam recimo, rusenja spomenika (sve sto je imalo veze sa SFRJ mora da leti i svi vrlo srecni cim uniste neki deo svoje licne istoije, cak su i coveka u koga su se kleli hteli da izbace iz grobnice), menjanja imena ulica, valjda ako zamenis ime ulice izbrisao si istoriju, te razno raznih novih starih-mladih pokreta (neki srpski cetnicki pokret, razni domobrani po Hrvatskoj i slicno), pljuckanja mase na sve sto ima veze sa SFRJ i opsednustost necim skroz "novim" sto su otkrili - nacionalnim ponosom.

Secam se i kada nas je uciteljica (Ivana Nikodinovic, jos se secam imena jbt) 1989-te, rekreativna nastava pri kraju I razreda, u autobusu za Becice terala da pevamo "Slobo Srbine Srbija je uz tebe" - valjda joj je to slucajno palo na pamet tek onako. A i deca se palila, valjda to slucajno nacula, a ne od roditelja - sta dete zna...

Vesti su svaki dan bile pune raznih "incidenata" - u zavisnosti od strane se birao i incident i tako.

Mozda sam ja to ipak samo sanjao, ali mi se ipak cini da je bilo tako i da se tako unistava jedna zemlja, i da su mnogi drzavljani SFRJ bili vrlo uspaljeni kad se to desavalo.

Da ne ispade da su im gurali puske u ruke "sa zapada" i tukli ko nije hteo...
[ DjoleReject @ 31.07.2007. 11:24 ] @
Cini se da je prikladno ovu temu malo opustiti sa par probranih stihova:

Prokleta je Amerika

Gledam staru majku
sestre kako placu
njihova mi tuga
stvara tugu jacu

Majka i ne spava
za tebe se brine
novac kune ona
vrati nam se sine

Ref.
Prokleta je amerika
i zlato sto sja
sta mi vrijedi tvoja slika
kada oca nemam ja

Tvoj drug danas dodje
sreca nas obuze
pitamo za tebe
a on lije suze

Prodao si dusu
zbog prokletog novca
vrati nam se kuci
da imamo oca
[ Miroslav Jeftić @ 31.07.2007. 11:29 ] @
To kako je "truli" zapad "mrzeo" Jugoslaviju pa je morao da je razbije su nebuloze. Šta je bilo sa Češkom i Slavačkom, SSSR-om? Kako to da oni nisu zaratili? Ovde se zaratilo zato što su tako želeli oni koji su imali vlast, a uz popriličnu podršku. Koliko je bilo ljudi na Gazimestanu koji su klicali novom titu i velikomsrbinu? To sa stranim uticajem je deplasirano.
[ jonniebravo @ 31.07.2007. 11:45 ] @
Prosto mi se vristi koliko je ova tema NENORMALNA.
[ MyWay @ 31.07.2007. 11:47 ] @
Ivane, to o čemu pričaš su doživljaji (ni) 10-to godišnjaka i njegovog pogleda na svet koji je uključivao:
- roditelje/rodbinu
- školu (učiteljice/đake)
- TV/radio
Sve u svemu, tvoje iskustvo se svodi na isuviše malo informacija/validnih iskustava da uopšte mogao da pričaš o tome da se 'većina ljudi u SFRJ takmičila ko će više da zamrzi one druge'.
A pri tom (sasvim opravdano) kritikuješ ljude koji na osnovu premalo ili nikakvih podataka o nečemu kritikuju nešto (u ovom slučaju USA).

Primera radi, koliko puta si do 1990-te bio u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji...? I koliko si ljudi iz tih republika poznavao?
[ ad0lf @ 31.07.2007. 11:52 ] @
Citat:
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Jer ja ZAISTA mislim da je Amerika najbolesnije društvo u svetu

Ih... Da vidiš moje društvo kakvo je, kad se ponapijamo, promenio bi mišljenje.

buuuuuuahahahahahahahah
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 12:04 ] @
Citat:
MyWay
Sve u svemu, tvoje iskustvo se svodi na isuviše malo informacija/validnih iskustava da uopšte mogao da pričaš o tome da se 'većina ljudi u SFRJ takmičila ko će više da zamrzi one druge'.

