[ sasamitic @ 07.10.2007. 14:49 ] @
Postovani, ne znam da li je ovaj problem za ovaj forum ili za fizicare u svakom slucaju izlozicu ga. Naime, izbusio sam bunar u okolini kuce na dubini oko 25m s tim sto je voda na 13m. Sa prijateljem vodoinstalaterom smo postavili sistem sa nadzemnom pumpom medjutim voda nikako da krene promenili smo nekoliko motora razlicite snage ali vode nema pa nema ( sa potapajucom pumpom nema nikakvih problema).Ovaj sistem smo koristili kod bunara dubokog 12m i sve je bilo uredu. Da li moze neko da da kakvu ideju, semu ili neki nacrt instalacije sistema u samom bunaru jer verujem da bas tu gresimo. Unapred hvala!
[ Horvat I @ 07.10.2007. 19:13 ] @
Kosto si vec napisao potopna pumpa, ili injektor ali tada imas upola manju kolicinu vode
[ ptak 13. @ 07.10.2007. 22:23 ] @
Za te stvari je potopna pumpa zakon ! ! !
[ Java Beograd @ 08.10.2007. 09:37 ] @
Koliko ja znam, oko 11 m je maksimalni nivo koji može da se vuče, preko toga je pritisak veći od vazdušnog, tako da se stvara vakuum. Ono što je 760 mmm Hg to je oko 11 m H2O.
Tačnu visinu ne znam, ali ako si vukao na 12 m to je sigurno maksimum.
[ sasamitic @ 08.10.2007. 18:35 ] @
To znaci da mi nema pomoci, ipak ce gnjurac odraditi svoje?
[ risp73 @ 09.10.2007. 10:45 ] @
Maksimalna visina usisavanja teoretski zavisi od pritiska vazduha, temperature vode i nadmorske visine i u idealnim uslovima (normalni pritisak 1013 mbar, temperatura vode 4 °C i 0 m nadmorske visine) iznosi 10.33 m. U praksi se zbog različitih dodatnih uticaja kao što je trenje u usisnom vodu i sl. ta visina još smanjuje pa se može računati sa najviše 7–7.50, eventualno 8 m. Povećanje ove visine je onemogućeno pojavom kavitacije.

Pogledaj šta proizvode Jastrebac Niš i Sever Subotica.
[ skroller @ 09.10.2007. 17:13 ] @
Samo ugradite injektor i problem je resen. Sa njim je moguce izvuci vodu sa dubina do 30 m. Pretpostavljam da prijatelj vodoinstalater zna kako se povezuje injektor. Mada svasta sam do sad vidjao u praksi od neukih vodoinstalatera, pocev od secenja venturijeve cevi na injektoru do najveceg bisera - covek je cuo da mora da se ugradi injektor, ali nije znao kako, pa povezao crevo na usisni vod injektora, a sa ususnog voda skinuo venturijevu diznu i zavio na povratni vod injektora :):) Posle se zalio kako je injektor neispravan ;)
[ sasamitic @ 09.10.2007. 18:43 ] @
Probali smo i sa injektorom i nista, raspitivao sam se malo i rekli su mi da je jedino resenje hidrofor sa rezervoarom, ne znam da li uopste to ima ikakve veze, a mozda i ima.
[ sasamitic @ 09.10.2007. 20:52 ] @
skroller jel mozes molim te da mi posaljes neku skicu (objasnjenje) kako se povezuje injektor, hocu nesto da proverim
[ skroller @ 09.10.2007. 20:58 ] @
A ti hoces da ti pumpa radi na prekidac bez hidroforske posude ? Ako je tako znam gde gresite, evo seme:

By acapn

Evo sema kako treba da se poveze, kroz ventil napunite creva, zatvorite ventil, ukljucite pumpu i odmah zatim polako otvarate ventil.
Ventil mora uvek da bude pritvoren (probanjem cete videti koliko) jer ako ga otvorite do kraja povratno crevo do injektora (sa strelicom na dole) gubi pritisak i kida se vodeni stub. Verujem da niste ugradili ventil i zato pumpa nije mogla da povuce vodu. Isto tako dobro proverite da vam negde ne vuce fals vazduh. Ovo provereno radi, u praksi ispitano.

