[ Marko Medojević @ 06.10.2007. 11:22 ] @
Ovu emisiju nikada ne gledam ali sam čuo da se u njoj jedan od učesnika hvalisao kako slobodno bije svoju ženu.
Evo našao sam ceo snimak na youtube:

Da li je moguće da patrijahalna "kultura" još uvek ima jakog uticaja ovde? Mislio sam da su patrijahalni ljudi uglavnom nepismeni i da ih je sve manje i manje.

Strašno!

[ Nemanja Avramović @ 06.10.2007. 11:32 ] @
Ovog treba ubiti, nju treba poslati na lečenje, a takođe, ovo je prava prilika da se otera Tijanić
[ Marko Medojević @ 06.10.2007. 11:54 ] @
On jeste skot, ali rešenje celokupnog problema leži u potpunom uklanjanju patrijahalnih predrasuda iz društva!
Mnogo puta čujem, čak i ovde u Beogradu, stvari tipa:
muškarac sme da pije ponekad, a žena ne sme
muškarac sme da vara partnera, a žena ne sme
vidi kako se obukla, posle će kukati kad je neko bude silovao
... ...
U društvu gde vladaju ovakvi stavovi uvek će dolaziti do nasilja nad ženama, a verujte mi da ima mnogo gorih slučajeva i uglavnom je patrijahalna hierarhija njihov uzrok.
[ Nemanja Avramović @ 06.10.2007. 12:16 ] @
Slažem se, ali "ne uči se mator pas trikovima" ili kako se već kaže, što znači... neke nove generacije možda budu malo normalnije, ove matore ne možeš promeniti.
[ Majstor Duja @ 06.10.2007. 12:43 ] @
Mislim da je ovo "najveci" problem u drzavi....ali kako ovaj dogadjaj govori o kvalitetu tv programa od 350 mesecno i ako posluzi da se
diskredituje (ako je to ikako moguce) onaj skot, podrzavam blacenje...mada bice tu neki lock...cenim.
[ anakin14 @ 06.10.2007. 12:54 ] @
E ljudi nemojte misliti da nekog branim i da sam pristrastan, naime potpuno sam objektivan. Nije mi jasno zbog cega bre ovolika frka oko ovoga??? Ne razumem kako je ovo propagiranje nasilja nad zenama???? Sta sad znaci, ja sam cuo od njega kako on bije zenu pa cu sad i ja isto??? Mislim da se ova situacija POLITIZUJE!
Znaci prvi su se oglasili liberali i niz nevladinih organizacija, jer je u nasoj zemlji obrazac za rast partije nalazenje greske sadasnje vlasti (ili sadasnjeg direktora televizije) i pljuvanje po istoj radi uzdizanja sebe.
ev i zakona
Citat:

Sloboda medija
Član 50.
Svako je slobodan da bez odobrenja, na način predviđen zakonom, osniva novine i druga sredstva javnog obaveštavanja.
Televizijske i radio-stanice osnivaju se u skladu sa zakonom.
U Republici Srbiji nema cenzure. Nadležni sud može sprečiti širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja samo ako je to u demokratskom društvu neophodno radi sprečavanja pozivanja na nasilno rušenje Ustavom utvrđenog poretka ili narušavanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije, sprečavanja propagiranja rata ili podstrekavanja na neposredno nasilje ili radi sprečavanja zagovaranja rasne, nacionalne ili verske mržnje, kojim se podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje.
Ostvarivanje prava na ispravku neistinite, nepotpune ili netačno prenete informacije kojom je povređeno nečije pravo ili interes i prava na odgovor na objavljenu informaciju uređuje se zakonom.

U nasoj zemlji se sve politizuje. Na zapadu bi ili ukinuli sou ili nista ne bi ni bilo, a ne bi se prepucavali i mazali i pitali se da li je kriv tijanic,vlast,nepismenost... itd
Mislim stvarno smesno...
[ ventura @ 06.10.2007. 12:57 ] @
Naravno da ovo treba emitovati, ali tako da se tim primitivcima pokaže da je to loše, primitivno i da to ne treba raditi, a žene da skapiraju da to nije normalno...

