|
[ Sopocanac @ 18.10.2007. 16:40 ] @
| Cene goriva u Srbiji do kraja godine skočiće za čak 10 dinara po litru, tako da će na pumpama bezolovni benzin koštati skoro 100 dinara! Stručnjaci iz oblasti energetike procenjuju da je skok cene naftnih derivata neminovan s obzirom na galopirajući rast cene nafte na svetskom tržištu.
Ekonomista Aleksandar Stevanović iz Centra za istraživanje tržišta objašnjava za Press da Srbija nema strateške rezerve nafte i samostalnu energetsku politiku, tako da će se cene goriva ipak određivati po svetskom kretanju cena nafte.
- Ako cena nafte u svetu nastavi enormno da raste, a dolar ne pada u odnosu na evro, doći će do rasta cena goriva u Srbiji. Za nas je važno koliko iznosi cena barela nafte u dinarima, a ne u dolarima. Sam skok cene nafte nije za nas toliko značajan, jer ne pripadamo dolarskoj zoni, ali svaki pad dolara će povećavati cenu nafte u budućnosti - navodi Stevanović.
Sijka Pištolova, analitičar u oblasti energetike, kaže za Press da će gorivo u Srbiji do kraja godine poskupeti najmanje za pet do deset dinara po litru.
- Srbija uglavnom koristi rusku naftu tipa „ural", koja prati cene na svetskim berzama. To znači da kod nas inflacija sigurno neće ostati u planiranim okvirima. Zbog toga ćemo ovih dana imati i povećanje cena motornih benzina, ali i svih ostalih naftnih derivata. Gorivo će do kraja godine poskupeti za najmanje pet do deset dinara po litru - ističe Pištolova. Ona najavljuje da će barel nafte do kraja godine dostići cenu od čak 100 američkih dolara. |
[ fanfon @ 18.10.2007. 19:41 ] @
Jel tacno da ce oko Nove godine uvesti jos jednu akcizu na gas pa ce kostati 50-55 din?
[ Nabukodonosor @ 18.10.2007. 20:04 ] @
I ja sam tako cuo. Bitno je samo da nas drzava sto vise odere. Smislice te lopovcine jos neku akcizu pa ce gas biti skuplji od benzina za neki mesec.
[ Davor Vlajkovic @ 18.10.2007. 20:46 ] @
A vi lepo olovke u ruke čim se reši The Najvažnije SrBsko Pitanje, pa menjajte stvari... od nas zavisi ;)
[ pivce @ 18.10.2007. 21:56 ] @
vadim ja iz podruma svoj stari biciklitj a vi kako hocete :D
[ bugsu @ 19.10.2007. 00:00 ] @
aaaa to je vladin trik.....
vlada ce namerno povisiti cene goriva da narodu bude skupo kupiti gorivo da zapale skupshtinu i njene "korisnike" :)
[ Horvat @ 19.10.2007. 00:37 ] @
hahahah podseti me na vic ... "svako prilozi koliko moze ,litru ,dve..." :D:D:DD
evo sad i euro opada,sad ga treba kupovati,fakin izbori,sve ih na goli otok nek tucaju kamen i jedni druge u mozak [ako poseduju isti]
[ tosa @ 19.10.2007. 09:23 ] @
Baš me zanima logika iza takvih cena, ja plaćam ~30 dindži litar.
[ StORM48 @ 19.10.2007. 12:56 ] @
Logika je da nema logike.
Mi koristimo neku "POSEBNU" naftu, tipa "Ural".
Ta je mnogo bolja nego ta Tvoja kineska.
Al' kad bi se zezali...
Sećam se da su i proteklih godina, kad dođe do ovakvih "energetskih potresa", uvek trubili na RTS-u kako, eto, mi imamo problem jer koristimo naftu tipa "Ural", a ona je kao "mnogo bolja", jer se oni tobože brinu za naše motore i životnu sredinu.
Sad, mene ne tangira nešto naročito što gorivo poskupljuje (barem ne preterano), u pogledu moje vožnje. Zdravije je što više ići peške. Međutim, problem je u tome što ovo neminovno prevodi postojeću inflaciju u galopirajuću inflaciju.
Problem je, ustvari, monopol na uvoz goriva. Kada bi ta grana bila demonopolizovana, ovakvih skokova ne bi bilo. Ali, ONI se vade na sprečavanje šverca. Kao da smo mi krivi što su oni nesposobni da spreče šverc.
Pozdrav
[ tosa @ 19.10.2007. 17:06 ] @
Znaš kako, meni se čini da veća cena goriva može samo da stimuliše šverc.
Baš ovih dana pronalaze neke kanistere i cisterne pune nafte, to valjda plaše potencijalne švercere :)
[ Floyd @ 19.10.2007. 17:25 ] @
Citat: tosa: Baš me zanima logika iza takvih cena, ja plaćam ~30 dindži litar.
