[ HoT_Steppa @ 23.10.2007. 15:56 ] @
[ HoT_Steppa @ 23.10.2007. 15:56 ] @
[ vlada01us @ 23.10.2007. 16:05 ] @
Citao sam na drugim stranicama. A sto je najgore, kazu da se pristup sajtu naplacivao!?
[ HoT_Steppa @ 23.10.2007. 16:09 ] @
Nije se naplacivao nego je isao preko pozivnica. Ja sam bio clan i pozivnicu nisam platio.
[ Goran Mijailovic @ 23.10.2007. 16:14 ] @
Citat: The servers of OiNK.cd - one of the most popular private BitTorrent trackers with over 180.000 members - are raided and the admin, a 24-year-old man from Middlesbrough, is arrested. http://digg.com/tech_news/OiNK_cd_Servers_Raided_Admin_Arrested Citat: One of the most popular private, invite-only BitTorrent trackers around, OiNK.cd (site currently offline), has had its servers raided, while the owner, a 24-year old man from Middlesbrough, UK, was arrested in a coordinated action of Dutch and British police. Private torrent trackers usually don’t get this kind of “attention” simply because they’re much smaller than their public counterparts; however, OiNK.cd was huge, with IFPI claiming the site has had over 180.000 members at the time of raid. The servers of the site were confiscated by the Dutch police in Amsterdam, the owner got arrested in Middlesbrough, while his father’s home and his employer’s offices were also raided by the UK police. The entire action stemmed from a two-year investigation conducted by the International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) and the British Phonographic Industry (BPI). The official press release from IFPI mentions phrases like “illegal operations” and “criminal network”. Meanwhile, most of the folks over at Digg have reacted to the news with comments along the lines of “bummer”. http://mashable.com/2007/10/23/bittorent-oink-raided/ [ vindic8or @ 23.10.2007. 18:04 ] @
Sjajna vest. Nadam se daljim hapsenjima pre-release gamadi :)
[ dr.NPN @ 24.10.2007. 00:12 ] @
Zasto?
[ Tom^Cat @ 24.10.2007. 00:52 ] @
Pa covek radi u muzickoj industriji (barem tako zakljucujem na osnovu navedene profesije, sorry ako gresim) :)
Cinjenica je da piraterija nekim ljudima pravi velike gubitke, ali opet s druge strane da nema toga vecina ljudi bi vrtela par istih diskova jer bi ionako prevelike cene tada bile jos vece ... [ vindic8or @ 24.10.2007. 02:15 ] @
da, upravo tako. pre release piraterija najvise ostecuje muzicku industriju od svega. prodaje albuma i singlova su daleko najvece u prvoj nedelji i tu se uzme najvise para. ako nesto moze da se skine sa neta i pre nego sto je izdato, publika nije toliko zagrejana da plati za CD koji su nestrpljivo ocekivali. piraterija u kasnijim stadijumima (posle par nedelja za vecinu izdanja) ne steti u tolikoj meri. uprkos popularnom verovanju, profiti od prodaje ploca ne idu samo na jahte i mtv cribs kuce, vec ucestvuju i u razvoju cele industrije.
[ Bojan Basic @ 24.10.2007. 07:33 ] @
Citat: Tom^Cat: ...ali opet s druge strane da nema toga vecina ljudi bi vrtela par istih diskova jer bi ionako prevelike cene tada bile jos vece ... Istim rezonom mogao bi da kažeš: „da nema krađe automobila, većina ljudi vozila bi nekoliko istih automobila jer bi ionako prevelike cene tada bile još veće“. Eto, ljudi stvarno najčešće voze ne nekoliko, već jedan ili ne voze nijedan automobil, pa opet krađa automobila nije baš najprirodnija stvar. [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 09:40 ] @
Pre-release pirati su ubedljivo najgori od svih, i prave najvecu stetu celokupnoj muzickoj industriji na nacin koji je vindic8or lepo opisao - i ja se isto nadam dugim robijama :)
Pre-release piraterija je tipican primer organizovanog kriminala, i nista drugo. [ kelja @ 24.10.2007. 10:03 ] @
He, mene je uvek zanimalo kako ti snimci ''procure'', cesto jos i nemasterovani...
Kome su sve dostupni snimci pre objavljivanja(sem ljudima iz studija i samom bendu/izvodjacu)? Da li kriticari(novinari) dobijaju snimke na preslusavanje? (Pretpostavljam da je tako) [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 10:06 ] @
Dosta tih snimaka i procuri iz studija - bas kao sto i filmovi nekad procure iz studija za montazu (bilo je dosta primera da na P2P mozes da nadjes film koji jos nije potpuno montiran, ili mu nedostaju kadrovi/scene)
[ HoT_Steppa @ 24.10.2007. 10:21 ] @
Citat: vindic8or: da, upravo tako. pre release piraterija najvise ostecuje muzicku industriju od svega. prodaje albuma i singlova su daleko najvece u prvoj nedelji i tu se uzme najvise para. ako nesto moze da se skine sa neta i pre nego sto je izdato, publika nije toliko zagrejana da plati za CD koji su nestrpljivo ocekivali. piraterija u kasnijim stadijumima (posle par nedelja za vecinu izdanja) ne steti u tolikoj meri. uprkos popularnom verovanju, profiti od prodaje ploca ne idu samo na jahte i mtv cribs kuce, vec ucestvuju i u razvoju cele industrije. Lepo si rekao, ne idu SAMO na jahte i kuce, ali IPAK idu i na njih. Pre-release kao pojava me nikad nije interesovala niti ce, na Oinku sam bio zbog starih albuma moje mladosti. Ne verujem da sam ostetio izvodjaca skidanjem pesme koja je izdata pre 15-20 godina. Lepo si rekao jos jednu stvar, industrija. Tu je veoma dugacak lanac debeloguzih koji su svojim sistemom obezbedili da ne radeci nista skupljaju pare. Cenim izvodjace, ali ne sve, nego samo one koje novac nije izmenio, a takvih je veoma malo. Muzika se pise zbog potrebe izrazavanja a ne zbog zarade. Novac i sistemi zastite istog su najveci neprijatelji slobode coveka. Od 1990. do 1992. sam isped SKC-a ostavio gomilu para ljudima koji su donosili CD-ove iz inostranstva jer sam oduvek voleo da slusam muziku. Pojavom bugarskih CD-ova razum je proradio i originale sam zamenio za bugarske originale, kao i njih 1998. za mp3. Zasto bih danas sa platom od 250-300 evra dao 20 evra za jedan originala CD? I u kom obliku je on "originalan"? Samo u domenu prava izdavaca. Koliko fabrici treba da napravi taj CD? 0.15 sekundi? I ja za to da joj dam 20 evra? Nikada vise. Zato, ziveo p2p. [ kelja @ 24.10.2007. 10:21 ] @
Nemam predstavu o tome koliko je ljudi umesano u ceo proces snimanja kad su veliki bendovi/izvodjaci u pitanju, ali pretpostavljam da nije neki prevelik broj, kao i da su to ljudi koji su odlicno placeni za svoj posao...
Znaci, ako su ti ljudi spremni da rizikuju, neverovatno velike pare su u pitanju. I jos nesto, hapse se oni koji ehm,"ustupaju javnosti na koriscenje" ono sto im je prodato, nisam cuo da stradaju i oni koji su, ipak, ''najzasluzniji''(ljudi koji iznesu/prodaju snimke)...Ili se o tome ne pise/ne prica dovoljno? [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 10:29 ] @
Citat: Lepo si rekao, ne idu SAMO na jahte i kuce, ali IPAK idu i na njih. Znaci, ako neko zaradjuje i za jahtu & kucu, to znaci da moze da se krade od njega? Cemu velika slova kod "IPAK" - da li to treba da znaci da je zaraditi za jahtu greh? :) Samo jos nedostaje i usklik "Zivelo radnicko samoupravljanje i socijalisticka revolucija" ;-) Citat: Pre-release kao pojava me nikad nije interesovala niti ce, na Oinku sam bio zbog starih albuma moje mladosti. Ali Oink je pre svega zatvoren zbog onoga sto tebe nije interesovalo - pre-release organizovani kriminal. A sto jeste i te kako ostecivalo celu industriju ukljucujuci i umetnike. Da se Oink bavio muzikom od pre 15-20 godina cisto sumnjam da bi bili interesantni nekom za tako organizovanu akciju koju su sprovele policije Holandije i UK. Citat: Ne verujem da sam ostetio izvodjaca skidanjem pesme koja je izdata pre 15-20 godina. Lepo si rekao jos jednu stvar, industrija. Ostetio si proizvodjaca jer nisi platio za njegovo delo - jesi ga ostetio za male pare, ali i to je steta. Naravno, ne velika. A industrija je nesto lose? Industrija je segment ekonomije gde mnogo ljudi ucestvuje na proizvodnji nekog dobra. Ne znam sta je tu dobro ili lose, ali vecina stvari se ipak ne moze napraviti samo u garazi, vec zahteva organizovanu industriju kako bi se probila na trziste - muzika je jedna od tih stvari. Citat: Tu je veoma dugacak lanac debeloguzih koji su svojim sistemom obezbedili da ne radeci nista skupljaju pare. Da ne rade nista, ne bi ni bili zaposleni. I izdavacke kuce imaju svoje vlasnike, i cisto sumnjam da su ti vlasnici budale pa da placaju ljude koji im ne trebaju za posao. Citat: Cenim izvodjace, ali ne sve, nego samo one koje novac nije izmenio, a takvih je veoma malo. Muzika se pise zbog potrebe izrazavanja a ne zbog zarade. Novac i sistemi zastite istog su najveci neprijatelji slobode coveka. Ma sve je to lepo - ali ako neko zeli da zaradi za svoj rad, to nema veze sa tom filozofijom. Ti izvoli i radi za dzabe ako mislis da je novac neprijatelj svoje tvoje, ali nemoj propagirati kradju tudjeg ;-) Ko deli takvo misljenje sa tobom ce i ovako i onako svoju muziku davati pod "public domain" licencom - niko tebe ne sprecava da to radis kako ti zelis, ali takodje i drugi imaju pravo da postupaju sa svojim delima kako oni zele. [ kelja @ 24.10.2007. 10:35 ] @
Citat: Tu je veoma dugacak lanac debeloguzih koji su svojim sistemom obezbedili da ne radeci nista skupljaju pare. Ako izvodjac uzme 10%(i to samo ako je VELIKO IME u pitanju) od prodaje sopstvenog albuma, onda je tu zaista mnogo ''lezileba''(he, he, he) koji ce, kad nastupe promene u nacinu distribuiranja i prodaje muzickih radova(hint:Radiohead), morati da traze drugo uhlebljenje... [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 10:36 ] @
Da, samo sto zaboravljas jedan sitan detalj - da su bas ti "lezilebi" doveli Radiohead do takve popularnosti da dovoljan broj ljudi zna za njih kako bi im obezbedio popularnost ;-)
Hajde ti kao anonimni izvodjac bez ikakvog ulaganja u marketing i promociju, kao i u prodajne kanale stigni dotle gde je Radiohead stigao. How yes no. [ HoT_Steppa @ 24.10.2007. 10:36 ] @
Pogodio si u centar problema.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 10:39 ] @
Ma da, dovoljno je samo da odsviras nesto - stavis ga na svoj web-sajt, i postajes Radiohead ;-)
Nista ti ne trebaju "debeloguzi" - dobra roba sama sebe prodaje. I onda je svizac zamota u omot ;-) [ kelja @ 24.10.2007. 10:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Da, samo sto zaboravljas jedan sitan detalj - da su bas ti "lezilebi" doveli Radiohead do takve popularnosti da dovoljan broj ljudi zna za njih kako bi im obezbedio popularnost ;-) Hajde ti kao anonimni izvodjac bez ikakvog ulaganja u marketing i promociju, kao i u prodajne kanale stigni dotle gde je Radiohead stigao. How yes no. Ma znam, to sam i napisao u onoj prosloj temi... :) (Ovde samo demonstriram uticaj socijalisticke indoktrinacije na me, jbg) ;-) Ne gine nam muzicka industrija, ovakva kakva je, jos neko vreme... :( [ Slobodan Miskovic @ 24.10.2007. 10:39 ] @
Citat: A industrija je nesto lose? Industrija je segment ekonomije gde mnogo ljudi ucestvuje na proizvodnji nekog dobra. Ne znam sta je tu dobro ili lose, ali vecina stvari se ipak ne moze napraviti samo u garazi, vec zahteva organizovanu industriju kako bi se probila na trziste - muzika je jedna od tih stvari. Mislim da je ovde problem sto neki misle da je previse ljudi u toj industriji i da to povecava cenu krajnjeg prozivoda. [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 10:44 ] @
Ne bih rekao da ih ima previse za CD distribuciju, ali ce ih definitivno biti previse za online distribuciju.
