[ Miroslav Jeftić @ 16.08.2007. 14:24 ] @
Citat:
Shadowed: Posto je tema o japanskim zatvorima otisla svojski u offtopic, podelicu je pa ce ovde biti taj nastavak koji se tice vojske.

Lol, a čemu te prava uči? Čupkanju trave? Podmazivanju samohotki iz 1937. godine? Skupljanju lišća? :P

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 16.08.2007. u 22:22 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 14:27 ] @
Uci te disciplini i redu, koji tebi ocigledno fale.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2007. 14:31 ] @
A kako si zakljucio da njemu 'fali disciplina? Je li zato sto ne postuje tvoje autoritativno misljenje o vojsci?

Uostalom, ko si ti? Nemas ni ime ni prezime registrovano na ovom forumu?

Bolje radi nesto pametno umesto sto off-topic propovedas o vrednostima te srpske tzv. vojske, a ako ti se toliko svidja ta institucija, uvek mozes da odes u profesionalce pa da imas fantasticni turn-on svaki dan kad obesis AK-47 o ledja i shvatis kako si u disciplinovanoj druzini - mozda dobijes i vilu na dedinju jednog dana, ko zna.
[ Miroslav Jeftić @ 16.08.2007. 14:38 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Uci te disciplini i redu, koji tebi ocigledno fale.

Šteta što mi ti nisi mogao biti devetar, siguran sam da bi mi potanko objasnio sve o disciplini, guljenju krompira, čupkanju trave i presipanju iz šupljeg u prazno. :P
Ja bar znam da je neko imao koristi od mojeg bivstvovanja u civilnoj vojsci - recimo dok sam radio u programu psihosocijalne podrške slepoj i slabovidoj deci, ili dok sam pakovao paketiće za romsku decu. Kakve je neko imao koristi od toga što si se ti valjao po prašini i učio atomski s leva?
[ kelja @ 16.08.2007. 14:48 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Uci te disciplini i redu, koji tebi ocigledno fale.

A Stepa, bas si potpuno zastranio i zabrazdio. :)
Prvo Deretic, pa onda i ovo...
Mada... meni 'se javlja' da se ti malo zajebavas? 'Ajde priznaj da nas malko lozis. :)
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 14:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A kako si zakljucio da njemu 'fali disciplina? Je li zato sto ne postuje tvoje autoritativno misljenje o vojsci?

Uostalom, ko si ti? Nemas ni ime ni prezime registrovano na ovom forumu?

Bolje radi nesto pametno umesto sto off-topic propovedas o vrednostima te srpske tzv. vojske, a ako ti se toliko svidja ta institucija, uvek mozes da odes u profesionalce pa da imas fantasticni turn-on svaki dan kad obesis AK-47 o ledja i shvatis kako si u disciplinovanoj druzini - mozda dobijes i vilu na dedinju jednog dana, ko zna.

Fali mu zato sto ismejava instituciju ove drzave. Ovde se postujue tudje misljenje dokle god je isto sa svojim, to je dokazano ovde zilion puta. Hint: zakljucavanja tema.

Ko sam ja? Neko koga smaraju politicke teme i politicki povezane teme na nepolitickom forumu. Zato jer se uvek nadje bezimena NVO koja ovde ismejava sve sto je srpsko, a hvali do nebesa sve sto nije srpsko. Da li ti je to poznato? Znaci, odgovara svima vama skolovanje ovde, ali cim ga zavrsite palite odavde. Da li ste pomislili da treba ovoj drzavi da se vrati to sto je ulagala u vase skolovanje kroz neki rad u ovoj zemlji?

Citat:
Šteta što mi ti nisi mogao biti devetar, siguran sam da bi mi potanko objasnio sve o disciplini, guljenju krompira, čupkanju trave i presipanju iz šupljeg u prazno. :P
Ja bar znam da je neko imao koristi od mojeg bivstvovanja u civilnoj vojsci - recimo dok sam radio u programu psihosocijalne podrške slepoj i slabovidoj deci, ili dok sam pakovao paketiće za romsku decu. Kakvu je neko imao koristi od toga što si se ti valjao po prašini i učio atomski s leva?

Ako su te desetari ucili disciplini onda si verujem mnogo naucio.
Postujem rad u programu za slepu decu ali to radi samo 1 % civilne vojske. Ostatak nosi preporucenu postu koja nikad ne stigne na odrediste, cuva pozorista, i sl. znaci, ne rade nista.

Ne, kelja, na zalost nisam zastranio, nego se borim da ne zastranim. I kako bi bilo lakse da se samo zayebavam...
[ Miroslav Jeftić @ 16.08.2007. 15:01 ] @
Ono za devetare je bilo ironično, moraću drugi put manje suptilno. ;) Nego to što ti prigovaraš civilnoj se isto tako može prigovoriti i 'pravoj' vojsci. Masa njih fizikališe, hvata krivine, pije pivo ispred prodavnice, ide svom pretpostavljenom po burek, održava naoružanje koje je trebalo biti rashodovano još pre nego što sam se ja i rodio i slične beskorisne stvari.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2007. 15:02 ] @
Citat:
Hot_Steppa
Da li ste pomislili da treba ovoj drzavi da se vrati to sto je ulagala u vase skolovanje kroz neki rad u ovoj zemlji?

