[ Seslak @ 20.09.2007. 15:37 ] @
Planiram da nabavim psa. Da li cu to i uraditi zavisi od vasih odgovora. Prvo, ne zanimaju me psi zato da bih izgledao opasno vec zato sto ih volim pa samim time ne trazim nista od onih ozloglasenih vrsta. Treba mi nesto sto se ne linja puno, sto je visine negde kao dalmatinac (manje-vise) ali da nije dalmatinac i da je pametan i druzeljubiv. Takodje je povoljno i da voli da se igra ali da ne bude neki koji ce da mi razvali stan kada ga ostavim samog u njemu kao oni pticari. Ukoliko se pit-bull uklapa u ovaj opis onda je vise nego dobrodosao jer kao sto rekoh, pas mi ne treba da bih izgledao opasno vec da bih ga imao za druzenje i igru.

Isto, zanima me koliko takav pas kosta na godisnjem nivou (ukljucujuci i vakcinacije, hranu i sve ostale izdatke) ali takodje koliko kosta i stene prilikom nabavke?

P.S. Uz predlog je super ako bi ste prilozili i fotku predlozene pasmine da vidim kako izgleda posto ne zelim bas bilo sta.

Hvala!
[ bakara @ 20.09.2007. 15:46 ] @
Cini mi se da bi ti nemacki bokser savrseno odgovarao?

[ Seslak @ 20.09.2007. 15:50 ] @
hm, dopada mi se. sad, koliko kosta njihovo stene, koliko kosta godisnje odrzavanje gde me pre svega zanimaju vakcinacije i hrana ali i sve ostalo sto ide uz njega posto ne zelim nesto da preskacem.
[ ventura @ 20.09.2007. 16:02 ] @
Ja imam šar peja, sad mu je već 2.5 godine.. Štene smo platili 500 evra, a od tih regularnih vakcinacija i sl. to ne verujem da je godišnje više od 100 evra, stim što ako se razboli onda može da bude i više... Moj je recimo zakačio onu bolest od krpelja i lečenje je koštalo oko 50-tak evra.. Hrana mesečno varira... Ako ga hraniš sa otpadcima iz kuhinje onda te ne košta ništa (što ne preporučujem), ako kupuješ granule, one koštaju 30-tak evra mesečno, a ako mu kupuješ konzerve jedna košta 90 dinara, za mog psa trebaju 3 dnevno (šar pej, 18kg), to mu dođe okruglo 100 evra mesečno... Frontline (zaštita od krpelja) košta oko 600 dinara doza, i ja preporučujem da se stavlja barem jednom mesečno, osim zimi kad pretpostavljam da nema krpelja (ili se varam)... Dakle u normalnoj varijanti bi te koštalo oko 600 evra godišnje, a ako baš hoćeš sve extra za svog psa onda računaj 1500 evra...

E sad, ja sam svom psu kupovao svašta... To je do tebe, ali generalno trebaš mu nabaviti nešto gde će da spava (ja sam u londonu platio baš super jastuk za pse za oko 100 evra, perjani), moraš mu kupiti neke igračke, moraš da imaš osnovna sredstva za higijenu (šampon, češalj, četka...), ogrlicu, povodac, korpu za usta ako je neki opasan itd itd...

Što se tiče pameti, tu ti sigurno ti 'opasni' psi nisu baš najbolji izbor... Realno gledano najpametnije su lutalice, pa onda gomila praznih mesta, pa tek onda rasni psi... Ovaj moj šarpej i nije uopšte druželjubiv, nije nešto preterano pametan, niti hoće da sluša... Dakle ako to sve tražiš od psa, onda šarpej definitivno nije za tebe... Šta znam, možda je najbolje da superbaka ovde kaže neko svoje mišljenje, pošto je čovek veterinar, a i pretpostavljam da je nepristrasan... Ako pitaš nekog vlasnika određene rase, naravno da će ti reći da je rasa koju on ima sve naj... A takav ti odgovor ne treba...

[ Slobodan Miskovic @ 20.09.2007. 16:02 ] @
Staford?

[ Nemanja Avramović @ 20.09.2007. 16:11 ] @
Ja bih ti preporučio nekog ovčara, kažu da su pametni... ja imam škotskog... odnosno ovo moje izgleda da i nije "full" škotski ovčar (Lesi), ili možda nije još dovoljno star da liči na lesiku (još nema ni 4 meseca)
Mada su oni uglavnom dugodlaki i linjaju se
[ Seslak @ 20.09.2007. 16:17 ] @
@ventura, u pravu si. ne trebaju mi subjektivni odgovori. nadam se da ih nece ni biti. dao si objektivne informacije i mislim da sarpej nije za mene.

@miskovicu, staford i nije tako los samo da li on puno slini posto bih voleo to da izbegnem ako je ikako moguce. takodje me to zanima i za onog nemackog boskera.

@avramovicu, da imam kucu sigurno bih drzao nemackog ovcara ali ovako ne mogu u stanu da drzim te dlakave pse. hvala u svakom slucaju.

hvala vam svima na odgovorima. keep up the good work.
[ bakara @ 20.09.2007. 16:24 ] @
Eh...pa sad, ja sam razumeo da coveku treba da preporucimo psa koji bi njemu odgovarao a ne kojeg mi imamo...

Evo ja imam retrivera, koji je pametan i poslusan ali ne mogu da ga preporucim jer je dugodlak i linja se (kao i skotski ovcar kojeg je nemanja preporucio...)

Staford je dobar pas, ali on i bokser umeju da sline, ali nije to nista tako strasno kako ume da slini jedan rot...bljak.
Stenad staforda i boksera se krecu oko 150e, ali sve je to relativno.
[ vindic8or @ 20.09.2007. 16:37 ] @
Idi u neki azil za pse i spasi neko kuce od uspavljivanja :)
[ nnn @ 20.09.2007. 16:43 ] @
Citat:
bakara: Eh...pa sad, ja sam razumeo da coveku treba da preporucimo psa koji bi njemu odgovarao a ne kojeg mi imamo... ;)

Evo ja imam retrivera, koji je pametan i poslusan ali ne mogu da ga preporucim jer je dugodlak i linja se (kao i skotski ovcar kojeg je nemanja preporucio...)

Ona bi ti najbolje pasao labrador retriver

te visine je(kao dalmatinac) imas da biras izmedju crnog i zutog(ima i braon ali su retki) veoma su pametni i prilagodjavaju se situacijama i uslovima za zivot i ritmu gazde.
[ dr.NPN @ 20.09.2007. 17:07 ] @
Citat:
bakara
Staford je dobar pas, ali on i bokser umeju da sline, ali nije to nista tako strasno kako ume da slini jedan rot...bljak.
Odgovorno tvrdim da jedan bul mastif slini vise nego ta dva zajedno.

Razmisli o crnoj nemackoj dogi, ja planiram da sebi nabavim jednu, mada je MALO vislji od toga sto ti hoces... Ali su prelepi. Veliki jesu, ali nisam primetio da su agresivni...
[ jonniebravo @ 20.09.2007. 17:10 ] @
Slazem se sa nnn, labrador retriver, izuzetno inteligentni psi vrlo privrzeni porodici, kratka dlaka, mislim da u svetu nije zabelezen ni jedan napad na coveka. Od 150 do 200e bi trebalo da nadjes dobro stene.
Labradori kao i nemacki ovcari i rotvajleri su podlozni oboljenju kukova ili ti displaziji(butna kost se odvaja od kuka), oboljenje nastaje malo kasnije pa je problem "provaliti" da li ce stene imati problema, neki ljudi zbog toga rade rendgenski snimak kukova psa.
U svojoj blizini imam jednu zenku retrivera i evo ovako iz licnog iskustva mogu da potvrdim da pas kapira neverovatno brzo i vrlo je druzeljubiv, jedino je bila tuzna kada je bila skotna, ali to je kao normalno.
[ superbaka @ 20.09.2007. 17:14 ] @
kad vec u svakoj rasi trazis manu, najbolje je onda da uzmes macku... malo kosta, ne slini, ne linja se...
ventura ti je vecim delom objasnio oko cene drzanja, za rasu bi najbolje bilo da pogledas neku enciklopediju pa da postavis ovde pitanje jer mozda neko ima takvog psa i mozes da dobijes dodatne informacije kojih nema u knjizi ili na netu...
[ boccio @ 20.09.2007. 17:58 ] @
Citat:
ventura:Realno gledano najpametnije su lutalice, pa onda gomila praznih mesta, pa tek onda rasni psi...

U principu, iako ne bih bas tako formulisao :) lutalice su najzahvalnije, i najvise se trude da ugode vlasniku i najmanje prave sranja jer su presrecni sto imaju hranu i negde da spavaju dok pada kisa :)
Citat:

Treba mi nesto sto se ne linja puno, sto je visine negde kao dalmatinac (manje-vise) ali da nije dalmatinac i da je pametan i druzeljubiv. Takodje je povoljno i da voli da se igra ali da ne bude neki koji ce da mi razvali stan kada ga ostavim samog u njemu kao oni pticari.

elem, sto rece superbaka - ako hoces psa koji ne linja, ne grize, ne slini, ne laje... kupi poster :) Meni je ker pojeo cak i daljinski od TV-a :) a o drvenariji da ne pricam...

Mislim da si potpuno promasio temu, tj. pogresno postavio pitanje. Ono sto ti treba da odlucis je sledece:

- Koliko vremena imas da posvetis psu
- Gde ces da ga drzis (stan, dvoriste, etc.)
- Da li zelis kera da bude drustvo ili cuvar ( da ne ulazim previse u detalje...)
- Da li umes/zelis da se posvetis dresuri psa i postavis dominantno ili hoces "ortaka"

Onda moze da se prica o preporuci rase... Nista gore nego kad vidim ljude sa potpuno promasenim vrstama pasa, seta staforda a ponasa se kao da je pudlica... i posle kad ker ne slusa, divlja i kolje kerove po livadi sam djavo je kriv.
Citat:

samim time ne trazim nista od onih ozloglasenih vrsta

Ne postoji ozloglasena vrsta... samo losi vlasnici...
[ Horvat I @ 20.09.2007. 18:04 ] @
Citat:
superbaka: uzmes macku... malo kosta, ne slini, ne linja se....
???
Jesil vec milovo macku u prolece?
[ Stefano @ 20.09.2007. 18:23 ] @
Moj dobar drug ima psa koga je uzeo u onom usvajalistu za pse, kad je pas bio stene. Pas je mesanac labradora i pticara, tako da ima osobine oba. Moj drug ga hrani ekstra kvalitetnom ishranom, tako da se vec na prvi pogled vidi da je negovan, uhranjen i dlaka mu je sjajna. Recimo taj sjaj ne mozes dobiti ako psa hranis otpatcima iz kuhinje. Sto se tice "redovnog i vanrednog odrzavanja", ovako. Kad je taj pas povredio nogu u igri sa drugim psom, injekcije su kostale 50 eur, a ako mu to ne pomogne morace na operaciju sto kosta 300 eur.
[ Seslak @ 20.09.2007. 18:49 ] @
Citat:
superbaka: kad vec u svakoj rasi trazis manu, najbolje je onda da uzmes macku... malo kosta, ne slini, ne linja se...
ventura ti je vecim delom objasnio oko cene drzanja, za rasu bi najbolje bilo da pogledas neku enciklopediju pa da postavis ovde pitanje jer mozda neko ima takvog psa i mozes da dobijes dodatne informacije kojih nema u knjizi ili na netu...

ne trazim manu nego pokusavam da rasu prilagodim svojim zeljama pre svega zato sto postoji toliko puno razlicitih vrsta pasa. Nisam ljubitelj macaka. Mislio sam da cu daleko konkretnije informacije dobiti ovde nego citajuci neku knjigu ali za tvoju informaciju pozajmio sam pre par meseci od drugarice koja ima psa tri knjige i procitao ih tako da sam manje-vise saznao ono opste o psima a kada su vrste u pitanju navode se neke za mene nebitne stvari. Mene zanimaju stvari koje mi mogu dati samo vlasnici i zato sam i dosao ovde. Na kraju krajeva, to je puno bolje nego da kupim psa a da se ne raspitam pa se posle hvatam za glavu i lose i meni i njemu. Ako ti kao veterinar ne mozes da das bolji savet od ovog provincijskog koji si upravo dao onda molim te nemoj vise ni da se javljas na ovu temu jer mi ti tvoji saveti nicemu ne koriste...

Citat:
boccio: Ne postoji ozloglasena vrsta... samo losi vlasnici...

Nije tacno. Postoje ozloglasene vrste ali ne OPASNE. E, to zavisi od vlasnika. Zato sam i rekao OZLOGLASENE a ne neke stereotipe kao sto su KRVOLOCNE ili OPASNE i sl. Hoces da kazes da doberman nije ozloglasen? Zasto se onda svi sklanjaju na drugu stranu ulice kada neko sa njim prodje bez korpe? Postoji razlika izmedju OZLOGLASEN, OPASAN itd. Hvala u svakom slucaju. Razmislicu malo o stvarima navedenim pre te poslednje recenice.
[ nkrgovic @ 20.09.2007. 19:04 ] @
Citat:
@ventura:Realno gledano najpametnije su lutalice, pa onda gomila praznih mesta, pa tek onda rasni psi...

Ovo je iskusno receno. Skroz tacno.

Citat:
vindic8or: Idi u neki azil za pse i spasi neko kuce od uspavljivanja :)

Potpisujem. Dobices, sto Boris kaze jako, zahvalnog psa, koji ce se stvarno truditi da ti ugodi, i koji ce ti biti JAKO dobar prijatelj. Plus ces uciniti dobro delo.

Ako vec zelis stene, ima tamo i stecana. Ako odes sigurno ce ti preporuciti neko koje je vislje, ako to zelis, a skoro nijedna lutalica ne balavi, i jako retko imaju dugu dlaku. Svi psi se malo linjaju, to da znas. Takodje, mesanci nikada nemaju problema koje imaju rasni psi, a koji nastaju ukrstanjem bliskim srodnika - tako da ces dobiti mnogo zdravijeg i normalnijeg psa od bilo kog rasnog.
[ boccio @ 20.09.2007. 20:31 ] @
Citat:
Seslak: Nije tacno. Postoje ozloglasene vrste ali ne OPASNE. E, to zavisi od vlasnika. Zato sam i rekao OZLOGLASENE a ne neke stereotipe kao sto su KRVOLOCNE ili OPASNE i sl. Hoces da kazes da doberman nije ozloglasen? Zasto se onda svi sklanjaju na drugu stranu ulice kada neko sa njim prodje bez korpe?

Pa ne znam... ja ne znam da se neko sklanja. Ja se ne sklanjam. A i taj koji se sklanja od dobermana, najverovatnije i uzmice pred zlatnim ritriverom i pita "jel ovaj ujeda?" :) Ja dobermane obozavam jer su prelepi i vrlo inteligentni psi, i uvek se rado poigram sa njima na livadi, ali nikad necu uci na njihovu teritoriju bez prisustva vlasnika... Tako da ne znam sta zapravo znaci "ozloglasen", osim kad su u pitanju polu-legalne rase tipa pit-bula koje sluze iskljucivo za borbe... Ali valjda ne pricamo ovde o tome.

Citat:
Seslak:
Razmislicu malo o stvarima navedenim pre te poslednje recenice.

