[ markolazarevic @ 11.11.2007. 00:44 ] @
Ovako, u aprilu sam dao 170 evra drugu iz odeljenja sa dogovorom da on meni za mesec-dva vrati 200-220 evra u zavisnosti od toga kako on prodje sa nekom svojom kombinacijom. Naravno, od toga nije bilo ništa. U četvrtak mi je trazio 30 evra kako bi otisao po neke pare u BG (300 evra po njegovoj prici), i dao sam mu. I bio je u BG-u, po mom mišljenju, zato sto kući nije spavao u četvrtak veče. Došao je iz BG-a u petak i od tad me izbegava, nece da se javi na fiksni (nema mobilni),nije dosao u petak u skolu...Sta raditi?
1) opcija - imam dva drugara ("k'o od brda odvaljeni" - ulete mu na gajbu, traze od njegove keve 200 evra, ako nema, pokupe iz stana TV, DVD, komp, sve šta ima i to prodaju, meni daju 200 evra, ono sto predje(a precice, jer novi plasma LG racunaju 150 evra :D)njima.
Ovo nije loša opcija, zato što on mene ne smatra za ozbiljno, to dugovanje smatra kao "ma dacu mu kad budem imao", verovatno zato sto nisam agresivna osoba, i nisam imao agresivan pristup prema njemu. Ali jesam osoba od reci i rekao sam mu da ako mi do subote ne vrati pare, da ce biti problema.
2) opcija - rešiti to tako sto cu ja otici sa nekim papirom, na foru priznanice (kao na ruskim filmovima :D) koju ce on poptisati kod njegove keve ili šta znam na sud?!
3) opcija - kad se vraca kuci isprebijati ga na mrtvo. Nije baš ideja koja potiče iz mog mozga, ali kažu - delotvorna.
4) opcija - predložite!
Još neki podaci, povremeno koristi marihuanu, speed i te "lakse droge", a pre je i preprodavao po zurkama. Sada mozda nema para, ali po potvrdjenoj prici na EXIT-u spiska 1000 € minimum. Keva mu zna da je problematičan i da je duvao. Ova kombinacije je verovatno neka oko gudre, nemam pojma. Moguce da duguje jos nekom iznos do 300 €. Ćale mu ne živi u GM-u, već u Leskovcu i po njegovoj priči je u tvorza.
Nadam se da ćete pomoći.
Hvala unapred.

[Ovu poruku je menjao markolazarevic dana 11.11.2007. u 01:55 GMT+1]
[ commissar @ 11.11.2007. 01:01 ] @
Taj tvoj drugar je po svoj prilici narkoman, i to poprilican, bar se meni tako cini. Resenja? Evo sta ja mislim:
1) Riskantno, sadrzi nekoliko krivicnih dela u sebi. Ako mi ne verujes, proveri.
2) Za priznanicu je, cini mi se, kasno. To si morao na pocetku da uradis. Mozes da probas, ako prodje - prodje.
3) Isprebijati na mrtvo - nije resenje, ali ventil verovatno jeste. Takodje sadrzi elemente krivicnog dela....
4) Olako si nepouzdanom liku dao lovu, nisi razmislio dobro. Otidji i popricaj sa njegovom kevom. Mozda bi jos ubedljivije bilo da na taj razgovor odes sa svojim matorcima, 200 evra nije malo para, neko radi ceo mesec za taj iznos.
[ markolazarevic @ 11.11.2007. 01:15 ] @
Nije baš bilo olako, ali to nije bitno. A hoće on potpisati to, nego šta da potpiše? Trudim se da matorce ne ukljucujem, a i ja sam zaradio te pare...
[ vladd @ 11.11.2007. 01:20 ] @
Kazi neka pocne da ti vraca po 20-30€ na nedelju-dve, pa koliko traje.

Probaj da ne platis "punu" cenu (200€) "skole": NE DAJ NIKOME PARE BEZ TVOJE POTREBE.

Vidis kako je tesko "igrati" se banke..

BTW, ne pomisljaj na "filmska" vracanja novca, to je tragicna igra, a pare su realno male, za toliku promenu zivota..