Daj, ne lupaj molim te - nije "drzava" ulagala u "nase" skolovanje, vec nasi roditelji placanjem poreza i doprinosa toj istoj drzavi svakog meseca. Ako se ikad zapitas gde ide 50% tvoje bruto plate, pomisli na ovo. Drzava, drugar, tebi nista ne daje - vec ti dajes drzavi od svakog dinara koji zaradis bar 20 para, a nekad i mnogo vise, kako bi drzava obezbedila servise.

Osim toga, sve i da "drzava" ulaze u nase skolovanje (sto je totalni nonsens, bas kao i onaj prosli da mene "hrani Nemacka", mislim da ipak ne razumes funkciju drzave) - mislis li da je kupljenje lisca i prasinarenje po nekoj raspaloj kasarni najefikasniji nacin upotrebe te skole u koju je ulozeno?

Koji ce ti moj skola za redovnu vojsku?

To je onda, dragi Hot_Steppo, bacena investicija - kao kad bi kupio Ferrari da vozis krompir na pijacu ;-)
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 15:06 ] @
Ti lupas. Svaka drzava skoluje kadrove koji NJOJ trebaju a ne nekoj drugoj drzavi.
[ kelja @ 16.08.2007. 15:08 ] @
@Stepa,

da li si ti bio u vojsci?
Posto ovako kao ti moze da pise(i misli), a da se pritom ne zeza, samo onaj ko to nije iskusio.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2007. 15:08 ] @
Lupam?

Citat:

Ti lupas. Svaka drzava skoluje kadrove koji NJOJ trebaju a ne nekoj drugoj drzavi.

Ma koga bre drzava skoluje? Sta pricas ti - skoluje policajce i profesionalne vojnike mozda, mene i ostatak sveta koji nisu panduri i profesionalni vojnici 'vala ne.

Skolovao sam se ja. A skolu su i te kako platili i preplatili moji roditelji koji su placali porez toj istoj drzavi 30+ godina. Da nije drzava mozda pozajmila pare od Baje Patka da finansira osnovno i srednje skolovanje, ili su to mozda ipak platili gradjani. Sta mislis o tome?

Hajde saberi 2 i 2.
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 15:12 ] @
kelja, bio sam u regularnoj vojsci, imas temu koju sam otvorio ali su je zatvorili, evo je na drugoj strani.

Ivane, da nisi ti isao na privatni fakultet?
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2007. 15:13 ] @
Nisam isao ni na jedan fakultet u Srbiji ako izuzmem pola godine gubljenja vremena na jednom - tako da, sorry, moras naci nekog drugog ;-)

--

Plus, sve i da sam isao na bilo koji fakultet - cak i da sam bio na "budzetu", taj "budzet" dolazi iskljucivo od poreza.

Inace, zao mi je sto moram da te obavestim, ali Srbija svojom voljom, tj. odlukom Vlade skoluje i strane drzavljane preko budzeta, dakle besplatno - svako ko se izjasni kao "Srbin" na prijavi ima pravo na potpuno besplatno skolovanje u Srbiji, cak i da njegovi roditelji nisu ni dinar uplatili u porez.

Tako da, bolje se prihvati neceg drugog, posto to sto pricas nema bas puno logike.
[ Miroslav Jeftić @ 16.08.2007. 15:14 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Fali mu zato sto ismejava instituciju ove drzave. Ovde se postujue tudje misljenje dokle god je isto sa svojim, to je dokazano ovde zilion puta. Hint: zakljucavanja tema.

A ovo zaboravih... i civilna vojska je institucija države, koju ti omalovažavaš, pa (tvojom logikom) očigledno te nisu dovoljno naučili redu i disciplini u toj tzv. pravoj vojsci.
I dosta više o državi kao o nekom apstraktnom pojmu. Država je narod koji živi u njoj. Bez tog naroda je država može da se prebriše gumicom. Taj narod plaća porez i posle koristi neke usluge obezbeđene iz tog poreza. Tako da ne vidim šta tu kome dugujem, država nije neka osoba kojoj je neko nešto dužan. Najbolje još da smo robovi države kao u Severnoj Koreji, pa ko pokuša da izađe napolje, metak u čelo.
A o kvalitetu obrazovanja bolje i da ne pričam... nek' država bude srećna što ljudi ne traže da im se vrati kusur.
[ kelja @ 16.08.2007. 15:15 ] @
Bio si u vojsci i naucio si sta su: disciplina, rad, nesebicnost, pozrtvovanje, patriotizam, drugarstvo(dodati po zelji)...???

:)
[ Miroslav Jeftić @ 16.08.2007. 15:19 ] @
I kad pomenu već dugovanja, ko će da vrati penzije što je država (tj. oni koji su bili na čelu države) pokrala od naroda? I štednju? I 10-ak godina života pod sankcijama? I sad smo još kao nešto dužni? Idi prodaj taj "patriotizam" negde drugde.
Ti što iz mraka prosipaju mudrost o patriotizmu, disciplini i šta ti ja znam, su uglavnom isti oni što su tada glasali za radikale i komunjare, a sad verovatno za DSS i konzervativce. Dno.
[ Java Beograd @ 16.08.2007. 15:26 ] @
Nikad ne pitaj šta je država tebi dala, već se zapitaj šta ti možeš da daš svojoj državi.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2007. 15:28 ] @
Pa dajes porez, za svaki dinar koji zaradis - sta sad, jel' treba i bubrege da prepises tom metafizickom pojmu "drzava" pa da osecas neku moralnu ispunjenost ;-)
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 15:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nisam isao ni na jedan fakultet u Srbiji ako izuzmem pola godine gubljenja vremena na jednom - tako da, sorry, moras naci nekog drugog ;-)

--

Plus, sve i da sam isao na bilo koji fakultet - cak i da sam bio na "budzetu", taj "budzet" dolazi iskljucivo od poreza.

