|
[ Pneos @ 21.10.2007. 20:06 ] @
| Cim su krenuli ovi web forumi odem ja sasvim slucajno, nabasam, ne web sajt nekakvih desnicara. Vidim ja zanimljiva stvar, razlicita od recimo news grupa. Ukljucim se ja, razmenim par postova sve je bilo OK. I onda u jednom postu vidim jedan naziva (tada jos zivog) Djindjica kvislingom i tsl, sve najgore, a na kraju posta kaze eh da danas ima kakav D. Ljotic. Uzmem ja tastaturu i lepo mu sastavim. Objasnim mu da ja nisam Dj. advokat, da nemam nista protiv i da neko ga naziva izdajnikom, ali nije mi jasno kako to moze da uradi neko ko npr. obozava dokazanog nemackog dupeljupca Ljotica.
Javi se meni lepo moderator i kaze mi: teraj se dzukelo zuta na forum B92 tamo ti je i mesto ! I banuje me jakako.
Tako sam i cuo za forum b92. Odem tamo i vidim sve to isto samo drukcije. Ja se tamo predstavim kao glasac Djindjica i sve je bilo dobro dok u jednom momentu nisam spomenuo da idem u crkvu. Evo ti odmah njih petorice sunce ti kalajisano. Kako sad ides u Crkvu ? Pa cekaj te ljudi pa sta, pa ja... Ne on mora da je za Kostunicu. Kao da su hteli da kazu> pa drug partije ne ide u crkvu ? Vec vidjeno ?
Nisu me banovali, sam sam otisao. U medjuvremenu sam i emigrirao, a ostao mi je neki mucan utisak da mi Srbi ne mozemo bez nekih podela i zigosanja. Da napisem sve ovo podstakla me je rasprava u forumu o zenskim pravima. |
[ Ivan Dimkovic @ 21.10.2007. 20:12 ] @
Forumi za balkansko podrucje koji se bave takvim tematikama (politika, ljudska prava i sl...) moraju biti strogo moderisani od strane tima nepristrasnih moderatora - bez takve moderatorske politike, tesko da mozes ocekivati racionalnu argumentovanu diskusiju.
Da li takvih foruma ima? Ne znam - ali u svakom slucaju, takav "nivo" diskusije je nesto sto ces morati da prihvatis ako zelis da diskutujes na forumima koje si gore naveo.
[ vukad @ 21.10.2007. 20:19 ] @
Ja sam (sa sada :) popio ban jedino na B92. Bila je neka prica povodom obelezavanja godisnjice pogibije Suade Dilberovic (navodne prve zrtve rata u Bosni). Ja sam samo skrenuo paznju da je prva zrtva bio srpski svat Nikola Gardovic, znaci nikakav flame ili vredjanje, jedna jedina recenica i banuju me, prosto nisam mogao da verujem. Zero tolerance za razlicito misljenje.
[ Marko Medojević @ 21.10.2007. 21:43 ] @
To što kažeš stoji, ali mislim da si za b92 malo preterao. Ima i tamo kretena ali nije takav totalitarozam kao što se priča! Evo recimo na ovoj temi imaš sasvim normalnu raspravu o religiji. Što se tiče crkve postoje dve grupe ljudi, jedni su oni što istinski veruju i zalažu se za ljubav i toleranciju, a drugi su mladićevci, ljotićevci, homofobi, klerofašisti i ostali šljam. E sad, pošto 90% vernika u srbiji pripada drugoj grupi verovatno ljudi, čim im pomeneš crkvu, misle na ono gore pa te zato i kritikuju!
[ Ivan Dimkovic @ 21.10.2007. 21:59 ] @
Citat:
E sad, pošto 90% vernika u srbiji pripada drugoj grupi verovatno ljudi, čim im pomeneš crkvu, misle na ono gore pa te zato i kritikuju!
Pa sad... nisam bas siguran oko te cifre, posto u Srbiji preko 90% stanovnistva na anketama izjavljuje da je religiozno (dakle, vernici) - sa tom racunicom koju si ti naveo ces doci do zakljucka da su dobrih 80% Srbije "mladicevci, ljoticevci, homofobi" itd... u sta cisto sumnjam, misliim da je broj radikalnih konzervativnih ekstremista daleko manji.
[ vlada01us @ 21.10.2007. 22:03 ] @
E, @Pneos potpuno se slazem sa tobom. I sam sam razmisljao o cemu se to radi. Ono, anonimnost, stari, mladi... ima svega. Ali mislim da najvise ima onih koji misle da nesto znaju, ili su pogresno ucili, ili se jednostavno samo prave pametni i onda strastveno brane taj svoj stav. Npr. ti - Citat: dokazanog nemackog dupeljupca Ljotica.
Pitanje za tebe, sta ti, a i taj sto se pozivao na D.LJ. znate o tom coveku? Koliko si njegovih knjiga procitao? Znas li kakav je bio politicki program Zbora? Itd, itd.
Nemoj da odgovaras, ukoliko zelis posalji PM, da ne idemo u Off.
Znaci mislimo da smo najpametniji, i najlakse je pljuvati po nekome-necemu, trudeci se da maksimalno budemo neobjektivni i pristrasni, jer zaboga, "pa net i sluzi za takve stvari".
Nemamo kulturu ophodjenja.
[ zaraza @ 21.10.2007. 22:04 ] @
ja sam do sada banovan na jednom forumu (www****com), bas zbog tih "nepristrasnih" moderatora, kojima ocigledno nije smisao bilo kakva normalna rasprava, vec samo bespogovorno potvrdjivanje onoga sta taj forum plasira. Namerno sam naveo ime foruma, cisto da se zna kom tematikom se bavi forum, i u suprotnosti sa time, kakve imaju moderatore.
Sa jednog drugog sam otisao, jer moderacija smatra za provokaciju postavljanje nezgodnih pitanja vezano za njihove teme...
[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 22.10.2007. u 00:30 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 21.10.2007. 23:33 ] @
Citat: vlada01us: Pitanje za tebe, sta ti, a i taj sto se pozivao na D.LJ. znate o tom coveku? Koliko si njegovih knjiga procitao? Znas li kakav je bio politicki program Zbora? Itd, itd.
A kakav li je tek bio politicki program gospodina Adolfa Hitlera, da mi je da znam, i da mi je da procitam koju njegovu knjigu... To je bio jedan fini gospodin, vegetarijanac, antialkoholicar, voleo je zdrav zivot... A dzukele ga sad opanjkavaju, a da ni jednu njegovu knjigu procitali nisu. Stvarno sramota.
Civilizovani su odavno raskrstili sa takvim tipusima, a to sto ovde nisu samo znaci da ovde jos nije dosla civilizacija. Nego nema veze, samo da mi vi slusate vaseg druga Kostunicu umerenog, i njegove velike misli o ekstremistima, i nece biti problema, ni sa sajber, a ni sa ovim obicnim svetom.
[ vlada01us @ 21.10.2007. 23:48 ] @
@Lesli Eldridz
Potpuno si pogresno razumeo sta sam hteo da kazem. Eto, ti si jedan od primera o kojima sam pricao. Bitno je da nesto kazes, ti si antiglobalista, antiovaj, antionaj... verovatno frustriran svojim zivotom, pa to na neki svoj, nakaradni nacin ispoljavas na forumu. I da ne bude zabune, alo bre, ali bas si dosadan sa Kostunicom. Malo, malo, pa o njemu. Pa vodi ga kuci vec jednom.
[ zaraza @ 21.10.2007. 23:49 ] @
cini mi se da krece rasprava o kostunici i ljoticu :)
[ staticInt @ 22.10.2007. 00:11 ] @
Sta je tacno problem kod ovakvih rasprava i uopste kod foruma sa ovakvom tematikom gde se govori o nekoj politici, pravu itd... glavni problem je u tome sto ljudi politiku koja je u stvari nauka banalizuju i zloupotrebljavaju radi postizanja neke licne satisfakcije u maniru "al sam mu objasnio"....
Takodje se zloupotrebljava pravo kao nauka, tako cete na svim stranma videti neke NVO koje se bave ljudskim pravima a ti ljudi nisu 2 knjige o istom procitali, nije to tako jednostavna stvar pa banalizovati do maksimuma, to je isto kao na pijaci kad ljudi raspravljaju o "zracenju TVa i mikrotalasne", to je bukvalno to, niko od ljudi iz te diskusije nije potkovan znanjem vec generalni sud zasniva na onome sto je cuo i na licnom racionalnom rezonovanju, sto je potpuni promasaj.
Jos kad se upetljaju naucni termini koje svako vidi na svoj nacin, diskusiji nema kraja i onda dolazi do flame-a i tako dalje, ne postoji politicki korektan forum iz prostog razloga sto niko nije politicki potkovan da bi to radio, ti ljudi koji znaju sta je politika i koji prilaze politici sa stanovista nauke nemaju nameru da se raspravljaju sa neznalicama koji misle da mogu da se bave politikom tek tako.
Ako stvarno zelite da se bavite politikom onda knjige u sake...
[ Marisav @ 22.10.2007. 00:34 ] @
Pneos je u pravu. Ti desnicari su stvarno grozni, mene su banovali sa jednog takvog foruma pre pola godine samo zato sto sam rekao da je nacionalizam mrznja prema drugim narodima. Tamo se popije ban samo tako.
mod: izbacen link
[Ovu poruku je menjao vindic8or dana 22.10.2007. u 02:59 GMT+1]
[ staticInt @ 22.10.2007. 00:48 ] @
Citat: Marisav: Pneos je u pravu. Ti desnicari su stvarno grozni, mene su banovali sa foruma *** pre pola godine samo zato sto sam rekao da je nacionalizam mrznja prema drugim narodima. Tamo se popije ban samo tako.
