|
[ cooler_xxl @ 07.09.2007. 23:39 ] @
| Moj problem je sto ne znam sta je dobro kupiti i kako se zastititi od radara kamera i slicno koje vrebaju u CH. Putevi su dobri, nekazem da netreba postovati propise ali u vecini slucajeva kasnim na termine a na auto putu ogranicenje 100 -120 pa kada sevne ode dozvola.. godisnje prelazim i do 100.000 km... a onda znate sta mi znaci radr detektor... dakle sta predlazete i kakva iskustva imate.
ima dosta toga da se procita ali je sve staro ... Ima li neke pouzdane zastite kada se jako zuris i kasnis.. |
[ momsab @ 08.09.2007. 02:12 ] @
sto se takve zastite tice, verovatno krisi neki zakon koji se odnosi na onemogucavanje sluzbenog lica u vrsenju posla
[ apex @ 08.09.2007. 11:29 ] @
cobra laser detector
[ cozmo_im @ 08.09.2007. 12:21 ] @
Najbolji laser detektor - postovanje propisa.
Ako vec ne mislis na sebe, misli na druge ucesnike u saobracaju kad krsis ogranicenje brzine.
[ Nebojsa Milanovic @ 08.09.2007. 12:30 ] @
cooler_xxl, jel ti stvarno misliš da će te to zaštititi od radara? :)
Jesi li pomislio kako to uopšte radi?
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 08.09.2007. 14:43 ] @
Imas jammer da kupis, mislim da je oko 300 eura.. Sa njim radar ne moze da ocita brzinu i savrseno si miran..
[ Nebojsa Milanovic @ 08.09.2007. 15:27 ] @
Stole, baš bih voleo to da dokažeš na nekom primeru, naročito navodeći princip kako on to postiže da budeš savršeno miran....
Ili si možda samo "čuo" da je tako ;)
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 08.09.2007. 16:23 ] @
Nisam cuo vec se uverio iz nekoliko izvora... imam nekoliko klipova na kompu gde je jammer testiran protiv svih modela radara i ni sa jednim nije bilo moguce ocitati brzinu vozila kada je jammer ukljucen... + u poslednjem broju automagazina sat ima test raznih modela detektora i u jednom delu teksta se pominje i jammer koji se najbolje pokazao jer nije bilo moguce ocitati brzinu vozila ali da je to POLULEGALNO resenje jer spada pod ono ometanje sluzbenog lice u vrsenju duznosti... a ja mogu da dodam da je vrlo mali procenat sanse da vam policajci otkriju jammer jer kada policajac aktivira radar zvucni signal na jammeru vas obavestava da vas "snimaju", auto usporis i onda jammer iskljucis i dozvolis da ocitaju brzinu kojom ides i koja je sada u okviru ogranicenja.. sve se to desava u okviru nekoliko sekundi tako da policajac pomisli da nije lepo usmerio radar (ukoliko mu izbaci gresku na istom a cesto nista i ne ispise).. toliko..
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 08.09.2007. 16:27 ] @
Citat: cozmo_im: Najbolji laser detektor - postovanje propisa.
Ako vec ne mislis na sebe, misli na druge ucesnike u saobracaju kad krsis ogranicenje brzine.
Ovde necemo da pametujemo vec da damo odgovor na postavljeno pitanje.. A o tim nasim cuvenim ogranicenjima brzine od 40 na sat po kojekakvim selima gde moram da vozim 2 brzinom da mi se auto ne ugasi i hvatanje na ogranicenju od 50 na Ibarskoj magistrali mozemo da diskutujemo ali to ovde nije tema..
[ cozmo_im @ 08.09.2007. 20:52 ] @
Citat: Stole_sto_ljubi_zene_gole: Ovde necemo da pametujemo vec da damo odgovor na postavljeno pitanje.. A o tim nasim cuvenim ogranicenjima brzine od 40 na sat po kojekakvim selima gde moram da vozim 2 brzinom da mi se auto ne ugasi i hvatanje na ogranicenju od 50 na Ibarskoj magistrali mozemo da diskutujemo ali to ovde nije tema..
Treba pametovati. Zbog necije preterane brzine neko moze da izgubi zivot. Zato i postoje policijske kontrole sa radarom. Da neko ne bi izazivao sudbinu. Ja vozim dete u kolima i necu neko sa jammerom da ugrozava moje dete i mene. I tacka.
Ogranicenja nisu tu da bi se mi nervirali sto moramo da vozimo sporo, vec da bi nam spasla glavu.
I pri tom, Nebojsa je u pravu, ako cemo sa tehnicke strane.
I, koji to auto vozis? Moj u cetvrtoj moze 40-50 da ide bez problema pa i lepo da ubrza, ocigledno vozis nesto sto ima jako neelastican motor.
P.S. Upravo u selima se dogadja najvise pogibija na drumu i otud ogranicenja tolika kolika su.
[ Nebojsa Milanovic @ 08.09.2007. 21:00 ] @
Cozmo je, naravno, generalno u pravu, ali da ste pomislili kako radi taj detektor? :)
On uočava radar TEK KADA on uperi laserski zrak ka vama, a tada je već kasno!
Najviše što ti može pružiti je informacija da ćeš upravo biti kažnjen/oglobljen/etc...
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 08.09.2007. 21:22 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic: Cozmo je, naravno, generalno u pravu, ali da ste pomislili kako radi taj detektor? :)
On uočava radar TEK KADA on uperi laserski zrak ka vama, a tada je već kasno!
Najviše što ti može pružiti je informacija da ćeš upravo biti kažnjen/oglobljen/etc...
Dakle ovo o cemu ja govorim nije detektor nego jammer ili u prevodu ometac radara... ne pruza nikakvu informaciju vec salje izmenjen povratni signal nazad pa na "radaru" izbacuje gresku kao da pandur nije naciljao dobro... dakle jos jednom NE MOZETE DA BUDETE OCITANI NA RADARU... uostalom puno iformacija ima na netu o tome..
@cosmo_im
Ozbiljniji rekreativci voze bicikle brze od 40km/h tako da mi je to ogranicenje debilno.. naravno ne govorim o gradskoj voznji i blizini skole gde sva ogranicenja podrzavam 100%.. ovo se odnosi na zastarela i debilna ogranicenja na pojedinim magistralnim putevima gde pazi koincidencije "kerovi" upravo iza grma vrebaju da ti otmu pare.. e pa hvala ali ne hvala..
[ lancia88 @ 08.09.2007. 21:25 ] @
Pozdrav,
generalno, radar detektor hvata frekvencije na kojima radi radar, to znaci da ne mora nuzno uhvatiti upravo snom uperen na samog vozaca a time i na detektor, vec moze uhvatiti i ostale snopove. U slucaju da je vozilo prvo u nizu ili relativno usamljeno na pravcu, spasa zaista nema, ukoliko postoji izvesna gustina saobracaja u istom smeru, sanse za pravovremeno upozorenje rastu do realnih dimenzija. Vec tako posmatrano shvatamo da nema garancija. Nadalje, taj radar ima i jednu neugodnu opciju pistanja kada vrsi self-control, odnosno, kada proverava da li su mu senzori za radzvajanje frekvencija u funkciji a rizicno je iskljuciti ovu opciju usled dovodjenja u pitanje namensku funkcionalnost samog detektora. Neugodno pistanje na self-testu ili rizik od zakazivanja, izbor je na svakom od korisnika uredjaja.
Ipak, vratio bih se malo bazicnim pogledima na stvari koje se ovde dovode u pitanje. Naime, Cosmo je skroz u pravu i necu zasigurno dozvoliti marginalizaciju tih osnovnih vrednosti a to je odgovornost u saobracaju u ovom slucaju. Svako dalje obezvredjivanje/nipodastavanje napomena vezanih za besbednost saobracaja cu odmah sankcionisati upravo iz razloga edukativne funkcije ovog foruma.
Uzgred, niko radarom ne zaustavlja pri ogranicenju od 40 km/h ukoliko ides ispod 50 km/h, odnosno, slucajevi su ekstremno retki. Ako ides sa 80 km/h, pozdravljam ideju da nemas ingerencije da procenjujes da li ta brzina ugrozava neko dete na putu ili ne, ta privilegija ipak i treba da bude pod jurisdikcijom zakonskih okvira bezbednosti saobracaja....a savest ocito ne lezi u glavi nego u dzepu.
[ vladd @ 09.09.2007. 01:48 ] @
S obzirom na situaciju, navedenu i lokaciju, mogu da kazem par stvari.
Na svakih, otprilike 30000km se desava incidentna situacija, u proseku, nazalost, realno i cesce. S obzirom na koriscenje jammera, i situacije u kojima su delotvorni, tesko da ce u CH biti od pomoci. Posebno mislim na tehnicku opremljenost puteva i policije.
U situaciji prelazenja 10000km godisnje, vac jako stresan i opasan posao, se pojacava sa kasnjenjem. Svaka lazna sigurnost, sa nekom kvazi spravom, dovodi u stanje povisenog rizika.
