[ nigor79 @ 05.11.2007. 16:33 ] @
Može li mi neko reći da li je organ dužan da me prvo upozori,pa da me kazni za parkiranje i da li postoji onih 15 minuta,koji bi trebalo da isteknu pre nego mi napiše kaznu za nepropisno parkiranje?
Moj slučaj:"Obavljam posao vozača dostavnog vozila.Zaustavio sam se na magistrali(dve trake u jednom smeru,dve u drugom),uključio sva 4,istrčao do radnje(3 metra od parkiranog vozila),ispred mog auta staje pauk,izlazi organ i počinje da piše.Odmah sam izašao,došao do njega i rekao da odmah idem,ali nije bilo pomoći.Rekao mi je da krenem za njim(on se vozio u pauku) i odvezao me da se parkiram na autobusko stajalište(može li to??!!).Tu mi je napisao kaznu da sam "zaustavio vozilo na kolovozu protivno saobraćajnom znaku zab,zaustavljanje i parkiranje."Nije slikao vozilo,nije me opomenuo,kakve su mi šanse kod sudije"
Molim odgovor,što pre.Hvala unapred.
[ rafiki @ 05.11.2007. 17:30 ] @
Ako si stao iza znaka "zabranjeno parkiranje i zaustavljanje", onda je na tom mestu zabranjeno bilo kakvo zaustavljanje, cak i na sekund. Organ nije duzan da te upozorava da si nacinio prekrsaj, mada se to koristi kao jedna od mera prevencije prekrsaja, u stilu: "ovaj put vas upozoravam i pustam, sledeci put pisem kaznu".
Kod sudije sanse su ti slabe tj. nikakve iako ce se verovatno javiti mnogo njih tvrdeci suprotno. Na kraju krajeva, ti jesi prekrsio zakon (ako si stao iza gore navedenog znaka).

Pozdrav

Edit: typo greske
[ Bojan Basic @ 05.11.2007. 19:40 ] @
Citat:
nigor79:
da li postoji onih 15 minuta,koji bi trebalo da isteknu pre nego mi napiše kaznu za nepropisno parkiranje?

Postoji tih petnaest minuta koji treba da isteknu pre nego što ti napiše kaznu za, baš kao što si i sam rekao, nepropisno parkiranje. Međutim, on te je ovde kaznio za nepropisno zaustavljanje, što nije isto. Sve u svemu, potvrđujem prethodni komentar.
[ bakara @ 05.11.2007. 20:53 ] @
Citat:
nigor79Zaustavio sam se na magistrali...

Ajd` sad prst na celo i razmisli dal` je na magistrali dozvoljeno zaustavljanje?

A sad razmisli kako ces sudiji objasniti da si se ti tu samo zaustavio.
[ qazqaz @ 05.11.2007. 21:38 ] @
Muka mi je prosto od takvih bahatih vozaca koji krajnju desnu koriste za parkiranje (satra zaustavljanje). Pun ih je grad. I pored uredno postavljene zabrane, oni tako ladno smo stanu i to je to. Pretpostavljam da nikad ni culi nisu za trake za uperedu voznju, a ovamo se zale i kukaju. Ja nisam pandur, i ja kukam na njih, puno, ali prosto me nerviraju krajnje nesavesni vozaci. Da ne govorim sto za njih zelenilo nije nikakva prepreka za parking. 100 puta sam licno video kako neko prednjim branikom udara u onaj znak zabr. parkiranje i zaustavljanje. LoL! I posle se takvi jos i bune nesto.....
[ hakinen @ 05.11.2007. 22:23 ] @
Ja se slazem za taj znak "zabranjeno zaustavljanje i parkiranje" ! Al sta ako ti se pokvari auto? ne moze slep sluzba da dodje za sekund, vec je logicno da imas 15min da uklonis vozilo!
Ja jedino sansu vidim u tome! Kazi da ti se pregrejao motor, ili da ti se upalila lampica za ulje pa si istrcao do obliznje radnje da kupis destilovanu/ulje!

Ne znam na koju magistralu misli, u gradu ili van grada, al u kragujevcu je to opste poznato da se na takvom putu ( sa dve trake u jednom i dve u drugom ) ona desna koristi za parkiranje, odnosno da se samo leva koristi za saobracaj, doduse samo u toku dana :D
[ ventura @ 05.11.2007. 22:54 ] @
Citat:
hakinen: Ja se slazem za taj znak "zabranjeno zaustavljanje i parkiranje" ! Al sta ako ti se pokvari auto? ne moze slep sluzba da dodje za sekund, vec je logicno da imas 15min da uklonis vozilo!
Ja jedino sansu vidim u tome! Kazi da ti se pregrejao motor, ili da ti se upalila lampica za ulje pa si istrcao do obliznje radnje da kupis destilovanu/ulje!

Pa automobil se ne kvari svaki dan. A uostalom, ako si toliko nesavestan vlasnik automobila pa isti ne servisiraš i dozvoliš da se nađeš u takvoj situaciji, i treba ti napisati kaznu.
[ sasa022 @ 05.11.2007. 23:17 ] @
Citat:
hakinen:Al sta ako ti se pokvari auto?

@ventura
I na "najboljem" autu moze da pukne guma.....

Ali tada se iza auta postavi sigurnosni trougao i sl.

U opisanom slucaju to nije uradjeno i sluzbena lica su mogla da se uvere u ispravnost vozila.
Nazalost kod nas je katastrofalno stanje sto se tice resenja vezanih za prava i obaveze vozaca dostavnih vozila.....
[ ventura @ 05.11.2007. 23:27 ] @
Pa pukne guma pukne, ako je baš zapeo da napiše kaznu nek piše... Meni vozački staž 6-7 godina, prešao 200-250,000km i još mi nijednom, ninajednom autu nije pukla guma... Vala ako mi puke guma jednom u 6 godina, i ako se baš potrefi da sam na mestu gde je zabranjeno zaustavljanje, pa vala mogu da platim tu kaznu, neću umreti od toga.
[ barcode @ 06.11.2007. 00:16 ] @
Citat:
qazqaz: Muka mi je prosto od takvih bahatih vozaca koji krajnju desnu koriste za parkiranje (satra zaustavljanje). Pun ih je grad. I pored uredno postavljene zabrane, oni tako ladno smo stanu i to je to.

Ovde ima i normalnih ljudi ocigledno. Kad tad ce nestati likova koji

"Samo za sekund istrce iz kola" da:
1. U bulevaru od Vuka do Cvetkove pijace caskom popiju kaficu u obliznjem kaficu.

2. Bilo gde u gradu stanu na autobuskoj stanici 'samo da u trafici kupe cigare'.

3. U Sarajevskoj ulici na pretposlednjem semaforu pre Nemanjine stanu da istovare kiselu vodu i koka kolu, i to OBAVEZNO jedan u levoj i jedan u desnoj traci paralelno tako da svi moraju da prodju kroz srednju traku, i tako svaki j... dan u 09:00

4. Kupe nesto u prodavnici, "samo za par minuta" i pritom mi se parkiraju ispred kola da ja ne mogu da izadjem. I onda, "izvini, izlazim odmah".

5. Parkiraju na travnjaku iako 10 metara dalje imaju parking mesto, ali, zaboga, nece videti svoj auto kroz prozor stana. Pri tome, naravno pokusaju par puta da se popnu na taj isti travnjak i naprave rov na travi. Dodjavola, STA VAM VREDI DA VIDITE AUTO KROZ PROZOR STANA? Gledacete ga celu noc kroz prozor da ga neko ne ukrade, jel? Sigurno...

6. Iduci zutom trakom na autoputu u gradu onemogucavaju hitnu pomoc da prodje autoputem (vise puta licno gledao kako hitna pomoc bezuspesno pokusava da prodje). Zamislite da ste VI u tim kolima hitne pomoci!

I jos covek pita kako da izbegne kaznu? Ah, da, upalio si sva 4, to ti daje za pravo da stanes na magistrali, a i prodavnica je samo 3 metra dalje, to ce biti odlicna odbrana. A reci i da ti je nestalo ulja, pregrejao se motor, naprsla sofersajbna i pukla guma. Sudija sigurno nista od toga do sada nije cuo. I savetujem da ulozis zalbu i da platis sto vise sudskih troskova...

I nije ovo upereno direktno protiv tebe nego sam generalno besan zbog neodgovornih.

[Ovu poruku je menjao barcode dana 06.11.2007. u 01:38 GMT+1]
[ pctel @ 06.11.2007. 08:01 ] @
Citat:
nigor79: Moj slučaj:"Obavljam posao vozača dostavnog vozila.