Eto upravo sam o tome pricao kad sam govorio o pogresnom definisanju nekih pojmova(nacionalizam), definicija googla:
# Close identification with the concerns of a particular country or nation.
Sa kojom se ja potpuno slazem, dalje ulazenje u taj pojam nema smisla jer ovo znaci nacionalizam i nista drugo, problem je sto svako definise pojmove onako kako on zeli, to ne ide jednostavno tako, da bi se diskusija vodila morate imati ista znacenja za pojmove koje koristite. Ako bi se islo u duboku analizu zloupotrebe nacionalizma onda ga mozes etiketirati sa milion losih stvari i stvoriti pojam koji je potpuno negativan, dok mozes pricati bajke i od pojma napraviti nesto sto on nije...
Da bi govorio o nacionalizmu moras malo izuciti istoriju i uvideti kako je nastao i uopste proucavati prvo stvaranje drzava, moze se reci da je nacionalizam svoj vrhunac dostigao u romantizmu a posebno u Nemackoj, neki onda lepe to na fasizam koji apsolutno nema veze stim, nacionalizam je bila filozofija da iz nacionalnog duha(folkgeist) izvire pravo i drzavnost nekog naroda, o tome je pisao Fridrih Fon Savinji koji je bio zacetnik istorijskopravne skole.
Ako stvarno zelite da se bavite ovim onda morate da nesto i naucite i da procitate neke knjige kako bi stekli znanje o pojmovima koje koristite a ne znate ni sta znace, mnogi zloupotrebljavaju razne pojmove i prave svoje definicije i meni se dize kosa na glavi kad slusam ljude kako se prepucavaju oko stvari o kojima nista ne znaju nego su naculi preko TVa ili od nekog poznanika. Mante se prazna posla ovo je nauka.
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 22.10.2007. u 09:26 GMT+1]
[ Marisav @ 22.10.2007. 00:58 ] @
Kako si krenuo ispasce da Ljotic nije bio fasista, da nacionalizam nije mrznja prema drugim narodima (vidis samo ove ratove na prostoru bivse Yu). Ni B92 nije cvecka, ali tamo bar nema ostrascenosti. Ne treba meni knjiga da mi kaze sta je to nacionalizam, dosta nas je osetilo te produkte od tih desnicara, ratnih huskaca od Slobe i Seselja sto su vodili ratove 90-ih.
[ zaraza @ 22.10.2007. 01:08 ] @
Citat: Marisav: da nacionalizam nije mrznja prema drugim narodima
izvini prijatelju, ali nacionalizam NIJE mrznja prema drugim narodima.
to se zove fasizam, nacizam, sovinizam, izaberi sta hoces....
[ qazqaz @ 22.10.2007. 01:40 ] @
A kakva je sustina teme?
Skupljanje nalepica, sve na jednom mestu?
[ ntojzan @ 22.10.2007. 01:50 ] @
Ja ne mislim da je strasno sto su vas banovali sa desnicarskog sajta, mislim da je strasno sto ste se uopste uclanili tamo.
[ boban779 @ 22.10.2007. 10:06 ] @
Citat: Marisav: Ni B92 nije cvecka, ali tamo bar nema ostrascenosti.
LOL!
[ staticInt @ 22.10.2007. 10:34 ] @
Citat: Marisav: Kako si krenuo ispasce da Ljotic nije bio fasista, da nacionalizam nije mrznja prema drugim narodima (vidis samo ove ratove na prostoru bivse Yu). Ni B92 nije cvecka, ali tamo bar nema ostrascenosti. Ne treba meni knjiga da mi kaze sta je to nacionalizam, dosta nas je osetilo te produkte od tih desnicara, ratnih huskaca od Slobe i Seselja sto su vodili ratove 90-ih.
Molio bih te da ne karikiras nego da se drzis teme, stvarno je nepotrebno. Ja sam vec rekao da se pojam "nacionalizam" ne treba vezivati za skorasnje istorijske dogadjaje gde se taj pojam zloupotrebljavan a ti to upravo cinis. Ne znam kakve veze imaju politicari sa pojmom koji je nastao mnogo pre njih, nije nacionalizam izmislio ni Ljotic ni Sloba a bogami ni Seselj... Samim tim ne vidim potrebu da taj pojam vezujes za neke aktere u 20. veku i posebno to sto stavljas pojam u negativan kontekst jer ga povezujes sa nekim losim stvarima iz bliske proslosti.
Vec sam rekao da je nacionalizam nastao u 19. veku i zna se sta znaci a ti mozes naravno davati pojmovima neka svoja znacenja koja su potpuno pogresna, zato je diskusija nemoguca iz prostog razloga sto nemamo ista znacenja za pojmove koje koristimo. Ja bih te jos jednom molio da ako stvarno zelis da se bavis ovakvom tematikom prelistas neke udzbenike istorije drzave i naroda pa da vidis kako se sve to razvijalo, jer je potrebno znanje o osnovnim pojmovima koji se danas u drustvu banalizuju i predstavljaju onako kako se nekome cefne.
Nacionalizam je imao glavnu ulogu u stvaranju nacija-drzava, tako sad imas Francusku, Nemacku, Italiju, Srbiju i da ne idemo dalje. U Evropi bitno svojstvo drzavnosti je bio nacionalizam ili bolje receno osecaj pripadnosti odredjenoj naciji-kulturi-tradiciji koju ta nacija neguje, samim tim iz te nacije izvire drzavnost i pravo kako su tada tvrdili naucnici. Nacija je bitan aspekt drzavnosti i ne vidim kako nacionalizam moze da znaci to sto si ti opisao kad je nacionalista svako onaj koji ima osecaj pripadnosti odredjenoj naciji-kulturi-tradiciji-religiji koju neki narod neguje.
[ Ivan Dimkovic @ 22.10.2007. 10:49 ] @
staticInt je u pravu - neke stvari se izgovaraju na forumima bez ikakvog udubljivanja u problematiku sto rezultuje sa katastrofalnim greskama.
Nacionalizam je termin koji nema puno veze (osim sto je nekima bio izgovor) sa onim sto se desavalo na Balkanu krajem proslog veka - Ono sto se desavalo je bio sovinizam, nacionalisticki ekstremizam i totalna detorijacija drustva i vrednosti, ali i za to je potrebno pripremiti argumente osim samo navoditi te termine. Bilo kako bilo, obican nacionalizam nije ono sto se desavalo u svakom slucaju.
Iako smatram nacionalisticku teoriju organizacije drzave prilicno inferiornom, svakako se ne mogu sloziti sa zloupotrebom pojma "nacionalizam" za desavanja na Balkanu koja su ipak nesto drugo.
[ stil @ 22.10.2007. 10:51 ] @
Hitler je bio nacional-socijalista. Ta dva pojma se veoma lako mogu pretvoriti u strasne stvari ako im se to dozvoli. Kada je dolazio na vlast on nije drzao noz u zubima jer da jeste gradjani ga nikada ne bi izabrali. Zbog toga treba biti veoma oprezan da se istorija ne bi ponovila. U vezi pravljenja paralele izmedju fasistickih sajtova i foruma b92. To bi bilo isto kao kada bi se pravila paralela izmedju Nemacke vojske u doba Hitlera i Saveznicke vojske u to vreme. Besmisleno jer da nije bilo saveznicke vojske mi sada ne bi smo razgovarali jer bi kao Srbi bili istrebljeni.
[ staticInt @ 22.10.2007. 11:10 ] @
Citat: stil: Besmisleno jer da nije bilo saveznicke vojske mi sada ne bi smo razgovarali jer bi kao Srbi bili istrebljeni.
To bas i nije tacno, da ne gledamo u pasulj pitanje je sta bi bilo ali da nije bilo saveznicke vojske mogu odgovorno da tvrdim da bi Srbija bila oslobodjena ratovanja, znao je Hitler kakav je poraz Austrija pretrpela u prvom svetskom ratu i nije hteo da ima problema na Balkanu jer bi imao vise stete nego koristi, zato smo i imali pakt koji su posle "saveznici" pretvorili u "bolje rat nego pakt", postoje dokazi da su Englezi finansirali taj proces i to ne samo kod nas vec i u Nemackim arhivama, lepo je to sto su Nemci sve zapisivali pa tako postoje arhive svega sto se dogadjalo.
Da ne produbljujemo temu nepotrebnim stvarima mislim da ovde treba zastati sa istorijom. Samo da porucim gospodi da ne postoji crno-belo tj. dobri i losi momci svi su onakvi kakav im je interes, Srbija je bila vise bombardovana od strane "saveznika" nego od strane okupatora a ima i dan-danas zivih ljudi da to potvrde iz prve ruke. Zato i postoji ona izreka cuvaj me od prijatelja od neprijatelja cu se sam cuvati.
[ Miroslav Jeftić @ 22.10.2007. 11:12 ] @
Pomenuti forum b92 je od skoro potpuno promenjen, jedan od razloga su verujem i brojne žalbe na neprimerenu moderaciju. Što se tiče same teme, forumi nisu nekakva "demokratska mesta" ili nešto slično - neko je napravio taj forum i neko određuje 'politiku' tog foruma, koja ne mora imati ni najmanje veze s poštovanjem/uvažavanjem ovoga ili onoga. To ima za rezultat određenu reakciju korisnika, koji će dolaziti tu ili neće, odnosno postoji neka cilja grupa istomišljenika kojoj će takva atmosfera potpuno odgovarati.
Tako da očekivati demokratiju na forumu mi je potpuno besmisleno. U ovoj zemlji demokratija ne postoji ni tamo gde bi morala, a kamoli tamo gde je niko ne očekuje.
[ vlada01us @ 22.10.2007. 11:44 ] @
Da pojasnim, ono moje pitanje upuceno @Pneos-u o D.Lj. (btw. odgovor sam dobio putem pp), je bilo samo u svrhu mog teoretisanja da ukoliko zelimo da diskutujemo o nekoj temi, trebalo bi da imamo neka saznanja o samoj temi. Nisam zeleo da diskusiju preusmerim na politiku. Forumi i sluze da bi se razmenjivala-sukobljavala misljenja, cinjenice, argumenti. Ali bar neko osnovno poznavanje materije o zadatoj temi bi trebalo imati. Najlakse je ispljuvati nesto ili nekoga. A to je kod nasih foruma najveci problem. Ono sto ne smemo da kazemo javno iznosimo po raznim forumima, usput pokusavajuci da budemo sto "duhovitiji" i na kraju se i postavlja pitanje - "Forumi - pljuvaonice, kakav to svet luta sajbernetom ?"
