[ dragangra @ 22.08.2007. 10:09 ] @
planiram da kupim polovan ford focus u hatcback varijanti. U opciji su benzinac 1.6 (mada bi i 1.4 mogao da prodje) ili dizelas 1.8TDCi (motor TDDi mi je moram priznati nepoznanica). Cene su im valjda izmedju 6 i 8 hiljada evrica u zavisnosti od opreme , godišta, motora, stanja auta

Ako bi bivši ili sadašnji vlasnici pomenutih modela mogli da mi daju više informacija o istom (potrošnja, cena rezervnih delova, servis, pouzdanost, eventualne mane i sl.)

Unapred zahvaljujem za sve upotrebljive informacije.
pozz.
[ factor @ 22.08.2007. 11:13 ] @
Kupio sam Focusa TDCi 100 KS karavan 2004 godiste sa 90k km za 8.6k evra (sa registracijom 9k). Do sada sam ga vozio 4k km, mogu da kazem samo najbolje o njemu. Servis u ovlascenom servisu kostao 12.000 din, zamena ulja, filtera za vazduh, polen i naftu, kontrola + ruke. Potrosnja u gradu 6.9l, na otvorenom putu 5.4l. Ulja nije potrosio ni kap posle 4k km (5w 30 sinteticki Motorcraft). Auto mozda malo je tvrd za nase puteve, ali se odlicno ponasa u krivinama. Motor ima dovoljno snage i sa 5 putnika sa klimom. Od opreme imam manuelnu klimu, maglenke, kozni volan, sportska sedista, 4x airbag, prednji el. podizaci i jos neke sitnice. Posto auto imam samo 4 meseca, o pouzdanosti jos je rano govoriti, ali za sada nisam imao nikakav problem sa autom.
[ popovicvl @ 22.08.2007. 11:40 ] @
Ja sam prosle godine kupio jedan primerak koji i nije bas merodavan.Naime bio je lakse udaren napred (jastuci su zatvoreni),i sredjen
je u Fordovom servisu.Posle je stajao u hangaru cca godinu dana dok se nije uvela carina za euro 3...bio je stariji od
6 godina pa nisam mogao da ga registrujem.

Prvih mesec dana sam imao "ocekivano-neocekivane" probleme.Lezajevi nazad su zapekli i u prvim kilometrima su pukli,
kocnice korodirale,svaki jebeni deo na vratima je skripao.Diskovi+paknovi+paknovi nazad+hidraulicni cilindri nazad oko 125 E.
Lezajevi oko 50 E.Servis oko 100 E.Uzeo sam ulje u spreju i srafcigere u ruke,obisao auto na sve strane...znoj sam pustio dok
nisam dosao do sjaja.Debelo pranje napolje i unutra (venish).

Kad sracunam koliko sam ustedeo na lekse udarenom autu,posao mi nije vredeo.Bar imam nove delove,sta da se radi.

Sto se tice voznje,jako lep osecaj sigurnosti na putu.Kocnice ostre,lezanje fenomenalno...motor od 1.6 prede.
Ima 101 KS sto je u sustini dovoljno,pogotovu kad znas da na auto putu 160 razvija pri 4000 rpm sto je daleko od
maksimalne snage (6000).Taj motor je konstruisala Yamaha za Ford,pa zato i nema crveno na obrtomeru...moze i 7000 ako treba.
Potrosnja je najniza u ovoj klasi vozila,tako da sam uspevao da kilavom voznjom seoskim putevima prodjem sa 6.5 l/100 km.
Nije mu problem ni da popije,ali to zavisi od noge.Grad realno 8.5 (zavisno od voznje moze gore-dole).Motor za trosi nesto vise ulja,
ali je zato nema habanja (AutoBild),oko 1.2l / 10 000. Menjac za 1.6 i 1.8 B su potpuno isti (i lamela i brzine),pa je jasno da je i on
izdrzljiv jer je konstruisan da podnese jaci motor.Dobra strana jeste elektronika,koja je svedena na minimum,tako da ne pravi probleme,
sto u danasnje vreme moze da pokida zivce bez potrebe.

Enterijer je sasvom ok.Na vratima se nalazi meka plastika,a tabla je od tvrde (suprotno od Golf-a),ja imam kozne aplikacije na njima,tako da za
odrzavanje dovoljna mokra krpa,i sve se sija.Svetliji enterijer je dopadljiviji (sivomaslinasto),ali zato se mora paziti o ogrebotinama na tabli
(nikako ne stavljati pivske flase sa obicnim cepovima u drzace,jer ce ostetiti ivice table...:)...).

Ako se odlucis za kupovinu,preporucio bih ti kupovinu Focusa posle 2001,tj. redizajnirani model,jer na njemu su prepravljene konstrukciske greske.
Naime meni se cuju zadnje opruge,proverom u servisu je utvrdjeno da je sve u redu,to je konstrukciska (estecka) greska.Posle citam u AutoBildu,
da je geometrija zadnjeg vesanja promenjena redizajnom.Kako kazu statistike,redizajnirani Focus je prakticno nepoderiv,pogotovu
sa 1.6 B motorom.1.4 je slab (moja konstatacija),a meni pada svasta na pamet,pa i to da prodam masinu,dodam para i uzmem jaci sa 1.8
neko mladje godiste sa 3je vrata.

Ako te interesuje neka sitnca,pisi...poz
[ driveM @ 23.08.2007. 14:50 ] @
Ja sam vlasnik Focusa 1.8 benzinac, 115KS, 1999 god. Vlasnik sam tek 5 meseci i presao sam oko 7000 km.
Generalni utisak je veoma dobar i ja sam jako zadovoljan zasad! Auto lezi jako dobro i ima super performanse. Pravi je kompromis izmedju sportskog i porodicnog automobila. Subjektivno: za taj novac, u toj klasi, sa tim karakteristikama nisam mogao odabrati bolji!

Evo komentara na tvoja pitanja...

Potrosnja - s obzirom da je to auto (nize) srednje klase i da ima 1800 kubika moze se reci da je potrosnja prosecna za te preduslove. To u prevodu znaci oko 7 na otvorenom, oko 10 u gradu. To je potrosnja pri "normalnoj" voznji, moze za po 1l nize ako ga bas mazis na 2000-3000 obrtaja a moze i znatno vise (ja sam uspevao na autoputu da naguram potrosnju od 10l/100km al' me zato niko ni sa vecim limuzinama nije obisao :-)).
Benzinac 1.6 ce ti trositi za nijansu manje 0.5l/100km manje i imace slicne performanse. Mislim da ti benzinac 1.4 nije pametno resenje za ovakav automobil jer on nije bas mali i lagan - sa 1.4 ces se vuci k'o kornjaca a neces imati neku ogromnu ustedu u potrosnji i registraciji (performanse izmedju 1.6 i 1.8 su vrlo slicne, a izmedju 1.4 i 1.6 ima solidne razlike).

Cena rezervnih delova - zavisi kakve delove budes kupovao. Ako kupujes neoriginal delove (ne)odrzavanje moze da se uklopi u prosecnu srpsku platu. Ako budes kupovao "originalne" delove onda odrzavanje moze da trazi malo vise novca. To ocekuj kod bilo kog stranog auta tog ranga (nije VW nista jeftiniji za odrzavanje ako kupujes original delove i servisiras u ovlascenom servisu).

Servis - ima ih dosta. Nazalost, kvalitet je varljiv, ljudi se i zale i hvale. Ja idem na tu varijantu da sve kljucne stvari odrzavam u zvanicnom servisu (sto ume da kosta) a "periferne" probleme resavam u nekim neovlascenim servisima.

Pouzdanost - ovaj automobil imam 5 meseci pa ne mogu da tvrdim kakva je dugorocna pouzdanost, ali sam i ranije vozio Forda pa znam njihove generalne karakteristike - "srce sistema" (sam motor, menjac, kljucni delovi elektronike itd.) je vrlo dobro i pouzdano a kvarovi se desavaju u manje bitnim segmentima. To dovodi do toga da ces s' vremena na vreme imati probleme sa raznim regulatorima, kocnicama, amortizerima, auspuhom itd. ali ni zbog cega auto nece stati. Vazi "narodna poslovica" kao za Mercedes: "neces videti da pored puta ispod haube nekog Forda viri guzica!".

Eventualne mane - delimicno sam dao odgovor u prethodnoj tacki. Moj auto je '99 i auspuh je supalj k'o svajcarski sir a to mozes ocekivati i za mladje modele; amortizeri, silen blokovi i slicni delovi koji se nepredvidnjeno brzo habaju po nasim putevima umeju brzo da stradaju. Druge vece mane zasad nisam uocio. Ima znatno vise prednosti nego mana!

Sto se tice izbora motora moj savet ti je da uzmes 1.8 TDCi 115KS ako vec imas prilike (para) da biras. Snaga ce uvek dobro doci a potrosnja nece biti velika. Od benzinaca nemoj uzimati 1.4, barem 1.6.
Karoserija sa troje vrata je znatno lepsa nego sa petoro, pa ako ti nisu potrebna tolika vrata razmisli i na tu temu...
[ popovicvl @ 24.08.2007. 08:05 ] @
ziva istina,zadnji lonac je sito,ali zato se ne cuje...menjacu ga kad mi otpadne.
Za razliku od zadnjeg,prednji i srednji su citavi...kod benzinaca j.ebe to sto se kondezuje voda u njemu tokom
zimskih dana.Znaci ni na pamet mi ne pada da kupim nov jer se zvuk nije promenio ni malo.
[ dragangra @ 25.08.2007. 09:29 ] @
puno zahvaljujem na svim informacijama. Po vašim komentarima i komentarima ljudi na drugim forumima zakljucujem da je ovo definitivno prilično pouzdan i dobar automobil, ako se uporedi sa konkurentima iz klase. Mane koje ste izneli li su definitivno sitnice sa kojima cu moci da se nosim :=). Definitivno mi je najvažnije da me ne ostavi na sred magistrale, a lonac i ostalo da se srediti.
E sad ostaje najteži zadatak kako naći auto. Imam utisak da ih se prilično malo vozi po našim putevima tako da će biti prilično težak posao naći auto od vlasnika što mi je plan pod A. Pod B bi bio auto sa placa mada je to definitivno mačka u džaku (vraćanje kilometraže, sređivanje havarisanih ili udarenih automobila - recimo u mom kraju za jednog našeg "uvoznika" polovnjaka radilo je 80% autolimara u gradu). Pod C bi bilo (mada možda i najpametnije) naći auto na zapadu, mada su i tu raznorazne začkoljice - viza, papiri i sl.
Tako da na kraju moram izneti i jednu molbu - ukoliko neko ima info o nekom focusu na prodaju neka se ne ustracuva :)) da mi to prosledi na private.
pozz.
[ popovicvl @ 27.08.2007. 11:23 ] @
odakle si?
javi se na mail,mogu ti pomoci.
ja sam iz Sr Mitrovice,radim u Novom Sadu...
Dacu ti broj,a boze zdravlja mogu te i povesti do coveka u Gluscima,koji radi samo iskljucivo fordove...
Sa njim se mozes dogovoriti.On uzovi automobile,citave,udarene,razbijene,u delovima,pa se dogovori...
[ popovicvl @ 28.08.2007. 11:23 ] @
ja sam najmanje imao problema sa radjenom limarijom...tj. uopste i nisam imao problema.
delovi se stavljaju na saraf,krila se kupuju za 5000 dinara...ostaje farbanje samo tog krila kod najboljeg majstora
za 50e.Proslo je vreme kad se gitovala sasija...jedini problem kao sto rekoh jeste stajanje auta sto sam i opisao u
prethodnom tekstu...
kad budes kupovao obrati paznu na stanje kaiseva.ako auto ima 80k km,mora imati originalni kais spreman za menjanje ili
svez promenjen drugi set.Pravi majstori u servisu ce sigurno to znati.Diskovi do 1 mm zazora,nikako valoviti...silen blokovi
bez znacajnijeg zazora.Kozni volan treba da se sija,gume na vratima ko nove.Uostalom,servis plati procenu iz prve ruke...
Ako prodavac bude odbijao da odete,ustedeces 2000 dindzi jer nesto krije.
[ dragangra @ 30.08.2007. 08:50 ] @
definitivno pre kupovine planiram posetu sevisu na detaljan pregled.

a to za limariju je stvarno dodatno ohrabrenje, pa ni za jugića to ne bi bilo mnogo manje.
[ EagleOne @ 30.08.2007. 16:21 ] @
Ja sam jedno krace vreme vozio fokusa 2.0 limuzinu, ni tada, ni pre, ni posle nije bilo problema sa motorom i menjacem, a presao je oko 180.000km.
Ono sto je bilo neplanirano je par problema sa podizacima stakala-gremlini. I koliko se secam to je to. Znam da je na trapu radjeno cesce nego sto je trebalo, ali nista dok sam ga ja vozio. Fokus je na mene ostavio utisak pouzdanog auta. Nije mi se dopao upravljac, ali se na njega brzo naviknete.
Samo da napomenem auto je od prvog km redovno servisiran i pazen, o onima sto stoje na placevima ne znam nista.
[ vladd @ 30.08.2007. 16:50 ] @
Citat:

"a to za limariju je stvarno dodatno ohrabrenje, pa ni za jugića to ne bi bilo mnogo manje."

