|
[ Sopocanac @ 11.11.2007. 17:13 ] @
| Iako je prosečna plata jednog Nemca oko 2.000 evra, njemu su osnovne životne namirnice jeftinije za oko 30 odsto nego prosečnom građaninu Srbije, koji mesečno zaradi oko 360 evra.
Da li zbog nedostatka konkurencije ili visokih trgovačkih marži, tek građani Srbije svakodnevno u prodavnicama za iste proizvode plaćaju više nego Nemci, čija je prosečna zarad sedam puta veća od naše. Osim hleba, koji je i u Nemačkoj skup, gotovo sve osnovne namirnice jeftinije su nego kod nas. Tako litar dugotrajnog mleka u Nemačkoj košta 81 cent (63 dinara), dok se kod nas plaća 72,9 dinara. Razlika u ceni je još evidentnija kod ulja, koje Nemci (doduše ono najpovoljnije) plaćaju 60 dinara, a mi čak 93,90 dinara. I popularna koka-kola im je dosta jeftinija, dok su neznatno povoljniji i šveps i voćni sokovi. "Milku" i "kinder" čokoladu Nemci plaćaju barem dvadeset dinara manje.
Kad je u pitanju kozmetika i higijena, razlika je još uočljivija. Sapuni su im za dvadesetak dinara jeftiniji, iste marke deterdženata plaćaju tridesetak odsto manje, a povoljniji su im i šamponi, mleka za telo... Ima i drastičnih primera. Tako recimo, ženski dezodorans "fa" Nemica može kupiti za 0,99 evra (77 dinara), dok dama u Srbiji za isti proizvod mora da izdvoji 178 dinara. Kalgonit tablete za sudove( 44 komada) kod nas staju 831 dinar, a u Nemačkoj gotovo 300 dinara manje (545 dinara).
Petnaestak nabrojanih primera (u tabeli) pokazuju da su namirnice, sokovi i higijena, kod nas skuplji za oko 30 odsto.
- Ima nekoliko razloga za toliko skuplju robu u Srbiji. Dva osnovna su postojanje monopola i ogromne trgovačke marže - kaže za "Blic nedelje" ekonomista dr Vladana Hamović. Ona ističe da monopoli na našem tržištu postoje samim tim što nekoliko trgovinskih lanaca diktira cene, iako nude veliki izbor robe.
- Trgovačke marže kod nas idu i do 25 odsto, a nekad i mnogo više, dok je u svetu ubičajena marža oko 12 odsto - kaže Hamovićeva. Zato ona smatra da država mora da počne da primenjuje antimonopolski zakon, čija bi primena dovela do veće konkurencije, smanjenja marži i samim tim i nižih cena.
Nemci imaju daleko kvalitetniju i jeftiniju telekomunikaciju. Većina stanovnika Nemačke odlučuje se za mesečni flet paket, koji obuhvata neograničeno fiskno telefoniranje (i ka inostranstvu), neograničen internet i kablovsku televiziju, po ceni od svega 30-40 evra (u zavisnosti od provajdera).
Ako je za utehu, građani Nemačke za iznajmljivanje stanova i komunalije mesečno moraju da izdvoje u proseku između 800 i 900 evra, a žitelj Beograda upola manje.
I odeća jeftinija
Iako Srbija ima dosta domaćih modnih brendova, ne možemo se pohvaliti niskim cenama. Naime, često cene domaće garderobe, pogotovo dečje, u stopu prate cene poznatih evropskih brendova, poput Benetona, Zare i drugih. Nemci koji žele da svoje mališane obuku kvalitetno, ali povoljnije, kupuju u čuvenom lancu "C&A", gde se somotske ili deblje teksas dečje pantalone mogu kupiti po ceni do devet do 15 evra. Dečja zimska jakna staje od 20 do 30 evra, duksevi od pet do 10 evra, a dečji veš i pidžame mogu se pazariti za svega nekoliko evra. Teško je naći stvar skuplju od 40 evra, što se u našim radnjama za decu već smatra niskom cenom.
Blic.
|
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2007. 17:27 ] @
U Srbiji je malo stvari jeftinije nego u DE - za sada su eventualno neka hrana na pijaci (ne delikatesna) i neke nekretnine jeftiniji, kao i "dzidza bidze" koje mogu da se kupe kod Kineza - i lokalni telefonski razgovori (u istoj "zoni"). "Pravilno desne ruke" je da su stvari u Srbiji neophodne za elementarni zivot jeftinije - zbog socijalnog mira, a sve ostalo je skuplje zato sto je slaba konkurencija i malo trziste.
Sve ostalo je ili iste cene, ili skuplje. Posebno su skuplje stvari koje u Srbiji imaju percepciju luksuza (tipa brendirana odeca, automobili, Hi Fi tehnika) jer u Srbiji to trziste drzi jako malo firmi - mala konkurencija, a i imaju relativno slab promet jer vecina ljudi kupuje jeftiniju robu - pa su i marze jako velike.
E, sad - ako se uzme u obzir da je Nemacka skupa u odnosu na USA, ispada da su stvari u Srbiji mnogo skuplje nego u USA...
Razloga za to ima dosta - kao sto rekoh slaba konkurencija u Srbiji sa konotacijom politickih veza i vezica, kao i relativno slabo trziste gde ima ukupno mnogo manje love pa je i manje zanimljivo za mnogo igraca koji bi ucinili razliku.
Medjutim, treba imati u vidu da je, recimo za hranu, Nemacka vidno jeftinija od Holandije, Engleske i Francuske, bas zbog jacine internog trzista i konkurencije - tako da je porediti Srbiju sa Nemackom ipak previse - Srbiju treba porediti sa Madjarskom i Hrvatskom, jer su to zemlje koje je moguce sustici - a ne sa Nemackom, sa kojom ne mogu da se porede i mnoge EU zemlje kada su cene i konkurencija na trzistu u pitanju.
[ žutokljunac @ 11.11.2007. 18:06 ] @
Sopoćanac ako je prosečna plata u Srbiji 360€, svečano izjavljujem da cu da skočim sa desetog sprata direktno na glavu.
[ mulaz @ 11.11.2007. 18:10 ] @
zovi ti jednom u nemackoj i jednom u srbiji vodoinsalatera, pa ce cena (mesecna) hrana+vodoinstalater da bude jednaka :)
[ Sopocanac @ 11.11.2007. 18:15 ] @
Sad znate mislim kako je Miskovic postao milijarder. COvek uvozi 80% stvari u ovu drzavu i na sve to zaracunava marzu od 30-40% . Bio ja kod njega u Delta Cityju i sve sto on tamo prodaje 30-40% je jeftiinije na zapadu!
A najjaca mu je ona fora sa "eksluzivni zastupnik/uvoznik" . Tacnije on sebi pribavi da bude prodavac nekog proizvoda i svako drugi ko se usudi da to isto prodaje po istim ili nizim cenama tovari sebi 125412 inspekcija na vrat .
Ova Srbija treba treba da promeni ime u Deltaland
Odrase nas ov lopovi za vlasti, Slobo vrati se sve ti je oprosteno!!!!!!!!!
[ žutokljunac @ 11.11.2007. 18:21 ] @
E moj dragi Sopoćanac, i kod Slobice je bilo isto. Sećam se onog glavonje Božovića i njegovih šlepera cigareta. Samo što oni nisu mogli tako lako da uvoze, pa su se preorijentisali na akciznu robu, zbog malo veće marže, a ni fiskalni prohodi se ne plaćaju, nego onako ispod žita, ko u Tesnoj Koži.
Bilo kako bilo, nayebali smo. Privreda je u čabru, trgovina se globalizuje, usluge se globalizuju...
[ hecky @ 11.11.2007. 18:50 ] @
Ako vam je skupo kod Miskovica, onda lepo braco Srbi, pasos u ruke i za Madjarsku u shopping, kao nekada .
Trazite da vam vrate AFA-u (madjarski PDV). To ce taman da pokrije srpski PDV, tako da vam je dodatni trosak carina (5-20%, zavisi sta kupujete) i transport (30-50 eur).
To je ocigledno jedini nacin da pomognete konkurenciju u Srbiji (a i da ustedite koji dinar)
[ stil @ 11.11.2007. 18:53 ] @
Treba se uvek ugledati na boljeg od sebe . Kao sto Andric kaze , nemoj postavljati neki mali lako dostizan cilj , vec neki " bas " cilj. ( Ovo je moja slobodna interpretacija ) . Tako je izazov veci. Dakle , mislim da je bas dobro porediti nas sa zemljom kao sto je Nemacka . Tako imamo bolji uvid u to kakva je zaista situacija kod nas i koliki nas put ceka da predjemo da bi bili blizi tome. Cene su takve da vredjaju zdrav razum. Obicno cerupanje. Nemam nista licno protiv bilo koga ko posteno trguje sve do momenta kada pokusa da od gradjana napravi ovcu za sisanje. Tada gradjani Srbije imaju dva izbora : cuti i pomiri se sa sudbinom ili reaguj da bi zastitio tvoj interes. Da li znate da kao Srpski proizvodjac nekog proizvoda morate da platite ako zelite da vam se proizvod nadje na polici u Maksiju ? Znaci vi njemu placate da bi prodao vasu robu , jer zbog monopola nemate kome drugome da je prodate.
[ Slobodan Miskovic @ 11.11.2007. 18:54 ] @
Citat: To je ocigledno jedini nacin da pomognete konkurenciju u Srbiji (a i da ustedite koji dinar)
I da se vidi kako izgleda svet out of the box ;)
[ Sopocanac @ 11.11.2007. 19:01 ] @
Citat: Ako vam je skupo kod Miskovica, onda lepo braco Srbi, pasos u ruke i za Madjarsku u shopping, kao nekada .
Trazite da vam vrate AFA-u (madjarski PDV). To ce taman da pokrije srpski PDV, tako da vam je dodatni trosak carina (5-20%, zavisi sta kupujete) i transport (30-50 eur).
To je ocigledno jedini nacin da pomognete konkurenciju u Srbiji (a i da ustedite koji dinar)
ja licno trazim da se demokratskom tajkunu kriminalcu i lopini #1 Miskovicu UKINE MONOPOL NA UVOZ SVEGA I SVACEGA U OVU ZEMLJU, i da se drugim ljudima dozvoli da to mogu da rade, tako ce konkurencije da obori cene i mi potrosaci cemo imati korist od toga.
[ stil @ 11.11.2007. 19:05 ] @
@ hecky Pa nek ide on u Madjarsku , jos bolje na Kipar , kad su mu tamo pare, ako oce . Ovo je moja ( nasa ) zemlja i ovde ljudi imaju pravo da naprave konkurenciju njemu da se ne bi ponasao tako kako se ponasa.
[ SmilieBG @ 11.11.2007. 19:13 ] @
Evo iskustvo, moje devojke koja se pre nekoliko nedelja vratila za Beograd zarad polaganja ispita (bila u NL nekoliko meseci).
Dakle, kaze ona: ne moze da veruje da je tu (Srbija) sve toliko skuplje.
U Holandiji smo videli, dok smo setali cizme / cipele (zenske i muske) za od 1 do 10 evra. Zatvara se neka prodavnica i sve prakticno za dz. Oke, kvalitet nije Bog zna kakav, ali im opet nista ni ne fali. E, sad - ko hoce, moze da predje u prodavnicu preko puta i da kupi zaista odlicne cipele za 100 do 500 evra. ALI (!) ima izbor i da kupi one od 10 evra.
Takodje - za klopu. Ja i ona smo se ovde 'prezderavali' svaki dan. Svaki dan meso na stolu, slatkisi - svega. I trosili smo oko 250 evra mesecno za sve to. Naravno, gledali smo sta i gde smo kupovali, uzimali kada ima nesto na 'akciji' - ali opet - svaki dan bili siti!
Sad mi prica, u Srbiji, ode u prodavnicu potrosi 3.000 dinara a prakticno nista nisu kupili.
I za sve ostalo je manje vise isto. Devojka od prilike ne moze da dodje k'sebi koliko su drasticno razlike u gotovo svemu.
Neko spomenu vodoinstalatera - slazem se, to je ovde (legalno) izuzetno skupo. Sat rada je od 35 evra pa na vise. Ali opet - sa druge strane, dobro se moze i zaraditi a 80% poslova mozes i na crno da odradis - ili sam!
Sve u svemu, meni poslednjih 8 godina, a evo sada i mojoj devojci i dalje nije jasno kako narod u Srbiji opstaje. Za mene i dalje - velika misterija :)
Poz,
Sale
[ qazqaz @ 11.11.2007. 19:21 ] @
Meni samo nije jasna prica oko EU. Naime, taj put je ok. Ali se put ne prelazi pricom.
Molim vas, pogledajte samo primer Japana, gde goli,bosi, razoreni, siromasni, sa dve abombe na ostrvu, itd... za manje od pola veka(!)
dodju u polozaj na kome su sada(u svim segmentima). To je fascinantno, bar meni.
A price - ulazak u EU zavisi da li ce neki tamo covek da ode u zatvor (LoL), pa zatim - neka tamo zena iz nekog suda koci ceo proces... ne piju vodu.
I sta Miskovic? Pa da nije Miskovic, bio bi Milenkovic i slicno. I ja licno bih voleo da budem neki tamo Misko. Tome svi tezimo(ili vecina), zar ne?
Da li bi se isto ponasali da smo na njegovom mestu? Molim vas dajte malo razmislite...
[ hecky @ 11.11.2007. 19:25 ] @
Vid s Citat: stil: @ hecky Pa nek ide on u Madjarsku , jos bolje na Kipar , kad su mu tamo pare, ako oce . Ovo je moja ( nasa ) zemlja i ovde ljudi imaju pravo da naprave konkurenciju njemu da se ne bi ponasao tako kako se ponasa.
Jel ti hoces da kupis jeftinije i ustedis ili samo volis da se samosazaljevas i pljujes Miskovica ?
Realna je ona cena koju je kupac spreman da plati za nesto. Ocigledno kupci u Srbiji mogu da priuste trenutne cene i placaju ih. Niko ih ne tera.
To sto je neko lenj i mrzi ga da sedne u auto jednom u 2 meseca, malo procunja Segedinom i ustedi gomilu novaca... i to je deo trzista
Gde ide stedljivi stanovnik Londona u shopping po alkohol pre praznika? U Francusku, u Kale . Gde ide Norvezanin da se narolja jeftino? U Svedsku .
[ DS_Store @ 11.11.2007. 19:40 ] @
Pa da, u pravu si, evo baš Marija i ja diskutujemo zašto u Srbiji ne jedu kolače...
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2007. 19:44 ] @
Jedino resenje za takve stvari je otvaranje drzave - balkanske zemlje muku muce da implementiraju CEFTU (a svima su usta puna prici o zeljama ulaska u EU) - jerbo sa CEFTA-om totalno biva smanjen prostor za lokalne pilicare koji iskoriscavaju zatvorenost ekonomske zoner
Drugi korak je naravno otvaranje granica ka EU - ljude plase pricom kako ce ukidanje carina znaciti i "unistavanje domace industrije", sto su price za malu decu, jerbo "domace industrije" i nema, niti se vise u Srbiji isplati proizovditi bilo sta osim piva, secera i kisele vode... Tako da, situacija samo odgovara onima koji profitiraju od nje.
Mada, slazem se sa Hecky-jem, Srbija ima dodatan problem sa konformizmom onih koji imaju love... primera radi, u Srbiji se nadje dovoljno krelaca koji ce da plate Hugo Boss i sl.. stvari 2x skuplje nego van Srbije, umesto da odu u komsiluk tipa Madjarsku i kupe to za manje pare - zato se i onima koji to drze takve stvari isplate, jer ima dovoljno onih kojima je to OK.
Dodatan problem je sto je Srbija hermeticki zatvorena kutija iznutra i sa spolja - da mozes online da narucis robu iz EU, i da se ne plasis da ce ti carina to ukrasti ili lokalni UPS ili DHL naplatiti "spediciju od 50 EUR".
Ostatak i ovako i onako kupuje kod Kineza :(
[ Sopocanac @ 11.11.2007. 19:47 ] @
ma bre sta ste se uvatili tog vodoinstalatera! Vodoinstalater ti treba jednom 6 meseci godinu dana dok da jedes i da se obuces to ti treba svaki dan!
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2007. 19:54 ] @
Ima tu jos jedan zez - u Nemackoj jesu stvari jeftinije nego u Srbiji mahom, ali je "minimalni trosak" veci.
Na primer, tako racun za telefon u Nemackoj ne moze da bude manji od 20 EUR - bez obzira da li je ISDN ili obicni, dok u Srbiji mozes da prodjes sa 2-3 EUR ako ne telefoniras puno.
Ista prica i za stanove i odrzavanje zgrade - mesecni troskovi, bez obzira da li je stan tvoj ili ne, kostaju izmedju 80-200 EUR. Znaci, odnosenje djubreta, itd... kosta ohoho vise nego u Srbiji.
U principu, kao sto rekoh, stvari u Srbiji su kalibrisane tako da je jeftiniji "elementarni zivot" zato sto je to potrebno za socijalni mir, ali zato deru za sve ostalo... u Nemackoj su te "elementarne stvari" skuplje, ali zato kako ides vise u skali potreba, stvari su sve jeftinije.
Ima tu dosta razloga zasto je to tako u Srbiji - kriviti nekog Miskovica i zasticenu ekonomiju i sl.. je suvise gruba generalizacija, ima tu jos dosta razloga koji su malo tezi za resavanje, na zalost.
[ Bananaman @ 11.11.2007. 20:00 ] @
A tek nameti na uvoz/registraciju automobila... Strasno! Prosto pozelim da budem strani rezident i vozim auto na strane table... Ima li neko informaciju o tome mozda...?
[ stil @ 11.11.2007. 20:01 ] @
@ qazqaz Iskreno , Evropska unija i " put " . To se samo zove put , necemo mi nigde odavde : ) . To su se ujedinile zemlje koje imaju iste sisteme vrednosti , ekonomije koje su na odredjenom stepenu razvoja i tako dalje. Dok se mi presaberemo EU mozda nece ni postojati jer je na primer Nemacka bila " jaka " i pre pridruzivanja , a bice takva i u slucaju da EU ne bude postojala. Dakle radi se o tome da se ovde stvori savremeno napredno drustvo , a da posle lako mozemo da se odlucimo da li hocemo ili necemo da se prikljucimo. Na primer da oni nas zovu da se prikljucimo , a ne da mi njih molimo. Naravno ovo nije stvarna situacija ali pokazuje moju poentu. U vezi M i ostalih. Legitimno pravo gradjana Srbije da kreiraju stanje u vezi monopola . Jednostavno ograniciti im stvarno ucestvovanje u trzistu do odredjenog procenta , iako bi oni hteli i mogli da uzmu 80 % , na primer. @ hecky Ja nikoga ne pljujem. Ja samo stitim svoje i interese ostalih gradjana Srbije. Ne zelim da on od mene i ostalih gradjana pravi svercere. Ti navodis alkoholicare kao primer. Obicna zamena teza.
[ Marko_L @ 11.11.2007. 20:06 ] @
Citat: Ista prica i za stanove i odrzavanje zgrade - mesecni troskovi, bez obzira da li je stan tvoj ili ne, kostaju izmedju 80-200 EUR. Znaci, odnosenje djubreta, itd... kosta ohoho vise nego u Srbiji.
A verovatno i funkciniše ohoho bolje nego u Srbiji. Evo, ovde kod mene se u proseku svakih 5 dana pali smeće u kontejnerima, jer ponestane mesta u istim. Tako da mu dođe na isto. Mislim, hebeš uslugu koja košta malo para, ako ta usluga jedva i da postoji.
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2007. 20:14 ] @
Pa jeste, funkcionise bolje - ali problem je sto je dosta ekonomije Srbije jos u tom fazonu "socijalnog mira"... to + de-facto monopoli koji su se specijalizovali za dranje ljudi za bilo sta sto se moze smatrati "nepotrebnim za elementarno prezivljavanje", cini da je cenovna politika vrlo iskrivljena, jer se trziste sastoji iz:
a) Velike kolicine ljudi koji su skoro pa socijalni slucajevi, koji od proizvoda i usluga trose one samo najosnovnije koji su jeftiniji nego drugde - jer moraju biti jeftiniji
b) Male kolicine ljudi koji su "srednji sloj" koji trpe zbog a) i b) i placaju vecinu svojih prohteva znacajno skuplje nego u EU
b) Male kolicine ljudi koji su hiper bogati i koje boli dupe koliko sta kosta i ne smeta im sto ih deru u odnosu na EU cene za mnoge stvari
Sad, da li u Srbiji redovno iznose djubre i ciste ulice ili ne - verujem da grupu a) nije puno briga... imaju vecih problema.
Resenje je komplikovano jer zahteva paralelno otvaranje trzista ali i nalazenje resenja za gomilu ljudi iz a) koji ne bi bili u stanju da placaju trziscnu cenu struje, vode, komunalija, telefona, i sl...
[ stil @ 11.11.2007. 20:24 ] @
Ne slazem se sa tobom Ivane. Nemci su poznati po stedljivosti. Primeri , doneli su zakon po kojem nove kuce koje se prave moraju projektom da ispune pored ostalih i odredjene standarde termo izolacije kao i obavezne solarne kolektore sa kojima se stedi elektricna energija i do 50 % u letnjim mesecima. Kupuju samo onoliko koliko im je potrebno i ne mozes videti kesu sa hlebom okacenu o kontejner ...
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2007. 20:29 ] @
Nemci jesu stedljivi ali i te kako jesu potrosacko drustvo i to vrlo aktivno - nemojte se zavaravati sa tom stednjom po kojoj su poznati, u Nemackoj se i te kako valja sve i svasta u ogrnomnim, za mnoge u Srbiji totalno nepojmljivim kolicinama, i ima kupca bukvalno za sve - od proslog svetskog prvenstva je strasno skocio "consumer confidence" i evo, nema vece ulice u kojoj se ne moze videti "Easy Credit" izlog i slicne stvari od svake banke, spamuju masovno za potrosacke kredite itd... jer potrosnja zesce raste i mora biti pokrivena finansijskim ponudama (pre neki dan sam dobio ponudu za 20K kredit sa 3.9% kamatom - suludo, i to samo zato sto su se ubili od konkurencije za kredite).
BMW objavi novi model auta, i ukoliko sledece nedelje mozes svuda videti ogromne kompozicije vozova koje distribuiraju na desetine hiljada tih automobila svuda - sto znaci da ih neko ceka da ih kupi - i tako svaki put kad izadje neki novi :)
Nemacka je najvece nacionalno trziste u EU po velicini (lovi koja se okrene tokom godine), sto dovoljno govori o tome koliko se robe prodaje tamo.
To sto ne mozes videti "kesu sa hlebom okacenu o kontejner" ne znaci da taj isti covek nece kupiti novi Mercedes ili Audi svakih 5 godina ili neki LCD TV ili koristiti 16 mbps ADSL, sto mnogi rade - vec samo da ne baca hranu tj. ne razbacuje se sa necim sto ne mora da baci.
Ne razbacivati se ne znaci i "ne trositi" :)
Zato i kazem da je nerealno porediti Srbiju sa Nemackom - vec sa Hrvatskom, Madjarskom, eventualno Ceskom... to su zemlje sa kojima postoji bar neka teoretska sansa da postanemo uporedivi, a ne Nemacka ili USA ili Japan koji su previse daleko iznad po intenzitetu potrosnje pa samim tim i po jacini konkurencije na trzistu.
[ hecky @ 11.11.2007. 20:34 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:cini da je cenovna politika vrlo iskrivljena, jer se trziste sastoji iz:
a) Velike kolicine ljudi koji su skoro pa socijalni slucajevi, koji od proizvoda i usluga trose one samo najosnovnije koji su jeftiniji nego drugde - jer moraju biti jeftiniji
b) Male kolicine ljudi koji su "srednji sloj" koji trpe zbog a) i b) i placaju vecinu svojih prohteva znacajno skuplje nego u EU
b) Male kolicine ljudi koji su hiper bogati i koje boli dupe koliko sta kosta i ne smeta im sto ih deru u odnosu na EU cene za mnoge stvari
To je upravo sustina
Prodavci su svesni da kad bi spustili cene 10%, promet im ne bi porastao 10%, pa onda to i ne rade.
Doduse ovo ne objasnjava cene osnovnih namirnica, koje svi kupuju, bez obzira na materijalno stanje... Srbija je puna misterija .
[ stil @ 11.11.2007. 20:43 ] @
Kad kupujes ono sto ti ne treba , prodavaces ono sto ti treba :) Kao sto kazes : 20k kredit sa 3,9 % kamatom, suludo... Ne , konkurencija . Pa ne izmisljamo toplu vodu ovde , nema nikakvih " misterija " .