Doduse, istini za volju - najveci broj mesta u muzickoj industriji koji ce nestati prelaskom na digitalnu distribuciju nisu "debeloguzi" kako ih nazivaju neki ovde, vec ljudi koji su radili na prosirivanju i podrsci konvencionalnih prodajnih kanala, sto je cisto operativni posao. Da ne zaboravim poslove u stancovanju diskova - sve sami "the cribs" poslovi za debeloguze sto bi se reklo ;-) Medjutim, i za Online distribuciju ce biti neophodno imati ljude koji rade na produkciji, marketingu, ugovaranju prava, organizaciji dogadjaja itd... tj. sva skupa zanimanja ce gotovo sigurno ostati, tako da ne verujem da ce to bitno promeniti troskove ili raspodelu profita. [ HoT_Steppa @ 24.10.2007. 10:48 ] @
Ivane, od tebe ne ocekujem nista drugo nego da branis sistem u kome zivis, ali moras da shvatis da i ja imam pravo da se borim protiv tog istog sistema koji mene smatra "manjim medju jednakima". Dok ti vozis nova evropska kola i mnejas ih redovno i od svoje plate uzimas kredit za stan i pored toga normalno zivis sto pokazujes slikama sa putovanja, dotle ovde ljudi voze ta ista kola ali 20-ak godina starija i pitanje je kad ce da ih promene, a ako ih i promene morace da uzmu nesto novo ali u startu zastarelo kao sto je Z10 ili Astra klasik ( vidi sta ti mozes da kupis novo za 8 tj. 11.5 hiljada evra u Nemackoj) jer za ono isto sto ti vozis moraju jos da plate i carinu. O stambenim kreditima mogu da razmisljaju samo odabrani a dotle, snalazi se kao podstanar ili se guraj kod roditelja. O putovanjima da i ne pomisljaju. E u ovakvoj situaciji, ljubitelji muzike treba za zadrze dah i ne slusaju nista osim mozda radija dok mi ne udjemo u EU (mozda nikada, ili za 15-20 godina) ili da placaju originale po 20 evra. Treba biti stvarno poremecen pa nemati sta jesti a kupovati CD-ove od 20 evra. Zasto se onda cudis sto kod nas cveta pitarerija? Ne cveta zato sto imamo para, nego zato sto nemamo, a kad budemo imali, prvi cu da opet pocnem da kupujem originale i to sve pocev redom gde sam stao 1992. Dotle, po tebi najbolje da umrem od gladi, ali naslusan muzike sa "originalnog" CD-a.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 10:53 ] @
Ma samo se ti "bori protiv sistema" ali te price o "legalnoj kradji" ne prolaze. Niti im je ovde mesto. Vise puta sam rekao da je potpuno jasno da je piraterija u Srbiji potpuno neminovna i da je moguce razumeti istu iz finansijskih razloga.
Ali ti jednostavno masis poentu - ovde je u pitanju organizovani kriminal i to ne u Srbiji vec u Engleskoj i Holandiji - dakle, ljudi koji su se time bavili i organizovali svoju mrezu su se time bavili iz cistih finansijskih interesa tako sto su krali nesto sto nije ni objavljeno i sirili taj materijal bez ikakvih prava, i ne verujem da ih kace problemi koje si ti naveo, pa ce opste sazaljenje za uboge "hranitelje porodice" koji bi samo da prezive ipak izostati. Kako smo krenuli, ispasce i "osnovno ljudsko pravo ugnjetenih" da bude i pravo da slusas muziku koja jos nije ni objavljena tako sto ces je kupiti za manje pare od ljudi koji su je ukrali is produkcijske kuce. Moze, ali malo sutra :) Dakle, prestani da skreces temu na tuznu situaciju u Srbiji i da nalazis nacin da opravdas nesto za sta te niko nije ni pitao, jer to ovde uopste i nije tema. [ HoT_Steppa @ 24.10.2007. 11:00 ] @
Ipak je istina sto sam naveo?
Oink je imao populaciju od 180 000 korisnika i cisto sumLJam da se njih 180 000 bilo tu zbog pre-release-ova, pre ce biti da su bili ljudi slicni meni, zeljni kvalitetnog i retkog zvuka. Mnoge stvari mogu a ne moraju da budu nazvane organizovanim kriminalom, a opet za neke stvari se ne propusta prilika da se gebelsovski ponavljaju da su ono sto nisu jer se preuvelicava. To se radi da se obeshrabre drugi trackeri da ne bi doziveli istu sudbinu kao i Oink, pa procitaj sta pise na homepage-u: http://oink.cd/browse.php a sad procitaj ovo: Citat: Keeping people hopeless and pessimistic - see I think there are two ways in which people are controlled - first of all frighten people and secondly demoralize them. Tony Benn [ staticInt @ 24.10.2007. 11:12 ] @
Nije bitno sta je imao bitno je to da su se bavili kriminalom.
[ HoT_Steppa @ 24.10.2007. 11:21 ] @
Super. To si cuo ili procitao u nekim vestima.
A kako se zove podsticanje na kriminal? I to na istom mestu gde sad polemisemo? http://www.elitesecurity.org/f193-File-Sharing Ne, zove se licemerstvo. [ kelja @ 24.10.2007. 11:21 ] @
Citat: A criminal investigation continues into the identities and activities of the site's users U, ovo stvarno opako zvuci... Skidam kapu, ovo je tako...tako udbaski. [ Marko_L @ 24.10.2007. 12:27 ] @
Citat: Oink je imao populaciju od 180 000 korisnika i cisto sumLJam da se njih 180 000 bilo tu zbog pre-release-ova, pre ce biti da su bili ljudi slicni meni, zeljni kvalitetnog i retkog zvuka. Ok, znači ti razmišljaš ovako. Ima neka prodavnica koja pored osnovne ponude, uvrsti u ponudu i kokain, i neko dođe i uhapsi vlasnika i zatvori prodavnicu, a ti kukaš zbog zatvaranja, zato što ima vas koji ste tu kupovali hleb. [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 12:32 ] @
Citat: Hot_Steppa Ne, zove se licemerstvo. File Sharing nije ilegalan - File Sharing sluzi i za dosta potpuno legitimnih aktivnosti. Evo, na primer: http://www.nero.com/eng/downloads-nero8-trial.php - imas Torrent kao nacin downloada, i sam torrent link: http://nero-mirror.com/softwar...8.1.1.0b_eng_trial.exe.torrent Medjutim, kradja i deljenje pre-release materijala je kriminal, i to organizovani. Sorry - od licemerstva ipak nema nista ;-) Citat: Oink je imao populaciju od 180 000 korisnika i cisto sumLJam da se njih 180 000 bilo tu zbog pre-release-ova, pre ce biti da su bili ljudi slicni meni, zeljni kvalitetnog i retkog zvuka. Ma da, sigurno. Pa nista onda, onda mogu napraviti neki drugi sajt na kome ce da razmenjuju "kvalitetan i redak zvuk" (sto je isto ilegalno, ali daleko manje stetno nego ovo cime se Oink bavio) Citat: U, ovo stvarno opako zvuci... Skidam kapu, ovo je tako...tako udbaski. Udbaski je samo u zemljama gde policija juri ljude koji nemaju nista sa kriminalom - ovde to ipak nije slucaj ;-) [ ntojzan @ 24.10.2007. 12:34 ] @
Nevezano za muziku ali vezano za temu. Ne znam kako vi, ali ja ne mogu da progutam da ljudi tipa Jennifer Aniston zaradjuju vise nego vecina ljudi koji rade mnogo bitnije poslove u drugim industrijama i koji su se edukovali i zaista dosli tu gde jesu teskim radom. Bilo ko moze da pogleda prvu sezonu prijatelja i onda uporedi sa zadnjom i videce da su ti "glumci" zaista ucili da glume tokom emitovanja iste serije. Znaci ako oni mogu uzeti neku osobu koja ne zna da glumi niti ima bilo sta iza sebe i naprave multimilionera od te osobe - ta industrija zaradjuje mnogo vise nego sto bi trebalo.
edit: Ajd' sad svi sto imate krekovani Nero, lepo u red da vas cika Ivan izgrdi. :-) [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 12:35 ] @
Citat: nstojan ta industrija zaradjuje mnogo vise nego sto bi trebalo. A ko to treba da proceni "koliko bi trebalo" pa da im se uzme ako zaradjuju previse? Da formiramo neki komitet za to, ne moze bre svako da zaradjuje koliko hoce, boga ti ;-) [ ntojzan @ 24.10.2007. 12:42 ] @
Misljenje da filmska/muzicka industrija vrsi kradju je dosta popularno i van srbije - koliko mi je poznato. I dosta njih upravo skida te sadrzaje ilegalno iz bunta prema sistemu. Zanimljivo je da niko ne tvrdi da automobilska industrija krade i ucenjuje ljude za razliku od ovih. Ja na primer ne vidim zasto bi bilo ilegalno skidati tv seriju koja je vec pustana na televizijskoj stanici za koju placam pretplatu. Oni su vec platili za tu seriju, ja sam platio njima i s time stekao prava da pogledam taj program. Legalno je snimiti tu seriju sa televizije i gledati koliko puta to pozelim, ali je ilegalno skinuti i gledati. Zasto?
[ Buum @ 24.10.2007. 12:45 ] @
Citat: HoT_Steppa: Ivane, od tebe ne ocekujem nista drugo nego da branis sistem u kome zivis, ali moras da shvatis da i ja imam pravo da se borim protiv tog istog sistema koji mene smatra "manjim medju jednakima". Dok ti vozis nova evropska kola i mnejas ih redovno i od svoje plate uzimas kredit za stan i pored toga normalno zivis sto pokazujes slikama sa putovanja, dotle ovde ljudi voze ta ista kola ali 20-ak godina starija i pitanje je kad ce da ih promene, a ako ih i promene morace da uzmu nesto novo ali u startu zastarelo kao sto je Z10 ili Astra klasik ( vidi sta ti mozes da kupis novo za 8 tj. 11.5 hiljada evra u Nemackoj) jer za ono isto sto ti vozis moraju jos da plate i carinu. O stambenim kreditima mogu da razmisljaju samo odabrani a dotle, snalazi se kao podstanar ili se guraj kod roditelja. O putovanjima da i ne pomisljaju. E u ovakvoj situaciji, ljubitelji muzike treba za zadrze dah i ne slusaju nista osim mozda radija dok mi ne udjemo u EU (mozda nikada, ili za 15-20 godina) ili da placaju originale po 20 evra. Treba biti stvarno poremecen pa nemati sta jesti a kupovati CD-ove od 20 evra. Zasto se onda cudis sto kod nas cveta pitarerija? Ne cveta zato sto imamo para, nego zato sto nemamo, a kad budemo imali, prvi cu da opet pocnem da kupujem originale i to sve pocev redom gde sam stao 1992. Dotle, po tebi najbolje da umrem od gladi, ali naslusan muzike sa "originalnog" CD-a. Hoćeš da priuštiš sebi bolji standard (i originalne diskove, između ostalog)? Uzmi pa RADI burazeru, nemoj da kradeš! [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 12:52 ] @
Kako to muzicka industrija "krade" od tebe? Neko te puskom tera da udjes u prodavnicu i kupis CD? Ne bih rekao.
Citat: Ja na primer ne vidim zasto bi bilo ilegalno skidati tv seriju koja je vec pustana na televizijskoj stanici za koju placam pretplatu. Oni su vec platili za tu seriju, ja sam platio njima i s time stekao prava da pogledam taj program. Legalno je snimiti tu seriju sa televizije i gledati koliko puta to pozelim, ali je ilegalno skinuti i gledati. Zasto? Zato sto osoba koja tebi "daje" tu emisiju online nema prava da je deli, dok tvoja TV stanica placa prava distribucije. Ono sto pogledas na svom TV-u svakako mozes da snimis, kako si primetio. [ HoT_Steppa @ 24.10.2007. 13:06 ] @
Citat: Buum: Hoćeš da priuštiš sebi bolji standard (i originalne diskove, između ostalog)? Uzmi pa RADI burazeru, nemoj da kradeš! Radim, kao i 60 % stanovnistva, i od plate kao i 95 % stanovnistva ne mogu da priustim nista osim golog prezivljavanja. U kojim ti demagogijamja zivis prijatelju? [ Slobodan Miskovic @ 24.10.2007. 13:09 ] @
Radi nesto drugo ili negde drugde. Svako je individua za sebe.