Umesto laznog pomagala, preporucio bih neku promenu u organizaciji intenzivnog zivota za volanom, a narocito da sto manje imas vremenskih izazova.
Ako i srecom ne budes imao incidente, i izbegnes gubitak dozvole, naskodice ti stres..
Poz.
[ cooler_xxl @ 13.09.2007. 00:06 ] @
Evo sada ce 1.00, zbog spore voznje nisam stigao tacno na jedan termin, presao sam oko 350 km i sada se vratio kuci ..
Ovo je samo jedan primer, vozim i kroz sume preko brda, planina u kasne sate. Nikada ne znam gde vreba radar ili kamera a dece i pesaka nema na visini od oko 2000 metera..
U sustini postujem propise ali kada se zurim, stvarno je problem jer sa prekoracenjem brzine od preko 30 kmh ode vozacka a bez nje mogu da se slikam ode i posao... e to je to. a bas kada dodas gas blic samo sevne i posle je kasno.. jedne noci na otvorenom me je slikao 2 x radar u razdaljini od 10 km...
Uz to moram da napomenem da vozim relativno dobar auto mocan da se zaustavi bezbedno kada se zacuje alarm ili kada nekoga vidis ispred auta...
Mislim da se vise nesreca dogadja zbog mobilnih telefona i kada se postuje brzina i vozi cak sporije dok se telefonira.
Ujedno se slazem da mozda u par % slucajeva ko ima detektor ili jamer vozi i kroz naseljeno mesto brze ali meni je cilj da mogu brze proci razdaljinu izmedju takvih mesta.
Dakle ako sam svestan sta trazim onda mi pomozite bez pametovanja (sta ako?) da izaberem ono sto je najbolje.
U CH ima toliko radara da stvarno vise nema smisla ne imati nesto protiv njih.. A putevi su stvarno dobri i nevidim razlog ako se kod nas i kroz italiju vozi preko 150 kmh na auto putu, zasto bi ovde gde je 100 x bolji put vozio 100 do 120 cesto i 80 , kmh.. hvala na pomoci...i razumevanju.
[ apex @ 13.09.2007. 00:19 ] @
Evo ovako, predlazem ti da procitas ovaj tekst
Ako ne uspes da pronadjes odgovore na svoja pitanja, onda ti predlazem da na sastanke kreces ranije.
[ vladd @ 13.09.2007. 16:37 ] @
Radar detektori se "lako" prave, srazmerno ceni, sto skuplji to bolji, jeftiniji ce da skupljaju svasta iz etra. Ometace radara, da kazem relativno nije tesko napraviti, pitanje je samo njihove funkcije, odnosno korelacije rada sa "policijskim" radarom. Znaci, prosto generisanje suma, radarske frekvencije, moze u nekim slucajevima da omete radar, posebno starije proizvodnje i specificnog nacina rada.
Najbolja je provera u praksi, i otklanjanje "bajkovitih" prica..
Kompleksnije kodirane radare je nemoguce ometati iz pozicije "civilne" upotrebe..
Stagerovani signal se lako pravi, a jezivo tesko ometa..
Sto se lasera tice, tu je problem nesto "slozeniji". Laser tesko da ima visevektorske refleksije, da bi mogao biti detektovan "iza krivine".
Sama detekcija i jeste i nije problem. "Setajuca" tacka lasera, po kolima, u trenutku merenja, na rastojanju recimo 300m je nesto manja od 1 cm, u precniku, ako je razdesena optika i do 2 cm, ako je veca "fleka", laser tesko vrsi funkciju, reflektovani zrak je preslab za detekciju.
Problema "nema" ako laser "pogodi" detektor..
E sad, pitanje detekcije takve tacke, verovatnoca da "pogodi" senzor u prvom trenutku, da bi izazvao bilo kakvu reakciju neke elektronike, ili detekcije ili ometanja. Ii bi veci deo konture auta trebao da bude prekriven detektorima, ili da se vozi "stelt" auto, koji ce ili da upija ili da reflektuje zrake kojekuda.
Frekvencija "copovanja" lasera je ili 10 ili 20 Hz, sto mu odredjuje vreme iscitavanja brzine za oko 0,5s , uz paket od bar tri "flesa".
Pa sada vidite mogucnost i "detekcije" i "reakcije".
Ako se uzme u obzir, da se "nisane" reflektujuci delovi vozila, a ne kabina, kolika je svrha postavljati "zgodno" uredjaje oko retrovizora, ili na instrument tablu.
Ili uopste, na prednju konturu vozila, blizu zaprljane tablice ili ispred hladnjaka..
Jedina "korist" je ucestalo pistanje, nekih detektora, ako poveca opreznost vozaca, ali da to ne bude preterano, da ga ne dekoncentrise.
Posmatrajuci ovako, i ako uzmemo u obzir potencijalne velicine fondova policije u CH, blizinu proizvodjaca i tehnoloski stepen razvoja, kako da preporucim da se "bace pare" na spravu, koja je solidne cene a zanemarljivog efekta.
Poz.
[ cooler_xxl @ 14.09.2007. 00:25 ] @
Uffff.
jos uvek ne znam sta cu. Dali neko ima vec iskustva u CH jer ovde ima dosta stacionarnih radara. sta reaguje dobro na njih
da se bar njih sacuvam na vreme ?
[ Drole_e @ 15.09.2007. 18:24 ] @
Moj savet je da odustanes od kupovine bilo kog uredjaja jer nove laserske radare nema sanse ometati, a na trzistu ces sigurno naci razne uredjaje za detektovanje laserskih radara koji zaista detektuju radar ali kad je radar vec uslikao tebe pa ako ti treba uredjaj koji ce pre policajca reci da si zaradio kaznu samo napred. Sigurno ces naleteti na price kako pomaze narocito u koloni vozila, ali nemoj nasedati nema veze kolona jer moze da detektuje i do 10-tak vozila istovremeno.
A sto se tice starijih radara protiv njih ima raznih uredjaja koji mogu da odrade posao ali ovih radara je sve manje i manje.
Iskreno mislim da pravila postoje s razlogom makoliko nam licila glupa i da ih treba postovati. Ako krenes na vreme uvek ces stici na sastanak i to bez kazne. :)
[ ~Vojvoda @ 15.09.2007. 18:52 ] @
Citat: Drole_e: Iskreno mislim da pravila postoje s razlogom makoliko nam licila glupa i da ih treba postovati. Ako krenes na vreme uvek ces stici na sastanak i to bez kazne. :)
Tacno, ima ona stara izreka:"Niko se nije usrao zato sto je bio daleko od WC-a, vec zato sto nije krenuo na vreme":))
[ mag011 @ 02.10.2007. 01:46 ] @
Laser detektori su malo prevazidjeni. Jammer-i su prava stvar.
www.laser-interceptor.com
www.g-zona.hr
[ BigFoot @ 02.10.2007. 09:17 ] @
Uzmi Whistler "Euro 948", specijalno za evropsko tržište. On jedini ima Ku opseg koji Cobra nema, a koji se jedino u Evropi koristi. Vidi http://www.whistler-radar.com/euro.php. Sa njim vozi najviše +30 u odnosu na ogranišenje i nećeš plaćati kazne, a nećeš ugroziti saobraćaj.
Nisam za preterano kršenje propisa, ali neka ograničenja su zaista besmislena. Dopušteno je da bilo ko, uz magistralni put na kome je po uslovima saobraćaja nekad bilo 80 km/h napravi kuću ili bilo šta drugo i ta deonica se odmah proglasi naseljenim mestom, a ograničenje postane 50-60 km/h.
I tako, ja od Čačka do Beograda, praktično vozim stalno kroz naseljena mesta i stalno sa ograničenjem 60 km/h (+30)
[ mag011 @ 05.10.2007. 15:31 ] @
Whistler je jeftina igrack i radi samo kao detektor. Male su sanse da ti bezbedno pomogne protiv laserskih pistolja. Za lasere najbolja stvar je laser interceptor. Detektuje, jemuje laser i daje ti vise nego dovoljno vremena da usporis, iskljucis ga i dozvolis da ti izmene brzinu. Obezbedjen je i update tako da kada se pojave novi laserski pistolji nece biti potrebe za kupovinu novog uredjaja vec se samo ubaci novi softvare, a u skorije vreme bice i radar detektor uz njega.
[ BigFoot @ 05.10.2007. 18:48 ] @
Citat: mag011: Male su sanse da ti bezbedno pomogne protiv laserskih pistolja.
Meni već pomaže i delimično se otplatio
Citat: mag011: Detektuje, jemuje laser
Ja bih izbegavao ta protivzakonita rešenja. Postoji krivično delo "ometanje ovlašćenog lica u vršenju službene dužnosti"...
[Ovu poruku je menjao BigFoot dana 05.10.2007. u 20:39 GMT+1]
[ micky @ 08.02.2008. 14:14 ] @
Pomaze detektor imam cobru ... ali mnogo je bolji jammer :) vozis i kad pocnu da te gadjaju ti polako spustis brzinu npr sa 160 na auto putu na 120 i onda ga iskljucis da bi ti opet snimili brzinu i miran si.Kod detektora moras nagl oda stisnes kocnicu sto mi se desilo ihahaj puta a od tih ihahaj puta nekoliko puta je moglo da me zvizne vozilo otpozadi tako da moras i o tome da vodis racunaa.
