|
[ milstanyu @ 20.08.2007. 11:48 ] @
| Evo posle 7 dana razmisljanja sastavio sam listu kandidata za moj nov (ili "nov") auto:
Dacia Logan 1.4 - nov
Zastava 10 benz - nov
Citroen C3 1.4hdi - polovan (03-04, 60000-80000km)
Golf IV 1.6 benz - polovan (99-00, 100000-130000km)
Peugeot 206hdi - polovan (01-02, 90000-130000km)
Golfu o kom razmisljam je radjena generalka motora (pomesao vodu i ulje zbog ventilatora). Da li je to i dalje to? Inace taj Golf je moj favorit.
Auto mi treba za gradsku, ali i vangradsku voznju po auto-putu (dist. 300km, 1-2x mesecno) ili odlaske na more (dist. 700-800km 1x godisnje).
Cene su priblizno iste, tj u rangu 7000-8000e.
Molim za vas predlog. |
[ bakara @ 20.08.2007. 12:11 ] @
Dodaj u listu za razmisljanje i fiat stilo.
[ milstanyu @ 20.08.2007. 12:32 ] @
Updated lista:
Dacia Logan 1.4 - nov
Zastava 10 benz - nov
Golf IV 1.6 benz - polovan (99-00, 100000-130000km)
Fiat Stilo 1.9JTD - polovan (02-04 90000-130000km)
[ tweeester @ 20.08.2007. 12:37 ] @
Druze, izvini ako bude zvucalo uvredljivo, ali dati toliki novac za Golfa starog 7-8 godina, kome je radjena generalka ... ili razmisljas "onom stvari" ili ti treba profesionalna pomoc...
(opet se izvinjavam, sve je OK, samo taj Golf ne spada na tvoj spisak).
[ milstanyu @ 20.08.2007. 12:50 ] @
Treba mi profesionalna pomoc valjda :). Zato sam ovde. Slaze li se jos neko da Golfa IV ('99, 110000km, 7000e) kom je radjena generalka (po recima vlasnika u ovlascenom servisu AutoKomerca) treba izbaciti sa liste? Navodno nije potrosio ni kap ulja za zadnjih 10000km.
Veoma veoma veoma... slabo se razumem u automobile i necu se vredjati sta god da mi kazete. Naprotiv, bicu zahvalan da se lista svede na jedan auto (makar i neki koji nije na listi).
[ vladd @ 20.08.2007. 13:31 ] @
I ja se dopisujem na listu, koja smatra da tog golfa treba skinuti sa liste. G4 nema nista dobro, osim imena, verovatno je i sa fuj opremom, i ne vredi tolike pare. Pitanje je i garancije posle generalke, kod nas je obicaj da se uradi generalka, ali posle auto mora malo da se vozi, jedno 30-40kkm, da se "otplati", pa onda "u zenidbu".
To je vise problem plus, nego prilika.
Da nije generalke...pa tesko...a sa teskom popravkom nikako.
Za nase uslove, para, odrzavanja, Stilo je nekako fes, ostali su dobar izbor, ali ako...ako se zna kako je vozen, odrzavan, kakvo je opste stanje....
Cifra je dobra za nabavku, jos malo (malo vise) upoznavanja i proucavanja konkretnih automobila, i imaces puslu..
Poz.
[ momsab @ 20.08.2007. 13:34 ] @
polovan auto srednjeklase je star 8 godina + skoro mu je radjena generalka
ja bih ga izbacio iz razmatranja, mladji bez generalke su uvek bolji
C3 od prilozenih polovnjaka dodje najbolji izbor (gledano kroz odnos godite/kilometraza)
da biram, birao bih izmedju Stila i C3, najverovatnije Stilo
[ milstanyu @ 20.08.2007. 14:03 ] @
Updated lista 2:
Dacia Logan 1.4 - nov
Zastava 10 benz - nov
Moze li se nesto dodati listi?
Kosooke ne bih jer ih ne volim. Renault Megan i Clio mi se ne dopadaju, nijedan Ford mi se ne dopada u ovoj klasi. Subjektivno misljenje, ne kazem da su losa kola.
Neki Seat mozda? Polovna Skoda Fabia? Niko se ne izjasnjava u vezi novih automobila na listi.
[ momsab @ 20.08.2007. 14:27 ] @
Zastava 10 dobra na putu, moze 5oro da se smesti bez frke + pun gepek
Logan... ranije sam se vozio u jednom, zavrsna obrada je bolja u 10ci
uglavnom, oba automobila rade posao, nista posebno
[ MyWay @ 20.08.2007. 14:55 ] @
Citat: milstanyu: Updated lista 2:
Dacia Logan 1.4 - nov
Zastava 10 benz - nov
Moze li se nesto dodati listi?
Može. Moj Stilo 1.6 16v (crveni, 3v) :-)
Mada mi se ne sviđa 'društvo' na tvojoj listi...
[ vladd @ 20.08.2007. 14:57 ] @
Za pocetak izbaci tog Logana sa liste, pa su ostali kompaktno u konkurenciji.
Ja bih uzeo Stilo, 04 godiste sa 90kkm , ali to je snezana i sedam patuljaka, ne postoji JTD koji je dosao iz Italije sa manje od 150kkm, pa za te pare. I u Italiji su sa 70-90000km oko 10000€.
C3 mi je lepsi, ali mi se slosi kada pomislim na redovne servise, cenu odrzvanja, ne sto je "velika", nego sto ima malo onih koji to dobro rade, ovlasceni servisi moraju da se zakazuju nedeljama...
Ako neces da se petljas puno sa kolima i prucavas istoriju i razvoja i kvarova, Z10, nov, pa sa svim decijim bolestima od pocetka. Sluzice te bar duplo vise od polovnog za te pare...
Poz.
[ etjen @ 20.08.2007. 15:23 ] @
z10 ali u punoj opremi i ne razmisljaj vise
najmanje problema ces imati sa njim. Ali obavezno u punoj opremi zbog lakse prodaje kasnije
[ milstanyu @ 20.08.2007. 16:04 ] @
Citat: etjen: z10 ali u punoj opremi i ne razmisljaj vise
najmanje problema ces imati sa njim. Ali obavezno u punoj opremi zbog lakse prodaje kasnije
Sa svom opremom je preko 9440e, a standard 7850e. Ne verujem da cu prodavati taj auto, a to je velika razlika za klimu, podizace stakala i branike u boji, jedino sto sa standardom nema podesavanja sedista, to je steta. Ne razumem sta znaci "predispozicija za radio sa zvučnicima i antenom"? Mislim "predispozicija"? Sta to znaci? Ostave rupu za radio? Pa to ima svaki auto.
Citat: vladd: Za pocetak izbaci tog Logana sa liste, pa su ostali kompaktno u konkurenciji.
Ne mora da bude kompaktan auto, ja sam razmisljao i o Seat Cordobi recimo.
Citat: MyWay: Može. Moj Stilo 1.6 16v (crveni, 3v) :-)
Mada mi se ne sviđa 'društvo' na tvojoj listi...
Ako moze predlog sta da dodam 'drustvu'? Ako uopste mislis da postoji nesto.
Dakle "top lista" je sada, sudeci po ovoj diskusiji:
1. Zastava 10 benz - nov
2. Citroen C3 1.4hdi - polovan (03-04, 60000-80000km)
3. Fiat Stilo 1.9JTD - polovan (02-04 90000-130000km)
4. Dacia Logan 1.4 - nov
5. Peugeot 206hdi - polovan (01-02, 90000-130000km)
[ vladd @ 20.08.2007. 16:42 ] @
"Predispozicija" za muziku je popularna "oprema" u "jeftinim" kolima. Podrazumeva "rupu" , i instalaciju, kablove i mesto na osigurackoj tabli.
