[ dark star @ 12.10.2007. 21:06 ] @
beo zoo vrt - sta mislite o ideji izmestanja sa sadasnje lokacije - podrzavate li vuka bojovica - kome smeta zoo vrt - da li sme bas sve da se privatizuje?!

[Ovu poruku je menjao bakara dana 13.10.2007. u 18:00 GMT+1]
[ Marisav @ 13.10.2007. 16:04 ] @
Meni smetaju ljudi koji misle da imaju za pravo da zatvaraju zivotinje iza resetaka.
Zna se gde je zivotinjama mesto.
[ Marko Medojević @ 13.10.2007. 16:16 ] @
Mislim da zoo vrt treba da bude negde van grada! Životinjama sigurno smataju izduvni gasovi i buka, a i prostor na kalemegdanu se može bolje iskoristiti.
[ dark star @ 13.10.2007. 16:24 ] @
Citat:
mare_bj: .......prostor na kalemegdanu se može bolje iskoristiti.

da se prave vile sa baznima? okle si ti? to je bre kraljevina.

moj osećaj je kad IZAĐEM iz zoo vrta kao da sam ušao u svinjac.

[Ovu poruku je menjao dark star dana 13.10.2007. u 17:37 GMT+1]
[ UnderLander @ 13.10.2007. 16:59 ] @
Pa naravno da treba da se izmesti.
Blah, pogledaj samo one lavove u kavezima 2x2, medvede, vukove, majmune, svi su u nečemu sprčenom, to nije zoo vrt, to je zoo zatvor.

Ljudi ne razumeju da te životinje nisu tu samo da bi ih oni gledali, a kao teško im je da idu sat vremena autobusom...
Neka lepo stave sve te životinje na nekoliko stotina hektara ili neka ih poklone nekom zoo vrtu koji to hoće da uradi.

Bazen na kališu? Jbt, ti si genije, tu bi mogli da stave one ogromne akvarijume sa ribama!!!
[ superbaka @ 13.10.2007. 18:08 ] @
ne verujem da vrt moze da posluje kao sada ako se izmesti van Beograda... ekskurzije i sl. ce ici gde god bio, ali sumnjam da ce ljudi iz grada ici u onom broju u kome sada idu... cela frka se verovatno digla jer je nekim tajkunima zapala lokacija u centru grada za oko... ako vrt padne, bojim se da ce polako padati i ostale zelene povrsine u centru grada... u krajnjem slucaju, jesam za izmestanje ali samo ako bi na tom mestu ostalo zelenilo u skladu ocuvanja kompleksa Kalemegdana, ali nikako ako se planira izgradnja makar jednog kioska na tom mestu!
[ Goran Mijailovic @ 13.10.2007. 18:17 ] @
Citat:
cela frka se verovatno digla jer je nekim tajkunima zapala lokacija u centru grada za oko... ako vrt padne, bojim se da ce polako padati i ostale zelene povrsine u centru grada... u krajnjem slucaju, jesam za izmestanje ali samo ako bi na tom mestu ostalo zelenilo u skladu ocuvanja kompleksa Kalemegdana, ali nikako ako se planira izgradnja makar jednog kioska na tom mestu!

E upravo tako, a zamisli koliko ce vrt biti dalje posetiocima iz unutrasnjosti, prvo busom do BG-a pa posle hvataj bus za ZOO :(
[ X Files @ 13.10.2007. 19:27 ] @
Zapravo Zoo vrt nikome ne smeta (kako piše u naslovu) nego - svrbi. Svrbi ih 'levi dlan', jer kad se nešto tako veliko događa (premeštanje), tada ima sklapanja poslova, dilova, taljenja i puni džepovi love. A ovo natezanje je dobro da se nategnu i 'tržišne' cene tih dilova. Samo još nedostaje ubedljiv razlog.

Mali stambeni prostor. Da vidimo, sa bizonom iz Zoovrta sam otprilike jednako jak po pitanju smeštaja, ali me zato sejšelska kornjača šije (ima ukrasne pločice, podno grejanje, aluminijumsku galanteriju i cveće).

Opsanost po grad. Svaki automobil na ulici je opsaniji po ljude od bilo koje zveri u vrtu. Ajd' da lavovi počnu nekontrolisano da iskaču iz kaveza i šetaju ulicama Beograda, pa da razumem, ali ovako ...

Izduvni gasovi. Ovo neću ni komentarisati... onda je optimalno da se svi pešaci isele iz grada. Obuzdajte gasove.

Dalje ide dovođenje u vezu direktora sa podzemljem (što je možda i tačno), ali opet nema veze sa vrtom. To je za policiju.

A sad malo ozbilnije. Prvi bih glasao za izmeštanje kada bih bio ubeđen u STVARNE RAZLOGE premeštanja koji se navode, na primer humaniji smeštaj (ako išta može biti humano kada je iza rešetaka). Nego, nekako ne mogu da se otmem utisku da iza ideje stoje poznati srpski 'industrijalci' i sasvim drugi razlozi.

Ipak, ono što me definitivno odbija od takve ideje je bežanje čelnih ljudi u državi od važnijih izazova kada je u pitanju stambeni prostor. 90% mojih drugova (mladih bračnih parova sa decom) živi ili kao podstanari ili su u kreditima do smrti ili su do daljnjeg razapeti u kućnoj idili između roditelja i bračnog druga. Onih 10% posto je imalo sreće. Ali to je već druga tema...
[ Ilic Igor @ 13.10.2007. 19:36 ] @
Vuk Bojovic je poznat po tome sto je blizak bio sa pokojnim ljudima sa vrha i podzemlja, neki su i zivi i sam sin mu je poznat kao profesionalni ubica. Bilo je pitanje kad ce da dodje na tapetu, kalemegdan je vrlo zanimljivo mesto da se ulozi neki strani euro, neciji interesi su se poklopili i samo je pitanje vremena kad ce bager da se pojavi.
[ vlada01us @ 13.10.2007. 20:10 ] @
Licno mislim da je stvarni cilj skloniti Bojovica iz Zoo vrta. I to iskljucivo zbog sverca raznih vrsta primata i ptica, i njegovog bahatog ponasanja, tj. nepolaganja racuna za svoje postupke.
[Goran Mijailovic: zabranjeno je linkovanje konkurentskih foruma]

[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 14.10.2007. u 18:36 GMT+1]
[ DjoleReject @ 13.10.2007. 20:29 ] @
Uopste me ne interesuju razlozi. Zelim ga izmestenog.

Sto se tice zlih tajkuna, hajde da se ne primamo na pricu o Bojovicu kao zastitniku Beograda od tajkuna. Bljutavo je.

I jos nesto, X files - Tvoji prijatelji imaju pravo da pljuju po drzavi koja im ne pravi bolje okolnosti, ali ne vidim kako ce im nehumanost prema zivotinjama pomoci u njihovoj situaciji.
[ CalistaES @ 13.10.2007. 20:42 ] @
Ja sam svakako za izmestanje Zoo vrta, pre svega i jedino zbog samih zivotinja. Ciji su se interesi prepleli i ko je bacio oko na ovu lokaciju za mene je u drugom planu.
Zivotinje zive u minijaturnim kavezima, koji ne zadovoljavaju ni minimalne standarde iduci od jednog do drugog kraja, glodjuci sipke, lizuci beton. Samopovredjuju se tj. grizu sape, repove dostupne delove svog tela.
Izgledaju jadno, olinjalo, bezvoljno, cesto sklupcane u cosku kaveza ili u "kucici" ako je imaju.
Njihovo ponasanje je u toj meri promenjeno da bi se tesko mogli nazvati predstavnicima svoje vrste, jer ono sto rade nikada ne bi radile u svom prirodnom okruzenju.
Ne treba zaboraviti da je vrt u centru grada, da pored prolaze tramvaji automobili, trebalo bi izmeriti nivo buke i izduvnih gasova, sigurno da buka negativno utice na psihu zivotinja i jos vise doprinosi njihovom izmenjenom ponasanju.
Sto se tice argumenata o deci koja ih nece videti uzivo ako se "Vrt dobre nade" izmesti van centra postavljam pitanje : "Sta deca dobijaju time sto vide npr. poluolinjalog bizona koga gadjaju kamenom da bi ustao i pokrenuo se ?"
Ako je tako, bolje neka ih gledaju na TV-u, bar sad imamo mnostvo kanala o zivotinjama.
Uostalom mnoge stvari, dogadjaje, pojave necemo videti u zivotu uzivo, pa nikom nista, a imamo domace zivotinje, kucne ljubimce.
Svakako da je resenje u izmestanju i pravljanju neke vrste rezervata na velikoj povrsini, gde bi zivotinje imale koliku - toliku slobodu da mogu da se krecu, osecaju i zive normalnije.
O licnosti i delu Vuka Bojovica ima dosta toga na internetu, ne bih pisala o doticnom gospodinu, jer se bojim da bi moderator izbrisao temu zbog nepostovanja pravila foruma ili da bi bila zakljucana, ako se jave branioci doticnog, a volela bih da cujem i druga misljenja.
Citat:
X Files
Izduvni gasovi. Ovo neću ni komentarisati... onda je optimalno da se svi pešaci isele iz grada. Obuzdajte gasove

Evo da ja prokomentarisem, ja sam rodjena u gradu i izabrala da tu zivim, niko mi ne brani da odem na selo i cist vazduh. Zivotinje se radaju u prirodi ( U Zoo vrtovima im to retko uspeva) i silom su dovedene i zatvorene u Zoo
[ X Files @ 13.10.2007. 20:43 ] @
Citat:

I jos nesto, X files - Tvoji prijatelji imaju pravo da pljuju po drzavi koja im ne pravi bolje okolnosti, ali ne vidim kako ce im nehumanost prema zivotinjama pomoci u njihovoj situaciji.

Neće im pomoći, to su dve različite stvari, slažem se :) Ja bih te životinje najradije vratio u svoju prirodnu sredinu (rešetke su uvek jeziv prizor), ali kad se suočim sa sopstvenim dnevnim realnostima stvarno nemam osećaja za životinje...

Gore sam mislio pre svega na prirodan redosled radnji. Svi bi hteli da grade kuću od krova, jer se posle krova slavi, a do krova treba kopati temelje, septičke jame i sl. Hteo sam reći ima i važnijih stvari koje bi trebalo rešiti pre zoo vrta.
[ DjoleReject @ 13.10.2007. 20:52 ] @
Citat:
X Files: Neće im pomoći, to su dve različite stvari, slažem se :) Ja bih te životinje najradije vratio u svoju prirodnu sredinu (rešetke su uvek jeziv prizor), ali kad se suočim sa sopstvenim dnevnim realnostima stvarno nemam osećaja za životinje...