Sad cu jammer da pazarim samo ne znam koji model,kod nas u Beograd use nudi neki za 350 i taj sam probao iradi ok ali me zanima da li ima i boljih :) kao npr, ovaj hrvatski sto moze da se flshuje software ali nisam siguran da li i to moze u opste .
poz
[ AstralPro @ 08.02.2008. 14:35 ] @
Znaci radar detektori su prakticno neupotrebljivi jer samo signaliziraju da te je radar uhvatio (a onda je skoro pa kasno) dok jammer-i onemogucavaju rad radara?
[ mag011 @ 11.02.2008. 16:45 ] @
Taj hrvatski moze da se fleshuje. Imam kod sebe jedan.
[ babasera @ 11.02.2008. 17:14 ] @
Citat: mag011: Taj hrvatski moze da se fleshuje. Imam kod sebe jedan.
Mislis na "Laser Interceptor" ?
Moze li on kod nas da se kupi uopste?
Koliko se secam moze da se naruci preko neta za neke velike pare ili kod nekog lika u Madjarskoj ....
[ mag011 @ 11.02.2008. 19:57 ] @
Ili pitaj momke iz g-zone www***.hr. Oni ce da te upute gde da ga nabavis :).
[ mag011 @ 11.02.2008. 20:11 ] @
Sto se tice detektora, znam neke momke koji imaju detektore i uspeli da ne plate kaznu ali su mi rekli da moras istog trenutka da gazis kocnicu, sto bas i nije bezbedno. Sa jammerom imas dovoljno vremena jer on ometa pistolj, a policajac ne zna da je ometan. On dobije sifru za gresku pri merenju. Sto se tice Laser Interceptora, kad se pojavi novi pistolj ne moras da kupujes novi uredjaj, vec se uradi update-uje. Rezultati testova, http://www.guysoflidar.com/march-2007/laser-jammer-test.html#1, ne bas preterano svezi ali ..... za pohvalu.
[Ovu poruku je menjao mag011 dana 12.02.2008. u 18:16 GMT+1]
[ babasera @ 12.02.2008. 20:42 ] @
Video sam to vec, iscrpno obradjena tema nema sta ...
Zanimaju me samo pojedinosti i razlike/slicnosti izmedju ovih jammera sto mogu da se nadju kod nas i njihovih.
[ mag011 @ 12.02.2008. 23:50 ] @
Sta podrazmevas pod tim kod njih?
[ micky @ 12.03.2008. 14:22 ] @
Kakav je ovaj sto prodaje RAMINO ? cini mi se da sam njihov vec probao u jednom autu isto izgleda i sve ali nigde ne pise koja je marka i odlicno se pokazao,verovatn oce biti sada za sajam nekih popusta pa cu ugraditi :)
[ Skandy @ 12.03.2008. 14:59 ] @
U EU se sve cesce koriste drugi nacini za detekciju brzine. Meri se vreme ze koje vozilo predje odredjenu razdaljinu uz pomoc foto-celija. Na razdaljini od 100-200m postavlja se prva-foto celija koja aktivira stopericu (predhodno policajac odredi koje vozilo ce meriti), kada vozilo presece drugu foto-celiju, policija dobija tacnu informaciju o prosecnoj brzini na toj relaciji. Prednosti uredjaja su sto vozilo nije izlozeno nijednom vidu obelezavanja niti zracenja, samim tim ni detektori ne mogu nista da detektuju i kod ovih urdjaja ne pomaze usporavanje na brzinu ogranicenja, morali bi da usporite i vise od toga, da bi konacan zbir bio u granici dozvoljenog. Negativne osobine su da nije bas upotrebljiv na deonicama gde je velika gustina saobracaja i gde nema opticke vidljevosti vece od tih 100-200m. Takodje ovu metodu policija koristi i za uporedo merenje brzine u pokretu. Prilepi se nekom od pozadi (ne bas uocljivo), ali ukljuci merac vremena i puta, hvataju neki prosek i kaznjavaju. Sve to snimaju kamerim i obavezno izvode vozaca iz automobila da mu prezentuju sta je uradio. Od ove metode nema zastite, vide te ako naglo oduzimas brzinu, a bezrazlozno naglo oduzimanje brzine se smatra kao ugrozavanje bezbednosti saobracaja. Vec odavno ovde na TV pice emisije o tome.
Pozdrav.
[ Audi100cc @ 12.03.2008. 17:36 ] @
Neko rece Jamer , potpuno je u pravu , ali koristiti ga samo na nekim nasim namestenim sacekusama koje samo sluze da bi saobracajnoj policiji dopunili kucni budzet !
ps-U nekim drzavama cak preporucuju upotrebu tih sredstava jer se postize veca bezbednost u saobracaju , postavljaju se lazne radarske celije bez fizickog lica samo da pustaju povremeno signal , to sam cuo da rade u Francuskoj , onaj ko ima nesto od zastite odmah koci a samim tim i oni iza njega , a od policije ni traga ni glasa ....
[ hala @ 13.03.2008. 21:52 ] @
Svi radari u EU koji imaju fotoaparat ugradjen u sebi i samo vidite blic kada vas uslika i kasnije dobijete sliku kuci imaju ugradjen program da kada nemogu da ocitaju brzinu vozila uslikaju vozilo i svejedno dobijete sliku kuci na kojoj pise 0,00 km/h ali uz tu sliku dobijete i poziv na sud gdje cete se suociti sa drzavom jer ste ometali drzavne sluzbe u ometanju njihovih zadataka. Tako da je najbolje okrenuti glavu od tih detektora jer je jeftinije platiti kaznu za brzu voznju nego platiti sudske troskove i kaznu za brzu voznju i ostati bez vozacke dozvole na duze vrijeme. Samo vozite normalno i nebojte se radara a brzina na putevima nam svaki dan oduzima sve vise i vise zivota tako da je najbolje voziti u okviru ogranicenja jer nisu budale odlucivale gdje ce se koji znak postaviti i koliko ce ogranicenje biti na kojem putu.
[ MOSLER @ 14.03.2008. 02:51 ] @
Sa svakim malo vecim prekoracenjem ces sve jedno ostati bez vozacke dozvole,druga stvar i protiv foto kamera ima resenja u vidu "foto jammera" i treca i najbitnija stvar, mi nismo i necemo jos dugo biti u EU tako da ne moramo da brinemo oko njihovih propisa !
[ micky @ 15.03.2008. 15:44 ] @
Sta mislite o ovome? Da li ga neko ima i kako se pokazao ?
http://www.escortradar.com/zr3.htm
[Ovu poruku je menjao micky dana 17.03.2008. u 09:54 GMT+1]
[ Stefano @ 16.03.2008. 23:47 ] @
@ za postavljaca teme
pa zar moram ja iz Srbije da ti kazem kako ces se u Svajcarskoj debelo pokajati ako te uhvate sa jammerom. Da li si se raspitao koje ces konsekvence snositi?
[ micky @ 17.03.2008. 08:35 ] @
Citat: Stefano: @ za postavljaca teme
pa zar moram ja iz Srbije da ti kazem kako ces se u Svajcarskoj debelo pokajati ako te uhvate sa jammerom. Da li si se raspitao koje ces konsekvence snositi?
Pa....Prvo ja nisam Iz Svajcarske vec sam iz Srbije a drugo dok usvoje novi ZOBS proci ce sto kazu nasi politicari jos mnogo vode Dunavom... Usvajaju ga od 2004god.
Inace posto vozim non stop a i imam puno iskustva sa radarima i murijom ne brinem se.Samo hocu da pazarim jammer koji odlicno radi sa nasim laserima.Probao licno onaj kineski pretpostavljam LaserTek 20 i ok radi a sada sam video ovaj novi ESCORT shifter Z3 koji ima zastitu i otpozadi tako da bih pazario njega.Interesuje me da li ima neko postojeci jammer i da mi kaze kako se pokazao.
Pozdrav
[ momsab @ 17.03.2008. 10:26 ] @
trece, micky, ti nisi postavljac teme :)
[ micky @ 17.03.2008. 10:46 ] @
ehehhehe izvinjavam se citao sam na mobilnom pa nisam video :)
[ Stefano @ 17.03.2008. 16:05 ] @
Probajte ovaj www.antilaser.info taj je najbolji na trzistu, licno isprobao.
Inace koriscenje jammera se tretira kao ometanje sluzbenog lica u obavljanju sluzbene duznosti. Posedovanje je dozvoljeno, a koriscenje zabranjeno (i po sadasnjem i po novom zakonu).
U inostranstvu se sa tim ne bih zezao, ionako u vecini zemalja tolerisu do 150 km/h (sem u Svajcarskoj)
[Ovu poruku je menjao Stefano dana 17.03.2008. u 21:42 GMT+1]
[ bg_78 @ 04.04.2008. 09:36 ] @
Obzirom da su se na trzistu pojavili Jammeri po skoro istoj ceni kao detektori, mislim da je to ubedljivo najbolje resenje za zastitu od laser radara koje nasa policija koristi. Cena je oko 140-150 e.