[ Stefano @ 11.11.2007. 20:57 ] @
Ivane, pomenuo si Hugo Boss-a, i one koji kupuju tu garderobu u Beogradu... verovatno mislis onda da sam i ja budala
Cena garderobe u Hugo Boss shopu u Beogradu, nije skuplja od one u Hugo Boss shopu u recimo Milanu. Ako i ima razlike minorna je u odnosu na ukupnu cenu.
Hugo Boss je u Beogradu prisutan zvanicno, znaci nije neki "Pera" otvorio radnju radnju i nalepio Hugo Boss reklame. I vecinu robe koju mozes naci u Hugo Boss shopovima u svetu naci ces i u Beogradu.
Oni imaju svoje cene koje su slicne svugde u svetu, i tu nekih odstupanja nema. Recimo cene u Hugo Boss shopu u Zagrebu su jednake onima u Beogradu, posto se uvek uporedjujemo sa komsijama, rek'o da napisem i to.
I kod jeftinije garderobe je slicno. Recimo idite u Springfield ili Tom Tailor, na onoj etiketi sa cenom videcete cene u svim ostalim evropskim drzavama gde su prisutni, pa koga bas interesuje moze i da racuna koliko je kod nas skuplje nego u ostatku Evrope, mene iskreno ta racunica uopste ne zanima.
Ista je stvar i sa Geox i Cesare Paciotti cipelama, naravno mislim na zvanicne shopove. Iste (slicne) cene na svim trzistima.
Druga je stvar ako robu kupujete u Armani/Dolce Gabanna/Prada shopu u Sava Centru, koji nije "z" od zvanicnog shopa, i gde gazda moze da stavi cenu koju god hoce. Te koji kupuju u SC, njih deru kao ovce.
Ona prica kako preko kupujes cizme i cipele za 1 eur... to je prica za decu. Mozda za 10 eur, u nekim outletovima, i kod kineza. Mada italijani i spanci u avgustu (feragosto u italiji) prosto rasturaju sa popustima, idu i do 80%, tako da tada su verovatno dosta jeftiniji nego mi, ali ponovo cizme i cipele za 1 eur, to nisam video nigde.
Za ostale iznesene stvari na diskusiji se manje vise slazem, imao bih ponesto i da dodam, ali nemam bas preterano slobodnog vremena za pisanje
[ walker68 @ 11.11.2007. 21:17 ] @
Znam , i u USA je isto, verovali ili ne, moj ortak kaze , iz Chikaga, registracija automobila godisnje je samo 40 evra !!!!!!
Benzin jeftiniji, hrana za ceo mesec 300 dolara+-150 USD
Hrana jefrtinija, garderoba,
Srbija je uzas, ko prezivi pricace....
[ Manager @ 11.11.2007. 21:20 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ima tu jos jedan zez - u Nemackoj jesu stvari jeftinije nego u Srbiji mahom, ali je "minimalni trosak" veci.
Na primer, tako racun za telefon u Nemackoj ne moze da bude manji od 20 EUR - bez obzira da li je ISDN ili obicni, dok u Srbiji mozes da prodjes sa 2-3 EUR ako ne telefoniras puno.
Upravo tako,
ja u Dubaiju placam 1100 Eura mesecno kiriju za dvosoban stan + prosek 100 Eura za struju...
telefon, mesecno nikad manje od 100 Eura
i sad neki novinar treba da mi objasni posto je zivot & krastavac/pradajz u Srbiji.
Stvarno porede babe i zabe.
Nemoj samo neko da sad odgovori:"... pa u Dubaiju su plate > 7k Evra pa blah.. blah..."
manite se tih bajki i lovackih prica.
Citat: Bananaman: A tek nameti na uvoz/registraciju automobila... Strasno! Prosto pozelim da budem strani rezident i vozim auto na strane table... Ima li neko informaciju o tome mozda...?
to i mene interesuje i malopre nadjoh ovo:
Privremena registracija vozila
http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/1633/101/1/4/
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2007. 22:25 ] @
Citat: Stefano
Ivane, pomenuo si Hugo Boss-a, i one koji kupuju tu garderobu u Beogradu... verovatno mislis onda da sam i ja budala
Cena garderobe u Hugo Boss shopu u Beogradu, nije skuplja od one u Hugo Boss shopu u recimo Milanu.
Da li je skuplja od Milana ne znam, ali poslednji put kad sam to gledao u Bgd-u (pre godinu-godinu ipo dana) bila je osetno skuplja nego HB radnje u Stutgartu ili Minhenu...
[ Sopocanac @ 11.11.2007. 23:39 ] @
Citat: Znam , i u USA je isto, verovali ili ne, moj ortak kaze , iz Chikaga, registracija automobila godisnje je samo 40 evra !!!!!!
Benzin jeftiniji, hrana za ceo mesec 300 dolara+-150 USD
Hrana jefrtinija, garderoba,
Srbija je uzas, ko prezivi pricace....
kad sam se ja ovde pobunio zbog toga i rekao da je ovo PLJACKASKA DRZAVA LOPOVA, mene su ovde proglasili nigger-richom :)
jednostavno mnogi nasi jadni Srbi nisu bili dalje od svog sela pa ne znaju kako stvari stoje u ostatku normalnog sveta.
Skoro sve je u Nemackoj i Americi jeftinije nego kod nas - automobili, benzin, hrana, garderoba, internet, telefonija. Sve ono najvaznije.
E sad ce da dodje neka cepidlaka i da kaze da je u Americi skuplji recimo instruktor podvodnog ronjenja :))))))))))))
[ milke @ 11.11.2007. 23:41 ] @
Je li shop neka srpska reč?
[ stsung @ 12.11.2007. 02:49 ] @
Pozd.
Moram samo da skrenem pazhnju svima da ne smeju stvari da generalizuju. Isto kao shto su cene u Srbiji razlichite za neke stvari u Leskovcu i u Beogradu, isto tako su cene razlichite u New York-u i Ohio. A da li su u NY osnovne namirnice jeftinije nego u Srbiji - pa bash i ne bih rekao.
Svako dobro.
[ Mister Big Time @ 12.11.2007. 03:05 ] @
Uf. Opet 'heavy' tema, uz to nazalost i veoma istinita.
Svaka cast da su se i neki novinari dotakli ove teme, i to upravo poredjenje sa Nemackom!
Samo jedan primer iz prakse, posto vidim da se prica o garderobi: Zimus sam u DE uzeo brdo kvalitetnih stvari, npr. Springfield dzemper za 35€ u istoj onakvoj SPRINGFIELD radnji kakve su i kod nas u BG (brend). E, znate li kolko takav isti dux (proslogisnji model zato je i bio na snizenju u DE) kosta kod nas u BG? Ako se dobro secam cifre od zimus, 8600 dinara. Razlika? Ma ne :) Kozna jakna 99e u centru Haga, a kod nas na 'benom sajmu za te pare imate najgori turski fush. Pristojnu sam platio 260e na Banovom Brdu prosle godine (koliko li tek kosta u knezu..). I tako... sok je veliki ali posle se pomiris sa sudbinom, da ce ovde biti ovako i jos gore, jos dugi dugi niz godina....
Isto kada sam bio u NL, u Hagu uzeh par mobilnih uz prepaid kartice sa 15e kredita na njima... razlika na svakom aparatu bila je od 30-60e u poredjenju sa crnim trzistem u Srbiji. A sta nasi rade, pa isto to - odu preko i uzmu na kilo prepaid telefona i lupe +50% na osnovnu cenu i divota... a ni PDV drzavi Srbiji ne placaju. I onda meni neko kaze uci skole, sertifikati, dr pr mr... za gde, za ovdi? :) Pa odo' i ja u trgovce mobilnih ili dzepmera... tuga.
Jedna poznanica prijatelja iz DE kod kojih sam bio, nije mogla da veruje da u Srbiji ljudi rade za 200-250-300 evra. Kaze ma to je nemoguce. Pa kako ljudi zive? I jos sve cene posebno prehrambrene skuplje nego u DE?! Ljudi nas smatraju "socijalni slucaj Zemlja", i prepricavaju se price da li je tako nesto moguce... ipak je Srbija na Evropskom kontitentu, nije u Africi... hm... ma decko ti mene zezas! :)
Inace niko nije pomenuo trziste usluga npr. postpaid je na zapadu (ne svugde ali..) dosta jeftiniji nego kod nas.
U NL/DE ne mozete da zamislite da vam mobilni operater posebno tarifira nesto sto nakaradno ovde nazivaju "Medjunarodni SMS" 5.5 din plus pedeve. Ali sve to u Srbiji, moze... i svako ko ovde dodje od giganata sa zapada malo sta dobro donosi - vise se prilagodjavaju trzisnim uslovima i koriste beneficije ovog jadnog i neuredjenog trzista... zasto da ne, ko im brani?!
A zvanicnici nase drzave kako pravdaju ovakvo stanje. Pa, nije nam jos uvek razvijena dovoljno trzisna ekonomija, konkurencija itd. GDP nam je nizak... pa se zato ne mozemo porediti sa USA, ili EU zemljama.
Kriminal na svakom polju - prosvetna, zdravstvena, robna, politicka i kakve sve postoje mafije u Srbiji... da li postoji bar jedan segment koji nije korumpiran i prljav od lopovluka i lazi?
Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas... Slazem se sa mnogima ovde da (eventualni) ulazak Srbije u EU nece nista bitno promeniti, osim tih donacija i velikih suma koje cekaju samo nas... ako nas to ne izvadi nece nista.
Miskovic je posebna tema... ovde je cisto poredjenje sa EU.
P.S. Da dodam jos nesto: Nije Miskovic ili ne znam ko kriv, vec kampanja "kupujmo domace". Koje bre domace?! Domaci Corn Flakes skuplji za 20 din od UVOZNOG, Nemackog?! Palenta (posto ja to volim :P), nasa 84 din a uvozna Italijanska 60 dinara! I ko je onda tu kriv? Pa domaca banda, bagra i lopovluk. Treba napraviti neki dil sa strancima, kako bi unistili ove domace... jer ne zasluzuju bolje posle takve politike cena na DOMACEM trzistu.
[Ovu poruku je menjao Mister Big Time dana 12.11.2007. u 04:38 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 12.11.2007. 07:24 ] @
Citat: Mister Big Time: A zvanicnici nase drzave kako pravdaju ovakvo stanje. Pa, nije nam jos uvek razvijena dovoljno trzisna ekonomija, konkurencija itd. GDP nam je nizak... pa se zato ne mozemo porediti sa USA, ili EU zemljama.
Kriminal na svakom polju - prosvetna, zdravstvena, robna, politicka i kakve sve postoje mafije u Srbiji... da li postoji bar jedan segment koji nije korumpiran i prljav od lopovluka i lazi?
Cekaj bre, mora Kosovo da se brani. I Metohija.
Citat: Mister Big Time:Treba napraviti neki dil sa strancima, kako bi unistili ove domace... jer ne zasluzuju bolje posle takve politike cena na DOMACEM trzistu.
Treba. O tome se i radi vec 20 godina. Zato su oni srusili i Jugoslaviju, zato sto znaju to sto ti kazes - da su gotovi cim ovde postane normalno. I samo su jos ovde ostali ti isti koji isto to rade i dalje. Zato sto svi oni znaju da im je kraj cim ovde udje neka normalna firma, ali ne "domacinska" i "biozmismenska". Zna to i taj Miskovic pa zato placa "politicare" da i dalje ovde odrzavaju takvo stanje i da ne dozvoljavaju normalnim i ozbiljnom firmama da ovde udju. Ako cekas druge da ti to rese, necekaces se. Sa takvima se samo na jedan nacin obracunava. Taj nacin se mnogo ne svidja ovima sto vole "stabilno trziste" ali to je njihov problem, a ovde ce da se sve resi tako kako je trebalo jos pre sedam godina, i kako se uvek resavalo, pa kad tad. Evo na primer, sad moze da bude dobra prilika, kad im uzmu bonu, pa kad pobesne. Taman da se iskoristi to stanje.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2007. 08:28 ] @
Citat: Mister Big Time
Jedna poznanica prijatelja iz DE kod kojih sam bio, nije mogla da veruje da u Srbiji ljudi rade za 200-250-300 evra. Kaze ma to je nemoguce. Pa kako ljudi zive? I jos sve cene posebno prehrambrene skuplje nego u DE?! Ljudi nas smatraju "socijalni slucaj Zemlja", i prepricavaju se price da li je tako nesto moguce... ipak je Srbija na Evropskom kontitentu, nije u Africi... hm... ma decko ti mene zezas! :)
Mislim da je to ipak cisto proseravanje te osobe iz DE (ono, fake iznenadjenost), ili totalna neobavestenost - i te kako Nemci znaju za jadac, pogotovu oni istocni. Ne bi ni bili ono sto jesu da nisu uspeli da prezive takva vremena i urade nesto. U istocnoj DE je u mnogim krajevima stanje i dan danas tek za nijansu bolje nego u Srbiji (ono, spustis se malo juzno od Berlina po istoku - odmah vidis nedovrsene kuce i sve znake siromastva), a gomila ljudi nekako prezivljava od 400 EUR mini-jobova tamo i razmisljaju kako da zapale odatle (svake godine N hiljada istocnih Nemaca furne odatle na zapad)...
Naravno, vecina razvijenih delova Nemacke je daleko iznad toga, ali nemojmo sad preterivati oko Srbije i price da je to nevidjeno na evropskom kontinentu. Dobra plata u Maderi (Portugal) u hotelu je 500 EUR mesecno - mnogi drugi su srecni sa 400 EUR, a cene su i te kako vece nego u Srbiji ili Nemackoj (turisticko mesto, cene hajkovane zbog Engleza i Nemaca turista) - ljudi emigriraju u Spaniju gde su srecni jer postoji minimalna plata propisana od strane drzave.
Tako da - nije bas da je komplet Evropa "raj na zemlji" a samo u Srbiji crne ovce.
To naravno Srbiju i lose stanje u njoj nista ne opravdava, tj. bilo bi lepo da se ne poredimo sa Portugalcima ili istocnim svabama :(
[ pringles80 @ 13.11.2007. 18:57 ] @
Da ne ulazim u politiku, nego samo da kažem da sam u DE kupio farmerke u ZARA za 50e sa njihovim PDVom, i da su identične farmerke u ZARA kod nas 60e sa PDVom, što i nije neka ogromna razlika u ceni.
[ StORM48 @ 13.11.2007. 19:55 ] @
Citat: Sopocanac: kad sam se ja ovde pobunio zbog toga i rekao da je ovo PLJACKASKA DRZAVA LOPOVA, mene su ovde proglasili nigger-richom
jednostavno mnogi nasi jadni Srbi nisu bili dalje od svog sela pa ne znaju kako stvari stoje u ostatku normalnog sveta.
Ne bato, nego si Ti hteo da registruješ Boeing 747 na Vanuatu i voziš na plin.
E, to nema nigde.
O ceni goriva u USA i kod nas prosto nema logike raspravljati. Izađi malo iz "tog Tvog sela", pa proveri odakle amerima nafta.
Mislim stvarno...
Pozdrav
[ eee @ 13.11.2007. 20:51 ] @
Cisto da se nadovezem na informaciju na kojoj Sopocanac bazira svoj komentar (bez da je proverio istu)
Jeste registracija 40$ ( +/- 10ak dolara - zavisi od drzave - www.dmv.org) al jel zato obavezno osiguranje (bez kog ako vozis i ulove te, zaglavis zatvor dok trepnes) dranje koze sa ledja. Za mene bi bilo (US vozacka manje od 6 meseci, nisam dugo ovde,...) nesto preko 2000$ godisnje (sreca pa firma placa :) ). A u Srbiji ti je obavezno osiguranje koliko - 6-7k dinara.
[ SmilieBG @ 13.11.2007. 21:25 ] @
Cizme ja videh za 1 evro u NL. Jos jednom - o kvalitetu i modelu ne vredi raspravljati - ali mogao si da ih kupis!
Cene u NL:
Klopa ~120 evra po osobi mesecno, da se ne oskudeva.
Stan, zavisi od toga koliko je uredjen, ali recimo neki prosek je oko 100 evra + 50 evra mesecno grejanje. Naravno - sto vise placas, to je uredjenija zgrada / okruzenje.
Osiguranje za kola oko 60 evra mesecno obavezno + par sitnica (uglavnom za odgovornost);
Osiguranje zdravstveno ove godine oko 120 evra po clanu porodice mesecno; od sledece oko 140 evra (podatak: oko 370 miliona(!) nije placeno za zdravstveno, ljudi bojkotuju);
Registracija kola zavisi od tezina, goriva i provincije, ali za recimo Opel Astru ide od 25 do 60 mesecno;
E, sada - telekomunikacije. Sve zavisi koliko zoves. Moze da bude i 0 evra. Ali ja recimo, koji bas forsiram mobilni placam (sve vidove telefoniranja, dakle VoIP, mobilni, fixni) oko 200 evra mesecno. A bas pricam. Znam dosta njih, uglavnom mladjih koji uzimaju pre-paid i za 30 evra mesecno prolaze oke. SMS u Srbiji za inostranstvo je cista sarena laza. NL > Srbija je ista cena kao i NL > NL. Prema tome, ugovor izmedju operatera stoji i tih 5,5 dinara svaki operater stavlja lepo sebi u dzep. Tip: ako ste u inostranstvu uzmite lepo srpski pre-paid broj, na koji ce vama slati SMS poruke. Mana: moras nosis 2 telefona, ali sta je tu je.
ADSL placam trenutno 20 mbit down / 1 mbit up 24,95 mesecno nema nikakvih ogranicenja. Ima i za 19,95 isto to, cekam da mi istekne ugovor pa da menjam.
Garderoba u NL. Ima ali bas svasta. Kome se ne zuri i cunja po prodavnicama moze recimo da steka lovu i svakog treceg meseca za 300 evra da se saaasvim fino obnovi. Znaci za 1.200 godisnje da nista ne mora da nosi do granice cepanja :)
Komunalije (struja, voda, gas) su oko 50 evra mesecno za dvosoban stan (dvoclano domacinstvo). Naravno i ovo zavisi koliko ste trosacije aparata.
===
Isto ono sto me cudi. Ne znam nikoga u Srbiji ko ima na papiru svoje prihode i rashode. Dok recimo u NL ne znam opet pa nikoga ko to isto nema. I to je opet, deo kulture i nacina ophodjenja prema novcu. Oke, ovde se relativno malo koristi kes jer postoji dobar sistem plasticnog novca naspram Srbije, pa to olaksava, ali opet?
I za kraj: holandjani svoju decu, u uzrastu 5 do 15 UCE da oni NEMAJU para! U celoj Holandiji, u svim delovima zemlje roditelji (zajedno sa skolom ili kako vec) organizuju par puta godisnje rasprodaju starih igracaka / stvari. Gde deca, opet u uzrastu 5 do 15 donesu svoje igracke koje ne koriste vise i prodaju! Tu 'zarade' 1,2 10 evra. Sica - ALI im ucrtavaju u mozak kako da se ponasaju prema lovi.
Dok kod nas, na zalost velika vecina jos zicka od caleta / keve za pivo... :(
Eto toliko :)
Aj sad neko iz Srbije da napise, kao sto sam ja napisao moje troskove. Cisto - da imamo sta da poredimo :)
Edit: da bude kompletna informacija:
Minimalac u NL je oko 1300 (bruto) evra za full time posao;
Socijalna pomoc je od 200 do 700 evra u zavisnosti od situacija;
Prosecna plata je oko 1500 evra (neto).
Vlasnici nekretnina su uglavnom parovi, retko kad neko solo.
Poz,
Sale
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2007. 21:37 ] @
Citat:
Stan, zavisi od toga koliko je uredjen, ali recimo neki prosek je oko 100 evra + 50 evra mesecno grejanje. Naravno - sto vise placas, to je uredjenija zgrada
Sta tacno mislis pod 100 EUR? U DE za 100 EUR mozes da dobijes samo odrzavanje zgrade...
[ Horvat @ 13.11.2007. 21:40 ] @
Citat: SmilieBG: Stan, zavisi od toga koliko je uredjen, ali recimo neki prosek je oko 100 evra + 50 evra mesecno grejanje. Naravno - sto vise placas, to je uredjenija zgrada / okruzenje.
hmm...ovo mi je jako sumnjivo,ne znam kakav je taj stan,ali tu prazni stanovi ,u nekim zabitima se toliko iznajmljuju,doduse,ima u manjim gradovima za tu lovu,ali u vecim,tesko...
[ SmilieBG @ 13.11.2007. 21:55 ] @
@Ivan: troskovi su za odrzavanje zgrade + parking terena i male zelene povrsine iza zgrade. Od rasvete, prekidaca, interfona, liftova... Evo ove nedelje zavrsavaju sredjivanje spoljasnjosti terase, sve lepo ofarbali. 2009 je planirana kupovina i instalacija 2 nova lifta. Ciscenje cele zgrade je 2 x mesecno. Sve radi - sve besprekorno.
Ah, da meni je ukljuceno u tu cenu jos i: osiguranje svih prozora / stakala + odrzavanje grejanja (bas jutros bio majstor da ispusti vazduh iz jednog radijatora - posao koji sam ja za 5 minuta mogao da uradim - ali necu jer ih placam) :)
Pored toga 1 do 2 x godisnje redovni sastanak svih stanara + godisnji (vrlo vrlo detaljni) finansijski izvestaji.
Naravno - veci stanovi placaju recimo 140 evra, a manji 60. Ja sam tu negde, u sredini. Ali dok sam gledao stanove (kupovina), ovo odrzavanje je islo od 20 evra pa do 200 evra. Ne racunam 'polu staracke domove' gde matorci imaju svoj stan, ali sve usluge su im ukljucene. Tu je od 400 do 1500 evra mesecno.
@Horvat: radi se o kupovnom stanu i troskovima za odrzavanje zgrade, kao sto gore Ivanu objasnih :)
Poz,
Sale
[ Horvat @ 13.11.2007. 22:28 ] @
to na 50 godina??
[ milke @ 13.11.2007. 22:39 ] @
Citat: SmilieBG: @Ivan: troskovi su za odrzavanje zgrade + parking terena i male zelene povrsine iza zgrade. Od rasvete, prekidaca, interfona, liftova... Onako kako si naveo u svojoj prvoj poruci zvučalo je kao da je iznajmljivanje/stanarina 100+, pa taman htedoh da te kontaktiram da i meni nađeš jedan...
[ SmilieBG @ 13.11.2007. 22:55 ] @
@Horvat: ne, ne, ne...
Kad kupis, placas hipoteku / kredit. Koliko je to, zavisi od kupovne vrednosti stana, vrste kredita i uloga cistog kesa.
Ovih 100 evra sto ja placam je samo za odrzavanje zgrade / dela stana. To placam dokle god sam ja vlasnik stana. Kada ga prodam - ne placam vise :)
@Milke: vidim i ja sad da nisam bio jasan :(
Na zalost, za iznajmljivanje, za 100 evra nema ama bas nista.
A sto je najgore, moj stan je kostao isto koliko kosta i jedno dobro parking mesto u Amsterdamu. Cak ima i nekoliko skupljih parking mesta (preko 150.000 da samo smestis 4 tocka... - strasno).
Poz,
Sale
[ Sopocanac @ 13.11.2007. 23:20 ] @
Citat: O cemu ti to? Kakve veze imaju drzava i stranke sa generalnim zastupnistvom? Ako je Misko gen. zastupnik za Niveu to je zato sto mu je Nivea dala generalno zastupnistvo.
ovo je dokaz najbolji zasto smo tu gde jesmo . tj neznanje.
COVECE, shvati da u razvijenom svetu ne postoji tako nesto kao "generalni (CITAJ JEDINI) zastupnik" za neki proizvod. Tacnije svako ko ima novca i mogucnosti moze da prodaje neki proizvod i plasira ga ne neko trziste. Ajde recimo nadji mi neku firmu u Engleskoj koja je generalni zastupnik za celu Englesku za recimo NIvea ili Gilette proizvode. Ne postoji tako nesto. Zato su tamo cene niske a kod nas visoke, jer postoji nesto sto se zove KONKURENCIJA.
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2007. 23:27 ] @
Evo neke cene iz Nemacke, pa uporedjujte sa Srbijom:
- Restoran budzetni, tipa pizza, dnevni meni - od 4 do 8 EUR
- Fast Food tipa McDonald's, Burger King - meniji su od 4 do 6 EUR
- Restoran, kvalitetniji - vecera za dvoje ce izaci oko 40-50 EUR, sa boljim vinom 60-70 EUR
- Smrznuta pica u supermarketu - 2-3 EUR
- Red Bull u supermarketu - 1.70 EUR
- Djus (cedjeni) - od 1.30 do 1.80 EUR za 1 litar
- Sunka pakovanje - 1.3 - 2 EUR (ima raznih pakovanja 100-200gr)
- Koka Kola sixpack - oko 70 centi po litru izadje valjda
- Baileys flasa u supermarketu - oko 12 EUR
- Jogurti & slicna sranja razni - od 30 centi do 2 EUR (bio ili ne bio, itd...)