MyWay,

Poenta moje poruke je da ukazem na pogresnost premise da je raspad SFRJ izazvao zapad, a do tada je SFRJ savrseno funkcionisala iznutra i kako su svi zrtve nekog "spoljnjeg faktora". Vise je nego ocigledno da je "spoljnjem i unutrasnjem faktoru" koga je nesumnjivo bilo jer "faktora" imas uvek oko bilo kog problema, ipak bilo potrebno plodno tlo da se to desi, a to je stanovnistvo koje nije imalo veru u SFRJ i koje je ipak bilo spremno da zrtvuje celu drzavu pa cak i udje u oruzani sukob.

Moj "uzorak" je vrlo mali i na osnovu njega bi bilo potpuno pogresno izvlaciti neke generalne zakljucke, tu si u pravu - ali da je SFRJ bila zemlja kakvu je neki ovde predstavljaju, takve stvari i u "mom malom uzorku" sigurno ne bi mogle da se dese. Ne znam koliki % gradjanstva nije voleo SFRJ, koliki % je mrzeo - a koliki % je bio nezainteresovan za celu stvar (cisto sumnjam da su radili anketu pa da neko tacno zna), ali ostaje fakat da niko ni prstom nije mrdnuo na sve te ucestale sabotaze, sirenja nacionalne mrznje i svega sto se desavalo, tj. zemlja gde su navodno svi srecni i primaju 3000 DEM... to bi bilo ravno naucnoj fantastici, da li postoji jos neki takav primer da se zemlja u kojoj je sve tako dobro islo raspala, pa jos na takav stravicni nacin? Cisto sumnjam.

Zdrava logika kaze da su te stvari ipak tesko moguce bez dovoljno velike podrske od strane sirokih narodnih masa, i to dovodi do zakljucka da su siroke narodne mase bile ocigledno site SFRJ i tog koncepta, sto - opet, ni u teoriji ne bi moglo da se desi da je SFRJ izgledala onako kako je Hot_Steppa & Co predstavljaju.

Jos jedan dokaz za to su rezultati na prvim izborima u republikama SFRJ gde su ubedljivo najvise glasova pridobile nacionalisticke opcije koje su potpaljivale nacionalnu netrpeljivost medju ljudima - ne znam kako to opovrgnuti, bez obrizra sto sam ja tada imao 10 god, to se desilo i neizbrisivo je iz istorije, kao i fakat da su se balkanski narodi u Evropi na kraju XX veka istrebljivali kao Tutsi i Hutu plemena u Africi, i to se desilo samo tu i nigde drugde u Evropi, a nije se raspala samo SFRJ vec i druge zemlje :((((

Ako stvarno mozete da poverujete da je tolika patoloska kolicina mrznje i agresivnosti koja je dovela do, recimo, jedne Bosne ili civilnog rata u Hrvatskoj, mogla da nastane za samo par godina od jednog ekonomski vrlo uspesnog (3K DEM?) drustva sa vrlo visokim moralnim i socijalnim normama, kako ga neki ovde predstavljaju - mislim da stvarno onda mozete poverovati u bilo sta :(

Nadam se da poslednjom recenicom nisam nikog uvredio, ako jesam - nije mi bila namera.
[ Miroslav Jeftić @ 31.07.2007. 12:12 ] @
Tako je, nikakve strane sile nisu naterale milione da se dive Slobi do ludila. Nisu svi naravno, ali jako puno njih (čak i dan danas).
[ vladd @ 31.07.2007. 12:24 ] @
Ne bih bas da nas ocenim kao budale, ali nemam bolji izraz.

Svaki prosperitet zahteva neko ratno zariste. Svaki izvor, svoj ponor.

A mi, srecni u svojim nacionalizmima, napravismo godine rata na prostoru Evrope, da ne putuju daleko. Laki, fini, ograniceni rat, kao eksperiment u drugoj sobi.

Male grupice se obogatise, velika masa je nastradala, na sve moguce nacine.

Spoljni uticaj je mogao samo da uziva u nasoj gluposti, da prazne rezerve oruzja, da prave nove, eto, ozivese priozvodnju tomahavka, za sledecih 10god, uz povecanu zaposlenost i standard. A mi sa milion izbeglica, na terenu SFRJ, i jedno deset miliona ispod 300€ mesecno...

Ali volimo da "teramo" pravdu, da se bavimo raznim etiketama, oni su dobri, ovi su losi, neki nas "vole"....strasno, takva zelja da budemo "voljene plavuse", ako nas ne vole, *ederi, zlikovci....nepravda..

I jos valjda treba da "podgrejavamo" plamen gluposti, da ne dozvolimo slucajno da se ugasi, pojavljuju se neki novi, koji bi da na "proverenom" receptu, mozda, u suton ludila, malo profitiraju, ovako ili onako..