Problemi se ne rešavaju guranjem pod tepih već suočavanjem sa istima.
[ anakin14 @ 06.10.2007. 13:02 ] @
Upravo to, a ne da se emituje,pa da se svadjamo sledecih mesec dana sto smo emitovali,pa da se pravi skandal evcih razmera.Emitovano,bilo,proslo. Po meni treba da se usresredimo na korene problema diskriminacije a ne zasto je diskriminacija koje ima na svakom koraku javno prikazana na nacionalnoj televizjii.Pa i treba da se prikaze!
[ Marko Medojević @ 06.10.2007. 13:05 ] @
Nisam otvorio ovaj topic da bi kritikovao tijanića i rts već patrijahalni sistem! Po meni je dobro što je ova emisija objavljena jer će ljudi biti svesni šta se dešava.
[ Shadowed @ 06.10.2007. 13:15 ] @
Dzabe kad je veliki % tih ljudi vec svesno sta se dogadja i to iz prve ruke, i misli da je to bas onako kako i treba da bude.
[ anakin14 @ 06.10.2007. 13:17 ] @
offtopic - mislim da patrijalhalni sistem nema mnogo veze sa stepenom diskriminacije.
A ja i nisam mislio da se dize buka konkretno na forumu nego bre sve novine pisu o ovome! dize se buka na nivou cele zemlje!
[ sasa_vu @ 06.10.2007. 13:24 ] @
"On mene bije a ja njega volim"
Ovo su 2 bolida, jedan muski, jedan zenski, ne verujem da ima veze sa patrijarhalnom kulturom uopste, vec sa mentalnim sklopom ovakvih osoba. Jer da je ova devojka iole normalna, ne bi bila ni 2 minuta sa ovakvim pajserom.
A i na klipu se cuje da su joj roditelji branili da se vidja sa tim pajserom. Da je to patrijarhalno vaspitanje, ne bi joj branili pretpostavljam?
[ abishai @ 06.10.2007. 13:31 ] @
Citat:
"On mene bije a ja njega volim"

Kakav naslov za neku narodnjacku pesmu!!!
[ stil @ 06.10.2007. 13:32 ] @
http://blog.b92.net/text/1009/...sati%20NASILJE%20-%202.%20deo/
[ Pejacar @ 06.10.2007. 14:06 ] @
Ne znam cemu kritike,nasli su se i skroz su jedno za drugo
Mislite da bi njoj bilo lepo sa nekim ko je dobar prema njoj,fin i pazljiv?
Taj bi joj dosadio za 2 dana
Ovako oni su srecni zajedno,ne znam cemu tolike polemike oko toga
[ Marko Medojević @ 06.10.2007. 14:14 ] @
Citat:
anakin14: offtopic - mislim da patrijalhalni sistem nema mnogo veze sa stepenom diskriminacije.
A ja i nisam mislio da se dize buka konkretno na forumu nego bre sve novine pisu o ovome! dize se buka na nivou cele zemlje!

Možda nema sa nekim pojedinačnim slučajem, ali sa većinom ima!
Uzmimo za primer RSA pre Nelsona Mendele. Tada je bilo potpuno normalno da belac diskriminiše crnca zato što je vladao rasizam u društvu. Naranvo, dešavalo se da nekad belac i ubije crnca iz razloga koji nisu rasistički (npr. neka svađa, dugovi ...), ali je ipak za većinu premlaćivanja, ubistava, šikaniranja ipak kriv rasizam.
Isto tako i u patrijahalnom društvu, većina diskriminacije se događa zbog samog sistema.

Između rasizma, nacizma, seksizma i patrijahalizma nema nikakve razlike osim u objektu i subjektu diskriminacije.
[ anakin14 @ 06.10.2007. 14:44 ] @
Citat:

Patrijarhat je socijalna organizacija života ljudi zasnovana na striktnom poštovanju tradicije u kojoj najvišu vlast i najveće poštovanje ima otac, dok žena ima podređenu ulogu. Patrijarhat se odlikuje strogom hijerarhijom, u kojoj postoji dominacija muških pripadnika nad ženskim i starijih nad mlađim.

Citat:

Seksizam je naziv za ideologiju koja polazi od postavke da se fizičke i mentalne razlike među dva pola moraju reflektovati na različiti položaj polova u društvu.