[ Vole Domu @ 24.10.2007. 13:42 ] @
ne svidja mi se vas stav (mislim na Dimkovica i Miskovica)....
zar vam nije malo cudno da su redovno ljudi koji su protiv ovakvih stvari, ljudi koji rade u inostranstvu? Lako je vama da pricate, mislim svaka cast vama sto ste uspeli da se probijete u inostranstvo, kapa-dole, niko ne kaze da vi niste to zasluzili, ali nije fer da onda prema nama koji nismo tako snalazljivi/pametni/domisljati/vredni/wtvr se ophodite po sistemu "ko vas hebe sto niste bolji" ja licno se ne zalim, potpuno mi odgovara ovakav sistem, jer koliko god oinkova zatvorili uvek ce biti nacina da se nadje dobra muzika bez da se plate prevelike pare, jer realno jesu prevelike pare, a to tvrde i neki od samih umetnika poput Trenta Reznora koji se na koncertima drao "Steal my music!" i sam objavljivao ilegalno svoje pesme... naravno reci cete lako je njemu kada ima milione da sad objavljuje za dzabe, ali da je industrija malo manje pohlepna manja bi bila i cena diskova u startu... ja prvi volim da kupim original i da ispostujem neke umetnike, ali samo neke, evo recimo QOTSA su izdali novi album sa 11 pesama koji traje 47 minuta, a onda na B stranama raznih singlova i kompilacija izdali jos citavih 38 minuta. Pa zar nije to pederski? Zar nije to uradjeno samo da bi ddigli vise para, kad su lepo sve mogli da sprze na disk od 80 minuta??? i sad meni treba da bude krivo sto nisam kupio original, a pritom recimo nove pantalone nisam kupio tri godine??? Vi ne zivite ovde i nemate nikakvo pravo da pricate o tome kako je ovde i da li je u redu to sto radimo... naravno Dimkovic je sasvim u pravu kada kaze da to nije tema, nego pre-release.. ali sta je uopste pre-release, odnosno kako nastaje? sigurno ne tako sto momci iz Oinka odu u studio i dignu snimke... to se desava tako sto ljudi poput vindic8ora samo manje posteni, ljudi koji rade na tim albumima to ukradu, da industrija malo manje pazi sta se desava u samoj industriji, na Oinku bi bili samo kvalitetni stari albumi... analogija sa onim zatvaranjem prodavnice zbog kokaina - zamisli da drzava snabdeva prodavnicu kokainom... [ DaliborP @ 24.10.2007. 13:53 ] @
Evo ja zivim u inostranstvu, skidam muziku sa file sharinga i ne osecam se krivim.
Muziku skidam iskljucivo za licne potrebe, ne delim je dalje niti ostavljam drugima da skidaju od mene. Smatram da je podnosljivo koristiti muziku za licne potrebe ali da je licemerno skidati je i potom deliti sirom interneta. [ ntojzan @ 24.10.2007. 14:03 ] @
@DaliborP: pogledaj sta znaci rec licemerno. Ono sto ti radis je licemerno do krajnosti. Ljudi koji skinu sa neta i sami sharuju makar imaju "lopovske casti". A ti ni to. Nemoj da se zavaravas ti krades isto kao i osoba od koje skidas. A to sto neces da share-ujes dalje verovatno proizilazi iz straha da te uhvate. Ili mozes reci da je sharing ok, ili mozes reci da je to cist lopovluk, ali reci da je ok kada ti to skidas od perice ali nije ok kada perica skida od tebe... E pa to je licemerno.
[ Buum @ 24.10.2007. 14:16 ] @
Citat: HoT_Steppa: Radim, kao i 60 % stanovnistva, i od plate kao i 95 % stanovnistva ne mogu da priustim nista osim golog prezivljavanja. U kojim ti demagogijamja zivis prijatelju? Nije to nikakva demagogija. Ako ti je loš posao - pronađi bolji. Trudi se, radi više, obrazuj se, osposobi se za plaćenije poslove, pokreni svoj biznis i kad zaradiš – priušti sebi ono što voliš. Nije u redu da prisvajaš nešto tuđe, samo zato što ti se dopalo. I meni se, recimo, sviđa BMW X5 koji vozi komšija, ali nisam otišao da mu razbijem glavu pištoljem i otmem auto. Citat: Slobodan Miskovic: Radi nesto drugo ili negde drugde. Svako je individua za sebe. Upravo tako. Citat: Vole Domu: ne svidja mi se vas stav (mislim na Dimkovica i Miskovica).... zar vam nije malo cudno da su redovno ljudi koji su protiv ovakvih stvari, ljudi koji rade u inostranstvu? Lako je vama da pricate, ... Pa možda su ljudi malo proširili vidike tamo? Uostalom, evo ja sam iz Beograda i potpuno se slažem sa njihovom tezom da nikakva otimačina ne može da se opravda lošim standardom. Aj' da kažem da bi možda izuzetak bio neko ko krade hranu da ne crkne od gladi, ali to nije bitno za ovu priču. Citat: Vole Domu: i sad meni treba da bude krivo sto nisam kupio original, a pritom recimo nove pantalone nisam kupio tri godine??? Brate, ako ti sebi nisi kupio pantalone tri godine, onda ne treba da slušaš muziku nego da uzmeš da RADIŠ. [ DaliborP @ 24.10.2007. 14:24 ] @
Danas je besplatna muzika dostupna i na legalne i nelegalne nacine, file sharing, myspace, youtube, online radio, sajtovi izvodjaca itd itd. Ima milion nacina za slusanje muzike besplatno. A ja to upravo radim, slusam muziku.
Muzicka industrija to tolerise jer zna da preslusavanje muzike doprinosi prodaji nekog izdanja, inace ne bi bilo tako. Da li je gledanje spotova na youtube-u kradja? I ko ti je rekao da se ja zavaravam necim? A te analize "lopovske casti" i "da me ne uhvate" ostavi za nekog koga znas, ne pricaj meni. Sad ti odjednom znas sta ja mislim, ma da. [ Tom^Cat @ 24.10.2007. 14:33 ] @
Citat: DaliborP... A te analize "lopovske casti" i "da me ne uhvate" ostavi za nekog koga znas, ne pricaj meni. Sad ti odjednom znas sta ja mislim, ma da. Pa jeste zvucalo u najmanju ruku cudno ono sto si napisao u prosloj poruci. Delovalo je upravo onako kako je ntojzan protumacio ... Citat: Buum: Brate, ako ti sebi nisi kupio pantalone tri godine, onda ne treba da slušaš muziku nego da uzmeš da RADIŠ. Covece prestani tako arogantno i agresivno da vices ljudima da rade, odakle ti ideja da imas pravo da im govoris sta treba a sta ne treba da rade u zivotu ... zvucis kao Carman. [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 14:33 ] @
Citat: zar vam nije malo cudno da su redovno ljudi koji su protiv ovakvih stvari, ljudi koji rade u inostranstvu? Lako je vama da pricate, Zasto? Eto Buum nije u inostranstvu i ima isti stav. Uostalom, kakve veze ima ova prica sa Srbijom - u pitanju je medjunarodni organizovani kriminal u UK i NL, gde je neko na vrlo ilegalan nacin dobavljao nesto sto nije ni izaslo na trziste. Ne radi se tu o nekoj benignoj pirateriji "jer se nekom slusa muzika a nema para da plati pa je presnimio disk od komsije" - radi se o vrlo organizovanom i vrlo ilegalnom biznisu gde se na crnom trzistu prodaju masteri muzike i filmova koji jos nisu ni izasli iz studija/produkcijskih kuca, unistavajuci time njihovu vrednost naravno za profit onoga ko ih iznese iz studija - sigurno ne kradu materijal rizikujuci oktaze za dzabe. Manite se te prazne demagogije o siromastvu i pravima, ovde se radi o necemu drugom. Smrdi puno. Citat: Tom^Cat Citat: Buum: Brate, ako ti sebi nisi kupio pantalone tri godine, onda ne treba da slušaš muziku nego da uzmeš da RADIŠ. Covece prestani tako arogantno i agresivno da vices ljudima da rade, odakle ti ideja da imas pravo da im govoris sta treba a sta ne treba da rade u zivotu ... zvucis kao Carman. Mozda iz istog razloga zato sto neko ima pravo da prica kako je kradja OK. Da ne kupujem nove pantalone 3 godine pre svega bih razmislio o tome da pocnem da zaradjujem pare, a ne gde da skinem novi album ili film. [ DaliborP @ 24.10.2007. 14:42 ] @
Citat: Tom^Cat: Pa jeste zvucalo u najmanju ruku cudno ono sto si napisao u prosloj poruci. Delovalo je upravo onako kako je ntojzan protumacio ... Mozes da gledas to kako god hoces, ja kazem da besplatno slusanje muzike je omoguceno na razne nacine, a meni je cudno ako neko ima priliku da slusa muziku besplatno ima i zelju da je podeli svima zivima. Koja je korist od toga? "Lopovska cast"? Pre mnogo godina kad sam ja bio klinac slusala se muzika na kasete i ploce. Ponekad bi kupio neku kasetu a ponekad bi presnimio od prijatelja i slusao(uloga popularnog dvokasetasa). Nikad mi nije palo na pamet da uzmem par hiljada praznih kaseta, iskopiram muziku na njih i delim na ulici. Tako mi ista stvar ne pada ni danas na pamet, koliko god to jednostavno izgledalo. [ Vole Domu @ 24.10.2007. 14:56 ] @
ovako,,,
prvo, niste jos odgovorili zasto industrija dozvoljava svojim ljudima da kradu od nje. ja cenim da je MNOOGO lakse da se spreci to "iznosenje" materijala iz studija nego da se ukinu svi trackeri (sto je nemoguce, zar ne?) drugo, ja sam napunio 18 ove godine, zivim kod keve i ona me izdrzava, tako da za pantalone je ona "kriva". naravno nije ona nego drzava, jer ona je uradila sve sto se od nje ocekuje. Zavrsila fakultet sa dobrim prosekom, zaposlila se u struci, ima velik radni staz, radi u inostranoj firmi, i opet nema ni priblizno dobru platu kao recimo moja baba koja je prima penziju cistacice u Luksemburgu, da ne pricamo o Dimkovicu i Miskovicu... sad se vi pitate sto nije otisla u inostranstvo kao Dimkovic i ekipa? Pa jebiga kako je mogla zena da zna da ce se toliko sranja izdesavati ovde, ona kad je zavrsila faks i pocela da radi, udala se, rodila dvoje dece, sve je bilo bajno i sjajno... a kasnije kad smo ja i buraz bili mali nije mogla zbog nas da se seli u inostranstvo... "Uostalom, kakve veze ima ova prica sa Srbijom - u pitanju je medjunarodni organizovani kriminal u UK i NL, gde je neko na vrlo ilegalan nacin dobavljao nesto sto nije ni izaslo na trziste." u pravu si, naravno. i ja sam takodje za to da se pohapse ovi koji iznose materijal i ti veliki vlasnici trackera koji takodje uzimaju velik kesh od toga... ali ne mozete optuzivati mene i ostale krajnje korisnike koji samo skidamo muziku radi slusanja i nemamo nikakav profit od toga trece, iako imam samo 18 godina i i dalje se skolujem, ja imam posao kao pomocnik tonca u studiju, tako da sam u neku ruku clan te iste industrije od koje kradem, ali nikad nisam izneo neki snimak iz studija, i misli mda ne zasluzujem hapsenje sto sam skinuo novi album Queens of the stone age... dobro vecina toga nije komercijalno, ali evo skoro smo radili ozvucavanje filma "Duhovi Sarajeva", koji jos nije izasao, i mogao sam da ga iznesem, ali nisam... naravno zato sto u isto vreme i studiram ovaj posao nije fulltime, pa zato i nemam para, mislim dobro, realno ima moja keva para i da mi kupi pantalone, to je delimicno i zbog mog stila, sto ne obracam puno paznju na oblacenje, ali da imamo MNOGO vise para, sigurno bih i kupio neke pantalone, i sigurno bih kupovao i originale, a ne bih se cimao da trazim linkove i cekao danima da mi se skine neki torrent... cetvrto, pored svega toga ja i dalje kupim original nekog benda koji mi se BAS svidi, i za koji mislim da je zasluzio... peto, da nema piraterije, ja neke stvari NE BIH MOGAO uopste da nabavim, jer se ne prodaju svi originali kod nas, evo navescu par primera grupa koje bas volim a nemoguce ih je naci: Kino (iz rusije) Leningrad (iz rusije) KMFDM (nemacka, cini mi se) Bohse Onkelz (nemacka) Azra (do skora dok nisu izdali onaj boxset, od koga btw Dzoni Stulic nece videti dinara) Telepopmusik (francuska) Tiger Lillies (engleska) Nine inch nails (amerika)(ne moze sve da se nadje) i tako dalje i tako dalje, imam oko 40GB muzike koju je NEMOGUCE naci na originalima... mislim da bi tim ljudima koji su pravili tu muziku bilo drago da znaju da sam "ilegalno" skinuo njihove pesme... dalje postoje fenomeni poput Arctic Monkeys (ili Bastard Fairies) koji su se probili zahvaljujuci MySpace-u, tkao da nije nemoguce samo snimiti muziku i staviti je na net a da se ona rasiri, [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 15:20 ] @
Citat: prvo, niste jos odgovorili zasto industrija dozvoljava svojim ljudima da kradu od nje. ja cenim da je MNOOGO lakse da se spreci to "iznosenje" materijala iz studija nego da se ukinu svi trackeri (sto je nemoguce, zar ne?) Ti mislis da je to tako lako? Pa i nije bas - zato i hapse ove likove kako bi utvrdili od koga su oni dobavljali pre-release materijal. Da bi nekog okrivio da je lopov, moras imati i svedoka koji ce da posvedoci da je doslo do kradje - a nema boljeg svedoka od likova koji su tu muziku kupovali direktno za dalju distribuciju. Bas kao i kod prodaje gudre - prvo moras da uhapsis nesrecnog narkomana koji se gudra jer, eto, los mu zivot - pa on drukne njegovog dilera koji to radi jer, eto, mora da hrani porodicu, pa onda ovaj propeva - i tako stignes do veceg distributera ;-) A garant svi i u tom lancu imaju neku svoju tuznu pricu i kosmicko opravdanje koje bi trebalo da opravda to cime se bave. [ Vole Domu @ 24.10.2007. 15:32 ] @
pa, dobro, ne mislim da je "tako lako" ali definitivno mislim da je izvodljivo...
