[ zorpetus @ 07.09.2007. 10:43 ] @

Da li je jos neko primetio da su sve ucestalije "greske" radnika na kasi koji rade npr. u Temu, Maxiju, McDonaldsu i sl. i to na stetu nas potrosaca?

Meni se redovono desava da :

- u Tempu (Viline Vode konkretno) i Maxiju (na Dorcolu) da mi, ako su kolica iole malo vise natrpana redovno kucaju da sam uzeo 4 umesto 2 plazma keksa, 8 umesto 5 jogurta, tri umesto dve pene za brijanje itd. Desilo mi se to recimo 5-6 puta ove godine. Kada primetim i reklamiram, mrtvi su hladni, cak i pomalo bezobrazni (jer zaboga sada cu da im napravim problem da to storniraju, pa ce ceo red da ispasta...). Prvih 2-3 puta sam mislio da je slucajno, ali mi se sve vise cini da nije...

- U McDonaldsu (najdrasticnije u onom na Slaviji kao i onom preko puta SIV-a na NBG) cim je narudzbina oko 1000 dinara i ima vise "itema" - u 70% (!!!!!!) slucajeva zaborave (ili "zaborave") da stave na tacnu sve sto sam porucio. Ovo mi se prvi put desilo u Meku pre oko 2 godine, pa reko' - 'adje, desilo se, ne treba dizati paniku i biti paranoican, ipak je to Mek, sinonim za poslovnost itd.' - kad, u poslednjih godinu dana mi se to pocelo desavati toliko cesto da se prosto iznenadim kada mi u startu i stave na tacnu sve sto sam platio. Inace, sada svaki put moram da gledam da li su mi dali sve sto je na racunu, sto je blam, znam, ali vrlo, vrlo cesto se desi da nesto fali.

- U Merkatoru, u restoranu: u 3 od poslednja 5 odlaska su mi kucali iteme posebno: kao posebno supa, posebno glavno jelo, posebno salata, a ne kao obrok, sto je razlika u ceni od oko 200-nak dinara (500 i nesto naspram 300 i nesto). Kad im skrenem paznju da je to obrok - uf, izvinite, nismo primetili... Evo sada cemo da vratimo pare...

Sve vise i vise ovog "ako prodje - prodje" ili se to meni samo cini??

[ bobiska @ 07.09.2007. 11:20 ] @
Nisi ni svestan koliko su te puta pokrali na najseljackiju foru: ne promene cenu artikla na papiru na gondoli, ali zato uredno promene u kompu, pa preko bar code kuca nebulozu. Mislis da si platio jeftinije a ono...
[ Emil Ranc @ 07.09.2007. 11:34 ] @
Citat:
zorpetus:Inace, sada svaki put moram da gledam da li su mi dali sve sto je na racunu, sto je blam

E, ovo je veliki problem u svesti našeg naroda - mišljenje da je blam da proveravaš da li si dobio ono što si kupio, jer se odma stiče utisak da optužuješ prodavca da je lopov. Ovo mora da se prevaziđe! Nije to nikakav blam, to je sasvim normalna stvar.
[ ventura @ 07.09.2007. 11:41 ] @
Citat:
zorpetus: Da li je jos neko primetio da su sve ucestalije "greske" radnika na kasi koji rade npr. u Temu, Maxiju, McDonaldsu i sl. i to na stetu nas potrosaca?

Pa to je normalna stvar svugde na svetu, i neverujem da je namerna. Prvo te prodavačice što rade za kasama rade i kucaju sve mahinalno, tako da me ne čudi da promaši taster kad ukucava broj artikala, a kad bi gledala svaki put nakon što otkuca taster čekao bi 5 puta duže red nego sada... Tebi je dužnost kao kupca da proveriš da li je sve u redu, i ako nije, ispraviće grešku i bez neke popme i šta znam čega, jer je to normalna stvar koja se dešava nenamerno.

Sa McDonaldsom ti je ista stvar. Oni što rade tao nisu baš reprezentativno prepametni primeri radnika... Tako da nije čudo što često zaboravljaju, prečuju, pogreše i sl. Ti kao kupac treba da proveriš da li ti je sve na mestu, i ako nije da ispraviš grešku. Isto kao u kladionici, kad dobiješ tiket svaki igrač pre nego što izađe iz kladionice proveri da nema grešaka, jer onaj ko kuca tikete nema ni želje ni vremena da proverava da li je sve 100% tačno otkucano...
[ zorpetus @ 07.09.2007. 11:56 ] @
Citat:
ventura: Pa to je normalna stvar svugde na svetu, i neverujem da je namerna. Prvo te prodavačice što rade za kasama rade i kucaju sve mahinalno, tako da me ne čudi da promaši taster kad ukucava broj artikala, a kad bi gledala svaki put nakon što otkuca taster čekao bi 5 puta duže red nego sada... Tebi je dužnost kao kupca da proveriš da li je sve u redu, i ako nije, ispraviće grešku i bez neke popme i šta znam čega, jer je to normalna stvar koja se dešava nenamerno.

Sa McDonaldsom ti je ista stvar. Oni što rade tao nisu baš reprezentativno prepametni primeri radnika... Tako da nije čudo što često zaboravljaju, prečuju, pogreše i sl. Ti kao kupac treba da proveriš da li ti je sve na mestu, i ako nije da ispraviš grešku. Isto kao u kladionici, kad dobiješ tiket svaki igrač pre nego što izađe iz kladionice proveri da nema grešaka, jer onaj ko kuca tikete nema ni želje ni vremena da proverava da li je sve 100% tačno otkucano...