Mada moj ti je savet ugradi potapajucu pumpu ako mislis da se pumpa koristi direktno bez hodroforske posude, mnogo je laksa za upotrebu, ne moras stalno da nalevas vodu u creva, imas veci kapacitet i nema da se zezas sa ovim ventilom.
[ skroller @ 09.10.2007. 22:17 ] @
Citat:
sasamitic: skroller jel mozes molim te da mi posaljes neku skicu (objasnjenje) kako se povezuje injektor, hocu nesto da proverim
Crevo 5/4" se vezuje na usis pumpe, a crevo 1" preko testika na potisni vod pumpe. Imas na semi.
Ajd pa javi sta ste uradili.
[ sasamitic @ 30.10.2007. 00:54 ] @
Evo i mene posle duzeg vremena bio sam na nekom sl. putu...samo sam hteo da zahvalim skroller-u naravno i svim ostalim. Ovako uradio sam sve kako si rekao ali sam ipak izabrao varijantu sa rezervoarom za vodu radi sve perfektno, voda izlazi sa 25m dubine bez ikakvih problema, posle toliko muka nejzad smo resili problem. Jos jednom HVALA!
[ Popudopulus @ 30.10.2007. 03:48 ] @
Sad kad ste uspeli da nadjete resenje za te dubine, mozemo da krenemo i dublje, da vadimo naftu! :))))
[ nibleri @ 30.10.2007. 09:00 ] @
mi smo ljetos postavili hidrofor sa kazanom ali bez injektora jer je voda na nekih 7-8 m i vuče bez problema ali mislim da je potopna pumpa puno bole rješenje što se tiče izvlačenja vode iz bunara


mene nervira kod hidrofora što je kratak period uključivanja pumpe (ako otvorite neku česmu do maximuma) dok kod potopnih pumpa to nije slučaj jer kad otvoriš vodu i pumpa se uključuje i pritisak je stalan

ajde ako ima neko sa iskustvom da malo pojasni postupak ozračivanja sistema hidrofora (petostepena pumpa + kazan) jer nama je počela pumpa da se pali svako 5-6 sekundi i isključi za 2-3 sekunde pa su nam savjetovali da se sistem treba ozračiti a majstor koji je sve to postavljao je "prezauzet" da bi došao do nas

nas je ova kombinacija došla oko 550 eura a za iste pare se može nabaviti kvalitetna potopna pumpa koja je po meni puno bolje rješenje
[ vladagrujic @ 31.10.2007. 19:02 ] @
Govorim ti sa 25 godina iskustava sa hidroforom i bunarom. Taj koji vam je rekao da treba da se odzrači hidrofor ili nema baš mnogo iskustava sa takvim sistemom, ili ga vi niste lepo razumeli. Od pritiska vazduha u boci kod hidrofora, zavisi koliko često će se uključivati dotični. Boca služi da kompezuje hidrauličke udare koji se javljaju prilikom uključenja pumpe. Takođe, kada otvoriš česmu, posle neke količine vode koja je istekla, mora da se uključi hidrofor. Ta količina vode je u direktnoj srazmeri sa veličinom boce i pritiska vazduha u njoj. Takođe sve zavisi i od toga kolika je težina vodenog stuba (isključiš hidrofor, otvoriš česmu i pročitaš vrednost na manometru). Pošto imaš petostepenu pumpu (kao i ja), maksimalni pritisak koji ona ostvaruje je oko 5,5 bari. Idelalan pritisak za uključenje je oko 4 bara a za isljučenje oko 5 bari. Sa bocom od 80 litara (pritisak vazduha oko 3 bara), kada otvorš česmu do momenta uključenja pumpe treba da iscuri oko 10l vode. Kada se uključi hidrofor, motor pumpe će raditi oko 10 sekundi dok postigne pritisak za isključenje (to ako ti je otvorena česma, u suprotnom se vreme smanjuje).
Na kraju, ako uđe vazduh u pumpu (ne ispravni spojevi ili usisna korpa i.t.d.) tada se radi od zračenje. Pumpa sa vazduhom u sebi uopšte ne pumpa vodu, već se motor okreće na prazno. U zavisnosti od tipa hidrofora radi se i odzraka. Kod tebe se verovatno odvrće šraf na telu pumpe i sipa voda direktno u kola. Sve to dok pumpa ne povuče.
Ovo sve ti deluje verovatno blesavo, ali samo sačekaj dok dođe na red i štelovanje sklopke. Ni jedan majstor ne može da našteluje pumpu kao ti sam, zato što ti znaš šta ti najviše odgovara (pritisak uključenja, isključenja, količina vode do uključenja i.t.d.)
Dakle, pumpu za duvanje guma u ruke, i pravac hidrofor. Nadrukaj pritisak u boci na pravu vrednost (0,5 bara manje od pritiska težine vodenog stuba) i to je to.
[ nibleri @ 31.10.2007. 20:35 ] @
kod nas je naštelovano da se pali na 2 a gasi na 4, vodeni stub nismo mjerili pa budemo drugi put i probamo štelovati sklopku