slicna stvar je i za gudru, Amerika bombarduje Srbiju objavljuje rat arapima, Vijetnamu bez nekog posebnog razloga, a zbog svog interesa, Sadama su nasli i uhapsili... mislim da bi ladno mogli da recimo spale sva polja koke i marihuane po juznoj americi da hoce, a nece, zato sto i oni imaju udeo u tome, naravno to ne smeju javno da priznaju i onda na sitno, praveci se da se bore protiv gudre, hapse narkomane, male dilere i ostalu sitnu gamad, a ubedjen sam da do velikih hapsenja dolazi samo kad neko pretera i kad ne igra kako oni sviraju (npr. Eskobar)... postoji rec za to, a pominjana je ranije u ovoj temi, LICEMERJE... "A garant svi i u tom lancu imaju neku svoju tuznu pricu i kosmicko opravdanje koje bi trebalo da opravda to cime se bave." :D haha pa, dobro, ajde da nastavimo i sa tom analogijom, ne osecam se uospte krivim sto ponekad zapalim dzoint,,, isto kao i sa muzikom, ali isto kao i sa muzikom, smatram da bi trebalo pohapsiti velike narkobosove.... [ dexxx @ 24.10.2007. 15:34 ] @
Muzička industrija kuka jednostavno zato što ne postoji način da 100% zaštiti svoja autorska prava. Mislim da je bespotrebno pričati o tome da li neko troši pare na Cribs i jahte ili na nešto drugo. Pa ako neki muzičar kupi OSTRVO od prodatih diskova, a naredni album mu bude isto dobar, ja ću ga kupiti, bez obzira što je on "ogrezao" u novcu i raskalašnom ponašanju.
Poenta je da je ljudima lakše, i jeftinije da "skinu" muziku, filmove, itd nego da kupuju. kad je već džabe, što ne uzeti, već kad nema posledica (ili kad su iste teško ostvarljive). To je to. A muzička industrija koracima koje čini u cilju zaštite svojih proizvoda nesvesno pokušava da izmeni psihološke strukture ljudi koji skidaju i shareuju, a to je nemoguće... Sharing je toliko uzeo maha, i smatram da je nezaustavljiv. A pogodite ko je najviše kriv za to??? Po meni, ista ta entertainment industrija, svojim agresivnim reklamama, filozofijom poslovanja, itd... [ ntojzan @ 24.10.2007. 16:22 ] @
@DaliborP: Pa ja zapravo spadam u kategoriju onih licemernih, posto i ja skidam ali ne share-ujem, ali ono sto je izazvalo moju poruku je bilo da si rekao da su oni koji share-uju licemerni. Ja kontam da ljudi koji su ubedjeni da je file-sharing dobra stvar i seruju sve sto mogu rade to iz ubedjenja i daleko su od licemernih. A ljudi poput tebe i mene, e vala to je licemerno - najozbiljnije. (Mada u odbrani moje casti ja zaista mislim da nas filmska industrija dere)
[ DaliborP @ 24.10.2007. 16:32 ] @
Razumem sta hoces da kazes, ali smatram da ako neka osoba ima priliku da dodje do nekih stvari potpuno besplatno nema potrebe da te iste stvari ponudi celom svetu.
To se danas radi zbog same jednostavnosti takvog dela jer to moze svako uraditi sa par klikova, a ne sto neko to radi iz ubedjenja. Muzicka industrija je u startu svesno oodvojila deo kolaca koji ce besplatno da pruzi slusaocima iz razloga marketinga i promocije, smatram da nije potrebno povrh toga maksimalno iskoristiti taj isti deo. Ako dobijem neku knjigu na poklon, necu je kopirati u 10 hiljada kopija i deliti makar imao stampariju. Isto tako necu ni muziku, princip je potpuno isti. [ vindic8or @ 24.10.2007. 17:16 ] @
Velika je zabluda da je muzicka industrija puna ljudi koji sede, nista ne rade i bogate se od tudjeg talenta. Istina je da svi zaradjuju od necijeg talenta, ali daleko od toga da neko samo sedi i broji novac. Ova industrija je retka (uz filmsku) po tome sto se prodaja proizvoda ne moze predvideti do momenta kad je u prodavnicama. Mozes da ulozis milione u nekog umetnika, koji posle istrazivanja bas pasuje trenutnoj publici (npr neki klon avril lavigne), da sredis vrhunsku produkciju, celebrity imidz i promotivnu kampanju, sto kosta puuuno para. I na kraju kad album izadje u prodaju da totalno razocara jer publika ipak nije odusevljena. To se desava svaki dan i gubitci se samo otpisuju. S druge strane, neki manji umetnik u kog je malo ulozeno moze iznenada da proda par miliona ploca, npr neki treci klon avril lavigne i to iz razloga sto nosi kacket okrenut na drugu stranu, tj nesto sto ne moze da se predvidi, narocito ne muzickim merilima. Zbog ovakve organizacije posla i vrlo visokog rizika ulaganja u proizvod, ne postoje redudantni poslovi, vec se svi koji su placeni koriste maximalno za sve pare, bilo da su u A&R, produkciji, marketingu ili nekom menadzmentu.
Ja licno verujem da CD album vredi tih £10 koliko kosta s obzirom koliko posla je vezano za celokupnu proizvodnju. Naravno ne naplacuje se tu sam stancovan CD sto neko rece gore (u tom slucaju mozes da kupis spindle od 100 za iste pare). Naplacuje se neopipljiv proizvod koji za svakog kupca ima individualnu vrednost, to je sustina trenutne radiohead kampanje za njihov novi album. Sto se tice p2p sharovanja, ja zapravo mislim da to i nije los metod promocije za sve koji nisu superstarovi jer im to daje vecu publiku. Ta publika moze biti zainteresovana da kupi taj album ako im se svidi, ili da kupi sledeci album ili da ih bar vidi na koncertu. Manja imena u muzici nekad imaju opciju da ili niko ne cuje njihov album, ili da dobiju bar neku publiku na ovaj nacin. Mislim da je skroz ok za nekog ko zaradjuje 300 eur u Srbiji da skine sve sto ga zanima, jer u suprotnom nece cuti ni pola od onoga sto zeli. To ce najmanje ostetiti globalnu industriju. Odakle dolaze pre release izdanja na netu? Opet, najmanja verovatnoca je da je to neko maznuo iz studija. U studijima (bar gde sam ja radio do sada) se vrlo vodi racuna da niko neautorizovan ne dodje do kopije snimka. X puta na snimanjima posle mixa cujem od vlasnika studija "Kad sprzis CD, ne daj ga nikom u ruke osim meni". Kad snimim finalni CD, pa producent kaze "ipak podigni malo vokal" ili tako nesto, taj CD ide u shreder i ostaje u rezancima, a posle se snima novi mix na CD. Ne kazem da je nemoguce da nestane neka kopija iz studija, rade se dugi sati i ponekad ima gomila roadie ekipe, ali mislim da je to najmanje verovatan izvor pre release-a. Kopija finalnog CD-a pre izdanja ide kroz gomilu ljudi u izdavackoj kuci i tu je moguc leak na nekom mestu. U fabrici za umnozavanje se stancuje hiljade kopija, vrlo lako neko moze da stavi jednu u dzep. Mesec-dva pre izdavanja ploce se obicno posalje 'promo' kopija na adrese svih interesantnih kriticara, magazina i web sajtova da bi oni spremili recenzije za vreme kad se izdanje nadje u prodavnicama. Pre zvanicnog izdanja se obicno prave i "launch" zurke na kojima su svuda razbacane kese sa promotivnim kopijama aktuelnog CD-a i jos novih izdanja od istog izdavaca. Ako ste nekada na mp3 albumu culi da preko muzike ide glas "This is a promotional copy. Not for copying or resale" , sad znate gde je izvor. Istina je da je nemoguce spreciti leakovanje albuma pre datuma izdavanja, jer to zahteva vrlo paranoidni pristup proizvodnji i potpuno se kosi sa principima muzicke promocije. Zato verujem da su ove akcije dobra stvar. [ ntojzan @ 24.10.2007. 17:34 ] @
Inace ima jedna ozbiljna greska u racunici gubitaka industrije zbog piraterije. A to je da se obicno pretpostavlja da bi svi ti ljudi - ili makar velik posto njih - koji skinu neku muziku zapravo kupili original CD da ne mogu do njega doci piratskim putem. A to obicno nije tako. Ne verujem da vise od 5% onih koji skinu neku muziku zbog toga nece uzeti CD, ljudi uglavnom skidaju stvari koje inace u zivotu ne bi kupili a tek ponekad ono sto ih zaista zanima. A to se nikada ne uzima u obzir.
Pravi hardcore fan ce kupiti original CD ionako, a onaj ko je skinuo da bi poslusao 3 puta sigurno ne bi taj CD kupio pa ni da je 10x jeftiniji. [ HoT_Steppa @ 24.10.2007. 17:57 ] @
Citat: Naplacuje se neopipljiv proizvod koji za svakog kupca ima individualnu vrednost Prodaja muda za bubrege? Odavno nemam 11 godina i znam da Deda Mraz ne postoji. [ vindic8or @ 24.10.2007. 18:10 ] @
Citat: ntojzan: Inace ima jedna ozbiljna greska u racunici gubitaka industrije zbog piraterije. A to je da se obicno pretpostavlja da bi svi ti ljudi - ili makar velik posto njih - koji skinu neku muziku zapravo kupili original CD da ne mogu do njega doci piratskim putem. :) To je samo tvoja pogresna pretpostavka. Ljudi u industriji su itekako svesni odnosa steta profita/dobit promocije kod p2p sharovanja. @Hot Steppa Ipak su to apstraktne vrednosti. Nije to bas za svakoga ;) [ Cybernoid II @ 24.10.2007. 18:34 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 18:44 ] @
Pa sad, znas kako Keljo - i porez niko ne dozivljava kao "proizvod materijalne kulture" pa opet mora da se placa, mora da se plati i karta za autobus (isto nije materijalna), mora da se plati osiguranje za auto, mora da se plati kad majstor dodje a on "samo zavrne sraf" :-)
Dakle, ljudi su (skoro) svuda navikli i na placanje stvari koje nisu opipljive - tako da ne verujem da je to problem. Razlozi zasto je P2P toliko popularan su prosti: 1. Skinuti ilegalni MP3 je jednostavno svakom sa bazicnim znanjem racunara 2. Nema zakonske sankcije osim male mogucnosti da vas nabodu ako delite puno muzike/filmova koji su izdati u poslednjih godinu-dve 3. Osim u najrazvijenijim regijama, muzika se prodaje iskljucivo na optickom medijumu za sve vece i vece pare - sto je cini nepristupacnom mnogima I to je to - resenje za ovo vidim na borbi na sva 3 fronta: 1. Muziku treba uciniti pristupacnijom, putem digitalnih download-a za male pare i bez DRM-a - a-la allofmp3.com 2. Zakonske sankcije za deljenje materijala treba debelo poostriti i dati mogucnost sudovima da sto pre zatvaraju te slucajeve 3. Bespostedno juriti masovne pirate koji su u velikom ilegalnom biznisu i zatvarati ih na robije [ kelja @ 24.10.2007. 18:51 ] @
Eh, a ja izbrisao poruku, svejedno...