Pa dobro sto ces da razmislis, ali ne bi bilo lose da napises ovde sta si razmislio - jer tako ces dobiti zaista koristan savet :) A zato si i otvorio temu. Ovo oko linjanja i grickanja namestaja zaista ne moze da bude parametar u izboru psa - ono sto sam ti napisao moze. Jer ce na osnovu toga ljudi koji poznaju kerove znati sta da ti preporuce - labradora, belgijskog ovcara, rota, nekog terijera, ridgeback-a, staforda, etc, etc... Svaka rasa ima svoju psihu, potrebe i optimalan prostor/vreme/dresuru koje zahteva da bi bio normalan i uravnotezen pas. Primera radi, ako imas labradora, uz minimalno vremena utrosenog na njegov odgoj ces imati dobrog drugara, ali ako to isto pokusas sa belgijskim ovcarom, posle godinu dana ces imati kera koji ce se sa tobom klati oko pozicije "alfe", apsolutno te nece slusati i pravice haos po ulici i poljanama gde naleti na ostale kerove...
[ atinna @ 20.09.2007. 20:32 ] @
http://www.orca.org.yu/udomljavanje%20galerija.htm

pogledaj po internetu slike iz azila,
tu ima dosta razlicitih pasa
[ superbaka @ 20.09.2007. 20:34 ] @
Citat:
Ako ti kao veterinar ne mozes da das bolji savet od ovog provincijskog koji si upravo dao onda molim te nemoj vise ni da se javljas na ovu temu jer mi ti tvoji saveti nicemu ne koriste...

ne razumem sta ocekujes od nas, da ti izlistamo ovde 1000 rasa pojedinacno a ti da nam odgovaras sa moze/ne moze? kako kaze pravilnik es-a:
Citat:
Ne očekujte da bilo ko obavezno odradi sav posao umesto Vas! Rado ćemo pomoći oko svakog problema u slučaju da Vam "gori pod nogama", pred neki ispit ili posao, ali morate da pokažete na delu da ste u stvari krenuli sa radom i zastali pošto ne znate kako dalje. Ako samo navedete zadatak i specifikacije, u zavisnosti od raspoloženja članova na forumu, možda će se naći neko da odradi kompletan posao, ali pošto to zavisi od entuzijazma samih članova, ne postoji garancija da će se i dogoditi! [ES] posetioci će Vam pomoći da bolje SHVATITE problem sa kojim ste suočeni, ali ponešto morate i sami da uradite!

izaberi nekoliko vrsta koje ti se svidjaju, pa nam postavi pitanje da ti odgovorimo, a ne da ti mi predlazemo ovde danima dok ti ne nadjes idealno kuce...
i na kraju krajeva, ne kupujes avion pa da se premisljas ovde kao da ne znam sta da kupujes... kupujes jedno divno bice i nemoj da mu zagledas pod nokat... ja sam moje kuce pokupio iz azila...

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 21.09.2007. u 19:38 GMT+1]
[ boccio @ 20.09.2007. 20:47 ] @
Citat:
atinna: http://www.orca.org.yu/udomljavanje galerija.htm

pogledaj po internetu slike iz azila,
tu ima dosta razlicitih pasa

C c c... pa covek je rekao da ne zeli bas bilo sta :))
Citat:
jonniebravo: labrador retriver, izuzetno inteligentni psi vrlo privrzeni porodici, kratka dlaka, mislim da u svetu nije zabelezen ni jedan napad na coveka. Od 150 do 200e bi trebalo da nadjes dobro stene.

Sa papirima, jako tesko ispod 300e... A cokoladni (recesivni gen) ispod 500e nema sanse...
[ qazqaz @ 21.09.2007. 01:04 ] @
Moja preporuka je

Stene u Srbiji kosta do 150 evra. Skoro sam kupio. Ne linja se. Ostrodlaki fox terijer. Pas sa puuuno energije. Za pravilan odgoj potrebna "cvrsta ruka".
To je ukratko.
[ Floyd @ 21.09.2007. 02:40 ] @
Mozda bulldog?
[ jonniebravo @ 21.09.2007. 08:00 ] @
Citat:
boccio: Sa papirima, jako tesko ispod 300e... A cokoladni (recesivni gen) ispod 500e nema sanse...

Cokoladni su retki i cena je visoka, a sto se tice cene "obicnih" pa 'ebo te imas oglasa na netu koliko hoces i cena je od 150 do 200e sa papirima.
[ pctel @ 21.09.2007. 08:10 ] @
Brate, ako si stvarno ljubitelj pasa, onda uzmi nekog iz azila. Ako hoces da budes snob, onda uzmi rasnog psa ali nemoj da se raspitujes toliko oko cene, to dvoje ne ide bas jedno sa drugim. Pravi ljubitelj zivotinja nece drzati zivotinju u stanu jer je to teror nad zivotinjom i jedino mozda eventualno ima smisla ako je u pitanju lutalica. ali, i to je pod znakom pitanja.
[ Majstor Duja @ 21.09.2007. 09:14 ] @
Moj predlog:

Iznet iz najbolje namere.
[ vindic8or @ 21.09.2007. 14:13 ] @
evo nadjoh i azil :)

http://profile.myspace.com/ind...wprofile&friendID=57403438
[ Seslak @ 21.09.2007. 17:10 ] @
Pre svega, da objasnim zasto toliko uslova. Zato sto kuci zivim sa kevom. Ona inace obozava pse ali je trenutno ekstremno protiv psa zbog hiljadu razloga. Zato ja planiram ako dobro odradim ovaj ispitni period da jednostavno donesem kuce kuci jer ce to biti period kad nece smeti nista da mi kaze. Kasnije ce se vezati za njega i gotova stvar :) Novac mi nije problem posto sam sasvim dovoljno ustedeo za jedno solidno kuce i osnovne stvari za njega da pocnem ali mi takodje nije ni zanemarljiv posto skupo stene koje puno kosta na mesecnom nivou bi opet bilo jedan od razloga koji je keva navela kao protiv. Sad, jos ako pas ne bude nista od onoga sto je ona navela kao razlog protiv e onda sam ubo dzekpot. Zato sam i postavio toliko uslova. Sto se mene licno tice spreman sam da pokupim i prvo stene na ulici jer jednostavno obozavam pse. Nije mi uopste bitno i presudno da bude neko kuce sa znamenitim pedigreom ali bih voleo da ipak ima neku cisti rasu i papire da ne moze da kaze da sam pokupio lutalicu. Takodje, prilicna je nezgodacija sto sam u stanu (kucu nemam ali se nikako ne mirim da to znaci da ne mogu da imam psa u zivotu) ali da imam kucu ne bih vas nista ni pitao vec bih vec danas nabavio nemackog ovcara koje posto obozavam. U stanu je to malo teze. Zato sam i trazio vase savete jer sam spreman na kompromise po pitanju vrste sve dok mu nije problem da bude u stanu i dok se makar okvirno uklapa u bar neke od gore navedenih zelja. Ljudi, ovde se svaki dan diskutije o hiljadu tema i cak iz jedne od njih sam primetio da ima puno vlasnika pasa pa sami shvatite zasto sam bas ovde od vas trazio preporuku. Ne zelim nikoga da smaram. Ako mu je mrsko, slobodno neka obidje temu. Ako se niko ne javi shvaticu to kao nezainteresovanost i necu vas vise gnjaviti u vezi sa ovime. Ali nemojte da dolazite samo da bi izrazili svoje nezadovoljstvo ovom temom jer nikad nisam trazio da se ovde navede 1001 vrsta vec ako neko zna neku da se uklapa u obrise onoga sto trazim da mi je predlozi. Svakako, lako je moguce da i nekoga drugoga zanimaju ovakve stvari pa nije iskljuceno da pored mene i jos neko sazna neke korisne informacije ovde. U svakom slucaju, hvala svima koji su probali da pomognu. Ako imate jos neki predlog, slobodno iznesite.

Sve u svemu, mislim da je labrador za sada dobitnik. Pre svega zato sto u Doboju nisam toliko puno koliko bih zeleo zbog obaveza na faxu u Banja Luci a kako sam shvatio on ne trazi jaku disciplinu a i mislim da su prelepi. Sad, kolika kosta drzanje labradora na godisnjem nivou. To pitam u smislu da znam koliko me kosta njegova ishrana (zaboga, pa to je i naslov teme!) kao i vakcinacija i sve ostalo neophodno za psa ali i neki posebni prohtevi koje mozda ima njegova vrsta.

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 21.09.2007. u 19:38 GMT+1]
[ ventura @ 21.09.2007. 17:32 ] @
Citat:
Seslak:
Sad, kolika kosta drzanje labradora na godisnjem nivou. To pitam u smislu da znam koliko me kosta njegova ishrana (zaboga, pa to je i naslov teme!) kao i vakcinacija i sve ostalo neophodno za psa ali i neki posebni prohtevi koje mozda ima njegova vrsta.

Muški labrador je težak oko 30-35kg, što znači da bi te granule koštale oko 40 evra, a konzerve oko 170 evra mesečno... Ja svom psu mešam ishranu... Uglavnom je na granulama (Eucanuba), a svremena na vreme dobije konzerve (2 ujutru i 1 uveče), stim što granule neće ni da omiriše ako nisu prelivene jogurtom, pa to onda izađe još 10-tak evra više mesečno...

Znači tebi bi računica bila ovakva:

1. Godina
Štene: 400 €
Veterinar: 100 €
Osnovne stvari: 200 €
Hrana: 600 - 2000 €
Ukupno: 1,300 - 2,700 €

2, 3, 4, 5... itd. Godina
Veterinar: 150 €
Osnovne stvari: 50 €
Ukupno: 800 - 2,200 €

[ Seslak @ 21.09.2007. 18:08 ] @
Hm, hvala ti najlepse. Ovo je bas tip odgovora kakav sam trazio. Sad polako dolazimo do konkretnog.
[ nnn @ 21.09.2007. 18:32 ] @
Ako labradora uzmes neces se pokajati. Prve godine jedne 2 puta dnevno, al posle polako predje na 1 dnevno i to uglavnom granule. Ja sam imao 11 godina labradora zenku i nikad nekih problema sa njom, veoma prilagodjiv pas. Drzali smo je u stanu, i veoma lako je se privikla takvom zivotu, kao i rutini koja ide, na primer znala je da razlikuje vikend od radnog dana tako da subotom nije budila kevu da je vodi ujutro napolje, nedeljom pre podne je ocekivala i trazila je vodimo na kej ili negde drugde da se istrci(ali mi smo je tako navikli).. Kada smo otisli na 3 meseca u bosnu, za dan dva se privikla da nema spavanja u kuci, da ne vrsi nuzdu u dvoristu(nego iza kuce)... Kada smo otisli na kampovanje nije davala nikome da pridje na 5 metara od satora :) Sve u svemu veoma zahvalan pas, a jednog dana budes imao decu, sjajni su sa njima.
[ bugsu @ 21.09.2007. 19:04 ] @
e nzma dal je neko spomenuo (mrsko mi da citam dve strane i dugacke postove)
ali ako ocesh da odaberesh nekog psa koji se voli igrat,koji je aktivan(znaci da ne spawa non stop i sl)
onda jedan TIP!
kad odesh kod tog gde cesh kupiti pse i (ako josh nije rasprodao sve kucice)
nek ih pusti s majkom napolje tj na otvoreno,i posmatraj koji se najvishe krece i koji voli da istrazuje,znaci koji se brzo i lako oslobodi ,a oni shto se vrzmaju oko majke i shto smao leze....od tih nishta :)
toliko od mene :)
e da lovacke pse ne uzimaj ako si u stanu tj ako nemash veliki prostora jer su oni zahtevni i s njima treba svaki dan biti aktivan ,tj da puno provode vremena napolju ;)
poz :)

EDIT: e da a ono kako ce te slushat pas i sl ...znash kako kazu ...kakav gazda takav pas.... i istina je ;)
[ boccio @ 21.09.2007. 20:56 ] @
Citat:
bugsu:
kad odesh kod tog gde cesh kupiti pse i (ako josh nije rasprodao sve kucice)
nek ih pusti s majkom napolje tj na otvoreno,i posmatraj koji se najvishe krece i koji voli da istrazuje,znaci koji se brzo i lako oslobodi ,a oni shto se vrzmaju oko majke i shto smao leze....od tih nishta :)

Mislim da je kvaka u tome da je pusten bez majke, i da nije plasljiv, tj. da se ne cima na jace zvukove (kad dreknes, pljesnes naglo rukama, etc.) Plus, naravno, da je slobodan i istrazuje, kao sto kazes.

Citat:
ventura:
1. Godina

Da uporedimo... Ja kupujem Bento Kronen, dzak kosta oko 4.500 din i traje oko 2 meseca... to mu dodje na 350 € godisnje, plus keksi i grickalice za zube (cca. 400-500 din. mesecno), plus u prvoj godini zivota dodaci ishrani: kalcijum (Cal-D-Phos) oko 10e kutija, potrosices 2-3, AD kapi... ugrubo, izadje sve na nekih ~500 €. Granule kombinujem ponekad sa obicnom hranom (pirinac, testenina, kuvani krompir...)

Veterinar te redovno izadje: vakcina + revakcina, besnilo, chipovanje, ciscenje glista na par meseci... nek bude 100 €

Od ostalih stvari treba ti ogrlica, povodac, davilica, cinije za hranu/vodu, igracke, Front-Line... ne vise od 50 € sve zajedno... Na to dodaj 10% na nepredvidjeno (lekovi ako zatreba, etc.).

Tako da po meni ukupna cifra godisnje izadje na ~700 €, ne racunajuci cenu steneta i cenu stete koje ce da ti napravi :) Ja sam se zajebao i par puta ostavio kera samog u kolima, sto je rezultovalo pojedenim menjacem, pojasem i tapacirungom na zadnjem sedistu... Pa ti vidi :)

Jos ako hoces da ga dresiras, vodis na ocenjivanje, izlozbe, sve su to dodatni troskovi...

[ qazqaz @ 21.09.2007. 23:30 ] @
Hahahaha! Samo citam kako se frljate valutom €! LoL! Pa, u kojoj zemlji vi zivite!?
700 - 2000 € ???
Pa on nece da cuva nekog svetskog prvaka, nego psa - zivotinju. Zivotinja je uvek zadovoljna i ostacima iz kuhinje i cistom,svezom vodom.
Plasite coveka bez potrebe. Bar je ja ne vidim.
Vakcina se prima svakog mecseca? Ajde?
I stvarno ne znam koj to pas ide toliko cesto kod veterinara? Mesecno?
Verovatno sam ja iz Srbije, pa jbg - nemam pojma.
[ Lesli Eldridz @ 22.09.2007. 00:30 ] @
Ne znas ti, nisi in i nisi fensi. Ako hoces da budes in ne mozes ti kuche da hranis koskama, kozurama, hlebom i salamom, nego mora satobrijane da mu spremas. O cemu bi onda pricao kad odes medju svoje drugare u strahinjica bana ako ne hranis kuche satobrijanima? Ma idi imolim te.

Inace, ja podrzavam pctela i ostale koji navijaju za mesance i ove iz azila.
[ vkbfwrx @ 22.09.2007. 00:41 ] @
ja cu ti samo reci da iz licnog iskusta sa psom te velicine ne bih drzao labradora u stanu. postoje vrste pase koje su bas projektovane za stan i kojima je to normalno. postoje one koje necu reci pate ali nije to to, a moze i tebi da pravi neocekivane probleme. iza zgrade mi je park i tu se okuplja celo naselje da seta pse i prosto neverovato od 10 pasa 9 su labradori ritriveri sta li vec, meni je ta rasa postala neopisivo dosadna. al to nista ne znaci i rasa nema veze, zavoleo bi isto malog ruznog crnog kao i najveceg blablabla, veruj. A i o parama sigurno neces razmisljati.
Neko rece da su jako pametni, to je relativno, ja nisam stekao takav utisak.
[ qazqaz @ 22.09.2007. 01:35 ] @
Ah, da. A to usvajanje nekog steneta iz azila hteo sam ja da odradim. Zvuci veoma lepo: odes tamo i od mnostva izaberes neko koje ti se svidja, uzmes i nosis. Ali, onda su ti aktivisti poceli unakrsno da me ispituju kao da sam neki serijski ubica, i poceli da mi daju neke silne papire da potpisujem, kao da kupujem nuklearnu bombu, a ne usvajam stene. To me je odbilo, skupio sam kintu i iskesirao za svog frenda.
btw, donekle je nezahvalno uzimati nekog mesanca ako zivite u malom stanu, jer niko na svetu ovom pojma nema koliko ce da poraste
(inace licno sam imao bolja iskustva s mesancima)
[ superbaka @ 22.09.2007. 06:57 ] @
Citat:
Veterinar te redovno izadje: vakcina + revakcina, besnilo, chipovanje, ciscenje glista na par meseci... nek bude 100 €

buster vakcina = 800din + (800 svake godine revakcinacija)
besnilo sa mikrocipom = 1000 do 1500 +(500 svake godine revakcinacija)
dehelmintizacija na 3 meseca = od 100 do 500 dinara u zavisnosti od kilaze...

ni priblizno 100 eura... uz to u Srbiji ce uskoro poceti akcija mikrocipovanja i vakcinacije protiv besnila po nekoj minimalnoj ceni, nacuo sam da bi trebalo da bude 100 dinara...
[ boccio @ 22.09.2007. 08:17 ] @
Treba da otvoris vet. ambulantu u Beogradu, videces kako nista nece da ti kosta 100 din :))

Inace, ja sam tih 100 evra rekao dosta pausalno, jer realno nikad se ne zavrsi samo na klasicnim vakcinama i glistama... npr. zakaci konjuktivitis, pa dobio neki Vezemycin, pa izadje ekcem na kozi, pa mazi Tridermom,.. A to ne ide na moju zdravstvenu knjizicu, nego se placa :) Plus pregled, kontrola... zato kazem da izadje ker oko 100e godisnje.