- Pile peceno u supermarketu, 3.5-4 EUR
- Pekara: prosecna cena raznih peciva je od 70 centi do 1.5 EUR (od - do, u zavisnosti o cemu se radi)
- Hugo Boss kosulja - 60 EUR bez popusta (45-50 sa)
- Hugo Boss polo majica - bile su 60 bez popusta ove godine, 45 sa
- Pantalone Brax, Pierre Cardin, itd.. bez popusta - 80 EUR, sa popustom od 35-50 EUR
- Jakna u Timberlandu - 199 EUR bez popusta
- Timberland ranac - 40 EUR
- Cipele muske od 80 do 150 EUR vecina, ekstra su i vise
- Patike muske ima ih od 30 EUR do 150 EUR
- Stan 85 kvm, Berlin, Lux - 900 EUR/mesecno najam sa odrzavanjem
- Stan 55 kvm, Karlsruhe, srednji ali renoviran - 650 EUR mesecno najam sa odrzavanjem (odrzavanje oko 130 EUR)
- Stan 66 kvm, Stuttgart, nov - 840 EUR mesecno najam sa odrzavanjem (odrzavanje oko 170 EUR)
- Stan 70 kvm, Minhen, centar - 1300 EUR mesecno najam
- Bankarski krediti - potrosacki: kamate od 3.9% do 7-8% godisnje
- Bankarski krediti - dozvoljen minus: oko 6-7% godisnje je standard
- Bankarski krediti - kupovina nekretnina: oko 4.5%-6% u zavisnosti od rizika itd..
- Bankarski krediti - izgradnja kuce: <4%
- Litar dizela 1.31 EUR
- Litar supera 1.41 EUR
- SuperPlus 1.49 EUR
- Obican 1.39 EUR
- Racun za struju za stan od 55 kvm, 2 clana - oko 40-50 EUR mesecno (podno grejanje - nije na struju)
- Avio Karta Berlin-Minhen, economy klasa - od 60-tak EUR do 200+ EUR
- Vozna Karta Karlsruhe-Berlin (650 km) - 110 EUR u jednom pravcu (55 EUR ako imate karticu koja kosta 200 EUR mesecno)
- Mesecna karta za prevoz u Stutgartum tipicne zone - 60 EUR
- Internet ADSL 16 Mbit/s (1 Mbit/s uplink) + ISDN prikljucak sa 3 broja + flat telefoniranje u Nemackoj - oko 60 EUR mesecno (DTAG)
- Mobilni telefon, Vodafone Business Classic - mesecna pretplata oko 25 EUR, racuni oko 50 EUR
- Mobilni telefon, Vodaone Wireless Office - mesecna pretplata oko 33 EUR, racuni oko 70 EUR (sa putovanjima i dosta price)
- Letovanje u Turskoj, Spaniji - 7 dana od 200-250 EUR do 500-600 EUR
- Letovanje u Tajlandu - 14 dana od 800-1500 EUR
- Letovanje na Maldivima - 14 dana od 1500-3000 EUR
Eto... to su vam neke cene, pa sad poredite.
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2007. 23:31 ] @
Citat: Sopocanac
COVECE, shvati da u razvijenom svetu ne postoji tako nesto kao "generalni (CITAJ JEDINI) zastupnik" za neki proizvod. Tacnije svako ko ima novca i mogucnosti moze da prodaje neki proizvod i plasira ga ne neko trziste. Ajde recimo nadji mi neku firmu u Engleskoj koja je generalni zastupnik za celu Englesku za recimo NIvea ili Gilette proizvode. Ne postoji tako nesto. Zato su tamo cene niske a kod nas visoke, jer postoji nesto sto se zove KONKURENCIJA.
Ne postoji ni u Srbiji "Generalni Zastupnik" kao nesto sto je u zakonu, nego se neko samo kiti tim imenom jer je ocigledno jedini zastupnik u Srbiji koji kupuje direktno od prodavca (prve ruke) - verovatno samo ta firma kupuje dovoljno komada tog proizvoda da moze da kupuje direktno od proizvodjaca - definitivno mozes i ti da postanes jos jedan "generalni" zastupnik pod uslovom da se obavezes na neku minimalnu kolicinu kupljene robe, koja verovatno nije uopste mala, pa se drugi ne utrkuju.
Evo, reicmo firma za koju radim prodaje sofver samo firmama koje se obavezu na jako veliku kolicinu - svi ostali se upucuju na nase vece kupce. To je zato sto je odrzavanje "accounta" skupo i niko nece da se zajebava sa gomilom boranije tj. sitnih kupaca koje mogu da procesiraju firme koje se samo njima i bave.
Lajes na pogresno drvo.
Citat:
ovo je dokaz najbolji zasto smo tu gde jesmo . tj neznanje.
Ti si najbolji primer za to.
[ Sopocanac @ 13.11.2007. 23:40 ] @
a ti si posisao svo znanje ovog sveta. nemas ti veze sa zivotom. samo znas da kontriras i da se pravis pametan bez argumenata.
uopste nije bitno to sto ti pricas razlike u ceni proizvoda na zapadu i u srbiji su tolike cak da potencijalni uvoznik kupuje u maloprodaji u recimo americi ili nemackoj , on ima dovoljno prostora da zaradi. poenta je da ova lopovska drzava sa demokratama na vlasti gusi svakoga ko iole dodje u poziciju da ugrozi pravog premijera SRbije Miskovica.
[ bkaradzic @ 14.11.2007. 00:01 ] @
Citat: Sopocanac: COVECE, shvati da u razvijenom svetu ne postoji tako nesto kao "generalni (CITAJ JEDINI) zastupnik" za neki proizvod. Tacnije svako ko ima novca i mogucnosti moze da prodaje neki proizvod i plasira ga ne neko trziste. Ajde recimo nadji mi neku firmu u Engleskoj koja je generalni zastupnik za celu Englesku za recimo NIvea ili Gilette proizvode. Ne postoji tako nesto. Zato su tamo cene niske a kod nas visoke, jer postoji nesto sto se zove KONKURENCIJA.
Postoji. Primere koje si naveo je verovatno nemoguće naći jer takve veće firme imaju predstavništvo u tim zemljama. Generalni zastupnik postoji kod nas jer se velikim firmama ne isplati da otvaraju predstavništva za mali promet kao što je kod nas. Dok firme koje su generalni zastupnik, zastupaju verovatno više različitih firmi (predstavništva ne rade tako). Recimo ovde u SAD postoje generalni zastupnik Srpskih firmi koji uvoze proizvode iz Srbije (takođe nemaju konkurenciju), jer ne postoji interesovanje većih prodavnica za te proizvode. Inače ovo pravilo da svako ko ima "novca i mogućnosti" važi i u Srbiji, samo malo takvih firmi može da se kvalifikuje za zastupništvo.
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2007. 00:02 ] @
a ti si posisao svo znanje ovog sveta. nemas ti veze sa zivotom. samo znas da kontriras i da se pravis pametan bez argumenata.
Ne, samo sam te uputio da se obrazujes oko osnova trgovine, kako ne bi prosipao gluposti tipa "apela na drzavu" zbog nekakvih samozvanih "generalnih zastupnika" - nema drzava blage veze sa "generalnim zastupnikom" i njegovim odnosom sa proizvodjacem iz inostranstva, vec je problem sto ocigledno nema drugih privrednika koji bi se obavezali za neku kolicinu kako bi mogli da kupuju direktno od prodavca, sto bi im dalo status "zastupnika".
Ne moze se pilicariti i kupvati "na crtu" od, recimo, Nivea-e, vozati kola na Vanuatu table i biti "zastupnik" takve firme uz direktnu kupovinu iz njihovih fabrika. Treba malo vise love za takav poduhvat.
Citat:
uopste nije bitno to sto ti pricas razlike u ceni proizvoda na zapadu i u srbiji su tolike cak da potencijalni uvoznik kupuje u maloprodaji u recimo americi ili nemackoj , on ima dovoljno prostora da zaradi. poenta je da ova lopovska drzava sa demokratama na vlasti gusi svakoga ko iole dodje u poziciju da ugrozi pravog premijera SRbije Miskovica.
Eto vidis, sam sebi kontriras - i sam vidis da nije problem u samo-proklamovanom "generalnom zastupnistvu" vec u velikim marzama, koje nastaju zbog nedostatka konkurencije i zbog relativno malog trzista (koje je i jedan od razloga nedostatka konkurencije) - ne kazem ja da politika ne igra neku ulogu u tome u kontekstu porekla kapitala, ali je to samo jedna od nekoliko stvari koje uticu na cene u Srbiji i njihovu razliku (na nasu stetu) u odnosu na zapadnu EU.
Doduse, zaista ne vidim sta bi "premijer Srbije" mogao da ucini po tom pitanju, posto je to problem ekonomske a ne politicke prirode.
Uzgred, ako mislis da je moguce startovati biznis tako sto kupujes MP u Nemackoj i prodajes u Srbiji jeftinije od uvoznika - a, sto ti to onda ne radis? Ili jos stedis za put do Vanuatu-a?
[ stil @ 14.11.2007. 01:47 ] @
Pre pet sest meseci sam otisao u apoteku da kupim cepove za usi , za zastitu protiv buke. Nadjoh na netu neke silikonske , a nisu skupi . Ameri i ostali ih hvale samo tako. Na mnogo stranih i domacih foruma i sajtova. Super, rekoh sebi sad cu da se resim problema. Odem do apoteke , objasnim sta zelim . Dadose mi nekoliko razlicitih drugacijih tipova za koje sam citao komentare ljudi da nisu dobri. Dobro , rekoh sebi , da ja njima pokazem sliku i veb adresu ovog cuda pa da mi ih ljudi nabave , ako treba sacekacu dok ih dopreme. Slucajno , tu se zatekla vlasnica apoteke koja mi je rekla : - Mi to nemozemo da ti nabavimo zato sto mi nesmemo nista sami da uvozimo vec moramo da kupujemo samo od nekog ko to uvozi na veliko pa da mi to od njega pustimo u promet, iako bi smo ga mi rado nabavili za vas. Isti odgovor sam dobio u jos nekoliko apoteka.
[ bkaradzic @ 14.11.2007. 02:07 ] @
Citat: stil: Mi to ne mozemo da ti nabavimo zato sto mi nesmemo nista sami da uvozimo vec moramo da kupujemo samo od nekog ko to uvozi na veliko pa da mi to od njega pustimo u promet, iako bi smo ga mi rado nabavili za vas. Isti odgovor sam dobio u jos nekoliko apoteka.
I taj odgovor ćeš dobijati sve dok ne shvatiš da se apoteke ne bave ni uvozom, nego su specijalizovane prodavnice za prodaju proizvoda krajnjim kupcima. ;)
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2007. 09:00 ] @
Citat: stil
Mi to ne mozemo da ti nabavimo zato sto mi nesmemo nista sami da uvozimo vec moramo da kupujemo samo od nekog ko to uvozi na veliko pa da mi to od njega pustimo u promet, iako bi smo ga mi rado nabavili za vas. Isti odgovor sam dobio u jos nekoliko apoteka.
Kao sto ti Branimir rece, apoteka je pravno lice koje gotovo sigurno nema pravo na uvoz robe iz inostranstva - jer, osim ako ne planiraju stvarno time da se bave (znaci uvozenje velike kolicine stvari, kreiranje veleprodajne mreze, postovanje propisa koji se bave uvozom lekova, radna snaga, magacini, ugovori sa spediterima itd...) nema smisla placati dodatne namete drzavi za licencu koja ti uopste ne treba - osim toga, uvoz "jednog komada" nekog proizvoda, recimo, za tebe bi kostao djavo ipo, cak skuplje i nego kod Misketa :)
Dakle, tvoj kontakt bi trebao da bude neki uvoznik, pa pitaj njega za te cepove. Ili naruci veci kontigent preko interneta za sebe, nadji neku EU prodavnicu koja je voljna da odbije VAT (PDV), nemoj da preteras sa kolicinom kako te domaca carina ne bi zezala, i uzivaj.
[ Lesli Eldridz @ 14.11.2007. 10:15 ] @
Bolest je to, moji Sopocanac i stili. Teska bolest.
[ stil @ 14.11.2007. 10:48 ] @
Pa meni je trebao tada samo taj jedan artikal , to jest samo jedno pakovanje. Odavno sam digao ruke od toga. Mada , situacija je bezveze , jer ja tada nisam nasao ono sto sam trazio a oni nisu uzeli novce za uslugu koju bi ucinili meni. Mrtvo more.
[ Horvat @ 14.11.2007. 11:06 ] @
Citat: @Horvat: ne, ne, ne...
Kad kupis, placas hipoteku / kredit. Koliko je to, zavisi od kupovne vrednosti stana, vrste kredita i uloga cistog kesa.
Ovih 100 evra sto ja placam je samo za odrzavanje zgrade / dela stana. To placam dokle god sam ja vlasnik stana. Kada ga prodam - ne placam vise :)
aha,a ja mislio da si "na kredit" uzeo stan,pa mesecno placas 100 e
pa...nije malo 100 e za odrzavanje zgrade,a sta uopste u to spada?
@stil zar te zaista cudi sto su ti odbili "nabaviti" cepice za usi? pa nije ti apoteka uvoznik,vec razne farmaceutska [i druga] preduzeca...
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2007. 11:08 ] @
Citat: stil
Mada , situacija je bezveze , jer ja tada nisam nasao ono sto sam trazio a oni nisu uzeli novce za uslugu koju bi ucinili meni. Mrtvo more.
Pa nisu mogli uzeti novce, jer tu uslugu ne mogu da ti ucine - ne moze apoteka da uvozi bez dozvole, a i da ima uvoznu dozvolu cisto sumnjam da bi to radili za jedan artikal "po narudzbini"
Kao sto rekoh, naruci to preko interneta, zamoli prodavce da odbiju VAT (smanjices cenu 16-25% u zavisnosti od EU zemlje) i uzivaj.
[ stil @ 14.11.2007. 11:37 ] @
To se proizvodi u USA. Mora postojati neki jednostavan nacin kad covek hoce nesto tako da kupi. Jednom prilikom mi je trebao neki uredjaj isto iz USA . Cuo ja za e-ducan otiso tamo i video da su ti ljudi bezobrazno skupi. Poenta zasto sam naveo onaj banalan primer , je da sad ja za sitnicu moram da kupujem dzak necega zbog jednog komada ili da angazujem uvoznika na veliko kao sto je M. . Meni ne pada napamet to da radim. Situacija zbog toga nije dobra po obicne gradjane , koji ostaju bez onoga sto im je u tom momentu potrebno.
[Ovu poruku je menjao stil dana 14.11.2007. u 12:47 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2007. 12:53 ] @
Pa postoji nacin da se kupi - zove se internet, i online prodaja. Eno na onoj temi "brzi internet u Srbiji" svima usta puna broadbanda, kako Srbija nije iza sveta po potrebama gradjana - pa koristite te vase internet konekcije za nesto pametno.
Ja kupujem gomilu stvari u USA jer su jeftinije od Nemacke, i nemam problema sa placanjem i dostavkom. Evo upravo mi je stigao jos jedan SCSI hard disk koji sam bagatelno platio u USA, a za koji bi mi odrali kozu sa ledja u Nemackoj - sve i kad se zaracuna shipping, izadje dosta jeftiniji.
Razlog zasto je e-ducan skup je zbog idiotskih propisa u Republici Srbiji koji zahtevaju da se za obicne posiljke koje uvoze pravna lica i DHL/UPS vrsi carinjenje kao za VP uvoz, tj. troskovi spedicije, itd... To je toliko besmisleno da nemam reci, ali eto - funkcionise vec godinama i niko do sad nije uspeo to da promeni :( Jedino resenje je koristiti obicnu postu i licno narucivati.
[ StORM48 @ 14.11.2007. 13:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Jedino resenje je koristiti obicnu postu i licno narucivati.
Jeste offtopic, ali - ovde "lično naručivanje" za sobom povlači i veliki rizik da se Tvoja narudžbina svidi i nekoj njuški koja učestvuje u procesu dovlačenja te robe do Tvog praga.
Tako su ljudi dobijali nekompletne pakete ili ih uopšte nisu dobijali. Manji broj njih uspe da to istera do kraja.
Kad bi to funkcionisalo kao u Nemačkoj, firme koje se bave uslugama u ovoj oblasti, ne bi ni postojale.
Pozdrav
[ Slobodan Miskovic @ 14.11.2007. 13:46 ] @
Nisu firme problem :) lopova ce uvek biti. Problem su sudovi i policija, to se malo teze menja.
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2007. 13:51 ] @
A koliko je ljudi zaista tuzilo domacu postu za to, ili bar prijavilo slucaj MUP-u?
Nesto mi se cini da je broj jako mali tj. da vecina ljudi samo pogubi zivce i ode kuci - stoka u posti to radi jer im se moze, ali da MUP dobije prijave od mnogo ljudi, nesto mi se cini da bi, bar pred neke izbore ;-) poslali jedinice za suzbijanje privrednog kriminala, izvrsili raciju i pohapsili g****.
Par puta tako, pa da vidis sto bi postari bili dobri. Inace, ja bi takve sto uzimaju iz paketa poslao na bar 10 godina robije, posto je svuda u svetu kradja posiljki vrlo ozbiljno krivicno delo.
[ Slobodan Miskovic @ 14.11.2007. 13:54 ] @
Pazi, sta mislis koliko procenata stanovnistva narucuje robu putem interneta? Koliki procenat od tog broja bude ocerupan u posti? Cak i da se svi koji su ocerupani zale to je opet mizeran broj da bi neko nesto uradio ako se pogleda kako je policija reagovala u proslosti...
[ SmilieBG @ 14.11.2007. 13:57 ] @
@stil: apoteka ne moze da ti to nabavi, kao sto su ti vec rekli. Apoteka nabavlja proizvode od 'generalnog zastupnika' ili vec nekog posrednika. Ako to nema kod njih da se uzme, ne mogu ni oni tebi da isporuce.
Druga stvar - da su ti specificni cepici potrebni 51%+ posto ljudima u Srbiji, onda bi ih vec bilo u svim apotekama. Ali ocito, posto je broj ljudi kojima to treba i koji su spremni da plate za to suvise mali - onda nema ni da se nadje. Isto vazi za sve druge stvari / robu.
@Horvat: U tih 100 evra mesecno spada izmedju ostalog:
2 x mesecno ciscenje kompletne zgrade (to je ceo tim ljudi :));
odrzavanje rasvete u svim zajednickim prostorijama;
placanje struje u svim zajednickim prostorijama;
odrzavanje celokupnog grejnog sistema zgrade (ima 2 ili 4 'kotla' na gas u podrumu);
odrzavanje svih elektricnih instalacija u zgradi (interfon i slicno);
odrzavanje parkinga i zelene povrsine iza zgrade;
osiguranje stakla / prozora u svim stanovima;
odrzavanje fasade zgrade;
sigurno sam jos po nesto zaboravio, ali to bi bilo najvaznije. Naravno, nema potrebe spominjati da je sve besprekorno. Recimo, ime pored broja mog stana na interfonu sam zatrazio preko interneta (putem mail-a) i nakon 2 dana je ono stajalo uredno namesteno. Za grejanje dolaze prvi sledeci radni dan ili ako je bas drama cak i vikendom. I sve te 'dodatne' usluge se placaju iz tih 100 evra mesecno. Nije malo - ali opet sasvim je lep i luksuz koji se dobija za to.
@Sopocanac: politika ima dakako veze sa trgovinom. I da kazem konkurencija je u Srbiji politicki usmeravana vec godinama. Ali se ne slazem sa time da ne moze bilo ko sa time da pocne. Naravno da moze, dokle god ima love da podmiri sve (bukvalno - SVE) troskove tog biznisa.
@Ivan: cene su izuzetno slicne sa Holandskim.
Jos uvek cekam da neko iz Srbije napise ove paralele koje smo ja i Ivan izveli.
Poz,
Sale
[ Stefano @ 14.11.2007. 14:13 ] @
Citat: Evo neke cene iz Nemacke, pa uporedjujte sa Srbijom:
- Restoran budzetni, tipa pizza, dnevni meni - od 4 do 8 EUR
Pizza Hut u Beogradu pizza 4 eur, dnevni meni 6 eur
Citat: - Restoran, kvalitetniji - vecera za dvoje ce izaci oko 40-50 EUR, sa boljim vinom 60-70 EUR
Pietro Dell Oro vecera za dvoje sa vinom oko 35-40 eur. U Langouste dosta skuplje.
Citat: - Smrznuta pica u supermarketu - 2-3 EUR
Smrznuta pizza gotova sa sastojcima 2 eur, samo testo 0.3 eur
Citat: - Red Bull u supermarketu - 1.70 EUR
Otprilike toliko je i kod nas
Citat: - Hugo Boss kosulja - 60 EUR bez popusta (45-50 sa)
U Beogradu je od 62 eur pa navise (do 100-tinak), na popustu do 30% jeftinije
Citat: - Jakna u Timberlandu - 199 EUR bez popusta
Otprilike i kod nas toliko kosta
Citat: - Cipele muske od 80 do 150 EUR vecina, ekstra su i vise
Imas jeftinih, turskih, bugarskih, i domacih, najjeftinije brendirane su Bata oko 50 eur, Geox su od 87 eur do 150 eur, Cesare Pacciotti su od 225 eur do 280 eur
Citat: - Patike muske ima ih od 30 EUR do 150 EUR
I patika imas za budzasta (kineske), brendirane od 40 eur (Cat i Skecers u Office-u) pa navise, Diesel su od 50 eur, La Coste od 70 eur...
Citat: - Stan 85 kvm, Berlin, Lux - 900 EUR/mesecno najam sa odrzavanjem
- Stan 55 kvm, Karlsruhe, srednji ali renoviran - 650 EUR mesecno najam sa odrzavanjem (odrzavanje oko 130 EUR)
- Stan 66 kvm, Stuttgart, nov - 840 EUR mesecno najam sa odrzavanjem (odrzavanje oko 170 EUR)
- Stan 70 kvm, Minhen, centar - 1300 EUR mesecno najam
Stan 85 kvm na Banovom Brdu 400 eur/mesecno najam
160 kvm na Banovom Brdu lux 1000 eur/mesecno najam
- Citat: Bankarski krediti - potrosacki: kamate od 3.9% do 7-8% godisnje
- Bankarski krediti - dozvoljen minus: oko 6-7% godisnje je standard
- Bankarski krediti - kupovina nekretnina: oko 4.5%-6% u zavisnosti od rizika itd..
- Bankarski krediti - izgradnja kuce: <4%
Da li su ovo nominalne ili efektivne kamatne stope?
Citat: - Litar dizela 1.31 EUR
- Litar supera 1.41 EUR
- SuperPlus 1.49 EUR
- Obican 1.39 EUR
-Litar eurodizela 1.02 eur
-Litar bezolovnog 1.11 eur
Evo ja sam napravio malo poredjenje.
Generalno kako god okrenes, dok bude kupaca za robu kod nas, i cene ce biti kakve su. Konkurencija mozda donese neki boljitak mozda i ne. Pogledajte mobilnu telefoniju, svi su mislili da ce dolaskom treceg operatora pricati za DZ, ali... stvarnost je ipak malo drugacija.
[ Horvat @ 14.11.2007. 14:21 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: A koliko je ljudi zaista tuzilo domacu postu za to, ili bar prijavilo slucaj MUP-u?
pa gledaj na to ovako
da se za kradje cija vrednost ne prelazi 8000 [nisam siguran,recimo da je 8,trebalo bi proveriti,sada nemam vremena,ali moze biti da je prag jos veci] se NE PODNOSNE optuznice,dakle lupez moze ici od vrata do vrata,svuda se po malo nakupi,milicija mu nece nista,a covek se "obogati"...i ko bi onda odlazio u ovoj sugi-bugi zemlji u policiju?
edit:ispada da branim lopove,nije ni malo tacno :)...samo kazem kako [na zalost] stvari stoje
RIVOLUZIONE!!
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2007. 14:25 ] @
Ja bih, da mi posta nesto ukrade.
Ako nista drugo, izjave koje se daju u MUP-u se ipak skupljaju - nisu bas ni u muriji takve veverice. Eto, na primer, ona "drumska mafija" - i oni su pojedinacno samo 'kraduckali' ispod nekog praga ozbiljne akcije, ali kada je dara presla meru dobili su po prstima.