Poz.
[ Backy @ 11.11.2007. 01:25 ] @
što kaže vladd, sad ti je najbolje da mu računaš kao kredit pa nek otplaćuje... ako ne pristane, ubedi ga manuelno (uz prećutno smanjenje kamate)
[ markolazarevic @ 11.11.2007. 01:28 ] @
Šta da mu dam da mi potpiše, da imam neki dokaz da mi duguje 200 evra?
[ commissar @ 11.11.2007. 01:36 ] @
U principu to je obicna izjava kojom on potvrdjuje da ti duguje navedeni iznos para. Bitno je da u toj izjavi stoje tacne generalije i tvoje i njegove.
Posto vidim iz profila da si maloletan, pretpostavljam da je i taj tvoj ortak, pa je moje pitanje sledece: kakvu bi snagu takva priznanica imala na sudu?
[ markolazarevic @ 11.11.2007. 01:46 ] @
On je punoletan, ponavljao je prvu godinu...
edit: izjava da bude u smislu "taj i taj od oca tog i majke te, rodjen tad i tad, tu i tu, dana 15.04.07. pozajmio 200 € sa time da tih 200 € vrati do 15.11.07." i moj i njegov potpis i to je to?
[ commissar @ 11.11.2007. 01:51 ] @
Ako hoce da ti potpise, pitaj nekog advokata kako ide forma priznanice, pa lepo sroci. Ona je tu da ti pomogne ako bi se stiglo i do suda.
Kad ti potpise to, onda probaj da kao sto ti Vladd kaze, na rate da izvlacis lovu od njega, to je mozda i najpametnije.
[ markolazarevic @ 11.11.2007. 02:06 ] @
Kojim je zakonom ovo regulisano?
[ commissar @ 11.11.2007. 02:10 ] @
Mnogo me pitas. Nisam pravnik, ali mislim da to ima veze sa obligacijama.
[ markolazarevic @ 11.11.2007. 02:16 ] @
Nije taj -
Citat:
Zakon o obligacionim odnosima definiše i određuje pojam nematerijalne štete...

Citat:
Prema Zakonu o obveznim odnosima zajmodavatelj može biti svaka fizička i pravna osoba, a ne samo banka.

Ovako se zove u HR, a kod nas?
[ qazqaz @ 11.11.2007. 02:56 ] @
Posalji svoju kevu na razgovor kod njegove, a u vreme kad on (drug) nije kuci.
Verovatno ti se ovaj predlog nece svideti, jer je nenasilan, a ti maloletan. No dobro.
Imaj na umu da treba da ostvaris svoj cilj sa sto manje truda, energije itd....
[ markolazarevic @ 11.11.2007. 03:10 ] @
Ma ja sam uvek hteo mirnim putem, problem je što takav pristup nije prošao. Inače jeste Zakon o obligacionim odnosima. Najverovatnije cu ja otici, videcu...A i zanima me pre toga kako da imam neki dokaz da mi duguje pare...
[ commissar @ 11.11.2007. 03:22 ] @
Ako nema ko da posvedoci da si mu dao lovu, onda tesko. Ako bude hteo da potpise priznanicu, to je nesto, ali i kad bi sve bilo idealno, ta naplata sudskim putem bi mogla da potraje godinama...... Moras da das neki predlog za izvrsenje (npr. plenidba stvari), on moze da se zali, da odugovlaci do iznemoglosti.......
Srbija je zemlja apsurda, a jedan od njih je taj da ljude koji tu duguju pare moras da cuvas kao malo vode na dlanu......
[ markolazarevic @ 11.11.2007. 03:36 ] @
Nije niko bio tu kad sam mu davao pare, ali znaju 2-3 lika iz odeljenja da mi duguje pare, i on to ne poriče.
[ srki @ 11.11.2007. 05:22 ] @
Nisi skupo prosao, za 200 evra si saznao kakav ti je drug a mogao si mnogo gore da prodjes.
Ne treba ti priznanica, po zakonu usmeni ugovor je isto vezujuci kao i onaj na papiru (inace niko ne bi placao taksi nego bi samo izasao iz kola). Jedino sto je problem je sto ce na sudu biti tvoja rec protiv njegove ali ako imas svedoke onda ti je lakse.
Nemoj da radis nista nasilno i nelegalno da ne bi zavrsio u zatvoru. Poznat mi je slucaj kada su dvojica njih prebila lika koga su zatekli u njihovom stanu u pokusaju kradje i isprebijali ga i zvali policiju. Taj lopov je zavrsio samo sa prekrsajem a ova dvojica u zatvoru. A kradja televizora i slicno je totalno bezveze, to verovatno on nije platio nego njegova keva a ne znam zasto bi mazdisao pare od njegove keve jer ona ti nije ukrala pare. Moj predlog je da probas mirnim putem da resis i ako se nista ne desi da se pomiris sa tim gubitkom, ipak si naucio lekciju za sitne pare i sledeci put nadji svedoka kada dajes nekom pozajmicu.

