|
[ power-boy @ 23.09.2007. 21:29 ] @
| *kako decko koji je talentovan za kosarku sa sela u kome ne postoji kos da postane vrhunski kosarkas, kada mnogo manje talentovani od njega iz grada vaze za dobre igrace jer su imali gde da treniraju?
*kako decko sa sela da ide na koncerte i doceke sportista kad se sve to odrzava u gradu?
*kako decko sa sela da nadje dobro placen posao kad mu je na selu jedina mogucnost zaposljavanja poljoprivreda?
*kako decko sa sela da koristi ADSL ili kablovski intrenet kad na selu mozda nema ni dial-up?
*...
Moglo bi se postaviti jos mnogo ovakvih pitanja... Odgovor bi bio surova istina da je bolje ziveti u gradu nego na selu i da bi puno njih sa sela otisli u grad, a retko ko iz grada na selo. Pre oko 2000 godina kad je Cezar rekao "Bolje je biti prvi u selu nego drugi u gradu" mozda je bio u pravu. Danas se sve to promenilo. Danas i ako si prvi na selu nisi niko i nista i nemas nista od zivota sem mozda zdravog zivota. Na selu danas nema nikakve perspektive i zasto bi neko onda ziveo na selu kad je ocigledno u gradu mnogo bolje?
Neki kazu "selo hvali, a u gradu zivi".
Drugi kazu da iako zive u gradu vise ne mogu da trpe zagadjen vazduh, buku, gradski nacin zivota, ili nesto drugo, i onda odu negde u prirodu na 2, 3, 5, 10 ili 20 dana, ali se uvek vrate u grad. Zasto? Zato sto na selu ne vide nikakvu perspektivu.
A cak i ako si 1000000-ti u gradu mozes se izboriti da dodjes do vrha jer imas mogucnosti da biras cime da se bavis, tj. oblast u kojoj mozes i zelis da se istaknes. A kada i kao 1000000-ti u gradu odes na selo ti postajes prvi jer imas najbolje placen posao, najkvalitetniji zivot i skoro sve sto se moze priustiti.
I onda, da li sam u pravu kada kazem da je bolje biti 1000000-ti u gradu nego prvi u selu? |
[ drbogi @ 23.09.2007. 22:52 ] @
Citat: I onda, da li sam u pravu kada kazem da je bolje biti 1000000-ti u gradu nego prvi u selu?
To zavisi najviše od toga u kojoj se zemlji nalazi selo... Nije taj Cezar nimalo naivan.
[ Lesli Eldridz @ 23.09.2007. 23:47 ] @
Odgovor na to pitanje iz teme ne postoji (po meni) , zato sto taj odgovor zavisi od licnosti svakog pojedinacnog coveka, i od toga sta taj svaki pojedinacni covek od zivota trazi. Eno, neko je na nekoj od tema pominjao tzv downshifting. To je sad in u najrazvijenijim zemljama sveta. Dobro, neko ce reci da je lako ici u downshifting ako si 20, 30, 40, 50, 60 godina ziveo u najrazvijenijoj zemlji sveta, pa si postao dekadentan i blaziran blablabla. Ali ja mislim da cak ni to nema veze, nego je glavno bas to - sta ko trazi od zivota. Pravo pitanje je kako doci do srece i ne gubiti vreme jureci iluzije. Ne snove, nego iluzije. Snovi su OK, iluzije nisu. Kao sto na primer nije OK ta iluzija - bolje biti ne znam koji u gradu nego ne znam koji u selu. A sto ne bi probao da samo budes?
Malo sve to ima veze sa selom ili sa gradom. Tu je presudno ono sto taj svaki pojedinacni covek ima unutra, u sebi. Faktor koji je mozda presudan za odgovor na to pitanje su godine iskustva sa lupanjem glavom o zid. Pa ti sad vidi. Probaj, sta, to je bas zanimljivo.
[ Pneos @ 24.09.2007. 00:21 ] @
ja bih vrlo rado ziveo na selu i vec sam osacovao par pozicija u Srbiji jos samo da malo pristedim love i da uvedu adsl i eto mene.
Mislim da ce se ljudi u Srbiji sa porastom standarda vratiti selu.
[ bkaradzic @ 24.09.2007. 02:11 ] @
Citat: *kako decko koji je talentovan za kosarku sa sela u kome ne postoji kos da postane vrhunski kosarkas, kada mnogo manje talentovani od njega iz grada vaze za dobre igrace jer su imali gde da treniraju?
Ako si talentovan za košarku, treba ti lopta i jedan koš. Takođe pogledaj ostale naše uspešne sportiste (osim tenisera ;), svi su uglavnom dolazili iz nekih zabiti, a ne iz gradova.
Citat: *kako decko sa sela da ide na koncerte i doceke sportista kad se sve to odrzava u gradu?
Autobusom!
