[ Pro Sound service @ 17.11.2007. 17:24 ] @
Na TV-u se toliko blebeće o EU, ispunjavamo sve što se traži bla,bla,bla......... šta milsite koliko nam treba do tog ulaska??????
[ StORM48 @ 17.11.2007. 17:46 ] @
Pa... za jedno 100 godina...

Čini mi se gotovo nemogućim da bilo ko racionalno proceni situaciju i da neku okvirnu prognozu.
Prvenstveno zato što je evidentno da su ovde mogući takvi politički poremećaji, koji već sutra situaciju mogu okrenuti naglavačke.

Kada bi sva problematika bila rešena (Hag, Kosovo), vrlo verovatno bismo mogli da nagađamo kada će se to desiti. Ovako, više je pogodno za kladionice.

Pozdrav
[ tomkeus @ 17.11.2007. 17:57 ] @
Citat:
StORM48: Pa... za jedno 100 godina...

Čini mi se gotovo nemogućim da bilo ko racionalno proceni situaciju i da neku okvirnu prognozu.
Prvenstveno zato što je evidentno da su ovde mogući takvi politički poremećaji, koji već sutra situaciju mogu okrenuti naglavačke.

Kada bi sva problematika bila rešena (Hag, Kosovo), vrlo verovatno bismo mogli da nagađamo kada će se to desiti. Ovako, više je pogodno za kladionice.

Pozdrav

U stvari, ne verujem da to nešto mnogo zavisi od nas. Mislim da ćemo mi u EU milom ili silom.
[ StORM48 @ 17.11.2007. 18:04 ] @
Lepo bi bilo da to može tako, ali mi to zvuči previše optimistično. EU nema neke preterane (da ne kažem "nikakve") potrebe da nas "silom" uteruje u svoje okrilje. Mi jesmo nekakvo tržište, ali ovakvi ubogi, za njih možemo biti samo teret (a i oni za nas).

Zato od prijema nema ništa, dok ne postignemo nekakav standard. Ako to bude za 30 godina, tad ćemo ući.

Pozdrav
[ vkbfwr @ 17.11.2007. 18:04 ] @
^

Ili gledano naopacke. odes u bugarsku, i kazes treba da samo u eu,
odes u austriju i kazes, bicemo nikad ili mozzda za 125 godina.
danas, austrijanicima i ne treba eu, bugarima mora da valja.
treba da se rafiniramo i unapredjujemo, nezavisno od raznih clanstava,
jer to je ono sto se oseti na kozi (josh uvek smo iz hobija drzava),
a to kod nas ne ide bez stapa i sargarepe ili batina :(.
moj zakljucak je bilo bi lepo da samo na ekonomskom nivou i imamo drzavnu ozbiljnost
pravih eu clanica. sve sto nam pomogne da se drzimo uzlazne putanje valja.
ne treba nama da nam zalepe sutra nalepnicu eu,
mislim nesumnjivo bi nam bilo lakse za neke stvari (pogotovo mladima) ali...
dzaba nam taraba na kojoj pise p****, kad nemamo pravu p****

[ tomkeus @ 17.11.2007. 18:16 ] @
Citat:
StORM48: Lepo bi bilo da to može tako, ali mi to zvuči previše optimistično. EU nema neke preterane (da ne kažem "nikakve") potrebe da nas "silom" uteruje u svoje okrilje. Mi jesmo nekakvo tržište, ali ovakvi ubogi, za njih možemo biti samo teret (a i oni za nas).
Pozdrav

To da nismo nikakvo tržište stoji, al' mnogo smo talentovani da izazivamo sra*a.
[ vkbfwr @ 17.11.2007. 18:23 ] @
i jos nesto dje ba plan ?
ne samo plan za ulazak u eu, uopste plan da se zemlja malo brze mice sa dna ?
trenutni plan kako ja vidim je uzeti genericku ToDo listu za sve ex komunisticke (kako god) zemlje
ici korak po korak, i nadati se da je to to. da ce nas te promene najbrze dovuci negde bolje.