[ qazqaz @ 11.11.2007. 06:13 ] @
"Zelenasenje" je isto zabranjeno zakonom, koliko ja znam...
[ srki @ 11.11.2007. 06:59 ] @
Da, to sto je Marko trazio daleko prevazilazi dozvoljenu kamatnu stopu.
[ su27killeryu @ 11.11.2007. 08:53 ] @
Hmm a zasto toga lika zoves drugom?!
[ rajco @ 11.11.2007. 09:32 ] @
U jednu ruku to sto je on uradio je ok.
Citat:
verovatno zato sto nisam agresivna osoba, i nisam imao agresivan pristup prema njemu

Ipak ovo ne ide uz jednog zelenasa.
[ jesus alejandro @ 11.11.2007. 09:36 ] @
Citat:
qazqaz: "Zelenasenje" je isto zabranjeno zakonom, koliko ja znam...

Meni prosto dodje drago kad neko zaje*e zelenasa. Teo sinak za mesec, dva zaradu od 50 jura sto mu otprilike dodje kamata od 30%, pa to vise nema ni kod Jezde i Dafine. Bolje cuti i pokrij se usima, nego sto pises takve stvari po forumima. Pre ces da odgovaras za zelenasenje i premlacivanje (ako na silu pokusas da izvuces novac) nego sto ces da imas nesto od toga. A za upad u stan i otimanje stvari, e to je tek ozbiljan zakonski prekrsaj. Sve u svemu moje misljenje je da mu prakticno nista ne mozes, uleteo si u poslovni poduhvat nadajuci se brzom obrtu novca, ali si ispusio. Rizik je na zalost pao na tvoju stranu. Sledeci put kad budes hteo da se bavis zelenasenjem uzmi neke stvari u rem, pa i ako ne bude vratio novac neces da budes kratak. Mada, moj ti je savet da se manis zelenasenja i uzmes da radis nesto posteno ;)
[ barakuda111 @ 11.11.2007. 09:45 ] @
Dao si sumljivom liku koji konzumira i diluje drogu 200e da bi odradio neku "Semu" i kasnije ti vratio mnogo vise para o.O Koja je ono rec za takve kao sto si ti.... Na vrh mi je jezika. Moze li neko da mi pomogne? :) Mada dobro, mlad si, nisi znao kakvi su ljudi, sada ces valjda nauciti.
Ja sam imao dosta takvih prijatelja ranije koji su stalno "pozajmljivali" pare od mene 100, 200 din i naravno nisu vracali. Ja sam kao klinac pizdeo zbog tolike sume :) mogu misliti kako je tebi. Ja sam imao tu srecu da se naucim sa malim parama.
[ Floyd @ 11.11.2007. 10:37 ] @
maltretiraj ga svakodnevno ako idete zajedno u skolu, naravno uz pomoc ta tvoja da drugara grmalja. pusti mashti na volju
[ markozelenovic @ 11.11.2007. 10:47 ] @
Uzmi pare i odbi od njega:)
[ misaj @ 11.11.2007. 11:06 ] @
Rizican posao...koji nema pisani dokument o tome...Ostaje ti da molis i ubedjujes da ti vrati! Sto je najvaznije izvukao si pouku iz toga za ceo zivot!