Nego, ljude jednostavno mrzi da stite svoja prava - znam par ljudi kojima je ukradeno nesto iz paketa u Srbiji i niko nije ni prstom mrdnuo. Ja bih ipak otisao u MUP - potrosio bih pola sata vremena, ali kada bi bilo vise takvih, sigurno bi se primetilo da je u pitanju malo veci kriminal.
[ Horvat @ 14.11.2007. 14:28 ] @
sto je najzalosnije,murija zna sve ko sta diluje i ko kako muti,samo nece/ne mogu da urade nista po tom pitanju,a sad odoh na fax da ne zakasnim :D
mozda kasnije dam primer
[ sasa_vu @ 14.11.2007. 14:31 ] @
Citat: U Srbiji 3.227 evra po stanovniku
14. novembar 2007. | 15:00 | Izvor: Beta
Beograd -- Srbija se nalazi na 30. mestu u Evropi po kupovnoj moći sa 3.227 evra po stanovniku, pokazuju istraživanja.
Podaci austrijskog centra za ispitivanje tržišta Gfk pokazuju da evropski prosek iznosi oko 12.000 evra po stanovniku. Kada je reč o zemljama jugoistočne Evrope, kupovna moć hrvatskih građana u 2007. iznosi 4.565 evra po stanovniku, tako da Hrvatska prednjači ispred Srbije i zauzima 29. mesto na listi. Crna Gora je na 34. mestu sa 2.338 evra, a Bosna i Hercegovina na 36. sa 2.033 evra po stanovniku.
Najbogatija je Švajcarska sa preko 27.500 evra po stanovniku, a slede Luksemburg, Norveška, Irska i Danska.
Italija zauzima 14. mesto sa 16.617 evra po stanovniku, Slovenija 20. sa 8.851 evrom, Mađarska je na 24. mestu sa 5.462 evra po stanovniku.
Belorusija je na 37. mestu sa 1.764 evra. Albanija je na 38. mestu sa 1.599 evra, a Ukrajina koja je 39. ima 1.487 evra po stanovniku. Najsiromašnija među 40 zemalja s popisa je Moldavija sa 685 evra po stanovniku.
Kupovna moć predstavlja neto godišnji dohodak po stanovniku, uključujući pomoć države.
Ali smo zato egal po cenam :-))))
O cemu da pricamo dalje?
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2007. 14:33 ] @
Ne verujem da "murija zna" ko i gde krade postanske pakete tek tako :) Za dilovanje narkotika je druga stvar - ali za ovaj "postarski kriminal" mislim da ipak ne znaju.
Bilo bi lepo kada bi se nakupilo dosta prijava da panduracija pocne neku akciju tipa sa "fake" robom iz inostranstva koja bi imala neki GPS tracer, recimo... hehe ne bi mi bilo nista draze nego da vidim te mentole iz poste kako ulaze u maricu i slikaju se za TV, bilo bi totalno priceless :-)
Mada, inace, da se ne lazemo - kradje paketa ima i drugde, u Nemackoj je to jako retko - ali u USA mozete citati i te kako da neke UPS kamiondzije hoce da maznu nesto iz paketa - naravno, kazne su jako velike i svaki paket je osiguran, ali - nije samo da se u Srbiji to desava.
[ Ivan Dimkovic @ 14.11.2007. 14:36 ] @
Citat: sasa_vu
Ali smo zato egal po cenam :-))))
O cemu da pricamo dalje?
Pa kada bi krenuo da gledas prosek cena i prosek plata, verovatno bi dosao do interesantnog zakljucka da zemlje sa vecim platama imaju obicno manje cene, usled jako velikog obima potrosnje i velike konkurencije.
Interesantno je primetiti, posto se ovde poredi sa Nemackom, da je Nemacka znacajno jeftinija od okruzenja... Primera radi, u Francuskoj, Svajcarskoj ili Holandiji je hrana vidno skuplja nego u Nemackoj - i to, ne malo... a ni jedna od tih zemalja nema nikakve monopole, itd... jednostavno Nemacka ima jace trziste sto obara cenu.
[ Tehnoman @ 14.11.2007. 14:44 ] @
Citat: Horvat: pa gledaj na to ovako
da se za kradje cija vrednost ne prelazi 8000 [nisam siguran,recimo da je 8,trebalo bi proveriti,sada nemam vremena,ali moze biti da je prag jos veci] se NE PODNOSNE optuznice,dakle lupez moze ici od vrata do vrata,svuda se po malo nakupi,milicija mu nece nista,a covek se "obogati"...i ko bi onda odlazio u ovoj sugi-bugi zemlji u policiju?
edit:ispada da branim lopove,nije ni malo tacno :)...samo kazem kako [na zalost] stvari stoje
RIVOLUZIONE!!
Mislim da gresis. Postoji prag vrednosti ali to je prag koji razdvaja pojam kradje (iznad vrednosti) i sitne kradje (ispod te vrednosti).
Isto kao sto postoji prag za prevaru i sitnu prevaru. U zavisnosti od pojma u koji delo spada izrice se i visina kazne.
Eeeeeeee... Drugi je problem sto uz ovakvu efikasnost nasih sudova za krupnije stvari covek ne moze da ocekuje nista vise do maltretiranja
iako prijavi "sitnu kradju" sve i da ima ultra_giga_mega dokaze. A sve to povlaci siiiilno gubljenje vremena uz, recimo. nemogusnost sprecavanja optuzenog
da vrsi opstrukcije sudjenja nepojavljivanjem na rocistima. (i tako desetinu puta).....
[ DaliborP @ 14.11.2007. 15:11 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa kada bi krenuo da gledas prosek cena i prosek plata, verovatno bi dosao do interesantnog zakljucka da zemlje sa vecim platama imaju obicno manje cene, usled jako velikog obima potrosnje i velike konkurencije.
Ne bih bas rekao da je to ikakvo pravilo, Nemacka je velika drzava sa velikim trzistem i to spusta cene, a ne cinjenica da su vece plate krive za to.
Irska je jako skupa a ima vece plate od Nemacke, Svedska takodjer a o Norveskoj da ne pricam. Ali ipak su to dosta manje zemlje.
[ sasa_vu @ 14.11.2007. 16:10 ] @
Citat: jednostavno Nemacka ima jace trziste sto obara cenu.
Hoce li neko reci ovde konacno da Srbija nije normalna zemlja i da je zato takvo stanje, a ne da se nalaze raznorazna opravdanja za svakakve nebuloze koje u ovoj zemlji prolaze?
Citat: Mleko proizvedeno u Srbiji kao da ima čarobno dejstvo. Čim pređe granicu, pojeftinjuje. Slika je svuda ista - u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji proizvodi iz srpskih mlekara jeftiniji su nego u našem dvorištu. Tako, na primer, litar dugotrajne „Imlekove” „kravice” sa 2,8 odsto mlečne masti u Crnoj Gori košta 70 centi što je po tekućem kursu u Srbiji gotovo 55 dinara, dok taj isti proizvod u srpskim trgovinama košta 72 dinara po litru!? Jogurt istog proizvođača u Crnoj Gori košta 70, a u Srbiji 78,9 dinara po litru.
[ Shadowed @ 14.11.2007. 16:53 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Bilo bi lepo kada bi se nakupilo dosta prijava da panduracija pocne neku akciju tipa sa "fake" robom iz inostranstva koja bi imala neki GPS tracer, recimo... hehe ne bi mi bilo nista draze nego da vidim te mentole iz poste kako ulaze u maricu i slikaju se za TV, bilo bi totalno priceless :-)
Nekad stvarno izgledas kao preveliki optimista. Pa za jednu takvu akciju ovde mogu da se odluce samo u totalno vanrednim okolnostima, tipa da neko pobije pola skole ili tako nesto.
[ Horvat @ 14.11.2007. 16:57 ] @
Citat: Tehnoman: Mislim da gresis. Postoji prag vrednosti ali to je prag koji razdvaja pojam kradje (iznad vrednosti) i sitne kradje (ispod te vrednosti).
Isto kao sto postoji prag za prevaru i sitnu prevaru. U zavisnosti od pojma u koji delo spada izrice se i visina kazne.
Eeeeeeee... Drugi je problem sto uz ovakvu efikasnost nasih sudova za krupnije stvari covek ne moze da ocekuje nista vise do maltretiranja
iako prijavi "sitnu kradju" sve i da ima ultra_giga_mega dokaze. A sve to povlaci siiiilno gubljenje vremena uz, recimo. nemogusnost sprecavanja optuzenog
da vrsi opstrukcije sudjenja nepojavljivanjem na rocistima. (i tako desetinu puta).....
pa da,ne kazem,napravice oni zapisnik,ali ...na tome ce ostati,jer "sudski troskovi su veci od stete",a sad primer,ukradu jednoj bakici penziju od 3000 dinara [recimo pola penzije] ,to spada pod sitnu kradju,a to sto baka nece imati od cega da zivi do kraja meseca,to nikom nista,jedan "banalan" primer...bas cu morati potraziti zakon gde se to navodi,iskreno se nadam da gresim i da je ovo samo "urbana legenda"...
p.s. kako nemogucnost sprecavanja,pa posle x puta nepojavljivanja se izdaje sudski nalog da ga policija privede...
@ivan,dobro,verovatno ne znaju za "postanske lopove",ali za raznorazne svercere i preprodavce i ostalo [ne samo droga] se i te kako zna...primer :"uvoz" i preprodaja automobila...
[ pantic68 @ 14.11.2007. 21:29 ] @
Narucivanje preko neta je kod nas prava trauma, od nemogucnosti placanja pa do otezanog stizanja robe i prevelikih troskova. Narocito me nervira propis po kojem fizicko lice ne moze slati pare van zemlje pa makar i jedan jedini evro. Znaci oni koji prave te propise su resili da presele sve nase pare u svoje dzepove a ovo sluzi da kamara ne omanji dok to ne urade. Nije prihvatljivo da novac ide bez provizije.
Svaki iole organizovan kriminal je u tesnoj vezi sa organima, nije to srpska novatorija ali je kod nas bas uhvatilo maha.
Tu dolazimo do toga da je glavni problem na jednom mestu i da nema svrhe raspravljati o perifernim stvarima. A problem je nesposobnost da izaberemo vlast koja ce raditi u nasem interesu.
[ SmilieBG @ 14.11.2007. 23:08 ] @
@Pantic: sad totalno offtopic, ali pare se mogu slati u inostranstvo dokle god mozes da dokazes poreklo tog novca i jedan od opravdanih razloga slanja novca. Ja sam samom sebi vec nekoliko puta slao tako novac. Znam da moze i nesto na konto 'pomaganja deteta na studiranju u inostranstvu' i slicno.
Naravno, banka drlja za proviziju, ali moze.
Poz,
Sale
[ pantic68 @ 15.11.2007. 00:21 ] @
Citat: @Pantic: sad totalno offtopic, ali pare se mogu slati u inostranstvo dokle god mozes da dokazes poreklo tog novca i jedan od opravdanih razloga slanja novca. Ja sam samom sebi vec nekoliko puta slao tako novac. Znam da moze i nesto na konto 'pomaganja deteta na studiranju u inostranstvu' i slicno.
Da, moze pod odredjenim okolnostima i za odredjene potrebe ako se to dokaze kamarom papira. Nemoj me zezati. Tako sve moze a i zaobilazih nacina ima dosta samo onako kako bi trebalo ne ide.
[ SmilieBG @ 15.11.2007. 11:00 ] @
@pantic: slazem se da je komplikovano, ali _moze_. To tebi na tvoj post u kojem si rekao da ne moze.
Poz,
Sale
[ biber021 @ 15.11.2007. 11:28 ] @
MONOPOLISTI HARAJU
11:21 - Razlike u ceni istih namirnica su i do 90 odsto u gradovima Srbije. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, velike su razlike u cenama svinjetine, jaja, kajmaka, sira i drugih proizvoda.
Tako kilogram teletine u Beogradu košta 690 dinara, a u Vranju 360 dinara. Stručnjaci sve više upozoravaju da je razlog ovakvom haotičnom stanju monopolsko ponašanje trgovaca i industrijskih proizvođača, ali i blagonaklono ponašanje države. (021)
Izvor: Radio 021
Izgleda da je i u Srbiji sve skuplje negu u Srbiji...
[ Sopocanac @ 15.11.2007. 11:29 ] @
Citat: Pa postoji nacin da se kupi - zove se internet, i online prodaja. Eno na onoj temi "brzi internet u Srbiji" svima usta puna broadbanda, kako Srbija nije iza sveta po potrebama gradjana - pa koristite te vase internet konekcije za nesto pametno.
Ja kupujem gomilu stvari u USA jer su jeftinije od Nemacke, i nemam problema sa placanjem i dostavkom. Evo upravo mi je stigao jos jedan SCSI hard disk koji sam bagatelno platio u USA, a za koji bi mi odrali kozu sa ledja u Nemackoj - sve i kad se zaracuna shipping, izadje dosta jeftiniji.
Razlog zasto je e-ducan skup je zbog idiotskih propisa u Republici Srbiji koji zahtevaju da se za obicne posiljke koje uvoze pravna lica i DHL/UPS vrsi carinjenje kao za VP uvoz, tj. troskovi spedicije, itd... To je toliko besmisleno da nemam reci, ali eto - funkcionise vec godinama i niko do sad nije uspeo to da promeni :( Jedino resenje je koristiti obicnu postu i licno narucivati.
Postoji nacin, al cim su ljudi poceli malo masovnije da kupuju stvari preko interneta, onda su mafijas Dinkic i njegov ujak Miskovic doneli uredbu po kojoj se carini sve sto se naruci iz inostranstva u vrednosti od preko 10 evra (do tada je bilo do 100 evra) i to po carinskoj stopi od 30% . To je cist bezobrazluk i pljacka kojim zele gradjane ove zemlje da nateraju da ostavljaju pare kod Miskovica. Jednostavno vlast u ovoj zemlji ti NE DA da ti kupis nesto jeftinije. Banda lopovska.
[ Sopocanac @ 15.11.2007. 11:40 ] @
tako sam ja narucio mis Logitech G5 iz amerike za 50 dolara , kod nas je tada kostao 80 eura, i banda lopovska demokratska mi ocarinila mis 40 eura. Pljacka ona najbezobraznija.
[ Java Beograd @ 15.11.2007. 12:08 ] @
Vidi se koliko ste neinformisani ! Zar ne čitate novine, ne pratite vesti ? U Srbiji NEMA monopola. Lepo su rekli i na TV-u.
[ Horvat @ 15.11.2007. 15:26 ] @
[ StORM48 @ 15.11.2007. 19:58 ] @
Pa da! I ja sam to gledao.
Eto, sad im verujem... ubedili me!
Pozdrav
[ vindic8or @ 15.11.2007. 20:31 ] @
Sorry sto postavljam neupuceno pitanje, ne pratim taj deo vesti vec vise godina.
Da li Miskovic ima monopol zato sto nelegalno/neposteno ubija konkurenciju (pri ovome izuzmimo privatizaciju polupropalih javnih preduzeca) ili zato sto mu jednostavno nedostaje bilo kakva iole sposobna konkurencija na trzistu?
[ Slobodan Miskovic @ 15.11.2007. 20:44 ] @
Citat: Da li Miskovic ima monopol zato sto nelegalno/neposteno ubija konkurenciju (pri ovome izuzmimo privatizaciju polupropalih javnih preduzeca) ili zato sto mu jednostavno nedostaje bilo kakva iole sposobna konkurencija na trzistu?
Ovo prvo. Nema sta da se izuzima privatizacija na sumnjiv nacin (C market, Pekabeta...).
[ vindic8or @ 15.11.2007. 21:13 ] @
Ok, ako je sredio privatizacije velikih preduzeca "preko veze", ko su ogorceni/osteceni investitori koje je prestigao na tim tenderima i cime se oni bave?
Mislim da li se desava da ljudi sa kapitalom i voljom da investiraju i razvijaju tu industriju optuzuju Miskovica za monopol, i da li se bore protiv toga zakonski?
Ili optuzbe za monopol uglavnom dolaze od (razumljivo) frustriranih gradjana koje nervira to sto delta moze da diktira cenu "mleka i hleba" na trzistu?
[ stil @ 15.11.2007. 22:13 ] @
Da li ti mislis da je M jedini covek na citavom svetu koji ima novac spreman za ulaganje ? Naravno da nije. U slucaju C marketa , mali akcionari nisu mogli da slobodno raspolazu svojim akcijama kada su one imale najvecu cenu , zbog mahinacija , i oni su time osteceni .
[ vindic8or @ 15.11.2007. 22:56 ] @
Ne mislim da je on jedini. Zato i pitam ko su drugi i kako oni reaguju?
Da li iko osim bivsih samoupravnih odbora tih preduzeca ima nekakvu primedbu?
[ SmilieBG @ 15.11.2007. 23:10 ] @
Naravno da imaju. Imaju milione "primedbi". Zato svi i cute :)
Poz,
Sale
[ stil @ 16.11.2007. 10:44 ] @
Berlin: Nemci će potrošiti 20 odsto više za božićne kupovine
By Snežana Bogavac
Berlin
15/11/2007
Gradjani Nemačke nameravaju da za božićne praznike koji se približavaju potroše čak 22 odsto više novca nego prošle godine. Prema rezultatima istrazivanja firme Ernst end Jang, ove godine će u proseku svaki Nemac za božićne poklone potrošiti 246 evra. Ta suma je prošle godine iznosila 203 evra.
Pri tome dva odsto gradjana namerava da za božićne kupovine potroši čak iše od 1.000 evra. Nemački mediji uz dozu humora ukazuju da je podatak da Nemci žele da potroše 22 odsto više novca očito u vezi sa tim što je za skoro istovetni procenat porastao i Dax - indeks vrednosti akcija na nemačkoj berzi.
Popravljanje potrošačkog raspoloženja Nemaca uslovljeno je činjenicom da nemačka privreda doživljava pravi bum proteklkih meseci. Privredni rast iznosiće u ovoj godini 3,2 odsto. Broj nezaposlenih je za godinu dana opao za preko 650.000 na 3,43 miliona u oktobru 2007. Za prvih šest meseci ove godine Nemci su, prema navodima saveznog zavoda za statistiku, uštedeli rekordnih 84 milijarde evra.
Kako pokazuje istraživanje Ernst end Janga, Nemci i ove godine nameravaju da za božićne praznike poklanjaju pre svega knjige, odeću, muzičke i video diskove i tehničke uredjaje. Prošle godine je u predbožićno i božićno vreme ostvaren promet od 68 milijardi evra. Nemačka maloprodaja, bez prodaje automobila, lekova i goriva, imala je u 2006. ukupan promet od 188 milijardi evra.
Ove godine trgovci strahuju samo od on-lajn konkurencije. Već prošle godine je promet u božićnoj trgovini preko Interneta iznosio 4,2 milijarde, a očekuje se da će ove godine biti znatno veći.
Koliko je konkurencija ozbiljna, pokazuje primer nemačkog odeljka internet firme Amazon koja već odavno ne prodaje samo knjige. Uoči prošlog Božića, samo za jedan dan, 18. decembra 2006. je preko nemačkog Amazona poručeno 600.000 artikala, po jedan svakih sedam sekundi.
Link.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2007. 11:19 ] @
Rekoh ja da ovde raste potrosnja nezadrzivo - te price o stedljivim nemcima ce ici u istorijske citanke :)
[ DaliborP @ 16.11.2007. 11:20 ] @
Ja ne znam da li igde ljudi vise trose para za Bozic nego u Irskoj, evo ovde je vec pocela Bozicna groznica a tek je pocetak novembra.
Grad izgleda kao da je sutra Nova Godina. Preterivanje.
Irish to top Christmas spending list
Tuesday, 13 November 2007 12:06
Irish people will be the top European Christmas shoppers again this year, according to Deloitte's annual consumer survey of Christmas spending.
Irish households will spend €1,431 on average on Christmas this year, an increase of 6.9% on last year, despite uncertainty surrounding our economic future.
The UK is second behind Ireland on the list, with each household there set to fork out €1,007 on the festive period.
Advertisement
Households here will spend €720 on gifts, €431 on food and €279 on socialising.
The survey also found that Irish consumers believe that because of rising food prices they will have to spend less money on gifts in order to buy the same volume and quality of food.
52% of those surveyed said they intend to shop online, which puts us the second to Germany in terms of internet purchases.
The results of the survey came as independent business organisation ISME predicted that €4.2 billion will be spent here in the run up to Christmas.
ISME has reacted to the anticipated 7% increase by calling on shoppers to buy Irish.
ISME chief executive Mark Fielding has claimed even small changes to consumers' behaviour would have a major effect on Irish firms' fortunes.
'If even one item per customer was switched from imported to Irish-produced goods it would go a long way to sustaining Irish jobs and would provide Irish manufacturers and producers with a huge boost after what has been a very difficult year,' he said.
http://www.rte.ie/business/2007/1113/christmas.html
Irish to spend average of €1,431 on Christmas this year compared with €411 in the Netherlands; €420 in Germany and €556 in France.
[ Lesli Eldridz @ 16.11.2007. 11:31 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Rekoh ja da ovde raste potrosnja nezadrzivo - te price o stedljivim nemcima ce ici u istorijske citanke :)
Ljudi ne bi trebalo da se hvale svojim manama. A opet, cega se pametan stidi...
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2007. 11:37 ] @
Ovde se niko ne hvali ni sa cim - procitaj prvo celu diskusiju pa onda odgovaraj.
[ Java Beograd @ 16.11.2007. 11:47 ] @
Ma video Lesli da je tema jako posećena i aktuelna, pa se ubacio, da ne propusti nešto, i rekao šta mu prvo palo na pamet.
[ Lesli Eldridz @ 16.11.2007. 13:22 ] @
Nije tacno. To si ti u stvari hteo da napises komentar na seirenje nad "stedljivim nemcima o kojima ce price ici u istorijske citanke" i nad "potrosnjom koja nezadrzivo raste" . Po meni nad time seire sam rčini koji ne vide dalje od sopstvenog nosa. Da bi potrosnja rasla, treba staro da se baca bez potrebe, a kad se staro baca bez potrebe, novo i nepotrebno se pravi bez ikakve mere, a kad se novo i nepotrebno pravi bez ikakve mere, onda se sve vise unistava priroda, i onda jednog dana ima da se ja probudim u ledenom dobu ili u kakvoj slicnoj blagodeti, i to zbog onih koji nemaju pojma ni o cemu, ali zato znaju da se dive svetlucavom kamenju. Neka idu brate u neku divljinu, eno im na primer Sibir, ili Sahara, pa tamo neka nezadrzivo sire potrosnju. Sta ce oni medju pitomim ljudima. Eto, mogu na primer da te teritorije pretvore u mesta pogodna za zivot, pa bar da bude neke vajde od njih.
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2007. 13:37 ] @
Lesli,
Ali pazi - sad ti ulazis u paradoks, ne sporim ja to sto ti pricas glede potrosackog drustva i nekih mana koje takvo drustvo ima inherentno dizajnu (istini za volju, svako uredjenje drustva ima neke mane - a ovo potrosacko se pokazalo jos kao i najmanje lose)... Ali, eto - ne valjaju vam visoke cene u Srbiji - pa visoke cene smanjuju potrosnju, i cine drustvone tako potrosackim :) A obicno su visoke cene i posledica relativno malog trzista...
Znaci, Miskovic je po toj logici dobar za Srbiju jer sprecava da ta Srbija posrne u kandze zlog potrosackog mentaliteta :-) E, sad - ni to ti ne valja...
Tesko je to Lesli, cardak ni na nebu ni na zemlji - ni potrosacko drustvo aka Nemacka, gde je sve jeftinije od Srbije - ne valja; a ni Srbija gde je skoro sve luksuz...
Nije tebi lako (TM) :)
[ hecky @ 16.11.2007. 13:37 ] @
Sto se tice Miskovica...
On je, kao i svi biznismeni, svuda u svetu, neverovatno predvidiv: Uradice sve, ne bi li zaradio sto vise novaca, a da pri tome ne zaglavi na robiju.
Drzava je tu da propise sta se sme, a sta ne (i kazni prekrsioca), a sve u skladu sa interesom vecine gradjana.
To je sistem, ciju je validnost istorija dokazala, a koji vekovima funkcionise u svim razvijenim drzavama u svetu (i koji Srbija, ne bas uspesno, pokusava da implementira).
Srpski drzavni aparat je, nazalost, hronicno neefikasan u obezbedjivanju fer pleja na srpskom trzistu, pa tako Srbija ima razne Miskovice, visoke cene, nelojalnu konkurenciju i sl.
U prevodu, nije Miskovic kriv sto smo (smo kao mi, ko drugi) ga pustili da "zaradi" milijarde i bude vlasnik pola Srbije. Krivi su gradjani Srbije, jer su glasali za koga su glasali i podrzavali koga su podrzavali.