[ stil @ 22.10.2007. 11:57 ] @
@ staticInt Dakle tvoje stanoviste je da je bolje da je Hitler pobedio ? Interesantna stvar je da se rat vodio da bi superiorna arijevska rasa zavladala svetom , a da sam Hitler nije bio arijevac ( arijevci su plavi a H. je bio crn ) . I ti smatras da bi Srbi bili postedjeni iako ih je mnogo zavrsilo u konc logorima i u ropstvu. Nemam obicaj da to kazem bilo kome , ali to su obicne gluposti. U WWII se tacno zna koja je strana bila losa. Nemoj da relativizujes zlocine koje su nacisti cinili.
[ vlada01us @ 22.10.2007. 12:22 ] @
Da dodam, i izvrtanje tudjih reci nije korektno. Primer iznad.
Citat: Dakle tvoje stanoviste je da je bolje da je Hitler pobedio ?
Citat: Nemoj da relativizujes zlocine koje su nacisti cinili.
Ja pazljivo procitah postove od @staticInt i nisam nigde mogao da vidim ovakve stavove.
[ staticInt @ 22.10.2007. 12:33 ] @
Citat: stil: @ staticInt Dakle tvoje stanoviste je da je bolje da je Hitler pobedio ? Interesantna stvar je da se rat vodio da bi superiorna arijevska rasa zavladala svetom , a da sam Hitler nije bio arijevac ( arijevci su plavi a H. je bio crn ) . I ti smatras da bi Srbi bili postedjeni iako ih je mnogo zavrsilo u konc logorima i u ropstvu. Nemam obicaj da to kazem bilo kome , ali to su obicne gluposti. U WWII se tacno zna koja je strana bila losa. Nemoj da relativizujes zlocine koje su nacisti cinili.
Evo Vlada je primetio da ja nigde nisam izneo to sto meni etiketiras, mozda sam nesto pogresno napisao ali bih te molio da mi ukazes gde sam ja to tacno rekao to sto ti tvrdis da sam rekao?!
Ja sam samo rekao da je pitanje kako bi prosla nasa drzava da je ostala neutralna, moje misljenje je da bi bolje prosli sad i to je pitanje, "sta bi bilo kad bi bilo", da ne ulazimo nadalje u tu tematiku jer nema potrebe.
[ stil @ 22.10.2007. 12:47 ] @
Citat: staticInt: To bas i nije tacno, da ne gledamo u pasulj pitanje je sta bi bilo ali da nije bilo saveznicke vojske mogu odgovorno da tvrdim da bi Srbija bila oslobodjena ratovanja,
Kad bas moram da te citiram ajde. Ti iz nekog tvog razloga tvrdis da ... Sta ? Iako su bila streljanja , odvodjenje u ropstvo i konc logore .
Citat: Samo da porucim gospodi da ne postoji crno-belo tj. dobri i losi momci ... Sta si hteo da kazes , da su nacisti dobri momci !?
[ Miroslav Jeftić @ 22.10.2007. 12:50 ] @
Koliko sam ja shvatio, da Saveznici nisu cvećke, kao što i nisu.
[ stil @ 22.10.2007. 13:04 ] @
6 aprila 1941 je bombardovan Beograd , posle su streljali (i djake u Kragujevcu na jucerasnji dan cini mi se) , odvodili u logore a staticImt kaze da bi Srbija bila oslobodjena ratovanja. Obicne gluposti. Saveznici nisu cvecke , pa nisu ni rusi koji su silovali na sta su naisli kada su oslobadjali Beograd.
[ Miroslav Jeftić @ 22.10.2007. 13:11 ] @
Naravno da nisu, a Beograd je bio i (saveznički) bombardovan još jednom '44 ako se dobro sećam. U principu ne vredi sad šta bi bilo kad bi bilo. Mislim da ima neka izreka "When two elephants fight, it is the grass that suffers."
[ kelja @ 22.10.2007. 13:14 ] @
Rekao bih da je ovaj put @staticInt u pravu(pretpostavljam da je istoricar), ali nisu tu samo saveznici krivi.
Imali su oni plodno tlo za "Bolje rat nego pakt" navlakusu.
P.S. Ova tema ima dobar potencijal da se razvije u temu za hard lock (by markom). :-)
[ superbaka @ 22.10.2007. 13:49 ] @
na forum koji se bavi politikom dolaze ljudi koji nisu tu da bi CULI tudje misljenje...
[ staticInt @ 22.10.2007. 14:02 ] @
Citat: stil: Sta si hteo da kazes , da su nacisti dobri momci !?
Naravno da ne, necu da ulazim uopste u raspravu da li je neko dobar ili los jer nema poente, ne postoji dobra nacija niti "dobra" drzava svako radi u sopstvenom interesu, kroz istoriju imas milione primera, ni Rim za neke nije bio dobar ali to je imperija koja je covecanstvo znacajno unapredila mozes je i porediti sa Amerikom veoma lako jer Rim-Amerika paralela koju mnogi znameniti istoricari poput profesora sa Harvarda isticu kao znacajnu kada studentima objasnjavaju filozofiju imperije.
Sofisti su govorili posten covek nece vlast, dok bude bilo ljudi bice borbe za vlast, vlast = novac-moc-kapital, imate jednu veoma dobru sentencu jednog poznatog istoricara koja glasi "mora nekome da se smrkne, da bi nekome svanulo", ovo je slobodan prevod ali shvaticete sta zelim time da kazem.
To sto je radila Nemacka danas rade neke zemlje samo na pametniji nacin uvijen u oblandu demokratije i mira, ali princip je isti. Ne ulazeci uopste u debatu ko je dobar a ko los nisam uopste mislio na to sto ti aludiras niti sam ikada zagovarao takve stavove, ja jednostavno koncipiram objektivno.
[ mrle 011 @ 22.10.2007. 14:22 ] @
Citat:
vlada01us:
Pitanje za tebe, sta ti, a i taj sto se pozivao na D.LJ. znate o tom coveku? Koliko si njegovih knjiga procitao? Znas li kakav je bio politicki program Zbora? Itd, itd.
Nemoj da odgovaras, ukoliko zelis posalji PM, da ne idemo u Off.
Znaci mislimo da smo najpametniji, i najlakse je pljuvati po nekome-necemu, trudeci se da maksimalno budemo neobjektivni i pristrasni, jer zaboga, "pa net i sluzi za takve stvari".
Nemamo kulturu ophodjenja.
tako je.
prvo treba procitati knjige, pa onda kulturno i sa duznim postovanjem raspravljati o duboko skrivenom, ali velikom delu jednog patrijote, rodoljuba i nacionaliste kao sto je dimitrije ljotic.
ne mogu neobrazovani da donesu vrednosni sud o tako velicanstvenom trenutku po ovu zemlju, kao kad je sa ponosom poslata depesa u berlin, da je srbija "oslobodjena" od jevreja i to, bogte, medju prvima - vec 1942. godine.
ne mogu neprosveceni da shvate taj nacionalisticki ponos sto je to, k'o sto staticInt rece - sa samo nemcima svojstvenom pedantnoscu, ljoticeva srbija to uradila na "najsistematicniji" nacin medju tadasnjim zemljama porobljene evrope.
eto, na primer i beogradjani bi trebali da budu ponosni na cinjenicu da je beograd JEDINI grad u tadasnjoj evropi koji je imao cak 4 konc-logora (od kojih je jedan bio ljoticev) za jevreje, rome, komuniste i ostale nenacionaliste-izrode.
..... mudri su ovi sto citaju knjige, da ...
[ Ivan Dimkovic @ 22.10.2007. 14:23 ] @
Citat: staticInt
imate jednu veoma dobru sentencu jednog poznatog istoricara koja glasi "mora nekome da se smrkne, da bi nekome svanulo", ovo je slobodan prevod ali shvaticete sta zelim time da kazem.
Ovo je velika zamka, u koju upadaju mnogi ljudi.
Da se posluzim matematikom, tj. teorijom igara koja je i nastala radi boljeg naucnog modeliranja sveta u kome zivimo: tvrdnja da "mora nekome da se smrkne, da bi nekome svanulo" se desava samo u sistemima koji su "zero sum" tj. gde se neciji uspeh mora kompenzovati tudjim gubitkom.
Medjutim, zasto ovo nije potpuno aplikabilno na danasnji svet i medjusobne odnose u mnogim slucajevima - zato sto ekonomija nije "zero sum" igra i za sta postoji sijaset konkretnih dokaza u koje ne bi sad da ulazim (koga zanima, moze da nadje sve na google-tu). To znaci da u ekonomiji i odnosima baziranim na ekonomiji moze biti vise dobitnika bez gubitnika i da svaki "potez" gde neko dobija uopste ne mora biti pracen obaveznim potezom gde neko drugi gubi.
Kako je vecina danasnje politike direktno inspirisana ekonomijom i ekonomskim odnosima, postoji dosta slucajeva gde jednostavno ono gore citirano pravilo ne vazi.
Ali zablude nikad ne umiru, pa tako ce i ova zabluda vezana za danasnji svet ziveti jos jako dugo.
[ stil @ 22.10.2007. 14:30 ] @
@ staticInt Rimsko carstvo je unistavalo napredne civilizacije. Primer je spaljivanje biblioteke u Aleksandriji , najveca koncentracija znanja na jednom mestu u to vreme. Oni su bili porobljivaci . Takodje su i nacisti spaljivali knjige ako se secas. Ti si pokusao da ponistis jaz koji postoji izmedju fasizma i ostatka sveta , tako sto si rekao da ne postoje dobri i losi momci. Ja sam ti to napomenuo , ispravio si se i drago mi je da se slazemo. Sto se tice Amerike . Znam samo da vecina tehnoloskih dostignuca potice sa tog kontinenta , pa i taj XP koji ti je instaliran na racunaru. Daleko od toga da je Amerika idealna zemlja ali poredjenje sa Rimom ne stoji. Ja nista nisam aludirao , samo sam analizirao tvoje recenice . To je na forumu lako jer je pisana rec u pitanju i za razliku od govora ne moze da proleti pa da se kaze da nesto nije receno.