BTW nisam mislio na "kompaktnost" automobila vec liste. Logan je, po meni, najlosija, najzastarelija i najruznija varijanta, istina i najjeftinija...
Poz.
[ milstanyu @ 20.08.2007. 16:57 ] @
Citat: vladd: "Predispozicija" za muziku je popularna "oprema" u "jeftinim" kolima. Podrazumeva "rupu":), i instalaciju, kablove i mesto na osigurackoj tabli.
BTW nisam mislio na "kompaktnost" automobila vec liste. Logan je, po meni, najlosija, najzastarelija i najruznija varijanta, istina i najjeftinija...
Poz.
Pa dobro, onda je bolje i rupa nego rupa sa nekim kineskim kasetasem :) Ovako cu bar moci da kupim normalan CD plejer sazvucnicima.
Logan jeste najruzniji, najlosiji i najzastareliji i po meni, a na listi je samo zato sto se moze kupiti nov za te pare. Kad bi svi gornji automobili bili novi, odmah ispred Logana na zacelju dosla bi Z10, zar ne. Ali... poredimo nov Logan sa polovnim Stilom, C3...
[ etjen @ 20.08.2007. 18:05 ] @
Nisam znao da je z10 toliko skup sa svom opremom, to vec menja stvari
U principu najznacajnija je klima od sve te opreme. Ti kazes da nemas nameru da ga prodajes... OK, mozda ne skoro, ali ipak jednom hoces, i iz najbolje namere ti kazem (pa cak i ako ga ne prodavao) BESMISLENO je kupovati nov auto danas bez klime, zbog par stotina Eura razlike!
Ali svejedno, ako to ipak ne mozes da priustis, moze i sa manje opreme
Ali ako i dalje razmisljas o polovnom, razmisli i o
Yarisu ili Octavii (izvinjavam se ako je to vec neko pomenuo), i da dodam - PAMETNO STO SI ODUSTAO OD GOLFA!!!!
[ milstanyu @ 20.08.2007. 19:25 ] @
Citat: etjen: Nisam znao da je z10 toliko skup sa svom opremom, to vec menja stvari
U principu najznacajnija je klima od sve te opreme. Ti kazes da nemas nameru da ga prodajes... OK, mozda ne skoro, ali ipak jednom hoces, i iz najbolje namere ti kazem (pa cak i ako ga ne prodavao) BESMISLENO je kupovati nov auto danas bez klime, zbog par stotina Eura razlike!
Tacno 1148e razlike bar po ovome gde ja gledam. Ne znam da li samo klima moze naknadno da se ugradi?
Citat: etjen:Ali ako i dalje razmisljas o polovnom, razmisli i o
Yarisu ili Octavii (izvinjavam se ako je to vec neko pomenuo)
Yaris mi se pre svega ne svidja, a pored toga tesko se nalazi polovan. Premali izbor bar po oglasima gde ja gledam. Oktavia je strasan auto, ali je velika limuzina koje ne preferiram. Mali je izbor polovnjaka, a ovo sto vredi je dosta preko 8000e. O Fabiji sam dugo razmisljao, ali mali je izbor polovnjaka, prosecna polovna je 7000e, a pocetna cena za novu malo preko 10000e. To je neracionalno.
Citat: etjen: i da dodam - PAMETNO STO SI ODUSTAO OD GOLFA!!!!
Svi koji su me ovde savetovali bili su PROTIV. Zato odustajem od ovog Golfa. Moj cale vozi Golfa 28 godina (otprilike od kad sam se ja rodio), i on i dalje sluzi. Retko koji auto bi toliko trajao. Mozda zato ja Golfove volim, nekako kad vidim Golfa prva asocijacija mi je "moj auto". Evo da mi sad neko kaze da biram koji god hocu nov auto (za voznju, ne da posle prodajem) ja bih uzeo Golf V. Bice mnogima smesno, ali tako je. :) A dobra Golf 4-ka ne moze cini mi se da se nadje za ispod 10000e, sto je ipak, pored sve moje volje, previse.
[ MyWay @ 20.08.2007. 20:19 ] @
Odustani od Fabije, bar polovne. Imamo ih gomilu službenih i nemam baš sjajno iskustvo sa njima - vrlo brzo su se pretvorile u kante. Jedino fascinira menjač - kao da je nov naspram generalne razdrndanosti auta.
Što se tiče mog dodatka na listu, hmm, nisam baš najstručniji, ali evo da ti kažem kako ja razmišljam: ja ću svoja dva auta (Stilo i Punto) u skorije vreme prodati, i hoću (naravno uz doplatu) da kupim nov auto, sa podosta garancije. Izbor je zasad pao na Kiu ceed, em su je doterali em je 7 god garancije, a ako se otegne kupovina možda (zavisno od cene) bude i Kia Pro ceed - nekako mi mnogo podseća na mog Stila :-)
Ovo ti pričam da ipak ukalkulišeš korejanca na listu, npr Aksenta ili Rio. Sve koje znam da imaju (u poslednjih par godina) korejance - svi su vrrrlo zadovoljni, p arekoh da razmisliš i o tome, nayravno, ako ti dizajn nije toliko bitan.
E da, zaboravi Golf - vageni si ionako za paore :-)
[ smatch @ 20.08.2007. 20:23 ] @
Ako se odlučiš za Z10 najracionalnije je kupiti ga u periodu kada Zastava daje popust. Ne mislim na popust u ceni, već na konbinaciju kada se za osnovnu cenu dobija vozilo sa klimom i još nekom dodatnom opremom. Zastava daje takve popuste bar nekoliko puta godišnje (npr sajam automobila, novogodišnji popust,...). Ne znam da li je skorije bio neki popust. E sad ako ne možeš da sačekaš...
[ vladd @ 20.08.2007. 20:28 ] @
@milstanyu
Pa zato sto nisi pazljivo procitao jedan moj post:). Taj G4 i taj Golf koji vozi tvoj cale 28 godina imaju samo ime zajednicko.
I bar covek zna sta mu je radio i zasto. Ovaj tri puta mladji i vec ima generalku na ledjima...a nje ni upola izdrzljiv kao taj matori..
Termin "dobra cetvorka" zasmejava i preprodavce, iako je, inace, kod njih sve "dobro"..
Sama struktura korisnika i nacin voznje moze da odbije kupca.
G5 je specifican, tvrd auto, skoro sam preuzeo jednog novog, za rent agenciju drugara. Mnoge stvari su unapredjene u odnosu na G4, lepsi je (mada je meni ta koncepcija ruzna, ali ja sam staromodan), smo sto nije ni prineti nekima u cenovnoj klasi po udobnosti.
Dok je nov, poseban je osecaj..ali polovan, gledao bih da ga se resim, sto ce se spomenutom i dogoditi, za par godina..
Poz
[ ar nogard @ 20.08.2007. 21:23 ] @
moj savet posto imam vec 4 auta iza sebe je kupi samo novo i nista vise dal zastava ili logan svejedno mada zastava je bolja po mom misljenju a posto nemas iskustva a ja ga da kazem imam za nov auto bar neces da razmisljas nekoliko godina i brate nov je i ti ces prvi da sednes u njega a za bilo koji polovan ostavi bar jos neku hiljadarku na stranu da se nadje jer........
