|
[ 01011011 @ 27.08.2003. 05:33 ] @
| Mnogi me dave i pitaju pitanja koja ja nemam veze sa vezom. U pitanju je prelazak u USA, trazenje posla u USA, ovo ono, sto stvarno da vam kazem nemam blage. Dosao sam ovdje posto sam izbjeglica iz Sarajeva, i tako da sam dosao na iseljenicku vizu posto je moja kuca na muslimanskoj strani. E sad, nasao sam nesto sto bi moglo neke od vas da interesuje, i ako naletim na nesto jos ima da vam javim sto pre, ukoliko ste zainteresovani da studirate ovdje itd itd...
Tako ne morate da mi saljete e-mails, jer svako malo dobijem e mail od nekoga od vas koji me pita kako da zapici preko grane.
evo jedan od linkova, ukoliko naletim na nesto bolje postavicu...
pozdav
http://www1.serbiancafe.com/diskusije/mesg/54/001479883.shtml?13
[Ovu poruku je menjao secret dana 03.12.2004. u 15:54 GMT+1] |
[ manca @ 27.08.2003. 22:01 ] @
jedno pitanje:
Kako se živi u americi......može li dobro da se zaradi???
[ IHThUS @ 27.08.2003. 22:25 ] @
Ma idi bre manca de si ti još čuo da ima kinte u USA, pa oni tamo jedva skupe kintu za hamburger i malu colu.
[ Djomloun @ 27.08.2003. 23:58 ] @
„ ... i zaposlio na divlje kod kineza na seckanju kupusa koliko bi dnevno dolarcica mogao mlatiti bil od toga mogao stan, hranu i komunalije platiti, pa bi Rambo jesi normalan za najgluplji posao mozes uzet dnevno 40$ a za stan,hranu i komunalije ne treba ti ni dinar vise ali za mercedes, bmw, kabriolet, tv mora mnogo dupe da se dere... “ - Rambo Amadeus
[ manca @ 28.08.2003. 12:33 ] @
Citat: IHThUS:
Ma idi bre manca de si ti još čuo da ima kinte u USA, pa oni tamo jedva skupe kintu za hamburger i malu colu. :)
pa i ja sam tako mislio :)
ne, sala na stranu......
binarni, kolika kinta moze za pocetak da se zaradi, najgluplji posao na pr.
[ TiXo @ 28.08.2003. 13:37 ] @
Citat: Djomloun:
„ ... i zaposlio na divlje kod kineza na seckanju kupusa koliko bi dnevno dolarcica mogao mlatiti bil od toga mogao stan, hranu i komunalije platiti, pa bi Rambo jesi normalan za najgluplji posao mozes uzet dnevno 40$ a za stan,hranu i komunalije ne treba ti ni dinar vise ali za mercedes, bmw, kabriolet, tv mora mnogo dupe da se dere... “ - Rambo Amadeus
zasto li je i meni ovo proslo kroz glavu :)
[ Ovu poruku je menjao TiXo dana 29.08.2003. u 11:13 GMT]
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2003. 13:46 ] @
Citat:
binarni, kolika kinta moze za pocetak da se zaradi, najgluplji posao na pr.
Koliko se secam, u USA je minimum $6 na sat pa ti racunaj - ispod toga ne moze :)
[ Miroslav Strugarevic @ 28.08.2003. 14:11 ] @
Radiš 10 sati, 60 $. 120 DM nekad bilo :)
Ali ako radiš neki bolje plaćen posao, na pr. 15 $.. uf .. pa ti možeš da se obogatiš :)
Sve u svemu bolje je nego kod nas.. To je moje mišljenje iako nikad nisam bio u USA..
[ Ni ten ichi ryu @ 28.08.2003. 16:51 ] @
Federalni minimalac je, cini mi se, nesto manje ispod $6.
Drzavni minimalac u Kaliforniji je $7.5.
Starbucks zaposljava 24/7 :]]
[ 01011011 @ 28.08.2003. 17:02 ] @
Evo ovako malo informacija.
Minimum plata zavisi od Drzave do Drzave, ali ne sme da predje ispod 6 dolara. Obicno je minmalac, $6.50, 6.75.
Mnogi koji dodju ovde se razocaraju, jer ima dosta poreza, i ako nisi mozak puknes lako i zaduzis se u kredite i onda godinama samo radis za kurcevo zdravlje i da otplacivas racune. Mnogi ce vam reci da je amerika s*****, sto i ja ponekad pomislim, ali mogu da vam kazem da se varam.
Prvo, imam 22 godine, radim neki ne naporan posao, zaradjivam dosta para, da mogu svaki dan da potrosim i da se napijem i da izadjem i da vozim lepo auto, i da imam para u dzepu i da imam sve. Dok sam ziveo u Jugi, pokusavao sam kao klinac da nadjem posao i retko gde sam mogao da nadjem. Nasao sam na gradjevini gdje sam za mesec dana dobio 200 maraka, a slomio sam se. Nista nisam ni imao niti sam mogao da priustim.
Sad trenutno, cim sam dosao, pomalo se radi kazem, radim 3 dana u nedelji, ostalo skola zajebancije, dosta toga sam kupio sto nisam u Jugi ni pomisljao da imam, samo muzicke opreme imam preko 4000 dolara, 4 kompijutera, kupili smo kucu, 4 auta, zajebancije, bazen....
E sad mnogi dodju ovdje pa nece ni da uce jezik, pa se zajebavaju, pa gule roditelje, ovo ono, pa onda pate za jugoslavijom, ne znma njima nije ljepo,
Iskreno ako hoces da radis, i da pametno cuvas pare i ne razbacivas se i ne zaduzivas se u gluposti onda mozes da lepo zivis....
Pozdrav.
[ Last Man Standing @ 29.08.2003. 02:19 ] @
Svasta covek moze da pomisli kada procita tvoj post. Pogotovu ako nije u USA. Radis ne-naporan posao tri dana u nedelji, oko tebe med i mleko, a umesto kise padaju muzicki stubovi...Mislim da sam upravo nasao idealno mesto za zivot - Indijana.
Dok budes ziveo sa mamom i tatom, nece biti lose. Amerikanci na zalost nemaju takve privilegije. Njih obicno isteraju iz kuce kada napune 18, pa kako se ko snadje. Poneko ima srece da mu roditelji plate deo skolarine i to je sve. Voleo bih da cujem tvoja iskustva kada zavrsis skolu i eventualno se odvazis da sidjes u grad. Videces da za te pare koje ste tamo u Indijani dali za kucu, kola i muzicke stubove, mozes jedva da kupis garsonjeru. Praznu, naravno :)
Porez postoji samo na prihod. Na pare koje uzmes od banke, placas kamatu (grubo, 9 - 20% godisnje) i to je sve. Na bruto primanja porez je manji nego u SCG i ne znam zasto se zalis da ima puno poreza.
Uzgred, minimalac (i drzavni i republicki) u Ilinoisu, a i kod tebe tamo je $5.15. Ne "obicno", vec uvek. I to za ona zanimanja koja ne primaju baksis.
[ Verdana @ 29.08.2003. 03:07 ] @
Ne znam koliki je minimalac ovde, ali jedna moja drugarica iz srednje je radila u nekom restoranu za $2.5 na sat + bakšiš.
Posle oko 4 godine stanovanja u USA, mogu da kažem da ima stvari koje ovde mrzim, a ima i stvari koje stvarno ne bih menjala i koje bi mi nedostajale da se preselim negde drugde.
Čovek sa završenim fakultetom ovde može da nađe posao za $30000 godišnje što i nije tako loše, pogotovo ako taj čovek ima i svoju kuću/stan i ne mora nikoga da izdržava.
Jedini je problem što se zeleni karton neviđeno teško dobija, a dok ga nemate, opstanak ovde je prilično nesiguran.
[ 01011011 @ 29.08.2003. 06:37 ] @
evo ima nas amerikanaca ovdje pa su poceli voditi diskusijuv:)
Evo jarane, ja zivim jako blizu tebe, nekih mozda 30 minuta razdaljine:)
E sad ovako, minimalac nije 5.25 nego je preko 6 dolara, ali to nije toliko bitno. Otidji u Mc Donalds koji ionako najjeftinije placa, moj rodjak radi i dobija 6.50 dolara na sat.
Druga stvar je istina da ja jos uvijek zivim sa roditeljima, ali je istina i da zaradjivam onoliko koliko njih obadvoje zarade, tako da ako mislis da zivim o njihovoj grbaci onda se varas, cak stovise dosta stvari ja placam.
Treca stvar, za one koji su dosli ovdje da samo zagrlojaju i rade, onda ne treba da bude ovo zemlja za njih jer nikad nece nista vidjeti u zivotu. Iskreno, otkako sam dosao u ameriku, najtezi mi je posao bio u Walgreens kompaniji da radim, u kojoj sam u roku od Godine i 2 mjeseca dogurao do Assistant menagera, koje je inace ovdje 13.50 na sat + bonus. Radio sam kao tehnicar za Qualex, 5 mjeseci gdje mi je stvarno bilo naprono jer sam radio preko 50 sati sedmicno, i nisam mogao da podnesem taj tempo jer idem u skolu Full Time, a imam i zivot. Tamo mi je plata bila 18 dolara na sat. Taj posao sam dobio samo sto sam imao Associate Degree, polozio neke testove, dobio diplomu od Kodaka, i to je to. Treci sezonski posao koji radim svake godine je, obracunavam takse, tu ne zaradim neke bog zna koje pare, ali je jednostavno i lako, sjedim na kompijuteru, i ako neko naidje uradim ako ne surfujem na internetu. I sadasnji posao mi je najbolji, radim za Cingular Wireless, jednu od najboljih americkih telefonskih kompanija, i jako sam zadovoljan sa njima, rijetko da sta radim, a ima se para, i zadovoljan sam.
E sad to jemoja strana price...
MOj otac bi rekao ovako...
Dosao sam u ameriku 1998, i od tada radim u zeljezari 14 sati dnevno, 7 dana u nedelji, za nmene nema praznika, nema odmora, i nemam nikakvog zivota.
Razlika izmedju mene i mog starog je sto on nema izbora, sto mora da radi to, kako ga ne bi otpustili i nasli nekoga drugom ko nema ni iskustva sa jezikom ni sa icim drugim, a za mene je to propast. Mnogi se napale, nece da idu u skole, hoce brza auta ovo ono, pokupuju udju u kredite, i onda placu... Kako im nevalja zivot u Americi, a onda se pokupe i odu u Jugu na letovanje sa 3000 dolara i kad se vrate kazu, uf ne bih mogao onaki nacin zivota zivjeti, niko nema para, svi kukaju, ljudi u autobusima smrde niko nema zuba, niko se ne kupa,...kad to saslusas, mislis da pricaju o zapadnoj africi.
E sad prijatelji moji dragi,
da je zivot predivan ovdje i da sve pada sa drveca nije tako, ali da je lose, nije... Ja u zivotu nikad nisam imao i vise para, i da mogu da ustedim i priustim sebi sta hocu, i sve sto sam dosad pozelio imam, uskoro zavrsavam skolu, i imam osiguran posao koji ce placati me prilicno dobre pare, i nije mi lose, a ovi sto se zale il nisu jos odrasli ili nisu zainteresovani da nauce americki rezim pa da onda pokusaju da ga savladaju.
Pozdrav.
[ tOwk @ 29.08.2003. 08:03 ] @
Citat: Verdana:
Jedini je problem što se zeleni karton neviđeno teško dobija, a dok ga nemate, opstanak ovde je prilično nesiguran.
Hahaha... pa kod nas se „zeleni karton“ dobija za 300 dinara u Dunav osiguranju ako već imaš osnovnu polisu kod njih.
A nas kad napadaju, napadaju vojnim avionima, a ne putničkim (bar znaš na čemu si) — i ne mogu da nam sruše zgrade tako lako!
I jedan istorijski podatak:
Citat: $ fortune -m Vespuc
%% (fortunes)
America was discovered by Amerigo Vespucci and was named after him,
until people got tired of living in a place called "Vespuccia" and
changed its name to "America".
-- Mike Harding, "The Armchair Anarchist's Almanac"
[ tOwk @ 29.08.2003. 08:24 ] @
Citat: 01011011:
Mnogi se napale, nece da idu u skole, hoce brza auta ovo ono, pokupuju udju u kredite, i onda placu... Kako im nevalja zivot u Americi, a onda se pokupe i odu u Jugu na letovanje sa 3000 dolara i kad se vrate kazu, uf ne bih mogao onaki nacin zivota zivjeti, niko nema para, svi kukaju, ljudi u autobusima smrde niko nema zuba, niko se ne kupa,...kad to saslusas, mislis da pricaju o zapadnoj africi.
Baš mi danas odoše neki (dalji) rođaci nazad u Ameriku — a znaš šta kažu?
„Pa kod vas baš i nije neka kriza, svi nešto kupuju u Knez Mihajlovoj“.
I onda se setiš — pa i nije kriza mamlazi, vi Ameri imate 5 miliona beskućnika, 3 miliona stalnih stanovnika zatvora, i ko zna koliko još kriminalaca van zatvora.
Kod koga je kriza kad malo razmisliš? Oh divne li srednje klase gde se svi kupaju i imaju zube — e da ima nešto u glavi osim zuba, gde bi ta amerika stigla!
Citat: da je zivot predivan ovdje i da sve pada sa drveca nije tako, ali da je lose, nije... Ja u zivotu nikad nisam imao i vise para, i da mogu da ustedim i priustim sebi sta hocu, i sve sto sam dosad pozelio imam, uskoro zavrsavam skolu, i imam osiguran posao koji ce placati me prilicno dobre pare, i nije mi lose, a ovi sto se zale il nisu jos odrasli ili nisu zainteresovani da nauce americki rezim pa da onda pokusaju da ga savladaju.
Robe kapitalista! Ma da, malo para, i ti si srećan. Ojea, mani frst. Čim te puste da se malo ovajdiš, odmah si spreman da robuješ, da njima stvaraš pare. A jesi li razmislio kome na štetu? Jer, nemoj da se zavaravaš da to nije nikome na štetu!
[ salec @ 29.08.2003. 10:35 ] @
Ej, bre tOwk...sta ti je? Napao si coveka iz cista mira...
Prvi citat je bilo nesto sto su njegovi prijatelji lameri rekli kad su se vratili sa letovanja ovde, a ne njegov stav, a sto se tice drugog, i mi smo sada kapitalisticka zemlja, a i davno pre nego sto smo postali, davali smo pare Amerima, kao i sve ostale zemlje sveta, preko MMF i Svetske Banke. Svi ljudi sveta, osim mozda hipotetickih neotkrivenih plemenskih zajednica su "robovi kapitalista". Ali ipak, za razliku od pravih robova, imaju izbora da rade za nekog drugog gazdu, pod mozda malo povoljnijim uslovima nego za prethodnog. Nas drug 01011011 je upravo tako i uradio - ucinio je nesto da poboljsa svoj polozaj. Sa mesta gde je vise eksploatisan, otisao je na mesto gde je manje eksploatisan. Mislim da bi ako bi probao da "prestane da...cini stetu", time sto bi odbio da radi u Americi, ucinio sebi nesrazmerno vecu stetu nego sto bi postigao efekt na to o cemu govoris.
Ja mislim da je dobro da sto vise nasih ljudi postane dobro utemeljeno u Americi i drugde na Zapadu i da napreduju sto vise, da bi mozda jednog dana postali uticajna zajednica tamo. Problem je sto izgleda ne mogu da se pomire oko toga da postoji maksimum zajednickih interesovanja iznad kojeg se ne moze ici, inace to odbija previse ljudi koji bi inace mogli da doprinesu. Da smo bar druge boje koze pa da shvatimo da smo rodjeni u odredjenoj zajednici, ovako je svako nadlezan da nekog proglasi kako nije ("pravi") Srbin, ili zato sto nije religiozan (tj. pravoslavac. Ima i Srba koji su adventisti, na primer ), ili zato sto nije za Kralja, ili zato sto mu je neko bio partizan, ili zato sto je rodjen u nekom drugom kraju, ili zato sto nema nista protiv drugih naroda sa kojima delimo deo istorije i jezik ili zato sto ne zna/voli nas jezik/cirilicu :)) . Kad vozis ostro, na svakoj krivini po neko ispadne! Ali dok god neko ne kaze "Necu da budem Srbin, odjebite!" (ili to isto na lokalnom sluzbenom jeziku), ne bi ga trebalo otpisati.
U svakom slucaju, ocigledan, bez-gledanja minimum zajednickih interesa (i to vazi za svaki narod, ne samo nas) je da:
1) ne zelimo da se lose stvari desavaju ljudima samo zato sto su pripadnici naseg naroda, bilo gde na svetu
i
2) zelimo da se ponosimo nasom pripadnoscu tako sto ce to vecinom biti dobri, obrazovani, imucni i ugledni ljudi (to jest, trebalo bi da se potrudimo u tom smeru), dobri inzenjeri ili sportisti ili menadzeri ili umetnici ili intelektualci ili pravnici... ili guverneri ili kongresmeni ili senatori ili predsednici :)), a nasa matica ce biti dobro uredjena i prosperitetna zemlja koje se necemo stideti.
Sve ostalo je gubljenje vremena i snage na nevazne, nesustinske stvari.
A pre svega, dobro bi bilo da imamo neke svoje milijardere (kapitaliste, ali mislim Baja Patak kapitaliste) tamo! Milan Panic je bio nesto najblize tome... ali je izgleda igrao suvise rizicno i izgubio...
[ reject @ 29.08.2003. 10:46 ] @
Mene je odusevila drugarica iz Kanade koja je posetila
nasu predivnu zemlju, posle bombardovanja:
'Znas, kod nas je tesko. Strassno se mucimo.Mi moramo i
da RADIMO dok se SKOLUJEMO.'
Tad sam valjda radio kao dizajner (dizac i premestac robe)
u magacinu medicinske opreme, te sam rekao:
'Daj malo meni da se tako mucim.'
Jbg, njima je tamo tesko. Ko nezna da postoje brojevi manji
od nule, on zna koji je najmanji broj na svetu.
[ Neflernis @ 29.08.2003. 14:25 ] @
Hm. Mene je uvek intrigiralo to da mnogi nasi kukaju kad odu tamo, ali ipak idu i ne vracaju se. Sad da li tamo nije bas kao sto su ocekivali ili je i gore nego ovde ne znam. Mada mozda ih je i blam da se vracaju.
Moja teorija.
Ax. 1. na Zapadu se zivi bolje
Ax. 2. na Zapadu se zivi mnogo bolje
Mislim, ali nisam siguran, da je tamo najveci problem za novopristiglog sto on nema nista. Npr. ja ovde tesko da mogu imati vecu platu za isti posao, ali ja ovde vec imam razvijenu infrastrukturu: pocetni kapital, kakvo takvo reseno stambeno pitanje (konk. zivim sa roditeljima, ali u velikom stanu xe), imam kola, drugove, poznanstva, veze i vezice.
Sve to na Zapadu ne bih imao, dakle krecem od nule. I uglavnom mislim da je to onaj strasni kamen oko vrata nasima preko i da je on tako velik da cak ni mnogo vece plate ne pomazu. Dobro je to medjutim na duzi rok, jer ako uspeju da stanu na noge i usmere decu u pravom pravcu to je vec veliki uspeh.
Toliko, voleo bih da moj post prokomentarisu dijasporci.
[ Last Man Standing @ 29.08.2003. 17:36 ] @
Da, kukaju zbog nerealnih ocekivanja. Sve pocne tako sto ljudi kao 01011011 ne slusaju sebe dok pricaju i tako se sire zablude o zivotu na Zapadu. Imas kucu i 4 kola, a radis za $13.5 na sat part-time? BullShit (BS). Koja banka ce sa tim parama da ti da normalan kredit? Jedino ako si kupio (tj. zaduzio se od banke na 30 godina) baraku u preriji za $100,000, a kola za po $2,000. I to je nesto, ali nemoj da se hvalis time. Vreme je pred tobom. Kada budes otisao od mame i tate, videces sta je Amerika. Ako (ne daj boze) izgubis posao i ne budes platio tri rate za kucu, nestace je kao da je nikad nije ni bilo. A tate mozda nece biti u blizini da ti pomogne svojim tesko stecenim novcem. Da ne bi pogadjao, meni licno nije lose ovde, moj klijent je Fortune 250 kompanija i prihodi na sat su mi (trenutno) nekoliko puta veci od onoga sto si napisao. Ali time nema potrebe da se iko hvali. Danas imas, sutra mozes u trenutku da izgubis sve i da ostanes na ulici. Uzgred, minimalac je po zakonu $5.15 (za Indijanu i Ilinois konkretno). Idi na DOL sajt (Department of Labor) i videces.
Neflernis, tvoje aksiome su tacne. Ako prihvatis da ces uvek biti u dugovima (retko ko kupuje kuce ovde za kes), mozes da imas dosta toga. Ovde su svi u dugovima. U dugovima je skoro do kraja zivota bio i Sam Walton, osnivac i vlasnik najvece kompanije na svetu (Walmart). To je stil zivota. Ako umes sa parama, dugovi ti nece biti veci problem, narocito ako imas visoko obrazovanje.