Jesi ozbiljan? Na koju foru?
[ Goran Mijailovic @ 19.10.2007. 17:41 ] @
Pa covek je u Kini.
[ Floyd @ 19.10.2007. 18:07 ] @
lol, ok, cutim :)
[ vindic8or @ 19.10.2007. 18:45 ] @
kod mene je ~125 din po litru, tako da nije toliko lose u srbiji.
[ fanfon @ 19.10.2007. 18:53 ] @
To je veoma sarkastican komentar. Koliki je prosek plata u UK?
[ vindic8or @ 19.10.2007. 19:28 ] @
Ravno 10 puta veci nego u Srbiji. Ali to nema veze sa ovom pricom. Nema niceg sarkasticnog u mom komentaru. Pricamo o istom proizvodu. On nece na svetskom trzistu biti jeftiniji srpskim kompanijama nego britanskim (s obzirom da ni jedna ni druga zemlja nemaju znacajne izvore). Ostalo sto dodje dodatno na cenu su drzavne takse, troskovi distribucije i profit kompanije, koji su uporedivi medju drzavama.
[ su27killeryu @ 19.10.2007. 19:37 ] @
E pa kod vas se zna gdje idu drzavne takse :)
[ Sopocanac @ 20.10.2007. 01:52 ] @
Citat: Baš me zanima logika iza takvih cena, ja plaćam ~30 dindži litar.
Milane ti placas litar goriva 30 dinara zato sto zivis u normalnoj drzavi.
Tvoja drzava ne oporezuje gorivo kao luksuz za razliku od ove nase. U tvojoj drzavi je mozda porez na gorivo 4-5% dok je u Srbiji akciza + porez 75% od cene goriva.
Tako je recimo proizvodna cena litre benzina 20 dinara . U tvojoj drzavi marza prodavca je 5 dinara na litar u Srbiji je marza prodavca 5 dianra na litar.
Kod tebe drzava uzme 5 dinara poreza na litar goriva u Srbiji od 88 dinara uzme 73 dinara!
Dobavljaci goriva u Srbiji kupuju naftu PO ISTOJ CENI kao i dobavljaci goriva u u tvojoj drzavi tj na Londonskoj/Njujorskoj berzi.
Zato u Kini tamo gorivo kosta 30 litara a u Srbiji ce uskoro i preko 100 tj 3 put skuplje ;)
Sve u svemu poenta je da je u Srbiji sve luksuz sem disanja vazduha a uskoro ce i to da proglase za luksuznu robu i da udare akcizu na vazduh :)
[ tosa @ 20.10.2007. 04:48 ] @
Ispravka: moja država je Srbija, a i procentualna računica ti ne valja, da
bi cena bila tolika u Srbiji mora da porez/dadžbine bude par stotina procenata.
Inače, Kina je sve osim normalne države :)
[ Sopocanac @ 20.10.2007. 09:41 ] @
pa i za vreme komunjara smo bili nenormalna drzava al nam je zivot bio normalan.
danas smo navodno "normalna drzava" al su nam zato uslovi zivota nenormalni.
[ pctel @ 20.10.2007. 10:10 ] @
Posmatrajte to sa vedrije strane - ja se radujem svakoj vesti o poskupljenju goriva, smatrajuci da ce onda ljudima gorivo biti manje pristupacno, pa ce vise koristiti gradski prevoz a manje sopstveni automobil i saobracaj u gradu Beogradu ce moci da funkcionise. Sadasnje stanje je nepodnosljivo, meni treba otprilike isto vremena da stignem na posao automobilom i pesice. A preko reke u spicu ni ne pomisljam da idem - to je vec nemoguca misija. Pristao bih da placam i 300 dinara litar ali da mogu da se vozim kao covek, znaci 60-70 km/h a ne 10-15 km/h.
[ abishai @ 20.10.2007. 11:25 ] @
Citat: Sopocanac: pa i za vreme komunjara smo bili nenormalna drzava al nam je zivot bio normalan.
danas smo navodno "normalna drzava" al su nam zato uslovi zivota nenormalni. .
WOW !
... izadji malo iz zemlje, cisto da vidis koliko smo tada bili "normalni".