Citat:
qazqaz:
Pa on nece da cuva nekog svetskog prvaka, nego psa - zivotinju. Zivotinja je uvek zadovoljna i ostacima iz kuhinje i cistom,svezom vodom.

Pazi, imam jos bolju ideju. Sto bih trosio kozure, hleb i salamu - pustim kera napolje, ima par kontejnera tu ispred zgrade i on se lepo najede... Ionako moram stalno da mu vicem FUJ kad trpa g**** u usta, pa sto bih to radio... Kuce je to, voli :)

[Ovu poruku je menjao boccio dana 22.09.2007. u 09:49 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 22.09.2007. 09:34 ] @
Pa normalno da voli kad ga hrane samo necim sto je meljuci crkotine i poluukvarene iznutrice napravio proizvodjac koji je gledao da prodje sto jeftinije. Kuce jede gona samo kad mu nedostaje kalijum. Tako bar pise u encikloplediji, nisam ovo potvrdjivao eksperimentom. A one dzukele sto se okupljaju oko klanica i kontejnera su obicno najkrupnije, najzdravije i najizdrzljivije. Uz to, isto kao i za ljude, poznato je da pas duze zivi i zdraviji je ako se ne preteruje sa ishranom, to jest sto manje jede i sto ga manje razmazis, u pogledu ishrane, to je zdraviji. Zato su seoski psi zdraviji i izdrzljiviji od gradjskih pasa, to isto pise u enciklopediji.

Ja sam imao Bretonca koji je ziveo 13 godina. Bio je ohoho krupniji od standardnog bretonca, bolestan samo jednom, navukao je bio nesto kao zapaljenje pluca i samo tad je lecen antibioticima. Kakav konjuktivitis i te stvari, nije on ni cuo za to. Zivahan je bio do kraja, voleo je da pliva, bio je bolji cuvar od ovih sto vaze za cuvare. Nema inkasanta koji je smeo da udje u dvoriste od njega, a nekolicina najhrabrijih koji su ignorisali natpis na kapiji, ta oni su vlas' , je boga mi ostala poderanijeh gaća. Ponekad je imao taktiku za te "hrabre" - pusti ga da udje, ali nema izlazenja. Satera ga u cosak, iskezi zube i rezi sve dok neko ne izadje da ovoga izvede napolje. Taj u zivotu nije pojeo kupljenu hranu. Ne kazem da ne valja kupljena hrana, verovatno valja, ali je bolje kad se mesa sa pravom hranom.
[ ventura @ 22.09.2007. 09:49 ] @
Citat:
qazqaz: Hahahaha! Samo citam kako se frljate valutom €! LoL! Pa, u kojoj zemlji vi zivite!?
700 - 2000 € ???
Plasite coveka bez potrebe. Bar je ja ne vidim.

Gledaj, ovde se radi o tome da li hoćeš normalnog psa, zdravog i normalno razvijenog. Ko ima psa i grani ga granulama/konzervama može primetiti i razliku između pojedinačne hrane na svom psu. Hrana za pse nije samo hrana, već su tu i vitamini i stvari koje su potrebne psu za normalan i zdrav život... Onaj ko ima psa sigurno neće žaliti novac na njega, jer on postane kao dete u porodici... A cene su navedene da čovek ne bi zažalio i trpio zbog svoje odluke.. Ti ne znaš kakva je njegova finansijska situacija, čovek je iz Bosne, možda radi za 400km, i u tom slučaju bi svaki pas enormno opteretio njegov budžet... A pas nije objekat, pa da kažeš, e sad mi se više ne sviđa/teško mi je da ga izdržavam, baciću ga u smeće, pas se zavoli opasno... A nema mi ništa tužnije nego kad vidim psa koga drže penzioneri, to je obično malo, jadno, neuhranjeno, ofucano stvorenje kome bi bilo bolje da je lutalica nego što živi sa penzionerima...
[ boccio @ 22.09.2007. 10:37 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Pa normalno da voli kad ga hrane samo necim sto je meljuci crkotine i poluukvarene iznutrice napravio proizvodjac koji je gledao da prodje sto jeftinije.

Opet uleces bezveze... Cisto eto, da se neko napravi budalom. Mozda Pera iz Pazove tako pravi hranu za kerove, ali ozbiljni svetski proizvodjaci ipak malo vode racuna da psu zaista pruze optimalnu ishranu.
http://www.bentokronen.fi/koirasivut/mediumgrowth.htm

Ovo sto keru pakuju u granule je realno za klasu do klasu i po bolje od onoga sto mi jedemo u pastetama u crevu i slicnim preradjevinama gde mozes redovno naci te crkotine i poluukvarene iznutrice koje toliko spominjes i preporucujes svima nama za ishranu. Kakav bullshit...
[ Seslak @ 22.09.2007. 10:41 ] @
Pa, dobro. Nisam bas penzioner... student :)

Sto se tice troskova, o tome zaista nemam pojma koliko kosta. Kad odem kuci raspitacu se jos malo sa ljudima koji imaju slicne pse a do tada sve sto mi vi kazete je zapravo i sve sto znam. Ponavljam, ne planiram da mu uskracujem nesto ali i ne planiram sada da ga kljukam teletinom. Znaci, neka normalna ishrana uz sve ostalo sto ide (vakcinacija, oprema i sl.). Ne planiram da ga vodim na takmicenja (to mi je mucenje psa), planiram da ga vodim u park, na jezero i sl. Dakle, kompanjon.

Sto se tice labradora, ne znam da li sam video jednog u svom gradu. Tamo se uglavnom svi loze na "opasne" pse tipa staforda, pit-bulla, nemackog ovcara, rotvajlera i sl. Svakako, postoji i odredjen broj pekinezera koji je neizbezan u svakom gradu.

Sad, stan je trosoban a zivimo samo mama i ja u njemu tako da mislim da bi tu bilo dovoljno prostora i za nekog veceg psa a kamoli za labradora.

Kad smo kod mesanaca, azila i lutalica na to bih pristao bez problema (na kraju krajeva i puno je jeftinije) da imam kucu sa dvoristem ali ovako u stanu sa isplaniranim budzetom mi je prilicno nepromisljeno uzeti stene za koje ne znam u sta ce da izraste. Zamisli, ispostavi se da je stene mesanca koje sam uzeo neka ukrstena rasa izmedju rotvajlera i planinske gorile. Dobio bih super tesku kategoriju u stanu koju ne bih imao cime da hranim. Zato, mislim da je mnogo sigurnije uzeti provereno cistokrvno stene za koje znam sta ce biti kad poraste i manje-vise znam kakvog je karaktera i kako bi trebalo da se ponasa. Dakle, nisam snob vec predostrozan. Svako po svojim mogucnostima.
[ Lesli Eldridz @ 22.09.2007. 11:11 ] @
Citat:
boccio: Opet uleces bezveze... Cisto eto, da se neko napravi budalom. Mozda Pera iz Pazove tako pravi hranu za kerove, ali ozbiljni svetski proizvodjaci ipak malo vode racuna da psu zaista pruze optimalnu ishranu.
http://www.bentokronen.fi/koirasivut/mediumgrowth.htm

Ovo sto keru pakuju u granule je realno za klasu do klasu i po bolje od onoga sto mi jedemo u pastetama u crevu i slicnim preradjevinama gde mozes redovno naci te crkotine i poluukvarene iznutrice koje toliko spominjes i preporucujes svima nama za ishranu. Kakav bullshit...

Sto sad opet imas zelju da se svadjas? Niti kome sta preporucujem, niti kome solim pamet, samo kazem sta sam procitao u nekoj enciklopediji pasa, i kazem da je kako ga okrenes bolja prirodna hrana, isto kao i za ljude. Cinjenica je da su ulicne i seoske dzukele otpornije, zilavije i zdravije, iako ne jedu te granule. Uz to, nista je ne verujem njihovim deklaracijama, sve su to lazi koje treba da se pomnoze faktorom 0,5 , pise u Marfijevom zakonu ;)

Ako je bas do hrane, u istoj toj enciklopediji je za sve pse pisalo to oko hrane da se kao hrana daje samo odredjena kolicina kuvanog pirinca dnevno, sa malo soli, zavisno od velicine psa, i uz to odredjena kolicina kuvanog mesa, jaja, dzigerice itd, i moze voce i povrce, ako hoce da jedu. Od ostataka od jela, nikako pasulj, kupus i posebno ne secer. Od secera mogu da oslepe, ako im se cesto daje. Znaci, pirinac i meso ili iznutrice, osim za ove polarne, sta znam, haski, samojed, aljaski malamut i slicno. Za njih je pisalo da se uz pirinac daje riba. To vise vole. Normalno, sve to ko ima uslove. Pisalo je i za konzerve i granule da moze i to, ne kazem ja, ali je ipak prava hrana bolja, oko toga valjda ne treba da se raspravlja.
[ boccio @ 22.09.2007. 12:22 ] @
Ovaj ES (preciznije: MadZone) je postao opasno problematicno mesto... Ja za svojih 32 godine nisam doziveo da se neko ko uzima rasnog psa a ne lutalicu, i pritom ga hrani granulama proverenih proizvodjaca, a ne pastetom u crevu - automatski etiketira kao snob. Sta bi sa onim "live and let live"??

Neki opasni virus hara ovde...

Citat:
Lesli Eldridz: ali je ipak prava hrana bolja, oko toga valjda ne treba da se raspravlja.

Apsolutno se slazem sa tobom, ali to vazi za nekog ko ima vremena da se bavi psecom dijetom i gleda koliko keru daje proteina, belancevina, ugljenih hidrata... Pa danas kuvam pirinac sa krompirom, sutra riba sa sargarepom, etc etc. Onda na to dodajes suplemente ishrani dok je stene malo - vitamini, minerali, etc... Ko bre ima toliko vremena?! Ja i sebi jedva stizem da skuvam nesto na kasiku jednom nedeljno. Pa zato i napravise milione Eukanuba, Bento, Royal Canin... Daju kvalitetnu hranu, sve sto dzukcu treba, a ustede ti gomilu vremena.
[ nnn @ 22.09.2007. 13:05 ] @
Na primer moja keva je cesto, tipa jednom u 10-15 dana, kuvala za mog kera posebno, tipa kupi u mesari za sicu neku iznutrice, kosti i sl.. i skuva to sa pirincom, cisto da ponekad ubaci neki drugi obrok sem granula..
[ vlada01us @ 22.09.2007. 13:13 ] @
Moj pas - Puli, sad puni 15. godina, i dobro se drzi, prve dve godine je hranjena uglavnom kuvanom, domacom hranom. I dosta cesto problemi sa varenjem, gasovi, proliv... Onda pocnemo sa granulama, i ponekad neku konzervu. Od tada nema nikakvih problema. Ipak ti proizvodjaci hrane znaju sta rade. Samo bih preporucio hranu od renomiranih proizvodjaca.
[ superbaka @ 22.09.2007. 16:06 ] @
@boccio

tih 100 dinara je usluga koju bi veterinar naplacivao od vlasnika, a ostatak usluge vakcinacije i cipovanja bi naplacivao od drzave... taj nacin vec funkcionise za svinje, ovce i koze i goveda...
za ostalo:
http://www.vetks.org.yu/cene%20usluga-2007-definitivno.pdf
[ De La Noche @ 22.09.2007. 16:11 ] @
Moj komsija iz sela ima nemackog ovcara, doneo mu ga je neki prijatelj iz Rusije pre 10 godina.
Lik je inace vojni penzioner, potpuno posvecen zdravom zivotu i prirodi i svom kucetu ;)
Bas smo cesto polemisali kad odem tamo kako te granule ne valjaju, suva hrana, kako su kucici u zadnje vreme sve bolesniji, itd.
On hrani kera iskljucivo ribom, piletinom, barenim povrcem, sve izbalansirano, vitamine ne daje vestacke nego prirodne,
iz voca, povrca, sta znam. Uostalom hrani ga kako se i on hrani, samo dodatno vodi racuna o specijalnim potrebama psa.
Ne pricam ovo kao preporuku kako treba, jer znam da u danasnje vreme ljudi nemaju vremena ni za sebe,
vec pricam o rezultatu takve ishrane, a to je da kuce izgleda savrseno, znaci dlaka, zivahan, razigran,
stalno nesto istrazuje, njuska, lepo gradjen, ni mrsav ni debeo, nikad bolestan.
Da ne bih sve pripisao iskljucivo ishrani, dodacu recimo i zdrav vazduh, i to sto svaki dan pas ide ili u jako duge setnje ili na trcanje, dok ovaj vozi bicikl.

Videcu ako nadjem negde neku fotku da okacim, znaci stvarno je uzivanje imati takvog psa

Svakako preporuka onima koji imaju slobodno vreme da razmisle o takvoj ishrani psa.

Pozdrav
[ Seslak @ 22.09.2007. 16:29 ] @
Danas sam nesto gledao u C Marketu. 15kg nekakve psece hrane (valjda su to te granule) kosta oko 20 evra. Koliko 15kg moze da sluzi labradoru u prvoj godini dok je stene a koliko kasnije kad poraste? Zaboravio sam koja je marka u pitanju ali koliko sam video ona ostala (manja) pakovanja, oni proizvode skoro svu hranu za pse koju su oni tamo imali tako da verujem da su kvalitetni.
[ ventura @ 22.09.2007. 16:30 ] @
Citat:
De La Noche
Svakako preporuka onima koji imaju slobodno vreme da razmisle o takvoj ishrani psa.

To što taj čovek radi je fulltime posao... Kao što si i sam rekao, on je penzioner i ima vremena i volje na pretek... Nažalost velika većina ljudi nema toliko vremena da se posveti psu, pogotovo kada ishrana granulama/konzervama daje skoro identične (možda čak i bolje) rezultate kao tako prilagođena prehrana na koju se gubi mnogo vremena...
[ nnn @ 22.09.2007. 16:52 ] @
Citat:
Seslak: Danas sam nesto gledao u C Marketu. 15kg nekakve psece hrane (valjda su to te granule) kosta oko 20 evra. Koliko 15kg moze da sluzi labradoru u prvoj godini dok je stene a koliko kasnije kad poraste? Zaboravio sam koja je marka u pitanju ali koliko sam video ona ostala (manja) pakovanja, oni proizvode skoro svu hranu za pse koju su oni tamo imali tako da verujem da su kvalitetni.

Ja kad sam uzeo stene bas je mlado bilo(3 nedelje) tako da smo ga u pocetku hranili sa hlebom umrvjenim u mleko. U prvoj godini mislim da bi trebao da nadjes granule koje su namenjene stencima, a posle mu je dovojno oko pola kile dnevno, tako da bi ti tih 15 kila trajalo oko mesec dana a mozda i vise ako bi mu dopunjavao s' kucnom ishranom. Stim da ako mu dopunjujes ishranu stvarima iz kuce(ostalo meso od rucka, kosti...) onda mu das malo manje granula uvece, jer znaju da jedu bez granica..

PS:jer bi uzeo muzjaka ili zenku?
[ Seslak @ 22.09.2007. 16:56 ] @
Uzeo bih muzjaka. Mada, ne znam sta je gore. :) Ona koja radja stence ili on koji trci za sojkama :) ali mislim da mi je ipak drazi muzjak.

zasto? imas na prodaju?