Najveci problem za novopristiglog je sto ima drugaciji sistem vrednosti, koji se cesto ne uklapa u zivot ovde. Danas je petak. Ako si u Beogradu ili recimo Nisu, prosetaj centrom grada. Videces da su kafici puni i u radno vreme. Onda prebaci kameru na centar nekog veceg grada u Americi. Recimo Cikago. U kaficima niko ne sedi. U stvari, kad pogledas, i nema bas puno kafica. Ljudi na ulicama uglavnom zure ili sede u restoranima i jedu svoj rucak i odmah posle toga opet zure nazad na posao. Grupu vecu od troje ljudi retko kada ces videti. Zivi se u petak i subotu i tada je dobro. Ako imas srecu da si tamo gde ima dosta nasih ljudi i gde mozes da steknes nase prijatelje, bice ti dobro. Ako si u vukojebini, hm...
Na kraju, prva generacija emigranata uglavnom zrtvuje zivot za svoju decu. IMA IZUZETAKA, ali malo ko iz te generacije zaista uspe da postane visoki menadzer ili vlasnik firme sa milionima godisnjeg obrta (ne profita). Sa nasim mentalitetom, tesko je postati "jedan od njih", a dok to ne postanes, neces bitno napredovati u "njihovom" sistemu. Sa druge strane, tvoja deca ce od rodjenja prihvatiti ovdasnji sistem vrednosti i lako ce se uklopiti u zivot. Ako si pametan, znace ko su i odakle su im roditelji. Ako nisi, whatever...
[ Mishimishimabowei-teri @ 29.08.2003. 18:25 ] @
Citat: Ne znam koliki je minimalac ovde, ali jedna moja drugarica iz srednje je radila u nekom restoranu za $2.5 na sat + bak‰i‰.
to je verovatno bio neki restoran tipa denny's, ihop ili slicno. i to je zato sto je u tim service industries dozvoljeno smanjiti platu, jednostavno zato sto se prima baksis. Ako posle preracuna baksisa plata ne dodje do nivoa minimalca, poslodavac dodaje razliku. grozna fora. a recimo u barovima, u kojima je baksis prilicno veci, to se nikada ne radi....
a ti si, towk, pokazao nevidjeni idiotluk i primitivizam tim generalisanjem, i to do tolike mere da si zapravo ti ispao mamlaz. mrzi me da elaborisem....
[ 01011011 @ 29.08.2003. 18:25 ] @
pozdrav evo mene opet, ne znam zasto uopste pokusavam da odgovaram na ovakve postove, posto sam pokusao da pomognem onima koji zele ovamo a ustvari se pretvorilo u temu ko bolje zivi u americi, i da li sam ja kapitalsita.
tOwk, moram ti reci ili nisi dobro procitao ono sto sam napisao ili ti je bilo bitno samo da odgovoris sto pre. Kao prvo nisam vredjao da ljudi u jugi nemaju zuba i da bazde, jer 80% i moje rodbine i rodjaka zive u Jugi tako da nisam na taj fazon nista mislio niti sam takva osoba da ogovaram druge. To govore ljudi koji preko ljeta idu u jugu i tamo se provode.
Druga stvar,
ja kapitalista nisam, ali iskreno kad sa 10 godina pocme rat, pa kad zivis bez struje i kad pijes vodu sa pumpe kupas se jednom godisnje i razmisljas (tad nisam razmisljao jer sam bio klinac) hoces li preziviti. I onda oko 15 godine odes u jugoslaviju tadasnju u Novi sad i nemas ni za kiflu, nosis iste stvari vec 2 godine, svi te znaju ne potome sto si faca i sto si nesto specijalno, nego sto izgledas ko prosjak, kad svi odu na eksurzije a ti ostanes u gradu sam, i ostalo....To je samo delis zivota kojim sam ja ziveo. U poredjenju sa ovim danasnjim, normalno da mi je bolje i to mnogo bolje.
Decko sto se javlja iz chciaga, verovatno nije upucen sa stvarima u USA, ili je premlad da shvati neke stvari. Malko se raspitaj pa onda gledaj koliko je minimal vage, a pitaj za ljude koji mene poznaju, Chicago i okolina tu svi sve znaju, pa ces vidjeti kako ja zivim i na koji fazon radim i kako zaradjivam pare. Cak sto vise i sad trenutno zaradjivam pare. FAZON Je u tome sto lezim u krevetu, kuckam na laptop, a vec sam poceo raditi u 12:00 sati, a sad je 12:22. Misho, da ne prepirem se ovdje sa tobom, ima ona stara izreka pa je ti malko protumaci: "
Snaga klade valja, a um caruje"
I jos prije nego sto odem, ne znam u kojem ti chicagu zivis, i koliko godina imas, i kakva mjesta te interesuju, ali u Chciagu imas i te kako klubova i kafica i koncerta i svega sto pozelis, ukoliko te interesuje mogu ti dati linkove, i non stop se nesto odigrava u gradu ukoliko si zainteresovan.
Pozdrav.
[ Last Man Standing @ 29.08.2003. 19:20 ] @
Je li? :)
Rekoh ti da sidjes u grad, sam samcijat i da onda carujes svojim umom. Ja zivim u onom Cikagu severno od Indijane. Znas onaj sa velikim zgradama. Grad je veliki i ima puno nasih ljudi, ali daleko od toga da se svi znaju. Pogotovo sto se svi Srbi od Milvokija do Indijane u gradu osecaju kao domaci. Nisam rekao da nema gde da se izadje, naprotiv, rekao sam da je dobro. Ali petkom i subotom. To je poenta price.
Od tebe sam stariji i rekao bih sa malo vise odgovornosti, tako da se ne bih prepirao o razumevanju zivota. Doduse, nisam dosao iz sredine pogodjene ratom, ali razumem ono sto govoris i donekle si u pravu. Medjutim, to tvoje hvalisanje bode oci i ne moze da bude objektivan savet onome ko hoce da dodje ovde. Nemoj tako nikome da pomazes.
Dosadan si za minimal wage. Rekao sam ti da pogledas zvanican sajt, a ne da pitas prijatelja u McDonaldsu. Ko kaze da oni placaju minimalac?
[ manca @ 29.08.2003. 19:25 ] @
Objasnite mi sta mi treba da bih se nekako dovuko do amerike.....
dakle sve , papiri, vize, itd.
[ 01011011 @ 29.08.2003. 22:53 ] @
Evo ajde da zavrsimo,
Minimal wage moze da na papiru bude 5.00 dolara, ali ja ti kazem najjadnije placeni posao u americi koji svako ama bas svaako moze da dodbije je MC Donalds i to je oko 6.50 na sat, tako da niko nije lud da radi za nekoga za 5 dolara na sat.
Drugo,
ja i jesam govorio o zivotu u gradu tokom radnih dana, subotom i nedeljom skoro da ne izlazim.Moras malko da se raspitas, jer ako ti stvarno treba napisacu ti kojim danima ima ludnica u kojim mjestima pa otidji. JA licno ne idem jer nemam vremena zbog mog banda, ali imas dosta mjesta.
za papire..
ajde pogeldacu nesto pa cemo nesto napisati i o tome.
[ MaRaToNcI @ 29.08.2003. 22:59 ] @
Lutrija:) sad ce opet pa se prijavi i cekaj , dosta ljudi je dobilo koje znam:)
a sad malo da dodam i ja sto se tice zapada i amerike:kao us i de citizen (ne resident:) ziveo sam i tamo i amo ali sam ipak dosao u Jugu jer je najlepasa za zivot (ako covek moze dobro da zaradi) a hvala bogu to internet dozvoljava:)
Nemacka je puno bolja od Amerike sto se plata tice , nocnog zivota ...(ali ubitacno skuplja sto se tice klope, odece -to je u americi za dz, ali opet stanovi....:(
-i ne znam zasto se vodi polemika o minimalcu? te pare se mogu i ovde zaraditi, znaci ako neko zeli da ode neka se pokaze odavde (mislim na ljude vicne kompu) nadju neku firmu pa neka idu preko H1 ( radne vize) pa kasnije da ganjaju stalne papire
-trenutno je lakse dobiti nemacke (Dimkovicu kao dobitniku nemackih papira potpali malo)
-radi ovog http://www.hostingcms.com/blizankinje.jpg sam nekad isao tamo a sad to isto dobijam ovde ( samo manji format:)
[ CONFIQ @ 29.08.2003. 23:07 ] @
odlično MaRaToNcI, kako se ljudi ranije nisu mogli da se sete toga... Genije si i samo tako nastavi...
Anyway, veoma mi je žao da čitam ovo što ljudi čeznu da izađu iz zemlje u nadi da će naći neki-tamo minimalni posao :(
[ talicni_tom @ 29.08.2003. 23:29 ] @
Samo da dodam da je Last Man Standing dao realnu sliku zivota u americi. Bespotrebna je prepirka kolika je minimal wage, niko ovdje nije dosao da radi za minimalac.
[ Ni ten ichi ryu @ 29.08.2003. 23:33 ] @
a ko to cezne da izadje iz zemlje da nadje minimalni posao? nema takvog. ali moras poceti odnekud... super je raditi te service-industries-dead-end jobs dok studiras, ako imas nacina da prezivis... pogotovo za ljude koji tek dodju ovde, super praksa ucenja jazyk-a.
nazalost doci i zaposliti se u computer industry preko H1 vize je sada gotovo nemoguce. suvise je nezaposlenih ljudi, pogotovo posle dot com crash-a.
meni nedostaje sneg... razmisljam se da se preselim u Twin cities.... sa druge strane razmisljam da se preselim u Arizonu...
~Say... Confy je pglu :]]]
[ 01011011 @ 29.08.2003. 23:46 ] @
Pa i u Arizoni ti je toplo, a evo naletio sam na nesto sto bi moglo ljude iz Juge da interesuje, ovako je moja Tetka sa cijelom porodicom dosla ovamo.
http://www.usais.org/gcl.htm
[ Ni ten ichi ryu @ 29.08.2003. 23:49 ] @
naravno da znam da je u Arizoni toplo (47-50C preko dana, 40-45 preko noci)...
nego dvoumica je to...
[ Neflernis @ 30.08.2003. 00:25 ] @
mnogi u raspravi sa 01011011 prebacuju mu nesto u stilu " e klinjo ne znas ti sta je zivot (muka) lako ti je kod caleta !
Svasta, pa fala Bogu da mu je lako i treba da mu je lako. Pa valda je taj otac radio da stvori nesto svom detetu. Znaci sada i 01011011 treba da bude rudar metalac sta li ?
M`sim gospodo !
Zar vi ne stvarate za svoju decu da sutra odu na Stanford i postanu gospoda ljudi ?
[ CONFIQ @ 30.08.2003. 00:39 ] @
A daj... Nemoj da kažeš da je normalno da imaš 25 godina i da živis sa mamom i tatom u stanu!
Zamisli dovedeš ribu u 3 sata noću i ustaje ti matori u gaćama češe se za m*** 'je li šinko, što nisi izbacio ono smeće što sam ti rekao'...
Ja imam 19 godina i jedva čekam da posle vojske nađem sebi stan i živim kao „odrastao”. Ok je ako imam dvospratnu kuću kaao što binarni ima ali imati dvospratnu kuću kao imigrant u nekoj državi nije baš tako laka stvar.
~Say... Ni ten ichi ryu is my antagonist, kill him kill him.... :Đ
[ Neflernis @ 30.08.2003. 00:51 ] @
you are missing a point a little bit !
Imati dvospratnu kucu kao imigrant u nekoj drzavi nije bas tako laka stvar, ali binarni nije kriv sto neko to nema i on kao dete svoga oca ima mogucnost da uziva plodove generacijskog rada !
A drugo. Neko moze da bira a neko ne. Neko sve i da hoce ne moze da zivi sa roditeljima ! Pored toga, nije strasno ziveti sa roditeljima, strasno je da imas 25 god,a da te izdrzavaju roditelji...
[ tOwk @ 30.08.2003. 01:14 ] @
Citat: Mishimishimabowei-teri:
a ti si, towk, pokazao nevidjeni idiotluk i primitivizam tim generalisanjem, i to do tolike mere da si zapravo ti ispao mamlaz.
Svaku moju reč možeš pobiti — ako imaš čime. Ako nemaš, bolje ćuti, i nemoj da vređaš. I gde sam ja to bilo šta generalisao (na srpskom se kaže „uopštavao“, da znaš za šta si me optužio)?
Citat: mrzi me da elaborisem....
Naravno da te mrzi da „elaborišeš“ (hohoho, ti si baš dobrano obrazovan) — pored toga što ne umeš da pobiješ nijednu moju reč, još si i lenj. Sve u svemu, nisi baš neko čije bih mišljenje uzeo za verodostojno.
01011011 — ja tebe nisam nazvao kapitalistom, nego još gore — robom kapitaliste. Za svakih $15/h koje ti zaradiš, onaj za koga radiš zaradi $100/h — i u tome je poenta. Dalje zaključke možeš da izvodiš sam.
Naravno, održavanjem iluzije da ćeš i ti nekada postati kapitalista (osnovna ideja kojom se vode mnogi robujući drugima) kroz razne masovne medije, propagandu itd. zapravo održavaju takav sistem.
Takođe, što se tiče „bazdenja“ i „ne imanja zuba“, problem nije u tome da li je to tačno — nego zašto je to bitno? Još niko nije umro od smrada, a nekada vrlo sređene civilizacije su bile vrlo „smrdljive“ (pre koji vek u npr. Francuskoj) za današnje pojmove. To je naučena stvar (šta smrdi, a šta miriši), pa zaista ne vidim to kao ocenu kvaliteta života (to je isto kao reći da su stogodišnjaci pre 300 godina živeli „nezdravo“ zato što su unosili mnogo holesterola, a lik koji danas umre sa 65 godina pazeći na ishranu je živeo „zdravo“ i „kvalitetno“). O, ne sumnjaj da se Njutn nije prao baš suviše često!
Opet, neosporno je da su neophodne sposobnosti da bi se u Americi „uspelo“. Međutim, i ja imam ovde 15€/h za razne sporedne poslove koje radim (kao „klinac“ bez završene visoke škole!), a to ovde mnogo više vredi. Znači, i ovde je dovoljno biti sposoban pa zaraditi — ako ti je cilj da zaradiš. Naravno, najverovatnije nisu potrebne iste sposobnosti.
Znači, nemojte neko da kaže da je tamo „bolje“ — ne, tamo možda nekome više odgovaraju uslovi, ali objektivna konstatacija „bolje“ ne postoji. Znači, ko želi da bilo šta kaže, neka kaže (što je 01... sada učinio) npr. „meni je bolje — moje sposobnosti mogu tamo da mi donesu više novca, a pošto je meni novac veoma važan, meni je zbog toga bolje“ (ili, koji su već nečiji razlozi za „bolje“, kao što je to što su ljudi oprani, imaju zube, itd.).
Salec — nisam ga ja napao, nego sam ga naterao da se jasnije izražava. Kao što si video, mnogo je preciznije rekao šta mu je smetalo ovde, zbog čega mu (i samo njemu, a ne svima) je tamo bolje, itd. A to znači da je bolje razmislio — a usput, želeo sam i da vidim kakve će reakcije biti na potpuno suprotan stav (znači ne mislim ja baš sve tako ;-).
[ tOwk @ 30.08.2003. 01:26 ] @
Citat: Neflernis:
Toliko, voleo bih da moj post prokomentarisu dijasporci.
A ja bih voleo da to prokomentariše neki od beskućnika sa „zapada“ (šta je to uopšte „Zapad“ — na nekom ruskom sajtu sam video i da je Beograd svrstan u „Zapadnu Evropu“) — ili on to ipak ne može, zato što nema ni računar, nema ni kuću, ni telefon, a ni njihov nadmoćni DSL.
Ma mora da postoji neki Internet klub za beskućnike iz koga i oni mogu da posećuju ES forum.
[ CONFIQ @ 30.08.2003. 02:13 ] @
Robom kapitalizma? Zvučiš kao jedan moj drug skinhead. Pa dobro genije, kako onda očekuješ da napreduje ovaj svet? Da svi rade bez para i da svi budu jednaki kao što je komunistička idejologija bila pa pogledaj sada jadnu Rusiju u kojoj su i dalje svi jednaki ali im je prosečna plata oko 140€.
Ja kolko vidim nema ništa loše u kapitalizmu, pogledaj sve ostale uspele zemlje, ne vidim da se neko žali na robovlastištvo kapitalizma. Naravno imaš ljude koji se žale na sistem ali reći da je kapizalizam samo robija je SMEŠNO!
Citat: A ja bih voleo da to prokomentariše neki od beskućnika sa „zapada“ (šta je to uopšte „Zapad“ — na nekom ruskom sajtu sam video i da je Beograd svrstan u „Zapadnu Evropu“) — ili on to ipak ne može, zato što nema ni računar, nema ni kuću, ni telefon, a ni njihov nadmoćni DSL.
Ma mora da postoji neki Internet klub za beskućnike iz koga i oni mogu da posećuju ES forum.
Haaa, ti beskućni ljudi su beskućni zato što NE ŽELE da rade. Šteta što ne znaš kako bi trebalo da radi socijalna služba, kako ljudi stvarno pokušavaju da im pomognu. A isto mi je žao što nisi svestan da oni dobijaju pomoć od države MNOGO veću nego bilo koje ex-komunističke zemlje. A veoma je čudno to što su to obično (ex)narkomani.
A naravno, isto si svestan da U.S.A. ima najveći procenat internet korisnika.
Anyway, pisajući ovo skontao sam da si svestan svih ovih stvari tako da ne moram da pišem još jer najverovatnije znaš da tamo-neki čovek sa običnom platom živi bolje nego u mnogim zemljama. A Ti ovde bezveze pokušavaš da izigravaš velikog Srbina počevši od ćirilice na forumu i pljuvanje po kapizalizmu/USA i vredjanje ostalih korisnika zato što imaju različito mišljenje od tebe. Nisi ni malo realan u tvojim razmišljanjima.
Očigledno je da možda imaš veći prihod u kuću nego ostali u YU, ali to tako pokvareno kažeš kao da su ostali glupi zato što oni ne znaju da zarađuju tim tempom. Nimalo mi se ne sviđa tvoj stav, ni tvoj ni MaRaToNcI-ev.
[ Dragi Tata @ 30.08.2003. 02:48 ] @
Danilo, ja sam tebe do danas smatrao pametnim čovekom (mada malo zaluđenim), ali posle ovog što sam sad pročitao mogu jedino da se nadam da ti je neko ukrao šifru, pa te blamira. Neverovatno...
Inače, moj prijatelj i nekadašnji kolega Last Man Standing je dao najpribližniju sliku života u Americi - preciznije u velikim gradovima.
[ 01011011 @ 30.08.2003. 04:24 ] @
Dragi Tata, zivis vec duze vrijeme u USA, kao i ja. Mogucnost je da ljudi zive i shvacaju stvari drugacije, ali to nije do okoline nego do toga sa kim se druze, gde izlaze, sa cim se bave i ostalo.
Nemam sad vremena da objasnjavam, ali ukoliko imadnem vremena veceras, javicu se, ako ne imam nastup u Klivlandu, pa cu tek moci mozda u nedelju da ostavim misljenje. Ajde neka bude da ste u pravu svi koji zivite ovjde i govorite tako, ali iskreno, sve se svodi do toga ko se bolje snadje, a to nije samo u americi, nego u svkoj zermlji, samo sto je ovdje dobro sto se ovdje svaka bena moze snaci lakse, i stvoriti sve u 2 godine sto se nigdje drugo ne moze stvoriti i sto je ovdje lakse da se napravi neki normalan zivot.
[ Last Man Standing @ 30.08.2003. 04:34 ] @
Nista, sledeci put moras da priteknes u pomoc kad napadnu ovi hevi-metalci :)
[ Gill_Bates @ 30.08.2003. 15:04 ] @
Citat: [rammstein]:
Radiš 10 sati, 60 $. 120 DM nekad bilo
Ali ako radiš neki bolje plaćen posao, na pr. 15 $.. uf .. pa ti možeš da se obogatiš
01011011 i mene si naložio - HOĆU i ja Ameriku . Daj još neki dobar link!
Ovde u SERiMO prosečna plata je 200 evrića - BRUKA.
[ n_e_w_m_o_m_e_n_t @ 30.08.2003. 16:08 ] @
Citat: CONFIQ:A Ti ovde bezveze pokušavaš da izigravaš velikog Srbina počevši od ćirilice na forumu i pljuvanje po kapizalizmu/USA i vredjanje ostalih korisnika zato što imaju različito mišljenje od tebe. Nisi ni malo realan u tvojim razmišljanjima.
Očigledno je da možda imaš veći prihod u kuću nego ostali u YU, ali to tako pokvareno kažeš kao da su ostali glupi zato što oni ne znaju da zarađuju tim tempom. Nimalo mi se ne sviđa tvoj stav, ni tvoj ni MaRaToNcI-ev.
