|
[ Max Payne @ 06.10.2007. 21:45 ] @
| Jeste li gledali novi film Majl Mura? Odlican je za budjenje svih onih koji sanjaju americki san i americki sistem vrednosti.
Zasto ovo pricam? Pa setio sam se pre nekog vremena, imao sam neki problem sa vidom, prilicno specifican, da ne ulazim u detalje, poslali su me na neku ocnu kliniku koja je kao najveca i najbolja u gradu, drzavna naravno, to je preko puta hrama Svetog Save, ne znam tacno kako se zove. Prijemno odeljenje je u podrumu, guzva je bila takva da je to neopisivo, cekao sam 5(pet) sati, da dodjem na red za pregled. Kada sam konacno dosao na red, doktorka mi je zakazala dodatna ispitivanja za 5 meseci. 5 MESECI.
Neko bi mozda pomislio da je u americi bolje. Pa, pogledajte film pa prosudite sami.
Ko nema da plati, moze samo da se klati.
|
[ fanfon @ 06.10.2007. 22:00 ] @
Niti si naveo kako se film zove, niti gde se prikazuje...Bas nista...
[ Marko Medojević @ 06.10.2007. 22:02 ] @
Zove se SiCKO (piše u naslovu) i može se naći na netu. Premijera je bila negde pre pola godine.
[ Lesli Eldridz @ 07.10.2007. 10:30 ] @
Nije u Americi bolje nego je gore, sto i oni znaju pa se stalno bune. Evo, Djoka ponovo stavio veto na odluku o boljem osiguranju za decu placenom iz budzeta. Ali je zato bolje u Evropi, ili je bar isto kao kod nas. I u Londonu se u drzavnoj bolnici ceka prosecno tri meseca na magnetnu rezonancu, na primer. Ne mozes da se bunis sto drzavne bolnice placene iz budzeta postoje i sto je u njima guzva, nego treba da se bunis da ih ima vise i da budu bolje. I da se uvedu lekarske licence koje ce se dozivotno oduzimati zbog primljenog "poklona" u vidu 100 grama kafe, da se u bolnicama uvedu kamere za nadzor zaposljenih, da se vidi ko sta unosi na posao a ko sta iznosi sa posla itd. I tako jedno 100 godina, dok se marva ne civilizuje. Pusti Ameriku, ima ko ce o Americi da brine, na primer eto Majkl Mur, nego se ti ovde tako buni kao sto sam ti ja rekao, i sve ce biti OK. Samo nemoj da ides linijom manjeg otpora i da opravdavas kradju i makijavelizam u zdravstvu pricama o bizmisu kao neki. OK je stav da neko hoce da se bavi medicinom samo zbog para i da prima "poklone" - ali ako je neko od tog staleza, izvol'te, organizuj se, sakupite se vas vise, ulozite pare, nadjite kredit ako nemate, otvorite privatnu bolnicu ili nesto, pa radi, ko ti brani. Ali u drzavnoj bolnici i privatno, pa ti drzavni posao sluzi da steknes penziju dok uz kafenisanje i otaljavanje sebi kao privatniku namestas pacijente, to ne. Za to kazna - dozivotno oduzimanje licence. Pa oni neka vide.
[ mrkii @ 07.10.2007. 10:51 ] @
@ Lesli Eldridz
potpisujem. ipak treba naglasiti da ima i lekara koji zaista posteno i vredno rade u drzavnim bolnicama. malo ali ima. nekad mi ih je i zao kad vidim kako moraju da jure sestre da im pomazu a ove samo prevrcu ocima i samo sto ne kazu "ovaj nije normalan sta je zapeo, opusteno, gde sam bas ja zaduzena za njega".
[ burex @ 07.10.2007. 13:02 ] @
Michael Moore ima naviku da preuveliča svaki problem na koji naleti i koji želi da opiše. OK je što USA ima takvog čoveka da "drmne malo naciju", ali nikako se ne smeju izvoditi zaključci iz njegovih dokumentaraca. Više bih voleo da čujem iskustva sa zdravstvenim sistemom nekoga koji se nalazi "preko bare", bilo ovde, ili na forumu "Vodič za emigraciju", nego od nekog tipa kojem je cilj da prvenstveno ZARADI.
[ Lesli Eldridz @ 07.10.2007. 15:44 ] @
Ti ne znas da li je njemu prvenstveni cilj da zaradi, ali da je tamo zdravstvena zastita katastrofalna, to jeste. To je nekad bilo da onaj ko se bori za neku ideju mora da bude gologuz i odrpan, da trpi gladan i suludo se smuca ulicama. Vreme prolazi, ljudi uce, napreduju, i ja ne vidim zbog cega sad neko ko se bori za ideje ne bi mogao da malo zaradi, da bi i dalje mogao da se bori za te ideje. Nema mestu cinizmu oko ovakvih tema, po meni. To kao kod nas, cim neko ukaze da je Pera ili Mika lopov, suruje sa lopovima itd, odmah krenu price, prvo iz tabloida koje placaju isti ti lopovi, kao ono, a odakle njemu pare, bla bla bla. Pusti to. Gluposti su to. Cinjenica je da u USA oko pola stanovnistva, trecina, nije vazno, uopste nema nikakvo zdravstveno osiguranje zato sto im je skupo. Sa druge strane, milijarde iz budzeta se trose na gluposti i razne ratove, a desetinom tog novca bi moglo da se uvede tzv "besplatno" osnovno zdravstveno osiguranje za sve. Eto na primer, rek'o sam vec, Djoka po treci ili cetvrti put udario veto na odluku da se za decu uvede bolje zdravstveno osiguranje, iako taj zakon podrzava 75% Amerikanaca. Trebaju mu pare da se bori za tudju naftu, posto je svoju vec rasprodao. Pa onda, prvi razlog osiromasenja i gubitka celokupne imovine je u USA bolest, necija ili clana porodice. I tako dalje. Ne kazem ja sad da USA ne valjaju, pa sad ono, ožeži po zlocinackoj Americi. Naprotiv, valjaju, i kad bih mogao i ja bih se mozda tamo preselio, ali ne jede se ni tamo sve sto leti. Uz to, meni se cini da si lose mesto nasao gde da se raspitujes kod ovih sto su tamo. Vecina njih ima da ti pricaju neke japijevske price i druge gluposti, tako im lakse, umesto da realno sagledaju problem, ukapiraju da to i njih moze da snadje, i da priznaju da zdravstveni sistem u USA ne valja nista.
[ Max Payne @ 07.10.2007. 16:19 ] @
Citat: burex: Michael Moore ima naviku da preuveliča svaki problem na koji naleti i koji želi da opiše. OK je što USA ima takvog čoveka da "drmne malo naciju", ali nikako se ne smeju izvoditi zaključci iz njegovih dokumentaraca. Više bih voleo da čujem iskustva sa zdravstvenim sistemom nekoga koji se nalazi "preko bare", bilo ovde, ili na forumu "Vodič za emigraciju", nego od nekog tipa kojem je cilj da prvenstveno ZARADI.
Ocigledno nisi gledao film. Objasni molim te kako moze da preuvelicava kad je snimao zive ljude, sa svojim licnim, istinitim, zivotnim pricama. Beba od 3 godine je umrla jer su doktori odbili da je lece. Ljudi pomagali da se izvuku mrtvi iz rusevina u Njujorku, i tesko se razboleli, drzava nece da im pomogne. To su samo neke od prica, pogledaj film.
"nikako se ne smeju izvoditi zaključci iz njegovih dokumentaraca". Aj ovako, posto ja izvlacim bas velike zakljucke iz ovog dokumentarca, kazi nam iz cega ti izvlacis zakljucke o stanju u Americi i Evropi. Mogu da te spojim sa mojim surakom koji zivi u lepoj Evropi, i cesto ide preko bare, pa da ti kaze covek iz prve ruke kako je zemlji snova.
[ milanche @ 07.10.2007. 16:35 ] @
O zdravstvenom sistemu, onako kako sam ga ja video i doziveo sam vec pisao u nekoliko navrata (tema o cepanju kosulje).
Cinjenica je da nije besplatan, i da je strah od gubitka zaposlenja zapravo vise strah od gubitka zdravstvenog osiguranja. Cinjenica
je isto da se dobro osiguranje moze dobiti za sasvim normalne pare.
Cinjenica je da su ljudi u administraciji teski moroni, da je probiti se kroz telefonski sistem i dobiti onoga koga trazis prilicno
velika avantura koju za mene obavlja supruga koja taj sistem poznaje iznutra. Ja sam lepo priznao da sa tim idiotima jednostavno
ne umem, i prepustio sam sve njoj.
Medjutim, kad se dodje do konkretne medicinske usluge, doktori, sestre, ordinacije, operacione sale, sistemu ne da nista ne fali,
nego je vrhunski. Lekovi za manje probleme tipa prehlade, cmicak,... i slicno su prilicno delotvorni. Komplikovanije operacije pod anestezijom
koje zahtevaju boravak u bolnici neko vreme i tretman posle njih je na najvisem nivou.
Cinjenica je jedino da finansijski momenat diktira dosta toga, tako da neke usluge koje se u Beogradu dobiju za cenu novog mobilnog
telefona ovde mogu da se uopste i ne dobiju (3D color ultrazvuk, naprimer).
Iako sam medicinske usluge dobijao samo u dve savezne drzave (od kojih je jedna severna Kalifornija u neposrednom okruzenju nekoliko
najelitnijih medicinskih ustanova), ne mogu da tvrdim mnogo toga, ali znajuci da bar dve-tri dobre bolnice postoje u gotovo svakom mestu
u kojem postoji dobar univerzitet (sto znaci mnogo lokacija), malo sam skeptik da je svugde bas toliko crno.