Poz.
[ MyWay @ 31.07.2007. 12:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ... to bi bilo ravno naucnoj fantastici, da li postoji jos neki takav primer da se zemlja u kojoj je sve tako dobro islo raspala, pa jos na takav stravicni nacin? Cisto sumnjam.

Liban.
Za neupućene:
Citat:
Until the Lebanese Civil War (1975-1990), the country enjoyed relative calm and prosperity, driven by the tourism, agriculture, and banking sectors of the economy. It was considered the banking capital of the Arab world and was widely known as the "Switzerland of the Middle East" due to its financial power. Lebanon also attracted large numbers of tourists, to the point that the capital Beirut became widely referred to as the "Paris of the Middle East.

Citat:
Ivan Dimkovic:Jos jedan dokaz za to su rezultati na prvim izborima u republikama SFRJ gde su ubedljivo najvise glasova pridobile nacionalisticke opcije koje su potpaljivale nacionalnu netrpeljivost medju ljudima

Citat:
9. decembar 1990.

Prvi višestranački izbori u Republici Srbiji.

U biračke spiskove upisano je 7.036.303 birača, na izbore je izašlo 5.034.440 birača ili 71,49 odsto.

SPS - 2.320.587 (77,6 odsto) glasova - 194 mandata;
SPO - 794.789 (7,6) - 19
DS - 374.887 (3,8) - 7
DZVM - 132.726 (3,2) - 8
SDA - 84.156 (1,2) - 3
Partija za demokratsko delovanje - 21.998 (0,4) - 1
Narodna seljačka stranka - 68.045 (0,4) - 1
DSHV - 23.630 (0,4) - 1
Srpska demokratska stranka - 32.927 (0,4) - 1
Stranka Jugoslovena - 21.784 (0,4) - 1
UJDI - 24.982 (0,4) - 1 poslanik
Demokratska reformska stranka Muslimana - 3.432 (0,4) - 1
SRSJ za Vojvodinu - 71.865 (0,8) - 2
Stranka saveza seljaka Srbije - 52.663 (0,8) - 2
Grupa građana - 456.318 (3,2) - 8

Već sam ti i ranije govorio - bili su (smo) socijalisti/komunisti u veeelikoj većini. Nacisti su došli (implementirani) kasnije...
[ kelja @ 31.07.2007. 12:31 ] @
Kriza osamdesetih je zapravo ono sto je bilo uvod u nacionalisticke histerije devedesetih.
Imao sam tada sasvim dovoljno godina da OSETIM znatnu razliku u kupovnoj moci i uopste, kvalitetu zivota(pocelo je sa smanjenjem broja strip-revija koje sam redovno kupovao, kasnije su stripovi i prestali da izlaze...:))
Ali, koliko mi je poznato, cak i pre su se u pojedinim republikama desavali nacionalisticki ispadi(MASPOK u Hrvatskoj- ko je tada boravio u Hrvatskoj, a ja poznajem neke ljude, zna o cemu govorim)i ocito je da je koncept SFRJ ipak bio malko omiljeniji ovde nego u Hrvatskoj ili recimo Sloveniji...

Da, da, SPS je bila izrazito antinacionalisticka stranka.
MyWay, molim te... :)
[ Miroslav Jeftić @ 31.07.2007. 12:42 ] @
Citat:
kelja: Da, da, SPS je bila izrazito antinacionalisticka stranka.
MyWay, molim te...

Potpis.
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 12:52 ] @
Citat:
MyWay
Već sam ti i ranije govorio - bili su (smo) socijalisti/komunisti u veeelikoj većini. Nacisti su došli (implementirani) kasnije...

Vidi, znas kako i nacisti su bili socijalisti, mislim da ovde pravis jednu vrlo uobicajenu gresku za mnoge - tj. poistovecujes stranku sa njenom ekonomskom odrednicom. Socijalisti mogu biti vrlo vrlo nacionalisticki opredeljeni, kao sto se vidi na primeru nacional-socijalista u narodu poznatijih kao nacista ;-) Na kraju krajeva - sam termin "socijalista" znaci nesto sto nema puno veze sa nacionalizmom ili anacionalizmom kao osobinom.

Takodje i obrnuto: imas raznih nazovi "desnicara" (tj. entiteta koji ljudi smatraju desnicarima) koji su desnicari samo po tom populizmu tj. jeftinom nacionalizmu, npr. SRS, dok je ekonomska odrednica SRS izuzetno leva, mozda cak i levlja od SPS - sto se ekonomije tice oni su cisti socijalisti.

