[ truhiljo @ 28.08.2007. 11:03 ] @
Ljudi jel bio neko skoro u vojsci? Trebam li osim pribora za brijanje i pranje zuba sa sobom poneti i jos neke stvari tipa peskiriri, papuce, donji ves, samponi itd. ili se to tamo dobija?
[ ventura @ 28.08.2007. 11:08 ] @
Svejedno dal se dobija ili ne ja bi uvek poneo svoj peškir i donji veš... A sve sa te liste naravno da bi poneo...
[ Tyler Durden @ 28.08.2007. 11:35 ] @
Obavezno ostavi pamet kući. Biće ti lakše.
[ Java Beograd @ 28.08.2007. 11:45 ] @
Što se pameti tiče - nema frke - tu je stražar na kapiji. O stoji tu da LOGIKA ne uđe.

@Truhilijo
Da poneko od nas je bio u vojsci. U principu, mislim da se nije bog zna šta promenilo od mojih dana. Ponesi što manje, zato što je krađa od regruta redovna pojava u vojsci. Dakle, svoje najosnovnije: četkica, pasta, pribor za brijanje. Pare dobro čuvaj uza se. Kad prođe neko vreme, tvoji će ti već poslati šta budeš tražio, ili ćeš sam otići kući po potrepštine.

Dakle, za sam početak - što manje !
[ truhiljo @ 28.08.2007. 12:13 ] @
Java, a koje to potrepstine, reci da ih odmah ponesem. A sto se tice kradje nosim katanac koji su mi u vojnom odseku obavezno preporucili da ponesem.
[ broker @ 28.08.2007. 12:20 ] @
Obavezno kuci ostavi kosu :)

Ne salim se, pre nego sto krenes osisaj se na kratko, sto krace to bolje, jer prvo sto ce tamo da vam urade to je da vas osisaju, a bolje ti je da to sam uradis kako valja nego da te ojarca neki priuceni brica :)

Ponesi:

- cetkicu za zube
- pribor za brijanje
- sapun i sampon
- cesalj
- cetku i pastu za cipele, crnu
- katanac
- mp3 plejer za radiom
- visenamenski nozic
- mali srafciger, najbolje onaj sa vise umetaka
- olovku i kakvo blokce
- ogledalce da stane u dzep kosulje
- iglu i konac sivomaslinaste boje
- maramice
- osnovne lekove tipa aspirin, baktrim, trimosul, dovicin ili sta vec trosis
- hidrociklin ili slicnu mast
- flastere, male i velike
- sliku devojke :)

[Ovu poruku je menjao broker dana 28.08.2007. u 16:10 GMT+1]
[ jablan @ 28.08.2007. 12:46 ] @
Ponesi ako hoćeš i nekoliko pari gaća i čarapa, samo imaj u vidu da nećeš imati gde da ih pereš kako treba (a ako si u nekoj zajebanoj jedinici možda vam ne budu ni dozvoljene). Meni su inače one vojne gaće bile skroz ok i, za razliku od slipa i farmerki koje obično nosim u civilstvu, u kombinaciji sa širokim vojnim pantalonama bile ekstra udobne. Samo je mali problem da ti baš nabodu veličinu, moraš da imaš sreće ili da budeš dobar sa likovima koji to donose sa pranja i dele. :)

Peškire ćete dobiti, ne treba da nosiš. Papuče isto (mada može da bude problem za broj, ali svejedno nećeš ih nositi baš puno u toku dana :) pa dođe svejedno)...

Inače, što se čistoće tiče, nemaš šta da brineš, sve što dobiješ biće pošteno prokuvano. Tamo bar ne brinu "da boje ostanu postojane" itd... ;)

Srećno i ne brini ništa!
[ ventura @ 28.08.2007. 12:48 ] @
Pa može da ih pere kući ako ne bude predaleko od iste...
[ zaraza @ 28.08.2007. 12:55 ] @
neko je spomenuo nozic i srafciger...
ja predlazem nesto slicno, ali malcice bolje, a to su ona kljesta koja se sklapaju, a u sebi i maju i noz i srafciger i 2-3 korisna alata...upravo sam to ortaku kupio kada je odlazio u vojsku i ispostavilo se kao pun pogodak (narocito kljesta)....
[ jablan @ 28.08.2007. 12:58 ] @
Može, ako mu budu dali da ide kući. Kad sam ja bio, prvih mesec dana (do zakletve) se nije išlo. Posle, kako gde i kako ko i kako kad...