Pa ne preteruj bas, jasno je da je kupovna groznica uzela maha, ali mislim da ti bajke i preterivanja ne trebaju.

Limarija za jugica se placa stotinama dinara, tako da je puuno manje, ali stvarno mislim da ti dodatno "paljenje" ne treba.

Ako si resio da uzmes fokusa, tvoj izbor, ne treba da izmisljas "prednosti", auto je skup, skupo odrzavanje i vise je u klasi cene sa A4, pasatom..slicnog godista, tako da se ne nikako poredi sa Yugom.
Preskup je za "kvalitet" koji nudi, neki malo "vitalniji" delovi (npr.. abs sa glavcinom i lezajem, alternator..) kostaju 400 i vise evra, za auto te klase je preterano.
Bolje je da nadjes ovlasceni servis i detaljno da pregledas polovnjaka, inace "kreditu" nema kraja..

To sto motor i menjac "lepo" rade posle 100-200kkm, nije neka prednost, ni prilika za hvalu, ja licno ne znam ko je radio generalku na 60000, ili menjac, bilo kog modela automobila. A u svakoj klasi se zalomi ili baksuz ili neki tesko havarisan..pa zakrpljen.
Ako je nejasno, hocu da kazem da je ta "situacija" da motor(a tek menjac) "lepo" radi posle 200kkm slucaj kod 99% marki i tipova vozla..

Obrati paznju na "dugmice", motorice, krpez i budzenje u instalaciji, zveckanja i lupkanja..

Skoncentrisi se za svoje pare..

Poz.
[ milas @ 01.09.2007. 15:49 ] @
Ford Focus je ocigledno dobar auto, ali da li ga mozete uporediti sa slicnim automobilima u klasi: Fiat Stilo (1.9JTD), Opel Astra Classic (1.6 16v ili 1.7CDTi i mozda Golf IV 1.9 TDI). U pitanju su slicna godista 2001-2004 (neki bolji nivo opreme i cena ;-). Naravno, ako neko smatra da u toj klasi postoji i nesto bolje, npr. neka Toyota ili sl. to bi bilo lepo da se cuje (ne robujemo valjda markama ;-). Takodje, da li neko zna koji je najbolji nacin kupovine i da li kod nas postoji i jedan bar minimalno posten diler polovnih automobila (ovo moze i na pp), jer ga ja jos nisam uspeo naci. I da li je to najbolji nacin kupovine polovnog autombila uopste (osim komsije ;-) ?
[ HoT_Steppa @ 01.09.2007. 18:05 ] @
To mozes da ocekujes tek kad eventualno ovlasceni uvoznik pocne da uvozi i polovnjake, jer vidim da su neki uvoznici poceli to vec da rade (Renault, Integra). Dotle bolje trazi auto medju prijateljima i poznanicima i ne veruj ono sto ti pricaju sami prodavci, njihovo je da hvale robu koju prodaju, tvoje da procenis da li je to istina.
Poznatom izgoreo jedan skut, nepoznatom oba ;)
[ vladd @ 01.09.2007. 18:12 ] @
Jeste malo off, tema je ipak Focus, ali...

Sta podrazumevas pod "postenim" dilerima. Postavlja se pitanje da li ima postenih ili bolje receno "normalnih" kupaca, koji znaju sta hoce...

Veliki dileri prodaju kola, "posteno", sto se tice velikog broja detalja kupovine, ali im je i cena "postena", vise izadje u terminu kao malo manje "nov" auto...

Ali "kupci", zele sve za malo para, imaju zelje razne i da je gepek za zamrzivac i da malo trosi, i da je dizel i da dobro ide, i da je multipoint a da prihvata "venturi", da bude sve i da je sto jeftinije, najjeftinije na svetu, sramota ako se nesto plati, ima tamo negde jeftinije kupio surak, on je pametniji...

A tada nastupa potopljeni, sluzbeni, lupani, uopste raubovani asortiman otpada, kome se vrati kilometraza, zakrpi krs, snazno istakne godiste i dodje na cenu zapisanu u polumozgovima kao "trzisna"....

Po meni, Focus je u startu, kao nov, preskup za "viziju" auta koju nudi. Dalje je sled pocetne cene...

Poz.

[ milas @ 01.09.2007. 18:40 ] @
O.K. Da ne ulazimo sada u detaljnu psihoanalizu nasih kupaca i prodavaca, ako neko zna nekog (da kazemo bar) korektnog prodavca neka javi na pp., posto apsolutno SVE sto sam ja nasao je prosto uzas. Ne mislim tu na cenu uopste, vec mi sve "mirise" ovakvu ili onakvu prevaru (na zalost koja nije kaznjiva zakonom).

Da, Focus je u centru paznje ali mozemo ga oceniti samo ako ga uporedimo sa konkurencijom, a mislim da su to upravo ova dva automobila koja sam nabrojao (a mozda i jos neki?). Da li neko moze da kaze njegove prednosti i mane u odnosu na druge automobile u klasi ?
[ apex @ 01.09.2007. 19:12 ] @
Citat:
Ali "kupci", zele sve za malo para, imaju zelje razne i da je gepek za zamrzivac i da malo trosi, i da je dizel i da dobro ide, i da je multipoint a da prihvata "venturi", da bude sve i da je sto jeftinije, najjeftinije na svetu, sramota ako se nesto plati, ima tamo negde jeftinije kupio surak, on je pametniji...

A tada nastupa potopljeni, sluzbeni, lupani, uopste raubovani asortiman otpada, kome se vrati kilometraza, zakrpi krs, snazno istakne godiste i dodje na cenu zapisanu u polumozgovima kao "trzisna"....

E vala svaka cast! Ovo bi bilo kratka definicija :), treba staviti u TOP temu ovo.

Izvinjavam se za mali off
[ vladd @ 01.09.2007. 20:30 ] @
" Da li neko moze da kaze njegove prednosti i mane u odnosu na druge automobile u klasi ?"

To tesko. Mora prvo da se definise klasa, da li se jede meso ili kupus, ili sarma. Po konforu, obliku i popularnosti pripada jednoj klasi, poredi se sa 5000€ i vise jeftinijim toyotama, nisanima, pa i opelima, sad vidim i Yugo je poceo da sparinguje, nov protiv starih..tu je par excelans, the best...

Po cenovnoj klasi, gura se u jace modele, i tu je zadnji po svemu....

Poz.

[Ovu poruku je menjao vladd dana 02.09.2007. u 00:51 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 02.09.2007. 08:11 ] @
vladd, ja ne znam sta ti hoces da postignes kudenjem Focusa i Fordova u vecini slucajeva, ali u globalu u poslednjih 20 godina polovan Ford je UVEK bio jeftiniji od istog brata Opela ili VW-a, ali nije bio i losiji. Tvoja teorija se zasniva na tome da je sad nov Mondeo za par stotina evra skuplji od VW Passata (naseg novog boga medju automobilima) i slican ceni sa Accordom, a po tvojoj logici ako nesto kosta toliko nikad ga necu kupiti ako moze da se kupi VW ili Japanac za te pare. Fordova prednost je u tome sto je kao polovnjak jeftiniji od konkurencije, a redovno odrzavanje kosta isto kao i za bilo koji auto te klase, s tim sto imas mogucnost da stavljas i neoriginalne delove pa da te ispadne jeftiniji, a kod Japanca nemas takvu mogucnost. Onda je i polovan japanac skuplji u startu a to ne znaci da je i bolji. Onda, postoji i reakcija kupaca, u ovom slucaju nemackih koji u vecini slucajeva govore samo za Ford i za Toyotu da bi ih ponovo kupili, to valjda vise govori i autu nego bilo koje neutemeljeno hvaljenje po forumima. Procenat kvarljivosti je takodje nizak. Delove koje pominjes da su skupi za zamenu su skupi na svim automobilima ali tebi je nekako lakse da das te pare za Passat/A4 ali ne i za Focusa. Zasto? Jer si psiholoski tako pripremljen, ako sam kupio skup auto onda se valjda podrazumeva da ga skupo odrzavam a ako se tako nesto desi na po tebi jeftinijem modelu onda se ne isplati jer on mora da bude jeftin. Pa i jeftiniji auto mora da se odrzava ali neki ljudi nisu spremni na to, u tome je glavni problem.
Inace, problem koji pominjes kao gresku se meri promilima i uglavnom je vec (ako se javljao) resen tako da nemoj da plasis buduceg kupca bez veze.
[ vladd @ 02.09.2007. 11:02 ] @
Nemoj da se ljutis Steppa, ja te postujem, ali ovo sto si rekao je zamena teza. Ne pljujem i nisam "pripremljen" marketinski, za razliku od Fan-ova, koji su spremni i kurblu da vade za svoje stavove.

Jednostavno se postavljam kao kupac, koji pokusava da se snadje, i koji zeli da iskoristi borbu konkurencije. Koji cu auto voziti, stvar je trenutka, ne toliko ni kolicine novca (fondovi se uvek mogu protegnuti), koliko sama konkretna prilika, komad automobila nebitne marke, u dobrom stanju, sa uslovima koje ja kao kupac zelim...postavljam..

I sam znas sta mislim o verziji "dobro se prodaje", pa sve se "dobro prodaje", osim ako zakonski nije "upropasceno"..

Za trzisne igre mozemo novi post da otvorimo, da vidimo koja fabrika na sta "napada". Pogledaj Alfe, pada im cena, ali su delovi vatra, teznja je da se baci i vozi novo, ko ga "odrzava" kupio je jos jednu novu. Posebna filozofija je i sa recimo Harlijima. 99% harlija se vozi, ikad napravljenih, fabrika manje zivi od kolicine "gotovih proizvoda", zivi od cene i prodaje delova, opreme..

Zasto mislis da je konkretan model, Focus, u rasponu vise modela, a zovu se Focus, u rangu cene 12-13k€ pa do 20k€..sta sve tu treba da definisemo, i koji kojoj klasi pripada, da li spominjemo osobine "onog" od 20 k€ a vozimo "onog" od 14k€, koji je losiji od nekog modela te cene, recimo Hyundaija, Corse, Pezoa...
"Gledamo" onog od 20k, meso, a glodjemo kupus..da se pojasnim..

Uostalom sta se htelo sa takvom paletom, da se prikupi odredjena kolicina zbunjenih kupaca, ili sta...koju "klasu" to posmatramo..

Poz.
[ milas @ 02.09.2007. 12:01 ] @
Dobro, ovo je se sada pretvorilo u tipicnu forumsko filozofiranje tipa svaki je srbin najpametniji. Ako mozete da ga uporedite KONKRETNO sa dva modela koja sam nabrojao onda super, a ako je to teska "matematika", onda nista, hvala svima na odgovorima.
[ HoT_Steppa @ 02.09.2007. 12:42 ] @
Citat:
Jednostavno se postavljam kao kupac, koji pokusava da se snadje, i koji zeli da iskoristi borbu konkurencije. Koji cu auto voziti, stvar je trenutka, ne toliko ni kolicine novca (fondovi se uvek mogu protegnuti), koliko sama konkretna prilika, komad automobila nebitne marke, u dobrom stanju, sa uslovima koje ja kao kupac zelim...postavljam..