Inace, zao mi je sto moram da te obavestim, ali Srbija svojom voljom, tj. odlukom Vlade skoluje i strane drzavljane preko budzeta, dakle besplatno - svako ko se izjasni kao "Srbin" na prijavi ima pravo na potpuno besplatno skolovanje u Srbiji, cak i da njegovi roditelji nisu ni dinar uplatili u porez.

Tako da, bolje se prihvati neceg drugog, posto to sto pricas nema bas puno logike.

Znaci skolovala te druga drzava? Sad i ima logike sve sto pricas.

Citat:
Miroslav Jeftić: A ovo zaboravih... i civilna vojska je institucija države, koju ti omalovažavaš, pa (tvojom logikom) očigledno te nisu dovoljno naučili redu i disciplini u toj tzv. pravoj vojsci.
I dosta više o državi kao o nekom apstraktnom pojmu. Država je narod koji živi u njoj. Bez tog naroda je država može da se prebriše gumicom. Taj narod plaća porez i posle koristi neke usluge obezbeđene iz tog poreza. Tako da ne vidim šta tu kome dugujem, država nije neka osoba kojoj je neko nešto dužan. Najbolje još da smo robovi države kao u Severnoj Koreji, pa ko pokuša da izađe napolje, metak u čelo.
A o kvalitetu obrazovanja bolje i da ne pričam... nek' država bude srećna što ljudi ne traže da im se vrati kusur. ;)

Kazi to u bilo kojoj drugoj drzavi, da vidim sta ces da dobijes.

Citat:
kelja: Bio si u vojsci i naucio si sta su: disciplina, rad, nesebicnost, pozrtvovanje, patriotizam, drugarstvo(dodati po zelji)...???

:)

Recimo sve sto si pobrojao. Ako ne znas, u vojsci ima jedinica i koje nesto rade. Ja sam bio u inzenjeriji, i za vreme mog sluzenja je napravljeno 2 mosta u zapadnoj Srbiji, onda, uradjena je priprema za aslfaltiranje preko 10 km (moja jedinica uradila) jer vojska ne asfaltira puteve to radi drzava ali zato radi pripremu. Moja jedinica je pravila pontonski most u Novom Sadu posle 1999.. Hoces jos?

Citat:
Miroslav Jeftić: I kad pomenu već dugovanja, ko će da vrati penzije što je država (tj. oni koji su bili na čelu države) pokrala od naroda? I štednju? I 10-ak godina života pod sankcijama? I sad smo još kao nešto dužni? Idi prodaj taj "patriotizam" negde drugde.
Ti što iz mraka prosipaju mudrost o patriotizmu, disciplini i šta ti ja znam, su uglavnom isti oni što su tada glasali za radikale i komunjare, a sad verovatno za DSS i konzervativce. Dno.

Ti opet vredjas. Ali ovo se ovde dopusta....
Ne mogu da kontrolisem tvoje vredjanje, tako da vise necu da obracam paznju sta pises, diskutuj sa nekim ko to trpi.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2007. 15:34 ] @
Citat:
Hot_Steppa
Znaci skolovala te druga drzava? Sad i ima logike sve sto pricas.

Ne - skolujem se od iskljucivo svojih para koje sam licno zaradio, posto kurs koji studiram trazi iskljucivo cist $$$, ne zanimaju ih drzave, mislim da ne primaju nista drugo osim kesa i kreditnih kartica i to licno ;-)

I skini malo te tamne naocare "skolovanja drugih drzava", lep je svet napolju, osecaces se bolje. Ne deli se svet na "patriote" i "izdajnike", osim u tvojoj glavi.

Citat:

Kazi to u bilo kojoj drugoj drzavi, da vidim sta ces da dobijes.

Zavisi u kojoj - u nekim drugim drzavama je obrazovanje malo kvalitetnije. A nesto lose mozes dobiti samo u diktaturama na koje se ti recimo ugledas ;-)

[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 15:45 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa dajes porez, za svaki dinar koji zaradis - sta sad, jel' treba i bubrege da prepises tom metafizickom pojmu "drzava" pa da osecas neku moralnu ispunjenost ;-)

Ti dajes porez drugoj drzavi.
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne - skolujem se od iskljucivo svojih para koje sam licno zaradio, posto kurs koji studiram trazi iskljucivo cist $$$, ne zanimaju ih drzave, mislim da ne primaju nista drugo osim kesa i kreditnih kartica i to licno ;-)

I skini malo te tamne naocare "skolovanja drugih drzava", lep je svet napolju, osecaces se bolje. Ne deli se svet na "patriote" i "izdajnike", osim u tvojoj glavi.