Svako ko imalo razmislja svojom glavom zna da je tOwK u pravu. Bilo bi zanimljivo postaviti pitanje (mada nije za ovu temu) zasto se neko smatra "velikim Srbinom" (da li je to uopste pozitivna kvalifikacija???) ako pise cirilicom? Izgeda da je postalo normalna pojava da ako kazes da si Srbin svi te gledaju kao da si poslednji divljak (nacionalista, antievropski raspolozen, antiglobalista i ko zna sta sve ne).
Ne vidim u opste oko cega se u ovoj temi vodi rasprava: ako neko vise voli da zivi u Americi (Nemackoj, Engleskoj, Svedskoj, Nikaragvi, Hondurasu, Zimbabveu) i misli da mu je tamo bolje i da moze da zaradi da zivi lepo - ne vidim razlog zasto bismo ga sprecavali? Sve ostalo sto se ovde pricalo su licna iskustva koja sva govore jednu te istu stvar: gde god da zivis moras RADITI da bi zaradio.
Jedina stvar koja vredi raspravljanja to je sustina kapitalizma i uopste ustrojstva onoga sto nazivamo zapadom, sve ostalo je cisto gubljenje vremena.
[ drdrksa @ 30.08.2003. 18:10 ] @
Citat: Svako ko imalo razmislja svojom glavom zna da je tOwK u pravu.
Ne zaboravi da je to samo tvoje licno misljenje i nista vise ... koje ne mora da bude tacno ...
[ B o j a n @ 30.08.2003. 18:11 ] @
Citat: 01011011:
E sad prijatelji moji dragi,
da je zivot predivan ovdje i da sve pada sa drveca nije tako, ali da je lose, nije... Ja u zivotu nikad nisam imao i vise para, i da mogu da ustedim i priustim sebi sta hocu, i sve sto sam dosad pozelio imam, uskoro zavrsavam skolu, i imam osiguran posao koji ce placati me prilicno dobre pare, i nije mi lose, a ovi sto se zale il nisu jos odrasli ili nisu zainteresovani da nauce americki rezim pa da onda pokusaju da ga savladaju.
Hmm, kakva idila ... zvuci kao ostvarenje americkog sna, hm?
Ja bih zamolio sve koji citaju ovo i NADAJU se odlasku in states da pogledaju film Bowling for Columbine ... i da stave prst/pistolj na celo i razmisle.
[ tOwk @ 30.08.2003. 18:23 ] @
Citat: CONFIQ:
Robom kapitalizma? Zvučiš kao jedan moj drug skinhead.
Uz razliku da ja nisam rekao „robom kapitalizma“, nego „robom kapitaliste“. Uostalom, potpuno je jasno i šta održava kapitalizam (ideja da možeš i ti da budeš kapitalista ;-).
Citat: Pa dobro genije, kako onda očekuješ da napreduje ovaj svet? Da svi rade bez para i da svi budu jednaki kao što je komunistička idejologija bila pa pogledaj sada jadnu Rusiju u kojoj su i dalje svi jednaki ali im je prosečna plata oko 140€.
Izvini, kakve veze ima „državni kapitalizam“ (država se ponaša kao kapitalista, kao u slučaju Rusije, pa i SFRJ,...) sa komunizmom?
Citat: Ja kolko vidim nema ništa loše u kapitalizmu, pogledaj sve ostale uspele zemlje, ne vidim da se neko žali na robovlastištvo kapitalizma. Naravno imaš ljude koji se žale na sistem ali reći da je kapizalizam samo robija je SMEŠNO!
Razvoj svesti je ključ svakog modernog društva. Stručniji od mene su objašnjavali mane kapitalizma, a koliko ih ima možeš videti i kroz nove elemente koji se uvode zato što kapitalizam nije dovoljno dobar (tj. „kapitalizam evoluira“ za sada u „globalni kapitalizam“ — ja ne kažem da je „globalni kapitalizam“ loš, ali čim običan kapitalizam zamenjuju globalnim, i to sami kapitalisti, znači da nešto ne valja u kapitalizmu, zar ne?).
Citat: Haaa, ti beskućni ljudi su beskućni zato što NE ŽELE da rade.
Upravo — i zato nije na Zapadu bolje, nego je isto — molim te da pročitaš moju prethodnu poruku.
Citat: Šteta što ne znaš kako bi trebalo da radi socijalna služba, kako ljudi stvarno pokušavaju da im pomognu. A isto mi je žao što nisi svestan da oni dobijaju pomoć od države MNOGO veću nego bilo koje ex-komunističke zemlje.
Kina kako-tako hrani 1,3 milijarde ljudi (i to opet većim delom kroz državni kapitalizam, a ne kroz komunizam). Pošalji 1,3 milijarde ljudi u SAD od kojih 400 miliona ništa ne radi (zato što „ne želi“; naravno, ovo je izmišljena procena), pa ćeš da vidiš kako radi socijalna služba.
Citat: A veoma je čudno to što su to obično (ex)narkomani. A naravno, isto si svestan da U.S.A. ima najveći procenat internet korisnika.
Naravno, najverovatnije se radi o 30% stanovnika koji čine srednju klasu. Uostalom, ne sporim da je SAD tehnički najnaprednija (što znači da je tehnologija tamo najjeftinija), osim možda Japana (ali oni imaju druge probleme, kao što je manjak tržišta).
Citat: A Ti ovde bezveze pokušavaš da izigravaš velikog Srbina počevši od ćirilice na forumu i pljuvanje po kapizalizmu/USA i vredjanje ostalih korisnika zato što imaju različito mišljenje od tebe. Nisi ni malo realan u tvojim razmišljanjima.
Ne znam gde sam nekoga vređao? Nazvati nekoga „robom kapitaliste“ označava moje mišljenje da dozvoljava da drugi više zaradi od njegovog truda, pritom ne radeći ništa. To znači da ja poštujem njegov rad, i da mislim da zaslužuje više.
Možda sam uvredio tog „kapitalistu“, ali ne verujem da sam nekoga drugog uvredio?
A kakve veze ima „ćirilica“ sa „velikim Srbima“? Ili kapitalizam? Pa „veliki Srbi“ (koliko ja znam) su „za kralja i otadžbinu“, kada je zapravo i kod nas bio kapitalizam, zar ne? Prozivanje po ovoj osnovi mi je najmilije, naročito zato što meni „srpstvo“ i nije toliko važno (tj. toliko mi je važno da nisam ni siguran kojim redosledom idu boje na „srpskoj“ zastavi ;-).
I naravno, ovo me uvek ubedi!
Citat: Očigledno je da možda imaš veći prihod u kuću nego ostali u YU, ali to tako pokvareno kažeš kao da su ostali glupi zato što oni ne znaju da zarađuju tim tempom. Nimalo mi se ne sviđa tvoj stav, ni tvoj ni MaRaToNcI-ev.
Ja nisam zaposlen (govorio sam o povremenim poslovima) i znam mnoge ljude koji imaju veće prihode od mene. Čak, trenutno moja porodica ima veoma slabe prihode (reda ~500€ mesečno — a ne smatram ih glupima), ali to je zato što su svesno izabrali da rade slabije plaćen posao u kome više uživaju, manje se nerviraju,...
Naravno, kod nas ima veliki broj licemera koji „NE ŽELE“ da rade, a usput se žale kako nemaju para — to je potpuno drugi problem, a ne zato što bi oni sa tako malo rada u Americi imali dobru platu.
Nemanja, meni se učinilo da ono što je LastManStanding izneo kao viđenje života u Americi zapravo ide u prilog mome stavu (potrebno je raditi mnogo više nego što to čini „prosečan radnik“ u Srbiji da bi se živelo „dobro“ — i kod nas da mnogi [opet, stvar je u tome što nije dovoljno da jedan radi] rade na taj način, živeli bi podjednako „dobro“).
A osnovna ideja „kapitalizma“ je stvaranje viška kapitala koji se zatim plasira na tržišta gde postoji manjak. Moderna proizvodnja je takva da je „višak“ mnogo veći od „manjka“, i zato svi koji rade u kapitalističkom sistemu (naravno, i ja isto, tu ne isključujem sebe, ali bar sam svestan toga) zapravo rade bespotrebno mnogo, i za tuđi interes (kapitaliste). U tom smislu sam rob kapitaliste, kao i 01...
[ talicni_tom @ 30.08.2003. 18:54 ] @
Kad smo vec kod ropstva i kapitalizma, vece sanse da postanes rob kapitalista imas u Srbiji gde je stopa nezaposlenosti ~ 30% nego na zapadu. A i ako vec moram da budem rob, onda ce da robujem za vece pare nego za 200-250 eura u Srbiji.
Citat:
Upravo — i zato nije na Zapadu bolje, nego je isto — molim te da pročitaš moju prethodnu poruku.
Ti ocigledno nisi bio na zapadu, da nije bolje svi bi se vec vratili.
[ tOwk @ 30.08.2003. 19:20 ] @
Citat: talicni_tom:
Kad smo vec kod ropstva i kapitalizma, vece sanse da postanes rob kapitalista imas u Srbiji gde je stopa nezaposlenosti ~ %30 nego na zapadu. A i ako vec moram da budem rob, onda ce da robujem za vece pare nego za 200-250 eura u Srbiji.
S tim što 200–250 evra u Srbiji vredi kao $500 u SAD-u (bar što se tiče hrane, odeće, itd. — naravno, ono što je uvezeno iz SAD-a će biti po istim ili većim cenama).
Još jednom, stopa nezaposlenosti u Srbiji nije tolika zato što nema posla, već zato što ljudi neće da rade.
Citat: Ti ocigledno nisi bio na zapadu, da nije bolje svi bi se vec vratili.
Mada, uvek postoji i još jedna stvar kada odeš — ako se vratiš, da li to znači da priznaješ da nisi sposoban da se tamo snađeš? ;-)
Znači, takvim zaključivanjem ništa nismo saznali, osim da je nekome zaista bolje, a drugi možda ne sme od blama da se vrati. ;-)
Što se tiče samog „zapada“, Zapadna Evropa je (po mom mišljenju) mnogo kvalitetnije mesto (mnogo manje robovanja ;-) od Amerike, i zato je ne bih stavljao u isti koš sa Amerikom, i pod jedan naziv „zapad“. Uostalom, radi se o drugačijim kulturama, pa je to i razumljivo.
[ ventura @ 30.08.2003. 19:32 ] @
Citat: tOwk:
01011011 — ja tebe nisam nazvao kapitalistom, nego još gore — robom kapitaliste. Za svakih $15/h koje ti zaradiš, onaj za koga radiš zaradi $100/h — i u tome je poenta. Dalje zaključke možeš da izvodiš sam.
Ne znam gde sam nekoga vređao? Nazvati nekoga „robom kapitaliste“ označava moje mišljenje da dozvoljava da drugi više zaradi od njegovog truda, pritom ne radeći ništa. To znači da ja poštujem njegov rad, i da mislim da zaslužuje više.
Možda sam uvredio tog „kapitalistu“, ali ne verujem da sam nekoga drugog uvredio?
Towk, lupas kao maksim po diviziji...
Ja te sutra nazovem i kazem ti, "Slusaj Danilo, imam jedan posao za tebe, imaces 10,000 dolara mesecnu platu, hocu da mi radis software, a ja cu taj software da prodajem mom kumu za 100,000 mesecno." A to je recimo posao koji realno kosta $1,000 za nase uslove...
I ti ces meni reci "Ma nema sanse da ti ja radim za $10,000 kad ces ti na meni da zaradis $90,000, a pri tom ti nista nisi uradio sve ja radim, ja hocu da mi das platu od $50,000 mesecno"
I ja cu ti reci, "Vazi... Nadji nekoga drugog ko ce da ti da 50k mesecno, ja cu da nadjem nekoga kome cu da dam $5,000 i taj ima da se udara nogama u dupe"
O tome se radi...
Kako bi bilo da se radnici microsofa bune sto njihov sef ima 60 milijardi dolara viska, kad sav posao oni rade, i zaradjuju 50,000 godisnje... Sta mislis kad bi se skupili tako njih 100-200 programera i rekli da hoce povecanje plate, jer se njihov sef nepravedno bogati na njihov racun...
Pa verovatno bi im gates uz odkaz poklonio i karte za kubu, pa da tamo vezbaju komunizam... A na njihovo mesto bi doveo kubance koji jedva cekaju da ih neko 'izrabljuje'...
[ Ovu poruku je menjao ventura dana 30.08.2003. u 23:35 GMT]
[ Neflernis @ 30.08.2003. 19:48 ] @
Odlazak na Zapad je odvazan korak. Ne moze to svako. Ja znam dosta skolovanih i inteligentnih ljudi koji nisu hteli da eksperimentisu sa Zapadom vec su resili da ovde cekaju bolja vremena. Obicno oni koji pricaju o odlasku na kraju i odu, a cim si odvazan da odes uspeces sigurno. Takvi ljudi ne predaju se lako i tesko posustaju.
Uzgred, pa dobro druze towk jel ti imas platu 15€/h ili nemas ?
[ caboom @ 30.08.2003. 20:58 ] @
hm, da... ovo je nesto kao vecna tema. mislim da je posmatrate uglavnom veoma jednostrano posto je odlazak iz zemlje, kao izbor, pitanje pojedinca a ne svih stanovnika te zemlje, ili odredjenog broja ljudi koji se bave srodnim poslom, posto nismo svi u istoj poziciji i nemamo jednako dobre uslove rada. prvo, pomirimo se sa jednom cinjenicom, kapitalizam je neizbezan (npr. smatram da u ovoj zemlji zivimo u veoma surovom obliku kapitalizma, imamo besplatno zdravstvo - ali ja se nekako ne osecam sigurnim, imamo besplatno skolovanje - ali kakvo?). kako bi radosno kuckali po tastaturi i raspravljali o ovakvim laganim temama moramo nesto i da jedemo, a to znaci da obicno moramo i da radimo i u kakvim uslovima i za koju kolicinu novca velikoj meri zavisi od nas, u odredjenoj meri od slucaja, a najvise od nasih pretpostavljenih. u ovoj zemlji je trenutno moguce ziveti relativno prijatno od ovog posla, ali samo u 2 slucaja:
1) treba uloziti proporcionalno mnogo truda kao i u bilo kojoj zapadnoj zemlji i raditi u podjednako "surovim" uslovima, ali za znacajno manje prihode (gledajuci relativnu skalu odnosa plata/cene)
2) biti u nekoj od burazerskih kombinacija
posto je meni ova druga kombinacija uvredljiva i podseca me na neka druga vremena (iz kojih, nazalost, jos nismo izasli), ja sam licno izabrao ovu prvu. naravno, postoji i siroki medjuprostor izmedju 2 ove dve kategorije, ali stoji cinjenica da kako god okrenes, ukoliko nisi vlasnik/kapitalista radices za nekoga drugog, samo je pitanje u koliko povoljnoj i korektnoj poziciji ces se nalaziti i to ce najvise zavisiti od svesti poslodavca o tome koliko si mu potreban i zamenjiv, sto je kod nas cesto problem sto se moze shvatiti odnosom broja obucenih tehnickih lica i neobucenog administrativnog kadra u svakom segmentu it industrije kod nas, kao i odnosa plata. drugi problem sa ostankom ovde je slaba mogucnost napredovanja i mali broj mesta na kojima programer/administrator moze da se razvija. ni u jednoj od ove oblasti nije zaista moguce napredovati u kucnim uslovima, iako se, bas iz nedostatka opreme i ambicioznih radnih mesta, veruje u suprotno (verovatno zato i imamo tako veliki broj instant-samoproklamovanih gurua). nemojte pogresno da me shvatite, ima ovde dobrih mogucnosti i dobrih radnih mesta, ali ih je po mojem misljenju isuvise malo.
[ bOkIcA @ 30.08.2003. 21:23 ] @
Mislim da razumem Danila zasto tako pise al mislim da nije objektivan, a mozda je i neka vrsta ljubomore u pitanju.
S druge strane Nikola objasnjava kako on zivi i kako je ziveo dok je bio ovde i njemu je definitivno bolje.
Nije mi jasno zasto se pravi buka i osporava NJEGOVO licno vidjenje zivota u USA?!
(neko to uzme zdravo za gotovo, a neko sa rezervom)
Danilo ajd molim te mi reci kako uspes da dodjes do te cifre (preko 2500 evra/mesec!!!), mora da vozis mercedes ili audi kao i svi uspesni Srbi. Evo ja se ubi radim po par poslova paralelno + stalna plata u dobroj firmi i ne mogu da izguram preko 5-7 jevreja/h! (prosek za godinu, naravno)
(a radim sve i svasta, od programiranja u vise jezika do kojekakvih administracija, projektovanja, dizajniranja, sefovanja i organizovanja...)
Neka kapitalisticka zemlja bi me tretirala kao wunderkind-a i placala vise nego sto mogu da zaradim ovde i u to sam potpuno siguran.
Nikola je bio refugee u ovoj zemlji i znam kako mu je bilo kao momku ovde jer sam i ja prosao isto.
[ srki @ 30.08.2003. 22:32 ] @
Citat: Haaa, ti beskućni ljudi su beskućni zato što NE ŽELE da rade.
Na koji nacin moze da bude isto?!? Ne moze da bude isto! Ti koji hoce da rade ce ipak tamo pre naci posao u svojoj struci nego ovde i pre ce naci posao koji vole nego ovde. Kada sam ja kretao na faks ja sam razmisljao da upisem astrofiziku, ali nisam zato sto ne znam da li bih mogao da nadjem nekog ovde koji bi trazio astrofizicare. Mozda bi svuda bilo tesko naci takav posao ali sigurno mnogo teze u Srbiji. Zbog toga sam ja upisao ETF i radim posao koji manje volim. A opet i od toga sto manje volim (programiranje) sam ovde nasao posao za koji ne znam da li bih mogao da radim u Srbiji i zivim od toga. Morao bih da se mozda bavim bazama podataka ili drugim za mene dosadnim stvarima dok ovde mogu da radim image processing. (Mada kada pogledas mapu ja sam na istoku a ne na zapadu ali je nacin zivota ipak priblizniji zapadu).
Citat: Nemanja, meni se učinilo da ono što je LastManStanding izneo kao viđenje života u Americi zapravo ide u prilog mome stavu (potrebno je raditi mnogo više nego što to čini „prosečan radnik“ u Srbiji da bi se živelo „dobro“
Danilo, obicno ti ukazes drugima na to da ne uzimaju sve stvari u obzir kada dolaze do zakljucaka. E pa sada ti nisi uzimao sve stvari u obzir. Covek moze da bude srecniji ako ovde vise radi ali radi nesto sto mu vise prija nego da u Srbiji manje radi ali mora da radi nesto sto mu manje prija. (Vidi moj primer gore)
Citat: — i kod nas da mnogi [opet, stvar je u tome što nije dovoljno da jedan radi] rade na taj način, živeli bi podjednako „dobro“).
Pa fora je sto ne mogu da rade na taj nacin jer astrofizicari, istoricari umetnosti, molekularni biolozi i mnogi drugi ne mogu ovde da nadju posao koji vole jer se tako nesto uopste ne trazi ovde i onda ne mogu da rade na taj isti nacin kao sto kazes.
A to sto kazes da smo svi robovi kapitaliste, u tome se slazem i Ventura je pokusao da ti kontrira a u stvari je samo potkrepio tvoju tvrdnju. Ali poenta je u tome sto si u Srbiji mnogo vise rob kapitliste nego na zapadu. U Srbiji mi drzava (najveci kapitalista) uzme maltene pola plate dok ovde ti recimo uzme 19-22%. U Srbiji je mnogo veci procenat nezaposlenosti i mi koji radimo tim ljudima placamo socijlano i zdravstveno. U Srbiji ti kapitalista (Ventura) mnogo vise uzme (90%) i jos ako ti od toga sto ti ostane drzava uzme 5% tebi ostaje 5%.
[ Neflernis @ 30.08.2003. 22:59 ] @
Srki je sa NZ. Da li bi mogao da nam napises neka svoja iskustva jer je daleki NZ uvek bio zemlja koja me je intrigirala !
[ Dragi Tata @ 30.08.2003. 23:25 ] @
Ajde da ukratko sumiram svoja iskustva ovde, pa ko hoće neka mi veruje, a ko neće neka veruje filmovima, statistici ili JUL-u, svejedno.
+ Za Ameriku:
1) Cene rad. U Srbiji dobre radnike smatraju budalama, a rad zlom. Ovde je potpuno obrnuto. Svako ko želi da radi može pristojno da živi (ovo "pristojno" ne znači tri auta i kuća sa bazenom, već da ne mora da kopa po kontejnerima)
2) Poštuju zakone. Ima lopova, prevaranata i sličnih, naravno, ali prosečan Amer poštuje zakone i smatra da je nemoralno kršiti ih - čak i kada je siguran da neće da ga uhvate.