Jedino sto sam siguran da je nezgodno su slucajevi hronicnih boljki, i tu mislim da nije veselo. Ali, to je vec opste mesto i to vazi manje-vise
svugde na svetu.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 07.10.2007. u 18:26 GMT+1]
[ Nenad Vranjanac @ 07.10.2007. 16:50 ] @
gledao sam par stvari moor-a kao i onaj njegov live show povremeno. covek je toliko tendenciozan da je to sa vremena na vreme degutantno. mislim zabavno, lepo, sareno, pa jos i argumentovano, ubedljivije cak nego reklame za deterdzente.
Citat: Max Payne:Mogu da te spojim sa mojim surakom koji zivi u lepoj Evropi, i cesto ide preko bare, pa da ti kaze covek iz prve ruke kako je zemlji snova.
igrom slucaja imam bas puno rodjaka preko, nesto mi se ne zale, a jos manje ispoljavaju zelju da se vrate.
[ Tyler Durden @ 07.10.2007. 17:23 ] @
Moore se pretvorio u komedijaša i cirkusanta.
[ Ivan Dimkovic @ 07.10.2007. 18:09 ] @
USA zdravstveni sistem jeste skuplji od evropskog (paradoksalno!) ali je za isti novac znacajno losiji.
Naravno, nije toliko losiji kako Moore opisuje, koji tendeciozno preuvelicava stvari jer je tzv. "partisan" autor, iliti osoba koja izuzetno stremi u jednom smeru i pristrasna je preko svih granica. Moore je poznat kao pristrasni reditelj ekstremne levice - sto znaci da su njegovi stavovi, iako naravno bazirani na objektivnom problemu, izuzetno preuvelicani tako da ne oslikavaju kompletnu sliku.
Svakako je dobro imati ljude poput Moore-a, koji svojim senzacionalizmom skrecu paznju na neke probleme - ali pre kompletnog uzmanja onoga sto on rezira kao zdravo za gotovo, ipak treba malo odraditi vise istrage.
Od gledanja Moore-a i, recimo, FOX TV-a (koji je ekstremna desnica) se ne moze bas pohvatati puno toga pametnog, osim delova mozaika koji svakoj strani odgovara.
[ Max Payne @ 07.10.2007. 18:16 ] @
Citat:
igrom slucaja imam bas puno rodjaka preko, nesto mi se ne zale, a jos manje ispoljavaju zelju da se vrate.
Nisam ni rekao da ispoljava zelju da se vrati, zato sto se zakopao u kredite za narednih 30 godina isto kao verovatno i ti tvoji. A pomenuo sam ga zato sto kad god dodje ovde dva puta godisnje, on i zena obilaze sve doktore koji im trebaju, jer je tamo sve ekstremno skupo.
[ Ivan Dimkovic @ 07.10.2007. 18:21 ] @
Citat:
Nisam ni rekao da ispoljava zelju da se vrati, zato sto se zakopao u kredite za narednih 30 godina isto kao verovatno i ti tvoji.
Kucu koju si uzeo na kredit mozes uvek da prodas, doduse bas ovih par meseci je jako lose, ali u principu ces verovatno dobiti dosta love na razlici od cene kad si je kupio - prema tome, cisto sumnjam da su krediti prepreka nekome da se vrati.
Ljudi se iz USA, i generalno iz inostranstva ne vracaju u Srbiju zato sto im je jednostavno zivot kvalitetniji tamo i sa vecom perspektivom za njihovu decu da nesto postignu u zivotu - osim nekoj manjini ljudi koji nisu u stanju da zive u USA, ili koji mogu daleko bolje da zive u Srbiju, za veliku vecinu je jednostavno to besmislen izbor.
Citat:
A pomenuo sam ga zato sto kad god dodje ovde dva puta godisnje, on i zena obilaze sve doktore koji im trebaju, jer je tamo sve ekstremno skupo.
Nije u USA "ekstremno skupo" nego je u Srbiji ekstremno jeftino za nekog ko zaradjuje u USA i ako nema adekvatno zdravstveno osiguranje :-) Ako imas full-medical coverage i ako ti je poslodavac dobar i placa i dental/vision, ne vidim sto bi koji djavo isao u Srbiju.... ako nemas to, jasno je da je u Srbiji sve dzaba u odnosu na USA, jer su privatne medicinske usluge bez osiguranja mnogo jeftinije.
Bas kao sto je mnogo jeftinije da se oblacis u Kini u Ya-Show marketu, umesto u Rodeo Drive-u u LA-u.
[ Max Payne @ 07.10.2007. 18:23 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: USA zdravstveni sistem jeste skuplji od evropskog (paradoksalno!) ali je za isti novac znacajno losiji.
Naravno, nije toliko losiji kako Moore opisuje, koji tendeciozno preuvelicava stvari jer je tzv. "partisan" autor, iliti osoba koja izuzetno stremi u jednom smeru i pristrasna je preko svih granica. Moore je poznat kao pristrasni reditelj ekstremne levice - sto znaci da su njegovi stavovi, iako naravno bazirani na objektivnom problemu, izuzetno preuvelicani tako da ne oslikavaju kompletnu sliku.
Svakako je dobro imati ljude poput Moore-a, koji svojim senzacionalizmom skrecu paznju na neke probleme - ali pre kompletnog uzmanja onoga sto on rezira kao zdravo za gotovo, ipak treba malo odraditi vise istrage.
Od gledanja Moore-a i, recimo, FOX TV-a (koji je ekstremna desnica) se ne moze bas pohvatati puno toga pametnog, osim delova mozaika koji svakoj strani odgovara.
Pazi, probacu ovo da pojednostvim do maksimuma:
Zena dovede cerkicu od 3 godine u bolnicu. Ima temperaturu. Doktori odbiju da joj pomognu IAKO IMA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE. Kazu da njena temperatura nije time pokrivena.
Devojcica od 3 godine umre za sat vremena od toga.
Pitanje za tebe: kakve to veze ima sa Majkl Murom? On nije to izmislio nego otisao kod zene i samo snimio sta je ona rekla.
Ja nisam postavio ovu temu zbog Majkl Mura, bas me mnogo briga za njega. On nije izmislio ovaj film, snimao je zive ljude i njihove price.
Mozda je najbolje da svi prvo pogledate film pa onda dajete komentare. Ovako se stvar krece u pogresnom pravcu.
[ biotech @ 07.10.2007. 19:08 ] @
svi imaju nesto da kazu a malo ko je pogledao film
[ mrkii @ 07.10.2007. 19:31 ] @
@ biotech
to je vec klasika na ovom forumu. neko jednom u dve godine dodje u srbiju ali zna kakva je policija, zdravstvo... neko nikada nije usao u kasarnu ali zna da su tamo sami idioti itd i sl.
ja upravo skidam film pa kad pogledam iznecu misljenje. inace raniji filmovi mi se dopadaju. mada, moram da priznam da iako on iznosi dogadjaje koji su se stvarno dogodili slabo se cuje prica druge strane. pitanje je da li su ti dogadjaji koje opisuje izuzetak ili pravilo. nisam pametan. za ovaj film, videcemo.
[ Lesli Eldridz @ 07.10.2007. 19:32 ] @
Citat: Tyler Durden: Moore se pretvorio u komedijaša i cirkusanta.
To je tacno (delimicno, covek samo drzi liniju i mora da se bori sa tabloidima i drugim siriteljima istine) , ali vidis, u vremenu sveopste blaziranosti i dekadecije, mislim na taj trend kod civilizovanih ljudi, gde god da oni zive, ovde ili tamo, svejedno je, sto bi rek'o Dzon Dou, "wanting people to listen, you can't just tap them on the shoulder anymore; you have to hit them with a sledgehammer, and then you'll notice you've got their strict attention" Tako da taj populisticki pristup koji ima Mur nije uopste los. Mi ovde bar to treba da znamo. Mislim da nije los za razvijeno drustvo kao sto su USA, ovde je poguban. Dobro, ima sad to, da je uglavnom kroz istoriju svaka prethodna generacija za narednu mislila da je blazirana i dekadentna, ali opet, zemlja koja je tehnoloski najrazvijenija i zemlja u kojoj vecina ljudi zivi bolje nego u bilo kojoj drugoj zemlji koja je postojala u celoj zabelezenoj ljudskoj istoriji bi trebalo da se malo bolje odnosi prema najslabijima. Po tome kako se neko drustvo odnosi prema slabijima se i meri nivo civilizovanosti drustva, zar ne.
[ Max Payne @ 07.10.2007. 20:38 ] @
Citat: mrkii: @ biotech
to je vec klasika na ovom forumu. neko jednom u dve godine dodje u srbiju ali zna kakva je policija, zdravstvo... neko nikada nije usao u kasarnu ali zna da su tamo sami idioti itd i sl.
ja upravo skidam film pa kad pogledam iznecu misljenje. inace raniji filmovi mi se dopadaju. mada, moram da priznam da iako on iznosi dogadjaje koji su se stvarno dogodili slabo se cuje prica druge strane. pitanje je da li su ti dogadjaji koje opisuje izuzetak ili pravilo. nisam pametan. za ovaj film, videcemo.
E, super, skini film, pogledaj i javi obavezno sta mislis.
[ Ivan Dimkovic @ 07.10.2007. 20:45 ] @
Citat:
Mozda je najbolje da svi prvo pogledate film pa onda dajete komentare. Ovako se stvar krece u pogresnom pravcu.