Poenta je bila da umetnicko delo(ako mozemo govoriti tu o umetnosti uopste) u svesti vecine ljudi nije klasican PROIZVOD (a ni usluga). Jedan nas poznati pisac(inace demokrata i zagovornik kapitalizma&trzisne ekonomije) smatrao je da umetnost treba da bude DOSTUPNA SVIMA I TO BESPLATNO, i da su umetnicka dela zapravo VLASNISTVO celog progresivnog covecanstva, majku mu bozju... ;-) [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 18:56 ] @
Pa dobro, mogu i ja da smatram da automobili marke Porsche trebaju da budu dostupni svima i to besplatno ;-)
Ja sam ipak za davanje slobode, koja postoji i danas - svakom umetniku da odluci sta ce da radi sa svojim delima. Ko zeli da ih zavesta covecanstvu, postoji Public Domain licenca - ko zeli da ih prodaje, ima Copyright. Ima jos mali milion raznih licenci izmedju te 2 krajnosti, tako da stvarno mislim da su mogucnosti koje se nekom daju za regulaciju plasiranja neogranicene. Ali zaista ne mogu da prihvatim da neka drzava, komitet, savet ili sta ja znam odlucuje da li nesto treba da se prodaje ili ne, ili - jos gore, koliko treba da kosta. Mislim da su sve zemlje koje su imale komunizam videle kako se zavrsava takav sistem vrednovanja tudjeg rada. [ kelja @ 24.10.2007. 19:05 ] @
Citat: Ali zaista ne mogu da prihvatim da neka drzava, komitet, savet ili sta ja znam odlucuje da li nesto treba da se prodaje ili ne, ili - jos gore, koliko treba da kosta. Ok, to je tacno, ali mene zivo zanima zasto je nemoguce cene u jednom delu sveta prilagoditi plateznoj moci stanovnistva u tom delu sveta, odnosno, nije li bolje dobiti manje nego sto obicno dobijete, nego ne dobiti nista? Setite se Djikijeve price o legalizaciji Windowsa za 1$... Dobro, to je bilo karikiranje(mada je on mislio da nije, mozda), ali ne znam zasto imam utisak da bi Microsoft tako vise zaradio u Srbiji nego sto je do sada zaradio, regularnom prodajom. [ StORM48 @ 24.10.2007. 19:07 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa dobro, mogu i ja da smatram da automobili marke Porsche trebaju da budu dostupni svima i to besplatno ;-) A što ne Lamborghini? Hihihi! Nisam mogao da izdržim! :D Pozdrav [ Miroslav Jeftić @ 24.10.2007. 19:07 ] @
Verovatno zato što ih 'boli uvo' za tržišta pout našeg. :) Sigurno da odavde ne očekuju neku zaradu. Plus minus stotinjak diskova prodatih legalno ni tu ni tamo.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 19:17 ] @
Citat: kelja Ok, to je tacno, ali mene zivo zanima zasto je nemoguce cene u jednom delu sveta prilagoditi plateznoj moci stanovnistva u tom delu sveta, odnosno, nije li bolje dobiti manje nego sto obicno dobijete, nego ne dobiti nista? Pa neki to i rade, Microsoft, na primer, je u najsiromasnijim zemljama prodavao (tj. i dalje prodaje) jeftinu verziju Windows-a. Drugo, nije jednostavno menjati cene danas u globalizovanom trzistu jer postoji mogucnost da popijes gomilu tuzbi zbog cenovne politike koja diskriminise nekog - Microsoft je morao da ogoli Windows za tajlandsko trziste kako bi izbegao taj problem, a ne znam kako bi mogao da "ogolis" muziku ili film ;-) Mozda da im valjas filmove u crno-beloj tehnici 320x240 rezolucije za $3 - ili muziku u mono 22.05 kHz formatu :) [ Vladokv @ 24.10.2007. 19:56 ] @
Cena 1€ za pesmu je urnebesno previše, kao kad bi prodavao najobičniju vodu za 10€ po litru. I ti se zalažeš za to da se kazni (simetrično preneseno na muziku) svako ko sam nađe neki izvor i poije sa njega vode, kazni debelo, jer ometa one što papreno prodaju vodu. Da li je tvoja filozofija, ko nema para nek crkne, taj nam i onako ne treba? :(
Neka smnje kvalitet muzike i daju neke pesme tako besplatno. Ako daju neku pesmu besplatno, oni neće ostati bez nje, što je bitna razlika u odnosu na materijalna dobra! ontopic: i ja sam protiv pre-release, ali dela treba i besplatno da izađu sa nekim izvesnim zakašnjenjem Ja smatram da za svakoga treba da se obezbedi neki minimum, nisu svi puni para [ Tyler Durden @ 24.10.2007. 20:03 ] @
Tvoja analogija sa vodom me dovela do potpunog TILT-a. :)
[ HoT_Steppa @ 24.10.2007. 20:29 ] @
Citat: I to je to - resenje za ovo vidim na borbi na sva 3 fronta: 1. Muziku treba uciniti pristupacnijom, putem digitalnih download-a za male pare i bez DRM-a - a-la allofmp3.com 2. Zakonske sankcije za deljenje materijala treba debelo poostriti i dati mogucnost sudovima da sto pre zatvaraju te slucajeve 3. Bespostedno juriti masovne pirate koji su u velikom ilegalnom biznisu i zatvarati ih na robije 1. slazem se 2. kako ces to da izvedes? kako se dokazuje da je neko platio za pesmu a neko nije prilikom DL? 3. ako drzava nema pametnija posla onda neka ih juri. A dotle neka se postavljaju bombe ispod kola najvecih narko dilera u Beogradu, neka se deca otimaju po Trznim centrima (tema koja je zatvorena je istinita, bilo je o tome na TV-u pre nedelju dana), neka se juri svuda gde se moze MALI covek, da tajkuni i mafijasi ne bi upadali u oci. A neko bi mogao da pomene i Kosovo u ovoj LDP-ovskoj okolini? [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 20:35 ] @
Hot_Steppa
Pa dokle? Mislim, cemu vise ta prica o Srbiji, Kosovima, LDPima i ostalim baljezgarijama? Citaj jos jednom: SRBIJA JE APSOLUTNO IRELEVANTNA STO SE MUZICKE PIRATERIJE TICE i ako neko ima stetu od nje, to su domaci izvodjaci - ne, nece niko doci kod tebe u kucu da ti oduzme muzicku i filmsku pirateriju, niti je globalno uopste bitno sta drzavni organi neke tamo Srbije rade u vezi sa muzickom i filmskog piraterijom danas - mozda jednog dana, kada Srbija bude bitnije trziste, a do tada - zaboravi, nebitno je i nikog nije ni najmanje briga. Dakle, problemi zakonodavstva i piraterije vezane za muziku i filmove su striktno vezani za USA, Kanadu, EU, Japan, Australiju i jos neke zemlje koje su dovoljno razvijene da se o takvim stvarima vredi baviti u njima. Srbija je jednostavno previse daleko od toga. Citat: 2. kako ces to da izvedes? kako se dokazuje da je neko platio za pesmu a neko nije prilikom DL? Vrlo prosto - to sto si ti platio pesmu ti ne daje pravo da smes da je delis drugima. Citat: Vladokv Cena 1€ za pesmu je urnebesno previše, kao kad bi prodavao najobičniju vodu za 10€ po litru. I ti se zalažeš za to da se kazni (simetrično preneseno na muziku) svako ko sam nađe neki izvor i poije sa njega vode, kazni debelo, jer ometa one što papreno prodaju vodu. Da li je tvoja filozofija, ko nema para nek crkne, taj nam i onako ne treba? :( Totalno besmislena analogija: 1. Kad bi vodu nudio po 10 EUR po litru, niko je ne bi kupovao - sa druge strane, mnogi ljudi tj. vecina ljudi ipak kupuje muziku, sto znaci da je cena za tu vecinu dovoljno trzisna 2. Izvor vode nema blage veze sa "izvorom" muzike, jer muzika je intelektualna svojina tj. zasticeno delo za cije je stvaranje mnogo ljudi ulozilo talenat i trud, a voda je prirodni resurs Probaj da nadjes neku bolju. [ Nenad Vranjanac @ 24.10.2007. 21:23 ] @
koliko je kostalo skidanje muzike sa allofmp3???
10c? [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 21:36 ] @
Tako nesto, uglavnom ceo album je kostao izmedju $1 i $3 u proseku - mada nekad i vise ako si odabirao losless mod i sl.
[ HoT_Steppa @ 24.10.2007. 22:12 ] @
Da pitam nesto konkretno, ako znas da li postoji sajt sa koga mozes da skines flac muziku sa pratecom dokumentacijom, preko cega je ripovano, koji program, parametri, log file, cue file, cover art, ima li uopste takve legalne ponude na Netu? Da mogu da napravim original u domacoj radinosti sa sve omotom, ako imam kvalitetan stampac da odstampam.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 22:24 ] @
Allofmp3 je davao FLAC kao jedan od formata, samo sto nije uvek bilo sigurno da li je to original rip, ili je izvor "sumnjiv" (vec kompresovan) - medjutim Allofmp3, iako i dalje legalan u Rusiji, funkcionise samo unutar Rusije jer nije moguce vise platiti njihove usluge (iliti, uveli su im finansijski embargo)
Apple takodje nudi lossless ali na zalost sa DRM-om. Osim ova 2, ne znam ni za jedan drugi servis koji je legalan i lossless. [ Nenad Vranjanac @ 24.10.2007. 22:33 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Tako nesto, uglavnom ceo album je kostao izmedju $1 i $3 u proseku - mada nekad i vise ako si odabirao losless mod i sl. <off topic> takvih sajtova ima milion i danas, dostupni su i van rusije, samo sto se stalno menjaju (cim ih napipaju). drugo, u rusiji je legalno mnogo toga. e sad magicno pitanje: dok je to bilo "legalno" (zato sto nije bilo protivzakonito) ti si koristio njih (sam si rekao) IAKO si bio svestan da od tih para autori ne dobijaju NISTA kao nadoknadu za svoja "prava nad INTELEKTUALNOM SVOJINOM". dakle nije bilo protivzakonito, pa je bilo moralno??!! [ DjoleReject @ 24.10.2007. 22:44 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Vrlo prosto - to sto si ti platio pesmu ti ne daje pravo da smes da je delis drugima. Izvini, a gde sam ja pri kupovini pesme potpisao da ce folder u kome stoji pesma imati access denied za bilo koga? Ko to ima pravo da mi uskracuje ljudsko pravo da ne krijem svoje fajlove? Da li postoji slican zakon koji me obavezuje da zakljucavam kucu? Situacija je jednostavna: Ja ne zelim da krijem svoje fajlove od drugih iz religioznih razloga, a industrija koja ima problem s tim moze da mi dudla, jer nisam ja nikakav disk iznajmio (kako su perverzno postavili situaciju proizvodjaci softvera), nego KUPIO. Kao kada kupim ves masinu, Gorenje ne moze da proverava da li mi neko moze uci u kupatilo i ukrasti tu masinu. Iz ovoga sledi da deljenje nije protivzakonito, osim kada korumpirane vlade popuste mocnicima koji im placaju kampanje. Isto tako, kada ja ukradem fajl od nekog drugog, to mu daje pravo da me tuzi. Ne znam sta tu trazi treca strana. P.S. Moram javno pustiti suzu zbog pre release gubitaka... :( Ne znam da li cu spavati nocas... Jos ne daj Boze da je tu pogodjena i moja omiljena kompanija Sony, onda stvarno ne bih mogao ziveti dalje. Koliko su ucinili za nas, a mi im tako vracamo. [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 22:52 ] @
Citat: dok je to bilo "legalno" (zato sto nije bilo protivzakonito) ti si koristio njih (sam si rekao) IAKO si bio svestan da od tih para autori ne dobijaju NISTA kao nadoknadu za svoja "prava nad INTELEKTUALNOM SVOJINOM". dakle nije bilo protivzakonito, pa je bilo moralno??!! Zapravo, nisam bas siguran da autori nisu dobijali nista, mislim da je Rusija clanica tih medjunarodnih fono udruzenja, koliko se secam glavni problem je bio sto izdavacke kuce nisu nista dobijale i sto je ukupna kolicina love bila daleko manja od onoga sta je USA izdavacka industrija ocekivala. Ispravi me ako gresim. Moralno ili ne, na kraju krajeva - to jeste bilo u skladu sa zakonom koji, da se ne lazemo, svakako nije dobar - ali to ne menja poentu. Citat: DjoleReject Izvini, a gde sam ja pri kupovini pesme potpisao da ce folder u kome stoji pesma imati access denied za bilo koga? Ko to ima pravo da mi uskracuje ljudsko pravo da ne krijem svoje fajlove? Da li postoji slican zakon koji me obavezuje da zakljucavam kucu? Ne moras da krijes svoje fajlove - odakle ti ta ideja. Ali je jasno da si stavljanjem svojih fajlova u /shared folder tvog P2P programa svesno omogucio njihovo neovlasceno umnozavanje. Mislim da ta prica koju si naveo ne bi prosla ni kod jednog sudije :) [ Lesli Eldridz @ 24.10.2007. 22:57 ] @
Priznajem samo sud partije!