[ milstanyu @ 20.08.2007. 22:36 ] @
Citat: MyWay:
Ovo ti pričam da ipak ukalkulišeš korejanca na listu, npr Aksenta ili Rio. Sve koje znam da imaju (u poslednjih par godina) korejance - svi su vrrrlo zadovoljni, p arekoh da razmisliš i o tome, nayravno, ako ti dizajn nije toliko bitan.
Dizajn kosookih je po meni u principu ok. Ja jedino ne mogu da svarim francusko insistiranje na tome da se bude originalan po svaku cenu. Recimo na C3 mi se ne uopste dopada ona zajebancija sa brzinomerom i brojacem obrtaja. Jedino je Peugeot 206 besprekoran, i po meni najlepsi auto (uz Peugeot 307) koji danas postoji u toj klasi.
Citat: smatch: Ako se odlučiš za Z10 najracionalnije je kupiti ga u periodu kada Zastava daje popust. Ne mislim na popust u ceni, već na konbinaciju kada se za osnovnu cenu dobija vozilo sa klimom i još nekom dodatnom opremom. Zastava daje takve popuste bar nekoliko puta godišnje (npr sajam automobila, novogodišnji popust,...). Ne znam da li je skorije bio neki popust. E sad ako ne možeš da sačekaš...
Otici cu do nekog salona uskoro da se raspitam o svemu.
Citat: vladd:
Termin "dobra cetvorka" zasmejava i preprodavce, iako je, inace, kod njih sve "dobro"..
Ok, priznajem da ovo ne cujem prvi put. :)
Citat: ar nogard: moj savet posto imam vec 4 auta iza sebe je kupi samo novo i nista vise dal zastava ili logan svejedno mada zastava je bolja po mom misljenju a posto nemas iskustva a ja ga da kazem imam za nov auto bar neces da razmisljas nekoliko godina i brate nov je i ti ces prvi da sednes u njega a za bilo koji polovan ostavi bar jos neku hiljadarku na stranu da se nadje jer........
Slazem se potpuno. Osecaj kad nesto "mirise" na novo je nezamenljiv.
Izgleda da se niko ne protivi ideji da je Z10 ipak bolja od bilo cega polovnog za te pare? Voleo bih da cujem i da li ima suprotnih misljenja. Anybody?
[ vladd @ 20.08.2007. 23:51 ] @
Z10 je ipak Punto, a malisa se jako dobro pokazao, zadovoljni i vlasnici i preprodavci....a tek NOV:)
Ako je Yugo imao jedini argument da je NOV za malo para, Z10 ima jos sijaset argumenata...
Poz.
[ milstanyu @ 21.08.2007. 00:40 ] @
Zasto onda ne hvalimo malo vise ono sto se proizvodi/sklapa u Srbiji? Kad treba da se kudi, tu smo. Puna su nam usta toga da Yugo ne valja. Tu pesmu vec i ptice pevaju. Ok, ne valja i tacka.
Ne pratim mnogo tv emisije, casopise itd (do pre mesec-dva), ali zaista mnogo vise pohvala do sad sam cuo na racun (zaista ruzne) Dacie Logan, nego na racun Z10. Iako i vizuelno, i gledajuci tehnicke specifikacije, i nakon voznje u Daciji i Z10, ja licno zaista ne mogu da razumem kako neko moze da kaze da je Rumun bolji. Jedino po nekom automatizmu: Ovo je iz Srbije, dakle ne valja. Ali to je vec filozofsko pitanje...
[ne citiraj post iznad!]
[Ovu poruku je menjao bakara dana 21.08.2007. u 09:50 GMT+1]
[ vladd @ 21.08.2007. 10:36 ] @
Znas kako, tema opasno izmice, ne valja ne odgovoriti, a jos gore odgovoriti..
Jesmo fuseri, ali su i drugi, namerno ili slucajno. Nekako smo spremni da lakse prihvatimo tudji, narocito "nemacki" fus i jajarenje...i da to cak i debelo platimo. Nama "dodajemo" minuse i kada treba i kada ne treba..
Dacija ima svoj trenutak, pojavila se kao prva, jeftina solucija zamene Yuga, generacijski i po tehnici. I to je takav auto, zavrsavac posla, za te pare, bez stajlinga ili tjuninga, za nizu srednju klasu naroda(koja je kod nas visa). Z10 dolazi mnogo kasnije, sporo i pipavo, iako svetska auto industrija juri 200 na sat.
Nama su planovi i ciljevi zamrznuti, pikiramo neki auto, skupimo informacije, misljenje okoline, i treba nam dosta vremena da nadjemo pare, dobar primerak. A svet leti. Stizu novi modeli. Odusevimo se sa golfom 5, a stize Hyundai i30, bolji...pa neka je i isti... i 5 k€ jeftiniji, pa ko ima pare za "brendomaniju" ili planira da auto "dobro proda"...kome i kada...
A sada smo malo i razmazeni, gledamo i konfor i lepotu..
Poz.
[ etjen @ 21.08.2007. 13:36 ] @
O NAKNADNOM UGRADJIVANJU KLIME NEMOJ NI DA RAZMISLJAS-VRLO JALOV POSAO!
Neko je predlozio da pogledas kada ima neki popust, licno sam vise puta cuo da je cena sa klimom z10 (i sa svim dazbinama) 8500 E
[ milstanyu @ 21.08.2007. 14:18 ] @
Video sam neki hrvatski sajt gde se moze poruciti z10 i uzeti recimo samo klima kao dodatna oprema, ne mora sve ovo ostalo sto poveca cenu za 1500e. Ali to kod nas nisam video. Raspitacu se posle direktno kod prodavca pa cu napisati sta su rekli.
[ ~Vojvoda @ 21.08.2007. 14:19 ] @
Znaci postoji Z10, sa klima-uredjajem? Cekaj, jel to onaj model sa motorom zapremine 1,2L i 60HP? Samo ne znam kako neko misli da vozi taj automobil na more recimo? Bas ce motoru prijati masa jedne nase prosecne porodice+prtljag+CG uzbrdice.
[ milstanyu @ 21.08.2007. 14:37 ] @
Citat: ~Vojvoda: Znaci postoji Z10, sa klima-uredjajem? Cekaj, jel to onaj model sa motorom zapremine 1,2L i 60HP? Samo ne znam kako neko misli da vozi taj automobil na more recimo? Bas ce motoru prijati masa jedne nase prosecne porodice+prtljag+CG uzbrdice.
Postoji sa klimom. Jeste upravo taj je motor. S tim sto ne verujem da bih isao u CG. :)
[ etjen @ 21.08.2007. 15:15 ] @
Citat: ~Vojvoda: Znaci postoji Z10, sa klima-uredjajem? Cekaj, jel to onaj model sa motorom zapremine 1,2L i 60HP? Samo ne znam kako neko misli da vozi taj automobil na more recimo? Bas ce motoru prijati masa jedne nase prosecne porodice+prtljag+CG uzbrdice.
Vidi se da nisi vozio ovaj model. Z10 se odlicno ponasa u voznji sa ukljucenom klimom! (normalno to je ipak samo 60 konja, ali male su razlike sa ukljucenom ili iskljucenom klimom)
[ ~Vojvoda @ 21.08.2007. 15:27 ] @
Citat: milstanyu: Postoji sa klimom. Jeste upravo taj je motor. S tim sto ne verujem da bih isao u CG. :)
A recimo kroz BiH, a ima i po Srbiji vukoj*bina.