[ jablan @ 22.10.2007. 14:36 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ovo je velika zamka, u koju upadaju mnogi ljudi.
Čekaj malo. Ne možeš reći da je potencijal koje su imale npr. evropske kolonije neograničen. Kao što ni nalazišta nafte, plodne površine, izvori čiste vode, rudnici itd. danas nisu neiscrpni. Ljudska ekonomija je zasnovana na eksploataciji resursa koji niti po defaultu bilo kome pripadaju, niti su neograničeni.
[ staticInt @ 22.10.2007. 14:40 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ovo je velika zamka, u koju upadaju mnogi ljudi.
Da se posluzim matematikom, tj. teorijom igara koja je i nastala radi boljeg naucnog modeliranja sveta u kome zivimo: tvrdnja da "mora nekome da se smrkne, da bi nekome svanulo" se desava samo u sistemima koji su "zero sum" tj. gde se neciji uspeh mora kompenzovati tudjim gubitkom.
Medjutim, zasto ovo nije potpuno aplikabilno na danasnji svet i medjusobne odnose u mnogim slucajevima - zato sto ekonomija nije "zero sum" igra i za sta postoji sijaset konkretnih dokaza u koje ne bi sad da ulazim (koga zanima, moze da nadje sve na google-tu). To znaci da u ekonomiji i odnosima baziranim na ekonomiji moze biti vise dobitnika bez gubitnika i da svaki "potez" gde neko dobija uopste ne mora biti pracen obaveznim potezom gde neko drugi gubi.
Kako je vecina danasnje politike direktno inspirisana ekonomijom i ekonomskim odnosima, postoji dosta slucajeva gde jednostavno ono gore citirano pravilo ne vazi.
Ali zablude nikad ne umiru, pa tako ce i ova zabluda vezana za danasnji svet ziveti jos jako dugo.
Ne moze se bas reci da je zabluda, kao sto su Krstaski ratovi bili injekcija za zapadnu Evropu tako mozes danas videti druge Krstaske ratove sa fiktivnim ciljevima, dok si tada imao na zapadu bedu, kugu i jad, na istoku si imao blagostanje, Krstaski ratovi su imali za cilj da se otimacinom podigne zapad, naravno tada pada istok, to sve ide pod fiktivnim ciljem.
Ako polazimo od permise da se istorija ponavlja onda mozemo zakljuciti da se ni danas nista nije promenilo, ti govoris o ovoj sentenci u odredjenom sistemu, ali ova sentenca se ne odnosi na sisteme vec se odnosi na medjudrzavne odnose. Ratovi su upravo zasnovani na toj sentenci, da ta sentenca nije tacna ratova vise ne bi ni bilo. Ekonomija kaze da je traznja beskonacna dok je kolicina traznje ona traznja koju ljudi mogu sebi da priuste ili ono za sta su platezno sposobni, ovde se ne radi o miko-ekonomiji.
Zasto je Rim bio imperija, ne zato sto su ljudi bili mnogo sposobniji od drugih vec zato sto su digli drzavu pljackom i otimacinom, zapravo sve do principata ili do Pax Romana, Rim je pljackao i prikupljao nove prilive tudjeg novca i robova, naravno pred kraj principata Rimska moc pocinje da opada jer ratova vise nije bilo, drzava se urusava jer nema vise priliv robova, robovi iz klasicnog perioda su prestali da postoje sada se na vidiku vidi feudalni sistem, na istoku je ta faza vec prebrodjena od istocnjackih despotija, zato je istocno rimsko carstvo ili Vizantija opstalo a zapadno se urusilo.
Citat: jablan: Čekaj malo. Ne možeš reći da je potencijal koje su imale npr. evropske kolonije neograničen. Kao što ni nalazišta nafte, plodne površine, izvori čiste vode, rudnici itd. danas nisu neiscrpni. Ljudska ekonomija je zasnovana na eksploataciji resursa koji niti po defaultu bilo kome pripadaju, niti su neograničeni.
Pa da ekonomija se bazira na oskudnosti resursa, da nemamo oskudnost resursa ekonomija ne bi ni postojala, svaka imperija je imperija jer kupi najveci broj resursa i ima najveci broj resursa sa kojima raspolaze u tome se ogleda imperija sa ekonomske strane, Rim je isto tada eksploatisao razne resurse po kolonijama, to su onda radile i mnoge Evropske zemlje za vreme kolonizacija, onima sto su eksploatisani se smrklo a onima koji su bili eksploatatori je svanulo, veoma jasno i precizno, tako da se ta sentenca ne moze bas nazvati zabludom.
[ stil @ 22.10.2007. 14:54 ] @
@ staticInt Cekaj malo , ti malo pre rece da je Rimsko carstvo unapredilo svet , a sad da je pljackao. Menjas misljenje kao carape. Rimsko carstvo je palo zato sto nije moglo da se odupre invaziji Huna i kasnije Vizigota.
[ staticInt @ 22.10.2007. 15:03 ] @
Citat: stil: @ staticInt Cekaj malo , ti malo pre rece da je Rimsko carstvo unapredilo svet , a sad da je pljackao. Menjas misljenje kao carape. Rimsko carstvo je palo zato sto nije moglo da se odupre invaziji Huna i kasnije Vizigota.
Pa jeste unapredilo ne vidim sta je tu sporno, tako se ponasa i Amerika pa je opet ona zasluzna za veliki napredak nauke i tehnologije, jednostavno ti ne mozes u siromasnim sredinama da razvijas nauku i tehnologiju to je valjda svima jasno.
Ja ne vidim zasto je tebi problem da shvatis da imperija moze da bude zasluzna za mnoga civilizacijska unapredjenja a da u isto vreme do toga dolazi jer pljacka i stvara bolje uslove za razvijanje istog.
To da nije moglo da se odupre je posledica unutrasnjih problema, zato je istok opstao, sta mislis zasto istok nije pao , Huni su dosli sa istoka a ne sa zapada, nego nisu mogli da istok osvoje iz prostog razloga sto je istok vec bio u feudalnom sistemu dok se zapadno carstvo koprcalo i nije uspelo da prebrodi tu krizu. Imao si previse vojnika koji nisu bili rimljani vec pripadnici nekih pokorenih naroda, imao si ogromnu inflaciju pa je onda donet zakon o zamrzavanju cena da ne idemo toliko duboko u analizu, to je mnogo kompleksnije nego sto se vidi na prvi pogled.
Rim se urusio iznutra i to je cinjenica.
[ Ivan Dimkovic @ 22.10.2007. 15:20 ] @
Citat: Jablan
Čekaj malo. Ne možeš reći da je potencijal koje su imale npr. evropske kolonije neograničen. Kao što ni nalazišta nafte, plodne površine, izvori čiste vode, rudnici itd. danas nisu neiscrpni. Ljudska ekonomija je zasnovana na eksploataciji resursa koji niti po defaultu bilo kome pripadaju, niti su neograničeni.
Donekle tacno, resursi mozda u ovom trenutku u vremenu izgledaju "ogranicenije" nego nekada davno ali ce se to jako brzo promeniti napretkom tehnologije koja ce omoguciti eksploataciju interplanetarnih resursa. Energija danas izgleda ograniceno vise nego pre 50 godina, ali kada/ako covek bude osvojio tehnologiju fuzije npr.. odjednom ce kolicina te energije dostupne coveku drasticno skociti.
Takodje, postoje mnogi segmenti ekonomije na koje ne aplicira ovaj problem.
@staticInt, ja sam se ogranicio na odredjene segmente "odnosa" izmedju naroda/drzava/aktera - koji imaju ekonomsku prirodu iza sebe, dakle ne ukljucujem neke druge drustvene pojave sa drugim motivima. Ono sto je fakat je da je dobar deo ekonomskih odnosa koji se desavaju danas "win win" i kada ih matematicki prikazes, nisu "zero sum" igre.
Istorija se nekad ponavlja, a nekad i ne - tvoje analogije izmedju USA i rimskog carstva su primenjive samo u jednom skupu pretpostavki - takodje, ono sto ispustas iz vida, a siguran sam da znas, je da je vrednost rimskog carstva ne u tom carstvu vec u onome sta je to carstvo ostavilo u nasledstvo drugim generacijama (Pax Romana, recimo) - tako isto i USA, niko ne sumnja da ce pre ili kasnije USA postati #2, a kasnije i #N faktor na svetu - ali ono sto su oni uneli u ukupan razvoj drustva ce sigurno poziveti jos puno generacija.
[ stil @ 22.10.2007. 15:23 ] @
Rimsko carstvo je unazadilo a ne unapredilo svet. Nije Aleksandrijska biblioteka planula sama od sebe , vec su je rimljani zapalili jer im nije bila bitna . To je samo jedan primer unazadjivanja. Danas , ako znas nesto mozes da odes u Ameriku ( ne kao rob ) jer se tamo ceni znanje , i oni ce ti za to platiti. To je razlika i zbog toga ne mozes praviti tu paralelu.
[ jablan @ 22.10.2007. 15:38 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: odjednom ce kolicina te energije dostupne coveku drasticno skociti.
Naravno, i hleb će biti tri dinara. Ovo što ti pričaš je čista radikalska demagogija, samo na globalnom nivou. Tipa, ne brinite se vi što gladujete i vi po kojima padaju naše bombe, samo se malo strpite dok čike iz našeg instituta ne izmisle fuziju...
Citat: stil: Rimsko carstvo je unazadilo a ne unapredilo svet.
Hehe, ovo me podseća na: http://www.youtube.com/watch?v=l4EygLtChOg
Citat: All right, but apart from the sanitation, the medicine, education, wine, public order, irrigation, roads, a fresh water system, and public health, what have the Romans ever done for us?