Apropo kasirki: preleti artiklom preko bar kod citaca, i onda rucno na kasi samo ukuca KOLICINU. I nikada se do sada nije desilo da ukuca MANJU kolicinu od one koju sam kupio. Hm....

Apropo Meka: to je pocelo da mi se desava u Meku od, recimo, pocetka prosle godine. A idem u Mek vec vise od 15 godina, i uglavnom s drustvom, pa se nakupi dosta porudzbina na tacni. Pitam se kako prethodnih 13 godina nisi bili 'zaboravni' ?

[ zorpetus @ 07.09.2007. 11:57 ] @
Citat:
Emil Ranc: E, ovo je veliki problem u svesti našeg naroda - mišljenje da je blam da proveravaš da li si dobio ono što si kupio, jer se odma stiče utisak da optužuješ prodavca da je lopov. Ovo mora da se prevaziđe! Nije to nikakav blam, to je sasvim normalna stvar.

Jeste, slazem se da je problem u svesti, ali kako ljudi sve teze budu dolazili do dinara i sve ga vise budu cenili i ovo ce se nadam se promeniti.

[ vindic8or @ 07.09.2007. 11:59 ] @
pa gledaj u onaj mali displej sa cenama dok kasir(ka) kuca. tako ces ustedeti na zadrzavanju reda ako pogresi.

P.S. McDo su debili i zaboravljaju isto tako svuda po svetu. Verovatno je u skorije vreme napokon prirodna selekcija uzela maha u srbiji, jer ko ima trocifren IQ moze uvek da nadje bolji posao od McDo.
[ Joker @ 07.09.2007. 12:03 ] @
Citat:
ventura: Pa to je normalna stvar svugde na svetu, i neverujem da je namerna. Prvo te prodavačice što rade za kasama rade i kucaju sve mahinalno, tako da me ne čudi da promaši taster kad ukucava broj artikala, a kad bi gledala svaki put nakon što otkuca taster čekao bi 5 puta duže red nego sada... Tebi je dužnost kao kupca da proveriš da li je sve u redu, i ako nije, ispraviće grešku i bez neke popme i šta znam čega, jer je to normalna stvar koja se dešava nenamerno.

Ovde ti nedostaje smajli, jer ako si obo ozbiljno mislio onda grešiš. Ne misliš valjda da kasirka ne treba da gleda šta kuca ?? Može da ukuca gajbu jogurta umesto jednog i ako ti ne primetiš onda je to u redu ?? To je normalna stvar ??
[ zorpetus @ 07.09.2007. 12:03 ] @
Citat:
bobiska: Nisi ni svestan koliko su te puta pokrali na najseljackiju foru: ne promene cenu artikla na papiru na gondoli, ali zato uredno promene u kompu, pa preko bar code kuca nebulozu. Mislis da si platio jeftinije a ono...

U pravu si. Ovo sam apsolvirao bas u Tempu i Metrou. Ali sam komotno trazio da mi prodaju artikal po ceni koja je bila izlozena (naravno, gledam broj sa bar-koda pored cene, posto cesto ima po nekoliko "Dezodorans NIVEA 75ml" i sl.), i dolazio i neki sef i kao ne moze, "nas propust" izvinite... bla, bla... Tek toliko frke da onih desetak ljudi u redu na kasi iza mene cuju na koju nas foru "rade".
A rade nas sistematski, nije paranoja. Ortak koji je svojevremeno radio u Londonu u nekom velikom lancu supermarketa mi je reako da je to "malte ne legitimna fora" kojom se poslovodje resavaju robe koja im slabije ide. Po principu, ako prodje - prodje. Primeti to svaki deseti kupac (!!!?) a reklamira tek svaki dvadeseti (!?) - i naravno da se "igranje" sa ovim isplati.

[ boccio @ 07.09.2007. 12:53 ] @
Citat:
zorpetus: Apropo kasirki: preleti artiklom preko bar kod citaca, i onda rucno na kasi samo ukuca KOLICINU. I nikada se do sada nije desilo da ukuca MANJU kolicinu od one koju sam kupio. Hm....

Apropo Meka: to je pocelo da mi se desava u Meku od, recimo, pocetka prosle godine. A idem u Mek vec vise od 15 godina, i uglavnom s drustvom, pa se nakupi dosta porudzbina na tacni. Pitam se kako prethodnih 13 godina nisi bili 'zaboravni' ?

Gle, moras prvo da se zapitas jednu prostu stvar - koji je MOTIV?

Radnica na kasi mora na kraju dana da preda pazar koji odgovara ukucanoj robi, sto znaci ako ti je naplatila 5 jogurta, mora da preda upravo toliko para. Prema tome, ona apsolutno nikakvu licnu korist ne moze da ostvari, osim da tebi napakosti :) Isto vazi i za McDonald's, pa ako neko nema sanse da krade na kasama, to su onda oni.

Jednostavno je u pitanju brzina i/ili nemar. Guzva, radi se automatski, ne gleda se sta se kuca i to je to... ti zato stojis pored kase i gledas sta ti kuca. As simple as that.