Generalno, što više uspeš da se osloniš na vojsku (na primer to sa ćegama, zatim po pitanju klope), i što si manje zavisan od spoljnog sveta, to će ti lakše biti...
[ NeoBG @ 28.08.2007. 13:12 ] @
Citat:
(a ako si u nekoj zajebanoj jedinici možda vam ne budu ni dozvoljene)

Nama su prvo rekli da nikako nesmemo da nosimo civilni veš:) Malo ko se toga pridržavao. Meni je bilo odvratno da nosim one gaće. Ko parket da su prali sa njima. A da se krade...krade se. Najčešće mobilni telefoni. Ako imaš postpaid nikom ne pričaj a moj savet ti je da uzmeš jednu pripad karticu.
[ ventura @ 28.08.2007. 13:15 ] @
Ako ga ne puste kući, onda okrene drugu stranu na gaćama i vozi ;)

[ Marcony @ 28.08.2007. 14:13 ] @
MP3 player??????

Nama u PG (Inzinjerija) nisu dozvoljavali ni katanac!!! Svima su nam uzeli katance, jer su kasete morale da stoje otvorene zbog kontrole.
Kakve gace, carape, sve vojno.

Sve sto je Broker naveo sem MP3 player-a i slike devojke :)
[ Fedya @ 28.08.2007. 14:24 ] @
To vrlo zavisi od kasarne. Ako mozes da stupis u kontakt sa nekim ko je vec tamo, uradi to, i pitaj sta sme sta ne.

U kasarni i kojoj sam ja bio (pre 2 godine) nije bilo dozvoljeno nista od licnih stvari osim osnovnog (cetkica, brijac, pena za brijanje, krema za cizme, cesalj... mislim da je to sve). Sve ostalo je bilo oduzvimano (ovo ukljucuje i mobilne telefone, civilni donji ves, o mp3 playerima da ne govorimo....). Lekovi ni slicujno, smes da imas kod sebe samo ono sto ti (vojni) lekar prepise.

Sa druge strane, u kasarni preko puta je skoro sve bilo dozvoljeno... jbg... kako ubodes.
[ bakara @ 28.08.2007. 14:43 ] @
Citat:
broker: Obavezno kuci ostavi kosu

Ne salim se, pre nego sto krenes osisaj se na kratko, sto krace to bolje, jer prvo sto ce tamo da vam urade to je da vas osisaju, a bolje ti je da to sam uradis kako valja nego da te ojarca neki priuceni brica

Ponesi:

- cetkicu za zube
- pribor za brijanje
- sapun i sampon
- cetku i pastu za cipele, crnu
- katanac
- mp3 plejer za radiom
- visenamenski nozic
- mali srafciger, najbolje onaj sa vise umetaka
- olovku i kakvo blokce
- ogledalce da stane u dzep kosulje
- iglu i konac sivomaslinaste boje
- maramice
- osnovne lekove tipa aspirin, baktrim, trimosul, dovicin ili sta vec trosis
- hidrociklin ili slicnu mast
- flastere, male i velike
- sliku devojke

Nemoj kupovati penu za brijanje, bolje uzmi pastu jer ce ti penu verovatno ukrasti...brijace uzmi bic najobicnije ni slucajno nemoj one gilette masinice.
Mp3 plejer u moje vreme nije postojao, ali sumnjam da bi dozvolili kad nisu dozvoljavali da nosimo tetris u dzepu...
Sta cemu srafciger?
Maramice obavezno i toalet papir!
Hidrociklin ili neku mast zbog ojeda ili neke infekcije obavezno!
Devojku zaboravi, nacices drugu kad izadjes...
[ Shadowed @ 28.08.2007. 15:02 ] @
Ovo sto je naveo broker je sve sto ti treba. Mp3 player lako mooze da ti bude i ukraden tako da je najbolje da razmislis da li ces ga poneti, bolje nemoj odmah nego ga ponesi kada budes isao kuci prvi put nakon sto si video kakva je situacija u toj konkretnoj kasarni.
Lekove mozes poneti ali je prilicna sansa da ti ih oduzmu cim stignes.
Katanac sluzi tome da neko ne moze iz kasete da ti ukrade dok protrcava pored nje, inace moze da se ukrade i ako je zakljucano, bilo tako sto se iskrive vrata, uzme nesto pa vrate nazad, bilo tako sto se razvali kaseta. Ionako su sve one manje ili vise razvaljene/iskrivljene/pocepanog lima... Ako ti neko nesto ukrade, najbolje odmah otpisi, sansa da bude nadjeno i vraceno je izuzetno mala, zato ne nosi nista stvarno bitno.
Mobilni telefon, ako ne znas kakva je kasarna u koju ides, najbolje nemoj odmah poneti. Negde su dozvoljeni, negde ne, negde samo u odredjeno doba dana.
[ dr.pametnjakovic @ 28.08.2007. 15:41 ] @
samo bih dodao prethodnoj listi da ti treba i mala cetka za nanosenje imalina na cizme/cipele, za razliku od velike cetke koja ti treba za postizanje odgovarajuceg sjaja:) .
pre dve godine kad sam ja bio svi su se brijali penama, a skoro nikog nisam video da ima pastu...
tranziztor ili mp3 plejer bih ti svakako savetovao da nosis... makar i one kuneske koji traju samo par meseci a ima ih vec za oko 100 dinara ... smorices se ako nemas ni muziku, makar zbog toga sto za prve tri nedenje neces videti nista sto nije zelene boje...