Zbog sve većeg uticaja feminizma u 20. veku i ustanovljavanja jednakosti muškaraca i žena kao pravnog standarda u mnogim zapadnim državama, seksizam je s vremenom stekao drugo, pežorativno, značenje koje se odnosi na verovanje u urođenu fizičku ili mentalnu inferiornost suprotnog pola, odnosno mržnju prema suprotnom polu (mizoginija ili ženomrstvo kod muškaraca, odnosno mizandrija kod žena).

izvor:wikipedija

Iako se pogresnom terminologijom stice utisak da u patrijarhartu ima doze diskriminacije prema od strane muskog pola prema zenskom polu,pravi izraz je SEKSIZAM.
Cak mislim da u idealnom znacenju patrijarharta zene i muskarci imaju sustinski RAZLICITE ULOGE da se o podredjenosti jednih u odnosu na druge ne moze raspravljati.
[ DaliborP @ 06.10.2007. 14:54 ] @
@mare_bj,
Dobro, svi smo videli ovo, jasno je sta je problem ali sta konkretno ti predlazes povodom ovoga?

Svaki peti stanovnik Srbije nema skolsku spremu, i oko 200k ljudi je nepismeno.

Oko 10 posto gradjana ima visoku skolu, oko 40 ima srednju, 20+ osnovnu i oko 20 posto nema uopste nikakvu skolsku spremu.
Ocekivati da su svi svesni zenske ravnopravnosti i prava gradjana malo je suludo za ovakvo stanje.

[ Neythan @ 06.10.2007. 15:55 ] @
Rodjeni brat od te zhenske ide sa mnom u razred. Lik je rekao da je to sve lazh samo da bi ovi iz emisije uopshte doshli, jer se na kasting prijavljuje ~ 500 parova
[ zlacarobnica @ 06.10.2007. 16:57 ] @
Eh, uvek neko ali ....

Moje misljenje je sledece :
Ovo je scandal za rts ,i za Tijanica , i sramota za ekipu koja ih ih na kraju VENCALA .Pa sta su time postigli ,kao bice bolje .Gledala sma celu emisiju i prosto nisam mogla da verujem sta se tamo sve izgovorilo ,i na kraju sam prosto ocekivala da ih nece ni vencati .
Tj. da nece ni da pristanu na tu igru ,jer koliko sam shvatila oni su se vec nekoliko puta prijavljivali za tu emisiju .E sad to je prva stvar a druga stvar je sledeca : Nisu naslini samo ljudi u ruralnim sredinama ,niti patrijahalno vaspitani muskarci ,nasilje jednim delom i potice od vaspitaja ,vedelom je to teska psihicka BoleS
( t ) ,pa je tako primer koji znam srusio sve predrasude o primitivizmu patrijahalnih , neobrazovanih ,neukih , malo manje pametnih i tako dalje ...
Naime u mom komsiliku je ziveo bracni par - oboje magistri ( ne bitno cega ) ,maju troje dece jedno drugom do uva ,ugledni profesori oboje ,deca fina tiha povucna ,ugladjeni .... On je npr uvek nosio odelo ,skockan ,brada po p.s -u ,ona isto -znaci jednom recju kad ih vidis pomislis jao kako divna porodica -dok jednog dana se nisu urlici ,krici i tako danima .... i danima mesecima .... i onda su komsije priavile slucaj .Em je tuko nju ,em je tuko decu ,folirao pred svima .Malo je falilo da mu taksista sa petog sprata presudi jedno jutro kad je bilo gusto ,dolazila je policija ... vishe puta I tako dok se nisu odselili ,naravno ona se razvela od njega ,i deca su sa njom ,bila je u sigurnoj kuci ,ona se izvukla !A taj isti komsija je sada doveo novu zrtvu koju isto tako maltretira ,i opet sve postarom .... Tuzno je to sto ljudi ( muskarci ) imaju tu vrstu bolesti - imaju i neke zene ... al redak slucaj .Ali da se to javno prikaze u emisiji koja je zabavnog karaktera ,i da novinarka nastavi sa emisijom i da ih VENCA i da dobiju sve dzaba ,e to je stvarno sramota .I to uz njegovo labavo obecanje da " nece on vishe " .... Eh ... I ta zena i njeni roditelji i on i njegovi roditelji svi su svesni sta se desava i njimaje to normalno .Kako to promeniti ,kako njima pokazati da moze bolje ??!! Ja ne znam nacin nazalost :(
[ stil @ 06.10.2007. 18:46 ] @
Pa upravo zato sto drzava nista ne cini po pitanju zastite zena od nasilnika cesto vidimo naslove u novinama " Ubila muza sekirom na spavanju " . Tolerisanjem takvog ponasanja se mirno gleda kako se unistavaju zivoti tih zena zrtvi i dece koja postaju ili zrtve ili nasilnici. Tome treba stati na put zestokim kaznama .
[ stil @ 07.10.2007. 14:25 ] @
Blic Online | Društvo | Zašto žene trpe batine
[ Nenad Vranjanac @ 07.10.2007. 14:45 ] @
Citat:
Da li je moguće da patrijahalna "kultura" još uvek ima jakog uticaja ovde? Mislio sam da su patrijahalni ljudi uglavnom nepismeni i da ih je sve manje i manje.

