|
[ Pro Sound service @ 02.08.2007. 16:56 ] @
| Kada sam god zaustavljen od strane pomenutih čuvara reda i zakona, oni su u 80 % slučajeva bili strašno su drski i bezobrazni! Ljubaznost !!! Šta je to ??? Ponašaju se katastrofalno! Izvode te iz kola u centru grada, šutiraju po nogama , večito traže neku drogu i oružje! Jednostavno ako ustanove da si problem i treba da imaš adekvatan tretman, ali je žalosno to što u ogromnoj većini slučajeva maltretiraju nedužne ljude koji između ostalog plaćaju porez od kojeg oni dobijaju plate, što me podseća na onu narodnu " Hrani kera da te ujede"! Pa me čisto zanima šta vi mislite o tome????? Hvala......... |
[ Stefano @ 02.08.2007. 17:06 ] @
Ako se ne varam, ti vozis E39? Njima su (nazalost) najsumnjiviji upravo momci koji voze te automobile (BMW E39,E46, Audi A6 i A8 prve generacije) koje su ranije vozili opasni tipovi, a sada voze ili ljubitelji takvih automobila, ili klinci koji bi voleli da su opasni momci (rade neku drogu na sitno i slicno) ili sasvim normalni ljudi koji mogu da priuste veci auto relativno novije proizvodnje... Verovatno imaju kompleks zbog toga sto do pre par godina nisu smeli ni da pomisle da zezaju nekog u takvom autu. Bas me interesuje da li smeju tako da maltretiraju nekog sa E60 ili E65. Inace moj drugar koji vozi E39 u vozackoj drzi vizit kartu jednog od jacih ljudi u MUP-u Srbije, i on mi kaze da zbog te vizit karte uvek ima drugaciji tretman, bude tu pitanja da li ima drogu ili oruzije, ponekad i pretresanja, ali maltertiranje- to nikada.
Ako imas bilo kakvu vezu u MUP-u zapamti tablice i vreme kada su te maltretirali i prijavi, ako je veza jaca vrlo lako moze da se desi da sirovinama iz interventne izadje na nos to maltretiranje... a ne bi bilo lose da nabavis i "neciju" vizit kartu koju ces da nosis u dozvoli ;)
Interventna treba da postoji u svakom slucaju, a s'obzirom da smo mi visoko kriminalizovano drustvo to njihovo ponasanje na svakom ko je iole sumnjiv me ne cudi mnogo,ali to ne znaci da trebam da se pomirim sa tim.
[Ovu poruku je menjao Stefano dana 02.08.2007. u 18:17 GMT+1]
[ mrkii @ 02.08.2007. 17:15 ] @
ljudi su razliciti. kad odes na neki salter ima ljubaznih, a ima i neljubaznih, kad odes kod lekara neko te doceka kao rodjenog, a neko kao da si ubio dete, imas super profesore na fakultetu, a i tesku djubrad, itd, itd. ljudi samo rade svoj posao, a to sto su u 80% slucajeva neljubazni prema tebi vise mi govori o tvom ponasanju i stavu prema njima. prema meni su npr. 100% ljubazni :)
[ Stefano @ 02.08.2007. 17:20 ] @
Hoce da budu neljubazni cak i kada si ti ljubazan prema njima (verovatno zivis u inostranstvu pa ne znas). Po nekom mom iskustvu ipak treba da budes ljubazan pa cak i ako nosis "neciju" vizit kartu u dozvoli. Ne treba izaci bas sa kezom na licu, ali ne treba biti ni bahat u fazonu "ko vas *ebe".
Pro Sound Service, lepo bi bilo da nam, ali iskreno, kazes kakav si prema njima, da li ih sa necim iziritiras pa su neljubazni, da li imas "kriminogenu" facu ili/i frizuru (nemoj da shvatis nista licno, i ja sam bio sumnjiv kada sam nosio friziru kec-nula) ili si ti prema njima super, a oni ispadaju djubrad.
[ mrkii @ 02.08.2007. 17:48 ] @
lepo kazes "hoce da budu neljubazni cak i kada si ti ljubazan prema njima" iz cega se zakljucuje da su uglavnom ljubazni kad si i ti. naravno, ima i izuzetaka kao sto sam vec napisao, ali toga ima svuda. setite se koliko puta ste se osetili ponizenim u opstini, na fakultetu, u bolnici i sl. dakle svuda. ne moze se generalno reci svi lekari su super ili svi su losi, ili svi policajci su .... sto ljudi sto cudi.
sad ce neko reci "oni su policajci, nose pistolje, moraju da budu svi cakum - pakum, bla, bla ,bla". sa tim se ne slazem jer batine mozes dadobijes svuda i od bilo koga kad se zajebavas. a znate li sa kakvim facama i bolidima se policija susrece. nisu to sve profesori, lekari i akademici pa da u radu sa njima uzivas i kulturno se uzdizes. kad zaustavis nekog da legitimises ko zna nakoga si naleteo. ja sam prisustvovao scenama kad neki "slucajevi" verbalno i bez razloga napadaju policiju i cudio se kako su ovi tako mirni (ja bi im sve po spisku &%$^%$).
sto se mene licno tice kad me zaustavi policija: dobar dan, dobar dan, licnu kartu, izvolite, bla bla, dovidjenja, dovidjenja. tako je bilo uvek, ali uvek. e sad, ja izgledam da tako kazem "nekriminalno". ako se neko sisa na celavo, nosi lance, pusta glasnu muziku i vozi besna kola ko lud, priznacete, da je sumljiviji od prosecnog radnog coveka ove zemlje (ne kazem da je automatski kriminalac ali je sumljiv iznad proseka, zar ne). takav ne treba da se cudi sto ga cesto zaustavljaju i treba da bude ljubazan i strpljiv.
policija je ipak sredstvo sile i uvek ce to biti i kod nas kao i svuda u svetu (aj zajebavajte se sa bilo kojim policajcem u evropi, hmmmm), pa stoga samo stalozeno, ljubazno, strpljivo, istrpite malo i nepravde ako je bude (trpite je ionako svuda i stalno) i sve ce biti ok :)
[ koja @ 02.08.2007. 17:51 ] @
Da, pripadnici INTERVENTNE policije se ponasaju bahato.
[ spartak @ 02.08.2007. 18:39 ] @
Nikad nisam imao problema sa interventnom.
Svaki put kad su me zaustavili, niti me je ko maltretirao niti shikanirao, niti shutirao.
Maksimalno sam saradjivao, slusao sta pricaju i radio tacno ono sto mi traze. Pregledaju odrade svoje i vrate mi dokumenta.
Doduse jednom sam bio u situaciji kada su se pohvatali za oruzje kada je brat krenuo rukom u unutrasnji dzep jakne da izvadi isprave, i od tada kad mi traze isprave kazem: "Nalaze mi se tu i tu, da li mogu da ih izvadim". Desavalo se da me gurnu kao i sve ostale kada rasciscavaju neku guzvu u diskoteci, ali to bih i ja uradio.
Sve u svemu, osim u situaciji kada smo bili jedni naspram drugih tokom demonstracija, stvarno nemam zamerki.
[ Tyler Durden @ 02.08.2007. 18:54 ] @
Kao sto spartak rece, nikad problema.
Ima tu kompleksa sa njihove strane ali Stefano ti ga sad napisa kao da te lude aute voze sve neke tetkice nevine. Sve jagnje do jagnjeta. Treba njih malo istumbati :D
[ neo01 @ 02.08.2007. 21:20 ] @
Licno nisam imao mnogo iskustva sa njima. Ali recimo prosle godine je mene i drugara na Vozdovcu, blizu FPNa zaustavila interventna, u kojima je bilo njih 3-4.
Trazili dokumente. Ja im dao. Moj drugar nije imao. Njega su onako malo smarali, zasto ne nosi licnu kartu. Da mora, i uzeo moju da mu pokaze poslednju stranu, gde pise da mora. Pitali nas kako se zovemo, odakle smo. Cime se bavimo. Jel imamo dosije. Nisu ni proveravali da li imamo dosije preko motorole. Moj drugar je prijavio da ima dosije, za neke ranije gluposti, i rekao im da nije kriv da je to namestaljka. Nista mu nisu rekli na to, a niti nas popreko gledali (od samog pocetka).
Pitali nas samo sta imamo po dzepovima i da li imamo neku drogu. Mi rekli da nemamo i kad smo krenuli da vadimo stvari iz dzepova, nisu ih ni pogledali vec su nam odmah rekli da je sve u redu.
Mislim da su bili sasvim ok prema nama, ali ovo je samo jedan slucaj u nizu. Kad citam novine, zgrozim se sta sve pisu da se desava u poslednje vreme u vezi cele policije (ne samo interventne). Cak mislim da smo ja i ortak dobro i prosli, s obzirom da on nije imao licnu kartu, a i imao je dosije (i to 2 krivicna dela).
P. S. Setio sam se i nekih odvratnih slucajeva iz Slobinog vremena (sta su moji drugari doziveli). Tada je to i bilo normalno. Ali danas je ovo irelevantno, jer nas interesuje kakva je danas interventna, a i sire policija.