[ Slobodan Miskovic @ 16.11.2007. 13:41 ] @
Pa i nije bilo neke alternative na izborima...
[ Miroslav Jeftić @ 16.11.2007. 13:46 ] @
To mi jako liči na ono "nisam ja za Slobu, ali ko drugi...".
[ Slobodan Miskovic @ 16.11.2007. 13:48 ] @
Pa ne pogledaj u poslednjih 20 godina, koliko novih lica ima? Ko je tada bio protiv Slobodana Milosevica sada je na vlasti pa se ispostavilo ni da oni nevaljaju...
[ hecky @ 16.11.2007. 13:49 ] @
Zasto nije bilo alternative? To je pravo pitanje .
Da li je neko primetio da je Sloba provukao Srbe kroz 3 rata u 20 godina (sva tri izgubio) i unistio ekonomiju i jos sto sta i nije mu falila dlaka s glave.
Djindjica su snajpovali posle 3 godine u kojima je Srbija pocela da staje na svoje noge ?
Na stranu zavere, Soros, pravoslavlje... kako nekom upropascenom zemljoradniku, koji je izgubio sina u ratu, nije palo napamet da isprazni sarzer u Milosevica na nekom od mitinga (a bilo ih je puno, jer je Sloba bio "covek od naroda")?
Mislite o tome (tm)
[ Ivan Dimkovic @ 16.11.2007. 13:50 ] @
Pa zato sto je vecina svrsavala (tj. i dalje...) na Sloboleona - ljudi mrze i preziru ono sto im je strano i nakaradno, a videlo se sta je strano i nakaradno vecini u Srbiji - na zalost :(
[ Horvat @ 16.11.2007. 14:18 ] @
...u iscekivanju "6. oktobra"...
[ StORM48 @ 16.11.2007. 16:12 ] @
Slažem se sa ovim. Zašto nije bilo - dobro pitanje, ali ne bez odgovora: trebali smo se dosad privići na to da se u Srbiji (mada ovo nije geografski ograničeno) u politiku petljaju uvek oni najnekompetentniji i oni sa "zadnjim namerama". Sve to nije slučajno.
Na primer, neko normalan sebe može kandidovati za neku funkciju, ali mu mentalitet ubrzo prereže svaki kontakt sa njegovim starim "ja", vlast mu se učini kao vidikovac ka mogućnostima koje ranije nije imao i tako se, u kratkim crtama opisano, javlja izopačenost koju svaki dan posmatramo. Oni koji su "normalniji", a pritom i potencijalno sposobniji od ovih normalnih - nikada se neće upustiti u ovakvu avanturu, jer - imaju svoj život, porodicu, možda i privatni biznis i zadovoljni su svojim životom.
Iz svega toga proizilazi letargija u kojoj se kolektivno nalazimo pola decenije. Inicijalni napon koji je pre 7 godina počeo da nas diže iz ovog stanja, nekako je zamro brzinom kojom se i pojavio.
Znam da sve ovo zvuči kao čisto filozofiranje, ali ne znam kako bih drukčije mogao da objasnim nedostatak novih snaga?
Nekakvo poštenje bi moglo da se pojavi (po mom mišljenju) isključivo kada bismo na neki način mogli da jednu garnituru političke "elite" preko noći smenimo mlađom i pritom na svaki način sprečimo da upoznaju jedni druge. Inače se ideje za "biznis" i "širenje ideja svetske politike" očas posla prošire kao nekakva groznica i na tu novu garnituru. Politično društvo je homogeno i prilično viskozno. Ako se čak ponekad i učini da nisu svi isti, već sledećeg trenutka oni sami sebe demantuju.
Sve i ne bi bilo toliko loše, kada bismo mi (kolektivno) bili u stanju da to vidimo, a onda nešto i učinimo.
E jbt, al' sam se smorio...
Pozdrav
[ Slobodan Miskovic @ 16.11.2007. 16:29 ] @
I ja se smorim kad razmisljam na tu temu tako da sam odlucio da prestanem o tome da zamaram sebe. Jednostavno resenja nema u vremenu koje je za mene prihvatljivo (5-10 godina).
[ hecky @ 16.11.2007. 16:40 ] @
Izvinjavam se za ovo "spustanje", ali posle onolikog socnog pljuvanja po Miskovicu nisam mogao da odolim .
Fali nama Srbima pragmatizma i sebicnosti da oteramo (na izborima) one sto nam stetu prave ... i trezvenosti da tu stetu prepoznamo na vreme.
[ Mister Big Time @ 17.11.2007. 03:37 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: I ja se smorim kad razmisljam na tu temu tako da sam odlucio da prestanem o tome da zamaram sebe. Jednostavno resenja nema u vremenu koje je za mene prihvatljivo (5-10 godina).
Word.
Da je do 10 god bilo bi super, al' bice to jednog lepog dana 2020 i neke... :|
[ stil @ 17.11.2007. 06:08 ] @
Kod nas postoji problem , koji se sastoji u tome sto malo malo menjamo kurs kojim se krecemo. Kurs zavisi od onih koji su trenutno na vlasti. Sada idemo nekako u cik cak : -) . Medjutim , za to postoji resenje. Trebamo uraditi ono sto su uradili Rumuni kad su se oslobodili od svog tiranina. Zakonom definisati taj kurs , staviti ga na papir. Tako da svaka sledeca vladajuca garnitura mora da ga prati , inace krsi zakon.
[ DS_Store @ 17.11.2007. 08:05 ] @
Citat: hecky: On je, kao i svi biznismeni, svuda u svetu, neverovatno predvidiv: Uradice sve, ne bi li zaradio sto vise novaca, a da pri tome ne zaglavi na robiju.
Drzava je tu da propise sta se sme, a sta ne (i kazni prekrsioca), a sve u skladu sa interesom vecine gradjana.
...
U prevodu, nije Miskovic kriv sto smo (smo kao mi, ko drugi) ga pustili da "zaradi" milijarde i bude vlasnik pola Srbije. Krivi su gradjani Srbije, jer su glasali za koga su glasali i podrzavali koga su podrzavali.
Nema potrebe da se izvinjavaš za spuštanje, sigurno da je svako ko je odvojio bar pet minuta da zaista razmisli o ovome i sam došao do sličnih zaključaka i - smorio se.
Jedino sa čime se ne bih složio, odnosno za šta mislim da se ne slaže sa ostatkom poruke, je da ljudi koji koriste propuste/nesposobnost/nepostojanje države na takav "bizmismenski" način nisu krivi, kao ni sa tim da Mišković nije kriv.
Pravi problem je sama potreba tih ljudi da kradu, otimaju, nekontrolisano akumuliraju kapital. Slažem se, relano stanje stvari je takvo da te potrebe postoje kod velikog broja ljudi pa država mora da stvori okvir u kome se sve to kreće. Ali to i dalje ne znači da nema krivice tih ljudi, samo zato što država nije uradila svoj (mnogo veći) posao ili samo zato što ih ima jako veliki broj (kažeš: "svi biznismeni, svuda u svetu" - nisu svi ljudi biznismeni).
Postoji granica do koje je bilo koja država u stanju da uređuje ponašanje zakonima i propisima i na jednom mestu jednostavno mora da se osloni na moral i zdrav razum svojih građana (poznati su primeri gradnje vile na obali Ženevskog jezera i ribolov dinamitom u Švedskoj, oba sprovedena od strane građana iz ex-YU, koji jednostavno nisu bili sankcionisani zakonom jer su ljudi/društva bili takvi da nisu mogli da zamisle tako nešto).
Tako da mi imamo još jedan začarani krug, kako je već objašnjeno par postova iznad.
Da li je taj čovek ostao željan svega u detinjstvu pa je sad neumeren ili je nešto drugo u pitanju ne menja činjenicu da je to u suštini nenormalno ponašanje i mislim da ipak snosi neku krivicu jer ako se ne koriguje/leči onda pravi ozbiljne probleme drugima.
A da li je formalno kriv pred zakonom, to zavisi od toga da li živiš u kapitalizmu, komunizmu ili nečemu trećem. Mada mislim da, u konačnom, i nema neke preterane razlike imajući u vidu srž problema (nazad na temu o transhumanizmu :).
[Ovu poruku je menjao DS_Store dana 17.11.2007. u 09:55 GMT+1]
[ hecky @ 17.11.2007. 10:10 ] @
Interesantno je da spominjes drzavni aparat kao ONI, a gradjane kao MI.
Drzavni aparat cine predstavnici (iz redova gradjana) kojima su gradjani ukazali poverenje na izborima, tako da je i drzavni aparat isto MI. Gde onda lezi odgovornost ?
Opet je Miskovic kriv ?
Koje su alternative:
a) Korigovati sve "Miskovice" dok su mali, da bi se sprecilo da se razviju u nemoralne biznismene? Uvesti predmet Moral u skole? - WTF?
b) Napraviti (odlazenjem na izbore, angazovanjem i sl) drzavni aparat koji ce propisivati pravila utakmice (u skladu sa interesom gradjana) i uredno kaznjavati prestupnike? - Oh yeah
Alternativa b) zahteva puno vremena, ali jedina ima perspektivu. Takodje, poslovna kultura (poslovnosti, poslovni moral) se mnogo brze razvija, kad se zna da prekrsioca ceka sankcija drzave, u krajnjoj liniji.
Cinjenica je da "poslovni moral" sluzi iskljucivo da se zaradi sto vise, na duze staze, a da nije "bogom dan" (ako si siguran da te neka laz nece "ugristi za zadnjicu", a da ce ti pomoci da zaradis... sta ces uraditi?... pa slagati naravno hehe).
[ Lesli Eldridz @ 17.11.2007. 11:20 ] @
Hoces, ako si nenormalan, kao sto je opisao DS_Store. Elem. E pa mozda je negde drzavni aparat "mi" ali ovde nije. Tako je ovde vatda bilo, i bice. To jest od Turaka na ovamo. Mi smo bili "mi" , a oni su bili "oni" koji hoce da nam otmu nase, pa smo onda "mi" ta nadoknadjivali na druge nacine. Problem je u tome sto oni koji imaju zelju da se bave drzavnim poslovima priohvataju taj koncept. Djindjic to nije hteo, nego je hteo da drzava bude servis gradjanima, i zato je ubijen. Ubili su ga svi ovi, jer bi ako drzava postane servis gradjanima onda oni ostali bez sredstava zivot. A mnogo ih je u tom zajednickom zlocinackom poduhvatu. Recimo, mozda je ćata u vasoj opstini deo njega. Ako je zaposljen preko veze zato sto je u nekoj partiji ili je rodjak nekoga iz partije, onda jeste deo. Lekar koji "prima poklone" isto. Itd. I sve dok je tako, mi cemo ostatli "mi" , a "oni" ce ostati oni. Mozda nije los predlog koji je dao stil, ali da bi se taj predlog ostvario, potreban uslov je da se prvo ostvari i ono sto je u Rumuniji bilo pre njega, samo sto ovde nije jedan tiranin nego ih je malo vise, ali nema veze, to je to.
Sve u svemu, nije ovde drzavni aparat "mi", nego je neprijatelj. Pored ostalog, zato sto ovde i ne postoje izbori, nego je to samo farsa, kao i sve u ovoj zemlji. Da pred svetom izgleda kao da je i ovde civilizovano. Ovde se ne bira, nego se navija, i onda se "glas" daje onom konju za koga se smatra da ce da pobedi. Tako da, sto se mene tice, ja sa tom bagrom nista nemam, niti oni mene predstavljaju, a drugi kako hoce.
[ hecky @ 17.11.2007. 12:42 ] @
Lesli, u tvojoj poruci vidim samo... bla bla bla bla... zlocin, lopovi neprijatelji... bla bla bla... bla
Sem predzadnje recenice, sa kojom se slazem, a koja dosta fino opisuje problem .
[ Sopocanac @ 17.11.2007. 13:34 ] @
Evo danas hleb poskupe za 4 dinara i ulje za 20% . Neverovatno sta nam rade ove lopovske kvazidemokrate
[ Lesli Eldridz @ 17.11.2007. 14:19 ] @
Citat: hecky: Lesli, u tvojoj poruci vidim samo... bla bla bla bla... zlocin, lopovi neprijatelji... bla bla bla... bla :)
Sem predzadnje recenice, sa kojom se slazem, a koja dosta fino opisuje problem :).
To sto ti vidis uopste nije ni vazno. Ono sto je vazno je da je sve to tacno od reci do reci. I vazno je da si se ti toga resio, a jos jedan manje ili vise od onih koji su naprasno postali nobles i koji nama ovde sa visoka deli lekcije o civilizovanisti, koga je briga.
Evo ti malo o tvojim idolima, da se kulturno uzdizes:
Citat: Pritisak Delte na novinare
16. novembar 2007. | 15:10 -> 18:49 | Izvor: B92
Beograd -- Javnost je danas mogla da pročita da vlasnik Delte Miroslav Mišković lično zove novinare povodom tekstova o njegovoj kompaniji.
(...)
U Nezavisnom udruženju novinara kažu da su i ranije upozoravali da u poslednje vreme novinari trpe veće pritiske od novobogataša nego od političara jer su u rukama ovdašnjih tajkuna ogromno bogatstvo i moć.
Zato telefonski pozivi Miroslava Miškovića nisu iznenadili Đorđa Vlajića iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, koji kaže da je Ljiljana Smajlović samo javno izgovorila ono što svi odavno već znaju.
"Biznismeni, političari ili uticajni ljudi s vremena na vreme zivkaju novinare i od njih traže da nešto pišu ili ne pišu", kaže on.
"Gospodin Mišković i njegova kompanija su neko vreme na tapetu zbog monopola i sada se ta priča odmotova i očigledno je da veoma žulja Miškovića i njegovu kompaniju i on traži način da suzbije tu vrstu kritike koja dovodi u pitanje njegov položaj na tržištu", kaže Vlajić.
Vlajić kaže i da u odbranu medija, pored esnafskih udruženja, mora da stane i celo društvo.
Da pored udruženja, novinare od pritisaka mora da štiti i država smatra i Nino Brajević iz Udruženja novinara Srbije. On upozorava da tajkuni koriste to što mediji zavise od reklama velikih oglašivača i upozorava da javnost u Srbiji još ne zna ko su vlasnici pojedinih medija.
"Zanimljivo bi bilo da se odgovori na pitanje koliko je Miškovićevog kapitala u rukama Miškovićevim", kaže on.
"Mi operišemo sa podacima da, osim Večernjih, ima i novina koje jako zavise od kapitala i finansiranja iz imperije Mišković", kaže on. "Posao je medija da pitaju, kririkuju, a ne da slušaju nikoga, pa ni imperiju Mišković", kaže Brajević.
ANEM: Nedopustivi pritisci Delte
Pritiske Miškovića na novinare Politike osudila je i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija ANEM.
U redakcijskom komentaru objavljenom u današnjem broju lista, Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica, optužila je Miroslava Miškovića, predsednika holdinga Delta, da zove urednike i novinare tog lista i kritikuje ih zbog manjka patriotizma.
ANEM podseća da, u skladu s važećim propisima, niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja.
Smajlovićeva navodi da se, prema Miškovićevom mišljenju, manjak patriotizma ogleda u nedostatku podrške lista njegovoj poslovnoj imperiji.
Mišković, 42. na listi stotinu najbogatijih ljudi u postkomunističkim državama Evrope, po poljskom nedeljniku Vprost, koji njegovo bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara, rukovodi grupom kompanija osnovanih u Srbiji, čiji je formalni vlasnik preduzeće "Hemslejd trejding limitid" s Kipra.
Iz holdinga Delta su, inače, očigledno nezadovoljni tretmanom u medijima u Srbiji, pre nešto više od mesec dana zapretili da će podnositi tužbe protiv, kako su naveli, "svakog ko iznese neistinu o kompaniji Delta ili njenom menadžmentu".
Važeći Zakon o javnom informisanju takođe predviđa da niko ne sme da vrši pritisak na javno glasilo i njegovo osoblje, kao ni uticaj koji će da ih omete u obavljanju posla.
ANEM ukazuje da je za ostvarivanje funkcije medija u demokratskom društvu neophodno da budu nezavisni od centara političke, ali i finansijske moći, te da se u svom radu rukovode interesom javnosti.
Vi tamo kako hocete, ali mi cemo ovde to unistavat, pa sta bude neka bude. Zato smo i peti oktobar pravili, da unistimo nase lopove i krvnike. Vasa perspektiva nas ne zanima.
[ StORM48 @ 17.11.2007. 16:19 ] @
Citat: prema Miškovićevom mišljenju, manjak patriotizma ogleda u nedostatku podrške lista njegovoj poslovnoj imperiji...
E ovo je da se razboliš od muke...
"Manjak patriotizma"? Vidim on sve puca od patriotizma - sve kompanije su mu registrovane van Srbije, kojoj izbegava da plaća porez na svaki mogući način, a čak je i banku prodao tako da država (i samim tim i mi) nije videla ni pare, jer su otišle na Kipar.
I sad on drži lekcije iz patriotizma!(?)... Eh zemljo....
Pozdrav
[ DS_Store @ 17.11.2007. 17:19 ] @
Citat: hecky: Interesantno je da spominjes drzavni aparat kao ONI, a gradjane kao MI.
Drzavni aparat cine predstavnici (iz redova gradjana) kojima su gradjani ukazali poverenje na izborima, tako da je i drzavni aparat isto MI. Gde onda lezi odgovornost :)?
Opet je Miskovic kriv :)?
Koje su alternative:
a) Korigovati sve "Miskovice" dok su mali, da bi se sprecilo da se razviju u nemoralne biznismene? Uvesti predmet Moral u skole? - WTF?
b) Napraviti (odlazenjem na izbore, angazovanjem i sl) drzavni aparat koji ce propisivati pravila utakmice (u skladu sa interesom gradjana) i uredno kaznjavati prestupnike? - Oh yeah :)
Ne mogu da zaključim da li je ovo odgovor meni ili Lesliju.
Prvi deo je verovatno za Leslija a što se tiče ovih alternativa - ja uopšte nisam davao nikakva rešenja, štaviše, složio sam se da je (još uvek) takav način poslovanja jedini održiv.
A kažem "još uvek" jer ne znam koliko će još dugo to moći tako. Neka ponašanja su stvarno nenormalna, protivprirodna pa makar bilo ne znam koliko ljudi koji žele da se tako ponašaju.
Zato i mislim da je kriv.
[ Lesli Eldridz @ 17.11.2007. 17:39 ] @
Nije za Leslija nego je za tebe i to bilo, to oko "oni" i "mi".
[ Majstor Duja @ 18.11.2007. 10:29 ] @
Citat: hecky: Uvesti predmet Moral u skole? - WTF?
Sta je tu lose? Zasto WTF? Od negde se mora poceti, veronauka sigurno nije dobar pocetak osim ako hoces da budes pahomije...
A kad smo kod razlike cena...uporediti srpsko trziste sa bilo kojim u okruzenju (mozda bosanskim) je besmisleno, bolje da radimo komparaciju sa Bolivijom,
centralno americkim drzavicama, africkim banana republikama - jer nam je tu negde socijalna svest....na zalost.
[ zoran @ 18.11.2007. 12:28 ] @
Vidim da se neki ovde hrane brzom hranom :) ...zamrznutim pizzama i oblače firmirano..hmm..tako se cene ne upoređuju.
Svako od naših iseljenika kada se vrati ovde začudi zbog enormnih cena i to su činjenice a ne nagađanja.
Evo recimo mesečnog primera :
svakodnevno odlaženje u obližnji minimarket za kućne potrepštine i hranu se potroši između 300-350€ ( ne kupuje se kavijar i vina)
jednom mesečno u neki megamarket i ne napunim ona kolica do vrha a košta me 100€ ta "ekskurzija"
Ovo su samo osnovne životne/kućne potrebe , bez rođendana , cigareta i ostalog...i bez komunalija -struja,voda,gorivo itd
Neko za grejanje u Srbiji svoje kuće od 100-150m2 na recimo zemni gas može potrošiti mesečno 100€ a bogami i 200. a neko sedi u jednoj sobici i greje je grejalicom, tako da je nebuloza upoređivati takvo nešto...ja moju kuću sam održavam po potrebi , angažujem majstore ili sam nešto odradim , nisam toliko fini pa da mi drugi menjaju sijalice po kući.
Telefone ne koristim nešto preterano puno , nemam flet pakete i besplatne telefone svake dve godine pa za jedan fiksni i 3 mobilna mesečni račun je oko 60€ , sigurno ove telefone koristim manje nego Ivan, a nemam čak ni internet za te novce , nego moram još doplatiti 25€ koji nekada radi nekad ne...a kablovsku tv i ne koristim jer mi se krovne antene još nisu raspale ,a i kada se raspadnu naćiću neki lavor.
Malo sam se našalio na kraju , ali je fakat da nas deru..i to pošteno.
Ja sam se našalio malo na kraju , dok neki ovde prave sprdnju celo vreme.
Nije tačno da u zemlji Srbiji ne postoji niti jedan jedini ovlašćeni predstavnik . U takvim firmama su cene iste kao i bilo gde ta firma posluje u svetu, krajnju cenu samo pravi razlika u visini poreza.
Tačno je da se mnoge naše firme lažno predstavljaju "kao ovlašćeni".
[ hecky @ 18.11.2007. 13:39 ] @
Citat: zoran:
Nije tačno da u zemlji Srbiji ne postoji niti jedan jedini ovlašćeni predstavnik . U takvim firmama su cene iste kao i bilo gde ta firma posluje u svetu, krajnju cenu samo pravi razlika u visini poreza.
Ovo nije bas skroz tacno .
Adobe CS3 Design Premium paket - Adobe prodaje preko Amazona:
Amazon DE - 2600 eur
http://www.amazon.de/Adobe-Cre...&qid=1195391324&sr=8-1
Amazon US - 1100 eur
http://www.amazon.com/Adobe-Cr...&qid=1195391271&sr=8-1
Amazon UK - 2050 eur
http://www.amazon.co.uk/Adobe-...&qid=1195391206&sr=8-1
Poznat je i Big Mac index (cena McD Big Mac burgera), koji Economist objavljuje, a koji sluzi da usporedi plate i cene medju drzavama.
Trziste diktira cene, a ne samo koliko kosta da se nesto napravi .
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2007. 10:32 ] @
Citat: Zoran
Svako od naših iseljenika kada se vrati ovde začudi zbog enormnih cena i to su činjenice a ne nagađanja.
Da ne bude zabune, uopste to nisam dovodio u pitanje... mislim da sam na pocetku teme u odgovoru napisao da je u Srbiji obicno skuplje sve sto ne spada u "elementarnu zivotnu potrebu" (zamrznuta pizza included ;-)
Sto se "ovlascenih predstavnika" tice - njima maticna firma ne moze da diktira za koliko ce robu prodavati dalje drugima ("ovlasceni predstavnici" su samo malo veci VP kupci koji dobijaju neke pogodnosti ako se obavezu da ce stititi brand i vrsiti uslugu servisa/podrske/zamene) - to je stvar internog trzista.
[ Sopocanac @ 19.11.2007. 14:31 ] @
uvek je u Srbiji bilo jeftinije sve nego drugde dok nismo doveli ove demokratske lopine i njihove tajkune na vlast. Slobini lopovi su bili ocito bolji, manje su krali, a i narodu je ostajalo vise.
Pogledajte sad.
Pelene za decu su u Srbiji skuplje DUPLO nego u Nemackoj! Strasno!!!
Pelene Srbija - Kanada -Švedska - Nemačka
„pampers" 68 kom 1.158 / 810 / 580 / 400
„dajpers" 70 kom 770 / 530 / 380 / 231
„hagis" 80 kom 1.025 / 717 / 515 / 325
Danas je takodje i poskupelo jestivo ulje od suncokreta i kostace za neki dan u maloprodaji 140 dinara iliti 1.8 eura za litar!
Istovremeno u Belgiji i Nemackoj litar istog ulja kosta 0.8 eura ili VISE NEGO DUPLO MANJE
Kako smo birali tako smo i dobili. Zao mi je samo sto sam bio konj i idiot pa 96te se mrzo na protestu po zimi zbog ove bagre i 2000te se nagutao suzavca ispred skupstine zbog njih!
[ StORM48 @ 19.11.2007. 14:51 ] @
Nemoj previše da politizuješ temu, kao prvo.
Kao drugo, nemoj mi pričati o tom "poštenju" režima pre 2000., jer je tad sve zaista bilo "jeftinije", samo ničega nije bilo da se kupi. A opet, nije bilo ničega baš zbog netržišnih cena.
Čim Ti ovo nije poznato, nisi Ti bio ni na jednom protestu.