Kao takav ti sigurno bolje od nas znas kako se taj posao obavlja, a ako si pocetnik onda ces najbolje saznati od kolega. Verovatno ako do sledeceg slobodnog parkinga imas 5km onda se ne ocekuje da parkiras tamo pa se pesice vratis (slicno kao sto kad pesak prelazi ulicu nije svejedno da li u blizini postoji pesacki prelaz ili je najblizi udaljen preko 100 metara).
[ Milan Jovanovic @ 06.11.2007. 14:02 ] @
Citat:
ventura: ... i još mi nijednom, ninajednom autu nije pukla guma...

Hvala Bogu pa u nekim zemljama ljudi voze kola po normalnim putevima, ali to ovde nije slucaj. Meni se, recimo, desilo da vozeci ovim nasim jedinim "auto-putem", u jednom danu (u jednom pravcu!), izbuse mi se dve gume, na razmaku od 30-40 km. Naravno da u tom slucaju ne treba niko da placa kaznu, jer je to nesrecna situacija. Ali nikako ne treba tolerisati pomenute bahatosti, narocito u prometnim ulicama.
[ bakara @ 06.11.2007. 14:28 ] @
To sto ti se dva puta busila guma samo znaci da si imao stare gume, a ne da su losi putevi
[ Milan Jovanovic @ 06.11.2007. 14:37 ] @
Nisu gume stare. Vodim racuna o tome. Cak imam i posebne (dve prednje) za zimu.
[ Java Beograd @ 06.11.2007. 16:49 ] @
Kad se auto pokvari, onda treba da se stavi znak opasnosti, tj. trokut koji si dužan da nosiš u kolima.
[ ventura @ 06.11.2007. 16:58 ] @
Citat:
Milan Jovanovic: Nisu gume stare. Vodim racuna o tome. Cak imam i posebne (dve prednje) za zimu.

Čak imaš dve prednje zimske gume! :)

Ako ti vodiš računa o tome, pa onda imaš čak dve prednje zimske gume, šta li je onda sa ostalima koji ne vode računa...
[ cozmo_im @ 07.11.2007. 09:17 ] @
Citat:
ventura: Pa automobil se ne kvari svaki dan. A uostalom, ako si toliko nesavestan vlasnik automobila pa isti ne servisiraš i dozvoliš da se nađeš u takvoj situaciji, i treba ti napisati kaznu.

Offtopic, ali nesto veoma smesno iz burazerovog servisa (on je sef servisa novih vozila u Porsche SCG).

Scena: Slepuju Audi A8. Unutra na papiru primedba vozaca (auto je u garantnom roku):

"Padala je velika kisa. Prosli smo kroz baru i auto se ugasio. Kao Yugo"

Axaxaxaxa... tako da, nikad ne reci nikad za cak i nov auto...

Sad na topick:

Ne moze da se izvuce cak i da kaze da se auto pokvario, zato sto nije propisno obelezen trouglom iza vozila na dovoljnoj udaljenosti da vozaci blagovremeno uoce trougao (pa cak i da menja gumu mora da stavi trougao).

Jednostavno prekrsio je zabranu zaustavljanja. Da je bio nepropisno parkiran, to je druga prica (na trotoaru ili slicno)...
[ cozmo_im @ 07.11.2007. 09:22 ] @
Citat:
ventura: Čak imaš dve prednje zimske gume! :)
Ako ti vodiš računa o tome, pa onda imaš čak dve prednje zimske gume, šta li je onda sa ostalima koji ne vode računa...

Da si procitao zakon video bi da su zimske gume obavezne samo za pogonske tockove (nije da ga branim, ali tako je)...

Uostalom, postoje odlicne allweather gume te nema potrebe voditi racuna o tome... dokle god je pritisak kako treba i sara u dozvoljenim granicama i tockovi balansirani (tj, gume).

Slazem se za nesavesne vozace koji ne vode racuna o gumama, cega sam se nagledao - boze, sta ljudi imaju umesto guma to je cudo jedno... pa ja menjam gume cak iako je dobra sara i sve, ali dzaba ako su "ocvrsnule" i presle manje nego sto je propisano... bezbednost na prvom mestu. Za 18 godina, nikad mi pukla guma nije na autu...
[ deks007 @ 01.02.2013. 22:54 ] @
ZAUSTAVLJANJE VOZILA
Zaustavljanje vozila je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do 15 minuta, osim prekida koji se vrši da bi se postupilo po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj

A kako ovo protumaciti ne znam sta pise u zakonu ali ovo je tekst iz Auto-skole po kome ispada da do 15 min nije napravljen prekrsaj ili gresim . Pozdrav !
[ dule_ns @ 01.02.2013. 23:26 ] @
1) Tema na koju si odgovorio je stara 5 godina
2) (nisam siguran 100% al me mrzi da proverim) zakon iz kog si citirao više nije aktuelan
[ kaćunčica @ 02.02.2013. 00:29 ] @
Citat:
deks007:
ZAUSTAVLJANJE VOZILA
Zaustavljanje vozila je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do 15 minuta, osim prekida koji se vrši da bi se postupilo po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj

A kako ovo protumaciti ne znam sta pise u zakonu ali ovo je tekst iz Auto-skole po kome ispada da do 15 min nije napravljen prekrsaj ili gresim . Pozdrav !

Svaki prekid kretanja do 15 minuta = zaustavljanje, pa ako je na tom mestu zabranjeno zaustavljanje, prekršaj postoji.
Svaki prekid kretanja duži od 15 minuta = parkiranje.
[ Lavlja_Jazbina @ 02.02.2013. 07:36 ] @
Mislim da je po novom 3 min za zaustavljanje.
[ Nabukodonosor @ 02.02.2013. 08:36 ] @
A gde se nalazi stoperica? I kako da znam da taj koji upravlja stopericom i meri vreme nije korumpiran?
[ Boris Tadić @ 02.02.2013. 10:53 ] @
Prekršaj je uvek, samo posle 15 minuta mogu da te zvanično isključe iz saobraćaja.

Ne znaš za štopericu i rukovaoca štopericom i srećan si jer ti nije video prljave tablice, odnosno neadekvatnu prvu pomoć.

U praksi normalan čovek uvek nekako nađe način da se bezbedno zaustavi i obeleži adekvatno, a slepac izmisli izgovor i kada ga nema.
[ ivan.mojsilovic @ 02.02.2013. 15:56 ] @
Ja bih te sto se parkiraju u desnu traku kaznio sa mesec dana zatvora.
[ etjen @ 03.02.2013. 20:01 ] @
a ja bih te što bi trpali u zatvor za svaku ''sitnicu'' prve strpao u zatvor, pa posle, možda, ove iz teme ako već nemaju valjani razlo zaustavljanja
[ boyan3001 @ 04.02.2013. 14:42 ] @
To uopste nisu sitnice. Od zaustavljanja u desnoj traci vise ne moze da se zivi. U Beogradu je rekao bih samo Kneza Milosa i Takovska operisana od tog problema i ulice koje imaju zutu traku. Sve ostale - sigurno neko kampuje u desnoj.
Zaustavljanje nije dozvoljeno u traci, ako ne mozes stati tako da ostavis slobodno 3 metra sirine trake, racunajuci od krajnje desne ivice kolovoza naravno. Da nije tako, mogli bi ste se legalno zaustaviti na sred puta.
[ Pejacar @ 05.02.2013. 11:51 ] @
Po novom zakonu, zaustavljanje je svaki prekid kretanja do TRI minuta i to samo AKO vozač nije napustio vozilo, dakle ako napustiš vozilo smatra se parkiranjem.
[ boyan3001 @ 05.02.2013. 12:23 ] @
Sve je to bilo tako i ranije, samo su vreme promenili i skratili sa 15 na 3 minuta. Nista vise.
[ component @ 05.02.2013. 12:56 ] @
Kako mogu u Beogradu da platim parking osim SMS-om? Bio sam pre neki dan u BG-u a zaboravio sam mobilni. I nisam hteo da se parkiram zbog tih 3 minuta pa da se raspitujem kako drugačije da platim parking. Pretpostavljam da je nešto obezbeđeno tj. da mogu u tih 3 minuta da regulišem svoju obavezu prema parking servisu i da ne budem kažnjen?
[ Java Beograd @ 05.02.2013. 13:11 ] @
Koliko se sećam, na početku uvođenja ovakvog sistema parkiranja, trafike su prodavale karte za parkiranje, koje popuniš i staviš kod šoferšajbne
[ boyan3001 @ 05.02.2013. 14:11 ] @
Da, ali ja tu parking kartu nisam video okacenu, ima vise godina unazad. Mislim da je ovde neko cak skoro i pisao da je trazio to po kioscima, pa su bili u fazonu, nemamo nestalo, slabo ide nesto... Inace, mozes i kod ovog radnika parking servisa da uplatis. Samo treba da ga navatas. Bili su i oni pokusaji sa parking-automatima, koji su radili na solarne panele. Jedan ili mozda oba, nisam siguran, jos uvek stoje u Kosovskoj... i ne rade, naravno, vise godina unazad.
[ Nabukodonosor @ 05.02.2013. 16:16 ] @
A kako platiti ako nemas pre-paid broj? Pre neki dan sam bio u Uzicu i tamo ne mozes da platis sa post-paid broja, sto je nebuloza.
[ DeLacy @ 05.02.2013. 16:43 ] @
Citat:
Nabukodonosor: A kako platiti ako nemas pre-paid broj? Pre neki dan sam bio u Uzicu i tamo ne mozes da platis sa post-paid broja, sto je nebuloza.