[ vladd @ 04.04.2008. 10:55 ] @
Vidim da su neki prihvatili termin da spravu koju policija koristi da unesreci skrivene talente, zovu RADAROM, pa ma koji princip je u pitanju, mikrotalasni ili svetlosni.
Namece se odgovor da bi trebalo posedovati NEKOLIKO vrsta jammera, za sve tipove "radara", preciznije uredjaja za merenje brzine.
Poz.
[ bg_78 @ 04.04.2008. 12:13 ] @
Nema potrebe koristiti vise vrsta jammer-a, jer se kod nas policija koristi LIDAR...sanse da se naleti na neki drugi (mikrotralasni) su zanemarljivo male.
[ vladd @ 04.04.2008. 14:25 ] @
Lidar je laser koji funkcionise slicno radaru. Meri rastojanje i brzinu. Naravno zanimljiviji je deo oko merenja brzine.
Ometanje se vrsi na dva nacina, zaslepljenjem prijemnog senzora, kao najcesci, i koji javlja gresku na lidaru(pa sledi zaustavljanje, pregled, i malo veca kazna), i drugi, solidno slozeniji nacin, da se sinhrono ubaci impulsna smetnja.
S ozirom da se brzina moze meriti sa nekoliko impulsa, jamer bi morao da nakon prvog impulsa, prepozna nekoliko parametara, i odreaguje sa kratkim paketom signala.
Sto je malo tesko ocekivati od sprave ranga cene nekoliko stotina evra.
Postoje neki slucajevi, kada poneki jamer moze da napravi zeljeni rezultat i da se ne pojavi greska na mernom instrumentu.
Preporucljiviji su detektori, pa prosto kocenje i svodjenje brzine u normalu..sto je i ideja kontole saobracaja.
Sada se ovde, moze i igrati sa jamerima, ali kada krenu kazneni bodovi, bice veselo. Pomisljam da otvorim auto skolu :), pa da se obogatim..
Za Svajcarsku je gotovo neupotrebljivo, na nekom deonicama imaju razne tipove meraca brzine, sto zbog kontrole i organizacije saobracaja, a delom i zbog kaznica:).
Poz
[ mag011 @ 04.04.2008. 15:33 ] @
Anti-Laser se nije bas pokazao na testovima. Malo su ga izbusili :). Sto se tice razlicitih laserskih pistolja, za njih nijpotrebno imati razlicite uredjaje. Pored jammera je potrebno imati radar detektor, jer je rec o drugacijem principu rada. info: www.g-zona.hr. ima jako lepih tekstova kako sve te stvarcice rade. http://speed.g-zona.hr/
[ mag011 @ 04.04.2008. 15:40 ] @
Sto se tice pucanja sa ledja, problem nije ne resiv :). Postave se dodatne glave pozadi i to je to. Jos jedna od bitnijih stvari je kako se jammer ponasa kada sunce bije u njega. Kada je nisko moze da zbuni jammer i da ovaj ne prepozna laser, mada sam bio na testiranju Interceptora i odradio je posao, s tim sto je pored ometanja laserskog pistolja javljao da ga sunce ometa. Ali sto je najvaznije nije ga pistolj probio.
[ mag011 @ 04.04.2008. 19:20 ] @
Sto se tice jammera, nije pojenta projuriti pored policije sa 1000 na sat. Stvar je u tome da vam da vremena da usporite. U trenutku kada pucaju na vas, u slucaju da nemate jammer, laser vam odmah izmeri brzinu. Sa jammerom, pistolj izbacuje kod koji znaci gresku pri merenju, sto ume ponekad da se desi i bez jammera, tada se u kolima oglasi upozorenje , a s obziom da on pucaju na odprilike 500, 600 metara, imate dovoljno vremena da usporite, iskljucite jammer i dozvolite da vam izmere brzinu.
[ vladd @ 05.04.2008. 01:16 ] @
500-600 metara su najcesce granicne daljine. To sto lidar ima domet oko kilometra po lepom i vedrom vremenu, to je sasvim druga stvar. Pri tom, ako je konfiguracija terena , polozaj sunca ili izvora svetla takav, najcesce merenje ce se dogoditi do oko 200m.
U praksi su mnogo manje daljine (bar ove gde nas deru).
Mnogio su naivne predpostavke da ce neki tamo priglupi, da polivaju laserskim zracima okolinu, pa ce na odredjenoj udaljenosti detektor odraditi posao.
Na 150-200m nema reakcije, za nekoliko milisekundise obavi merenje, ako neka automatika u jameru ne odreaguje kako treba.
Drugo, lidari nisu jednostavne igracke, imaju vise rezima rada, pa ako se nekom srecom potefi sa jamerom, eto mozda uspeha.
Previse je predpostavki, pojednostavljenih, da su obavezni impulsi u paketu (samo) 10kHz, da ce jamer poslati adekvatno zasicenje ili lazan impuls. Za takvu igrariju, potrebno jeprobiti digitalne filtereu meracu brzine, a to je nemoguce asihronom smetnjom.
Druga stvar je zasicenje prijemnika, ali uz prijavljivanje greske merenja. A to nece propustiti ni jedan "operator" na lidaru, da zaustavi i pregleda vozilo.
Uredjaj sa slicnom diodom, kao na lidaru, sa pripadajucom optikom i napajanjem, uz neku, da kazem pametnu obradu signala i regulaciju, ne moze da kosta manje od 1000$, ni u "kineskoj"varijanti. Komponente izlaze iz masovne potrosnje.
Koriscenje IR dioda, na 904nm, za ometanje iz kola, sa odredjenim formiranjem zraka prema onome ko koristi lidar, zahtevalo bi malo vise lokacija i opremanja prednjeg, ili zadnjeg dela vozila, da bi se pokrili napadni uglovi.
Izgleda da se previse spasa ocekuje od neke spravice, pa se spremno odbacuju realne komlikacije i problemi. I solidna nefunkcionalnost tako popularnih i medijski obradjenih potrosaca para..
Ili nekome treba da se auto okiti kao bozicna jelka, malo senzorima malo diodama, da bi mogao da uziva u carima zabranjene voznje.
Poz.
[ mag011 @ 05.04.2008. 04:35 ] @
Vidim da baratas sa tehnickim detaljima. Sjajno! Evo nekih sitnih detalja u vezi Interceptora. Po glavi 2 * 90 W, laserske diode, dakle u dve glave ima vise snage nego pistolj iz koga pucaju. 400Mhz procesor ( na testu je jamm-ovao 2 razlicita pistolja istovremeno). Svaki pistolj emituje u burst-ovima odredjene frekvencije, amplitude,... i svaki pistolj od interceptora dobije identicne burstove nazad, sto ga u sustini zbuni i zbog toga dobija gresku pri merenju. A pored toga ima i genericki alogaritam za ometanje nepoznatog pistolja. To tesko da ce da ti se desi, jer se baza uredjaja updejtuje cim se pojave novi pistolji. Uradjej radi sjajno. Ja sam licno odusevljen. A imas i testove na netu. Cena za dve glave je 350 €. Sto se tice udaljenosti sa koje se puca je od 600 do 50 m, i odradjuje posao bez problema (JTG = jamm to gun). Ja pucao:)!
[ micky @ 05.04.2008. 09:00 ] @
Vidim da se dosta pisie o tome da jammer nije dobar da neke LIDARE u Srbiji ne moze da jammuje .Ukratko ,vozio sam sa tim od 350 eur sa dve glave ne znam ko je proizvodjac stvar radi odlicno na nasim putevima u Srbiji za okolne zemlje ne znam tamo nisam vozio.Uredjaj odlicno radi naravno sa SVIM LIDAR pistoljima koje
koristi nasa voljena policija.Inace stari dopler radari se koriste samo jos po nekim zabacenim selima gde murija nema para da kupi lasere ,za te mozete koristiti obican radar detektor ali oni i onako na sudu nemaju preveliki znacaj,ne moze da se dokaze ,nema vremena i slike,nema nicega samo necija brzina na radaru...Imam hiljadu primera iz iskustva ali ovo nije tema i mesto za to.
poz
Zaboravio sam da kazem da stvarno nije poenta da se proleti pored policije vec kad Vas gadjaju lepo lagano spustite brzinu i iskljucite jammer da bi dozvolil panduru da vam opet ocita brzinu.Cim ih prodjete opet ga ukljucite i to je to :)
Kod detektora je velika mana sto se meni desilo par puta.Morate gledati cesto u retrovizor i drzati rastojanje veliko izmedju vozila koja idu za vama jer pri naglom kocenju usled pistanja detektora moze neko da vas poljubi odpozadi :(
[ ventura @ 05.04.2008. 09:33 ] @
Vidim ja da niko od vas nema jammer na autu, pa možete svi redom da lupate bez problema, jer niko ne zna dal je ovaj drugi u pravu pa aj svi da lupamo...
