|
[ zenith @ 05.11.2007. 15:30 ] @
| Pokusavao sam da pronadjem na forumu, ali nisam nasao nista objedinjeno i konkretno. Zanima me da li postoji neki spisak advokatskih kancelarija i advokata, sa opisom za sta su specijalizovani?! Cesto se desi da zatreba za nesto, i jednostavno ne znam kome da se obratim. Meni, konkretno, sada treba advokat za resavanje spora oko izdavanja stana i hteo bih nekog "extra namazanog" advokata ali ne poznajem takvog. Da li neko moze da mi pomogne, da me uputi, a i zanima me kakva su vasa misljenja i iskustva sa advokatima? |
[ Slobodan Miskovic @ 05.11.2007. 15:36 ] @
Najbolje je da odes licno u svaku advokatsku kancelariju i ako je advokat u roze kosulji sa minjdjusom u nosu i zvakom u ustima taj je extra! Cujem da tako pricaju ljudi iz razvijenog sveta.
[ ad0lf @ 05.11.2007. 18:39 ] @
palo mi je ranije na pamet da bi trebalo osnovati agenciju koja bi pruzala upravo takve usluge, dakle izlozis problem i mi ti preporucimo advokata...svi zadovoljni a pare se broje :-)
izgubi covek dosta vremena dok ne nadje to shto mu treba, a i para, mogucnosti...
[ spartak @ 05.11.2007. 19:44 ] @
Uh teska spika ce da padne oko ovoga vec vidim.
Po meni samo preporuka. Sto se tice toga oko stana, svaki advokat ce da ti sastavi tuzbu, uzme za to dvestotinak eura i posto je minorne vaznosti/cene ako bas nekada mora na rocista ce slati nekog pripravnika to jest mladog zaposlenog.
Namazani advokati jure akcije gde se tuzi za ozbiljnu lovu, pa moze da uzme par hiljada eura.
[ fanfon @ 05.11.2007. 22:38 ] @
Pozovi advokatsku komoru Srbije i pitaj sta te interesuje. Ako mogu da ti odgovore na pitanja, odgovorice ti. Mislim da nije javna tajna za sta su odredjeni odvokati specijalizovani...
[ Lesli Eldridz @ 05.11.2007. 23:51 ] @
Ako oni stvarno naplacuju kucanje tuzbe 200 evra evo ja cu da vam ih sastavljam za 50 evra i pivo.
[ spartak @ 06.11.2007. 06:28 ] @
Koliko si sudjenja po sopstvenoj tuzbi do sada dobio?
E vidis, to cini razliku izmedju 200 i 50 evra. Ljudima se ako su normalni (pa ne tuze celo selo) ili nisu u nekom maleru, ukaze potreba za tuzbom jednom u 30 godina, a nekima nikad u zivotu. Ali kada je tako, hoce nekog advokata koji ce stvarno to da istera u njihovu koristi. To advokati znaju, pa oni kojima su vec porasli brkovi i rep od kafe to i naplacuju.
Pre neki dan, supruga je u agenciji podigla tuzbu protiv nekog putnika koji kasni sa isplatom duga za letovanje. 370 evra dug, dvestotinak evra advokatu za tuzbu. Kad se zavrsi sud, kostace ga 570+. Bolje da je platio.
[ Lesli Eldridz @ 06.11.2007. 07:55 ] @
Ma taj nije normalan, ja da ti kazem. Zato su svi ti "drustvenjaci" i cutali kao kurve sve vreme, a cute i sad. Samo kake na recima kad treba da se samoreklamiraju na TV, sad su oni kao neki disidenti, ovo ono, a ovamo trljaju ruke i svi zajedno duvaju u istu tikvu. Bagra svi do jednog. To je zanat kao i svaki drugi, i ako ulozis malo truda mozes da ga naucis, ako ti zatreba i za to sto ti treba. Pa neces ti da se sudis svakodnevno nego jednom. Nadrljao jednu artiju od dvaes - tries recenica i 'oce 200 evra. Ma idi molim te. Koliko ti treba linija da napises za dvesta evra, a to tvoje je hiljadu puta teze od njegovog, i da se nauci, a i da se radi. Takvi to ne bi naucili ni na glavu da se postave. To nihovo ti je slicno kao medecina i uglavnom se svodi na to da ko nije upisao taj nije zavrsio. A posle se sve uglavnom svodi na to sto oni zloupotrebljavaju to sto kazes, da su ti te stvari retko potrebne i zaradjuju na tudjoj nesreci. A digli surle kao da su u najmanju ruku izmislili naizmenicnu struju, svi ovi pomenuti. Znam ja svu tu bagru kao zlu paru. Isto vazi i za ove limare. U gvozdarama napravljeni oluci 100 dinara metar (4m od jedne table lima) , samo da ih montiras, a kod limara ide i do 10 evra. To je zato sto oluke stavljas jednom pa nikada vise. Ili ovi sto namestaju gipsane ploce. 3, 4 evra kvadrat. Jedna ploca tri kvadrata. Srafi se za 3 minuta, ako si sam, a ako je stavljas na plafon, treba ti oko 7 - 8 minuta, uz odgovarajuca pomagala za podizanje, isto kad si sam, ako vas je dvojica ima uz pesmu jednom rukom da ih namestate. Dao bi ja njima i cetiri i deset i dvesta, ali po tabanima. More ima da mi crncis od 7 - 7 za 25 ili 30 evra kao zidari, ili za 15 - 20 kao onaj na mesalici, pa sve da pevas.
[ ad0lf @ 06.11.2007. 08:23 ] @
ovoliko lupetanja nisam odaaavno video na jednom mestu i zao mi je shto sada nemam vremena da odgovoim ali hocu ubrzo...
najobicnija klasicna mrznja i zavist, al ono, iz udzbenika
[ Majstor Duja @ 06.11.2007. 09:18 ] @
...po meni, kod advokata postoji 99% vacarosa i 1% vrednog (ali zlu ne trebalo - da proveravas tu vrednost)...
...to je najmutnija legalna profesija za koju ja znam...ali da uporedjujes limara i advokata - Lesli - opet si nesto besan?...:)
[ Lesli Eldridz @ 06.11.2007. 09:57 ] @
A zasto da ne? Klonfer i ćata, sve je to meni isto. Farisej do fariseja, i kako ti lepo rece, vaćarosi koji koriste situaciju. Ja nikada nisam besan, niti koga mrzim, a niti zavidim kome, posebno ne takvima (njih se gadim) i ne likovima koji sebe nazivaju Adolf, samo pisem sustinu koju neki ne vide, jer su zaslepljeni laznim sjajem, sto sjajem oluka, sto sjajem odela sa likrom, pa ja da im objasnim. To sto se nekima ta sustina ne svidja nije moj problem. Sve su to zanati, isto kao i bilo koji drugi zanat, samo sto su neki precenjeni a neki podcenjeni. Ako po nekome to nisu zanati, sta su onda? Da nisu svi oni mozda stvaraoci, ako nisu zanatlije?
Lepo je Sekspir napisao - za pocetak hajde da pokokamo sve advokate. Pa da vidis prosperiteta. Ili jedan drugi - "zakone najbolje razjasnjavaju, tumace i u praksi primenjuju bas oni koji najvise imaju racuna i koji su najsposobniji da ih izopacuju, mrse i izigravaju; mora se priznati da u vasim obicajima i zakonima ima ponesto manje - vise pametno i celishodno, ali sve je to docnijim odvratnim tumacenjima i izmisljotinama toliko izopaceno i oskrnavljeno da od svega nije ostalo ni traga" Itd. A mozda se neko nasao pogodjenim zbog onoga o medecini? Pa i to je isto istina. Ko to nije upisao taj nije zavrsio. Uz to, toliku bulumentu sujetnih tipova je nemoguce naci ni na jednom drugom fakultetu. Pogledajte samo e-mail naloge koje takvi otvaraju. Ja smem da se klatim da ce jedno 60% njih pocinjati sa "dr" . A ostali nisu mogli da ih tako krste zato sto su te adrese vec zauzete, he he he ;) Meni je to smesno i zalosno u isto vreme. Sve to nije ni vazno za ovu temu, pa ako ko hoce da se razgovaramo na tu temu i da odgovara, neka otvori drugu, da ne zakljucavaju ovu.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 06.11.2007. u 11:08 GMT+1]
[ staticInt @ 06.11.2007. 11:15 ] @
Citat: Lesli Eldridz: A zasto da ne? Klonfer i ćata, sve je to meni isto. Farisej do fariseja, i kako ti lepo rece, vaćarosi koji koriste situaciju. Ja nikada nisam besan, niti koga mrzim, a niti zavidim kome, posebno ne takvima (njih se gadim) i ne likovima koji sebe nazivaju Adolf, samo pisem sustinu koju neki ne vide, jer su zaslepljeni laznim sjajem, sto sjajem oluka, sto sjajem odela sa likrom, pa ja da im objasnim. To sto se nekima ta sustina ne svidja nije moj problem. Sve su to zanati, isto kao i bilo koji drugi zanat, samo sto su neki precenjeni a neki podcenjeni. Ako po nekome to nisu zanati, sta su onda? Da nisu svi oni mozda stvaraoci, ako nisu zanatlije?