Citat:
Nisam otvorio ovaj topic da bi kritikovao tijanića i rts već patrijahalni sistem!

kao sto je anakin14 istakao dva puta (pa su ga svi iskulirali, a sad ce i mene ) malo vise ste omasili temu.

ne razumem kako mogu da se patrijarhat, nasilje i nepismenost stave u isti kos.
dakle tu se vidi ozbiljno nepoznavanje sociologije i socioloske terminologije, a kad se o necemu prica bez poznavanja materije, odmah se javi i teznja ka generalizaciji i brojnim zabludama -> formiranje predrasuda.

e sad vi biste protiv "nekih tamo sa predrasudama" da se borite a i sami ste krajnje subjektivni i skloni istim. jel moze neko malo to da mi pojasni???
[ Emil Ranc @ 07.10.2007. 15:09 ] @
Anakin je lepo istakao definiciju:
Citat:
Patrijarhat je socijalna organizacija života ljudi zasnovana na striktnom poštovanju tradicije u kojoj najvišu vlast i najveće poštovanje ima otac, dok žena ima podređenu ulogu. Patrijarhat se odlikuje strogom hijerarhijom, u kojoj postoji dominacija muških pripadnika nad ženskim i starijih nad mlađim.

... a iz čega proizilazi:
- ženi je mesto u kuhinji, i sa decom
- žena nema šta da se pita u odlučivanju oko bitnih stvari
i sl.

Naravno, patrijarhat ne implicira obavezno nasilje nad ženom i decom, ali je, moraš se složiti, nasilje u porodici mnogo izraženije i prihvatljivije u patrijarhalinijim sredinama. Duh patrijarhata oseća se i u sledećim podelama:
- muškarci koji imaju seks sa više žena - švaleri, mačo-menovi, kazanove
- žene koje imaju seks sa više muškaraca - kurve, drolje, kučke itd.
[ Nenad Vranjanac @ 07.10.2007. 15:56 ] @
ma sve je to super, ali ajde onda da dodamo da iz toga proizilazi i politicko opredeljenje, higijena i ko zna sta sve ne
(tipa ti patrijarhalni, nepismeni, nasilni, pa jos glasaju za te i te, e da i prljavi su obicno, i sa sela itd.)
dobro, ne bas uvek, ali slozicete se da je uglavnom tako, zar ne?

mislim... jel vi uvidjate kuda idete?

daleko od toga da ja zastupam bilo koji od ovih stavova, ali ako vec ocete da budete "borci za pravdu" onda budite to do kraja. ako ocete nekoga da otreznite, pocnite sa sobom i celoj situaciji pridjite malo otvorenijeg uma; ili cete zavrsiti kao feministkinje koje su se borile za osnovna ljudska prava zena, da bi se dobar deo pretvorio u klub frustriranih muskomrzaca (dok zene kojima pomoc zaista treba niko ne vidi-uglavnom)