Citat: *kako decko sa sela da nadje dobro placen posao kad mu je na selu jedina mogucnost zaposljavanja poljoprivreda?
Usavršavaš se u oblasti kojom hoćeš da se baviš, a ne gledaš kakve su mogućnosti zapošljavanja u selu. Jer je vrlo moguće da ako stekneš neke sposobnosti što većina nema, da ćeš raditi mnogo dalje od tog sela.
Citat: *kako decko sa sela da koristi ADSL ili kablovski intrenet kad na selu mozda nema ni dial-up?
Ima sigurno dial-up. :)
[ sasa022 @ 24.09.2007. 03:50 ] @
Citat: Pneos: Mislim da ce se ljudi u Srbiji sa porastom standarda vratiti selu.
To ce se mozda desiti za 20-30 godina ( ko prezivi - saznace )........................
Nema.Ima jos sela u kojima nema mogucnosti da se dobije telefonski prikljucak ( cak ni kao dvojnik )
[ deki77 @ 24.09.2007. 07:34 ] @
Sve što si ti naveo kao pitanja...
jesu problemi ovog društva i standarda u Zemlji u kojoj živimo...tako nekih primera imaš na stotine..
Ako si možda bio negde preko..
CH,AUT,D...i video njihova sela....nisi ni morao postavljati pitanje ovog tipa..
U naša sela nije ulagano 60god.
[ fanfon @ 24.09.2007. 08:21 ] @
Citat: sasa022: Nema.Ima jos sela u kojima nema mogucnosti da se dobije telefonski prikljucak ( cak ni kao dvojnik )
Tacno, ali takodje ima jos gradova gde nema mogucnosti da se menjaju dvojnici, da se stara centrala zameni novom i sl.
[ spartak @ 24.09.2007. 10:42 ] @
Evo malo svezih informacija o selu iz prve ruke, sinoc sam se vratio.
1. Dve komsinice upale rernu ili jedan komsija krene da vari nesto.. ooop skaci i chupaj laptop iz struje.
2. Pre neki dan kad je bila oluja, pukao grom u orah koji se tetki i teci nalazi na 30 metara od kuce, i njima izgori televizor koji je bio ugasen ali antenski i napojni kabl nisu bili iskljuceni.
3. Treci dan boravka mi je nestala voda bez obavestenja i nije je bilo dobar deo dana a da se pritom uopste nije znalo ni kada ce doci ni da li ce doci taj dan. Sa dvoje male dece (jedno bas malo) to je kriticno iznenadjenje.
4. O internetu necu ni pricati posto tamo gde i ima telefon takodje se sve gasi cim se naoblaci. To izgleda vazi i za baznu stanicu mobilne telefonije.
5. Iako jednom nedeljno kroz selo prolazi kamion cistoce i odvozi djubre, koje svi uredno iznesu pred kapiju, komsija na pocetku ulice SVAKI DAN spaljuje djubre u buretu i kaslje se gore nego u Sarajevskoj. Znam ljude koji su ga prijavljivali opstinskoj inspekciji, prvo ekoloskoj pa svima redom.. i nikad niko nije dosao da to spreci.
6. Isao sam autobusom da vodim starije dete da gledamo tenis dan kad je igran double. Ceo dan smo proveli van kuce, hvala lepo, drugi put cu zaobici takvu avanturu.
E prednosti su velike, ali kad si na godisnjem. Rucao sam napolju svaki dan, iznesem lepo sto, stolice, stoljnak.. divota bozija. Deca rumena kao jabuke. Za odmor super, ali za zzivot ako je bilo ko od ukucana orijentisan ka gradu svaki dan bilo zbog posla ili bilo cega vrlo zeznuto. Imam braticinu koja putuje 2h u jednom pravcu svaki dan autobusima do srednje skole. 4h zivota je malo mnogo gubiti svaki dan.
[ Ivan Dimkovic @ 24.09.2007. 11:06 ] @
Citat: Pneos
Mislim da ce se ljudi u Srbiji sa porastom standarda vratiti selu.
Mene zanima da li se jos neka zemlja vratila selu "kad je porastao standard"? Ja ne znam ni za jednu, al' dobro mozda zivim u neznanju.
Selo je jako skupa rabota - sa daleko vecom potrebom za potrosnjom energije jer je infrastruktura slabija - pa bi sve vise kostalo, nisam siguran da bi mnogi to voleli.