[ stil @ 22.10.2007. 15:51 ] @
Siguran si da sve to ne bi bilo uradjeno da nije bilo Rimskog carstva. Pogotovo "education" , kad spalise biblioteku.
[ Ivan Dimkovic @ 22.10.2007. 16:07 ] @
Citat: Jablan
Naravno, i hleb će biti tri dinara. Ovo što ti pričaš je čista radikalska demagogija, samo na globalnom nivou. Tipa, ne brinite se vi što gladujete i vi po kojima padaju naše bombe, samo se malo strpite dok čike iz našeg instituta ne izmisle fuziju...
Tvoj recnik i nacin diskusije sa drugima je verovatno i razlog zasto je autor teme pokrenuo celu ovu temu, jer se upravo na njemu vidi nemogucnost dugotrajne rasprave bez spustanja na vrlo nizak nivo - nemam nameru da se dopljuckavam sa tobom i koristim postapalicama tipa "radikalska demagogija", "Srebrenica" i ostalo sto ti koristis u arsenalu tvojih vrlo ubedljivih argumenata tako da mislim da ces u tom svetu ipak morati ostati sam.
Da je ekonomija "non zero-sum game" su naucno dokazali malo veci umovi od mene i tebe, tako da slobodno mozes njima da pokazes svoju YouTube kolekciju i objasnis im sta je "radikalska demagogija", mene molim te prodji.
Hvala.
[ staticInt @ 22.10.2007. 16:18 ] @
Ono o cemu je Ivan govorio nisu gluposti, naime razvojem nano tehnologije ce se mnogo sta promeniti, problematicno je jedino to sto je traznja beskonacna a resursi su ipak nekako ograniceni.
Citat: stil: Siguran si da sve to ne bi bilo uradjeno da nije bilo Rimskog carstva. Pogotovo "education" , kad spalise biblioteku.
Nije bas bilo tako kao sto ti pricas naime koliko ja znam 47. Cezar je unistio muzej te biblioteke ali nije spalio biblioteku kako pricas, svi ti spisi su bili premesteni a i ne brini se Rimljani nista odatle nisu bacili u zaborav i unistili vec su prisvojili svo znanje koje je bilo tamo skladisteno.
To da Rimljani nisu unapredili civilizaciju je nonsens i uopste necu da ulazim u takvu raspravu, posebno sto su pravnu nauku doveli na veoma zavidan nivo, zasto se ona recipirala u Evropi pocev od skole Glosatora pa nadalje. Rim je mnogo sta uradio ali ako bi zeleo stvarno da vidis koliki su bili dometi Rimske civilzacije i koliko je Rimska civilzacija doprinela covecanstvu onda moras da procitas malo vise knjiga.
[ Nothingman @ 22.10.2007. 16:22 ] @
Citat: stil: Siguran si da sve to ne bi bilo uradjeno da nije bilo Rimskog carstva. Pogotovo "education" , kad spalise biblioteku.
Vec nekoliko puta pominjes doticnu biblioteku i "spaljivanje" od strane Rima kao da si prisustvovao tom dogadjaju. Ako imas neke precizne informacije koje mi (ili poznati istoricari) nemamo o tome ko, kako, kada je to uradio, zamolio bih te da ih podelis sa ostalima ;)
[ Lesli Eldridz @ 22.10.2007. 16:29 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Da je ekonomija "non zero-sum game" su naucno dokazali malo veci umovi od mene i tebe...
Aha, a narocito oni koji su placeni da to dokazuju. Te njihove dokaze mi ovde u Srbiji lepo osecamo na svojim ledjima, pa ne samo da smo sigurni u to da ekonomija nije non zero-sum game, nego je perpetuum mobile, pa se iz nicega stvara nesto. Eno na primer kao drug Miskovic sto je stvorio, on i njegovi kompanjoni. Zato ovoliki eksperti u poslednje vreme koji "pruzaju usluge" i svakodnevno prave nesto od nicega. I konsultanti. Pa su tako sad nastala i zanimanja kao "domacica objekta" ili "konsultant za higijenu". Nekad se time bavila Marica Hrdalo i Pera lozac, a sto bi rek'o Lignjoslav "Sundjer Bobe, Kraba ti daje te nagrade (za radnika meseca, i ove "titule" ) da bi radio vise za manje para". Eto, to je jedna od tih degenerisanosti koju brane ovi relativizatori.
Citat: vlada01us: @Lesli Eldridz
Potpuno si pogresno razumeo sta sam hteo da kazem. Eto, ti si jedan od primera o kojima sam pricao. Bitno je da nesto kazes, ti si antiglobalista, antiovaj, antionaj... verovatno frustriran svojim zivotom, pa to na neki svoj, nakaradni nacin ispoljavas na forumu. I da ne bude zabune, alo bre, ali bas si dosadan sa Kostunicom. Malo, malo, pa o njemu. Pa vodi ga kuci vec jednom.
Nije tacno, ja sam frustriran tvojim zivotom, to jest zivotima takvih koji su ustanju da relativizuju do besvesti svaku mogucu degeneraciju, samo da se ne bi videla sustina, i to samo zato sto vi od te relativizacije imate sitnosopstvenicku materijalnu korist.
I kako sad covek da ne postane ostrascen na tim forumima kad se tamo pojavi neko, a to je obicno onaj ko od svega toga sto brani ima materijalnu korist, i ubedjuje te u nesto za sta je ocigledno da je nevidjena, ali ono, nevidjena budalastina ili gadost, onda ocekuje da ti u to verujes, i jos se duri i naziva te imenima ako nisi slep nego vidis gadnu sustinu tih njegovih "vrednosti" koje on brani tamo? Mozda iskuliras, jednom, drugi treci put, ali bato, ako te neko u to ubedjuje sistematski, godinama i decenijama, pa svako ko je normalan ima da postane ostrascen, pa ako treba na kraju ima i da se bije zbog toga. Nema tu nista cudno. Ovde ti je Srbija, i ovde nije nikad bila politicka stabilnost, osim kad su bili Turci i komunisti. Kad ovde bude politicka i svaka druga stabilnost 500 godina kao u Engleskoj ili Svajcarskoj, tad i ovde nece biti ostrascenosti na forumima. Samo pre toga treba de se odavde fizicki uklone svi ovi zbog kojih ne moze da bude ta stabilnost, a dobro se zna koji su to, eno ih, zauzeli razne "institucije" .
[ jablan @ 22.10.2007. 16:30 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: slobodno mozes njima da pokazes svoju YouTube kolekciju i objasnis im sta je "radikalska demagogija", mene molim te prodji.
Nisam imao namere da vređam. Ono što ti zameram je da prvo vrlo samouvereno pričaš kako ekonomija nije "zerosum", a posle kažeš kako su "neki elementi" ekonomije zero-sum (resursi, dakle "vrlo nebitan" deo ekonomije), ali kako ni to nije bitno jer, evo samo što nisu izmislili fuziju. Pa pronašli su i nuklearnu energiju, pa opet nije neiscrpna.
Voleo bih da čujem koji to deo ekonomije nije zero-sum. Na kraju krajeva, zar bi ti stvarno mogao da odeš bilo gde i kažeš ljudima "ne bojte se, ima dosta nafte (hrane, vode, struje...) za sve"? Sva ta naučna teorija ne vredi ništa jer istorija (a i sadašnjost bogami) uporno tvrdi suprotno - zbog bogatstva i moći se itekako ubija i gine.
[ stil @ 22.10.2007. 16:51 ] @
Na primer ovo je link koji je Google izbacio : eHistory.com: The Burning of the Library of Alexandria , mada sam isto saznao i iz drugih izvora. Rimljani su bili porobljivaci naroda i tu cinjenicu nikada ne treba smetnuti sa uma.
[ Nothingman @ 22.10.2007. 16:52 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Ovde ti je Srbija, i ovde nije nikad bila politicka stabilnost, osim kad su bili Turci i komunisti. Kad ovde bude politicka i svaka druga stabilnost 500 godina kao u Engleskoj ili Svajcarskoj, tad i ovde nece biti ostrascenosti na forumima. Samo pre toga treba de se odavde fizicki uklone svi ovi zbog kojih ne moze da bude ta stabilnost, a dobro se zna koji su to, eno ih, zauzeli razne "institucije" .
Zar nisu komunisti i Turci tu "stabilnost" postigli upravo fizickim uklanjanjem? A bogami i fasisti... ;)
Stabilnost ce se desiti kad svest naroda bude na nivou da tu stabilnost dovoljno ceni.
[ Nothingman @ 22.10.2007. 17:13 ] @
Procitaj sta pishe na linku koji si ostavio.
[ DjoleReject @ 22.10.2007. 17:15 ] @
Zgrozeni clan foruma je otvorio temu u kojoj treba pisati o samom pisanju na netu.
Kako je to postao poligon za dokazivanje teorija istorije, ekonomije i politike, meni nije jasno, ali lepo odrazava moju poentu:
Niko nema potrebe ni za kakvim dokazima za svoje tvrdnje i to je ono sto raspravu cini prizemnom. Ovaj kaze: "Ljotic je ovakav.", bez da zeli uopste da uzme u mogucnost informisanje o njemu. Evo, ja blage veze nemam o doticnom, ali znam pouzdano da Srbija nije bila Juden-frei cak ni posle rata, a kamoli `42. Znate koliko pretpostavki moze da se izvuce iz nekih dokumenata (koji mogu biti i lazni), a koje ne moraju imati veze sa cinjenicama? Beskonacno. Naravno, coveku je najlakse da se dohvati najjednostavnijeg resenja, pa to i cini. Iskreno me zabole sta je stvarna istina, jer ne verujem u mogucnost da se iz takve kaljuge lazi kakva je istorija (posebno ova novija) izvuce neka neupitna istina, ali takav nacin zakljucivanja je neprimeren obrazovanom coveku. Obrazovan covek iz vremena rimske imperije i ovaj danasnji treba da imaju jednu zajednicku osobinu - razmisljanje i preispitivanje svake informacije koju dobije. Problem je sto je najjednostavnije objasnjenje veoma retko i najtacnije. Moram i dodati da mi se cini da zabrana razlicitog misljenja nije nista napredovala od tih vremena. Samo vas danas nece spaliti na trgu ako serete, ali ce vas proglasiti ludakom i budalom ako postavljate nezgodna pitanja. Cilj je postignut u oba slucaja - vecina ljudi zakrzlja svoju kriticku svest i postane proizvodjac dobara za one koji razmisljaju. Neces ni danas proci dobro ako zapitas neke stvari koje su nekima nezgodne za odgovaranje. Neko dodje i prikaci ti etiketu samo zato sto iz tvojih misljenja izvlaci zakljucke za koje nema osnova da se izvuku. Ljudi to rade zato sto ne vole da razmisljaju i menjaju svoja zabetonirana uverenja. To je izgleda nepromenljivo...