stafciger? stvarno ne znam sto bi mu on trebao? ali iskustva su razlicita...
mob ponesi ali oprezno sa njim, sto zbog kradje sto zbog zezanja od strane oficira (vise podovicira) u prvo vreme...

mozes poneti i par upaljaca sa onim lampicama ... koristice ti svakako kad moras naci nesto u mraku (mislim na lampicu, pazi da ne zapalis kasarnu :) a prakticnije je od baterijske lampe ...

eto toliko od mene ...
koju kasarnu si "izvukao" na nagradnoj igri?
[ draganbg82 @ 28.08.2007. 16:45 ] @
Broker

+ obavezno ,ali zaista obavezno VLAZNE MARAMICE, puder ne moras ali je preporucljiv. Ipak je toplo vreme, a tusiranja nema bas uvek. I dan danas se secam koliko su me spasavale vlazne maramice. Ponesi i neki lanac uz katanac jer nema svaka kaseta onaj metal gde provuces katanac.
[ stil @ 28.08.2007. 17:17 ] @
Novcanik sto moze da se okaci oko vrata.
[ Pneos @ 28.08.2007. 17:52 ] @
CARAPE !

Ponesi mnogo debele carape bez obzira kakvo je vreme dok ti se noge ne naviknu na cizmu. U vojsci ces da marsiras sa 15 kg tereta !
[ misaj @ 28.08.2007. 20:11 ] @
Postoji velika verovatnoca da ce ti BILO STA od lekova oduzeti...Ne ulaze u to sta je i za sta je...Svakako sta poneses poneo si sta ne poneses snaci ces se i bez toga! Katanac za kasetu i nije neka prepreka znaci....LANAC i KATANAC....Doduse kod mene to nije bilo dozvoljeno...Ali nismo postovali :)
[ Dalibor81 @ 28.08.2007. 20:31 ] @
Citat:
Ne salim se, pre nego sto krenes osisaj se na kratko, sto krace to bolje, jer prvo sto ce tamo da vam urade to je da vas osisaju, a bolje ti je da to sam uradis kako valja nego da te ojarca neki priuceni brica :)

Ponesi:

- cetkicu za zube
- pribor za brijanje
- sapun i sampon
- cesalj

Sta ce mu cesalj, ako razvali frizuru?
[ jablan @ 28.08.2007. 20:48 ] @
Zato što je neophodan deo tzv. "petog elementa" ("pribora za sitne opravke"). Ogledalce, konac, igla, maramica, češalj.
[ neo01 @ 28.08.2007. 23:59 ] @
Kod mene je i u kasarni na obuci i u prekomandi sve bilo dozvoljeno (izuzev mobilnih telefona u kasarni na obuci). Znaci, nema sta ljudi nisu imali kod sebe i nista se nije tako lako kralo, jer si sve mogao da zakljucas.
[ kukiii @ 29.08.2007. 00:34 ] @
Jeftin mobilni telefon, pola kilograma Pavloviceve masti nesto cime ces obillno da zaprasujes cizme (nemoj da si gadljiv prihvati sa zahvalnoscu vec razgazene). Vojne carape su odlicne , ali ce dzombe da ti to pokupe odmah. Pa zato nekoliko pari kvalitetnoh carapa. Pertlu (na koju ces da kacis tebi najvrednije stvari) i ostale potrepstine ces kupiti u kantini. Muziku obavezno, recimo "Things gonna change". I pozitivne vibracije :) I nemoj dugo tamo da se zadrzavas.
[ dulsrules @ 29.08.2007. 01:45 ] @
Ako ides u neku od kasarni u vojvodini znaj da ces imati najbolju ishranu. Znam drugara koji je dok sam ja bio u vojsci(2006 god.) dosao iz Nisa i rekao da je hrana u Sremskoj Mitrovici(gde sam ja sluzio) duplo bolja. Tako da i hrana zavisi od kasarne do kasarne.