U principu to je jedna vrsta luksuza "kad poraste standard" ;-)
[ stil @ 24.09.2007. 12:18 ] @
Konstatacija iz naslova teme se moze obraditi na vise nacina. Prvo filozofski. Niko od nas ne moze da izabere gde ce da se rodi . Pod tim mislim na mesto kao jednu tacku na planeti. Ako se posmatra iz tog ugla zasto se ne bi moglo reci bolje biti milioniti u Njujorku nego prvi u Beogradu. Jer je nas glavni grad kao vece selo u odnosu na milionske gradove u svetu. Primer je odlaganje smeca , u Beogradu ne postoji odvojeno odlaganje smeca kao sistemsko resenje. Jedino sto romi rade taj posao u veoma nehigijenskim uslovima. Mnogo puta sam video zapaljene kontejnere , a od kada su se pojavili plasticni od takvih ostane samo mrlja. Neki prostor na planeti cine posebnim ljudi koji na njemu zive i ma gde ti ljudi otisli oni to nose sa sobom u sebi. Drugo ,prakticno. Ako neko i ima sve udobnosti , sve na dohvat ruke to ne znaci da ce to i iskoristiti na pravi nacin. Ja sam na primer zavrsio Teslu u Beogradu i svakog dana sam putovao do tamo i nazad gubeci po cetiri i vise sata svakog dana u prevozu i bio odlican djak skoro bez ijednog izostanka. Dok su neki kojima je skola na petnaest minuta redovno propustali prvi cas i kidali sa poslednjeg. Za mene je to bio ogroman napor , secam se dana kad nisam znao za sebe od umora. Ali izdrzalo se , i ja nisam jedini koji je to prosao , prolazi. Sto se tice groma , pa i u sred Beograda se moze desiti da pregore uredjaji prikljuceni na mrezu kad je oluja . Imao sam prilike to da vidim. Resenje je SKS samonoseci kablovski snop . Tada kada je oluja , grane koje se njisu ne mogu da naprave kratke spojeve koji mogu da izazovu skokove napna u mrezi koji su pogubni za elektricne aparate. Dalje kada budem citav dan u gradu i uvece ocistim nos belom maramicom , ona bude crna posle toga. Ja ne kazem da cu ovde uvek ziveti jer niko od nas ne moze sa potpunom sigurnoscu da kaze sta donosi sutra, ali ono sto sigurno znam je da gde god se budem nasao u buducnosti uvek cu teziti da bude bolje nego sto je bilo. Izvin'te malo sam se zaneo.
[ M-84 AB1 @ 24.09.2007. 14:17 ] @
Samo jedno pitanje:
Sta je bilo bolje 93. i 94. godine, biti na selu ili gradu?
Svi govore o selu u losem kontekstu sa stanovista IT-ja.
I dobro, to nam dodje zajednicko na ovom forumu.
Ali na selu su ti obezbedjene sve najosnovnije stvari za zivot.
Niko o tome ne misli, u mirnodopska, stabilna vremena, ali kad cepi neka kriza onda se vidi koliko je ono neophodno za bilo koji grad, iliti 'civilizaciju'.
A ovde krize i nisu tako retka i neobicna pojava...
;-)
Pozdrav
PS. Ovo sto rece stil, za prasinu i zagadjenje ovde - potpisujem.
Svi mi kao pricaju da mi je kul sto zivim u centru, kao sve mi je na dohvat ruke, ali koji je to smrad i uzas sa druge strane.
Umires polako.
Izmedju ostalog, ko sta zeli...
;-)
[ Lesli Eldridz @ 24.09.2007. 14:43 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mene zanima da li se jos neka zemlja vratila selu "kad je porastao standard"? Ja ne znam ni za jednu, al' dobro mozda zivim u neznanju.
Sta ti to znaci "da se zemlja vrati selu" i kako to uopste moze? Sta sad, dodje na vlast neki Veliki Brat sa brkovima i naredi da od danas svi ima da sadimo lukac? Samo pojedinac moze "da se vrati" , tacnije, ako nije tako ziveo, da pocne da zivi tim nacinom zivota, prirodnijim da kazemo. Kao onaj cica sto ima vucjaka sa teme o psima. Sta mu fali? Dobro, covek je penzioner.
To sto se navodi kao glavni problem je sve lako resivo, ako covek resi da se preseli na selo. Stabilizatori, mali agregat, bezicni ili satelitski internet, hidrofor... A ludaka koji pale djubre ili ga bacaju gde stignu ima u gradu. Sve to isto zavisi od coveka.
Za neke stvari je bolji grad, za neke stvari je bolje selo. Uz to, kakve su vukojebine ta sela koja opisujete, sta je to, da li su to neka planinska sela, ono kuca na dva kilometra? I koliko su udaljena od nekog veceg naselja?
I zasto bi pa sad neko uopste trebalo da bude bolji od bilo koga u bilo cemu bilo gde? Ko je to smislio?
[ braker @ 24.09.2007. 14:55 ] @
Citat: I zasto bi pa sad neko uopste trebalo da bude bolji od bilo koga u bilo cemu bilo gde? Ko je to smislio?
Jeste, slazhem se, samo bi trebalo dodati izvorishte priloshkoj odredbi za vreme - zarad potpunosti, jelte.
Naime, nedostaje bilo kad.