P. S. Na temi koja je uzrokovala ovu, neko je rekao da "ovo nije IT forum, ovo je Mad Zone" i mogu reci da je to nazalost tacno. Od dela foruma koji je sluzio za zajebanciju i opustene teme onih koji stvarno imaju sta reci na nekom od strucnih foruma, postao je mesto okupljanja raznih revolucionarno pametnih, osvescenih i nosilaca jedine istine. Zato je sve gluplji, prizemniji i bespotrebniji. I zbog toga mi je zao.
[ Miroslav Jeftić @ 22.10.2007. 17:31 ] @
Što držiš latinski citat u potpisu, ako je tačno da Rimljani nisu ništa doprineli kulutri?
[ stil @ 22.10.2007. 17:31 ] @
Procitao sam. Evo jos jednog kao dokaz da je civilizacija postojala i bez Rima. BBC NEWS | Science/Nature | Library of Alexandria discovered . Ja sam rekao da su je unazadili svojim osvajackim , rusilackim pohodima u kojima su unistavali bilo namerno ili slucajno neprocenjive tekovine civilizacije. Dodatak : Archimedes
[Ovu poruku je menjao stil dana 22.10.2007. u 19:37 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 22.10.2007. 18:11 ] @
Citat: Nothingman: Zar nisu komunisti i Turci tu "stabilnost" postigli upravo fizickim uklanjanjem? A bogami i fasisti... ;)
Stabilnost ce se desiti kad svest naroda bude na nivou da tu stabilnost dovoljno ceni.
U cemu ce "narodu" uz tihe, kulturne i uljudjene govore o svesti malo pomoci i veeeeeelika batina. Dzabe ti stabilnost na papirima i govorancije kad ne postoji batina koja ce da to stanje zapisano na papirima cuva, ako je to stanje ispravno, ili da ga rusi ako nije ispravno. I Englezi su isto uklanjali, kao i svi ostali, pa sta im fali, vidi ih, nacija nad nacijama. I to su mnogo gore uklanjali nego Turci i komunisti, mislim u svom dvoristu, dok su gusarili po tudjim, samo sto su oni to uklanjali temeljnije i sistematskije, sve do danasnjih dana. Sad tamo, uglavnom gde je bio anglosaksonski uticaj, vise ne uklanjaju javnim egzekucijama zbog sitnog dzeparenja i ne bacaju te u tamnicu zbog pijanstva, nego imaju modernije metode - mrlja u dosije, pa mozes da se slikas i ne mozes da dobijes posao, za pojedine slucajeve, na primer novcane kazne od 220,000 dolara zbog nekih totalnih gluposti, ili u nekim slucajevima cak i zatvor. Idi pusi u anglo zemljama gde hoces, ili koristi za manjine reci koje nisu PC i tako to. Tako se to uklanja, sistematski i stalno. A ne kao komunisti, uklanjao desetak godina, pa onda batalio, i onda ostali oni koji se cak do danasnjih dana dernjaju kao magarci o tom uklanjanju. Komunistima je upravo to bila greska - sto su prestali da uklanjaju. To, i sto su racunali na "svest" ciji ce razvitak uslediti posle tog takozvanog uklanjanja. Zato su i propali, sto nisu umeli temeljno da uklone. Nista od te svesti "naroda" nije nikad bilo i nece ni biti. Svest moze da ima samo pojedinac, a "narod" , to jest pučina zna se sta je - isto ka i druga marva.
I uopste nije tacno da su Srbi sad neka posebna rasa, pa se ta "mrznja" , da je tako nazovemo, siri samo srpskim forumima, nego je to ista situacija svuda na svetu na svim forumima koji nisu vezani za neku odredjenu oblast, nego su onako, opsteg karaktera.
[ mrle 011 @ 22.10.2007. 18:52 ] @
Citat:
DjoleReject:
.........
Niko nema potrebe ni za kakvim dokazima za svoje tvrdnje i to je ono sto raspravu cini prizemnom. Ovaj kaze: "Ljotic je ovakav.", bez da zeli uopste da uzme u mogucnost informisanje o njemu. Evo, ja blage veze nemam o doticnom, ali znam pouzdano da Srbija nije bila Juden-frei cak ni posle rata, a kamoli `42..................
to nisu tvrdnje, to su cinjenice.
izvor ti mogu biti udzbenici istorije iz osnovne i srednje skole.
ti "blage veze nemas", ali pouzdano znas da ja nisam informisan?
.... i nisam ni rekao da su svi jevreji pobijeni, nego da su srpski patrijoti i nacionalisti tada, '42. tako to ponosno raportirali berlinu.
prezivelo ih je 10-15%, otprilike je tolikom procentu to uspelo i u ndh.
uglavnom oni koji su se prikljucili partizanskom pokretu ili koji su bili iz mesovitih brakova.
u beogradu je pre rata zivelo oko 12.500 jevreja. kraj rata ih je docekalo oko 1.500.
[ Marisav @ 22.10.2007. 22:45 ] @
Citat: to nisu tvrdnje, to su cinjenice.
mislis komunisticka verzija povesti.
Citat:
.... i nisam ni rekao da su svi jevreji pobijeni, nego da su srpski patrijoti i nacionalisti tada, '42. tako to ponosno raportirali berlinu.
Otkud znas da su raportirali i to jos ponosito!?
Rek`o ti deka ili si se informisao iz "udzbenici istorije iz osnovne i srednje skole". :-)
[ DjoleReject @ 22.10.2007. 22:52 ] @
Citat: mrle 011: to nisu tvrdnje, to su cinjenice.
ti "blage veze nemas", ali pouzdano znas da ja nisam informisan?
prezivelo ih je 10-15%, otprilike je tolikom procentu to uspelo i u ndh.
uglavnom oni koji su se prikljucili partizanskom pokretu ili koji su bili iz mesovitih brakova.
u beogradu je pre rata zivelo oko 12.500 jevreja. kraj rata ih je docekalo oko 1.500.
Citat: Marisav: Otkud znas da su raportirali i to jos ponosito!?
Rek`o ti deka.
O tome, izmedju ostalog pricam...
A moze li neki relevantni popis stanovnistva `45. ili nesto kasnije? Ako je takav i postojao, primetices da je Hrvata, Srba, Crnogoraca, Makedonaca... ostalo mnogo manje od 10%. Nekako istovremeno se povecao broj Jugoslovena. Statistika je najperverznija degeneracija matematike, koja postoji uglavnom da zamaze oci neobrazovanima (u tradicionalnom smislu neobrazovanima, ne mislim na posedovanje papira koji kaze da si savladao gradivo neke skole).
Nikako ne zelim reci da Jevreji nisu ubijani, ali sve podatke kojima baratas je nekakva komisija dobrano precesljala pre nego je tebe nahranila njima. I tako je uvek i u vezi svakog dogadjaja. Kada kazes "to nisu tvrdnje, to su cinjenice", izuzetno potvrdjujes moju pretpostavku o plitkom razmisljanju koje vodi u zatupljenost. Ne znas ti ni sta znaci rec cinjenica, kamoli da si upoznat s nekom...
[ Lesli Eldridz @ 22.10.2007. 23:19 ] @
Citat: Marisav: mislis komunisticka verzija povesti.
Dobro, u pravu si, Dimitrije Ljotic je bio velikan povijesti, pa ga takvim pamte i diljem Europe, isto kao i Drazu Mihajlovica, prvog gerilca Europe koji je igrao tasi tasi tanana sa De Golom i kome je Hari Truman dao orden, kao i za ostale antifasiste koji su u skupstini oglaseni za takve, cime je ispravljena komunisticka nepravda.
Evo, zbog ovoga je lose sto komunisti nisu temeljno ocistili. No dobro, nikad nije kasno da se cisti.
[ žutokljunac @ 23.10.2007. 08:07 ] @
Citat: a sto bi rek'o Lignjoslav "Sundjer Bobe, Kraba ti daje te nagrade (za radnika meseca, i ove "titule" ) da bi radio vise za manje para"
Lesli, kralju!
:)
[ DjoleReject @ 23.10.2007. 13:53 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Dobro, u pravu si, Dimitrije Ljotic je bio velikan povijesti, pa ga takvim pamte i diljem Europe, isto kao i Drazu Mihajlovica, prvog gerilca Europe koji je igrao tasi tasi tanana sa De Golom i kome je Hari Truman dao orden, kao i za ostale antifasiste koji su u skupstini oglaseni za takve, cime je ispravljena komunisticka nepravda.
Ili je crno, ili je belo, jelda Lesli? Svet je ipak jedno jednostavno mesto, gde ne moras previse razmisljati o stvarima. Kao kada pogledas negativ filma, pa vidis one obrise i jasno ti je sta je na slici. Razmisljanje i saznavanje je tako precenjeno, mnogo je vaznije imati "on the edge" stavove i opasan recnik.