Samo je potrebno pogledati glavne ideologe i kreatore SPS i shvatiti da je u pitanju ekonomski levo orijentisana stranka sa vise nego vrlo jasnim i izrazenim nacionalistickim teznjama. Naravno nacionalisticke teznje SPS nisu ni blizu bile nacionalistickih teznji recimo jednog srpskog cetnickog pokreta (preteca SRS) ili Srpskog Pokreta Obnove (SPO) - ali nisu bile ni zanemarljive; daleko od toga, da se ne lazemo, i to je bio vrlo bitan "pitch" na osnovu koga je SPS pokupila tako veliku masu glasova - bas onih koje ja smatram nezadovoljnim SFRJ.

Sto se Libana tice - ne zaboravi okruzenje Libana, dakle oni su bukvalno uleteli u pakao jer je pakao bio svuda oko njih posto imaju tu nesrecu da se nalaze u jednom od najnestabilnijih regiona na svetu - tamo je biti stabilan na duze staze misaona imenica.

Ako to uporedis sa SFRJ, kao prvo, ne secam se da je iko ratovao u okolini SFRJ niti su u okolini SFRJ postojale izuzetno problematicne sile (tipa Iran), te da se SFRJ nalazila u regionu koji vazi za jedan od stabilnijih u poslednjih nekoliko decenija (podrucje Evrope kojim danas dominira EU) - pogotovu posle pada berlinskog zida.

Dakle, raspadanje jednog tako finog drustva sa visokim standardom (po Hot_Steppa-i) je "against all odds" na taj banalizovani nacin koji se pominje, bice da drustvo ipak nije bilo tako dobro.
[ Mbit @ 31.07.2007. 13:56 ] @
Da li je Amerika najgora i najnemoralnija država u svetu??? Molim vaše iskreno mišljenje

nije najgora ne, ona je samo najjača.
da li je najnemoralnija, ne znam, ljudi su ljudi i ovde i tamo i u Sudanu, možda su samo u Americi većina potomci najgorih iz Engleske, takvi im geni, pa kvalitet nije dobro raspoređen, a moral ostao u engleskom zatvoru.

a vi opet ko o čemu baba o uštipcima, 90-te 90-te, sa svim imenima i prezimenima koja prate taj period, ne znam kada će te da se probudite, prestanete da gledate u sanovnik i tumačite snove iz devedestih, naravno sve to uz jaku gatarsku sposobnost i pomoć bombardera T-B92, danas je 2007.

Za one koji misle da znaju šta se tačno dešavalo 80-90 Preporučujem za slušanje emisiju "mozaik vremena" na radio beogradu 1, subotom u 10.00

[Ovu poruku je menjao Mbit dana 31.07.2007. u 15:09 GMT+1]
[ Majstor Duja @ 31.07.2007. 14:37 ] @
Citat:
Mbit: ...možda su samo u Americi većina potomci najgorih iz Engleske, takvi im geni, pa kvalitet nije dobro raspoređen, a moral ostao u engleskom zatvoru. :)