3) Ne zabadaju nos u tuđa posla i nisu zavidljivi.
4) Umeju da se zabavljaju i opušteni su.
5) Nisu formalisti - direktora svi oslovljavamo po imenu, na primer.
6) Tolerantni su prema strancima (ovo važi za obične ljude, a ne za imigracionu službu)
7) Zabrana pušenja na svakom koraku, ograničenje alkohola za maloletnike.
8) Bolnice, putevi, parkovi, muzeji...
9) Mnogo manji stepen korupcije - bar na nivou koji ja mogu da vidim (policija, lekari,...)
10) Generalno manja zagađenost i zdravije okruženje.
+ Za Srbiju
1) Uvrnuti smisao za humor koji Ameri ne kapiraju
2) Pečenje, sarma, torte (američke torte su odvratne)
3) EKV, Riblja Čorba, Partibrejkersi, Van Gogh...
4) Crnjanski, Andrić, Pekić, Ćosić...
5) Praznici i godišnji odmori
6) Letnje bašte
7) Fonetsko pismo
8) Žiča, Studenica, Sopoćani, Kalenić...
9) Prijatelji, rođaci, roditelji, kumovi...
10) Strah od promaje
11) BRE :)
[ Last Man Standing @ 30.08.2003. 23:42 ] @
3) Ne zabadaju nos u tuđa posla i nisu zavidljivi. <-- ovo samo kriju bolje od nas. Bar ovi ovde.
4) Umeju da se zabavljaju i opušteni su. <-- khm...u CA mozda. Severnjaci su drveni.
Kazu da su 'ajde' i 'bre' turske reci, ali ja mislim da su to turci pokupili od nas.
[ Dragi Tata @ 31.08.2003. 00:47 ] @
3) Pa, j*** li ga, u Americi se smatra da je krajnje nepristojno pitati nekog kolika mu je plata ili odakle mu novac za kola/kuću/odelo...
4) Tačno je da su Kalifornjani još opušteniji, ali sećam se da nam i u Čikagu nije bio potreban neki veliki izgovor da improvizujemo neku žuraju.
[ weB_KiLeR @ 31.08.2003. 02:02 ] @
Hmm posle lepog iscitavanja svega ovoga zapitam se ...
Pazite da budem iskren bolje bi mi bilo da zivim u Americi nego ovde prvo zato sto su mi keva i cale Advokati u stvari u porodici su mi svi advokati jos od pradede koji je radio za Austrougarsku... Nije vazno hocu da kazem kako je ovde jako tesko raditi to i imati para ne mogu da se zalim imam para za sve imam 2 kuce stan vikendicu i mnogo vise stvari nego sto prosecan teenger ima i ovde i u Americi ali opet ja shvatam kako moji roditelji moraju da rade sa raznim olosom i da se nerviraju kad ovi nece da plate znaci dodje lik i kaze a sta je to sto nakuckas 2 papira i to ti je 100 evra kako to?!?! Nas narod izgleda nije navikao da placa za intelektualan rad prvo da bi moji nakuckali to na 2 papira treba da zavrse fax i da uce 6-7 godina vise nego ovi ali naravno znaju da plate majsotoru ili nekom drugom stoga verujem da bi mi bilo bolje u Americi jer se tamo verovatno ceni ovakva vrsta intelektualnog rada sve jedno ja licno nebih voleo da zivim u Americi...
Imam tu srecu pa sam proputovao dosta zemalja, bio sam i u Americi nisam se nista posebno obradovao ocekivao sam vise...Amerika je po meni jedna obicna masinerija gde radis ko stoka i imas mala uzivanja to je sve lepo smisljeno svi vi radite ko stoka platicemo vam jednom godisnje letovanje na Havajima i to je to ... American dream... gluposti
Po meni najbolje mesto ako hocete da palite iz Jugoslavije je Austrija bio sam u Becu nekoliko puta i mnogo mi se svidja sta vise zakon da mi mozemo da se skolujemo u Becu za dzabe i dalje funkcionise tako da ako imate smestaj tamo mozete se skolovati za dzabaka... ( Sto je mnogo dobro )
Uglavnom ko god hoce da bezi odavde nek ide u neki evropski grad ali samo da znate gde god da odete vi ste stranac nije vazno i da ste bolji od sefa i radite vise nego on , on ce uvek dobijati vecu platu i bice cenjeniji od vas najbolje je zato raditi ovde ako ste sposobni i ovde moze da se zaradi veoma lepo ...
[ tOwk @ 31.08.2003. 02:30 ] @
E ovako, da odgovorim „kritičarima“ koji mi prebacuju sve i svašta, od ljubomore, do neobjektivnosti.
Srki, kada kažem „isto“, mislim da je isto sledeće: ako radiš mnogo, disciplinovano i angažovano, u bilo kojoj državi u svetu imaš mogućnosti da dobro zaradiš (to uključuje i Ameriku i Srbiju).
Što se tiče plate — ja nigde nisam pomenuo 2500€, već da kada radim neke poslove, uglavnom imam oko 15 evra na sat. Ponekad je to 10, ponekad 20, ali uvek je tu negde (uglavnom se ti poslovi ne plaćaju po satu, pa ne mogu da dam preciznu ocenu). Nisam trajno zaposlen, pa se radi o „honorarnim“ poslovima, ili „part-time“.
Citat: Danilo, obicno ti ukazes drugima na to da ne uzimaju sve stvari u obzir kada dolaze do zakljucaka. E pa sada ti nisi uzimao sve stvari u obzir. Covek moze da bude srecniji ako ovde vise radi ali radi nesto sto mu vise prija nego da u Srbiji manje radi ali mora da radi nesto sto mu manje prija. (Vidi moj primer gore)
Ne znam zašto to meni govoriš — ja to sve vreme i ističem, samo u suprotnom smeru (pošto većina insistira na tome da je u amerigi bolje, ja kažem da je to individualno i da nekom može biti i bolje u Srbiji). Naravno da nisam isključivao mogućnost da i nekome bude bolje u Americi — uostalom, lepo sam rekao: nekome je bolje na jednom mestu, drugome na drugom. I to je moj zaključak.
Opet, slažem se i da se poslovi u nekim oblastima kod nas ne mogu naći, a tamo mogu — ali je slučaj i obrnut: u drugim oblastima se kod nas posao može naći, a kod njih ne može. I zbog toga je „isto“.
Mada, šta tek reći na ovo „suptilno“ prozivanje:
Citat: Ajde da ukratko sumiram svoja iskustva ovde, pa ko hoće neka mi veruje, a ko neće neka veruje filmovima, statistici ili JUL-u, svejedno.
Ja nijednog trenutka nisam pomenuo filmove (lepo je kada neko ima tako visoko mišljenje o vama da misli da ste sve „naučili“ iz filmova, i da ne umete i sami da razmišljate; sva sreća pa televizor i nemam), statistiku ili JUL (svaka čast za ovo, tu si ga stvarno pogodio), a čim se pomene nešto protiv kapitalizma (još će da tvrde kako je to „ savršen ekonomski model“), ljudi se naoštre i počnu da ga brane, zato što i sami učestvuju u njemu.
Nemanja, moram priznati da sam iznenađen što si se i ti dao na argumente nalik onima kao što je „ti izigravaš velikog Srbina“, samo sa malo drugačijim sadržajem (tipa „ti veruješ filmovima i slušaš JUL“). Naravno, ovo nije bilo neposredno meni upućeno, ali dozvoliću sebi da to shvatim kao da jeste.
Ako neko i dalje insistira da je Amerika=bolje, onda zaista nemam šta da kažem — žao mi je što ja nisam u jednakoj meri prosvećen.
[ ventura @ 31.08.2003. 03:00 ] @
Citat: srki:
A to sto kazes da smo svi robovi kapitaliste, u tome se slazem i Ventura je pokusao da ti kontrira a u stvari je samo potkrepio tvoju tvrdnju. Ali poenta je u tome sto si u Srbiji mnogo vise rob kapitliste nego na zapadu. U Srbiji mi drzava (najveci kapitalista) uzme maltene pola plate dok ovde ti recimo uzme 19-22%. U Srbiji je mnogo veci procenat nezaposlenosti i mi koji radimo tim ljudima placamo socijlano i zdravstveno. U Srbiji ti kapitalista (Ventura) mnogo vise uzme (90%) i jos ako ti od toga sto ti ostane drzava uzme 5% tebi ostaje 5%.
Ali vidi jednu stvar...
Ako je za pisanje nekog MySoft software-a potrebno 100 sati rada, i recimo sat rada kvalifikovanog programera kosta 15 eura.. Znaci taj program kosta 1500eura.
E sad, po towkovoj teoriji, ako se pise software za video klub, naplatice mu 1500eura.. ali ako pise software recimo sportsku kladionicu, 'naplatice' ga 10,000evra... Samo zato jer sportske kladionice zaradjuju mnogo vise od video klubova..
Mislim, takav nacin gledanja na posao je totalno apsurdan...
Rad je rad... Dali recimo avio mehanicar koji popravlja avione na aerodromu moze da zahteva deo profita kompanije, jer pobogu, da on nije popravio taj kvar na avionu taj avion ne bi ni poleteo niti bi kompanija napravila profit... naravno da tako nesto ne moze...
Meni je nepojmljivo da neko uopste moze da ima takve ideje.. Ali predpostavljam da je to bila neka ispala, posto vidim da se taj deo 'gura pod tepih'...
[ bOkIcA @ 31.08.2003. 03:01 ] @
Izvini, ali ako svi spominju neka inostrana primanja a ti kazes kako imas 15/sat (kao argument da mozes ovde to da zaradis) ja shvatam da ti je to prosek u odnosu na mesec ili godinu.
Ja za poneki posao imam i preko 40/sat pa opet ne mogu da naguram prosek veci od spomenutog.
USA meni nije zemlja snova al da se tamo zivi bolje, zivi se. Da nasi "pametni" ljudi treba da se "odlivaju" i drugima zaradjuju pare i dizu druge nacije i zemlje - ne treba. Al ako nas covek ovde od rada ne moze normalno da zivi - treba da ide.
[ Dusan Marjanovic @ 31.08.2003. 03:08 ] @
Citat: weB_KiLeR:
Po meni najbolje mesto ako hocete da palite iz Jugoslavije je Austrija bio sam u Becu nekoliko puta i mnogo mi se svidja sta vise zakon da mi mozemo da se skolujemo u Becu za dzabe i dalje funkcionise tako da ako imate smestaj tamo mozete se skolovati za dzabaka... ( Sto je mnogo dobro )
nemoj samo bech..grad je pun srba :o) a opet mi nije jasno kako svi oni, posle zivota u Srbiji mogu da se naviknu na onu tamoshnju disciplinu, red i mir :o) tamo ako u pola 10 uveche pustish maaalooo glasnije muziku, ali samo malo glasnije...tolika je tishina da se to vec cuje do kraja ulice, i onda i recepcionar i komsiluk organizovano zovu policiju pa onda ti lepo sa ortacima skupljash kintu...pa onda ako slucajno ti padne nesto kroz prozor, oni odma ukapiraju da si namerno bacio pa opet dobijes kaznu, pa onda radnim danima grad je prazan, nigde nikoga...posle zivota u srbiji to je preveliki shok za mene :o) nigde nema bolje zabave nego u srbiji :o) shto bi rekla narodna pesma "niko nema shto srbin imade" :o)
[ bOkIcA @ 31.08.2003. 03:09 ] @
Citat: ventura:
Ako je za pisanje nekog MySoft software-a potrebno 100 sati rada, i recimo sat rada kvalifikovanog programera kosta 15 eura.. Znaci taj program kosta 1500eura.
E sad, po towkovoj teoriji, ako se pise software za video klub, naplatice mu 1500eura.. ali ako pise software recimo sportsku kladionicu, 'naplatice' ga 10,000evra... Samo zato jer sportske kladionice zaradjuju mnogo vise od video klubova..
Mislim, takav nacin gledanja na posao je totalno apsurdan...
Rad je rad... Dali recimo avio mehanicar koji popravlja avione na aerodromu moze da zahteva deo profita kompanije, jer pobogu, da on nije popravio taj kvar na avionu taj avion ne bi ni poleteo niti bi kompanija napravila profit... naravno da tako nesto ne moze...
Mislim da je ovde nesto pobrkano...
...po meni je jedna stvar kada se pravi program za poznatog kupca po tacnoj specifikaciji, a druga stvar kada, recimo, tim programera razvija univerzalni program za siroke narodne mase gde se unapred racuna na kvantitet tj. veliki broj kupaca i malu zaradu po kopiji.
[ tOwk @ 31.08.2003. 03:24 ] @
Ventura, hoćemo sada malo da razmišljamo?
Sportska kladionica i video klub ne zarađuju od tog programa, već od potpuno drugih aktivnosti. U tvom primeru gore, pominjao si MS koji zaista zarađuje od onoga što urade njegovi programeri. Sportska kladionica eksploatiše razne ljudske mane za zaradu (a to je svima jasno), a video klubovi retko kada predstavljaju umesnije poslove.
Citat: Mislim, takav nacin gledanja na posao je totalno apsurdan...
Naravno, i samo neko tako apsurdan kao što si ti može da i pomisli da rolna toalet papira treba da bude skuplja za Bila Gejtsa, zato što on ima više para od ostalih. ;-)
Citat: Rad je rad... Dali recimo avio mehanicar koji popravlja avione na aerodromu moze da zahteva deo profita kompanije, jer pobogu, da on nije popravio taj kvar na avionu taj avion ne bi ni poleteo niti bi kompanija napravila profit... naravno da tako nesto ne moze...
Ovo opet nema nikakve veze sa tvojim primerima — ne znam na osnovu čega povlačiš paralelu?
Ono što ja mogu da zaključim iz tvog odgovora („rad je rad“) je da sat vremena aviomehaničara treba da košta isto kao i sat vremena npr. čistača ulice — naravno, pošto vidim da baš i nisi sistematičan, sigurno na to i nisi mislio, pa me zanima kakve ovo veze ima sa bilo čim.
Ipak, pogledaj ti na to i ovako: zamisli da svi aviomehaničari počnu da traže deo profita kompanije. Tada imaš samo dve mogućnosti: ili da bar jednom to daš, ili da i ti ostaneš bez celog profita, pošto avion neće poleteti. Znači, kada bismo samo dodali udruženje aviomehaničara koje bi pozvalo na ovako nešto, mislim da bi ti to vrlo dobro „pojmio“ ako si zadužen za upravljanje tim avio-preduzećem.
Citat: Meni je nepojmljivo da neko uopste moze da ima takve ideje.. Ali predpostavljam da je to bila neka ispala, posto vidim da se taj deo 'gura pod tepih'...
Ne gura se ništa pod tepih, nego smatram potpuno nepotrebnim da ti objašnjavam jednostavne stvari. Izgleda da sam pogrešio — za tebe, kapitalistu, rolna toalet papira je $100 :-P
[ srki @ 31.08.2003. 03:34 ] @
uostalom, lepo sam rekao: nekome je bolje na jednom mestu, drugome na drugom. I to je moj zaključak.
Pa naravno. Nekima je bolje i u Ceceniji. Ali ovde ipak ljudi pricaju licna iskustva i ne treba da skreces paznju na to da mozda nije svima bolje. "Bolje" i jeste subjektivna velicina i to svi znaju ali ja zelim da cujem tudja subjektivna misljenja jer cu mozda iz necije price da shvatim da sam i ja u slicnoj poziciji i da bi i meni bilo bolje.
Citat: Opet, slažem se i da se poslovi u nekim oblastima kod nas ne mogu naći, a tamo mogu — ali je slučaj i obrnut: u drugim oblastima se kod nas posao može naći, a kod njih ne može.
Pa neko i u Ceceniji moze da nadje posao koji ne moze u Americi. Mogu da svercuju oruzje, kidnapuju ljude itd...Ai ipak kada pricamo ovde, kazemo "bolje" za nesto sto mislimo da je prosecnom Srbinu bolje, ali posto ni to ne moze da se lepo odredi obicno smo davali primere kada je bolje. (Astrofizicari i drugi koji ne mogu da rade posao u struci...)
Citat: I zbog toga je „isto“.
Mozda je „isto“ ali nije isto. Ipak kod nas za mnogo vise zanimanja ne mozes da nadjes posao nego na zapadu. Kod nas mnogo vise ljudi radi posao koji nema veze sa njihovom skolskom spremom. Mnogi su bezveze isli i na fakultet jer rade potpuno drugi posao. Ima i na zapadu primera ali mnogo manje.
Citat: Mada, šta tek reći na ovo „suptilno“ prozivanje:
Pa dobro, uvek ce se naci neko da proziva ali ti nisi ovde zbog njih nego zbog svih nas i ako te neko uvredi uvek mozes da nastavis razgovor sa drugima. Bilo je primera na forumu kada neko napusti forum zato sto ga je neko uvredio a ne razmislja da je taj neko samo dosao na forum kao i on i da on nije vlasnik foruma pa da ima razloga da ga napusti. Ja ako sam te prozivao to je zaista bilo nesvesno. Mozda jedino za neobjektivno ali to ne smatram prozivanje jer kod ovakve teme i ne moze da se bude objektivan. Jedino je glupo sto ukazujes na to da mozda nije svima bolje. Pa naravno da nije. Narocito nasim politicarima. Ali to svi znaju. Ipak pricamo o licnim iskustvima i dajemo primere kome bi bilo bolje a kome ne. I binarni i Last Man Standing su davali primere kada moze da bude i lose. Binarni je rekao da ako ne radis vise nego sto si kod nas radio nece ti biti bolje. LMS je pricao koliko su skupi stanovi u gradovima (tako je i ovde na NZ) koliko mozes da imas muka i sa placanjem kredita....
Citat: Ako neko i dalje insistira da je Amerika=bolje, onda zaista nemam šta da kažem — žao mi je što ja nisam u jednakoj meri prosvećen.
Pa mislim da nije niko insistirao (sto se i vidi po negativnim primerima ljudi iz Amerike) a i cak da je neko insistirao to treba shvatiti kao njegovo subjektivno misljenje i kraj price. Ne verujem da neko misli da bi svima bilo bolje u Americi.
A ja licno necu nikada ziveti u Americi jer necu njima da placam porez. Mozda kasnije odem u Kanadu, Australiju, negde u Evropu ili se najverovatnije vratim kod nas ali necu u Ameriku. Znam da ovo nije vezano za temu ali ipak to kazem da ne mislis da se svrstavam na jednu stranu i da mislim da svi treba tamo da odemo.
Pozdrav
[ srki @ 31.08.2003. 03:56 ] @
Nisam bas tako shvatio.
Pazi, ti jesi u pravu ali izgleda da me nisi razumeo. Ti tim primerima samo potvrdjujes da su vecina nas robovi kapitalista. Ali nemoj da mislis da se ja sada bunim zbog toga. Pa ja ako hocu da postanem kapitalista moraju da postoje i robovi kapitalista. Ja se ne bunim sto sam sada rob kapitalista jer ipak sam dobro placen. Mozda kasnije napravim i svoj biznis pa budem kapitalista.
Cinjenica je da su vecina robovi kapitalista ali nemoj da pomislis da se ja sada nesto bunim ili da ne odobravam to sto ti hoces toliko da platis programera i da na njemu zaradis mnogo vise. Pa verovatno bih i ja tako uradio na tvom mestu jer sto bih placao nekoga vise nego sto moram. Naravno ja jesam za postojanje udruzenja programera, cistacica itd i oni treba da se bune ako smatraju da su premalo placeni ali naravno oni ne mogu da podizu cenu koliko hoce jer ce se onda naci programeri koji ce da rade za manje pare nego sto ovi traze. Ako postoji nedostatak programera onda bi mozda i mogli da ti traze 20 000 i ti bi verovatno morao da im das a ovako je cena ta koja jeste. Mada i da postoji nedostatak i ako bi sada neko trazio 50 000 opet mislim da bi vecina pristala i za 20 000.
Fora je sto ja iako znam da ce kapitalista da uzme mnogo vise cu ipak biti zadovoljan ako sam placen makar toliko koliko vredi moja pozicija i zbog toga sam rob kapitaliste ali necu da se bunim jer se slazem sa takvim sistemom. Zbog takvog sistema mozda i ja mogu da budem kapitalista ako zelim.
Zbog svega toga mislim da si samo potkrepio Danilovu pricu umesto da mu kontriras.
I niko te nije napao sto tako radis. Izgleda da si ti to sto je Danilo rekao shvatio sa negativnom konotacijom (pa si mu zato odgovarao) a u stvari moze na to da se gleda i pozitivno.
[ Neflernis @ 31.08.2003. 09:06 ] @
Marks je prvi naucno dokazao i obrazlozio metod kojim se kapitalista bogati na osnovu rada radnika. Pa ipak, cak i on je isticao da kapitalista to duguje vlasnistvu nad sredstvima za rad koje radnik nema.