Najvazniji savet: ni sa kim se ne zameraj ni po koju cenu, pogotovo ne sa starijom vojskom. Video sam kako su se momci koji nisu poslusali ovaj savet proveli. Nije bilo prijatno.

Stoga, samo opustene i kako je neko ranije rekao, mozak ostavi kuci, nece ti trebati u vojsci.

Ps. Gledaj da sto cesce palis kod lekara, ako nabijes kvotu, gledace te oficiri kao nesposobnog za bilo kakve ozbiljnije radove. Drugim recima, ti kuliras dok drugi koji se loze na vojsku i koji su jos pod uticajem matoraca iz familije (moj sin vojnicina najjaci u selu) crkavaju od poslova kojih u vojsci uvek ima u izobilju.
[ truhiljo @ 29.08.2007. 09:43 ] @
Citat:
dr.pametnjakovic: samo bih dodao prethodnoj listi da ti treba i mala cetka za nanosenje imalina na cizme/cipele, za razliku od velike cetke koja ti treba za postizanje odgovarajuceg sjaja:) .
pre dve godine kad sam ja bio svi su se brijali penama, a skoro nikog nisam video da ima pastu...
tranziztor ili mp3 plejer bih ti svakako savetovao da nosis... makar i one kuneske koji traju samo par meseci a ima ih vec za oko 100 dinara ... smorices se ako nemas ni muziku, makar zbog toga sto za prve tri nedenje neces videti nista sto nije zelene boje...

stafciger? stvarno ne znam sto bi mu on trebao? ali iskustva su razlicita...
mob ponesi ali oprezno sa njim, sto zbog kradje sto zbog zezanja od strane oficira (vise podovicira) u prvo vreme...

mozes poneti i par upaljaca sa onim lampicama ... koristice ti svakako kad moras naci nesto u mraku (mislim na lampicu, pazi da ne zapalis kasarnu :) a prakticnije je od baterijske lampe ...

eto toliko od mene ...
koju kasarnu si "izvukao" na nagradnoj igri?

Izvukao sam Jakovo. jel neko bio tamo?
[ blaza @ 29.08.2007. 10:40 ] @
Citat:
jablan: Zato što je neophodan deo tzv. "petog elementa" ("pribora za sitne opravke"). Ogledalce, konac, igla, maramica, češalj.

Mi smo koristili izraz ČIKOM: Češalj Igla Konac Ogledalce Maramica.
[ HoT_Steppa @ 29.08.2007. 11:10 ] @
Jakovo, PVO, ladovina, dobra kasarna

Nemam sta da dodam na komentare sem da ne nosis svoje gace i carape jer ti ih verovatno nece dozvoliti da nosis, kad budes imao kontrolu (valjda ponedeljkom) skidas se go u gace znaci vidi se sta nosis, mozes da fingiras ostalih dana, ali nije vredno cimanja, donji ves je cist, a uvek mozes da ga peres kad odes na vikend kuci, tako sam ja radio. Ja sam cak na zakletvi vratio i civilnu odecu i nosio uvek pri izlasku samo vojnu, da ne razmisljam sta ce da mi dignu.
[ ajdeBre @ 29.08.2007. 12:07 ] @
Obavezno ponesi osmeh & zaye8antziju. Po potrebi budi pametan, a po potrebi glup. I nikada, ali nikada se ni za šta ne javljaj dobrovoljno, koliko god nešto dobro zvučalo. Jednom dobrovoljac - uvek dobrovoljac.