Lepo je Sekspir napisao - za pocetak hajde da pokokamo sve advokate. Pa da vidis prosperiteta. Ili jedan drugi - "zakone najbolje razjasnjavaju, tumace i u praksi primenjuju bas oni koji najvise imaju racuna i koji su najsposobniji da ih izopacuju, mrse i izigravaju; mora se priznati da u vasim obicajima i zakonima ima ponesto manje - vise pametno i celishodno, ali sve je to docnijim odvratnim tumacenjima i izmisljotinama toliko izopaceno i oskrnavljeno da od svega nije ostalo ni traga" Itd. A mozda se neko nasao pogodjenim zbog onoga o medecini? Pa i to je isto istina. Ko to nije upisao taj nije zavrsio. Uz to, toliku bulumentu sujetnih tipova je nemoguce naci ni na jednom drugom fakultetu. Pogledajte samo e-mail naloge koje takvi otvaraju. Ja smem da se klatim da ce jedno 60% njih pocinjati sa "dr" . A ostali nisu mogli da ih tako krste zato sto su te adrese vec zauzete, he he he ;) Meni je to smesno i zalosno u isto vreme. Sve to nije ni vazno za ovu temu, pa ako ko hoce da se razgovaramo na tu temu i da odgovara, neka otvori drugu, da ne zakljucavaju ovu.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 06.11.2007. u 11:08 GMT+1]
Toliko gluposti davno nisam vide, prvo ima odlicnih i dobrih advokata i ne mozete generalizovati da su svi ovakvi ili onakvi.
O tome da je advokatura zanat dobro ako je tako onda je zanat i programiranje/arhitektura/hirurgija i jos milion drugih, pa koji god fakultet da zavrsis po tvom ces se baviti zanatom. Nije lepo da lupetas i pricas kako je advokatura zanat ako ne znas sta sve treba uraditi da bi se doslo do toga, tako uglavnom pricaju ljudi koji nemaju pojma ni o cemu, doduse to da je advokatura zanat se pojavilo u komunizmu kad si od pravosudja imao partiju koja je govorila sta i kako.
To sto je Sekspir pisao je nevezano za nas pravni sistem, Englezi imaju svoj pravni sistem koji je totalno drugaciji od naseg, takav ima i Amerika, nas pravni sistem nema nikakve veze sa Engleskim samim tim ne mozes da poredis nas i njih. Sto se tice tumacenja zakonika da bi zakon mogao da tumacis moras da imas malo vise skole od znanja citanja/pisanja.
Tvoja ostrascenost ti je pomutila racio, pricas nesto sto nema veze smozgom a povrh svega o tome ne znas nista, zavrsi pravni fakultet(drzavni), polozi pravosudni ispit pa onda pricaj da li je to zanat ili nije.
@Topic
Advokate nalazite u advokatskim komorama na primer http://www.akb.org.yu/ (Advokatska Komora Beograd), imate tu spisak advokata pa birajte, sto se tice teme kako da izaberete dobrog advokata, pa tu najvise ide preporuka.
[ pctel @ 06.11.2007. 11:15 ] @
Citat: Ili ovi sto namestaju gipsane ploce. 3, 4 evra kvadrat. Jedna ploca tri kvadrata. Srafi se za 3 minuta, ako si sam, a ako je stavljas na plafon, treba ti oko 7 - 8 minuta, uz odgovarajuca pomagala za podizanje, isto kad si sam, ako vas je dvojica ima uz pesmu jednom rukom da ih namestate.
jeste... i ovi hirurzi - raseku, odseku, zasiju, sve zajedno 5 minuta posla ili 6 ako peres ruke...
[ Lesli Eldridz @ 06.11.2007. 12:44 ] @
Tako je, gledano sa njihove strane. To su ljudi zanatlije koji su izucili svoj zanat, i to je to. Osim ako neko ne zeli da tvrdi kako su hirurzi i advokati umetnici ili kakvi pronalazaci ili nesto slicno. A to sto ti mislis da su oni nesto ne znam sta, to je tvoj probem. Pustite to.
Citat: staticInt: O tome da je advokatura zanat dobro ako je tako onda je zanat i programiranje/arhitektura/hirurgija i jos milion drugih, pa koji god fakultet da zavrsis po tvom ces se baviti zanatom.
Tacno, vidis kako znas. Samo sto se inzenjeri, programeri i slicni ne puvakaju unaokolo koko su oni sad neka velika ..da i ne placu zbog ispita koje su morali da poloze, ne traze "poklone" ili 200 evra za jedan tehnicki crtez ili proceduru, nego ljudi rade.
Citat: staticInt: Nije lepo da lupetas i pricas kako je advokatura zanat ako ne znas sta sve treba uraditi da bi se doslo do toga, tako uglavnom pricaju ljudi koji nemaju pojma ni o cemu, doduse to da je advokatura zanat se pojavilo u komunizmu kad si od pravosudja imao partiju koja je govorila sta i kako.
Tvoja ostrascenost ti je pomutila racio, pricas nesto sto nema veze smozgom a povrh svega o tome ne znas nista, zavrsi pravni fakultet(drzavni), polozi pravosudni ispit pa onda pricaj da li je to zanat ili nije.
Nije, umetnost je, a ko drukcije kaze klevece i laze i taj mora da je opak komunista koji nosi noz u zubima i voli da kolje i da propisuje sta i kako. I ne mogu ja to da zavrsim, kud cu ja ovakav tamo kad je tamo sve suv mislilac i Kosta Cavoski. A sto mi se pa srce cepa zbog toga sto je neki jadnicak polagao pravosudni ispit, smrk, smrk, mora da su ga puskom terali da to radi. Garantovano ima tri dana da me muci nesanica zbog te velike nepravde.
Sad ste me prosvetlili, i od sad cu zato sto je neki sirotan bio silom primoran da polozi pravosudni ispit ili je isao na specijalizaciju kod boljeg mesara i ja da ih gledam u vr' ociju, da gutam svaku njihovu rec (koja je u 90% slucajeva budalastina) samo zbog toga, i obavezno cu im nositi "poklone" i placati ne 200, nego 2000 evra da mi nadrljaju 20 recenica ili skinu jedan mladez. Arijevci su to.
Evo, da ne bude da se ne drzim teme, daj ti prvo prepisi kako izgleda taj ugovor koji imas. Bez imena i adresa, nesto ovako:
Primer1
ili ovako:
Primer2
Pa da se vidi posle sta dalje.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 06.11.2007. u 13:59 GMT+1]
[ nkrgovic @ 06.11.2007. 21:45 ] @
Ja na osnovu mog iskustva mislim da se advokati ipak isplate. Prvo, napisati ugovor o zakupu stana je jedno, a ozbiljan ugovor ili spor sasvim drugo. Ugovor o zakupu stana ili ugovor o radu i ne pise advokat, to ima kao obrazac u knjizari :). Ono za sta ti treba advokat je ugovor sa kojim ces nesto dalje da radis, ili tuzba. Razlika? Pa recimo ovako: iako nesto stoji u zakonu ne mora da znaci da je u praksi tako. Neke stvari se preskacu, neke zaobilaze, a neke dodaju iako ne pise u zakonu da je tako. Takodje, pogresna formulacija je sasvim dovoljna za obaranje tuzbe, ili ne pozivanje na dobar zakon, ili..... Dalje, jednom napisanu tuzbu treba predati, primiti, cekati odgovor, obigravati oko pisarnice.... to je sve posao. Advokati to rade svaki dan, ali hoce li Lesli, kad vam napise tuzbu za 50E da to radi? :) Konacno, za razliku od toga da "nesto nabudzite" gde to budzenje radi neko "ko se razume", ili neko na licu mesta, advokat radi uvek za onoga ko ga je platio. Tu onda nema zezanja, i ne moze vas niko nasankati, kao sto moze ako ne znate sta se desav, vec to radi "neko".
Ja i dalje mislim da za sve, osim extra prostih stvari (koje mogu da se zavrse kupovinom obrasca u knjizari) treba angazovati advokata.