Da ne bude zabune - ja sam pogledao Sicko, kao i Bowling for Columbine - uopste ne sporim da su slucajevi iz Moore-ovih dokumentaraca autenticni i istiniti, vec samo hocu da kazem da je Moore-ov stil jednostran i da obicno izabira stvari i rezira ih na taj nacin da pojacaju poentu koju je on hteo da iskaze, i koja je vrlo vrlo pristrasna.
Na taj nacin nije moguce dati realnu sliku nekog sistema - isto tako bi neki FOX-ovac prikazao srecne i zadovoljne crnce i latino amerikance i rekao kako je US zdravstveni sistem super...
US zdravstveni sistem i te kako ima ozbiljnih mana, i niko ne bi trebao da ih spori - ali definitivno nije bas takav kakvim ga Moore predstavlja ako se sagleda u celini. To znam jer mi dosta prijatelja i kolega sa posla zivi i radi u US i cesto razmenjujemo iskustva sa drzavnim sistemima. Ono sto stoji kao fakat je da u USA ima dosta neosiguranih, i za to je pre svega kriva drzava jer ima jako los sistem za forsiranje ljudi da budu osigurani (citaj: ne forsira)
[ burex @ 07.10.2007. 21:10 ] @
Pa, ok... Slobodno stvarajte iluzije o USA-u, krivite Busha, Irak, sv. Petra, koga god, za sve probleme koje ih ganjaju, i to sve na osnovu mišljenja jednog čoveka. Ja to neću raditi. Film nisam gledao, i ne nameravam to uraditi u skorijem roku, ali mi je dovoljno što sam gledao "Bowling for Columbine" gde ispada da je USA zemlja u kojoj news stanice teraju oružane građane da pucaju na sve što naiđu jer su "u strahu", dok je Kanada zemlja snova gde svi poseduju oružje i žive u raju gde se vrata ne moraju zaključavati.
Zar vas nije dovoljno naučio Dnevnik 2 da ne generalizujete države na osnovu par snimaka i priča?
Citat: Zena dovede cerkicu od 3 godine u bolnicu. Ima temperaturu. Doktori odbiju da joj pomognu IAKO IMA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE. Kazu da njena temperatura nije time pokrivena.
...je isto što i "cela USA ubija trogodišnju decu"? Inače, baš me interesuje koji to health plan odbija da leči povišenu temperaturu... Šta onda leče? Polomljene nokte? Snimao je on ljude, ali su priče njegove. Kad smo već kod zaključaka na osnovu emisija na TV-u, ima u Prison Break-u scena gde C-note sa bolesnom kćerkom kaže "I don't have an insurance card, or a driver's license, but I do know the law, you have to see my little girl!"...
PS: Od kada sam video Michale Moore-a kako uleće u neku tobacco co. zgradu u kostimu maskote Camel cigareta urlajući na osoblje "don't you remember me!?" (emisija: "The awful truth"), nisam raspoložen da slušam bilo šta što on ima da kaže.
Citat: In an article published in both the The New Yorker and Reason Magazine, Michael Moynihan calls the film "touching, naïve and maddeningly mendacious, a clumsy piece of agitprop that will likely have little lasting effect on the health care debate". Yet in another article in the The New Yorker "Sick and Twisted", Atul Gawande, states "his movie about the American health-care system.
[Ovu poruku je menjao burex dana 07.10.2007. u 22:31 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 07.10.2007. 22:35 ] @
Citat: burex: PS: Od kada sam video Michale Moore-a kako uleće u neku tobacco co. zgradu u kostimu maskote Camel cigareta urlajući na osoblje "don't you remember me!?" (emisija: "The awful truth"), nisam raspoložen da slušam bilo šta što on ima da kaže.
Pa to je zato sto se tebi licno ne svidja to sto on ima da kaze. Verovatno zbog para. Meni ta tvoja prica lici na pricu o tome kako nije lepo sto je Mur uzeo pare za te stvari, a nisi ti. A mozda mislis da tebi neki "oni" nesto otimaju? Platio si porez. Mozda si i pljun'o kogod kad si prosao pored "njih" na ulici, i prodr'o se "get a job". Trt more. Jeb'te se.
Sav taj sistem je lepa idila, dok ne dobijes rak ili nesto slicno, a posle ce da bude druga prica. A to sto si opisao, pa to je obicna ken*aza i laka zabava, Ono kad je isao makro po Vasingtonu, ili jos bolje, kad je baja preobucen u Hitlera isao po Svajcarskoj od banke do banke da trazi kamatu ili tako nesto, koja je dospela na glavnicu od polozenih jevrejskih zlatnih zuba, e to je bas do ja*a. Tako i treba. Cisto zbog umetnosti. Moze ko hoce da se zgrazava i da ke*ja, ali kad covek malo razmisli, to sto on radi cak nije ni populizam, no je to bas pravi nadrealizam. Sto je zaboravljena umetnost u poslednje vreme, i bas je lepo sto ima ko da je obnovi. Ovde, tamo, svejedno je, to je i tako sve isto, cim mi ovde pricamo o njihovim problemima, vazno je da se ta umetnost obnovi.
[ misk0 @ 07.10.2007. 22:41 ] @
Pogledao sam film prije mjesec dana, iskreno prije toga nisam ni znao kakva je situacija zdravstvenog osiguranja u USA, poslije toga se malo zapitao i raspitao. Ne sporim da je tacno to sto je on snimio, ali culi smo samo jednu stranu price kao i neke odabrane 'svjedoke' iz osiguravajuci drustava. To je samo jednostrano gledanje na stvar koje nije objektivno i ne moze se na osnovu toga stvoriti slika. Naravno, ako mrzis USA i sve sto ima veze sa tom drzavom onda ti je ovo odlican nacin da hranis dushu.
U ciriskoj univerzitetskoj bolnici koja je nadaleko poznata kao kardio centar gdje su radjene i prve operacije presadjivana srca i to prije 20-30 godina je prije 3 godine zena umrla nakon 24 sata po zavrsenoj transplantaciji srca. Od cega - od 'pogresne krvne grupe' tj donator i ona nisu bili ista krvna grupa. Je'l to znaci da ta bolnica / drzava losha? Ne bih rekao.
[ Nenad Vranjanac @ 07.10.2007. 22:41 ] @
Citat: Lesli Eldridz:Sav taj sistem je lepa idila, dok ne dobijes rak ili nesto slicno, a posle ce da bude druga prica.
pa da, ovde ti je po tom pitanju ipak bolje
[ Lesli Eldridz @ 07.10.2007. 23:13 ] @
I sta sad treba da znaci ta izjava? Nije vazno gde je sad bolje ili gore. Vazno je sta je bolje a sta gore. Bolje je (komunisticko, he he he ) zdravstveno osiguranje za sve gradjane, placeno iz budzeta, a gore je licemerno jajarenje o tome da samo onaj ko plati ima pravo da ga lece, onoliko koliko oni to umeju. A u tom pomenutom slucaju, ne umeju oni mnogo, cak ni sad. U tom slucaju, najvazniji deo lecenja je na obolelom. Samo sto nije svejedno da li cak i u tom slucaju neko obolelog otera u majcinu zatro sto je taj oboleli siroma, ili mu bar nesto onako ljudski kaze. Nekad je cak i to presudno.l
[ biotech @ 07.10.2007. 23:20 ] @
kao sto je vec neko rekao u filmu najbolje je da u vreme bolesti ne moras da brines o novcu, svakom moze da se desi...
a sve ostalo je tesko s*****...
[ Lesli Eldridz @ 07.10.2007. 23:23 ] @
Citat: misk0: U ciriskoj univerzitetskoj bolnici koja je nadaleko poznata kao kardio centar gdje su radjene i prve operacije presadjivana srca i to prije 20-30 godina je prije 3 godine zena umrla nakon 24 sata po zavrsenoj transplantaciji srca. Od cega - od 'pogresne krvne grupe' tj donator i ona nisu bili ista krvna grupa. Je'l to znaci da ta bolnica / drzava losha? Ne bih rekao.
Ne, ne znaci. Ono sto je vazno je da se na greskama uci. Covek kao individua, i zrela drustva, na svojim greskama uce, uglavnom, nekad i na tudjim, ali to je retko. Svi znaju da treba da uce na tudjim greskama, ali svi to retko u praksi primenjuju, pa onda uce na svojim greskama. Ali Djoka i banda mu, i ovi nasi patriotski gastarbajteri i domaci japiji, kao i kod nas Kostunica i banda mu, ma to su gnjide od onijeh gnjida koje ne zele da uce ni na cijim greskama, samo dok su njihovi dzepovi puni, ili dok su im ludi mozgovi zadovoljni. I zato su oni zlo. I ko ih *ebe. Oni su establisment, a establisment je zlo. Valjda ne treba mator cica da ti to objasnjava.
[ mulaz @ 07.10.2007. 23:29 ] @
pa moras da gledas sa obe strane
recimo imas primer svedske, socialne drzave, i americke, kapitalisticke
u svedskoj, sve se placa iz budzeta... skola, zdravstvo,... znaci, treba i porez da je veliki. "Drzava" sama uzme pare ljudima, i ulaze ih tamo gde ona misli da je za ljude najbolje.
u ameriki je dosta drugaciji sistem, drzava ne uzme nista (odnosno jako malo, u odnosu na svedsku), ali zato si sam obavezan da platis osiguranje, penzijsku stednju, cuvas pare za skolovanje,...
ako imas srece, mozes sam da biras sistem u kome ces da zivis, i lepo ides u neku drugu drzavu.