Studiranje o drzavnom budzetu je smisljeno da bi ta drzava imala koristi od tog novog radnika. Koja drzava jos skoluje radnike koji nikome ne trebaju? Ova drzava prima strane studente jer je to politicki razlog jos od posle ww2 su dolazili studenti iz nesvrstanih zemalja kod nas, u poslednje vreme iz Crne Gore i iz Grcke, makar sam te navise vidjao. Zasto tebi nije odgovarao program naseg studiranja? Previse komunisticki? previse tezak i preopsiran? Nekvalitetan? Sad spadas u manju grupu ljudi, nasih "umova" koji su otisli preko a da pre toga nisu zavrsili nase fakultete. Ti spadas mozda u grupu gde i Zarko Radosavljevic koji je shvatio posle par meseci studiranja na ETF-u da je pametniji od svojih profesora?
[ kelja @ 16.08.2007. 15:56 ] @
@Stepo, razumem te u potpunosti...
Suvise je ta sloboda uzela maha...
Ljudi ne lezu ni posle povecerja u kasarnama!
Neki propuste i dnevnik!
Razlicito se oblace!
Jedu razlicitu hranu i piju razlicita pica!
Pisu kojesta po kojekakvim forumima!!!
Ruse autoritet vojske, prvenstveno srpske, ali i institucije, kao takve!
Vocke imaju nepropis(a)ne, razlicite dimenzije!
Zivotinje se ponekad(precesto, avaj) oglusuju o naredbe!

Svet srlja u PROPAST!

Cesto sam pomisljao da na to da uzmem zatezno uze-ZT20(Stepa sigurno zna sta je to) i prekratim sebi muke, da ne gledam ovaj sumrak civilizacije, ali eto, nikad nisam imao dovoljno hrabrosti i samodiscipline da to odradim...

A i drzi me nada da ce se, pre no bude prekasno, pojaviti neka spasonosna politicka opcija koja ce ponuditi sistem poput onog u japanskom zatvoru, pa da se ocistimo od grehova izazvanih prekomernim upraznjavanjem slobode...

Evo @mrkii, vratili smo se na temu. :)
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 16:04 ] @
Da ne skrecemo sa teme, sve je receno ovde:

Citat:
Au197/79: Gledao sam emisiju o japanskim školarcima.

Svi su uniformisani. Dečaci nose kratke pantalonice (ko Bavarci) i leti i zimi. Skupe se u red ujutro pred školom podignu državnu zastavu uz himnu i u redu uđu u školu. Svaki dan posle završtetka nastave ostaju da slože klupe, stolice i ostalu opremu i počiste učionice. Japaske škole nemaju tetkice!

Tako se deca uče redu, radu, odgovornosti, dobijaju šire društvene poglede, smanjuje se egoizam (što ja da radim, hoću da radim samo za svoje use, nase i podase...)

Mislim da nešto slično u blažem obliku treba da postoji i kod nas. Ubi nas neodgovornost, sebičnost i nerad. Nisu džaba nekada postojali gorani, izviđači, sportske priredbe i radne akcije. Dosta toga se učilio i u vojsci. Ima nečeg od toga i danas ali u mnogo manjem obliku.

Prosetaj se srpskih vladara u 11 sati pre podne radnim danom, pune ulice, kafici. U ovoj zemlji niko nista ne radi.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2007. 16:08 ] @
Citat:
Hot_Steppa
Ti dajes porez drugoj drzavi.

Stepo, budi potpuno siguran da moja deca nece biti skolovana od tvoje love.

Nadam se da ti je lakse ;-)

--

Uzgred, ne dajem ja porez drugoj drzavi, vec ta druga drzava meni naplacuje porez... ***i ga, nije da ja hocu - mora ;-)
[ Miroslav Jeftić @ 16.08.2007. 16:14 ] @
Pa da su japanci živeli toliko dugo u komunizmu, verovatno ne bi ni oni ništa radili po ceo dan
[ subhuman @ 16.08.2007. 16:46 ] @
Citat:
Zato jer se uvek nadje bezimena NVO koja ovde ismejava sve sto je srpsko, a hvali do nebesa sve sto nije srpsko.

Mislim da pricas napamet. Ajde navedi neki primer...

Citat:
Znaci, odgovara svima vama skolovanje ovde, ali cim ga zavrsite palite odavde. Da li ste pomislili da treba ovoj drzavi da se vrati to sto je ulagala u vase skolovanje kroz neki rad u ovoj zemlji?

Skolovanje nije besplatno. Skolovanje je u ovoj zemlji debelo placeno kroz porez. I jos jedna stvar koju si "zaboravio" da napomenes, a to je mizeran kvalitet skolovanja u Srbiji. U odnosu na taj nekvalitet, cena koju placamo je prilicno visoka. Kvalitet nastave, nedostatak prakse, birokratija na fakultetima, praistorjijiski udzbenici, zadrigli profesori koji odbijaju da uhvate korak sa vremenom jer im je lakse da predaju stvari od pre 30 godina, profesori koji se "hvale" niskom prolaznoscu (misle da sto je predmet "tezi" to su oni bitniji faktori). Kad tako postavis stvari, ja bih rekao da je skolovanje u Srbiji cisto gubljenje vremena. Zali boze sto sam ikad i upisao ETF, jer od 40 predmeta koje sam polozio, za posao kojim se trenutno bavim mi treba jedan ili eventualno dva. Sve ostalo je baceno vreme.