A vi ovde svi to previdjate. Taj poslodavac mora da obezbedi uslove, sredstva za rad, da trazi posao, da obezbedi plasman robe, da kalkulise itd... Ukoliko mislite da ste exploatisani izvolite gospodo, osnujete vi svi sopstveni biznis pa vidite kako je to lako.
Ovako mnogo je lakse biti licemer sa mozgom na pasi koji svaki dan bezbrizno obavlja svoj rutinirani poslic i kuka kako ga gazda exploatise !
[ -zombie- @ 31.08.2003. 13:04 ] @
a meni nije jasno kako neki pametni ljudi ovde (a ima ih ovde par koje smatram pametnima) ne razumeju šta towk želi da kaže.. (i da ne mogu da vide kada se towk malo šali/preteruje da bi naglasio svoj stav).
takođe, ne svatam kako pametni ljudi mogu da veruju, i još gore, da druge ubeđuju da je kapitalizam nešto najbolje na svetu, a da je komunizam najveće zlo.. pa komunizam u krajnjoj liniji jedini ima smisla. to što je na trenutnom nivou razvitka ljudske svesti neostvariv u praxi, to je drugo, ali da je baš kapitalizam idealan... hmm?!?...
evo, ja bi recimo prvi u komunizmu radio 8+ sati dnevno nešto što mnogo volim (recimo programirao), ali bih takođe uzeo 2-3 besna kompjutera/tabletpc-a, i širokopojasnu vezu ka internetu, jer meni te džidža-bidže trebaju. a ne kao u sadašnjoj (kapitalističkoj) postavci stvari, jedini koji te stvari mogu sebi da priušte su neki direktorčići (ili "gazde"), koji taj laptop i taj široki internet koriste za mail i porniće...
Citat: srki:
Pazi, ti jesi u pravu ali izgleda da me nisi razumeo. Ti tim primerima samo potvrdjujes da su vecina nas robovi kapitalista. Ali nemoj da mislis da se ja sada bunim zbog toga. Pa ja ako hocu da postanem kapitalista moraju da postoje i robovi kapitalista. Ja se ne bunim sto sam sada rob kapitalista jer ipak sam dobro placen. Mozda kasnije napravim i svoj biznis pa budem kapitalista.
btw, primetite da u mnogim porukama vas koji tvrdite da towk priča gluposti, sami potvrđujete njegove reči. već je rekao da ceo kapitalistički sistem opstaje baš implementacijom ovakvih misli (želja, nada, maštanja, američkog sna... ;) u mozgove radnika -- "kapitalističkih robova"... :-P
btw, u samoj toj postavci koju vi pominjete, gde kapitalista zarađuje na programeru 10x biše nego sam programer na svom radu, tu nešto očigledno nije u redu. zašto bi taj "višak dobara" ili kapitala (na čemu počiva ceo kapitalizam) bio tako loše raspoređen (u ruke kapitalista, a ne radnika)?
zašto ne bi programeri prodavali svoje proizvode krajnjim kupcima i živeli 10x puta bolje. pa zato što im za to treba marketing, a za marketing im treba mnogo para, a oni ga nemaju, nego ga imaju upravo već postojeći kapitalisti. znači vrtimo se u krug. bogati postaju još bogatiji, siromašni (radnici) još siromašniji (jer je količina dobara ograničena), a dok gledaju sve bogatije kapitaliste, sa još većom željom/nadom rade i dalje sanjajući da će sutra možda baš oni postati to... čist idijotizam...
zar nije svrsishodnije u takvoj postavci da programer radi 1-2 sata dnevno, a da dobije isto para. da li će to napraviti neku razliku za kapitalistu. da li bilu gejtsu treba još jedna milijarda? šta on može da radi sa još jednom milijardom? u čemu je svrha da jedan čovek ima toliko para koliko bi hranilo jednu prosečnu (ne malu, već prosečnu) zemlju više godina? po kom principu logike to ima smisla? zar onda taj programer koji radi nekih 7-8 sati dnevno bespotrebno (više nego što je potrebno da zaradi za život) samo gubljenje vremena i prirodnih resursa. zar on ne troši struju, vodu, papir, internet ;) i ostale resurse totalno bespotrebno. zar ne bi bilo bolje da on u krajnoj liniji ode kući i provede malo više vremena sa svojim detetom (nemanja? ;)
a bespotrebno, jer jedini proizvod tih dodatnih 7-8 sati njegovog rada bogaćenje najbogatijeg čoveka na svetu, kome očigledno ne treba više para (neka mi neko kaže jedan JEDINI razlog zašto bi gejtsu trebala još jedna milijarda?!?)
opet se izvinjavam na ovako dugoj poruci, ali stvarno nisam imao vremena da je skratim...
[ Neflernis @ 31.08.2003. 14:54 ] @
zombie je u pravu. Kapitalizam je poredak koji zaista brani interese najmocnijih. Medjutim sto je najcudnije njegova alternativa komunizam i obicnom exploatisanom svetu cini se jos odvratnijom. Tu je na ruku kapitalizmu islo sto se komunizam javio u siromasnim zemljama pa jos i propao !
Srbija. Hocu da zapocem posao i normalno treba mi ideja, treba mi i znanje. Ovo je jako jako vazno, ali novac je jos vazniji. On je najvazniji. I ja odem do banke, a oni mi traze poslovne knjige koje nemam da bi mi dali kredit. Onda pitaju, pa dobro onda stavite hipoteku na nekretninu ! Pa cekajte, ja da imam para ne bih dosao u banku.
I tako... driver za modem je na Internetu. Da bi vam banka dala pare treba vam poslovni rezultat, za sta vam trebaju pare koje nemate ! Ko probije ovaj zacarani krug taj mora da uspe.
[ Last Man Standing @ 31.08.2003. 15:35 ] @
Pocetak ove teme je bio sasvim drugaciji, vise zabavnog karaktera. Te minimalna plata je ovo, te ja kuckam na laptopu i zaradjujem pare, u Americi ovo, u Americi ono itd. itd.
Medjutim, kako vreme odmice, svaki novi post je sve ludji. Da li vi stvarno tako mislite ili se salite? Konkretno, o kapitalizmu i fer zaradama?
Zombie, ja sam kablovski internet narucio 2 meseca posto sam dosao u USA i mesecni racun je oko $45. To moze svako da ima. Isto tako i dva-tri kompjutera/tableta, ako je bas do toga. A cesto se i radi vise od 8 sati dnevno. Dakle, ne treba ti komunizam za te stvari.
Kapitalizam o kome neki od vas pricaju je onaj od pre 100 godina. Danas se tim sistemom upravlja iz jedne kaldrmisane ulicice koja se zove Wall Street. Bill Gates ce novu milijardu da zaradi kad Microsoft-u poraste stock, sto moze da se desi iz 1000 razloga, ne samo zato sto ce programeri da kuckaju 12 sati dnevno. Nije on deda Baja sto ima trezor pa sedi na parama. Isto tako, skoro sve pare sto ima moze da izgubi.
Na kraju, sve ovo je tuzno iz jos jednog razloga. Ja imam jos par klijenata sa kojima radim nesto sitno i ne mogu sve da postignem sam. Razmisljam da za deo tog posla angazujem nekog u SCG, a ne Indijce koje mrzim. Medjutim, posle ovoga ne znam sta da mislim. Da li treba svakome da objasnjavam koliko cu JA para od toga da zaradim? Da li uopste treba nesto da zaradim? Da li nekoga intertesuje odgovornost koja se preuzima? Sta ako me klijent sutra tuzi jer nisam ispostovao rokove? Ili zbog tih istih rokova ne mogu da dobijem novi posao? Da li ocekujete da vam neko da americke tarife na sat? Dace vam tarife koje trziste u SCG diktira za dobre programere (diskutabilno, ali recimo $1000 mesecno). Inace, naci ce se neko ko hoce da radi za te pare i da ga eksploatisu. Ima Rusa na primer, koji ne diskutuju o kapitalizmu ili sa setom citaju knjige o Staljinu. A zasto da neko nas ide kod Rusa?
I zamisli kad bi sliku o toj nasoj svesti imali oni koji hoce da uloze neke pare u SCG (kao na primer oni sto su kupili neke vece firme tamo). Da li oni treba da polazu racune radnicima koliko zaradjuju? Ako je ovo ovde reprezentativni uzorak razmisljanja, mislim da bi pobegli glavom bez obzira.
[ tOwk @ 31.08.2003. 15:59 ] @
Citat: Last Man Standing:
I zamisli kad bi sliku o toj nasoj svesti imali oni koji hoce da uloze neke pare u SCG (kao na primer oni sto su kupili neke vece firme tamo).
Strašno — šta će reći g-din Amerika??? (slažem se da je to u spoljnoj politici državice kakva je Srbija važno, ali ne zaboravite da sa kime god se Srbija udružila, taj je propao ;-).
Citat: Da li oni treba da polazu racune radnicima koliko zaradjuju? Ako je ovo ovde reprezentativni uzorak razmisljanja, mislim da bi pobegli glavom bez obzira.
Kao prvo, daću ti primer kako zvaničnici Beograda razmišljaju: „ko nije pametan, pa njemu i ne treba računar, tj. ko ima računar, taj je pametan“ (nešto u tom stilu je izjavila gradonačelnica jednom prilikom). :-)
Znači, ovo ovde što čuješ nije „reprezentativan uzorak razmišljanja“, već samo kako razmišljaju „pametni“ ;-)
No, šalu na stranu, mislim da vi imate problema da se izborite sa razmišljanjima i delovanjima. Svako od nas ovde je svestan odlika „vašeg kapitalizma“, na koji način on funkcioniše, i šta kapitalisti očekuju od radnika. To znači da se svako može (do na svoje sposobnosti) sasvim odgovarajuće uključiti u taj sistem, i dobro proći u njemu.
Ono što je potpuno nevezano za to je da li ti, na moralnom i etičkom planu, odobravaš takav sistem. Prosto, možda bi Amerikanci više voleli da se međunarodna košarka igra po njihovim pravilima, ali jednako dobro mogu i da igraju po „tuđim“ pravilima. Oni čak mogu da se zalažu i za promenu sistema, a da im pritom sasvim dobro ide i u tekućem sistemu. Da li je jasno da te dve stvari (rad u tekućem sistemu, i težnja ka boljem sistemu) nisu suprotstavljene, i da sasvim lepo mogu da postoje.
Uostalom, da niko ne razmišlja o promenama sistema (na svu sreću u Americi kapitalisti dobrano razmišljaju o promeni sistema, i istovremeno je i sprovode :-), do njih ne bi ni dolazilo.
Što se tiče toga kako zapravo MS zarađuje od akcija — pa što onda ne otpuste sve programere, i zarađuju mnogo lakše? Mislim da ti je jasno koliko je to besmisleno — zarada je neposredno korelisana radom zaposlenih (programera, marketinškog odeljenja,...), i sumnjam da ti misliš da Bil Gejts „zarađuje od akcija“ (kako si upravo rekao) na/u Wall Street-u.
[ ventura @ 31.08.2003. 17:23 ] @
Kapitalizam o kome neki od vas pricaju je onaj od pre 100 godina. Danas se tim sistemom upravlja iz jedne kaldrmisane ulicice koja se zove Wall Street. Bill Gates ce novu milijardu da zaradi kad Microsoft-u poraste stock, sto moze da se desi iz 1000 razloga, ne samo zato sto ce programeri da kuckaju 12 sati dnevno. Nije on deda Baja sto ima trezor pa sedi na parama. Isto tako, skoro sve pare sto ima moze da izgubi.
Bill Gates ne zaradjuje pare prodavajuci akcije Microsofta (da je tako, on bi odavno sve rasprodao), vec zaradjuje tako sto Microsoft godisnje zaradi, lupam 30 milijardi dolara, a on posto poseduje 30% akcija, njemu ide na racun dividendi tih 30%...
A on da hoce da proda svoj paket akcija (pre splita je imao oko 650 miliona, sada ima samo x2, znaci 1,3 milijarde akcija), on bi inkasirao instantno 35 milijardi dolara... Ali nakon toga nebi imao nijednog dolara vise od microsofta...
[ Neflernis @ 31.08.2003. 17:30 ] @
hm pitanje da li bi Gates uspeo da postigne tu cenu. Ogromna kolicina akcija na prodaju dovela bi do spekulacija i obaranja cena. Pa i tada ne bi sve prodao...
[ mikic @ 31.08.2003. 18:03 ] @
Što se tiče toga kako zapravo MS zarađuje od akcija — pa što onda ne otpuste sve programere, i zarađuju mnogo lakše? Mislim da ti je jasno koliko je to besmisleno — zarada je neposredno korelisana radom zaposlenih (programera, marketinškog odeljenja,...), i sumnjam da ti misliš da Bil Gejts „zarađuje od akcija“ (kako si upravo rekao) na/u Wall Street-u.
Koliko gluposti na jednoj temi ... Zarada cesto nema veze sa kolicinom ulozenog rada, pre se moze reci da ima veze sa kvalitetom, ali to i samo delimicno. Da li ce akcije neke firme skociti i koliki ce profit ostvariti zavisi od mnogo faktora.
Naravno, neko ko je odrastao u kvazi-komunizmu sa kontrolisanim trzistem/privredom sigurno ce imati problema sa razumevanjem ovakvih stvari.
Ali to i nije toliko bitno. Branioci kvaliteta zivota u Srbiji previdjaju jednu bitni stvar -stanje u privredi i na trzistu rada u Srbiji je daleko od realnog - moze se reci da je skroz imaginarno. Cinjenica je da je BNP u Srbiji manji od Zimbabvea - a ovde se ipak zivi neuporedivo bolje. Jednom ce ipak donacije i krediti, na koje smo istorijski navikli, prestati da dolaze. A tada ce prestati i virtuelna srpska sreca, ako u medjuvremenu ne dozivimo neophodnu evoluciju - od neradnika do radnika.
Pricati o utopiji je simpaticno, ali to ne resava ni jedan problem. Jedina preostala komunisticka zemlja na svetu, Kina, je na kraju ipak oslobodila svoje trziste, tako da i kod njih sada postoje kapitalisti, pa je pitanje da li se ta zemlja uopste moze nazvati komunistickom. Kapitalizam nije savrsen, ali je dokazano da funkcionise u praksi, za razliku od komnuzima, cije su sve inkarnacije zavrsile u pepelu ostavljajuci za sobom pustos i bedu.
Mozda ce evolucija homosapiesna jednog dana omoguciti kvalitetnu implementaciju komunizma. Do tada, Srbi ce morati vise da rade i prihvate najbolju opciju koja je trenutno moguca.
[ ventura @ 31.08.2003. 18:39 ] @
hm pitanje da li bi Gates uspeo da postigne tu cenu. Ogromna kolicina akcija na prodaju dovela bi do spekulacija i obaranja cena. Pa i tada ne bi sve prodao...
Pa nema Gates racun kod JP Morgana na kom mu lezi 1,300 miliona akcija pa ih klikom na dugme prodaje/kupuje...
A i 1,3 bln. akcija se ne prodaje tako sto sve roknes na island, pa ajmo udrite... On bi mogao taj svoj paket akcija da rasproda medju velikim kupcima, recimo vece kompanije tipa IBM, NEC, HP, Toshiba, itd... ili recimo nekim vecim mutual fondovima i investing kompanijama kao sto su Goldman Sach, JP Morgan, SSB, Merril Lync, Fidelity... itd..
Kad bi to uradio, i ako se uradi kako treba, ja prodenjujem da to ama bas nikakvog veceg uticaja ne bi imalo na stanje MSFT-a na berzi...
Worst case scenario (za neke), je da billy klikne na dugme i da se odjednom nadje 1300 miliona akcija na trzistu po market ceni (u poredjenju sa dnevnim trading volumom od 25miliona), i verovatno bi se ova sva sitna boranija usrala i svi bi krenuli da dumpuju akcije... I na nekih $2-$3 bi ih cekale investment kompanije koje bi kupovale te akcije koliko god kesa imaju... Na sam Microsoft nikakvog uticaja nece imati dali mu je akcija $10 ili $100, odnosno nece imati uticaja na njegovo trziste... Korisnici ce i dalje kupovati Windows, i Microsoft ce praviti dovoljan revenue da pokrije troskove poslovanja, developmenta, i da ostane gomila profita koja ce se isplatiti shareholderima... A ako ti recimo kupis akciju MSFT-a za $2, i dobijes dividencu od skoro $1 svake godine... Pa to je posao veka.. fakticki si napravio investiciju koja ti se odplati za 2 godine...
[ Last Man Standing @ 31.08.2003. 19:01 ] @
Mista Ventura, ovo nikako nije tema, ali Microsoft do skora nije isplacivao dividende, vec je tim novcem povecavao svoje rezerve kesa koji nije Gejtsov, vec Microsoftov. Tako bar pise u WSJ. To je bitna razlika, iako naoko smesna. Siguran sam da znas da se bogatstvo najbogatijih ljudi na svetu meri uglavnom vrednoscu akcija koje imaju. Tako bogatstvo Bila Gejtsa varira iz godine u godinu. Kad akcije porastu, porastu i njegove milijarde i obrnuto. Nikada nisam rekao da on prodaje akcije i tako zaradjuje. Kao sto si i sam rekao, njegove milijarde jesu zarobljene u akcijama i on ne moze da kupi avion od milijardu dolara, osim ako ne proda malo tih akcija i tek onda ima zivog novca kojim moze da raspolaze. A koliko tacno kesa moze da izvadi iz dzepa, zna verovatno samo on, njegova zena i onaj ko mu radi takse.
towk, posto se ovde preslo od cinjenica na filozofiju zivota i drustva, sasvim je moguce da moje misljenje ne odgovara stvarnosti. Bilo bi tuzno da smo svi ovog trenutka najpametniji u svom celom zivotu. Ja nemam "svoj" ili "nas" kapitalizam, ali ocigledno imam sasvim drugaciju perspektivu gledanja na stvari od tvoje. Da si ovde, morao bi da postanes deo sistema, ili te ne bi bilo. Posto sam ziveo i tamo i ovamo duze od par godina, imam privilegiju da misljenje formiram na osnovu svakodnevnice, a ne tako sto cu da pitam rodjake i komsije, gledam filmove ili CNN. Calm down malo.
[ ventura @ 31.08.2003. 19:17 ] @
Mista Ventura, ovo nikako nije tema, ali Microsoft do skora nije isplacivao dividende, vec je tim novcem povecavao svoje rezerve kesa koji nije Gejtsov, vec Microsoftov. Tako bar pise u WSJ. To je bitna razlika, iako naoko smesna. Siguran sam da znas da se bogatstvo najbogatijih ljudi na svetu meri uglavnom vrednoscu akcija koje imaju. Tako bogatstvo Bila Gejtsa varira iz godine u godinu. Kad akcije porastu, porastu i njegove milijarde i obrnuto. Nikada nisam rekao da on prodaje akcije i tako zaradjuje. Kao sto si i sam rekao, njegove milijarde jesu zarobljene u akcijama i on ne moze da kupi avion od milijardu dolara, osim ako ne proda malo tih akcija i tek onda ima zivog novca kojim moze da raspolaze. A koliko tacno kesa moze da izvadi iz dzepa, zna verovatno samo on, njegova zena i onaj ko mu radi takse.
Microsoft nije isplacivao dividence COMMON stock holderima, a kao sto je poznato postoje dve vrste akcija COMMON i PREFFERED.
Ako je neko hteo dividende od MSFT-a, on bi kupio preffered stock.. A ako neko zeli da bolje zaradi na razlici u ceni on kupuje common stock.
Ako neko kupi recimo 51% common stocka neke kompanije... Onda on moze da odredi dali i kolike ce dividende da primi...
Ako neko kupi 10% common stock-a, on ce da glasa da se izdaju dividende... Jer ce njegovih 10% sigurno dobro da utice na final vote, ali nisu presudne...
Sto se tice njegovog ukupnog bogatstva... Koliko se secam, njegovo bogatsvo se procenjuje na oko 50 milijardi dolara... Znaci vecina toga predstavlja udeo u microsfotu, znaci nekih 35 milijardi, a dok je ostalih 15 milijardi profit koji je on zaradio kroz Microsoft svih ovih godina...
Tako da on verovatno moze kupiti bilo sta do 15 milijardi, i da uopste nemora da proda nijednu akciju... Stim sto je sasvim sigurno da tih 15 milijardi ne drzi u slamarici, vec je to ulozeno na 1000 nacina i na 1000 razlicitih mesta...
On mozda da ima cash account od oko 10-20 miliona, ne vise... Sumnjam da ce mu u komadu ikad vise i zatrebati...
[ Miroslav Strugarevic @ 31.08.2003. 20:44 ] @
Citat: BORG:
Nisam citao ovu trecu stranu, nemam vremena ...
Ali samo da kazem, imam nekoliko prijatelja koji su otisli u USA da rade, tacnije L.A.
Svi su odusevljeni. - Samo to imam reci.
Pa evo koliko ima ljudi koji dolazi na forum, i koji su otišli preko.. Ja im skidam kapu.. Meni je drago kad vidim da su naši ljudi uspešni i da im ide..