[ Lesli Eldridz @ 07.10.2007. 23:51 ] @
Citat: mulaz:ako imas srece, mozes sam da biras sistem u kome ces da zivis, i lepo ides u neku drugu drzavu.
Jeste, to je taj fatalisticki pristup. Ali ima i onaj drugi, koji kaze da moze da se nadje sredina izmedju ta dva pristupa, pa onda drzava iz svojih fondova, umesto da brani Irake i Kosova, moze da delimicno pomaze one koji su u zivotu imali manje srece. Jeste, srece. Ovde se to zove "veza". I onda ima sve da bude OK. Secas se, ono kako pocinje Autostoperski vodic kroz galaksiju. Kaze, bilo je to jedno dve hiljade godina od onog dana kad su jednog tipa prikovali uz drvo samo zato sto je rekao da za promenu ne bi bilo lose da ljudi budu malo ljubazniji jedni prema drugima. To ti je to.
[ Ivan Dimkovic @ 08.10.2007. 08:01 ] @
USA zdravstveni sistem je pre svega neefikasan, jer kosta vise od zdravstvenih sistema u EU po glavi stanovnika a pruza vidno manje - bas u ovom momentu se u USA dosta diskutuje na temu zdravlja i to na 2 koloseka - jedan u kontekstu predsednickih izbora, gde je ovaj put zdravstveni sistem dosao na tapet kao jedna od najbitnijih tema (hvala bogu, prosli su bili unakazeni terorizmom) a drugi u kontekstu pruduzenja zakona za pokrivanje osiguranja za ugrozenu decu koji je US predsednik prosle nedelje blokirao vetom (kako je i bilo ocekivano).
Ako Hillary Clinton bude pobedila na izborima, verovatno ce se desiti vrlo velike promene zdravstvenog sistema u pravcu vise slicnosti sa evropskim, jer je to jedna od obaveznih agendi U.S. demokrata i pogotovu Hillary - sad, da li ce ta promena biti na bolje, videcemo, jer je poznato kako je zavrsio plan Hillary Clinton da uvede drzavno osiguranje 1994-te godine - generalno, americko drustvo je bitno drugacije od evropskog, i vrlo se protivi stvarima koje percipiraju kao atak na njihove slobode izbora.
Ali, mislim da ovaj put svi uvode dosta napora da objasne americkom narodu da im je sistem zdravstva izuzetno skup i ne daje dovoljan kvalitet za te pare.
Ako republikanci ostanu, tesko da ce se menjati puno toga, jer oni i jesu mahom zadovoljni trenutnim stanjem, ili oni koji nisu smatraju da je jedini nacin da se stvar poboljsa vise konkurencije u sistemu zdravstvenih usluga a ne povecanje trosenja - cak Bush veto-uje bilo kakvo znacajnije prosirenje drzavnog trosenja na zdravlje.
Sve u svemu - daleko je to od jednostavnog problema, i gledati taj problem iz samo jednog ugla (ekonomski levicarski ili desnicarski) je jako lose jer se gubi drugi deo slike - u svakom slucaju, promene su neizbezne jer je i ovakav kakav je, taj sistem toliko skup i neefikasan da ce za 10-tak godina ugrozavati dobar deo USA budzeta.
--
Inace, da se vratimo na Moore-a, bas kao i raniji filmovi, i ovaj film je tempiran bas na vreme - za politicku kampanju U.S. demokrata, gde Moore predstavlja klasicnu skolu ekstremne levice (bas kao i kontraverzni www.moveon.org). Samo zbog toga ovakvog autora ne mogu da shvatam 100% relevantnim, a da ne pominjem njegovu tendenciju da stvari preuvelicava i simplifikuje do momenta gubljenja vrlo bitnih detalja.
[ misk0 @ 08.10.2007. 10:18 ] @
Citat: mulaz: pa moras da gledas sa obe strane
u svedskoj, sve se placa iz budzeta... skola, zdravstvo,... znaci, treba i porez da je veliki. "Drzava" sama uzme pare ljudima, i ulaze ih tamo gde ona misli da je za ljude najbolje. u ameriki je dosta drugaciji sistem, drzava ne uzme nista (odnosno jako malo, u odnosu na svedsku), ali zato si sam obavezan da platis osiguranje, penzijsku stednju, cuvas pare za skolovanje,...
ako imas srece, mozes sam da biras sistem u kome ces da zivis, i lepo ides u neku drugu drzavu.
Word!
[ Majstor Duja @ 08.10.2007. 11:18 ] @
Citat: mulaz:
Da, ako imas raketu mozes i na Mesec da odes....ma daj....
[ Kosta ******um Rex Persia @ 08.10.2007. 15:40 ] @
Ovako,treba mi prevod za taj film Sicko, hitno!!!
Skinuo sam ga,ali nema nigde prevod. Ako neko zna,nek postavi ovde odakle ima da se skine prevod.
[ burex @ 08.10.2007. 15:46 ] @
Citat: Pa to je zato sto se tebi licno ne svidja to sto on ima da kaze. Verovatno zbog para. Meni ta tvoja prica lici na pricu o tome kako nije lepo sto je Mur uzeo pare za te stvari, a nisi ti.
Zbog para? Da pogodim, sad sam jedan od onih likova što tripuju da je svaka osoba sa većom platom od mene vezaroš i lopuža? Stvar je vrlo jednostavna (i neviđeno očigledna): Moore se obukao u kostim bivše maskote za Camel cigarete (koja je sada zabranjena, kao i bilo koji vid reklamiranja cigareta koju ima za ciljnu grupu decu) i upao u poslovne prostorije preduzeća (čije tačno ime ne znam) pa počeo da urla i maltretira recepciju i security osoblje (koji verovatno ni nemaju pojma da je ikada postojala nacrtana kamila namenjena reklamiranju cigareta). Dakle, po toj logici, kada popizdim sledeći put zbog visokog računa za struju, izderaću se na šalterske radnike u pošti?
@kosta:
http://www.divx-titlovi.com/SICKO_2007-31887.aspx
[ Nenad Vranjanac @ 08.10.2007. 23:01 ] @
pa to je skretanje teme - bas kao sto i ti radis. ja sam lepo pricam o moor-u i njegovim ostvarenjima, ne o zdravstvenom sistemu u us, a ti mi uporno pricas o ovom drugom.
[ barakuda111 @ 09.10.2007. 14:16 ] @
Gledao sam film i bas me zanima kakva je situacija u Srbiji. Kad se neko razboli recimo od tumora da li isto mora da placa velike sume na hemoterapiju ili sta vec, da li uopste postoje uslovi za bilo kakvu terapiju? I spomenuto je da je USA na 32 mestu po zdravstvenoj zastiti, na kom je Srbija mestu? :)
[ DjoleReject @ 09.10.2007. 14:18 ] @
Za Kostu
[ Kenjee @ 09.10.2007. 20:30 ] @
Plasirani smo na jakom 106. mestu pod imenom Yugoslavia
http://www.photius.com/rankings/healthranks.html
[ Ivan Dimkovic @ 09.10.2007. 21:00 ] @
WHO lista je verovatno i jedini nacin za neki bar kvazi-objektivni test zdravstvenih sistema. Individualni odgovori ce dati vrlo cesto jako kontradiktorna misljenja.
Evo, primer Nemacke u kojoj zivim - Vecina ljudi, kako u Nemackoj tako i van nje smatra nemacki zdravstveni sistem relativno dobrim. I na toj WHO listi je na #25-om mestu dok je Srbija na 106-tom mestu, sto bi po svim mogucim i nemogucim merilima znacilo da je bolji od srpskog.
Moje licno iskustvo sa nemackim zdravstvenim sistemom je vrlo pozitivno - trebao mi je nekoliko puta za ovih 5 i kusur godina koliko zivim tamo, i uvek je usluga bila na #1 nivou, nije me kostala ni prebijenog centa i sve je proslo u najboljem redu (kuc kuc).
E, sad - nekoliko ljudi koje znam, imaju dijametralno suprotno misljenje od mojeg, opet iz njihovog licnog iskustva:
1. Jedna osoba koju znam je uspela da fasuje tesku infekciju posle neke rutinske operacije na ruci, i stvorio mu se tezak oziljak posle infekcije koja je sanirana posle vise dana visoke temperature i jakih antibiotika - infekcija je nastala zato sto doca nije zvao pacijenta na vreme da menja tufer ispod zavoja. Doktor mu je na kraju rekao "evo, dacu ti free plasticnu operaciju".
2. Druga osoba koju znam ima jake bolove u ledjima od rada za racunarom - isla je par puta kod doktora, ali su izuzetno nezainteresovani da joj pomognu - ono, samo sto je ne oteraju napolje, u fazonu "sta bre ti hoces, ne fali ti nista"
3. Treca osoba se porodila, posle par nedelja je dobila neku infekciju i na kraju su otisli u Srbiju (!) da vide sta da rade posto u Nemackoj nije bilo poboljsanja zapravo stanje se pogorsavalo iz dana u dan
Da ne bude zabune - sve tri osobe su potpuno zdravstveno osigurane, 2 od 3 kroz "statutory" a treca kroz "private" sistem osiguranja. Ja sam takodje osiguran, sto je valjda jasno iz fakta da sam sve platio ukupno 0 centi ;-)
E sad poenta - Sta ovo gore znaci? Verovatno ne znaci da je nemacki zdravstveni sistem Nemacke dobar ili los, jer je to suvise mali broj uzoraka da bi se moglo formirati misljenje... ali se individualnim "intervjuima" mogu cuti razne price - od najboljih mogucih, do pravih horora... Eventualno i neki zakljucci na sta obratiti paznju.