Citat:

Kadrovi se skoluju da bi se odgovorilo potraznji na trzistu rada. U tom smislu, nase skolovanje je prilicno nazadno i neefikasno.

Citat:
Koja drzava jos skoluje radnike koji nikome ne trebaju?

Srbija. Odgovorno tvrdim da covek koji zavrsi ETF ne moze nakon toga da obavlja ni jedan posao profesionalno i kako treba. To je fakat - nas obrazovni sistem ne moze da napravi coveka koji nesto zna da RADI, vec coveka koji moze da mase diplomom i misli da nesto zna. To se pokazalo u praksi nebrojano puta. Dodje neko sa faksa na posao, nema ni 5 minuta prakse, a kamo li sposobnosti da uradi neki konkretan posao koji se od njega trazi. Ako mene pitas - mlacenje prazne slame.

Sto se tice redovne vojske, imam par drugara iz moje generacije. Jedan se iz vojske vratio navucen na vutru (vari pa razbija), a drugi je otkrio cari alkohola u vojsci. Ne kazem da su svi takvi, ali toliko o "pravoj" vojsci, "disciplini" i slicnim glupostima. To je totalno rasulo, kao i u vecini drzavnih institucija u Srbiji. Sa kim god da sam razgovarao od prijatelja koji su isli redovno u vojsku - svi su se slozili da je to cisto gubljenje vremena.
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 17:19 ] @
Citat:
Mislim da pricas napamet. Ajde navedi neki primer..

Nazvacemo je Ivan dimkovic & Co.

Citat:
Skolovanje nije besplatno. Skolovanje je u ovoj zemlji debelo placeno kroz porez. I jos jedna stvar koju si "zaboravio" da napomenes, a to je mizeran kvalitet skolovanja u Srbiji. U odnosu na taj nekvalitet, cena koju placamo je prilicno visoka. Kvalitet nastave, nedostatak prakse, birokratija na fakultetima, praistorjijiski udzbenici, zadrigli profesori koji odbijaju da uhvate korak sa vremenom jer im je lakse da predaju stvari od pre 30 godina, profesori koji se "hvale" niskom prolaznoscu (misle da sto je predmet "tezi" to su oni bitniji faktori). Kad tako postavis stvari, ja bih rekao da je skolovanje u Srbiji cisto gubljenje vremena. Zali boze sto sam ikad i upisao ETF, jer od 40 predmeta koje sam polozio, za posao kojim se trenutno bavim mi treba jedan ili eventualno dva. Sve ostalo je baceno vreme.

Skolovanje JESTE besplatno. Fakultet mozes da upises i ako ti roditelji primaju minilamac i ako su ti Miskovici i Karici, to zavisi SAMO od toga kakav si ucenik bio i kako se pokazes na prijemnom. Da li ces ga zavrsiti, to je vec nesto drugo.

Citat:
Kadrovi se skoluju da bi se odgovorilo potraznji na trzistu rada. U tom smislu, nase skolovanje je prilicno nazadno i neefikasno.

Tacno. I trzista rada treba da diktira koliko cega treba da se upise.

Citat:
Srbija. Odgovorno tvrdim da covek koji zavrsi ETF ne moze nakon toga da obavlja ni jedan posao profesionalno i kako treba. To je fakat - nas obrazovni sistem ne moze da napravi coveka koji nesto zna da RADI, vec coveka koji moze da mase diplomom i misli da nesto zna. To se pokazalo u praksi nebrojano puta. Dodje neko sa faksa na posao, nema ni 5 minuta prakse, a kamo li sposobnosti da uradi neki konkretan posao koji se od njega trazi. Ako mene pitas - mlacenje prazne slame.

To ako si ti zavrsio ETF i nisi nasao posao koji moze da zadovolji tvoje znanje. Mnogo moji prijatelji su nasli odlicne poslove i ovde i preko, a redovno su zavrsili ETF.

Citat:
Sto se tice redovne vojske, imam par drugara iz moje generacije. Jedan se iz vojske vratio navucen na vutru (vari pa razbija), a drugi je otkrio cari alkohola u vojsci. Ne kazem da su svi takvi, ali toliko o "pravoj" vojsci, "disciplini" i slicnim glupostima. To je totalno rasulo, kao i u vecini drzavnih institucija u Srbiji. Sa kim god da sam razgovarao od prijatelja koji su isli redovno u vojsku - svi su se slozili da je to cisto gubljenje vremena.

A koliko se duva/pije po kucama, firmama, skolama, bolnicama? Isto koliko i u vojsci. Ako oficiri piju to je njihovo pravo, ako vojnici piju, i ako ih uhvate zavrsavaju u zatvoru jer je takav zakon. Najnormalnija stvar.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2007. 17:20 ] @
Citat:
Hot_Steppa
Nazvacemo je Ivan dimkovic & Co.

Cek, ti mene nazivas "bezimenom nevladinom organizacijom" :-) Sad mi je potpuno jasno da se zajebavas ;-) Zasto je tako tesko prihvatiti da ljudi imaju drugacije misljenje od tebe?

Citat:

Skolovanje JESTE besplatno. Fakultet mozes da upises i ako ti roditelji primaju minilamac i ako su ti Miskovici i Karici, to zavisi SAMO od toga kakav si ucenik bio i kako se pokazes na prijemnom. Da li ces ga zavrsiti, to je vec nesto drugo.