I u losim uslovima treba ponekad pomisliti na one kojima je gore. Ako su u pitanju zivotinje, hajde da ih bar ne mucimo, kad ne mozemo da ulazemo pare u neku ozbiljnu pomoc. Ukidanje ovakvog zoo vrta bi bilo najhumanije, a posle ako se ima para, da se vidi da li mozemo napraviti vrt kakav dolici 21. veku (gde zivotinje jedva da shvataju da nisu na slobodi).

Citat:
X Files:
Gore sam mislio pre svega na prirodan redosled radnji. Svi bi hteli da grade kuću od krova, jer se posle krova slavi, a do krova treba kopati temelje, septičke jame i sl. Hteo sam reći ima i važnijih stvari koje bi trebalo rešiti pre zoo vrta.

Slazem se skroz, prioriteti su bitni, ali zar stvarno mislis da ce usteda od neke ovakve akcije znaciti poboljsanje nama "obicnim" gradjanima? Ja jos ne videh da mi je bolje ili gore bez obzira na njihove akcije i investicije... Posebno mislim da neki nesretnik sto zivi u Kaludjerici bez kanalizacije ima vece sanse da je dobije ako grad ustedi neke pare. On ce to dobiti onda kada neki mafijas nadje nacin da od njegove kanalizacije uzme 10%. Nikakav budzet sa tim nije povezan i to je kompletna tuga nase realnosti. Ja racunam kad je vec tako - sto da se ne zalazem da bar onaj medved dobije stotinak kvadrata...
[ qazqaz @ 13.10.2007. 21:04 ] @
Zasto bi se zoloski vrt izmestio? Gde? Jer postoji zavrseni projekat da nam kaze stvari do najmanjih detalja?
Molim vas, ako je vase zivotinjsko carstvo sklopilo ugovor sa nekom politickom partijom - da ne spamujete temu bez argumenata.
Kolika je buka? Koliki su % zagadjenosti vazduha? Ko je merio?
Dajte prvo neke konkretne stvari...
[ zveckoo @ 13.10.2007. 21:06 ] @
Uvek sam kao klinac sa mojima isao u zoo vrt na Palcu ( kod Subotice ) posto smo stanovali u opstini Subotica.. I uvek mi je to bilo fenomenalan dozivljaj.

A kada sam prvi put otisao u BG zoo vrt... doziveo sam ladni sok... Jednostavno Palic i BG zoo vrt se ne mogu porediti.
Jer ipak velicina prostora za zivotinje je bitna. Necu da ulazim u polemiku dali je bolje da te zivotinje zive u prirodi jer o tome je besmisleno raspravljati.

Ne znam u kakvom je stanju sada zoo vrt u BG sada ali zbog zivotinja bi bilo bolje da dobiju mnooogo vise prostora.
[ dark star @ 13.10.2007. 21:17 ] @
moj osećaj je kad IZAĐEM iz zoo vrta kao da sam ušao u svinjac.
[ StORM48 @ 13.10.2007. 23:09 ] @
Slažem se u svemu što se tiče zaštite životinja i njihove slobode, zagađenja itd, itd.

Međutim, kao i većina učesnika ove diskusije, nikako ne mogu da se otmem utisku da je iseljenje planirano pažljivo, godinama unazad, a sve u cilju zgrtanja gomile para i raspolaganjem ULTRA-skupom lokacijom u samom centru. Već mogu da zamislim brdo kafića, restorana, raznih paviljona i skupih poslovnih prostora, pa i hotela u tom delu Kalemegdana.

Ne bi mi bilo žao da je zaista u pitanju briga za životinje. "Briga" postoji, ali za razne beerfestove, rakija-festove, modne šušumige i silne mufljuze koji su ošacovali Kalemegdan kao "pravu lokaciju za njihove buduće poslovne poduhvate".

Međutim, iako sam bio ubeđen da ovde svest o dobrom i lošem ne postoji, ovakvi potezi kad-tad budu kažnjeni. Ovako ili onako.

A što se gospodina V.Bojovića tiče, tu sam potpuno indiferentan. Nit' me zanima njegova pozadina, nit' me zanima njegova porodica. Neka se drugi time bave. Postavljajući njega kao nekakav tobožnji razlog da se Zoo razdrnda unaokolo izgleda krajnje licemerno i neiskreno. Životinje nisu ništa krive i možda nemaju dovoljno prostora, ali me isto tako nervira što mediji stvari naduvaju do te mere, da svoje laži predstave kao velike istine. Postoje i oprečni primeri, ali NIJE tačno da je jedino u Beogradu Zoo vrt u centru grada. Pa jedan od najlepših i najvećih vrtova se nalazi u Šembrunu, u centru Beča. Mislim da nije potrebno reći šta je uopšte Šembrun i šta predstavlja na listi svetske kulturne baštine. Dalje, Pariz ima DVA vrta (jedan baš veliki), opet u centru (veći u istočnom delu šireg centra, a drugi kraj Sijene). Znači, njima nije problem Zoo u centru, a nama jeste?

Umesto što trućaju i tupe o pravima životinja (a pritom ne poštuju ni ljudska prava, što se smatra za nekakvu osnovu valjda?), bolje bi bilo da smisle kako da životinjama pruže više na postojećem prostoru, ako taj vrt već postoji tu sedam decenija i time gradi tradiciju, kako Beograda, tako i cele nam države.

Uz dovoljno novca i adekvatne podrške može se napraviti čudo. Međutim, odsustvo interesovanja za bolji život životinja nije problem sam po sebi - mnogo je veći problem to što iza svega stoji lobi, iza kojeg stoje ljudi koji vode političku igru, svakom tačkom odvojenu od ciljeva za čije se borce odaju. Što se tiče Bojovića, još jednom, I don't give a damn, ali - ako je on problem, on je smenjiv. Međutim, to bi bilo previše lako, a ne bi oslobodilo hektare plodne zemlje, na kojoj novac ubedljivo najbolje uspeva.

Pozdrav
[ Horvat I @ 14.10.2007. 10:32 ] @
To je BAS dobro sto se nalaze na skupom terenu!Izlazkom na preiferiju mogu kupiti mnooooogo veci teren,uraditi mnogo bolje terene i ostace im dosta para za nabavku novih zivotinja.
Of Topic Razocaravajuce je kad 1 veterinar ima takav stav prema svojoj profesiji!
[ Majstor Duja @ 14.10.2007. 12:05 ] @
Moje misljenje jeste da ZOO u centru grada nije mesto. Za to sam da se Kalish ostavi kao zelena oaza i to zakonski potvrdi.
Taj ZOO bas i nije reprezantivan i misim da se te jadne zivotinje ne bi bunile da dobiju malo bolje uslove kad vec moraju da came iza resetaka...
Sto se tice celnih ljudi i malverzacija a poznajuci ovu "drzavu" NO COMMENT...mislim imam sta da kazem ali bolje da cutim....
[ Tom^Cat @ 14.10.2007. 12:33 ] @
Da postoje garancije da ce od tog prostora na kome je sada zoo vrt da se napravi npr. park bilo bi potpuno jasno da iza premestanja stoje humani razlozi. A ovako je valjda svima jasno sta je motiv cele price, uostalom ko nam garantuje da ce nakon premestanja tim zivotinjama biti bolje? Ako je uprava losa dok su gradu bice losa i kad odu negde, ali onda ce ih pustiti da rade sta hoce isto kao sto su ih pustali do sada jer vise nece biti bitni.
[ StORM48 @ 14.10.2007. 12:57 ] @
Tačno tako.
Mada, ništa me ne čudi. Koliko se trude da Zoo prikažu loše, ne vide koliko su im namere providne.

Možda će zvučati kao teška optužba, ali ja kada bih bio "zao čika", verovatno da bih se setio da nekog gurnem u kavez da ga životinje pojedu, kako bih Zoo prikazao u lošem svetlu i sebi pribavio korist u vidu skupog građevinskog prostora. Nikad bolje opravdanje za izmeštanje.

Ustvari, ko je pratio celu ujdurmu otpočetka, verovatno je primetio da se "dobrobit za životinje i humanost u kojima one žive" nikada nije ni pomenula u ovoj priči. Sve vreme se "bezbednost" pretpostavlja ispred svih ostalih razloga & "razloga".

Mislite o tome...

Najjadnije od svega je što se mediji praktično ne angažuju u ovoj priči - sede po strani i eventualno prenesu poneku "konstataciju", uopšte se ne trudeći da situaciju sagledaju iz nekog nepristrasnog ugla, iznesu činjenice i javnosti prepuste da zaključi ko je u pravu. Ovako se sve svodi na napadanje lika & dela ionako sumnjivog direktora, što direktno implicira da se hajka vodi protiv njega lično, a ne za dobrobit životinja i građana koji žive u Beogradu. Opet kažem, V.B. me ne zanima ni izdaleka - on bi, da je nekog Zakona, odavno bio smenjen ili bi podneo ostavku, što je moralni čin svakoga ko se nađe u nekoj aferi, nebitno bio on kriv ili ne, direktno ili indirektno.

Pozdrav
[ DjoleReject @ 14.10.2007. 13:39 ] @
Samo da dodam da bi se Sembrun eventualno mogao porediti sa Kosutnjakom (celim), nikako Kalemegdanom. Bas sam bio ovog leta i ona povrsina zauzima nekih dvadeset "Vrtova dobre nade".
[ StORM48 @ 14.10.2007. 13:59 ] @
Dobro, neće biti da je baš toliki, ali jeste ogroman. Ima oko 20 hektara, recimo (Beogradski je 6,5). Košutnjak je mnoogo veći.

S tim što i životinja ima mnogo više (pogotovo egzotičnih za ove klimatske uslove) - čini mi se oko 4000, a sam vrt je NAJSTARIJI na svetu (sagrađen je u 18.veku).

Ipak je neuporedivo, u tom smislu.