patrijarhat je sistem koji je imao mana ali i prednosti, ali cinjenica je da polako odlazi u istoriju. kolicina nasilja nema veze sa oblikom drustvenog, porodicnog... zivota. menja se samo forma, princip ostaje isti. ako cemo bas iskreno u pravim najokorelijim patrijarhalnim porodicama, nasilja (fizickog) nema, jer uopste nije ni potrebno- glavu porodice svi slusaju bez pogovora.
dakle usmerite se na pravu stvar. kolko se ja secam, glavna tema je bila nasilje u porodici.a ne ko oni sto pljuju na rts zato sto je emisija emitovana (a valjda je trebalo precutati sve, sta li???) ili patrijarhat.
[ Ivan Dimkovic @ 07.10.2007. 20:58 ] @
Citat:

ako cemo bas iskreno u pravim najokorelijim patrijarhalnim porodicama, nasilja (fizickog) nema, jer uopste nije ni potrebno- glavu porodice svi slusaju bez pogovora.

A sta mislis kako se to postize? Glava Porodice lepo zamoli zenu i decu da budu poslusni i da ne talasaju, i sve sljaka :)

Nesto mi se ipak cini da je obavezan deo stroge hijerarhije i dresura sa obaveznom sankcijom - posle cega znas zasto ne treba da pravis sranja i da dovodis u pitanje odluku glave porodice ;-)
[ Nenad Vranjanac @ 07.10.2007. 22:43 ] @
vaspitanje od malih nogu - 2-3x dobiju teske batine kad naprave neko s**** kao klinci, posle kad porastu za tim nema potrebe
[ OffShore @ 07.10.2007. 23:41 ] @
ma svi dobiju po 2 zuta kartona i lete ko pcelice (crveni karton zna se sta sljeduje:)
[ pctel @ 08.10.2007. 07:50 ] @
Citat:
U nasoj zemlji se sve politizuje. Na zapadu bi ili ukinuli sou ili nista ne bi ni bilo, a ne bi se prepucavali i mazali i pitali se da li je kriv tijanic,vlast,nepismenost... itd
Mislim stvarno smesno...

Na zapadnoj televiziji sam vise puta gledao da muz prica kako bije zenu, da zena prica kako bije muza kao i da se na sred emisije uzivo pobiju. Cesto je u emisiji i ljubavnik, pa se muz live bije malo sa njim a malo sa zenom. Ne mogu da se setim kako se zove emisija, sto bi rekli na vrh mi jezika, ali su i voditelj i emisija medjunarodno priznati.

Citat:
On mene bije a ja njega volim

Naslov kao preslikan sa te zapadne televizije.
[ JagodaV @ 08.10.2007. 08:01 ] @
Jerry Springer i slicni?
[ Tyler Durden @ 08.10.2007. 08:03 ] @
Springer garant. E sad koliko je to istinito drugo je pitanje...
[ Slobodan Miskovic @ 08.10.2007. 08:20 ] @
Ma ljudi, pala gledanost pa napravili skandal da je podignu...
[ pctel @ 08.10.2007. 15:13 ] @
Citat:

zasto se nasilje u porodici vezuje za patrijarhalno vaspitanje? Kad zena vrsi nasilje nad muzem, da li je to patrijarhalno vaspitanje? Sad ce da krenu komentari kako je to retkost, zanemarljiv procenat, ovo, ono...

Dakle, tvrdim da je u Srbiji daleko prisutnije nasilje zena nad muskarcima! Kako? Pa lepo - po zakonu o braku i porodici, nasiljem u porodici se smatra fizicko nasilje, psihicko nasilje, vredjanje, psovanje, omalovazavanje, nepotrebno stalno kritikovanje i ostali oblici verbalnog nasilja. Ovo je problem tim vise jer se fizicko nasilje desi par puta godisnje, u najgorem slucaju jednom mesecno, dok se psihicko nasilje vrsi svakodnevno, iz dana u dan, vise puta dnevno. Tu je situacija potpuno obrnuta - psihicko nasilje uglavnom vrse zene nad muzevima, obrnuti primeri su sporadicna pojava.