Ne znam kako tehnički funkcioniše lidar, i ne znam na kom principu radi jammer. Znam da imam jammer već godinu-dve na autu, i da od tada nisam NIJEDNOM bio zaustavljen od strane policije, a snimali su me nebrojeno puta. Ne može se reći da policija nije upoznata sa jammerima, jer sam pre par meseci na jutarnjem programu RTS-a gledao nekog pandura kako priča o tome, i kako će svi kod kojih se otkrije jammer zaglaviti neke opasne kazne, jer se to tretira kao ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, pa oduzimanje auta i vanredni tehnički .. bla bla bla... uglavnom od tada me upucaše nekih 10-20 puta, a od kako sam stavio jammer sigurno su me bar 50-60-70+ puta snimali, nekad sam išao brzo, nekad u ograničenju, ali sam uvek imao uključen jammer tako da nebitno koja je brzina, uvek bi trebalo da im izbaci 'grešku' i da me oni zaustave... A tu je trik - nisu me zaustavili nijednom... Ali svakako, ovde na forumu su svi veverice, pa misle da panduri imaju strategiju da ne zaustavljaju te, pa će ih onda odjednom... Da, važi... Revnosno te zaustave i na 10kmh prekoračenju ne bi li ti uzeli neke pare, a da te ne zaustave zbog prekršaja gde mogu kožu sa leđa da ti zgule... Nešto tu ne štima, ali biće da ne štima priča vajnih forumaša ovde... Čisto sumnjam da su panduri baš toliko glupi i pošteni...
[ micky @ 05.04.2008. 10:21 ] @
Slazem se sa Venturom :)
[ smfilip @ 05.04.2008. 10:38 ] @
Whistler 1793SE meni radi posao odlicno...
[ micky @ 05.04.2008. 10:49 ] @
Citat: smfilip: Whistler 1793SE meni radi posao odlicno...
to je detektor a ne jammer ...
[ smfilip @ 05.04.2008. 11:34 ] @
a tema je:
Citat:
Re: Koji laser detektor kupiti kada ih ima gomila u ponudi ?
[ babasera @ 05.04.2008. 11:58 ] @
Ventura jeste malo drastican ali je i u pravu.Nisu nista manje glupi i nista manje posteni ali pre svega NIJE IM STALO i to je cinjenica!Ukoliko i obrati paznju na "gresku", jednostavno ce pokusati merenje ponovo ili ako smatra "odokativnom" metodom da je prekoracenje malo, nece se potruditi da vas zaustavlja niti meri ponovo, navatce nekog drugog!Za to vreme imate dovoljno vremena da brzinu smanjite i stavite pojas :) I to vazi za 99,9% saobracajaca u nasoj zemlji! (cast "izuzecima") naravno.Da ne budem pogresno shvacen, ukoliko neko vozi 200km/h gde je ogranicenje 40km/h tu mu ne pomaze niko, ni Jocic da zove iz Rusije :) bice zaustavljen sa prijavom kod sudije sigurno!Uvek postoje nacini da se brzina "dokaze" ali i ospori ali o tome na drugoj temi.
Imao sam par puta prilike da rukujem sa Laser pro 2 i 3 pistoljima i verujte mi rukovanje nije uopste lako, znaci najmani drhtaj ruke i izbacice gresku, sto je posebno izrazeno na vecim daljinama, gde je snop lasera i siri, a samim tim je i potrebno vece vreme za ocitavanje brzine.Zato svi saobracajci mere "iz ramena" ili naslonjeni na vozilo.Jos jedna stvar, ukoliko je uredjaj na baterijama (nalaze se u crnom rukohvatu), a ne na napajanju iz kola, svaka oscilacija napona u baterijama ce izbaciti gresku, a te baterije nisu bas tako skoro kupljene!
Bilo kako bilo ja za sada sasvim dobro prolazim sa Whistlerom iako moja voznja nije uvek u okvirima ogranicenja.Zelim da napomenem da su ovo moja licna iskustva iz par slucajeva, gde sam sticajem okolnosti i posla imao kontakata sa patrolama.Imajte na umu da je njima to posao koji obavljaju svakodnevno, obave po nekoliko stoitna merenja u smeni i srecu raznorazne likove i frikove po putevima tako da su oguglali manje vise na sve, vi ste samo jedan od slucajeva, nece ih uopste potresti da vam zavale prijavu ili kaznu, kao sto im nece nista, ama bas nista, znaciti da vam progledaju kroz prste.Zato vozite u skladu sa ogranicenjima i pravilima, koliko god mozete i koliko god to glupo zvuci :)
[ micky @ 05.04.2008. 12:04 ] @
da tema su detektori...i svi manje ili vise ok rade .detekcija lidara im je 100 procentna ali zato na doplere lazu cim stignu ....pumpe..motorole....predajnike.ja imam cobru vec 4 god ne mogu reci da se nije pokazao dobro ,spasao me je puno puta ako ne prekoracenje onda bar dozvolu(da me snime ispod granice od 30kmh ili 50kmh na auto putu).jammer je jammer...
[ vladd @ 05.04.2008. 13:02 ] @
Detektori su sasvim druga prica, i oni rade bez greske. Korisnik se navikne na eventualna oganicenja i lazne alarme, naravno zavisno od modela, nekima sunce smeta vise nekima manje.
Sto se "funkcionisanja" jammera tice, tu postoje, ocigledno dve vrste diskusije. Tehnicka, u koju se, izgleda, samo ja upustam, i ostala, da li nekoga nisu ili jesu uhvatili "pucaci".
Tamo gde mene deru, tu ne pomaze jammer, pa ni detektor, tako da nemam sta da dodam na tu temu. Takodje, postoje i neki lokalni obicaji policije, da uzivaju da kaznjavaju vozace iz drugih predela, tako da je i tu slaba pomoc. Ostavjaju se pare, za sada, ali kada krenu kazneni bodovi, bice tu teskih prica...
Sa druge strane, na dugim i ravnim putevima, i iskusan vozac moze da proceni kojom se brzinom krecu kola, u susret. Ponavljam iskusan, ne bilo koji posmatrac automobila. I malo je ljudi koji voze kola i znaju tacne "tablice" kolika je brzina 16m/sec ili 50m/sec. A to se moze videti, oceniti, ili po granicnicima na putu, banderama ili isprekidanoj liniji.
Ako se primeti neko ko "sastavlje bandere", auto mu polegao po putu, sa sitnim i ostrim vibracijama karoserije, a lidar pokazuje neke gluposti ili error, tesko da ga nece zaustaviti( i odrati).
Poz.
[ micky @ 05.04.2008. 13:58 ] @
Evo i ja da se upustim u tehnicku diskusiju od lidaru....
[ mag011 @ 05.04.2008. 14:47 ] @
Ja na kolima imam Interceptora. U stvari sad se trenutno radi limarija pa nemam ni auto, dakle ne pricam na pamet. Bio sam na testiranju jammera u HR, i pucao iz prolaser 2 i 3, traffipatrol-a, marksmana, atalane, ultralite. http://speed.g-zona.hr/slt/galleries/index.html
[ babasera @ 05.04.2008. 15:58 ] @
Citat: vladd:
Ako se primeti neko ko "sastavlje bandere", auto mu polegao po putu, sa sitnim i ostrim vibracijama karoserije, a lidar pokazuje neke gluposti ili error, tesko da ga nece zaustaviti( i odrati).
Poz.
Slazem se, nisu bas toliko inertni i nesposobni, sa tolikom brzinom to bi vec bilo teranje inata, a verujem da su osetljivi na to.
Pitanje je samo ukoliko ne uspe da izmeri brzinu kako ce da dokaze i meni i sudiji koliko sam stvarno vozio?U tome i jeste svrha jammera i slicnih mu uredjaja.
Ne moze da me dere tek tako niti servira price kako hoce, a to bi svi trebali da znamo, sta su nam prava, a sta obaveze.Oni znaju, vrlo dobro, a zna i sudija.
[ vladd @ 06.04.2008. 11:11 ] @
Ne moze, fakat, ili mozda je tako, ali kada me zaustave u tvom Pancevu, ili Uzicu, zbog BG tablica, i pokazu neku cifru, koja nema veze sa mojim vozilom, mislis da imam vremena, za bacanje, nekoliko meseci da putujem do sudova (kod lokalnih Dred sudija), i da isterujem pravdu, mozda do vrhovnog suda. Kada se saberu vreme i novac...ostaje da im platim odmah, jeftinije je od svega drugog.
Pri toma mozes da imas 32 jamera i 58 detektora, da se vuku po putu i vise sa branika..oni imaju gotovo resenje :).
Zato cekam trenutak kada to postaje ozbiljnija prica, kazneni bodovi..lovu mogu povremeno da mi uzmu, ali da mi lepe bodove i prave trajnu stetu...nece moci tako lako.
I tako mogu da me deru, mogu ja da se pozivam na svetska ljudska prava, da trazim advokate, do sada sam ostavljao pare, i to je jedini fakat. Sve ostalo je salonska prica....