Zbog toga su emisije u kojima neko "fiksuje" listu kandidata i uzme samo one koji mu odgovaraju za "poruku" po meni totalno besmislene za formiranje misljenja o sistemu u celosti, vec mogu posluziti kao zanimljiv izvor informacija o ekstremima - ali ako se ne uklapate u sliku tih ekstrema kako je autor emisije zamislio, tesko da ima i grama relevantnosti za vas.
"Sicko" je jedan od bas takvih dokumentaraca - treba ga posmatrati kao relativno dobru predizbornu kampanju daleke levice, uzeti par fakata iz njega koji se odnose na odredjen sloj stanovnistva i informisati se iz jos mnogo drugih izbora - u protivnom, postajete zrtva politicke propagande.
A bilo da dolazi sa leva ili sa desna, politicka propaganda je tu da ispere mozak i nista drugo.
[ Nedeljko @ 18.10.2007. 15:01 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ljudi se iz USA, i generalno iz inostranstva ne vracaju u Srbiju zato sto im je jednostavno zivot kvalitetniji tamo i sa vecom perspektivom za njihovu decu da nesto postignu u zivotu - osim nekoj manjini ljudi koji nisu u stanju da zive u USA, ili koji mogu daleko bolje da zive u Srbiju, za veliku vecinu je jednostavno to besmislen izbor.
Znam vlo sposobnu ženu koja ima troje dece i sposobnog muža, koja je otišla u USA. Vratili su se za 6 godina sa USA državljanstvom, jer im je tamo bilo prilično loše. Sviđale su im se pare, imali su dobar stan, dobra kola i to je to. Ne znam šta im se konkretno nije svidelo tamo, ali vratli su se, proveli ovde godinu dana i vrnuli se (zbog para).
E, sad, nisam siguran da je nekolicini bolje u Srbiji, a ogromnoj većini tamo. Možda je čak i obrnuto. Ne vidim da ogromna većina hrli tamo, a nekolicina ostaje ovde, već je upravo obrnuto. Odlazi elitan kadar, koji svakako ne čini ogromnu većinu, već nekolicinu.
Američki sistem je idiotski, jer beba od 3 godine može da umre zato što neko nije imao para, kao što je i naš sistem idiotski, jer beba može da umre zato što neko nije mogao nekoga da "podmaže". Bolji sistemi su sa ove strane "bare", a ne sa one. "Zemlja snova" svakako ne bi trebala da nam služi kao primer, ili barem ne kao pozitivan.
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2007. 15:15 ] @
Citat:
E, sad, nisam siguran da je nekolicini bolje u Srbiji, a ogromnoj većini tamo. Možda je čak i obrnuto. Ne vidim da ogromna većina hrli tamo, a nekolicina ostaje ovde, već je upravo obrnuto. Odlazi elitan kadar, koji svakako ne čini ogromnu većinu, već nekolicinu.
Nedeljko, pricamo o ljudima koji su emigrirali u USA - od njih se zaista malo ko vraca u Srbiju jer su jednostavno zivotne perspektive sasvim drugacije i kvalitet zivota je jednostavno neuporediv.
Vrlo mali broj ljudi koji se vrati se vraca ili zato sto nije uklopljiv u takvo drustvo, zato sto nema srece u poslu (ili znanja) ili jednostavno zbog preterane nostalgije.
Citat:
Američki sistem je idiotski, jer beba od 3 godine može da umre zato što neko nije imao para, kao što je i naš sistem idiotski, jer beba može da umre zato što neko nije mogao nekoga da "podmaže". Bolji sistemi su sa ove strane "bare", a ne sa one. "Zemlja snova" svakako ne bi trebala da nam služi kao primer, ili barem ne kao pozitivan.
U pogledu zdravstvene nege ces svakako dobiti vise za iste pare u nekim zemljama EU nego u USA, ali to svakako nije bas toliko kriticni parametar za vecinu ljudi koja ima nameru da nesto radi tamo.
Zdravstvena nega ljudi koji spadaju u "srednju klasu" u USA je svakako OK na nekom svetskom nivou - bolja nega je u zemljama EU, ali nije bas da je preterano losa i u USA i WHO se slaze posto su Ameri na 37-tom mestu od 190, a to je poredjenje za celo drustvo a ne samo za srednju klasu koja je inace potpuno OK.
[ sasa_vu @ 18.10.2007. 15:15 ] @
Citat: Odlazi elitan kadar, koji svakako ne čini ogromnu većinu, već nekolicinu.
Mislim da pogresno gledas stvari, odlazi onaj ko moze(elitni kadar-lakse se dolazi do vize, bolje placenog posla......), a oni koji ne mogu i kojih je vecina ostaju ovde. Cast izuzecima koji su elitni kadar a ne zele da odu.
[ Java Beograd @ 18.10.2007. 15:32 ] @
Pročitao sam temu od početka do kraja, a i odgledao sam film.
Vidim da ovde na temu filma diskutuju ljudi koji kažu da ga nisu gledali a i da ne nameravaju (!), a pri tom bi da i dalje kažu nešto pametno na zadatu temu: "SiCKO - novi film Majk Mura". Ovim putem ih najlepše molim da ne posećuju više ovu temu, a svoje mudre misli neka iskažu na drugim sličnim temama, ili neka otvore novu.
Film je pre svega fascinantan. Objašnjava užasavajući sistem zdravstvenog osiguranja u USA, gde je jasno da se pre dobijanja usluge mora dobiti zvanična potvrda da će osiguravajuće društvo da plati tu uslugu, pa makar se radilo i o prevozu hitnom službom. Objašnjava još mnogo toga trulog u njihovom sistemu (upoređujući ga sa zdravstvenim sistemima drugin najrazvijenijih zemalja sveta).
Razumem da ima nevernih Toma, koji Majkla optužuju za senzacionalizam, ali podaci o enormnim profitima kompanija koje pružaju zdravstveno osiguranje su javni i svima dostupni. Kao i poražavajuće 37. mesto na listi WHO za najbogatiju i najmoćniju državu na kugli zemaljskoj. Nije Majkl Mur za to odgovoran.
Nije ogledalo krivo što ti je nos ružan a uši klempave.
Pitanje: Šta zapravo znači naslov filma ?
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 18.10.2007. u 16:49 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 18.10.2007. 16:01 ] @
Citat:
Film je pre svega fascinantan. Objašnjava užasavajući sistem zdravstvenog osiguranja u USA, gde je jasno da se pre dobijanja usluge mora dobiti zvanična potvrda da će osiguravajuće društvo da plati tu uslugu, pa makar se radilo i o prevozu hitnom službom
Tja, pa i u Nemackoj, dakle zemlji EU sa visokim nivoom zdravstvenog osiguranja pre dobijanja zdravstvene usluge moras pokazati da imas zdravstveno osiguranje - sta je tu toliko tragicno?
[ Ilic Igor @ 18.10.2007. 17:21 ] @
Svako vece ima na discovery kanalu emisija o hitnoj pomoci, mislio sam da su to Americke bolnice, gresim?
[ burex @ 18.10.2007. 21:34 ] @
Citat: Vidim da ovde na temu filma diskutuju ljudi koji kažu da ga nisu gledali a i da ne nameravaju (!), a pri tom bi da i dalje kažu nešto pametno na zadatu temu: "SiCKO - novi film Majk Mura". Ovim putem ih najlepše molim da ne posećuju više ovu temu, a svoje mudre misli neka iskažu na drugim sličnim temama, ili neka otvore novu.
Problem? Moji postovi su on topic, imajući u vidu da im je cilj dovođenje u pitanje kredibiliteta Michael Moora kao autora ovog dokumentarca. Dovoljno sam odgledao "The awful truth" i "Bowling for columbine" repriza da bih zaključio da jednostavno više nemam potrebu za gledanjem njegovih "ručnih radova" jer i prošli nisu ništa drugačiji po pitanju realnosti i savesnom ponašanju prema osobama sa "druge strane" (e.g.: Urlanje na izbornu komisiju prilikom Moore-ove kampanje "Vote for Ficus!").
Što se tiče mojih mudrih misli, verujem da je ipak red da malo preispitaš svoje pre nego što kritikuješ tuđe kao ekvivalent sadržaja septičke jame. Posle x i kusur sati gledanja nekog dokumentarca si popio svo znanje o 300 miliona žitelja USA-a i načinu funkcionisanja zdravstvenog sistema iste? Od kada je tolikoj državi potreban neki Moore kako bi ubedio tolike ljude da im je zdravstveni sistem koji svakodnevno koriste očajan do te mere da redovno ubija pacijente k'o u Džibutiju? CNN, FOX, ABC, CBS, NBC itd. bi rado napravili izveštaj o "odvratnom stanju zdravstvene zaštite u kojem se nalazi USA" i napravili žestoku hajku na tu temu već odavno da je situacija toliko ozbiljna. Čestitam, postao si žrtva plitke političke propagande.
Citat: gde je jasno da se pre dobijanja usluge mora dobiti zvanična potvrda da će osiguravajuće društvo da plati tu uslugu
Hm... Dakle potrebno je nešto toliko komplikovano i teško za dobijanje kao što je... zdravstvena knjižica (ili kakav god se već insurance card koristi tamo)? Da li će ti kod nas pružiti besplatnu (dobro, ne besplatnu, ali razumemo se...) uslugu ukoliko ne pokažeš overenu zdravstvenu knjižicu?
Citat: Nije ogledalo krivo što ti je nos ružan a uši klempave.