[ Marisav @ 23.10.2007. 14:04 ] @
Citat: Lesli Eldridz
Evo, zbog ovoga je lose sto komunisti nisu temeljno ocistili. No dobro, nikad nije kasno da se cisti. Čistili su oni po celoj Srbiji, a samo u Beogradu od „oslobođenja“ 20. oktobra 1944. je ubijeno oko 60 cenjenih profesora i drugog osoblja beogradskog Univerziteta. A da ne spominjemo još i tzv „Sremski front“ gde su komunisti gurnuli u smrt
najmanje 120.000 (sto i dvadeset hiljada!) nevine srpske mladosti.
[ Lesli Eldridz @ 23.10.2007. 14:16 ] @
Citat: DjoleReject: Ili je crno, ili je belo, jelda Lesli? Svet je ipak jedno jednostavno mesto, gde ne moras previse razmisljati o stvarima. Kao kada pogledas negativ filma, pa vidis one obrise i jasno ti je sta je na slici. Razmisljanje i saznavanje je tako precenjeno, mnogo je vaznije imati "on the edge" stavove i opasan recnik.
Tacno je sve, osim ovo sa recnikom. Ne moras da imas opasan recnik, to nije vazno.
Citat: Marisav: Čistili su oni po celoj Srbiji, a samo u Beogradu od „oslobođenja“ 20. oktobra 1944. je ubijeno oko 60 cenjenih profesora i drugog osoblja beogradskog Univerziteta. A da ne spominjemo još i tzv „Sremski front“ gde su komunisti gurnuli u smrt
najmanje 120.000 (sto i dvadeset hiljada!) nevine srpske mladosti.
Ma idi begaj. Nije samo to, nego su i zaklali stado ovaca i ranili mladu cobanicu. Eeeee, veliki su to zlikovci bili, pa je od njih stradao sve sam go posten bizmismen i industrijalac. Evo ovako.
Citat: Ne sporim ja da su komunisti frizirali rezultate. Ali gro naroda ih je podrzavao. Zato zto su pre rata lihvari, zelenasi i slicni upropastili stanovnistvo, kao i medunacionalne odnose koji su ionako bili krhki. Svi su oni izgradili divne vile na Dedinju koje su im oteli zli komunisti. Pa kako bre za 20 godina iz okupirane, popljackane i porobljene Srbije zaradise tolike pare da dizu po nekoliko fabrika, raspolazu zgradama i slicno? Da se razumemo, mojoj porodici je oduzeto nekoliko zgrada. Pazite, zgrade su u pitanju!!! Ne doduse ovako gigantske kao sto su sada ove na Novom Beogradu na primer, ali desetak do dvadeset stanova su bili sasvim pristojna stvar u ono vreme. Pa pomnozi sa 4. Bruka, zar ne? A vrlo dobro znam kako su dosli do toga, kao i sta su moje dede mislile o takvima kakvi su bili njihovi ocevi. Mozete li da zamislite koliko je bilo patnje, siromastva, bede i neobrazovanja da su obojica postali komunisti i posle bili oficiri u Titovoj armiji? Zamislite sada da recimo sinovi Karica, Miskovica ili takvog nekog dripca krenu u borbu za siromahe? E takvo je to vreme bilo. I zbog toga su se moje dede iskupile, i pred narodom i pred visom silom ukoliko neko u takvu veruje, za ono sto su njihovi ocevi/stricevi radili. I ponosan sam na to. Ovo danas? Ovo danas treba lesiti sa sve okotom. Steta sto to nije uradeno 5. oktobra. Ali ne zanosim se ja da je samo Kostunica bio kriv za to. Niko nije ni hteo to. Mislilo se da ce moci drugacije, pa i ja. Ali nije moglo, niti moze - ocito. Robespjer je bio u pravu. I svi su i pred 2. sv. rat bili isti kao sada. Cak se isto i zovu - industrijalci, domacini i sl. Lako je danas iz fotelje kuckati po internetu i reci da je bilo boljih resenja mozda od komunista. Gladna usta tog vremena, koja su zivela u 3 sa 4 sobi, sa zenom i petoro dece koju treba hraniti nisu mogla da cekaju.
Svarno bagra.
[ rmilosh @ 23.10.2007. 14:37 ] @
ma ljudi, sta se bre opterecujete tim stvarima...
jedni odu, dodju drugi i vremenom se pokaze da je to sve jedna ista bagra koja gleda svoje dupe.
los smo narod, mnogo...
a sto se tice teme zapravo koja je postavljena, posle prirucnika za samoubistvo, nista me ne cudi!
[ Marisav @ 23.10.2007. 14:55 ] @
Citat: Nije samo to, nego su i zaklali stado ovaca i ranili mladu cobanicu
da, da ..i onako malo usput "zakacili" dobar deo intelektualne elite.
[ tosa @ 23.10.2007. 15:01 ] @
Eh da nam je bar nekoliko uticajnih Ljotićevih istomišljenika...
Svako ko naziva Ljotića fašistom, rasistom i sličnim imenima definitivno nije pročitao
ništa što je on napisao ili govorio. Korozija svesti je započela sa bratsvom i jedinstvom
a sada prelazi u ozbiljnije degenerativne pojave.
Dovoljno je bilo Srpskih velikana koji su uočili probleme koji prete Srbima i Srbiji,
preporučio bih zapise Vase Pelagića iz 1879.
[ Marisav @ 23.10.2007. 15:48 ] @
Priče o Ljotićevom fašizmu, obožavanju Hitlera, najobičnije su klevete koje su pronosili komunisti, nastojeći tako da iskompromituju svoje najveće protivnike i borce protiv komunizma, a zatim su te klevete preuzeli i neki demokratski političari. Doći će vreme kada će se o Ljotiću i Srpskim dobrovoljcima pisati samo Istina, a to znači da će srpski narod govoriti sve najbolje o svojim vernim sinovima.
[ vlada01us @ 23.10.2007. 15:52 ] @
@Lesli Eldridz
Ovo sto si citirao
Citat: Ne sporim ja da su komunisti frizirali rezultate. Ali gro naroda ih je podrzavao. Zato zto su pre rata lihvari, zelenasi i slicni upropastili stanovnistvo, kao i medunacionalne odnose koji su ionako bili krhki. Svi su oni izgradili divne vile na Dedinju koje su im oteli zli komunisti. Pa kako bre za 20 godina iz okupirane, popljackane i porobljene Srbije zaradise tolike pare da dizu po nekoliko fabrika, raspolazu zgradama i slicno? Da se razumemo, mojoj porodici je oduzeto nekoliko zgrada. Pazite, zgrade su u pitanju!!! Ne doduse ovako gigantske kao sto su sada ove na Novom Beogradu na primer, ali desetak do dvadeset stanova su bili sasvim pristojna stvar u ono vreme. Pa pomnozi sa 4. Bruka, zar ne? A vrlo dobro znam kako su dosli do toga, kao i sta su moje dede mislile o takvima kakvi su bili njihovi ocevi. Mozete li da zamislite koliko je bilo patnje, siromastva, bede i neobrazovanja da su obojica postali komunisti i posle bili oficiri u Titovoj armiji? Zamislite sada da recimo sinovi Karica, Miskovica ili takvog nekog dripca krenu u borbu za siromahe? E takvo je to vreme bilo. I zbog toga su se moje dede iskupile, i pred narodom i pred visom silom ukoliko neko u takvu veruje, za ono sto su njihovi ocevi/stricevi radili. I ponosan sam na to. Ovo danas? Ovo danas treba lesiti sa sve okotom. Steta sto to nije uradeno 5. oktobra. Ali ne zanosim se ja da je samo Kostunica bio kriv za to. Niko nije ni hteo to. Mislilo se da ce moci drugacije, pa i ja. Ali nije moglo, niti moze - ocito. Robespjer je bio u pravu. I svi su i pred 2. sv. rat bili isti kao sada. Cak se isto i zovu - industrijalci, domacini i sl. Lako je danas iz fotelje kuckati po internetu i reci da je bilo boljih resenja mozda od komunista. Gladna usta tog vremena, koja su zivela u 3 sa 4 sobi, sa zenom i petoro dece koju treba hraniti nisu mogla da cekaju.
Sta je to, cije su to reci? Odakle je preuzeto?
[ kelja @ 23.10.2007. 17:17 ] @
Citat: DjoleReject: Ili je crno, ili je belo, jelda Lesli? Svet je ipak jedno jednostavno mesto, gde ne moras previse razmisljati o stvarima. Kao kada pogledas negativ filma, pa vidis one obrise i jasno ti je sta je na slici. Razmisljanje i saznavanje je tako precenjeno, mnogo je vaznije imati "on the edge" stavove i opasan recnik.
Citat:
Nadam se da si upoznat da je forum "najveceg medija u Srbiji" ponovo otvoren. Jednostavno ne postoji nacin da gomila ljudi dodje do istih postapalica, a da nisu podvrgnuti istom pranju mozga. Evo, reci sam - gde si cuo "nazivanje zlocinaca herojima"?
Dvadesetak labilnih osoba je zatrovano na jednom smrdljivom forumu i nakon toga su se prosirili internetom kao kuga. Nit` manje ekipe, nit` glasnije dreke. Lebac mu jebem, jel ne moze normalan covek vise ni na IT forum, bez da bude gadjan blatom slaboumnih fraza. Sada kada vam je okupljaliste aktivno, nastavite da trujete tamo...
P. S. Kada razgovarate sa ljudima koji se bave tehnikom, morate promeniti nacin propagande. Ovde, na primer, ne prolazi glupost "ako niste homohomofob (to su osobe koje se plase homofoba, zato sto i same sumnjaju u svoje homoljubno opredeljenje), automatski vam je mesto u Blood & Honour". Na takve uvrede za logiku i um uopste su vam prijemciviji oni kojima su ispirane glavice raznim sociologijama. Ovde vas odmah provale, cak vam i lajanje u coporu ne pomaze...
Jeste djole, mnogo ljudi pojednostavljuju stvari, sta ces, "pucina je stoka jedna grdna", jasno mi je otkud tvoja ubojita ironija...