Ono sto jeste bruka, i to velika je ono sto se meni desilo prosle nedelje u Maxiju u zemunu. Kupio sam kutiju jaja, dosao kuci, otvorio i video da ladno stoji 7 jaja unutra umesto 10. Neko od raspada tamo je maznuo jaja bez blama... E, to je bruka.
[ Bojan Basic @ 07.09.2007. 12:57 ] @
Citat:
boccio:
Radnica na kasi mora na kraju dana da preda pazar koji odgovara ukucanoj robi, sto znaci ako ti je naplatila 5 jogurta, mora da preda upravo toliko para.

Da, ali ako si ti uzeo samo dva jogurta, ona može da pokupi preostala tri (pošto je otkucano pet) i ponese kući deci za večeru. :)
[ zorpetus @ 07.09.2007. 13:08 ] @
Citat:
boccio
Ono sto jeste bruka, i to velika je ono sto se meni desilo prosle nedelje u Maxiju u zemunu. Kupio sam kutiju jaja, dosao kuci, otvorio i video da ladno stoji 7 jaja unutra umesto 10. Neko od raspada tamo je maznuo jaja bez blama... E, to je bruka.

Desavalo mi se i ovo - doduse ne sa jajima, vec sa nekim drugim artiklima (poslednji put RAID "tablete" za rasterivanje komaraca - ladno je neko ispraznio pola pakovanja).

[ rmilosh @ 07.09.2007. 13:14 ] @
Citat:
Bojan Basic: Da, ali ako si ti uzeo samo dva jogurta, ona može da pokupi preostala tri (pošto je otkucano pet) i ponese kući deci za večeru. :)

zasto bi uzeo 2 jogurta ako si platio 5, iako nisi hteo toliko??? i da mi ne treba 3 jogurta vise, naravno da bih uzeo ako sam im vec dao pare

i ja mislim da su u pitanju nenamerne greske. kao sto neko rece, kasirka mora da preda pazar na kraju smene za robu koju je provukla kroz skener. ne moz' da stavi pare u dzep a da ne na*ebe posle
[ Java Beograd @ 07.09.2007. 13:14 ] @
Nema više opuštanja ! Jednom su me nešto slično pokrali u Rodiću, pa sam posle pazio. Onda je prošlo neko vreme, pa sam prestao dok me opet nisu opelješili u Idei. E sad se više ne dam! Uvek kupujem na veliko, napunim kolica do vrha, ponekad i dvoja kolica. Račun je oko 15k din. Ali zato, posle kase, račun u ruke i redom prekontrolišem. Potrošim ne više od dva - tri minuta, i potpuno sam načisto šta sam platio.

Jednom sam na računu video dva dezodoransa umesto jednog koji je bio u kolicima ? Kad je jedan artikal ne ukucava se količina. Dakle, dva puta ga je provukla na bar kod čitač. Zašto ? Puno puta sam video všu cenu od one na gondoli, jednom se raspravljao, jednom vratio artikal. Sada, ako sam nadrkan tražim da vratim artikal i da mi vrate kintu a ako sam cool - iskuluram. Jednom sam video na računu nešto što ni u ludilu ne bih kupio - naprimer "kofa plastična kom 1". I tako. Sve u svemu - pazite kradu !

[ dekster2 @ 07.09.2007. 13:15 ] @
 Da, ali ako si ti uzeo samo dva jogurta, ona može da pokupi preostala tri (pošto je otkucano pet) i ponese kući deci za večeru. :)[/quote]

tako je .a ne moras da pazis sta glupaca kuca,pa jer pismena da zna sta pritiska.
Jos jedna fora iz maksija.Stoje casopisi (i to skuplji)pored mesta za citanje bar koda,
pa kad ______slucajno artiklom udari po novinama ,a bar kod je uvek iza posto je
prednja strana okrenuta ka kupcu(slucajnom) otkuca se i kuci na racunu virtuelni casopis.
Mislis gde je i citas sa daljine.Pa zar im nije dosta sto uzimaju na cenama 59.40 [a ode pola
ili dinar.Nije samo njima do drp kombinacije.Na svakom kiosku na ulici cem vam reci nemam dinar,
pa gospodjica posle rada u piljari ukrupnjuje lovu.I u madjarskom metrou slicna fora.Neki pamenjakovici
otvore paket necega i kad dodjes na kasu bar kod x komada koliki je paket.Svuda isto.
[ Bojan Basic @ 07.09.2007. 13:20 ] @
Citat:
rmilosh:
zasto bi uzeo 2 jogurta ako si platio 5, iako nisi hteo toliko???

Zato što ne primetiš da ti je kucala više, kao što pričamo od početka teme.

Citat:
boccio:
Radnica na kasi mora na kraju dana da preda pazar koji odgovara ukucanoj robi, sto znaci ako ti je naplatila 5 jogurta, mora da preda upravo toliko para.

Sad mi se čini da može još bolje da prođe od onog što sam malopre rekao. Jesi li siguran da ne može posle natenane da poništi unos i ipak stavi pare sebi u džep?
[ Java Beograd @ 07.09.2007. 13:24 ] @
Citat:
zorpetus:  RAID "tablete" za rasterivanje komaraca - ladno je neko ispraznio pola pakovanja.
Ovo uglavnom rade mušterije. U kutiju koju namerava da plati na kasi ugura što je moguće više tableta iz drugih kutija.