Pazi, prosto je nemoguce da mozes svaki put pri promeni auta kad menjas i marku da se snadjes i za povoljno odrzavanje. Postoje ljudi koji opet idu u drugu krajnost pa ne menjaju marku model i ti uopste jer se bukvalno plase popravki na novim automobilima i razumem i njih jer verovarno nemaju dovoljno para za takvo planinarenje i ne zele da rizikuju. Da se vratim na prvo sto sam hteo da kazem, imas recimo ti Mitsubishi Lancer i vozis ga 10 godina, za tih 10 godina si mu naucio sve mane i vrline, znas sve radnje sa najpovoljnijim delovima i znas kod kog majstora da ides a gde ne. Onda kupis A4 i sve iz pocetka. Kakav ti je osecaj kad nisi siguran da ce neko od majstora da te izradi jer jednostavno ne poznajes auto niti coveka? Ajde, naucis i njih za 2 godine, a onda kupis Toyotu i sve iz pocetka. Osim ako nisi iz auto branse, shvatas da je nemoguce znati sve najpovoljnije kombinacije za svaki moguci auto u svakom trenutku, to niko ne zna.
Kad sve saberes, avantura sa kupovinom nove marke moze da te kosta vise nego sto bilo ko moze da planira. Olaksavajuca okolnost je da imas nekog poznanika koji ima univerzalan servis (Zika iz garaze) pa moze da ti pregleda auto na brzinu pre kupovine, ali koliko nas ima prijatelje medju automehanicarima? Ja poznajem one kod kojih odrzavam svoj auto ali nijednog ne mogu da nazovem svojim prijateljem, ne druzim se ni sa jednim, a bilo koji takav moze da ti pregled "odradi" pa da mu budes "vecna" musterija. Odrzavanje automobila je sve skuplje zbog opreme i sistema koje poseduju, uskoro ce to shvatiti svi koji su kupili novija polovna ili nova kola kad odu na "dijagnostiku". Pregled (prikljucivanje kabla i citanje sa ekrana) kosta od 1500 do 5000 din, a ako se pojavi problem jos plus. Sta covek da radi u ovakvoj situaciji? Da se moli Bogu da mu nista ne rikne? Da svako od nas pocne da nabavlja programe i kablove za dijagnostiku, i ovako se razumemo u racunare, pa da stedimo koji dinar na "iscitavanju" problema i eventualnim stelovanjima? Da pocnemo da se bavimo ovim poslom jer ce biti sve unosniji?
[ vladd @ 02.09.2007. 12:59 ] @
Pa u pravu si, na neki nacin.
Mada u okolini i ono sto se meni desilo, sve je cesca pojava. Svako se snalazi. Ja sam kupio dijagnostiku, i sam cackam, ne moram da idem po servisima za zamenu ulja..i ponistavanje.

Drugo, bavljenje svojim automobilom je posebna stvar. Tu se lako gube stotine, a malo teze, ali je moguce, i hiljade evra.
Druzenje sa ljudima, privatno i po forumu, ustedelo mi je dosta para. Naravno, fanovi su posebni, oni su "potrosaci", tako da slabe vajde sa njihovim zakljuccima.
Drugo, vazno, u mom okruzenju, najveci procenat (recimo 80%) je situacija da se "prelazi" sa opela na pezoa, sa skode na punta, sa klia na klia, sa audija 80 na fokusa ili lagunu, sa Lancera na VW, i to "paralel" slalom, najcesce sa "starih" na "kompjuterske"..

Servisiranje, nalazenje novih majstora, spada u "poviseni" standard, kao i status vozila. Zamisli majstora (a ja ga i poznajem), koji "radi" fordove xx godina, i sam je prebacio 60, i sada stize CAN, ISO, OBD...:) visokofrikcioni motori, kakve su njegove mogucnosti "prilagodjenja"...i "zadrzavanja" kao potencijalnog, buduceg servisera...
Pojavljuju se "neki novi klinci"...

Ne poredim ga sa sobom, ja sam se xx godina bavio kompjuterima i elektronikom, mehanika ..i hobi i..i cale mehanicar..ima se "opako" predznanje, i lakse mi je da se snadjem sa senzorima, sa komunikacijama, i princpima rada, ali imam poznanike koj se bave svojim poslom, nikada nisu ronili po motoru, ni pre ni sada.

Jednostavno su se sracunali, da je povisen trosak boljeg standarda..i za kola i za servis.

Tako da "promena" marke nije tolika drama, kolika je "drama" preci na "nove" kocepcije automobila, a to je vecinska "problematika"...

Poz.
[ dragangra @ 04.09.2007. 13:09 ] @
Ovu temu sam otvorio iskljucivo za analizu automobila koji je i predmet teme. Upotedjivanje sa drugim modelima iste klase je takodje dobrodošlo. Zasto vladd toliko kudis forda (a to sam video i na jednoj drugoj temi) zaista mi nije jasno. Po svim parametrima do kojih sam ja mogao da dodjem za ovo vreme traženja auta, a to je cena (pričam o polovnjaku), pouzdanost, rezervni delovi, potrošnja i sl. ovaj model je ispred ili u rangu konkurencije (astra, pežo 307, reno megan, golf IV). Prelistaj oglase i pogledaj cene polovnjaka pa ces videti o cemu pricam. Inace ovaj model se u nemackoj po pouzdanosti i kvarovima posle 5 godina rangira odmah ispod tojote (koja je vec godinama poslovicno prva). Eksterijer auta mi je takodje ok i ispred napred nabrojane konkurencije (mada je to vec stvar ukusa). Nadam se da ce ova tema nastaviti u pravcu u kom je i zapocela
pozz.
[ vladd @ 04.09.2007. 17:44 ] @
Ne, malo gresis, ne judim ja forda, nego kazem da je preskup za ono sto nudi. To je jaako pojednostavljeno da se nazove kudjenje.
Drugo, "blesavo" trziste mi nije reper, po njemu je recimo polovni Fokus samo 3x bolji auto od G2, a neuporedivi su.... xxx puta.

Kao sto je neuporediv, osim po ceni polovnog komada, sa Alfom 156..ako si citao, da ne ponavljam pricu.

Servisna mreza je losa, ima 2-3 majstora koji "dobro" rade, sa potvrdom dobrog rada, i u Engleskoj kukaju na servisnu mrezu Forda, da necemo mi da se hvalimo...mozda.

Ako je nesto skuplje nego sto bi trebalo, situacija je takva kakva je. Ne mozemo sada izmisljati prednosti neke ekstra da bi opravdali pazar.
Dajem ti primer, kod nas je Focus, top model, nesto preko 19000€, sto je 25000$, a za te pare.. crveni Ford Mustang, kabrio sa V6 motorom..., ili sedan sa V8...potpuno druga "kategorija" limuzine, a za iste pare....
Pa koga mi to placamo...

Poz.

P.S. Ja sve to posmatram kao kupac, nema to puno veze da li je Fokus ili Kia...jednostavno malo vise nepristrasan stav prema "marki", odnosno "pristrasan" prema "evru" kupca...sto su moji(nasi) evri manji od prodavcevih ekija...
[ vladd @ 04.09.2007. 18:22 ] @
Da i iskustvo, kolega je pre tri godine uzeo "malog" Focus-a, sa 6 erbegova, klimom, servom, novog na lizing. Tadasnja cena mu je bila nesto malo preko 14800 evra. Kasko i sve sto ide.
Koristi ga tri godine, normalno, uz poneki put 300-400km, imao laksi sudar, redovan servis, nikakvi problemi, malo trosi...

Jedno "obicno", kucno koriscenje auta.

Do sada je imao troskove oko 9000 evra, a isplatio je 7500€ vrednosti auta.

Kada ga je dovezao, secam se da sam "zinuo" na cenu. Istina, tada je bila prilicno losa ponuda na trzistu, cak i od prisutnih modela, pa je imao mali izbor, ili za 8-9000, ili ovi oko 15, ili da prebacuje 20k€. Za takav asortiman, i pezoe 206, fokus bio solidan izbor.

Ali mislim da je malo "zaostao", pregazili su ga novi modeli, za 15000 sada mogu cuda da se kupe, nova.

E sad, ako spomenemo polovne, ovaj, kolegin, vredi bar 9000, a mozda i vise, posto je malo, jako malo presao. Naravno da mu ne pada na pamet prodaja, ali krajnja racunica je prilicno nepovoljna za nove automobile, i naravno nas standard. S tim, sto taj auto realno vredi svoje pare, kako ovde tako i bilo gde u evropi, ali sa cenom mu se priblizavaju raubovani, koji su placeni 3-5k€ u inostranstvu...pa "troskovi"....

Problem je i sto Ford jako retko ima "akcije", eventualno sajamski popust, ali na veliku cenu daju fiksne, male popuste, ne procentualne, tako da je i sa popustom "jak" sa cenom

Poz.
[ Okmijun @ 04.09.2007. 18:35 ] @
Citat:
vladd: Da i iskustvo....

Do sada je imao troskove oko 9000 evra, a isplatio je 7500€ vrednosti auta.
.

9000€ na sta?
[ vladd @ 04.09.2007. 20:09 ] @
Kredit(+kamata), kasko, redovni servisi...takav lizing, prvo otplacujes bankarske troskove, pa kada se to obavi, krece "otplata" auta..

Nisu troskovi samo "odrzavanja" auta

Poz.

I sad da ga proda za 11000, ispada da ga je posedovanje takvog auta kostalo bar 1500€ godisnje, ili stotka mesecno, bez goriva (u ovom slucaju dizel).
[ HoT_Steppa @ 05.09.2007. 12:18 ] @
Novi Fordovi su trenutno na akciji bez PDV-a.
[ ticma @ 05.09.2007. 17:26 ] @
Evo mogu i ja moje pozitivno iskustvo da iznesem. Focusa imam godinu ipo a model je 1,8 TDDi karavan 2002. kupljen polovan a troskovi odrzavanja su do sada minimalni. Promenjena ulja, filter ulja, goriva i vazduha kosta oko 80€ ruke majstora su 20€, promenio sam prednju upornicu tocka, kostala je 600 din, to sam sam radio, vrlo je jednostavno. I nedavno promena zupcastog kaisa u kompletu sa spanerom kostalo je 4000 din a ruke 40€.
Nedavno sam presao veci put, 2200 km i stvarno je milina voziti. Auto natovaren skroz , lezi na putu zadivljujuce a snage ima dovoljno za nagla obilazenja i sto mi je narocito prijalo, zbog problema sa kicmom, vrlo je udoban, verovatno su sedista izvrsno konstruisana kada ni posle 10 sati voznje nisam bio ukocen u ledjima kako je znalo biti u poslovicno udobnom Citroenu.
Jedan dokaz kvaliteta izrade, je da na autu starom 5 godina, koji je presao 140.000 sve radi savrseno, svaki prekidac, polica, pokazivac sve je ispravano, nema da nesto skripi ili se iskrivilo!
E i farovi su me odusevili, voznja nocu je stvarno kao po danu!
[ vladd @ 05.09.2007. 18:07 ] @
Koliko si ga platio, svojevremeno?
[ ticma @ 06.09.2007. 10:50 ] @
7200€ pocetkom prosle godine, lepo ocuvan, neudaran
[ dragangra @ 06.09.2007. 11:22 ] @
da li si ga kupio na placu ili od vlasnika?

da li bi neko mogao da mi pojasni razliku izmedju fordovog TDDI i TDCI motora.
[ HoT_Steppa @ 06.09.2007. 11:40 ] @
prvi je klasican turbo dizel a drugi common rail, radjen u saradnji sa Pezoom tj. njegovim hdi.
[ ticma @ 06.09.2007. 12:22 ] @
Kupljen je na placu u Novom Sadu, ali sam namenski trazio odredjenog focusa (karavan, dizel, ne udaran, sva oprema) pa kada su takvog nasli u Italiji, dogovorio sam da ga donesu.
[ popovicvl @ 07.09.2007. 01:18 ] @
ovde je neko ljubomoran ili se nije nikad vozio duze od dvesta metara u Fokusu.