A sta da mislim o drzavi koju su formirali od ljudi izbacenih iz svake tadasnje pristojnije drzave starog kontinenta...otpadnici, ubice, adventure seeker-i,
megalomani, socijala... pa onda uvezena radna snaga bez ikakvog moderno-civilizacijskog iskustva...sve u svemu UZAS ( UZA Srbija)...
[ Marko_L @ 31.07.2007. 14:54 ] @
Posmatram par omladinaca (pod omladincima podrazumevam ekipu 18-25+ godina) iz moje okoline i njihovo ponašanje i shvatanje života. Dosta njih radi nekakve posliće, uglavnom one koji im ne staju previše na put noćnom životu, zarađuju nešto, doduše nedovoljno za život, ali oni ipak imaju utisak da žive sasvim lepo. Isti ti omladinci često umeju da veličaju Srbiju i pljuju po "zapadu" (da, takvi obično zapad posmatraju kao jednu celinu) po sistemu "Ja i radim, i stižem da izlazim sa društvom svaki dan, i da se družim i sve, a prosečan zapadnjak je hladan, samo radi, druže se samo vikendom...". Međutim, kada se malo dublje zađe u tematiku, dolazi se i do vrlo jasnog razloga zašto je to tako. Većina ovih omladinaca koje sam pomenuo zapravo
-živi sa roditeljima
-ne plaća kiriju, struju, vodu, grejanje, telefon...
-ako mu na pola meseca ponestane para, a treba mu za patike, uzeće od roditelja
-ako popije otkaz zbog svakodnevnog dolaska na posao u "raspad" stanju, jer je cirkao celo veče pre toga, ne mari jer će da živi na roditeljskom budžetu narednih nekoliko meseci dok se ne snađe
-nema neku naviku da ulaže u kuću, ni fizički, ni finansijski (farbanje, krečenje, popravke...) jer to završava ćale
-nema naviku da sam nešto skuva, opere, ispegla... jer to završava keva
Dakle, sve što takav zaradi, može da spuca na izlaske, tehniku, odeću... E onda, kada jednog dana matorci zavrnu slavinu, iz bilo kog razloga, takav čovek puca kao tikva i pita se kako su se vremena promenila, pljuje na državu i sve ostale, priča kako su za sve krivi Ameri... itd. Za to vreme, njegov "hladni" kolega sa zapada već ima kakav takav stan, karijeru ili barem planove za istu, plaća svoje račune, i može da opstane samostalno.
Nešto slično se desilo i sa SFRJ. Ljudi su svakako nešto radili, nebitno koliko i nebitno da li im je firma generisala profit ili ne, oni su uvek imali ok plate, imalo se za more, za auto, za izlaske... bilo je dovoljno slobodnog vremena da se svakodnevno posećuju prijatelji i trebi dnevna politika, pogotovo ako radiš 6 meseci, a ostalih 6 si na odmoru ili bolovanju, svi smo bili topli i srdačni, ma prava komuna. Međutim, sve je to bilo na tuđ račun. Dok je "na zapadu" važila deviza da sve mora da se zaradi, ovde je bilo ono čuveno "radio, ne radio, svira ti radio", što svakako nije moglo da opstane na duže staze i moralo je da pukne. To se kasnije u svoj svojoj snazi pokazalo tačnim, međutim, ljudi kao ljudi to nisu hteli da prihvate, nego im je bio kriv zapad, Ameri, Marsovci... pa tako i dan danas imamo ljude koji žale za tim nekim prošlim vremenima, kada je sve bilo lepo i bajno, i pričaju deci priče o tome kako su oni eto putovali bez pasoša i nisu znali šta će sa parama i da bi tako bilo i danas samo da nije bilo Amera i šta ti ja znam. Time nesvesno i upropašćavaju svu tu decu. Umesto da barem ona budu ta generacija koja će da uvede Srbiju u moderne tokove, mi i dan danas imamo gomilu klinaca koji mrze Ameriku, kao i celu zapadnu Evropu kad smo već kod toga, a nisu videli ništa van granica Srbije. Totalno rasulo.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 31.07.2007. 15:05 ] @
Citat:
Attina: Nisam nikada bila u Americi, ali osecam gnev i gadjenje pri samoj pomisli.
Pod "Amerika" tada mislim na njihovu administraciju i americke Jevreje koji su po mom misljenju
zlo broj jedan na kugli zemaljskoj. Dakle ne Jevreji, vec americki Jevreji.

Sa Kostom se u velikoj meri slazem i razumem sta hoce da kaze, iako sam u isto vreme i svesna da verovatno imam neka pogresna ubedjenja u startu.

Volela bih da turisticki odem u Njujork,
sve ostalo mi cak i na filmovima i fotografijama deluje isuvise izvestaceno.

Bravo, svaka čast, ona je jedina dosad koja me ovde razume. Ameriku treba mrzeti jer stvara nepravdu u svetu, interveniše kad kako hoće i gde hoće, ima svoje tajne zatvore za koje donedavno čak ni EU nije znala.

I posle mi neko kaže, kao npr. Ivan (on kao da je raso na kruški a ne u realnom svetu), da je Amerika dobra.
[ Ivan Dimkovic @ 31.07.2007. 15:09 ] @
Citat:

A sta da mislim o drzavi koju su formirali od ljudi izbacenih iz svake tadasnje pristojnije drzave starog kontinenta...otpadnici, ubice, adventure seeker-i,
megalomani, socijala... pa onda uvezena radna snaga bez ikakvog moderno-civilizacijskog iskustva...sve u svemu UZAS ( UZA Srbija)...