Ja se sećam slične for iz studentskih dana (i onih samoposluga) Kupiš 100 najjeftinije salame i 250 gr skupe pršute. A prodavačica flomasterom napiše na papiru cene. E, a onda pršutu (dok si u samiški) zamotaš zajedno sa salamom, a papir negde diskretno spustiš. Dođeš na kasu i platiš šta piše.
[ superbaka @ 07.09.2007. 13:26 ] @
Citat:
Da, ali ako si ti uzeo samo dva jogurta, ona može da pokupi preostala tri (pošto je otkucano pet) i ponese kući deci za večeru. :)

kad im ne bi pretresali torbe na izlasku sa sve racunima... kao sto rece boccio, zasto bi oni rizikovali konflikt sa musterijom + maltretiranje sefa zbog viska ako od toga nemaju NIKAKVU korist...? u pitanju je premor, brzina, nemarnost...
[ dekster2 @ 07.09.2007. 13:31 ] @
Koliko njih radi sa zavrsenom trgovackom skolom.
[ rmilosh @ 07.09.2007. 13:35 ] @
Citat:
superbaka: u pitanju je premor, brzina, nemarnost...

tako je. i ja tako mislim.

takodje, ne znam tacno da li je u svim megamarketima tako... da li ste primetili skenere kako izgledaju? to su zapravo 2 skenera koja stoje pod uglom od 90 stepeni. svaki od njih baca po nekoliko ukrstajucih snopova (mreza) koji ocitavaju barcode na artiklu iz razloga kako bi ustedeli na vremenu. da ne bi kasirka minut okretala proizvod kako bi ga skener ocitao, ovako samo provuce i to je to. e, sad ja nisam siguran kolika je mogucnost da neki od zraka ocita npr. 2 puta jedan isti artikal?

na ovako nesto sam mislio
http://images.google.com/imgre...S:official%26hs%3Dzex%26sa%3DN
[ Fuzz @ 07.09.2007. 13:51 ] @
@Bojan Basic

Teoretski je moguce to o cemu ti govoris, ali prakticno...to je vec malo teze...
U vecini megamarketa se obezbedjenje vise bavi kontrolom radnika nego kupaca.
Svaka kasa je obezbedjena kamerom, kompletna prodavnica je obezbedjena kamerama, a softverom na kojem sam radio za jedan lanac mogao si u kontrolnoj sobi da u realnom vremenu pratis otkucavanje artikala na kasama po izboru. Znaci moze ona da mazne jogurt, ali su joj dobre sanse da popije otkaz zbog toga.

[ Bojan Basic @ 07.09.2007. 14:05 ] @
@superbaka i Fuzz:

Ja ništa ne tvrdim, samo bih razmotrio sve mogućnosti. OK, uverili ste me kako su male šanse da mazne jogurt, ali sam se kasnije (pet poruka ispod) dopunio još jednom „strategijom“. Da li i to pada u vodu?
[ mrkii @ 07.09.2007. 14:32 ] @
neki kazu: umor, greska.
poverovacu kad budu gresili isto na svoju kao sto grese na moju stetu :)

sto se motiva tice, palo mi je na pamet da tom kradjom mozda pokrivaju gubitke zbog kupaca koji takodje kradu. to se mozda cak precutno odobrava od rukovodstva prodavnica. inace kradje koje vrse kupci uopste nisu zanemarljive. skoro sam gledao na tv-u emisiju i spomenuli su neku brojku ranga milijarde evra u evropskoj uniji godisnje (bogati a kradu ko ludi - i autori emisije su se cudili otkud toliko kradje). mozda ove gubitke kompenzuju na kasi. mozda, ovo mi je cisto palo na pamet.
[ markom @ 07.09.2007. 15:01 ] @
Citat:
Koliko njih radi sa zavrsenom trgovackom skolom.

Iskreno, uz malo sreće 0. Prosek godina na kasi na "zapadu" je ispod 16. Za provlačenje artikla preko lasera treba tačno 30 sekundi treninga :-)
[ broker @ 07.09.2007. 15:17 ] @
Zasto mislite da kasirke to rade svojom namerom? ako nesto ukucaju ukasu, mnogo je komlikovano da to poniste. Ako se to visestruko naplacivanje radi to je onda po nalogu gazde.

Nisam do sada obracao paznju, ali moracu da pocnem. Imam obicaj da kada kupujem u velikim trznim centrima, u mobilni ukucavam iznose i sabiram, tako da kad dođem na kasu otprilike znam koliko treba da platim.
[ kelja @ 07.09.2007. 17:56 ] @
Citat:

Ja se sećam slične for iz studentskih dana (i onih samoposluga) Kupiš 100 najjeftinije salame i 250 gr skupe pršute. A prodavačica flomasterom napiše na papiru cene. E, a onda pršutu (dok si u samiški) zamotaš zajedno sa salamom, a papir negde diskretno spustiš. Dođeš na kasu i platiš šta piše.

Ha ha ha ha !!!
E ovo je vrhunac domisljatosti sitnih lopova! Slatko sam se nasmejao dok sam citao, zamisljajuci situaciju, u kojoj, na primer, na izlazu iz prodavnice, trgovci hvataju ''lopova'' i otimaju mu zavezljaj u kom su jeftina salama i skupa prsuta!
Tako alanfordovski. :)

Nego, mislim da su ipak najcesce prevare u megamarketima one koje je @bobiska spomenuo:
Citat:

ne promene cenu artikla na papiru na gondoli, ali zato uredno promene u kompu

To se desava u Maxiju, precesto da bi bila obicna, klasicna nemarnost radnika u pitanju. Imam utisak da je to ''diktirana'' nemarnost. :)

[ bobiska @ 07.09.2007. 18:51 ] @
Da bas sam na Maxi mislio, tu su probali da me urade par puta. I naravno, "da, neko od kolega je greskom propustio da zameni cenu na gondoli, guzva, frka, ovo-ono, jel `ocete vi ovo ili ne"? U prevodu, fakaj se seljo!
[ daxy @ 07.09.2007. 19:25 ] @
Sto se tice kradje koju vrse kupci...MIslim da je ima mnogo vise nego sto to rade prodavci!