[ spartak @ 07.11.2007. 07:34 ] @
Moje iskustvo je da me je sve za sta je potrebno strucno lice a pokusavao sam da izbunarim (izsrbujem) sam, kasnije duplo kostalo. Sreca ucio sam vise na tudjim nego na svojim greskama.
Ne zalim da platim privatnog zubara i lekara, ne zalim da platim advokata, ne zalim da platim arhitektu kad mi treba. Ali isto tako ne zalim da im naplatim kad je nekome od njih potrebna moja usluga.
Ovde su svi moleri, graficari, mehanicari, politicari a pogotovo advokati.. svi sve znaju pa posle pljuju vlast sto im se razvlaci spor, sto im gradjevinska inspekcija odbija legalizaciju ili sto su planule instalacije u kuci koje su sami zashushurili.
Pazi kad mi nebi palo na pamet sam da pokrecem sudski spor, ni u ludilu. Nemojte da mesamo ove obicne formulare kao sto su punomoc, ovlastenje ili ugovor o zakupu strana sa sastavljanjem tuzbe. Kad se tuzba sastavlja maheri je pisu tako da ona u sebi sadrzi pointere na sve zakonske osnove po kojima presuda moze prakticno odmah da se donese. Znaci u tuzbi advokat "predlaze ishod presude" prakticno. Ne bih ja njihov posao bas tako banalizovao i podcenio.
[ milanche @ 07.11.2007. 07:52 ] @
Jedna od ideja kako se moze olaksati potraga za kvalitetom - glas naroda na delu:
http://www.yelp.com/
Ljudi se lepo javljaju od svoje volje, preporucuju ono cime su stvarno zadovoljni, i mozes sasvim
lako da nadjes sve, od zanatlija, servisa, restorana,...
Sve sto treba - jedan web sajt.
[ Lesli Eldridz @ 07.11.2007. 08:15 ] @
Citat: spartak: Ne bih ja njihov posao bas tako banalizovao i podcenio.
Ja samo kazem da drljanje jednog papira ne vredi 200 evra, isto kao sto jedan tehnicki crtez ne vredi 200 evra, a i ne kosta toliko. Ono sve sto sam pisao pisao sam o takvima koji naplacuju nesto vise nego sto vredi zloupotrebljavajuci situaciju, a normalno da ima i dobrih i realnih ljudi i medju advokatima.
[ Ivan Dimkovic @ 07.11.2007. 10:37 ] @
Pa sad, ako ti mislis da neki proizvod ne vredi imas 2 opcije:
a) Da nadjes jeftinije
b) Da ga sam napravis/uradis
I svi zadovoljni :)
[ fanfon @ 07.11.2007. 11:21 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Ja samo kazem da drljanje jednog papira ne vredi 200 evra, isto kao sto jedan tehnicki crtez ne vredi 200 evra, a i ne kosta toliko. Ono sve sto sam pisao pisao sam o takvima koji naplacuju nesto vise nego sto vredi zloupotrebljavajuci situaciju, a normalno da ima i dobrih i realnih ljudi i medju advokatima.
A litar i po vode u radnji vredi 60 din dok kubik one iz slavine (666 puta vise) kosta isto? Znaci, onaj litar i po je 666 puta vredniji od 1000 litara? Ne lupaj gluposti. Advokat prodaje znanje, a ne papir. To znanje je tokom cele istorije advokature uvek bilo visoko vrednovano. Da bi dosao do mesta advokata, moras zagrejati stolicu na hiljade sati ucenja,a ne znam ko me moze ubediti da je taj rad laksi od fizickog...
[ Ivan Dimkovic @ 07.11.2007. 11:35 ] @
Meni je ovde ipak najsmesnije nipodastavanje stvari - eto, ako neko kaze "Medicina/Advokatura je zanat" to bi valjda trebalo da znaci da je medicina nesto ... prosto, jednostavno, lose?
Samo u zemlji gde je 5 decenija vladao komunjizam koji je totalno nipodastavao bilo kakav rad gde je potrebno znanje, i "uravnavao" sve, neko moze da zanat, dakle rad koji zahteva specijalizovane vestine i znanja, naziva necim prostim.
Zanat je rad koji iziskuje znanje, samim tim su i medicina i advokatura isto "zanati", ali zanati za koje je potrebno visegodisnje ucenje i bavljenje knjigom. I "obican" zanat, za koji je potrebno 1-2 godine obrazovanja, koji je u srpskom jeziku stekao epitet necega prostog i jednostavnog je isto tako znanje - kad neko popravlja TV, na primer, trosak opreme je najmanja stavka - njegovo znanje je najskuplja. Isto i za doktora, advokata, itd...
Primera radi - ovde gde zivim zaboravim kljuc u kuci (vrata se sama zakljucavaju) - zovem bravara... ovaj dodje, "samo malo procacka" 10-tak min ukupno i - 100 EUR, za 10 minuta... Sad, neko bi rekao, "pa kako bre, on samo procacka - kako bre 100 EUR kad ja to zaradim za dan/dva/nedelju/dve", jeste - ali treba znati sta tacno "procackati" i kako i sa kojim alatom i na koji nacin, a to kosta. Izvoli ti pa "cackaj" pa posle pevaj kad unistis vrata i kad budes morao da ih lakiras ili kupujes nova.
Isto tako i advokat - "on samo piskara" - malo sutra, treba znati sta i kako piskarati, a da bi se to znalo mora da se uci - i to malo vise. I zato to kosta.
Kao sto rekoh - kome to ne odgovara, uvek ima izbor da to sam radi. Ako neko misli da moze sam sebe da operise ili da sam pise strucnu tuzbu - nema problema, niko mu to ne brani da uradi. Na kraju krajeva, nema nista ako klijent nije zadovoljan - dakle, ako je neko zadovoljan svojim advokatskim ili lekarskim umecem, to je onda najbolja situacija, jer su svi zadovoljni.
Naravno, vise cesce nego redje ce "domaca radinost" biti losija od strucno obavljenog posla. Komplikovanijna tuzba pisana od strane nestrucnog lica nema sanse protiv strucne odbrane - o "kucnom" hirurskom zahvatu ili lecenju i da ne pricamo.
[ Lesli Eldridz @ 07.11.2007. 14:17 ] @
Citat: fanfon: Da bi dosao do mesta advokata, moras zagrejati stolicu na hiljade sati ucenja...
Ma ne mislis ti na ucenje nego na bubanje. U tim pomenutim skolama se ne uci nego se buba. A inzenjer isto prodaje znanje, pa ne naplacuje jedan crtez u projektu 200 evra. I tacka. Ovde ili u Belgiji, u Nemackoj ili u Tanzaniji, ista stvar. Gotova je prica o tome jos na prosloj strani, pa se vi na glavu postavite, i tako raspredajte teorije o "komunjizmu". I tako to radite zato sto vam je dosadno i da bi terali kontru, ili zasto sto ste skroz utopljeni u establisment pa vise ne znate ni ko ste ako vam se drugacije ne naredi. A mozda i ne razumete to sto pise, ko zna.
A posle kad zavrsite sa tim teorijama pomognite coveku ako mozete i umete. Ali pisanje tuzbe ne vredi 200 evra i tacka. Ne vredi ni 20.
[ Ivan Dimkovic @ 07.11.2007. 14:21 ] @
Pa mozda ne vredi ni 20 ako je ti napises :-) Svaki advokat ima svoju cenu, pa ako ti ni jedna ne odgovara napises je sam. A posledica komunizma se lepo vidi na tebi, gde je sasvim OK nacin razmisljanja da svako moze da "procenjuje" koliko treba da vredi tudj rad i to obicno u smeru totalnog nipodastavanja istog. Ako nisi advokat ili bar pravnik, tvoje misljenje koliko treba da kosta tuzba ne vredi ni 5 para, zapravo - ne vredi nista, bas kao sto ne vredi nista ni moje misljenje koliko "treba" da kosta sat hirurga.
Sto se inzenjera tice - sve zavisi da li inzenjer radi za nekog ili sam pruza usluge. Ako inzenjer sam pruza usluge kao konsultant, ovde mu sat vredi od 80-150 EUR u zavisnosti od toga kakva je usluga u pitanju. U principu jeste mozda malo jeftinije od advokata kojima mozes za nesto platiti i 250 EUR na sat - ali da je jeftino nije.
Sto se tice saveta postavljacu teme - i ja bih se slozio da je najbolje ici po sistemu preporuke od strane sire porodice i prijatelja, a ako to ne postoji onda lepo kontaktirati advokatsku komoru koja ima listu svih advokata i njihove specijalizacije.