Pozdrav
[ vladd @ 14.10.2007. 14:34 ] @
Zasto bi neko imao objektivno glediste, bolje da ima subjektivno misljenje, to se trazi od pojedinaca.
Po objektivnom misljenju, zoo vrt bi trebao da se izmesti iz gradskog jezgra, kao sto su izmestane i fabrike i sve sto je "pregazilo" vreme.
Po subjektivnom misljenju, odgovara mi da bude zoo blizu.
Takodje, po subjektivnom misljenju, previse se spominju tajkuni, samo oko zoo vrta, kao da nisu vec celu Srbiju i Balkan prejahali, napravili imperije, i u Srbiji 2,5 miliona nezaposlenih, koji su glupavi, pa imamo pojedince, koji moraju da rade vise poslova, posto su "strucni" za sve.
Kao direktoru zoo vrta, mandat bi Bojovicu trebao da istekne jedno 5 puta, pa neka prepusti nekome sa novim "vizijama" i idejama, nije to "marsalski" posao. Ali voli covek, do "pemzije"...

Ocigledno da treba nesto menjati, ionako se sve menja, samo sto ovo, izgleda, mora na ruzan nacin, uz uzajamne pljuvacine i "brigu" o ne znam sve cemu...

Stvarno mi dodje da ih isamaram, kada svoje privilegije pocnu da brane nekom "opstom" brigom, koja se, do trenutka ljuljanja stolice, negde nije iskazivala..

Poz.
[ spartak @ 14.10.2007. 14:47 ] @
Citat:
kome smeta zoo vrt ?

Zarobljenim zivotinjama!

Treba vise prostora za zoo u svakom slucaju.
[ StORM48 @ 14.10.2007. 15:06 ] @
Slažem se, naravno.
Vladd je u svom postu dotakao i jednu drugu (premda ipak sličnu) temu - šta ćemo sa celom obalom Save i Dunava, zatrpanom milionima tona đubreta i raznih "skladišta", postrojenja i još koječega?

Gde su dušebrižnici u pogledu toga? Tek to zauzima hektare i hektare kvalitetnog poslovno/stambenog prostora. Međutim, nijedna glavešina nije trenutno zainteresovana za to - Zoo je nekako atraktivniji.

Da ne pominjemo vekovno izmeštanje železničke i autobuske stanice... Sprdnja...

Pozdrav
[ Goran Mijailovic @ 14.10.2007. 17:41 ] @
Citat:
To je BAS dobro sto se nalaze na skupom terenu!Izlazkom na preiferiju mogu kupiti mnooooogo veci teren,uraditi mnogo bolje terene i ostace im dosta para za nabavku novih zivotinja.

Koliko sam ja primetio grad Beograd hoce da preuzme to zemljiste jer je ZOO drustveno preduzece, tako da niko nece ZOO vrtu platiti nista, bar nece u tom smislu kako ti kazes.
[ Horvat I @ 14.10.2007. 17:47 ] @
Citat:
StORM48: (Beogradski je 6,5). Košutnjak je mnoogo veći.

S tim što i životinja ima mnogo više (pogotovo egzotičnih za ove klimatske uslove) - čini mi se oko 4000,

Zar ovo nije dovoljan razlog za dislokaciju? Posto nema sanse da se na sadasnjem mestu poveca povrsina
[ Radovan__III @ 14.10.2007. 20:19 ] @
"Kome smeta zoo vrt ?"

Smeta hotelu, sad ce neki pitati pa kom hotelu, tamo nema nicega? E pa varate se, pre nekoliko meseci je izvrsena privatizacija fabrike "Beko" koja se nalazi u Dusanovoj preko puta zoo vrta, i na tom mestu ce biti izgradjen luksuzan hotel. Direktno najveci pritici dolaze sa te strane, ali i sa finansiske strane jer izmestanjem vrta grad moze dobiti na tom mestu veoma skupo komercijalno zemljiste.
[ brainbuger @ 14.10.2007. 21:07 ] @
Svaki put kada izadjem iz njega osecam se jadno, aman ljudi, Bengalski tigar, jedna od najlepsih i najredjih macaka na svetu, nalazi se u kavezu od skoro u 2m X 2m. Polarni medved, takodje izuzetno redak i dragocen predator, zatvoren u bukvalo 2m X 2m, zadnji put kada sam ga video, mucenik se okretao u krug jer jadna zivotinja mora da nadoknadi svoje potrebe za kretanjem.

Aligatori se nalaze u malom betonskom bazenu bez i jedne jedine travke ili grumena zemlje oko sebe, koji vise lici na vodovodsku sahtu nego na prirodni ambijent. I nije ni cudo sto se cesto dogadja da roditelj cuje pitanje od deteta tipa: "Mama, sto se on nikada ne pomera, da li je uopste ziv ?!"

Postoje 2 vrste Zoo parkova, oni koji su gradskog tipa, i parkovi tipa Safari koji se grade van gradske sredine i zauzimaju povrsinu i do 200 hektara. Izgradnja Zoo vrta na prostoru van BG ne sme da bude na 20 - 30 hektara. Ali, kao sto je to neko ovde vec rekao, gradska vlast samo zeli da ih se otarasi, da im utrapi neku parcelu kod Avale ili gde vec i da na njih potpuno zaboravi.

Ono sto je alavim gradskim prascima najbitnije, jeste ATRAKTIVNA LOKACIJA, znaju oni da ce neko tu dobro omastiti brke.
Citat:
Radovan__III: Smeta hotelu.... pre nekoliko meseci je izvrsena privatizacija fabrike "Beko"

To sam i ja cuo, prica se da ce na mestu skoro prodatog Beka (koji se nalazi preko puta Zoo vrta) novi vlasnici praviti luksuzan hotel, i da su nekog vec dobro podmastili da im se skloni "smrad bizona" ispod prozora.

[ Horvat I @ 14.10.2007. 21:23 ] @
Ovde neko uporno zabija glavu u pesak! Parcela gde se nalazi moja kuca je isto moja.Isto je i sa institucijama pogotovo sto je starija od bilo koje opstine
Citat:
StORM48: (sagrađen je u 18.veku).
Znaci sto se skuplje proda bolje za vrt.
[ StORM48 @ 14.10.2007. 22:13 ] @
Pa jes', samo što se podatak odnosi na Šenbrun (i broj životinja i starost vrta). :)

Pozdrav
[ Lesli Eldridz @ 14.10.2007. 23:15 ] @
Citat:
dark star:moj osećaj je kad IZAĐEM iz zoo vrta kao da sam ušao u svinjac.

Tacno
Citat:
Radovan__III: "Kome smeta zoo vrt ?"

Smeta hotelu, sad ce neki pitati pa kom hotelu, tamo nema nicega? E pa varate se, pre nekoliko meseci je izvrsena privatizacija fabrike "Beko" koja se nalazi u Dusanovoj preko puta zoo vrta, i na tom mestu ce biti izgradjen luksuzan hotel. Direktno najveci pritici dolaze sa te strane, ali i sa finansiske strane jer izmestanjem vrta grad moze dobiti na tom mestu veoma skupo komercijalno zemljiste.

Znaci da je resenje lako - sto smrdljivi bizmismeni danju naprave oko tog hotela, nocu srusiti bombama i gotova stvar.

Citat:
Alfred Hickok, posto je u Monaku obisao svoju filmsku ljubimicu Grejs Keli, doleteo je u Dubrovnik, pa u Beograd. Kad je obisao Kalemegdan govorio je: "Koliko ste vi tek imali da gradite kad se zna da su bombardovali i Nemci i saveznici. Lako je drugim velikim gradovima Evrope da se hvale svojom lepotom... Imate lep mali zoo vrt. Samo, ne svidja mi se sto velikog slona drzite vezanog! Zamolite upravu, ako moze i u moje ime - da slona oslobode... Kazali su mi da je u vreme bombardovanja i zooloski vrt bio porusen i da su zivotinje bile pobegle na ulice, ali da su se same vratile nazad... Stvarno lepa prica - ne znam da li je istinita..."
[ vkbfwr @ 15.10.2007. 01:07 ] @
imam slobodan ulaz u zoo vrt, ali odavno nisam bio, jer sam toliko puta izasao tuzan iz njega. volim zivotinje na neki nacin su mi i posao, tesko mi je mnoge od njih da vidim kako zive u onakvim uslovima.
cela prica oko zemljista je jasna, ima tu mnogo interesa, a zivotinje ko jebbe.
o tim mutljavinama ne znam nista sem sto znam da ih ima pa necu na njih trositi reci, vidim ima experata za to. ali bi i trebalo rascistiti situaciju u smislu da se zna ko kosi, a ko vodu nosi, sta je, ciji je, ko vodi, finansira taj zoo vrt.

zooloski vrt ne bi smeo da ostane onakav kakav je, meni ne smeta na onom mestu, ali mnoge zivotinje treba dislocirati odande, a preostalima obezbediti bolje uslove za zivot. nas zoo vrt je kao neki muzejski primerak, vrtova kakvi su bili pre 80 godina. to je stvar koji bi bez diskusije trebalo menjati.

poredjenje sa Senbrunom nije na mestu, sem da se ne mogu porediti...
[ qazqaz @ 15.10.2007. 02:36 ] @
Normalno, zoo ce primiti novcane donacije od svih ljudi koji misle da je isti u jadnom stanju i da nesto povodom toga treba preduzeti.
[ Majstor Duja @ 15.10.2007. 08:34 ] @
Citat:
qazqaz: Normalno, zoo ce primiti novcane donacije od svih ljudi koji misle da je isti u jadnom stanju i da nesto povodom toga treba preduzeti.

Normalno, te donacije ce zavrsiti BAS tamo gde su potrebne.....
[ superbaka @ 15.10.2007. 15:31 ] @
ko ne zna sta je to gradsko gradjevinsko zemljiste i ko je vlasnik istog, nek procita ustav, tamo je sve lepo objasnjeno...ko misli da parcela na kojoj je njegova kuca u gradu pripada njemu, nema elementarno poznavanje ustava... u gradu mozes imati samo pravo na koriscenje GGZ-a a ne i vlasnistvo nad istim, i moze ti biti uskraceno pravo na isto u skladu sa zakonom i odredjenom finansijskom nadoknadom... to vrlo dobro znaju oni cije je dvoriste prepolovila ulica...
[ Slobodan Miskovic @ 15.10.2007. 15:54 ] @
Koja je razlika ako je tigar zatvoren u 10 kvadratnih metara i 110 svejedno je zatvoren.