[Ovu poruku je menjao Seslak dana 22.09.2007. u 18:16 GMT+1]
[ nnn @ 22.09.2007. 17:11 ] @
To ti je licni izbor, sto se zenke tice, po nekim iskustvima(i savetu veterinara) najbolje je da se jednom okoti i posle je sterilises i miran si posle za ceo zivot, a musko ce uvek biti musko :) ali zenke su mirnije..
[ Seslak @ 22.09.2007. 17:18 ] @
pa, ako cemo tako verovatno ja mogu i muzjaka da uskopljim (ustrojim, kastriram itd.) ali sta sam onda time dobio? Ja mozda ne zelim nekog agresivca ali takodje ne zelim ni evnuha od psa. Ne bih to nikada uradio psu, nije stoka vec najbolji prijatelj.
[ nnn @ 22.09.2007. 18:41 ] @
Pa znam, ali sto se zenke tice ima zdrastvenih razloga za sterilizaciju kada dodje u odredjene godine..
[ qazqaz @ 23.09.2007. 03:05 ] @
Seslak jer si doneo odluku?
[ jonniebravo @ 23.09.2007. 12:20 ] @
Na temu ishrane psa, ja imam dzukelu, mesanac terijera i ko zna jos cega, prgava mala strvina, nikad ga nismo vezivali tako da non stop juri po komsliku, vec ko zna koliko puta do sada je upadao u "tuce" i izlazio potpuno iskidan, ali uvek se oporavi bez problema iako ima vec preko 10 godina, dlaka mu je sjajnija od mnogih pasa na "posebnoj" ishrani, pas je uvek zivahan i veseo, a jede ostatke iz kuhinje, sto masnije to bolje :).
[ Majstor Duja @ 24.09.2007. 09:02 ] @
Citat:
ventura: Znači tebi bi računica bila ovakva:

1. Godina

2, 3, 4, 5... itd. Godina
Veterinar: 150 €
Osnovne stvari: 50 €
Ukupno: 800 - 2,200 €

Ventura, da li mogu i ja da se hranim kod tebe? Evo, lajacu s vremena na vreme....
[ Seslak @ 24.09.2007. 13:52 ] @
@qazqaz

Da, odlucio sam se za Labradora. Prvo cu videti sta cu uraditi u ispitnom roku. Ako sve prodje kako treba onda cu nabaviti infomraciju ko drzi stence u RS ili BiH a zatim cu nabaviti i neku finu knjigu o njima. Trenutno je jedino bitno kako ce proci ispiti. Pa, eto! Hvala vam svima. Javim vam se ako sve prodje kako treba, siguran sam da ce mi na pocetku trebati puno pomoci. Poz!
[ boccio @ 24.09.2007. 15:41 ] @
Ako ces vec labradora, par sovjeta :)

- Pogledaj http://www.balkankinology.net/pricaonica/, Labrador ti je FCI grupa 8. Pitaj, ili probaj da nadjes info o odgajivacima u Bosni. Obavezno se dobro raspitaj i DETALJNO informisi, jer su labradori i ritriveri vrlo popularni i samim tim se puno "uzgajaju" i prodaju. Epilog - losa legla i profit kao primarni motiv uzgajanja.
- Obavezno pitaj i trazi od odgajivaca da vidis rentgenske snimke kukova roditelja dva kolena unazad (dede i babe).
- Obavezno se detaljno raspitaj o kuji - starost, koliko cesto se kotila... trazi da je vidis (tj. njen boks).
- Savete o izboru steneta iz legla si vec dobio :)
[ abishai @ 24.09.2007. 23:24 ] @
Cisto da znas, uzeo ti pitbulla ili labradora sve ce zavisiti od toga koliko provodis vremena sa njim i kako ga vaspitas, mozes i od tigra da napravis cica macu koja pocne da prede kada je pomazis.
[ Seslak @ 25.09.2007. 13:20 ] @
Naravno da i od tigra mogu da napravim cica macu ako budem po ceo dan i noc sa njim svaki bogovetni dan sve od samog pocetka dok je jos mali. Za to nemam vremena... Imacu za koju godinu kad zavrsim fax. Zato, mislim da je labradora daleko lakse vaspitati da bude "normalan" od rotvajlera (mada, ja znam jednu zenku rotvajlera koja je umiljata kao macka. maznijeg i mirnijeg psa u zivotu nisam video) pa zato njega i uzimam. Nije poenta da li se neka pasmina moze vaspitati (pa, mogu sve!) vec uz koliko truda.

@boccio Hvala! Saveti su ti bili prilicno korisni. Mada, nisam siguran koliko ce mi oni nadobudni prodavaci izaci u susret sa svim tim zahtevima ali ko ne bude hteo nece dobiti ni pare. Nego, sta tacno trazim na tim x-ray snimcima? Kako izgleda taj deformitet koji trebam da otkrijem i kako ja da znam da su to bas snimci njegovih predaka?
[ vladd @ 25.09.2007. 14:20 ] @
Ako nemas 150-200€ mesecno, dovoljno prostora i vremena, ne uzimaj velikog psa, preko 25kg. Ne spominjem rasu, svi su oni "deca" u kuci, ali zasto muciti i sebe i psa zbog puste zelje.
A uzeti rasnu dzumaru, i ne setati po izlozbama, i ne davati mu dobru hranu, paznju i negu, to je katastrofa...a "rad" na tome ja kao da pravis vrhunskog tenisera..

Poz.

P.S. rentgenski snimak ti treba ako hoces da pravis bar evropskog sampiona, dovoljno je da krenes sa nekim ko poznaje rasu i bavi se psima. Rentgen su "izmislili" ameri, koji nisu mogli da "odluce" izmedju gomile lepih i izglednih primeraka, pa su trazili sitne "genetske" devijacije. Takva detaljisanja su razvijena do perverzije...za svaki detalj za ocenjivanje zivotinje.
[ boccio @ 25.09.2007. 20:44 ] @
Citat:
Seslak:Mada, nisam siguran koliko ce mi oni nadobudni prodavaci izaci u susret sa svim tim zahtevima

Pa ako placas 200-300 evra stene, naravno da ce da izadju... ako nece - jasno ti je koliko je sati.
Citat:
Seslak:
Nego, sta tacno trazim na tim x-ray snimcima? Kako izgleda taj deformitet koji trebam da otkrijem i kako ja da znam da su to bas snimci njegovih predaka?

Ne trazis nista, posto niko od nas nije veterinar (osim superbake :) Taj snimak bi trebalo da ima "zakljucak" u smislu ima displaziju/nema displaziju. To je to. Ili zamolis odgajivaca da ti dozvoli da poneses te snimke veterinaru da pogleda.
Citat:
vladd:
P.S. rentgenski snimak ti treba ako hoces da pravis bar evropskog sampiona, dovoljno je da krenes sa nekim ko poznaje rasu i bavi se psima. Rentgen su "izmislili" ameri, koji nisu mogli da "odluce" izmedju gomile lepih i izglednih primeraka, pa su trazili sitne "genetske" devijacije. Takva detaljisanja su razvijena do perverzije...za svaki detalj za ocenjivanje zivotinje.

To si ad-hoc izmislio, jel da? :) Displazija kukova kod labradora je nasledna i jedini način da se ona suzbije je otklanjanje i eliminacija takvih pasa iz reprodukcije. Meni ne treba nikakav sampion, zaista, samo ne zelim da u poznim godinama moj ker krene da vuce zadnje noge i na kraju prestane da hoda... volim ga mnogo, ne bih voleo to da gledam.
[ superbaka @ 26.09.2007. 14:18 ] @
displazija kukova je kao lutrija, mogu preci da je nemaju a stene da je dobije... ali, sto je sigurno sigurno je - da dobije snimke od roditelja moze samo da sanja :)
odgojivaci su izmislili takve gluposti o nekim stvarima (vakcinacija protiv besnila) samo da bi se sto pre ratosiljali pasa zbog troskova, a jos da rade snimke je vec naucna fantastika... jedino ako namerava da kupi stene koje kosta najmanje 'iljadarku...
[ Seslak @ 26.09.2007. 17:08 ] @
Eh, i ti psi! Nikad na zelenu granu sa njima! Prvo jedva nadjem pasminu koja mi pase a sad nije sigurno da li ce kuce koje nabavim moci ili nece moci da hoda nakon 10 godine. Svasta! Next! Ako nema nikakav drugi nacin da se to otkrije osim da pljunem hiljadu evrica za stene (ni u snu!) onda sam opet u potrazi za pasminom. Po mogucnosti neku bez ostecenja kukova (ili sluha kao dalmatinci).

P.S. Koliko je cest taj deformitet kod labradora? Mislim, kolika mi je sansa da naslepo kad kupujem bez svih tih hight-tech pregleda izvucem zdravo stene? Takodje sam procitao da se to uglavnom desi ako se kao mali penju uz stepenice puno (zivim na drugom spratu). Navodno, posle kad se formiraju ne bi trebalo da imaju tih problema.

@vladd Mislim da si preterao sa procenom od 150-200€ mesecno jer ne planiram da drzim polarnog medveda vec psa od oko 25kg. Mislim da onaj upravnik ZOO vrta na Kalisu (bi da se zove Vuk?) manje daje za vuka na mesecnom nivou. Ne znam, mozda je u Srbiji zivot puno skuplji nego sto je bio pre mesec i po dana kad sam poslednji put tu bio posto sam ja ovde malo racunao po ovim cenama u RS (koje su do tada bile iste/slicne tima tamo) i recu ti da mi 50€ mesecno zalegne za sve troskove. Dobro, nisu uracunati odlasi veterinaru ali to su vanredne situacije i ne racunam ih medju redovne izdatke. Mislim da mi je najkriticniji period prve godine kada mora da mu se pazi prilicno na ishranu i kada jede dva puta dnevno (citao sam da psima preko 50cm (veliki psi) treba davati i do tri puta dnevno). Tada troskovi mozda idu do 100€ maksimalno. Ove cene sto sam ja gledao za hranu su sve najskuplje stvari sto sam nalazio u marketima. Mozda neki od vas psa hrane kavijarom ali to mi je glupost. Pa, ispade da mesecno pojede koliko i ja! Takodje, labradora sam bas i odabrao zato sto je zahvalna vrsta. Tu pre svega mislim da je prilagodljiv ritmu porodice koji je kod nas prilicno cudan. Zato i nisam izabrao onog nemackog boksera koji mi je takodje zapao za oko. Trosoban stan u kome zivi nas dvoje mislim da je sasvim dovoljno za psa njegove velicine. A to da ga treniram ne planiram vise od onog da mi donese lopticu, stap, uhvati frizbi i sl. jer ne planiram da ga izlazem kao da je eksponat. Zato me samo zanima da je zdrav a to kakve korene ima i da li je rasan i sl. me ne zanima.

P.P.S. Citao sam malo o Biglu. Kakav je to pas? Pitam obzirom da mi taj problem sa kukovima kod labradora pocinje da stvara problem.
[ despotbg @ 26.09.2007. 18:47 ] @
Def argentinsku dogu pas je prelep...Nekih 300E
[ superbaka @ 26.09.2007. 18:53 ] @
labradori imaju predispoziciju za displaziju ali imaju je i mnoge druge pasmine tako da ti to nista ne znaci...
[ pctel @ 26.09.2007. 20:20 ] @
Citat:
Ali, onda su ti aktivisti poceli unakrsno da me ispituju kao da sam neki serijski ubica, i poceli da mi daju neke silne papire da potpisujem, kao da kupujem nuklearnu bombu, a ne usvajam stene.

Ovde na Slaviji kad je lepo vreme neko drustvo za zastitu zivotinja cesto deli stenad. Nisam primetio neku komplikovanu papirologiju, ali verovatno moras da se upises negde a ne da otvoris kineski restoran i snadbevas se kod njh.
Citat:
ni priblizno 100 eura...

Komsija ima psa koji je pre par dana je povredio oko pri igri sadrugim psom. Lecenje je do sada izaslo 6.000 dinara za manje od nedelju dana.
Citat:
Ne planiram da ga vodim na takmicenja (to mi je mucenje psa), planiram da ga vodim u park, na jezero i sl.

Svaki ljubitelj zivotinja bi zivotinji stvorio uslove za zivot slicne onima kakve je stvorio samom sebi. Ali, da vidimo...
Pas nece na izlozbe, to je mucenje, a ti hoces da zavrsis fakultet, a i to je mucenje. Pas ce da bude u uslovima slicnim zatvorskim 22 - 23 sata dnevno, a za tebe je zatvor naravno jedna od najvecih kazni koje te mogu snaci u zivotu. Dalje, pas koji nije posecivao izlozbe nece dobiti priliku da prenese svoje gene na potomstvo, a za tebe je sama pomisao da nikada nemas decu verovatno uzasavajuca. Ne samo to, pas koji ne postigne uspeh na izlozbama nikada nece dobiti priliku za parenje, a tebi je pretpostavljam ideja da "ga" nigde ne umocis do kraja zivota neprihvatljiva? Ne bi me cudilo da ga ustrojis kako bi bio mirniji, a hajde da mi ustrojimo tebe. Pristajes? Malo sutra.

Znaci, sve u svemu, "ljubitelj zivotinja" uzima zivotinju da joj maksimalno zagorca zivot. I pazi, jos ce sam da se namuci, ici ce na svoju stetu, odvajace "od usta" samo da bi istrajao u toj zamisli da zivotinji unisti zivot. I pri tom nece imati ni malo grize savesti, vec ce ziveti sa mislju da radi nesto lepo, korisno i humano... Zelim ti da nesto za*ebes na ispitima, ne zameri, nije nista licno, to je u interesu zivotinje.

A vi, dragi moji "ljubitelji zivotinja", smatram da sam daleko veci ljubitelj zivotinja od vas upravo zbog toga sto ne drzim u zatocenistvu ni jednu zivotinju.

Citat:
Zamisli, ispostavi se da je stene mesanca koje sam uzeo neka ukrstena rasa izmedju rotvajlera i planinske gorile.
Ja nikada u zivotu nisam video mesanca koji je nesto mnogo veci od labradora, a 99% su manji.

Citat:
Cinjenica je da su ulicne i seoske dzukele otpornije, zilavije i zdravije, iako ne jedu te granule.

Podrzavam te samo u onoj meri koliko covek ta pravila i sam na sebi primenjuje. Dakle, ako sad kad padne sneg istrcis u kupacim gacama napolje i preplivas reku par puta kako bi ojacao imunitet, onda imas kakvo takvo legitimno pravo da i svojim zivotinjama jacas imunitet na razne nacine. Ako trcis kod lekara zbog svake prehlade i izbegavas opasne mikrobe, onda budi malo objektivniji.

Citat:
Ja za svojih 32 godine nisam doziveo da se neko ko uzima rasnog psa a ne lutalicu, i pritom ga hrani granulama proverenih proizvodjaca, a ne pastetom u crevu - automatski etiketira kao snob.

Ne smatram uopste da je lose sto je neko snob, samo me nerviraju ta polovicna resenja, recimo kupis najskuplji mobilni telefon a na kartici 3 dinara kredita, kupis neki popularan auto a rezervoar prazan, rasnog a hranis ga ostatcima od rucka... ima toga koliko hoces. Ili jesi ili nisi lav, slusam svakog dana, a kad pogledam oko sebe vidim uglavnom one koji pokusavaju da budu lavovi a jedva su pekinezeri.

Citat:
jede ostatke iz kuhinje, sto masnije to bolje :)

Nisam bas siguran, pa veterinar neka potvrdi - pas nema zucnu kesu, koja sluzi za varenje masti, tako da je mast u ishrani valjda nepozeljna?

[ superbaka @ 26.09.2007. 21:19 ] @
Citat:
Nisam bas siguran, pa veterinar neka potvrdi - pas nema zucnu kesu, koja sluzi za varenje masti, tako da je mast u ishrani valjda nepozeljna?

ima...
[ qazqaz @ 26.09.2007. 21:39 ] @
Citat:
A vi, dragi moji "ljubitelji zivotinja", smatram da sam daleko veci ljubitelj zivotinja od vas upravo zbog toga sto ne drzim u zatocenistvu ni jednu zivotinju.