[ zmej @ 07.11.2007. 17:24 ] @
Ma daj molim te kako ovaj lupa gluposti!!!
Sta arhitekte se ne duvaju,ne uzimaju pare za projekte koji im stoje godinama,pa onda dodje neko i oni im ga uvale za 200evra.
Ili potpis na tehnicke crteze lica koji imaju licencu,samo zvrlj na papir kosta 50-100evra.
Jebi ga i taj advokat,i taj arhitekta i inzinjer isli brate u skolu da bi uzimali pare,a ne iz neke zedji za znanjem
[ Lesli Eldridz @ 07.11.2007. 17:42 ] @
Sve dok tako razmisljate ostacete supak sveta. I to potpuno zasluzeno. Izgleda da se nivo civilizovanosti moze i time meriti - dok na internetu na stranim sajtovima ima hiljade i hiljade besplatnih linija programskog koda, projekata, midi fajlova i ko zna sta jos, na vasim sajtovima (necu da kazem nasim jer ja sa vama nemama nista) ima samo u tragovima i to uglavnom na ovom sajtu i mozda na jop par njih. Znaci tako, samo su vam pare vazne, dupe vam je zinulo za pare, samo pare, daj pare... Povraca mi se od vas.
A u projektu ima jedno 100 crteza - znaci svaki po 2 evra.
Citat: Ivan Dimkovic: Pa mozda ne vredi ni 20 ako je ti napises :-) Svaki advokat ima svoju cenu, pa ako ti ni jedna ne odgovara napises je sam. A posledica komunizma se lepo vidi na tebi, gde je sasvim OK nacin razmisljanja da svako moze da "procenjuje" koliko treba da vredi tudj rad i to obicno u smeru totalnog nipodastavanja istog. Ako nisi advokat ili bar pravnik, tvoje misljenje koliko treba da kosta tuzba ne vredi ni 5 para, zapravo - ne vredi nista, bas kao sto ne vredi nista ni moje misljenje koliko "treba" da kosta sat hirurga.
Pa hebi ga vi ste tamo arijevci pa ne procenjujete, a mi ovde smo gegule i komunisti pa procenjujemo i ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine. Zasto ovde nikad nece da bude kao kod vas tamo, a to sto vi mislite da hoce, to je samo privremeno i to se samo vama tako cini, kao sto se vasima cinilo onomad. Ne moze da (za stalno) kosta pisanje tuzbe 200 evra, dok gori Hilandar, i dok ljudi rade ceo mesec za 100 evra, pa vi bulaznite sad i dalje to sto ste videli negde ko zna gde, ali to je ovde tako - i tacka. Kome se to ne svidja, zna se.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 07.11.2007. u 18:54 GMT+1]
[ vladd @ 07.11.2007. 18:12 ] @
Mislim da ste masno promasili temu, ali ajd, nije ni prvi ni poslednj put da se odluta u emocije i licno dozivljavanje situacije.
Tarifa advokata je normirana, uz mogucnosti dopunske nagrade u slucaju povoljnog resenja predmeta.
Besmisleno je porediti neke stveri, pogotovo sto svi dobro znamo, da je otimacina, prevara i slicne tendenciozne aktivnosti, shvaceno kao "prelazni period", koji ce, izgleda, malo duze potrajati.
Onog trenutka, kada, ovde, ljudi pocnu da cene sebe, a narocito svoje vreme, prestace i sa jajarenjima, i razvijanjima sitnih dusa, pa ce valjda i internet "procvetati", sa informacijma, a ne da se "kriju" po fiokama ili folderima.
Ovako, gubljenje vremena, sitna zaradica, vajdica, posveti se neko misjem poslu i grickanju, umesto da radi nesto ozbiljno, a sitnjuriju podeli sa ostatkom planete. Nazalost, ozbiljnogposla nema puno na ovim terenima, pa je situacija takva.
Advokati mogu da se potraze u komori, ali najbolje je da se covek, zeljan necega, upozna, unapred, sa svojim pravima, lakse ce biti i njemu i advokatu, a ne da se "leci" travama, a posle kod hirurga, kada ni hirurg ne moze da pomogne, pa pocne da "ne valja".
Poz.
P.S. kontrola besa, pre svega, a ne da bude "al' je rodilo, sve ce ve tuzim..."
[ ad0lf @ 07.11.2007. 18:36 ] @
boze ja bas mislio da napisem neshto ovom lesliju i tek sada videh kakav je to covek straaasno...
pa nisam ti ja Dimkovic pa da imam zivaca da se natezem AL BAS sa kojekakvima!!!
[ kelja @ 07.11.2007. 18:39 ] @
Lesli, sad si potpuno zastranio...
Naravno da je 200e za ''jednu hartiju'' mnogo(siguran sam da se moze naci i jefitinije), ali znas, kad dozivis da neko na slican nacin vrednuje ono sto ti radis, eto nevolje...
A to sto kazes da se na netu moze naci mnogo besplatnih, a u isto vreme i korisnih stvari, poput besplatnih kodova za stosta, ok, ali mozemo to i gledati i kao jedan vid samoreklamiranja autora, i znanje, trud i vreme ulozeni u neki free/open source projekat katkad se debelo isplate.(barem imam takav utisak)
Hocu da kazem da nisu svi motivisani napretkom covecanstva, nego bogami i licnom koriscu, jbg.
[ pctel @ 07.11.2007. 18:46 ] @
Citat: da i ne placu zbog ispita koje su morali da poloze, ne traze "poklone" ili 200 evra za jedan tehnicki crtez ili proceduru, nego ljudi rade.
Ako sam dobro razumeo, ne uzima se 200 EUR-a za parce papira, vec i za kasnije zastupanje na sudskim pretresima kojih bude i po nekoliko i znaju da traju godinu dana ako ne i vise. Programeri takodje uzimaju najmanje toliko para da iskucaju najobicniji programcic, ako treba posle 5x za godinu dana da dodju i izmene nesto. Na trzistu vazi zakon ponude i potraznje, tako da se svaka saradnja ostvaruje na obostrano zadovoljstvo, ukoliko jedna strana nije zadovoljna cenom, onda nece saradjivati i to je to. Na trzistu sigurno postoji advokat koji ce za sudjenje traziti i 10.000 EUR-a, ali, kad bih ja trazio da mi Bill Gates nesto licno isprogramira, sigurno ne bih jeftinije prosao!
[ pctel @ 07.11.2007. 18:54 ] @
Citat: gde je sasvim OK nacin razmisljanja da svako moze da "procenjuje" koliko treba da vredi tudj rad i to obicno u smeru totalnog nipodastavanja istog. Pa to valjda jeste OK. Hoces da kazes da ti samo izvadis novcanik i platis vrednost koju cujes, bez ulazenja u to da li je ta cena realna. Ako je tako, bilo bi mi zadovoljstvo da saradjujem sa tobom
Mislim, da je tako kao sto kazes, onda u radnjama ne bi ni bilo cena na artiklima, vec jednostavno uzmes korpu, ubacujes sta ti treba, a posle koliko bude - bude.
[ Ivan Dimkovic @ 07.11.2007. 20:04 ] @
Pa ne, nema sta da "procenjujes" koliko nesto treba da kosta - ili ti se cena svidja, ili ne - ako ne, trazis negde gde ima za manje.
Ako nema nigde po ceni koju ti zelis - onda ocigledno tvoja "procena" nije dobra - i nema sta naknadno da kukas kako je taj posao "precenjen" jer je trziste uredilo svoje, tj. dovoljan broj ljudi placa vecu cenu od tvoje da bi prodavci mogli da zive lepo... i tu je kraj price.
Nego, lepo - Lesli, zavrsi ti pravni ili medicinski fax - pa pruzaj usluge po cenama koje mislis da su OK... nesto mi se ipak cini da bi tada promenio plocu, i odjednom bi taj rad vredeo puuuuno love i odjednom bi postao "ugnjeten, slabo placen, potkradan" i slicno iz arsenala samo-sazaljevanja :-)
Ne znam sto ti mene nazivas arijevcem - nije nista razlicito u Srbiji nego bilo gde drugde, svaki strucan posao kosta i ne verujem da ces naci advokata koji radi za kikiriki - cak nekad i vise nego na zapadu jer zbog silne kolicine jajara se nadju "mega jajare" koje deru druge ljude kako bi pokrili eventualne gubitke na onima koji nece da plate... sta ces, to je tebi tvoja borba dala :)
[ kelja @ 07.11.2007. 20:23 ] @
Ma Lesli je jednostavno razocaran srpskom varijantom kapitalizma, pa je sad naprasno postao komunista... ;-)
A nije ni cudo.