[ Sopocanac @ 20.10.2007. 12:12 ] @
Citat: Posmatrajte to sa vedrije strane - ja se radujem svakoj vesti o poskupljenju goriva, smatrajuci da ce onda ljudima gorivo biti manje pristupacno, pa ce vise koristiti gradski prevoz a manje sopstveni automobil i saobracaj u gradu Beogradu ce moci da funkcionise. Sadasnje stanje je nepodnosljivo, meni treba otprilike isto vremena da stignem na posao automobilom i pesice. A preko reke u spicu ni ne pomisljam da idem - to je vec nemoguca misija. Pristao bih da placam i 300 dinara litar ali da mogu da se vozim kao covek, znaci 60-70 km/h a ne 10-15 km/h.
ovo je tema za drugu diskusiju. beograd je sjeban grad zato sto 1/3 srbije zivi u njemu a jos 1/3 makar zeli da se u njega preseli.
a grad kao grad ima ulice i infrastrukturu saobracajnu za tipa 500.000 stanovnika a u njemu zivi 4 puta vise ljudi.
zato su takve guzve i zato je saobracaj u konstantnom kolapsu.
[ Horvat @ 20.10.2007. 12:23 ] @
Citat: pctel: Posmatrajte to sa vedrije strane - ja se radujem svakoj vesti o poskupljenju goriva, smatrajuci da ce onda ljudima gorivo biti manje pristupacno, pa ce vise koristiti gradski prevoz a manje sopstveni automobil i saobracaj u gradu Beogradu ce moci da funkcionise. Sadasnje stanje je nepodnosljivo, meni treba otprilike isto vremena da stignem na posao automobilom i pesice. A preko reke u spicu ni ne pomisljam da idem - to je vec nemoguca misija. Pristao bih da placam i 300 dinara litar ali da mogu da se vozim kao covek, znaci 60-70 km/h a ne 10-15 km/h.
jedno pitanje,zar poskupljenje goriva ne povlaci sa sobom i poskupljenje karata? ;)
nznm kako je u bg,ali tu u su,najobicniji gradski autobus je 38 [ili 42,ne secam se da li su poskupili] dinara ,a kad poskupi gorivo garant ce biti i 50 ...sto opet bas i nije malo,jos ako i moras da pesacis do mesta gde te "pokupi" i od mesta gde te "ostavi" autobus,za razliku od automobila gde ides "od vrata do vrata"
[ Sopocanac @ 20.10.2007. 12:54 ] @
Citat: jedno pitanje,zar poskupljenje goriva ne povlaci sa sobom i poskupljenje karata? ;)
nznm kako je u bg,ali tu u su,najobicniji gradski autobus je 38 [ili 42,ne secam se da li su poskupili] dinara ,a kad poskupi gorivo garant ce biti i 50 ...sto opet bas i nije malo,jos ako i moras da pesacis do mesta gde te "pokupi" i od mesta gde te "ostavi" autobus,za razliku od automobila gde ides "od vrata do vrata"
hehe sto posto si u pravu , neki izgleda misle da autobusi idu na prokuvanu kamilicu :)
[ Horvat @ 20.10.2007. 13:12 ] @
mislim ja jesam za "rasterecenje" saobracaja javnim prevozom,ali ne da taj javni prevoz placam skuplje nego sopstveni,gde je tu logika?!?!?
[ Kenjee @ 20.10.2007. 13:26 ] @
Meni je zanimljivija odluka da se uvedu akcize na auto gas iako je to ekoloski cistije gorivo (barem 80% od benzina i dizela).
"Dosta smo vas stimulisali sad bi da naskocimo".
[ Sopocanac @ 20.10.2007. 13:44 ] @
Citat: Meni je zanimljivija odluka da se uvedu akcize na auto gas iako je to ekoloski cistije gorivo (barem 80% od benzina i dizela).
"Dosta smo vas stimulisali sad bi da naskocimo".
pa demokrate sa vlasti na srpski narod gledaju kao na hordu majmuna ili stado ovaca.
nigde se TNG ne oporezuje sem u Srbiji.
Uskoro ce nam demokrate uvesti i porez na disanje. Ko udahne vise od 10 puta za minut ima platiti akcizu na kiseonik u iznosu od 30 dinara za kubni metar vazduha.
kad se samo setim da sam mitingasio nekada za ove lopine da bi mi(nam) danas drali kozu sa ledja.
[ ventura @ 20.10.2007. 15:08 ] @
Citat: pctel: Posmatrajte to sa vedrije strane - ja se radujem svakoj vesti o poskupljenju goriva, smatrajuci da ce onda ljudima gorivo biti manje pristupacno, pa ce vise koristiti gradski prevoz a manje sopstveni automobil i saobracaj u gradu Beogradu ce moci da funkcionise. Sadasnje stanje je nepodnosljivo, meni treba otprilike isto vremena da stignem na posao automobilom i pesice. A preko reke u spicu ni ne pomisljam da idem - to je vec nemoguca misija. Pristao bih da placam i 300 dinara litar ali da mogu da se vozim kao covek, znaci 60-70 km/h a ne 10-15 km/h.