[ Urkelele @ 03.08.2007. 07:33 ] @
Uglavnom su neljubazni.
Jednom prilikom na splavu u Smederevu ja i burazer izasli malo ovo-ono kad racija. Ulaze, pripremimo licne karte, ja dam moju on video da sam sa strane pa poceo da se dere, kao "ustaj, okreni se, rasiri noge, ruke na sto...". Poceo da me "pipa" pa po dzepovima... katastrofa. Meni stvarno bilo neprijatno. Ljudi se okrecu, gledaju ali ni meni nije bilo jasno. Pa pocelo propitivanje "kad si dos'o, zasto si dos'o, koliko ostajes..." Gluposti ciste! Sta njega briga zasto sam dos'o i koliko cu da ostanem, a narocito jos kad ni ja sam ne znam.
Drugi primer isto izadjem sa drustvom u grad i naidje racija. Licne karte o5, ja dam, ostali daju a jedan drug kaze nemam. Al' fora mu bila, namerno je rek'o da nema. Ovaj njemu, ustani, okreni se, pa poceo da ga pretresa... glupost. A taj milicajac nekoliko puta sedeo sa njim na pice, cak i jednom sa mnom.
Takodje mog druga saobracajac 4 puta za vece zaustavljao kolima i terao ga sva 4 puta da duva
Imam jos dosta primera, a i ovako ovi "prasinari" kad su po ulicama takodje se dosta lose ponasaju. Misle ako su zavrsili kurs od 6 meseci da su sad Bog i batina i da moze da rade sta hoce... Jbg, izgleda da moze
[ ventura @ 03.08.2007. 08:34 ] @
I treba da su bahati, posao im je da budu bahati i da teraju strah u kosti svima... Da nije tako bili bi identični kao najobičniji poštari, čitaj - niko ih ne bi j**** ni 2%...
[ spartak @ 03.08.2007. 08:56 ] @
Upravo tako.
Gde interventna prodje to treba da izgleda kao kad krava protrci kroz bashtu. Tako rade i francuski zandari, i americki onaj swat, i kanadski koji su zasticeni kao beli medvedi a svi sa fakultetima. Jedino su mi nejasni nemacki nevidljivi panduri :-)
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2007. 09:31 ] @
Citat:
Jedino su mi nejasni nemacki nevidljivi panduri :-)
Dodji u Berlin da vidis sto su nevidljivi... moj ortaq iz Londona kad je bio u poseti, zapusio se u nekom klubu i kad se vracao utripovao se da je u sred WWII koliko panduracije ima :)
Doduse, u ostalim gradovima, bar na zapadu zemlje, se dobro skrivaju al kad se desi neko njesra u roku od odma ima ih ko mrava.
[ Mbit @ 03.08.2007. 09:54 ] @
Citat: ventura: I treba da su bahati, posao im je da budu bahati i da teraju strah u kosti svima... Da nije tako bili bi identični kao najobičniji poštari, čitaj - niko ih ne bi j**** ni 2%...
100%.
samo što ih retko ima tamo gde zatreba, a obično se zna gde bi trebalo da se nalaze u koje doba dana.
[ Samurai Jack @ 03.08.2007. 10:27 ] @
Meni su oni smešni na momente. Posao im je da budu bahati...daaajte....humor. Sećam se pre jedno par meseci me zaustavlja interventna. Ja u kolima. Posao koji obično radi saobraćajna policija al ajde...I ja izadjem iz kola i čovek mi traži dokumente. Naravno, nikakav problem. Zavučem ruku u džep a oko mene njih četvorica kao da imam raketni lanser u džepu. Vozim juga, običnog, ništa besno. Kao nešto mršte se, sprmaju se da intervenišu za slučaj da sam naoružan...ma humor. Gde živite, koliko godina imate...a sve piše u LK. On se tu sad kao raspituje a sve mu piše u knjižici koju sam mu dao.
Ne znam za vas ali meni je to smešno. Zašto se ne štreca saobraćajna policija koja me češće zaustavlja, gde isto zavlačim ruku u džep i gde on stoji sam pored mene a ne njih četvorica? Glume ludilo gde ga nema.
U principu nema razloga da se plašite i nervirate. Imate dokumenta, fino-kulturno, pomaziš kucu, daš joj kosku i ker srećan:)
[ Slobodan Miskovic @ 03.08.2007. 10:31 ] @
Citat: Vozim juga, običnog, ništa besno. Kao nešto mršte se, sprmaju se da intervenišu za slučaj da sam naoružan...ma humor.
Ma da...svi su u ovoj zemlji dobri ko ovice....otkud on zna ko si i sta si? Eno covek pobio 9 ljudi a da niko nije ni pretpostavljao da ima takve namere...
[Ovu poruku je menjao Slobodan Miskovic dana 03.08.2007. u 11:56 GMT+1]
[ mrkii @ 03.08.2007. 10:47 ] @
@ Samurai Jack
za komentar tvog komentara citiracu tebe: "daaajte....humor". koliko godinica ti imas? dobro, imas licnu kartu, ali si brate mnogo nezreo.
[ Samurai Jack @ 03.08.2007. 11:25 ] @
Ne zna ko sam. Ali ne zna ni saobraćajni policajac pa rutinsku proveru dokumenata završimo fino, kulturno, dobar dan-dobar dan...izvolte...hvala...vozite oprezno...prijatno...Saobraćajna policija uvek pogleda dokument, pročita ime i kaže nešto tipa "G-dine Samurai Jack, da li ste pili nešto...imate li dodatnu opremu...itd...." Nekad pogleda gepek, nekad ne...hvala, doviđenja, prijatno. On i ja sami u nekoj neosvetljenoj ulici. Fino i kulturno.
Interventna polazi od predpodstavke da sam ja "opaki čelavi lik"...u većini slučajeva, ima među njima i krajnje kulturnih ljudi.
Kažem još jednom, nema razloga da ih se plašite (iako sam nekad pod čudnim utiskom da oni vole da ih se plašimo), nosite važeća dokumenta sa sobom i budite kulturni. Oni su tu u službi građana...ne bi trebalo da je obrnuto.
ps. ova priča se odnosi na to kada interventna zaustavlja nasumično kola po gradu i kontroliše dokumente, tj. radi posao saobraćajne policije. Tad je sve to smešno.
Kad je neka tuča, provala, neredi...što se mene tiče nek dođe i 20 džipova intervente...
[ Urkelele @ 03.08.2007. 11:43 ] @
Ljudi, sve i sve, ali to je bolesno. Zar nebi trebalo da je interventna policija koja je tu za intervencije? Glupo razmisljanje ali logicno. Al' on da te zaustavi na ulici i pita te kojekakve stvari, a pritom nisi nista lose uradio... to je stvarno glupost.
Evo jos jednog primera: Izlazim ja nocu oko 1 sat izpred zgrade u papucama i bez jakne (bilo hladno) da sacekam jednu drugaricu da joj dam seminarski. Idu dva pandura (ne interventna) trotoarom i ja ih izdaleka cujem kako se dogovaraju kako ce da me legitimisu. Prilaze meni i traze l.k. Normalno, nemam je kod sebe. Kazem tu zivim u ovoj zgradi, ako je potrebno da donesem. Oni meni ne nemoras, a sta radis ovde? Cekam drugaricu. A zasto je cekas? Mislim gloooposti, briga njega dal' cu da je ... ili sta... Jbg, bilo im dosadno pa sam ih iskulirao.
Nego, ipak je to takav mentalitet ljudi, misle da ako su u uniformi mogu da rade sta hoce. Evo jos jednog primera: Na faxu jedan kolega donese disk na kojem je obuka zandarmerije. Ma tamo ima svasta, teraju ih da rade razne nebulozne vezbe. Ja mu kazem da ne bih ni za koje pare isao tamo da me maltretiraju. A on ce meni: "Ma to zavrsis pa si Bog i batina posle! Mogu svi da te uhvate za m...!" Ej, bre, alooo, kako to mislis. Pa lepo, ne moze ti niko nista, car si, dobra plata. ovo-ono. Jeste, dok je on po terenu (koji traju 20 i vise dana) drugi da mu k... zenu.
Dva zandarmera su pravili neka sranja u jednom kaficu, vadili pistolje, qrcili se, neko ih prijavio i posle trazili veze da posle suspenzije ne ostanu bez posla.
edit: a licno znam dosta njih koji su u interventnoj policiji a koji su bili najveci olosi u gradu. Sto, njih je taj kurs prevaspitao da se lepse ponasaju??? hehehehe
[ DjoleReject @ 03.08.2007. 11:44 ] @
Kada imas jako mali penis (ili neki slican stereotipni kompleks), najlogicnije je da za tebe nema veceg uzivanja od maltretiranja onih za koje se plasis da bi mogli biti bolji od tebe. Naravno, kada ti je jos manji od malog ostaje ti da balis po tastaturi, paleci se na takve postupke i mastajuci da mozes i ti tako. Pa uniforma, pa moraju biti zajebani, pa ostar pogled ispod obrva, opasnost...