[ mulaz @ 24.09.2007. 15:29 ] @
Ja sam juce i prekjuce bio na selu... jedno 70km od pariza...
e sad.. izvucem iz dzepa wifi-finder, i odma 4 wifi mreze? od toga dve privatne, a dve javne (jedna mislim da cak telekomovoa, "Neuf wifi" ili nesto slicno, koju nalazim stalno. (mislm da je od neuf.fr)
par km od kuce de sam bio, je trgovacki kompleks, ogroman
svi putevi do tamo lepo su asfaltirani, svuda table, i kruzne skretnice.
Vozom se stize do pariza (gare du nord) za 35-40 minuta, a od tamo direktno metroom do bilogde (meni recimo u ljubljani treba za oko 7km kroz grad dobrih 40 minuta (ujutru naravno)).
Sve okolo lepa priroda, lepa basta, kuce, macka,... Paljenje djubreta? ma nema sanse :) Odmah bi dolazila inspekcija
nije takav problem na selu, bolje pitanje je, u kojoj zemlji se to selo nalazi (kako je pre mene rekao i @drbogi)
[ vindic8or @ 24.09.2007. 15:47 ] @
Citat: M-84 AB1: Samo jedno pitanje:
Sta je bilo bolje 93. i 94. godine, biti na selu ili gradu?
Svi govore o selu u losem kontekstu sa stanovista IT-ja.
I dobro, to nam dodje zajednicko na ovom forumu.
Ali na selu su ti obezbedjene sve najosnovnije stvari za zivot.
Sta ono mozes da sadis lukac i krompir i ima vode iz bunara, te najosnovnije stvari? 1993? Ti bas imas pesimistican pogled na buducnost.
[ Ivan Dimkovic @ 24.09.2007. 15:57 ] @
Citat:
To sto se navodi kao glavni problem je sve lako resivo, ako covek resi da se preseli na selo. Stabilizatori, mali agregat, bezicni ili satelitski internet, hidrofor... A ludaka koji pale djubre ili ga bacaju gde stignu ima u gradu. Sve to isto zavisi od coveka.
Sve jeste resivo - lako ili ne, ali je jednostavno - skupo
Kao sto rekoh - zbog lose infrastrukture je zivot na selu takav da zahteva vise energije pa je samim tim i skuplji. U gradu ne moras da montiras hidrofore, agregate - da se vozis 10km do poste i sl... to sve zahteva energiju i investicije.
To govorim sa stanovista razvijene zemlje - dakle koja ima gradove sa infrastrukturom.
Nemam nista ni za ni protiv "zivota na selu" - vec samo kazem da je selo zahtevnije i skuplje i da ce, kako vreme ide dalje, postajati sve skuplje i luksuznije za prosecnog coveka.
[ Nedeljko @ 24.09.2007. 16:05 ] @
A ja znam asistenta Muzičke akademije u Novom Sadu, koji je zapalio sa akademije na selo da tamo radi (malo komponuje po narudžbinama, malo gaju pernatu stoku) i uživa.
[ pantic68 @ 24.09.2007. 16:35 ] @
Sa americkim platama i cenama benzina bilo bi OK na selu.
[ Lesli Eldridz @ 24.09.2007. 18:41 ] @
Sta ce ti na selu americka plata?
Citat: Ivan Dimkovic: Sve jeste resivo - lako ili ne, ali je jednostavno - skupo
Kao sto rekoh - zbog lose infrastrukture je zivot na selu takav da zahteva vise energije pa je samim tim i skuplji. U gradu ne moras da montiras hidrofore, agregate...
Aha, posebno u Srbiji. Preskupo, nije nego. Omanji agregat + sat kartica + hidrofor ili slicno = oko 20,000 dinara, mozda malo vise, ali tu je negde. Montiranje je cirka dva sata za sve to. I sta ce bilo ko u posti u danasnje vreme mobilnih telefona i interneta? More losem q i dlaka smeta. Nije kuca tesna no su celjad besna. Ja samo kazem da je sve to isti q. Covek dok je mlad i neiskusan misli da nije isto, i da se jede sve sto leti, ali je sustina da je sve to isto, i da na kraju sve zavisi od coveka.
Pravo da ti kazem, sto se mene tice, sa svim ovim bizmismenima, pomodarima i ostalim gologuzim sljamom koji se iz cele bivse i sadasnje zemlje sakupio u BG i drugih par gradova da tamo bude gradjanin i oblaci golu guzu, radije bih sadio za sebe lukac i krompir, nego da se smaram sa tom fukarom i da disem isti vazduh sa njima.
Citat: mulaz: Ja sam juce i prekjuce bio na selu... jedno 70km od pariza...
e sad.. izvucem iz dzepa wifi-finder, i odma 4 wifi mreze? od toga dve privatne, a dve javne (jedna mislim da cak telekomovoa, "Neuf wifi" ili nesto slicno, koju nalazim stalno. (mislm da je od neuf.fr)
par km od kuce de sam bio, je trgovacki kompleks, ogroman
svi putevi do tamo lepo su asfaltirani, svuda table, i kruzne skretnice.