Pa zato i razmisljas ovako. Pas je domaca zivotinja i to podrazumeva zatocenistvo. To nije filozofija. Kad si ti vlasnik zivotinje,u startu - nema njoj slobode.
[ qazqaz @ 26.09.2007. 21:46 ] @
Citat:
Dalje, pas koji nije posecivao izlozbe nece dobiti priliku da prenese svoje gene na potomstvo, a za tebe je sama pomisao da nikada nemas decu verovatno uzasavajuca. Ne samo to, pas koji ne postigne uspeh na izlozbama nikada nece dobiti priliku za parenje, a tebi je pretpostavljam ideja da "ga" nigde ne umocis do kraja zivota neprihvatljiva? Ne bi me cudilo da ga ustrojis kako bi bio mirniji, a hajde da mi ustrojimo tebe. Pristajes? Malo sutra.

Pas koji ne posecuje izlozbe MOZDA nece imati prilike da pari zenku svoje rase, ali mozda, a definitivno ce imati priliku da prenese svoje gene na neku zenku druge/neznane rase. Cak ce to uraditi sa istim zadovoljstvom. Posto se ovde govorilo o rasi koja je veoma rasprostrajena na nasim prostorima, ja i ne sumnjam da u komsiluku postoji pas iste rase koji ne posecuje izlozbe, i ciji ce vlasnici biti srecni da ih "upoznaju".
[ jonniebravo @ 26.09.2007. 22:16 ] @
Citat:
pctel:Ja nikada u zivotu nisam video mesanca koji je nesto mnogo veci od labradora, a 99% su manji. 

'ajde! Mora da si se nagledao puno mesanaca u zivotu.
Citat:
pctel: Nisam bas siguran, pa veterinar neka potvrdi - pas nema zucnu kesu, koja sluzi za varenje masti, tako da je mast u ishrani valjda nepozeljna?

E, sad si bas lupio. Ja uopste nisam rekao da je preterana masnoca zdrava za psa, samo da ovaj moj voli masno.
@pctel
Sto se tice kastracije decko je napisao da to nikad ne bi uradio psu, ali ti izgleda nisi to procitao.
[ pctel @ 26.09.2007. 23:18 ] @
Citat:
jonniebravo: @pctel
Sto se tice kastracije decko je napisao da to nikad ne bi uradio psu, ali ti izgleda nisi to procitao.

Procitao sam, ali desava se da ljudi napisu nesto, pa jednog dana kad dobiju vise iskustva urade suprotno tome sto su napisali.
Citat:
'ajde! Mora da si se nagledao puno mesanaca u zivotu

Moglo bi se reci da sam ih video neki trocifren broj, nije mnogo ali dovoljno za neku statistiku. Uglavnom su svi srednje velicine i to nesto malo manji od prosecnog labradora, koji uzgred budi receno nije nista posebno manja rasa od proseka, za one koji ne znaju rase, labrador je veci od pitpula naprimer, koji je negde po velicini kao prosecan mesanac. Niti medju lutalicama, a niti medju ljudima koji ih drze u kuci nema krupnih mesanaca, takvo nesto mora da je veoma, veoma retko ako uopste postoji.
Citat:
qazqaz: Pa zato i razmisljas ovako. Pas je domaca zivotinja i to podrazumeva zatocenistvo. To nije filozofija. Kad si ti vlasnik zivotinje,u startu - nema njoj slobode.

Naravno, ali moje razmisljanje je takvo jer sam nekada davno imao psa, imao sam i akvarijum i neke ptice, i sve je to slicno mucenje zivotinja radi ljudskog hira.
[ jonniebravo @ 27.09.2007. 08:58 ] @
@pctel
Po selima u Srbiji imas koliko hoces ogromnih mesanaca, ja sam imao dva(sarplaninac+dzukela), a znam ljude koji u kuci-stanu drze mesanca rotvajlera i bernardinca(zamisli rota na hormonu rasta), takodje sam vidjao i pse za borbu koji izgledaju kao staford(da ne kazem pit bull) od po 50 kg (manji pas u kombinaciji sa mastifom).
Psi su "adaptirani" na zivot sa covekom tako da se u sustini mucenje psa svodi na to da covek zapostavlja zivotinju ili je bas fizicki zlostavlja.
[ boccio @ 27.09.2007. 10:10 ] @
@pctel: nisu ti analogije bas na mestu... dosta si onako, pausalo to ocenio. Ajmo ovako:
Citat:
pctel:Pas nece na izlozbe, to je mucenje, a ti hoces da zavrsis fakultet, a i to je mucenje.

Netacno. Pas se vodi na izlozbu jedino ukoliko je vlasnik bas dokon/zaludan, ili ako nameravas da prodajes potomstvo, pa ti trebaju Cacibi i ostala cuda...
Citat:
pctel:Pas ce da bude u uslovima slicnim zatvorskim 22 - 23 sata dnevno, a za tebe je zatvor naravno jedna od najvecih kazni koje te mogu snaci u zivotu.

Netacno. Pas, kao i covek, spava bar cetvrtinu dana, tako da od "22 sata" nema nista. Drugo, svaki iole odgovorni vlasnik izvodi dzukca bar 3-5 puta dnevno po 15-20 minuta, od toga jedna setnja da se istricu... cesto i preko sat vremena. Ostatak vremena bi ker sve i da je lutalica knjavao na livadi, a moj knjava na tepihu/parketu/fotelji. Nema spektakularne razlike.
Citat:
pctel:Ne samo to, pas koji ne postigne uspeh na izlozbama nikada nece dobiti priliku za parenje, a tebi je pretpostavljam ideja da "ga" nigde ne umocis do kraja zivota neprihvatljiva?

Gresis, ovaj, gresis silno sine :) Ajde da postavimo ovako. Ako budes odlikas - moci ces da kresnes jednu od Modelsica... Ako imas dvojke, kresaces i dalje ali ne modelsice :)

Jedini uslov da rasni pas moze da se spari sa sebi ravnim je da ga jednom u zivotu odvedes na ocenjivanje... i to je to. Sve preko toga je samo za ultra dokone ili one koji nameravaju da zaradjuju na keru ili njegovom potomstvu.
[ vladd @ 27.09.2007. 11:42 ] @
'El ti, boccio, imas psa "preko interneta", ili "uzgajas" Tamagoci.

To sto si napisao je cisto teoretisanje, kada budes imao psa, shvatices da se "racionalnost" topi, i da emocije preuzimaju veci deo situacije...

Sve si "skolski" obradio, nema sta, fali samo pas

Poz.
[ boccio @ 27.09.2007. 13:09 ] @
imam psa... ne kapiram sta je teoretisanje?
[ Seslak @ 27.09.2007. 15:41 ] @
@pctel
Toliko si nalupao da mi je mrsko i pocinjati da obilazim oko tih tvojih nebuloza sa bilo koje strane... Ja sam do sad polozio dva ispita i pozitivna su ocekivanja da ce se serija i nastaviti u istom tempu a ti samo prizeljkuj drugacije. Odoh ja do citaonice! Vidimo se i uzivaj u svom ja-sam-realan-jer-sam-negativan stilu. Poz, i sve najbolje u zivotu!
[ Floyd @ 27.09.2007. 16:17 ] @
despotbg, ja sam hteo da uzmem argentinsku dogu, samo sam cuo da su bolesno agresivni.
Jel znas nesto o tome? O njihovom temperamentu i kakvi su sa drugim psima posto zivim u kuci a u komsiluku ima jako puno pasa.
[ Floyd @ 27.09.2007. 16:20 ] @
e da, i da pitam nekog da li zna neku..kako se to kaze...shtenaru, koja prodaje cane corso mastife?
[ jonniebravo @ 27.09.2007. 16:43 ] @
Sto se tice cane corso, mozda bi bilo bolje da pitas njih:
http://scobert.mojforum.si/scobert.html

[ vladd @ 27.09.2007. 18:34 ] @
@Seslak
Ne znam sto mislis da je oredjenje sa zooloskim vrtom primereno, i kako. Prvo tamo je gradski prostor, pod dva, onaj kavez nesto kosta.:). A i jeftinije je kada mozes da kupis par stotina kila mesa, na gomili, dnevno, nego "samo kilo"...

Dalje ako mislis da su vakcine, ogrlice, kaisevi, sprejevi, tablete i vitamini besplatna roba, moze i tako. Ako ces da ga hranis korom 'leba i vezujes kanapom, izvinjavam se, onda je trosak nevazan, ali i rasa i cela prica...

@boccio
"Pas se vodi na izlozbu jedino ukoliko je vlasnik bas dokon/zaludan"
Ovo je nesto za komentar, ali bi ispao esej, pogotovo, u istom tredu:

"Drugo, svaki iole odgovorni vlasnik izvodi dzukca bar 3-5 puta dnevno po 15-20 minuta, od toga jedna setnja da se..."

Zar mislis da prezaposleni vlasnik moze da "odradi" zadatak...ili ako je i zaposlen, zamisli kako izgleda, lezes u 01- pola2, ustajes oko pola sest, pa koliko se izdrzi. Najlepse je zimi...pa istrcavanje oko 17 i 30, i gde da se "utisne" jos dva izlaska...

Imanje psa sa "listom", znaci da "mora" da bude ocenjen kao stene, i bar jednom kad odraste. I uzgaja se "kao dete", prati se izgled i karakter. I naravno, "uspeh" je "zajednicki"..

Duga prica je kod "velikih zaludjenika", koji drze i dzumare po kuci, i uzvaju u njima, ali ih bar solidno i pazljivo hrane (a ne svinjskim ostacima od veselja). Njima ne treba puno, ali vakcinacije i zastita od parazita je bar osnovni trosak.

Ovde vidim nadobudne buduce vlasnike "jakih" rasa, koji ni "u daljini" ne vide sta ih ceka..

Poz.
[ boccio @ 27.09.2007. 19:02 ] @
Citat:
vladd:
@boccio
"Pas se vodi na izlozbu jedino ukoliko je vlasnik bas dokon/zaludan"
Ovo je nesto za komentar, ali bi ispao esej, pogotovo, u istom tredu:

"Drugo, svaki iole odgovorni vlasnik izvodi dzukca bar 3-5 puta dnevno po 15-20 minuta, od toga jedna setnja da se..."

Zar mislis da prezaposleni vlasnik moze da "odradi" zadatak...ili ako je i zaposlen, zamisli kako izgleda, lezes u 01- pola2, ustajes oko pola sest, pa koliko se izdrzi. Najlepse je zimi...pa istrcavanje oko 17 i 30, i gde da se "utisne" jos dva izlaska...

Meni i dalje nije bas najjasnije sta si svim ovim zeleo da kazes? Mozda sam malo otupeo :)

To sto sam rekao za izlozbe, zaista stojim iza toga. Zaludno je drkati psa mesecima i mesecima da ide pored tebe, glavom tik do butine, gledajuci te sve vreme (cuveni "kontakt ocima") zbog toga da upises CAC u njegovu radnu knjizicu... Cisto kao primer navodim. Naravno, osim ako se ne bavis time i od toga zaradjujes i zivis. Zaista ne shvatam sta je tu teoretisanje i lupanje?? Ja idem sa svojim psom na dresuru, ali ne da bi radio izlozbe nego da bude normalan, uravnotezen, socijalan pas koji slusa komande zarad svoje i tudje sigurnosti. To je sve.

A ovo sto se tice setanja - ako zivis u stanu (kao sto ja zivim) i nisi u stanju da 4 puta dnevno izvedes dzukca napolje, bolje nemoj ni da ga uzimas. To sto spominjem 15 minuta je cisto onako... meni toliko treba da obidjem krug oko zgrade i parka. Opet - ne vidim sta je tu teoretisanje i "pas preko interneta"?
[ qazqaz @ 27.09.2007. 20:00 ] @
@vladd
veoma konfuzan je tvoj post.
Jer si ti nekad video nekog izlozbenog psa van izlozbenog perioda? Narocito ove koji se sisaju/trimuju? Pa to na sve lici ali na psa ne!
Odgajivac "oguli" psu dlaku s ledja i grudi, a ostanu noge i glava [sa dlakom], a nakon odredjenog vremenskog intervala skida mu dlaku sa nogu, glave - a sve u cilju da mu dlaka izraste neposredno pred izlozbu i da bude u punom sjaju. LoL!
I sta? Taj pas lepse zivi nego avlijaner? Yeah right!
boccio ti je lepo opisao [deo] "one strane medalje".

@seslak

Ma kupi si stene i sta te briga. Najbitnija je volja od svega.
[ vladd @ 27.09.2007. 22:16 ] @
Ja samo pokusavam da ne napisem roman o svom psu, i iskustvima, a da se drzim teme. Jednostavno nakon par meseci je sasvim druga prica, od one "od pre" psa, za godinu ipo, treca(pas u pubertetu..)..i slede price i pricice, kako pas raste.
Pas mora da se neguje, i da se izvodi svaki dan, da ne pojacavam slova ,svaki dan, nema bolovanja, nema "izostanaka"...pa ko ima "takvog" vremena, godinama....bez "greske", kao za "heroja rada"...

Manijacenje oko CAC je kao i svako drugo manijacenje, ili neko napravi biznis, ali setkanje po bliskim izlozbama (a ima ih 60-ak godisnje), pa se zalome "tu odma' blizu", jednostavno povuku coveka, kuckari se poznaju po psu, posle se saznaju imena ljudi, pola njih me zna kao Alenovog gazdu, a ne po imenu...povuce to coveka, i za par godina, shvatis da si bio i na "druzenju" i po izlozbama jedno bar pet puta, sa ponekom nagradom, tek da te "podbodu".
I to sve "opusteno", uz pricu, bez manijacenja, pudranja i friziranja kera..

Poz
A volja treba da je jaka, za pocetak, a kasnije dugotrajna...

Mada mi savet vise lici na onaj" "Sto se ne ozenis, zasto tebi da bude dobro"...
[ vladd @ 28.09.2007. 14:27 ] @
Podseti me jedan kuckar, na "pricu" koja se ovde polako "razvija".

"Mladi vlasnik", vlasnik pocetnik uljuljkuje sebe pricom "necu da se mlatim sa izlozbama", kao neka "ekstra" obaveza ne znajuci koliko je drzanje psa "mlacenje" i ogromna obaveza..
Nakon duzeg perioda (kad vec pomislis kako je u vojsci bilo lepo, mozes da uhvatis krivinu), odlazak na islozbe moze da posluzi i kao uteha, da vidis i druge frikove, da olaksas sebi, da vidis da ima i gore...

Samo kada se setim, zima, pola sest ujutru, veje sneg, ja i jos jedan "ludak", komsija, izveli mezimce da se raduju..nismo ni prisli jedan drugom, mrzelo nas da hodamo. Kada smo se videli kasnije bilo je "e drago mi je da sam te video..jutros".....

Ne kazem da nema radosti i zadovoljstva, ali definitivno "promeni" zivot, i to za ozbiljan period..

Poz.

P.S.
A kako nauciti stene da piski po novinama u kupatilu, a ne po tepihu, objasnicu kada se jave "novice"
[ Nemanja Avramović @ 28.09.2007. 14:44 ] @
Evo ga jedan "novica" (novice, hehe )
[ Seslak @ 28.09.2007. 17:52 ] @
Citat:
vladd: @Seslak
Ne znam sto mislis da je oredjenje sa zooloskim vrtom primereno, i kako. Prvo tamo je gradski prostor, pod dva, onaj kavez nesto kosta.:). A i jeftinije je kada mozes da kupis par stotina kila mesa, na gomili, dnevno, nego "samo kilo"...

Dalje ako mislis da su vakcine, ogrlice, kaisevi, sprejevi, tablete i vitamini besplatna roba, moze i tako. Ako ces da ga hranis korom 'leba i vezujes kanapom, izvinjavam se, onda je trosak nevazan, ali i rasa i cela prica...

Vakcine su jednom godisnje koliko sam ja upucen sto ih nikako ne moze uvrstiti u mesecne troskove. Jedino ako kuce treba da se vakcinise mesecno (ja za to nisam cuo).

Ogrlice, kaisevi se kupe na pocetku. Eventualno se ona ogrlica protiv buva kasnije zameni i to je to. Tako i kais i ogrlica sa imenom nakon par godina. Znaci, ni to nije mesecni trosak!