Ovi dusebriznici sto vicu jadne zivotinje su veci licemeri od pape pedofila.
[ Marko Medojević @ 15.10.2007. 16:00 ] @
Nije baš sve jedno! Jel isto držati papagaja u konzervi i u velikom kavezu? Ne periferiji se može odvojiti veći prostor za životinje, a takođe je i vazduh čistiji!
[ Slobodan Miskovic @ 15.10.2007. 16:29 ] @
A zasto bi ih bilo gde drzali? Zar zivotinje nemaju prirodno staniste?
[ vlada01us @ 15.10.2007. 16:33 ] @
Citat:
ko misli da parcela na kojoj je njegova kuca u gradu pripada njemu, nema elementarno poznavanje ustava... u gradu mozes imati samo pravo na koriscenje GGZ-a a ne i vlasnistvo nad istim,

Jos uvek je tako, ali koliko sam citao konacni predlog zakona o restituciji, i ggz ce biti vraceno pravim vlasnicima. :)
[ Shadowed @ 15.10.2007. 18:41 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Koja je razlika ako je tigar zatvoren u 10 kvadratnih metara i 110 svejedno je zatvoren.

A koja je razlika izmedju 110m i njihovog prirodnog stanista? I tamo su opkoljeni vodom i zarobljeni na kontinentalnom delu Zemlje. Cak i da nema okeana, opet su zarobljeni na Zemlji, nemaju potpunu slobodu kretanja.

Poenta - Lose je i 10 i 110, ali je 10 losije od 110.
[ Slobodan Miskovic @ 15.10.2007. 18:43 ] @
Ajde sad lepo knjigu u ruke pa procitaj sta je prirodno staniste a sta kavez. ;)
[ Shadowed @ 15.10.2007. 19:18 ] @
Stella, ovim zapravo nista nisi rekao (uobicajeni ad hominem sa tvoje strane u cilju da skrenes paznju sa onoga na sta ne umes adekvatno da odgovoris).

Kao sto sam rekao, i u prirodnom stanistu su zivotinje ogranicene na odredjeni prostor. A ako ne razumes sta sam hteo reci, eno imas lepo ispod teksta i napisano sta je poenta (koja je, FYI, tacna). Ako je potrebno da nacrtam, reci, pa cu nacrtati a ako i tada ne bude jasno... jbg, u tom slucaju tvoja sposobnost nerazumevanja prevazilazi moju sposobnost objasnjavanja.
[ NikolaVeber @ 15.10.2007. 19:27 ] @
Ja sam za to da zivotinje ne budu zatvorene. Tigrove pustiti u njihovo prirotno staniste, a vukove, medvede, divlje svinje, poskoke, sarke na primer pustiti na adu ciganliju, kosutnjak ili neko slicno prirodno staniste...
[ kasaad @ 15.10.2007. 19:28 ] @

Jadne zivotinje medju srbima...to ne bi bilo ni malo humano...
[ NikolaVeber @ 15.10.2007. 19:29 ] @
Znaci u Beo Zoo Vrtu nisu zatvorene zivotinje, nego Ljudi... logicno - poenta je da nisu zivotinje u kavezu, nego ljuvi van kaveza ;)
[ Ivan Dimkovic @ 15.10.2007. 19:30 ] @
Da li u Srbiji, tj. u Beogradu postoji mogucnost da se sakupe potpisi u opstini koji bi prisilili gradsku vlast na referendum?

O ovakvim stvarima se u civilizovanim sredinama raspise referendum na teritoriji opstine i na osnovu toga se donese odluka.
[ Shadowed @ 15.10.2007. 19:41 ] @
Ivane, na zalost, u velikoj meri si sam odgovorio. Tako je u civilizovanim sredinama... :(
[ qazqaz @ 15.10.2007. 19:58 ] @
Citat:
Jadne zivotinje medju srbima...to ne bi bilo ni malo humano...

Veoma slobodno koristis termin - humano.
Jer znas sta oznacava uopste?
[ brainbuger @ 15.10.2007. 19:58 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: A zasto bi ih bilo gde drzali? Zar zivotinje nemaju prirodno staniste?

I sta bi ti uradio? Ukinuo bi Zoo vrtove? Na zalost to je ravno izjavi - ja bih ukinuo poreze!

I ja sam protiv bilo kakvog oblika zatocenistva, i mislim da je kavez neprirodna stvar. Ali druze moj, svet u kojem zivimo je mnogo surov, ali mnogo, covek upravlja ovom planetom na nacin kako mu se digne. Zoo vrt jeste to sto jeste, ali na zalost mnogim ugozenim vrstama su prirodna stanista vec unistena i Zoo je jedino mesto gde ih ljudi nece ubiti, rasparcati i prodati u delovima.

Jel znas da svakoga dana 4 nove zivotinjske vrste prelaze u kategoriju "ugrozenih"? Jel znas da recimo Panda opstaje samo u Zoo vrtovima, i da je to jedini preostali nacin da se njena vrsta sacuva od izumiranja? Zoo vrtovi su jedini zasluzni za mnoge druge programe razmnozavanja ugrozenih vrsta i njihovo vracanje nazad u prirodno staniste. Umesto ukidanja Zoo vrtova pametnije bi bilo razmisljati o tome kako prestati sa unistavanjem prirodnih stanista , jer to je glava problema.
Citat:
Shadowed: Lose je i 10 i 110, ali je 10 losije od 110
Tacno tako!

[Ovu poruku je menjao brainbuger dana 15.10.2007. u 21:22 GMT+1]
[ kasaad @ 15.10.2007. 20:12 ] @
Citat:
qazqaz: Veoma slobodno koristis termin - humano.
Jer znas sta oznacava uopste?

to se zove zajebancija al ako te bas nateralo na razmisljanje onda nesto tu definitivno nije u redu..da ne bi otislo u offtopic nek se zavrsi ovim objasnjenjem molim te.
[ Slobodan Miskovic @ 16.10.2007. 09:14 ] @
Citat:
Kao sto sam rekao, i u prirodnom stanistu su zivotinje ogranicene na odredjeni prostor.

Da ali one nisu svesne tog ogranicenja jer mogu da radi sve stvari koje su im u prirodi... U kom zoo vrtu gepard moze da trci 110 km/h i bude na prostoru od preko 50 kvadratnih kilometara. :)

Citat:
I sta bi ti uradio? Ukinuo bi Zoo vrtove? Na zalost to je ravno izjavi - ja bih ukinuo poreze!

Ne bi ukinuo zoo vrtove, cak su mi i kul ali se nebi ni borio za prava zivotinja ako vec volim da ih vidim u zoo vrtovima sto vi radite....
[ dark star @ 16.10.2007. 15:09 ] @
u Beogradu je malo toga ostalo sto podseca na lepa vremena malog Joze, sve sto je uradjeno u bivsoj SFRJ je unisteno.

Jedina oaza u svinjcu je ostao zoo vrt gde se nije kralo vec ulagalo.

Pogledajte samo robnu kucu Beogradjanku....itd.
[ brainbuger @ 16.10.2007. 15:37 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Ne bi ukinuo zoo vrtove, cak su mi i kul ali se nebi ni borio za prava zivotinja ako vec volim da ih vidim u zoo vrtovima sto vi radite....
Odakle sad to da neko ovde voli da ih vidi u kavezu? Ovde se govori o tome da ako već zivotinja mora da bude u zoološkom vrtu, onda da taj zoološki vrt treba da liči na vrt a ne na zatvorsku samicu koja blage veze nema sa prirodnom sredinom iz koje je životinja uzeta.
[ Slobodan Miskovic @ 16.10.2007. 15:39 ] @
A zasto zivotinja mora da bude u zoo vrtu?
[ dark star @ 16.10.2007. 15:41 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Ne bi ukinuo zoo vrtove, cak su mi i kul ali se nebi ni borio za prava zivotinja ako vec volim da ih vidim u zoo vrtovima sto vi radite...A zasto zivotinja mora da bude u zoo vrtu?.

vidim da imas problema da razumes...

http://www.elitemadzone.org/t287773-0#1722384

zoo vrt je napravljen upravo za gradjane, ljude koji su rodjeni u gradu.

e sad sto je Beograd pun seljaka, ljudi koji su rodjeni u selu i tamo ziveli pa ne razumeju sustinu vrta to je vec drugi problem.
[ Slobodan Miskovic @ 16.10.2007. 15:43 ] @
Citat:
zoo vrt je napravljen upravo za gradjane, ljude koji su rodjeni u gradu.

e sad sto je Beograd pun seljaka, ljudi koji su rodjeni u selu i tamo ziveli pa ne razumeju sustinu vrta to je vec drugi problem.

Koja je svrha i sustina zoo vrta? :) eto ima nas neprosvetljenih ovde pa objasni molim te.

p.s. ako je svrha da bi ljudi videli divlje zivotinje postoje safari putovanja i posete nacionalnim parkovima.
Ako nemas para za safari ok, neces videti lava kao sto ni ja necu videti Mesec jer nemam para za put a ni jedno ni drugo mi ne znaci toliko da cu umreti ako to ne vidim.

[Ovu poruku je menjao Slobodan Miskovic dana 16.10.2007. u 16:54 GMT+1]
[ srki @ 16.10.2007. 16:04 ] @
Osnovna sustina zoo vrta je zabava ljudi i nacin da neko iz grada uzivo i na jeftin nacin vidi sve te divlje zivotinje.

Naravno postoje mozda i druge prednosti kao npr. lakse proucavanje zivotinja od strane naucnika tako da posle mogu da pomognu toj zivotinjskoj vrsti da opstane ako treba ali ipak je osnovni razlog onaj sto sam prvi naveo.
[ nkrgovic @ 16.10.2007. 16:25 ] @
Citat:
brainbuger:

Zbog cega? Kako ce ukidanje zoo vrtova dovesti do toga da drzava prestane da funkcionise ?

Citat:
srki: Osnovna sustina zoo vrta je zabava ljudi i nacin da neko iz grada uzivo i na jeftin nacin vidi sve te divlje zivotinje.

OK, ajde sad u svetlu toga: Zasto treba da postoje zoo vrtovi? Uopste? Jedno je rezervat / nacionalni park - on sluzi da divlje zivotinje zastiti od ljudi i omoguci im da nesmetano zive. Pitanje glasi - koje je moralno opravdanje za drzanje zivotinja u necemu kao sto je zoo vrt?

I ne, ja ne mislim da treba ukinuti beogradski zoo vrt, uglavnom zato sto sam svestan da to nece biti uradjeno kako treba, ali ja bi se prvi slozio sa time da ga pretvorimo u park. Ili bilo sta drugo slicne namene.
[ Ivan Dimkovic @ 16.10.2007. 17:58 ] @
nkrgovic ,

Tvoje pitanje je otprilike na nivou "zasto ne zabranimo ubijanje zivotinja zbog mode" - cak je i cisto ubijanje zivotinja radi kacenja o necije vratove npr... jako tesko zabraniti, a zamisli koliko bi tek bilo izvodljivo zabranjivanje necega u cemu zivotinje i ne umiru? Mislim da je to ipak malo nerealno.