Jes' vala... Svi bežimo od istine, ili da bolje kažem "The awful truth"...
[ Java Beograd @ 19.10.2007. 11:04 ] @
Citat: burex: Dovoljno sam odgledao "The awful truth" i "Bowling for columbine" repriza da bih zaključio da jednostavno više nemam potrebu za gledanjem njegovih "ručnih radova" jer i prošli nisu ništa drugačiji po pitanju realnosti i savesnom ponašanju prema osobama sa "druge strane"
Dobro, potpuno te razumem, i iako se ne slažem sa tobom, poštujem tvoje mišljenje o autoru. OK, za tebe je on shitina. Ali, zaboga, ovo je tema o dotičnom FILMU !
Podesećaš me na onog lika koji je postovao na temu "Kakav je život u Americi ? " Posle desetine i desetine postova ljudi iz Amerike, koji tamo žive i opisuju (dobro ili loše) svoj život, dosetio se neki lik i počeo otprilike ovako: "Nikad nisam bio u Americi ali mogu da ti kažem da je život tamo ..." Mislim, šta reći ?! Ti, dakle, film nisi gledao, nemaš nameru da ga gledaš ali bi rado da diskutuješ o njemu.
OK, samo napred ! Piši o filmu, sa zadovoljstvom ćemo da čitamo tvoje postove.
[ Java Beograd @ 19.10.2007. 11:10 ] @
A što se generalizacije tiče, potpuno se slažem sa konstatacijom da je ne treba činiti na osnovu jednog primera, jedne informacije, jednog filma. Generalizaciju slike kvaliteta zdravstvenog osiguranja uradila je Svetska Zdravstvena Organizacija, i stavila SAD na 37 mesto. Na osnovu desetine parametara i stotine hiljada pojedinačnih podataka.
[ Ivan Dimkovic @ 19.10.2007. 12:54 ] @
Znaci, po tebi ako je zemlja na 37-mom od 190 mesta, to znaci da ima uzasavajuci zdravstveni sistem (tvoje reci) ?!
Zanimljivo ;-)
A na kom mestu pocinje "uzasavajuca" kategorija po tebi, da znam koje zemlje imaju uzasavajuce sisteme zdravstvene nege? Hvala na pomoci.
[ Java Beograd @ 19.10.2007. 13:33 ] @
Molim lepo.
Ovde govorimo o državi koja je daleko, daleko, daleko najbogatija na svetu. Sav krem svetske industrije, nauke i umetnosti je tamo. Prva je u trista (figurativno, jelte) disciplina. A čak 37-ma po zdravstvenoj zaštiti. Ne_znam_ni_ja koja po smrtnosti novorođenčadi (!!!). Računajući njihovo bogatstvo, i upoređujući je sa sličnima (zapravo sličnih nema, ima samo siromašnijih) njihov zdravstveni sistem je užasavajući.
Za Srbiju, računajući bruto prihod po glavi stanovnika, 37. mesto bi bilo odlično.
[ srki @ 19.10.2007. 13:45 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 19.10.2007. 13:51 ] @
Citat:
Računajući njihovo bogatstvo, i upoređujući je sa sličnima (zapravo sličnih nema, ima samo siromašnijih) njihov zdravstveni sistem je užasavajući.
Zaista ne mogu da se slozim sa ovim nacinom merenja - po tome bi ispalo da gomila africkih zemalja ima super zdravstveni sistem jer, boze moj, imaju mali GDP - pa nije nikakva frka ako se zdravstveni sistem raspada posto smo relativizovali sve to i samo gledamo odnos :)
Ne svidja mi se to cinculiranje nesto ipak.
A za smrtnost dece... check your facts ;-)
[ DaliborP @ 19.10.2007. 13:58 ] @
Sta ima da ti se svidja ili ne, cinjenica je da Amerika ima jako los zdravstveni sistem, nista vise.
Statistike to pokazuju i bez filma. Zasto je to tako, e to je drugo pitanje.
[ burex @ 19.10.2007. 15:31 ] @
Citat: Podesećaš me na onog lika koji je postovao na temu
Nisam ja uopšte konkretno komentarisao o detaljima zdravstvenog sistema u Americi jer nisam u potpunosti upoznat sa istim, ali smatram da je polemika o autoru filma relevatna u potpunosti! Ovo nije običan film gde se ne gledaju druga ostvarenja njegovog autora, već dokumentarac koji mora da bude podupren osobama kojima možemo verovati. Kao što sam već rekao, Michael Moore to nije. Ponavljam, ne može se steći bilo kakva slika na osnovu gledanja jednog filmića... Kvalitetno mišljenje o ovoj temi može uglavnom dati neko ko je zaista posetio USA i imao susret sa nekom zdravstvenom ustanovom tamo, ostali mogu samo ovde da slepo veruju u sve što je Moore nablebetao (pa će tek onda čitava tema biti "on topic" po tvojem kriterijumu, jel').
[ Java Beograd @ 19.10.2007. 15:47 ] @
Ili, dakle, 40 (četrdeseta) (!) ako se krene od najboljeg prema najlošijima. Ej, brate ! Nije im teško da potroše mnogo hiljade milijardi dolara na ratove, ali ne bi ni dolara dali za zdravlje svoje nacije.
[ Java Beograd @ 19.10.2007. 15:50 ] @
Citat: burex: Kvalitetno mišljenje o ovoj temi može uglavnom dati neko ko je zaista posetio USA i imao susret sa nekom zdravstvenom ustanovom tamo, ostali mogu samo ovde da slepo veruju u sve što je Moore nablebetao (pa će tek onda čitava tema biti "on topic" po tvojem kriterijumu, jel').
A jesu li tebi elevantni podaci sa već pomenutih sajtova WHO i sličnih ? Ili je i to blebetanje ?
[ Ivan Dimkovic @ 19.10.2007. 15:51 ] @
Citat:
Ili, dakle, 40 (četrdeseta) (!) ako se krene od najboljeg prema najlošijima. Ej, brate ! Nije im teško da potroše mnogo hiljade milijardi dolara na ratove, ali ne bi ni dolara dali za zdravlje svoje nacije.
Cenim da ce se to promeniti drasticno za koju godinu posto su sanse da republikanci dobiju vrlo male, a jedna od glavnih agendi demokrata je bas reforma zdravstvenog sistema - ako demokrata bude izabran(a) za mesto predsednika USA, demokrati ce imati i vecinu za donosenje zakona, kao i predsednika(predsednicu) koji/koja nece ulagati veto kao sto to GWB trenutno radi :)
Citat:
A jesu li tebi elevantni podaci sa već pomenutih sajtova WHO i sličnih ? Ili je i to blebetanje ?
Ipak, nije isto - Moore predstavlja USA sistem kao nesto najgore sto postoji na svetu, a WHO kaze nesto sasvim drugacije.
USA zdravstveni sistem je ispod-prosecan u odnosu na EU, da se razumemo, ali to i dalje ne znaci da je los a jos manje uzasan.
[ Pneos @ 19.10.2007. 16:23 ] @
Nisam gledao film Majkla Mura, dovoljno mi je bilo da vidim njega i sve mi je jasno. Kada bi on preuzeo Ameriku ona bi propala u roku od 24 minuta najmanje.
Amerikanci ce biti na Mesecu 2019, a Socijalisticka EU, Cavez i drugi ce da se prebrojavaju. Kad ne bi bilo viza jos veceras bih krenuo u Ameriku.
[ Nedeljko @ 22.10.2007. 11:46 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nedeljko, pricamo o ljudima koji su emigrirali u USA - od njih se zaista malo ko vraca u Srbiju jer su jednostavno zivotne perspektive sasvim drugacije i kvalitet zivota je jednostavno neuporediv.
Ako govorimo o svim ljudima, mnogi ne bi opstali u USA. Čak i da ukinu vize, (mada one nisu toliki problem), ogromna većina bi ostala ovde, jer se postavljaju pitanja "gde, šta i kako?". Najmanji problem su vize i cena karte do tamo. Kvalitet života je subjektivna kategorija. Ne možeš reći nekome da bi mu tamo bilo bolje ako bi tamo umro od gladi.
Citat: sasa vu: Mislim da pogresno gledas stvari, odlazi onaj ko moze (elitni kadar-lakse se dolazi do vize, bolje placenog posla......), a oni koji ne mogu i kojih je vecina ostaju ovde. Cast izuzecima koji su elitni kadar a ne zele da odu.
Upravo tako. Problem je u tome na šta se svodi to "može", ko je taj ko "može" tako nešto i koliko ih je. Vidi odgovor Ivanu Dimkoviću.
[ Ivan Dimkovic @ 22.10.2007. 14:17 ] @
Citat:
Ako govorimo o svim ljudima, mnogi ne bi opstali u USA. Čak i da ukinu vize, (mada one nisu toliki problem), ogromna većina bi ostala ovde, jer se postavljaju pitanja "gde, šta i kako?". Najmanji problem su vize i cena karte do tamo. Kvalitet života je subjektivna kategorija. Ne možeš reći nekome da bi mu tamo bilo bolje ako bi tamo umro od gladi.
Nedeljko, ali mi ne "govorimo o svim ljudima" jer to nije bila poenta - naravno da ne mozes da presadis ljude iz zemlje A u zemlju B i da ocekujes da vecina bude OK.
[ Nedeljko @ 22.10.2007. 15:34 ] @
Dobro, a o čemu govorimo? O tome da oni koji su otišli tamo znaju zašto su otišli? U pčemu je poenta? Očigledno je ja ne razumem. Kada se govori o "višem kvalitetu života" i sličnim subjektivnim stvrima u apsolutnom smislu, onda se to najčešće odnosi na većinu.