Tablete, vitamini su uracunati u onaj racun da se uzimaju na mesecnom nivou. Nisi li primetio disperziju izmedju mog proracuna troskova i koliko planiram da dajem? Tu razliku planiram upravo na te stvari. Dakle, vec sam mislio na to.

Veruj mi, psa necu ni imati ako nisam siguran da mu nece biti dobro. Niko nije pominjao kozurice od slavlja i sl. Zato, dosta vise tih prica. Rekao sam vam vec da to ne planiram ali sam vam takodje rekao da ne vidim potrebu za 150 evra mesecno. Jednostavno, obisao sam super markete, pogledao cene i to sto vi govorite u poredjenju sa onim sto se dobije kad pomnozim koliko pas pojede i cenom koliko to kosta i sve to i nema bas neke veze. Mislim da se preseravate (dosadilo mi je da govorim "preterujete" a vi i dalje po starom). Mislim da psu ne mogu da ponudim kavijar posto ga nemam ni ja na jahti. Ah, da! Nemam ni jahtu! Samim time, zivece u mom nivou. Zdravo ali ne burzujski. Ako neko misli da je njegova duznost da psu ugadja sa svim mogucim blagodetima ovog sveta da bi se reklo da je dobar gazda, taj je definitivno budala i to velika. Kao i kod ljudi, tako i kod pasa se ne mora preterivati. Koliko ja znam, tu nema neke razlike ni sa rasnim psima sve dok ne idu na izlozbe. Rase sluze samo da se ustale neki standardi izgleda pasa a ne da se hrane kao maharadze! Ako nabavim rasnog psa to sam uradio da bih bio siguran kako ce da izgleda i da se ponasa a ne zato sto smatram da treba da mu sluzim jastoga i klecim pred njim. Verujte mi, puno ce mu bolje biti samnom nego sa vecinom vlasnika a posebno bez vlasnika. Dosta preterivanja. Psu treba redovna i zdrava ishrana, dosta igre i cvrsta ali blaga ruka da bi bio kako treba.

@qazqaz

U pravu si. Tako ce i biti ;)
[ pctel @ 28.09.2007. 22:00 ] @
Svestan sam ja da ti neces usvojiti stav koji je dijametralno suprotan od tvog, ali nisam uzalud pisao ako si barem na trenutak pomislio kako neke stvari mozda eventualno mogu da se sagledaju i drugacije nego sto tebi trenutno izgledaju.

Nisam uopste uvredjen sto me ne uvazavas kao sagovornika, naprotiv, to samo potvrdjuje da generalno nisi spreman da sagledas situaciju iz svih uglova, vec imas veoma subjektivan, iskljuciv i uzakn pogled na svet. Ipak, zeleo bih da saznam nekoliko sitnica o tebi, pa se mozda ispostavi da je taj tvoj arogantan stav prema mojim savetima opravdan...

Dakle, kazes, zavrsavas fakultet. Radis uporedo sa tim pretpostavljam? Zaradjujes dovoljno za sve svoje potrebe i jos imas viska novca? Placas deo racuna za struju, vodu, telefon, komunalije i dajes deo novca za kucni budzet? Taj posao ti je stalan, zadovoljan si njim, ne planiras da ga menjas? Nemas nikakve pretenzije za preseljenje u drugi grad ili ne daj boze drzavu u sledecih 10-15 godina? Ako se desi neka ozbiljnija veza/brak ili mozda dete u sledecih 5-10 godina savrseno znas gde kako i od cega cete da zivite? Vojnu obavezu si naravno regulisao?

Boccio, Ventura i vecina ljudi koji imaju pse na ovoj temi na sva ova pitanja mogu da odgovore potvrdno, a ako je to slucaj i sa tobom, onda se ja izvinjavam zbog pogresnih predubedja i kazem ti samo napred.

A moje predubedjenje je upravo suprotno od svega ovoga - da se ovde radi o razmazenom jedincu koji je prestar da bi bio dete a ni blizu spreman da preuzme odgovornosti odraslog coveka. Verovatno zaradjuje neku sitnu lovu tako da ne mora od majke da trazi kad krene u grad, ali o ostalim troskovima zivota ne zna nista. Verovatno nema jasnu ideju ni gde ce ni sta raditi u zivotu, ali zato savrseno zna da ce majci da natovari kera na vrat i pored njenog protivljenja, a jadna zena ce iz sazaljenja prema zivotinji posle par meseci vecpoceti da ga vodi u setnju, jer sin nece da ustane pola sata ranije da bi vodio psa napolje. Ako je barem deo ovoga tacan, onda, jasno je koji je moj savet.
[ Floydian @ 29.09.2007. 00:17 ] @

Pre mesec dana sam kupio štene aljaskog malamuta i evo mojih troškova do sada:

* hrana-oko 2000 din.

Kupujem neku kanadsku hranu(čini mi se da je K9 ili tako nešto) koja košta 160din/kg i povremeno Royal Canin 260 din/kg.Hranim ga i pravljenom hranom i ne buni se.Mada,to je malamut koji jede sve živo.

* vakcinacije-900 din

Prva vakcinacija je bila kada sam ga uzeo i druga je sutra.Posle toga na svakih godinu dana.Cena po vakcini je 450 din.

* vitamini(po preporuci veterinara)-250 din

Vitaminske tablete koje se daju kao dopuna ishrani.Jedno pakovanje služi tri meseca.

* ostale zezalice(igračke i sl.)-1000 din

Ukupno: 4150 din

Možda sam nešto preskočio,ali nebitno.Uglavnom,nije to toliko skupo kako neki kažu.Neće se pas buniti i neće mu ništa faliti,ako umesto Royal Canin hrane pojede neku jeftiniju ili pravljenu.

[ DjoleReject @ 29.09.2007. 07:55 ] @
1. Neko je pitao za argentinsku dogu: Predivan karakter koliko sam imao prilike da se upoznam sa jednim primerkom (vlasnistvo prijatelja). Tragedija u prici je da covek zivi u Padinskoj skeli i da mu je pas znao pobeci. Tu se nadje neki deda koji je psihicki bolesnik i lopatom ubije psa. Bila je ljudima zalost u kuci kao da je umro clan porodice. Drugar skoro da izvrsi ubistvo, ali je sin manijaka dosao da moli i objasnjava kako mu cale nije cist u glavi... Jos jedna stvar o kojoj treba razmisljati - pazi svog psa!

2. pctel - brutalan kao i uvek. Zato ga i volimo :)

3. Niste mi jasni vi "sto vas nije briga za rasu, jer samo volite zivotinje", a ovamo "necete da bude dzukela". Jos pominjes kako neki lece komplekse rasnim psima, ali ti nisi takav. A sta fali da usvojis stene dzukele??? Da li je manje inteligentno, lepo, da li ces ga manje voleti zato sto si ga dobio besplatno?
Ako je tako, evo posalji meni 500 evra i uzmi stene iz oglasa. Tako ces se osecati da je pas vredan, stene sa slabijim sansama da se skuci dobija dom, a ja sam uvek srecan kada dobijem 500 evra. Win - win situacija.
Kakva gomila rasista! :)
[ barakuda111 @ 29.09.2007. 10:31 ] @
Offtopic. Zar ne bi bilo dobro da postoji poseban odeljak da se stavljaju teme o zivotinjama, kucnim ljubimcima. Kao sto postoji u okviru MadZone pod forum zanimljivi linkovi tako da se doda i podforum KucniLjubimci. Ja mislim da bi to bilo super. Ako se slazete samnom ajde neka neko predlozi ideju adminima.
[ vladd @ 29.09.2007. 10:38 ] @
@Floydian

Cestitam ti na "kojotu"...

Dok su mali, takvi su i troskovi. Trosi manje sampona, jedino sto *ere po kuci i grize papuce. Nabavi mu dobru cetku, kafortane i glodalicu, kada pocnu zubi da mu spadaju. Izbegavaj da mu dajes pasulj i mahunarke, ne prija im...pirinac je "zakon".
Naravno pilece koske su "zabranjene", narocito za male alave pse. i uopste, koska im je vise zabava, ili "stek" hrane, nego hrana..

Poz.

[email protected] se nerviras,, kada ne bi bilo lakomislenih, kakav bi ovo svet bio.. nekome vredi pricati a nekome ne, kao da ne znas.... Nekome je vazno da ima misljenje, samo da ga ima...
Najsladje mi je kada "pitaju" jer ne znaju, a onda ti objasnjavaju kako tvoje "uputstvo" ne valja pet para..., zar si zaboravio izreku "uce tatu kako se prave deca..."
[ Seslak @ 29.09.2007. 16:09 ] @
@pctel

Svestan sam ja da ti neces popustiti u diskusijama na ES-u jer si takvu reputaciju izgradio ovde. To je tvoja licnost, tvoj karakter, tvoj ponos, tvoja svetlost na kraju tunela. Tvoja licna satisfakcija i opravdanje za konacno puno sati provedenih ispred, nekada pre katodnih cevi, a sada verovatno tecnog kristala, gde si toliko bitaka dobio da napokon osecas da sve u tvom zivotu i ima smisla. Ipak neko ima stav o tebi kakav zelis a ne ceni te po tvom ruznom izgledu, po tvojoj navici da mucas. Niko ti se ne smeje i ne imitira te zato sto imas tikove ili zato sto si debeo ili imas razroke oci. Cene te upravo po onome sto govoris. To je tvoje poslednje utociste. Tvoje svetiliste. Reci, samo ti jos to ostaje. Probati tom salvom kombinovanih uvreda i provokacija pridobiti aplauz ostalih i osecati se makar na momenat cenjenim clanom makar neke zajednice pri cemu verovatno pocnu da ti naviru suze od pomisli kako ti se svi dive i kako toliko i nije bitno sto nikad nisi zaigrao za skolski kosarkaski tim. Oni su bili suvise ograniceni da te razumeju. Jeste mora da je to. Sve to u trenutku dok polako u magli zaboravljas na jos jednog nesrecnika kog si saprao sa govornice za srecu samog sebe. Brutalan kao i uvek ali tako pun sebe. Toliko pun da govoris o aroganciji i ne primecujuci sopstvenu. I zasto onda ocekujes da ja jednoj takvoj socioloskoj nakazi govorim, kako i koliko zaradjujem, kako placam racune, odakle mi pare, sta planiram dalje u zivotu? Verovatno bi posle trazio i otisak zuba, da budes siguran da necu ujesti psa. I naravno ja to sve treba da kazem jednom apsolutnom strancu da bi se on osecao napokon korisnim jer sad moze i on nekoga da ispituje kao sto su i njega ispitivali oni sto su mu otimali novac iza skole. Luzer celog zivota. Mora da boli... nije ni cudo da imas komplekse manje vrednosti.

Molim? Hoces da kazes da sam ja ovo sve pogresio? Da nista od ovog nije tacno? Ma, kako je to moguce kad te ja nikad u zivotu nisam video i nemam pojma ni kako se zoves ni kako hodas ni kako pricas a kamoli da znam tvoju proslost? Nije li ti jasno da to sve znaci da ja jednostavno nisam mogao pogresiti jer moras o nekome ne znati apsolutno nista da bi mogao da pricas kakav je. Upravo tako. Bas kao sto si i ti pogodio sve o meni u prethodnom postu a nista zapravo ne znas. Bas tako. I osecas li sad potrebu da mi dokazujes da nisam u pravu? Osecas li potrebu da doneses staru medalju okacenu u svojoj sobi da bi dokazao da si igrao kosarku? Osecas li makar potrebu da nam pokazes fotografiju da bi svi videli da nisam u pravu da si ruzan? Ne? Bas kao sto ni ja ne osecam potrebu da demantujem ista od onih tvojih proverenih informacija o meni. Vidi se da obojica znamo posao...

@DjoleReject

Rekao sam ti vec da mi je nezgodno uzeti stene za koje ne znam koliko ce da poraste i kakav mu je karakter. Nemam kucu sa dvoristem. To je jedina mana stenaca lutalica a prednost konkretne rase (dovoljno samo da je cistokrvan pas a sad da li mu je tata bio prvak flandrije 2006 ili baba prvak srema 2005, to me ne zanima).

@vladd

Nemoj me pogresno shvatiti. Zaista sam ti zahvalan na svemu sto si rekao ali jednostavno mi matematika govori da su troskovi koje ste mi izneli preveliki. Svakako, moze biti da gresim. Nego, nije li hrana jeftinija za odrasle pse nego za kucice? Mislim da se tu delimicno pokrije ta razlika izmedju toga koliko jede kad poraste i kad je mali. Naravno, moguce je da i sad gresim. Neargumentovane ispravke su dobro dosle i bice "lakomisleno" prihvacene :) ipak, vazno je da imam makar neko misljenje, ne? :) c c c...
[ DjoleReject @ 29.09.2007. 18:17 ] @
Citat:
Seslak: @pctel
@DjoleReject

Rekao sam ti vec da mi je nezgodno uzeti stene za koje ne znam koliko ce da poraste i kakav mu je karakter. Nemam kucu sa dvoristem. To je jedina mana stenaca lutalica a prednost konkretne rase (dovoljno samo da je cistokrvan pas a sad da li mu je tata bio prvak flandrije 2006 ili baba prvak srema 2005, to me ne zanima).

Sto se tice karaktera - to neces znati ni sa rasom. Sto se tice velicine, stene obicno ide uz kuju, pa mozes imati pribliznu procenu. Nisam mislio bukvalno na lutalice, vise sam imao na umu da otvoris oglase, pogledas neki od onih: "Poklanjamo kucice". To ostave ljudi kojima se kuja okoti, pa zele stencima da nadju dom. Onda odes kod njih, pogledas majku (mozda i oca) tih stenaca i ako ti je OK - uzmes.
Pas treba da ti je prijatelj, da ga volis i pazis, a ne dokaz bilo cega. Postoje ljubitelji zivotinja, ali nisam cuo za ljubitelje rasnih zivotinja. Oni se nazivaju LJubitelji sebe.
Ali, ne obaziri se na mene, to je na kraju samo tvoja odluka.
[ Seslak @ 29.09.2007. 18:24 ] @
Hm, to je zapravo vrlo dobar predlog. Zaista! Samo ako je izvodljiv tj. ako neko ima da deli za dz kucice labradora. Ako znas nekog takvog u oglasima samo javi. Ipak, sumnjam. Trazim cistokrvonog a ne rasnog i to zato sto (opet se ponavljam) znam tacno kakav je pas. Dakle, kakva mu je dlaka, koliko se linja i sve ostalo. Zato ne bih mesanca u stanu. U dvoristu je to druga prica. Dakle, ako znas da neko poklanja cistokrvnog labradora javi. Ne zanima me da li ima svetle korene.

P.S. Sto se tice karaktera mislim da cu puno vece sanse imati da pas bude miran sa labradorom nego sa pit bullom. Svakako, puno zavisi i od gazde kao i od random faktora ali i dalje su mi sanse vece. Ok?
[ boccio @ 29.09.2007. 18:56 ] @
Citat:
Seslak:Trazim cistokrvonog a ne rasnog

Ovaaaaaaj.... a koja je razlika izmedju cistokrvnog i rasnog? :))

Citat:
Seslak:Dakle, kakva mu je dlaka, koliko se linja i sve ostalo. Zato ne bih mesanca u stanu.

Labrador ti se linja za medalju... svaki ker se linja. Mislim, dokle o tome vise...

p.s. Friendly piece of advice - reci hocu tog-i-tog kera zato sto hocu i tacka, dokle vise o tim zaista glupim razlozima lutalica vs. rasan (da ne kazem cistokrvan :)) pas... Neces - ok, tvoje pravo, cemu opravdavanja, i to jos tako besmislena...
[ Nemanja Avramović @ 29.09.2007. 19:01 ] @
Hm, IMHO, čistokrvan = rasan. Pedigre je druga stvar
[ pctel @ 29.09.2007. 22:18 ] @
Citat:
boccio: Labrador ti se linja za medalju... svaki ker se linja.