A to da li je bolje ovde ili van, bolje je otići van..
[ igac @ 31.08.2003. 20:44 ] @
cccccc
lik pocne temu o tome kako ce dati vise informacija o odlasku u ameriku i sada izbije "svadja" o tome ko kako zivi u americi
pa zar nije logicno da ces dobro zivjeti ako ti je posao dobar imas neki j**** fax zavrsen, dobro se snasao, uvalio se, radis, guras naprijed... sta kontas ono ode ja zavrsiti osnovnu jer kazu da se mora a onda nekako zapalim u ameriku i hocu da imam kucu stan auto da budem pun para ko titanik...
i towk isto mislim da samo naglasava svoje misljenje a ne da proziva ovde...
bolje da ovde paste url ili info ko ima o tom da se predje u usa sta sve treba bla bla a ne da se cimamo "nije petak vec 2.5"
:) al zlatni ste :) kako se samo tema prosiri :) jedva je dochita :)
[ Dragi Tata @ 31.08.2003. 22:47 ] @
Sad se i zombie bacio u filozofe...
Sve je to lepo care, samo svi ti pokreti koji su krenuli sa pričama o bratstvu, jednakosti i svetskoj pravdi, završili su giljotinama i konc-logorima. Sitna razlika između teorije i prakse...
[ B o j a n @ 31.08.2003. 22:57 ] @
poenta je u tome, sto frazu "kako zivis" karakterise ne samo kolika ti je plata ( $$$ ), vec i sredina u kojoj si. Da li imas prilike da radis ono sto je tebi zabavno i mislis da je okej ...
ako pak pogledas states, tamo se posle onog bombing-a zivi u polu-strahu ... ljudi paranoisu svasta, a klinci uzimaju railguns ( pravi ) i pucaju po skoli i profama ... sta ja znam, to meni nije okej ... i tu je nesto trulo. Ljudi spavaju sa full ratnom opremom ispod jastuka ... i ako zgazis na pogresno mesto ... puca, pa tek onda pita ...
to je sick ... pa ti odluci, u srbiji se moze sasvim lepo ziveti ... ako imas vijuge i pocnes da zaposljavas ljude da rade za tebe ( ne obrnuto ), to nije tesko... posebno ne u tranzitnoj zemlji, mada opet ...to je samo moje devijantno razmisljanje na tu temu, i ne treba uzimati za ozbiljno
blah ... deco, ne zalecite se ...
chill, hladna glava ... partija sexa kod devojcice pa tek onda razmisljaj o amerikama ili sta vec ...
mir,
krajst!
[ BORG @ 31.08.2003. 23:57 ] @
Citat: B o j a n:
ako pak pogledas states, tamo se posle onog bombing-a zivi u polu-strahu ... ljudi paranoisu svasta, a klinci uzimaju railguns ( pravi ) i pucaju po skoli i profama ... sta ja znam, to meni nije okej ... i tu je nesto trulo. Ljudi spavaju sa full ratnom opremom ispod jastuka ... i ako zgazis na pogresno mesto ... puca, pa tek onda pita ...
Pa sta ja znam, takve stvari se desavaju i kod nas ... nedavno je klinac dosao u skolu
sa nekim pistoljem, ne znam detalje .. i upucao direktora ..
Naravno, tamo ima mnogo vise tih happeninga, bande i to .. ali imas i mirnije krajeve(ne mogu da govorim o desavanjima tamo 100 % jer nisam tamo bio nikad).
Citat: B o j a n:
to je sick ... pa ti odluci, u srbiji se moze sasvim lepo ziveti ... ako imas vijuge i pocnes da zaposljavas ljude da rade za tebe ( ne obrnuto ), to nije tesko... posebno ne u tranzitnoj zemlji, mada opet ...to je samo moje devijantno razmisljanje na tu temu, i ne treba uzimati za ozbiljno
Da, ali koliko ljudi moze da dodje do toga da zaposljava ljude, da mu ide posao i slicno u Srbiji, ili u RS ?
A ako hoce da radi, radice za neku minimalnu platu, koju nece da dobija po 3-4 mjeseca(Pricam o RS npr.)
[ BORG @ 01.09.2003. 00:00 ] @
Ne mogu da tvrdim da je tamo bolje, ali po prici frendova koji tamo rade, bolje zive nego ovde.
[ Verdana @ 01.09.2003. 02:05 ] @
Par linkova za ljude koji su to tražili:
http://www.immigration.gov/graphics/services/visas.htm - lista svih mogućih viza za USA i informacije o tome za koga su i kako doći do njih
http://belgrade.usembassy.gov/ - strana za skupljanje informacija vezanih za izdavanje viza u Srbiji
http://travel.state.gov/dv2005.html - uputstva za DV lutriju za 2005. godinu
http://www.match.com/ - sajt za traženje Američkog državljanina koji je voljan da vam postane bračni partner i samim tim vam obezbedi vizu ;)
[ Verdana @ 01.09.2003. 03:00 ] @
Evo i mog ličnog iskustva, kad sam već pročitala sve ove postove... Ovo nek čitaju samo oni koje zanima potpuno subjektivno opisan pogled na Ameriku.
Živela sam u YU do kraja rata '99. i septembra te godine sam došla u USA. Ovde nisam poznavala nikog i nisam imala ništa. Tata je dobio posao i izgledalo je da će nam ovde biti bolje. Prvih meseci je bilo sve odlično: para je bilo, živeli smo kao nikad pre, kupovali stvari koje nismo mogli ni da sanjamo ranije i sl. Kad sam krenula u školu (tek krajem septembra), engleski mi nije išao baš najbolje, ali sam uglavnom uspevala da se sporazumevam sa okolinom. Najveći problem mi je zapravo bio to što nisam mogla da se uklopim u društvo u svojoj školi, jer je ta škola bila u bogatijem kraju, a ja baš i nisam mogla da se smatram za bogatu (po američkim standardima). Dok su moji vršnjaci imali kola i išli na večere i sl. ja sam sedela kući na netu.
Kasnije sam uspela da se sprijateljim sa par ljudi sa kojima se i sada čujem. Ovde je prijateljstvo drugačije nego kod nas i prilično je teško ubaciti se u neko društvo ako u njemu nisi od početka ili ako nemaš šta da ponudiš osim svoje dobre volje. Upoznala sam i par naših odavde i istog su mišljenja.
Sada sam na fakultetu, studiram ono što volim i što u SCG nikad ne bih mogla, živim u stanu u kom imam svoju sobu, svoj računar (opet stvari koje nikad pre nisam mogla da imam), svoj mir. To su dobre stvari koje sam ovde našla.
S druge strane, otkad smo ovde, tata je već dva puta menjao posao zbog loših uslova u firmama u kojima je radio i par puta smo ostajali ovde na račun države. Kada postoji stalni prihod, sve može da bude u redu, ali ako to nestane, za par nedelja čovek može da završi na ulici. Zbog H1B vize, ostatak porodice nema pravo na rad. Trenutno nemam nikakvo zdravstveno osiguranje osim onog osnovnog za preglede kod lekara opšte prakse, tako da ako mi se nešto slučajno desi, mogu da računam da ću imati astronomske račune za bolnicu i lečenje.
Kao što je Ni ten ichi ryu rekao, Amerikanci nisu gluplji od Srba, jedino što ih u proseku ne zanima previše šta se dešava u svetu i ne zanima ih politika, jer su u proseku zadovoljni svojim životom. Istina, srela sam nešto više debelih ljudi ovde nego u SCG, ali sam zato videla i dosta normalnih ljudi. Ono što me je ovde oduševilo su babe i dede koji su puni života i koji ne dozvoljavaju godinama da im smetaju.
Ko hoće da uči, ovde stvarno ima prilike za to. Pristup internetu, knjigama i sličnim izvorima informacija je besplatan u društvenim bibliotekama. I čak i ako se neko odluči za jednu struku i studira to, niko mu ne brani, čak ga i podstiču, da nauči i nešto što nije vezano konkretno za tu struku.
Praktično, tačno je ono što je već neko spomenuo - prva generacija koja dođe počinje od nule i zato je teško. Doduše, mislim da je tako isto i za bilo koga ko se seli u neku drugu državu i ne odnosi se samo na USA.
+ lista za USA:
+ Sistem školovanja na univerzitetima/koledžima
+ Dobre plate
+ Pristupačnost informacijama
+ Opuštenost ljudi - ne znam za ostale države, ali ovde su ljudi stvarno ljubazni
+ Izloženost ostalim kulturama - moja najbolja drugarica u USA je zapravo došla iz Hong Konga
+ Brz internet
+ Veliki broj mogućnosti za izbor načina života
- lista za USA:
- Mekani hleb
- Dedostatak zdravstvenog sistema - kada platite osiguranje kod jedne firme, ne možete da idete kod bilo kog doktora, nego samo kod onog koga vaše osiguranje pokriva
- Srednje škole - tretiraju skoro odrasle ljude kao neodgovornu dečurliju tako da neke škole više liče na zatvore nego na mesta na kojima bi trebalo da borave đaci
- Standardno radno vreme
- Republikanska vlast (ovo je naravno subjektivno)
Evo, i ja se izvinjavam zbog ovolikog posta.
[ Ni ten ichi ryu @ 01.09.2003. 03:04 ] @
Ovo je sadrzaj originalne poruke:
--cut here--
sve je to lepo i fino... ne razumem cemu prepirke o bilo cemu, dovoljno
je razumeti da se svi mi razlikujemo u nebrojeno stvari.
da, ima ljudi koji dodju u ameriku i pate se.
da, ima ljudi koji dodju i uzivaju u zivotu.
da, ima (najvise) ljudi koji dodju i kenjaju, imali razloga ili ne,
zato sto im je to urodjeno, tako su nauceni....
neka ih, neka rade sta zele. nema potrebe da se neko uzbudjuje zbog
misljenja nekog sa kojim nema apsolutno nikakve veze, i to samo iz jednog
razloga/neslaganja sa njegovim/njenim misljenjem.
ja sam dosao u ameriku zato sto nisam zeleo da ucim sociologiju da bih
bio inzenjer. nisam hteo da budem obaran na ispitima cisto zato sto se
profesoru ne dopada moja frizura. nisam zeleo da budem zlostavljan od
strane raznih ljudi kojima nista nisam ucinio. nisam hteo vise da hodam
ulicama na kojima nema nijednog nasmesenog lica. na kraju, nisam hteo
da potrosim celu svoju mladost da bih kasnije ziveo od meseca do meseca,
znajuci da nikad sebi necu moci da priustim stan, i tako dalje i tako
dalje. mozda sam u nekom pogledu materijalista, ali sve sto ja zelim je
da zavrsim fakultet na kome cu nauciti da radim ono sto zelim da radim,
i da posle toga mogu da radim, radim, radim, i od tog rada zivim. to u
svojoj domovini nikad ne bih uspeo da uradim, iako ne, nisam lenj, i
zaista zelim da radim, bilo to 4 sata dnevno ili 20...
studirajuci ovde prethodne dve godine na dva fakulteta, radeci
beskrajne sate kao internista, imao sam priliku da upoznam ogromnu kolicinu
ljudi, kako rodjenih amerikanaca, tako i naturalizovanih... i sad...prvih
20+ godina svog zivota sam ziveo u Srbiji, ceo zivot misleci kako su
ljudi ovde glupi, lenji, debeli...... jednostavno naucen sam tako. prosao
je rat, amerika, to su bili zlocinci. posle toga bombardovanje (uh,
kako sam mrzeo ameriku), zlocinci... i par godina kasnije sam dosao ovde.
moja prva skola je najveci drzavni koledz u celoj americi, trenutno je
oko 80.000 studenata aktivno na njemu. i prolazi vreme, ja menjam
misljenja. ljudi koje ja poznajem ovde nisu nista veci zlocinci, nista
gluplji, lenjiji niti deblji od ljudi koje sam upoznao u srbiji. moji
prijatelji su za bombardovanje i ratove isto toliko zasluzni koliko smo svi
mi za jebeni gradjanski rat 90-ih. Cak stavise, moji prijatelji (i
njihovi prijatelji, i prijatelji njihovih prijatelja...) su prvi koji izlaze
na ulice da iskazu svoj protest protiv ratova i bilo cega sto nema veze
sa vezom a u mozgovima ljudi sirom sveta pravi sliku o ljudima u ovoj
zemlji kao da su zaista kreteni. a zapravo nije tako.
stoji cinjenica da zivim u Kaliforniji, koja je manje-vise prilicno
liberalna i koja se mozda ne bi mogla uzeti kao referenca za zivot u ovoj
zemlji, ali ipak, ako jedna od silnih drzava stvara prilicno pozitivnu
sliku pred mojim ocima koje su sanse da su ostale drzave ono sto su mi
ljudi opisivali dok sam ziveo u srbiji?
ja sam se zivotom u ovom zemlji uverio da je ono sto se smatra nekim
opisom amerike u srbiji zapravo totalno s*****. ne znam zasto.
cini mi se da je moje misljenje tako znatno promenjeno zato sto svom
snagom izbegavam ulazak u srpsku enklavu. odlasci na "igranke" me ne
zanimaju (da, to su ovde igranke), kao ni blacenje drustva u drzavi koja
je meni (i njima) do neke mere omogucila normalan zivot. jer to je sve
sto sam ja trazio, normalan zivot, i za sada sam (da kucnem u drvo) to i
dobio.
i to je jedini razlog sto pisem ovaj post, moj normalan zivot.
zakljuchcima tipa ovde su svi glupi mogu samo da se smejem ili da ih
ignorisem.
zakljuchcima tipa robovi kapitalizma/kapitalista mogu samo da se
smejem.
i na kraju zakljuchcima tipa bolje je ovde takodje mogu samo da se
smejem, zato sto za to imam razloga i primer, jednostavno, sebe.
izvinjavam se na dugackom postu :]
[Ovu poruku je menjao Ni ten ichi ryu dana 31.08.2003. u 21:15 GMT]
[ CONFIQ @ 01.09.2003. 03:19 ] @
Meni su se svideli 2 posta gore. Pogotovo Ni ten ichi ryu kako voli da rimuje :Đ. Ne ozbilnjo, jako lepše sam čitao vaše postove nego crnog tOwK-a :O
Nažalost njegove postove u opšte ne čitam kad ništa ne pokušava da kaže. Baš moraš da misliš pola sata šta je hteo da kaže i na kraju skontaš da ništa nije rekao.
~Say...
[ tOwk @ 01.09.2003. 04:15 ] @
Ne mogu da tvrdim da je tamo bolje, ali po prici frendova koji tamo rade, bolje zive nego ovde.
Šta ovo znači: „Tamo bolje žive nego ovde, gde ne žive“ ;-)
Citat: Ni ten ichi ryu:
mene je moja poruka smorila, te sam je izbrisao....... :]
ali wtf, nek smara i druge:
Sva sreća pa poruke cele stižu e-poštom kada ih obrišemo ;-)
Što se same poruke tiče, ne znam zašto pominješ uopštavanja, kada ih sa moje strane nije bilo. Ili je uopštavanje reći da kapitalista zarađuje više od zaposlenog (to je ideja kapitalizma)? Kvalifikacija „rob kapitaliste“ je u tom smislu samo od emotivnog značaja, a vidim da je upravo takav efekat i postigla (znači, dobro sam je izabrao :-). Da li je uopštavanje reći da „bolje“ zavisi od ličnosti, a ne od države? I ko ovde zaista uopštava? (Pa onaj ko kaže da je „u SAD bolje“ ili „u Srbiji je lošije“, zar ne?)
Citat: CONFIQ:
Ne ozbilnjo, jako lepše sam čitao vaše postove nego crnog tOwK-a :O
Nažalost njegove postove u opšte ne čitam kad ništa ne pokušava da kaže. Baš moraš da misliš pola sata šta je hteo da kaže i na kraju skontaš da ništa nije rekao.
Šta ćeš, kada ja nisam takav poeta u duši kakav si ti — ja sam crn, veličam đavola i komunista sam — ima li goreg od toga?
Zapravo, ja nisam „crn“ — ja svoj život ne smatram crnim, već veoma dobrim (za takvog poetu, „svetlim“), iako živim u „Crnoj Srbiji“ — a eto, ti izgleda očekuješ da ja mislim sve najlepše o tom američkom sistemu.
Onaj ko nije „pobegao“, već je otišao npr. u potražnji za izazovom, taj neće želeti toliko da brani sistem koji ga je udomio.
I tu Ni ten ichi ryu kaže veoma lepo:
Citat: [ne zanima me]blacenje drustva u drzavi koja je meni (i njima) do neke mere omogucila normalan zivot
Znači, on se oseća dužnim, i zato ne dozvoljava sebi da razmišlja kritički (pretpostavljam da on pod „blaćenjem“ podrazumeva kritički osvrt, osim ukoliko postojeći sistem ne smatra savršenim, kada je to svaka negativna reč zapravo i izmišljena).
Što se tiče da li ja išta kažem, izvinjavam se što povremeno koristim malo složenije konstrukcije i pišem naporne rečenice — da imam više vremena, možda bih pisao jasnije i sažetije — ali nemam (eh, mučnog li života, nemam ni gomilu slobodnog vremena da pišem poruke na ES-u kao čovek).
Opet, možda je bolje govoriti onako kako su dosad svi meni odgovarali: „mamlaze“, „izigravaš velikog Srbina“, „mislio sam da si pametan, ali sam se prevario“, „pričaš gluposti“, „ti si iz JUL-a“, „pričaš, pričaš, ništa ne kažeš“ ili nešto tog tipa. A niko nije ukazao na konkretnu grešku. Ako ja ne govorim „ništa“, Igore, reci ti meni na osnovu čega sam zaslužio sve navedene opise? Zar ne misliš da ljudi reaguju tako samo i jedino ako su lično pogođeni (u stilu „napad je najbolja odbrana“)?
I naravno, na svaku takvu suptilnu uvredu, ide jedna nazad (npr. ja se pitajući zašto mene vređaju, osvrćem na moguće „uzroke“ kao što je povređena sujeta, ili šta već). A to je potpuno bespotrebno — ako ne želite da pročitate ono što napišem, onda oćutite i preskočite. Svi vi osećate da mora da negde grešim, ali ne možete da mi pokažete prstom gde.
I zato, vratimo se na „subjektivne“ ocene uz obrazloženja, kakve su sada ljudi počeli da daju. I zaboravite da je „u SAD bolje“ — zato što nije (još jednom, negacija od „u SAD je bolje“ nije „van SAD je bolje“ ili „u Srbiji je bolje“ — osnovni zakoni logike [koje ste sigurno radili u srednjoj školi, ako već ne bilo gde drugde] vam mogu ovde pomoći). Izvinjavam se što se precizno izražavam, a ne poetski ;-)
[ Ni ten ichi ryu @ 01.09.2003. 04:46 ] @
ma ti si supercool.
jmene sistem ne zanima, isto kao sto nikad ne bih zakljucivao o tebi da si primitivac i mamlaz na osnovu toga sto si ziveo u drzavi pod sistemom sl.milosevica i ekipe.
ja pricam o ljudima. sistem nisu ljudi.
uglavnom, sebe uzimam kao referencu kada pisem ono sto sam napisao. meni zaista jeste u sad bolje. verujem da mnogima nije zbog milion razloga koje ne mogu da ne razumem.
uostalom svako ima prava na svoje misljenje. ja sam slucajno imao priliku da zivim i u srbiji i u americi, i da iz svog iskustva neke stvari zakljucim, sto sam i uradio. voleo bih da i ti dodjes ovde, provedes neko vreme, i onda da nastavimo ovu diskusiju, jer pricati o ljudima na osnovu onoga sto si cuo od drugih, procitao(!), video na tvu ili kako god, ili sto je najgore na osnovu sistema i politike koju ova drzava vodi, ne donosi pravu sliku.
kada govorim o "bolje", ja ne govorim o dvospratnoj kuci, kolima niti bilo cemu slicnom.
ja ne mogu da razumem cemu toliki negativizam.
nazivati ljude pogrdnim imenima zato sto zive u svom svetu i ne gledaju globalnu sliku je u krajnjem slucaju smesno. zivot je ponekad suvise kratak....
i na kraju, rob kapitalista... ako zelis da svoj ceo zivot posvetis tome da samo ti zaradjujes, i niko iznad tebe, samo napred i sa srecom. mene to jednostavno ne zanima. ja zelim da radim svoj posao i da od njega zivim, i tim putem idem. o tome da li ce neki gen.direktor ili menadzer ili ko god zaraditi gomilu para nemam razloga da razmisljam. ne zanima me. moj cilj je da meni bude ok, ne da drugima ne bude ok.
na zapadu je mozda bolje. mozda i nije. zavisi kako gledas na celu stvar. meni je zaista bolje, imam priliku da napravim nesto od sebe, zavrsicu fakultete, radicu i zivecu od toga. svestan sam da sam samo jedno govance u ovom okeanu zivota (c.bukowski), ali jednostavno nemam vremena.