Svaka ti ka u Njegoša... Ko da sam ja pisao :)
[ ar nogard @ 20.10.2007. 17:15 ] @
Posto ce ljudima da poskupi gorivo pa nece da se voze da bi se ti i jos neki slobodno vozikali u koju rasu ti onda spadas ***ote.
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 20.10.2007. 17:29 ] @
Totalna glupost da se radujemo sto ce da nas ubije inflacija.. sta da rade studenti koji putuju u druge gradove, ljudi bez kola kojima ce automatski biti skuplji prevoz, itd... pa nemaju svi privilegiju da se voze kolima..
Neki pametni ljudi izmislili metro, trolu, tramvaj.. pa izvol'te..
[ Majstor Duja @ 20.10.2007. 21:53 ] @
Citat: PCtel: Posmatrajte to sa vedrije strane - ja se radujem svakoj vesti o poskupljenju goriva, smatrajuci da ce onda ljudima gorivo biti manje pristupacno, pa ce vise koristiti gradski prevoz a manje sopstveni automobil i saobracaj u gradu Beogradu ce moci da funkcionise. Sadasnje stanje je nepodnosljivo, meni treba otprilike isto vremena da stignem na posao automobilom i pesice. A preko reke u spicu ni ne pomisljam da idem - to je vec nemoguca misija. Pristao bih da placam i 300 dinara litar ali da mogu da se vozim kao covek, znaci 60-70 km/h a ne 10-15 km/h.
E, ovo je izjava nad izjavama..ovom si sve nas zabetonirao....PCtela za preDsednika!!!
[ Marisav @ 21.10.2007. 10:20 ] @
Citat: Posmatrajte to sa vedrije strane - ja se radujem svakoj vesti o poskupljenju goriva, smatrajuci da ce onda ljudima gorivo biti manje pristupacno, pa ce vise koristiti gradski prevoz a manje sopstveni automobil i saobracaj u gradu Beogradu ce moci da funkcionise. Čoveče, ne živi cela Srbija u Beogradu...ima nas i na selima. Raduješ se samo svojim egoističnim potrebama. Gledaj malo šire i na one pacenike izvan gradova.
[ Sopocanac @ 21.10.2007. 10:55 ] @
Citat: Čoveče, ne živi cela Srbija u Beogradu...ima nas i na selima. Raduješ se samo svojim egoističnim potrebama. Gledaj malo šire i na one pacenike izvan gradova.
klasican srpski egoizam, bitno je da je meni lepo a ostali neka pocrkaju ako treba :)
[ stil @ 21.10.2007. 13:04 ] @
Guzve na ulicama Beograda poticu od toga sto u 90 % automobila sedi samo jedna osoba. Resenje je jednostavno : zabraniti ulazak u centar grada automobilima u kojima se vozi samo jedna osoba. To resenje se primenjuje u mnogo velikih gradova u svetu. Smesna strana je da su se ljudi dosetili , pa su stavljali lutke na sedista tako da izgleda kao da su puni ;-) . Medjutim tome je sada dosao kraj jer je policija pocela da koristi termalne kamere da otkrije prevarante :-) .
[ StORM48 @ 21.10.2007. 13:12 ] @
Heh!
Ugradiš termos u lutku!
Pozdrav
[ dekster2 @ 21.10.2007. 13:13 ] @
Kada bi svako ostao svoj na svome,u ovom gradu bi i kola mogla da se voze.
[ UGY @ 20.05.2008. 10:13 ] @
Da ne otvaram novu temu, i ova ce posluziti...
Citat:
Benzin skače na 107,5 dinara
Gorivo u Srbiji trebalo bi od petka u ponoć da poskupi u proseku za 6,1 dinar u zavisnosti od vrste derivata. Kako saznaje „Blic“, litar bezolovnog benzina koji je do sada koštao 101,49 dinara, od subote će iznositi čak 107,5 dinara, dok će litar dizela umesto dosadašnjih 86,90 koštati 93,60 dinara. Ova procena se odnosi na jučerašnje kretanje kursa dolara i nafte na svetskim berzama.
Izvor: Blic http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=42239
[ Horvat @ 20.05.2008. 11:19 ] @
prosle godine nije preslo 100 din,ali zato ove godine cene "loode" ...
[ UGY @ 20.05.2008. 12:14 ] @
Nevjerovatna je drskost nase Vlade da nisu u stanju da spuste akcize na naftne derivate. Cinjenica je da cijene goriva idu u nebesa ne samo kod nas, ali zar se ovo ne moze ublaziti smanjenjem akciza?
Evo kako se kretala cijena goriva na NIS-ovim pumpama poslednjih godina:
godina | BMB-95 | EVRO-DIZEL | TNG - autogas
-----------------------------------------------
2008 | 101,40 | 94,90 | 51,90
2007 | 82,50 | 74,00 | 31,00
2006 | 88,30 | 83,00 | 39,20
2005 | 66,20 | 58,90 | 27,00
2004 | 55,50 | 45,80 | -
2003 | 49,90 | 41,50 | -
A od petka +6 dinara.