Mislim da se pudle ne linjaju i uopste ovi psi koji se redovno vode na friziranje. Eto, popustih i ja pa coveku savetovah idealnu rasu. Je li pas? Jeste. Je li rasan? Jeste. Je li ozloglasen? Nije. Je li mali? Jeste. Je li pametan i druzeljubiv? Jeste.
Jedino ako ovaj ljubitelj pasa ima neki argument zasto mu ne odgovara ova rasa?

Citat:
Seslak: @pctel

Svestan sam ja da ti neces popustiti u diskusijama na ES-u jer si takvu reputaciju izgradio ovde. To je tvoja licnost, tvoj karakter, tvoj ponos, tvoja svetlost na kraju tunela. Tvoja licna satisfakcija i opravdanje za konacno puno sati provedenih ispred, nekada pre katodnih cevi, a sada verovatno tecnog kristala, gde si toliko bitaka dobio da napokon osecas da sve u tvom zivotu i ima smisla. Ipak neko ima stav o tebi kakav zelis a ne ceni te po tvom ruznom izgledu, po tvojoj navici da mucas. Niko ti se ne smeje i ne imitira te zato sto imas tikove ili zato sto si debeo ili imas razroke oci. ...

Daj, saberi se malo. Pricamo o psu koji bi odgovarao TVOJOJ licnosti i TVOJOJ materijalnoj situaciji, a i o jednom i o drugom se trudis da sakrijes informacije kao zmija noge. Pa koji si nas k...c pitao kad ces sad da se ljutis zbog svakog iskrenog i dobronamernog odgovora koji se ne poklapa bas 100% sa tvojim nacinom razmisljanja, tj. koji dovodi u pitanje ispravnost tvog nacina razmisljanja?!
U prvoj poruci rekao si:
Citat:
Planiram da nabavim psa. Da li cu to i uraditi zavisi od vasih odgovora.

i dobio si ono sto si trazio - savet da to ne uradis sa navedenom gomilom detaljno objasnjenih razloga zasto je savet takav kakav je. Informacije o sebi kao sto rekoh nisi ostavio, a ocekujes dobar predlog. Ti verovatno kad hoces odelo po meri pozoves telefonom prvog krojaca iz oglasa i kazes "hocu jedno odelo da ne bude ni preveliko ni premalo" a covek nema pojma kako ti uopste izgledas.

Citat:
Seslak: I zasto onda ocekujes da ja jednoj takvoj socioloskoj nakazi govorim, kako i koliko zaradjujem, kako placam racune, odakle mi pare, sta planiram dalje u zivotu? Verovatno bi posle trazio i otisak zuba, da budes siguran da necu ujesti psa. I naravno ja to sve treba da kazem jednom apsolutnom strancu da bi se on osecao napokon korisnim jer sad moze i on nekoga da ispituje kao sto su i njega ispitivali oni sto su mu otimali novac iza skole. Luzer celog zivota. Mora da boli... nije ni cudo da imas komplekse manje vrednosti.

Posle ovoga sam stekao jos jedno ubedjenje o tebi - da si budala! Jedino takav covek moze misliti da ja te podatke trazim radi licnog zadovoljstva, mora da sam opsednut proucavanjem tebe a eto vidis tu su i svi ti psiholoski poremecaji licnosti koje si mi nabrojao... A ovime si otklonio svaku moju sumnju da si preraslo deriste - razmazeni sin jedinac. Bez obzira na to, trebalo bi malo da se naucis kulturi komunikacije. Ako vec trazis savet, onda budi spreman da ga dobijes (ne moras posle i da ga prihvatis), ali svakako moras postovati coveka od koga savet trazis, a ja sam ovde deo zajednice od koje si trazio savet, jos jednom, TI SI TRAZIO, a nisam ti ga ja na silu dao. Onog trenutka kad ja budem trazio neki savet mozes da napises odgovor baziran na svojim predubedjenjima o mojim osobinama, sada to nema nikakve logike.

Da sam ja nesto pitao pa dobio pogresan odgovor zbog pogresnih pretpostavki o meni, svakako bih imao potrebu da otklonim te pogresne pretpostavke.
[ vladd @ 29.09.2007. 22:36 ] @
Jbt-e sada cete da teoretisete rasan -pedigre.

Naravno da je isto. Svaki "rasan" pas ima rodoslov, i to mu je "pedigre" tj nasledje. I ne moze biti "rasan", ako mu je deda dzumara...ako mu je i majcina i oceva grana kvalitetna, za ocekivati je da i mali "skot" postane "rasan", ugledni primerak svoje rase. Eventualno moze da bude "lep"...
Ima neki fazon, posto se rasni sampioni cesto pare da poboljsaju lozu( i da gazde naplate...), pa se ne secam tacno, valjda moze po jednoj grani, isti pas, da bude pradeda, a po drugoj par kolena vise ili nize..uostalom saznavajte sami....

Ili mislite da "rasan" znaci nesto trece, "onaj sa nagradama"....kako mi se cini..."seriju" nagrada mozete zaustaviti na svom ljubimcu... ako necete da se "mlatite"...zivi bili pa videli....narocito ako procitate rodoslov..

Poz.
[ vladd @ 29.09.2007. 22:55 ] @
Sto se troskovnika tice, mali pas, osim sto kosta (rasan), recimo 200-300€, ima jedno stotinak evra sitnih troskova, vakcine i sitan pribor(cetka, glodalica, cinije za vodu i hranu, samo njegove, sa njegovim mirisom, da se ne desi kasnije da se popisa u ciniju..), ostaje jos jedno 30-50€ mesecno za klopu.
Kada dodje do jedno 4 meseca, povecava se trosak za klopu, kolicinski, kupuje se povodac, ogrlica jedne, druga...
Sa godinu do godinu i po, mora jaci povodac, mozda davilica, hrana je dupli trosak, nego kada je bio stene..plus krekeri, za "nagrade" pri vaspitanju..mada "dresura" treba da pocne sa nekoliko nedelja..

E sad, tesko da ne krecu vanredni troskovi, a obicno se zalome, koje niko ne zaracunava, pas nagazio ostri patrljak(drvo, ekser, slomljena flasa posle orgija u parku), intervencije kod veterinara nisu vise par stotina dinara, vec par desetina evra, pa zastite od krpelja, pa zgutao neku strvinu, pa se uvaljao u nesto ekstra smrdljivo, pa se potukao sa drugim psom, pa je izgrizao sebi nokat... I to sve, sto i vama zelim, bez "vecih" incidenata, susreta sa raznim vozilima ili pit bulovima..

Podvuces na kraju godine troskovnik, kao za auto, pa podelis sa 12...pa se cujemo...da pricamo koliko kosta pas, delovi, mehanicar...

Ja razumem srecne i lepe zelje, ali sa psom pocinje "novi" zivot..

Poz

P.S. Moze da se "ustedi" na hrani, da pas jede "isto sto i ukucani", kuvano pa zaprzeno, ali to, "na mostu", "pojedu" posete veterinaru...kada mu se slosi...
[ qazqaz @ 29.09.2007. 23:03 ] @
Citat:
Mislim da se pudle ne linjaju i uopste ovi psi koji se redovno vode na friziranje.

Istina je da postoje rase koje se [teoretski] ne linjaju, tj. 2 put godisnje, ali ih realno morate cetkati svakog dana radi odstranjivanja mrtve dlake.
Sisanje takvih pasa samo dodatno prazni dzep [vlasnik sam 1 takvog psa] na odredjene vremenske intervale.
Takve rase su eventualno pogodnije za one ljude koji su alergicni na dlaku.

Citat:

Naravno da je isto. Svaki "rasan" pas ima rodoslov, i to mu je "pedigre" tj nasledje. I ne moze biti "rasan", ako mu je deda dzumara...ako mu je i majcina i oceva grana kvalitetna, za ocekivati je da i mali "skot" postane "rasan", ugledni primerak svoje rase. Eventualno moze da bude "lep"...
Ima neki fazon, posto se rasni sampioni cesto pare da poboljsaju lozu( i da gazde naplate...), pa se ne secam tacno, valjda moze po jednoj grani, isti pas, da bude pradeda, a po drugoj par kolena vise ili nize..uostalom saznavajte sami....

Da, i ja sam to primetio. Incest je "normalna" pojava kod rasnih pasa. Tako na to gledaju kinolozi. Moj pas npr. ima istog dedu po ocu i po majci.
Bilo bi lepo ako bi nam veterinar rekao nesto o ovome....
[ Mystery_Men @ 30.09.2007. 00:01 ] @
@Seslak , covece ti ko da trazis "idealnog" psa koji ce da funkcionise i da se ponasa bas onako kako tebi odgovara?
Koliko kosta pas? ova tema je totalni out , sve same racunovodje + "rasisti" :)
Drzanje psa u stanu je glupost , nije zdravo ni po psa ni po tebe , traziti rasnog psa isto je glupost , pametnije je traziti zdravog psa , mene pocela muka da hvata od nesrecnih retrivera (oni su valjda sad fensy) , i od nesrecnih rasa koje ne sluze nicemu sem atrakciji za tete koje prolaze ulicom:)

Lepo prosetas ulicama jednog dana , nadjes nekog veselog "zmaja" , usvojis ga + das mu teritoriju (dvoriste) , kad nemas sta da mu das da jede otvoris kapiju on ce sam da se snadje ...

Po ovim tvojim porukama , zeljama , zahtevima i planovima , nabavices rasnog psa , koji ce ti biti u stanu u proseku 20 sati dnevno , prvo - imaces psa bolesnog u mozak koji ne zna gde udara kad u stanu zazvecka povodac , drugo - nesposobnu zivotinju koja nije sposobna za samostalnu exzistenciju , trece - idealnu zivotinju za lecenje licnih frustracija itd...svejedno poenta je ta da : pas svojom prirodom (druzeljubivo stvorenje) treba da promeni coveka , a ne covek psa !

Pas je besplatan , i svako ko ima uslove treba da omoguci mesto zivotinji koja vremenom postane zivotni bezuslovni prijatelj
, ukoliko prijatelja budes birao zbog izgleda i dao novac za njegovo prijateljstvo imaces verovatno losa iskustva , ista prica je i u realnom zivotu sa ljudima.
[ rajco @ 30.09.2007. 11:12 ] @
Mozete li da prestanete da smarate coveka a i ostale sa tim ubedjivanjem da uzme neku dzukelu ili da psa ne treba drzati u stanu.
[ vladd @ 30.09.2007. 11:26 ] @
Ne moze, posto je to jedan znacajan vid drzanja pasa, a cesto su mesanci ili dzumare i pametnije i privrzenije gazdi, ali to tek iskusni kuckari rade i uzivaju. Kazem iskusni, oni koji su prosli kroz iskustvo vise pasa, njima je najcesci izbor "prirodno" selektovan pas..znaci "legitiman", ljudski i civilizovan nacin...

A "novokomponovani" vlasnici, najcesce imaju neke "ekstra" zelje sa ljubimcem, kao da je pas "produzetak" ili "proteza", dodatak na karakter ili trenutni trend, sto jako nije dobro ni za gazdu ni za psa..

Mozda se ovo moze srociti, ili finije i uvijenije reci, ali ni ti nisi "uvijen".

Poz.

[ vladd @ 30.09.2007. 11:40 ] @
U ovoj situaciji, opste stednje i manijakalne specificne brige o novcu, gde je npr osnovna stavka za auto da malo trosi, da je sve "jeftino", pocece uskoro da se radi obracun koliko dete kosta, ili koliko bilo sta ili bilo koji ukucanin kosta. Ili lapot..
U tom sklopu, potrebno je "upozoriti" ne eventualne povecane troskove, posto nisu retki slucajevi napustanja "najveceg" prijatelja, i proizvodnja lutalica, zbog neke greske ili nemogucnosti.

To nije mali broj pasa, da bi smo rekli "sporadican" slucaj. Najcesce u naletu nekog finansijskog blagostanja, i pas nadje mesto pored plazma tv-a... u sklopu celokupnog zanosa i trenda..
A kada finansijska situacija zaosciluje, pas je "auto" koji se "tesko prodaje"...polovan

Poz
[ Floyd @ 30.09.2007. 11:56 ] @
Citat:
vladd: Jbt-e sada cete da teoretisete rasan -pedigre.

Ili mislite da "rasan" znaci nesto trece, "onaj sa nagradama"....kako mi se cini..."seriju" nagrada mozete zaustaviti na svom ljubimcu... ako necete da se "mlatite"...zivi bili pa videli....narocito ako procitate rodoslov..

Poz.

Ma vi ste rasisti bre!
Nego, ne odgovori mi niko, za argentinsku dogu, jel istina da su jako agresivni i hmm "psihicki nestabilni"?
[ DjoleReject @ 30.09.2007. 13:41 ] @
Ja sam ti odgovorio da je jedini primerak sa kojim sam dosao u kontakt imao najbolji karakter koji sam ikada video kod psa. Inace, ovo pitanje je slicno pitanju "Jesu li svi Jevreji skrti?", "Kakav je karakter Madjara?", "Koliko su Norvezani agresivni?"...
[ Seslak @ 30.09.2007. 15:24 ] @
@pctel

Prvo, ne trudim se da sakrijem informacije o svojoj finansijskoj situaciji. Ne, ne trudim se jer uopste ne zelim da ih dajem. To je zato sto za razliku od tebe ja ovde pricam pod pravim imenom i prezimenom i pravom fotografijom a ne pod nekim nadimkom tipa Corto Maltese, Edmond Dantes ili pctel. Zato tema i glasi "KOLIKO KOSTA PAS?" a ne "PCTEL, AJD, MOLIM TE POGLEDAJ MOJ BUDZET STANJA I OCENI DA LI SAM RAZMAZEN STO ZELIM PSA. POSEBNO TI KOJI NEMAS NIJEDNOG. A USPUT MI RECI I DA LI VOLIM ZIVOTINJE. TI TO SIGURNO ZNAS BOLJE OD MENE." Ja sam pitao koliko kosta pas a ne sta vi mislite o meni. Na osnovu vasih informacija bih ja sam dosao do zakljucka da li mogu istog da drzim ili ne. Zato sam i rekao da to da li cu da nabavim psa zavisi od vasih odgovora a ne od vaseg (tvojeg) misljena da li cu ja da budem dovoljno oran da ustanem i vodim ga u setnju. Tu sam pre svega pozivao da mi odgovore ljudi koji zapravo i imaju nekog iskustva (boccio, ventura, vladd i sl. su bili i vise nego korisni. kao i onaj momak sa malamutom) a ne teoreticare AKA pctel koji samo traze gde ce da prospu svoje floskule pokupljene od Praceta. Ja kad hocu odelo po meri pozovem krojaca a ne kovaca. Zato, tebe koji nemas psa i ne zovem da mi odgovaras i koristis i ovo kao svoj poligon za prosipanje pameti. Ti si u ovom slucaju kovac a meni treba odelo. Zato, nauci se gde ti je mesto i za sta si kompetentan da dajes odgovore unutar ove zajednice u koju se ponosno smestas. Na kraju, opet da ponovim posto vidim da imas slabu percepciju: ja sam pitao koliko kosta pas a ne da li ti mislis da li sam ja razmazen i da li sam jedinac. Unutar svega ovoga sto sam rekao o sebi je moglo da se uklopi jos 1000 scenarija o mom zivotu a ti si bas izabrao onaj gde sam ja razmazeni jedinac bez kinte u dzepu koji obozava da terorise svoju staru majku. Pa, cak i bez da si prvo upitao. Zapravo, pitao si ali si odmah i dao odgovor. To govori dosta toga o tebi. I zar zaista mislis da nakon svih tvojih neodmerenih odgovora cu ja sad da trcim i da vicem "nije tako, nije tako..." i dokazujem da nisi u pravu? Iskreno, ne zanima me sta o meni misli neko kao sto si ti a jos manje me zanimaju ljudi koji su sve ono sto si ti rekao o meni prihvatili kao tacno.

BTW, ocigledno je da nisi shvatio poentu svega onog sto sam ti napisao. Nakacio si se na prvi pasus posvecen tebi a nisi nista rekao o drugom evidentno ne shvatajuci da su oba povezana i samo kao takvi imaju smisla a ako ih posmatras odvojeno dobijas dva apsolutno promasena teksta. Steta. Probaj ponovo da procitas sve ali ovoga puta u komadu. Hajde, mozes ti to.