Citat: ventura: I treba da su bahati, posao im je da budu bahati i da teraju strah u kosti svima... Da nije tako bili bi identični kao najobičniji poštari, čitaj - niko ih ne bi j**** ni 2%...
Hm... niko ih nebi j**** ni 2% kazes? Zelis li da pricamo o tome?
[ Stefano @ 03.08.2007. 12:06 ] @
Citat: ventura:posao im je da budu bahati i da teraju strah u kosti svima
Jel si ti siguran da teraju strah u kosti svima? Ima ljudi koji su bahati nad interventnom kad ih zaustavi, a ovi mu ne mogu nista, pa se onda posle izivljavaju celu noc nad normalnim ili "normalnim" ljudima.
[ nnn @ 03.08.2007. 12:21 ] @
Sa intervetnom sam imao dosta iskustva, i losa, i ona ne tako losa. Jedanput su mene ortaka i dve ribe(isli smo mojim kolima) na sred terazija iz dzipa zaustavili i smarali. Ja sam gledao pre godinu-dve, kada su likove kod perpera na novom beogradu, skinuli gole, ali bas skroz gole na sred ulice. Znam za jedan slucaj, kada su klincima(14-15) godina nasli drogu, kako hoce da koriste i vajaju po kraju, tako su ih nalupali, jednog po jednog u dzipu, pa su ih posle redom kuci vodili kod roditelja, da sada ni jedan od njih vise ne pomislja na drogu.
[ neo01 @ 03.08.2007. 12:22 ] @
Iako je bilo krajem 90-tih u Slobino vreme, ovo moram da vam ispricam. :)
Negde u 2-3 nocu izasla dva moja drugara na parking ispred visespratnice da docekaju strica od jednog koji je trebao da dodje kolima sa puta, da mu pomognu neke stvari da donese.
I stoje oni tako i cekaju. I nailaze policijska kola. Ovaj jedan odmah kaze drugom, da im start ne gine. I upravo to se i desilo. Pocnu da ih ispituju ko su, sta su, zasto su napolju i to BAS NA PARKINGU u ovo gluvo doba noci, terali ih da priznaju da kradu kola... I na kraju izvadi jedan svesku da ih upise. I sad ide ono ime prezime, ime oca, sta je po zanimanju... :-) Nijedan od ta dva prasinara nije znao da je ovom jednom otac inspektor u 29. novembru. :-)) Kad su ga pitali zanimanje oca, i kad je rekao sta je i gde radi, SMESTA je zaklopio svesku i pitao (ih): "Pa, dobro momci zasto vi nesto ne j*bete?" :-)))
I naravno, poceli da se zezaju i pustili ih. :-)))
Bolje za njih sto su ovako postupili. Koliko znam njegovog oca, licno bi ih nalupao samo tako svojom mega-rucerdom. :-)
[Ovu poruku je menjao neo01 dana 03.08.2007. u 13:43 GMT+1]
[ ventura @ 03.08.2007. 12:49 ] @
Citat: Stefano: Jel si ti siguran da teraju strah u kosti svima? Ima ljudi koji su bahati nad interventnom kad ih zaustavi, a ovi mu ne mogu nista, pa se onda posle izivljavaju celu noc nad normalnim ili "normalnim" ljudima.
U to mi je malo teže da poverujem... Ima dosta lovačkih priča o tome kako se raznorazni 'šmekeri' prave pametni pred interventnom, ali to obično završi tako što šmeker izvuče deblji kraj, što se obično u tim lovačkim pričama prešuti... A to da njih neko može da kazni zbog nečega što urade dok su na zadatku... Mislim stvarno... Da se ne lažemo, oni su zbog toga i napravljeni, i zaštićeni od tih spoljnih uticaja baš iz razloga da niko ne može da im kaže "znaš ti ko sam ja!", jer da može, onda se ni počemu ne bi razlikovali od običnih prašinara/poštara...
[ Pirossi @ 03.08.2007. 13:08 ] @
Citat: ventura: U to mi je malo teže da poverujem... Ima dosta lovačkih priča o tome kako se raznorazni 'šmekeri' prave pametni pred interventnom, ali to obično završi tako što šmeker izvuče deblji kraj, što se obično u tim lovačkim pričama prešuti... A to da njih neko može da kazni zbog nečega što urade dok su na zadatku... Mislim stvarno... Da se ne lažemo, oni su zbog toga i napravljeni, i zaštićeni od tih spoljnih uticaja baš iz razloga da niko ne može da im kaže "znaš ti ko sam ja!", jer da može, onda se ni počemu ne bi razlikovali od običnih prašinara/poštara...
i SS je bila zaštićena kako bi se razlikovala od prašinara/poštara iz SA.
niko im ništa nije mogao a najmanje da im kaže "znaš ti ko sam ja!"
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2007. 13:15 ] @
Citat:
Ma da...svi su u ovoj zemlji dobri ko ovice....otkud on zna ko si i sta si? Eno covek popio 9 ljudi a da niko nije ni pretpostavljao da ima takve namere...
Fora je u tome da je srpska policija jedino dobra u sikaniranju gradjana, u hendlovanju kriminalaca nisu bas uspesni.
Secam se pre jedno godinu dana - Aerodrom Beograd, sletelo nekoliko aviona, ja dolazim iz Frankfurta - silazim dole da pokupim prtljag, kad ono dok sam isao ka mojoj traci za prtljag neki specijalac pandur me gurne i kaze da sacekam i da ne prolazim (!?) - vidim, ispred let iz Amsterdama, i gomila pandura stoji oko nekog celavog batice sa lisicama koji ceka svoj prtljag.
Ubrzo potom, posto smo svi izasli u isto vreme kroz carinski prolaz, ovi panduri (ima ih 5-6 oko njega) se sa celavim guraju kroz celu onu masu na izlazu (ono rodbina putnika, posetioci, taksisti i sl...) i na, pazi sad, regularnom izlazu ceka marica koja treba pokupi ekipu sa sve guzvom okolo.
Mislim super, u toj masi je moglo da se nadje gomila drugara od celavog i da naprave tesko s*****. Na svu srecu, to se nije desilo - ali ipak se vidi koliko je ta murija pametna.
[ Slobodan Miskovic @ 03.08.2007. 13:30 ] @
Previse karikiras, mislim ko zna ko je bio daj koga transportuju, mozda je odzepario bakicu a mozda je ubio 10 ljudi... Elem sta bi uradili u DE? Blokirali ceo terminal? :)
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2007. 14:19 ] @
Sta sam tacno karikirao? Sve se desilo BAS onako kako sam opisao - do poslednjeg detalja.
A sudeci po broju specijalaca oko njega i lisicama iza ledja, cisto sumnjam da je pokrao neku bakicu u Holandiji :)
Ne, u DE kao ni bilo gde drugde gde je normalno, ne bi blokirali terminal - vec bi baticu na izlazu iz aviona docekala pandurska kola koja su parkirana na pisti, koja bi ga odvezla kroz sporedni izlaz tamo gde treba - bez guzve, bez kamera i svakako bez mogucnosti da se neko nadje "da pomogne starom drugaru". Isto tako ubacuju i one koje hoce da deportuju, sigurno nece da ih vode kroz masu i rizikuju gomilu stvari koje mogu da se dese.
Mislim, osim sto je opasno sto radi nas MUP kako za pandure tako i za gradjane, to je i ponizavajuce - mislim, vodati nekog sa lisicama kroz masu ko paradnog bika je ipak malo previse ;-)
No, kao i sa svim ostalim stvarima u Zemlji Srbiji, ceka se da neko izgine ili da se desi neko veliko s*****, pa da se prvo svi prave strasno iznenadjeni, kao kad padne sneg u sred zime ili kad se zapali suma u Julu, a onda niko ne bi bio kriv - a na kraju bi mozda i doneli neki pravilnik.
[ dulsrules @ 03.08.2007. 15:58 ] @
@Ivan Dimkovic
U potpunosti se slazem sa tobom.
[ mrkii @ 03.08.2007. 16:08 ] @
@ ivan dimkovic
citam vecinu tema na ovom forumu i primetio sam da si ti mirodjija u svakoj temi (gotovo svakoj), a najvise volis da solis o ovdasnjim prilikama iako zivis u nemackoj. kod tebe svi primeri koje dajes desili se na aerodromu. te sikanirala te sluzbenica na salteru (bese neka tema o tome), te sad policija te gurnula. pa zatim kod tebe u nemackoj imas 16mb interneta (ili koliko vec bese) iako tvrdis da se preko 1.5 mb ne primecuje razlika, a zatim pises da si preko 3mb ipak sam trazio povecanje, a nama ne treba brz net, itd, itd. uzdrzao sam se da ti odgovorim na mnoge teme jer sa tobom ne vredi voditi raspravu.
ali evo ipak da ti kazem, jer nisam mogao da se uzdrzim posle tvog novog "aerodromskog" primera. ne mozes uvek da budes najpametniji I kada su u pitanju teme iz svakodnevnog zivota u srbiji. kako mozes ti da objasnjavas meni ponasanje srpske policije kad su mene zaustavili 100 puta i nikada nisam imao nikakav problem. ponovicu nesto sto sam napisao u ovoj temi. losih ljudi ima u policiji, ali ih ima SVUDA. mogu ti reci da su losa iskustva pojedinih ljudi sa policijom nakon milosevica u srbiji IZUZETAK, A NE PRAVILO. i uglavnom su posledica izigravanja faca.
ps. lepo je od tebe sto si nam objasnio kako nemacka policija prebacuje zatvorenike (siguran sam da si imao prilike da ih pratis kada su to radili, jer nigde nisi napisao da to oni verovatno tako rade, vec si napisao da bas tako rade. ma nije ni vazno, ti sve znas, zar ne)
ps. jedva cujem da cujem neku novu dogodovstinu sa aerodroma, npr. na temu "cova koji se nije kupao mesec dana seo pored mene u autobusu GSP"
[ spartak @ 03.08.2007. 16:16 ] @
Citat: Pirossi: i SS je bila zaštićena kako bi se razlikovala od prašinara/poštara iz SA.
niko im ništa nije mogao a najmanje da im kaže "znaš ti ko sam ja!"