Osim toga, kao sto ljudi rekose, zoo vrtovi nekad omogucavaju prezivljavanje zivotinja koje bi odavno izumrle u divljini (opet, i tu ce neko postaviti pitanje svrzishodnosti odrzavanja tih vrsta u zivotu ako je vec priroda odlucila da ne postoje ;-)

[ brainbuger @ 16.10.2007. 19:20 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: A zasto zivotinja mora da bude u zoo vrtu?
Ne znam da li mora ali pokusacu da ti odgovorim zasto se to trenutno dogadja. Zoo vrt ima pre svega edukativni a ne samo zabavni karakter. Posmatrano iz tog ugla, ljudi sticu vece interesovanje za pojedine vrste zivotinja pre nego sto bi to postigli citajuci enciklopediju. Mnogi ljudi nikada u svom zivotu ne bi videli neke od zivotinja, i mozda ih upravo poseta Zoo vrtu podstakne da posvete vise interesovanja za prirodu.

Drugi razlog je onaj koji sam naveo u ranijem postu, mnoge zivotinjske vrste nemaju vise svoje zivotno staniste i na zalost njihov jedini spas je Zoo vrt. Takodje stanari Zoo vrta su veoma cesto i bolesne ili na neki nacin hendikepirane zivotinje. Pored toga mnogi programi spasavanja pojedinih vrsta (razmnozavanje u vestackom ambijentu) se obavljaju u Zoo vrtovima. Na taj nacin, zrtvovanjem slobode nekoliko jedinki spasava se cela populacija.

Sigurno postoje tu i jos mnogi drugi razlozi koje i ne zelimo da priznamo, jedan od njih je ocajnicka potreba homosapiensa da odrzi kontakt sa svojim prirodnim okruzenjem koje je odavno napustio i bez kojeg se cesto oseca kao repa bez korena. Iz istog razloga drzi kucu i macu, jel ? :) ukrasne biljke, ribice u akvarijumu, itd.

Citat:
nkrgovic: Zbog cega? Kako ce ukidanje zoo vrtova dovesti do toga da drzava prestane da funkcionise ?.

Mislio sam uopsteno, i jedna i druga stvar su jako tesko izvodljive, zar ne? Jel mozes zabraniti ubijanje domacih zivotinja? Jel mozes zabraniti sterilisanje pasa lutalica? Jel mozes pohapsiti sve lovokradice? Mislim, mozemo mi teoretisati do mile volje, ali cinjenica je da ce sutra ljudska populacija i dalje raditi po svome.
A pogotovo u nasoj zemlji, gde nemas kontrolu ni nad ljudskim pravima a kamoli nad pravima zivotinja.

Citat:
Ivan Dimkovic: ...pitanje svrzishodnosti odrzavanja tih vrsta u zivotu ako je vec priroda odlucila da ne postoje ;-)
Najcesce odluku nije donela priroda vec covek ;)
[ Ivan Dimkovic @ 16.10.2007. 19:50 ] @
Kao sto smo pricali na nekoj drugoj temi - i taj covek je deo prirode ;-)
[ nkrgovic @ 16.10.2007. 21:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Tvoje pitanje je otprilike na nivou "zasto ne zabranimo ubijanje zivotinja zbog mode" - cak je i cisto ubijanje zivotinja radi kacenja o necije vratove npr... jako tesko zabraniti, a zamisli koliko bi tek bilo izvodljivo zabranjivanje necega u cemu zivotinje i ne umiru? Mislim da je to ipak malo nerealno.

Osim toga, kao sto ljudi rekose, zoo vrtovi nekad omogucavaju prezivljavanje zivotinja koje bi odavno izumrle u divljini (opet, i tu ce neko postaviti pitanje svrzishodnosti odrzavanja tih vrsta u zivotu ako je vec priroda odlucila da ne postoje ;-)

Pa i nije... Mislim, svestan sam ja da je to nerealno, to se valjda i vidi u onome sto pisem, ali to ne znaci da je eticki opravdano to raditi, ili da je cudno da ja pitam to sto pitam. To sto neki ljudi imaju potrebu da gledaju zivotinje u kavezu... mozes tvrditi da je to njihova potreba i da su oni deo prirode, ali po meni je to jednostavno posledica neke bolesne potrebe da se pokazuje nadmoc nad drugim vrstama.

Citat:
brainbuger:
Ne znam da li mora ali pokusacu da ti odgovorim zasto se to trenutno dogadja. Zoo vrt ima pre svega edukativni a ne samo zabavni karakter. Posmatrano iz tog ugla, ljudi sticu vece interesovanje za pojedine vrste zivotinja pre nego sto bi to postigli citajuci enciklopediju. Mnogi ljudi nikada u svom zivotu ne bi videli neke od zivotinja, i mozda ih upravo poseta Zoo vrtu podstakne da posvete vise interesovanja za prirodu.

Drugi razlog je onaj koji sam naveo u ranijem postu, mnoge zivotinjske vrste nemaju vise svoje zivotno staniste i na zalost njihov jedini spas je Zoo vrt. Takodje stanari Zoo vrta su veoma cesto i bolesne ili na neki nacin hendikepirane zivotinje. Pored toga mnogi programi spasavanja pojedinih vrsta (razmnozavanje u vestackom ambijentu) se obavljaju u Zoo vrtovima. Na taj nacin, zrtvovanjem slobode nekoliko jedinki spasava se cela populacija.

Vidis, nije u pitanju "edukativni" sadrzaj, ma sta neki tvrdili, pre svega zato sto nema niceg edukativnog u tome da vidis kako izgleda tigar u kavezu. Sve sto ces time saznati je kako tigar izgleda - i nista vise. To mozes i sa fotografije. Sustina zoo vrta je samo zabava, zabava potrosackog drustva. Zoo vrt je cirkus u malo blazem obliku, nista vise. Jedina je razlika u nacinu na koji se sada pristupa tome, ali to je i dalje menazerija i nista vise.

Postoje mnogo bolji nacini da se pomogne ocuvanju neke vrste od pravljenja cirkusa. Nemoj mi reci da zapravo mislis da je zoo vrt najbolji nacin da neka vrsta prezivi ? Ajde malo razmisli i sam - zoo vrt ili rezervat (nacionalni park / utociste )? Pazi, ako zelis da gledas zivotinje mnogo ces vise nauciti gledajuci ih u prirodnom stanistu nego u zoo vrtu. To je kao kada bi hteo da naucis nesto o ljudima gledajuci ih u zatvoru.

A to da ti zoo vrt omogucava da vidis tigra u Beogradu je samo "convinience", i to prilicno bespredmetan. Jeftina zabava. Sto bi nas narod rekao "igra mecka", samo za nijansu finije....
[ qazqaz @ 16.10.2007. 23:32 ] @
Citat:
Pazi, ako zelis da gledas zivotinje mnogo ces vise nauciti gledajuci ih u prirodnom stanistu nego u zoo vrtu. To je kao kada bi hteo da naucis nesto o ljudima gledajuci ih u zatvoru.

Oh, strucno oko moze zapaziti puno toga. ;)
[ dark star @ 17.10.2007. 02:41 ] @

[Ovu poruku je menjao dark star dana 17.10.2007. u 17:14 GMT+1]
[ srki @ 17.10.2007. 03:50 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Osim toga, kao sto ljudi rekose, zoo vrtovi nekad omogucavaju prezivljavanje zivotinja koje bi odavno izumrle u divljini (opet, i tu ce neko postaviti pitanje svrzishodnosti odrzavanja tih vrsta u zivotu ako je vec priroda odlucila da ne postoje ;-)

To znaci da je priroda odlucila da se te vrste na taj nacin odrze u zivotu jer je covek deo prirode :-)
[ brainbuger @ 17.10.2007. 12:25 ] @
@nkrgovic: Da se razumemo, ono sto ti pricas je etika, a ono o cemu ja govorim je cinjenicno stanje. Naravno da nije pravedno drzati zivotinju u zatocenistvu, i koliko god se covek trudio da joj ucini ambijent slican njenom prirodnom ambijentu, kavez ostaje kavez i tu nema pogovora!

Isto tako, kao sto sam rekao, nije pravedno ni praviti bunde od njih, ubijati ih u klanicama (ovde mislim na domace zivotinje), niti sterilisati pojedine vrste, nije pravedno ni to sto im se svakodnevno unistavaju zivotna stanista i sto se broj ugrozenih vrsta svakodnevno povecava, ali to se dogadja, to je stvarnost, vecina ljudske populacije nema obzira za njihove probleme. I dok ti pricas o etici kaveza, ljudi koji rade na ocuvanju tih vrsta spasavaju ono sto se spasti da, i za to ne biraju nikakva sredstva, jer situacija je vec poprilicno alarmantna. Spasavanje se radi i u nacionalnim parkovima, i u zoo vrtovima, cak i u mnogim drugim manjim ustanovama, uzgajivacnicama itd.

Da ponovim, glavni i osnovni problem zivotinja je unistavanje njihovih zivotnih stanista (zagadjenje, seca suma, klimatske promene...), ubijenje od strane lovokradica, ubijanje od strane posednika zemljista. Zoo vrt je poslednja stvar na toj listi problema, i zbog tog razloga ce postojati jos dosta dugo, hteli mi to ili ne. Sigurno ce jednog dana i njegovo postojanje biti ozbiljno dovedeno u pitanje. Ali do tada ce proci jos ko zna koliko vremena.
Zato mi ovde i pricamo o tome da tim jadnim zivotinjama koje jesu u njemu, treba omoguciti koliko god je moguce bolje uslove, to je sve. Danas su u svetu sve vise popularni parkovi tipa safari (nadam da ce jedan takav dobiti i Beo Zoo vrt), koji se protezu i na vise stotina hektara, gde zivotinje imaju mnogo vise prostora, i gde je osecaj zatocenistva mnogo manji.

Citat:
nkrgovic:A to da ti zoo vrt omogucava da vidis tigra u Beogradu je samo "convinience", i to prilicno bespredmetan. Jeftina zabava. Sto bi nas narod rekao "igra mecka", samo za nijansu finije....
Iako ti tako izgleda, nije u pitanju samo zabava.Pogotovo, nemoj na osnovu Beo Zoo vrta dobijati opstu sliku. U svetu postoje na hiljade strucnih ljudi, zoologa, koji su svoj zivotni rad posvetili tim zivotinjama, vecina tih ljudi upravlja zoo vrtovima, radi u njima ili na neki drugi nacini doprinosi radu tih ustanova. Da se radi samo o tome kako ti kazes "cirkusu, gde igra bela mecka" mnogi od tih ljudi bi odavno napustili te ustanove, i gonili iste po sudovima.