Imao sam ortaka u Turskoj (radio u Nemackoj i ovo mu j euspelo u Nemackoj) koji je smislio genijalnu stvar!

Potrebna sredstva:
1. Samolepljivi papir
2. Stampac i PC
3. Skener (obican), a moze i foto aparat digitalni

Pazite sad.. Recimo, uzmete lepo SMOKI, ZVAKE, STAPICE i sl. artikle malih cena i skenirate bar kod, unesete ga u Photoshop, duplicirate i odstampate na samolepljivom papiru. Sve to lepo iseckate (bar kodove) i onda kad odete u veliku kupovinu, jednostavno na proizvoljne artikle (pozeljno kartonske ambalaze gde se ne moze primetiti da je bar kod zalepljen) zalepite doticne bar kodove! U 50 vasih artikala, neka je 10 sa "laznim" bar kodovima, i vi ste na konju!

Mislite o tome ;)

JAFFA za 15 din...
Plazma za 20 din...
Konzerve za 30 din...

Prodavci sto potkradaju to nije nista!

Takodje, u ogromnim trznim centrima, dovoljno je osmotriti oko sebe, locirati kamere, i kada bilo sta "prljavo" radite, samo im okrenete ledja. Nije retko da se po Corn Fleks kutijama nadje po koja teglica kavijara, i slicno!!!
[ zorpetus @ 07.09.2007. 19:29 ] @
Citat:
mrkii: neki kazu: umor, greska.
poverovacu kad budu gresili isto na svoju kao sto grese na moju stetu

Amen.

Do sada su uvek gresili na moju stetu. Uvek.

OK, moze reci neko - verovatno su jako zaplasene eventualne kontrole (ako tako nesto postoji) da neko izadje sa necim sto nije otkucano (sto bi bila steta na racun poslodavca i sigurana karta za otkaz), ali to onda ipak znaci da paze sta kucaju?

Ili jednostavno jos uvek nije proradio zakon velikih brojeva, tj. ako ih pustim da pogrese dovoljan broj puta, sigurno ce neki put pogresiti i u moju korist?

[ Marko_L @ 07.09.2007. 21:34 ] @
Citat:
Ja ništa ne tvrdim, samo bih razmotrio sve mogućnosti. OK, uverili ste me kako su male šanse da mazne jogurt, ali sam se kasnije (pet poruka ispod) dopunio još jednom „strategijom“. Da li i to pada u vodu?

Da, i to iz jednog prostog razloga. Kada se račun jednom izda, nemoguće ga je menjati, već samo može da se stornira i izda novi. Da bi se to uradilo, mora da se ima originalan račun kod sebe (onaj koji se stornira), jer svaki stornirani račun mora da bude fizički prisutan u kasi. Samim tim, ako je kupac već otišao sa računom, kasirka ne sme da ga stornira. Dakle, da bi se izvela takva prevara, moralo bi da se radi u saradnji sa kupcem. E sad, to bi možda i bilo izvodljivo da ne postoji kontrola, ali ovako, jako teško. Prvo postoje kamere koje prate svaku kasu i jako je teško izvesti storniranje računa, kucanje novog, izvlačenja para iz kase u iznosu koji treba i stavljanje u džep, a da to niko ne primeti. Drugo, moralo bi da se radi na sitno, što znači ne više od jednog artikla dnevno, i ne svaki dan, jer bi inače bilo veoma lako naći pattern, i posumnjati da radnik nešto mulja. Zamisli, storniran račun, a novi koji je kucan ima 10 ispravki. To se u samom startu klasifikuje kao sumnjivo, jer je gotovo nemoguće pogrešiti baš za toliko, i vrlo je lako naći vreme kucanja računa, vratiti kameru na to vreme i detaljno pogledati šta se radi. Naravno, moguće je da kasirka bude neki Džejms bond, pa da danima zagleda kameru, odredi koliki ugao zahvata, pronađe mrtvi ugao i način da zakloni vidik na ono što ne treba da se vidi, ali to bi samo pojačalo sumnju, i sasvim sigurno bi se pojačala kontrola nad tim radnikom, i verovatno bio poslat kontrolor "u civilu" koji bi se diskretno šetkao oko kase i pratio šta se radi.
Dakle, teoretski jeste moguće u saradnji sa nekim, uz dobro poznavanje kamera i veštih ruku, ali čemu ? Da bi maznuo 100-nak dinara svaki peti dan, što znači nekih 500 dinara mesečno, što opet znači po 250 dinara za tebe i onog ko ti je pomogao, uz ogroman rizik da vas ipak provale ?
[ Marko_L @ 07.09.2007. 21:36 ] @
Citat:
Pazite sad.. Recimo, uzmete lepo SMOKI, ZVAKE, STAPICE i sl. artikle malih cena i skenirate bar kod, unesete ga u Photoshop, duplicirate i odstampate na samolepljivom papiru. Sve to lepo iseckate (bar kodove) i onda kad odete u veliku kupovinu, jednostavno na proizvoljne artikle (pozeljno kartonske ambalaze gde se ne moze primetiti da je bar kod zalepljen) zalepite doticne bar kodove! U 50 vasih artikala, neka je 10 sa "laznim" bar kodovima, i vi ste na konju!