I zato je bolje radila povereni posao od SA, a Gestapo jos bolje. E sad sta im je bio povereni posao to je vec druga stvar i mislim da apsolutno ne odgovara primeru.
[ vsi @ 03.08.2007. 16:19 ] @
Ja sam prisustvovao situaciji, znaci ja sa poznanikom u kolima, u pitanju je Mercedes C klase, startuje ga ekipa u Pajeru, kao sto si stao tu ne moze sta ti kao oces....A on njemu mrtav ladan kaze da se tera u tri lepe, pandur zabezeknut onako kao sta je bilo.....a on njemu kao da pogleda tablice na vozilu.Kada je video diplomatkse table, spustio je rep i otisao dalje.
[ dulsrules @ 03.08.2007. 16:19 ] @
@mrkii
Jeste da ti je post zacinjen vecom dozom humora, ali nije u redu da nekoga napadas, ismevas ili na bilo koji nacin vrsis pritisak. To sto Ivan ima odgovor na skoro svako pitanje, pa verovatno je dosta stvari prosao pa ima neko iskustvo. Mislim, ja nikad nisam ni presao granicu SR, tako da nisam kompetentan da komentarisem stanje van SR. A u zemlji znam da se nesto pomera nabolje, ali sve to ide jako sporo. To je slucaj i sa policijom.
ps. Stari pas se tesko uci novim trikovima
[ ~Vojvoda @ 03.08.2007. 16:27 ] @
Citat: vsi: Ja sam prisustvovao situaciji, znaci ja sa poznanikom u kolima, u pitanju je Mercedes C klase, startuje ga ekipa u Pajeru, kao sto si stao tu ne moze sta ti kao oces....A on njemu mrtav ladan kaze da se tera u tri lepe, pandur zabezeknut onako kao sta je bilo.....a on njemu kao da pogleda tablice na vozilu.Kada je video diplomatkse table, spustio je rep i otisao dalje.
sada kada ovo isprica, sevnu mi flashback, onog spota, Dzukachki sindikat(sada BS)-dokopacu se repa...
kada ga pandur startuje, i on ga gurne, a pandur ono kao usro se, i kez od uva do uva...
[ mrkii @ 03.08.2007. 16:33 ] @
@ dulsrules
moj post nije zacinjen humorom vec ironijom. nikog ne ismevam i ne vrsim pritisak, samo kazem da covek SVE zna, i sto je najgore zna sve najbolje. omiljene teme su mu svakodnevica u srbiji, a godinama zivi u inostranstvu. e pa ne moze da zna bolje od mene kako se ponasa policija, kakvi su salterski sluzbenici, doktori u bolnicama, prodavci novina i seljaci na pijaci. ne zato sto sam ja pametniji od njega (verovatno i nisam, priznajem), vec zato sto imam vise iskustva. kada bi bila neka tema o zivotu u nemackoj ja bih mogao da dam svoje misljenje na osnovu iskustva sa aerodroma u frankfurtu , ali ako on kaze nije tako vec ovako, rekao bih ok, ti zivis tamo i verovatno bolje znas. i onda bih pitao coveka sta me interesuje. i sam kazes da nisi isao u inostranstvo. mesas li se u teme gde se govori npr. o ponasanju policije u evropi? postojala je tema o tome i ja sam citao jer me zanima, ali se nisam mesao.
pozdrav, sve najbolje :)
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2007. 16:47 ] @
Citat: mrkii
ali evo ipak da ti kazem, jer nisam mogao da se uzdrzim posle tvog novog "aerodromskog" primera. ne mozes uvek da budes najpametniji I kada su u pitanju teme iz svakodnevnog zivota u srbiji. kako mozes ti da objasnjavas meni ponasanje srpske policije kad su mene zaustavili 100 puta i nikada nisam imao nikakav problem. ponovicu nesto sto sam napisao u ovoj temi. losih ljudi ima u policiji, ali ih ima SVUDA. mogu ti reci da su losa iskustva pojedinih ljudi sa policijom nakon milosevica u srbiji IZUZETAK, A NE PRAVILO. i uglavnom su posledica izigravanja faca.
Izvini zao mi je sto si morao da se suzdrzavas, ali gde sam ja napisao da se srpska policija ponasa problematicno prema gradjanima?. Ja sam napisao samo kako su jako lose i neprofesionalno obavili sprovodjenje nekog kriminalca, sto sam video svojim ocima.
Ako se malo bolje fokusiras i potrudis se da procitas temu, ni na jednom mestu uopste nisam ulazio u pricu da li se oni prema gradjanima ponasaju ovako ili onako, posto to stvarno pojma nemam jer sa srpskom policijom nemam iskustava u takvim stvarima - ljudi koji policiju optuzuju za brutalnost su neki drugi ;-)
Dakle, mogao bi prvo da procitas celu temu, i da eventualno svoje neslaganje saopstis osobi koja tvrdi suprotno od tvojih iskustava koje si izlozio.
Ja svakako nisam tvoja osoba, pa mogu samo da zakljucim da si ocigledno pogresio i izabrao mene, a zasto - to ti samo znas. Mozda tvoj follow-up post koji se i dalje bavi sa mojim pisanijem to objasnjava ;-)
Sorry.
Citat:
ps. lepo je od tebe sto si nam objasnio kako nemacka policija prebacuje zatvorenike (siguran sam da si imao prilike da ih pratis kada su to radili, jer nigde nisi napisao da to oni verovatno tako rade, vec si napisao da bas tako rade. ma nije ni vazno, ti sve znas, zar ne)
Da, imao prilike da vidim i kako kupe zatvorenike (2 puta, Frankfurt), i kako sprovode one koje deportuju (bar 50 puta, Berlin - letim cesto JAT-om, zadnja sedista su rezervisana za "deportovane", JFYI - mogu cak i da ti kazem koliko placaju za kartu ako te bas zanima ;-)
[ dobio_7 @ 03.08.2007. 16:57 ] @
INTERVENTNA policija je 666! Znaci ako im kazes nesto kad se ponasaju kretenski ILI KAD SU FINI PREMA TEBI KAO DA SI ZENSKO :) , oni mogu da ubiju boga u tebi i da nikome ne odgovaraju? Ajde malo njih mi da zaustavimo na ulici i zajebavamo, tucemo stanglama i sl. pa da vidim sta ce oni tada reci, neizivljeni manijaci i bolesnici...
Citat: Prilaze meni i traze l.k. Normalno, nemam je kod sebe. Kazem tu zivim u ovoj zgradi, ako je potrebno da donesem. Oni meni ne nemoras, a sta radis ovde? Cekam drugaricu. A zasto je cekas? Mislim gloooposti, briga njega dal' cu da je ... ili sta... Jbg, bilo im dosadno pa sam ih iskulirao.
Pa sta ako su pitali, mozda pravis sacekusu komsiji,kupujes dop,valjas devize, otkud oni znaju, mozda te nahvataju u panici...
[ mrkii @ 03.08.2007. 17:05 ] @
@ ivan dimkovic
pitas me:
citiram tebe:
"gde sam ja napisao da se srpska policija ponasa problematicno prema gradjanima?. " - boldovano (nikako da se naucim da boldujem na ovom forumu, hehe)
moj odgovor:
pogledaj samo par postova navise. tu si napisao:
citat:
"Fora je u tome da je srpska policija jedino dobra u sikaniranju gradjana, u hendlovanju kriminalaca nisu bas uspesni."