Dok sam bio u Somboru, jednog dana nam dođe staža i traži dvojicu koji znaju engleski, dvojicu koji znaju nemački i dvojicu koji znaju francuski. Zima, -15C, aha, mora da je nešto u kancelariji, znači u toplom. Sa svih strana "ja, ja!". Staža je izabrao šestoricu, postrojio ih i rekao: "Hajde sad, idemo, treba da se utovari đubre u kamion"...
[ srdjan_m @ 29.08.2007. 12:35 ] @
Sve ti zavisi od kasarne. Negde je sve po pravilima dok je negde sve dozvoljeno. To ćeš saznati već za par dana. Uglavnom ti nije dozvoljena upotreba mobilnog do 5-6 sati popodne, negde te maltretiraju sa slaganjem odeće, a negde ljudi u kasetama drže kompjutere-:). Ja sam prvo bio u Somboru pa u BG i bilo je tako.
Nekome su na ulazu oduzimali lekove, nekome nisu. Svima je oduzeta sva hrana koju su poneli !
Sve što su te ljudi do sada posavetovali, tako je-:)
Najvažnije je, kao što neko reče, da ostaviš kući pamet. Veće gluposti u životu nećeš čuti i raditi nego u vojsci. Na početku ćeš imati osećaj kao da su svi debili s obzirom na zahteve koji ti se postavljaju ali samo opušteno-:) Šta god se kaže (ma kako bilo glupo i besmisleno...presađivanje uvelog cveća, seckanje trave u saksiji makazicama za nokte, premazivanje rakete uljem da se sija gad dodju glavonje, prebacivanje cigala i granja sa jedne gomile na drugu, pa odatle na treću, košenje fudbalskog terena bez kosilice...) uradi i ne buni se. Šta god da te pitaju da znaš da radiš (naročito sa kompjuterima)...NEMOJ REĆI DA ZNAŠ !!! Znam ljude koji su se i posle vojnog roka ponekad vraćali da dovršavaju neke prezentacije ! -:) Smešno ali istinito, bio sam prisutan. Budi dobar i ne zameraj se nikome.

U svakom slučaju, prva 2 meseca dok traje obuka uglavnom je malo strožiji sistem dok je u prekomandi mnogo toga dozvoljeno.
[ dr.pametnjakovic @ 29.08.2007. 14:02 ] @
bas tako ... pamet ostavi kuci ...
ja nisam verovao kad me je komandir straze terao da cistim kabal od ta peci da mora "da se sija" ... ali iskuliras to pa te posle ne tera vise ... a ako ti se neko nakaci, odluci do kad ces biti dobar ... pa onda pokazi zube (ali ne oficirima, samo eventualno podoficirima) ... i sve na fin nacin ...
ali sta god da te teraju, uradi (pa makar i delimicno) jer jedino tako ce ti ostati vremena za odmor ... ako se svadjas, stalno ce ti nalaziti nove poslove i vracati te da ponovo nesto uradis ...
[ vladd @ 29.08.2007. 14:15 ] @
Jakovo je odlicna kasarna, za mladu vojsku. A i "grad" je na "pljucometar"..

Moja iskustva su nesto drugacija, po meni je lakse nesto raditi, brze prodje vreme, pa ma koliko je glupavo, sam boravak "u zici" je dovoljno glupav. Cak sam "voleo" i fizicki posao, dodje kao zamena za teretanu. A nakon takvog posla, svi te ostave na miru..., ako hvatas krivine, spremaju ti "specijalitete"...
Naravno, jednom dobrovoljac, uvek budala..., uglavnom ne isticati se, ni po pameti a jos manje po ludosti..

"Uredan" zivot, klopa u isto vreme, spavanje na vreme, i dosadjivanje, mogu da se odraze na liniju, pa nisu retki oni koji donesu 10kg sala kuci

Poz.
[ Bojan Basic @ 29.08.2007. 14:59 ] @
Citat:
srdjan_m:
Znam ljude koji su se i posle vojnog roka ponekad vraćali da dovršavaju neke prezentacije !

Ovaj... Je li ti neko od njih objasnio i zašto se vraćao?
[ OsoleMio @ 29.08.2007. 15:41 ] @
Do zakletve bolje da imaš samo četke, jednu za zube a drugu za cipele-čizme,
a možeš i samo jednu :).
Kada prođe zakletva videćeš na čemu si pa tako i postupaj!
[ PonyExpress @ 29.08.2007. 20:35 ] @
Jednom je pomenuto na prethodnoj strani ali da ponovim zbog velikih problema koje moze da spreci: debele, babske vunene carape!

Zvuci glupo usred leta ali probaj da marsiras par kilometara pod opremom u:
a) taman cizmama - dobices takve zuljeve da ce ti noge biti krvave
b) cizmama broj vecim (PREPORUKA!!!) - opet zuljevi, ali manje strasna varijanta, svejedno boli do bola ;-)

Hrana je sada verovatno bolja nego 2002 ali opet svaka kasarna je prica za sebe...

Ako si nedada voleo zdenku sir, velika je verovatnoca da ces bas kao i ja da zaobilazis te rafove do kraja zivota...