Citat: etjen: Vidi se da nisi vozio ovaj model. Z10 se odlicno ponasa u voznji sa ukljucenom klimom! (normalno to je ipak samo 60 konja, ali male su razlike sa ukljucenom ili iskljucenom klimom)
Nema to nikakve veze, dobro-lose, to ima veze sa matematikom, imam prijatelja koji vozi automobil sa 75HP i zali se da automobil slabije vuce. Ne shvatam sto bi automobil sa 15HP manje bio izuzetak? Mozda je tehnologija napredovala, ali klimi treba podosta snage, i tu je kraj. Sada neko kaze odlicno se ponasa, nema to veze mali motor+klima=ne ide zajedno.
[ milstanyu @ 21.08.2007. 15:36 ] @
Vozicu auto uglavnom po Beogradu, i povremeno putovati autoputem (Bratstva i Jedinstva :). Na more idem u Grcku (kad idem kolima), sad da li cu zalaziti po vukojebinama ne znam, verovatno ponekad, ali retko. Sve u svemu ne verujem da bi auto ispustio dusu zbog mojih potreba jer mislim da nisu prevelike.
[ ar nogard @ 21.08.2007. 16:58 ] @
ne bi sigurno a i ako ispusti bar je pod garancijom
[ vladd @ 21.08.2007. 18:30 ] @
Auu ala ste se "razmazili"...
Vama motori od 60ks i 1200 kubika "ispustaju dusu".. ako se prepuni pepeljara..
Nekada se na more islo ficom i peglicom, i to dosta severnije, pa su se pakovale i porodice i gepeci..
Jedino je "tata" morao da staje par puta da ispravi kicmu , popije kafu, ali se stizalo, vracalo i makine od max 25ks ispunjavale "zadatak"..
Ili su deca bila dovoljno "sitna"...
A sada...ako nema 2,5L i bar 150ks, ce da ispusti dusu..
Poz.
[ etjen @ 21.08.2007. 18:53 ] @
Citat: vladd: Auu ala ste se "razmazili"...:)
Vama motori od 60ks i 1200 kubika "ispustaju dusu"..:) ako se prepuni pepeljara..
Ovo mi se svidelo... :)
Ne zaista, sasvim je ok voziti bas taj motor sa klimom, vozio sam ja i mnogo jace sa klimom kojima je znacajno opadala snaga prilikom ukljucivanja iste, ali ovaj motor to minimalno oseti... Naravno daleko od toga da je za trke, pa cak je tesko reci i da je zustar... ali takav je i bez klime!
[ ar nogard @ 21.08.2007. 20:50 ] @
jbg kad je doslo vreme da i komarci ne mogu bez klime a nekad je bilo i promaje za zamenu
[ milstanyu @ 21.08.2007. 21:10 ] @
Od promaje tako moze da boli glava da ti dodje da oteras u 3 pm i 'ladjenje, i auto, i voznju, i sve :). Bez zezanja... danas je nov auto bez klime stvarno cudna pojava. A izgleda da nazalost Z10 sa klimom kosta 9200e, oni ga zovu Dynamic. Mada moracu jos malo da se raspitam na drugim mestima.
[Ovu poruku je menjao bakara dana 22.08.2007. u 00:58 GMT+1]
[ Ignus @ 21.08.2007. 21:31 ] @
Ja bih ti preporucio Skodu Fabiu, ja vozim 1.4 Mpi ,benzinac, i mogu da ti kazem da sam vrlo zadovoljan, menjac je odlican, potrosnja isto nije losa, jos ako ugradis
plin ima da se vozis i zaboravices kad si ga punio :) Jedina mana je sto je ugradnja plina za mpi motore dosta skupa,oko 400-500 evra.Isto mogu da ti kazem da se na autoputu ponasa vrlo dobro s obzirom da je mali auto, ide do 170-180 .Za 8000 'iljada mozes da nadjes veoma dobru i ocuvanu ,sa klimom.
Mada kao sto je neko rekao nov auto je prava stvar,ali mozes veoma lako da naletis na dosta dobro ocuvanog polovnjaka. Meni je np. ovu fabiu doveo drugar iz nemacke, i prvi vlasnik je bio neki stari cikica koji ga je redovno servisirao i pickao :D
[ milstanyu @ 21.08.2007. 21:56 ] @
Za 8000e ovde (mozda) moze dobra, ali za malo preko 10000e moze i nova (1.2 classic). Pre bih stedeo jos neko vreme nego da zbog 2000e rizikujem toliko. Jer kad god sam otisao na auto-pijacu osecao sam se kao da sam dosao u grotlo prevaranata koji nedeljama na suncu cekaju i na kraju docekaju ovcu koju osisaju. Slicna je situacija i kad gledam oglase jer se isti ljudi mahom oglasavaju.
Ako se na kraju i odlucim da uzmem polovan auto, uzecu na nekom poznatijem auto-placu. Mada i tada, cak i ako gazda placa nece da me zezne, cak i ako ga poznajem, uvek postoji mogucnost da je njega neko zeznuo preko grane. Zar ne?
[ Zoran TV @ 21.08.2007. 22:17 ] @
Ako nesto kaze jedan covek to je mozda tacno , a mozda i nije, ali ako ti vise njih isto kaze poslusaj!
Pametno sto si izbacio Golfa!
C3 bi bio moj izbor.
[ popovicvl @ 22.08.2007. 07:28 ] @
golf je za mene neobjasnjivo skup.Pogledaj negde fiat punto 1.3 multijet.Ja vozim u firmi jedan,i ide solidno...i odlicno kad
znas da je ispod haube diesel od 1300 kubika.Potrosnja ti je jasna.Za 8000,i manje moze da se nadje
2004 (ili 2005) sa jako malo km na satu,sa klimom i bord computerom...Ovaj nas ima 150 000 km,malo je rasklimatan unutra,ali mi
ga ne stedimo bas ni malo.Klimu ne oseca kad se ukljuci jer auto ima odlicnih 180 Nm.
[ ar nogard @ 22.08.2007. 08:17 ] @
cekajte bre ljudi jedno logicno pitanje sto bi neko prodavao relativno mlad polova auto ako je OK?
znaci ili je presao mnoooooooogo kilometara ili vlasnik zna da mu nesto fali pa hoce da se resi problema ili je imao nesrecu pa je fes odradjen da se ne poznaje a takvih je najvise.
OSIM>ako je vlasnik auta neki dedica pa nema sredstava i para za odrzavanje(najbolji izbor)
ili neki doktor pisac umetnik profesor itd koji ga prodaje da bi kupio bolji (isto dobar izbor)
sve ostalo apsolutno izbegavaj a najbolje kupi NOV i samo NOV
ono za klimu i promaju je naravno sala hehehehe
[ popovicvl @ 22.08.2007. 08:36 ] @
ima ljudi koji su se "zajebali" kupili auto,a izasao je Grande Punto...samo znajte u evropskoj uniji
auti se kupuju mnoogoo lakse nego ovde,a tako i lako se odricu relativno mladih vozila.
Sta ce njemu punto od 3 godine?Uzece 6000 do 7000 hiljada i dodati 2 plate,i kupiti
grande punto...Ovo je generalna prica svih modela.Ovakvi modeli i kostaju.Izlizani
Punto 1.3 MJ kosta 4500 max.Mi smo platili nas 4200 sa 125 000...Odlican primerak
kosta 7000.Nemojte zaboraviti da svaki nov auto je polovan za godinu dana.Miris sveze
plastike se gubi posle 3 meseca,tako da je kupovina za nase uslove novog auta suludo.
Kad nam rikne motor na puntu,objavicu tu vest na forumu,pa ko ima slican motor,znace kad da ga se otarasi.