Sve bi to bilo lepo da bar-kod ne sadrži i naziv artikla. Nije li malo sumnjivo da ti kasirka skenira Jafa keks, a na ekranu piše Smoki ?
[ Ilic Igor @ 07.09.2007. 22:09 ] @
Idem malo u off:
Čuo sam da je Mišković doživeo srčani udar, preživeo je i sad je nalečenju?
[ Horvat @ 07.09.2007. 22:25 ] @
sve je to jedna veliiiika zavera 8)...a i to da imaju trgovacku...hmmm...tesko...nekada je to bilo tako,danas,tesko,mada moguce :)...a i to da ima trgovacku,ne znaci da je kasirka "bezgresna"..."kroz njene ruke" prodje stotine artikala ,normalno je da ce pogresiti,druga stvar da li ce primetiti,ako ne primeti lepo kazes "izvinite,nemam xy artikala vec samo x",ona se izvine i otkuca pravi br. i ides dalje...

a ove domisljatosti,nemam reci,nisam jos cuo za to :D:D:D
pogotovo ovo salama+prsuta :D...svaka "cast"

a ovo za barcode je poprilicno stupidno,jer,kao sto neko rece,ispisuje na ekranu artikal da je recimo cips obican i cips sa nekim ukusom,pa da je razlika par slova,pa ok...

[ skymobile @ 07.09.2007. 23:33 ] @
Meni se desilo jednom, mislim u Interex-u,u Cacku, bili na akciji neki DVD playeri, tipa 2499 din ili tako nesto. Posto imam prijatelja koji ih servisira a i prodaje, ja ga pozovem i cova kaze da mu uzmem 5-6 komada. Ja uzmem 6 i na kasi platim, izadjem outside, da ubacim u kola i setim se da mi je racun veci nego sto je trebalo da bude. Pogledam, kad ladno otkucano 8 komada. Vratim se, sacekam da kasirka zavrsi sa musterijom i iznesem svoj problem. Kaze sacekajte, zove lika iz obezbedjennja i ovaj zove lika u kontrolnoj sobi da pita koliko je kutija proslo na kasi br 3(lupam). Cova nakon par min kaze bilo je 6 kutija i uz izvinjenje pitaju hocu li jos ta dva koja sam platio ili da mi vrate novac...i ja uzmem i ta dva, jbga....a ove fore sa cenama redovno se desavaju. Jednom prilikom uzmem neki alat, ne znam sta je tacno bilo i pise cena tipa 6899.00, sto mi je bilo izuzetno povoljno, kad na kasi otkuca, a ono nekih 10ak hiljada...i tu normalno raspravka, na kraju vratim to jer necu da platim toliko, bez problema....
[ chupcko @ 09.09.2007. 09:58 ] @
A sto ne probate jednu lepu metodu.

Ponesete mali kalkulator (ima jeftinih kineskih), pa lepo kada kupujete dodate u memoruju sve sto ubacite u korpu. Naravno oni pametniji mogu da koriste i sabiranje napamet. Onda lepo na kasi ako cujete cifru koja je veca (a neko ce da se buni i na manju) drasticno, ne pomerate se nego odma trazite sefa ili ko zna koga vec.

Moje iskustvo govori da sam sve probleme uvek resavao samim pozivom sefa koji nikada nije dosao. Za maksi znam da se te kasirke plase uzasno sefa, a isto znam da ne mogu da iznesu nista iz prodavnice a da nemaju fiskalni koji to potvrdjuje tako da sumnjam da je to pokradanje na visokom nivo-u. Uostalom ima nesto u onoj prici, ako imate nesto na fiksalnom mozete da iznesete iz radnje :).
[ bakara @ 09.09.2007. 11:58 ] @
Citat:
kelja: To se desava u Maxiju, precesto da bi bila obicna, klasicna nemarnost radnika u pitanju. Imam utisak da je to ''diktirana'' nemarnost. :)

Verujem da ste svi primetili da su bas u Maxijima uvek neuredne cene, i sve bi to bilo OK da je to samo u jednom tako vec je tako identicno u bilo koji da udjete, pa cak i u Tempo.
To je malo previse da bi bilo slucajno
[ UnderLander @ 09.09.2007. 15:55 ] @
Ok, guys, evo malo inside info, maxi je u pitanju :D

Dakle, na kraju svakog radnog dana se normalno sređuju pazari. Ako u kasi fali novac, kasirka to daje iz svog džepa i još joj se pamti, pa ako tog meseca pogreši još par puta (makar to bilo i 5din), ide joj i do -20% plate. Ako bude višak, šefovi uzimaju (da ne bi bilo podsticanja kasirki na dalja varanja), naravno, to sve ako je šef tu (a obično nadgleda sve gde može da ućari).
Dalje, sve što na kraju nedelje (ili tako nešto, nemam pojma) ostane kao višak (roba), guess who takes it? Naravno, boss, sve u cilju da "spreče eventualne mahinacije kasirki robom i novcem". Znači kasirkino je samo da pazi da ne bude manje, zato što to ona plaća, a od viška najčešće nema koristi.

Naravno, tu padaju i razni dogovori šefova sa radnicima da on s vremena na vreme zažmuri na neke od tih stvari, čisto da bi se i njima isplatilo..