(boldovano - jedino dobra u sikaniranju gradjana)
e sad, mozda ja gresim ali sikaniranje gradjana je problematicno ponasanje prema gradjanima, zar ne. ili ne. ili da. ili .... ma sta znam, da pitamo ivana :)
mozda ti malo bolje da se fokusiras. sta kazes na to? ne secas se sta si pisao pre pola sata. da si samo rekao kao sada da je to samo jedno tvoje iskustvo sa aerodroma, ok, ne bi mi palo napamet dati se obratim, ali ti si nazalost napisao sto si napisao.
ispade da imam nesto protiv tebe i sad treba da ti objasnim sta, jel? ahahahahahahahahahahahahhahah
ps. mozda si gledao neki film, ono, transport zatvorenika, zadnje sediste, bla, bla, poznato mi nesto (sala mala)
poz
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2007. 17:05 ] @
Dobro, dobro - whatever :)
[ mrkii @ 03.08.2007. 17:13 ] @
drago mi je da si i ti napokon ostao bez odgovora :)
ps. sve najbolje
[ Urkelele @ 03.08.2007. 19:16 ] @
Citat: dobio_7:
Pa sta ako su pitali, mozda pravis sacekusu komsiji,kupujes dop,valjas devize, otkud oni znaju, mozda te nahvataju u panici...
Ma brate, vec sam napisao da im bilo dosadno, a i videlo se po njima. I tebi bi bilo da celu noc setas trotoarom gore-dole
[ Stefano @ 03.08.2007. 21:07 ] @
@Ventura
pouzdano znam da vlasnike/vozace automobila sa E tablicama i poznatim tablicama sa malim brojevima ne diraju. Sto se tice automobila sa stranim tablicama i tada su korektni, a moze da se desi i da ti se obrate na engleskom.
Mislis da smeju da d*kaju recimo Koleta, Miskovica i slicne? Zamisli recimo da d*kaju nekog poznatog sportistu i on sutra izadje na TV i prica o interventnoj koja ga je maltretirala 2 sata.
Nije poenta da ti njih izblamiras na licu mesta kada te zaustave, vec sto ces do tog policajca doci uz pomoc svojih veza i zagorcati mu zivot.
Inace ne znam zasto se pokretac teme ne ukljuci da nam kaze nesto o svojim iskustvima sa interventnom... ostao je poprilicno nedorecen.
[ Davor Vlajkovic @ 03.08.2007. 21:13 ] @
Stefi, ako je tako, onda u tak'im situacijama, pored crnih tablica, dobro dođe i novinarska legitimacija ;)
[ ventura @ 03.08.2007. 21:23 ] @
Citat: Stefano: @Ventura
pouzdano znam da vlasnike/vozace automobila sa E tablicama i poznatim tablicama sa malim brojevima ne diraju. Sto se tice automobila sa stranim tablicama i tada su korektni, a moze da se desi i da ti se obrate na engleskom.
Mislis da smeju da d*kaju recimo Koleta, Miskovica i slicne? Zamisli recimo da d*kaju nekog poznatog sportistu i on sutra izadje na TV i prica o interventnoj koja ga je maltretirala 2 sata.
Nije poenta da ti njih izblamiras na licu mesta kada te zaustave, vec sto ces do tog policajca doci uz pomoc svojih veza i zagorcati mu zivot.
Inace ne znam zasto se pokretac teme ne ukljuci da nam kaze nesto o svojim iskustvima sa interventnom... ostao je poprilicno nedorecen.
Jel ti pouzdano znaš šta predstavljaju E tablice i kako se iste dobijaju? Takođe jel ti poznato kako se dobijaju četverocifrene i petocifrene tablice?
E tablice, iliti ekonomske tablice nose ona vozila koja nisu platila carinu i porez, već su vozila privremeno uvezena. Specijalne (četverocifrene i petocifrene) tablice se dobijaju tako što pri registraciji platiš dodatnu taksu (oko 150-200 evra), i pre šaltera odeš do načelnika za registracije u SUP-u, on/ona ti izvadi katalog sa trenutno aktuelnim tablicama koje imaju na lageru i odakle možeš sebi da odebereš broj koji odmah možeš da uzmeš, a ako ti se ne sviđa nijedan broj onda sam kažeš koji hoćeš i u zavisnosti od njenog strpljenja da proverava svaki sebi nađeš broj koji ti odgovara, ona ti stavi broj tablica i parafira dokumenta i sa tim ideš na šalter gde ti izdaju tablice (ako si uzeo iz kataloga), odnosno potvrdu da možeš da voziš dok ti ne stignu tablice koje se čekaju 30-45 dana.
Sa obzirom da interventna zna verovatno bolje od tebe kako se dobijaju specijalne tablice i šta su E tablice, sumnjam da bi ih impresioniralo i zastrašilo to što je neko platio 200 evra više kako bi imao četverocifren broj... Verovatno ih to još i podstakne da zaustave takve, jer je to mentalni sklop "ja sam baja imam četvrocifrene tablice" koji je idealan za njih...
A te budžovane tipa Kole, Mišković i sl. pa njih tek obožavaju da drkaju, samo što nemaju često priliku da to rade... Zamisli ti kakvo je veselje panduru u glavi kad naleti na tako neki jackpot gde on pripadnik interventne brigade ima moć nad nekim tamo veoma bogatim likom... A čak i da taj moćni lik ima jako mnogo prijatelja u policiji, i da prijavi to maltretiranje njima, dobio bi uverenje da će ti 'izgrednici' biti strogo kažnjeni, što se naravno nikada neće desiti jer su oni zaštićeni kao beli medvedi... Igrom slučaja poznajem obe strane priče, i nas civila, i čoveka koji radi u interventnoj (išao je samnom u razred u srednjoj), pa je čak i dogurao do nekog zajebanog čina, tako da sam prilično upućen u situaciju... A čak i da spomenem da znam tog i tog (a oni se svi sigurno i itekako dobro znaju između sebe) ne bi značilo ništa, već bi ignorisali to, za razliku od saobraćajaca u BG-u (a koji su isto svi iz iste stanice i koji se bukvalno svi znaju međusobno) kojima kad kažem da im poznajem kolegu tog i tog, oni mi kažu da ga pozovem, ja ga pozovem i dam mu telefon, oni se ispičkaraju između sebe i gotova priča...
[ Stefano @ 03.08.2007. 23:32 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Stefi, ako je tako, onda u tak'im situacijama, pored crnih tablica, dobro dođe i novinarska legitimacija ;)
Moguce
Citat: Jel ti pouzdano znaš šta predstavljaju E tablice i kako se iste dobijaju? Takođe jel ti poznato kako se dobijaju četverocifrene i petocifrene tablice?
Znam prijatelju moj. Ali poenta price je u tome, sto se zna da onaj ko vozi auto registrovan na predstavnistvo strane firme uglavnom nije neki naivac kome ce moci da prosipaju pricu... i slicno, a u krajnjem slucaju po mraku i nema neke razlike izmedju E i CMD tablica. Sto se tice cetvorocifrenih tablica, znam i to za 30000 biras broj... ali one koje pocinju sa 10,11,12... to neces dobiti lako, pa makar dao i 100000. Kapriras o cemu pricam, nisam mislio na sve male table, vec na one sa "izrazito" malim brojevima.
Citat: A te budžovane tipa Kole, Mišković i sl. pa njih tek obožavaju da drkaju, samo što nemaju često priliku da to rade
Jel si siguran ti u to? Za vreme vanrednog stanja vozio me je jedan nas poznati biznismen, koji se obogatio 90-tih, i zaustavila nas je interventna na putu izmedju Avale i Bubanj Potoka... pa lik im je j*bo mater bukvalno... toliko da je meni bilo neprijatno. I mislis da su ga udarili... malo sutra. Bili su manji od makovog zrna. A problem je bio sto je on vozio ML-a sa tamnim staklima, i terali su ga da skine foliju... naravno foliju nije skinuo. Posle 10-tak minuta smo otisli svojim putem. Znaci bio sam prisutan, i prica je istinita.
Inace deluje mi da sa velikim odusevljenje pricas o interventnoj, i da ti je drago sto se oni izivljavaju na prakticno svima. Ne bi bilo lose da napises i neki tvoj dozivljaj sa njima, da su te bar jednom d*kali verovatno ne bi pricao o njima sa takvim zadovoljstvom.
[Ovu poruku je menjao Stefano dana 04.08.2007. u 00:48 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Stefano dana 04.08.2007. u 02:16 GMT+1]
[ Davor Vlajkovic @ 03.08.2007. 23:57 ] @
Citat: Stefano: Znam prijatelju moj. Ali poenta price je u tome, sto se zna da onaj ko vozi auto registrovan na predstavnistvo strane firme uglavnom nije neki naivac kome ce moci da prosipaju pricu... i slicno, a u krajnjem slucaju po mraku i nema neke razlike izmedju E i CMD tablica. Sto se tice cetvorocifrenih tablica, znam i to za 30000 biras broj... ali one koje pocinju sa 10,11,12... to neces dobiti lako, pa makar dao i 100000. Kapriras o cemu pricam, nisam mislio na sve male table, vec na one sa "izrazito" malim brojevima.
Da ne bude zabune, ovo u vezi E tabli te je pitao ventura, a ne ja.
Inače, i ja smatram da diplomatski nastup ovde ima više efekta od teatralnog. U tom kontekstu sam i pomenuo press ("P") table, koje su na oko vrlo slične ambasadorskim i ekonomskim, s tim što se dokazano zna da sa predstavnicima medija nema zezanja :) Možda 1x-xx table nekome završavaju posao, ali i nesumnjivo pobuđuju dosta više pažnje pa je vrlo moguće da ćeš češće biti zaustavljan i proveravan bez razloga...