Napamet,napamet,opet se prica napamet,i samo napamet i uz nagadjenje...

Ford je realno eksploatacioni auto,sav ulozeni novac u neki model moguce je iskoristiti:

Kuka komsija koji pravi oluke po kucama,kako bi voleo da ima passat tdi,uuuu da mu je pasat tdi,pa passat TDI!
Vozi mondea 2 2000 td.Reko mu ja prodaj i kupi passat tdi,a nece on da proda mondea...zivi od njega.Svaki dan
ko zna koliko kila limova i alata u njega pa put pod noge i ko zna gde ode.

Cale i ja cesto putujemo sami kolima,nekad nas ima i vise,preko Fruske Gore SM - NS,nekada i svaki dan...jbg posao.
Kisa,sneg,vrucine,svaki put smo dosli hvala bogu kuci zivi i zdravi.Pre Focusa smo vozili Oriona 1.6 '91,kad je imao 300 000,
crkavao,jedva ide uz Fursku Goru,pun gas,napeto,20 na sat...ali meni patike ostale ciste.Posteno se naradio otisao u penziju,
uzeli Focusa...na auto putu 140-150 na sat pri 3500 obrtaja,motor se ne cuje.Samo leti,a ima samo 100 KS.
Nemam krivu kicmu od putovanja,ne svrbi me guzica od sedenja,komotno sa svim stvarima...
Zakleti Audi fan,koji bi pre vozio 80-tku '88 nego seo u Forda '98,k****,k****,k****...seo u Focusa,pa odjednom:
uuu svidja mi se volan,dimanicno,uu ostre kocnice nije lose,menjac klick klack...pa nije los?Tako mu je u zabavi proslo 50
km pitajuci kad cemo opet na put,da malo vozi...

Poenta cele price je prvo se debelo provozate u nekom autu,pa onda imate i o cemu da pricate....aj u zdravlje...

[ vladd @ 07.09.2007. 12:16 ] @
Eto, jedna divna pastirska saga, pa nek crknu zlotvori...:):)

Poz.
[ DrJekyll @ 07.09.2007. 13:35 ] @

Dal je saga pastirska ili ne nebitno je, bitno je da svaki drugi post u ovoj temi je tvoj a nit si bivsi nit sadasnji vlasnik focusa...
[ vladd @ 07.09.2007. 14:49 ] @
Pa nece ni biti moj, osim ako ga ne kupim u NS-u, a trazena su iskustva.. ako mora "vlasnika", onda ste "pukli", ta iskustva su ...sta da kazem, eto bolji je od deset godina starijeg auta, pa makar se zvao i audi.. i sl..

A da imam neka "jaka" iskustva imam, i sa voznjom i sa odrzavanjem, mada se saobracajna ne vodi na mene...

Razmisli o tvom komentaru, i takodje razmisli da li se ja "sukobljavam" sa ponosnim vlasnicima, i pogledaj, objektivno, da li neka izrecena "iskustva" vrede icem....

Poz.

BTW, ne javljam se ja zbog pojedinaca, "zagrizenih", vec zbog vecine ostalih, a voleo bi da neko izrece, bio vlasnik 20 god (mozete i taj kriterijum za diskusiju...moze da prica neko ko je vlasnik focusa 2000 godiste bar 15 god..), neko "upotrebljivo" iskustvo...i naravno da definisemo o kom Focusu pricamo, malom, srednjem, velikom ili o Mondeu...

Da li mozemo izvedemo zakljucak da li vredi dati 19000€ za doticnog, pored honde akord ili tojote avensis (18500pa na vise...sa samo manuelnom klimom u najslabijoj varijanti)...
To za nove, polovni su srazmerni...
[ popovicvl @ 07.09.2007. 15:37 ] @
vladd jel ti to ozbiljno mislis da fokus kosta 19.500 Eura.
Pa da je 2004 i da nema jednog km na satu,i da je uz to RS,ne bi kostao 19.500 Eura!
[ DrJekyll @ 07.09.2007. 15:43 ] @
Citat:

vladd

A da imam neka "jaka" iskustva imam, i sa voznjom i sa odrzavanjem, mada se saobracajna ne vodi na mene...

Znam, ko god ovde pita nesto za neki auto, ti se javis i kazes: "vozio sam od ortaka taj auto, provozao sam ga dva kruga i nije Bog zna sta.."
Mislim to tvoje pjuvanje po default-u fordova mi zaista nije jasno, ako si ti neki napaljeni klinac od 16 god. onda ok, razumem te, ali usuprotnom ne.
Nije taj ford nista boji ni gori od renoa mazde vagena ili slicno.

PS: Ja vozim Audi, sestra mi vozi focusa tri godine i sta ce njoj avensis i acord kad je i ovaj prevelik za nju

EDIT: Avensis najslabiji sa klimom kosta 21500, a ne 18500, za akord me mrzilo da trazim, ali ovo dovoljno pokazuje da pricas napamet.

[Ovu poruku je menjao DrJekyll dana 07.09.2007. u 16:53 GMT+1]
[ vladd @ 07.09.2007. 20:20 ] @
Ovo prelazi u off, i sestrin focus i cene "od" za najslabijeg akorda...pa na dalje za ostale...ali ko zeli, pa jos sa "punim usima", da cita pazljivo.
Da ne pomislite da ste me "bas nasli", jaaako dobro znam i cene i moguce popuste..
Lakse je procitati proste recenice, "lezi na putu"(a koji to auto nove koncepcije, posle '96-e pa ne "lezi", pa jos u dozvoljenim granicama brzine..), i slicne strucne ocene...

Meni je lakse je da kazem da sam uzeo od drugara(sto je u neku ruku 99% istine, specificne, mada je svaki "pozajmljeni" auto kao da je moj..), nego da objasnjavam zasto i kako sam vozio, ili samo odrzavao neki auto.

Rent-a car agencija je imala svoj razvoj, pa shodno trzistu automobila i mogucnostima firme, nabavljalo se svasta....sada je hvala bogu, nova ergela VAG grupe, povoljna nabavka, mada ih ne "volim" nesto...pokazace se cene odrzavanja...

Ovo objasnjence ce valjda anulirati i "ljubomoru"......koju nemam...

Ako nekome smeta..odoh ja. Ne pada mi na pamet da se sukobljavam sa "zagrizenim" poznavaocima i posednicima automobila, uz ocene "vrh brate"....ko ne misli kao mi taj je protiv nas, i slicne ludorije...

Poz.

P.S. cene nisu nikakva tajna, svaki auto-moto casopis rado objavljuje i cene i pogodnosti...bar one za javnost..ne treba da te mrzi da pogledas cene i Focus Ghia i Accord.. lakse se cavrlja...
[ DrJekyll @ 07.09.2007. 21:53 ] @
...jos jedan tvoj post filozofiranja u prazno, nema veze ako ti se to toliko svidja samo napred. ;)

Za postavljaca topica: Focus je za tri godine i 60000 isao samo na redovne, odlican automobil za taj novac.
[ vladd @ 07.09.2007. 23:35 ] @
E jesi mi rek'o, argumentovano, i sakrio si se od off-a, spominjanjem "postavljaca teme"...

"planiram da kupim polovan ford focus u hatcback varijanti.."

rece covek a ti, konkretan, nefilozof, pomoze mu.. samo tako...

Idi begaj

Poz.
[ DrJekyll @ 08.09.2007. 00:18 ] @
Ja sam izneo opste iskustvo o automobilu koji je u mom dvoristu tri godine, ako nekog interesuju detalji oni ce pitati, a ti i dalje filozofiras u prazno.

Necu da se raspravljam sa covekom koji vozi 20 godina star auto a koji bi verovatno ispljuvao i moj A6 (jer si i njega sigurno vozio od ortaka na dva kruga) previse si neozbiljan za diskusiju.
[ dragangra @ 08.09.2007. 14:06 ] @
vladd prvo ne znam sto si toliko zapeo oko cena novih automobila, pa i deca znaju da je odnos cena/kvalitet na strani japanaca, a pogotovo koreanaca. U potpunosti se ja slažem sa tobom da je nov focus nerealno skuplji od recimo hyundai accent-a. Medjutim nažalost za nov automobil mi je novcanik pretanak, a lizing i ostale opstenarodne zezalice mi ne padaju na pamet dok su kamate i tkzv troskovi obrade i sl. takvi kakvi jesu. Naravno da vecina novih automobila lepo lezi na putu, retko se kvari, ima ocuvan enterijer:) i sl. Medjutim da li je takva situacija kod polovnjaka, ja mislim da nije. Zato sam i otvorio temu sa zeljom da saznam vise o ford focusu, ali kao polovnjaku. Zahvaljujem svim ljudima koji mi svojim komentarima pomazu u izboru. Zaista bilo je tu izuzetno opsirnih i veoma upotrebljivih odgovora. Naravno nadam se da ce ih biti jos. Dobrodosla su i negativna iskustva naravno, ali konkretna nevalja mu to i to, servis mu je skup i kosta toliko, a sama prica zbog price zaista mislim da u izboru nece pomoci nikom. I tvoji komentari su svakako dobrodosli, ali bi trebao da ih konkretizujes. A komentaru tipa polovan ford focus nevalja zato sto nov kosta 19500 a toyota 18500 zaista ne vidim smisao. Cena polovnog focusa starog 4-5 godina je recimo oko 7k (par stotina evra gore dole), a ti ako imas neki bolji predlog u toj klasi auta ti ga iznesi.
pozz
[ alster @ 08.09.2007. 15:32 ] @
Vlasnik sam focusa karavana X,2003god.1,8tdci 74kw, auto sam kupio pre deset meseci i do sada sam presao dvadesetak hiljada kilometara.Cena koju sam platio je bila 8.200e, odmah nakon kupovine sam na svoje insistiranje yameno zupcasti kais i spanere, ulje i sve filtere, sto je kostalo jos oko 300e.Sto se tice focusa generalno sam zadovoljan autom, a posle deset meseci koriscenja i dalje smatram da sam najbolje ulozio tih 8.500e.Mislim da je glupo pominjati da ima i lepsih i brzih automobila, ali barem u mom slucaju a mislim da tako razmislja i vecina normalnih i odraslih ljudi u Srbiji, najpre se odluci i vidi koliko se para moze izdvojiti za auto a onda se trazi najvise za svoj novac.Sto se tice nekih poredjenja sa automobilima iz klase toga ima dosta na internetu napisano od mnogo kvalifikovanijih od nas tako da ja ne bih o tome.
Najbolja preporuka od mene je da bih za ove pare ponovo izabrao focusa.
[ ticma @ 08.09.2007. 17:37 ] @
Vecina novih automobila u tom rangu su slicnog kvaliteta. Vecinom na izbor odlucuju male finese, ovo mi se svidja, ono ne, ali ja mislim da kada se odlucimo koliko para cemo dati, uzmemo u izbor sta mozemo, izaberemo sta nam se vise svidja. Mogu da te ubedjuju ovo je bolje, onaj je skup, ali ako se "zaljubis" u izgled nekog auta onda uvek nadjes razlog zasto je on najbolji izbor.
Meni se Focus svideo i nisam se smirio dok ga nisam kupio.
I nisam se pokajao!
[ vladd @ 08.09.2007. 19:28 ] @
dragangra:
"vladd prvo ne znam sto si toliko zapeo oko cena novih automobila, pa i deca znaju da je odnos cena/kvalitet na strani japanaca, a pogotovo koreanaca."

alster:
"Mislim da je glupo pominjati da ima i lepsih i brzih automobila, ali barem u mom slucaju a mislim da tako razmislja i vecina normalnih i odraslih ljudi u Srbiji, najpre se odluci i vidi koliko se para moze izdvojiti za auto a onda se trazi najvise za svoj novac."

Da li ja gresim sto ne citam vase postove u transu, vec pazljivo..ili treba da se dogovorite kao odrasli ozbiljni ljudi, koji sve lepo razmotre, a onda ili odu u kafanu pa se ubrljaju, ili kupe nesto...