mislim da bi trebali malo vise da razmisljaju, svaka zemlja je specificna u neku ruku, u svaka ima drugaciji
potencijal, treba ga videti, napraviti dobar plan i iskoristi ga u nasu korist.
[ vindic8or @ 17.11.2007. 18:43 ] @
- Kada isporucimo Mladica, Karadzica i jos trojcu osumnjicenih za ratne zlocine u Hag
- Kada Kosovo konacno dobije prihvatljiv status
- Kada postanemo zemlja kandidat za ulazak u EU i udjemo u pregovore oko prikljucivanja
- Kada korupcija spadne na nivo uporediv sa drugim EU zemljama
- Kada vlasti budu jasno odvojene od religioznih institucija
- Kada uspostavimo legilativne, politicke i ekonomske standarde u skladu sa ovih 35 tacaka

Vremenski mislim da je realno to ocekivati tek 2015-2020.
[ Skandy @ 17.11.2007. 18:47 ] @
Mislim da trenutnoj politickoj "eliti" nikako ne odgovara ulazak u EU, gde se pravila igre znaju i postuju. Najveci finansijeri stranaka su i najpovlasceniji privrednici u drzavi (monopolisti), takvima EU uopste ne odgovara. O EU se prica samo radi prikupljanja politickih poena, a prema istoj se krecemo brzinom puza i uskladjuju se prvo oni zakoni koji ne ugrozavaju gore pomenute finansijere.
Mozda nekada i postanemo clanovi, a do tada mozda ce se EU raspasti. :)
[ Slobodan Miskovic @ 17.11.2007. 18:57 ] @
Da li cemo uci u EU je cisto politicko pitanje i nista vise. Bugarska je usla u EU za mnogo slabijom ekonomijom i slicnom korupcijom. Niste svesni kako ljudi van Sofije i jos 2-3 veca grada zive, tragedija...
[ hecky @ 17.11.2007. 20:31 ] @
Sa druge strane, Bugari nisu ratovali 3 puta u zadnjih 20 godina i nisu u konstantnom konfliktu sa okruzenjem :)
[ staticInt @ 17.11.2007. 21:01 ] @
Cinjenica jeste da posle ulaska Bugarske i Rumunije u EU se jasno vidi da je EU postala politicka organizacija, nama se ne isplati da udjemo u EU, nemam vremena sad da pisem duge postove zasto nam se ne isplati i uopste cega bi se morali odreci i sta bi dobili, da slozim prosto EU bi nam davala jednom rukom a uzimala sa dve, nije EU humanitarna organizacija koja ce da vuce propale drzave vec organizacija koja moze da kolonizuje propale drzave samo sa novom metodom kolonizacije.

Kolonizacija se desava samo sto je malo drugacija nego pre, sada lepo pokupuju odredjeni deo zemlje, nema viza, nema granica sto znaci da Nemac moze da se krece svuda kao u Nemackoj, lepo Nemci kupe pola primorja u HR i putuju bez ikakvih viza i bilo cega, kao da su u svojoj zemlji, njima je oduvek bio dugorocni cilj da izbiju na more.

Plasticno sam objasnjavao jer nemam vremena sad za naucnu raspravu na ovu temu a i realno nemam skim da raspravljam kad nema kompetentnih, ovde se uglavnom skupljaju ljudi sa prirodnih nauka a ja sam drustvenjak.

Evo kad procitam ovako nesto dize mi se kosa na glavi

Citat:
vindic8or: - Kada isporucimo Mladica, Karadzica i jos trojcu osumnjicenih za ratne zlocine u Hag
- Kada Kosovo konacno dobije prihvatljiv status
- Kada postanemo zemlja kandidat za ulazak u EU i udjemo u pregovore oko prikljucivanja
- Kada korupcija spadne na nivo uporediv sa drugim EU zemljama
- Kada vlasti budu jasno odvojene od religioznih institucija
- Kada uspostavimo legilativne, politicke i ekonomske standarde u skladu sa ovih 35 tacaka

Vremenski mislim da je realno to ocekivati tek 2015-2020.