Eto, vidiš, neki plaćaju čitava bogatstva da bi se vinuli u orbitu, a neki bi platili (ako treba) da ne idu tamo. I gde je sad "bolje"?
[ Max Payne @ 22.10.2007. 19:47 ] @
@Java Beograd
"Pročitao sam temu od početka do kraja, a i odgledao sam film.
Vidim da ovde na temu filma diskutuju ljudi koji kažu da ga nisu gledali a i da ne nameravaju (!), a pri tom bi da i dalje kažu nešto pametno na zadatu temu: "SiCKO - novi film Majk Mura". Ovim putem ih najlepše molim da ne posećuju više ovu temu, a svoje mudre misli neka iskažu na drugim sličnim temama, ili neka otvore novu.
Film je pre svega fascinantan. Objašnjava užasavajući sistem zdravstvenog osiguranja u USA, gde je jasno da se pre dobijanja usluge mora dobiti zvanična potvrda da će osiguravajuće društvo da plati tu uslugu, pa makar se radilo i o prevozu hitnom službom. Objašnjava još mnogo toga trulog u njihovom sistemu (upoređujući ga sa zdravstvenim sistemima drugin najrazvijenijih zemalja sveta).
Razumem da ima nevernih Toma, koji Majkla optužuju za senzacionalizam, ali podaci o enormnim profitima kompanija koje pružaju zdravstveno osiguranje su javni i svima dostupni. Kao i poražavajuće 37. mesto na listi WHO za najbogatiju i najmoćniju državu na kugli zemaljskoj. Nije Majkl Mur za to odgovoran.
Nije ogledalo krivo što ti je nos ružan a uši klempave."
Moj prijatelju, sve si lepo rekao, ali dzaba se raspravljas. Ja sam ovde pre nekoliko meseci postavio temu u kojoj sam opisao dogadjaj koji se desio u sred Beograda, kada je ekipa lekara iz KLINIKE ANLAVE odbila da pomogne coveku koji je tesko pretucen i krvario, sa obrazlozenjem ko ce to da plati!!! U roku od par sati ta tema je zakljucana i obrisana jer je pao tezak flejm, pocela je svadja gde je jedan broj ljudi branio te lekare.
Otprilike isto kao i u ovoj temi. Neki ljudi jednostavno misle ako nemas para - umri. I misle da je to normalno.
[ Marko Lisinac @ 22.10.2007. 22:43 ] @
Citat: Max Payne: @Java Beograd
Ja sam ovde pre nekoliko meseci postavio temu u kojoj sam opisao dogadjaj koji se desio u sred Beograda, kada je ekipa lekara iz KLINIKE ANLAVE odbila da pomogne coveku koji je tesko pretucen i krvario, sa obrazlozenjem ko ce to da plati!!!
Ucestvovao sam u saobracajnoj nesreci gde je bilo povredjenih, i kada je stigla hitna pomoc odmah je pocela da radi i nije proveravala ko ima osiguranje a ko ne. Sve koje su trebali su odvezli u bolnicu, koliko ja znam (ili su ih mozda izbacili negde usput?). Ovo se desilo u Americi. Od vise ljudi sam cuo da ako ti je pomoc neophodna, prvo sve odrade pa ti posle daju racun. Tako da u pricu kako nekoga ostave da umre i ne verujem...
[ Max Payne @ 23.10.2007. 09:32 ] @
Citat: Marko Lisinac: Ucestvovao sam u saobracajnoj nesreci gde je bilo povredjenih, i kada je stigla hitna pomoc odmah je pocela da radi i nije proveravala ko ima osiguranje a ko ne. Sve koje su trebali su odvezli u bolnicu, koliko ja znam (ili su ih mozda izbacili negde usput?). Ovo se desilo u Americi. Od vise ljudi sam cuo da ako ti je pomoc neophodna, prvo sve odrade pa ti posle daju racun. Tako da u pricu kako nekoga ostave da umre i ne verujem...
Jasno, slazem se, ja nisam rekao da je cela Amerika djavolska drzava gde ljude ostavljaju da umiru ako nemaju da plate (madaaaa..., ali dobro). Ali, pogledaj film. Jedna devojka je isto kao i ti ucestvovala u saobracajki. Pruzili su joj pomoc, ali su joj posle poslali racun i za prevoz ambulantnim kolima do bolnice, sa obrazlozenjem da je trebala pre voznje da nesto potpise, sto ona nije mogla jel je bila u komi. Racun je naravno bio prevelik i ona se nasla u problemima kako da plati.
Poenta price je da je novac ispred svega. I u krajnjoj liniji ako nemas da platis u Americi, naj*bo si. Coveku odsecena dva prsta, odvezli ga u bolnicu, doktori kazu srednji prst 60000 dolara, domali 12000 dolara. Ili samo zasivaju i on ostaje bez prstiju. On se skupi za 12000 jer je romantican: na tom prsu nosi prsten sa vencanja. I sad nema srednji prst. Gledajte film, mislim glupo je pricati o necemu o cemu se ne zna.
[ Ivan Dimkovic @ 23.10.2007. 09:46 ] @
Pa to je problem jer gomila ljudi nema osiguranje - sto je u Americi problem koji je trenutno bas na tapetu i postoje nacini da se taj problem resi.
Takodje, ni u jednoj drugoj zemlji necete dobiti besplatnu uslugu ako niste osigurani - i za zasivanje prsta itd... ako niste osigurani ima da platite kes lovom kako u Srbiji tako u Nemackoj tako i USA, i verujem da su cene svuda takve da je vrlo skupo u odnosu na prosecnu platu. I u Srbiji ima operacija koje kostaju 5000-10000 EUR i to je na prosecnu platu od 300 EUR isto nedostizno kao u USA $100000. Jedan dan lezanja (samo lezanja, bez icega drugog) u bolnici u Nemackoj je 2000 EUR - nisam siguran koliko dana moze da se izdrzi bez osiguranja ako niste bogati.
Razlika izmedju USA i mnogih drugih je sto u USA zdravstveno osiguranje nije obavezno pa cak u mnogim drzavama morate da se prijavite da bi ga imali a ne da se odjavite da ga ne bi imali, i mnogo ljudi ga nema bas zbog toga - i ljudi se inace protive tamo uvodjenju obaveznog osiguranja jer, boze moj, to krsi njihove slobode - treba kupiti SUV, a ko ce da placa jos $300-$400 mesecno za nekakvo glupo osiguranje, "to je komunizam" kazu neki iz centralne USA. E pa sloboda ima cenu, a cena je da ce biti nesrecnika kao taj romanticar gore sto nije imao love za prisivanje prsta.
U Evropi je skoro svuda osiguranje obavezno skoro za svakog i drzava zbog toga moze imati fond koji ce da pokrije one koji su socijalni slucajevi tj. nisu osigurani. I nema teoretske sanse da se izvucete, osim ako niste ekstremno bogati, tj. iznad granice iznad koje se smatra da mozete da pokrijete svu zdravstvenu negu koja vam mozda moze biti potrebna.
U USA ce resenje verovatno biti promena iz "opt-in" u "opt-out" gde ce po defaultu osiguanje biti "stiklirano" i, mozda jednog dana, obavezno osiguranje - mada znajuci USA mentalitet ne verujem da ce to da se tako brzo desi.
[ Nedeljko @ 23.10.2007. 11:35 ] @
Svojevremeno (1985) je moj tata putovao u Lil (Francuska) i slupao se. Francuzi su ga okrpili besplatno, ali je na rehabilitaciju ramena išao kod nas. Takođe, čitao sam u nekom udžbeniku italijanskog jezika (što je klimav izvor) da su se italijani izborili za besplatno zdravstvo, čak i za strance. Da li je to tačno i u kom obimu, ne znam. Znam da nemci imaju besplatno obrazovanje. Moj drugar je doktorirao u Getingenu i kaže da je jedini uslov da bi se upisalo na fakultet da se položi prijemni ispit, kao i da broj mesta nije ograničen, to jest, da kandidati nisu u međusobnoj konkurenciji. Za koga procene da je kadar za studije, primeju ga besplatno, a ostale ne primaju. Nema samofinansirajućih i sl.
[ Ivan Dimkovic @ 23.10.2007. 11:43 ] @
Citat: Nedeljko
Svojevremeno (1985) je moj tata putovao u Lil (Francuska) i slupao se. Francuzi su ga okrpili besplatno,
Pa nisu ga okrpili besplatno - tvoj tata je sigurno bio zdravstveno osiguran u SFRJ, jer i ne mozes da udjes na teritoriju Francuske bez zdravstvenog osiguranja. Probaj :)
A u to vreme je nase zdravstveno osiguranje sigurno bilo priznato u FR, posto SFRJ nije bila cirkus od drzave i postojao je ugovor izmedju njih o regulisanju troskova tako da je za krpljenje tvog tate stigao racun iz Francuske na adresu tadasnjeg zavoda za zdravstveno osiguranje (kako god se zvao).
Danas, posto je zdravstveno osiguranje Srbije jadno i bedno bas kao i mnoge druge stvari u toj drzavi, moras pri ulasku u FR imati obavezno zdravstveno osiguranje, koje bi pokrilo takvu stvar - zato recimo, kad trazis sengensku vizu moras podneti dokaz o placenom osiguranju koje vazi u EU - bas zato da te ne bi "krpili besplatno" - nece, veruj mi :) Ili kad dobijes vizu za UK, jasno pise masnim slovima da nemas pravo na pristup bilo kojim javnim fondovima - sto u prevodu znaci, platices iz svog dzepa, ili tvoje osiguranje.