[ dalibord5 @ 07.11.2007. 21:54 ] @
Dobar advokat KOSTA.
O tome ne moramo da razgovaramo,sasvim je jasna ta cinjenica,svakome pa i Lesliju.
Jako je lepo sto trosite tastaturu na objasnjavanje pojedincima,ono sto je sasvim ocigledno.
Apsolutno ni jedan fakultet nije lako zavrsiti.
I samo zbog toga treba nagraditi one koji su to uspeli.Njihov rad vredi,jer su mnogo truda i vremena ulozili u to da budu strucni...
Sa druge strane,dobar advokat vredi vise,pa je i to potpuno jasno.
Slazem se sa Leslijem da su svi zanatlije,ali on je zaboravio nesto veoma bitno:
Neke zanatlije izuzetno obavljaju svoj zanat i to nesto kosta.
Vidjao sam konobare,koji su sa ogromnim entuzijazmom,vestinom i sarmom radili svoj posao,da nisam mogao a da im ne priznam da su pravi umetnici u svom poslu.
Dakle,sve je zanat,samo neki to rade bolje...
Na stranu sve,pokretacu teme niste mnogo pomogli.
Advokatska komora jeste pravo mesto na kojem moze da dobijeprave informacije,mada se za slucajeve koje njega zanimaju,tesko moze naci poseban strucnjak.
Takve parnice su retke i sama vrednost spora nije preterano velika.
Bilo koji iskusniji advokat moze uspesno zavrsiti takvu stvar.
Advokatima je esnafski zabranjeno da se reklamiraju,pa je jedini nacin preporuka nekoga ko je vec imao slicna iskustva...
[ Lesli Eldridz @ 07.11.2007. 22:38 ] @
Tacno, sve se slazem.
Ljudi bre, ja vas ne ubedjujem da je isto doktor nauka i coban, samo kazem da je 200 evra neverovatno mnogo za drljanje tuzbe i da je taj koji toliko naplacuje za to obican prevarant. Da li ste vi ikada videli neku tuzbu za takve stvari, to oko kirije, ili oko ovoga sto nije hteo da plati agenciji za letovanje? Isto vazi i za te hirurge koje potezete. Nemojte da ste smesni. Pa ne radi svaki od njih operaciju na otvorenom srcu, a i to sto je neko advokat ili hirurg ne znaci da je u'vatio boga za onu stvar. Advokat, pa sta onda? Ima doktora koji kad ih pandur zaustavi i pise im kaznu zbog nevezivanja pojasa ili prekoracenja brzine ili nesto govore "ali ja sam doktor" . Licno sam to cuo. Pa ako si doktor sto onda ne vezujes pojas? Za tebe ne vazi zakon, ili sta? Koji si ti ..... ako si doktor? Svasta.
Sa Ivanom se ne vredi upustati ni u kakve rasprave jer je prosto je fascinantno koliko covek uziva u tome sto je mali srafcic u velikoj masini i u tome da ponavlja neke fraze. Kao da sad ja ne znam kako svet funkcionise, ne znam da je cena za to i to ta i ta pa uzmi ili ostavi, nego mi treba Ivan da mi taj koncept objasni. Ja sam komunista znas, pa hocu da sve izjednacim i da dizem revolucije, a on je arijevac pa se razume u posebne rase nadljudi. Sve je to licemerje na kub. Nema malih bogova, he he he. Moj Ivane, isto oni formiraju tarifu kao i ono sto si mi "objasnjavao" za telefonsku pretplatu. Podju od toga da treba da imaju platu toliko i toliko, pa proracunaju koliko ce otprilike nadrljati tuzbi ili skinuti mladeza ovoga meseca i onda to podele i to im je tarifa. Koriste to sto ljudi dolaze kod njih samo u nuzdi pa deru. A sa druge strane, govore proizvodjacima "ebi ga, ovog meseca si prodao malo od toga sto si proizveo pa sta se bunis". Licimur do licimura.
Isto vazi i za ovog Adolfa. Jeste, znas, ja im sad zavidim, pa zato to pisem, a kad bi bio na njihovom mestu drugo bi pisao. Pa nisam ja vi. Mogao sam ja da budem na njihovom mestu sto puta do sada, a mogu i sad, ali necu da se poganim. Sta da radim glup sam i lud, necu pare i nisam kompatibilan sa ovim vasim vrlim novim svetom. Ja smatram da sve te pare koje bih ja dobio ne vrede smaranja i vremena koje za njih treba da se utrosi, a jos manje poganjenja sa kojekakvom fukarom. Ali dajem sebi za pravo da procenjujem njihov rad i sta sad, obesite me. Radije bih bio propalica i alkoholicar nego ugledni gradjanin kao sto su to oni i na nacine na koje su to postali. Doduse, ima sad to oko skole. Pa dobro, ja sta sam zavrsio to sam zavrsio, ali prava ili medicinu ne bi mogao da zavrsim ni pod pretnjom mitraljezom. Ja kad bih ono tamo morao da bubam poludeo bih, garantovano. Imao sam jednom cimera sa prava, sto je taj bio ogranicen, majko moja, pa ono je bilo strasno. Slicno vazi i za ove druge.
Sve to nema veze, ko voli da bude sistemlija to ce biti, ko ne voli nece nikad biti, 200 evra je papreno za drljanje tuzbe iz teme, i to je to.
[ fanfon @ 07.11.2007. 22:53 ] @
Ti pises kako da de facto svi naplacuju pisanje tuzbe 200€. Uopste nije tako. Kod mene u gradu svaki naplacuje po 100€...
[ Lesli Eldridz @ 07.11.2007. 23:03 ] @
Nisam ja rek'o da svi naplacuju dvesta evra, nego je ovde ta tarifa pomenuta za pisanje najobicnije tuzbe, na sta sam se ja zabezeknuo, pa zato. I sto kaze pctel, jeste, 100 evra za takvu tuzbu, ali sa svim rocistima i ako dobijemo spor, to moze. Sve ostalo je cista prevara i zaradjivanje na tome sto je neko u nuzdi dosao do toga da se sudi. A ovde se ljudi uglavnom sude iz ocaja. Za firme ne znam.
[ srki @ 08.11.2007. 08:51 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Ja smatram da sve te pare koje bih ja dobio ne vrede smaranja i vremena koje za njih treba da se utrosi, a jos manje poganjenja sa kojekakvom fukarom.
Ovo onda znaci da treba jos vise da naplacuju jer ovo sto naplacuju ne vredi tog smaranja i vremena koje su utrosili. Oni su se smarali i utrosili vreme sto ti a i dosta njih ne bi uradilo (ne bih ni ja) sto znaci da to piskaranje ipak vredi toliko a i vise kao sto ti kazes jer da bi ti oni to ispiskarali oni su ipak nekoliko godina sedeli i ucili!
Citat: Sve to nema veze, ko voli da bude sistemlija to ce biti, ko ne voli nece nikad biti, 200 evra je papreno za drljanje tuzbe iz teme, i to je to.
Sve zavisi od toga ko te zastupa i sta sve dobijes za tih 200 evra. I neki programeri zaradjuju 50 evra na sat a neki 10 za isti posao ali to ne znaci da 50 evra nije realna cena vec je to srazmerno iskustvu i onome sto je neko spreman da ponudi. Ako bi svi mislili suprotno od tebe (da je to mala para za ulozen trud) onda bi cena jednostavno pala ali posto ipak ima ljudi koji su spremni toliko da daju to onda znaci da je to realna cena. Trziste treba samo da odredjuje cenu. Iako neki misle da advokati papreno zaradjuju ti ipak mislis da to nije dovoljno vredno smaranja i vremena koje se utrosi, zar ne? Znaci ti da si advokat onda bi hteo jos vise para? Ja se tu slazem sa tobom i zato i nisam advokat. Kada bi dovoljan broj ljudi razmisljao suprotno od nas dvojice onda bi vise njih zelelo da budu advokati pa bi bila veca ponuda i cene manje. Nazalost ipak vecina njih razmislja kao ti i ja :-)
[Ovu poruku je menjao srki dana 12.11.2007. u 08:35 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 08.11.2007. 09:10 ] @
Citat:
Sa Ivanom se ne vredi upustati ni u kakve rasprave jer je prosto je fascinantno koliko covek uziva u tome sto je mali srafcic u velikoj masini i u tome da ponavlja neke fraze
Ako ovde neko ponavlja fraze to si ti - covek moze da skupi zbirku gluposti koje ponavljas u svakom postu. Mada, razumem ja to - te fraze i etikete koje lupas pausalno drugima su samo jedan vid tvog "anger managementa" :) iliti - ventiliranja... Lepo zamislis da su svi oko tebe "srafici i licemeri" a ti tako pametan i promucuran sve si ih provalio - samo je dovoljno da budes malo cinican, i odma' ti lakse u zivotu.