Skolovanje, Stepo, nije besplatno - jer neko ipak mora da ga plati. A drzava tebe subvencionise ako si uspesan djak, medjutim od poreza koji izdvajas svakog meseca ti fakticki placas to obrazovanje za svoju decu.

Drzava nikom nista ne poklanja, jer po samoj prirodi drzava nije preduzece da stvara pare pa da moze da ih pokloni, vec je njen izvor finansiranja porez koji naplacuje od koga? Pa od njenih gradjana ;-)
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 17:24 ] @
Pa Ivane kako drugacije da te nazovem kad nijedna slicna tema ne moze da prodje bez tebe? Imam utisak kao da imas posao da komentarises svaku ovakvu temu. Uz tebe se uvek nadje jos par tvojih istomisljenika, oni su dobili obelezje & Co :)))
[ kelja @ 16.08.2007. 17:40 ] @
Citat:

Zato jer se uvek nadje bezimena NVO koja ovde ismejava sve sto je srpsko, a hvali do nebesa sve sto nije srpsko.

@Stepo legendo,
meni samo jedno nije jasno.
Zasto vi 'rodoljupci' sve sto je glupo, nazadno, prevazidjeno, neefikasno(kao sto su u ovom slucaju vojska, ili skolski sistem), izjednacavate sa (ugrozenim) Srbstvom???
[ Buum @ 16.08.2007. 18:17 ] @
Predlažem da se sav off-topic pobriše kako bismo na miru mogli da nastavimo diskusiju o fanatičnim Japancima i njihovim zatvorima.

Desetaru cokuliću da se obezbedi jedna ekskluzivna tema da propoveda o blagodetima raspalih kasarni, pijanim oficirima, besmislenom Pravilu Službe, kockanju kreveta, čišćenju kruga, čučavcima iz kojih izleću pacovi itd.

Hvala.
[ Marko_L @ 16.08.2007. 18:30 ] @
Vidi Stepke, kao što već rekoh na onoj zaključanoj temi, lepo je što se ti tako osećaš i sve to, ali trebaš malo da se vratiš u realnost i shvatiš da ima ljudi koji razmišljaju drugačije. Ako ti osećaš da duguješ nešto državi, izvoli pa vraćaj te dugove, plaćaj dupli porez, idi opet u vojsku i šta ti ja znam, smislićeš ti već nešto, ali nemoj tražiti od drugih da se osećaju dužnim kada to nisu. Drugi su već objasnili, ali da ponovim:

-Školstvo NIJE besplatno. Moji roditelji su godinama plaćali porez od plate radeći u državnoj firmi, a kasnije i deset puta veći kada su postali privatnici. To su ogromne pare. Ja radim, evo već 6 godina i za to vreme je od svake moje plate mnogo para odlazilo u budžet. Dakle, moje školovanje koje uključuje osnovnu i srednju školu je plaćeno, pa i preplaćeno mnogo puta, pogotovo kad pogledam šta sam ja od te škole dobio. Gotovo ništa, jer sve što sada radim i što mi donosi novac, morao sam da naučim sam.

-Vojska nije nikakva ozbiljna institucija. Ozbiljna institucija treba da se sastoji od profesionalaca koji su plaćeni da rade taj posao, koji žele da se obuče da rade taj posao i spremni su da ga obavljaju maksimalno profesionalno. Ovo što sad imamo je daleko od toga, tj. skupina, u najvećem procentu, narkomana, alkosa, psihički labilnih osoba, i onih koji ne žele da budu tu, već im je to nametnuto nekakvim imaginarnim dugom, a obučavaju se da čiste lišće. I po tebi, to je dovoljno za odbranu zemlje ? Pa ne znam, videlo se 99. koliko je ta institucija spremna za odbranu, da su hteli napravili bi poljanče od Srbije u roku od nedelju dana.

-Inače što se tiče ikakvog duga državi, mislim da je ipak obrnuto. Dakle, svi moji, uključujući dede, babe, roditelje... bez izuzetka plaćali su poreze na sve i svašta... zemljište, kuću, plate... radi se o ogromnim parama... a šta sam ja dobio od toga ? 10 godina sankcija, 24-časovne i 48-časovne restrikcije struje (nekad i više, recimo sećam se da za jednu novu godinu 3 dana nismo imali struje, u sred zime), nestašice hleba, brašna, ulja... guranje i tuče u redovima za iste, školovanje gde nisam prisustvovao na 50% časova, što zbog štrajka GSP-a, što zbog štrajka prosvetara, što zbog nedostatka grejanja, što zbog bombardovanja... puteve na kojima bez problema možeš da ostaneš bez točka... i da ne nabrajam više. Meni je žao što ti i tebi slični imate toliko kratko pamćenje da se ne sećate toga. Kad malo bolje razmislim, ne da ja ne dugujem ništa "državi", već "država" duguje meni, i to toliko da nikada neće moći da mi otplati taj dug.
[ Backy @ 16.08.2007. 18:49 ] @
e kakvi ste ljudi, ne mogu da verujem... čitam o japanskim zatvorima, taman se zainteresovao... vidim ima dosta odgovora, biće zanimljivo... kad ja tamo a ono međutim... razglabaju o našoj vosjci (koja nije ni vredna pomena)

teme o vosjci inače zaobilazim, ovu ste mi na kvarno uvalili :P
najbolje da vratite stepi njegovu temu, a postove iz ove prebacite tamo (u svakom slučaju se piše o vojsci, bolje da ima posebna tema)
[ New Village DC @ 16.08.2007. 19:28 ] @
HoT_Steppa:
Citat:
Koja drzava jos skoluje radnike koji nikome ne trebaju?

ha, ha pa Srbija, naravno!