Citat: DjoleReject: P.S. Moram javno pustiti suzu zbog pre release gubitaka... :( Ne znam da li cu spavati nocas... Jos ne daj Boze da je tu pogodjena i moja omiljena kompanija Sony, onda stvarno ne bih mogao ziveti dalje. Koliko su ucinili za nas, a mi im tako vracamo. I ja isto. Suza mi suzu stize zbog toga sto su neki tamo i Ivan sa njima izgubili tliestli miliona dolara zbog skidaca muzike i filmova. E zato sto su zatvorili ovaj sajt i sto rade to sto rade ce izgubiti jos tlistatliestli. Nema vise leba bez motike i dogovorne ekonomije, nego lopate u sake! [ Lesli Eldridz @ 24.10.2007. 23:00 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ne moras da krijes svoje fajlove - odakle ti ta ideja. Ali je jasno da si stavljanjem svojih fajlova u /shared folder tvog P2P programa svesno omogucio njihovo neovlasceno umnozavanje. Mislim da ta prica koju si naveo ne bi prosla ni kod jednog sudije :) Oni moraju da dokazu da je to bilo svesno. Mozda je covek bio pijan kad je podesavao program, a mozda i ne zna kako se podesava program. Onu tvoju neprijateljicu iz drugog topika su ukebali zato sto nije dovoljno vesto lagala. Znaci, ako dovoljno vesto lazes, kao pravi kapitalista, ne mogu ti nista. [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2007. 23:02 ] @
Meni uopste nije nesto zao muzicke industrije i love koju gube, ali mi je jos manje zao tih lopina sto kradu pre-release muziku.
Nadam se da ce ih smestiti u celije bez sapuna i slicnih sredstava koje mogu sluziti za lubrikaciju :) U svakom slucaju, another one bites the dust ;-) Citat: Lesli Oni moraju da dokazu da je to bilo svesno. Mozda je covek bio pijan kad je podesavao program, a mozda i ne zna kako se podesava program. Onu tvoju neprijateljicu iz drugog topika su ukebali zato sto nije dovoljno vesto lagala. Znaci, ako dovoljno vesto lazes, kao pravi kapitalista, ne mogu ti nista. Aha, cuo sam da je procenat onih koji se izvuku kad ih navataju za P2P pirateriju vrlo visok - svi plate ;-) [ kelja @ 24.10.2007. 23:08 ] @
Citat: Nema vise leba bez motike i dogovorne ekonomije, nego lopate u sake! Joj Lesli, ovo je dobro. Skoro pa za potpis! [ Lesli Eldridz @ 24.10.2007. 23:31 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:U svakom slucaju, another one bites the dust ;-) Ala si im ga reko, svaka cast. Ja mislim da oni sad placu, kad procitaju kako ti likujes. Citat: Ivan Dimkovic: Aha, cuo sam da je procenat onih koji se izvuku kad ih navataju za P2P pirateriju vrlo visok - svi plate ;-) To je skroz iz drugih razloga, kao sto i ti znas. Pre neki dan smo se dotakli toga. To je stara praksa u civilizovanih - vesanje ljudi na javnim mestima da se zastrasi stanovnistvo. Nema od toga nista i nikad nije bilo. Jedan sajt zatvorili, jednog uhapsili - pojavilo se njih milion. Kako ono bese, sto se obruc vise steze to manje moze da obuhvati, to jest sto se obruc vise steze to vise ostaje van obruca, jel' tako. Dzabe je sve nacistima za diskove, nego neka primene na sebe ono sto preporucuju drugima - prekvalifikacija. To im je bolje. Znaci, napred u pohod na vecernje skole, ima taze kursevi o kuvanju virsli i okretanju pljeskavica. [ Vole Domu @ 24.10.2007. 23:47 ] @
je l' bi mogli malo da mi pojasnite sta je to tacno DRM?
joj, kad se samo setim Allofmp3-a prvo je bila munja kad se tek registrujes dobijes 0.2$ a nekako se pogodilo da se u to vreme pojavio gmail, i onda sam ja otvorio jedno 150 naloga i za svaki mail otvorio po jedan nalog na allofmp3.com i naskikdao se i naskidao se, onda je bilo kao skines neki njihov program za DL, i onda jako brzo kliknes na primer 20 pesama, i one se sve procesuju i pocinje download pre nego sto ti skinu kes sa racuna, i onda si mogao oko 10 puta vise da skines za iste pare... posle svega toga, su uveli .mp3x, FREE apsolutno FREE download ali u formatu koji jedino moze da se slusa sa njihovim playerom i jedino dok si online,,, medjutim to je ustvari bio 128kbps lame mp3 samo sa nekim kljuchem koji dobijas svaki put kad pustis pesmu, i onda su se naravno pojavili programcici za krekovanje tih .mp3x u .mp3 joj sto je to bilo dobro... taj period ce mi ostati zapamcen kao jedan od najlepsih u zivotu :D:D:D! e stvarno a sto ne pustaju free DL pesama na recimo 64kbps?????? dobro ima to na mp3spy.ru ali to nije legalno... [ HoT_Steppa @ 25.10.2007. 07:30 ] @
Znaci, ne postoji online flac/log/cue kupovina? U cemu je onda problem, kad kompanije budu pocele da nude ovu uslugu, jedan deo ljudi ce poceti da je placa, a za druge ce se ponavljajti ista prica kao i za mp3. Ja se jezim flac fajlova bez dokumentacije, jer vise vremena izgubim da proverim da li je pravi nego sto sam ga skidao.
Citat: e stvarno a sto ne pustaju free DL pesama na recimo 64kbps?????? dobro ima to na mp3spy.ru ali to nije legalno... pa na internet radio stanicama imas min 128 kbps a cesto i 160 i vise, a nije tesko nabosti ono sto ti treba [ Slobodan Miskovic @ 25.10.2007. 08:17 ] @
Postoji gomila sajtova koji nude besplatnu muziku legalno. E sad sto to nisu top izvodjaci i MTV "zvezde" to je nesto drugo ali ima zaista jako kvalitetne muzike svih zanrova.
Evo recimo: www.jamendo.com :) [ žutokljunac @ 25.10.2007. 10:53 ] @
Citat: Dzabe je sve nacistima za diskove, nego neka primene na sebe ono sto preporucuju drugima - prekvalifikacija. To im je bolje. Znaci, napred u pohod na vecernje skole, ima taze kursevi o kuvanju virsli i okretanju pljeskavica. Lesli, tačno tako. Kada privatizuju i izbace ljude na ulicu, onda na prekvalifikaciju, a kada oni izgube tržište, onda se vataju zakona. Kur moj! Da žive pirati još 100 godina. Šta mene briga za američkom filmskom industrijom. Bole me baš uvo. Što se mene tiče ne moraju ni da postoje, ionako su običan medij za indoktrinaciju. A debeloguzi producenti, piarevi i ostali prodavači magle, neka prodaju bazene i vile i zna se, sa tim parama na kurs okretanja pljeskavica. U znanju je budućnost! [ žutokljunac @ 25.10.2007. 10:55 ] @
Je l´tako? Tako je!
[ Ivan Dimkovic @ 25.10.2007. 11:03 ] @
Tako je! A sad svi na svoje radne zadatke :)
[ StORM48 @ 25.10.2007. 13:42 ] @
'Ajde drugovi, poslušajte ovog druga!
[ žutokljunac @ 25.10.2007. 15:24 ] @
... i samo da još nešto kažem za televiziju. Kad treba da plate ljudima koji rade u stranim filrmama, onda plaćaju na osnovu nekog proseka, daju 500 €, a kad trebaju da formiraju cenu jednog DVD-a, onda ne važi taj rezon, nego svetska cena, 20 €. Dvostruku aršini debeloguzih kapitalista.
[ braker @ 25.10.2007. 19:37 ] @
E, ako je tako, onda u redu.
[ žutokljunac @ 25.10.2007. 20:22 ] @
Nego ;)
Da se zna, ja sam više da se otvori neka škola ili kurs za pirate, pa da se ljudi obrazuju. [ Lesli Eldridz @ 25.10.2007. 20:48 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Tako je! A sad svi na svoje radne zadatke :) Tacno. Ovi lezilebovici umesto da se prekvalifikuju pa da rade nesto posteno, neka i dalje iskezenih zuba i krvavih ociju jure po hodnicima, to jest lobijima, da nadju jos kakvog udjiguza koji ce u zamenu za izvesnu kolicinu sustece monete da pise "zakone" za njih kojima ce da maltretiraju posten svet, a normalni ljudi na presnimavanje, jer to je njima nova tehnologija dala. Jel' tako, tako je. Nego, zasto ovi krvozednici ne udare u samu srz problema, to jest na proizvodjace hardvera i softvera? Ili da traze da se ukine taj internet. Tako ce najlakse da sprece to presnimavanje. Ovako samo kako kakvi pajaci skakucu unaokolo i vicu "drzte lopova" , dok im glavni kriminalci prolaze ispred nosa. Da ne zvace to malo bulja gace, njihova mislim? [Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 25.10.2007. u 22:18 GMT+1] [ pantic68 @ 25.10.2007. 21:52 ] @
To sa ukidanjem interneta vec polako rade. Vise puta sam ponovio da stvari idu u tom pravcu da interaktivno ucesce korisnika bude svedeno na prebacivanje kanala daljinskim od tv-a. Koliki je protok od daljinskog prema tv-u toliki bi otprilike trebao da bude upload pa da centri moci budu zadovoljni.
[ Pirossi @ 26.10.2007. 08:11 ] @
čemu ovolika frka?
ćutim i piratujem [ Lesli Eldridz @ 26.10.2007. 10:46 ] @
Pa zbog ovih sto brane te "zakone" , da se malo nerviraju.
[ Ivan Dimkovic @ 26.10.2007. 10:47 ] @
Meni se cini da se ipak ovde jedino nerviraju oni koji su izgubili jedan od izvora pre-release piraterije hehe :)
Kao i oni sto ce da im ispada sapun :) [ DjoleReject @ 26.10.2007. 13:26 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Meni se cini da se ipak ovde jedino nerviraju oni koji su izgubili jedan od izvora pre-release piraterije hehe :) Kao i oni sto ce da im ispada sapun :) Ma kak`i... Nit`sam uopste znao za ovaj sajt, a sto se tice hapsenja mene, jedina opasnost je da umrem od smeha na tvoje i slicne komentare. Nego, nisi mi rekao koja sve ljudska prava se krse kada neka kompanija pokusava da mi odredi u kom folderu cu sta drzati? Zar ta licna sloboda nije najvaznija doktrina iste te demokratije? Zar nije licna sloboda pojedinca iznad profita bilo kog kartela? Samo ovlas odgovori cisto da odvojimo staljiniste od liberala... [ Ivan Dimkovic @ 26.10.2007. 14:03 ] @
Pa samo ti drzi "tvoje foldere dostupnim" - na sudu je da utvrdi da li si ti imao nameru da vrsis neovlasceno umnozavanje ili si radio nesto drugo.