P.S. A da se ti mozda nisi nasao u svemu onome sto sam napisao? Nisi valjda? E, onda te zalim. Moje saucesce.

@boccio

Da, upravu si. Nisam hteo da to tako zvuci. Pod rasnim sam mislio onog sa nagradjivanim dedom i babom i ocem i majkom itd. itd... Jasno je da su njihovi kucici skuplji i mnogi ih danas nabavljaju iz pomodarstva a ne zelje da od njih naprave sampione. Za linjanje sam svestan. Imao sam kao klinac psa. Takodje sam kao osnovac dugo ziveo u jednoj porodici gde su imali engleskog setera (fenomenalan pas!) te mi stoga sve to nije strano. Samo, vodio sam se misljenjem da se neki psi ipak manje linjaju od ostalih ili da makar imaju kracu dlaku pa je to manja napast u kuci. I na kraju, labrador mi se zaista svidja ali kao sto vec rekoh ja obozavam nemacke ovcare ali posto za njih nemam kucu sa dvoristem hocu labradora i tacka. :) a i zato sto traze manje discipline od staforda :)

@Mystery_Men

Ne trazim idealnog. Trazim onog koji meni pase a s obzirom na to da postoji na hiljade rasa siguran sam da postoji i takav. Na kraju krajeva, mislim da sam ga nasao. U temi su dobrodosle "racunovodje" jer me zanima koliko kosta a to sto ti pricas je... recimo nategnuto, sto ti je vladd i objasnio.

@vladd

Pretera ga. Daleko si od istine ali hajd sad. Em, sto sam lakomislen recimo i da sam karakterno nestabilna osoba kojoj je potreban pas kao produzenje istog. Gosh!

[Ovu poruku je menjao Seslak dana 30.09.2007. u 17:53 GMT+1]
[ ventura @ 30.09.2007. 15:45 ] @
Ova tema je prerasla u glupu diskusiju... Seslak, ako hoćep rasnog psa, to je tvoja stvar. Ne moraš da se pravdaš nikome, a kamoli nama ovde, a pogotovo sa tim glupostima i glupim razlozima.

Pitao si koliko košta pas, dobio si tačne i kompletne odgovore, i na tebi je da izvažeš situaciju i da doneseš odluku, koju ponavljam ne moraš da pravdaš nama ovde.
[ Floyd @ 30.09.2007. 15:46 ] @
Citat:
DjoleReject: Ja sam ti odgovorio da je jedini primerak sa kojim sam dosao u kontakt imao najbolji karakter koji sam ikada video kod psa. Inace, ovo pitanje je slicno pitanju "Jesu li svi Jevreji skrti?", "Kakav je karakter Madjara?", "Koliko su Norvezani agresivni?"...

Izvini nisam video poruku.
Tako nekako i ja razmisljam, ali posto ste me je ova tema zarazila malo sam chituckao po netu o rasama pasa i tako, pa sam video da na vecini stranica pishe recimo, agresivan, potrebna chvrsta ruka, ne slaze se sa drugim psima, pa recimo za labradora pishe da nije pogodan za chuvara (sto mi i deluje tacno) zato sto nije iz klase radnih pasa, pa recimo sportski psi (pointeri se zovu chini mi se) chesto pobegnu i tako dalje i tako dalje.
Ja licno ne nameravam da kupim psa u neko skorije vreme pa ne pitam iz tih razloga nego chisto zato sto ste me opet zarazili ovom vrlo zanimljivom temom :)
[ Seslak @ 30.09.2007. 15:54 ] @
Citat:
ventura:...a pogotovo sa tim glupostima i glupim razlozima...

Zaboga! A sve sto je mene zanimalo je koliko kosta pas... Damn!
[ ventura @ 30.09.2007. 16:15 ] @
Citat:
Seslak: Zaboga! A sve sto je mene zanimalo je koliko kosta pas... Damn!

Pa na to si dobio odgovor, a nastavio si dalje sa objašnavanjima i pravdanjem svojih razloga...
[ Seslak @ 30.09.2007. 16:32 ] @
nisam se pravdao tebi vec sam pokusavao da ne ostanem nedorecen nekim ljudima koji stvari vide samo iz svog ugla i maksimalno se trude da tu svoju ideologiju nametnu i drugima. Sto se mene tice dobio sam dovoljno podataka. Moderator moze LOCK na ovu temu.
[ vladd @ 30.09.2007. 16:37 ] @
Ja se ne obracam tebi samo, Seslak, kada navodim ono sve sto sam video saznao i doziveo, kao "generalna prica" i razumem pitanje koje si postavio, samo me je zbunilo tvoje "neprihvatanje" da postoje i veci troskovi i da postoje jako razne varijante. Nekako si sve racunovodstveno ukrutio, i nema fond vise para za situacije..pa se ne mogu ni desiti.
Moraces da prestanes da funkcionises kao mala privreda ili drzava kada je pas u pitanju.

Moja "blaga" upozorenja sluze da ne "raspustis" svog psa kada "probije" fondove, i da budes spreman na eventualije...

Druzi se malo sa kuckarima, prosetaj malo njihovog psa, poslusaj anegdote, price i pricice, nauci nesto sa lokalnog terene, da ti se ne desi da nocu setas psa medju lutalicama ili sa nekim "teranjem" u okolini..i sta raditi u takvim situacijama...

Poz.

P.S Velika doga je kao veliki auto, problemi sa troskovima i parkiranjem. Moze da pojede i 2-3 kg mesa dnevno...moze da se hrani i bokvicama, ali joj je lose. Takv psi imaju problema sa uvrtanjem zeluca (kao i dobermani), operacija je dramaticna za gazdu, ali je laka, i pas je lepo podnosi..troskovi, operacija + nega su oko 500€..uzrok, kazu da je oslabilo vezivno tkivo u duplji i posebno specificna konstitucija, godine, ishrana...
Moze da bude umiljata ako nema "genetskih" propusta i uz dobru paznju, a moze i gazdu da napadne...

@Seslak
Jeste da si zapoceo tred, ali ipak nije tvoje "vlasnistvo", a tema je mnogo sira, ako si saznao sta ti treba, ides dalje...
Mnogo si "nezgodan" za imanje psa, pa bolje nemoj, niko ti ne namece misljenje a ti si svojeglav, ne treba tebi pas, nego izgleda bas "produzetak" karaktera, da moze da eksplicira tvoju narav..
A to ce pas "videti" i bolje i brze od mene...
[ Seslak @ 30.09.2007. 16:45 ] @
Pa, dobro. Predvidjao sam da ce odredjeni lekarski troskovi iznositi negde oko 200-300 evra godisnje i to u goroj varijanti. Za te privremene troskove se ne brinem vec za one stalne mesecne. Za te privremene uvek ima neke ustedjevine sve dok su stalni konstantni tako da se ne desi da se povecaju i samim time mi skresu taj "medicinski" fond. Sve u svemu, dobio sam korisne podatke. Izvagacu jos koji put sve sto ste naveli i videti. Sad odoh u citaonicu da makar sa ispitne strane ne omanem. Poz!

Citat:
vladd:
@Seslak
Jeste da si zapoceo tred, ali ipak nije tvoje "vlasnistvo", a tema je mnogo sira, ako si saznao sta ti treba, ides dalje...
Mnogo si "nezgodan" za imanje psa, pa bolje nemoj, niko ti ne namece misljenje a ti si svojeglav, ne treba tebi pas, nego izgleda bas "produzetak" karaktera, da moze da eksplicira tvoju narav..:)
A to ce pas "videti" i bolje i brze od mene...

What?! Ti opet po starom. Dobro, kako god. Moje misljenje je i dalje da je tema zrela za LOCK pre svega zato sto ovde pola ucesnika mene proziva a druga polovina raspravlja o stvarima koje su otisle van samog naslova i svrhe teme. Ako zelis takve diskusije postoji dugme "Nova tema" a ne da sve sto ti pada na pamet lupas u jednoj. Kako onda ista pronaci?
[ pctel @ 30.09.2007. 18:21 ] @
Citat:
Mozete li da prestanete da smarate coveka a i ostale sa tim ubedjivanjem da uzme neku dzukelu ili da psa ne treba drzati u stanu.

Cuj sad i ovog - covek je sam trazio savet, tako da za njega ne bi trebalo da bude smaranje vec zadovoljstvo da isti dobije, sto se ostalih tice, mozda ih smaramo, ali, forum je takav po definiciji.
Citat:
A kada finansijska situacija zaosciluje, pas je "auto" koji se "tesko prodaje"...polovan

Mator pas se ne uci lovu - kaze stara izreka, a ja bih dodao da to ne vazi samo za lov vec se retko cemu novom moze nauciti. Odrastao pas se ne prodaje i ne poklanja, veoma je tesko da ce se prilagoditi novoj sredini, novim ljudima i novim pravilima, tako da je uzimanje steneta veoma krupna i odgovorna odluka. Zbog toga sam ja gore pitao da li je covek regulisao vojnu obavezu i da li su eliminisane ambicije odlaska u drugu drzavu, ili cak drugi grad gde ce biti veoma tesko iznajmiti stan za coveka sa psom. Znaci, zenu mozes da promenis ako ti ne odgovara, ali psa ne mozes, pa izboru psa treba posvetiti vise paznje nego zenidbi :-)

Citat:
To je zato sto za razliku od tebe ja ovde pricam pod pravim imenom i prezimenom i pravom fotografijom a ne pod nekim nadimkom tipa Corto Maltese, Edmond Dantes ili pctel.

Imas toliko uska gledista da ja to nisam skoro imao prilike da vidim, ali to smo vec konstatovali ranije. Evo ti jos jedna prilika da razmislis o tome da li tvoje poimanje stvari moze biti pogresno:
- Sta ime govori o coveku?! Apsolutno nista. Neku rec koju mu je neko pripisao. Fotografija? Skoro nista. Danas svako moze da ponese pare, ode na odgovarajuce mesto i kaze "hocu da izgledam kao Britney Spears" i posle nekoliko intervencija izgledace tako. Osim toga, ovo je internet, kako ce neko da zna cija je to slika?! Mozda to kad neko na internetu napise nekakvo ime i pored njega nekakvo prezime i sve to ilustruje necijom slikom nekome nesto znaci, ali meni bas nista. Ne mislim licno za tebe, nego eto, svojim ocima sam vide nekoliko ljudi koji se na internetu predstavljaju izmisljenim imenom i prezimenom, kao i necijom slikom koju su isto nasli na internetu. Djavo bi ga znao zbog cega.

Za razliku od tebe, ja sam ostavio sve informacije kako, kada i gde ljudi mogu licno da me vide, kao i da dodju da pitaju bilo sta. Znaci nema lazi nema prevare, neko bi vec napisao da coveka sa takvim podacima nema na tom mestu. Pored toga, ni malo ne zazirem da kazem svakom sta o njemu mislim kao sto i ja uvazavam svako tudje misljenje o sebi, ma kakvo ono bilo. A ne jos da "ne zelim da dajem informacije o sebi" onda kada su one bitne za temu.

Citat:
Zato, tebe koji nemas psa i ne zovem da mi odgovaras i koristis i ovo kao svoj poligon za prosipanje pameti.

Gresis, jos jednom ti i tvoji uski pogledi na svet. Ja nemam psa, ali sam ga imao zato sto sam to zeleo kao svako deriste od 13 godina, a onda je zivot otisao takvim tokom da sam ja naj manje imao prilike da budem sa tim psom, a naj vise oni koji ga u prvo vreme naj vise nisu hteli. Upravo u takvoj situaciji sam prepoznao tebe, a ako sam krenuo od pogresnih pretpostavki trebalo je da mje demantujes. Posto to nisi ucinio, sasvim je moguce da sam ja ovde covek sa iskustvom koje je najbitnije kod izbora koji ti treba da napravis.

Citat:
Iskreno, ne zanima me sta o meni misli neko kao sto si ti a jos manje me zanimaju ljudi koji su sve ono sto si ti rekao o meni prihvatili kao tacno.

Pa ne zanima ni mene, ne verujem da o tebi uopste imam neko misljenje, tacnije imam dok ova tema traje, dva dana posle necu o tebi imati nikakvo misljenje. Ono sto si pogresio, to je sto bi to eventualno trebalo da te zanma zbog tebe a ne zbog nas.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 30.09.2007. u 22:40 GMT+1]
[ vladd @ 30.09.2007. 23:02 ] @
"a ne da sve sto ti pada na pamet lupas u jednoj. Kako onda ista pronaci?"

Sa takvim odnosom, tankim zivcima, licnom "dresurom", koja je puna propusta...zaista, kupi gitaru...

Poz.
[ mimar @ 01.10.2007. 00:59 ] @
Pozdrav svim vlasnicima i ljubiteljima pasa i ostalih životinja.
Sa malim zakašnjenjem ogovaram Floydu na postavljeno pitanje o argentinskom psu (koji ne pripada dogama).
Imamo dva argentinca: majku (8 godina) i njenog sina (5 godina). Žive u skladnoj zajednici sa još dva mešanca (dođoša sa ulice) i tri mačke. Osim „žestokog“ izgleda sve ostalo im je miroljubivo. Velike su maze, mana im je što su veliki i teški i ponekad njihov izliv ljubavi može da zaboli ili da ostavi pokoju modricu.
Nekoliko naših prijatelja imaju pse iste rase, a neki i potomke naše kuje – svi su oduševljeni njima. Verujem da ima i dugačijih primeraka u zavisnosti kako su ih odgajali. Naš komšija ima ženku staforda koja je toliko plemenita i umiljata, daleko od agresivnog i krvoločnog psa kakvim ih mnogi smatraju. Sličnih primera za mnoge druge rase ima ali da ne davim.
Družite se s kučkarima, verujte mi, ima mnogo dobrih i plemenitih ljudi među njima!
[ Seslak @ 03.10.2007. 11:49 ] @
subjektivizmu nikad kraja... svaka vrsta polemike pocinje ozbiljno da gubi smisao...

ja se iskljucujem iz ove teme a ako neko zeli jos nesto da mi kaze neka se javi na pp. Poz i sve najbolje!
[ vladd @ 03.10.2007. 12:28 ] @
Da, pas je, odnosno kucni ljubimac, toliko objektivna stvar da nemas pojma...

Pa naravno da su subjektivni odgovori, i sto vise subjektivnih odgovora dobijes, pravi sebi "objektivnu" sliku.

Ako trazis klub istomisljenika, po pitanju neke "tvrdoglave" predstave o necemu sto si zacrtao ili utuvio sebi u glavu, u vezi "posedovanja psa", takve neces naci medju imaocima psa, kuckarima, samo medju "kafanskim teoreticarima", koji su spremni i o letu na mars da pricaju...uz pivkanu, i to puuno...

Ne treba da si tankih zivaca, ne zbog nas, bas "zabole nas", vec zbog tog "kojota" kojeg ces da uzmes...

Poz.

P.S. Ovo "kojota" je od miloste, da ne pomislis da ih vredjam po rasnoj osnovi
[ milosh.r41 @ 09.10.2007. 23:37 ] @
E ovako, sad cu ja nesto da ti kazem! Ja imam 9 Nemackih lovnih terijera i jednu mesanku. Najzahvalnija za drzanje je mesanka iako ima isti tretman kao i ostali, ali ona cesto ima obicaj da se opruzi i tako spava pola dana i uopste nije rada da se igra ili nesto slicno, dok ti sa terijerima nikad ne bi bilo dosadno, ali tu ima jedan problem, malo su agresivni, i sad neko ce reci nisu oni agresivni nego je sve to do gazde! E to nije bas tako, ja sam imao kucice od dva meseca koji su bukvalno hteli da se pokolju, pa smo morali da ih odvajamo. Neko ce sad reci, eto on je sad ispricao svoju pricu mozda se i izreklamirao, ali nije tako, hteo sam samo da ukazem na to da svaka rasa ima veoma jasno definisane fizicke i karakterne osobine i manje vise znas sta uzimas (naravno oni nisu potpuno isti) i da li to tebi odgovara sa sve svojim odlikama rase (mislim na rasne pse)!!! Kad uzimas mesanca to ti je lutrija.