[Ovu poruku je menjao brainbuger dana 17.10.2007. u 14:10 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 17.10.2007. 12:40 ] @

Zivotinje nisu svesna bica, nemaju svest i ne razlikuju dobo od loseg. To sto covek zeli da smiri svoju savest "boljim" uslovima (ovo bolje je samo u covekovoj glavi, zivotinji je isto, u tome je i jedna od razlika coveka i zivotinje). Lav zivi u tim i tim uslovima od nastanka vrste ili se promeni uslova prilagodjava i to je to. Sto se tice vrsta koje izumiru pitanje je zasto je lose ako izumru? Izumreli su i dinosaurusi pa ne vidim da je to nesto poremetilo, i da jeste svet je nastavio da funkcionise i bez njih kao sto ce i bez tigrova, zirafa i slonova.
[ Emil Ranc @ 17.10.2007. 13:15 ] @
Citat:
Zivotinje ... ne razlikuju dobo od loseg

Aha, kako da ne. Ja ipak mislim da "nesvesni" medvedi, tigrovi i dr. itekako osećaju razliku između 100ha i 100kvm, kao i između 100kvm i 10kvm.

Realno, ZOO vrt je ništa drugo do izložbeni zatvor. Ipak, znam da nije realno da se isti ukinu, ali bi optimalno rešenje bilo proširenje prostora koji obuhvataju (u slučaju beo zoo-vrta i izmeštanje), ili smanjivanje broja životinja. Molim lepo, ako nemaš uslova da 'ljudski' držiš xyz životinja, onda ih ni nemoj držati.
[ brainbuger @ 17.10.2007. 13:27 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Zivotinje nisu svesna bica, nemaju svest i ne razlikuju dobo od loseg. To sto covek zeli da smiri svoju savest "boljim" uslovima (ovo bolje je samo u covekovoj glavi, zivotinji je isto, u tome je i jedna od razlika coveka i zivotinje).

Nije isto! 10m nije isto sto i 110m, jer u pitanju je fizioloska potreba za kretanjem, ovde pitanje nivoa svesti nema nekakav znacaj.

Citat:
Slobodan Miskovic: Izumreli su i dinosaurusi pa ne vidim da je to nesto poremetilo, i da jeste svet je nastavio da funkcionise i bez njih kao sto ce i bez tigrova, zirafa i slonova.
Po ovome bi komotno trebali da prepustimo stvar slucaju i da se ne cudimo ako se jednog dana probudimo i shvatimo da smo sami na planeti. Zar ne? Po tebi svet bi nastavio da funkcionise i bez njih..
[ Slobodan Miskovic @ 17.10.2007. 13:47 ] @
Citat:
Aha, kako da ne. Ja ipak mislim da "nesvesni" medvedi, tigrovi i dr. itekako osećaju razliku između 100ha i 100kvm, kao i između 100kvm i 10kvm.

Svest i osecaj su dve razlicite stvari. To sto medved oseca ne znaci da je svestan sta se desava.

Citat:
Molim lepo, ako nemaš uslova da 'ljudski' držiš xyz životinja, onda ih ni nemoj držati.

Vidis, svaki drugi uslovi od onih koji odgovaraju prirodnom stanistu nisu adekvatni.

Citat:
Po ovome bi komotno trebali da prepustimo stvar slucaju i da se ne cudimo ako se jednog dana probudimo i shvatimo da smo sami na planeti. Zar ne? Po tebi svet bi nastavio da funkcionise i bez njih..

Naravno da bi trebalo da prepustimo slucaju ono sto se ne tice ljudi. Nestajanje zirafa mene kao jedinku sigurno nece ugroziti tako da ni ne pokusavam da razmisljam o tome. Prirodna selekcija.
[ vladd @ 17.10.2007. 13:55 ] @
A sta sa "kucnim" ljubimcima. Gde je onda demagogija o "slobodnim" zivotinjama, rezervatima...

Zasto ne dati civilizacijsku sansu zoo vrtu u ocuvanju vrsta, a ne pukom i golom izlaganju pogledima posetilaca.
Da li su radjen naucni radovi, iz oblasti zivota zivotinja..
Da li se zoo vrt moze posmatrati kao botanicka basta faune, i da ima posebno svojstvo, razlicito od "meckarenja" ili cirkusa.
I nije samo robovlasnicki, zatvorski odnos..

Ali, za diskusiju, sva su oruzja dozvoljena, pogotovo kada je spor "povrsinski", bez ulaska u sustinu, pravu, sa fiktivnim zalaskom u "zakulisne radnje", opet u smislu propagande, a ne da se nesto resi, uradi, regulise, poboljsa...

Poz.
[ Shadowed @ 17.10.2007. 15:59 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Sto se tice vrsta koje izumiru pitanje je zasto je lose ako izumru? Izumreli su i dinosaurusi pa ne vidim da je to nesto poremetilo, i da jeste svet je nastavio da funkcionise i bez njih kao sto ce i bez tigrova, zirafa i slonova.

Pa, znas kako, i ti sad da padnes mrtav, svet ce nastaviti da funkcionise bez tebe kao i bez dinosaurusa. Tako, postavlja se pitanje zasto bi bilo lose da ti sad umres.
[ Slobodan Miskovic @ 17.10.2007. 16:07 ] @
Nista, naravno. Ne vidim gde sam ja rekao da je suprotno da bi ti ostavio takvu poruku? :)

btw govorimo o vrstama a ne pojedinacnim jedinkama odredjene vrste :)
[ Shadowed @ 17.10.2007. 17:31 ] @
Ako govoris o vrsti zapravo govoris o velikom broju jedinki neke vrste ;)

A moja poruka je bila u nameri da ti pokazem kako izgleda tvoj stav kada se pogleda u malo sirim okvirima.
[ Slobodan Miskovic @ 17.10.2007. 17:38 ] @
U kojim sirim okvirima, govorimo o zivotinjama a ne ljudima.
Mene apsolutno ne zanima kako ce neka zivotinjska vrsta da prezivi, niti ja kao pojedinac mogu na to da uticem niti imam zelju. Svakako da direktno necu ubijati zivotinje ali ako ih neko drugi ubija i muci to je njegov problem i problem te zivotinje a ne moj.

[ Shadowed @ 17.10.2007. 18:18 ] @
Hehe, fino.
[ neca @ 17.10.2007. 18:32 ] @
@slobodan...
Ja tebe ne bi svrstao ni u ludilu sa ljudima
ipak si ti vrsta, a ne jedinka...neki mutant rekao bih...
[ Slobodan Miskovic @ 17.10.2007. 18:47 ] @
Ako ti tako kazes super ;)
[ brainbuger @ 17.10.2007. 21:24 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Naravno da bi trebalo da prepustimo slucaju ono sto se ne tice ljudi. Nestajanje zirafa mene kao jedinku sigurno nece ugroziti tako da ni ne pokusavam da razmisljam o tome. Prirodna selekcija.
Izumiranje putem prirodne selekcije o kojoj ti pricas je proces koji se odvija jako sporo, ponekad i stotinama hiljada godina. Za to vreme, lagano nastaju promene u drugim vrstama ali ekosistem ostaje u ravnotezi. Ovde se radi o necem sasvim drugom. Ovo je direktna posledica covekovog uticaja. Iako se u ovoj temi ponegde spominje covek kao deo te prirode, ne zavaravajmo se, to je OGROMNA razlika.

Citat:
Slobodan Miskovic: Svakako da direktno necu ubijati zivotinje ali ako ih neko drugi ubija i muci to je njegov problem i problem te zivotinje a ne moj.
To je kolektivni problem! U nastavku cu pokusati da ti opisem i zasto, jer mozda ce jos neko naici na slicnu dilemu.

Prvi razlog, zbog kojih izumiru vrste a koji se tice zagadjenja sredine, sece suma, nagle promene klime, itd. ce se takodje odraziti i na zdravlje ljudske populacije (to jest, vec se odrazava) a samim tim i na tvoje zdravlje, znaci trebalo bi da te se tice.

Drugi bitan razlog je bioloska diversifikacija (raznolikost vrsta). Ni jedno bice ne moze opstati samo na planeti, to jest sva ziva bica su deo kompleksne mreze medjusobno povezanih ekosistema (mreze zvane biosfera). Izumiranje jedne vrste pravi lancane promene u mnogim drugim vrstama. Sigurno ti je poznata prica, izmuranjem jedne vrtse orlova pojavljuje se povecanje glodara, povecanje glodara moze pored problema sa usevima zemljoradnika dovesti i do povecanja nekog drugog predatora koji sada ima mnogo vise hrane, poremecaj u povecanju broja tog predatora dovesce do smanjenja neke desete vrste koja na prvi pogled nije imala nikakve veze sa orlovima. Preciznije, naucnici su utvrdili da izumiranjem samo jedne biljne vrste, dolazi do promene u cak 30 drugih vrsta (drugih biljaka, zivotinja, insekata,..)

Izumiranjem ovolikog broja vrsta (zbog uticaja coveka) u relativno malom vremenskom roku (50-100 godina koji su inace vremenska mrvica u odnosu na prosecno vreme trajanja prirodne selekcije) dovesce do katastrofalnog haosa u svim ekosistemima, i mnogi biloski sistemi koji su postojali milionima godina na ovoj planeti nece biti u stanju da se tako brzo obnove, i trajno ce nestati. Jednostavno, POSLEDICE TOG IZUMIRANJA NIKO NE MOZE PREDVIDETI! Sto je po meni ravno kockaru koji nije ni video karte a vec je bacio na sto svu svoju imovinu.

E, sad zasto bi i to uopste tebe zanimalo? :) Zato sto dobar deo veoma vaznih medicinskih lekova ( negde oko 40%) ima sastojke upravo tih biljnih/zivotinjskih vrsta. Izumiranjem vrsta izgubice se sansa za pronalazenjem lekova za mnoge teske bolesti. Jel znas da se recimo samo 5% poznatih biljnih vrsta koristi u medicinske svrhe, iako se preko 100 vrsta svakoga dana zauvek izgubi? Ko zna koliko lekova je do sada baceno.