I sta je vece zlo - da vam neko udari samar ili da kaze da ste konj, budala, magarac, nesposobnjakovic i uvredi vas na neki drugi nacin na koji ste osetljivi? Za jedne je gore jedno, za druge drugo, ali, ono sto je sigurno gore je sto je takva pojava kad je prisutna onda obicno prisutna svakodnevno a drugi problem sto muskarci niti imaju kome da se zale, niti iko njihov problem uzima za ozbiljno. Ne secam se da sam u zivotu video niti jedan novinski clanak u kom neko ukazuje na problem nasilja nad muskarcima. Sta coveku ostaje - moze ili da cuti i trpi, ili da nalupa samare kad mu "pukne film" i time potvrdi definiciju balkanskog muskarca kao glupog, nasilnog, grubog, nepismenog divljaka...
[ ~Vojvoda @ 08.10.2007. 15:20 ] @
Kod mojih rodjaka u komsiluku ima jedan slucaj gde zena vrsi i verbalno i fizicko nasilje nad muzem i decom. Po ceo dan roka pivo i kad se narolja pravi s*****. Ja nisam video ali ima svedoka koji su videli.
[ stil @ 08.10.2007. 16:24 ] @
Društvo
Nasilje u porodici nije moguće iskoreniti bez šire društvene akcije
Zašto žene trpe batine
Autor: Slavica Tuvić | 07.10.2007 - 00:09
Zašto žene trpe batine

Z. Š. iz Beograda godinama je trpela batinanje muža. Zlostavljanje je išlo do te mere da je nasilnik nesrećnu ženu posle žestokog premlaćivanja bacio sa sprata kuće. Posle toga, ostala je trajni invalid i danas hramlje na jednu nogu. Osim nje maltretiranje je trpela u njena devojčica iz prvog braka, kojoj je očuh lupao glavu o zid i stalno govorio "da je debil". Nedavno je Z. Š. odlučila da napusti muža o obratila se Savetovalištu protiv nasilja u porodici za pomoć.

- Naša istraživanja su pokazala da žene u Srbiji nasilje trpe veoma dugo, i to u proseku od 15 do 20 godina. Kada ih pitamo zašto su toliko čekale, obično odgovaraju da su trpele zbog dece. Njihovi argumenti su da će deci biti bolje da odrastaju uz oba roditelja. Još jedan od razloga je nada da će se nasilnik promeniti, da će situacija biti bolja, ali i ekonomska zavisnost. Žene su te koje u većini slučajeva ne rade, zavise od partnera, na muškarca se vodi sva nepokretna imovina. Tako one prihvataju situaciju iz koje ne vide izlaz- kaže za "Blic nedelje" Vesna Stanojević, koordinator Savetovališta protiv nasilja u porodici.
Ne trpe nasilje samo žene u braku. Pljušte šamari i tokom zabavljanja. To potvrđuje i nedavno emitovana emisija "48 sati svadba" gde mladić kaže da je udario dva-tri šamara devojci, ali su ipak odlučili da stanu na "ludi kamen". U savetovalištu protiv nasilja kažu da im se devojke veoma retko obraćaju za pomoć.
- Mlade žene koje potraže našu pomoć na pitanje da li su nasilje trpele i dok su se zabavljale sa sadašnjim mužem odgovaraju potvrdno. Praksa je pokazala da se nasilje uvek nastavi i u braku, i to u još gorem obliku nego ranije. Žene obično misle da će u braku nasilje prestati posle rađanja deteta. Nažalost, nama su se za pomoć obraćale trudnice koje su muževi tukli po stomaku. Oni ne šikaniraju samo žene, već i decu - dodaje Stanojevićeva.

Život pretvoren u pakao!
Miroslavu i Snežani Lukačević posle učestvovanja u emisiji "48 sati svadba" život se pretvorio u pakao. Postali su glavna tema razgovora u selu, ali i u celoj Srbiji. Miroslav, koji je pred kamerama priznao da je devojci udario dva-tri šamara, ali da je i od nje primio jedan, kaže da ga jako boli što ga danas smatraju siledžijom, i još dodao "eto šta se dešava kada se govori istina".

I komšije ćute
Vesna Stanojević kaže da se dešava da nasilnike prijave i komšije, ali veoma retko. Obično nasilnici prete i komšiluku, pa se ljudi distanciraju plašeći se za svoju porodicu.
- Komšiluk bi morao da ima mnogo veću ulogu. Danas uglavnom svi idu linijom nezameranja i nemešanja. To je negde i razumljivo, jer nasilnik obično bude priveden i to traje nekoliko dana i opet se vraća u staru sredinu, pa su komšije koje su se umešale izložene šikaniranju - kaže Stanojevićeva.