Mada, iskreno, bolje bi bilo da nadjes neki kreativniji nacin - jer ovako drugi oko tebe trpe.
Citat:
Moj Ivane, isto oni formiraju tarifu kao i ono sto si mi "objasnjavao" za telefonsku pretplatu. Podju od toga da treba da imaju platu toliko i toliko, pa proracunaju koliko ce otprilike nadrljati tuzbi ili skinuti mladeza ovoga meseca i onda to podele i to im je tarifa. Koriste to sto ljudi dolaze kod njih samo u nuzdi pa deru. A sa druge strane, govore proizvodjacima "ebi ga, ovog meseca si prodao malo od toga sto si proizveo pa sta se bunis". Licimur do licimura.
Kao sto sam ti rekao - najbolji nacin da dokazes da njihova "formirana tarifa" nije dobra je da ti pocnes time da se bavis - izvoli, zavrsi lepo te skole "koje samo treba da se upisu - same se zavrsavaju", pa prodavaj svoje advokatske ili lekarske usluge za cenu koju mislis da je dobra i za tebe i za tvoje musterije.
Telefonska tarifa velika i "dogovorena" izmedju firmi? Pa nadjite se vi, skupina tako pametnih i velikih, napravite svoju telefonsku kompaniju - pa naplacujte telefon i internet koliko vi mislite da treba. Nema lepseg dokaza da su drugi u krivu nego da sami uradite to sto popujete drugima.
Kao sto sam rekao, tada bi sigurno promenio plocu i odjednom bi postao "ugrozen i ugnjeten" - to je default nacin razmisljanja ljudi kao sto si ti - tvoj rad je strasno podcenjen, a tako si veliki i neshvacen... a drugi te deru jer su licemeri i lopovi. Nije tebi lako.
[ kelja @ 08.11.2007. 09:19 ] @
Ho ho ho, ''anger management''... prvo sam (po)mislio da je zezanje, ali sad vidim da je to mnogo ozbiljna stvar, sigurno se i na seminarima uci...
Evo jednog linka:
http://www.angermgmt.com/
Citat:
Telefonska tarifa velika i "dogovorena" izmedju firmi? Pa nadjite se vi, skupina tako pametnih i velikih, napravite svoju telefonsku kompaniju - pa naplacujte telefon i internet koliko vi mislite da treba. Nema lepseg dokaza da su drugi u krivu nego da sami uradite to sto popujete drugima.
A telefon i internet su preskupi, to stoji. Ali, snizice se i tu cene kad(ako ikad) dodje konkurencija.
To je isto kapitalisticki princip, zar ne, konkurencija=poboljsanje kvaliteta usluga + snizenje cena(i jedno i drugo u isto vreme, da ironija bude veca, kako je to moguce)?
[ Slobodan Miskovic @ 08.11.2007. 09:44 ] @
[ Lesli Eldridz @ 08.11.2007. 15:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Kao sto sam ti rekao - najbolji nacin da dokazes da njihova "formirana tarifa" nije dobra je da ti pocnes time da se bavis - izvoli, zavrsi lepo te skole "koje samo treba da se upisu - same se zavrsavaju", pa prodavaj svoje advokatske ili lekarske usluge za cenu koju mislis da je dobra i za tebe i za tvoje musterije.
Ama necu nista da prodajem jer sam ja veliki komunista i ne priznajem vase "trziste" kao neku meru za bilo sta, i to zato sto ste podivljali od kad nema nikoga da vas drzi na uzdi, i pretvorili ste se u nove feudalce. Ne ti, nego ovi tvoji sto im aplaudiras. Samo, novi feudalci ce na kraju neminovno itzazvati i pojavu novog Robespjera, pa kad tad. A ako nesto i pravim zbog toga sto mi se ne svidja kako ovi tvoji rade, ili cena po kojoj to nesto prodaju, pravicu samo za sebe i ni za koga drugog. Recimo sam sebi da pravim struju pomocu metana koji se dobija kad trule organske materije, eto, to moze, i ima vec ljudi koji tako rade. Ali ne dam nikome. Nikako to da ukapiras. To je zato sto uporno na sve gledas iz tvog sveta i svojim arsinima meris sve i svakoga. Neko bi trebalo da prvo imam zelju i nameru da ucestvuje u toj vasoj "trzisnoj utakmici" pa tek onda da ga merite tim merilim, a ako tog nekog ama bas zabole za sve to, onda ne mozete ni da ga merite, jel tako. Dobro, mozda i ja to isto radim, ne kazem sad.
To oko skola je inace cinjenica. Medicina je tesko da se upise zato sto se ogroman broj njih gura tamo (prvi razlog im je da primaju "poklone" da bi radili svoj posao , da se urce i da pečale, pa sam tako sretao neke koji jos nisu ni zavrsili a vec pricaju kako ce da postrojavaju sestre i da primaju "poklone" ) a posle samo treba da se buba, a na prava primaju uglavnom svakoga i isto najbrze zavrsavaju bubaci. Ne sporim da neki od njih posle postanu kvalitetni pravnici i lekari, ali nije ovde rec o njima nego o drugima.
Isto stoji da su neki od vas koji se najvise deru o trzistu veliki licemeri, i to zato sto proizvodjacima pricate jednu pricu (vec pomenutu, ono, nisi prodao koliko si planirao i proizveo, i onda nema sta da se bunis zbog male zarade, menjaj struku, bla bla bla) a kad je rec o njihovim zanimanjima, tad se cena usluga formira obrnutom logikom - meni ovog meseca treba ovolika zarada, cenim da cu imati toliko i toliko klijenata - cena usluge ce biti toliko i toliko. Fariseji. Ma nema veze.
[ braker @ 08.11.2007. 15:19 ] @
Aham, farisejstvo po definiciji je, kada otelotvorenje sindroma neuroticnog konja spocitava ponavljanja jednog te istog - ima veze, ima.
Mada, ne treba biti iskljuciv - u slucaju spora sa zdravim razumom Leslie bi bio prvi izbor zastupnika, bez premca.
[ pctel @ 08.11.2007. 18:03 ] @
Citat: Pa ne, nema sta da "procenjujes" koliko nesto treba da kosta - ili ti se cena svidja, ili ne - ako ne, trazis negde gde ima za manje.
Ne znam. Ja ne vidim razliku. Ako ti se cena ne svidja, znaci procenjujes da to vredi manje para, ili procenjujes da bi trebalo da dobijes vise za toliko para.
Ima jedna specificnost vezana za advokate - greske se ne mogu otkloniti. Evo objasnjenja...
Ako neces da platis molera, uzmes valjak u ruke i okrecis sam. Onda vidis da ti se to ne svidja, uzmes sundjer i spaklu, skines staru boju pa si opet si na pocetku, mozes da angazujes molera, ili da uradis sam ako smatras da si iz prethodno napravljenih gresaka naucio dovoljno. Nikakva steta pritom ne nastane izuzev cene materijala koja nije velika i cene tvog vremena koja verovatno isto nije velika. Kod programiranja takodje, ako program ne valja, isto kao gore, ili angazujes programera, ili ako si nesto novo u medjuvremenu naucio, sednes i isprogramiras sam. Jedino advokatski i medicinski poslovi nemaju mogucnost ispravke gresaka. Cak i medicinski posao cesto ima mogucnost popravke gresaka - ja sam licno doziveo da odem na hirurgiju sa pogresnom dijagnozom, da mi tokom operacije utvrde da je dijagnoza pogresna, da mi produze anesteziju nekoliko puta duze od uobicajenog vremena jer je toliko trebalo da se uspostavi tacna dijagnoza i da tek na kraju ipak urade hirurski zahvat zbog koga sam ja i imao zdravstvene probleme. E, kod advokata to ne moze - ako uradis nesto pogresno, ne mozes da kazes "puj-pike ne vazi, idemo iz pocetka", vec ce protivnicka strana svaku gresku iskoristiti da situaciju preokrene u svoju korist a kasnije ce ti biti tesko da promenis situaciju cak i uz pomoc strucnjaka.
Citat: Telefonska tarifa velika i "dogovorena" izmedju firmi? Pa nadjite se vi, skupina tako pametnih i velikih, napravite svoju telefonsku kompaniju - pa naplacujte telefon i internet koliko vi mislite da treba.
Pa, ako si ioele informisan, znas da to u Srbiji ne moze da se otvori. Poznato ti je verovatno da ne moze covek da se bavi TAXI prevozom ako misli da su TAXI usluge skupe, a ne da otvori telekomunikacionu kompaniju. Ne postoje nikakvi uslovi koje treba ispuniti vec jednostavno se ne moze dobiti dozvola za obavljanje nekih delatnosti.