Vozom se stize do pariza (gare du nord) za 35-40 minuta, a od tamo direktno metroom do bilogde (meni recimo u ljubljani treba za oko 7km kroz grad dobrih 40 minuta (ujutru naravno)).
Sve okolo lepa priroda, lepa basta, kuce, macka,... Paljenje djubreta? ma nema sanse :) Odmah bi dolazila inspekcija
Pa cekaj, kako ce sad ovi pomodari da objasne sve to kad nije ekonomski isplativo i nije trzisno tako razvijati infrastrukturu kod "seljobera" od njihovih velicanstvenijeh para koje oni uplacuju za porez, a mi je li sad treba da budemo trzisni. Svi u Srbiji treba u gradove da se presele, a onda kad sela opuste i tamo bude netaknuta priroda, treba da razvijamo turizam u tim krajevima, jel tako bese The Veliki Plan?
[ stil @ 24.09.2007. 19:51 ] @
Ih bre Lesli ti ga sad pretera. Uopste ne treba biti iskljuciv jer i selo i grad imaju svoje prednosti . Niti ce svi ziveti u gradu niti ce svi ziveti na selu. Nekako mi je ova tema bas postavljena da igra na razlikama koje postoje da bi se ljudi podelili i poceli da vredjaju jedni druge. Nezaboravi svi mi zivimo u jednoj istoj drzavi i trebamo da podrzavamo jedni druge .
[ vujo032 @ 24.09.2007. 20:14 ] @
Slušao sam jednom prilikom na radiju o toj korekaciji selo grad,neki "stručnjaci" objašnjavali otkud netrpeljivost između seljaka i građanina, navodno:
Ovaj sa sela ne voli grad jer mu svo zlo stiže iz grada:računi,opomene,pozivi za sud,vojsku,vežbu
,skupo mu naplaćuju robu i tehniku lošeg kvaliteta i uzimaju mu njegov teško stečeni dinar itd.,
a ovaj iz grada ne voli seljaka,jer mu ovaj prodaje lošu robu po visokoj ceni,truje ga sa hemijom i truje mu kulturu, jezik itd.
Nisam sve zapamtio ali to mi je donekle otvorilo oči da malo bolje razumem seljake u mom preduzeću,mada mi još uvek
nije jasno zašto stalno kukaju da nema koristi i pored velikog uloženog truda.
Zašto onda ne pređu da žive u gradu kao i mi koji nemamo ništa više osim stana i radnog mesta, a oni (pojedini),
i stan u gradu i kuću na selu i radno mesto u gradu,šumu i njivu,stado.....
i dosadilo mi je više da ih slušam,popizdeh načisto.
SOS -Spasavaj Od Seljaka ili Seljak Ostaje Seljak.
[ bakancs @ 24.09.2007. 20:31 ] @
Citat:
a ovaj iz grada ne voli seljaka,jer mu ovaj prodaje lošu robu po visokoj ceni,truje ga sa hemijom i truje mu kulturu, jezik itd.
?!?
narocito ono: grad i kultura..
ajde
[ stil @ 24.09.2007. 20:37 ] @
Ma ljudi instinktivno reaguju na ono sto je malo drugacije od njih. Mada se pitam samo koliko vas ima oca - majku , dedu - babu , na selu. Nekada je Srbija bila zemlja ciji su stanovnici pretezno ziveli na selu.
[ pantic68 @ 24.09.2007. 21:00 ] @
Nemoj da si bukvalista. Zivim u prigradskom naselju i mnogo para sam dao na prevoz, sta bi bilo da sam jos dalje. Ako mislis da moze i bez dolaska u grad od gajenja luka da se zivi varas se. Novac je u gradu a bez njega ne ide.
[ milanche @ 25.09.2007. 06:32 ] @
Citat: Mene zanima da li se jos neka zemlja vratila selu "kad je porastao standard"? Ja ne znam ni za jednu, al' dobro mozda zivim u neznanju.
Situacija u USA recimo je malo coskasta, ni tamo ni ovamo.
Nijedna se zemlja ne vraca selu, blatnjavim putevima, zabitima i slicno, medjutim, izgleda da se USA definitivno odvraca od gradova.
U eri odlicnih komunikacija u svakom smislu, od autoputa, preko poste, interneta, kablovske televizije, mobilne mreze,... veliki broj ljudi
zivi u predgradjima koja bas nisu grad - baste su velike, gaji se voce i povrce po zelji i volji, veverice i rakuni samo pice...ne tako retko
ni stada jelena (konkretno: usred silicijumske doline), a pravu senzaciju je napravio i mountain lion ( http://www.paloaltoonline.com/...2005/2005_01_14.lion14mb.shtml) koji je malo dosao da vidi sta ima od kurseva zoologije
na Stanfordu.