Mogli bi malo da se ugledamo na Japan.

p.s. jesam li ja to napisao "Japan"?
p.p.s. kakve li veze ima Japan sa ovom temom?! O Bože...
[ spartak @ 16.08.2007. 19:34 ] @
Japanac je nenadye8iv!

http://www.turizmologija.net/b...nu-seagaia-ocean-dome-t33.html

Citat:

I dok se kod nas uklanjaju spomen ploče, postavlja kvota na količinu epske narodne poezije u gradivu osnovne škole i sve što je "narodno" dovodi u pežorativan kontekst "seljačkog"; najrazvijenije zemlje sveta uvode ili pojačavaju takozvano patriotsko vaspitanje. Nedavno je tim putem krenuo Japan, a slede i ostali. (Tip: Google je tvoj drug)

A evo malo i o pojacavanju patriotskog vaspitanja http://www.nyu.edu/classes/siva/archives/003170.html, obrnuto od nas gde je pod Vuksanovicem uvedena kvota na epsku poeziju i slicne stvari od kojih bi neki mladi Srbin sutra mogao uopste da pomisli da je iole vredniji od shugavog potomka genocidnih zlocinaca. Jaka vam fora NVO-vci :-)

[ jablan @ 16.08.2007. 20:12 ] @
Spartak, ne boj se ti za patriotsko vaspitanje, Sloba a evo i sad Tunjavi nam serviraju svako veče dozu deseterca na RTS-u već 20 godina...
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 20:37 ] @
Kod nas je moderno, da ne kazem fancy biti antipatriota. Kvazielita je kao virus, siri svoje ideje i truje omladinu, koja je vec jednom nogom van Srbije. Dovoljno je samo malo pogurati temama "regulisanje vojne obaveze (alternativno)" i "vodic za emigraciju". Da samo pola snage koju ulazu da izadju iz zemlje uloze u razvoj sopstvene zemlje, nasli bi sigurno adekvatan i dobro placen posao i ovde, ili bi ga u krajnjem slucaju sami stvorili. Po nekim proracunima ima vise Srba van Srbije nego u Srbiji, to samo govori kakvi smo mi u stvari.
[ spartak @ 16.08.2007. 20:44 ] @
Jablane, znam te dovoljno dobro da ne poverujem da ne razlikujes srpsku epsku poeziju u desetercu od kapitalistolikog boljsevizma na kilo.

Politika je ovde jeli, zabranjena. A istorija rekao bih da nije. Ljudi ce sami provaliti na koga mislim kad kazem (zlo)upotrebljivaci patriotske terminologije vs. svetli primeri iz nase istorije.
[ Miroslav Jeftić @ 16.08.2007. 20:47 ] @
Citat:
...siri svoje ideje i truje omladinu

Citat:
"Think of the children! Think of the children! Oh, won't somebody please think of the children!"

Ne mislim da je to neka posebna srpska situacija. Koliko ima Turaka u Nemačkoj, Nemaca u SAD, Kineza po celom svetu, itd. Sloboda kretanja je koliko se sećam zagarantovana ustavom, tako da svako može slobodno da odluči gde će da ide i kad će da se vrati.
[ kelja @ 16.08.2007. 20:47 ] @
Mislim da bi uvodjenje "istorijskih dela" Jovana Deretica u program osnovnih skola umesto dosadasnjih suvoparnih udzbenika istorije znatno pospesilo podizanje patriotske svesti, pa bi i veci broj mladih, ohrabren saznanjem da smo, ipak, narod najstariji-OSTAO OVDJE!
[ Shadowed @ 16.08.2007. 21:14 ] @
Posto je tema o japanskim zatvorima otisla svojski u offtopic, podelicu je pa ce ovde biti taj nastavak koji se tice vojske.
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 21:15 ] @
Mnogo velikana ne bude shvaceno u svom dobu. A kad dodje novo doba, sete se nova pokolenja pa procitaju poneko "istorijsko" delo i shvate sta bi bilo da da smo i dalje mislili da je zemlja ploca na 4 slona, da je zemlja centar vasione, da nam potomci nisu primati...
Dalja ispitivanja ce reci i mozda dokazati da je Detretic u pravu ili ne.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2007. 21:26 ] @
Hehe, Stepo... na zalost oni koji nazivaju Srbe "rasom" i prave razne kvazi teorije koje nemaju puno veze sa zivotom upravo jesu isti soj ljudi koji je uporno tvrdio da je zemlja ploca i pored dokaza da to nije tacno ;-)