Ne treba ići iz krajnosti u krajnost, ali čim čujem ono "bolje nam je bilo pod sankcijama", dođe mi da sam sebi odgrizem nogu!
Pozdrav
[ žutokljunac @ 19.11.2007. 14:56 ] @
Sopoćanac, pa ti glasaj za radikale. Biće ti ulje 3 dinara.
[ Sopocanac @ 19.11.2007. 14:58 ] @
vala da znas da cu da glasam za radikale pun mi je ***** ovih lopina sa vlasti. inace politizacija teme je neizbezna jer je za visoke cene svega u Srbiji kriva pre svega ova vlast , njena katastrofalna agrarna politika kao i tajkunizacija i monopolizacija a cenu svega toga placamo mi gradjani.
glasam dosad i glasacu za radikale sve dok ne dodju na vlast da potrpaju ove lopine u buvare!
[ vlada01us @ 19.11.2007. 15:02 ] @
Laki je malo nervozan. Jel' to propao onaj plan sa Chrysler-om i Vanuatu tablicama?
[ Sopocanac @ 19.11.2007. 15:04 ] @
Citat: Nemoj previše da politizuješ temu, kao prvo.
Kao drugo, nemoj mi pričati o tom "poštenju" režima pre 2000., jer je tad sve zaista bilo "jeftinije", samo ničega nije bilo da se kupi. A opet, nije bilo ničega baš zbog netržišnih cena.
Čim Ti ovo nije poznato, nisi Ti bio ni na jednom protestu.
Ne treba ići iz krajnosti u krajnost, ali čim čujem ono "bolje nam je bilo pod sankcijama", dođe mi da sam sebi odgrizem nogu!
Pozdrav
pa bolje nam je realno ekonomski bilo 2000te godine nego danas.
Evo prosto matematika to dokazuje.
2000te bila plata prosek 100 maraka iliti 50e hleb kostao 3 dinara, mleko 4 dinara, ulje 8-10 dinara.
Dnas plata 300e mada ja mislim da realno nije vise od 250e , hleb kosta 35 dinara , mleko 54 dinara, ulje od prekosutra 140 dinara.
Realno prihodi gradjana su porasli kazi 6 puta ali su cene porasle u proseku 10-14 puta ili 1000% do 1400% od 2000te do danas.
Prosta matematika kaze da realno zivimo gore jer mozemo za svoje prosecne prihode danas kupiti mnogo manje osnovnih potrepstina za zivot kao sto su hleb, mleko, ulje, meso, kilovat casovi struje, impulsa telefonskih nego sto smo mogli 2000te.
Ja ne tvrdim da je svima gore, nekima jeste bolje sigurno, al jednostavno VECINI JE GORE danas nego 2000te jer im je kupovna moc opala a ne porasla.
[ stil @ 19.11.2007. 15:07 ] @
I jedne i druge gledam kriticki. Razlika je prilicna. One si morao kukom i motikom da skidas jer su pustili korenje. Sa ovima je drugacije , mada ima jedan koji se kanda pretplatio za premijera. Dakle izadjes , glasas i vise ga nema. Ranije je bilo : izadjes glasas , setas , ubedjujes ga da je ukrao , suzavac , prizna da je ukrao (lex specijalis) , dovidjenja.
[ žutokljunac @ 19.11.2007. 15:28 ] @
Pa nije na leks specijalisu priznao da je ukrao, nego 4 godine kasnije.
Nego, jedva čekam da stigne Lesli. Onda ja stavim kaficu, čitam i smejem se.
[ Sopocanac @ 19.11.2007. 15:32 ] @
Citat: Laki je malo nervozan. Jel' to propao onaj plan sa Chrysler-om i Vanuatu tablicama?
kakve to veze ima sa temom? no vec kad pitas da ti odgovorim da sve ide kao po loju evo bas sam se danas cuo sa likom iz paracina koji vec godinu dana vozi Mercedes G klasu na vanuatu table i za ovih godinu dana nije imao nikakvih problema.
[ žutokljunac @ 19.11.2007. 15:33 ] @
Pa normalno kad u Paraćinu nema policije.
[ Sopocanac @ 19.11.2007. 15:40 ] @
Citat: Pa normalno kad u Paraćinu nema policije.
on je uglavnom u beogradu ,a rekao mi je da je isao i u hrvatsku, crnu goru, grcku i da nikakvih problema nije imao . naravno formaske pametnice bolje znaju sta zna covek :)
[ stil @ 19.11.2007. 15:40 ] @
[ StORM48 @ 19.11.2007. 15:49 ] @
Nije mi jasno zašto se Vi (rezidenti Vanuatua) toliko potresate oko cena na našem ubogom brdovitom Balkanu?
Zar Vi niste zavrnuli sistem ili kako ono beše?
'Leba i jajca su verovatno jeftiniji u Vanuatuu... I guess.
Pozdrav
[ Sopocanac @ 19.11.2007. 16:02 ] @
Citat: Nije mi jasno zašto se Vi (rezidenti Vanuatua) toliko potresate oko cena na našem ubogom brdovitom Balkanu?
Zar Vi niste zavrnuli sistem ili kako ono beše?
'Leba i jajca su verovatno jeftiniji u Vanuatuu... I guess.
Pozdrav
imamo srce i dusu pa nam zao obicnog naroda koji se zlopati pod demokratskom strahovladom i raznim miskovicima ;)
a tebi nije zao obicnog naroda?
[ Slobodan Miskovic @ 19.11.2007. 16:06 ] @
Poslednje upozorenje pred lock, prestanite da srozavate nivo diskusije raspravama o politici i liderima.
Postoji dosta foruma koji to dopustaju pa zapocnite takve diskusije tamo.
[ hecky @ 19.11.2007. 21:33 ] @
Citat: pa bolje nam je realno ekonomski bilo 2000te godine nego danas.
Evo prosto matematika to dokazuje.
2000te bila plata prosek 100 maraka iliti 50e hleb kostao 3 dinara, mleko 4 dinara, ulje 8-10 dinara.
Dnas plata 300e mada ja mislim da realno nije vise od 250e , hleb kosta 35 dinara , mleko 54 dinara, ulje od prekosutra 140 dinara.
Realno prihodi gradjana su porasli kazi 6 puta ali su cene porasle u proseku 10-14 puta ili 1000% do 1400% od 2000te do danas.
Prosta matematika kaze da realno zivimo gore jer mozemo za svoje prosecne prihode danas kupiti mnogo manje osnovnih potrepstina za zivot kao sto su hleb, mleko, ulje, meso, kilovat casovi struje, impulsa telefonskih nego sto smo mogli 2000te.
Ja ne tvrdim da je svima gore, nekima jeste bolje sigurno, al jednostavno VECINI JE GORE danas nego 2000te jer im je kupovna moc opala a ne porasla.
http://arhiva.glas-javnosti.co...00/08/25/srpski/E00082403.shtm
Usporedimo prosecnu neto zaradu u Srbiji 2000-dite i 2007-me:
Avgust/2000 = 2,200 din = 77 DEM = 37 USD = 46 USD (korigovano za inflaciju)
Septembar/2007 = 28,000 din = 524 USD
Dakle, Sopocanac, nemoj da k****... ... ma sta se ja pravim fini, nemoj bre da s**** vise
PS Molio bih modove da mi ne brisu post, vec da stave zvezdice ako sam precerao hehe.
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 19.11.2007. u 23:07 GMT+1]
[ StORM48 @ 19.11.2007. 22:06 ] @
Da, vidiš ti to... za one koji slabo pamte, internet ima i arhivu.
Možda ne pamti baš od malog Jože, ali pamti dosta.
E problem je kad zaborave i da čitaju...
Pozdrav
[ jablan @ 19.11.2007. 22:20 ] @
Ma laže taj Internet, sve je to velika 3ABEPA!
[ pantic68 @ 19.11.2007. 23:38 ] @
Statistika je tacan zbir netacnih podataka. Ko vadi taj prosek ne znam ali jako malo ljudi srecem koji imaju i blizu tog "proseka" a o vise da ne govorim. Osim toga izvuci presek cena tada i sada i to cena koje ucestvuju sa najvecim procentom u kucnom budzetu. Mozda to iz Londona ne izgleda tako lose ali iz Sapca... I trece '99 i 2000 su bile jako lose jer je svetska zajednica resila da stane na kraj slobi i to i uspela jer se stanovnistvo uplasilo za egzistenciju. Bilo je nezgodno i '93 ali se tad zivelo od ustedjevine i nismo jos kontali sta se desava.
[ Sopocanac @ 20.11.2007. 01:05 ] @
Citat: http://arhiva.glas-javnosti.co...00/08/25/srpski/E00082403.shtm
Usporedimo prosecnu neto zaradu u Srbiji 2000-dite i 2007-me:
Avgust/2000 = 2,200 din = 77 DEM = 37 USD = 46 USD (korigovano za inflaciju)
Septembar/2007 = 28,000 din = 524 USD
Dakle, Sopocanac, nemoj da k****... ... ma sta se ja pravim fini, nemoj bre da s**** vise
PS Molio bih modove da mi ne brisu post, vec da stave zvezdice ako sam precerao hehe.
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 19.11.2007. u 23:07 GMT+1]
gde si bre naso da meris plate u dolarima kad znamo svi da je dolar izgubio i preko 50% svoje vrednosti od 2000te do danas. Meri burazeru plate u kolicinama hleba, mleka, ulja, praska, pelena, struje, tel impulsa jer to su stvari za koje 90% prosecnih Srba trosi preko 90% svojih prihoda.
dolar je 2000te mislim bio 1.7 DM = 1 dolar a danas ti je 0.7E = 1 DM
sta meni vredi sto mi je plata 500 dolara kad mogu da kupim duplo manje hleba, mleka, ulja zza tih 500 dolara nego sto sam mogo nekad za 40.
znas ti bre sta je nekad bilo 100 maraka za vreme slobe! Para!
A gledaj sta je danas 100e . Nekada si mogao mesec dana da zivis sa 100 maraka a danas ne mozes da skrpis i nedelju dana sa 100E .
[ WOW @ 20.11.2007. 02:45 ] @
Ovo je mozda off topic ali me eto cisto zanima - ima li kakve veze nestasica mleka u Srbiji sa Imlekovom kupovinom Novosadske mlekare?
[ StORM48 @ 20.11.2007. 11:45 ] @
@sopocanac
Ti stvarno patiš od nekakve amnezije?
Gde si Ti kupovao jestivo ulje, šećer i mleko? U Dnevniku 2?
Pošto je, koliko se sećam (a sećam se), jedino tamo moglo da se kupi i to za 15 dinara (nema veze što je realna cena na pijacama, buvljacima i u haustorima bila 45... ko te pita, bitno je da "ima").
I te fore "mog'o si ovo, mog'o si ono za 100 evra...". Jes', al kad bi' se gađali tramvajima. 100 evra (200DM) ljudi nisu mogli da vide ni u filmovima tada.
Malo se informiši pre no što odalamiš... vrednost dolara NEMA NIKAKVE VEZE sa našom ekonomijom. Niti je imao - ni tada, ni sada.
Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2007. 12:11 ] @
Da se vratimo na temu...
Eto, posto je u Srbiji sve skuplje nego u Nemackoj - nema druge nego da se neko seti da ide u Nemacku i kupuje stvari tamo i donosi u Srbiju ;-)
[ StORM48 @ 20.11.2007. 12:15 ] @
E, pa da! - To "NISMO" radili za vreme onog vladara. "Nismo" švercovali iz Rumunije, Mađarske i tako dalje, kako bismo imali šta da jedemo.
Zlatna vremena... baš.
Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2007. 12:24 ] @
znas ti bre sta je nekad bilo 100 maraka za vreme slobe! Para!
A gledaj sta je danas 100e . Nekada si mogao mesec dana da zivis sa 100 maraka a danas ne mozes da skrpis i nedelju dana sa 100E .
Samo si preskocio jedan sitni deo - za vreme Slobe je malo ko imao platu "100 maraka", 1993-ce je plata bila 1-2 marke u zavisnosti od broja sati od isplate, a 1995-te su plate bile oko 50-tak maraka dok je "Avramov" dinar bio relativno jak.
Tako da zajebi ti tu pricu o "100 maraka", posto si "100 maraka" mogao imati jedino ako si svercovao benzin ili vajkrem i kobaje iz Madjarske... sto, da te podsetim, ne moras da radis danas kako bi preziveo. A sve to znam jako dobro jer je bio problem kupiti patike jer su bile skuplje od mesecne plate.
Sto se rasta prihoda tice, 2000-te godine je moja keva, npr, imala platu od oko 70 maraka (stomatolog, specijalista - 20+ godina staza), pred penziju 2006-te godine je ta plata bila oko 300 EUR, iliti nekih 8.5 puta vise. Uz rast cena na malo od prosecnih 10-tak% na godisnjem nivou u Srbiji, 70 maraka iz 2000 je ekvivalentno 124 marke 2006-te godine - sto znaci da je njena plata uz korekciju inflacije i rasta cena na malo 4.8 puta veca u 2006 nego 2000. Dakle, ona je 2006-te godine bila u stanju da kupi skoro 5 puta vise stvari nego u 2000-toj godini.
To je cist racun - e, sad, sto je i 300 EUR malo, ne znaci da objektivno nije i te kako vise od 70 maraka iz 2000-te, sve i kad se uracuna rast cena na malo. Na zalost, nekima nije dovoljno da konstatuju da je 300 EUR malo, vec se bave glupim izmisljotinama o jednom proslom, vrlo ruznom, vremenu - jer, valjda, ako napises da se objektivno vise prima to znaci "da podrzavas vlast" ili sta god...
Nemojte mesati ekonomiju sa politikom, glupo je - ekonomija je vrlo egzaktna nauka.
Uostalom, mogu da se kladim da ce 2012-te godine, ako bude ES-a, Sopocanac da prica istu pricu kada prosecna plata u Srbiji bude bila 600 EUR - da se bolje zivelo 2007-me ;-)
[ boccio @ 20.11.2007. 12:56 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Tako da zajebi ti tu pricu o "100 maraka", posto si "100 maraka" mogao imati jedino ako si svercovao benzin ili vajkrem i kobaje iz Madjarske...
Aaaaa, ne, molicu lepo. Ja sam te '92 prodavao igre i programe za Amstrad CPC. "Komplet" igara + kaseta od 60 minuta su bili 10 maraka, tako da sam ja svojih 100 maraka mesecno skupio na posten nacin :D
Sto se rasta prihoda tice, 2000-te godine je moja keva, npr, imala platu od oko 70 maraka (stomatolog, specijalista - 20+ godina staza), pred penziju 2006-te godine je ta plata bila oko 300 EUR, iliti nekih 8.5 puta vise. Uz rast cena na malo od prosecnih 10-tak% na godisnjem nivou u Srbiji, 70 maraka iz 2000 je ekvivalentno 124 marke 2006-te godine - sto znaci da je njena plata uz korekciju inflacije i rasta cena na malo 4.8 puta veca u 2006 nego 2000. Dakle, ona je 2006-te godine bila u stanju da kupi skoro 5 puta vise stvari nego u 2000-toj godini.
Da ne znam bolje, zakleo bih se da opet fristajlujes :D Ugrubo, ta tvoja revalorizacija jeste tako nekakva (sa neki ofsetom greske usled lagane pausalizacije :), ali uzmi u obzir i sledecu stvar: pre godinu dana je evro bio 81-82, sada je 77-78 a benzin npr. je u odnosu na proslu godinu poskupeo bar 30%. Da ne pricam kako je pranje autobomila u novom merkatoru kostalo 500 din do pre mesec dana, a sad kosta 650. Tacno tih 30% o kojima govorim... Realno, plate su znaci 5% manje, a kupovna moc cak 30-35% manja nego pre godinu dana... Ja ne znam da neko dize plate u evrima da bi "ispratio" cene, zar ne?
[ Horvat @ 20.11.2007. 13:00 ] @
stvarno zlatna vremena,nema sta,svi su ziveli kao kraljevi,svercovali benzin,klopu,ne zato sto toga nije bilo ovde,vec je bilo previse jeftino,pa ono,ima se ,moze ,sto platiti manje kad mozes vise...pa onda samo ocekujes sa zarom u srcu da ti otac,stric,ujak,deda...ti...dobije poziv za odbranu...za odbranu...u stvari ne znam sta se branilo...zlatna vremena,uistinu,protesti protiv rata u centru beograda,a na uscu penzosi,pozdravljaju velike ratnike za borbu ...za borbu...za borbu za ne znam sta...uistinu zlatna vremena...ako si slucajno posadio zitarice,naravno,to je islo za velike borce za...zza....za ne znam sta...gde si pri tome ti placao i naftu i trosio sopstveno vreme da ovrses isto...iako je nafta bila besmisleno jeftina i ti si,reda radi je svercovao od zapadnoevropskih placenika - madjara...uistinu,zlatno doba ...ZAPALI!!!!!!! [verovatno neko zna o cemu pisem s ovim zapali...]...pa onda kad se tu neki k**** od ovce ,zvani nato ,umesa jer im dopizdila sranja ovde i ne zele jos jedan medjub[l]ratski rat na svetoj zemlji...i prelecu te svakih pet minuta i ostave paketice,ali na zalost s velike visine padaju ti paketici,pa naprave i malu stetu...uistinu zlatna vremena...ali najzlatnije je sto je nato poklekao...ispusio je nato...da da...nista kao srbija...uistinu zlatna vremena..."steta sto vise nije tako zlatno"...
[ Milos niks @ 20.11.2007. 13:07 ] @
gledam juce dnevnik i ne mogu verujem :( gomila lazi i p.r. varijanti vladajuce partije kao u najgore s.p.s vreme, marza na osnovne zivotne namirnice samo 20 % :))) hhahhaha i naravno za sve je kriv miskovic, tako je najlakse, njega je najlakse mrzeti a to sto je sve zivo privatizovano, sto je prodato trziste i drzava vise nema aktivnu kontrolu cena nema nikakve veze . pa hajde i eps da prodamo kao argentina pa da kukamo kako je 50 centi/KW .
evo cega cu se drzati jer apsolutno znam o cemu pricam, litar mleka imlek otkupljuje za 18-26 dinara, H+S , pakuje ga , i prodaje delti po ceni od 66.5 dinara , koliko ga delta prodaje dalje svi znamo. znaci i ako racunamo pdv i sve ostalo neko se ugradjuje 200% :). jbg. to nije miskovic..
za ulje ne znam , ali vidim da su rafovi prazni i da se kupuje kao blesavo za 92din kao logican sled stvari normalno je da ode gore cena bez obzira koja je ulazna cena pa ako bude isto takvo stanje sa cenom od 120 din neka ide opet gore . A i porediti nemacku sa srbijiom u bilo kom aspektu je kao i porediti yuga sa bmw-om.
Nemojte mesati ekonomiju sa politikom, glupo je - ekonomija je vrlo egzaktna nauka.
)
Gresis . Pocni da radis neku prozvodnju kod nas pa to reci .... secam se u slobicino vreme kada mi je dolazila finansijska inspekcija da mi zatvori farmu iz razloga jer smo poceli da prodajemo samostalno prozivode . to je tada bila politika tadasnje vlade, cisto i jasno ako hoces da prodas moras da prodas drzavi i to po naznacenoj ceni ili mozes da hranis mlekom svinje what ever. imas i sada slicne elemente samo su malo drugi igraci u pitanju ali prljava pravila igre su ostala ista.
[ hecky @ 20.11.2007. 14:04 ] @
Inflacija je jedina objektivna mera rasta cena (ili recimo indeks rasta cena na malo koji je malo iznad inflacije).
To sto neki ovde pokusavaju da proture svoj subjektivni osecaj rasta cena kao bolju meru, kazuje samo da su nezadovolji svojim finansijskim stanjem i da bi rado svalili krivicu na nekoga, ali nista vise.
Da dodam samo da je 1995 je prosecan auto kostalo priblizno kosta 2007 (gledano u recimo USD, jer eura nije bilo '95). Ovo isto vazi za autobuse kojima se vozite na posao, vozove, opremu za pekare i mlekare i td. A srpske plate, sta 50 DEM (25 USD) ?
Za one sa jeftinijim ulaznicama: I tada su pekar i mlekar morali da kupuju nove masine i rezervne delove, a robu prodavali u bescenje? Sta mislite sta je logicna posledica? Jos vaznije, da li se secate ?
Sad vise '90-te ne deluju tako ruzicasto ?
[Ovu poruku je menjao hecky dana 20.11.2007. u 15:21 GMT+1]
[ StORM48 @ 20.11.2007. 14:20 ] @
Citat: hecky: Jos vaznije, da li se secate ?
Naravno da se ne sećaju.
Zato i tupimo na 7 strana.
Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2007. 14:56 ] @
Citat: boccio
Da ne znam bolje, zakleo bih se da opet fristajlujes :D Ugrubo, ta tvoja revalorizacija jeste tako nekakva (sa neki ofsetom greske usled lagane pausalizacije :), ali uzmi u obzir i sledecu stvar: pre godinu dana je evro bio 81-82, sada je 77-78 a benzin npr. je u odnosu na proslu godinu poskupeo bar 30%. Da ne pricam kako je pranje autobomila u novom merkatoru kostalo 500 din do pre mesec dana, a sad kosta 650. Tacno tih 30% o kojima govorim... Realno, plate su znaci 5% manje, a kupovna moc cak 30-35% manja nego pre godinu dana... Ja ne znam da neko dize plate u evrima da bi "ispratio" cene, zar ne?
Pa i nije bio freestyling toliki kao za ono o CG primorju jer inflacija i rast cena na malo jesu bili jako blizu onoga sto sam napisao +/- procenat-dva :)
Taj efekat sa manjim evrom je nesto jako novo u Srbiji karakteristicno za 2007-mu godinu - i sve da je efekat 30% na realnu kupovnu moc, ako pogledas na slucaju moje keve kao osobe koja je bila zaposlena u sektoru koji jako korelise sa prosecnim primanjima u Srbiji, i koja je imala 4.8x vecu platu u 2006 u odnosu na 2000 kada se uzme u obzir i inflacija, tih 30% pada kupovne moci u 2007 cine tu platu - 3.3x vecom od 2000-te godine - manje od 4.8x ali i dalje tri puta vecom...
Dakle, totalno je suludo pricati da je 2000-te godine plata bila veca nego 2006 uz sve efekte rasta cena na malo i inflacije... To je nista drugo nego netacna informacija, koja moze biti plasirana ili iz neznanja/neinformisanosti ili iz nekog drugog razloga;
A taj drugi razlog je ono sto Hecky prica - necije licno nezadovoljstvo svojim finansijskim stanjem danas koje se projektuje na totalnu subjektivizaciju necega sto je i te kako objektivno i merljivo... Osim toga, laganjem sebe se nista ne postize.
Ali je dobar misaoni eksperiment - zaustavis 10 ljudi u Srbiji i bar 9 ce reci da "zive losije nego pre 5 godina" sve i da imaju vece plate sa kojima mogu da kupe vise stvari - to je neka nasa osobina, da je juce uvek bilo bolje a da je danas s*****, a sutra ce biti gore nego danas :(
[ Horvat @ 20.11.2007. 14:59 ] @
a mozda su ratni profiteri,pa im bilo lepo '90-ih
[ Lesli Eldridz @ 20.11.2007. 15:13 ] @
Citat: hecky: To sto neki ovde pokusavaju da proture svoj subjektivni osecaj rasta cena kao bolju meru, kazuje samo da su nezadovolji svojim finansijskim stanjem i da bi rado svalili krivicu na nekoga, ali nista vise.
Aha. A ko je zadovoljan svojim finansijskim stanjem taj ce uz pesmu da placa namirnice i skoro sve ostalo duplo skuplje nego u Nemackoj, i jos ce da vice kako mu je sve jeftino, jel' tako? Nemas ti pojma, a ni Ivan isto tako. Jedan moj deda je to sto vi zastupate ovako definisao: "to je isto kao kad ti neko piša za vrat, a ti govoris oho ho, ala je toplo".
A ovo sto pojedini pisu o drzavnoj kontroli cena i kako je bilo bolje devedesetih ne bih komentarisao, osim kao - jadni ljudi.
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2007. 15:49 ] @
Ja uopste ne sporim da su mnoge cene u Srbiji vece nego u Nemackoj, vec samo sporim da je 2000-te kupovna moc bila veca.
No, ja pojma nemam ali je dobro da ti imas - sa takvima kao sto si ti, nema neizvesnosti :)
[ Lesli Eldridz @ 20.11.2007. 16:12 ] @
Ja nisam ni pominjao kupovnu moc od 2000, osim tako kao sto pise, da su oni koji tvrde kako je tada bilo bolje malo jadni.
