[ kojot_ @ 13.09.2007. 09:52 ] @
Pri paljenju Ford Focus-a 1.8 TDCI cuje se metalan zvuk, nekad jace a nekad slabije. Zna li neko sta bi to boglo da bude?
[ cozmo_im @ 13.09.2007. 13:30 ] @
Moguce podizaci ventila. Nije razlog za paniku.
[ kojot_ @ 13.09.2007. 14:18 ] @
U jednom servisu u bg (da ne imenujem kojem) su mi rekli da se cuje zamajac. Sa tim servisom imam jako negativno iskustvo (hteli su da mi menjaju ispravne delove, ostavili otvoren ventil za ispustanje ulja kvacila pa mi iscurilo ulje ...) pa im ne verujem previse. Sta je to zamajac, koliko kosta i da li bi on mogao biti uzrok?
[ deki45 @ 13.09.2007. 17:52 ] @
Najverovatnije zamajac...kad sledeci put menjas lamelu neka pogledaju u kakvom je stanju...ako nema nus pojava u voznji ne diraj nista do tada...
[ ubimestruja @ 13.09.2007. 23:25 ] @
A da nije čura anlasera ili možda bendix. Proveri.
[ pimbe @ 14.09.2007. 00:44 ] @
Zamajac je (fly wheel eng.) veliki i tezak disk pricvrscen direktno na radilicu motora, koji prima proizvedenu silu i stabilizuje rad motora. Na zamajac je namontiran zupcanik, koji preko anlasera ili startera pokrece motor. Desavalo je se ranijih godina (70-80ih) da se podere , tj. pohaba ona strana zupcanika do startera, mada jos nisam cuo da se to desavalo na novijim kolima. Pogledaj ti, tebra, da li su srafovi startera zategnuti, jer si sam rekao da su ti dunjeri svasta cackali, ukoliko nij to onda proveri biksne startera, a da to uradis moras ga skinuti, e kad ga vec skines mozes da vidis zupcanik zamajca i u kakvom je stanju... To moze bilo koji autoelektricar da ti uradi i najbezbolnije je po dzep... :)
[ FIREBIRD @ 14.09.2007. 13:49 ] @
Zvekece prilikop prvog paljenja pa se smiri posle par sekundi ?
Ako zvekece to je zbog loseg ulja, nema dovoljno viskoziteta pa se cuju podizaci prvih nekoliko sekundi.
Kvalitetno ulje ostaje u podizacima ne curi kad je motor ugasen, pa nema zveketa ujutru.

Pozdrav
[ kojot_ @ 14.09.2007. 13:54 ] @
Nisam siguran da li zvekece samo pri prvom paljenju. Provericu pa javljam.
Hvala svima.
[ kojot_ @ 17.09.2007. 08:52 ] @
Desava se sporadicno. Cini mi se da nema pravila.