Treca stvar je nesto sto se zove nasledjeno blago i zahvalnost prirodi. Zar nije lepo sto je akcijom ljudi ipak spasen Beloglavi sup, ptica koja postoji samo jos na nasim prostorima i nigde vise u svetu. Sto cemo uspeti da svojim buducim pokoljenima ostavimo nesto lepo da ne kazu kako su njihovi preci bili samo unistitelji i eksploatatori prirode.
[ dark star @ 05.11.2007. 08:27 ] @
question yes ???!!!

kako baš sada da se neko "zabrine" za životinje a ne ranije?

čak ni mali joža nije bio zabrniut a ni kralj.

smeta onima koji ne vole Beograd, onima kojima su došli iz majčine.
[ dark star @ 06.11.2007. 04:51 ] @
Citat:
dark star: question yes ???!!!

kako baš sada da se neko "zabrine" za životinje a ne ranije?

čak ni mali joža nije bio zabrniut a ni kralj.

smeta onima koji ne vole Beograd, onima kojima su došli iz majčine.

kojih ima nažalost mnogo više nego beograđana i koji ne mogu da shvate suštinu zoo vrta jer su životinje gledali od rođenja na sasvim drugačiji način, tj. u dvorištu, pa ne razumeju šta će na kališu.
[ DS_Store @ 06.11.2007. 05:53 ] @
Ja sam rođen u Beogradu pa ne razumem šta će životinje na Kališu ili bilo gde drugde u kavezu. Kakve to ima veze ko je odakle sa činjenicom da životinja ne treba da provede čitav život na par metara kvadratnih kako bi neko imao to "zadovoljstvo" da je jednom u par godina ošacuje na minut?

Šta, neko je na selu imao beloglavog supa u dvorištu pa zbog toga ima primedbu što ga u Beogradu drže u kavezu h=5m?

Ipak, iako sam rođen, odrastao sam i živim u Beogradu jako puno vremena proveo sam u prirodi pa razumem gde je životinjama mesto. Tako da bih voleo da mi objasniš "suštinu zoo vrta"?
[ dark star @ 06.11.2007. 07:13 ] @
Citat:
DS_Store: ....................Tako da bih voleo da mi objasniš "suštinu zoo vrta"?

to je još jedino mesto da pobeneš iz ovog svinjca.

Citat:
DS_Store: Ja sam rođen u Beogradu pa ne razumem šta će životinje na Kališu ili bilo gde drugde u kavezu. Kakve to ima veze ko je odakle sa činjenicom da životinja ne treba da provede čitav život na par metara kvadratnih .......

ako ste vi beogradjanin ja sam japanac.
[ Lesli Eldridz @ 06.11.2007. 07:59 ] @
Citat:
dark star: smeta onima koji ne vole Beograd, onima kojima su doÅ¡li iz majčine.

Vole oni, ali da otmu pa da rasprodaju, da uniste, da ukradu... Zato se tu i navukao najveci sljam iz cele bivse i sadasnje zemlje, sto jos jedino tamo ima sta da se unisti i pokrade. Ovo ostalo po Srbiji sve sirotinja, nema sta ni da se ukrade.
[ Emil Ranc @ 06.11.2007. 10:33 ] @
Konichiwa dark star-san!
Citat:
dark star:to je još jedino mesto da pobeneš iz ovog svinjca.

Znači ovo je oksimoron kakvog nema! Pa uslovi za životinje u BEO ZOO vrtu su ko u svinjcu ponekom! Životinje žive u svojim fekalijama pomešanim sa hranom, sudeći po ovim svedočenjima. Čak i da je ovo sve neka izrežirana propaganda protiv Presvetog Vuka Bojovića i njegovog Realma, činjenica da je taj mf zoo vrt hebeno mali, i da većina životinja u njemu nema ni minimum potrebnog prostora!

Kad vam je tolko lepše u ZOO vrtu, nego u svinjcu van njega, pa preselite se vi, recimo, u sobu od 20kvm sa dvorištem od 30kvm gde će vas gledati hiljade ljudi svakodnevno, upirati prstom, zajebavati vas, gađati vas nečim... Ooo, da, ako budete dobri, možda dobijete kesicu čipsa ili kikiriki ili štagod...
[ rmilosh @ 06.11.2007. 11:20 ] @
ja cu reci samo jedno, a vi donesite zakljucak.

posle 10ak god resim ponovo da odem u zoo.
setam se i dodjem do jednog kaveza/ograde sa medvedima (mislim da su masa i misa u pitanju, mozda gresim) i citam sta pise na tabli:

ZIVE NA VISINI 3000M!
[ superbaka @ 06.11.2007. 13:57 ] @
@dark star

ti si najveci provincijalac za koga ja znam! ti si sramota za Beograd...
[ dark star @ 06.11.2007. 14:17 ] @
Citat:
superbaka: @dark star

ti si najveci provincijalac za koga ja znam! ti si sramota za Beograd...

ovo je direktna uvreda. zar je to dozvoljeno. videćemo da li će ti dozvoliti pristup forumu, ako posle ove DIREKTNE uvrede budeš imao pristup ovom forumu, odgovoriću ti.
[ Netizen @ 06.11.2007. 14:36 ] @
Superbakutaner je u pravu.
[ DjoleReject @ 06.11.2007. 15:11 ] @
Citat:
dark star: ovo je direktna uvreda. zar je to dozvoljeno. videćemo da li će ti dozvoliti pristup forumu, ako posle ove DIREKTNE uvrede budeš imao pristup ovom forumu, odgovoriću ti.

Bog zna da se sa superbakom ne bih slozio po gomili pitanja, ali kada je covek u pravu - onda je itekako u pravu! Jedina zamerka ide na to sto je previse blag (previse dobro kucno vaspitanje). Malo nevaspitaniji ljudi, kao ja, bi koristili daleko teze kvalifikacije koje bi ukljucivale reci poput: seljacina, fasista, neobrazovan, ignorant, bezobrazan, nevaspitan, zatucan...
Inace, ti si direktno uvredio mene, pa ako se vec banuje za to - da stanemo u red sa tobom na celu.
[ vlada01us @ 06.11.2007. 16:36 ] @
Citat:
Vole oni, ali da otmu pa da rasprodaju, da uniste, da ukradu... Zato se tu i navukao najveci sljam iz cele bivse i sadasnje zemlje, sto jos jedino tamo ima sta da se unisti i pokrade. Ovo ostalo po Srbiji sve sirotinja, nema sta ni da se ukrade.

Tako je. To su upravo oni tvoji "drugovi" uradili '44te, pete... Ali su se vremenom trudili da izgledaju pristojno, pa je posle dosta godina covek mogao da ih vidi kako nedeljom setaju Kalemegdanom, obicno su nosili teget odelo, belu kosulju, kravatu, bele carape, i malo prljave tamne cipele. Zato su njihova deca rodjena u gradu, i znaju osnovna pravila ponasanja.
Tako da, @dark star, bez uzbudjivanja, vremenom sve dodje na svoje mesto. Beograd jeste prljav, ali nikako ga ne mozes nazivati "svinjcem", ukoliko si TI beogradjanin i volis svoj grad.
[ Ivan Dimkovic @ 06.11.2007. 18:15 ] @
Beograd jeste postao svinjac, ne znam zasto to ne bi mogao da kaze neko ko je rodjen u Beogradu.

A postao je svinjac na zalost ne nekim navodnim "dolaskom seljaka" koji su izgleda svima neki univerzalni izgovor za sve, vec totalnom degradacijom kulture stanovanja koja se desila jer su ljudi dugo vremena tokom 90-tih bili primorani da se bave golim prezivljavanjem i zato sto je nastupio totalni sunovrat vrednosti i gde je vazilo pravilo da je biti svinja sasvim OK i nekaznjivo pod uslovom da imas ledja/batinu/vezu.

Medjutim, vreme golog prezivljavanja je proslo, ali ce biti potrebno dosta da se vrati kultura zivljenja. Tako to ide.
[ vlada01us @ 06.11.2007. 18:34 ] @
Ne Ivane, gresis, pravi beogradjani vole svoj grad, i ne prljaju ga, ne bacaju otpatke pored kontejnera, ne pisaju po haustorima...
Najlepse je to prikazano u dokumentarnom filmu "Geto – tajni zivot grada". kada pokojni Cavke predstavlja grad, i pred kraj filma odlazi na neko "poselo", neki koncert narodnjaka u Hali sportova na Novom Beogradu, i biva sokiran videvsi nekih desetak hiljada vecinom mladih ljudi, kojima je proradio gen, i koji su otkidali na najprizemniju vrstu muzike. Odjednom se grad pretvorio iz urbanog centra u ono za sta se mislilo da ne postoji vise. To "golo prezivljavanje" koje pominjes nema veze sa kulturom.
[ DS_Store @ 06.11.2007. 18:50 ] @
Citat:
dark star:ako ste vi beogradjanin ja sam japanac.

Hej, čoveče, stvarno nema potrebe za tim.

Ovo verovatno treba da znači da ako sam rođen i živim u Beogradu to i dalje ne znači da sam "beogradjanin" (malim slovom, dakle)? Kakve bi to kvalitete po tebi trebao da ima pravi "beogradjanin"? Na primer:

Citat:
dark star:to je još jedino mesto da pobeneš iz ovog svinjca.

To je tvoj kvalitet kao "beogradjanina"? Konformizam? Da držiš životinju čitav život u kavezu 2x2x3m kako bi ti imao to zadovoljstvo da s vremena na vreme prošetaš do Kališa i baciš pogled na njih tokom polučasovne šetnje?

Zašto voliš da gledaš te životinje? Verovatno ti se nešto dopada kod njih? Ako je tako kako možeš da ih gledaš u onom užasu tamo? Zar ti ih nije žao? Ili si od onih koji im se dive kad im nataknu lobanju na zid?

Išao sam u zoološki vrt često kao klinac pošto sam zaljubljenik u prirodu pa mi je to bila zamena kad ne mogu da putujem i sve mi se smučilo onog dana kada sam video orla kako uzleće par metara i krilima udara iznova i iznova u žičanu tavanicu kaveza... Sleti, stane malo, pa ponovo i ponovo... Gledao sam ga pola sata tako, hteo sam da umrem. Užas.

A video sam ih u prirodi, na severu Crne Gore, video sam koliko su veličanstveni i gde im je mesto. Strašni su ljudi kao što si ti, zbog kojih ta mučilišta od zoo vrtova i postoje.
[ Ivan Dimkovic @ 06.11.2007. 19:03 ] @
Citat:

Ne Ivane, gresis, pravi beogradjani vole svoj grad, i ne prljaju ga, ne bacaju otpatke pored kontejnera, ne pisaju po haustorima...