Ono o cemu nemas pojma je tvrdnja (tvoja i hecky - jeva) kako sve to zavisi od finansijskog stanja, i ako ti je finansijko stanje onako, prilicno zadovoljavajuce, sto bi se reklo srednje zalosno, po vama je bas do yaya da placas ovde robu siroke potrosnje duplo vise nego u Nemackoj. Kako vam drago.
[ žutokljunac @ 20.11.2007. 16:41 ] @
Citat: (stomatolog, specijalista - 20+ godina staza), pred penziju 2006-te godine je ta plata bila oko 300 EUR,
Ček, ček, nisam razumeo. Stomatološka sestra ili doktor stomatologije? Pod doktorom podrazumevam lekara specijalistu, ne nekoga sa doktoratom. ´Ajd zakuni se da doktor specijalista sa 20 god. radnog staža, ima platu 300€. Pa nas treba sve pobiti.
Možda je demagogija, ali meni ova Sopoćancova priča ima istine . Ne znam čime ste se vi bavili ali ja sam 1995. švercovao čarape iz Bugarske i bezuspešno studirao. Prelomne godine bile su 1993. gde su plate bile 5 maraka i 1995. kada je Avramović uveo kurs jedan dinar - jedna marka, tako da je moj ćale sračunao da će mu penzija iznositi 50 maraka, što niko u kući nije mogao da veruje, pa smo nekoliko puta računali. Mislim 50 maraka, para je to. :)
Ako je danas espresso u kafiću skoro evro i po, onda stvarno ne znam šta sam ja realno dobio sa platom od nekih 300€, na primer.
Sloba je vodio socijalnu politiku time što je cene osnovnih životnih namernica držao pod svojom kontrolom, tako da su struja, grejanje, hleb, mleko, bili izuzetno jeftini. Ovi danas to ne rade i to je jako opasno.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 20.11.2007. u 17:58 GMT+1]
[ hecky @ 20.11.2007. 18:30 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Ja nisam ni pominjao kupovnu moc od 2000, osim tako kao sto pise, da su oni koji tvrde kako je tada bilo bolje malo jadni.
Ono o cemu nemas pojma je tvrdnja (tvoja i hecky - jeva) kako sve to zavisi od finansijskog stanja, i ako ti je finansijko stanje onako, prilicno zadovoljavajuce, sto bi se reklo srednje zalosno, po vama je bas do yaya da placas ovde robu siroke potrosnje duplo vise nego u Nemackoj. Kako vam drago.
Mislio sam da si samo bezobrazan, ali ti zapravo nisi u stanju da pratis tok rasprave, zar ne? Jedva uspevas da izvuces neku recenicu iz konteksta i bacis maglu, ne bi li nekoga navukao u objasnjavanje (jer je diskusija sa tobom, ocigledno, nemoguca). Samo mi nije jasno kakvu to satisfakciju moze da pruza... :S
[ Lesli Eldridz @ 20.11.2007. 19:27 ] @
Ne, diskusija sa mnom je nemoguca samo u slucaju onih koji su spremni da svaku gadost koja se desava u ovoj zemlji opravdavaju pricama o necijem materijalnom stanju uz potezanje nekikakvih statistika, i pri rome ih uopste ne zanimaju stvarne ljudske price, nego samo neka pismena i numere. Rčini jedni. A pruza mi satisfakciju u tome sto ja tako nerviram one koji su iz kondura uskocili u cipele i postali nobles pa misle da su posisali sva vesla na svetu, i da imaju pravo da sole pamet svima, uglavnom samo zato sto su na gotovo otisli negde gde je bolje nego ovde. To je zato sto sam lud.
Sve u svemu, pusti to, nego daj da vidimo, ako neko ovde ima prihode od recimo 50,000 dinara, da li je do yaja da taj ovde robu siroke potrosnje placa duplo skuplje nego u Nemackoj, ili nije, i ko i kako to treba a reguilise, ako to nije do yaja? Onda mozemo da krenemo dalje pa da diskutujemo. Samo ako moze, bez teoretisanja o "trzistima" , jer je i to ovde ispusena lula, znaci ne da diskutujemo tako nebeski, nego prizemnije da diskutujemo, o stvarnom svetu.
[ zoran @ 22.11.2007. 17:27 ] @
Zanimljivo kako naši nam dragi "bivši" sugrađani celo vreme sole pamet i znaju bolje od nas samih šta nam je dobro.
Onda neke članove teraju na neka druga mesta...pa alo ljudi mi smo u svojoj državi..pa idite vi na forume država u kojima živite i privređujete..
Sada je već svima jasno da su ovde cene svega abnormalno prevelike, ali se izgleda sada vodi polemika zašto su neki odavde otišli tamo gde jesu.
[ stil @ 22.11.2007. 17:49 ] @
Oho evo nam jednog fasiste. Ljudi nam ne sole pamet vec iz prve ruke govore kakva je situacija u drugim drzavama sveta . Oni su ovde dobrodosli.
[ Zeleni zub @ 22.11.2007. 20:32 ] @
Posle ovih postova ja sam eto resio da vise ne kupujem nista u Ma*i-ju u Paracinu. Znam da Miska mnogo zabole za to i da necu da ga ugrozim, ali eto...
I onda sam poceo cesce da kupujem u nekim manjim prodavnicama po gradu (Pa*, Je*en) i skapirao da su neki procenat jeftinije od Ma*ija. Meni su neke domacice koje sve znaju po gradu sta se desava odavno pricale da je Pa* jeftiniji od M, ali M ima bolju lokaciju pa sam po inerciji tu kupovao (iako su udaljene jedna od druge samo 50m).
Neki zakon logike mi kaze da neko ko ima toliki lanac M prodavnica sa tolikim prometom i ponudom robe moze nizom cenom da 'pojede' lokalne trgovce, ali ovde je ocigledno rec o diktiranju vise cene, pa local boys mogu malo da spuste krajnje cene i da ne osete gubitak.
Da neko pogresno ne razume, nisam za to da komsiji crkne krava, trebalo bi da u Srbiji ima vise ljudi bogatih kao M, ali da pritom ne ugrozavaju siromasnije slojeve stanovnistva.
Ja ovo pisem zato sto se licno osecam pogodjenim, jer sam pampers za dete prosle godine placao NAJSKUPLJE u Evropi, sto cu zejtin za neki dan da placam najskuplje u Evropi... ma JBM ti bre drzavu !
[ hecky @ 22.11.2007. 20:33 ] @
Zorane, ocigleno nisi ispratio temu.
Sopocanac tvrdi da je kupovna moc u Srbiji, 2000-dite bila veca nego 2007.
Ja tvrdim da nije, vec da je sada 10x veca u dolarima (ili 5x veca u eurima).
Ovdasnji socijalisti su onda navrli kako statistika uvek laze i nista ne valja, kako svi kradu i kako je miskovic los covek i td ... sto je, slozices se, totalno supalj kontra-argument.
Drugo tvrdnja da je Miskovic kriv sto je sve skupo u Srbiji (a niko ne kaze da nije skupo, jeste skupo, papreno). Ja tvrdim da nije kriv on (dok se ne dokaze na sudu), vec gradjani sto su glasali za koga su glasali, a polazeci od premise da svaki biznismen radi sve sto nije izricito zabranjeno, ne bi li mazno sto vise love (i da to nije obavezno losa stvar... mislim ceo "razvijeni" svet tako funkcionise). U krajnjoj liniji, drzava (odnosno glasaci) su krivlji mnogo vise nego sto je Miskovic.
Hvala Zeleni zube... Dakle Miskovic ne bi imao toliki monopol kad bi sve silne srpske patriote prestale da kupuju u Delti .
Kontra argument je opet bio, kako svi kradu i kako je Miskovic zlikovac, gradjani nevini, vecne zrtve i sl. Dakle akcenat je bio da postoje MI i ONI, i kako ONI NAS samo ugnjetavaju, a MI nikad ne mozemo nista da ucinimo.
I gde ti tu vidis soljenje pameti?
[ sasa_vu @ 22.11.2007. 20:51 ] @
Citat: Ja tvrdim da nije kriv on (dok se ne dokaze na sudu), vec gradjani sto su glasali za koga su glasali, a polazeci od premise da svaki biznismen radi sve sto nije izricito zabranjeno, ne bi li mazno sto vise love (i da to nije obavezno losa stvar... mislim ceo "razvijeni" svet tako funkcionise).
E sad, po zadnjim informacijama, ispade da je sasvim svejedno za koga su gradjani glasali(ja ne glasam) jer ih sve ima u dzepu. Tako da okreni, obrni, svodi se na isto.
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2007. 23:05 ] @
Citat:
Ček, ček, nisam razumeo. Stomatološka sestra ili doktor stomatologije? Pod doktorom podrazumevam lekara specijalistu, ne nekoga sa doktoratom. ´Ajd zakuni se da doktor specijalista sa 20 god. radnog staža, ima platu 300€. Pa nas treba sve pobiti.
Doktor stomatologije, naravno.
Da, plata je bila 300 EUR.
Jeste, to je vrlo mala plata za takav posao ako se pogleda neko civilizovano drustvo, ali u isto vreme ta plata jeste bila realno preko 3 puta veca (u kupovnoj moci!) nego plata 2000-te godine.
To je ono sto je Sopocanac tvrdio da nije tacno, a jednostavno jeste. I u tome je poenta onoga sto sam napisao.
@Zoran - ma ne pada mi na pamet da ja nekom solim pamet, samo sam vrlo "osetljiv" na iznosenje necega sto nije tacno - niko ne spori da je zivotni standard u Srbiji danas los, ali fakat je da je on - i tako los, vise puta bolji nego standard 2000-te godine (sto su neki ucesnici diskusije osporavali) - i samo sam lepo izneo racunicu kako uz rast cena na malo moja keva jeste imala 2006-te godine 4.8x vecu platu od 2000-te godine (bez uracunavanja rasta cena na malo bi ta plata bila jos veca kad se uporedi - lepo sam napisao i koliko).
Osim toga, lepo sam dao i primer nekih cena iz Nemacke, ako nekog zanima nesto konkretno mogu da pogledam pa da onda uporedimo, a da to nije Pizza ili nesto slicno :)
Ne vidim sto neki ljudi misle da neko ovde nekom soli pamet - ne verujem da iko spori da su cene mnogih artikala u Srbiji skuplje nego u Nemackoj. Ono u cemu se razlikuju misljenja su eventualno uzroci te pojave i ideje o resenju.. Sad, mozemo mi ad-hominem da se prozivamo do mile volje, ali to nije nacin na koji odrasli ljudi treba da razgovaraju.
Citat: Lesli
Sve u svemu, pusti to, nego daj da vidimo, ako neko ovde ima prihode od recimo 50,000 dinara, da li je do yaja da taj ovde robu siroke potrosnje placa duplo skuplje nego u Nemackoj, ili nije, i ko i kako to treba a reguilise, ako to nije do yaja? Onda mozemo da krenemo dalje pa da diskutujemo. Samo ako moze, bez teoretisanja o "trzistima" , jer je i to ovde ispusena lula, znaci ne da diskutujemo tako nebeski, nego prizemnije da diskutujemo, o stvarnom svetu.
Pa nije do jaja - stavise, ruzno je.
Ali tesko da ce to neko moci da "regulise" osim samog trzista (kao sto Hecky rece - neka vajne patriote prestanu da kupuju kod monopoliste i nek glasaju novcanicima) , inace ces doci do iste situacije kao u SSSR-u krajem 80-tih - da je mleko 5 kopejki (propisao politbiro), ali sa jednom sitnicom - nema ga nigde.
Bile su regulisane cene u Srbiji 90-tih, pa su obicno samo oni bliski "Partiji" imali pristup toj robi - i sam Miskovic se upravo obogatio bas koristeci neke cene koje je fiksirala drzava i omogucila samo nekima da ih koriste.
Bizarno je sto je tvoj rezon upravo isti onaj koji je Srbiju uvukao u s*****, iako verovatno ti sigurno zelis da se to s***** resi - da dodje tvoja ekipa koja bi "regulisala" cene, trziste bi reagovalo inflacijom i diverzijom robe na crno trziste - a vi bi ste delili ono malo robe sto mozete da izreketirate po tim cenama svojoj ekipi - bas kao sto je radio Sloba 90-tih... taj rezon jednostavno ne valja na duze staze.
Citat:
A pruza mi satisfakciju u tome sto ja tako nerviram one koji su iz kondura uskocili u cipele i postali nobles pa misle da su posisali sva vesla na svetu, i da imaju pravo da sole pamet svima, uglavnom samo zato sto su na gotovo otisli negde gde je bolje nego ovde. To je zato sto sam lud.
To ti samo mislis da nekog nerviras - ako neko odaje znake frustracije ovde to mozes biti samo ti :)
[ zoran @ 23.11.2007. 22:44 ] @
U mojim postovima zaobilazim da spominjem neke "face" koje vi spominjete ovde...ali rado spomenem nekog mog forumaša odavde ....(iz sličnih razloga) ali se nemojte ljutiti nije ništa zlonamerno , bar sa moje strane. Nemam nameru da se svađam sa nekim koga poznajem samo preko tastature ..sve je ovo samo sukob mišljenja i ništa više.
Smatram da su neki dosta skrenuli sa teme ,jer se radi o sadašnjem vremenu a ne ondašnjem i sa takvim postovima ćemo završiti negde u srednjem veku ako nastavimo...a smatram i to da neki namerno to rade !
I sve te "face" koje spominjete..i ne radi se tu samo o jednoj osobi..naravno da su se udružile više njih i samo tako nam mogu diktirati takve cene kakve nam i jesu..zdrave konkurencije više nema , jer je uništena odavno !! Smatram da više to nema veze ni sa glasanjem ,jel šta god da se promeni "oni" su opet tu u podlozi i trebaće im samo mesec ili dva da ponovo bude sve po starom.
Dešava se to da jednostavno neko krade sve što ovaj narod zaradi...radimo sve više i više ...i opet nemamo ništa...nisu se to naši afiniteti proširili toliko...sve se svodi da prosečan građanin ove zamlje (koji radi) zaradi samo za osnovne životne potrebe...a neko se enormno bogati u kratkom vremenskom periodu...negde tu nešto ne štima...i to nije zavist da se razumemo.
Znam samo da je nakon "5.oktobra" ubrzo krenulo sve na bolje..ali nakon ubistva premijera sve je otišlo u 3 fine..i sada smo tu gde smo...
[ hecky @ 24.11.2007. 01:11 ] @
E a pazi ovo (Lesli ce da pobenavi kad procita hehe):
http://www.b92.net/info/vesti/...11&dd=21&nav_id=273150
Pelene u Srbiji 1158 din, a u Nemackoj 400din . Stvarno deluje kao zavera.
Kako se niko nije setio da uveze par slepera pelena?
Kupis u radnji, Svabe vrate MwSt, taman da platis PDV u Srbiji, dodas malo za carinu i ostane ti masna zarada (preko 100%) .
Uuups... u clanku, odnosno u izjavi, nigde ne pise izvor informacija, odnosno cena ?
Malo googlanja i vidi sad ovo:
http://www.boots.com/shop/prod...3&classificationid=1038129
U UK te pelene kostaju 1100 din (plus 325 din za postarinu).
Doh
[ Lesli Eldridz @ 24.11.2007. 18:12 ] @
Uopste nije vazno da li su sve te informacije o cenama tacne. Ono sto je vazno je da se pomocu njih napali masa, da zbog njih lopovi placu u novinama i izbezume se, te da se posle seme zatre lopovima. Nije cak ni vazno da li ce posle njih da se pojave novi lopovi, zato sto ce se i njima posle zatirati seme, jer tako ti je u Srbiji brale. Nema odmora dok traje obnova.
[ Bananaman @ 26.11.2007. 01:57 ] @
Samo tvoja naci-anarho-komunisticka proseravanja nema ko da zatre...
[ Ivan Dimkovic @ 26.11.2007. 08:50 ] @
Citat:
Ono sto je vazno je da se pomocu njih napali masa, da zbog njih lopovi placu u novinama i izbezume se, te da se posle seme zatre lopovima.
Jos kad bi to bilo tacno, umesto sto je naobicnije kvazi-anarhisticko puvanje za tastaturom.
Rumuni su bar odradili posao kako treba, i nisu previse kenjali o tome kao ti. Koga si ti (tj, padon, 'vi' ) zatr'o, leba ti? CTRL ili SHIFT na tastaturi? :)
Ocekujem epske pesme u stilu Kraljevica Marka o masovnom satiranju zlikovaca u Srbiji - Lesli zamane topuzom, i 50 diktatora lansira u kosmos :)
Back on topic - Pampers pelene u Nemackoj:
http://www.ciao.de/Pampers_Baby_Dry__713734 - ako su to te, najmanja cena 918 din, prosecna cena 991 din... Sta su oni to videli za 400 din, stvarno ne znam - ali da je novinarstvo ista ozbiljno to bi izneli.
Ovako, lazu i lupetaju i jedni i drugi, sto pametnog coveka jedino moze da ostavi u sumnji - koja li je agenda onih drugih onda... opismenjavanje naroda svakako nije ;-)
[ hecky @ 26.11.2007. 10:04 ] @
Nisu to se pelene!
Te tvoje su 44 pack, a u clanku su 68 pack ...
Pelene u Nemackoj i Srbiji isto kostaju... ko bre laze ovde ?
[ Ivan Dimkovic @ 26.11.2007. 10:38 ] @
http://www.unserekleineapothek...2_mini_3_6kg.html?agentur=ciao
http://www.ciao.de/Pampers_Baby_Dry__713734
62 komada pampersa najjeftnije u Nemackoj su 13.05 EUR = 992 din (i to je online cena, u prodavnicama su skuplje)
68pack nema nigde... Mozda su bas izabrali 68 pack u clanku u Srbiji kako ga oni znatizeljniji ne bi nigde nasli... a onda sigurno ima negde i za 400 din - biju ako neces da uzmes ;-)
[ Horvat @ 26.11.2007. 12:32 ] @
sad najbolje sleper pampersa
[ Mister Big Time @ 01.12.2007. 02:28 ] @
Da, postalo je bas preterano sto B92 ovo sve koristi zbog politicke pozadine i koristi. Tako su se i nalupali za te pelene... no nebitno znamo da nisu jeftinije ali neka su i ista cena pa je mnogo u poredjenju sa srpskom platom i nemackom. Ista logika vazi i za pocetak ove teme, za prehranu.
Evo npr. ja sam presao na AlproSoya proizvode, i cirkam onaj od vanile sojino mleko od 1L pakovanje. Kod nas kosta 250 din litar, a u BE/NL 1.40 evra, odnosno 112 dinara.
Ako mozes Ivane, proveri u DE koliko kosta pa napisi ovde, cisto da se manemo pelena i politiziranja sa B92. http://www.alpro-soja.de ce ti biti od pomoci :)
Pozdrav
[ WOW @ 02.12.2007. 07:41 ] @
Eto Imlek ponovo povecao cenu mleka... ( http://www.b92.net/info/vesti/...12&dd=01&nav_id=274629 )
A da li mene iko slusa? ...neeee ( http://www.elitemadzone.org/p1769397 )
A posto antimonopolsku komisiju izgleda vode jako glupi ljudi, na ovo ce se reagovati tek za jedno godinu dve dana... (kao sto se cekalo i na reagovanje na delta-c market)
[ alexandar_cajic @ 24.03.2008. 21:12 ] @
...I onda neko pametan spomene belu kugu.....ccc,ko bre da pravi decu.
I ovo jedno jedva izdrzavam.
Gde je "ona" kruska da odmah stanem ispod nje.
Mozda bi masovni bojkot proizvoda malo pomogao - ali....ma boli ih uvo za bojkot.
[ LoLive @ 24.03.2008. 21:47 ] @
Adaptirano mleko od prošle sedmice,je skuplje za 120din
Ajd da su povećali za 20...nego preteraše !!!!
[ The Impaler @ 25.03.2008. 00:14 ] @
Kod mene Sabacko mleko kosta 65 din, od 2,8% m.m. i po istoj ceni i od 3,2% m.m. i pogodite sta, svi opet idu u Maxi;)
[ LoLive @ 25.03.2008. 07:42 ] @
Adaptirano mleko je mleko za decu!!!
cena stara 1130din.....nova 1250din(900grama)
Nema veze da li je kvlitetnije ili....kada se izračuna gramaža izađe sve na isto
[ vorkosign @ 01.08.2009. 18:43 ] @
u srbiji su neke stvari skuplje nego u nemačkoj ali su isto tako neke stvari u nemačkoj skuplje nego ovde...hrana je kod nemaca i u ošte zapadnoj evropi jeftinija nego ovde jer su oni svoju poljoprivredu, seljake mazili zadnji 500 godina dok su naše jadnike ovde turci nabijali na kolac 5 vekova...dok su nemci uživali u renesansi i tehnološkoj revoluciji ovde su se uz velike poteškoće jedva izvukli žive glave iz robstva...rezultate industrijske revolucije prvo su osetili nemci pa i njihova poljoprivreda dok u srbiji i dan danas ljudi ručno obrađuju zemlju bez ikakvi tehnološki olakšica poput traktora,mehanizacije i sl...a ni ratovi srbima nisu išli na ruku jer je u I svetskom gotovo cela poljoprivredna populacija izginula...o II svetskom da i ne govorim jer dok su nemci svoju privredu obnavljali Maršalovim planom srpska poljoprivreda je potpuno uništena komunističkim experimentima za zadnji 50 godina...nemačke farme su automatizovane,dovoljno je pritisnuti dugme i 1000 grla je u deliću sekunde nahranjeno dok kod nas i ono malo stočnog fonda što postoji ručno se održava uz velike probleme sa hranom,vodom i cenama koje nisu konkurentne sa evropskim...zato je pravo čudo kako u opšte mogu da se porede cene hrane kod nemaca i srba jer i pored navedeni činilaca ne treba preskočiti i mafije koje po srbiji uz sve navedeno ugrađuju cene svojeg mafijaškog zelenašenja što bi kod nemaca pretpostavljam bilo strogo sankcionisano...zato je poređenje cena hrane potpuno besmisleno i ne zahvalno...
[ vorkosign @ 01.08.2009. 19:12 ] @
a i recesija globalne prirode koja nameće štednju kao osnovni adut i komparaciju cenovnog režima u dve zemlje nije iste prirode...kod zapadnjaka je kriza jer su pozajmili ogroman novac očekujući dobit od kamata...dakle sad im je trenutno loše ali će u dogledno vreme stati na svoje noge dok kod nas i pored ovako lošeg stanja vrh talasa krize još nije ni nastupio već tek kad budemo potrošili zajmove svetske banke i počnemo vraćati sa kamatom...ovde je loše ali još nije kako će biti..
[ vorkosign @ 01.08.2009. 19:34 ] @
što opet povlači za sobom još mafija i parazita u vitalnom tkivu srpske privrede jer im takvo stanje opšteg Eldorada i haosa izuzetno odgovara kako bi se na brzinu obogatili u razlikama koje nisu ekonomske prirode već čisto društveno-moralne ili čak građanski odgovorne...jer nemac uvek ima odgovornost prema svojim nemcima dok srbin prema srbima nikad...
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2009. 19:35 ] @
Citat: vorkosign
jer su oni svoju poljoprivredu, seljake mazili zadnji 500 godina dok su naše jadnike ovde turci nabijali na kolac 5 vekova..
Ovo nije bas tacno. Ogromna vecina poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju u Nemackoj dolaze iz Holandije, Spanije i Turske i ne proizvode se u Nemackoj. Eventualno neki krompir i sezonsko voce/povrce, a i to je obicno "premium" i u malim kolicinam - vecina stvari dolazi iz one 3 zemlje gore.
Poljoprivreda predstavlja 0.9% nemacke ekonomije, cak ni 1% - tesko da je ta zemlja "poljoprivredna" a ono malo poljoprivrednika sto "maze" su potpuno irelevantni. Nemci bi danas umrli od gladi da se oslanjaju na svoju poljoprivredu koja je ostala u tragovima u poredjenju sa potrebama te zemlje.
Evo upravo sam dosao iz supermerketa i par stvari:
- Kajsije: Turska (odatle ih i u Srbiji nabavljaju, ako su skuplje nego u DE, to ocigledno ima veze sa uvoznicima ;-)
- Breskve: Spanija
- Paradajz: Holandija
- Meso: Holandija (mada ima dosta i nemackog, da budemo fer prema Nemcima ;-)
- Mleko: Nemacka (od istih krava odakle i meso, jel ;-)
- Testenine: Italija
- Sir: Grcka, Francuska, Holandija (nesto malo ima i nemackog)
- Suhomesnati proizvodi: ima nemackih, mada su najbolji iz Italije ovde ;-)
:)
Ako su neke stvari jeftinije u Nemackoj, razlozi za to su pre:
a) Nemacka ima daleko veci promet (80 miliona ljudi sa plateznom moci medju prvih 5 u EU), i prodavcima daleko manje marze opet cine veliku zaradu
b) Trziste je ogromno i konkurentno - za kupce se biju desetine lanaca supermarketa, koji jedni drugima spustaju cene, clanica je EU sa slobodnim bescarinskim rezimom sa svim ostalim EU drzavama (i Turskom!) - imas Aldi, Penny Markt, LIDL, Plus, itd... - ogromne lance jeftinih supermarketa fokusiranih na niske cene.