[ Ilic Igor @ 20.05.2008. 12:47 ] @
Ma nek skacu cene goriva samo da je mir u svetu.
[ boccio @ 20.05.2008. 13:24 ] @
Cak ni cena nije toliki problem, koliko cinjenica da najlosiji benzin u Evropi placamo najskuplje. E, to boli...
[ UGY @ 20.05.2008. 13:41 ] @
Po vasim saznanjima, na kojim pumpama je kvalitetnije gorivo?
[ Bojan Basic @ 20.05.2008. 13:53 ] @
Citat: UGY:
Nevjerovatna je drskost nase Vlade da nisu u stanju da spuste akcize na naftne derivate.
Koje vlade?
[ Pneos @ 20.05.2008. 16:57 ] @
sramota, schweinerei !. Privreda rikava, a oni dizu nivo akcize. Tj. ako ti vise uzmem vise cu moci da ti dam, a upravo nam vise fali jer nam vise uzimate !
-------------
gluvi 2 centa
slepi 3 centa
slepi i gluvi 5 cenata !
[ Nabukodonosor @ 21.05.2008. 00:37 ] @
Cekaj malo. Koliko sam ja shvatio akcize uopste nisu dignute, ostale su iste. Cena se menja u zavisnosti od promene cene nafte na svetskom trzistu u odnosu na dolar. Ne poskupljuje samo kod nas, vec i na zapadu. S tim sto tamo imas konkurenciju pa se malo obaraju cene, a ovde to nije slucaj. Znaci akciza ista, skocila je cena nafte na svetskom trzistu.
[ Mister Big Time @ 21.05.2008. 03:14 ] @
Nesto nije u redu sa ovom temom... "Benzin do kraja godine skuplji od 100 dinara za litar"
Citat:
Gorivo u Srbiji trebalo bi od petka u ponoć da poskupi u proseku za 6,1 dinar u zavisnosti od vrste derivata. Kako saznaje „Blic“, litar bezolovnog benzina koji je do sada koštao 101,49 dinara, od subote će iznositi čak 107,5 dinara, dok će litar dizela umesto dosadašnjih 86,90 koštati 93,60 dinara. Ova procena se odnosi na jučerašnje kretanje kursa dolara i nafte na svetskim berzama.
http://www.blic.rs/temadana.php?id=42239
[ Bojan Basic @ 21.05.2008. 07:45 ] @
Sve bi bilo u redu samo da si pogledao kad je taj naslov napisan.
[ draganmi @ 21.05.2008. 08:24 ] @
Naša država vodi u pogledu cena naftnih derivata jednu od najpametnijih politika na svetu, koju će druge, mnogo razvijenije države da slede mnogo kasnije, kada bude prekasno. Svrha ove vodeće politike je odvikavanje od adikcije na neumereno trošenje nafte, i prelaženje na druge (obnovljive) izvore energije.
Jedini problem je u tome što naša država ovog plemenitog cilja nije svesna, već smatra da vodi autentičnu, gramzivu politiku, zbog koje su se njeni eksponenti i borili za vlast. Pošto u teoriji morala postoji objektivna komponenta morala (realni moralni efekat) i subjektivna (moralni motivi), možemo zaključiti da smo država u kojoj sve na kraju ispadne na dobro, hteli mi to ili ne.
[ UGY @ 21.05.2008. 08:24 ] @
Citat: Bojan Basic: Sve bi bilo u redu samo da si pogledao kad je taj naslov napisan. :)
Da, naslov teme je u duhu vremena kad je i postavljena :-)
@Mister Big Time Citat: UGY: Da ne otvaram novu temu, i ova ce posluziti...
[ UGY @ 21.05.2008. 08:28 ] @
Pa ne znam koja Vlada. Ali tamo neko ministarstvo uredno svakih 15 dana pravi presjek cijena nafte i kretanja kursa dolara, zatim drugo i trece ministarstvo daju saglasnost na nove cijene... pa sad ti meni reci koja Vlada?
[ Nemanja Avramović @ 25.06.2008. 07:46 ] @
[ Deep|Blue @ 25.06.2008. 08:19 ] @
Citat: draganmi: Naša država vodi u pogledu cena naftnih derivata jednu od najpametnijih politika na svetu, koju će druge, mnogo razvijenije države da slede mnogo kasnije, kada bude prekasno. Svrha ove vodeće politike je odvikavanje od adikcije na neumereno trošenje nafte, i prelaženje na druge (obnovljive) izvore energije.