[ milstanyu @ 22.08.2007. 12:30 ] @
Da dam 7-8000 za polovnog punta ne dolazi u obzir. Mozda nov auto postane polovan i za mesec dana ali ostaje garancija.
Evo ovako, danas sam bio do Zastavinog, Chevroletovog i Opelovog salona.
Zastava 10: Ko zeli klimu mora da uzme Dynamic paket opreme i tada je z10 9252e. Za 9694e dobija se i abs + ebd. Najjeftinija varijanta je 8143e, ali tada nema klime, podesavanja sedista i volana, podizaca stakala. Sve cene su sa metalik bojom.
Chevrolet: Pocetna cena Sparka je 6760e, a varijanta sa klimom je 7780e. Mada taj auto ne spada u ovu kategoriju (samo cenom spada) jer ima 0.8 motor, ali zato trosi 4.2/6.9 litara. Pocetna cena Avea (sjajan auto na izgled, unutrasnjost kao u avionu :) je 8770e a paket u kom ide izmedju ostalog i klima je 10070e sto prelazi cenovni rang. Ali je sjajan auto. Na sve Chevrolete ide 3 godine ili 100000km garancije. Molim za iskustva o Chevroletima.
Opel: Astra Classic II je 11500e a paket (family pack) opreme u koji ide i klima je 12000e. I ovde smo presli cenovni rang.
Pa da napravim moju novu top-listu (iz koje se vidi da sam pobornik novog za cenu od oko 8000e):
1. (nov) Chevrolet Aveo 1,2 bez opreme = 8770e (10070e sa opremom)
2. (nov) Zastava 10 bez opreme = 8143e (9252e sa opremom)
3. (pol) Citroen C3 1.4HDI = 7500-8000e, '03-'04, 60000-80000km (sa opremom)
4. (pol) Fiat Stilo 1.9JTD = 8000-9000e, '02-'04, 90000-130000km (sa opremom)
5. (nov) Dacia Logan 1.4 bez opreme = 7550e (8458e sa opremom).
[ etjen @ 22.08.2007. 12:40 ] @
Zovi direktno Kragujevac, vrlo lako moguce da su druge cene direktno iz fabrike! Nisam izmislio kad sam rekao da su bili z10 sa klimom za 8500!
U krajnjoj liniji pitaj ih kada ce imati popuste, njihovo marketing odeljenje bi to trebalo da zna...
Licno mislim da ce uskoro morati da daju popuste za z10 jer je Astra sad u igri, nemoguce da ce dugo ostati tako mala razlika u ceni!
[ popovicvl @ 22.08.2007. 12:54 ] @
Ziva istina,samo zaboravio si da ti je u dzepu ostalo 2.500 E,samo sto je neko provozao auto 25 000 k...
A dobio si i klimu,bord,alu felne,maglenke...
u ostalom,ni pita se ne pravi od govana...tako narod kaze.Ili jos bolje,plati,pa se klati...
Garancija na nov auto ima samo vozilo koje se redovno servisira u ovlascenom servisu.
Prva poseta je na 5k,druge na svakih 15k.Promasi termin,promasio si i garanciju.Kad krenu da menjaju,
ulje,filtere,dizne,pakne i to kako se njima hoce,a ti cekas sa strane i cekas racun...pa koliki bude.
Obij da platis,jbg,ode garancija...
Sta da ti kazem,ne pitam se nista,ti nosis novcanik.
Pitam jos jedno pitanje.koliko vozis godisnje?
[ vladd @ 22.08.2007. 13:40 ] @
Redovni servis je unapred propisan i ocenjen cenom, tako da ne menjaju sta stignu i "po volji".
Uzgred, ako je cenovni rang "krenuo" da bude elastican, zasto ne pogledati Hyundai, automobili su solidni, bolji od opela, a kamo tek logana, i sto je najlepse, stalno su u nekim "akcijama" popusta, ili sezonskih ili sajamskih.., a nekoliko stotina evrica sigurno nije za bacanje.
A od 8-12k€, ima par modela, plus sa popustom..
Poz.
[ popovicvl @ 22.08.2007. 13:48 ] @
5. (nov) Dacia Logan 1.4 bez opreme = 7550e (8458e sa opremom).
za ove modele, Hyundai je izmislio auto...
[ ar nogard @ 22.08.2007. 14:15 ] @
covek ne zna sta je redovan servis i sigurno neces ako ti se pokvari menjac ili motor ili puktne zupcasti ti da platis posle recimo 10000 km nego oni u garanciji je a redovan servis je za potosne delove kojima je propisana odredjena kilometraza kada bi i inace svako trebao da ih menja a ne samo ovi sa novim automobilima
[ milstanyu @ 22.08.2007. 14:19 ] @
Citat: popovicvl:
Garancija na nov auto ima samo vozilo koje se redovno servisira u ovlascenom servisu.
Prva poseta je na 5k,druge na svakih 15k.Promasi termin,promasio si i garanciju.Kad krenu da menjaju,
ulje,filtere,dizne,pakne i to kako se njima hoce,a ti cekas sa strane i cekas racun...pa koliki bude.
Obij da platis,jbg,ode garancija...
Sta da ti kazem,ne pitam se nista,ti nosis novcanik.
Pitam jos jedno pitanje.koliko vozis godisnje?
E ovo za servis i garanciju nisam znao. Svaka cast i hvala za informaciju. Vozio bih 15000-25000km godisnje, ne verujem da bih vise.
Citat: etjen: Zovi direktno Kragujevac, vrlo lako moguce da su druge cene direktno iz fabrike! Nisam izmislio kad sam rekao da su bili z10 sa klimom za 8500!
U krajnjoj liniji pitaj ih kada ce imati popuste, njihovo marketing odeljenje bi to trebalo da zna...
Licno mislim da ce uskoro morati da daju popuste za z10 jer je Astra sad u igri, nemoguce da ce dugo ostati tako mala razlika u ceni!
Zvao sam Kragujevac, marketing Zastava Automobila u 15:15, ne javlja se niko. Ne znam da li da saljem mail :)
Citat:
popovicvl: za ove modele, Hyundai je izmislio auto...
Dodajem Hyuindai Getz, gledao sam ga, dopada mi se auto. Pocetna cena je 8700e tako da ne odstupamo mnogo od preseka (8000e).
Updated list 4 (kad kazem "sa opremom" mislim na klimu i sta jos ide u tom paketu zavisno od modela):
5. (nov) Dacia Logan 1.4 bez opreme = 7550e (8458e sa opremom)
6. (nov) Hyindai Getz 1.1 bez opreme = 8700e (9500e sa opremom)
[ dd_dd @ 22.08.2007. 15:27 ] @
Nov auto je nov auto - sve je rečeno.
Kupovina polovnog vozila za taj novac (8000e) ima smisla ako čovek želi OPREMU koju nov automobili ne može da pruži u toj cifri... kao i kupovina poznatog vozila - prijatelj, rodbina...
[ ~Vojvoda @ 22.08.2007. 16:30 ] @
@milstanyu
pre svega mislim da je cifra od 8000E, nezgodna jer se nalazi, kako da kazem, u "zoni prelamanja" kao sto si i sam naveo, za taj novac mozes uzeti neki nov automobil, ali u limited varijanti, ili neki polovnjak a da imas ono sto trazis.
Pre svega imaj na umu da je ovo zemlja prevaranata, tako, da ako zaista nisi prinudjen prijateljski ti preporucujem da zaobidjes polovnjake i placeve, zabole njega za tebe, znam sta pricam, vidjao sam da covek rodjaka zajebe sa polovnjakom, e onda sta mogu ocekivati od nekog seljaka sa autoplaca koji me prvi put u zivotu vidi.