Poz
[ babasera @ 06.04.2008. 18:08 ] @
Pa jeste, u neku ruku se mozda i isplati ali sve to pod uslovom da ti sleduje ta cuvena "mandatna" kazna na licu mesta ili 8 dana kasnije.Sve je stvar kompromisa ali sta ako je prekoracenje malo vece od onih 30km/h preko?
Ne vidim razlog da im dozvolim da zrtvojem svoju dozvolu, da ne pricam o novcu, zbog njihove lose procene, nesposobnosti, bahatosti ili sta vec, zar ne?
Ne znam, mozda je to stvar principa, mozda inata, a mozda sam samo revoltiran i ozlojedjen zbog nemoci da nesto isteram po pravu i pravilu, a ne na nacin da te kadija i tuzi i sudi.Malo sam sit njihove bahatosti i sistema "moze mi se".Nije da sam imao nekih posebnih problema sa pomenutim, desavalo mi se da mi pokaze radar sa pricom "evo gospodine to je vasa brzina, javite se kod kolege u kolima" i da se pritom okrene i nastavi da meri druge, a od razdaljine i vremena kontrole ni traga ni glasa, pa sad ja da se raspravljam sa "kolegom u kolima".Mislim da takve stvari ne bi trebalo olako da im se dopuste, tri meseca nije malo.Mogu samo da zamislim sta ce da bude kad budu krenuli ti bodovi...
btw nemoj da mislis da beogradski saobracajci vole pancevce, hoces da ti nabrojim mesta na novom putu gde stoje i tipove vozila koja koriste? :)
[ vladd @ 06.04.2008. 19:29 ] @
Nema to veze , direktno sa Pancevom... ili kojim god gradom, pa i drzavom. I u Madjarskoj zaustavljaju i deru. To je valjda masovna pojava kada se ugleda "stranac", ili uljez u vidu ovcice.
Mene najcesce love na Brankovom mostu (3 od 5), ne vide se pri penjanju, kada si na poziciji, mozes da trepnes samo i vec je pala "slicica".
Detektor pomaze na otvorenom putu, ali to nije za svajcarske drumove. Na putevima je hajtek oprema, mislim tu na opremu auto puta uopste. Kamere, meraci brzine, staticni, plus policija. Mislim da bi detektor stalno pistao, i tada je situacija kao da ga i nema.
Poz.
[ babasera @ 06.04.2008. 20:10 ] @
Iskreno nisam se nikada vozio svajcarskim putevima, doduse nikad se nisam vozio stranim putevima uopste, svojim kolima ali ne sumnjam da je tako.To je neka druga, nama nazalost daleka prica.Za sada kod nas rade posao sasvim solidno i detektori i jammeri, uz malo obazrivosti i umesnosti vecina situcaija moze da se predvidi i eskivira.Sudeci po mom iskustvu, ni jedan od saobracajaca nije toliko "vest" u rukovanju da mu odziv bude manji od 2-3 sec, na prosecnim daljinama, sto nam opet pruza dovoljno vremena za reagovanje, opet napominjem, pricam o brzinama u granicama razuma, a ne o niskom letenju.Filtracija jacine signala na vecini uredjaja sa kojim sam se susreo radi solidno, tako da nema puno "cimanja", a i poneki lazni signal zna da mi trgne misli i podseti zasto je uopste tu :)
Brine me samo ukoliko nekada uvedu Ka band radare male snage, kojih koliko cujem ima dosta u okolnim zemljama.To bi moglo da nam pomrsi konce malo, mada nadam se smislice se vec nesto.
Nisam licno imao iskustva sa ovim "novim" uredjajem koji su od skoro uveli u upotrebu, odnosno Laser Pro sa integrisanom kamerom u kucistu, kazu ljudi da je kvalitet slike toliko los da se lako da osporiti na sudu? Da li je to usamljeni slucaj ili je jos neko nazalost imao bliski susret?
[ test1234 @ 11.04.2008. 13:09 ] @
Laser Pro je stigao i u Srbiju. Oni sto su u Crnoj Gori su stvarno losi ali ovi sto su sada stigli kod nas su veoma dobri. Slika je velika i veoma ostra (video sam je kod sudije za prekrsaje). Znaci kada skljocne gotovo je, nema nazad i tome sl. Kako se odbraniti od toga i da li se treba braniti?
[ boban779 @ 11.04.2008. 13:12 ] @
Providni poklopac za tablice koji odbija svetlost. Tj. na slici se ne vide tablice već samo odsjaj.
[ vladd @ 11.04.2008. 13:20 ] @
Valjda obrnuto, da ne odbija svetlost, posto su tablice jedno od mesta za "gadjanje" laserom:)
Poz
[ micky @ 11.04.2008. 15:00 ] @
Ne odbija svetlost vec je prelama onako pod uglom a posto kamere uvek
slikaju pod nekim uglom onda se tablice ne vide ili se vide
delimicno.
[ MOSLER @ 12.04.2008. 00:49 ] @
Ta navlaka za tablice je uglavnom namenjena za fiksne kamere koje snimaju sa visine.Protiv rucnog radara sa kamerom ne moze puno pomoci zbog malog ugla a i zapitajte se sta ce biti kad vas policajac zaustavi sa takvom navlakom na tablici!
[ babasera @ 12.04.2008. 09:10 ] @
Citat: MOSLER: ... a i zapitajte se sta ce biti kad vas policajac zaustavi sa takvom navlakom na tablici!
Pa nista, dokle god nema zakona o tome i navlaka ne umanjuje vidljivost tablice.
Mada nisam siguran bas koliko bi to koristilo.Mada, opet s' druge strane gledano, bilo kakva maska ili navlaka su manje reflektujuca povrsina od same tablice.
Mislim da sto se tice Laser Pro uredjaja sa foto aparatom, mala vajda od toga, dig. aparat ce snimiti sve sto treba, a sto se tice ovih novih sa kamerom ne znam, to ce vreme pokazati :)
[ vladd @ 12.04.2008. 17:22 ] @
Sreca da nas ne vide nastavnice fizike
[ babasera @ 13.04.2008. 17:19 ] @
Ja sam imao nastavnika
[ Horvat @ 15.04.2008. 14:03 ] @
inace po predlogu novog zakona laser detektori su zabranjeni,u primeni od septembra
izvor
[ micky @ 16.04.2008. 17:09 ] @
Dadada ,septembar ove godine je 3 ili 4 po redu od pocetka price o novom zakonu a pocetak je bio 2004 ili 2005 vise se i ne secam.prvo drzava, vlada pa sve ostalo ce doci na red ...
Poz
[ vladd @ 16.04.2008. 17:57 ] @
Ne vredi da se pozivamo na istoriju, od pre par godina, car je dosao do duvara. 2009-a je ded lajn, i sva zezanja i otezanja su potrosena (od strane nekih sto "jure" u evropu...ne mogu da izdrzim, toliko me nerviraju lupetanjem), i propisi su na dnevnom redu.
Do 2011 treba da se resimo krseva (a bez osrednjeg standarda bice bolno), da bi bili u nekom osrednjem nivou pred kandidaturu 2012...daj boze..
Poz
[ micky @ 16.04.2008. 19:43 ] @
Hteo sam da kazem da imaju "oni" ili "ovi" koji god ,drugih problema da resavaju osim Zakona o bezbednosti saobracaja .Kad ga budu usvojili nista se mnogo nece promeniti ....Prvo se trebamo mi promeniti u glavi a zakoni su najmanji problem .
[ Horvat @ 17.04.2008. 10:47 ] @
pa "zakon u glavi" ce se promeniti kad se zakoni budu pravo primenjivali,zato su i kazneni bodovi da nema 1000 din plavcu i vozi misko i tako to :)
[ vladd @ 17.04.2008. 11:20 ] @
Ja mislim da promena u glavi, dostize i do magarca, kada ga prebiju.
Tako da bodovi, ponovno polaganje, dubioza u dzepu izazvace sigurno promene u glavi, pa ko je gluplji i uporniji, imace vise "ostecenja" i dzepa i zivota bez dozvole..
[ micky @ 17.04.2008. 21:40 ] @
Citat: Horvat: pa "zakon u glavi" ce se promeniti kad se zakoni budu pravo primenjivali,zato su i kazneni bodovi da nema 1000 din plavcu i vozi misko i tako to :)
hahha da bas ,tada nece biti vise 1000din plavcu vec 2000din posto je ozbiljnija situacija :) To sam i hteo da kazem nista zakon nece promeniti panduri ce i dalje uzimati pare a mi cemo i dalje nuditi...
A sto se tice ovog prebijanja nisam bas razumeo na koga se odnosilo...
Samo da pojasnim ,nisam ja za nepostovanje brzine niti bilo kog zakona...samo treba neko da sedne i ponovo nacrta ogranicenja posto su na pojedinim deonicama totalno debilna ...da se srede puteviii prvo ... rupeee... kolotrazi....a ne svakih godinu dana rade autoput ...gradske ulice...i sve ostalo...e tek onda mozemo razgovarati o kaznjavanju i pedagoskim merama.Parkiranje ogroman problem...nikome ne pada na pamet da ga resi nego naprave 5 zgrada novih ,nigde garaza i ti sad parkiraj...gde ????? na banderi ? onda dodje pauk u pola 3 nocu i pokupi 10 automobila. Najlakse je kazniti...