Jedini problem je u tome što naša država ovog plemenitog cilja nije svesna, već smatra da vodi autentičnu, gramzivu politiku, zbog koje su se njeni eksponenti i borili za vlast. Pošto u teoriji morala postoji objektivna komponenta morala (realni moralni efekat) i subjektivna (moralni motivi), možemo zaključiti da smo država u kojoj sve na kraju ispadne na dobro, hteli mi to ili ne.
da da,
nasa vlada u svojim planovima i ciljevima poznaje samo gramzivost.
smanjenje nekontrolisanog trosenja nafte? prelazak na obnovljive izvore energije.
-srecom vlada nam sufinsansira ugradnju uredjaja za pogon na gas bilo tecni bilo prirodni. (ako se ne secate za 6 meseci je dodala takse od 10-tak dinara po kg.)
-takodje daje velike subvencije za kupovinu raznih priusa, tesli i tome slicnog. (verovatno cekaju nekog krkobabicevog pra-praunuka da ih obavesti da postoje neka auta koja koriste i neke druge vrste goriva)
-naravno uvek je tu i njihov trud da nam obezbede kvalitetno gorive da bi tim omogucili smanjenu potrosnju, smanjeno zagadjenje i lakse odrzavanje vozila. (sta ces, drzva mora da zgrne i koji dinar na obradi nafte. nema smisla da te pare ostaju u inostranstvu)
sto se tice taksi, one ne rastu, ali raste prihod drzave na ime carine i poreza, tako da u trenutnoj ceni goriva drzava uzima harac od 60-70% cene goriva.
na kraju krajeva, ko da poplaca one njihove silne putne troskove.
ipak, na kraju pogledajte, bosna ima jeftinije gorivo, al im je zato vlada pred bankrotom.
[ germanchc @ 25.06.2008. 10:00 ] @
u srbiji se cena akciza povecava uporedo sa cenom benzina (i naravno ne smanjuje), kada je gorivo bilo 97. dinara akcize i porez su bile 51 dinar, dakle vise od pola.TNG sa druge strane kosta 11 dinara + maksimalna marza od 10 dinara pumpadzijama ,sve ostalo ide drzavi ... eto koliko se njima j.5e za ekologiju.
[ djricky @ 25.06.2008. 10:16 ] @
Citat: germanchc: u srbiji se cena akciza povecava uporedo sa cenom benzina
nije tacno, akcize stoje...
[ germanchc @ 25.06.2008. 11:43 ] @
ne znam za sada ali kada je benzin bio 97, cena akciza se povecela za nekoliko dinara po litru... od tada je proslo vrlo kratko vremena ali nemoj da brines zar nisu cuo da trebaju penzije da se povecaju za 10 % dobicemo mi nase povecanje akciza :).
mrzi me da trazim vise linkova pa evo samo ovaj jedan...
http://www.seebiz.eu/sr/kompan...ce-akcize-na-gorivo,10063.html
[ Deep|Blue @ 25.06.2008. 11:56 ] @
osnovna vrednost nafte raste
carina raste
porez raste
cena obrade u pancevu nadam se da stoji ( mada bi ovo trebalo da bude besplatno s obzirom na kvalitet goriva)
akcize stoje na mestu (zato sto su radjene po sistemu 1din za puteve, 1 din za vojnike na kosovu, 1 din za zeleznicu, 2 din za penzose, 3 din za svecane ruckove i voznje drzavnom avijacijom...)
Doduse bilo bi lepo kad bi drzava objasnila ucesca u ceni goriva.
ono sto je meni zanimljivo, kako obracunavaju carinu na gorivo, kad uglavnom uvoze naftu, a postoje i mali izvori nafte u nasoj zemlji.
to mu dodje nesto slicno hrvatima koji veci deo gasa plasiraju sa domacih nalazista i uracunavaju carinu na ime troskova
[ Majstor Duja @ 25.06.2008. 18:47 ] @
Citat: Deep|Blue:
takodje daje velike subvencije za kupovinu raznih priusa, tesli i tome slicnog.
...taj sto kupuje Teslu od 120K eura ne mari za subvencije i olaksice drzave, kao sto je svojevremeno carina na terenska vozila bila 10% dok je za ostala bila 20%, dok nisu popunili vozni park....
[ etjen @ 25.06.2008. 20:46 ] @
da ne bih otvarao novu temu:
Da li neko zna da li gorivo na raznim pumpama (znaci privatne pumpe, Jugopetrol, Helenic petrol, OMV, MOL i druge koje se mogu naci kod nas) stize od iste rafinerije ili ne?
Dakle u osnovi: da li je to isto gorivo ili nije? Mislim, meni ima logike da ne bude isto-inace cemu raznorazne pumpe, ali sam cuo da je isto pa reko da vidim da li neko zna?!?
[ budjavlebac @ 25.06.2008. 21:43 ] @
Koliko znam, svi su dužni da kupuju gorivo koje proizvodi NIS.