Ja bio u subotu u Užicu, najnormalnije platio parking sa Telenor post-paid broja...
[ Nabukodonosor @ 05.02.2013. 17:15 ] @
Ja vec 3-4 puta nisam mogao da platim sa dva razlicita mts post paid broja.
[ anon70939 @ 05.02.2013. 17:28 ] @
Ja u Vrnjačkoj Banji nisam mogao da plaćam sa MTS postpaid broja...
[ anon115774 @ 05.02.2013. 19:16 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
Ja vec 3-4 puta nisam mogao da platim sa dva razlicita mts post paid broja.

Privatni ili sluzbeni brojevi?
[ Nabukodonosor @ 05.02.2013. 19:57 ] @
Privatni.
[ component @ 06.02.2013. 11:07 ] @
Dobro, dobro... sa mobilnog može da se plati. Pitanje je da li za 3 minuta mogu da platim nekako drugačije? Ili je uslov za saobraćajnu i posedovanje mobilnog sa dovoljno kredita? Onda bi trebalo da se u obaveznu opremu uz prvu pomoć i rezrvni točak, uvrsti i mobilni telefon

[Ovu poruku je menjao component dana 06.02.2013. u 12:55 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao component dana 06.02.2013. u 12:56 GMT+1]
[ boyan3001 @ 06.02.2013. 11:23 ] @
Ako vidis radnika parking servisa u blizini, onda uplatis kod njega. Ako ga ne vidis, sigurno te nece naci ni u prvih 10 minuta.
[ boki78 @ 06.02.2013. 23:02 ] @
@boyan3001

Pa i nije ti neki odgovor, odnosno totalno je neprihvatljiv. A šta ako neko ne nađe ni u trafici za 10 min? Jesi siguran da radnik parking servisa nije baš iza ćoška a ja krenem na drugu stranu? Znam da svi danas imamo mobilne telefone, i ja prvi plaćam preko mobilnog i nemam nikakav problem sa tim, zato i nisam razmišljao o dostupnosti drugačijeg načina plaćanja. Ali ako hoće već da naplaćuju parking trebalo bi da obezbede i siguran način za to.
[ boyan3001 @ 06.02.2013. 23:17 ] @
Siguran nacin bi bio da uvek kod sebe u kolima imas bar dve, tri karte za parkiranje unapred kupljene. Kao sto bi mozda kupio nekoliko karata za GSP.
[ boki78 @ 07.02.2013. 00:18 ] @
Ok, slažem se, za ovo si totalno u pravu.

[ component @ 07.02.2013. 07:28 ] @
Citat:
boyan3001: Siguran nacin bi bio da uvek kod sebe u kolima imas bar dve, tri karte za parkiranje unapred kupljene. Kao sto bi mozda kupio nekoliko karata za GSP.

Šta sa ljudima koji nisu iz Beograda? Gde mogu van Beograda naći dve, tri karte za parkiranje da ih unapred kupim pre nego što krenem za Beograd? Da li to važi za svaki grad u Srbiji? Bilo bi dobro kada bi postojala univerzalna karta koja važi za celu Srbiju, ovako moraš imati "dve, tri karte za parkiranje unapred kupljene" za svaki grad u Srbiji u kome se naplaćuje parkiranje. Ili predlažeš da dođem u Beograd autobusom, kupim kartu za parkiranje, vratim se kući i onda dođem kolima i parkiram se u Beogradu?

Slažem se da je mobilni telefon dostupan na svima koji voze kola, ali ne slažem se da treba biti obavezan deo opreme za parkiranje. Osim toga, moja devojka je prošle godine dobila "doplatnu kartu" zato što je poslala poruku a njima nikada nije stigla (sevis nije radio, mobilni operater ili ko za?). Poslala dva SMS-a i nije dobila povratnu poruku da je uplaćen parking, nije mogla nidge da nađe drugi način plaćanja, a kad se vratila na brisaču čeka papirče.
[ Boris Tadić @ 08.02.2013. 08:52 ] @
Ne plaćam parking i jedva čekam da mi zaplene imovinu u vrednosti od 1850 dinara.
[ bakara @ 08.02.2013. 10:12 ] @
Citat:
component: Poslala dva SMS-a i nije dobila povratnu poruku da je uplaćen parking, nije mogla nidge da nađe drugi način plaćanja, a kad se vratila na brisaču čeka papirče.

Ako nije dobila povratnu poruku, znaci da nije platila parking.
Ona je mozda i htela ali parking nije placen.
[ component @ 08.02.2013. 15:03 ] @
Naravno da nije platila. U tome i jeste stvar. Htela je da plati ali nije bio na toj lokaciji omogućeno plaćanje parkinga. Pokušala je da kupi kartu za parkiranje na trafici - nisu imali. Radnik parking servisa nije bio tu. SMS nije radio. 45 minuta kasnije "doplatna karta" je uredno čekala. Već par postova pokušavam da saznam koju proceduru je parking sevis smislio za plaćanje a da nije SMS-om (na primer da u tom trenutku ne radi). Ta procedura bi trebalo da omogući plaćanje u roku od 3 minuta, pošto je izgleda toliko dato vremena korisniku usluge da plati parking. Dakle? Ima li neko odgovor? Šta da radim kada se sledeći put nađem u takvoj situaciji? Ovo nije vezano za Beograd, već za sve gradove u Srbiji koji naplaćuju parking.
[ boyan3001 @ 08.02.2013. 15:21 ] @
Cisto tehnicki gledano, kad stanes na praking mesto, trebao bi i odma da ga platis. Nema nikakva tri minuta tu.
[ component @ 08.02.2013. 15:38 ] @
Citat:
boyan3001: Cisto tehnicki gledano, kad stanes na praking mesto, trebao bi i odma da ga platis. Nema nikakva tri minuta tu.

Da, ali kako?
[ boyan3001 @ 08.02.2013. 15:58 ] @
Pa tako sto smo ipak koliko, toliko jos uvek ljudi, pa se tolerise cak i preko 10-tak minuta bez placanja. A to vreme je dovoljno da otkucas poruku, prosetas do kioska, automata ili nadjes radnika parking servisa u blizini.
Jedino instant resenje su parking satovi, sto fala bogu vise ne postoji.
[ Sceka @ 08.02.2013. 16:22 ] @
Zar nema na svakom mobilnom "Inbox, Sent, Drafts, Outbox, Delivery reports..." u kome moze da se nadje podatak da je poruka/sms poslata u odredjeno vreme, ima datum i tacno vreme. Ako se dobija povratna poruka "...sacuvajte ovu poruku..." kad se transakcija uspesno zavrsi, a dobija se i znaci da je validna kao dokaz!, zasto i ovaj podatak ne bi bio validan za dokazivanje da je pokusano placanje i da nije greska do onoga ko je nastojao da plati - na legalan i uobicajen nacin? Samo razmisljam glasno, licno ja nisam imao nikada problem sa SMS placanjem, to je uvek radilo bilo gde da sam se nalazio (doduse u Beogradu).

Pozdrav!
[ bakara @ 08.02.2013. 18:04 ] @
Citat:
Sceka: ... zasto i ovaj podatak ne bi bio validan za dokazivanje da je pokusano placanje i da nije greska do onoga ko je nastojao da plati - na legalan i uobicajen nacin?

I sta sa tim podatkom?
Jeste pokusano, ali nije placeno.

Citat:
component: Šta da radim kada se sledeći put nađem u takvoj situaciji? Ovo nije vezano za Beograd, već za sve gradove u Srbiji koji naplaćuju parking.