Poz
[ igor-ch @ 11.11.2007. 11:14 ] @
Ma lepo ga pitaj jel hoce da ti vrati pare, kad ce da ti vrati, navedi i sumu i sve to lepo snimi na diktafon ili npr. natel...
Onda imas njegovo priznanje i mozes da ga tuzis ( kao u filmu "16 Bloks" sa Bruce Willisom).

Pozdrav!
[ pantic68 @ 11.11.2007. 11:38 ] @
Pocni da vrsis pritisak na njega svakodnevno a zatim otidji sa nekim kod njega i trazi pare ili bilo sta sto ima umesto para - komp, telefon, jaknu itd da bi izvadio bar glavninu novca. Nemoj nista da mu otimas ali ako ne budes bio ostar nece ti dati nista. Ako to ne prodje ostaje ti da ga oni tvoji drugovi kinje svaki dan ili da alalis. Suma je previse mala da bi ga tuzio - troskovi ce prevazici dobitak mada moze i to. Vremenom ces platiti jos ovakvih skola i steci osecaj sa kim i kako mozes da saradjujes.
Da ispricam jednu pricu u vezi toga. Sedimo ispred restorana u velikom parku i gledamo kako 50-100 metara od nas stize automobil sa 4 tipa. Trojica izlaze i izvlace za kragnu cetvrtog i pocinju da ga lemaju, nogama, rukama, suvim granama drveca koje su lezale okolo. To traje dobrih 15 minuta i ljudi oko mene pocinju da gundjaju (to je bio svadbeni rucak) ali niko se nije umesao. Posle tog motka rituala prebijeni lik poslusno seda u automobil a za njim i ona trojica i odlaze.
Svasta su spremni da istrpe narkomani samo da ne plate dugove.
[ vladd @ 11.11.2007. 11:38 ] @
Nemojte da zamlacujete coveka, ne treba nikakav papir, koji inace na sudu vredi (nevredi) isto kao i usmena obligacija. Ako dodje do suda, ili istrage, moze da postane saucesnik u "kombinaciji", posto je i dao pare, uz brzu kamatu, a za uveravanje da je moguce dobiti brzo znacajnu "kamatu", upoznat je sa postojanjem "kombinacije".

Znaci svesno je pomogao protivzakonitu aktivnost u cilju lakog sticanja materijalne koristi.

I sa kakvom ceduljom onda na sud??

Polako, bez buke i drame, neka pokusa da povrati bar veci deo novca, i da prestane da gleda i masta o "lakom" novcu.

"Nema besplatnog rucka"....

Poz.
[ Horvat @ 11.11.2007. 11:43 ] @
oprosti se od 200 e...toliko
[ zlacarobnica @ 11.11.2007. 12:41 ] @
Uf,uf koliko vas ima sa savetima :P
Evo i ja pametna da kazem nesto : )
Zaboravi na pare ,gledaj na to kao da si DRUGU kupio poklon za rodjendan ,Novu godinu ,i izveo ga u kafanu bar jednom :) .Posto si mu opet dao "neke pare " onda ti ocigledno nisi dorastao ovom problemu ,daj mu opet i opet ustvari daj mu pare i kad ga i ne vidis ( stavi mu u sanduce ) ,ustvari mozes da ga izdrzavas .Kad vec ne umes da cenis lovu koju si kako kazes si sam zaradio ( sto ne verujem ) ,onda lepo daj drugu za dzeparac ... Daj boze da to nisu pare tvojih roditelja:)
[ markolazarevic @ 11.11.2007. 12:42 ] @
Ljudi, ja ne trazim da mi vrati vise nego sto sam mu ja dao nego 170 koji sam mu dao u aprilu i 30 evra kojih sam mu dao kad je isao za BG. Znaci to je ukupno 200 evra i ja trazim 200 evra od njega. Uuu, al' sam ga odrao :D. Salu na stranu, nema sta da se oprastam. Ide sa mnom u skolu jos minimum 2 godine. To je oko 60 nedelja u skoli, svake nedelje po malo vise od 250 dinara i to je to.