Veliki problem u današnjem društvu jeste i to što mlade žene ne dobijaju nikakvu podršku porodice, čak naprotiv, obično ih majke savetuju da se pretrpe uz objašnjenje da je i nju tukao njen muž, pa je preživela. Nasilje u porodici se prihvata kao deo folklora. Razvedena žena je na neki način obeležena, kao i deca iz takvog braka, dok je s muškarcima drugačije.
- U našoj kulturi je tako, roditelji obično kažu ćerki pretrpi se, imaš decu, dok će sinu reći razvedi se, lako ćeš naći drugu ženu. To nije vezano samo za selo, već i za urbanu sredinu. Recimo, tokom devedesetih, kada smo svi bili u lošoj ekonomskoj situaciji, drastično je smanjen broj razvoda, dok je sada broj razvoda u stalnom porastu. To se može objasniti boljom ekonomskom situacijom. Deca koja rastu u takvim porodicama svakodnevno gledaju kako se otac ponaša prema majci i uče po modelu. Tako da se često dešava da i oni sutra postanu nasilnici - objašnjava Mirjana Vuksanović, klinički psiholog.
Rešenje ovakve situacije ona vidi u podizanju nivoa opšte kulture, zatim, nasilje se mora iskorenjivati kroz porodicu, školski sistem, ali se mora raditi i na većoj ekonomskoj sigurnosti oba pola.
- Simptomatično je da se mladi ljudi u emitovanom prilogu na RTS-u drže za ruke i on priča da joj je lupao šamare. Što je najgore, ona to ne doživljava kao zlostavljanje. Lično mislim da je ovakav prilog trebalo emitovati, baš zato da se prikaže prava slika u našem društvu - zaključuje Vuksanovićeva.
I Natalija Mićunović, pomoćnik ministra rada i socijalne politike, misli da društvo može mnogo da uradi.
- Centar za rodnu ravnopravnost priprema platformu za izradu metodologije za suzbijanje nasilja i aktiviranje rodne ravnopravnosti. U toku je priprema zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji treba da bude usvojen početkom 2008. godine. Sprovođenje svega toga u praksu je, naravno, uvek teže, zahteva mnogo truda i vremena, ali od papira se mora početi - zaključuje Mićunovićeva.
Izvor

@pctel Ono što ti pričaš je obična zamena teza.
[ vindic8or @ 08.10.2007. 17:01 ] @
Citat:
pctel: zasto se nasilje u porodici vezuje za patrijarhalno vaspitanje? Kad zena vrsi nasilje nad muzem, da li je to patrijarhalno vaspitanje? Sad ce da krenu komentari kako je to retkost, zanemarljiv procenat, ovo, ono...

nije prvi put da pises ovo i opet nisam siguran da li nas zajebavas. ako zena vrsi psiholosku torturu muskarca (sto je potpuno realno i cesto), muskarac moze sutra da joj kaze da se nosi u pm i sve je gotovo. ili ako ne raskine muskarac opet moze i da uzvrati istom merom (da joj produbljuje licne nesigurnosti prozivanjem i sl), dok zena koju muskarac psiholoski i/ili fizicki zlostavlja ne sme ni da pomisli na uzvracanje istom merom ili na raskidanje veze/braka.