Moj ti je savet nov automobil, onda znas na cemu si. Koji ces da uzmes to neka bude iskljucivo tvoj izbor, jer ga necu voziti ni ja, ni Kurta, ni Murta, vec ti.
Ja ti samo mogu dati nekoliko saveta:
1.Obidji salone koji imaju u ponudi ova nova vozila koja potrazujes
2.Ispitaj sedi, ispipaj, dobro pogledaj, kakav je opsti utisak napravi tabelu, davaj + i - za neke osobine pa sve na kraju sumiras
3.Razmisli opet da li vredi dati dodatni novac za dodatnu opremu, da li ti je to zaista potrebno, sta dobijes za ulozeni novac.
4.Ako si kratak sa novcem, popricaj sa prodavcem, nikad ne znas kakav ces dogovor postici.
Toliko od mene
[ milstanyu @ 22.08.2007. 17:20 ] @
Ja sam pre godinu dana razmisljao da kupim auto za 5000e, i tad su mi govorili da je to "zona prelamanja" (za polovne), i da sakupim jos para. Odustao sam od kupovine i evo me sad opet u "zoni prelamanja" :)
Izgleda da ma koju cifru da spremis za kola uvek si u toj zoni i uvek ti fali 2000e za nesto (mnogo, mnogo...) bolje. Kad imas 10000e, fali ti 2000e za Astru, kad imas 12000e fali ti 2000e za Toyotu, kad imas 15000e fali ti 3000e za Golfa V... Zato sam i napravio ovaj spisak sa cenom od +/- 1000e, a ne bas tacno u cent.
Sto se tice dodatne opreme, ko moze da kaze da li mu je potreban airbag i abs? Mozda ne, a mozda... A bas zbog abs-a i airbaga za suvozaca mora se uzeti uvek skuplja varijanta. Klima? Topiti se od vrucine u novom autu, otvarati prozore... Dobro, prezivece covek i bez klime, ali opet to me nekako podseca na PC konfiguraciju sa Core2 duo, nvidia 8600 grafikom i 128mb rama.
[ etjen @ 22.08.2007. 19:25 ] @
Cinjenica je - svaka cena je "zona prelamanja", uvek bi bilo bolje imati jos nesto vise ...
Poenta je u tome - sto vise para to vise prohteva!
Inace, moje misljenje je da je klima jedino neophodno novom autu. Sve ostalo, ljudi prakticno i ne primecuju, veruj mi (imam prijatelja koji je uzeo novu lagunu i doplatio silno za raznoraznu opremu senzor za parking, zavesice na zadnjim staklima itd. jedino sto je smisleno na tim kolima od silne opreme i jedino sto ce ce ga ljudi pitati kad bude prodavao je Da li ima klimu!!!!)
Pozz
[ joojant200 @ 22.08.2007. 22:38 ] @
Citat: milstanyu:
Updated list 4 (kad kazem "sa opremom" mislim na klimu i sta jos ide u tom paketu zavisno od modela):
5. (nov) Dacia Logan 1.4 bez opreme = 7550e (8458e sa opremom)
6. (nov) Hyindai Getz 1.1 bez opreme = 8700e (9500e sa opremom)
1. Ako me secanje dobro sluzi to bese Daewoo ranije?
2. Hex, tako sam i ja razmisljao, kao najbolje nov auto, ali onda pocnem da dodajem sta je meni neophodno da normalan auto ima: klima, muziku, board compjuter, branici u boji auta, metalik boja, abs i eto me u dinamic opremi. Mislim da su cene koje si naveo bez PDV. Onda vidim oglas u novinama da Zastava daje popust pa ih nazovem pa shvatim da je to prazno slovo na papiru, pa se onda naslusam prica kako rade njihovi ovlasceni majstori redovne servise, a slag na sve to je sto se sada Z10 poceo sklapati kod nas.
3. Ovo bi moglo da bude ok, ali kao i svaka polovna kola i dzak u vreci ;)
6. Mislim da je 1.1 motor suvise slab. Ja da kupujem nova kola gledao bih upravo Getz 1.4 sa klimom ili accenta ili astru.
Ideje:
- Zasto kod polovnih vozila gledas samo dizele? Koliko vidim ne planiras prelaziti neke vece kilometraze, pa bi mozda bilo zanimljivo razmisljati o benzincu koji je i jeftiniji, a i manje su sanse da je macka u dzaku nego dizel?
- Mislim da sam video dve prodavnice polovnih automobila koje daju garanciju na automobile koje prodaju, sa servisnim knjizicama od auta.
- Nov auto Skoda Fabia ili Seat Ibitza? (Meni se ne licno nikako ne svidjaju, ali nisu losa kola)
[ milstanyu @ 22.08.2007. 22:57 ] @
Citat: joojant200:
- Mislim da sam video dve prodavnice polovnih automobila koje daju garanciju na automobile koje prodaju, sa servisnim knjizicama od auta.
Bio bih ti zahvalan ako mi das blize informacije bar na private ako ovde ne moze zbog reklame.
[ popovicvl @ 23.08.2007. 08:59 ] @
cak sam siguran da ovlasceni uvoznici prodaju i polovna vozila,koja su oni pregledali,potpisli,dali garanciju.
*** sigurno prodaje polovne modele do 40k km,besprekorna proslost vozila,servis uradjen,
daju se sugestije,papir ili sta god hoces.
ako te ne bole noge od setanja,pogledaj i ovu soluciju.auti su sigurno skuplji nego u oglasima,ali
kao sto rekoh,besprekorni su,sa garancijom od godinu dana.
[Ovu poruku je menjao momsab dana 23.08.2007. u 15:28 GMT+1]
[ milstanyu @ 23.08.2007. 09:14 ] @
Upravo sam zvao ***, imaju jos 2 Peugeota 206 koji su 2005. godiste i kostaju 9500e. Dakle ta solucija ne dolazi u obzir, jer mogu da uzmem nov za 2000e preko.
[Ovu poruku je menjao momsab dana 23.08.2007. u 15:29 GMT+1]
[ ~Vojvoda @ 23.08.2007. 09:29 ] @
@milstanyu
Ako zelis konkretno misljenje prva 2 sa liste su moji favoriti, da sam na tvom mestu skrpio bih 10k E i ne bih uopste razmisljao o nekim skupljim novijim automobilima, sta mislis da dobijas sa Astrom,Toyotom ili Golfom? Samo neku blagu dozu ekskluzivnosti, od koje je zavisna cela Srbija. To je nama urodjena mana, bolje neki polovnjak ekskluziva, nego nov solidan automobil. U pocetku su korejanci zaista bili shit, a vidi ih sada trgli se, poceli da rade kako treba, i vidis, upropastise USA automobilsku industriju. Chevrolet Aveo je po mom misljenju sasvim pristojan automobil za te pare, jeste da je 10 000 E mnogo, ali novo, je novo.
[ MyWay @ 23.08.2007. 09:35 ] @
Citat: ~Vojvoda: sta mislis da dobijas sa Astrom,Toyotom ili Golfom? Samo neku blagu dozu ekskluzivnosti, od koje je zavisna cela Srbija.
Naročito Astra daje šmek ekskluzivnosti... :-)
[ popovicvl @ 23.08.2007. 09:41 ] @
jbg...to je malo puno,ali opet za sta...
mene zivo interesuje.jesi li pitao kakvi su...D ili B,oprema,km...
ako prodaju neki ciganski model za 9500 Euroza,onda su malo poludeli...