[ Stefano @ 04.08.2007. 01:15 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Da ne bude zabune, ovo u vezi E tabli te je pitao ventura, a ne ja.
Davore, u brzini nisam video pa sam citirao i tebe... editovao sam poruku da ne ostanem nedorecen.
[ vladd @ 04.08.2007. 11:09 ] @
Interventna ima malo ostriju proceduru, od standardne "dobar dan...dovidjenja"
Naravno, ako se procedura dovede do ivice zloupotrebe, deluje jako dramaticno.
O svakom zaustavljanju se pise izvestaj, pa ako ga nema, preti suspenzija.
Posto najcesce nismo obavesteni o trenutnim kriminalnim zbivanjima (mozda dan posle, u stampi) i ako se iz neznanja ili sledom normalnih nasih aktivnosti, zvrndanja po gradu, nadjemo u zoni dejstva, logicno je da budemo zaustavljeni.
Pa sad da sami zakljucujemo sta je opravdano a sta nije, da li bi sami sebe zasustavili kada bi znali "celu pricu".
Ne pravdam ih ni najmanje, preterivanja i sasavih poteza ima, ali ako se objektivno sagleda situacija, ako se vide postupci nekih u zadnjih nekoliko meseci, zapaljena porodica, ubijeno devetoro, svako drugo vece trafike ili menjacnice...
Poz.
[ ventura @ 04.08.2007. 11:43 ] @
Citat: Stefano: Ali poenta price je u tome, sto se zna da onaj ko vozi auto registrovan na predstavnistvo strane firme uglavnom nije neki naivac kome ce moci da prosipaju pricu... i slicno, a u krajnjem slucaju po mraku i nema neke razlike izmedju E i CMD tablica.
Zaustavljali su me i sa E i sa BG tablicama, i uopšte nije bilo nikakve razlike u tretmanu. Interventna obično ne stoji na jednom mestu kao saobraćajci, već se uglavnom vozi po gradu i neko vreme voze iza tebe pre nego što odluče da te zaustave tako da verujem da imaju i više nego dovoljno vremena da i u rade neku kratku proveru, a kamoli da vide razliku da li su u pitanju E,P,M,A,BG,RP table... Od kojih su samo A za njih nedostupne (za njih je nadležna služba bezbednosti, ako je baš potrebno zaustaviti takav auto), a sa svim ostalima mogu da postupaju kako hoće..
Citat: Stefano: Sto se tice cetvorocifrenih tablica, znam i to za 30000 biras broj... ali one koje pocinju sa 10,11,12... to neces dobiti lako, pa makar dao i 100000. Kapriras o cemu pricam, nisam mislio na sve male table, vec na one sa "izrazito" malim brojevima.
Pa naravno da su neki brojevi rezervisani za službena vozila, što je i normalno... A to znači da niko sa bilo kakvom vezom neće moći dobiti te tablice, osim ako nije u pitanju službeno vozilo... A i kad razmisliš malo bolje, da daš neke pare za neki dobar auto, pa čak i da je moguće da dobiješ te službene tablice, zašto bi to stavljao? Taj mentalni sklop kojem je to želja, oni su željni pokazivanja svoje moći i sl. i sigurno neće rizikovati da daju tolike pare i svoj status ugroze pričama 'vidi ga klošar uzeo službeni auto da se provoza posle posla' i sl.
Citat: Stefano: Jel si siguran ti u to? Za vreme vanrednog stanja vozio me je jedan nas poznati biznismen, koji se obogatio 90-tih, i zaustavila nas je interventna na putu izmedju Avale i Bubanj Potoka... pa lik im je j*bo mater bukvalno... toliko da je meni bilo neprijatno. I mislis da su ga udarili... malo sutra. Bili su manji od makovog zrna. A problem je bio sto je on vozio ML-a sa tamnim staklima, i terali su ga da skine foliju... naravno foliju nije skinuo. Posle 10-tak minuta smo otisli svojim putem. Znaci bio sam prisutan, i prica je istinita.
Ja iskreno ne znam ni za jedan slučaj gde je neko imao takav pristup prema interventnoj, a da nije završio u urgentnom nakon toga... A što se tiče folija, ja ih nisam imao na svom autu tada, ali sve kojie znam da su imali folije bila su im oduzeta auta i nakon 7 dana čekanja su prilikom preuzimanja morali da skidaju folije sa njih na licu mesta..
Citat: Stefano:Inace deluje mi da sa velikim odusevljenje pricas o interventnoj, i da ti je drago sto se oni izivljavaju na prakticno svima. Ne bi bilo lose da napises i neki tvoj dozivljaj sa njima, da su te bar jednom d*kali verovatno ne bi pricao o njima sa takvim zadovoljstvom.
Ne pričam sa oduševljenjem, već mi je drago da postoji jedna takva jedinica policije pred kojom niko nije nedodirljiv. Ja pošto nisam kriminalac, nikad nisam privođen, osuđivan, nemam čega da se plašim kad me oni zaustave jer se sve svodi na rutinu. U poslednjih par godina otkako vozim ne toliko upadljiv auto, jako me retko zaustavljaju. Nekad je procedura malo grublja, nekad malo blaža (što sam bio u boljem/skupljem autu procedura je bila grublja), ali uglavnom se sve svodi na to da te zaustave, provere dokumenta, nekad pretresu auto i to je to... Kad te prvi put zaustave, odmah ukapiraš šta treba a šta ne treba da radiš, i to je to... Ako se šmekerišeš možeš samo deblji kraj da izvučeš...
[ dintel011 @ 04.08.2007. 12:27 ] @
Oni su obicni pacenici koji se izivljavaju nad onima nad kojima mogu i koji ce se usrati od njihovog dranja i bahatog ponasanja, znaci hvataju samo na galamu, nesto se ne secam da sam skoro procitao u novinama ili video na TV-u da su sprecili neku pljacku ili tako nesto, pojave se samo da demonstrijraju silu i to je to.
Zakon je precizno opisao kako se pripadnik MUP-a mora obracati gradjaninu prilikom legtimisanja,zaustavljanja i slicnim radnjama, nije bitno jel je obican prasinar ili pripadnik tkz interventne i svako ko ima razlog i osnov da se zali to moze i da uradi. Daleko od toga da je interventna nedodirljiva, kaznjavaju ih i te kako, ili ih rasporede u kucicu ispred 29.(pored patroliranja mogu jedino tu da dezuraju) ili 10% od plate a ako se ponovi onda 20% i tako do 30% pa suspenzija.
Sto se tice zaustavljanja, i A tablice mogu da zaustave ali ih izbegavaju jer prilikom zaustavljanja mogu samo da legtimisu iskljucivo osobu koja upravlja vozilom, suvozaca i ostale putnike ne mogu da legtimisu i ne mogu da im kazu aj napolje, otvori gepek itd, jer samo je vozilo sa A tablicama CD, m su CMD a E su za policiju isto kao i BG...
[ ventura @ 04.08.2007. 12:40 ] @
Citat: dintel011:
Sto se tice zaustavljanja, i A tablice mogu da zaustave ali ih izbegavaju jer prilikom zaustavljanja mogu samo da legtimisu iskljucivo osobu koja upravlja vozilom, suvozaca i ostale putnike ne mogu da legtimisu i ne mogu da im kazu aj napolje, otvori gepek itd, jer samo je vozilo sa A tablicama CD, m su CMD a E su za policiju isto kao i BG...
A tablice su diplomatske tablice. CD (diplomata) i CMD (ambasador) oba nose A tablice. (M tablice ne znam tačno šta su, ali mislim da su to press tablice ili tako nešto.) Dobijaju ih samo akreditovane diplomatske institucije u našoj državi. Shodno međunarodnim zakonima takvo vozilo je vlasništvo i teritorija države koja ima diplomatsku akreditaciju i odnos sa Srbijom. Domaća policija nema pravo da zaustavlja/legitimiše/pretresa takav automobil. To može da radi samo državna bezbednost i to ne znam tačno proceduru, ali im treba specijalno ovlašćenje za takvo nešto. Međutim ako auto u sebi ima kofer sa diplomatskom poštom (koji je propisno označen i obeležen po međunarodnim zakonima), čak ni oni ne smeju da ga otvaraju i proveravaju sadržaj istoga.
Ako policija i pokuša da zaustavi diplomatski automobil, vozač može a i ne mora da stane, isto tako može a i ne mora da sarađuje sa policijom (da im preda dokumenta na uvid i sl.)
[ vladd @ 04.08.2007. 12:48 ] @
Domaca policija ima pravo da zaustavi vozilo sa dipomatskim tablama, pretres je moguc u posebnim slucajevima, u slucaju saobracajnog prekrsaja, upozorava se ambasador, odnosno konzularno predstavnistvo, nisu bas "van zakona", oni sami jako paze na svoje ponasanje, i sta rade i sta pricaju, tako da ih ne bi trebalo "petljati" sa obicnim gradjanima, ali neki "domaci" vozac moze da se oseti zasticen i da malo divlja, ali mu karijera sigurno nije dugotrajna...