Nije tako retko ni da ljudi drze svoje farme konja, nojeva, cincila, cak i kamila.
Grad koji je nekada bio pitanje zivota ili smrtonosne dosade i bezperspektivnosti, sada izgleda da je prevazidjena forma zivota. Osim kulturnog
zivota (restorani, klubovi, bioskopi, pozorista...), ostaje vrlo malo razloga da se zivi konkretno u gradu, izuzev u slucajevima kada je grad zaista
nesto posebno, ili kad je covek u odredjenom starosnom dobu.
Poslovi, proizvodne firme i pratece delatnosti, sve vise i vise su u nekoj vrsti kultivisane ruralne sredine. Uopste nije retko naici izmedju ogromnih
kompleksa zgrada raznih firmi mali usamljeni vocnjak ciji vlasnik jos uvek nece da ustupi zemljiste nego nastavlja da obradjuje zemlju, i drzi stand
sa svezim vocem odmah do ulice, siroke i ciste.
Naselja koja su nekada bili vocnjaci i njive se u periodu od 10-15 godina potpuno spoje, ali ne prerastaju u zgusnuti metropolis, nego nastavljaju
da se dalje sire dokle god je moguce. Trend pogoduje auto-industriji kojoj je bilo kakva vrsta javnog saobracaja prilicno podredjena.
Sto se Srbije tice, Beograd je postao potpuno disfunkcionalno mesto na kojem sve vise i vise one najosnovnije stvari prestaju da funkcionisu, sa
infrastrukturom (zgrade, komunalne instalacije, saobracajnice) koju su vreme i potrebe odavno pregazile. Verovatno najpogubnija stvar za Srbiju
bi bila kada bi se ovoliki priliv i gomilanje nastavio, tj. ako se perspektive ne bi otvorile da moze da se normalno funkcionise i na drugim mestima, a
izgleda da se bas to i desava.
[ Celavi Globus @ 25.09.2007. 08:59 ] @
Po meni je obrnuto...
Bolje biti prvi ili cak i drugi u svom selu nego 100000-ti u gradu.
Mozda tamo nema mnogo cega. Kao sto i nema. Mi u gradu smo jednostavno navikli na ovo sto imamo pa nam je tesko da prihvatimo takav nacin zivljenja. Ne njima uopste nije tako lose, to mi sami mislimo. Ja sam imao tu srecu da su mi oba roditelja sa sela. Pa sasvim dobro poznajem selo i to ono pravo selo u pravom smislu te reci. Monofazna struja, poljski klozet, bez tuseva, bez elektricnog sporeta... Tamo ljudi sasvim lepo zive... Imaju svoje komsije, svoje poslove, prvu jutarnju rakiju uz narodnjake sa radija... Jedan bezbrizan zivot...
Juce sedim u parku i gledam neku zenu sta radi... Kaze detetu da ne pije onu vodu sa cesme i vuce ga u prodavnicu da kupi vodu iz flase.
[ stil @ 25.09.2007. 10:17 ] @
Zivis u zabludi. 90 % ljudi na selu ima trofaznu struju, vodovod, toalet u kuci, kupatilo bojler, elektricni stednjak . Ne slusaju svi narodnjake, mozes uvece cuti tehno , rok ... , ako prodjes ulicom. Mozda je bilo tako kao sto ti kazes , ali vremena se menjaju.
[ Celavi Globus @ 25.09.2007. 12:54 ] @
Ovo ti kazem za moje selo... znam da drugde imaju i bojler... Znaci onda su uslovi relativno priblizni gradskim bar sto se te osnovne infrastrukture tice. Znaci opet im je sasvim pristojno...
Poenta je u tome da ti ljudi nisu mnogo ambiciozni u zivotu.... Te im je sasvim lepo i tako...
[ stil @ 25.09.2007. 13:03 ] @
Ima i takvih. Slazem se.
[ Nedeljko @ 25.09.2007. 13:06 ] @
Da li znate za jednu od čuvenih Mao Ce Tungovih avantura u kojoj je profesore sa univerziteta poslao na njivu, a seljake sa njive doveo da predaju na univerzitetu? Jeste van okvira teme, ali me zanima koliko je to tačno. Znam da je bio veliki avanturista i ne bi me čudilo da je pravio takve "rokade".
[ Pneos @ 25.09.2007. 13:14 ] @
pa ja licno mislim da nije dobro biti ni prvi ni zadnji, najbolje je zlatna sredina.
Mislim da ce porast standarda i razvoj telekomunikacija uciniti da se ljudi vrate selu. To rade svi bogati ljudi vec. Zasto bi neko sedeo u smrdljivom Milanu kada moze 40km dalje da kupi ogroman plac za dz i da radi odatle ili recimo na jahti.