Nemoj da se parkiras bez placanja, u drugom slucaju sigurno dobijas kaznu.

Ovo je otprilike isto kao kada bi pitao: kako da se parkiram kada nema mesta.
[ Sceka @ 08.02.2013. 18:23 ] @
Citat:
bakara: I sta sa tim podatkom?
Jeste pokusano, ali nije placeno.
...

Nije placeno ali nije krivica na onome koji je pokusao da plati. Onaj ko je pokusao da plati je uradio sve sto je u njegovoj moci da izvrsi placanje.

Kao kad uplatis nesto u Posti. Desava se da se ceka danima da stigne izvestaj do onoga kome je uplaceno. A desava se i da ne stigne mesecima (meni se desilo ne jednom, uplata iz Uzica nije stigla...) ali imam dokaz da sam pokusao, uplatio... i to se tretira kao validno.

Kad posaljes SMS za parkiranje - naplacije se posiljaocu u svakom slucaju!

Pozdrav!
[ Blue82 @ 08.02.2013. 18:32 ] @
Razlika je u tome sto si uplatom u Posti uplatu izvrsio i ona ce sasvim sigurno na ovaj ili onaj nacin stici do primaoca. U ovom slucaju sa parkingom, korisceni parking nikada nece biti placen jer poruka nece naknadno biti naplacena (platices samo mozda cenu SMS-a operateru ali uslugu parkinga ne).
To je poptuno isto kao da kazes, usao sam u prodavnicu, doneo 2 dzaka namirnica do kase a tamo.. nema nikog. Pogledao sam na ulici i kariske nema pa sam sa robom otisao kuci. Probao sam i zeleo da platim ali nije bilo nikog da mi naplati.
[ Sceka @ 08.02.2013. 19:07 ] @
Ne, meni se skinula cela "parking suma" vise puta (za dva puta se dobro secam, kod Hrama Svetog Save, parkirao, poslao SMS, seo u Cafe & Factory, porucio kafu, stigla kafa (a ceka se dugo!), popio kafu, u medjuvremenu proverio i uverio se da je skinuta suma... nikada nisam dobio obavestenje ali i nisam imao problema sa kaznom!) a nisam dobio "...sacuvajte ovu poruku..."!

Znaci, nije samo rec o naplati SMS poruke nego o automatskoj naplati parking usluge - takav dil oni imaju sa mobilnim operaterima!

Pozdrav!
[ Blue82 @ 08.02.2013. 19:17 ] @
Sad za povratnu poruku ne znam da li moze da kasni i sl, kao sto nekada kasni reports a poruka je odavno isporucena. Mislim da ukoliko ti je kredit skinut nece biti doplatne karte, samo ti iz nekog razloga nije stigla povratna poruka ali ako ti kredit nije skinut, logicno je da nisi ni platio nesto sto koristis. Ne znam da li je to pravilo ali npr par puta mi se do sada desilo da mi vrate povratnu poruku da trenutno ne mogu uplatiti parking, pokusajte kasnije i mozda se uvek dobije poruka obavestenja, sto ne mogu da tvrdim ali mene su uredno obavestavali. Onda ili probas jos koji put pa proradi ili se maknes odatle ako ne mozes da nadjes kiosk ili zaposlenog u parking servisu. Kako god, stvar mi deluje potpuno cista.
[ Sceka @ 08.02.2013. 19:40 ] @
Citat:
Blue82: ...
...Kako god, stvar mi deluje potpuno cista.

E ovo je vrlo tacno i vrlo bitno. Samo je problem kad neko zuri a moze da zavrsi posao za par minuta...

-- -- --

Ja sam se proslog leta malo raspitivao (priznajem ne detaljno, tako da ne tvrdim sa 100% sigurnoscu!) i dobio informaciju da je parking servis napravio dil sa svim operaterima mobilne telefonije i zato se sigurno naplacuje svaka poruka koja ode sa mobilnog telefona (poruka/SMS plus parking usluga) posiljaocu poruke/SMS-a automatski. Imao sam cak i podatak da to nije bilo mesecima po zakonu ali je i to sada po zakonu (kako i kada i gde je to ozakonjeno, to se sada ne secam).

U savkom slucaju, tu neko nesto muti dobrano. Samo je poenta da se covek dobro informise da bi znao sva eventualna desavanja. Mene to ne zanima mnogo jer nisam imao negativna iskustva, verovatno bih to iscackao da sam imao problem.

Pozdrav!
[ rafiki @ 08.02.2013. 19:47 ] @
Naplata parkinga putem SMS-a se radi na sledeci nacin:
1. Korisnik posalje SMS na odredjeni kratki broj.
2. Po prijemu tog SMS-a, aplikacija parking servisa rezervise potrebna sredstva sa racuna korisnika.
3. Ukoliko korisnik nema dovoljno para (prepaid) ili mu nije dozvoljeno da placa parking, korisniku se vraca se poruka o gresci i prekida se placanje. Korisniku nisu skinute pare sa racuna.
4. Ukoliko rezervacija prodje uspesno, korisniku se salje poruka sa potvrdom o placanju.
5. Kada korisnik primi potvrdu o placenom parkingu, telefon salje nazad potvrdu o prijemu SMS-a (Delivery Report)
6. Aplikacija parking servisa po prijemu uspesnog Delivery Reporta, radi naplatu na osnovu rezervacije iz koraka 2. Ukoliko DR ne stigne (tj. ne stigne na vreme) korisniku se pare ne skidaju, ali se oslobadjaju obicno nakon 24 casa.
Cela procedura mora da traje ne duze od 3 minuta - od koraka 1 do koraka 6.

Ukratko, ukoliko u roku od 3 minuta ne primite potvrdu o placenom parkingu, parking NIJE placen.

Pozdrav
[ sasac @ 08.02.2013. 20:01 ] @
Kaznu koju vam odredi radnik parking servisa, po zakonu niste duzni da platite. Jedino Vas moze kazniti Saobracajni policajac ili Sud po prijavi Saobracajne policije i to ako ste parkirali na mesto gde je to zabranjeno.

[Ovu poruku je menjao sasac dana 08.02.2013. u 22:18 GMT+1]
[ Sceka @ 08.02.2013. 20:10 ] @
Citat:
rafiki:...
5. Kada korisnik primi potvrdu o placenom parkingu, telefon salje nazad potvrdu o prijemu SMS-a (Delivery Report)
...

Delivery Report je izvestaj da je poruka/SMS stigla na odrediste i dobija se za par trenutaka a uvek, ponavljam, uvek pre nego sto se dobije poruka o naplacenoj usluzi parkiranja. Stalno tako placam parking i to se redovno desava tim redosledom. I danas se to desilo 4 puta, tacno tim redosledom.

Delivery Report je nesto sto je vezano iskljucivo za samu poruku/SMS, koliko sam ja obavesten - ili gresim?

Pozdrav!
[ mrkii @ 08.02.2013. 20:39 ] @
Citat:
Ukratko, ukoliko u roku od 3 minuta ne primite potvrdu o placenom parkingu, parking NIJE placen.

Tacno. Ali da se ja pitam a po meni je logicno, da u tom slucaju korisnik ne treba da snosi odgovornost jer nije on kriv.
Duznost vozaca bi bila da ima novca na kartici i da posalje poruku. Sve ostalo ne bi trebalo da ga zanima. Usluga parkinga je takva da ako ti ne stigne odgovor, sta da radis? Da se ponovo ukljucis u saobracaj pa cekas da se smiluju i poprave sistem? Nije posteno da nekoga maltretiras i ugrozavas njegovu bezbednost i trosis njegovo vreme.
A ko ce da plati gresku neka se dogovore mobilni operateri i parking servis. U pitanju je usluga koja mora da radi kao podmazana a masno se i placa.
[ Blue82 @ 08.02.2013. 21:12 ] @
I opet se vracamo na moj primer. Duznost svakog kupca je da ima novca u novcaniku. Ako nema kasirke u tom trenutku, ah sta da se radi, nisi mogao platiti pa si odneo robu kuci...
[ component @ 08.02.2013. 21:16 ] @
Gde je istaknuto da treba da dobijem povratnu poruku o plaćenom parkingu? Nisam video na tabli koja ozačava zonu. Samo piše broj nakoji SMS treba da se pošalje.
[ Blue82 @ 08.02.2013. 21:24 ] @
Da li u bilo kojoj prodavnici stoji jasna velika poruka, na ulasku i na izlasku iz nje da se kupljena roba mora platiti?
Ako ti to ne shvatas onda stvarno...
Ja se OFF-ujem iz ove teme, za sada.
[ mrkii @ 08.02.2013. 22:04 ] @
Citat:
Blue82: I opet se vracamo na moj primer. Duznost svakog kupca je da ima novca u novcaniku. Ako nema kasirke u tom trenutku, ah sta da se radi, nisi mogao platiti pa si odneo robu kuci...