[ 01011011 @ 01.09.2003. 04:50 ] @
Evo i mene vratio sam se sa turneje, pa reko da vidim sta ima, ima dosta postova. Za one koji me nisu razumjeli, zao mi je, za one koji jesu drago mi je, jednostavno ne zelim da se prepirem ovdje gdje je bolje, gdje je gore. Po drustvenom zivotu i neradu je SiCG vjerovatno bolja, jer ima zezancije na svakom koraku, kafica diskoteka, svega, niko ne radi do neke 27 godine, svi se nesto kao skoluju, neki studnti, ovako onako i grebu se od roditelja. Mnogi se poslije univerziteta prijave na Biro i cekaju da ih pozovu da rade, dok drug nabave neke stele u uvale se na bolja mjesta, i ponovo neki ostanu kita lastina, i rade neke mizerne poslove sa fakultetskim obrazovanjem. Sve sto sam naveo je u USA obrnuto. Ima i ovdje prevara i stela i ovo ono, ali ja sad da predam applikaciju u neko crnacko mjesto, i da me ne zaposle, ja sutra mogu otici i tuziti ih da su me diskriminisali, itd itd..
necu vise da se mucim, idem se spremati idem napolje ovaj jaran iz chicaga nek se javi na private nek kaze koliko ima godina ako hoce da ga uputim u Chicago, jer ima svake noci gdje da se izlazi, i to ne jedna nego milion opcija.
i evo zadnji zakljucak... samo primjer necega sto sam sinoc vidio kad sam bio u ovoj drzavi OHIO imao koncert. Nakon koncerta odemo na zurku od mog prijatelja koji je inace "DJ". DJ je inace u americi "po srbima" osoba koja ima sve moguce narodne i zabavne CD i onda ubaci 100 CD's U onaj mikser stafi shuffle i ti je dj, dakle svako bi mogao da postane nesto ovako. Moj jaran nema skole, nikakvog obrazovanja i nista. Ulaznice za njegovu zurku sinoc su bile 10 dolara. Decko je imao 350 prodanih ulaznica, sto znaci da je iste noci zaradio 3500 dolara, za samo jednu noc. E sad kad bi gledali kao tOWK rekli bi da je on rob kapitaliste. ZASTO? zato sto je gazda tog istog lokala zaradio sigurno mnogo vise na pice koje je prodao za tu vece, zar ne.... Ali jeli bitno ovome DJ-u da je rob kad je za noc uzeo 3500 dolara kesaA>???? ne bih rekao....
ajde pozdrav, sve vas voli NIKOLA
[ Dragi Tata @ 01.09.2003. 07:24 ] @
Citat: Verdana:
- Mekani hleb
Ima dobrog "tvrdog" hleba, samo treba malo potražiti. Moj predlog je italijanski iz "Trader Joe's" - a :)
[ BORG @ 01.09.2003. 09:06 ] @
Šta ovo znači: „Tamo bolje žive nego ovde, gde ne žive“ ;-)
Daj bre l;)
Tamo bolje zive ljudi, nego ovde sto zive l;)
Btw ... govorim onako kako su meni pricali ti isti ljudi, koji su otisli iz srbije u L.A.
Nista nisam izmislio, sto sam vidio na filmovima ili slicno ..
So .. kako se zivi, nek kazu ovi sad sto su iz USA, i posjecuju forum l;)
[ Milan Aksic @ 01.09.2003. 09:33 ] @
Po mom skromnom misljenju, mnogo tacnija "slika" se moze dobiti na osnovu licnog iskustva onih koji su imali prilike da vide kako je ziveti u SCG i na nekom drugom mestu (u ovom slucaju SAD), odnosno na osnovu njihovog subjektivnog misljenja, gde je za njih: lakse uraditi (ili raditi) nesto, lepse...
Nije tesko zavarati se i pomisliti da se objektivna slika dobija na mogo laksi nacin, cak i da je cesca, odnosno podceniti subjektivno misljenje, iako se tezi uopstenoj "slici".
Ipak, neretko neka uopstavanja mogu dovesti i do kontradiktornosti.
Ni ten ichi ryu: Citat:
nazivati ljude pogrdnim imenima zato sto zive u svom svetu i ne gledaju globalnu sliku je u krajnjem slucaju smesno.
Ishod insistiranja na postovanju morala a ne zdrave logike, je verujem poznat svima u SCG i mnogima izvan nje. Medjutim zanimljivo je prodiskutovati o tome onda kada se (opet) pojavi grupa onih koji na njemu insistira, ali iz nesto drugacijeg "ugla".
Iako ne mislim, da se ista postize indirektnim nazivanjem pogrdnim imenima, doticne (ili ma koje) ljude (osim mozda ako uvreda nije direktno upucena sa ciljem da npr. izazove bes kod doticnog sa svesnom namerom da ga navede na gresku, mada postoje i nepovoljniji ishodi ;-)), mislim da je vise nego ispravno dovesti u pitanje njihovu odgovornost. Mozemo, naime da stalno okrivljujemo njihovu vladu za sve sto su izazvali (posredno i/ili neposredno) i to jeste cinjenica. Ali je cinjenica i to da su oni izabrani od tih istih ljudi koji ne prate (ili se o njima to kaze) posledice delovanja svog izbora, pa je stoga (opet) sasvim ispravno zapitati: dok se njihove vlade menjaju (a skoro sve do sada su posedovale afinitet/slabost ka "uredjivanju reljefa" drugih drzava), da li oni imaju (ako nista onda, moralnu) obavezu da prate situaciju (sto se uticaja tice, to je jos mnogo veci korak)?
Da li mogu imati (opet naglasavam, moralno) pravo da se, ako zive u jedinoj (i usput veoma agresivnoj, sto je po nekim misljenjima mozda po prirodi normalno) supersili, onda kada njihova vlada u njihovo ime (odbrana nacionalnih interesa, ocuvanje "vrednosti" SAD, ocuvanja robnih marki...), sistematski i "pedantno" sravni (ili blaze receno, vrati u tacno odredjeni period kamenog doba) neku drzav-icu, oni postave ignorantski?
Ovde sam samo izneo svoj komentar o tudjem misljenju i predpostavku za moguci odgovor na eventualno pitanje: zasto se mi (ili vecina) uopste "grcimo" da odemo odavde, (gde niposto ne zanemarujem nasu odgovornost za nastalo stanje ali uzimajuci u obzir i samo stanje,predpostavke i merila u drugim drustvima i zbog delimicne upoznatosti, izostavio sam njeno navodjenje) a gde sam, priznajem, malo (pre)vise skrenuo sa teme, tako da ako neko nadje uvredljivom moju poruku, neka bude slobodan da se obrati "obliznjem" moderatoru (ili meni licno) sa zahtevom i obrazlozenjem da se obrise ista.
Ziveli.
[ Neflernis @ 01.09.2003. 11:04 ] @
Ima tu i zavisti dosta.
Npr. kada se covek otisne u svet on ocekuje da mu bude bolje inace zasto je odlazio ? Milsim da je towk u sustini hteo da kaze da se i ovde moze ziveti od svog rada i mislim da je potpuno upravu.
Problem je sto ovde u Srbiji vlada neka apatija i ucmalost, a vlada nista ne preduzima. Ocekivao sam da ce vlada da nas vise uputi u novi sistem preko seminara, tv edukacije, brosura, ali nista.
Slovenski duh: velike ideje, brzo odustajanje.
Pored toga mislim da je mnogo lepse ziveti u EU nego u prekookeanskim zemljama.
[ tOwk @ 01.09.2003. 11:46 ] @
Citat: ako zelis da svoj ceo zivot posvetis tome da samo ti zaradjujes, i niko iznad tebe, samo napred i sa srecom. mene to jednostavno ne zanima. ja zelim da radim svoj posao i da od njega zivim, i tim putem idem. o tome da li ce neki gen.direktor ili menadzer ili ko god zaraditi gomilu para nemam razloga da razmisljam. ne zanima me. moj cilj je da meni bude ok, ne da drugima ne bude ok.
A ja sve vreme govorim da ovo u značajnoj meri utiče da „drugima ne bude ok“ — posredno, zaista, ali u tome je stvar. Uopšte, u realnom svetu nije moguće postići da „meni bude ok“, a da drugima ništa ne smeta (i tu ne govorim o emotivnim smetnjama, kao što su zavist, ljubomora, i slično, već o materijalnim od kojih zavisi opstanak) — poenta je samo smanjiti štetu za druge što je moguće više, zadržavajući „ok“ za „mene“.
Problem je sto ovde u Srbiji vlada neka apatija i ucmalost, a vlada nista ne preduzima. Ocekivao sam da ce vlada da nas vise uputi u novi sistem preko seminara, tv edukacije, brosura, ali nista.
Ko je kod nas ikada očekivao bilo šta od vlade, taj se gadno prevario :-P
Citat: Pored toga mislim da je mnogo lepse ziveti u EU nego u prekookeanskim zemljama.
Tu se slažemo ;-)
[ bOkIcA @ 01.09.2003. 11:56 ] @
Nezgoda (mozda) je to sto su se u ovoj temi oglasili ljudi koji ne piju coca colu od bombardovanja na ovamo, ljudi koji su buntovnici koji nece ni kako oni hoce.
Sreca je sto ovde (valjda) nema zlonamernih i sto je na osnovu ovih postova moguce iskristalisati sliku o zivotu ovde i zivotu "tamo".
Razlog koji dovodi do takozvanog flejma je i to sto ovde ima i dosta mladih koji nisu imali tu privilegiju da osete (ili se ne secaju) blagodati zivota u YU pre svih ovih ratova pa nemaju pravi reper, odnosno mislim da jos uvek nemaju pravu sliku o (ne)mogucnostima uzivanja u zivotu.
[ tOwk @ 01.09.2003. 12:29 ] @
Citat: bOkIcA:
Nezgoda (mozda) je to sto su se u ovoj temi oglasili ljudi koji ne piju coca colu od bombardovanja na ovamo, ljudi koji su buntovnici koji nece ni kako oni hoce.
Ma manje više za njih — nego ima i onih koji koka-kolu uopšte ne piju. Pa to je sramota. ;-)
[ silverglider @ 01.09.2003. 14:28 ] @
Mozda da se vratim pocetku teme; ja nisam otisao u Ameriku, nego u EU. Izmedju te dve destinacije postoji razlika, ali i slicnosti kojih bih se ovde dotakao. Prvenstveno sto se tice para, posto vidim da se vecinom svi saplicu bas preko novcanika. U mom slucaju, odlazak nije bio motivisan prvenstveno parama; jeste, mogao sam (pre nekoliko godina) da zaradim sasvim solidnu platu i u Srbiji. Lagao bih kada bih rekao da su pare nevazne, ali meni nisu bile prioritet u odluci o odlasku. Meni se izuzetno smucio zivot u Srbiji sa psiholoskog stanovista. Poceo sam bio da primecujem da sve manje razumem ljude iz okruzenja, kojima se sve vise topila granica izmedju 'right' i 'wrong', sto iz loseg ekonomskog stanja, sto zbog drugih prizmi kroz koje se to sve provlacilo. Jednostavno je nesto kvrcnulo u glavi i rekao sam sam sebi da necu vise da gledam/cujem trash tv i muziku oko sebe, da necu da razmisljam o politici dok idem da kupim hleb ili grejem wc-sholju, da necu da "castim" doktora da bi on uradio svoj posao, da necu da razmisljam ima li leka u apoteci ili struje za novogodisnju noc, necu da slusam profesora programiranja koji mi prica o busenim karticama, necu da se svadjam sa komsijama koje bacaju djubre u kontejner sa petog sprata (i na moju primedbu prete svojim iskustvom sa ratista), necu da mi postar redovno mazne pismo ili paket iz inostranstva, necu da odlazim kod nadrilekara, da necu da radim jos hiljadu drugih stvari koje i sami vec dobro znate, a verovatno smetaju i vama.
Otisao sam, i pravo da vam kazem, psihicki sam se preporodio i za ovakav miran san bih bio spreman da radim i za manje para. Ima nekih stvari koje mi mozda malo smetaju i ovde (i ticu se pre svega razlicitog mentaliteta), ali kada pogledam koliki broj minusa sam resio, mislim da je trgovina bila dobra. Kada i ako mi se smuci i ovde preko odredjene mere (mada izgleda da nece skoro), spakovacu se i otici negde drugde, posto me ni ovde ne drze koreni jaci nego sto su me drzali u Srbiji. A i ovo sto sam zaradio ovde mogu da ponesem sa sobom da ne moram da pocinjem od nule. Jednom kada sam digao sidro, vise mi nije uopste problem uraditi to ponovo (barem ne jos neko vreme, dok malo ne stisnu godine).
Sto se tih mnogopominjanih para tice, prvo i najosnovnije za svakog "naseg" koji ode napolje jeste da shvati da nema gomile para koje se zaradjuju na brzaka, bez obzira koliko dobijali na sat. To se gradi polako i strpljivo. I ako se uzima neki kredit (a skoro sigurno hoce) da se bude samo svestan sta to znaci na toj vremenskoj liniji.
[ Neflernis @ 01.09.2003. 16:29 ] @
btw. Da li neko zna kakvi sve testovi i verifikacije znanja nemackog jezika postoje ?
[ weB_KiLeR @ 01.09.2003. 18:25 ] @
Hehe strasno pazite ovako mozda vi u Americi imate sve ali ste rob sistema jer cim izadjete iz sistema nemate nista...
Toliko o tome, mozda je ipak Amerika bolja onima koji su nesposobni ja garantujem da ako ste sposobni mozete bilo gde da zivite super ...
To sto u Americi dobijes sve na tacnu i radis ko majmun to je druga stvar...
Cekaj da li vi mislite da ce vasa deca u Americi nesto uspeti? Dobro mozda ce imati vise od vas ali ce opet biti robo-vi sistema i nikad nece imati nikakav ugled posto nisu odatle ... Da bi lepo ziveli u Americi morate da imate korene tamo i na primer u porodici svi advokati vec 30-40 godina... E onda ne radite puno nego se odmarate i terate da drugi robuju dok vi dobijate pare...
[ Dragi Tata @ 01.09.2003. 18:36 ] @
Pored toga mislim da je mnogo lepse ziveti u EU nego u prekookeanskim zemljama.
Nisam nikad živeo u EU pa ne mogu da tvrdim da je ova konstatacija tačna/netačna, ali sam sreo dosta Evropljana u Americi, a sa nekima sam se dovoljno sprijateljio da ih zapitam zašto su emigrirali. Odgovori su:
1. Nemac iz Hamburga (mlad čovek): Klima. Ubi ga vlaga u Hamburgu.
2. Francuz iz Marseja: Štrajkovi. Francuzi svaki čas štrajkuju, a to ga jako nervira.
3. Francuskinja iz Pariza: Ovde može preko cele godine da se bavi sportom na otvorenom prostoru (dakle, opet klima).
4. Portugalka: Došla u Ameriku da usavrši jezik, pa se udala (za jednog Kragujevčanina) i ostala.
5. Izraelac (dobro, nije baš EU): Došao zbog jedne plavuše, pa mu se dopalo i ostao.
Inače, mislim da je teško govoriti o EU kao jedinstvenoj celini. Gorepomenuta Portugalka mi je pričala o svojoj zemlji i ljudima, i to me je toliko podsetilo na Srbiju, da sam se smejao ceo dan. Sa druge strane, rekao bih da je npr Nemačka dosta drugačija...
[ Ni ten ichi ryu @ 01.09.2003. 18:40 ] @
Citat: E onda ne radite puno nego se odmarate i terate da drugi robuju dok vi dobijate pare..
e vidis, tu se razlikujemo. meni JESTE cilj da radim puno, zato sto volim da radim ono sto radim. meni nije cilj da zivim od rada nekog drugog.
ja tacno znam sta zelim da uradim, i tacno znam put kojim cu do toga stici. to je nesto sto vredi.
zivot tipa mama-i-tata-ce-da-rade-a-ja-cu-da-uzivam uopste ne smatram zivotom. u tome se razlikujem od tipicnog materijaliste.
politika i sistem me nimalo ne zanimaju. kad bi tako bilo, odavno bih se ubio (bilo gde da sam rodjen i ziveo)....
[ bOkIcA @ 01.09.2003. 18:43 ] @
Izvini, a ti si bio u USA pa pricas iz iskustva?
Ovakvi i slicni subjektivni postovi kao i nacin razmisljanja ljudi koji ih pisu samo jos vise teraju na razmisljanje o odlasku i odmoru uma kako sto kaze silverglider.
(odnosi se na post weB_KiLeR-a, uleteli postovi izmedju...)
[ Last Man Standing @ 01.09.2003. 19:39 ] @
Ma pusti web killera, vidis da se zeza. Mislim i da je par postova pre toga namerno napisao skoro ceo pasus u jednoj jedinoj recenici, obzirom da potice iz ugledne porodice advokata i da sigurno odlicno vlada gramatikom svog jezika. Kao i svako dete plave krvi. Takvi u americi ne moraju da rade, ali obicno rade. Cudan narod. :)
Kad pomislim na advokate ovde, ne mogu da se ne setim jednog vica:
Zove klijent svog advokata i javlja se njegova sekretarica. On kaze, molim vas gospodina Vajmana. Sekretarica kaze: izvinite, zao mi je sto moram da vam to kazem, ali on je umro. Klijent spusti slusalicu i posle 5 minuta opet zove: Molim vas gospodina Vajmana. Sekretarica: izvinite sto moram da vam kazem, ali on je umro. Klijent opet spusti slusalicu i zove opet posle 5 minuta. - Molim vas gospodina Vajmana. Sekretarica koja ga je vec prepoznala sva besna kaze - pa rekla sam vam vec da je umro. Klijent: znam, ali jednostavno volim da to ponovo cujem.
[ igac @ 01.09.2003. 20:36 ] @
lol ! :)
[ Mikky @ 02.09.2003. 01:16 ] @
Ok, ovi sto kazu da se i u srbiji moze lepo zaraditi, jedno pitanje od koga oni misle da zarade te pare? Ocigledno od naroda ne moze jer je veliki procenat siromasnih.
Onda recimo ostaje onaj manji sloj bogatijih i npr velikih firmi i ajde sad vi radite za njih i uzmete neku lovu. Ok, sledeca scena je vi imate love a vecina oko vas nema.
Ja npr ne bih mogao da vozim lupam, najnoviji audi ovde a da ljudi oko mene voze 15-20 godina staru skodu, ladu ili jugo. Ili da udjem u 'fancy' kafic i platim turu pica 30e i tako recimo 10 dana u mesecu to je 300e... pre bih te pare dao nekom da se hrani mesec dana nego da ih bacam na taj nacin.
[ dreamer-type @ 02.09.2003. 04:16 ] @
Citat: Mikky:
Ok, ovi sto kazu da se i u srbiji moze lepo zaraditi, jedno pitanje od koga oni misle da zarade te pare? Ocigledno od naroda ne moze jer je veliki procenat siromasnih.
Onda recimo ostaje onaj manji sloj bogatijih i npr velikih firmi i ajde sad vi radite za njih i uzmete neku lovu. Ok, sledeca scena je vi imate love a vecina oko vas nema.
Ja npr ne bih mogao da vozim lupam, najnoviji audi ovde a da ljudi oko mene voze 15-20 godina staru skodu, ladu ili jugo. Ili da udjem u 'fancy' kafic i platim turu pica 30e i tako recimo 10 dana u mesecu to je 300e... pre bih te pare dao nekom da se hrani mesec dana nego da ih bacam na taj nacin.
Ma daj, sramota je da ukrades ili na neki nelegalan nacin zaradis pare, a ako legalno RADIS i zaradis, sto bi te bilo sramota necega??
Veliki procenat siromasnih nece da radi jer im se vise isplati da strajkuju po preduzecima u stecaju i da cekaju po 6 meseci platu koju i nisu odradili jer celo preduzece stagnira... navikli na komunisticki sistem pa sad samo cekaju neciju pomoc... Sloba je bio veliki izgovor mnogima, i u ono vreme ko se trudio i radio po 18h dnevno, mogao je da zaradi.
Ja u 20. mogu da zaradim za racunar i treba da me bude sramota kada mi rodjaci dodju na slavu i pokazujem im sta je 5.1 zvuk i pustam dvd, a oni samo od cene zvucnika zive vise od mesec dana?? Jeste mi neprijatno malo, ali cu sutra kupiti Porsche ako budem zaradio za njega, zasto da me bude sramota sto drugi nemaju tj. nisu zaradili?
A i obrazovanje ovde! Ljudi se upisuju u skole i na fakultete bez razmisljanja da li ce od toga sutra moci da zive. Kad posle fakulteta svercuju stvari iz bugarske kriva im je drzava sto im nije obezbedila posao u struci! Zar nisu mogli malo unapred da razmisle?
Nije ovde mnogo gore nego u inostranstvu, ovde su svi puni IZGOVORA za sve. Kada bi neko radio ovde onoliko koliko se bi se trudio u inostranstvu, mogao bi da zaradi za lagodan zivot. Srbija je trziste puno potencijala, mozes da zaradis na 1000 nacina...