Dakle, to su fundamentalno drugacija trzista - Srbija je malo i vrlo zatvoreno trziste sa nekoliko "gazda" (Delta & Co...) koje imaju apsolutnu kontrolu nad cenama - od otkupa/uvoza pa sve do supermarketa... Da ne pricamo o tome da Srbija nije deo bescarinske zone od 500+ miliona stanovnika.
Mada, opet, ako se sve sabere i oduzme, tesko da je hrana u Srbiji skuplja od DE - skuplji su delikatesni proizvodi mozda, ali tipicna "prehrambena korpa" vrlo verovatno nije inace bi ljudi umirali od gladi.
[ Catch 22 @ 02.08.2009. 00:07 ] @
^ Znaš kako se ono kaže: "Sit gladnom nikad verovao nije!"
[ musicmaster @ 02.08.2009. 00:58 ] @
Ja zaista ne znam koliko je to tačno, (dok ne vidim, ne čujem, ne opipam, itd, ja ne verujem)
ali sam čuo da nemci plaču od sreće kad probaju pravi sok iz onako prelepog paradajza, domaćeg... ukusnog.
Is it true?
[ vorkosign @ 02.08.2009. 12:45 ] @
nemačko tržište je ogroman uvoznik poljoprivredni proizvoda ne zbog toga što ne mogu proizvoditi hranu već iz jednostavnog razloga što proizvodnja hrane nije profitabilan posao pa su svoj fokus usredsredili na drugačije proizvode jer imaju odlične uslove za to i dugu tradiciju koja garantuje kvalitet...da bi se novac uložen u poljoprivredu i proizvodnju hrane duplirao potreban je dug vremenski period pod uslovom da sama proizvodnja i plasman na tržište idealno funkcionišu...proizvesti hranu kojoj za nekoliko meseci istekne rok i koja nema nikakvu vrednost posle toga može svako dok jedan mercedes ili BMW koji u garaži ili parkingu može stajati i godinama do konačne prodaje mogu samo visoko razvijene privrede poput nemačke...
[ Isak666 @ 03.08.2009. 13:55 ] @
Citat: musicmaster: Ja zaista ne znam koliko je to tačno, (dok ne vidim, ne čujem, ne opipam, itd, ja ne verujem)
ali sam čuo da nemci plaču od sreće kad probaju pravi sok iz onako prelepog paradajza, domaćeg... ukusnog.
Is it true?
Evo ja sam par dana u Sorabiji i mogu ti reci da i nije tacno, jer sok od paradajza mozes kupiti, a bogami i sam napraviti ako ti se da.
PAradajz koji mozes uzeti u velikim marketima nije ukusan, kao sto to mozes uzeti kod nekog Turcina u njegovoj radnjici. Ali je taj instant Aldi paradajz prilicno jeftiniji.
Jer koliko para toliko muzike.
Dok u Srbiji izbor je odvijec bijedan i npr vecina sokova od narandze, koje rado pijem, su uglavnom isti i ne bas ukusni, ali im je cena ista kao u DE.
Subjektivno cenim da je hrana u Srbiji uglavnom ista ili veca - osim voca i povrca. Kvalitet je losiji, posebno suhomesnatih proizvoda.
Bio sam i u dva manja gradica i tamo su cene jos vece, nego u NS.
Inace, cene u kafanama su povoljnije ;)
[Ovu poruku je menjao Isak666 dana 03.08.2009. u 15:07 GMT+1]
[ vorkosign @ 03.08.2009. 19:57 ] @
sok od paradajza je čista glupost bilo gde da se pravi,ovde u nemačkoj ili bilo gde jer se proizvodi od koncentrisanog soka paradajza kao i većina drugih sokova...koncentrat soka je prah koi je proizveden možda i pre 10 godina u njega se dolije voda,zaslađivač i konzervans i to je to...zato se ne zavaravajte da bilo gde možete kupiti svež,prirodan sok...ono što piše na etiketi i ono što se nalazi u pakovanju suštinski je različito...i na ogradi sa rupom piše čkapi pa ipak to nije:)
[ vorkosign @ 03.08.2009. 20:14 ] @
naročito su popularna t.z.v. energetska gazirana pića poput guarane,red bula i ostali bućkalica u koja stavljaju sve i svašta i samo što ne drkaju u njih mada u nekim nije sasvim sigurno da nema proteina životinjskog porekla...od tih gluposti oči se raskolače,adrenalin počne da divlja a i hormoni pobesne tako da svaki čovek koji to konzumira pre liči na surog orla nego na normalno ljudsko biće...
[ Isak666 @ 03.08.2009. 20:49 ] @
Citat: vorkosign: sok od paradajza je čista glupost bilo gde da se pravi,ovde u nemačkoj ili bilo gde jer se proizvodi od koncentrisanog soka paradajza kao i većina drugih sokova...koncentrat soka je prah koi je proizveden možda i pre 10 godina u njega se dolije voda,zaslađivač i konzervans i to je to...zato se ne zavaravajte da bilo gde možete kupiti svež,prirodan sok...ono što piše na etiketi i ono što se nalazi u pakovanju suštinski je različito...i na ogradi sa rupom piše čkapi pa ipak to nije:)
Zato angazujes babu, mamu, komsinicu Borku \ Zorku, debelu Italijanku ili nekog drugog da ti skuva paradajz i resen problem.
Ako ti se ovo ne svidja - ti ne kupis.
Nego, da je za srpsku platu skupo jesti - skupo je.
Uvozni proizvodi su hiper skupi. Hteo sam da uzmem Dr Etker musli, kad cijena duplo veca nego u DE.
Tako da sam uzeo razne dzidzabidze na merenje i sam smuslio jedan musli.
[ Jagnjeca brigada @ 05.08.2009. 11:32 ] @
Neke stvari su se promenile
Peconi pretekao Miškovića
5. avgust 2009. | 01:21 | Izvor: Politika
Beograd -- U prvoj desetorci privrede Srbije po neto dobiti, koju predvodi "Sintelon”, osim "Telenora”, sve kompanije su proizvođači, piše Politika.
Listu je na osnovu završnih računa za prošlu godinu sačinio Republički zavod za razvoj, rangirajući srpska preduzeća sa više od sto zaposlenih, po visini ostvarene neto dobiti. Ne računajući ona javna i prvi put, umesto rezultata pojedinačnih firmi, posmatrajući i zbirni bilans – profit na nivou poslovnih sistema.
Tako posmatrano "Sintelon” se sa šeste, odnosno osme pozicije prethodnih godina, popeo na prvu, zbacivši sa trona "Telenor”, koji je u 2007, sa rekordnom pojedinačnom dobiti od 6,45 milijardi dinara, već u toj, svojoj drugoj godini poslovanja u Srbiji, po sopstvenom priznanju, isplatio svaku uloženu paru.
"Telenor” je lane jedini među prvih deset koji je svoj profit zaradio pružajući usluge. Ostali su ga napravili u proizvodnji: cigareta, hrane i pića, lekova i farmaceutskih proizvoda i cementa.
I za Duvansku industriju Niš "nema zime”.
Posle, gotovo prepolovljenog profita i pada na 11 poziciju u 2007, niške duvandžije vratile su se na poziciju iz 2006 – vicešampionsko mesto sa 4,1 milijarde dinara profita.
Najbolje kotirani među srpskim biznismenima već drugu godinu je Predrag Ranković Peconi. Profit njegove poslovne imperije "Invej”, sa 11 povezanih firmi, lane je bio 3,47 milijardi dinara. Za nepunih stotinak miliona veći nego prethodne godine, kada je sa treće pozicije, među sto najuspešnijih, zbacio Miškovićevu "Delta M”, koja je kao sistem šampionski briljirala 2006.
Gotovo polovinu Peconijeve dobiti ostvaruje i više od 80 odsto radnika zapošljava šest firmi: "Rubin” i "Inrub” iz Kruševca, "Vital” iz Vrbasa, pančevački "Dunav” i Pekarska industrija i smederevski "Milan Blagojević”.
Što se Miškovićeve imperije tiče, ona je u rangiranju za 2008. morala da se zadovolji 14. mestom. Dok broj preduzeća i radnika koja posluju u okviru "Delta M” raste iz godine u godinu (94 firme sa 17.815 zaposlenih), prikazani profit u završnim računima opada – sa 6,4 milijarde dinara u 2006. na 4,9 milijardi u 2007. i 1,43 milijarde dinara u 2008. godini.
Mišković ima i najmanju dobit po radniku – 81.000 dinara među prvih 15 dobitaša, nižu čak i od privrednog proseka (267.000 dinara), ali mu je ukupan prihod najveći među kompanijama dobitašima. A najuspešnija od svih "Deltinih” ćerki i dalje je trgovina "Delta maksi” koja zapošljava svakog trećeg Miškovićevog radnika.
A u prvoj postavi, posle "Inveja” i "Telenora”, petoplasirani je "Hemofarm” (sa 12 zavisnih firmi) i sa 3,4 milijarde dinara neto dobiti, očuvao je stabilnu petu poziciju iz prethodnog rangiranja.
http://www.b92.net/info/vesti/...08&dd=05&nav_id=374908
[ Horvat @ 05.08.2009. 12:00 ] @
inace,zar sintelon ne pravi namestaj,ili tepihe ili tako nesto?
edit:sad vidim da se sintelon "malko" prosirio...fino :)
ako nekog zanima na ovom site-u ima rang lista
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 05.08.2009. u 13:11 GMT+1]
[ a1200 @ 05.08.2009. 12:32 ] @
Citat: Eurostat: U Srbiji najskuplja hrana
5. avgust 2009. | 11:31 | Izvor: Blic
Beograd -- U poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region, ali i Evropu, gde su veća poskupljenja zabeležena samo u Letoniji.
Podaci koje je objavila Evropska agencija za statistiku pokazuju da cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe u Srbiji ne samo da nisu najniže u poređenju sa okolnim zemljama već su neki proizvodi skuplji i od prosečnih cena u EU.
Gotovo da nema robne grupe koja je obuhvaćena analizom u kojoj Srbija ne beleži rekordni rast cena u poređenju sa zemljama iz neposrednog okruženja. Prednjače poskupljenja voća i povrća, koje su građani Srbije plaćali lani čak 50,8 odsto više nego 2005. godine.
Cena jestivog ulja skočila je za 39,7 odsto a mleka, jaja i sira za 33,7 odsto. Čak je i cena hleba u ovom periodu otišla naviše za trećinu, s tim da je lani njegova cena povećana za 18,9 odsto, što je još jedan evropski rekord.
Jedina grupa proizvoda čija je cena u Srbiji bila prošle godine relativno niža nego 2005. jesu uređaji za domaćinstvo. Pojedini prehrambeni proizvodi bili su skuplji čak i od evropskog proseka.
Tako je jestivo ulje bilo isplativije nabaviti u Francuskoj, i to po 22,8 odsto nižoj ceni. Sudeći prema podacima, valjalo bi zvati rođake iz dijaspore za nabavku ulja, koje je u Nemačkoj, prema poslednjim podacima iz prošle godine, bilo tamo jeftinije za 32,4 odsto nego u Srbiji.
U Holandiji je ulje jeftinije golemih 81,5 odsto. Čini se da najveća konkurencija na domaćem tržištu postoji u proizvodnji bezalkoholnih pića, čija je cena niža jedino u Crnoj Gori i Makedoniji u celom regionu.
Istraživanje Eurostata pokazuje da ogroman udar na standard građana Srbije dolazi i od visokih cena odeće i obuće. Naime, njihova cena je tokom prošle godine bila 3,5 odsto veća od evropskog proseka, a samo obuće 10,6 odsto. Zapanjuje podatak da su odeća i obuća u odnosu na Srbiju jeftiniji u Holandiji i Španiji, a naročito Francuskoj i Velikoj Britaniji.
http://www.b92.net//biz/vesti/...08&dd=05&nav_id=374946
Al' sta je to za Srbiju... vidim niko se ne buni, prema tome, sve je ok. :)
[ djoka_l @ 05.08.2009. 12:41 ] @
Ko sad laže?
http://www.beta.rs/default.asp...p;h=Home,sr&prikaz=2147858
Citat: BEOGRAD, 4. avgusta 2009. (Beta) - Komisija Vlade Srbije za praćenje kretanja cena i životnog standarda stanovništva zaključila je u utorak da Srbija spada u evropske zemlje sa nižim cenama, jer je nivo cena u Srbiji skoro dvostruko niži nego u EU.
"Naš nivo cena je 58 u odnosu na reperni nivo 100 u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, ali nije precizirano na koje se proizvode te cene odnose.
Na spisku "Eurostata" sa podacima za 36 zemalja, niže cene od Srbije imaju samo Bugarska, Albanija i Bosna i Hercegovina.
[ a1200 @ 05.08.2009. 12:43 ] @
@djoka_l
Valjda je jasno...
... da svaki ciga svoga konja hvali.
Ta vest je verovatno nastavak vesti o "Srbiji ekonomskom tigru" u regionu...
[ Horvat @ 05.08.2009. 12:43 ] @
Citat: Čini se da najveća konkurencija na domaćem tržištu postoji u proizvodnji bezalkoholnih pića, čija je cena niža jedino u Crnoj Gori i Makedoniji u celom regionu
cisto informativno,coca cola je u madjarskoj jeftinija ;)
a i ne vidim bas da cena voca i povrca raste iz godine u godinu,pogotovo odredjeni proizvodi...
[ vorkosign @ 05.08.2009. 23:38 ] @
već sam pre rekao da je hrana u srbiji skupa zbog manufakturnog i zaostalog načina proizvodnje...glavni izvor hrane u srbiji,srpsko selo je bankrotiralo i još od davno propalo...industrija koja je vezana za ovu granu privrede poput meso-prerađivača beleži značajne uspehe poput Matijevića iz Novog Sada i slični koji se kotiraju kao visokorangirani na lestvici srpski kapitalista uz DIN,INVEJ,TELENOR ali selo kao primarni proizvođač mesa nema mnogo koristi od toga jer da bi jedan Matijević uspeo potrebno je da cela Vojvodina bankrotira i propadne...to je stari dobri recept manufaktura sa kraja XVII i početka XVIII veka kojem domaće lopurde intezivno pribegavaju znajući da liberalni kapitalizam daje odlične rezultate na kratke staze...međutim oni ne znaju da dugoročno sečenje grana na kojim sede povlači za sobom izvesne posledice koje je zapad od davno preboleo još kao dečje bolesti svoje privrede...liberalno divljaštvo kod njih je preuzeo korporacioni kapital a karteli su stubovi nosači današnje finansijske moći zapada...spisak srpski profitaša je spisak sprintera koji blago rečeno ni primirisati ne mogu tome i potrebni su vekovi da bi od divljaka nastala normalna napredna društva...
[ Zeleni zub @ 06.08.2009. 00:46 ] @
Osoba u koju imam poverenja tvrdi mi da Matijevic otkupljuje i uvozi meso iz drugih zemalja kome je rok trajanja pri isticanju pa je nabavna cena niza.
(Da ne bude zabune: ne tvrdi niti da je meso neispravno niti mu je istekao rok.)
PS
Ja ipak cesto tamo kupujem zbog povoljnog odnosa cena/kvalitet.
[ Mbit @ 06.08.2009. 01:27 ] @
jedino objašnjenje ovih pojava je nenormalno skupa država, ne ono što je tačno iskazano u buđetu kao rashod već već sve ono što nije iskazano, a potroši se u napred, plus gomila novca koje privrednici moraju gurati u džepove raznoraznih probisveta kako bi opstali i kako im se ime ne bi razvlačilo po novinama svakodnevno.
[ burex @ 06.08.2009. 01:59 ] @
Citat: Zeleni zub:
Osoba u koju imam poverenja tvrdi mi da Matijevic otkupljuje i uvozi meso iz drugih zemalja kome je rok trajanja pri isticanju pa je nabavna cena niza.
Poznato je i drugima ovo... Kupe matoro (ali ispravno) jeftino meso, termički obrade u kojekakve kobasice i salame, pa prodaju.
[ Mbit @ 06.08.2009. 08:25 ] @
znam pouzdano jednu klanicu koja 90-95% potreba za mesom zadovoljava iz sopstvene proizvodnje (farme, kapaciteta oko 30000komada/godišnje), a resto kupuje u živom stanju po Srbiji, nikada ništa smrznuto, tako da se cena na tržištu verovatno formira na osnovu takvih proizvođača, koji jedan veliki deo profita ulažu u genetski potencijal tovnih rasa stoke, koje su mnogo produktivnije i kvalitetnije.
[Ovu poruku je menjao Mbit dana 06.08.2009. u 09:38 GMT+1]
[ vorkosign @ 06.08.2009. 16:05 ] @
uvoz mesa je pouzdan dokaz da domaće premašuje limite EU i da je sasvim sigurno skuplje...Matijević nije jedini slučaj pošto uvoz sa strane garantuje profitni bilans povoljan za ovog prerađivača...dok su cene prerađevina iznad cena na Evropskom tržištu samo meso je izvan klase koja bi zadovoljila stari kontinent...na taj način srbi jedu najgore paštete upakovane u najskuplju cenu a domaći proizvođači mesa sa sela gase proizvodnju i smanjuju fond koji i onako skup biva još skuplji jer ga nema...liberalni kapitalizam besni u svakom segmentu srpskog društva puneći sebi džepove ali i prazneći tuđe za proizvode koji nisu ni sasvim blizu kvalitetom kakav zahteva EU...
[ vorkosign @ 06.08.2009. 16:18 ] @
zato tipsoni poput Matijevića i ostali ni pod koju cenu ne žele da srbija bude deo Evropskog tržišta jer to znači kraj buđavog mesa i njegovog profita...a i evropa odugovlači prijem jel kome bi onda prodavala svoje đubre ispod tezge...oni koji su u EU i oni koji su ovde protiv deo su iste profitne mase i svoje bogaćenje zasnivaju na pasivnosti i ambivalenciji srpskog društva ne srosobnog da odstrani parazite iz svojeg tkiva...
[ Horvat @ 06.08.2009. 16:34 ] @
@vorkosign zasto imas potrebu da pravis 2 poruke jednu za drugom u razmaku od 10ak min?
ili da kazem sopocanac
[ Ivan Dimkovic @ 06.08.2009. 17:21 ] @
Citat:
zato tipsoni poput Matijevića i ostali ni pod koju cenu ne žele da srbija bude deo Evropskog tržišta jer to znači kraj buđavog mesa i njegovog profita..
Tja, evo ovde u Nemackoj svako malo neki veci skandal oko budjavog mesa - pre neki dan je upala inspekcija u prodavnicu ovde gde zivim i pokupila svo meso, pre par godina je bio skandal sa velikim lancem samoposluga, onda isto su navatali neku "kebap mafiju" koja je valjala pokvareno meso.
Nisam bas siguran da ce problem budjavog mesa nestati - naravno, konkurencija je uvek dobra stvar - ali ne treba ocekivati avione i kamione.
Takodje, sa trzistem kakvo je Srbija moze lako da se desi kartelisanje - kao sto se desilo u mobilnoj telefoniji.
[ vorkosign @ 06.08.2009. 18:19 ] @
da,u nemačkoj kad navataju buđole mesare takvi više nikad ne mogu imati mesaru dok ovde konstantno prodaju ćevape dok ne dosegnu na lestvici profita vodeća mesta...takvu praksu stroge kontrole i ovde treba uvesti ali ništa od toga dok ne uđemo u EU odnosno njihovu zakonsku regulativu a to će izgleda biti kad EU više ne bude...do tada Matijević ne smetano može žilavo i bajato meso prodavati kao prvoklasnu robu našem tržištu koje se zadovoljava onim šta ima a ne onim šta bi trebalo da ima...zato su nemci odgovorni prema svojim nemcima,odgovorniji jer su krizu liberalnog divljaštva od davno preboleli dok mi grcamo u sopstvenoj nemajući rešenja jer funkcionišemo zakonima koje je Evropa donosila pre 300 godina samoj sebi...upravo toliko koliko mi zaostajemo za njom toliko ona napreduje ispred svoji limita...
[ Danijel Krmar @ 06.08.2009. 19:07 ] @
Čisto sumnjam da u Srbiji ne postoji zakon o kontroli kvaliteta mesa ili prehrambenih proizvoda, ako se nekome da neka potraži. Ali nije samo stvar u postojanju zakona, važnije je još da se zakon sprovodi. A tu nam neće puno pomoći ulazak u EU, za to ćemo ipak sami morati da se uozbiljimo.
Problem Srbije je delom i malo tržište, tako da ćemo stepen konkurencije kakav postoji u Nemačkoj ili nekim drugim EU zemljama teško dostići.
[ vukad @ 06.08.2009. 19:09 ] @
U najvecem lancu supermarketa u Svedskoj je bila redovna praksa da se meso kome je istekao rok trajanja prepakuje i vrati u prodaju: http://en.wikipedia.org/wiki/ICA_meat_repackaging_controversy
[ vorkosign @ 06.08.2009. 21:00 ] @
naravno da ga vraćaju u prodaju ali ne za ljudsku upotrebu...lepo ga obrade,naprave paštete i špekove,zapakuju u konzerve i to lepo jedu švedske doge i persijski mačići ali kod nas u bolesnoj srbiji to stoka poput Matijevića prodaje živim ljudima...deca koja tek rastu jedu to a možda rotvajler odbija kod šveđana...nisu nama zakoni EU potrebni zbog nas već zbog drugi koji umišljaju da bogaćenje na tuđoj gluposti ima pokrića kao što ima kod Evropljana koji nisu članovi EU poput Švajcaraca ili Šveđana...
[ vukad @ 06.08.2009. 21:20 ] @
Citat: vorkosign: naravno da ga vraćaju u prodaju ali ne za ljudsku upotrebu...lepo ga obrade,naprave paštete i špekove,zapakuju u konzerve i to lepo jedu švedske doge i persijski mačići ali kod nas u bolesnoj srbiji to stoka poput Matijevića prodaje živim ljudima...deca koja tek rastu jedu to a možda rotvajler odbija kod šveđana...nisu nama zakoni EU potrebni zbog nas već zbog drugi koji umišljaju da bogaćenje na tuđoj gluposti ima pokrića kao što ima kod Evropljana koji nisu članovi EU poput Švajcaraca ili Šveđana...
Sta lupetas, jesam ostavio link gde lepo pise sta su radili. Prepakivali su, menjali datum i vracali u vitrine.
[ Danijel Krmar @ 06.08.2009. 22:45 ] @
Citat: vorkosign: naravno da ga vraćaju u prodaju ali ne za ljudsku upotrebu...lepo ga obrade,naprave paštete i špekove,zapakuju u konzerve i to lepo jedu švedske doge i persijski mačići ali kod nas u bolesnoj srbiji to stoka poput Matijevića prodaje živim ljudima...deca koja tek rastu jedu to a možda rotvajler odbija kod šveđana...nisu nama zakoni EU potrebni zbog nas već zbog drugi koji umišljaju da bogaćenje na tuđoj gluposti ima pokrića kao što ima kod Evropljana koji nisu članovi EU poput Švajcaraca ili Šveđana...
Isto tako imaš u Nemačkoj slučajeve prepakivanja mesa u Rewe-ovim marketima. A bilo je i velikih problema sa liferantima, te nekoliko stotina tona mesa nije prošlo testove, bilo je pretvoreno u životinjsko brašno i spaljeno. Znam da sam gledao to na RTL-u i da je bilo više tih skandala tokom godina. Samo je u Nemačkoj fazon što oni sprovedu zakon, pa se to jako brzo sankcioniše, kako od države, tako i od naroda.
[ vorkosign @ 07.08.2009. 15:26 ] @
kad šveđani ili nemci prepakuju buđavo meso za to zna ceo svet blagovremeno...na takvim proizvodima se stavlja datum pakovanja pored datuma proizvodnje...kad nemac dođe da kupi takav proizvod on odmah vidi da se razlika u datumu drastično razlikuje a i cena pa razume da takvo meso nije za njegovog kindera već za dogu...kod nas toga nema,domaće lopurde i ako 100 puta prepakuju neku paštetu oni će na limenci uvek upisati isti datum proizvodnje i pakovanja tako da kupce večito ostaju u dilemi jedu li svež proizvod ili đubre...to je stvar mentaliteta i kulture a na kraju zakona..
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|