Osoba koja je radila u tom maxiju (moja rođaka) je prestala da radi čim joj je istekao ugovor, a htela je i ranije (nego su joj pretili da je to nepoštovanje ugovora, da mora da radi), btw ima visu ekonomsku
[ Urkelele @ 10.09.2007. 09:27 ] @
E sad malo ja da pricam pricu...

Naime, pricao mi kolega da ga jednom zavrnuli na OMV pumpi, u boci zapremine 50L oni mu sipali 56. Ja mu nisam verovao, kao nemoguce, ja uvek sipam na istoj pumpi i uvek ok, ovo-ono. E poslednji put (pre nedelju dana) sipam ti ja i stane 59,6L u bozi zapremine 60L. A imao sam sigurno jos jedno 2-3 litra. E sam, mozda je to malo i verovatno jer se gas sabija i zavisi od pritiska ali u njegovom slucaju nisam bas siguran.

Drugi kolega uplacuje dopunu sinu. Tri puta po 200 dinara a aparat izbacuje da transakcija nije izvrsena. Sin ga zove i pita ga zasto mu 3 puta uplacuje po 200 din. On jos uvek u prodavnici i sad tece neki razgovor sa prodavacicom. A ona ce njemu kao "pa nista, platite vi 200 din. a ja cu ovo iz dzepa, sta da radim". Normalno, covek se ne razume u tehniku i ne zna kako sve to funkcionise pa je zatrazio moju pomoc. Pa zar toj prodavacici nije palo na pamet da on moze da se raspita... joooj toliko je maloumna da... hehehe...

Ja cesto kupujem u Tempu ali nisam nesto primetio da su me ikad podkradali. Sad kad ovo pisete, mislim da cu ipak nekad proveriti.

A sto se tice cena u kasi i na nartiklima - i to moze da se proveri. U manjim mestima, odnosno u manjim prodavnicama ide inspekcija pa tako nesto proveravaju. Cena mora da bude vidno oznacena i tacna. E, ako primetite tako nesto mozete da prijavite inspekciji koja ce to da proveri.

Takodje, slucaj jednog kafica. Seo inspektor da popije pivo, naruci Jel** i dobije ga ali na racunu pise Pi**. Zove konobara i pita ga sta je ovo i kako je to moguce (iako je cena ista), a ovaj odgovori da nemaju artikal u kasi. I oni tad popiju kaznu od 10.000 din.

Tako da, sve je moguce
[ Zeleni zub @ 10.09.2007. 10:29 ] @
>> U manjim mestima, odnosno u manjim prodavnicama ide inspekcija pa tako nesto proveravaju. Cena mora da bude vidno oznacena i tacna. E, ako primetite tako nesto mozete da prijavite inspekciji koja ce to da proveri.

Letos sam bio u Raski par nedelja, niko nigde da pomene fiskalne racune. Nije se radilo o marketima zvucnih imena, vec obicnim, ali opremljenim i prometnim gradskim prodavnicama.
Isprovociram suraka (pre dve nedelje diplomirao ekonomiju) i on krene sa mnom da mi pokaze kako kad se trazi racun mora da ga daju ;-)
Znaci ulazili smo u mesaru, pekaru, prodavnicu zdrave hrane i jos par radnji... Svuda smo morali da trazimo racun.
Mesar nije znao da rukuje kasom (mlad neki momak), u pekari zena kucala neke nesuvisle artikle samo da uklopi u cenu, a u zdravoj hrani zena je skoro pesnicom udarala u kasu besna sto mora da izda racun za 10-ak artikala od po 50-100 grama sa puno stavki STORNO, a ne sme da kaze 'necu' ;-)
[ Emil Ranc @ 10.09.2007. 10:52 ] @
Citat:
A sto se tice cena u kasi i na nartiklima...

Uobičajeno je da se u velikim supermarketima na više punktova nalazi bar-kod skener (pored pojedinih rafova npr.) gde se može proveriti cena artikla, pre nego što se dođe na kasu. Ipak, ovako nešto u Srbiji još nisam video.
[ zorpetus @ 10.09.2007. 11:13 ] @
Citat:
Emil Ranc: Uobičajeno je da se u velikim supermarketima na više punktova nalazi bar-kod skener (pored pojedinih rafova npr.) gde se može proveriti cena artikla, pre nego što se dođe na kasu. Ipak, ovako nešto u Srbiji još nisam video.

Eh, da, ali:

a) oni u Tempu na Vilinim vodama su "domaca radinost" (narandzasta boja, pise "Telefonija", i ruzni su toliko da je svaki ruski proizvod iz pedesetih vrhunac industrijskog dizajna u poredjenju s njima), i vrlo slabo funkcionisu: treba imati dosta prakse u primacinjanju artikala da bi se dobila njihova cena.

b) To sve naravno pod uslovom da mozete da im pridjete - ima ih dosta koji su montirani na nekim vrlo nepristupacnim mestima (iza nekih polica, stubova i sl.) pa VRLO cesto nije moguce prineti im artikal onim delom gde je odstampan bar-kod! Hmmmm.....

c) a cesto se dobija i poruka "Artikal nije pronadjen" (ili tako nesto glasi, otprilike) - sto ce reci da ga nema u bazi. Ali ga zato artikla ima na policama, sa sve cenom i bar kodom. I ponekad na kasi mogu da mu ocitaju cenu a ponekad ni oni ne mogu. Moguce je valjda da se artikal ubaci u bazu na koje su vezane kase u medjuvremenu (od trenutka kada sam ja to proveravao na bar kod skeneru unutar Tempa do trenutka kada sam dosao na kasu --- no, nekako mi je verovatnije da se radi o dve baze. A ako se radi o dve baze... eh, onda je svasta moguce

Ruku na srce, bar kod citaci u Tempu na kvantasu u Beogradu su bolji, moderniji i bolje montirani - no, i tamo mi se desavalo da izbaci da mu artikal nije poznat.
Sve to naravno moze biti i krajnje slucajno, benigno... no, kada se saberu sva protekla iskustva sa kupovinom u objektima ovog tipa, ovo je samo slag na tortu... i ostavlja gorak ukus u ustima!