[ hardvet @ 19.04.2008. 08:19 ] @
Kobrina XRS serija je sasvim ok za nase uslove.Ja licno koristim XRS 9530 vise od godinu dana, odavno se otplatila.Za umerena prekoracenja(20-30 km/h) uvek ce vas na vreme obavestiti i uvek ce te proci bez problema.Moja iskustva su vezana za stalnu voznju po Srbiji i CG.
[ mag011 @ 22.04.2008. 05:33 ] @
[ vladd @ 22.04.2008. 11:26 ] @
Da, u svakom slucaju realan forum, sa realnim problemima, koje donosi takva "igracka".
Sudeci po nasim korisnicima, sprava dezintegrise policiju, salje ih na planinu, ne kvari se, gde god zakacis senzor(e) radi savrseno, ignorise sunce, stedi milione evra(dinara)...milina jedna..
Kada se osvrnem i saberem, od 2000-te su me presreli 3 puta, a sveukupno (za 32 god) jedno 8 puta...a radar detektor sam imao 2 godine, pa je crko....
A i to sto su me klepili, mogao sam da izbegnem da se nisam nesto zainatio...
Meni ta sprava vise lici na moderni, "buntovni" gadget...nekog vecitog borca protiv policije , nego na upotrebljiv ili koristan uredjaj..s obzirom na tehniku, na mogucnosti, ili nemogucnosti recimo dobrog podesavanja..jbga, svaki merno-konrolni uredjaj dobro radi tek kada se podesi..a za ove aplikacije bi bila neophodna asistencija patrole, da se lepo konfigurise sprava
[ mag011 @ 22.04.2008. 14:39 ] @
Citat: vladd: Da, u svakom slucaju realan forum, sa realnim problemima, koje donosi takva "igracka".
Sudeci po nasim korisnicima, sprava dezintegrise policiju, salje ih na planinu, ne kvari se, gde god zakacis senzor(e) radi savrseno, ignorise sunce, stedi milione evra(dinara)...milina jedna..
Kada se osvrnem i saberem, od 2000-te su me presreli 3 puta, a sveukupno (za 32 god) jedno 8 puta...a radar detektor sam imao 2 godine, pa je crko....
A i to sto su me klepili, mogao sam da izbegnem da se nisam nesto zainatio...
Meni ta sprava vise lici na moderni, "buntovni" gadget...nekog vecitog borca protiv policije:), nego na upotrebljiv ili koristan uredjaj..s obzirom na tehniku, na mogucnosti, ili nemogucnosti recimo dobrog podesavanja..jbga, svaki merno-konrolni uredjaj dobro radi tek kada se podesi..a za ove aplikacije bi bila neophodna asistencija patrole, da se lepo konfigurise sprava:D
Koliko si kilometara presao za tih 32 godina?
Detektor se konfigurise a kod jammera to nije slucaj.
[ micky @ 24.04.2008. 00:37 ] @
svaka cast mora da ti je relacija pijaca stan.... Bas me zanima koliko km god predjes? Kome se ne svidja ne mora pare da daje a moze i busom da se vozi jeftinije je....o tome necemo raspravljati ovde .ne vredjam nikoga samo komentarisem.poz
[ vladd @ 24.04.2008. 10:02 ] @
Previse kilometara za moj ukus i ledja. Ne kao taksista ili kamiondzija, ali i do wc-a idem kolima.. Kada dodam ludorije sa pecanjem, i preslo se i proslo.
Btw, na pijacu ne idem:), nemam vremena za to, i ne vozim bas po okruglimalumunijumskim limovima, tako da je to sasvim dovoljno iskustvo sa obicnijeg vozaca od mene, koji su mnogo masovniji.
Zato sam i naveo licno iskustvo, a i neka se presaberu svi koji voze bez detektora, koliko su puta bili uhvaceni u prekoracenju brzine.
Veci mi je problem parking servis..kada bolje promislim..nego da uzimam detektor, za masne pare..
Poz.
[ micky @ 24.04.2008. 18:56 ] @
E to za parking je odlicno :) u pravu si 200000 % :)
[ prolupator @ 26.04.2008. 00:10 ] @
Mene hvataju jednom mesecno u proseku ... nekad ih nema po godinu dana, pa zaredjaju k'o da samo ja postojim !!!
Ne vozim brz auto, ali su ogranicenja debilna. Ne zelim da se trkam, samo necu da razmisljam da li sam prekoracio brzinu 10 ili 30 kmh jer je neko stavio supu pored puta i sad je to naselje...
Uzecu jammer, samo da odlucim koji i kakav, ne zato sto mnogo volim da imam tu igracku, vec zato sto mi je pun q ... policije koja samo ceka da zalepi kaznu.
I da, uzimam tu igracku iz revolta i besa jer je to jedini nacin da se zastitim od bahatosti, bezobrazluka i qrcevitosti nase vrle policije.
[ vladd @ 26.04.2008. 10:49 ] @
E, to je sad vise filozofsko pitanje. Da li zbog revolta unapred "platiti kaznu" 300 ili vise evra..
Sa druge strane, dosta znam o laserima i laserskim sistemima, da bih poverovao u veliku pouzdanost detektora ili tek jammera, koj su skoro pa cista prevara...
U krajnjoj liniji, smatram kompletan posao uskoro zastarelim, pored GPS-a, i daljinske kontrole i lokacije i brzine vozila. Nesto kao fiskalni gsm..
Pri prekoracenju brzine, zabelezi se vreme i mesto, i sam auto javi, kao poslednja izdajica..a to nije desetinama godina daleko..
Trenutno su guzve solidne, zakon kilav, i ne ocekujem da u sledece tri godine, ili pet, potrosim 300€ na kazne...
Poz.
[ mag011 @ 26.04.2008. 13:41 ] @
Ne znam koliko se razumes u laser i laserske sisteme, ali ocigledno nisi upucen u detektore i jammere ako kazes da je to prevara. Na osnosu cega si dosao do takvog zakljucka? Kao i kod kola, postoji Yugo, a postoji i mercedes, tako imas uredjaje koji su bolji i losiji i, naravno, koliko para toliko muzike!
Mozda si pandur, pa ti izbijaju pare iz dzepa! :)
[ micky @ 26.04.2008. 15:14 ] @
isto tako i ja Prolupator,sve si napisao kao sto bih i ja.poz
[ micky @ 26.04.2008. 15:18 ] @
Vladd kako je stanje u ovoj drzavi to sto ti pricas o tehnologijama gps i ostalih sr.... Bice za 100 god a ne zaboravi za sve sisteme postoje i protiv sistemi bez obzira koja je tehnologija u pitanju.a sto se tice 300 eura zavisi ko kako gleda na njih i na potrebu da ih potrosi.
[ vladd @ 26.04.2008. 16:23 ] @
Citat: mag011: Ne znam koliko se razumes u laser i laserske sisteme, ali ocigledno nisi upucen u detektore i jammere ako kazes da je to prevara. Na osnosu cega si dosao do takvog zakljucka? Kao i kod kola, postoji Yugo, a postoji i mercedes, tako imas uredjaje koji su bolji i losiji i, naravno, koliko para toliko muzike!
Mozda si pandur, pa ti izbijaju pare iz dzepa! :)
Ostavicu ocigledan bezobrazluk u vidu ovakvog posta.
A sta si TI, TRGOVAC jammerima, pa si toliko izgoreo????
Kolike probleme ima sam laser u radu i merenju, sunce ili kosa su mu najveci jammeri. O skupim i preskupim (za pojedinca ) "igrackama, ne zelim ni da diskutujem, sa tehnicke strane, posto su u rangu prevrnute hoklice, u odnosu na Yugo ili Mercedes, gorespomenute....
Detektori jos mogu da imajuodziv, tehnicki, ali u trenutku detekcije, vec je dovoljno kasno, merenje je obavljeno pre nego sto je zvucni signal dopro do mozga..ako nekome kratka vremena nisu jasna, tako da ne vidim opravdanje za telalenje i trubljenje...trosite pare na gadgete..
A da jammeri bilo sta ozbiljno mogu da rade, kostali bi bar nekoliko hiljada dolara, posto jammeri sa jednostavnijim zadatkom, za vojne potrebe, kostaju bas toliko.
Prosto zaslepljivanje senzora, adekvatnim laserskim ili IR snopom, sa ekvivalentne distance, zahteva laser na preciznoj konzoli, velike snage ili manjeg fokusa, pa sta je lakse, pozicioniranje na metu, ili zasipanje snagom.
Ako vec pokusavate da uspaljujete diskusiju, ajde bar se informisite sta taj laser radi(kako meri brzinu, sa kojim se "vremenima" bori) i kako jammer moze da reaguje...da bi ista imalo smisla...osim "argumenta" ODLICAN...DOBAR..i sl, uz navodjenje trgovackih sajtova koji sluze da gule radosne ovcice
Poz.