Ako ne shvatas da ti je primer bezveze onda je stvarno najbolje da se off-ujes.

Ako ti posaljes poruku kao sto moras, zasto bi te interesovali problemi operatera sa kojim je parking servis sklopio ugovor i verovatno dele pare. Tvoje je da posaljes poruku cime si platio parking. A ako oni ne umeju da odrzavaju sistem "zivim", ako su nesposobni da naplate tvoju poruku njihov problem. Niko se ne bi ni bunio da se naknadno utvrdi da je poruka poslata i da se naplati po redovnoj ceni.
A ovako ti platis, pa boga molis da ti potvrde da si platio. U medjuvremenu ne smes da mrdnes od auta ili moras da juris nazad ako ti ne stigne blagoslov. Sve naopako. Banana drzava.
[ boyan3001 @ 08.02.2013. 23:03 ] @
Platio si parking tek kad dobijes potvrdu za to. Covek vam je lepo objasnio gore kako postupak funkcionise.
[ Sceka @ 08.02.2013. 23:19 ] @
Gde to pise osim sto je to lepo objasnio covek, gore? Kako da to zna neko ko nije na forumu procitao sta je covek lepo objasnio? Jel' mora neko da rovari po Internet-u da bi saznao da je neko nesto objasnio? Kako verovati nekome ko je nesto lepo objasnio na nekoj temi na nekom forumu? Ko je uopste taj ko je lepo objasnio? ...

Pise na znaku na ulici da moze da se plati SMS-om i nista drugo. Platis SMS-m, posaljes SMS na broj koji je naznacen - tacno onako kako i pise. Tacka. Kraj. Zavrsena prica.

Pozdrav!
[ bakara @ 08.02.2013. 23:56 ] @
Citat:
Sceka
Pise na znaku na ulici da moze da se plati SMS-om i nista drugo. Platis SMS-m, posaljes SMS na broj koji je naznacen - tacno onako kako i pise. Tacka. Kraj. Zavrsena prica.

Platis SMSom i kraj price...sta nije jasno?

Nije jasno ako ne platis?
Ako ne platis, tretira se kao da nisi platio i to je to.
Pise ovde sve:
http://www.parking-servis.co.r...ranicenjem/placanje_parkiranja

U ostalom placanje telefonom nije moranje, nadji kontrolora pa mu plati.
[ mrkii @ 09.02.2013. 10:51 ] @
@boyan3001
@bakara

Jasno je da parking nije placen ako ti ne stigne potvrda. Zakonski, tj. po pravilima ove mafijaske firme.
Mi (ili barem ja) ne kazemo da to zakonski nije ispravno vec da nije bas normalno i da treba da se promeni. I ne vidim zasto se ijedan korisnik pusluga parking servisa ne bi slozio sa tim.

Evo npr. zasto bi bio problem, da pre nego sto ti posalju kaznu od hiljadu i kusur dinara, nekim softverom (dakle trenutno i nikakav tezak posao) u dogovoru sa mobilnim operaterom provere da li si ti poslao u to vreme poruku? I ako utvrde da si zaista pokusao da platis (platio) samo ti skinu odgovarajucu sumu novca. Ili ti lepo oproste jer nije bila tvoja greska. Fino, elegantno i gospodski.
Jer, slozicete se, nije moja i tvoja greska sto njihov sistem ne radi kako treba. Moja duznost je da imam para i dobru zelju da platim a njihova da obezbede da sistem funkcionise. Ovako mogu da poremete ljudima organizaciju vremena tj. da li je u redu da gradjani strepe da li ce da stignu na vreme ako sistem slucajno zataji. Parking je ovako organizovan upravo da bi za svakog ko zeli da plati uvek bilo mesta za parkiranje i da bi se ljudi lepo vremenski organizovali.

Ali ne, njima je lakse da te tuze nego da imaju normalan odnos sa klijentima koji zele da plate uslugu. Bezveze dovode do tenzija i otpora i kod gradjana koji bi da lepo plate. A sto se tice argumenta da treba da jurim kontrolora da platim jer ne odrzavaju sistem to je vec van zdravog razuma.
[ component @ 09.02.2013. 13:11 ] @
Još jedno pitanje, nisam primetio da je istaknuta cena za korišćenje parking usluge. Da li je to po zakonu? Koliko znam za svaku robu ili uslugu kupac ili korisnik mora biti obavešten o ceni. Kada pošaljem SMS poruku za parking vidim da mi je kretit umanjen za preko 3 dinara. Meni kao kupcu je naplaćen određeni iznos. Nigde nije istaknuto koliko treba da mi bude naplaćeno i ja smatram da sam izmirio svoje obaveze. Povratni SMS mi ne stiže (a nigde ne piše da treba da stinge) i zašto bi korisnik uopšte i pomislio da nije uradio nešto kako treba?
Naravno, ovo je sve teortetska rasprava. Ipak, sve se svodi na to da parking servis nije odradio svoj deo posla kako treba i prebacije svu odgovornost na korisnika usluge.

Da rezimiram:
1. Parking servis je postavio znak na kome piše zona i broj SMS-a na koji treba korisnik da pošalje poruku da bi platio parking (istaknuto je i maksimalno vreme zadržavanja)
2. Korisnik pošalje SMS na taj broj i na njegovom računu je 3,5 dinara manje

Šta korisnik nije uradio kako treba? Recimo da si prvi put u nekom gradu i da vidiš znak i postupiš po uputstvima. Da li je pravedno da parking servis nakon toga očekuje da uplatiš xxxx dinara na njihov račun ili ti u suprotnom prete tužbom?
[ Java Beograd @ 09.02.2013. 13:16 ] @
^ U pravu si. Tvoje je da pošalješ SMS poruku. Nikako ne možeš da utičeš na da li će ti i kada skinuti iznos parkiranja.
[ Sceka @ 09.02.2013. 13:51 ] @
Citat:
component: ...
Šta korisnik nije uradio kako treba? Recimo da si prvi put u nekom gradu i da vidiš znak i postupiš po uputstvima. Da li je pravedno da parking servis nakon toga očekuje da uplatiš xxxx dinara na njihov račun ili ti u suprotnom prete tužbom?

Ovo je sustina. To i ono sto napisa @mrkii pricam sve vreme. I jos nesto, zasto je korisnik duzan da bude informaticki obrazovan i da ima kompjuter i da ima konekciju sa Internet-om ili da kupuje "Sluzbeni Glasnik/List" ili tako nesto a vezano za Parking Servis i njegove usluge? A narocito se postavlja pitanje ako ne zivi u gradu nego u nekom selu gde nema sve "blagodeti" velegrada sto se informisanja tice?

Onda, pada kisa/sneg, minus 5 stepeni je, covek mora na sastanak, u porodiliste, dosao po dete... jedva je nasao slobodno mesto - i sad treba da strepi da li ce dobiti da plati kaznu (ili sta vec) a uradio je sve sto treba, poslao je SMS?!

Kako god, ne razumem kako bilo ko moze biti na strani Parking Servisa?

Pozdrav!
[ bakara @ 09.02.2013. 14:53 ] @
Citat:
Sceka:  I jos nesto, zasto je korisnik duzan da bude informaticki obrazovan i da ima kompjuter i da ima konekciju sa Internet-om ili da kupuje "Sluzbeni Glasnik/List" ili tako nesto a vezano za Parking Servis i njegove usluge? A narocito se postavlja pitanje ako ne zivi u gradu nego u nekom selu gde nema sve "blagodeti" velegrada sto se informisanja tice?

Napisao sam gore da korisnik i nije obavezan da koristi te "savremene" tehnike placanja.

Kao vozac ti imas pravo da se parkiras na slobodno parking mesto.
Za to isto parking mesto si duzan da platis parking na nacin koji ti zelis, bitno je samo da bude placeno.
Kontrolor parking servisa je duzan da konstantno unosi registracione brojeve i tako vrsi kontrolu parkiranja.
Ukoliko uneseni reg. broj nema placen parking kazna ne izlazi odmah vec automatski nakon odredjenog vremena i na to kontrolor nema uticaja.
Aparati za kontrolu rade preko iste GSM mreze preko koje mi vrsimo placanje tako da ako ne radi mreza ne radi ni kontrola, u praksi je to jako retka situacija.