Naravno da prilika vise kupuje auto nego marka, ali dajte neki detalj...

Poz.

P.S. Focus hecbek vozi kolega od novog, pa tri godine, polovan bio u agenciji 4 meseca, prodat, focus karavan dve godine sluzbeni, na poslu, uz ostale...

Da ne zaboravim, A6, 1,8T vozen 6 meseci pa prodat:), skoro pa dva kruga , oko Evrope..

Neki su neozbiljni, pa jos uporni, a ja vidim da nema ovde "mesta" za mene, nisam toliko "ozbiljan"...
[ vladd @ 09.09.2007. 01:31 ] @

Dovoljno se interesujem i vozim automobile razne da bih se raspravljao sa ociglednim "amaterima". Ocigledno je da pokretac teme ne treba da kupi Focusa, ako mu se ne ukaze ekstra prilika da nabavi starog 3 godine za 6-7000 i sa ispod 100kkm, ili da mu blizak rodjak radi u Grandu...kome god, motorsu ili prodaksn.

Solidan auto samo malo skuplji, narocito za nase potrebe. U toj klasi cene ima i boljih. Jedino sto moze da prelomi, a moje iskustvo je da su bas tako kupljeni svi Focusi u okolini, jeste neki povoljan aranzman. Ili popust, ili bonifikacije, ili jako niska cene od poznatog vlasnika.

Ko god ima 7k€ u dzepu, i nema slicne "uslove" slobodno neka ne gleda Focusa.

Ni sa cim se posebno ne istice, pritom je ruzan, a pride, poneki delovi su u klasi cene mnogo boljih jacih iskupljih modela.

Pri tome, na prste se mogu nabrojati dobri majstori, u BG-u, a u okruzenju je jos slabija situacija, sto podrazumeva ili solidno cekanje na uslugu ili solidno placanje..

Zato ga necu voziti, pouzdano nikad, vec je jako zastareo model, a cena mu je neobicno friska, a i pojavile su se neke opake Kie...a ni Hyundai nije daleko..pogtovo sto je izbio na vrh po kvalitetu...pa bar neki vrh..

Poz.

[Ovu poruku je menjao bakara dana 09.09.2007. u 09:10 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 09.09.2007. 07:55 ] @
Automobili iz rent-a car agencija nikada nisu niti ce moci da budu reperi za dobru kupovinu. Zna se kako se iskoriscavaju tamo automobili, pa makar cena osiguranja, koja je btw za 20 % veca od obicnog osiguranja a 10 % veca od taxi vozila govori da se ne radi o obicnoj eksploataciji. Ako si i video neke probleme sa Focusom u agenciji, to ama bas nista ne znaci za obicnog korisnika, koji ne kupuje auto iz agencije. Znaci, ako izaberes auto iz Nemacke od privatnog lica VELIKA je sansa da sve bude u redu sa autom.
I jos jednom da ponovim, nemoguce je da se isprati celo trziste i da i svakom trenutku kupis ultra najpovoljniji auto bilo koje marke za koju mislis da je TOP bas u tom trenutku, osim ako nisi iz auto branse, onda je cela ova diskusija uzaludna.
[ bakara @ 09.09.2007. 08:12 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Znaci, ako izaberes auto iz Nemacke od privatnog lica VELIKA je sansa da sve bude u redu sa autom.

Samo bih dodao da je u srbiji jako tesko naci auto iz uvoza koje je vozilo privatno lice ma kako vas prodavac ubedjivao u to!
[ DrJekyll @ 09.09.2007. 08:18 ] @
Citat:

vladd

Ne lupetaj, i ne izmisljaj, a narocito ne "montiraj" sliku, koju bi zeleo, a ne mozes da vidis, kako o meni tako i o Focusu...

Ja ne lupetam, ja vozim focusa gotovo svaki dan, jel vozis ti njega svaki dan?

Citat:

vladd

Dovoljno se interesujem i vozim automobile razne da bih se raspravljao sa ociglednim "amaterima".

To sto se ti interesujes i provozas neciji auto na 15 min. ne znaci da imas dovoljno iskustva o njemu.

Citat:

vladd

Ocigledno je da pokretac teme ne treba da kupi Focusa, ako mu se ne ukaze ekstra prilika da nabavi starog 3 godine za 6-7000 i sa ispod 100kkm, ili da mu blizak rodjak radi u Grandu...kome god, motorsu ili prodaksn.

Ok, focus koji ja vozim za njega mozda i nije mnogo reprezentativan jer je kupljen nov i presao 60000, ali sam ipak izneo svoje iskustvo 3 godine koriscenja sto mislim da ipak znaci.

Citat:

vladd

Ni sa cim se posebno ne istice, pritom je ruzan,

Na ovo "pritom je ruzan" slatko sam se nasmejao :)

Citat:

vladd

poneki delovi su u klasi cene mnogo boljih jacih iskupljih modela.

To je slucaj sa svim automobilima, uvek se desi da neki deo iz nepoznatih razloga bude isti ako ne i skuplji od nekog auta vise klase, i to nije nista cudno.

Citat:

vladd

Pri tome, na prste se mogu nabrojati dobri majstori, u BG-u, a u okruzenju je jos slabija situacija,

Meni je sasvim dovoljan jedan dobar majstor, ne treba mi 20, a kakva je situacija u okruzenju, iskreno, bas me zabole...

Citat:

vladd

Zato ga necu voziti, pouzdano nikad, vec je jako zastareo model

Neces da ga vozis a znas da je nepouzdan? :)

Citat:

HoT_Steppa

Automobili iz rent-a car agencija nikada nisu niti ce moci da budu reperi za dobru kupovinu. Zna se kako se iskoriscavaju tamo automobili, pa makar cena osiguranja, koja je btw za 20 % veca od obicnog osiguranja a 10 % veca od taxi vozila govori da se ne radi o obicnoj eksploataciji. Ako si i video neke probleme sa Focusom u agenciji, to ama bas nista ne znaci za obicnog korisnika, koji ne kupuje auto iz agencije.

Upravo tako, ja to pokusavam sve vreme da mu objasnim, al ne ide pa ne ide...
[ ticma @ 09.09.2007. 11:03 ] @
Citat:
bakara: Samo bih dodao da je u srbiji jako tesko naci auto iz uvoza koje je vozilo privatno lice ma kako vas prodavac ubedjivao u to!

Nema sta da te ubedjuje, pogledas u brif i vidis ko je bio zadnji vlasnik.
A vecina privatnika u Nemackoj predaje hendlerima da oni prodaju automobile i uvek ih mozes zamoliti da ti posalje faxom brif da se uveris sta pise u njemu!
[ vladd @ 09.09.2007. 13:10 ] @
Vidim nesto niste bas razumeli. Suvlasnik (kao deonicar, vise saucesnik) sam domace rent agencije. Tako da mogu da razumem "sprdnju" da vozikam autice po 15 min...kada vam sve treba direktno kratko i jasno reci, masovno ne citate pazljivo....

I naravno kola se ne vode na moje ime. I naravno da me brinu troskovi...

Posle par godina lutanja, nabavki, voznje i preprodaje kola, pala je odluka za takvu agenciju. Potrebno je manje truda i manje resursa, a zarada je nesto veca.

Fordovi, osim Mustanga, su mi ionako ruzni. S druge strane, auto koji je toliko "obican", za uvecanu cenu i guranje u visu klasu, morao bi da ima bar taj smek, a on nema ni to. Pa se smejte i kupujte forda, kao "pametni"(ovo ste sami potencirali) i odrasli ljudi, koji se saberu, pa kupe nepovoljno.

I ne preporucujte drugima kola ako ih imate, bez dodatnih podataka, kakva vas je prilika snasla, ne znaci da je vas izbor najbolji i za nekog drugog.

I to je ono na cemu "insistiram", da se kaze detalj plus, koji bi obrazlozio pazar precenjenog auta...prilika, fanatizam (postujem i to, svako ima pravo da bude srcani fan), povoljni kredit...

Svi kupljeni Focusi, u mojoj okolini, "posledica" su jako dobre prilike(karavan, 4 god star za 4200€ bez carine), ili neobicne, uslovljene "kombinacije" sa kreditom(tipa firma placa ucesce, za taj model zbog poznanstva u Grandu, a na vlasniku su samo ratice i kontrausluga..)

Poz
[ DrJekyll @ 09.09.2007. 13:53 ] @
Citat:

vladd

Suvlasnik (kao deonicar, vise saucesnik) sam domace rent agencije.

Suvlasnik firme koja zahteva puno pocetnog kapitala a pritom vozis auto star 20 godina, hmm...

Citat:

vladd

Fordovi, osim Mustanga, su mi ionako ruzni. S druge strane, auto koji je toliko "obican", za uvecanu cenu i guranje u visu klasu, morao bi da ima bar taj smek, a on nema ni to.

To sto je tebi ruzan ne znaci da je automobil los, takodje ne znaci da je i drugima ruzan zato sam se i smejao toj tvojoj konstataciji.

Citat:

vladd

Svi kupljeni Focusi, u mojoj okolini, "posledica" su jako dobre prilike

Sve vreme pricas "ford je preskup, ford je precenjen" a sad su odjedanput povoljni i dobra prilika.[/quote]

PS: Ne shvataj ovo nista licno, ja sam vec rekao svoje iskustvo i to je to.
[ HoT_Steppa @ 09.09.2007. 15:49 ] @
Hajde vladd iznesi koje automobile imas u agenciji iz ove klase i koliko komada (god, stanje, kupljeni polovni ili novi, koliko presli kas su kupljeni koliko sada i sl) i reci sta je na svakom popravljano, pa da te shvatim sta hoces svojim iskustvom da pomognes kupovinu nekom clanu foruma.
Ovako je samo prdenje uz vetar. Niti dise niti mirise.

Znaci daj konkretna tvoja iskustva, nista uvijeno i uopsteno.
[ vladd @ 09.09.2007. 22:15 ] @
Postali ste kao rulja, a i ti steppa, ko bi rekao....
[ HoT_Steppa @ 10.09.2007. 06:52 ] @
Ma pusti rulju, daj iskustva :D
[ DrJekyll @ 10.09.2007. 08:32 ] @
Citat:

vladd

Postali ste kao rulja, a i ti steppa, ko bi rekao....

Eto iskustva iz drage nam agencije :)
[ vladd @ 10.09.2007. 08:56 ] @
Pa uzet je "paket", cetiri Pola, jedan Golf i Pasat 2.0 kojeg vecinski vlasnik vozi. Istegao sam se do maksimuma za ucesce, cuda da ne vozim GSP, a i pozajmljivao sam pare i od slucajnih prolaznika, tako da ...

Sve je frisko , radi agencijica vec par meseci, kao "cerka" ekspozitura jedne vece agencije. Kola mi se gade, kada pomislim da moraju da zarade bar 300€ mesecno, po komadu. A sa njima sam bukvalno provozao jedan krug, ali nemam nikakve zelje i emocije dok se ne otplate. Nema tu jos nikakvih iskustava, samo nervoza.

Pre toga, maticna agencija je skupljala svasta, i polovne i nove, najcesce su se uzimali celi transporti (5-6 kola), iz Italije. Odrade sezonu-dve, pa na pijac, naravno, ako nisu kola rintala napolju, neka rintaju ovde. Meni se ta verzija nije dopadala, jeste jeftinije, ali katastrofa od posla, jurnjave, papira, do prodaje, koja je najteza. Nemam snage da toliko varam kupce.

Tako da puntici, ford i fabija, nisu vise u ergeli, samo novo, sa popustom nabavljeno, a za par godina idu u prodaju kao da su "iz italije", e tada cu da vidim koji ce da "ostane" u kuci i da zameni Lancera, koji je ostao posto mu je cena 2500€, a te pare su bile beznacajne.
Ili cu da uzmem nesto na lizing, ako ne skocim sa brankovog mosta.

Jbga, ubice me bakara za debeli off

Poz.