Malo razmisljaju(a bolje i da to vreme iskoriste za nesto drugo), donose prerane i lose zakljucke na osnovu pogresnih premisa, imaju gadan recnik(prozivaju i vredjaju), procitaju jednu knjigu koja nije vezana za oblast kojom se bave i odmah se smatraju obrazovanim(u klasicnom smislu) ljudima, glume velike Srbe, a pri tom jos ni pravopis sopstvenog jezika nisu ponajbolje savladali, pa srpski velikani postaju Srpski velikani...
Jbg, povrsnost ce nas sa'raniti.(Ako nas desnicarska misao na vreme ne spasi)
P.S. Da ti odgovorim, nazivanje zlocinaca herojima je uobicajena praksa jednog dela naseg naroda, nije B92 fraza.
[ Lesli Eldridz @ 23.10.2007. 17:34 ] @
Citat: vlada01us: @Lesli Eldridz
Ovo sto si citirao
Sta je to, cije su to reci? Odakle je preuzeto?
Jednog prijatelja sa jednog foruma sto ga ti ne volis. I sve je to tacno, to jest nije covek nista lagao, nego je sve tako bilo, a ima toga jos.
Nego da pitam ove nesto, kako ste danas dragi drugovi antikomunisti? Ispraviste li koju grdnu nepravdu?
[ vlada01us @ 23.10.2007. 18:35 ] @
Haha, ma pitam zato sto ta prica mnoooogo smrducka. Zamisli Citat: Da se razumemo, mojoj porodici je oduzeto nekoliko zgrada. Pazite, zgrade su u pitanju!!! Ne doduse ovako gigantske kao sto su sada ove na Novom Beogradu na primer, ali desetak do dvadeset stanova su bili sasvim pristojna stvar u ono vreme. Pa pomnozi sa 4. Prvo ne zna koliko zgrada, zatim pise o desetak do dvadesetak stanova, pa puta 4. He, verovatno se setio koliko zgrada je u pitanju. :) Te zgrade(pretpostavljam u BGu) nisu visile u vazduhu, znaci i placevi su oduzeti. Kako, na koji nacin je to oduzeto, kojim resenjima...
Imam i ja dobrog druga ciji je pok. otac bio neki visoki oficir u titovoj vojsci, i od njega sam slusao iste price, mi smo truli predratni burzuji.... Kada sam ga zamolio da mi pokaze te silne tapije, ispostavilo se da nista nema, zagubljeno sve. Haha. Na kraju se ispostavilo da je prilikom "oslobodjenja" pok. otac oslobodio vlasnike kuce na Senjaku njihove imovine a njih proglasili za saradnike okupatora. :) Da li je sada porodica tvog prijatelja podnela zahtev za povracaj imovine?
Citat: I sve je to tacno, to jest nije covek nista lagao, nego je sve tako bilo, a ima toga jos.
Ajde daj neki primer. Ali nemoj neke prazne price kao npr. ovo Citat: Ali gro naroda ih je podrzavao.
Ukoliko se odnosi na Srbiju a posebno BG, nema vece lazi od te. Ono da je pre rata bilo burzujske dece u KP je istina. Samo, hteli su da budu moderni, u trendu, a ne iz ubedjenja. I da, na univerzitetu su bili komunisti jaki, i zato su ih Zborasi tukli kad god su stigli. Od tih burzujskih komunista, samo je jaako mali broj otisao u rat. Vecina je zbrisala cim je zagustilo. A, da, i oni su bili najveci izdajnici svojih "drugova" kada ih uhapse.
Citat: Ispraviste li koju grdnu nepravdu?
Nepravde, dok je na vlasti jedan od vecih komunista-Tvoj miljenik Kostunica, ce biti i dalje. Ali se nesto ipak krece zahvljujuci zapadu koji ih pritiska, pa ce uskoro i taj zakon o denacionalizaciji. :)))
[ mrle 011 @ 23.10.2007. 18:36 ] @
Citat:
DjoleReject:
O tome, izmedju ostalog pricam...
A moze li neki relevantni popis stanovnistva `45. ili nesto kasnije? Ako je takav i postojao, primetices da je Hrvata, Srba, Crnogoraca, Makedonaca... ostalo mnogo manje od 10%. Nekako istovremeno se povecao broj Jugoslovena. Statistika je najperverznija degeneracija matematike, koja postoji uglavnom da zamaze oci neobrazovanima (u tradicionalnom smislu neobrazovanima, ne mislim na posedovanje papira koji kaze da si savladao gradivo neke skole).
Nikako ne zelim reci da Jevreji nisu ubijani, ali sve podatke kojima baratas je nekakva komisija dobrano precesljala pre nego je tebe nahranila njima. I tako je uvek i u vezi svakog dogadjaja. Kada kazes "to nisu tvrdnje, to su cinjenice", izuzetno potvrdjujes moju pretpostavku o plitkom razmisljanju koje vodi u zatupljenost. Ne znas ti ni sta znaci rec cinjenica, kamoli da si upoznat s nekom...
ma idi hebote, ni o jednoj cinjenici pod kapom nebeskom ja nemam pojma.
cak ne znam ni sta ta rec znaci!
zasto ti ne pronadjes neki relevantan podatak, pa ga ne izneses ovde?
evo ti 200 rezultata, dovoljno za pocetak --> http://www.google.com/search?q=logor%20topovske%20supe
.... evo recimo ovo ...
Olga Manojlovic-Pintar, naucni saradnik instituta za noviju istoriju srbije:
Citat:
Rešenje jevrejskog pitanja u Nedićevoj Srbiji bilo je završeno već negde do proleća 1942. godine. Procenat Jevreja Beograda koji je stradao u koncentracionim logorima i masovnim gubilištima je 96 odsto, što predstavlja najveći postotak i, možda da kažemo, najbolje konačno rešenje jevrejskog pitanja, kako su nacisti to nazivali. U Nedićevoj Srbiji izostala je društvena akcija, jasno distanciranje određenih državnih institucija i društvenih grupa i njihovo zauzimanje za sudbinu svojih sugrađana, kao što je to bio slučaj na primer u Bugarskoj, u kojoj su, od preko 60000 bugarskih Jevreja, gotovo svi spaseni. Ili kao što je na primer bio slučaj u Mađarskoj, u kojoj su gotovo 250000 budimpeštanskih Jevreja ipak izbegli transport u Poljsku.
[ mrle 011 @ 23.10.2007. 18:50 ] @
Citat: tosa: ......
Svako ko naziva Ljotića fašistom, rasistom i sličnim imenima definitivno nije pročitao
ništa što je on napisao ili govorio........
jeste. ja sam ponesto procitao i mislim da on nije bio fasista, vec da je bio hipik,
a u logor topovske supe na auto-komandi su '41. i '42. odvodjeni jevreji i romi da bi tamo medjusobno, sa njima hipicima, sirili mir, ljubav i toleranciju.
[ kelja @ 23.10.2007. 18:55 ] @
Citat:
Nepravde, dok je na vlasti jedan od vecih komunista-Tvoj miljenik Kostunica, ce biti i dalje.
@vlado, stvarno se moze mnogo toga negativnog reci za ovog coveka, ali nemojmo preterivati.
[ vlada01us @ 23.10.2007. 19:04 ] @
@mrle 011
Ono sto si napisao o Jevrejima je apsolutno tacno. Bukvalno su istrebljeni. Mozda ih je u BG ostalo oko 10% uglavnom zena i dece.
Sve drugo sto si napisao je bzvz. Pitanje za tebe, ko je hapsio Jevreje po Beogradu? Sta kazu tvoje citanke?
Citat: .... i nisam ni rekao da su svi jevreji pobijeni, nego da su srpski patrijoti i nacionalisti tada, '42. tako to ponosno raportirali berlinu. Ko je to raportirao Berlinu? Znas li ime?
Ona lupetanja Olge stvarno ne zasluzuju komentar. Srbija okupirana, a ona trazi "drustvenu akciju, i jasno distanciranje odredjenih drzavnih institucija...
E svasta! Pa ta Madjarska i Bugarska su bile saveznice Nemacke, dale ko zna koliko vojnika za istocni front, pa im se i moralo progledati kroz prste za neke stvari. A i sta kaze u Budimpesti je pre rata bilo 250000Jevreja? A kol'ko je bilo Madjara, 30000!? Gluposti.
[ qazqaz @ 23.10.2007. 19:25 ] @
Citat: Ova tema ima dobar potencijal da se razvije u temu za hard lock (by markom). :-)
Ima, i neprestano se krece u tom smeru....
[ Lesli Eldridz @ 23.10.2007. 20:29 ] @
Ej, stvarno mislim da nema potrebe pretvarati ovaj topik u pricu o zlim komunistima, posebno kad je dobro poznato (i u vasoj skupstini overeno, malo li je) da su zli komunisti nicim izazvani, bez ikakvog razloga i iz cista mira sa Marsa pali u Srbiju, i onda je ugnjetavali 60 godina, dok se herojski srpski narod sve vreme samopregorno i nadcovecanski opirao toj posasti. A Beogradjani posebno (vidim da ih prvi pominjes) .
Citat: vlada01us: Srbija okupirana, a ona trazi "drustvenu akciju, i jasno distanciranje odredjenih drzavnih institucija...
Pa da, sta je tu imalo da se "gradjanska klasa" buni, kad moze lepo na primer da ima prece poslove, kao sto je trgovanje sa okupatorom, cekanje da "ovo" prodje, i prijavljivanje komsija gestapou.
Citat: DjoleReject: Razmisljanje i saznavanje je tako precenjeno, mnogo je vaznije imati "on the edge" stavove i opasan recnik.
Je li, a jel' vazi ovo tvoje pitanje i za komuniste, ili samo vazi za Ljotica, Drazu, Ratka, unistenu "gradjansku klasu" i druge srbske heroje?
[ DjoleReject @ 24.10.2007. 01:37 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Je li, a jel' vazi ovo tvoje pitanje i za komuniste, ili samo vazi za Ljotica, Drazu, Ratka, unistenu "gradjansku klasu" i druge srbske heroje?
Za sve druze, jednako smrdite i lazete i jednako vam je mozak i cinjenica krvni neprijatelj. Svi ste mi na drugoj strani...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|