[ dobio_7 @ 25.09.2007. 15:16 ] @
Rece jedan cika na TV Avala pre neki dan: "ne kaze se dzaba umesto krenuo na pijacu, krenuo u trovacnicu!" :)
lol Mislim nema mnogo veze sa temom, ali sve je zagadjeno, naje ili vise. I grad i sela i naselja. Zivi gde si, seli se ako mozes tamo gde mislis da je bolje i ne mudruj previse, sto sela i gradova, sto razlicitih iskustava...
Ova tema je klasicna FILOZOFSKA!
[ vindic8or @ 25.09.2007. 15:27 ] @
Citat: Celavi Globus: Pa sasvim dobro poznajem selo i to ono pravo selo u pravom smislu te reci. Monofazna struja, poljski klozet, bez tuseva, bez elektricnog sporeta... Tamo ljudi sasvim lepo zive...
jedino sto je tu pravo je da si ti bio u nekoj zabiti zaostaloj u 19. veku. a izgleda imas i teske predrasude prema seljacima "ne zele oni bolje"... bljak...
u proseku mislim da imaju potpuno iste potrebe i interesovanja kao i bilo ko iz nekog grada. pogledaj malo ovu temu uostalom, jedino sto vecinu zanima je da dobiju ADSL, a neki hoce i FTTH :-)
[ Ivan Dimkovic @ 25.09.2007. 16:25 ] @
Citat: Nedeljko
Da li znate za jednu od čuvenih Mao Ce Tungovih avantura u kojoj je profesore sa univerziteta poslao na njivu, a seljake sa njive doveo da predaju na univerzitetu? Jeste van okvira teme, ali me zanima koliko je to tačno. Znam da je bio veliki avanturista i ne bi me čudilo da je pravio takve "rokade".
Znamo - Maova "kulturna revolucija" i "rokade" su ucinile 2 stvari:
- Najvecu glad i najveci broj smrti od gladi koje je svet video do tad (i Kina, naravno)
- Unistenje dobrog dela kineske kulturne bastine
- Haos koji je trebalo pocistiti i za sta je bila potrebna cela jedna generacija Kineza, i novo normalno rukovodstvo (Deng Zjaoping & co)
[ Noe @ 25.09.2007. 21:18 ] @
Citat: milanche:
Sto se Srbije tice, Beograd je postao potpuno disfunkcionalno mesto na kojem sve vise i vise one najosnovnije stvari prestaju da funkcionisu, sa
infrastrukturom (zgrade, komunalne instalacije, saobracajnice) koju su vreme i potrebe odavno pregazile. Verovatno najpogubnija stvar za Srbiju
bi bila kada bi se ovoliki priliv i gomilanje nastavio, tj. ako se perspektive ne bi otvorile da moze da se normalno funkcionise i na drugim mestima, a
izgleda da se bas to i desava.
Mozda ovako nesto unese promenu :)
Tehnoloski park u Indjiji
[ maliradojca @ 25.09.2007. 22:28 ] @
Da je lepo na selu ne bi se selili sa sela u gradove. Npr. u selu nemas srednju skolu, a ponegde ni 5-8 razred, moras da ores zemlju, cistis stalu, muzes kravu, hranis svinje.... Perspektiva za licni napredak su male. Ja sam bas mislio da je super zivot na selu do letos ali kada sam malobolje pogledao neka sela u okolini Kraljeva(gde sam trenutno), shvatio sam da sam bio u zabludi. Mada je i zivotu u gradu(Bgd.npr.), malo smoran ponekad. Recim ako nemas kintu, posao, a komsija ima sve to x10. A na selu laganica... Bas filozofija.
[ Sopocanac @ 25.09.2007. 22:53 ] @
tacno je ovo sto neki kazu za selo ali stvari se menjaju na bolje.
evo sad ce ubrzo da startuje WIMAX na teritoriji cele Srbije i sa jednom baznom stanicom pokrivace tipa 20-30 km u naokolo sa internetom tv signalom i telefonijom . tako da ce i u najzabitijem selu biti dostupan internet.
[ Sopocanac @ 25.09.2007. 22:54 ] @
Citat: Da je lepo na selu ne bi se selili sa sela u gradove. Npr. u selu nemas srednju skolu, a ponegde ni 5-8 razred, moras da ores zemlju, cistis stalu, muzes kravu, hranis svinje.... Perspektiva za licni napredak su male. Ja sam bas mislio da je super zivot na selu do letos ali kada sam malobolje pogledao neka sela u okolini Kraljeva(gde sam trenutno), shvatio sam da sam bio u zabludi. Mada je i zivotu u gradu(Bgd.npr.), malo smoran ponekad. Recim ako nemas kintu, posao, a komsija ima sve to x10. A na selu laganica... Bas filozofija.
hehe gde si komsija iz ribnice. u kom si selu bio. da nisi mozda u donjoj gorevnici? :)
[ maliradojca @ 25.09.2007. 23:07 ] @
:) Nisam. Bio sam u Tresnjaru i Tavniku. Mislim bio sam i pre u selu, ali nisam posmatrao na taj nacin, pre sam mislio sa je na selu do j*a*j*a. Zajeb.