Niko ovde nije veverica, pa je jasno ako imas, lupam, otvoren Share na mrezi - da je to jedna stvar, a da ako imas startovan P2P sa par GB muzike, pa jos i muzike koju si stekao na ilegalan nacin, u P2P "share" folderu da je to nesto sasvim drugo. Osim toga, po svim novim copyright zakonima su duzni da te prvo opomenu da dolazi do ilegalnog umnozavanja (tzv. "Safe Harbour" klauzula DMCA i slicnih zakona) - tako da imas vise nego dovoljno vremena da zasticeni materijal sklonis ili da, ako je to zaista namenjeno za "fair use" da pristup zastitis sifrom koju imas samo ti ili tvoja familija itd... - ako to ne uradis i posle opomene, vise je nego jasno koje su ti namere i onda obicno tuzne price i akrobacije ne prolaze. "neobavestenost" pali i oslobadja odgovornosti samo u Srbiji ;-) Citat: Zar nije licna sloboda pojedinca iznad profita bilo kog kartela? Apsolutno, ali licna sloboda pojedinca nije iznad zakona - eto sta sad ako bih hteo da se provozam komsijinim porsche-om i da zapalim buksnu vutre i zveknem par piva dok vozim, ali zakon ne da, a moja "sloboda" u pitanju hehe :-) [ Nenad Vranjanac @ 26.10.2007. 18:10 ] @
ili recimo da skines pesme sa allofmp3 - oni recimo nisu bili lopine, sve je bilo moralno i legalno
a little tomorrow [ DjoleReject @ 26.10.2007. 20:50 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa samo ti drzi "tvoje foldere dostupnim" - na sudu je da utvrdi da li si ti imao nameru da vrsis neovlasceno umnozavanje ili si radio nesto drugo. Niko ovde nije veverica, pa je jasno ako imas, lupam, otvoren Share na mrezi - da je to jedna stvar, a da ako imas startovan P2P sa par GB muzike, pa jos i muzike koju si stekao na ilegalan nacin, u P2P "share" folderu da je to nesto sasvim drugo. Osim toga, po svim novim copyright zakonima su duzni da te prvo opomenu da dolazi do ilegalnog umnozavanja (tzv. "Safe Harbour" klauzula DMCA i slicnih zakona) - tako da imas vise nego dovoljno vremena da zasticeni materijal sklonis ili da, ako je to zaista namenjeno za "fair use" da pristup zastitis sifrom koju imas samo ti ili tvoja familija itd... - ako to ne uradis i posle opomene, vise je nego jasno koje su ti namere i onda obicno tuzne price i akrobacije ne prolaze. "neobavestenost" pali i oslobadja odgovornosti samo u Srbiji ;-) Argumenti sve smesniji. Sta bre ima ko mene da opominje, govorim o najosnovnijem ljudskom pravu. Nije njihovo da me opominju, oni ne smeju ni da se zanimaju sta ja radim sa svojim vlasnistvom. Naravno, ako pricamo o postenju i postovanju mojih prava kao da su ekvivalentna pravima nekoga bogatijeg od mene. Naravno, samo deca veruju u tezu da sam ja jednak sa prebogatom kompanijom, ali to vam se malo kosi sa raznim tezama kojima trujete ljude... Ispada da sto su ti usta punija prava, sloboda i demokratije - to si spremniji braniti velike dok prozdiru male. Niste shvatili ni najosnovnije principe slobode, a stavljate se u ulogu necijeg portparola. Hajde da pokusamo ovako: Imam folder muzika na hardu. Kojim moralom ti opravdavas da neko (bilo ko) ima pravo da odredjuje stepen privatnosti tog foldera? Citat: Ivan Dimkovic: Apsolutno, ali licna sloboda pojedinca nije iznad zakona - eto sta sad ako bih hteo da se provozam komsijinim porsche-om i da zapalim buksnu vutre i zveknem par piva dok vozim, ali zakon ne da, a moja "sloboda" u pitanju hehe :-) Ovo je skolski primer koristenja apsolutno nepovezanih argumenata da bi se dokazalo nedokazivo. Sve ove radnje su zabranjene iz jednog razloga: Narusavaju slobodu drugoga. Time bi trebalo da je ogranicena i moja sloboda. Ja nasuprot ovome mogu da sebi odsecem penis ako smatram za shodno ili da drzim vrata i prozore otvorenim, pa da se posluzi ko god hoce. Srecni smo sto lobi proizvodjaca namestaja nije dovoljno mocan ili bi i moja brava bila "drustveno pitanje" a ne moje. P. S. Milioni su ginuli za pravo da drzava ne bude gospodar stvari koje je se ne ticu. Odricete se toga za par djindjuva, ogledalce i plasticnu dugmad. Zato cete morati u blato (a i ja s vama), ma koliko vam statistike lagale da se to nece desiti. [ Emil Ranc @ 26.10.2007. 21:12 ] @
Još od detinjstva se sećam one čuvene "zabranjeno umnožavanje i presnimavanje" na pločama i kasetama. Naravno, svi smo mi umnožavali i presnimavali, mnogi i na veliko, i nisu bili gonjeni. Ali, ipak, zakonom je definisano da je to zabranjeno!
To što ti imaš folder sa mp3 muzikom, e, to nije tvoja muzika, već je neko tamo prekršio zakon i "umnožavao i presnimavao mp3" - iz čega sledi da ta tvoja muzika ne samo da nije tvoja, već je i ilegalna! A, ako si neki cd/mp3 kupio, i deliš ga sa ostalima, pa izvini, molim te, ti kršiš zakon i tu nema dalje priče. I tu nema nikakvog "morala" i sličnih... stvari. Crno na belo - tako stoje stvari. Ako ti se takva situacija ne sviđa, pokreni peticiju/građansku inicijativu/političku partiju da se takvi zakoni (u bezmalo svim zemljama ovog sveta) promene. [ Ivan Dimkovic @ 27.10.2007. 01:02 ] @
Citat: DjoleReject Argumenti sve smesniji. Sta bre ima ko mene da opominje, govorim o najosnovnijem ljudskom pravu. Nije njihovo da me opominju, oni ne smeju ni da se zanimaju sta ja radim sa svojim vlasnistvom. Trebalo bi da pise da ono sto se nalazi na "tvojem vlasnistvu", npr. muzika na CD-u ili sadrzaj na MP3-ju ne smes, recimo, da javno emitujes i umnozavas. Deljenje preko P2P mreze je ekvivalent javnog emitovanja i/ili umnozavanja - ti nemas zakonska prava na to, jer si kupio samo odredjena prava na sadrzaj bez prava na javno emitovanje ili umnozvanje. CD ili MP3 fajl je samo nosilac tog sadrzaja, dakle CD i/ili MP3 (tj. hard disk na kome je taj MP3) je svakako tvoje vlasnistvo ali muzicki sadrzaj koji je u njima zapisan svakako nije. Sto se opominjanja tice, to mozes shvatiti kao vrlo veliku uslugu, posto nema puno zakona koji onome ko krsi zakon daju pravo i to pravo stite zakonom da svojom akcijom spreci sudsko gonjenje (a Safe Harbour to garantuje). To sto ti to ne znas da cenis, ne znaci da nema drugih kojima je to ipak spasilo guzice od tuzbi. Citat: Naravno, ako pricamo o postenju i postovanju mojih prava kao da su ekvivalentna pravima nekoga bogatijeg od mene. To si samo ti umislio da je a priori neko "bogatiji od tebe" i da je pravo da umnozavas sadrzaj tebi dato (a nije) - ti jednostavno ilegalno umnozavas tj. pustas kopije u javnost necega sto de-facto nemas pravo da radis. Otkupi lepo kompletna prava na nesto, pa radi sa tim sta ti je volja - ili kreiras nesto svoje, na primer i delis dzabe, sto da ne. Citat: Naravno, samo deca veruju u tezu da sam ja jednak sa prebogatom kompanijom, ali to vam se malo kosi sa raznim tezama kojima trujete ljude... Ispada da sto su ti usta punija prava, sloboda i demokratije - to si spremniji braniti velike dok prozdiru male. Niste shvatili ni najosnovnije principe slobode, a stavljate se u ulogu necijeg portparola. Ja uopste ne branim "velike da prozdiru male" - te Robin Hud price su samo jeftine projekcije ljudi koji bi besplatnu zabavu i koji umesto da cute ako vec rade tako nesto dizu dreku o nekakvom "krsenju njihovih prava" (sic!). Od zakona o kopirajtu sam i ja licno imao svakako koristi, a takodje i bilo ko ko objavljuje svoje fotografije/muziku/softver na netu - nisu sve to "bogate kompanije", vec zakon o kopirajtu stiti svakog ko kreira neki sadrzaj. Kao jedan sitan dokaz za to ti mogu navesti da mi je bio potreban jedan e-mail da ISP pre vise godina ugasi website coveka koji je nesto iskopirao od mene. Dakle, sistem i te kako stiti i ljude koji nisu bogati - sad, ako ne stvaras puno sadrzaja verovatno te to ne zanima, ali sta znas - i neke druge ljude ne zanima zakonska zastita koja dotice recimo tvoj zivot tj. produkte rada, ali to nije argument da se ista ukine. Citat: Hajde da pokusamo ovako: Imam folder muzika na hardu. Kojim moralom ti opravdavas da neko (bilo ko) ima pravo da odredjuje stepen privatnosti tog foldera? Moralom - nikakvim, apsolutno nema mesta nikakvom moralu. Vec zakonom, i to zakonom o intelektualnoj svojini koji regulise prava na koriscenje sadrzaja koji takvom radnjom ilegalno kopiras. Niko naravno nije zainteresovan za tvoj folder i sta ti u njemu drzis, sve do momenta kada tvoj folder sadrzi nesto sto javno emitujes/umnozavas a na sta nemas pravo, a tada se za to interesuje zakon. Bas kao i kad bi otvorio ilegalnu radio stanicu na kojoj pustas svoju kucnu CD kolekciju, ili krenuo da emitujes muziku u svom kaficu u kojem sa tom muzikom "iz tvoje privatne kolekcije" privlacis musterije (za to mora da se plati odredjena suma da bi imao takva prava, ne mozes samo da kupis CD plejer i CD i da mislis da si kupio pravo na tu muziku). Za sve te stvari se moze naci identican izgovor da je "CD tvoja svojina", "sta nekog briga sta ti radis sa tvojim CD playerom i CD-om koji su 'tvoje vlasnistvo' " - ali vidis, muzika na tom CD-u nije tvoje vlasnistvo, i ti imas nula zakonskih prava da je umnozavas ili javno pustas. Citat: P. S. Milioni su ginuli za pravo da drzava ne bude gospodar stvari koje je se ne ticu. Odricete se toga za par djindjuva, ogledalce i plasticnu dugmad. Zato cete morati u blato (a i ja s vama), ma koliko vam statistike lagale da se to nece desiti. Ovo je skroz mesijanski - bravo, jos malo pa se mozda i zabrinem za tvoja "osnovna ljudska prava" Elem, ima ovde ljudi kojih se prava na postovanje intelektualne svojine ipak ticu - nemoj bas ceo svet da aproksimiras pogledom iz tvojih ociju. [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 27.10.2007. u 02:14 GMT+1] [ dulsrules @ 27.10.2007. 23:57 ] @
offtopic
Ivane, koliko dnevno vremena provedes na forumu, otprilike ? [ Lesli Eldridz @ 28.10.2007. 00:03 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: ...muzika na tom CD-u nije tvoje vlasnistvo, i ti imas nula zakonskih prava da je umnozavas ili javno pustas... Znaci samo na uvce da se slusa. A ako neko pusti glasno muziku u kolima pa se vozika unaokolo tako da svi mogu da tu muziku cuju, sta cete da mu radite? Ili kad se neko podnapije rujna piva pa ostane do ujutru, i onda mu ujutru dodje da pusta glasno muziku i da otvori prozore, da li takav moze da ocekuje tuzbu od vas? Sta cete da radite ovima sto sviraju na svadbama? [ žutokljunac @ 28.10.2007. 01:28 ] @
hahaha, da, da...