danas smo ispustili nešto vode, odvili manometar kao da se odzrači i ponovo ga zavili i uključili sistem te je opet kao kad je tek postavljeno

nedavno smo dopumpavali zrak i radilo je nekoliko dana pa se opet raštelovalo

"majstor" nam je rekao da sklopka koja je kod nas nije baš pouzdana iako nam to nije spominjao kad je pisao šta da kupimo i sve montirao
sklopka je inače neka njemačka sa K... (ne znam kako se zove) koja košta oko 30 eura i rekao nam je da potračimo energoinvestovu koja je naj bolja ali je nema kupiti jer kao niko nevjeruje u nju :(

ma znam ja da je ona U SE I U SVOJE KLJUSE najbolja pa se nadam da će mo mi to usavršiti jer ima dosta komšija voljnih pomoći i posavjetovati :)

[ Horvat I @ 01.11.2007. 08:55 ] @
[quote]nibleri: ajde ako ima neko sa iskustvom da malo pojasni postupak ozračivanja sistema
Pisem sa 30g iskustva,izkljuci motor izpusti SVU vodu iz rezervoara,ponovo pusti u pogon.Nakon ~6meseci se potrosi tolko vazduha iz rezervoara da treba dopuniti vazduh
[ vladagrujic @ 01.11.2007. 17:37 ] @
Verujte mi, probao sam da samo ispustim vodu iz posude, pa zatim pustim ponovo hidrofor u rad. Dobija se malo bolje, ali to nije to. Prava stvar je jedino upumpavanje vazduha u posudu. Nibleri, ono što se kod tebe dešava verovatno nema nikakve veze sa sklopkom. Nemoj dirati istu, zato što, ako nemaš upustvo za štelovanje, možeš napraviti još gore. Kod tebe sigurno nije u redu neki od spojeva (nije lepo namotana kučina ili teflon traka) na vezivanju manometra ili sklopke. Inače, ako pri odvijanju sklopke, krene samo voda, a pre nje ne šišti vazduh to je znak da nemaš dovoljno vazduha u boci. Skolpka mora da se nalazi u vazdušnoj zoni. I ljudi, to što vi zovete odzračivanje pre bi zvao dozračivanje. U boci mora biti vazduha pod određenim pritiskom. Ja kod mene drukam vazduh jednom godišnje i to (tako je najbolje) sa kompresorom od traktora. Radim to na sledeći način: Ugasim hidrofor, otvorim česme i drukam celu bocu vazduha (približno vazduh zapremine 80l na 2 bara). Višak vazduha ne može da napravi problem pošto odlazi u instalaciju ka česmi. Ka pumpi postoji jednosmerni ventil, pa vazduh ne može tamo. Samo tako sam ostvario da hidrofor radi zadovoljavajuće. Znači da rezimiramo, zadihtuj sve spojeve i nadrukaj vazduha u bocu dovoljno za nesmetan rad hidrofora. To je sva mudrolija.
[ nibleri @ 01.11.2007. 21:17 ] @
nismo gledali papire ali mislim da imamo uputstvo od sklopke ali za sada nećemo ništa dirati ukoliko se opet "nerašteluje"