[ etjen @ 25.06.2008. 21:57 ] @
sto znaci da prakticno nema razlike gde se sipa gorivo jer je sve isto sr*nje. Kakva je to nebuloza... Cemu onda one price tipa: Ja sipam samo na OMV-u i slicno?!?
U stvari cemu onda sve te pumpe? Jel to zato da bi kupovao cokoladice na njima ili zbog boljeg goriva...
Osudjeni smo na lose gorivo. Skoro sam se vratio kolima iz Grcke, ne moze da se poredi njihova 95-ica i nasa!
[ Deep|Blue @ 25.06.2008. 23:57 ] @
pa sad nije bash isto.
svaka firma moze da uveze naftu i plati obradu u rafineriji pancevo. sta ce da dobiju na kraju je lepo pitanje :)
eurodizel je izuzetak i on moze da se uvozi (naravno kad drzavi ne pada na pamet da ulozi ni dinar za osposobljavanje rafinerije da proizvodi eurodizel)
e, nakon toga opet u pitanje dolaze lepi obicaji firmi, kako da povecaju profit od onoga sto dobiju od rafinerije.
dakle razlike uvek postoje.
[ Deep|Blue @ 26.06.2008. 00:04 ] @
Citat: germanchc: ne znam za sada ali kada je benzin bio 97, cena akciza se povecela za nekoliko dinara po litru... od tada je proslo vrlo kratko vremena ali nemoj da brines zar nisu cuo da trebaju penzije da se povecaju za 10 % dobicemo mi nase povecanje akciza .
mrzi me da trazim vise linkova pa evo samo ovaj jedan...
http://www.seebiz.eu/sr/kompan...ce-akcize-na-gorivo,10063.html
pogledah clanak, nigde ne navode da su akcize procentualne, vec da pored skakanja cene nafte nasa draga tehnicka vlada nadje malo vremena da podigne takse. za sta li je samo sada tih par dinara??? izgradnja crkvi, farbanje dzipova, pitaj boga.
@Majstor Duja
ma dobro, ne mora da bude bash tesla ali mislio sam na vozila na elektricni pogon ili hidrogen i tome slicno
[ Marisav @ 07.07.2008. 15:39 ] @
Naftni šok - fabrikovana prevara
Piše Zoran Petrović Piroćanac (IPS, Centar „Jugoistok“)
Svojevremeni cilj Grupe „Bilderberg“ za cenu nafte na tržištu od 200 dolara ubrzano se približava. Cena sirove nafte izaziva paniku u privrednim krugovima sveta, ali treba znati da je „Bilderberg“ sve ovo odavno planirao. Jedan izveštaj godine moćne finansijske grupe „Goldman-Saks“, od 5. maja 2008, predviđa cenu nafte od 150 do 200 dolara po barelu u sledeće dve godine. To je u skladu sa projekcijama šire grupacije, kojoj pomenuta po uticaju pripada - Grupe „Bilderberg“. Navodni smisao ovog planetarnog poduhvata je pritisak na srednje klase smanjivanjem životnog standarda zapadnog sveta. „Cena od 200 dolara po barelu sirove nafte mogla bi zaista da se postigne za nepune dve godine, pošto rast ponude ne uspeva da očuva ritam rasta potražnje zemalja u razvoju“, smatra analitička grupa „Goldman-Saksa“ koju predvodi izvesni Aržun N. Murti, po pisanju „Blumberg njuza“.
Reči Henrija Kisindžera
Analitičari ovog tima dalje kažu: „Ova zastrašujuća pretnja daljom eksplozijom cene sirove nafte do čak 200 dolara po barelu sve je izvesnija u narednih šest do 24 meseca. Pri tom, teško je predvideti finalni vrhunac cena nafte, kao i trajanje rasta ciklusa koje preostaje“.
Grupa „Bilderberg“ očito ovim najnovijim potezima želi da poveća cenu nafte do „pucanja“ standarda života srednjih klasa planete, tvrde analitičari poput Pola Džozefa Votsona. Tako bi Zapad počeo da tone ka svetu očajnika, tzv. „četvrtom svetu“, a planetarne elite bi postale još moćnije i bogatije, kako politički, tako i finansijski.
Diskretni timovi oko Grupe „Bilderberg“ su zapravo pravi konzorcijum moćnika političkog, finansijskog, bankarskog, univerzitetskog profila. Poslednji njihov poznati skup, koji se odigrao u maju 2005. u Minhenu, desio se u vreme kada je barel nafte koštao samo 40 dolara. Tokom te konferencije, saznali su najuporniji tragači za unutrašnjim događajima u „Bilderbergu“, govorio je i jedan od članova sa višedecenijskim stažom, stara lisica dr Henri Kisindžer. Navodno je on tada izgovorio svojim kolegama „kako je elita odlučila da osigura da se cene nafte dupliraju tokom narednih 12-24 meseci“. I upravo se to i dogodilo.