P.S.
Inace, da niste dziberi,, objasnio bih vam kako da vozite kola skoro bez troskova, polovna(za nova treba ucesce), mada moze nesto da se nasluti iz teksta, kada bi vi pazljivo citali..
[ bakara @ 10.09.2007. 09:50 ] @
Citat:
vladd:

Jbga, ubice me bakara za debeli off

Necu, ne brini, cak necu nista ni brisati, ipak su ljudi zasluzili da im objasnis zasto ne volis toliko omiljenu im marku

LM, ja sam isto vozio svasta pa i dalje nisam zaljubljen ni u jedan auto (a i zasto bih?) i na njih gledam samo kao na neizbezan trosak.
[ dragangra @ 10.09.2007. 10:16 ] @
Niko ovde nije izneo tvrdnje koje bi se mogle protumaciti kao opijenost ili zaljubljenost u doticni model. Ljudi ga voze, iznose svoja iskustva i to je to. A ako je neko i zaljubljen u doticni model zasto bi se to uzimalo kao nesto lose (jbg ipak ga je vozio colin mcrae:)) Salu na stranu, ali ipak mnogo vise cenim konkretne podatke, nego bla bla truc pricice.
pozz
[ DrJekyll @ 10.09.2007. 10:29 ] @
Citat:

vladd

A sa njima sam bukvalno provozao jedan krug, ali nemam nikakve zelje i emocije dok se ne otplate. Nema tu jos nikakvih iskustava, samo nervoza.

Eto, to si mogao lepo odmah da kazes a ne da se natezemo na 5 stranica oko toga :)

Pozdrav!

PS:Taman posla da sam zaljubljen u forda, pa valjda bi pre bio zaljubljen u Audi pobogu :)
[ vladd @ 10.09.2007. 11:55 ] @
Ma ne volim autice za koje fabrika u startu trazi vise nego sto jeste, lutaju sa dizajnom i koncepcijom (veliki gepek nije vise toliki plus, pored sile vanova), ali to sve ipak vesto uklopa, mada me izludjuje marketinska pohvala za razne kutijice, za sitnice, a hiljade evra, gde te sitnice da stavim, kada mi uzmu.

Stvarno cu morati da otvorim temu "koji gradsku auto za 3000€", bar za posetioce ES, pa ko od momaka hoce da se "mlati"...

Poz.

P.S."Eto, to si mogao lepo odmah da kazes a ne da se natezemo na 5 stranica oko toga"
Ne da nisam imao zelju, nego sam ih jedva prebacio do ZS na voz za pecalbu.

Valjda ce se do kraja sezone isplatiti bar 10 meseci lizinga..., ako ne onda ce Lancer da "pogine" za jedan mesec
[ dragangra @ 11.09.2007. 11:25 ] @
dva linka koja bi mogla biti od pomoci pri izboru polovnjaka

http://www.b92.net/automobili/...php?nav_id=170729&start=10

http://www.autoprodavnica.com/testpolovnihvozila/ford/focus.php
[ vladd @ 11.09.2007. 12:58 ] @
Eto prvi link npr.

Ako neko moze da se seti, pre xx postova sam trazio (da ne kazem apelovao) da se "pohvale" definisu, na koiji se model odnose. Koliko i sami vidite, ima jedno petnaestak razlicitih automobila koji se zovu Focus. I hetcbek, i monovolumen, i sedan i karavan, uz paletu 6-7 raznih motora. I mali hecbek, po meni najlepsi() od Focusa(iako lici na Kie) i luksuzi ST170, kome je set guma za promenu preko 1000€, kod nas, gume su mu 225/45-17..vani su 600€

Zato, da ne bude zabune da definisemo koji je jeftin i zasto, i za nabavku i odrzavanje (sporni alternator je oko450€), a koji je "ekstra" i "lezi" na putu..ali nije bas jeftin, i nekako je u "klasi" pasata, sa cenom samo, naravno..

Poz.

P.S. Posebno mi se svidja komentar na B92. Mislim da je ono na sta "upozoravam":

"Odlican auto. Imao sam priliku da ga vozim tri meseca i za pare koje sam ga dobio ($4,700) i sa 48,000 milja me je odlicno posluzio."

Ekstra auto..za te pare

[Ovu poruku je menjao vladd dana 11.09.2007. u 16:13 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vladd dana 11.09.2007. u 16:13 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vladd dana 11.09.2007. u 16:14 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 11.09.2007. 16:05 ] @
Sa ovih linkova:

pre nego što se upustite u agoniju koja se zove izbor polovnjaka, potrebno je da posebnu pažnju obratite na karakteristike automobila koje su vam bitne, pri čemu ću ovde navesti samo one najosnovnije:

1) Potrošnja

2) Ubrzanje

3) Maksimalna brzina

4) Ponuda prostora

5) Udobnost

6) Zapremina prtljažnika

7) Nosivost

8) Izolacija od buke

9) Dužina zaustavnog puta

10) Upravljivost/stabilnost

11) Bezbednost

12) Pouzdanost

13) Oprema

14) Cena održavanja

15) Gubitak vrednosti

a ja bih dodao (po meni) i najbitnije:

0) pozeljnost kod lopova

ako ne znate sta se krade, pitajte sta se dobro preprodaje ;)
[ vladd @ 11.09.2007. 17:47 ] @
Zaboravio si

xx) Nabavna cena

Poz.
[ driveM @ 14.09.2007. 14:21 ] @
Neko je vec ranije spomenuo devizu "mastam o X automobilu a vozim Forda jer me jako dobro sluzi". Ni ja nisam (kao i mnogi ovde) od pocetka bio uopste zagrejan za Forda i kada sam 2002. uzeo Fiestu '96, jer je bila jedan od retkih automobila iz uvoza koji je upadao u moju plateznu moc, nista posebno nisam ocekivao. Vozio sam je 4.5 godine - auto nije posebno lep, nije posebno brz, nije posebno jeftin za odrzavanje - u principu nema nista posebno!? Ali... ali... uopste nije ruzan, nije premali (solidan za tu klasu), nije trom, jako je dobar na putu, i ultra je veran! Znaci, od svega po malo i na kraju se ispostavi da je to auto koji jako dobro sluzi, sto vecini i treba.

Kada sam prodavao Fiestu bio sam ubedjen da cu preci na drugu "marku", gde je favorit broj 1. bila Honda. Medjutim u borbi Civica i Focusa kod mene je pobedio Focus i uopste se ne kajem! Za razliku od Fieste kod koje mi se nista posebno nije svidjalo ovde mi se gotovo sve svidja :-)
A vidim da je i vecina drugih vlasnika Focusa vrlo zadovoljna! Inace, ono sto se zna je da kod kupovine i posedovanja auta u veoma velikom broju slucajeva preovladjuje izgled i sveukupni subjektivni osecaj - ako vam se auto svidi na izgled (enterijer, eksterijer, osecaj i sl.) onda cete se najpre opredeliti za kupovinu. A ako vam se jos bude svidjao i nakon sto ga vozite godinu, dve, onda cete ga jos vise hvaliti makar vas odrzavanje kostalo "djavo i po"!

Mrzi me da citam forum unatraske pa ne znam bas otkud poredjenje sa Pasatom? Drugar ima Pasata, dve godine je mladji, kostao je tacno duplo vise pri kupovini od mog Focusa, i odrzavanje mu je skuplje, mada obojica imamo automobile oko pola godine i zasad ni na jednom nije bilo puno odrzavanja. Ne znam da li sam za slican novac mogao da odrzavam Pasata, ali da ga kupim definitivno ne... a i sta ce mi ;-)
[ dragangra @ 14.09.2007. 15:59 ] @
kada kazes odrzavanje kosta "djavo i po", jel mislis na focusa?
ne bi bilo lose da izneses neke konkretnije podatke
pozz

ps. inace u grand motorsu je neka akcija tj. ford focus 1.6 benzinac sa prilicno bogatom opremom je oko 15.500 eur

[Ovu poruku je menjao dragangra dana 15.09.2007. u 11:07 GMT+1]
[ driveM @ 18.09.2007. 15:51 ] @
Ne, kada sam rekao da odrzavanje kosta "djavo i po" nisam mislio na Focusa vec sam mislio na bilo koji automobil za koji vas odrzavanje moze dosta kostati (recimo, zapadne vam "los primerak"). Ali rekao sam, ako je vama taj automobil subjektivno drag vi cete ga i dalje hvaliti.

A evo i malo "konkretnih podataka" - vrlo svezih, od danas, sa mog Focusa :-). Pre nekog vremena mi je otisao elektromotor centralne brave na vozacevim vratima, a usled toga (nesto je brljavio po prijemu signala) je otisla i centralna jedinica centralne brave pa su sve brave ostale "bez struje". Problem sam resio na sledeci nacin - centralnu jedinicu su mi "sredili" u elektro servisu i to je kostalo 30-tak eura. Zatim sam, kao i svaki Srbin, obrnuo par otpada u Sapcu i nasao polovnu bravu sa elektromotorom za 40 eura, a zamena iste je kostala 10 eura (danas obavljena). Sad sve opet radi kako treba, a prostom racunicom se dobija: 30+40+10 = 80 eura za ceo zahvat, sto je prilicno jefino (bar ja tako smatram).
Kada mi se to dogodilo proverio sam cenu novog elektromotora i saznao da isti kosta 150 eura! Tako da mogu samo da "apstrahujem" koliko bi kostalo da sam stavio nov elektromotor i novu centralnu jedinicu (!!??) - minimum 300 eura! To mi vec deluje da je mnogo.
E sad, gore navedeno se moze protumaciti na razlicite nacine - da li je odrzavanje skupo ili jeftino?

Takodje, smatram da trebas da budes baksuz da ti se dogodi da ode centralna brava i da se to na vecini primeraka ne desava. I pored toga cu tvrditi da je Focus odlican auto, a mislim da sam vec ranije u ovom forumu rekao da kod Forda uglavnom "riknjavaju" te periferne stvari - ja sam i pored toga bez problema njime isao za Crnu Goru, prelazio hiljade km u roku od par meseci dok to nije radilo, a nisam nikada ni morao da sredim problem da nisam hteo.
[ vladd @ 18.09.2007. 16:39 ] @
Jel' se to podrzava "jeftino" odrzavanje sa otpada, ili je "cena u radnji" referenca. Mislim daajte..motorce od 150 € spada u "jeftino" i ekonomicno, a ako se nalaze delovi po ulici(ili ako te "ne uhvate") onda je ekstra...

"kada sam rekao da odrzavanje kosta "djavo i po" nisam mislio na Focusa"

Pocni da mislis..

Poz.
[ ticma @ 19.09.2007. 17:26 ] @
Za sve savremenije automobile originalni rezervni delovi su dosta skupi. Ne mogu se u reference jeftinih delova stavljati povoljni delovi od male privrede. Ima dosta povoljnih delova za, na primer, golfa koje radi mala privreda. To su jeftini delovi ali toliko i vrede.
I jos nesto, strasne su razlike u cenama za isti deo, od istog proizvodjaca, u razlicitim radnjama.
[ driveM @ 20.09.2007. 13:18 ] @
"motorce od 150 € spada u "jeftino" i ekonomicno"
Vidim da ces me naterati da nazovem prodavnice koje drze VW i Opel delove i da pitam koliko kosta originalni elektromor centralne brave za Golfa IV i Astru G, pa da vidim koliko je to jeftina konkurencija u odnosu na ove nase krvozedne Focuse. Garant daju za dzabe :-)

"Pocni da mislis"
Nema potrebe da pocnem da mislim. Znam kako je auto industrija koncipirana i koliki je gosnji "reket" za posedovanje auta srednje klase. Dok god se moj auto ponasa u skladu sa time nemam razloga da "mislim" i da pokusam da kujem teoriju zavere protiv svetske auto industrije ;-)
[ vladd @ 20.09.2007. 14:45 ] @
U pravu si, koncepcija, pogortovo Forda je, osim "Lopez"(koji su prvi uveli i zarazili planetu) efekta, da se kupovinom kola ukljucis u kolo daljnjeg trosenja para na servis i delove(takodje skoro svetska politika).

Ali onda ne stoji prica o "jeftinoci", samo to.