[ micky @ 26.04.2008. 20:39 ] @
E da ti kazem sad ga s'oprostenjem tupis....
Detektor imam 4 godine jos kad ga ljudi nisu masovno koristili i spasao me je ihahaj puta...npr ogranicenje 60 ja idem 100 on puca ja prikocim i uhvati me 70km/h
opet bolje nego dozvola...
za 4 godine sam presao sigurno 100 000km sto mojim sto sluzbenim autom...
2. Vozio sam auto sa jammerom duze vremena i naleteo na par patrola sto na auto putu sto na seoskim putevima i to RADI kako treba da radi...
3. Da li je preskupo 300 eur za pojedinca ili ne to je totalno subjektivna stvar...
4. jeftini su jer su tehnologije postale jeftine za tu proizvonju kao sto su i LCD TV bili pod 10 000eur a sada su po 500eur...
5. Jesi li ti vozio neki auto sa doticnim gadgetima sto ti kazes i imao situacije?
Koliko sam skapirao ovde treba da se raspravi o tome koji su dobri i koliko kostaju a ne da li su skupi jeftini ili sta vec...
a da imao sam prilike dok sam se raspraavljao sa jednom patrolom bili neki fini ljudi pa sam zamolio ajde da i ja malo pucam sa laserom...pandur poceo da mi pametuje kako treba iskustvo ovo ono.Ima kvadratic na sredini optike nanisanis auto ali kao i sa puskom ako ti se trese ruka preko 400m mozes ladno drugi auto da pogodis slucajno.Vreme odziva od mog stiska na taster do izbacivanja brzine vozile je bilo do 3 sec..
Inace sve te radare osim onih sa slikom padaju u vodu na sudu...samo se napise jedna dobra zalbica i vise nikad ne dobijete resenje ili dobijete obavestenje da je predmet zastareo..Naravno nikako se ne treba potpisati na zapisnik...
A da tog dana detektor nisam poneooo zurio sam na sl put...
imam jos gomilu situacija ali me mrzi da pisem...
Eto toliko od mene...
[ vladd @ 26.04.2008. 23:39 ] @
Ne znam da li sam verujes u bajke koje pokusavas da nametnes kao "realne" situacije. Ides ti 100, a detektor ti javi da te puca laser i usporis na 70...pa nismo bas vrane.
Realnost je da ce te zaustaviti sa namontiranom cifrom, ako si sa "stranim" tablicama, i uz asistenciju lokalnih sudija, ne pomaze t skoro nista.. puno. Ali to je drugacija prica, vise realna, manje tehnicka. I to je ono sto se cesce desava,vozio sam 160, zaustavili me i rekli da sam isao 82?? Sta da im kazem, da lazu..??
300€ je malo para da bi sprava bila ozbiljna, niko ne spominje platne mogucnosti pojedinaca, to jedin zanima trgovce i proizvodjace nekih surogata, koji "stite"...kao sto i alarmi stite..:)
Da dajem pare za nesto sto ne radi kako mislim da treba, to je druga prica, treca prica je fenserska...kada se auto napuni muzikom, videom, gps-om..ima mesta za jos malo dodataka..
Poz.
[ micky @ 26.04.2008. 23:50 ] @
ok,pobedio si vise necu nametati moje misljenje kao sto kazes.to su cinjenice a ne misljenje....inace nisi mi odgovorio jesi bio nekad u posedu doticnih sprava i da li si ih probao na putu?
Odustajem definitivno.... Ima ovde ljudi koji ce me razumeti...
Poz
[ PPZ @ 27.04.2008. 01:57 ] @
Ja sam sasvim slucajno zalutao u ovu temu, ali da i ja dam svoj komentar.Kupio sam pre otprilike 4 godine Cobra radar detektor/jammer, i to onako, iz zezanja, ne zato sto sam verovao da ce me spasti.Dok mi je u Grckoj bio apsolutno neupotrebljiv (ovde su malo lezerniji po pitanju prekoracenja brzine) , u Srbiji me je toliko puta spasao da je sebe isplatio 300%.Placen je oko 250 eura tada, i bio je jedan od modela na ponudi, posto se i ne razumem puno u njih.
Istina je da te ne spasava ako si prvi kojeg upucaju radarom, ali ipak i ta jedna sekunda koju ti daje prednosti je dovoljna da zakocis bar malo.Ako ides 200 na sat, a ogranicenje je 120, nema boga koji ce te spasiti.Ali, ako ides 150, onda imas sanse da zakocis na 120-125, pa tako i prolazis bez kazne.
Takodje sam imao situaciju da su postavili radar u jednom selu u Vojvodini, iza crkve, u mrklom mraku.Put polukruzan, ogranicenje od 20 (?!) na sat.Ja se vracam za Grcku, pa odlucio da presecem starim putem za Smederevo (tako mi i treba).Posto mi je detektor uvek ukljucen u takvim situacijama, u trenutku kad sam obilazio crkvu, odjednom detektor zapista kao lud.Ja vozio 50, prikocim nekako, i posle jedno 150-200m vidim pandure, u mrklom mraku, parkirane sa strane puta.Spasao me je sigurnih 2000 dinara kazne (ili koliko li je vec).Istu praksu ima i policija u Makedoniji, da parkira pored puta u mraku i peca brze vozace...
Znaci, ne trebaju se ocekivati cuda, ali masina je vise nego korisna za one koji putuju mnogo.Ja pravim oko 50-60.000km godisnje, i zaista mi spasava glavu.
[ vladd @ 27.04.2008. 10:38 ] @
Radar detektori su vec dosta bili usavrseni. Kobru sam imao jedno dve godine, i pistala je solidno cesto, tako da sam usporavao i u blizini repetitora. Priznajem, par puta je i zapistao u krivinama kod Mramorka, ali to je tako specifican predeo, i relativno retko prolazim tuda. Naravno da su me lokalci zaustavili ali ne zbog brzine, vec zbog pojasa, gledali svetla, cunjali, i na kraju me pustili.
Mada radar detektor nije tema, ali iskustvo je iskustvo.
Problem je sto ga policije sve manje koriste. Smetaju mu i propisi o zagadjenju etra, tako da sve brze i sve vise izlazi iz upotrebe.
Takodje da priznam, vise su mi pomagali vozaci iz suprotnog smera, sa signalizacijom, da je uopste neka namcorasta kontrola, nego sto su to bilo kakvi detektori radili.
No svako moze sebi da pribavi spravu, da je proba, to je svacije pravo. Moje misljenje se razlikuje od nekih i neka tako i ostane.
Ne pravimo forum jednoumlja.
Poz.
[ PPZ @ 27.04.2008. 12:02 ] @
Citat: vladd:
Takodje da priznam, vise su mi pomagali vozaci iz suprotnog smera, sa signalizacijom, da je uopste neka namcorasta kontrola, nego sto su to bilo kakvi detektori radili.
To u Srbiji, gde vozaci ipak imaju nekakvu saradnju.U Grckoj ti ablenduju za bilo sta, zato sto im se ne svidja tvoja faca, zato sto hoce da te preteknu, zato sto im se svidja da blicaju na sve i svasta.Ali, NIKAD, ALI NIKAD ne blicaju zato sto ima radar ili da te upozore na nesto.Boli ih uvo da ti pomognu, a drugo, i nisu vozacki obrazovani kao mi pa da se pomazu medjusobno.Zato oprez ako se nadjes u ovim krajevima
[ vladd @ 27.04.2008. 13:02 ] @
Koliko treba biti praznoglav, pa otici u inostranstvo i tamo prviti probleme, bilo koje vrste, pa i saobracajne. Sada je i Crna Gora specificna destinacija, i za svaku sitnicu se ostavlja 28€..ili vise.
A pogotovo kada se ide na odmor, pa jos da se dodaju problemi. Osmeh na lice i voznja do 60 pa koliko traje neka traje.
Poz.
[ mag011 @ 27.04.2008. 13:52 ] @
da,da
[ mag011 @ 27.04.2008. 13:58 ] @
Problem kod detektora je sto kad se oglasi, a pucaju sa laserom imate jako malo vremena da odreagujete, jer je u pitanju brzina svetlosti x 2 + vreme trajanja burstova koje salje pistolj i ako imate srece pa ne izmeri iz prve. Dakle sve se odvija u roku od sekunde, pa ako je neko iza vas a vi kocite naglo!!!! Eto belaja! Da , ne pricamo o ispravnosti vozila i kvalitetu puta!
Zbog toga moslim da je jammer bolje resenje, jer vam daje vise vremena. Posto pucaju na 500-600 m.
Sto se tice klasicnih radara, jammer je tu ne upotrebljiv, a detektor hvata refleksije i upozorava na vreme, osim u slucaju multinove :)!
Hristos Voskrese!
[ bakara @ 27.04.2008. 23:54 ] @
Izgleda da je ovde sve receno i da se vrtimo u krug.
dalja diskusija se cini suvisnom.
Lock?
Hvala
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|