Cek cek... da vidimo mi neke fakte ;-)

- Zemlja sa najvecim procentom visoko-obrazovanih imigranata? Amerika.
- Zemlja sa 18 od 20 najboljih univerziteta po svim nezavisnim merilima (cak i u Sangaju se slazu sa tim)? Amerika.
- Zemlja sa najvecim brojem patenata i naucnih dostignuca? Amerika.
- Zemlja sa najvecim brojem Nobelovaca? Amerika.
- Centar IT industrije? Amerika.
- Dva najveca srpska naucnika, Nikola Tesla i Mihailo Pupin su bili drzavljani USA - te najgore i najnemoralnije zemlje, zamisli :)

Pa taj mikroprocesor koji vam je u racunaru je nastao u USA, memoriju su izmislili u USA, softver koji vam pokrece racunar je najverovatnije nastao u USA - ako nije ceo (Windows) onda dobar deo (Unix specifikacija, POSIX standard)...

Opako bato, mnogo bre dobri ti robijasi i ubice i bez ikakvog modernog civilizacijskog dostignuca kad sve to napravise kad su se doselilli, recimo od gole pustinje napravise oblast koja bi bila 5-ta najrazvijenija drzava na svetu (Kalifornija) i centar danasnje IT industrije? Daj bre malo da mi uvezemo tih "robijasa" malo, izgleda se bas isplate :-)

Ne znam ko se doseljavao u USA pre 200 godina, ali danas se u USA doseljava visoko obrazovani sloj drustva iz celog sveta.

Bice zato sto je to mnogo losa i nemoralna zemlja - no, kako vec ide, sta sve te budale sa tim fakultetima, doktoratima i znanjem... sto jurcaju tamo znaju, slusajte vi lepo Kostu - on je pametniji od svih njih zajedno :-)

Eh... sto rece neko, kiselo to grozdje puno, puuuno :)

Citat:

I posle mi neko kaže, kao npr. Ivan (on kao da je raso na kruški a ne u realnom svetu), da je Amerika dobra.

Ne znam ja ko zivi u realnom svetu a ko u kruskovaci, cini mi se da ipak nisam ja taj koji mirise na krusku :-)
[ Slobodan Miskovic @ 31.07.2007. 15:12 ] @
@Marko_L

Pretpostavljam da nikada nisi boravio na "zapadu" duze vreme.
Daleko od toga da je u Srbiji super ali ni na "zapadu" nije tako kako ti pricas.

Jako je veliki broj onih na soc. care i slicno, ovde ne ubrajam zemlje koje nisu socijalno orijentisane (USA).
[ Miroslav Jeftić @ 31.07.2007. 15:18 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Bravo, svaka čast, ona je jedina dosad koja me ovde razume. Ameriku treba mrzeti jer stvara nepravdu u svetu, interveniše kad kako hoće i gde hoće, ima svoje tajne zatvore za koje donedavno čak ni EU nije znala.

Super se razumete. Očekivao sam neki ozbiljniji argument da budem iskren, ovo ti je na nivou osnovne škole.
[ Marko_L @ 31.07.2007. 15:27 ] @
@Slobodan Miskovic
Skoncentrisao sam se najviše na USA, zato što je to ovde tema. Ali ako pogledamo i ostatak "zapada", videćemo da, bez obzira na to kakva je socijalna politika, najveći deo omladine ipak razmišlja o tome da se osamostali, izgradi neku karijeru, pa sad dokle ko dogura. Naravno, kako nisam neki svetski putnik (a i ono malo što sam imao prilike da posetim je nedovoljno), ne mogu ništa stopostotno da tvrdim, ali opet, i iz ove zabiti zahvaljujući internetu, imao sam prilike da sarađujem sa ljudima iz USA, Švedske, Čilea, Češke... i nijednom nisam naleteo na nekoga ko je spucao 25 godina u zadnjicu, živi sa roditeljima, ne plaća račune, pa ga zabole koliko zarađuje i smatra da živi super životom, što je u Srbiji skoro pa normalno, pogotovo u manjim gradovima.
Interesantno je da sam naletao na ljude koji mrze Ameriku (tačnije njenu spoljašnju politiku), možda i više nego bilo koji Srbin, ali nijedan od njih ne smatra da su mu Ameri krivi za sve što mu ne ide u životu i vrlo rado bi otišao da živi i radi u Americi.
Eto, to su neke sitne razlike koje sam uspeo da uočim. Of course, možda ja i grešim negde i spreman sam da promenim mišljenje, ako mi neko dokaže suprotno.
[ pajaja @ 31.07.2007. 15:40 ] @
Procitaj pravilnik.