Izgleda da cu biti proglasen za "mrzitelja" neke firme ili brenda, a to nije tacno. Ja samo trazim da se ne gleda meso a jede kupus.
I da se konstatuje da nema govora o nekom "jeftinom" odrzavanju i prosto da to nije nikakva prednost ili plus, kod Fokusa, i njemu slicnih...

Ako neko iz emocionalnih razloga kupuje kola, onda ne treba da "trazi" neka dodatna opravdanja, jednostavno, i sam kupac i svi drugi neka postuju takvu odluku.

Fokus je solidan, da kazem i dobar auto u svojoj klasi, i jedina mana je cena, koja ne odgovara ponudi, kako bazna, tako i odrzavanje.
Ako ga neko kupi, ne znaci da se "presao" ili nesto grdno pogresio, svaka kupovina je individualna stvar, stvar prilike i mogucnosti, zelje i ambicije.

Ali ne treba izmisljati nepostojece "prednosti" i "vrline", ili nekoga ubedjivati da je "jeftino" ono sto realno, i sa ovdasnje i sa svetske tacke gledista nije.

Poz.
[ HoT_Steppa @ 20.09.2007. 21:42 ] @
Meni samo nije jasno odakle tebi da je Focus skup (pricamo polovnom vozilu). Na mobile.de je jeftiniji od Golfa i Astre, a i od Corolle, Civica. Po pouzdanosti je ispred Astre i Golfa a iza Corolle i Civica. To je dovoljan razlog da bude konkurentan. Dosta ljudi se bukvalno boji da kupi japanca ili korejanca, nekako psihicki im je Nemac izbor, ako nije VW i Audi, onda je Opel i Ford. Onaj ko se razume bolje u automobile (mozda cak i u mehaniku) ce izabrati japanca ili korejanca, drugi biraju nemca, ekstravagantni biraju francuza, a oni koji prelaze iz Zastave u strana kola biraju FIAT. Nista novo nisam rekao, ovo vec svi znaju.
[ vladd @ 20.09.2007. 23:33 ] @
Pocetna cena je velika, za tu "klasu" i "raspon" modela, nazvanog isto...0d 14,5 do 19,5k€

Pod 2:

"FORD Focus 1.8TD (2001), klima, 5v, servo, el.podizači, muzika, metalik sivi, ocarinjen, na ime kupca, 7.200."

Ili "FORD Focus ZX5 2.0 (2003), automatik, crven, 5v, 7.300 EUR"

Naspram
"FIAT Stilo 1.9JTD (2004), siv metalik, ful oprema, na ime kupca, 7.800 EUR."
ili
"CITROEN C5 2.0 16V benzin (2001), teget, registrovan, klima, alufelne, 7.900 EUR."

Ili za "ljubitelje piva"

"OPEL Vectra 2.0DTi karavan (2001), digitalna klima, Elegance oprema, alufelne, CD, siva metalik, ocarinjena, na ime kupca, 7.800."

Or
"RENAULT Megane 1.9DTi (2002), 5v, el.podizači, klima, servo, radio kasetofon, beli, uvoz iz Francuske, 6.300 EUR."

Omiljena "dilema"

"ALFA Romeo 156 1.9JTD (2001), srebrna, klima, servo, ABS, 4xairbag, CB, alufelne, el.paket, CD muzika, maglenke, 2xkod ključ, na ime kupca, 7.900."

ITD..

"SEAT Ibiza 1.9 SDi (2002), ABS, airbagovi, CB, el.podizači, metalik teget, fabrička muzika, registrovan do XI 2007, 6.400 EUR."

"TOYOTA Corolla 1.6 VVTi (2000), 3v, sve sem kože, vlasnik, 6.800."...

Pod 3.... mobile.de...ah....kakve su to cene...

Poz.

P.S. Steppa, poceo si da "padas" u mojim ocima, ili je vreme krivo...
[ Iosis @ 24.09.2007. 16:44 ] @
Posto Vladd vidim da kazes da je Fokus skup i da nevolis bas Ford-a, kako ces da komentarises ovo:

1. VW Golf 1.4 75 KS 2002. 10 000 eura

2. VW Golf 1.4 74 KS 1999. 7 000 eura

3. (Ovo je posebna ponuda veoma prihvatljiva cejna) VW Golf 1.6 D 55 KS 1992. 3 000 eura

4. VW Golf 1.9 D 68 KS 1997. 6 000 eura

5. Ford Focus 1.8 115 KS 2000. 6 200 eura

6. Ford Escort 1.8 85 KS 1997. 2 200 eura (Kako ovo da ovaj jeftiniji od Golfa 1.6D 1992. )

7. Ford Escort 1.8 TD 90 KS 1996. 3 500 eura

8. Ford Focus 1.8 115 KS 2002. 7 100 eura (Ali ovaj ima bogatu opremu, bogatiju od svih navedenih)

Pa eto Vladd ti vidi sad, kako to da starudija Golf 2, 3 ili 4 sa motorima gore navedenim moze da ima onakvu cjenu, nije mala razlika izmedu Golfa 1.4 sa 75 KS i Focus 1.8 sa 115 KS (mislim na perfomanse) ali je velika u cjeni ja za onaj Golf ne bi dao vise od 5 000 eura.
Ja licno ne vozim Focusa ali vozim Escorta 1.6 D 1989. i nema nikakvih problema sa njim. Malo sam trazio po netu informacije o Focus-u i nema velikih zamjerkih na njega kao polovan auto, to sto je bilo to se neke sitnice koje ne uticu na sigurnost voznje i ono najvaznije nijedan nije stao na putu. Svi ga ocjenjuju kao pouzdan auto. Sto se tice cjene skuplji u odnosu na druge zbog toga sto ima bolji ovjes i jos neke stinice jer Focus moze da prode bez ESP-a tamo gdje neki od konkurenata moraju da koriste ESP. U svakom Focusu od 2002. imas ABS kao standardnu opremu. Jos jedan podatak koji prikazuje Focus pozitivno je da je u Evropi bio 2 godine najprodavaniji auto i da je prodano vise od 3 000 000 primjeraka sirom svjeta, a bio je i evropski auto godine samo nisam siguran da li ’01, ’02 ili ’03.

Pa moj savjet pokretacu ove teme je da ako ima pare kupi Focus i nece se pokajat, jeste da ne vozim Focus-a, ali vozim 18 god starog Ford-a kojem nista ne fali osim jaceg motora :)

[ vladd @ 24.09.2007. 17:38 ] @
Ne nisi bas shvatio, rec je odnosa Focusa, kao "normalnog" automobila prema "normalnim" automobilima. Golf je "balkansko ludilo", a trziste preko Drine je posebno "sasavo", pogotovo sto imaju TAS kao deo istorije.
Mozes porediti, prosto i cenu G2, starog 18 god, koji se "krece" oko 3000€, a ima samo volan i tockove,.... i "magiju" ovog trzista.

I neuporedivi su modeli stari 20 god, i ovi novi, "konfekcija", gde si "vezan" za servise, OBD, jezivo skupe delove i senzore, gde ne mozes da zamenis lager od 20-40€, nego moras da pazaris ceo "ABS blok"..."resetujes racunar"..., a to je deset puta skuplje...

Poz.

P.S. Kada su "pare" u pitanju, operisan sam od "ljubavi", nema emocija, samo cinjenice. Ako se ukljuce emocije, tesko da cemo da pricamo o Golfu, Focusu...i uopste "porodicnim" automobilima..Onda u diskusiji "nema" "veliki gepek", nego koliko je natpritisak turbo grane...
[ HoT_Steppa @ 24.09.2007. 18:14 ] @
Sve je to lepo vladd, ali ti si prvi kupio ergelu VW, a znas u startu da nudi manje opreme po istoj ceni od konkurencije a i performanse, mozda je tek Passat jeftiniji od novog Mondea, ali veruj mi, kad izadje novi Passat, bice 100 % skuplji od Mondea, makar 500 evra a mozda i vise, sad ne postoji razlog posle izlaska ovog novog Mondea da neko zeli da kupi Passata, em ruzan auto em bezlican, kao i svi modeli pre ovog iskreno. S jedne strane hoce agresivnost koju unose iskljucivo zamenom optike, a na ostalome se drze konzervatizma do granica bola. Ja nikad nisam voleo VW jer ga i dan danas poistovecujem sa Bubom i idejom:

"Da, tachno je da je "Buba" nemachka ikona, i tachno je da je do danashnjeg dana najprodavaniji automobil svih vremena, ali to samo dokazuje tvrdnju da ne mozhesh istovremeno prevariti sve ljude na svetu."

Sve ovo vazi i za bilo koji drugi VW, u globalu.

Navise bih voleo da Zastavu kupi Toyota, pa da svi ovde progledamo sto se tice automobila. Ali puste zelje, pusti snovi.

Sto vise pises negativno o Focusu, sve vise zelim da ga kupim kad mi dodje na red (a to je kad dodjem do para). I za njega ce uskoro turski delovi, pa ce i on biti jeftin za odrzavanje, kao sada bilo koji 10-ogodisnjak popularan ovde.
[ vladd @ 24.09.2007. 20:07 ] @
Pa nemoj sad da potezes "klinacke" argumente. I sam sam, negde, rekao da se vise isplati tri pola nego jedan, ali malo ljudi ima rent agenciju, mnogo vise ih koristi kao porodicno vozilo, ili drugi auto.
I tu nema emocija, ni rasprave o kvalitetu. Kasko i garancija resavaju gomilu problema, a popust, na kolicinu i jos plus, koji ne smem da kazem koliki je, je napravio izbor...
Opet "skakuces" sa argumentima.

Za "po kuci" ga ne bih uzeo, jedan komad, eventualno sa popustom 25%...ali to je nemoguce...

BTW Buba je treca, prvi je Ford T, plehana lizi...
A ja volim bubu, kao igracku, nisam sreo tako neudoban i los auto. Ali za "hobi" je prva liga. Duzi put (recimo do NS) bih smatrao kaznom.

Naravno, kupi sta hoces, to ti zelim, ili kupi sta mozes, ovde samo raspravljamo o cinjenicama, pa kako ispadne. Nemam sta ja da volim ili mrzim Focusa, ali je besmisleno, da ili ja ili bilo ko prisiva argumente, pa jos pausalne.

Zar ti nije malo muka od ljudi koji "hvale" auto koji "lezi" na putu, na primer..A koji to pa "ne lezi", u klasi, kome treba podupravljanje niko da kaze, samo...jedna rec.. "lezi"...
Ili slicni pausalni, nekompletni, pa na kraju i nekorisni "argumenti"..."malo trosi"..."jeftino ovo ili ono...a kad "zagrebes" po detaljima, ispadaju svi slicni ili isti...nekom skup filter, nekom paknovi, nekom kaisevi, na kraju svi placamo oko 150€ mesecno za odrzavanje, u proseku...

Poz.
[ HoT_Steppa @ 24.09.2007. 20:58 ] @
Necu druge recenice da komentarisem osim one:
Citat:
I sam sam, negde, rekao da se vise isplati tri pola nego jedan

Ti hoces da me ubedis da ti je Porsche SCG dao najbolju ponudu od svih nasih uvoznika za 3 vozila u paketu?