moguće da nije bilo dovoljno zraka jer smo mi dopumpavali običnom ručnom pumpom i to vrlo kratko
[ dobrid @ 12.11.2007. 09:34 ] @
Gde u Beogradu mogu da kupim gumu za hidrofor "POWER GT" 600w?
Pozdrav.
[ digikv @ 05.06.2008. 14:37 ] @
Jedno malo drugacije pitanje. Imam protocni bojler (pritisak 0MPa) od 180l. Kako da napravim da mi sve to radi kao obican bojler (elektromagnetni ventil, kontroler, pupmpa...) cuo sam da je to moguce, ali kako ?
[ mali genije @ 05.06.2008. 16:16 ] @
protocni bojleri nisu namenjeni za rad pod pritiskom tako da mozes napraviti havariju
ako ga vezes da radi kao obican bojler
[ digikv @ 06.06.2008. 14:33 ] @
Mogu na ulazu da postavim ventil sa plovkom, koji obezbedjuje 0MPa pritisak (to jest ventil se zatvara kada je nivo vode u bojleru dovoljan). Ali kako da na izlazu dobijem pritsak dovoljan za tusiranje :) ? Sta je hidropak (da li je to home booster pump na engleskom)? Kako se montira ? I okvirna cena najmanjeg ? Koliko prosecno trosi struje (ako se voda koristi 2-3 puta na dan) ?

[Ovu poruku je menjao digikv dana 06.06.2008. u 21:28 GMT+1]
[ kricaknebojsa @ 14.07.2016. 07:33 ] @
Pozdrav imam isti problrm i nemogu da ga rešim ako bi moglo da dobijem neku šemu i neka vaša iskustva .pozdrav Neša
[ Taradrina @ 18.08.2020. 00:19 ] @
E zdravo, ima li koga? Potrebna mi je pomoć😀. Treba da bušim bunar za vodu. Majstori rašljari sa žicama su našli vodu na 20m,ali su mi predočiti da će bunar biti dubine 30-40m.Buši se fi 190mm,i ubacuje se cev fi 125mm,i onda se spusta pumpa raketa koja izvlači vodu i gura u rezervoar...sve je to oko 60-70m visinske razlike od usisa do rezervoara.
Rezervoar sa vodom(dno) bi bio za 2m viši od ulaza u kuću, a dužina bi bila oko 20m. U ulasku u kuću bi bila hidroforska pumpa 1000wati VOMAX 24L boca, i pritisak 2-4bara. Ta pumpa sada radi, ali je rezervoar niži 1m od pumpe, i to je privremeno rešenje jer punimo rezervoar sa crevom od komšije.
Ja mislim da bi to tako trebalo da radi dobro, ali svi vodoinstalateri koji su negde montirati pumpe, IZRIČITO traže da je pumpa viša od rezervoara.
Ako bude dosta vode(što tvrde) čak predlažu da raketa pumpa bude sama na mreži, i da rezervoar nije potreban. Verovatno su u pravu, ali zbog čestog nestanka struje, mora rezervoar sa vodom a onda bi imali bar vodu u dvorištu i u kupatilu koje je na istoj visini ulaza vode u kuću.
HVALA ZA SVAKI SAVET, PREDLOG, KRITIKU 💖
[ Darko Nedeljković @ 18.08.2020. 00:41 ] @
Kako mislis da cete imati vodu na istoj visini bez struje?! Potrebna vam je visinska razlika od barem desetak metara (idealno 20m) da bi imali pritisak vode. Mislim da je rezervoar bolje resenje da ne bi palio raketu svaki put kad neko hoce da popije casu vode, nego na plovak - tek kad se potrosi 100 litara pali se da dopuni. Logicno je da pumpa bude niza od rezervoara, da ne bi uvukla vazduh u rikverc kad nema struje a neko odvrne cesmu ili povuce vodu na vodokotlicu.
[ Taradrina @ 18.08.2020. 09:59 ] @
Bila bi baštenska česma oko 4m niža, a i kupatilo(wc šolja) bi bilo niže oko 2-3m, pa po principu spojenih sudova bi imalo.
vodu.
Da, zbog svega navedenog bih ugradio dve pumpe...raketa + hidropak (nije hidroforska pumpa).
Da li je neko ima istu/sličnu situaciju?