neke zene su kucke, smaraju ali mozes da ih oteras kad hoces. neki muskarci su kao ajkule na otvorenom moru, ne mozes ni da se odbranis ni da im pobegnes.
[ milosh.r41 @ 23.10.2007. 01:18 ] @
Ne bih da smaram, ali nisam gledao emisiju pa ako neko zna a nije mu tesko da mi odgovori bez da me ispljuje: gde je emisija snimljena?
[ Mbit @ 23.10.2007. 09:49 ] @
"ostaci patrijahalne kuture" trt.
pa to su ludaci, kojih ima svuda i na svakom koraku i kontinentu, kako nekome ko je spreman bez mnogo razmišljanja ubiti, objasniti da nije dobro da tuče nekoga, nikako.
te pojave su takve biće ih sve više, javno i tajno.
[ Nedeljko @ 23.10.2007. 11:48 ] @
Moj deda je iz prave patrijahalne porodice, gde su se svi međusobno poštovali i gde nije bilo tuča. U tom patrijahalnom društvu su postojali običaji (kojih danas nema) koji su sasvim na mestu. Kada se moj deda oženio (u 18 godina), nije mogao da vodi ženu sa sobom da žive sami, već su on i žena živel u kući njegovog oca i tek posle 6 godina otišli kada je starešina kuće procenio da su zreli i sposobni da se osamostale. Da, postojala je hijerarhija zahvaljujući kojoj nije bilo sukoba. Iživljavanje je nešto drugo.
[ Beli Mag @ 30.06.2008. 08:44 ] @
nisam nasao odgovarajuci topic, pa sam mislio da je bolje da nastavim pisanje u ovome. doduse, nije vezano za tv show, ali je u pitanju nasilje u porodici.

imam drugaricu koja mi se skoro poverila da je muz policajac konstantno tuce, maltretira, ponizava, na svim javnim mestima a u kuci najvise. pored toga, previse pije. plasi ga se i ne zna sta moze da uradi sa svojim problemmom, obzirom da zivi u njegovoj kuci u malom mestu i da je on policajac.

koja vrsta pomoci bi bila za nju? ja sam malo pricao sa njom, ali se ona manje-vise pomirila sa tim, sto je meni van pameti. da li bi neki bolji savetnik ili neko strucno lice u policiji bilo dovoljno za pocetak za nju?
[ Black_eyed @ 30.06.2008. 09:15 ] @
Potrazi neku sigurnu zensku kucu, ne znam koji joj je grad najblizi.

http://www.csrns.org.yu/sigurnakuca/

Ovo je link za Novi Sad, ima i brojeve telefona gde moze da se obrati i bar za pocetak poprica sa nekim strucnim ko ce da je posavetuje kako dalje da postupa.

[ kelja @ 30.06.2008. 09:21 ] @
Znam za slican slucaj, isto je malo mesto (selo) u pitanju.
Znam da je zena sa decom otisla u neku vrstu 'sigurne kuce', a nedugo posle toga se vratila zlostavljacu, jbg.

Izgleda da ipak najvise zavisi od spremnosti zrtve da prizna sebi da je zrtva i da se brani, odnosno bezi, u ovom slucaju...

Hvala bogu, vise cak ni u Srbiji porodicno nasilje nije samo ''porodicni problem'', tako da je policija duzna da reaguje na prijavu.

Ako drugarica batine smatra normalnim delom bracnog zivota, tu se ne moze pomoci. :(

A ti supci koji tuku zene su posebna vrsta gmazova...
Cesto su to ''priznati i uvazeni clanovi zajednice''(eto, u ovom slucaju policajac, bato!!!), i komsije, kolege, drugari, uza i sira okolina nikad ne bi mogli ni da pomisle da su ti ljudi zapravo sadisti i istinski tirani u kuci/porodici.
Takodje, znam da je zenama tesko da ne uzmu njihove pretnje ozbiljno.
(A verujem da ne pomen raskida takvi prete i smrcu).
[ Beli Mag @ 30.06.2008. 09:59 ] @
na zapadu u okvoru policijske stanice postoji i sluzba za kontrolu ponasanja policajaca u kuci/porodici. to su obicnio psiholozi ali od njihove ocene i procene, doticni policajac moze ostati bez posla.

imali nesto slicno kod nas?
[ Predrag Supurovic @ 30.06.2008. 10:39 ] @
Svako ko je izlozen nasilju u porodici moze da se obrati bilo kojoj sigurnoj kuci i dobice pomoc, pa makar to bio i samo savet. Desava se da nakon takvog postupka i onaj ko sprovodi nasilje shvati sta radi i da se stvari poprave. Najvaznije je da osoba koja seobraca za pomoc sigurnoj kuci ima poverenja u njih.

Jedna od dobro organizovanih sigurna kuca Uzicu (http://soscentar.uzice.net/) koja ima i dobroorganziuvanu mrezu SOS centara u zapadnoj Srbiji.