[ mmix @ 14.09.2007. 12:31 ] @
Pozdrav, trenutno pazarim jednu Astricu G karavan 2004 sa GM commonrail motorom iz H serije (1.7 CDTi 80HP), i listajuci malo po internetu naleteo sam na koncept "modovanja" DTi i CDTi motora kroz takozvani superchip koji podize obrtni momenat i snagu kroz post-kompjutersko regulisanje duzine otvaranje dizni i kolicine goriva koje se ubrizgava. Time postizu efekat dizanja HP sa 87 na 110 konja i obrtnog momenta sa 170 na 226Nm pri manjem broju obrtaja (http://www.superchips.co.uk/curves/astra17dti80.pdf) E sad, reklama na stranu, mene interesuje da li neko ima iskustva sa ovim i da li postoje nezeljeni efekti ovakvog modovanja i da li se (verovatno da) i za koliko podize potrosnja. Takodje da li neko to radi kod nas (moze i na PM da ne bude reklama) i koliko to kod nas kosta, posto napolju i nije bas jeftino. Isto me zivo interesuje zasto tako nesto nije recimo moguce kroz tuning programiranje onboard kompjutera umesto kroz dodatnu elektroniku (za koju comp ocigledno ne zna i ne moze da kontrolise). |