[ mulaz @ 10.09.2007. 12:18 ] @
Citat:
Emil Ranc: Uobičajeno je da se u velikim supermarketima na više punktova nalazi bar-kod skener (pored pojedinih rafova npr.) gde se može proveriti cena artikla, pre nego što se dođe na kasu. Ipak, ovako nešto u Srbiji još nisam video.

u sloveniji vec ima u svim vecim prodavnicama, i rade bez problema. Svake dva tri reda polica, stoji po jedan.

zanimljivo je jos u Leclercu u ljubljani, gde umesto nalepnica/papirica sa cenom, stoje mali uredjaji sa lcd displejom, na kojima je napisana cena. Ne znam kako tacno rade, ali je ideja da su takvi uredjaji vezani na neku internu wireless mrezu, i updejtuju preko baze, stvarno odlicna.

prodavnica ima puno.. ako vas potkradjaju negde, idite u neku drugu, pa ce sama konkurencija sve da sredi. Zamislite kako bi bilo kad bi inzenjiri samo tako malo an slepo kuckali brojeve i ne-gledali sta rade.
[ Deep|Blue @ 12.09.2007. 09:10 ] @
dosta prodavnica koristi fazone sa sakrivanjem cena, sto se tice pogresnog broja artikala, kasirka tu najmanje zaradjuje sem ako interno nemaju dogovor sasefovima, al su mi zanimljivi obicaji po prodavnicama, bar kod skeneri na kasama retko hvataju duplo kod sa jednog proizvoda, program resava taj problem.

Stari C market - vece prodavnice,
da ne poverujes, milion cena nakaceno, maltene za svaki proizvod, ako ne moze da stane ispod obicno stave sa strane kartoncic sa 20-30 cena... problemcic koji je bio standardizovan kod njih jeste kod pojedinacnih proizvoda ... npr zacini stoji na polici gomila zacina, domaci, uvozni. e sad za skoro svaki ima cena, al obavezno pored 5-6 artikala koji imaju normalnu cenu stoji jedan koji ima 2-3 puta vecu cenu i bash taj artikal nema cenu

Mercator -
ufff cene na gondolama, jednom smo gledali sladoled, na akciji, ogroman karton sa cenom na snizenju 250din, a na frizu medju cenama jos 3 etikete sa 2 razl iznosa (360 i 320), normalno kasa kuca punu cenu bez akcije 360. kasirka je uvek zbunjena, jao neko nije izmenio.

Metro
imaju cene za otprilike 20% proizvoda. a jedno 25% tih je pogresno, a da nadjes nekog da ti ocita cenu katastrofa, zivcani radnici koji kriji mobilne skenere. postoje doduse oni na zidu sa praznim bazama. tako da mi je ze jedan artikal radnica ocitala cenu koja je bila 4 puta manja od one koju je kasa ocitala, tak oda sam ufatio naviku da gledam na kasi sta naplacuje pa sa osmehom pitam a sto je tolika cena,

Interex
par puta primetio gresku sa pogresnom cenom, jednom mi se desila greska sa brojem artikala, dodjem kuci racun oko 14k. pogledam racun u stoji 34 kom kvikera. gledam po gomili i nema nicega 34 komada a i sta je taj kviker. i nadjem posle potrage da je rec o keksu od 300-400 grama koji smo uzeli 4 komada. vratim se posle sat vremena tamo sa racunom, na info pult, bilo im smesno. izvinjenje, pare nazad bez pregleda video snimka. kao sto rekoh bilo bi upadljivo da iznosim puna kolica kvikersa

maxi
koja smejurija, ajde u c marketu podvaljivali sitno, ovde ponekad mnogo bezobrazni.

i da moja omiljena
KMN prodavnice
dragstori sa "blago" jacim cenama, i otprilike 5-10% artikala ima cenu, a umeju da odrape sa nekim cenama neverovatno mnogo. par puta kad su me iznervirali radnici, uzmem 10-tak proizvoda pa ih saljem da proveravaju cene. sad su malo pristojniji, bash to nisam odavno izveo. imaju obicaj stavljanja domacih i uvoznih krusaka jedno pored drugih, domace ~ 60 din. uvozne ~ 190 din

inace najzanimljiviji mi je primer marketa iz komsiluka, 2 kase tj 2 naplatna mesta, al svako mesto sa 2 kase. velika kasa i mala prirucna kasa. i cas kuca na jednoj, cas na drugoj. ovo su imali dosta dugo obicaj. a inace tradicija im je da se frljaju sa naplatom, kod njih obavezno ide provera sta su kucali a i po kojoj ceni. npr jogurt (0.5l) i kola 200 dinara zast, jao pa pogresna cena u kasi - jogurt 110 dinara.
[ vindic8or @ 12.09.2007. 13:26 ] @
ma nista to nije slucajno :)

3ABEPA!