[ silverglider @ 02.09.2003. 08:27 ] @
Otprilike tako; neka se svako trudi za sebe da dobro i posteno radi i zaradi (a ne za sve zajedno) i bice u proseku svima bolje. Posao nije privilegija koja se dobija, za posao se mora dobro boriti, to je valjda jasno do sada.
Mada, dobro zaraditi napolju i dobro zaraditi u Srbiji mislim da ipak nije isto. Neko rece da (lupam sad cifru) 500€ u Srbiji ispada isto kao i 2000€ napolju. Mozda ako gledas samo relaciju od prvog do prvog u mesecu; hrana je mnogo jeftinija u Srbiji, moci ces da se lepo obuces, izlazis i tako to. Medjutim, za preko toga nije isto. Eto, ako hoces da kupis kola koja kostaju 15K €, onda nije isto da li imas 500 ili 3000 mesecno. OK, mozes da kupis kola i kod nas uz solidnu platu, ali to je to. Ali, hoces i pored toga da posaljes dete na more, da apgrejdujes svoj komp, da kupis neki softver, uzmes novi TV, itd. i pored toga sto otplacujes kola, a onda vec ne izlazi na isto. Na sve stvari i usluge koje dolaze 'spolja' moras da budes spreman na cenu koja nije bila formirana imajuci nas standard u vidu.
[ ventura @ 02.09.2003. 09:38 ] @
Ok, sledeca scena je vi imate love a vecina oko vas nema.
Zasto ne bi mogao?
Ti se ne bi osecao prijatno da uzivas u plodovima svog rada, samo zato jer drugi oko tebe nemaju?
Zasto bi se ti osecao krivim ako mesecno potrosis 300 eur na izlaske? I recimo jos 350eur na benzin... Jeste, za 650eura bi jedna cela porodica mogla lepo da zivi, ali to nije tvoj problem....
[ Neflernis @ 02.09.2003. 11:54 ] @
Citat: dreamer-type:
Nije ovde mnogo gore nego u inostranstvu, ovde su svi puni IZGOVORA za sve. Kada bi neko radio ovde onoliko koliko se bi se trudio u inostranstvu, mogao bi da zaradi za lagodan zivot. Srbija je trziste puno potencijala, mozes da zaradis na 1000 nacina...
I possibly couldn`t agree more !
[ B o j a n @ 02.09.2003. 12:44 ] @
Mikky, jedan brz blindguessing: outsourcing?
hm?>
[ salec @ 02.09.2003. 13:24 ] @
Ok, sledeca scena je vi imate love a vecina oko vas nema.
Zasto ne bi mogao?
Ti se ne bi osecao prijatno da uzivas u plodovima svog rada, samo zato jer drugi oko tebe nemaju?
Zasto bi se ti osecao krivim ako mesecno potrosis 300 eur na izlaske? I recimo jos 350eur na benzin... Jeste, za 650eura bi jedna cela porodica mogla lepo da zivi, ali to nije tvoj problem....
Pada mi na pamet nesto drugo...ako je to tako puno novca i novac tako vredan (porodica, a ja bih rekao i dve porodice, moze da prezivi mesec dana), onda je tih 650 eura suvise lako potroseno, tj. neko te dere, to na sta si ih potrosio bi moralo biti jeftinije... ergo, dobar posao je biti na drugoj strani, onoj koja je primila tih 650 eura!
Znaci, treba naci nacina da tih 650 zaradi svojih 650, a najbolji nacin je .... ta-da! ... platiti nekog (dva coveka) da rade za tebe i zarade ti 1300, sto nas vraca na temu kapitalizma.
U trzisnom odnosu, poslodavac kupuje rad zaposlenog i placa ga koliko njegov rad vredi na trzistu, jer glupo je poklanjati pare. Sa druge strane, mada to ne izgleda tako, i zaposleni "kupuje" najpovoljnijeg poslodavca (dakle, nije rob, jer moze da bira sta mu je "jeftinije" ili "vrednije").
Na neki nacin, poslodavac je agencija za plasman rada zaposlenog na trziste (ili mozda blize istini, nakupac i preprodavac rada), koja svoje usluge naplacuje onoliko papreno koliko je zaposlenom tesko da je zaobidje, uz isti efekat.
Problem kapitalizma kao sistema nije u ovom jednostavnom odnosu, nego u cinjenici da kapital predstavlja kondenzat moci koja moze (i hoce) da se iskoristi za menjanje pravila igre (Zlatno pravilo: ko ima zlato, odredjuje pravila) tj. najcesce sluzi za "lomljenje precaga na merdevinama", tako da oteza onima koji pocinju sa dna da se brze priblizavaju onima gore. Mislim da je to nametanje interesa manjine iznad interesa vecine ono osnovno "zlo" koje su "ocevi" komunizma hteli da suzbiju, ne shvatajuci da svaki sistem pociva na koncentraciji moci (sto nije obavezno jednako moci novca) i svaka nagomilana moc tretira ljude na slican nacin, sto veca gomila moci, to gori tretman.
Na kraju krajeva, nastojanje da se onemoguce drugi je razumljivo (mada ne i opravdano) jer bogatstvo je veoma relativna stvar (zato se i puno trosi na izlaske iako se ne dobije ekvivalentna zabava za taj novac, jer bogatstvo, iskazano trosenjem, deluje na zenski pol kao afrodizijak ;) ).
[ IHThUS @ 02.09.2003. 13:46 ] @
"Ja sam radio posteno i izlagao se riziku da me uhvate i oteraju na robiju!"
Bili Piton
[ tOwk @ 02.09.2003. 21:33 ] @
Citat: Dragi Tata:
Inače, mislim da je teško govoriti o EU kao jedinstvenoj celini. Gorepomenuta Portugalka mi je pričala o svojoj zemlji i ljudima, i to me je toliko podsetilo na Srbiju, da sam se smejao ceo dan.
Neko mi je jednom skrenuo pažnju da su takvi svi „južni“ Evropljani (pod time podrazumevajući i Italijane, Špance, Grke, pa i nas ;-). A „severnjaci“ su znatno drugačiji :-)
Ne znam koliko je to tačno, ali tvoje iskustvo me je podsetilo na to.
Citat: Sa druge strane, rekao bih da je npr Nemačka dosta drugačija...
Uostalom, zna se ko vodi glavnu reč u EU — i zašto Velika Britanija odugovlači sa potpunim pristupanjem ;-)
Ono što se Amerikancima sviđa kod Nemačke je sistematičnost i uređenost — međutim, čini mi se da su oni tu i ispred Amerikanaca (ko uspe da se bije 6–7 godina sa „celim svetom“, pa posle 50 godina da opet bude jedna od najrazvijenijih država, mora da jeste dobro organizovan ;-).
[ Mikky @ 03.09.2003. 00:01 ] @
mrva dude, ne znam sta je "outsourcing" :)
[ weB_KiLeR @ 03.09.2003. 00:59 ] @
Citat: Ni ten ichi ryu:
Citat: E onda ne radite puno nego se odmarate i terate da drugi robuju dok vi dobijate pare..
e vidis, tu se razlikujemo. meni JESTE cilj da radim puno, zato sto volim da radim ono sto radim. meni nije cilj da zivim od rada nekog drugog.
ja tacno znam sta zelim da uradim, i tacno znam put kojim cu do toga stici. to je nesto sto vredi.
zivot tipa mama-i-tata-ce-da-rade-a-ja-cu-da-uzivam uopste ne smatram zivotom. u tome se razlikujem od tipicnog materijaliste.
politika i sistem me nimalo ne zanimaju. kad bi tako bilo, odavno bih se ubio (bilo gde da sam rodjen i ziveo)....
A ne nisi me ti dobro razumeo...
Zapravo ja sam za to da se radi a ne da mi mama i tata placaju sve ali ti kad radis dodjes do jednog dela gde ti upravljas a drugi rade prljav posao kapiras?
Osim toga meni mamica i tatica ne daju kesh jos od prosle godine nego sam zaradjujem.... Tj verovatno se selim od njih za godinu dana tako da ono...
[ Verdana @ 03.09.2003. 05:43 ] @
Citat: weB_KiLeR:
Zapravo ja sam za to da se radi a ne da mi mama i tata placaju sve ali ti kad radis dodjes do jednog dela gde ti upravljas a drugi rade prljav posao kapiras?
Zašto bi neko završavao fakultet da se bavi "prljavim" poslovima? Ono što je Ni ten ichi ryu hteo da kaže je da je on izabrao da radi ono što voli i da posao za njega nije prljav, nego je zadovoljstvo, bez obzira na to koliko zarađuje, a po svemu sudeći, čim je završio fakultet za takav posao i živi u USA, može mirno da živi sa onim što zaradi. Nije svima cilj da upravljaju, da budu odgovorni za druge i da sede i primaju pare. Nekima je jednostavno cilj da imaju miran život bez previše negativnog stresa, da rade ono što vole i da ne snose neku veću direktnu odgovornost za tuđe živote i sreću. Tako sam bar ja shvatila, a tako nekako i ja planiram da živim.
[ Neflernis @ 03.09.2003. 07:34 ] @
Mislim da je napustanje roditeljskog doma normalan sled dogadjaj, ali da on ne treba da je svrha sam sebi kako se to kod nas tumaci. Naime, to je moderno na Zapadu ajmo i mi ! To treba da bude racionalan potez.
Npr. ja zivim sa mojima i to mi ne smeta. Oni mene ne izdrzavaju, placam svoje racune i potpomazem kucni budzet. Neki moji prijatelji su krenuli u podstanare i pucaju kiriju. Ja sam stedeo i ustedeo sam za auto, a sta oni imaju ? Nista, posle placenih nekoliko kirija nemaju nista svoje - bar da su placali za rate za kredit od stana !
Ljudi pogresno kontaju da je samostalnost otici iz roditeljskog doma sa 18 i orobiti sebe kreditima ! Gde je tu samostalnost, kad strahujes od gazde i banki, da li ces imati posao da platis ratu ? Umesto da ostanes sa roditeljima, sa najrodjenijima i pristedis da resis svoje stambeno pitanje.
I sto je nargore i tvoje dete tako krece sa ulice. Pa cekajte, sta to znaci ? Da li ja treba da crncim celog zivota da moje dete ne bi imalo gde da zivi tj. da i ono krece od nule ?!
A pogledajte malo porodice bogatasa: Kenedijeve, Rokfelere, Vindzore, svi se drze ko creva su spetljani, a ti sirotinjo na ulicu, ne trebaju tebi roditelji, mi smo ti i otac i majka !!!
[ MilošV @ 03.09.2003. 07:51 ] @
"Sex je super, pricao mi je jedan sto je gledao"
Da bi pricali o zivotu/radu negdje, valjda bi trebalo da ste prvo zivjeli/radili tamo.
Dakle, mislim da je EXYU kosmicka prijestonica neplivaca-strucnjaka za teoriju plivanja, uvjek spremnih da onog koji pliva proglase neznalicom, kukavicom, promasenim...
[ P l a c e b O @ 03.10.2003. 14:31 ] @
eto, od velikog broja tema ova tema je uspela da mi promakne pa se unapred izvinjavam što potežem za bajatom stvari, ali dozvolićete mi da i ja iznesem svoje viđenje... Nadovezaću se samo na nekoliko poslednjih postova
Citat: Nije ovde mnogo gore nego u inostranstvu, ovde su svi puni IZGOVORA za sve. Kada bi neko radio ovde onoliko koliko se bi se trudio u inostranstvu, mogao bi da zaradi za lagodan zivot. Srbija je trziste puno potencijala, mozes da zaradis na 1000 nacina...
Slažem se da ovde ima puno neradnika koji potežu za raznoraznim izgovorima samo da ne bi radili, i posle ti isti kukaju kako je loše i teško i kako se ne može. Ali se ne slažem sa tim da u Srbiji danas možes da zaradiš novac na 1000 načina, zato sto je narod, odnosno tržište siromašno i ti danas čime god da se baviš nemaš skoro nikome da plasiraš svoju robu/usluge. Naravno tu nisam mislio na kladionice, kafane i sve ostale stvari koje obrću pare zahvaljujući ljudskim porocima i navikama kojih se ljudi teško odriču. Srbija definitivno ima potencijal samo je pitanje kada će taj potencijal "proraditi" i da li će onda biti prekasno za neke ljude.
Ja nisam ekspert za oblast ekonomije, pa mi nemojte uzeti za zlo ako nešto loše protumačim, ali bilo je reči i o tome da se kapitalistički sistem zasniva na želji eksploatisanih da jednog dana i oni budu kapitalisti. Šta je loše u tome? Sudeći po priči mnogih naših ljudi koji tamo žive već dugo dugo vremena amerika (usa) JESTE zemlja šansi koja to nudi! I moje skromno mišljenje je da je što se toga tiče daleko ispred EU, zato što je tržište bogato, ljudi troše pare na gluposti, mogao bi im čak i g**** prodati i boli njih k****. Pa zašto je ventura otvorio svoju firmu u americi, a ne recimo u Srbiji? Ko bi ovde kupio njegove naočare od 50$, kad ljudi kupuju nešto što se tako zove, a košta 100 din.
Vidim da se vodila žučna rasprava oko toga da li su ljudi koji rade u USA kako je to rečeno "robovi kapitalista" ili ne. Ja lično mislim da su "robovi" koliko i oni koji rade u Srbiji, i koji takođe imaju svog poslodavca koji ih "eksploatiše". Zašto bi pravili razliku između USA poslodavaca i naših? Da li treba da se osećam bolje zato što me eksploatiše NAŠ ČOVEK a ne STRANAC???
Ja studiram građevinu, i sada sam upisao 4. godinu (dosad dao sve redovno-ako je bitno, a eto i malo hvale :) i za dve godine uz dosta rada i malo sreće diplomiraću na vreme. Veoma volim svoju struku i želim i kad završim fax da i dalje učim i da se usavršavam. Sa gledišta struke mogu li ja to činiti radeći u Srbiji na vikend kućicama? Tu nema izazova. Zna se gde se najviše gradi i šta se gradi. Ako ikada budem u prilici da odem odavde sigurno ću otići, i tada mi neće biti važno da li taj za koga radim mene eksploatiše ili ne? Dokle god ja od svoje struke, koju ponavljam volim, mogu pristojno da živim i vodim normalan život koji uzgred ovde ne vodim, glupo je da se zamaram takvim irelevantnim pitanjima.
[ tOwk @ 03.10.2003. 15:35 ] @
Citat: P l a c e b O:
Sa gledišta struke mogu li ja to činiti radeći u Srbiji na vikend kućicama? Tu nema izazova.
Kao ni na „vikend kućicama“ bilo gde drugde — ako tako posmatraš stvari.
Citat: Zna se gde se najviše gradi i šta se gradi.
A gde to? U Kini? Rusiji? Japanu? Tajlandu? Singapuru? Novom Zelandu?
Zašto imam osećaj da ti ne misliš ni na jednu od ovih država, a tamo se sigurno gradi veoma mnogo (uopšte, sama površina i broj stanovnika znače da se u ovim oblastima u svakom trenutku: grade se mostovi, neboderi, zanimljive zgrade,...). Čak, kada god pročitam o nekom inovativnom graditeljskom i arhitektonskom poduhvatu, radi se o tim krajevima sveta — tu su ljudi spremni da ulože u „umetnost“, a pragmatizam Nemaca i Amerikanaca je prevazišao period hladnog rata, i sada npr. NASA više ne dobija pare kakve je nekad dobijala, te se gomila projekata otkazuje.
Evo, pošto se zanimaš za tu struku i želiš izazove, ja bih te uputio da osmisliš rešenje za put u južnom Sibiru. U poslednjih mesec dana je tamo bilo nekoliko zemljotresa jačine 8 stepeni Rihterove skale, i možeš da zamisliš kako izgledaju putevi.
Eto ti pravog izazova, znači ne da sazidaš „vikend kućicu“, ili neku glupost, već da rešiš pravi problem. Ako napraviš put čije će održavanje biti jeftinije od tekućeg (tj. da ne mora da se gradi iznova svaki put), onda ćeš sigurno dobiti i posao u celoj južnoj i jugoistočnoj Aziji, gde su zemljotresi česta pojava, i živećeš vrlo srećno i zadovoljno. Znači, osmisli kakvu je podlogu potrebno koristiti za asfalt, i šta već tu ide, tako da ona amortizuje i potrese ove jačine, i ko zna šta još treba uračunati, a što samo ti možeš da znaš (ja, naravno, nemam pojma ;-)
Citat: Ako ikada budem u prilici da odem odavde sigurno ću otići, i tada mi neće biti važno da li taj za koga radim mene eksploatiše ili ne? Dokle god ja od svoje struke, koju ponavljam volim, mogu pristojno da živim i vodim normalan život koji uzgred ovde ne vodim, glupo je da se zamaram takvim irelevantnim pitanjima.
Pa ko gradi šta-god-da-se-gradi na mestu nekadašnjeg PC „Ušće“? Veruj mi, Beogradu su potrebni novi mostovi, i preko Save, i preko Dunava, a čak je (čini mi se) urbanističkim planom predviđena izgradnja jednog mosta preko Dunava iz Zemuna. Ko će renovirati centar grada (sve ostale bombardovane zgrade ;-)?
[ P l a c e b O @ 03.10.2003. 18:00 ] @
Citat: Kao ni na „vikend kućicama“ bilo gde drugde — ako tako posmatraš stvari.
Tačno, ali ja ipak ne posmatram stvari tako. Pa nemam ja nikakvih iluzija u pogledu posla koji ću raditi čim završim fax. Normalno je da se polazi od nekih najjednostanijih stvari, ali ti kako napreduješ recimo ovde, baš i nemaš priliku da radiš na nekim drugim (kompleksnijim) stvarima te nemaš priliku da se nadograđuješ i napreduješ u struci jer se takve stvari i ne grade baš često, zar ne?
Citat: A gde to? U Kini? Rusiji? Japanu? Tajlandu? Singapuru? Novom Zelandu?
Pa da znaš, u svim tim zemljama sigurno više nego ovde (nažalost). Tačno da je sa ekonomskim procvatom u zemljama jugoistočne azije i graditeljstvo doživelo više nego snažan uzlet i nisam ja mislio isključivo na SAD kad sam ono rekao - sorry ja sam kriv što nisam bio dovoljno precizan.
evo linka za iskupljenje :-p
http://www.skyscrapers.com
eto, pogledajte recimo Japan...ili šta već
Citat: Evo, pošto se zanimaš za tu struku i želiš izazove, ja bih te uputio da osmisliš rešenje za put u južnom Sibiru. U poslednjih mesec dana je tamo bilo nekoliko zemljotresa jačine 8 stepeni Rihterove skale, i možeš da zamisliš kako izgledaju putevi.
Eto ti pravog izazova, znači ne da sazidaš „vikend kućicu“, ili neku glupost, već da rešiš pravi problem. Ako napraviš put čije će održavanje biti jeftinije od tekućeg (tj. da ne mora da se gradi iznova svaki put), onda ćeš sigurno dobiti i posao u celoj južnoj i jugoistočnoj Aziji, gde su zemljotresi česta pojava, i živećeš vrlo srećno i zadovoljno.
Nije mi specijalnost niskogradnja, ja se više bavim (i baviću se) konstrukcijama jer me to više privlači.. što se tiče ovog problema moguće je i da rešenje već sad postoji, ali jednostavno nije ekonomski isplativo. Osnovno načelo kojim se vodimo u projektovanju konstrukcija pri otpornošću na zemljotrese, jeste ekonomska kategorija. Možemo mi da napravimo konstrukciju tolike krutosti da ona i posle najjačeg zemljotresa ostane netaknuta, ali je ona preskupa, neisplativa... Osnovni aksiom od koga se polazi je da zgrada za vreme (i posle) zemljotresa ne ubije ljude, a da košta što manje.
[ cvijic_ltd @ 03.12.2004. 14:33 ] @
Cudan smo mi Srbi narod...
Volimo da ogovaramo jedni druge, da ne radimo a hocemo sve i odmah...
Sistem u celosti ne valja u Srbiji...
Jedino resenje je baciti nekoliko atomskih bombi i napraviti ponovo Panonsko more. A nas Srba bi tada ostalo za pod sljivu. I tada bi se slozili. Valjda...
[ babylonian @ 06.12.2004. 09:58 ] @
Je*iga, i posle godinu dana, ista tema aktivirana opet. Nista nije bolje
[ dusevan_covek @ 22.01.2005. 00:04 ] @
Sto manje dete znas to si manje nesrecan
[ Jagnjeca brigada @ 27.09.2005. 08:16 ] @
U.S. Immigration Made Easy [Ebook]
Paperback: 400 pages
Publisher: Nolo; (Feb, 2003)
Language: English
ISBN: 0873375300
http://rapidshare.de/files/349...s.i.m.e.m.a.t.r.i.k.s.rar.html
http://www.qfile.de/dl/125634/u.s.i.m.e.m.a.t.r.i.k.s.rar.html
password: Mat.Riks.Info
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|