Interventna ima povisena ovlascenja i posebnu proceduru, koja nije prijatna za "objekat", tako da ako iskoce ispred vozila, preprece put i upere puske, to je "po propisu"...bilo ugodno ili ne..
Nikome na celu ne pise da je ili nije kriv.
Poz.
[ Pirossi @ 04.08.2007. 13:20 ] @
Citat: vladd...
Nikome na celu ne pise da je ili nije kriv.
Poz.
prezumpcija nevinosti?
blah... prevaziđen koncept.
[ Stefano @ 04.08.2007. 14:24 ] @
Citat: ventura:Interventna obično ne stoji na jednom mestu kao saobraćajci, već se uglavnom vozi po gradu i neko vreme voze iza tebe pre nego što odluče da te zaustave tako da verujem da imaju i više nego dovoljno vremena da i u rade neku kratku proveru
Ne uvek. Desi se cesto da te primete kada ti dolaze u susret, okrenu Pajera i odmah te zaustave.
Citat: Ja iskreno ne znam ni za jedan slučaj gde je neko imao takav pristup prema interventnoj, a da nije završio u urgentnom nakon toga
Ventura, nije isto kada zaustave nekog klinca od 18-20 godina, i koji se pravi smeker, a nije isto kada zaustave lika koga su vidjali na TV-u, i za koga se zna da je blizak vlastima.
Citat: Ne pričam sa oduševljenjem, već mi je drago da postoji jedna takva jedinica policije pred kojom niko nije nedodirljiv.
Oni treba da postoje svakako. Mom rodjaku se pre par godina desilo da su ga na ulici napali neki likovi, i interventna je prolazila u tom trenutku, stali su i nalupali te likove, a mom rodjaku ponudili pomoc. To je njihova svrha, i to cenim.
Citat: što sam bio u boljem/skupljem autu procedura je bila grublja
O tome mozemo da pisemo teoriju. Zavisi sta podrazumevamo pod boljim autom. Neverujem da ce bas bahato da se ponasaju ako zaustave neki nov auto od 100K eur ili vise.
I na kraju. Slazem se da treba da postoji jedinica za koju niko nije nedodirljiv, ali da dobiju bas takvu moc i da ih stite kao bele medvede, sa tim se ne slazem. I crvene beretke su bile nedodirljive, pa ste i sami videli kakvo su bahato ponasanje imali i do cega je to dovelo. Necu da ulazim u politku ali gde ces bolji primer od tog.
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2007. 14:51 ] @
Citat:
Domaca policija ima pravo da zaustavi vozilo sa dipomatskim tablama, pretres je moguc u posebnim slucajevima, u slucaju saobracajnog prekrsaja, upozorava se ambasador, odnosno konzularno predstavnistvo, nisu bas "van zakona", oni sami jako paze na svoje ponasanje, i sta rade i sta pricaju, tako da ih ne bi trebalo "petljati" sa obicnim gradjanima, ali neki "domaci" vozac moze da se oseti zasticen i da malo divlja, ali mu karijera sigurno nije dugotrajna...
Pretres diplomatskog vozila je moguc u vrlo vrlo izuzetnim slucajevima - tako da, fakticki, diplomatski auto ne moze niko da pretresa, izuzev da se radi o nekim vrlo izuzetnim okolnostima za koji bi trebali da imaju vrlo dobro opravdanje i dokaz.
Ali, kao sto si rekao - ako neka budala, vozac sa diplomatskim tablama divlja - upozorenje se salje ambasadi, i posle nekoliko takvih obicno sledi povlacenje doticne individue iz te zemlje.
Dakle, u praksi - nema divljanja ni za diplomate, ako zele da imaju duzu karijeru ;-)
[ ventura @ 04.08.2007. 16:23 ] @
Citat: Stefano: O tome mozemo da pisemo teoriju. Zavisi sta podrazumevamo pod boljim autom. Neverujem da ce bas bahato da se ponasaju ako zaustave neki nov auto od 100K eur ili vise.
Nismo ovde definisali bahato, ali kad me zaustave u novom golfu (a to se desi veoma retko... Možda 3-4 puta za 3 godine koliko ga imam), izađem dam dokumenta, ponekad me pretresu, u većini slučajeva počne priča kako služi auto ovo ono sa likom koji stoji samnom dok ovi unutra proveravaju i sl... Sa autom od 160k evra (koga nisam vozio tako često pa nisam ni imao prilike da me više puta zaustave) su me zaustavili drugi dan odmah, opkolili auto, mene raširili preko haube i pretresli, u autu izvrnuli sve što se može izvrnuti, nikakva priča, provera dokumenata i to je to... Moja subjektivna ocena je da je to poprilično oštriji tretman nego kad me zaustave u golfu...
[ Pro Sound service @ 04.08.2007. 17:12 ] @
Drugari činjenica je da su oni plaćeni da obavljaju takvu vrstu posla, da jure narkomane ,dilere ,razbojnike i sl. Kažem da je žalosno što se njima ispred nosa valja droga i dešavaju mnogo krupnije stvari,dok oni zezaju nedužne ljude. Na šta to liči da te vidi na sred ulice i pošto mu se ne sviđaš zato što voziš pristojan auto, okrene džipa i krene u zavitlavanje. Ja zaista nisam nikad imao problama sa zakonom, i svaki put kada me zaustavi, da li je to interventna ,saobraćajaci ili prašinari ja budem uvek ljubazan pokažem dokumenta i to je to. Samo što za razliku od ostalih pripadnici interventne su u većini slučajeva mnogo drski a da pri tom nemaju razloga za to. Stefano se setio da vozim E39, ( veliki pozz za njega).Mislim da smo otišli malo dalje i da više nije ona priča iz devedesetih " vozi dobar auto, on je krimi džimi". Danas na ulicama Beograda ima mnogo dobrih automobila ( mislim na normalna vozila, a ne na đunte od 10 konja evra) , koje voze ljudi koji su možda digli kredite za njih,ili prodali neku nekretninu da bi napokon izašli iz yuga ,keca lade i sl.. i sad pošto voze dobar auto oni su kriminalci? Cenim da je vreme takvih predrasuda prošlo! Da li je potrebno biti grub ako je neko ljubazan, i pred zakonom čist? Iskreno mislim da su dobili malo više slobode, jer nije u redu takvo ponašanje! Nije teško biti fin! Pozz svima...........
[ dintel011 @ 04.08.2007. 18:00 ] @
Citat: ventura: A tablice su diplomatske tablice. CD (diplomata) i CMD (ambasador) oba nose A tablice. (M tablice ne znam tačno šta su, ali mislim da su to press tablice ili tako nešto.) Dobijaju ih samo akreditovane diplomatske institucije u našoj državi. Shodno međunarodnim zakonima takvo vozilo je vlasništvo i teritorija države koja ima diplomatsku akreditaciju i odnos sa Srbijom. Domaća policija nema pravo da zaustavlja/legitimiše/pretresa takav automobil. To može da radi samo državna bezbednost i to ne znam tačno proceduru, ali im treba specijalno ovlašćenje za takvo nešto. Međutim ako auto u sebi ima kofer sa diplomatskom poštom (koji je propisno označen i obeležen po međunarodnim zakonima), čak ni oni ne smeju da ga otvaraju i proveravaju sadržaj istoga.
Ako policija i pokuša da zaustavi diplomatski automobil, vozač može a i ne mora da stane, isto tako može a i ne mora da sarađuje sa policijom (da im preda dokumenta na uvid i sl.)
Ambasadori nose CD oznaku kao i ostali sluzbenici koji imaju diplomatski imunitet, CMD oznaku nosi vojni atase ili neko iz vojne misije ko takodje ima imunitet.
M tablice su tablice sluzbenika koji nemaju diplomatski imunitet.
Novinari su P.
Policija ima pravo da zaustavi i legitimise sva vozila, diplomatski tretman imaju samo A tablice i njih ne sme da zadrzi i pretrese bez odobrenja "protokola" (sluzba u MIP-u, odobrenje licno ministar inostranih poslova mora da potpise).
Sve je to regulisano beckom konvencijom po kojoj osobe sa dipomatskim imunitetom imaju licne karte sa kojom su zasticeni od pretresa (ne od legtimisanja) bilo da su u vozilu,peske,kafani...
To da vozilo ne mora da stane je glupost, saobracajni propisi i zakoni moraju da se postuju, jedino sto je tretman uvek domacinski sa osmehom od uveta do uveta i "sitniji" prekrsaji se tolerisu (bio prisutan i zaustavljen pri prekoracenje brzine, nepropisno skretanje, dupla puna itd).
[ Stefano @ 05.08.2007. 03:35 ] @
Citat: ventura: Nismo ovde definisali bahato, ali kad me zaustave u novom golfu (a to se desi veoma retko... Možda 3-4 puta za 3 godine koliko ga imam), izađem dam dokumenta, ponekad me pretresu, u većini slučajeva počne priča kako služi auto ovo ono sa likom koji stoji samnom dok ovi unutra proveravaju i sl... Sa autom od 160k evra (koga nisam vozio tako često pa nisam ni imao prilike da me više puta zaustave) su me zaustavili drugi dan odmah, opkolili auto, mene raširili preko haube i pretresli, u autu izvrnuli sve što se može izvrnuti, nikakva priča, provera dokumenata i to je to... Moja subjektivna ocena je da je to poprilično oštriji tretman nego kad me zaustave u golfu...