Ako bog da, shvatices i ti to, vremenom.
[ HoT_Steppa @ 16.08.2007. 21:39 ] @
Vec sam ti odgovorio da niko ne smatra Srbe posebnom rasom, to je bila greska u kucanju, a ti se uhvatio toga ko pijan plota. Rekao sam da postoje dokazi da Srbi vode poreklo od Vincanske kulture i nista vise. O dokazima se konsultujte sa literaturom Jovana Deretica, ni ja nisam skroz upucen.
[ kelja @ 16.08.2007. 21:47 ] @
@Stepa, naucniku Dereticu se svojevremeno podsmevao i izrazito 'nacionalno orijentisani' NIN!
Ako to nije dovoljno, onda stvarno ne znam sta bi moglo da te udalji od te i takve literature...
Evo nekih odlomaka iz Dereticevih 'blagougodnih socinjenija'(Stepa, sta mislis da li smo ovakvim arhaicnim izrazavanjem, slavjanoserbskim, blizi nasoj nacionalnoj sustini???):

http://indic1.tripod.com/istorija.htm
[ spartak @ 16.08.2007. 22:07 ] @
Joj brate, Srbi rasa, Srbi narod najstariji... Koliko ne zelim da mi decu neko uci kako smo mi genocidni bolesnici krivi za sve, tako i te gluposti mogu komotno da ih zaobidju.

Zaboravite da sam se uopste oglasio vezano za to. Drzim se Japanaca i njihovih graditeljskih bravuroza.
[ subhuman @ 16.08.2007. 23:54 ] @
Vruci_Steppa
Citat:
Kod nas je moderno, da ne kazem fancy biti antipatriota.

Jeste, kako da ne. Ta moda se najbolje ogleda u raspodeli politicke snage proporcionalno glasanju, jel tako. ;) Mislim, DSS i SRS se ubise od anti"patriotizma" (ovde ni ne znam sta sve treba pod navodnike). :) Vidim, sabor u Guci zvrji prazan. ;)

Citat:
Kvazielita je kao virus, siri svoje ideje i truje omladinu, koja je vec jednom nogom van Srbije.

To je zato sto je ta omladina luda i blesava (drogiraju se!) i hoce da idu tamo gde im je gore, umesto da ostanu u Srbiji - zemlji koja im svojim sjajnim zakonima i jos boljom implementacijom istih omogucava da sasvim lepo zive od svog rada i znanja, i da budu super zadovoljni. Ali ne, ta glupa omladina ide u strane zemlje gde nista ne valja, gde je trziste rada nikakvo, gde se nakon zavrsenog fakulteta ide pravo na biro za nezaposlene sve dok nekako ne "sredis" neki posao i slicno. A plate u Evropi - mizerija! ;)

Citat:
Da samo pola snage koju ulazu da izadju iz zemlje uloze u razvoj sopstvene zemlje, nasli bi sigurno adekvatan i dobro placen posao i ovde, ili bi ga u krajnjem slucaju sami stvorili.

Tako je! Evo, ja predlazem da se opet uvedu ORA-e (Omladinske Radne Akcije) i da se dele znacke za izgradnju zemlje, i tako dalje. Svako da radi koliko moze, a da dobija koliko mu je potrebno, jel se slazes? ;)

Citat:
Po nekim proracunima ima vise Srba van Srbije nego u Srbiji, to samo govori kakvi smo mi u stvari.

Pazi, to ti je kao vid kolonizacije - pustamo korenje svuda po svetu. ;)

Miroslav Jeftić
Citat:
Ne mislim da je to neka posebna srpska situacija. Koliko ima Turaka u Nemačkoj, Nemaca u SAD, Kineza po celom svetu, itd. Sloboda kretanja je koliko se sećam zagarantovana ustavom, tako da svako može slobodno da odluči gde će da ide i kad će da se vrati.

More, bio je dobar onaj Enver Hodza, taj je znako kako da zadrzi radnu snagu i inteligenciju svoje zemlje unutar granica. A ne ove placip**ke, te hoce EU, te bele liste za Sengen, te Bolonja, te ovo, te ono. To je sve pekmez do pekmeza, a ne ce ni vojsku redovno da sluze! Ja mislim da nama treba jedan Evner Hodza u Srbiji, da malo podigne produktivnost i organizuje rad!
[ Miroslav Jeftić @ 17.08.2007. 07:42 ] @
Slažem se. Može i Kim Jong-il ili neko tipa Čaušeskua, ako hoćeš da izađeš iz zemlje čeka te minsko polje, a redovna vojska traje između 7 i 10 godina, u zavisnosti od roda (po uzoru na S. Koreju). Implementiramo Songun i vozi Miško, može i vezanih očiju.
[ Marko_L @ 17.08.2007. 08:06 ] @
Dobro sve to, nego, ajde neka mi neko od ovih "patriota" koji zagovaraju vraćanje "duga" državi redovnim služenjem, kaže koliko ima nelegalnog softvera, muzike, filmova, knjiga... ? Siguran sam da je odgovor mnogo. E pa, država zbog piraterije gubi nekoliko milijardi dinara godišnje, a ako neko ne ode u "pravu" vojsku, nego u civilnu, država ne gubi ništa, naprotiv, štedi na hrani, na troškovima obuke, na plati koju bi morala da isplati vojnicima na služenju... Dakle, kao što vidiš Stepo, ako neko ode u civilnu, on je kako tako odužio taj imaginarni dug državi, a kada ćete vi da otplatite onaj dug od par milijardi koji zaista postoji ? Znaš, nije lepo biti patriota onda kada nagovaraš druge da urade isto što si ti, jer ti smatraš da je to dobro, a naprasno prestati biti to kada treba tebi nešto da se izbije iz džepa, da bi se dalo državi.