[ DaliborP @ 26.09.2007. 00:04 ] @
Citat: maliradojca: Da je lepo na selu ne bi se selili sa sela u gradove. Npr. u selu nemas srednju skolu, a ponegde ni 5-8 razred, moras da ores zemlju, cistis stalu, muzes kravu, hranis svinje.... Perspektiva za licni napredak su male.
Ne znam da li si znao ali to su upravo poslovi kojima se ljudi na selu bave, dakle poljoprivreda, stocarstvo i sve sto ide uz to. E sad ako tebi to licno ne odgovara to i ne znaci da na selu ne valja, stvar je izbora.
Sto se tice licnog napretka ja isto tako znam uspesne ljude na selu koji imaju po 100 hektara zemlje ili ne znam koliko stoke, a takodjer znam i one neuspesne. Glupo je donositi zakljucke na osnovu licnog utiska, ljudi su razliciti, ovde vecina pokusava da na selu vide neke prednosti koje daje veliki grad, da je tako selo ne bi ni postojalo.
Cinjenica je da se sela smanjuju, gradovi danas nude veci izbor poslova, poljoprivreda je generalno svuda najslabija tacka svake drzave sto se tice prihoda tako da je povecavanje gradova i priliv ljudi neminovan.
[ drbogi @ 26.09.2007. 03:41 ] @
@Pneos
Citat: ja bih vrlo rado ziveo na selu i vec sam osacovao par pozicija u Srbiji jos samo da malo pristedim love i da uvedu adsl i eto mene.
Zaista me zanima lokacija tih pozicija koje si snimio. Naravno ne očekujem da mi kažeš tačno mesto, selo ili zaseok, nego neki širi region ako nije baš velika tajna. Ja takođe posmatram, ali još nisam ništa ošacovao.
Nekoliko prednosti koje može doneti život na selu, po mom mišljenju,
1. Jedino na selu možeš posedovati zemljište u vlasništvu, pa na taj način obradovati unuke jednog dana
2. Živeti na selu ne mora da znači da automatski postaješ farmer ili stočar, npr. zamenite reč selo sa "vikend naselje" i dobijate bitno drugačiji životni prostor, koji je sličan seoskom
3. Na selu se posluje bez fiskalne kase :)
4. Život na selu je dugoročno bitno jeftiniji od života u gradu
Primer za stavku br.4 je da za cenu uvođenja gasne instalacije u gradu, u Srbiji trenutno možeš da kupiš šumu i da imaš veoma jeftino grejanje duži niz godina. Ako tome dodaš i petogodišnje troškove za gas, onda imaš veliku šumu.
Slična računica je i za vodu, ali to može više da osciluje na jednu ili drugu stranu.
5. Ogromna je nesrazmera u cenama stana u gradu i stana na selu. U praksi za stan u gradu možeš da kupiš ogromno imanje na selu, ako baš želiš da se baviš poljoprivredom. Štaviše, za godišnji zakup stana u Beogradu /300x12= 3600€/ može se kupiti hektar zemljišta u brdovitim krajevima.
Namerno upoređujem cene stanova jer stan nije nešto što donosi novac ukoliko živiš u tom stanu, naprotiv, plus nisi u mogućnosti da ga održavaš adekvatno, npr. kako promeniti samostalno fasadu na stanu koji se nalazi na 6. spratu. Hoću da kažem da se za novac angažovan za rešavanje krova nad glavom, negde u gradu, može dobiti i krov i posao malo dalje od grada.
Ja ovo sve pišem kao neko ko živi u gradu, pa je vrlo moguće da nisam sagledao celokupnu sliku., a svestan sam i brojnih mana života na selu.
dodatak, malo statistike:
Prema zvaničnim podacima, ruralna područja obuhvataju 85 odsto ukupne teritorije Srbije. U njima živi 55 odsto stanovništva i ti ljudi stvaraju 41 odsto ukupnog društvenog proizvoda.
[Ovu poruku je menjao drbogi dana 26.09.2007. u 23:23 GMT+1]
[ M-84 AB1 @ 26.09.2007. 14:00 ] @
Citat: Sta ono mozes da sadis lukac i krompir i ima vode iz bunara, te najosnovnije stvari? 1993? Ti bas imas pesimistican pogled na buducnost.
Ma hteo sam samo da kazem da selo ima svoju i to vitalnu ulogu, i da uprkos tome sto mi 'IT-jevci', ne mozemo da se poistovetimo sa selom, neko ipak mora.
I treba.
Jednostavno, selo nam nudi ono bez cega ne mozemo.
Pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|