I reno se prodaje u ovlascenim prodavnicama...cimni tamo.Mozda imaju nesto da ponude.
[ bakara @ 23.08.2007. 10:12 ] @
Citat: popovicvl:
I reno se prodaje u ovlascenim prodavnicama...cimni tamo.Mozda imaju nesto da ponude.
Prodaje se ali im najjeftini renault megane kosta oko 11k eura i vecinom su oko 2005 godista sa pravom kilometrazom i pravim poreklom, a to kosta...
Ti polovnjaci kod ovlascenih uvoznika su dobri, sa garancijom ali ne i sa cenom kao iz oglasa. To su automobili koji imaju poreklo i kao sto rekoh to kosta.
LM, na pocetkusi si rekao da te kosooki ne zanimaju, sad vidimo da su postali otvorena opcija, i na spisak mozes dodati i kia rio koja kosta okruglo 10k eura (akcija). A kad vec uzimas kosooke u obzir zasto ne bih gledali i takve polovnjake nekog nisana, mazdu, micubisija za godista 200-1-2 cene su oko 6k eura ili koreance tih godista koji su jos 1000 eura jeftiniji.
[ milstanyu @ 23.08.2007. 10:13 ] @
2005 godiste su svi, presli oko 20000km. Nisam pitao za opremu.
Ne mogu da nadjem na netu slicnu foru za Renoa. Ali ne volim dizajn Renoa narocito Clio i Megan sto bi verovatno jedino doslo u obzir.
Kosooki Huyindai je tek na 6. mestu :). Rio bez klime je 9990e ali sam klimom i opremom 11090e sto je van ranga koji razmatramo. U tom rangu bih ja uzeo Opel Astru sa opremom bez mnogo razmisljanja.
[ popovicvl @ 23.08.2007. 10:19 ] @
20 000?Pa to nije nikakva cena za auto od 20 000.Jos ako imaju nesto opreme ili daj boze desel motor,to nije puno.
Jedino bih se usudio od njih da kupim diesel motor...
[ bakara @ 23.08.2007. 10:31 ] @
Citat: milstanyu:
Kosooki Huyindai je tek na 6. mestu :). Rio bez klime je 9990e ali sam klimom i opremom 11090e sto je van ranga koji razmatramo. U tom rangu bih ja uzeo Opel Astru sa opremom bez mnogo razmisljanja.
heh...ja pre par meseci kupih mazdu, a video sam da se mogla naci lantra za oko 6000 eura, meni je tad bila ruzna ali sad kada je vidim na ulici moram priznati da se svaki put dobro zamislim da li sam pogresio sto nisam otisao da pogledam bar neku lantru.
U te "zute" automobile moras sesti i probati ih, nemoj ni pokusavati da ih procenis na osnovu spoljnjeg izgleda...
[ MyWay @ 23.08.2007. 10:54 ] @
Citat: milstanyu: 2005 godiste su svi, presli oko 20000km. Nisam pitao za opremu.
To su lepi podaci za auto sa 'poreklom'. A koja je cena i koji model(i)?
[ bakara @ 23.08.2007. 11:01 ] @
[ bakara @ 23.08.2007. 11:02 ] @
Citat: MyWay: To su lepi podaci za auto sa 'poreklom'. A koja je cena i koji model(i)?
Odgovor je vec bio...
Citat: bakara: Prodaje se ali im najjeftini renault megane kosta oko 11k eura i vecinom su oko 2005 godista sa pravom kilometrazom i pravim poreklom, a to kosta...
Ti polovnjaci kod ovlascenih uvoznika su dobri, sa garancijom ali ne i sa cenom kao iz oglasa. To su automobili koji imaju poreklo i kao sto rekoh to kosta.
LM, na pocetkusi si rekao da te kosooki ne zanimaju, sad vidimo da su postali otvorena opcija, i na spisak mozes dodati i kia rio koja kosta okruglo 10k eura (akcija). A kad vec uzimas kosooke u obzir zasto ne bih gledali i takve polovnjake nekog nisana, mazdu, micubisija za godista 200-1-2 cene su oko 6k eura ili koreance tih godista koji su jos 1000 eura jeftiniji.
[ milstanyu @ 23.08.2007. 14:40 ] @
Da se malo vratim na pocetak... Slucajno nadjoh da je pocetna cena novog VW Pola 10000e.
Sto se izgleda tice, to trazim, eto bas to. Takav dizajn trazim.
Ima li neko iskustva sa novim Polom?
[ bakara @ 23.08.2007. 15:20 ] @
Pa zar to ne prevazilazi cenovni rang koji gledamo?
Sto se mene licno tice pre tri godine sam bio "ponosni" vlasnik vw pola 1.6 variant (`98 ), prodao sam ga u roku od 6 meseci, i moje misljenje je da je to jedan skup, neudoban, i preskroman auto za te pare...i u opste nije jeftin za odrzavanje!
btw, ako hoces VAG mislim da ces bolje proci sa ibizom
[ vladd @ 23.08.2007. 15:39 ] @
VW je za iducu godinu najavio "napad" na klasu do 8000€. To me bas zanima, da li ce imati sva cetiri tocka...
Ovaj Polo to nije, sa malim autom uci u igranku sa VAG delovima i racunarima, sitnim otpadajucim delovima, je malo nezgodna avantura.
A pri tome rece jedan novinar, "ruzan je kao teletabis sa zatvorom"..
Ibiza ili fiesta su u toj klasi, prvi lepsi i brzi, drugi malo slabiji ali ..65ks, ako je to "slabo", pa za mali auto..
Cene nisu bas "u rangu", na pocetku treda...
Poz.
[ etjen @ 24.08.2007. 17:46 ] @
Citat: .
Ima li neko iskustva sa novim Polom?
Pre godinu dana sam vozio bas tog Pola sa slike. Auto je bio nov, iz rent-a-car-a. Presao sam negde oko 500km sa njim.
Iznanadjujuce mi je bilo koliko sam se razocarao - tvrd je, trom je(doduse taj je bio automatik 1.4), i strasno neudoban za put.
Inace sto se tice izgleda i utiska kada sednes u auto apsolutno sve ok!
Auto toliko deluje dobro na prvi pogled a kad krenes da ga vozis malo duze toliko razocara da me to iznenadjuje!
[ abc @ 24.08.2007. 22:19 ] @
Iskreno da imam budzet od 8000 EUR nikada za polovan auto ne bih dao vise od 6000 EUR jer je velika verovatnoca da se u roku od 2 godine pojavi neki kardinalni kvar koji ce dobrano da kosta. Od novih vozila LOGAN jeste dobar auto (ako nisi mlad i sklon "k**cenju") ali definitivno nije za gradsku guzvu. Motor od 1.4 nije dovoljno startan a i prilicno je gabaritan i nepregledan pozadi.
Z10 na papiru ima savrsene performanse za gradsku voznju ali kad krene njegovo sklapanje u Zastavi bice tu mali milion poseta servisu. Zato ga treba "maznuti" dok jos stize iz Italije (ako nije kasno).
Polovni polo jednostavno ne vredi te pare a kada bih se odlucio za gradskog polovnjka CORSA C bi mi bila idealan izbor (uz rezervni budzet od 1000 EUR zbog moguceg "kockanja" sa zupcastom letvom). "Francuze" bih ipak kupovao samo kao nove.
[ milstanyu @ 24.08.2007. 23:09 ] @
Citat: abc:Z10 na papiru ima savrsene performanse za gradsku voznju ali kad krene njegovo sklapanje u Zastavi bice tu mali milion poseta servisu. Zato ga treba "maznuti" dok jos stize iz Italije (ako nije kasno).