Kao sto sam ti rekao na drugoj temi - besplatno zdravstvo ne postoji, to je pusti san. Samo se razlikuje modalitet na koji nacin hoces da ga placas - da li licno (kao sto moze u USA) ili da drzava uzme obavezni deo, pa da ti to ne vidis kad odes kod doktora.
Takodje, kako god da okrenes, troskovi zdravlja koje ces ti da placas svakako moraju biti bar u visini prosecnih izdavanja za zdravlje ljudi tvojih godina. Da li ce te troskove da prikuplja drzava, od tvoje plate - ili ces ti da placas svoje privatno osiguranje, ili ces cak sam da placas doktora, je stvar za duzu raspravu.
Mozemo naravno diskutovati o prednostima i manama svakog od tih sistema - ali da se plati, mora :-)
Citat:
Znam da nemci imaju besplatno obrazovanje.
Opet greska - Nemci nemaju besplatno obrazovanje, vec je obrazovanje placeno iz poreza, koji je i te kako visok. To je drugaciji model drzave od USA gde je veci akcenat stavljen na individualne kontribucije, dok u EU drzava mahom uzme veci porez, ali pruza i vise servisa.
Isto tako, mozemo diskutovati o prednostima i manama svakog od tih sistema; ali ni jedan nije "besplatan". To "besplatno" me podseca na neke od razloga sunovrata SFR Jugoslavije jer su ljudi imali percepciju da je sve oko njih "besplatno" i "nicije" - i odnosili se prema okolini bas u saglasnosti sa vrednoscu koju su joj dali "sac metodom".
Zbog toga i mislim da je za takve zemlje sto manje ucesce drzave daleko pametnije - jer masa ljudi nema neophodan nivo svesti o vrednosti toga, a i pare u drzavnoj kasi su uvek manje vredne i podlozne kradjama. Isto vazi i za USA, bez greske.
[ Max Payne @ 23.10.2007. 12:41 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Takodje, ni u jednoj drugoj zemlji necete dobiti besplatnu uslugu ako niste osigurani - i za zasivanje prsta itd... ako niste osigurani ima da platite kes lovom kako u Srbiji tako u Nemackoj tako i USA, i verujem da su cene svuda takve da je vrlo skupo u odnosu na prosecnu platu. I u Srbiji ima operacija koje kostaju 5000-10000 EUR i to je na prosecnu platu od 300 EUR isto nedostizno kao u USA $100000. Jedan dan lezanja (samo lezanja, bez icega drugog) u bolnici u Nemackoj je 2000 EUR - nisam siguran koliko dana moze da se izdrzi bez osiguranja ako niste bogati.
Zasto pricas o necemu o cemu ne znas? I zasto ne pogledas film? Tako je ocigledno da nisi gledao film, i da ne znas mnogo o cemu pricas da je to strasno! Aj pogledaj film, pa se javi.
[ Ivan Dimkovic @ 23.10.2007. 12:50 ] @
Ne kontam,
Sta konkretno nije tacno u onome sta sam napisao? Da mozes bez zdravstvenog osiguranja da dobijes "besplatno" prisivanje prsta? Ne mozes ni u USA, ni u EU a ni u Srbiji.
Jedino sto u USA ne teraju ljude da budu obavezno osigurani, to je svakako problem - ali nemoj kriviti USA za fakat da vecina od tih neosiguranih ljudi preferira da trosi pare za nesto drugo a ne za zdravlje, dok zaista manji broj od tih ljudi nema pare za osiguranje - da nije ovih prvih koji ne placaju osiguranje iz nekih drugih razloga, bilo bi i moguce kreirati budzet koji bi finansirao ove najugrozenije.
Od tih 40 miliona neosiguranih u USA je max 5-6 miliona socijalno ugrozeno u toj meri da ne bi mogli da priuste osiguranje, ovi ostali ili ne znaju da mogu da ga imaju ili jednostavno ne zele, i to bi svakako trebalo promeniti.
Ali kao sto rekoh, znajuci USA mentalitet - tesko ce da ide bilo kakav program obaveznog osiguranja jer mnogi od tih 40 miliona i ne bi zeleli da imaju osiguranje, tj. mozda bi i zeleli ali da ne plate :)
[ Nedeljko @ 23.10.2007. 13:14 ] @
Ivane, nisam mislio da u obrazovanju u Nemačkoj rade volonteri. Besplatno je u smislu da te na univerzitetu niko ne pita da li si bogat ili siromašan, već su univerziteti podjednako dostupni svima. Onaj ko je bogatiji plaća veći porez i pokriva ne samo svoju decu, a onaj ko je siromašan, plati prema svojim prihodima i opet ima pristup univerzitetu. U Americi školovanje itekako zavisi od novčanika i to je loše. Obrazovanje čoveka treba da zavisi samo od njegovih sposobnosti, vrednoće itd. Obrazuj ga da zarađuje više, pa da ti plaća veći porez, pokrije više drugih itd. Selekcija u obrazovanju mora da postoji, ali na osnovu odgovarajućih parametara, a ne na osnovu dubine džepa.
Šta misliš, zašto je cena jednog državnog časa za 20 studenata manja od cene jednog privatnog časa za jednog studenta? Ne samo da je jeftinije po studentu, nego i ukupno. Pa, zato što su stvari organizovane. Asistent na fakultetu zna koliko časova ima nedeljno i ti časovi su mu sigurni, odnosno ima zagarantovanu platu. Privatne studente je mnogo teže naći. Retki su oni koji na taj način imaju pune ruke posla. Mada ima i takvih, načelno je teže. Na taj način obrazovanje drastično pojeftinjuje i postaje dostupnije.
Ja sam 2003. išao u Barselonu (glavni grad Španske oblasti Katalonije). Znam da sam morao nekakve papire da prikupim (ne sećam se šta sve), ali sve što sam platio je bilo 25 evra za vizu. Čak su mi put smeštaj i hrana bili plaćeni jer nisam išao privatno. Imao sam samo najobičnije srpsko zdravstveno osiguranje i, osim tih 25 evra za vizu, nisam plaćao ništa, a pustili su me da uđem, prvo u Nemačku (Minhen), a potom i u Španiju (Barselona).
[ kasaad @ 23.10.2007. 13:30 ] @
Citat: Nedeljko: Ivane, nisam mislio da u obrazovanju u Nemačkoj rade volonteri. Besplatno je u smislu da te na univerzitetu niko ne pita da li si bogat ili siromašan, već su univerziteti podjednako dostupni svima. Onaj ko je bogatiji plaća veći porez i pokriva ne samo svoju decu, a onaj ko je siromašan, plati prema svojim prihodima i opet ima pristup univerzitetu.
Vise nije besplatno, semestar se placa 500 evra + nekih 200 razni troskovi.
[ Nedeljko @ 23.10.2007. 13:35 ] @
I za to sam čuo, ali sam smetnuo sa uma. No, takvo obrazovanje je svakako ostvarivo, jer je funkcionisalo.
[ kasaad @ 23.10.2007. 13:53 ] @
Ocigledno nije :) posto su morali da menjaju :)
[ Ivan Dimkovic @ 23.10.2007. 14:28 ] @
Citat: Nedeljko
I za to sam čuo, ali sam smetnuo sa uma. No, takvo obrazovanje je svakako ostvarivo, jer je funkcionisalo.
Sam si odgovorio na svoje pitanje, posto je boldovana rec u perfektu.
Funkcionisalo je pod odredjenim okolnostima i u jedno drugo vreme, bas kao i zdravstveni sistem koji je bio drugacije kalibrisan - medjutim, to danas vise nije tako i ljudi moraju da se menjaju.
U svakom slucaju, da se ostavimo obrazovanja, pricamo o zdravlju kao temi - dakle, zdravlje nije besplatno i tvoj tata je takodje bio zdravstveno osiguran i uzimano mu je od plate, bas kao i svima drugima - kako bi bio pokriven. Sto znaci da su Francuzi dobili pare - i sigurno ne bi besplatno odradili svoj posao vec bi tvoj tata morao da iskesira franke da kojim slucajem nije osiguran.
Poenta je - nema besplatnog zdravlja, vec samo moze biti modifikovan model ucesca u zdravstvenoj zastiti. Svaki od tih modela ima prednosti i mane, ali ono sto je fakat da USA model kosta vise po glavi stanovnika, a daje manje.
[ PaGud @ 23.10.2007. 14:29 ] @
Citat: kasaad: Vise nije besplatno, semestar se placa 500 evra + nekih 200 razni troskovi.
Na nekim faxevima je i dalje besplatno ako ste iz zemlje u razvoju (ja ne placam). Listu individualno sastavljaju fakulteti u dogovoru sa ministarstvom pokrajne u kojoj j fax.
[ kasaad @ 23.10.2007. 14:38 ] @
Citat: PaGud: Na nekim faxevima je i dalje besplatno ako ste iz zemlje u razvoju (ja ne placam). Listu individualno sastavljaju fakulteti u dogovoru sa ministarstvom pokrajne u kojoj j fax.
istina al nije tema :) samo sam obavestio ucesnike da je to cak i ovde neodrziva komunisticka ideologija kao i bilo gde drugde:)
[ Slobodan Miskovic @ 26.10.2007. 18:32 ] @
Evo jedan slucaj iz EU i rada medicinskog osoblja :(
http://blog.b92.net/text/1193/Kreteni%20%21%21%21/
[ Shadowed @ 04.11.2007. 18:34 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|