Koliko god mi bilo tesko da prihvatim (kao neko ko je rodjen u Bgd-u i u njemu proveo 20-tak godina zivota) to je jednostavno subjektivna idealizacija po mom misljenju. Na zalost - dobar deo Beogradjana se svakako ne bi uklopio u takvu definiciju, pa samim tim postaje diskutabilno i koriscenje termina "pravi Beogradjanin" za nesto sto ne aplicira na dobar deo stanovnika Beograda danas.

Dalje, ta prica o TFolku - odakle sad pa to da su "pravi Beogradjani" imuni na te zvuke? Ne bih se slozio - taj "folk" je jednostavno posledica necega jako ruznog sto se desilo sa skoro celokupnim drustvom, i nije da je uspeo da zaobidje i "prave Beogradjane" - mozda u manjoj meri nego, recimo, "prave Nislije" ali svakako nije van toga. Cavke, koga si pomenuo, i ostatak te new-wave ekipe je samo bio deo jedne autenticne urbane subkulture koja jeste iznikla iz Beograda krajem 70-tih - ali uopste nije bila neki mainstream ni u jeku svoje popularnosti, stavise. Na zalost, nije moguce nazivati samo tu subkulturu "pravom Beogradskom" jer je Beograd osim jednog Cavketa proizveo i mnogo toga drugog - mnogo losijeg :(

Jednostavno receno, tesko je prihvatiti da je dobar deo sugradjana jednostavno postao ignorantan i bez ikakve brige za svet oko sebe. To se dakako desilo u toku transformacije drustva pocetkom 90-tih i jednostavno trazi puno vremena da se fiksira. Treba se setiti, recimo, da je u 2003 jedan prominentni novinar cije ime necu da pominjem javno u novinama kritikovao renoviranje ulice Srpskih Vladara, a pre svega izgradnju pomagala za hendikepirane kako bi se lakse popeli na trotoar (!) Iako mi nikako nije jasno zasto bi to nekom smetalo, cova se uhvatio za to demonstrirajuci ocajan nedostatak kulture i poznavanja elementarnih civilizacijskih vrednosti - elem, koliko mi je poznato, taj covek je inace iz Beograda... jbg.

Inace, ne volim kada neko dobro domace vaspitanje i kulturu zivljenja vezuje za termine tipa "pravi Beogradjanin" - ima i te kako civilizovanih ljudi sa manirima i kulturom zivljenja koji dolaze iz ostatka Srbije, kao i necivilizovane stoke koja dolazi iz kruga dvojke gde je i rodjena... Problem treba ipak izolovati i vezati ga za odrastanje i povlacenje manira iz kuce, a ne za neku geografsku odrednicu, jer se time samo kreira antagonizam prema Beogradu od strane ljudi koji ne zive u njemu.
[ vlada01us @ 06.11.2007. 19:33 ] @
Hm, kada kazem "pravi beogradjani" mislim treca, cetvrta generacija rodjenih u BGu.
Da pojasnim, ranije sam napisao
Citat:
Zato su njihova deca rodjena u gradu, i znaju osnovna pravila ponasanja.

U sledecoj poruci sam napisao
Citat:
i biva sokiran videvsi nekih desetak hiljada vecinom mladih ljudi, kojima je proradio gen, i koji su otkidali na najprizemniju vrstu muzike.

Citat:
Dalje, ta prica o TFolku - odakle sad pa to da su "pravi Beogradjani" imuni na te zvuke?

Da, imuni su. Ukoliko mislimo o gradjanima. Ovo moje pisanje se ne odnosi samo na BG, nego na bilo koji veci grad u zemlji. U okolini svakog grada ces videti megalomanski zapocete kuce koje se nikada nece zavrsiti, stoje tako neomalterisane decenijama, obicno su na spratu u otvore za prozore poredjani blokovi, da ne duva, jel'te. Niti je Beograd, niti su beogradjani nesto posebno, i van ove Srbije. Uostalom, ogledalo svake zemlje je zeleznicka stanica u glavnom gradu. Treba otici do beogradske stanice i videti profil ljudi, sve ce nam biti jasno. Taj primer tog novinara ne znaci nista. Pa i taj lik koji je snimio Geto je sada u DSSu, i neko mudo u Sava Centru. Svako ima svoju cenu.
[ milke @ 06.11.2007. 19:44 ] @
Citat:
vlada01us: Ukoliko mislimo o gradjanima.
Iskaz "imuni su građani" ima potpuno drugo značenje od iskaza "imuni su Beograđani"
[ dark star @ 06.11.2007. 19:47 ] @
Citat:
Netizen: Superbakutaner je u pravu.

a ko je u pravu dobije ...
[ Ivan Dimkovic @ 06.11.2007. 19:48 ] @
Tja, sad ispada da "biti Beogradjanin" znaci i odredjenu politicku partiju ili jos gomilu odrednica.

Kao sto rekoh - to je onda cisto subjektivno merilo... Evo, ja mogu da definisem "pravog Beogradjanina" kao nekog ko slusa iskljucivo umetnicku muziku, ima 5 generacija rodjenih u Beogradu, glasa za DXYS i skoruje na testu opste informisanosti sa bar 95% tacnih odgovora...

Mislim, to je bas kao i to sto pises subjektivna mera.

Nema "pravih" i "fake" Beogradjana - postoje samo oni koji su se u Bgd-u rodili i oni koji su kasnije dosli, mada i to nema puno veze. Jedino merilo koje mozes uspostaviti su ljudi i neljudi ili mozda civilizovan svet i sljam... Ali ni jedna od tih kategorija nema veze sa "kolenima u Beogradu", jer - kao sto rekoh, dobro domace vaspitanje moze doci od porodice iz sela i obrnuto.
[ vlada01us @ 06.11.2007. 23:05 ] @
Citat:
Evo, ja mogu da definisem "pravog Beogradjanina" kao nekog ko slusa iskljucivo umetnicku muziku, ima 5 generacija rodjenih u Beogradu, glasa za DXYS i skoruje na testu opste informisanosti sa bar 95% tacnih odgovora...

Ovo je prava definicija, onaj koji ne pljuje i ne istresa nos po ulicama praveci klize, onaj koji ne jurne kao zmaj da bi seo u tramvaj, onaj koji hleb ne bira rukama ignorisuci papir ili kesu u kojoj se hleb nalazi, onaj koji ne drzi cipele ispred stana u zgradi... I tako dalje, i tako dalje. Svidelo se to tebi ili ne, cinjenice su da ogromna vecina ljudi koji postupaju na ovaj nacin dolazi iz ruralnih sredina.
Citat:
Ali ni jedna od tih kategorija nema veze sa "kolenima u Beogradu", jer - kao sto rekoh, dobro domace vaspitanje moze doci od porodice iz sela i obrnuto.

Ovo je i tacno, ali vazi za neku uredjenu zemlju a ne za Srbiju, gde se deponije smeca stvaraju na svakom slobodnom parcetu zemlje obicno uz sam put, gde traktori direktno sa njiva izlaze na magistralni put, ostavljajuci ogromne kolicine blata na istom, gde su blatnjava seoska dvorista prepuna raznoraznog otpada i zivine koja k**** gde stigne... Ako covek ne zeli da uredi svoje dvoriste, sta ocekivati kada se preseli u grad.
Cast izuzecima koji su nazalost u manjini.
Prodji malo Srbijom, ne zaustavljaj se samo u vecim mestima, obidji i zaseoke.
[ Emil Ranc @ 07.11.2007. 00:37 ] @
Jes' da smo se već dosta odaljili od zoo-vrta, al' moram da nastavim offtopic. Ova rečenica
Citat:
onaj koji hleb ne bira rukama ignorisuci papir ili kesu u kojoj se hleb nalazi

me podseti na jednu genijalnu epizodu emisije "Ciklotron" - "Pipači"

[ DjoleReject @ 07.11.2007. 16:46 ] @
Mada je najbolje ovo prebrojavanje Bg kolena. Videvsi broj ljudi koji su ziveli ovde pre jednog veka, mogu samo zaurlati od smeha na ideju da neko ima pet kolena Beogradjana u rikverc. Ja nikada nisam upoznao nekoga kome su baba i deda i sa oceve i sa majcine strane rodjeni i ziveli ovde ceo zivot. Izuzetno su retki i oni sa jednim takvim pretkom.
Prerastite te gluposti.

ontopic:
Ne mozes pobeci iz "svinjca" ulaskom u zoo vrt koji mi imamo. Najlaksi nacin za to je odlazak do Avale (diskutabilno je i to).
Mada, nekima je svuda svinjac iz razloga sto ga nose sa sobom...
[ jablan @ 07.11.2007. 17:03 ] @
Citat:
vlada01us: gde su blatnjava seoska dvorista prepuna raznoraznog otpada i zivine koja k**** gde stigne...

A kod vas živina ide u školu? Ili nosi pelene?
[ japan @ 07.11.2007. 17:23 ] @
pa ne znam, evo prolazim pre neki dan hilandarskom, i gore, na vrhu, stariji gospodin seta dve pudle. lepo ugladjen, pravi beogradjanin rekao bi covek, nekako mu se vidi tih 5 generacija u krugu dvojke. jos i pudle ima...

a onda najopustenije, uz samu korpu za kese za izmet, on lepo uparkira svoje pudle, pusti ih da isti taj izmet izbace, dostojanstveno gledajuci u nebo pri tome, i na znak pudli da su zavrsile misiju, nastavlja svoju popodnevnu setnju...

a izmet ce, naravno, neko drugi da pokupi. pa pobogu, kad je jos gospoda cistila g****?!?

i tako... da ne pricam o klimama koje mi celo leto kaplju na glavu, sve iz stanova pravih beogradjana pete generacije, da ne pricam o tome kako ja, koji sam se tek uselio u zgradu, moram da odem kod komsije sprat iznad, koji je tu 5 generacija, i da mu kazem da njegove mrve i ljuske od salame sve zavrse na mom podu, da bi on shvatio da nije u redu da istresa stolnjak kroz prozor...

[ vlada01us @ 07.11.2007. 17:40 ] @
Citat:
A kod vas živina ide u školu? Ili nosi pelene?

Ma neee, i mi smo uklonili sve ograde koje su nas delile od zivine, odnosno nismo ih ni postavljali, jer volimo, pogotovo leti, da bosi gazimo po raznoraznim govancima.
LOL

A to o istresanju kroz prozor raznoraznih objekata, ne samo mrva sa stolnjaka, nego i flasa od piva, kesa sa djubretom... Nemam komentar. Stvarno.