... ili na primer kad malo glasnije puste na vokmenu pa svi čuju... ? [ DjoleReject @ 28.10.2007. 01:41 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Trebalo bi da pise da ono sto se nalazi na "tvojem vlasnistvu", npr. muzika na CD-u ili sadrzaj na MP3-ju ne smes, recimo, da javno emitujes i umnozavas. Deljenje preko P2P mreze je ekvivalent javnog emitovanja i/ili umnozavanja - ti nemas zakonska prava na to, jer si kupio samo odredjena prava na sadrzaj bez prava na javno emitovanje ili umnozvanje. CD ili MP3 fajl je samo nosilac tog sadrzaja, dakle CD i/ili MP3 (tj. hard disk na kome je taj MP3) je svakako tvoje vlasnistvo ali muzicki sadrzaj koji je u njima zapisan svakako nije. Pod jedan - uspeo si da promasis osnovnu poentu, na tom promasaju izgradio kulu argumenata i sad mislis da si rekao nesto pametno. Ja NE EMITUJEM nikakvu muziku i ne zaradjujem od toga!!! To sto su neki bogati smradovi potplatili politicare da donesu zakon koji te dve stvari izjednacava, ne cini celu akciju postenom. To je kao da zakonodavac kaze: "Ako ijedan stanar Dimkoviceve zgrade umre - to je ubistvo koje je on pocinio". Nakon toga te legalno osudim i cao. Sve je PO ZAKONU, ali nije moralno. Ti trikovi su mnogo stari i oblik su represije. Naravno da ti to vidis, s obzirom na inteligenciju, ali smatras da ti ovakvo stanje ide u korist, pa se pravis da je crno == belo. Zato sam i rekao ono sa djindjuvama - kada shvatis da po slicnom postupku jebavaju i tebe na nekoj drugoj cupriji, onda ces dreknuti. Sada je sve fer. Citat: Ivan Dimkovic: Ovo je skroz mesijanski - bravo, jos malo pa se mozda i zabrinem za tvoja "osnovna ljudska prava" Ona su moja, a moja ce i ostati. Kad smo kod mesijanstva, evo jednog: Autorska prava u ovom obliku ce za koju deceniju potpuno paralisati ekonomiju, a te stvari rezultuju gladovanjem gomile ljudi. Pretpostavljam da nije slucajno sto je jos uvek moguce "ukrasti" stvari koje kostaju hiljade dolara (npr. softver). Kada svaka mogucnost kradje nestane, svima ce biti gadno (uostalom, elaborirali smo vec da si i ti svu svoju imovinu zaradio na kradji u mladosti). Kao i uvek u istoriji, kada nesto koristi manjini, a smeta vecini, dolazi trenutak kada se vecina digne i zgazi manjinu. Ubrzo nakon toga, dodju nove nepravde, ali se nova manjina trudi da ne isprovocira vecinu na istim glupostima. To se zove napredak civilizacije. Citat: Ivan Dimkovic: Elem, ima ovde ljudi kojih se prava na postovanje intelektualne svojine ipak ticu - nemoj bas ceo svet da aproksimiras pogledom iz tvojih ociju. Cim me uputis na coveka koji ceo svet ne aproksimira pogledom iz svojih ociju, otici cu da se poklonim pred Prosvetljenim. Ja nazalost, takve nisam video. [ žutokljunac @ 28.10.2007. 01:42 ] @
E Lesli, je l´se sećaš ti onih brejkdensera? Znaš ono, okupe se ganci iz kraja, u sredini kasetofon ( dvokasetaš ) i odvale muziku. E Ivan bi to sve pohapsio.
P. S. - Pa čoveče, upropasti bi Đoganijevu karijeru! [ braker @ 28.10.2007. 21:52 ] @
Nasuprot ovim propovednicima piraterije, postoji i posvecen svet koji kreativnoscu i znanjem stvara, ulazuci sebe, trud i vreme u delo kao jedini izvor prihoda.
Nezahvalno je govoriti o vrednosti umetnickog dela - isuvise je subjektivnog u igri - ali ako je novac mera vrednosti: kako se laznim moralisanjem stvaralastvu moze oduzeti pravo na tu vrstu valorizacije? Sablastan Eldridz- zutokljunac & com idejni koitus plodonosno obezvredjuje ono sto ne poseduje - deja vu. Muzicka industrija nepobitno ishte prestruktuiranje, posebno u nacinu distribucije ali o tome se vec dosta govorilo na ovoj i nekim prethodnim temama. Nego, cini mi se da i ovi kriticari posebnog tipa, koji o svetu zakljucuju po sebi ("aproksimiraju pogledom iz svojih ociju" - u uzim krugovima poznatije kao paradox slepila;)), kao i ganci-dvokasetas-svadbarski filozofi, upucuju na postojanje daleko slozenijeg problema cija im sustina nekako izmice u zabrinutosti za pravo raspolaganja. U kratkim crtama: temeljna vrednost sistema zastite intelektualne svojine oslikava se u podsticanju inovativnosti gde je spremnost na investiranje u naucno-istrazivacki rad inspirisana odgovarajucim/procenjenim profitom - rekao bih da je vreme pokazalo prednost ovog u odnosu na sistem gde je sve svacije i nicije. E, sad - informacija kao produkt intelektualnog rada, zasticena patentom/licencom ostaje nedostupna sirim naucnim krugovima cime se ogranicava dalja razrada/razvoj na stetu dobrobiti celokupne zajednice. Cenim da je na ovom polju prevashodni interes iznalazenje resenje za neutralizaciju suprotstavljenosti. [ žutokljunac @ 28.10.2007. 22:59 ] @
Stvara, stvara i nemam ništa protiv toga. Oni neka stvaraju a sirotinja neka skida.
Lično ne skidam, ali imam dosta filmova. Mislim da imam za nekih 200 godina zatvora. [ Lesli Eldridz @ 28.10.2007. 23:24 ] @
Tacno, i treba da stvara da ja mogu da presnimavam.
OK. Sve bre moze, ako novac nije merilo vrednosti od koga se polazi. To sto je novac mozda tvoje merilo vrednosti, ama bas nikakve veze nema sa time da li na primer ja hocu da to vase merilo prihvatim kao svoje. Ne kazem da mogu da zivim bez novca, ali mi treba samo koliko da kupim lebac, da ne budem gologuz i da se ne smrzavam, inace meni nikakvo to merilo ni za sta nije. Osim za budalastinu, bar ovde u Srbiji. Ovde sto je neko veca budala, smrad, moralna nakaza i ljiga od coveka, to ima vise novca. Ne sporim da je negde mozda drugacije, ali ovde je tako. Zato i pisem to sto pisem i o tom vasem trzistu i o svemu, sto mi nije to merilo. Neko prvo treba da prihvati te vase arsine, pa onda da mu tupite ako ih krsi, a ako ih ne prihvata, sve vam je dzabe. Ne mozete vi da mesate babe i zabe, i da spocitavate nekome kako kad taj neko o svetu zakljucuju po sebi ima nekakav "paradox slepila" , a onda da radite isto to i da takvoga posmatrate vasim ocima i merite vasim arsinima koje on inace nije prihvatio, pa da ga proglasavate ovakvim i onakvim. Koje su to fore i ko sad tu boluje od paradoksa slepila? Jel' to isto kao ona prica o pravim i krivim Srbima? Pisite more i pricajte do sudnjega dana, ama ja cu da skidam, presnimavam, skeniram i fotokopiram i tacka, i za mene to nije nikakav kriminal niti prekrsaj niti nista, cak nije ni nemoralno. Ja to ne prodajem, znaci ne bavim se piraterijom nego snimam za svoje potrebe, i mozda nekad snimim nekome neki film ili nesto, ako me lepo zamoli. A nemoralno je po meni to da vi ljudima ispirate mozak time kako je presnimavanje nemoralno i kriminal, pa onda medju "civilizovanima" imate silesiju nekakvih ispranih mozgova koji ce vas na forumima ubedjivati ono sto ste im vi takvi ulili u glavu. Ukratko, doslo se do situacije da se ljudima na silu namecu pojmovi o tome sta je moralno ili nemoralno "zakonima" koje propisuje komitej, a placaju lobisti (bizmismeni). Pa ne ide to tako. I apsolutno me zabole za to da li sam ja po tim vasim arsinima ovaki ili onaki. Ono sto je vazno je da ja to sto sam presnimio imam vo vjek i vjekova, ako ga prenosim na novi medij kako se pojavi, a vi slobodno radite kako hocete. Vazno je da me na silu ne terate da radim ono sto ja necu. Mozete i to da radite, ali onda na kraju uvek dolazi do onoga sto je rekao Djole - revolucija bato. Uz to, od onoga ko se naucno - istrazivackim ili stvaralackim radom bavi inspirisan odgovarajucim / procenjenim profitom meni se povraca. To su oni najgori gmizavci. Ovde ih se nakotilo kao kusih pasa u poslednje vreme. Iskezili zube na pare pa ne znaju kad je dosta, a ovamo mi tupe kako oni "imaju misiju" , razvijaju ljudi, ovo ono. Folirant do foliranta. U pravu je bio Arcibald Rajs. Oj srpska inteligencijo, medju sljivama. [ srki @ 29.10.2007. 12:06 ] @
Muzika i treba da donosi velike pare izdavackim kucama jer je to ogroman rizik (slicno kao sto se ne dobija isto para kada se stavi na crveno i na neki broj na ruletu). Cesto se uloze ogromne pare u produkciju i promociju necega i nikada se ne povrate jer jednostavno album ne postigne dovoljan uspeh. Recimo Factory Records (New Order, Joy Division, Happy Mondays...) su bankrotirali posle dugogodisnjeg rada jer su troskovi produkcije i promocije bili preveliki i nisu mogli da vrate dugove a kasnije jedan od osnivaca nije imao dovoljno para da kupuje sebi lek (imao je cancer) pa su prijatelji osnovali fond za njegovo lecenje.
Citat: Wilson said: "This (Sutent) is my only real option. It is not a cure but can hold the cancer back, so I will probably be on it until I die ... When they said I would have to pay £3,500 for the drugs each month, I thought where am I going to find the money? Anthony Wilson, who founded Factory records, the label behind New Order and the Happy Mondays, died on 10 August 2007 aged 57, due to complications arising from renal cancer Naravno neki se uzasno obogate ali i treba jer je ogroman rizik. Ulozite vi stotine hiljada dolara u nesto gde je velika sansa da izgubite sve pa onda pricajte kako ne treba zarada da bude srazmerna riziku. Neko voli da bude do penzije u jednoj kompaniji i ima stabilan posao ali ima ljudi koji su voljni da uloze hiljade dolara u svoj biznis jer postoji sansa da zarade mnogo vise ali ipak to predstavlja veci rizik pa mnogo njih propadne i posle izgubljenih desetina hiljada dolara se vrate predjasnjem poslu. To sam svojim ocima video a i ja sam sada u toj prici jer sam napustio stalni posao da bih zapoceo nesto svoje, trenutno sam u ogromnim gubicima ali postoji sansa da mi se to kasnije visestruko vrati. Ako mi se ne vrati onda cu sledecih nekoliko godina isplacivati dugove ali to je rizik koji sam preuzeo. Zato mislim da zarada treba da bude srazmerna riziku. [Ovu poruku je menjao srki dana 29.10.2007. u 13:43 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 29.10.2007. 18:52 ] @
Citat: DjoleReject Pod jedan - uspeo si da promasis osnovnu poentu, na tom promasaju izgradio kulu argumenata i sad mislis da si rekao nesto pametno. Ja NE EMITUJEM nikakvu muziku i ne zaradjujem od toga!!! To sto su neki bogati smradovi potplatili politicare da donesu zakon koji te dve stvari izjednacava, ne cini celu akciju postenom. Onog momenta kada neko uspostavi TCP/IP konekciju sa tvojim serverom i krene da prima MP3 fajl koji mu servira tvoj server, to je nista drugo nego digitalno emitovanje - potpun 1:1 ekvivalent emitovanju u etar, ili pustanju muzike na javnom mestu. Argument da time ti ne zaradjujes novac je potpuno irelevantan, jer ti niko nije dao prava da umnozavas taj materijal - sa ili bez novcane naknade. Zakon je bas onakav kakav treba da bude - i nikakva patetisanja o nekakvoj "gladi u svetu", kojom ljudi koji zele protivpravno da imaju besplatnu zabavu pokusavaju da sakriju njihove ocigledne namere, nece pomoci - kada nesto hoda kao guska, gace kao guska i izgleda kao guska moze biti samo - guska! Tako i taj pilicarski sitni kriminal umnozavanja tudjeg sadrzaja nije nista drugo nego bas to - ilegalno umnozavanje necega sto nije tvoje, dakle kradja. Naravno, sirotinja ce da piratuje - i cisto sumnjam da neko ima preteranu zelju da ih u tome sprecava, ali ce i te kako biti pojacani napori na sprecavanje organizovanog kriminala kao sto je pre-release piraterija, o cemu se ovde zapravo radi. Nesto mi govori da ce mnogo ljudi iza Oink-a propevati - i da ce se naci ljudi koji su taj materijal krali i pustali u javnost. [ DS_Store @ 29.10.2007. 19:00 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Tacno, i treba da stvara da ja mogu da presnimavam. A HA HA HA, o čoveče! Ali neka bar si isterao stvar na čistac. "Tačno, i treba da gaji prepelice da ja mogu da mu ih uzmem." [ negyxo @ 29.10.2007. 19:47 ] @
Mali off ... nisam mogao da izdrzim...
Interesuje me kako ce ovi pseudomoralisti razmisljati kada tehnologija bude jos malo uznapredovala, tako da ce konacni prozivod biti nista vise do software, tj. gomila instrukcija koju ce automatizvane masine praviti i to misli sve, bukvalno sve. (second nature) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|