Odlican primer za dobrovoljce, ja sam par meseci prevodio neke razgovore i dobio sam pola sata nagradnog za trud...
[ abyss @ 31.08.2007. 07:47 ] @
Što veće i već nošene čizme, to me je spasilo! Pričao sam i svojoj klasi ali mi nisu verovali, posle su patili...
[ broker @ 31.08.2007. 09:26 ] @
U stvari postojijednostavan trik i za nove cizme: obujes ih, zagazis u njima u neku vodu dovolno duboku da se cele potope i dobro ih namocis i onda ih ne skidas dok se ne osuse.

Ako ne upali iz prvog, iz dva-tri puta ce se cizme tako dobro prilagoditi nozi kao da su salivene.
[ stil @ 31.08.2007. 09:37 ] @
Ovo su moja iskustva. Dakle, za zimu obavezno jedan broj veci nego sto bi nosio u civilstvu. Carape, tanke, koje ces dobiti su dobre, i neunistive :). Debele carape koje ces dobiti su neka sintetika koja se zarozaju i prave zuljeve , umesto njih nabavi vunene pletene carape od ciste vune. Posto nijedne cizme koje ces dobiti kao obican vojnik nemaju nikakve uloske najbolje je poneti neki anatomski sa sobom pa i njega uzeti u obzir kad budes birao broj. Za toplo vreme ipak mora manji broj nego zimi jer ces sa debelim carapama crci od vrucine. Ja sam to primenjivao i nisam imao problema sa obucom.
[ srdjan_m @ 31.08.2007. 12:04 ] @
Citat:
Bojan Basic: Ovaj... Je li ti neko od njih objasnio i zašto se vraćao?

Ma u toj kasarni su svi preko debele veze i sasvim je drukčiji odnos između vojnika i starešina (starešina je 2-3x više od vojnika) što naravno ne važi kad postoje neke obaveze-:)
[ PonyExpress @ 01.09.2007. 19:55 ] @
Citat:
broker: U stvari postojijednostavan trik i za nove cizme: obujes ih, zagazis u njima u neku vodu dovolno duboku da se cele potope i dobro ih namocis i onda ih ne skidas dok se ne osuse.

Ako ne upali iz prvog, iz dva-tri puta ce se cizme tako dobro prilagoditi nozi kao da su salivene.

...tako ces imati cizme kao salivene i jednu malu, slatku upalu pluca ;-)

Samo vunene carape koje babe sa ljubavlju pletu spasavaju noge...
[ boban03 @ 05.09.2007. 12:58 ] @
Samo mozak nikako.
[ Black_eyed @ 05.09.2007. 13:48 ] @
Dobio si dosta dobrih odgovora a sad sve zavisi sta te zapadne...

Elem, samo da dodam, treba da shvatis da vreme u vojsci ne znaci nista a da vojska u principu ne sme da izgleda besposleno zato se ne trudi da brzo zavrsavas te zadatke sa ciscenjem i spremanjem i sl. Ako mislis da vazi logika "Ja sam uradio moj posao i sada cu da kuliram dok svi ostali ne zavrse..." vrlo brzo ces se uveriti u suprotno. Shvatices vrlo brzo...

Kada se setim omiljene nam aktivnosti pod imenom "ciscenje puske"... Napolju kisa, hladno a oficirima se ne ide na kisu (nama jos manje). Posedamo u ucionicu i rasklapaj puske i trljaj. E, sad, poenta uopste nije u ciscenju puske (sto se moze uraditi za par minuta ako treba) vec da nesto radis 2-3 sata. Posto smo to vrlo brzo ukapirali, nas 4 (doktor, masinac i nas dvojica sa elektro) sednemo zajedno i onda polako trljas jedan deo po 15 minuta, pricamo, zezam se i jbg. prodje vreme. Obavezno se nadje neki klinac koji nema strpljenja i koji sklopi pusku za 10 min. sa pricom da je on to ocistio. Onda se takvom nakaci oficir koji mu vrlo brzo dokaze da zivi u cistoj iluziji da mu je puska cista i pocne da ga zeza dok drugi polao kuliraju. Ako udje neki visi oficir vide ce vojnike kako ciste svoje oruzje (znaci ne vataju zjale) i on zadovoljan ode, zadovoljen ce biti i ovaj sto vam je dao da cistite jer ga ovaj nije ribao tako da su svi srecni i zadovoljni...

A, da, doziveces i prakticno relativnost vremena :) Videces koliko ce ti trajati prvi dan, ja sam mislio da se nikada nece zavrsiti...