[ Tom^Cat @ 23.09.2007. 20:32 ] @
Kupio sam pre tacno nedelju dana kesten pire, pakovanje od 500 grama kao ono od sladoleda. Otvorio sam ga kad sam dosao kuci i bio je ok, onda sam se razboleo pa mi nije bilo do slatkisa, i danas uzmem opet i imam sta da vidim - smesa je mnogo meksa nego ranije, ima neki jak miris i izuzetno kiseo ukus. Stalno je bio u frizderu, osim nekih par sati kada je frizdrer "odledjivan". Jos uvek mu nije istekao rok trajanja. Na njemu pise da treba da stoji na temperaturi do 18 stepeni, mislim da ni u sobi tih par sati nije bilo preko 20.
E sad mi nije jasno - da li se kesten pire pokvario ili je to neko prirodno svojstno kao npr. kad se med useceri, i ako se pokvario - zasto ? Jel ga zeznulo tih par sati van frizdera, jel treba mozda da se drzi u zamrzivacu ili ima neki rok od trenutka kad se otvori ili sam ja neleteo na neki los proizvod ?

Kupio bih novi sutra ali ne bih voleo da se opet ponovi ista stvar pa ako neko zna ...
Hvala svima unapred na pomoci :)
[ Milos D @ 24.09.2007. 10:54 ] @
Prokisao je, u frizideru moze da izdrzi max 2-3 dana. Najbolje drzati u zamrzivacu i ujutro premestiti u frizider onoliko koliko ti treba za taj dan. (Ovo je iskustvo sa pireom kupljenim u poslasticarnici, tako da ne mogu bas da garantujem da vazi i za taj koji si ti kupio ali mislim da vazi)
[ StORM48 @ 24.09.2007. 17:24 ] @
Ja to držim u frižideru i nikad nisam imao problem zbog toga.

Međutim, dve su razlike - kesten pire pravim sam (ne kupujem, jer je svež daleko lepši), a pojedem ga "u roku od odma' "! (dva-tri dana prosek)

Pozdrav
[ Boki4u @ 24.09.2007. 19:35 ] @
Ne moze on dugo da stoji, a nedelju dana je poprilicno.
Evo ja bas radim u poslasticarnici, i za sveze donesen kesten pire, stavlja se rok trajanja 5 dana.
I pri tom ga drzimo u frizideru na temperaturi ne vecoj od 5-6 stepeni.

Sledeci put ga pojedi brze
[ hanibal @ 06.10.2007. 01:29 ] @
Citat:
StORM48
Međutim, dve su razlike - kesten pire pravim sam (ne kupujem, jer je svež daleko lepši), a pojedem ga "u roku od odma' "! :D (dva-tri dana prosek)



A mozes li mi objasniti kako pravis sam kesten pire?

Hvala!!!
[ StORM48 @ 06.10.2007. 02:12 ] @
Što da ne?
Lepo.

Kupim kesten na Kaleniću ("domaći", obično 1-2kg), operem ga, nožem zasečem onu koru (opnu ili kako već hoćeš), i stavim ga da se kuva (20 minuta je dovoljno). Nakon toga ide ogavni deo: cela porodica se posadi i ritualno ljušti kesten (oni dovitljivi pola ljušte, pola požderu ).

Posle tog celog popodneva i polovine večeri provedene u robovanju kestenju ("koji sam ga q**** kupio?!"...), kesten samelješ (metod "samo svoj majstor"), dodaš 1dl (do 1,5 za 1kg kestena) mleka i jednu kašiku rastopljenog putera (margarina, maslaca i sve slično tome) i sve to lepo umešaš.

Neki recepti preporučuju dodavanje kašičice ruma (ja to ne radim), a u zavisnosti od ukusa (kako ko voli), može se umešati i 100-200g šećera u prahu (nikako običnog, pošto ne želi da se istopi).

Sve to posle moraš da pretovaruješ u želudac, prethodno dekorisano sa šlagom od slatke pavlake (preporučujem Halta slatku pavlaku).

Pozdrav

P.S. Posle jedne ovakve radne akcije, barem polovina ljudi više nikad ne poželi da jede kesten pire.
[ Tom^Cat @ 09.10.2007. 23:52 ] @
Sa malim zakasnjenjm hvala svima na savetu (napisao sam slicnu poruku jos pre par dana ali se konekcija zabagovala i sad tek vidim da poruka nije ni otisla), i hvala storm48 sto je podelio recept sa nama, probacu jednom to da izvedem :)
Sledeci kesten pire koji sam kupio pojeo sam za 2 dana i sve je ok (he, he, sad imam i izgovor kada pocnem da zderem - da se ne pokvari)