[ maniaNS @ 03.11.2007. 18:57 ] @
Evo o cemu se radi.

Kada sam danas upalio svog Yuga 45 (91), pocelo je da mi se cuje neko "zujanje".

Svaki put kada dam gas istovremeno se cuje i to "zujanje"!

Ako neko zna o cemu se radi, neka pomaze !!!

Hvala unapred i pozdrav !
[ RS TURBO @ 03.11.2007. 22:25 ] @
mozes li malo detaljnije opisati to zujanje gdje se cuje i kako zuji jace se cuje kad dodajes gas ili isto kako se cuje???
[ maniaNS @ 04.11.2007. 20:06 ] @
Evo ovako,

Danas kada sam podigao haubu, cini mi se da to "zujanje" dolazi mislim kod alternatora.

Zvuk se pojacava kako se pojacava i gas.

Molim vas ako neko ima neku ideju o cemu se to radi !
[ RS TURBO @ 04.11.2007. 20:58 ] @
pa ako mislis da je sa alternatora skini remen ( i onda ti alternator nece filati akumulator tj. raditi) i onda vidi hoce li zujati ako ne zuji onda trazi gresku na alternatoru vidi to pa javi poz
[ bugar @ 04.11.2007. 21:38 ] @
Ako skines remen nece se okretati ni alternator ni vodena pumpa a najverovatnije je nesto od ta dva.Zato kad skines kais zavrti rukom i jedno i drugo pa ces cuti u cemu je problem.
[ hakinen @ 04.11.2007. 22:04 ] @
ili kad skines kais upali auto pa oslusni, al nemoj dugo da ga drzis upaljenog?!
To zujanje moze da lici i na brujanje lezajeva sa jednog od ova dva uredjaja!?
[ broz231 @ 04.11.2007. 22:21 ] @
zaategni kais ,,mozda je labav,,pumpa ili alternator ,,trece nema,,[pozdrav
[ vladd @ 04.11.2007. 23:04 ] @
Najverovatnije je vodena pumpa. Ako sumnjas na lezaj alternatora, poprskaj ga u radu po osovini blizu kucista(pazi na kais) sa nekim uljem u spreju(ima ih sada na desetine raznih, i sa silikonom i sa teflonom i ...). Ako promeni pistanje nasao si lokaciju.
Mada, nista ne "peva" kao vodena pumpa..

Poz.
[ pimbe @ 04.11.2007. 23:40 ] @
Alternator najverovatnije, pumpa kad propishti onda i propisha . . .
Rasturis to i kupis ta dva lezaja, najverovatnije je propao veci, do remenice.
[ maniaNS @ 07.11.2007. 21:03 ] @
Hvala svima !

Sto su mi da li smernice, gde je moguci problem.

Problem je resen menjanjem lezajeva, cetkica i jos necega :) naravno na alternatoru.

Sad se YUGO cuje kao nekad

Pozdrav svima !!!
[ hakinen @ 07.11.2007. 22:02 ] @
To jos necega je sigurno regler :D
Mozda nisi morao njega da menjas, al sad bar znas da ce alternator dobro da puni :D
[ vladagrujic @ 07.11.2007. 23:38 ] @
Znam da si rešio problem, ali još nešto da dodam za nekoga ko naiđe na isti problem. Kod juga 45 razvod se pokreće preko lančanika lanac. Zujanje (nekima se pričinjava i kao neki drugi zvuk) može da se javi zbog dotrajalosti lančanika ili istegnutosti lanca.