[ Lesli Eldridz @ 08.11.2007. 19:38 ] @
Je li bre brakeru, kad ces vec jednom da uvedes neki pristojan internet?
[ pisac @ 08.04.2009. 11:38 ] @
Jeste stara tema, ali sam slučajno naleteo na nju, pa da dam svoj doprinos zamrloj svadji:
Advokati su u većini slučajeva neznalice i muljatori, koji bi da žive lagodno na tudjoj muci. Ne prate izmene zakona, ne znaju ni da beknu bez svojih šablona koje drže u kompjuteru, i generalno imaju mozga manje nego perači ulica i djubretari. Pri tome nikako ne želim da vredjam dotične perače i djubretare, jer oni žive zaista od nekog rada i pružaju korisnu uslugu ovom društvu, za razliku od advokata. Dosta advokata je uspešno samo zato što znaju gde i kako treba da potplate da bi nešto prošlo.
Citat: pctel: Ima jedna specificnost vezana za advokate - greske se ne mogu otkloniti.
Da, upravo tako. Upravo ako angažuješ advokata (kao što sam ja uradio u svom neiskustvu i naivnosti pre mnogo godina) i ako taj advokat ( kao većina advokata) nema mozga da iole izadje iz klasičnih šablona (koje je nabubao u školi kao mrsko gradivo "samo za ocenu", i odmah zaboravio), onda napraviš sránje koje posle više ne možeš da ispraviš. Iako je advokat dobio od mene precizna uputstva šta hoću, gde hoću, zašto hoću, ipak je uspeo da napravi grešku u sastavljanju sporazuma. A ja sam naravno bio budala što sam mislio da taj nerazumljivi pravni visokostručni rečnik zaista tako treba da zvuči, i da je tu u stvari sadržano sve što sam ja hteo. E pa nije.
Pre nekoliko godina sam bio u žurbi u vezi jednog ovlaštenja, pa sam opet angažovao advokata. Dao sam valjda 3000 din za to da dotični advokat (u zadimljenoj i prljavoj kancelariji koja nije čišćena mesecima) kopa po kompjuteru desetak-petneast minuta da bi najzad izvukao odgovarajući šablon, izmenio imena, i dao mi odštampan primerak. Da li je taj njegov rad vredan 3000 din? Pa naravno da nije. Da li to njegovo kopanje po kompjuteru pokazuje da je on visokoobrazovani školovani pravnik, i da ta njegova usluga vredi 3000din? Pa naravno da ne. Taj ne bi znao da bekne bez tih šablona koje je iskopirao od nekog drugog "advokata". Da zna nešto, brže bi napisao ovlaštenje nego što mu je trebalo da ga iskopa iz nekog foldera. I ja bih bio dostojan advokat sa kompjuterom punim tih šablona.
Šta je poenta? Poenta je u tome da su advokatski poslovi u velikoj meri (za veliki broj poslova) krajnje šablonski i krajnje priglupi. Svi ti sporazumi, tužbe, itd... u sudovima se podnose u formi koja je krajnje standardizovana i očekivana, i sudije odmah prepoznaju neki od tih papira koji nije pisan od strane "školovanog advokata" već od strane same stranke, i često ga bez razloga vraćaju na "doradu" iako je u sadržaju sve napisano jasnim jezikom. Pri tome nikada ne možete dobiti informaciju šta se tačno očekuje da piše (kojim rečnikom) u nekom od piskaranja i papirologije, već je odgovor uvek "advokat će to znati".
Zašto ne postoji neko zvanično mesto gde bi stranka mogla da dobije šablon po želji za tužbu/sporazum/ugovor po želji, i samo da unese potrebna imena, i to preda na šalter? Pa zato što svima (državi, pravnicima, birokratiji) odgovara da prave sloj "školovanih advokata" koji će da uzimaju pare za ništa. To je ubacivanje posrednika koji će živeti na tudjoj grbači bez ikakvog rada (i ikakve potrebe).
<offtopic>
Ubacivanje potpuno suvišnog posrednika je vrlo ustaljena praksa u birokratiji. Jer, od para koje se skupe na porezu za nepotrebne i apsolutno suvišne "usluge" ta birokratija živi odlično, kupuje mercedese, leti avionima, psuje i lenčari u skupštinama, uzima dnevnice. Birokratiji odgovara da ugura što više posrednika i parazita koji će plaćati porez na svoju ničim zasluženu zaradu.
Jedan od primera suvišnog posrednika je banka. Zašto sam ja primoran da dajem 150din mesečno za održavanje tekućeg računa u banci? Možda meni ne treba tekući račun, možda hoću pare da primim na ruke i dam na ruke? Zašto osiguranje ne može da mi isplati keš na ruke već zahteva račun u banci. Zašto ja za naplatu auto-štete moram da: 1) platim zapisnik mup-a 1000 din, preko banke uz naravno proviziju za banku; 2) primim nadoknadu od osiguranja, ali isključivo na tekući račun uz naravno harač banke od 150din za bilo koji promet na mom tekućem računu? Zašto sva plaćanja raznih usluga moraju ići preko banke/pošte koja uzima proviziju za to? Neko će da kaže: kontrola finansijskih tokova. Ma da, naravno. Ali što baš ja plaćam proviziju zbog toga što neko hoće da kontroliše finansijske tokove, i to za račune koje me država tera da platim? Em plaćam račun, em plaćam proviziju za transakciju bankama. I naravno birokratija uživa jer uzima porez.
Uzgred, banke su naravno deo jedne mnogo veće zavere onih koji žele da žive na tudjoj grbači. Kada se potpuno ukine keš i predje na isključivo virtuelni novac, onda će naravno robovlasništvo biti definitivno.
</offtopic>
However, uz ovo malo iskustva što sam imao sa advokatima, pokupio sam mnoge njihove termine i šablone birokratskog razmišljanja, tako da mi više advokati nisu potrebni za bilo kakve ugovore, sporazume, itd... jer ih sve pišem uspešno i potpuno samostalno. Čak uspešnije od tih nazovi advokata koji su pravni fakultet završili uz korupciju, i koji ne znaju da beknu bez svojih šablona.
[ Kosuth @ 08.04.2009. 13:10 ] @
ali uvek aktuelna situacija...
Ne mogu nikako da se otmem utisku da je osnovna uloga advokata da upotpuni ILUZIJU o fukcionisanju prava.
Pravdu ne pominjem...
I zbog te uspešno odrađene uloge država,za uzvrat,advokatima PAUŠALNO naplaćuje porez.
I onda oni lepo dođu na "jadno" treće mesto liste srbijanskih MILIONERA...
Čudna,ali finansijski veoma isplativa SIMBIOZA,zbog koje ćeš uvek od sudije dobiti odgovor tipa:"advokat će to znati"...
pa makar "diplomirao" prava i u Kragujevcu...
Nigde ne piše da je stranka obavezna da u sporu ima "stručnog"pravnog zastupnika niti da navodi pravni osnov svog obraćanja sudu,ali sud JESTE dužan da utvrđuje pravni osnov na osnovu samo razumljivog obraćanja...
jer ako nije tako,šta je sa pravima onih koji nisu "solventni"...a takvih je danas,i biće ih ubuduće,sve više...
Pravo samo za bogate???
[Ovu poruku je menjao Kosuth dana 08.04.2009. u 14:23 GMT+1]
[ germanchc @ 08.04.2009. 13:48 ] @
Kada smo kod advokata, direktno moj slucaj.. pre nekog vremena sam trebao da prebacim zajednicku prostoriju na svoje ime i otisao sam za savet kod jednog advokata na banovom brdu , necu da ga pominjem ali se nalazi dve ulice ispod pozeske i radi na prizemlju sa leve strane u maloj prostoriji :) :) , e sada covek je trazio odredjenu cifru za savet i ja sam naravno to platio... cela frka je ispla u tome sto je dati savet bio totalno pogresan i netacan, covek je zesce lupio kako sam kasnije saznao, otisao sam kod njega po povratak novca a on me je klasicno odj. i rekao da nemam nista sto ce potvrditi da sam ikada bio kod njega i da je on uopste uzeo novac (fiskalni racun etc ). mada u celoj toj prici nije ni bitno tih nekoliko hiljada dinara nego da sam poslusao savet i nisam potrazio informacije na drugom mestu steta bi bila oko 5-6 hiljada evra....
[ ventura @ 08.04.2009. 15:14 ] @
Pa vaša iskustva su čist primer da se advokat ne nalazi preko Halo Oglasa već isključivo po principu lične preporuke...