NADMAŠENA „ZADATA“ CENA
Tokom „Bilderberg“ skupa u Otavi, prestonici Kanade, grupa se saglasila da pokuša da dosegne 105 dolara po barelu pre kraja 2008. godine. Ovakva informacija s teškom mukom je došla do novinskih istraživača koji „rode mečku“ svaki put kada treba da dođu do novosti iz „sveta Bilderberga“. Zanimljivo je da je „zadata“ cena iz Otave, početkom juna 2008, već za 35 dolara nadmašena, dosegla je 140 dolara po barelu.
Sve ukazuje da se projekat cene nafte od 200 dolara po barelu ubrzano ostvaruje. Neki od analitičara „Bilderberga“ su već u ranijim prilikama signalizirali, uz poslovično prećutkivanje medija, kako je prava zakletva „Bilderberga“ da se ostvari „postindustrijska revolucija“. Podsetimo da je upravo taj termin svojevremeno upotrebio i Hoze Barozo, predsednik Evropske komisije i, naravno - član Grupe „Bilderberg“.
Veštačka nestašica
Tako bi naftni šok sa špicom od 200 dolara zapravo predstavljao fabrikovanu prevaru naftnih kompanija radi veštačkog stvaranja nestašice i povećanja dobiti transnacionalnih kartela nafte. A kada se o njima govori, onda se prvenstveno misli na američke „naftaše“ poznate i pod imenom Big four (Chevron Texaco, ExxonMobil, British Petroleum, Royal Dutch Shell).
Paralelno, kod Amerikanaca još traje period tzv. Cheney Presidency. Čejnijeva politika zasniva se na obezbeđivanju direktne globalne energetske kontrole, svih svetskih velikih naftnih regiona, kao i velikih polja prirodnog gasa. Pomenimo pri tom još jednu važnu činjenicu: u SAD firme vladaju državom, što izuzetno pogoduje Grupi „Bilderberg“ u ostvarivanju planova, a zna se da su u njoj sve sami ljuti zagovornici najtvrđeg kapitalizma dranja kože građanima. NJih uopšte ne zanima socijalna politika sveta budućnosti.
Ovakva prevarantska politika velikih „naftaša“ postindustrijskog Zapada ima i svojevrsnu istoriju. NJu je započeo 1956. godine M. King Hjubert, iz kompanije „Šel“, koji je tada tvrdio da je ostalo još samo 1,25 triliona barela sirove nafte. Ta cifra je pređena još 2006. godine i jasno je da bi planeta, po tim proračunima Hjuberta, već od 2007. trebalo da proizvodi poslednje kapi nafte.
Činjenica koju su analitičari uočili je nesporna: u poslednje tri godine, cene nafte su gotovo u cent sledile planove „Bilderberga“.
Autor:
[ Nabukodonosor @ 08.07.2008. 02:21 ] @
Ne verujem da je ovo tacno. Mislim da je ovo klasicna teorija zavere. Nisu Ameri jedini koji proizvode naftu. Rusi su veliki proizvodjaci nafte i prirodnog gasa, tako da bi i oni morali da budu umesani u sve to, a u to ne verujem.
[ Majstor Duja @ 08.07.2008. 17:09 ] @
..da li ste se pitali sta znaci srpski paradox? Pa, pogledajte sliku dole:
NO COMMET.
[ žutokljunac @ 08.07.2008. 17:24 ] @
Citat: Nabukodonosor: Ne verujem da je ovo tacno. Mislim da je ovo klasicna teorija zavere. Nisu Ameri jedini koji proizvode naftu. Rusi su veliki proizvodjaci nafte i prirodnog gasa, tako da bi i oni morali da budu umesani u sve to, a u to ne verujem.
A šta još treba da se desi pa da ljudi shvate šta se dešava. Američke firme su među 4 najjače na svetu. Evo Rusi baš preuzimaju hrvatsku INA-u i to na foru preko MOL-a. Dakle kontrolisanje celo tržište Balkana. Kartel je podeljen ali veslaju zajedno u istom smeru. Svašta.
[ Nabukodonosor @ 08.07.2008. 17:45 ] @
Verujem da svi oni zele sto veci deo kolaca i to je u svakom segmentu ekonomije, ali ne verujem u onu teoriju zavere gore, da to rade da bi unistili srednju klasu u celom svetu. KO CE DA IM KUPUJE TO GORIVO AKO SVI BUDEMO SIROMASNI I NE BUDEMO IMALI PARA DA KUPUJEMO KOLA? Mozda 0,1% populacije Zemlje koji ce da imaju para?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|