[ Iosis @ 24.09.2007. 22:47 ] @
Meni stvarno nije jasno kako su uspjeli da prodaju bubu u tolikom broju kad je to ruzan, odvratan auto ako uopste mogu da ga nazovem autom. A sto se tice toga sto kazes preko Drine tj kod mene u Republici Srpskoj, Srbin ce da kupi Golfa 2 makar se on raspadao, a ne bi uzeo neki drugi auta da mu dadnes dzaba. Ja sam vec manje vise zamrzio Golfa jer koga pitam sta bi kupio odma kaze Golf, pa dokle?! A i nas covjek kaze samo svabo zna da napravi auto, a to sto statistike pokazuju da Japanska auta na listi pouzdanosti iznad svaba to nema veze okaci macku o rep i jbga.
[ Iosis @ 25.09.2007. 08:05 ] @
Ako vas engleski dobro sluzi, evo link pa se tamo na forumu mozete raspitati o svemu sto vas interesuje za Focus ili bilo koji drugi Ford.
http://www.fordeurope.net/

[ popovicvl @ 26.09.2007. 08:23 ] @
Moj kolega,hercegovac,ljudina,zajebant...'oce da kupi auto,ali samo da vidi kakav je.Naravno rec je o Golfu 2 '89,i ne dolazi u obzir nista drugo.
Tj. nista drugo i ne postoji.Kako je dobar golf,vau...samo jos da mu sredim neku sitnicu,nece da upali svaki put,ali to je 20 eura...sutra ujutro je bilo,
da sredim jos jednu sitnicu,po sitnicu,pa je usitnio jako puno...jebem ti Golf.Dao je 400 eura u zamenu za Nissan Primeru dve godine mladju.
Nissan Primera je auto za Golf 2,ako ne i za Golf 3.To je bosanski mentalitet,genetika,sve pocinje od Golfa.
Kad sam kupovao auto,prvo mi je bilo na pamet da Golf necu da vidim u garazi.A posle,da vidim ko sta nudi.Bacim na jednu stranu kvalitet,prostor,sigurnost,
performanse,stanje i sve ono sto cini jedan auto,i na drugi list stavim cenu.Focus je izasao ispred drugih.

Za Vladd:
Nov Focus 1.4 pocinje sa 14250 eura,a Golf 1.4 sa 17000.Sa Focusom dobijes i klimu i CD radio,a u Golfu rupu sa sitnis umasto radija i nesto da ti se klima.
Medjuosovinsko rastojanje Focusa je 264 cm,a Golfu 257 cm.Tu se vidi prostor za noge i napred i nazad.U svim ostalim stvarima su isti.
Golf se krade na svakom cosku,cak do tih mera da ljudima auto otima,ili iznosi iz dvorista dok ljudi spavaju,tj. pred oci vlasnika.Nema sta,dobro ulozenih 3000 eura...
Kako sam glup sto nisam kupio Golfa,da svi puknu od ljubomore...to mi je na prvom mestu kad kupujem auto.
Ja sam inzenjer,i mene iteresuju cifre,tabele,statistike,materijali,gvozdjurija,a ne neciji "moj babo vozi Golfa po sumama i gorama".

Ovu pricu mozete ispricati i za Astru vs. Golf,stim sto je skuplja za 250 eura od Focusa,ali ima 10 konja jaci motor.Bar znas cemu 250 eura.
[ driveM @ 26.09.2007. 14:26 ] @
"moj babo vozi Golfa po sumama i gorama"

:-)) Ova ti je bila dobra! Ubode ga...
[ HoT_Steppa @ 19.10.2007. 21:08 ] @
Novi AutoBild:

VW Golf 1.9TDI vs. Hyundai i30 1.6CRDi vs. Opel astra 1.7 CDTI vs. toyota auris 2.04D vs. Peugeot 308 1.6 HDI vs. Ford Focus 1.6 TDCi

sta mislite ko je pobednik u rangu cena-kvalitet?

:D
[ bakara @ 19.10.2007. 21:28 ] @
Mozda...Hyundai i30 1.6CRDi?

U stvari ne znam auto bild je to
[ dragangra @ 30.10.2007. 10:30 ] @
kao postavljac ove teme mislim da sam u obavezi da dam epilog ove price

neko je od vas pomenuo da prilika a ne želja za određenom markom kupuje auto
ovo je u mom slučaju više nego tačno

iskreno opasno sam se bio "naložio" upravo na focusa, međutim posle višemesečne bezuspešne potrage za modelom koji je mene interesovao, pre par dana pojavi se solidna konbinacija za reno megan te ga ja i kupih i zasad sam prilično zadovoljan.

u svakom slučaju hvala svima za pomoć.

pozz
[ popovicvl @ 30.10.2007. 11:29 ] @
...pristojan auto,pristojna cena...
Neka je sa srecom,da se naputujes sa njim...
[ Iosis @ 03.11.2007. 21:47 ] @
Dobar izobr iako nije Focus. Sretno i zelim ti mnogo kilometara sa njim da predes.

Svaka ti cast sto nisi jedan od onih koji misli samo je Njemac dobar, ima i drugih auta.
Mada se meni izgled Megana nesvida ima ono dupe izbaceno ali svako ima dugaciji ukus.
[ vladd @ 04.11.2007. 00:35 ] @
:) neka je sa srecom. Mada, evo i ja juce videh jednog Focusa, prodje kroz moju ulicu. "Ucestali" nesto, vec dva u tri meseca...

Neka te lepo sluzi auto. Prilika je odradila svoje, sada malo srece da se ne kvari i pesma..

Poz
[ ppejic @ 22.12.2007. 08:33 ] @
Evo, sada se meracim na Ford Focus karavan 2002-2004, Trend operma, sa nekih do 120kkm na satu, 1,8TDDI(66kW) ili mozda 1.8DTCi (75kW). sa klimom servisnom.... u solidnom stanju...

Koliko bi mogao kostati takv "stranac" ovde?

Kolika mi je kataloska vrednost na carini?

Pozdrav svima
[ vladd @ 22.12.2007. 13:25 ] @
Bas se "blanko" meracis..detalji za koje pitas nisu nesto vazni...a i cena moze da skace i do 5000€ preko "inostrane", zavisno kakav krs dovezu..

Poz.
[ ppejic @ 01.01.2008. 14:20 ] @
evo, sada se meracim "realno". Dobio sam ponudu za bilo koji auto sa ovog placa. Cova mi trazi 700E za dovoz.
DEKRA Garancija na kilometrazu , ispravnost, da nije lupan...
http://www.autohusb2b.de/

Ima realnih ponuda tipa 2003/120kkm... za 5600E tamo. Jeste skuplje ali se na auto potpisala DEKRA

Sta mislite o tome?

Pozdravljam vas sve
SRECNA NOVA GODINA

[Ovu poruku je menjao ppejic dana 06.01.2008. u 10:31 GMT+1]
[ pts4free @ 06.01.2008. 09:13 ] @
Nedavno sam kupio Ford Focus 1.8 TDCI 2004 godiste 120000 km. Iako sam veoma zadovoljan sa svim kvalitetima ovog automobila, jedino me brine njegova potrosnja koja iznosi u proseku 8 l na 100 km. Medjutim prilikom voznje na duze relacije autoputem potrosnja je 6,5 l, sada po gradu pri ovim uslovima (zima, poledica) od 8 pa i vise 9 od litara. Znam potrosnju prema fabrickim podacima ali me interesuje da li neko jos ima ovakav slucaj. ako je pak potrosnja manja molim da mi date savet sta je moguce uraditi da se potrosnja smanji. Hvala.
[ vladd @ 06.01.2008. 11:39 ] @
Pa sta si ocekivao, "veliki gepek" a da trosi kao "upaljac". Solidno niska "potrosnja" na "otvorenom" putu pokazuje da je sve u redu sa motorom i pripadajucim elementima. Ovu drugu potrosnju ili nemoj da gledas, ili nemoj da zvrndas po guzvi, ako te srce boli za gorivom.
Za malu potrosnju se uzima mali auto, fiesta ili slicno. Veliki auto trosi vise srazmerno velicini, osim ako nije toyota

Poz.
[ pts4free @ 06.01.2008. 12:30 ] @
ne boli mene srce za gorivom , nego me zbunilo to sto poznajem bar 3 njih koji imaju isti auto a kazu da im trosi po gradu najvise 7 litara . o tome se radi ja ne stedi auto u smislu da vozim sporije neg penzioner nego vozim kako treba da se vozi:)
tako da nisam ocekivao fabricke rezultate nego o dgovor od ostalih vlasnika ali FER odgovor . inace tebi hvala na odgovoru ....pozdrav
[ factor @ 06.01.2008. 13:24 ] @
Evo potrosnja mog Focusa, da napomenem da mnogo vozim u lokalu (malo selo). Nikad nisam merio samo na otvorenom putu, ono 5.9l je bilo 2/3 autoput 1/3 lokal. 7.45l je samo u lokalu, temp. ispod nule, kratke staze, klima (za odmagljivanje stakala). Dakle prosek je 6.54l, 8l zaista zvuci malo mnogo. Moj je 100KS, i ja vozim kako treba da se vozi :)
[ vladd @ 06.01.2008. 13:38 ] @
Pa mozda je bolji odgovor "u lokalu", inace "po gradu" se postavlja pitanje u kom?. BG je tu najgora varijanta, u spicevima ili kada neko strajkuje, potrosnja je retko ispod 16L bilo cega, i vode..bez obzira zima leto, leti je sa jedne strane gore, minimalno manja guzva, ali klima dodaje..
Ja mislim da su u pitanju "lovacke", tj "vozacke" price, masa njih, cim kupi auto, vec ga sprema za prodaju, priprema teren, malo trosi, jeftini delovi...
Kada sam rekao da je filter za ulje za moj auto 800 din, skoro pa tri ponude za kupovinu

Pricaj i ti da trosi 4 litre, pa kada budu vozili i doziveli nesto drugo, eto lose voze
Mozes i majstora da im preporucis, da ih presteluje ili "preprogramira", pa ce jos manje da trose...

Kada je histerija, red je da se ukljuci i zezanje

Poz
[ popovicvl @ 06.01.2008. 14:19 ] @
ne znam o cemu se radi,ali juce sam promenio ulje u DTF servisu,to je ovlasceni servis i auto salon za Fordova vozila u Sr Mitrovici,i filter me je kostao 570 dinara.Mnogo,malo...
[ vladd @ 06.01.2008. 15:04 ] @
Sta ti bi, hvalis se ili sta? Mislim nije prica o filteru...

Poz
[ ppejic @ 06.01.2008. 18:33 ] @
A hoce li me neko udostojiti odgovorom na moje pitanje?
[ HoT_Steppa @ 06.01.2008. 21:25 ] @
Koliko ja znam, ni u Nemackoj nije kaznjivo stelovanje kilometraze, tako da ako mozes da budes 100 % siguran da je tacno ono sto pise u podacima, tj. kad bi imao nekoga da ti to proveri i uporedi, to bi bila mnogo bolja kupovina nego na bilo kom nasem auto placu. Na nasim placevima ima VRLO malo automobila koji su stvarno dobri, ili im je velika vracena kilometraza ili su cukani pa sredjivani ili oboje, ili lazirano godiste.
[ vladd @ 06.01.2008. 21:28 ] @
Pa nismo mi bas neki, da olako sprzimo tudje pare.

BTW, link "ne radi", odnosno stize na pocetnu stranu, a dalje je smor, ko zna sta si ti video. I razumemo i ne razumemo sta zelis...

Poz.
[ ppejic @ 06.01.2008. 21:35 ] @
Ma ljudi, nece te mi vi spržiti pare, već ja sam, nedaj Bože :)

elem, evo direktnog linka, padok ga neki moderator ne saseče pogledajte. Inače ovo j ejedan od najvećih i najpouzdanijih autoplaceva u Nemačkoj.

http://www.autohusb2b.de/cms/c...=0&last=0&bk=form&

inače, dvoumim se da li da mi neko "nepouzdan" doveze auto sa ovog "pouzdanog" placa, ili da mi neko "pouzdan" nabavi neko "pouzdano auto. Cela mi je peripetija jer trebam "autostranca" pa sam da ga carinim (invalid i tako to..)

Pozdrav
[ vladd @ 07.01.2008. 11:45 ] @
Pa ti znas ko je pouzdan.

Moras dobro da se dogovoris, sa donosiocem kola, mozda i ugovor o poslu da naprais, nisu male pare u igri, ja ne bih davao pare da nosi sa sobom, i u svakom slucaju, velika komunikacija sa placem, fotografije, spiskovi opreme, i pribora, neprekidna kontrola telefonom za vreme transporta..
I da das nesto vise para donosiocu, samo da ti stigne vozilo sa slike, neocerupano.

Poz.
[ ppejic @ 07.01.2008. 13:29 ] @
Problematika dovoza je posebna prica, mene je intersovalo da li je cena realna za to sto se nudi?
Ali nema veze...sve je ovo i onako lutrija.. pozdrav