[ germanchc @ 08.04.2009. 15:53 ] @
Relativna stvar , ja sam isao preko preporuke (ajde da ne pocinjemo oko toga pa da bude "zavisi ko ti daje preoporuku")... a ne preko halo oglase, s'druge strane ko je ovde pomenuo halo oglase (ili nesto slicno) ?
[ Flo33 @ 08.04.2009. 21:41 ] @
Jedna od retkih profesija koju ne poštujem. Zajedno sa ostalim pravosudnim _________ (ne znam koja reč bi bila adekvatna).
Znam kako završavaju fakultet, kako dolaze do posla, i kako ga obavljaju. Generalno, naše pravosuđe je kancer ovoga društva ( Jedan od).
Uvek uz ogradu da verovatno postoje oni koji su u pravosuđu zbog pravde. Ako postoje.
[ ventura @ 08.04.2009. 21:50 ] @
Citat: germanchc: Relativna stvar , ja sam isao preko preporuke (ajde da ne pocinjemo oko toga pa da bude "zavisi ko ti daje preoporuku")... a ne preko halo oglase, s'druge strane ko je ovde pomenuo halo oglase (ili nesto slicno) ?
Pa kad ti treba takva vrsta saveta, traži advokata koji može da bude odgovoran za svoje postupke... Ako je u pitanju cifra od 5-6 hiljada evra, sigurno nećeš tražiti savet od nekog šmokljana koji radi u ćumezu koji rentira za 50 evra, i na sebi nosi odelo koje košta isto toliko, a na kome možeš da vidiš šta je doručkovao u protekloj godini... Dobar savet se mora dobro i platiti, prema tome, nađeš advokata koji ima nešto stvoreno iza sebe, i koji stoji iza svojih reči...
[ žutokljunac @ 08.04.2009. 22:08 ] @
Ventura, šta fali advokatima koji nose odela Prvi Maj Pirot?
[ pitikovski @ 08.04.2009. 22:59 ] @
Pa u svim filmovima advokati u skupim odelima su vrhunski, a ovi ostali su neki alkosi.
[ ventura @ 08.04.2009. 23:11 ] @
Citat: žutokljunac: Ventura, šta fali advokatima koji nose odela Prvi Maj Pirot?
Ništa... Ali ako je sve u tom fazonu, verovatno mu ne bi dao ni nacrtanu ovcu da čuva... Ako ne zna da se brine o sebi, kako da očekujem da će se pobrinuti za mene...
[ darkon @ 09.04.2009. 08:16 ] @
Hm, vidim da ste prilicno negativno raspolozeni prema advokatima.
Supruga je u skorije vreme htela da razresi neki problem imovinsko-pravne prirode. Na internetu je nasla nekog advokata sa kancelarijom u blizini.
Ispostavilo se da je ta zena nedavno imala slican slucaj, pa je dala korisne savete koje nije naplatila. Naplatila je samo ono sto je i predvidjeno za naplatu (sastavljanje tuzbe, neki sudski troskovi koje je uplatila umesto nas, itd.). Moram li napominjati da je slucaj uspesno resen.
Jeste, imali smo srece, ali smo u celu pricu usli samo da se informisemo, pa kada smo videli da je zena ozbiljna i da zna o cemu prica, nastavili smo do kraja. Pre toga je supruga bila kod nekog renomiranog advokata sa besnom kancelarijom, odelom, kolima i ostalim, ali se ispostavilo da je isti bio veoma povrsan.
Prema tome, cenim da strogih pravila nema.
[ augustus @ 09.04.2009. 10:17 ] @
A ako nosi Nicola's odela? :D
[ Slobodan Bojanic @ 15.02.2014. 09:26 ] @
Imate vrlo interesant sajt
www.mojadvokat.net
Tu ljudi koji su 8imali iskustvo sa advokatima i sudskim vestacima to mogu podeliti sa drugima
Sajt je nov, tako da jos uvek nema puno ocena ali u prespektivi ce biti vrlo koristan za ljude kojima zatreba pravna pomoc ili sudski vestak
[ vladd @ 16.02.2014. 13:59 ] @
[ joojant200 @ 16.02.2014. 18:01 ] @
1.Meni je neshvatljivo da je tarifa za advokatski ispit za upis u advokatsku komoru 5.000 eura?!?!?!?
2.Takodje sam se neprijatno iznenadio pocetkom 2013. kada je poskupela tarifa o naknadama i troskovima za rad advokata- bez paralele sa nbs izvestajem o inflaciji i izvestaja statistickog zavoda Srbije o promeni cena na malo.
3.Trenutno je takva klima da je u poslovanju neophodan advokat, a sve vise ispada i u privatnom zivotu.
4.Takodje postoje ideje da se privatnim licima zabrani da se sami brane - za sada nije proslo :)
Zbog toga uoste nije iznenadjujuce: ko i kako radi i koliko to kosta.
[ zmej @ 16.02.2014. 20:13 ] @
Naravno da u svakom zitu, ima kukolja. Advokatura, se ne razlikuje mnogo od drugih profesija u Srbiji, sve je to erodiralo, kao naposletku i celo drustvo. Ali, ipak, generalizacije tipa, to su svi lopovi, i prevaranti bih izbegavao!
A sto se tice toga, da je upisnina u komoru 5.000 evra, nista novo, bila je ranije 3.000 evra, i oduvek, je koliko je meni poznato bila skupa upisnina.
[ Java Beograd @ 16.02.2014. 20:26 ] @
^ Zato što su tako u mogućnosti. Oni koji su već "unutra" mogu da se iživljavaju nad onima koji 'oće "unutra"
[ mr. ako @ 16.02.2014. 20:41 ] @
[ machiavelli @ 17.02.2014. 18:14 ] @
To sa 5000e za upis u komoru je nesto potpuno neverovatno. Po meni, na granici protivustavnosti. Reketiranje klasicno onih koji inace posle 4 godine studiranja i 2 godine volontiranja bi trebalo da, po kastinim pravilima, volontiraju jos vise kako bi zaradili tih 5000e volontirajuci :)
[ zmej @ 17.02.2014. 19:00 ] @
Advokatski pripravnici ne placaju toliku sumu, tako da nemoj da zirite dezinformacije!
[ joojant200 @ 17.02.2014. 19:40 ] @
Citat: zmej: Advokatski pripravnici ne placaju toliku sumu, tako da nemoj da zirite dezinformacije!
Ali zato moraju da rade dzabe za velikog bosa :)
http://www.akv.org.rs/UPISNINA-AKS-2012.pdf
btw: a gde i za sta idu te pare? :)
[ ZaMpA @ 17.02.2014. 23:07 ] @
Najbolji način da vidite da li je advokat "dobar" jeste da uzmete sami i da pročitate zakone koji se tiču vešeg slučaja.
U najgorem slučaju to je 200-300 strana teksta što se može proći za nedelju dana. Još malo se na internetu raspitate o tome kako obično idu presude u slučajevima nalik na vaš i šta može da se očekuje i onda pričate sa advokatom. Pošto ste se bar malo "potkovali" moći ćete da ukebate makar one najprostije prevarante i da budete "informisan kupac" da se tako izrazim.
Ovo možda zvuči previše al' realno kad kupujete telefon pročitate na internetu bar nešto o tom modelu, pa nekad i pročešljate da vidite šta te nove tehnologije zapravo rade i slično, jel tako? A advokat je mnogo ozbiljnija stvar od telefona :)
Ako niste spremni da uložite bar toliko truda, zapitajte se da li stvarno želite da idete na sud.
[ machiavelli @ 17.02.2014. 23:36 ] @
Citat: zmej:
Advokatski pripravnici ne placaju toliku sumu, tako da nemoj da zirite dezinformacije!
Mhm. I? Svi koji ne upisu pripravnicki staz a imaju upisan makar dan staza negde drugde gube pravo na pogodnosti da placaju razumnu cenu za upis. Klasican reket. Protivustavno uslovljavanje a sto je najgore radi se o pravnicima i svi cute... Valjda gro ovih sto cute i nema te ambicije vec se nadaju da ce stranka da im da da sednu u neki ćumez do penzije... win win situacija lobija preko nase grbace...
[ joojant200 @ 25.02.2014. 22:29 ] @
http://www.politika.rs/rubrike...takse-za-upis-advokata.sr.html
Znajuci mastu advokata moze biti biti samo veca, nikako manja :)
[ dlalic @ 26.02.2014. 09:05 ] @
U jednoj zemlji postoji izreka
"Uvek angazuj bogatog advokata i nikad ne kupuj od bogatog trgovca"
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|