Znaci resenje za one koji ne veruju SMS placanju je da nadju licno kontrolora i izvrse svoju obavezu, jer ce kontrolor svoju obavezu svakako morati izvrsiti.

Ili kratko ako vi ne nadjete njega on vas hoce.
[ Sceka @ 09.02.2013. 15:36 ] @
Citat:
bakara: Napisao sam gore da korisnik i nije obavezan da koristi te "savremene" tehnike placanja.
...

Naravno, sto se toga tice u pravu si skroz. Ali! Ta "savremene" tehnike placanja postoje i ja ih koristim zato sto hocu da ih koristim. Dodjem, ima mesta, parkiram, jedan dodir na tač ekranu mobilnog bukvalno (aplikacija za to radi odlicno i sortkat mi se nalazi na glavnom ekranu) i idem da zavrsavam posao. Cesto mi se desi da zavrsim pre nego sto dodje radnik koji naplacuje, cesto! A inace, za te varijante "na brzinu" (svratim do neke radnje samo nesto da pitam...) mi se dogadjaju povremeno pa se desi i po nekoliko puta za redom zadrzavanje od manje od 10 minuta od parkiranja do odlaska. I sta sad? Treba da cekam radnika P. Servisa da dodje? Ma ne pada mi napamet! Posaljem SMS i ne zanima me vise... Nikada nisam imao problem sa tim ali da jesam "tuzili bi se do kraja sveta", sigurno!

Vrlo sam za postovanje zakona! Mora da se plati - ja placam, sta god to da je. Ali, organizacija tehnikalije naplate - to me uopste ne zanima sto je lose. Ja sa svoje strane uradim sve. Tacka.

Pozdrav!
[ mrkii @ 09.02.2013. 17:48 ] @
Citat:
Znaci resenje za one koji ne veruju SMS placanju je da nadju licno kontrolora i izvrse svoju obavezu, jer ce kontrolor svoju obavezu svakako morati izvrsiti.

Ili ukinuti sms i da svi idu licno u centralu i plate na salteru.
Narod je stoka i zasto da mu se olaksa placanje. Nije zanimljivo samo da se uzmu pare. Treba i da se izivljava malo.

Radis u parking servisu?
I za koga ti navijas? Nemce ili partizane?

[ bakara @ 09.02.2013. 18:03 ] @
Citat:
mrkii: Ili ukinuti sms i da svi idu licno u centralu i plate na salteru.
Narod je stoka i zasto da mu se olaksa placanje. Nije zanimljivo samo da se uzmu pare. Treba i da se izivljava malo.

Postoji opcija koja olaksava placanje koju 99% nas redovno koristi i koja radi u 99% slucajeva, jel tako?
Onaj jedan posto je za stoku
[ mrkii @ 09.02.2013. 18:22 ] @
Citat:
bakara: Postoji opcija koja olaksava placanje koju 99% nas redovno koristi i koja radi u 99% slucajeva, jel tako?
Onaj jedan posto je za stoku :)

Problem je sto radi u samo 99% slucajeva jer treba da radi u 100% slucajeva.
A u taj 1% slucajeva kada ne radi posledicu ne treba da snosi onaj ko nije kriv za to sto ne radi, kao sto je to slucaj trenutno.
Nije mi jasno sto si toliko uporan da opravdas nesto sto se opravdati ne moze. Mozda ce ti to postati jasno o cemu pisemo kada se uparkiras, posaljes poruku a ono nema odgovora, ti posaljes ponovo a ono nista, izadjes da potrazis kontrolora a njega nigde nema. A u medjuvremenu kasnis na posao, sastanak, utakmicu ... I osetis kako poooolako postajes stoka.

Pozdrav :)
[ bakara @ 09.02.2013. 18:26 ] @
Citat:
mrkii: Problem je sto radi u samo 99% slucajeva jer treba da radi u 100% slucajeva.
A u taj 1% slucajeva kada ne radi posledicu ne treba da snosi onaj ko nije kriv za to sto ne radi, kao sto je to slucaj trenutno.
Nije mi jasno sto si toliko uporan da opravdas nesto sto se opravdati ne moze.

Nista nije sigurno u 100% slucajeva pa tako moze da se desi i da ne platis i ne dobijes kaznu.
Inace koristim redovno SMS placanje i vrlo dobro znam koliko pouzdano radi, a takodje i oko sebe svakodnevno srecem ljude koji zbog tog SMS (ne)placanja dobijaju kazne.
[ rafiki @ 09.02.2013. 20:22 ] @
@Sceka: Delivery Report je mehanizam kojim se posiljaoc poruke obavestava o statusu poruke. U slucaju placanja parkinga mogu da se generisu 2 DR-a:
1. DR kojim se korisnik obavestava da je njegova poruka stigla do aplikacije parking servisa. Ovo se generise jedino ako je korisnik u podesavanjima telefona stavio da mu stize DR za poslate poruke, i ovaj DR nema uticaja na naplatu.
2. DR kojim se aplikacija parking servisa obavestava da je SMS sa potvrdom o placenom parkingu stigao do korisnika. Ovaj DR inicira placanje, tj radi potvrdu ranije napravljene rezervacije.
Dakle Sceko, ti mozes da dobijes DR da je tvoj SMS stigao do parking servisa, i u vecini slucajeva to ce stici pre SMS-a sa potvrdom o placenom parkingu. Jer u tom slucaju DR pravi i salje SMS-C (centrala, da kazem uprosceno), a i aplikaciji parking servisa treba neko vreme da procesira tvoju poruku i posalje odgovor.
Moram da kazem da je Telekom pre izvesnog vremena uveo novu platformu preko koje idu svi SMS-ovi prema kratkim brojevima, od pre par nedelja i parking za Beograd ide preko nje. Cela platforma je dizajnirana tako da maksimalno zastiti krajnje korisnike i smanji mogucnosti prevare/ne-regularnog ponasanja servis i content provajdera.
Onima koji posalju SMS, a ne dobiju potvrdu, pa kasnije dobiju i kaznu, savetujem da uloze zalbu jer parking servis moze od Telekoma da dobije informaciju da li je SMS stvarno poslat od strane korisnika u navedeno doba i da li je bilo problema u radu aplikacije. Ukoliko aplikacija nije radila ili SMS nije stigao, cesto uvazavaju zalbu (zavisi od konkretnog slucaja).
Pozdrav
[ mrkii @ 09.02.2013. 20:43 ] @
Citat:
Onima koji posalju SMS, a ne dobiju potvrdu, pa kasnije dobiju i kaznu, savetujem da uloze zalbu jer parking servis moze od Telekoma da dobije informaciju da li je SMS stvarno poslat od strane korisnika u navedeno doba i da li je bilo problema u radu aplikacije. Ukoliko aplikacija nije radila ili SMS nije stigao, cesto uvazavaju zalbu (zavisi od konkretnog slucaja).

Pa o tome pricam svo vreme.
Naravno da mogu da provere.
Ali nece, jer su nenormalna firma, tj. za srpske prilike normalna.
Lakse im da tuze nevinog nego da isprave svoju gresku.
I onda ti treba da ulazes zalbu i gubis vreme i zivce i da si srecan ako ti oproste sopstvenu gresku.
[ acaduga1 @ 09.02.2013. 21:28 ] @
Meni samo nije jasna jedna stvar:država ne može da naplati poreze,za kazne u saobraćaju moraju da hapse proganjaju
ljude da bi platili, rts ne može da izmuze pretplatu od većine stanovništva,struja, komunalije, muke oko naplate svega i svačega,
a parking servisi po Srbiji to nekako na brzinu odrade,blokiraju račun , skinu kolko im treba oni advokati itd itd...
Šta ove ostale sprečava da se samo posluže i uzmu od onih koji imaju neki protok novca preko računa?

[ Sceka @ 09.02.2013. 21:45 ] @
Citat:
rafiki: @Sceka: Delivery Report je mehanizam kojim se posiljaoc poruke obavestava o statusu poruke. U slucaju placanja parkinga mogu da se generisu 2 DR-a:
1. DR kojim se korisnik obavestava da je njegova poruka stigla do aplikacije parking servisa. Ovo se generise jedino ako je korisnik u podesavanjima telefona stavio da mu stize DR za poslate poruke, ...
...