Kako? Pa zar se ova Zastava 10 sad ne sklapa u Kragujevcu?
[ abc @ 24.08.2007. 23:13 ] @
Za sada se sklapaju samo prototipovi za "voznju po fabrickom krugu" ali vrlo skoro krece serija za trziste.
[ dalek @ 26.08.2007. 11:36 ] @
Nema potrebe stediti na dodatnoj opremi za Zastavu 10, kome ne teba neki od sistema za poboljsanje sigurnosti ili klima, a tek nedaj boze da nema centralnu bravu, zajebi takav nov auto...
[ kundak @ 18.10.2007. 12:06 ] @
Pošto nemaš dovoljno novca da bi imao neki bolji izbor moj ti je savet da uzmeš neki auto od 10-12.000 eura na kredit a da tih 8.000 daš za učešće. Uzmi kredit na 4 godine i imaćeš male rate i dobar auto, trenutno je najpovoljnije uzeti Opel Astru jer je bez poreza. S druge strane ako ti nije hitno uloži te pare u neki investicioni fond i podigni ih za 6-8 meseci i onda kupuj auto.
I obavezno NOVO kad već imaš toliko para, polovne kupuju oni koji ne mogu da skupe više od 4000 eura.
Ako se odlućiš ipak za polovno, vadi pasoš i stavi pare u banku, obiđi neke sajtove nemačkih i čeških placeva i pali preko grane, nemoj da ti ovi naši uvaljuju prefarbane krševe.
Kod kupovine polovnjaka takođe pregledaj malo sajtove stranih auto moto listova i pregledaj arhive, ovo ti govorim samo da se sam uveriš, jer poslednjih godina na zapadu su najbolje ocenjeni i vrednovani japanci. U Nemackoj je to Mazda a u Engleskoj Honda i Tojota.
Ako dosad nisi kupio auto možda ti i ovo pomogne.
[ vladd @ 18.10.2007. 12:52 ] @
Ideja je dobra, samo treba preracunati mesecne rate. Kredit na veliki procenat ucesca, moze da bude 12 meseci, i rata 350- 400 evra, sto nije bas povoljno.
Znaci, bolje je dati onoliko ucesce, koje "omogucava" kredit na 4 godine, e tada su rate povoljne, ali mislim da ucesce nije preko 30-40%, naravno, zavisi od banke, auto-kuce...
Poz
[ kundak @ 18.10.2007. 16:13 ] @
Što je veće učešće to manje ostaje za obračun kamate, manje rate i period otplate znači da se manje para daje banci a niko ne može da ga natera da nešto kupi na kredit od 5 godina ako on želi na period od 3.
Setio sam se još i ovog u slučaju da nisi kupio auto i da odlučiš da kupiš polovan pa dobro pročitaj.
http://www.vin-balkan.com/bih/...nti/ako-kupujete-automobil.pdf
[ vladd @ 18.10.2007. 16:37 ] @
Nije bas tako prost racun, ako ulozi 8000, ostaje mu 4000, ne moze da bira 36 ili 48 meseci za 4000 evra. Banka tezi da "zajase" 30% od plate, pitanje je da li ce dozvoliti 4000 evra na neki dug period...mogu da ga prebace na "kes kredit", a to nije lizing, lizing ima malo drugacija pravila od kredita. Oni zive od kamate, i ne odricu je se zato sto b neko zeleo nesto "povoljno".
Ako je nesto manji ulog, ostatak se rasporedjuje na 24, 36, ili 48 meseci. To treba proveriti kod banke, koja je servis lizinga.
Ponavljam, nije bas tako mastovito prost racun, manja je rata 7000 evra na 48 meseci nego 4000 na 12. Znaci da treba da obracuna sve opcije i troskove(kamata je najmanja, troskovi, tzv "obezbedjenje", kredita su jeza), narocito granicne( dali je povoljnije 24 ili 36 meseci), duzinu lizinga (koji je kao robija), troskove kaska..
Veliki ulog ima svoje prednosti, ali ih treba pazljivo uklopiti. Mozda i prihod ne moze da izdrzi ratu 400 evra..
Poz.
[ milstanyu @ 18.10.2007. 17:53 ] @
Nisam jos kupio auto, jos birkam, vozio sam skoro jednu Skodu Fabiju i dopala mi se... Ni veliki ni mali auto, bas taman, ima odlican menjac, lepo se ponasa u voznji... Mislim, nisam ja nesto mnogo razlicitih auta vozio ali ova Skoda koja je inace presla 120000km i stara je 4-5 godina mi se dopala, pa sam resio da gledam Fabije. Na placevima ih slabo ima, ali ima ponuda po oglasima, uglavnom prvi vlasnici prodaju za 6000-8000e, i to su presle manje nego ova koju sam vozio, po 30000-70000km.
[ HoT_Steppa @ 18.10.2007. 18:25 ] @
Citat: vladd: Nije bas tako prost racun, ako ulozi 8000, ostaje mu 4000, ne moze da bira 36 ili 48 meseci za 4000 evra. Banka tezi da "zajase" 30% od plate, pitanje je da li ce dozvoliti 4000 evra na neki dug period...mogu da ga prebace na "kes kredit", a to nije lizing, lizing ima malo drugacija pravila od kredita. Oni zive od kamate, i ne odricu je se zato sto b neko zeleo nesto "povoljno".
Ako je nesto manji ulog, ostatak se rasporedjuje na 24, 36, ili 48 meseci. To treba proveriti kod banke, koja je servis lizinga.
Ponavljam, nije bas tako mastovito prost racun, manja je rata 7000 evra na 48 meseci nego 4000 na 12. Znaci da treba da obracuna sve opcije i troskove(kamata je najmanja, troskovi, tzv "obezbedjenje", kredita su jeza), narocito granicne( dali je povoljnije 24 ili 36 meseci), duzinu lizinga (koji je kao robija), troskove kaska..
Veliki ulog ima svoje prednosti, ali ih treba pazljivo uklopiti. Mozda i prihod ne moze da izdrzi ratu 400 evra..
Poz.
namenski kredit za auto kod Reiffeisen banke, biras ucesce sam, nije najjeftinija opcija ali kad druge banke ne dozvoljavaju da ucesce bude vece od xy 000e i ovako je dobro kome ova opcija igra.
[ vladd @ 18.10.2007. 18:35 ] @
Ma da, to i kazem, da proveri i preracuna, ionako ima 150 banaka i 200 varijanti, a inace je ideja dobra..
Znam da SocGen ima saroliku ponudu, neki su "povoljni" a neki(vecina) su katastrofa...
Mada i auto kuca moze da "odredi" banku, onda si izbor suzava..
Poz
[ milstanyu @ 04.11.2007. 11:22 ] @
Tema je mozda malo zastarela ali posto sam je pokrenuo red je i da napisem da sam konacno pazario zastavu 10 (na nekoj akciji sa popustom od preko 12%), i to impresionante verziju (sa klimom i abs-om). Za sad radi dobro, mislim ono, kao nov auto, mada mogu da kazem da nije neka ljuta masina, kod brzih preticanja ili uzbrdo mora brzina dole, a kako ce sve biti ako na leto upalim i klimu nemam pojma. :)
[ hala @ 05.11.2007. 19:49 ] @
pozdrav druze. i ja trazim autic neki do 10-ak hiljada eurica ali se nemogu bas odluciti a zasto ti nebi razmislio malo o audiju a3 1,9 tdi 1999-2000 god. nije ti to los autic.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|