OK. to su tvoja iskustva, i drago mi je sto si i o tome napisao. Tvoj auto je skuplji od E39-ke stare 9 godina kojeg vozi nas drugar Pro Sound Service. On ima negativna iskustva sa interventnom, a ti ponovo pozitivna, cak policajci ulaze u razgovor sa tobom o tome kako te sluzi auto (zaista prijatna konverzacija). Nesto tu ne stima... Znaci nije cak pitanje ni da li je auto skup ili bilo sta slicno. Izgleda da je u pitanju ko vozi atraktivniji auto (BMW i slicno), on je po defaultu kriminalac, nebitno da li je to 520 E34 iz '89 ili M5 E60 iz 2007. Zasto svako ko vozi BMW za njih mora da bude kriminalac? Proslo je vreme 90-tih kada je "svako" ko vozi bolji auto bio "s'one strane" zakona.
Inace to sto se tice interventne sto si napisao, da njih ne interesuje da li ti imas vezu u policiji... interesantno, to znaci da su pripadnici interventne jedinice najmoralniji pripadnici policije, cim su imuni na to "imam vezu"... mislim da "necija" vizit karta u vozackoj mnogo znaci u tretmanu kod interventne, nece sigurno biti sa osmehom na licu, ali nece te ni maltretirati. Kod drugara koji vozi 530d E39 ta kombinacija savrseno funkcionise (bude pretresanja, ali nikad blamiranja).
BTW. koji auto od 160K eur... Ferrari, Mercedes S class W12...?
[ tosa @ 05.08.2007. 05:49 ] @
@Stefano
Shvatili smo, imaš moćne "prijatelje"!
[ spartak @ 05.08.2007. 06:42 ] @
Ah da, tacno.
Provereno znam da vizitkarta oficira PTJ zadenuta u saobracajnu funkcionise kao Joker kod saobracajne policije. Za interventnu ne znam.
[ dintel011 @ 05.08.2007. 08:10 ] @
Citat: Stefano:
Inace to sto se tice interventne sto si napisao, da njih ne interesuje da li ti imas vezu u policiji... interesantno, to znaci da su pripadnici interventne jedinice najmoralniji pripadnici policije, cim su imuni na to "imam vezu"...
Toliko su moralni da posle radnog vremena rade na vratima par klubova u gradu, sta ima veze sto im je tezgarenje najstrozije zabranjeno.
Jos su moralniji oni sto su pohapseni pre mesec dana zajedno sa onim likom sto je najpoznatiji u pronalazenju ukradenih vozila.
[ anon7994 @ 05.08.2007. 08:56 ] @
Citat: dintel011: Ambasadori nose CD oznaku kao i ostali sluzbenici koji imaju diplomatski imunitet, CMD oznaku nosi vojni atase ili neko iz vojne misije ko takodje ima imunitet.
M tablice su tablice sluzbenika koji nemaju diplomatski imunitet.
Novinari su P.
CMD = Chef de Mission Diplomatique (francuski za Šef diplomatske misije, iliti Ambasador). Koristi se francuski izraz iz razloga što je to nekada bio službeni diplomatski jezik.
[ ventura @ 05.08.2007. 10:50 ] @
Citat: Stefano: OK. to su tvoja iskustva, i drago mi je sto si i o tome napisao. Tvoj auto je skuplji od E39-ke stare 9 godina kojeg vozi nas drugar Pro Sound Service. On ima negativna iskustva sa interventnom, a ti ponovo pozitivna, cak policajci ulaze u razgovor sa tobom o tome kako te sluzi auto (zaista prijatna konverzacija). Nesto tu ne stima...
Pa pazi, tu imaš mentaliteta dosta, ja ipak vozim gola, a golf je jelte narodni auto.. I svi očekuju da kažem extra auto super sve, a ja krenem da ga pljujem jer je kanta koja se kvari više nego jugo (što je i činjenica ne samo u mom slučaju, već kod svakog koga znam da ima novu peticu)... A i taj golf nije toliko upadljiv jer je to više postalo uobičajeno, svi su pouzimali kredite i leasinge i svako ko ima malo bolju platu sad vozi pristojan auto...
Citat: Stefano:
BTW. koji auto od 160K eur... Ferrari, Mercedes S class W12...?
M6 :)
[ X Files @ 05.08.2007. 11:02 ] @
Kod nas vizitka nekog opasnog baje spasava, a nelson piquet mora ponovo da polaze vozacki ispit.
[ vladd @ 05.08.2007. 12:21 ] @
Prezumpcija nevinosti je vestina kojom se sud bavi. Osnovana sumnja se odnosi na svakoga u zoni kriminalnog dejstva.
Vizit karta poznatog bumbara ne moze da ima uticaja na postupak interventne, ali meni su specificno tuzni likovi koji "poznaju" nekoga i zele zivotne privilegije tudjeg uspeha.
Mislim da niko nije dovoljno "zasticen" ovih dana, hapse se nacelnici policije (a nekada velike baje), tuzioci, samo nekako u "nedovoljnim kolicinama"..
Smesno, tragicno i uzasno je bilo vreme kada se pljackalo i ubijalo po ulicama, a izvrsioci imali "legitimacije" ove ili one..A sada se provlaci prica da je i vizit karta "vazna"...
Poz.
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2007. 12:52 ] @
A zamisli koji tek lik treba da bude neki nacelnik i sl... da daje svoje vizit karte ljudima koji ce da ga blamiraju i pokazuju njegovu vizitku kad god naprave neko sranje :)
[ Buum @ 05.08.2007. 14:33 ] @
Samo opušteno i bez nervoze. Osmeh na lice i neće biti nikakvih problema.
Momci iz interventne se po prirodi posla bakću sa svakojakim ološem, pa prosto iz navike imaju grublji pristup nego obična saobraćajna policija. Suština priče je da im ne treba davati povoda za treniranje strogoće, a ako vas nekad pretresu presamićene preko haube – nije kraj sveta. Verovatno su jurili nekog razbojnika u tom kraju.
Znam da je ranije bilo zloupotreba (mlatili ljude bez ikakvog razloga), ali mislim da su sada malo dovodeni u red. Naravno, postoji prostor za poboljšanje odnosa prema običnim građanima, ali ne treba očekivati da će preko noći postati pitomi kao engleski bobiji.
[ su27killeryu @ 06.08.2007. 12:39 ] @
Mene su krvnicki pretresli (tj. izudarali po bubrezima) i to pred roditeljima jer su posumnjali da sam ucestvovao u pucnjavi.
Radi se o CG policiji, ti vasi su dosta meksi :) Naravno jednog lika sam zapamtio i otresao ga dobro sjutra dan...nakon cega sam morao biti van CG jedno 15ak dana dok se situacija smiri i ne povucem neke vezice :D
[ vladd @ 06.08.2007. 13:54 ] @
Pa primer je poucan, mada jos "hoda po ivici".
U skorije vreme ce "pasti odluka" da li si na ovoj ili "onoj" strani. Licno mislim da si napravio medvedju uslugu sebi, dugorocnu tenziju "lova", pa ko izdrzi..
[ Slobodan Miskovic @ 06.08.2007. 14:14 ] @
Citat: ali one koje pocinju sa 10,11,12... to neces dobiti lako, pa makar dao i 100000.
Vecu glupost nisam cuo...evo ja imam vise drugova koji imaju tablice sa 4 cifre a da im pocinju na 10, 11, 12....najnormalnije su ih dobili po regularnoj ceni tablica sa 4 cifre...
Ja stvarno ne znam ko ti puni glavu sa tim glupostima....
[ Pro Sound service @ 06.08.2007. 17:34 ] @
Ne smeš ni previše da se smešiš ? Inter milano najbolje vadi zubiće
[ despotbg @ 07.08.2007. 16:23 ] @
Kuku!!! Ja sam se pre par dana osisao na celavo...Silom prirode jbg. veci deo kose sam vec izgubio...Kakvu sudbinu meni predvidjate?
[ kelja @ 07.08.2007. 16:33 ] @
Citat: despotbg: Kuku!!! Ja sam se pre par dana osisao na celavo...Silom prirode jbg. veci deo kose sam vec izgubio...Kakvu sudbinu meni predvidjate?
Ha, pa ja sad nisam siguran da je to jedini kriterijum 'kriminogenosti' odredjene face.
Kakav ti je pogled? Da li je... onako blago nadrkan ili servilan, ili nezainteresovan???
A drzanje???
Jbg, ima tu vise faktora. :)
P.S. Eto recimo meni
ovaj momak sa linka dosta pitomo izgleda, mada je celav...Al' opet, on i nije nesto krsna momcina... :)
http://www.satriani.com/2004/d..._Joe_Satriani-An_Anthology.jpg
[ despotbg @ 08.08.2007. 11:53 ] @
Da ali taj covek je polubog :-)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|