Pazi, ovo je sve sto me zanima/interesuje, ovo pod 1. Ostalo me ne zanima (iako znam kako funkcionise tehnicki...) jer to nije moj problem kao korisnika usluge. Cak i da mi nikada ne dodje poruka da je naplaceno ("...sacuvajte ovu poruku...") uopste me to ne zanima jer sam ja po svim kriterijumima izvrsio ono sto je ponudjeno kao mogucnost. Zasto bi me zanimalo da li i kako je to reseno tehnicki i da li treba da me zanima kakav dil ko sa kim ima, i na koji nacin taj dil funkcionise, bilo kako pa i tehnicki naravno? "Zvanicno sredstvo placanja" je slanje SMS poruke na odgovarajuci broj. To je sve sto me zanima. Kao sto neko rece, sto se mene tice sve to moze i biciklom, golubom, fokama... da se uradi - to nije moj problem. Da li je tehnicko resenje svega toga dobro uradjeno - ne zanima me i ne treba nikoga da zanima.

Neka svako radi svoj posao, i to dobro da ga radi! Moj posao je da platim parkiranje. Koristim priliku koja mi je pruzena i zvanicna je da to uradim slanjem SMS poruke. Nikada u zivotu ne bih to koristio da nije tako jednostavno, prezentovano je i reklamira se kao jednostavno. Cak postoje i aplikacije za mobilne uredjaje kojima je tprosceno do debilizma - dodir na odredjenu boju zone u kojoj se nalazim i gotovo. Krace nego sto je potrebno za jednu napisanu, kratku, recenicu u ovom postu. I odo' da zavrsavam to radi cega sam se i parkirao tu. Kraj. Ono sto sledi posle mog slanja - o tome neka razmisljaju oni kojima je to posao.

Uopste ne vidim cak ni potrebu da se o tome razgovara, majke mi!

Pozdrav!
[ bakara @ 09.02.2013. 22:44 ] @
Citat:
Sceka:

Neka svako radi svoj posao, i to dobro da ga radi! Moj posao je da platim parkiranje. Koristim priliku koja mi je pruzena i zvanicna je da to uradim slanjem SMS poruke. Nikada u zivotu ne bih to koristio da nije tako jednostavno, prezentovano je i reklamira se kao jednostavno. Cak postoje i aplikacije za mobilne uredjaje kojima je tprosceno do debilizma - dodir na odredjenu boju zone u kojoj se nalazim i gotovo. Krace nego sto je potrebno za jednu napisanu, kratku, recenicu u ovom postu. I odo' da zavrsavam to radi cega sam se i parkirao tu. Kraj. Ono sto sledi posle mog slanja - o tome neka razmisljaju oni kojima je to posao.

Jedino sto bi trebalo da te zanima je da li si uslugu platio ili nisi

Otprilike kao da dodjes na kasu i das karticu na kojoj nemas para...i sta onda?
Hteo sam da platim...al` jbga!

Mislim, mudrujete ovde i pricate o neplacanju parkinga i vase dobre namere...
Ako nesto zelis da platis valjda te zanima da li jesi ili nisi platio, a ne da se pravis blesav.
[ Sceka @ 09.02.2013. 23:05 ] @
Ne. Ne zanima me i nije isto kao u prodavnici. U prodavnici se sve zna i tacno se postupa po vec ustaljenom redosledu i nacinu. P. Ako nemas para nema placanja a nema ni 'leba. Servis je istakao uputstvo za placanje, sto ja postujem od slova do slova! U cemu je problem? Nije rec o tome da se ja, ili bilo ko!, folira u fazonu "'teo sam al' 'ebiga" a nemam para. Imam para i zato placam tako sto posaljem SMS.

Kakve to veze ima sa mudrovanjem, moralisanjem, zeljama i pozdravima...? Dobijes racun za struju, odes u Postu i platis - vise nista te ne zanima. To sto P. Servis nije u stanju da napravi pouzdan sistem kao EDB ili bilo ko drugi - ne mene, nikoga to ne treba da zanima.

A sad laku noc, odo' da igram Dead Space 3! :)

Pozdrav!
[ bakara @ 09.02.2013. 23:24 ] @
Citat:
Sceka: Ne. Ne zanima me i nije isto kao u prodavnici. U prodavnici se sve zna i tacno se postupa po vec ustaljenom redosledu i nacinu. P. Ako nemas para nema placanja a nema ni 'leba.

Isto i ovde, nema placanja, nema parkinga.
A sistem je pouzdan...probaj da ne platis
[ pro noob @ 10.02.2013. 00:06 ] @
Zdravo svima
Zivim u malom gradu gde niko ne postuje zakon,tako da retko ko placa parking.Ako si poznata licnost(narocito policajac)sva vrata su ti otvorena,za tebe zakon ne postoji.kazne za parkiranje niko ne dobija,a i komunalci ne rade nista,ceo dan su u kaficu,sto svima odgovara.Ovako nesto se ne moze videti ni na filmu.Mozes da parkiras gde hoces i naravno besplatno...
[ Joker @ 10.02.2013. 09:50 ] @
Koliko vidim na tabli ne piše šta treba da sadrži poslati sms, znači mogu na taj broj da pošaljem bilo kakav sadržaj (npr. plaćam parking za belog yuga) i ja sam svoju obavezu izvrsio ? Ako na toj istoj tabli nema cene dnevne (doplatne, ili kazne) kako mogu da je zakače na auto ?
[ rafiki @ 11.02.2013. 07:52 ] @
Citat:
mrkii: Pa o tome pricam svo vreme.
Naravno da mogu da provere.
Ali nece, jer su nenormalna firma, tj. za srpske prilike normalna.
Lakse im da tuze nevinog nego da isprave svoju gresku.
I onda ti treba da ulazes zalbu i gubis vreme i zivce i da si srecan ako ti oproste sopstvenu gresku.

Ne slazem se sa tobom po ovom pitanju. Evo zasto:
Kontrolor parking servisa vidi vozilo registracije XY parkirano u njegovom reonu. Unese broj registracije u aplikaciju i proveri da li za to vozilo postoji placen parking. Moguci su sledeci rezultati:
1. Postoji placen parking za vozilo XY. Sve u redu, ide dalje.
2. Ne postoji placen parking za vozilo XY. E, ovde sad postoje dve varijante:
2a. Korisnik nije ni poslao SMS da plati parking
2b. Korisnik je poslao SMS, ali zbog problema u radu celog sistema, taj SMS nije evidentiran u aplikaciji parking servisa

U ovom momentu, parking servis nema nacin da odredi da li je u pitanju varijanta 2a ili 2b:
- Parking servis ne zna (niti moze da pretpostavi) broj telefona sa koga je korisnik eventualno poslao SMS. Da bi proverio da li je SMS poslat a nije stigao do njihove aplikacije, parking servis bi morao da pregleda sve SMS-ove kod sva tri operatera poslate u poslednjih 10-15 minuta. Ovo tehnicki nije bas zgodno da se radi, a i zalazi u problematiku zastite podataka i privatnosti.
Dalje, problem sa aplikacijom moze da se desi bilo gde i taj problem moze da bude kratkotrajan (recimo par sekundi, u momentu kada jedan ruter negde u VIP-u ili Telenoru ispadne iz saobracaja, i dok se saobracaj automatski ne prebaci na drugi ruter). Parking servis ovo NE moze da sazna u realnom vremenu. Cesto ni sami operateri ne vide ovakve ispade u momentu dok se desavaju, vec ih vide nakon kraceg vremena.

Iskreno verujem, mada nemam konkretne podatke, da je bar u 95% slucajeva kada za kola nije placen parking, razlog to sto korisnik nije ni poslao SMS, a samo 5% (verovatno i mnogo manje) je posledica nekog problema u celom sistemu.

Zato mi je logicno sto parking servis izdaje doplatnu kartu (ili kaznu, kako narod voli da kaze) u slucaju kada nije placen parking, a ne radi dodatne provere (koje u tom momentu tehnicki nisu ni moguce).

I jedna ispravka: kada sam rekao da parking servis moze od Telekoma (a i ostalih operatera) da vidi da li je neko poslao SMS za parking, malo sam se pogresno izrazio:
Parking servis nema prava da od operatera trazi takve podatke, vec sam korisnik u postupku zalbe, moze od operatera da trazi potvrdu da je sa svog broja poslao SMS prema parking servisu.

Pozdrav

Edit: greske u kucanju
[ mrkii @ 11.02.2013. 14:19 ] @
Citat:
Parking servis ne zna (niti moze da pretpostavi) broj telefona sa koga je korisnik eventualno poslao SMS. Da bi proverio da li je SMS poslat a nije stigao do njihove aplikacije, parking servis bi morao da pregleda sve SMS-ove kod sva tri operatera poslate u poslednjih 10-15 minuta. Ovo tehnicki nije bas zgodno da se radi, a i zalazi u problematiku zastite podataka i privatnosti.

Ne bas. Parking servis je potpisao neki ugovor sa mobilnim operaterima. Dakle rade zajedno.
Ne treba da se proverava sadrzaj svih SMS ova vec samo onih poslatih na broj parking servisa a sto oni vec i treba da imaju i siguran sam da imaju zbog uvida u poslovanje.
Dakle, veoma je lako da se uporedi lista sms-ova koji su poslati na broj parking servisa i koji su "prosli" sa listom poslatih a koji nisu "prosli". Onda lepo ne posaljes kazne licima koja su zelela da plate (platila). Prosto ko pasulj. I naknadno im naplatis parking (niko se ne bi bunio) ili im oprostis jer nisu oni krivi za sistem fail.
[ anon115774 @ 11.02.2013. 17:47 ] @
Citat:
Sceka:U prodavnici se sve zna i tacno se postupa po vec ustaljenom redosledu i nacinu.

Aha, znaci ako ti u prodavnici kazu da ne mogu da ti prodaju nista jer nema struje onda je u redu a ako ti sms-om kazu da ne mogu uslugu da ti prodaju zbog tehnickih problema onda nije u redu?

Interesantan nacin selektivnog razmisljanja. Ali opet, tipicno za Balkan. Uzmem ono sto mi odgovara a za ono sto mi ne odgovara se pravim lud :)
[ Sceka @ 11.02.2013. 18:04 ] @
He, he, he... Samo da ne prodje ni jedan momenat da se ne kritikuje Balkan i sve pripadajuce. To je izaslo iz mode, nije fora, samo nisi obavesten.

Elem, kad udjes u prodavnicu - na licu mesta, a pre nego sto bilo sta uradis, kupis, pogledas... vrlo si svestan da nema struje! Kako to moze da se poredi sa slanjem SMS-a i dobijanjem DR-a da je taj SMS primljen?!

Sta se dalje desava kad je primljen moj SMS, ni najmanje me ne zanima. A sto je najvaznije i u duhu tvoje price - nemam ni najmanju mogucnost nadgledanja postupka/procesa/desavanja nakon slanja SMS-a - nije to prodavnica gde je sve transparentno 100%!

Ali je vazno da se nesto napise, sa akcentom na blacenju grada, poneblja, politicke situacije... po mogucstvu ubacivanje Miskovica u recenicu - nema veze al' nije na odmet, Jel' da?! :)))

Pozdrav!
[ bakara @ 11.02.2013. 18:38 ] @
Citat:
mrkii:  Onda lepo ne posaljes kazne licima koja su zelela da plate (platila). Prosto ko pasulj.

Ne moze u istoj recenici da stoji da je neko zeleo da plati i "platio".
To jednostavno nije isto.
Onaj ko je platio ima pravo da se zali i to ce bez problema biti prihvaceno cak i kada je napravio nenamernu slovnu gresku, a onaj ko je samo "zeleo" ce da dobije kaznu.
[ mrkii @ 11.02.2013. 18:51 ] @
Dakle, ti definitivno radis u Parking servisu :):):)
Mislio sam u smislu da si zeleo da platis, a da ti slobodno naknadno novac skinu kad utvrde da si poslao poruku, ali ti oni pare nisu uzeli jer je njihov sistem u kvaru. To si mogao da zakljucis iz postova koje sam ovde napisao.

Sto ne probas, kada me vec citiras, malo da komuniciras argumentima i objasnis sta bi falilo sistemu koji predlazem i koji bi zadovoljio sve strane. Mozda i nije izvodljivo pa da dodjemo do toga. Ako ces da napises "zasto bi to radili, bole ih" onda nemoj da se trudis da ista pises jer si u pravu, oni se tako i ponasaju. Zabooole ih. Rasprava je u smislu da krajnji korisnici zbog kojih, jelte, Parking Servis i postoji, a koji zele da plate i usput ne budu maltretirani, budu zadovoljni.
[ bakara @ 11.02.2013. 20:30 ] @
Citat:
mrkii: Dakle, ti definitivno radis u Parking servisu :):):)

ma jok :)

Citat:
mrkii
Mislio sam u smislu da si zeleo da platis, a da ti slobodno naknadno novac skinu kad utvrde da si poslao poruku, ali ti oni pare nisu uzeli jer je njihov sistem u kvaru. To si mogao da zakljucis iz postova koje sam ovde napisao.

Sto ne probas, kada me vec citiras, malo da komuniciras argumentima i objasnis sta bi falilo sistemu koji predlazem i koji bi zadovoljio sve strane. Mozda i nije izvodljivo pa da dodjemo do toga. Ako ces da napises "zasto bi to radili, bole ih" onda nemoj da se trudis da ista pises jer si u pravu, oni se tako i ponasaju. Zabooole ih. Rasprava je u smislu da krajnji korisnici zbog kojih, jelte, Parking Servis i postoji, a koji zele da plate i usput ne budu maltretirani, budu zadovoljni.

Ajde molim te za pocetak definisi sta podrazumevas pod "zeleo da platis", jer po meni to je nemoguc pojam.

[ mrkii @ 11.02.2013. 20:49 ] @
Citat:
ma jok :)

Hmmm, ne verujem ti.
Ili ti je neko ukrao nalog ili ipak radis u Parkingu.
Ne vidim drugi razlog da se ovako naglo pretvoris u Trololoderatora :)

Citat:
bakara: Ajde molim te za pocetak definisi sta podrazumevas pod "zeleo da platis", jer po meni to je nemoguc pojam.

Da posaljes poruku koju oni bez obzira sto nije naplacena (greska parking servisa a ne tvoja) mogu da registruju i naplate ti ako zele, cime se izbegava maltretiranje nevinih klijenata od cijih para primaju plate. Ovo sam napisao iako znam da si vec skapirao ali eto da ne bude cisti oftopik :)

Otvorio sam novi projekat u illustratoru pa cu na brzinu i da ti nacrtam ovo sto sam po peti put ponovio. Za svaki slucaj :)

U medjuvremenu odjavljujem se sa teme jer stvarno nemam sta da dodam :)
[ glackop @ 23.07.2015. 15:02 ] @
Sta mi se skoro desilo...Posle dugog oklevanja konacno predjem i ja na Android,parkiram u zelenoj zoni,kucam 9861 i odmah problem,neda mi dalje da kucam reg,br.i izbacuje uporno UNESI ISPRAVAN BROJ mislim se sta da kucam kad ne smem nikakav prefiks ispred ovog,nista otrcim do prve trafike gde imaju parking kartice,nema zelene ima crvena i ubedjuje me da tako moze jer je skuplja,a ja njoj u zurbi objasnjavam kako sam pre dve godine bas na taj nacin vec platio kaznu,jer sam placenom crvenom posle parkirao u zelenu.Onda zovem prvog prijatelja i zamoljavam ga da mi hitno posalje sms na taj i taj br,a on jadan nema Dj slovo,javlja mi kako je napisao GDJ,dobro kazem ja nema veze...u tom momentu vidim radnika kako tipka po onim njegovim,pitam ga da li nema veze sto su upisana tri slova umesto dva,KAKO DA NEMA DOBRO STO SI MI REKAO INACE TE NE BI NASAO U SISTEMU I DOBIO BI UPLATNICU...Onda mi objasnjava kako oni po tom pitanju nemaju definisan stav jer je njegov izdor kako ce dalje i dali ce pokusati ove kombinacije sa slovima,i na kraju kaze odsad kucaj samo GD a ja cu pretpostavim da je to mozda i DJ.Ja poludeh tog dana i sve od ove napredne tehnologije.
[ sjaker @ 23.07.2015. 15:39 ] @
Što se tiče tog parkiranja. Ja sam oduševljen svojim gradom. Neću da vam kažem koji je. Po gradu tako i tako ali u blizini pijace gde često prolazim, bukvalno je sve dozvoljeno. I opstaju samo snalažljivi. Parkirana vozila levo, desno. Ljudi po ulici pričaju, skaču na kola. Prava gungula i to ne samo subotom, već svaki dan. Onaj ko žuri ide obilaznicom i prodje dalje prema Kruševcu. Ali onaj ko ima tu negde neki poso. On lepo parkira, ne zaključa i ode do trafike, pijace bla bla. Mislim da ne bi niko pravio pitanje i da se parkira na sred puta. Inače ja te kazne uopšte ne plaćam, a i ovde više nikom to ne kače. Osim kad to radi policija, onda po nekom defaltu mora da se plati.