Ne znam kako su uspeo da rezonujes tako ali dobro, odmah cu ti reci to uopste nije bitno, bitno je da li EU ima interes za nas ili nema interes za nas.
Bugarska na primer nema 90% toga sto si ti naveo pa je opet clanica i to ne kazem ja vec imas analize koje pokazuju da Bugarska uopste nije ispunila sve uslove za ulazak u EU, za Rumuniju ne znam jer nisam gledao analize Rumunije ali za Bugarsku sam se interesovao i par profesora nam je prikazivalo poredjenja nas i ostalih zemalja oko nas, nista mi nismo losiji od njih osim sto je strani kapital otisao u Bugarsku jer su nasli interes u njoj, kakvi interesi su za Bugarsku i Rumuniju ne mozemo objasniti samo jednim razlogom vec tu ima mnogo vise razloga...
[ hecky @ 17.11.2007. 21:18 ] @
Hm, da Bugarska nema mnogo stvari koje mi imamo... nemaju Mladica, nemaju Karadzica, nemaju zilion izbeglica, nemaju Kosovo... nisu ratovali od '45... nisu imali Jezdu i Dafinu...

Mozda je to ima uzrok zasto su vecina investicije bas njima zapale, a ne nama
[ Slobodan Miskovic @ 17.11.2007. 21:21 ] @
Upravo tako, ali nisu Marsovci ratovali nego gradjani Srbije tako da...
[ vindic8or @ 17.11.2007. 22:02 ] @
Citat:
staticInt: Ne znam kako su uspeo da rezonujes tako ali dobro, odmah cu ti reci to uopste nije bitno, bitno je da li EU ima interes za nas ili nema interes za nas. Bugarska na primer nema 90% toga sto si ti naveo pa je opet clanica i to ne kazem ja vec imas analize koje pokazuju da Bugarska uopste nije ispunila sve uslove za ulazak u EU, za Rumuniju ne znam jer nisam gledao analize Rumunije ali za Bugarsku sam se interesovao i par profesora nam je prikazivalo poredjenja nas i ostalih zemalja oko nas, nista mi nismo losiji od njih osim sto je strani kapital otisao u Bugarsku jer su nasli interes u njoj, kakvi interesi su za Bugarsku i Rumuniju ne mozemo objasniti samo jednim razlogom vec tu ima mnogo vise razloga...

Ih 90% toga nemaju, jel? Pa da, ni mladica, ni karadzica nisu izrucili, niti su resili status kosova a usli u evropsku uniju, pu mamu im bugarsku :)
Svasta, istina je da oni imaju problem sa korupcijom i da nisu do 100% uskladjeni sa 31 tackom koje su imali u pregovorima, ali njihovi zakoni su makar kompatibilni sa EU.
Uostalom, oni nisu ni bitni u nasoj prici, zato sto za nas vaze druga pravila. A EU ce u narednom periodu (posto HR udje) da preispita "apsorpcionu moc" i ne verujem da ce im se zuriti kao sa bugarima i ruminima da i nas pripoje. Uostalom, ako su napravili neku gresku sa preranim prikljucivanjem njih, nece je ponoviti sa nama. Veruj da cemo imati vremena da poradimo na svemu navedenom.
[ stil @ 17.11.2007. 22:03 ] @
@ staticInt Ti bi da vodis debatu ali ne bi da svoje stavove argumentujes . Zato sto su obicna demagogija ala Balkanski spijun. Ono sto kaze vindic8r trebamo da uradimo sami cak i da ne postoji EU . To trebamo da odradimo jer se meni na primer dize kosa na glavi , kad pomislim da se neko ko je okrvavio ruke slobodno seta , pije pice u kaficu a njegova zrtva truli u zemlji. Takvi ljudi ne smeju biti heroji ne zbog EU vec zbog nas samih.

[ pantic68 @ 18.11.2007. 00:17 ] @
Ne postoji kriticna masa za takav zaokret i los ishod je mnogo izvesniji. Takve stvari se desavaju, drzave i narodi upadaju u krize i propadaju, cesto se posle podignu iz pepela ali za neke generacije bude kasno. Izvinite zbog crnih slutnji posle dugo godina optimizma pao sam u bedak, nadam se da nisam u pravu.
[ Lesli Eldridz @ 18.11.2007. 02:16 ] @
Citat:
hecky: Mozda je to ima uzrok zasto su vecina investicije bas njima zapale, a ne nama :D

Mora da zbog tih silnih investicija gradjani EU Bugari i Rumuni dolaze u Srbiju da okopavaju kukuruz i mesaju malter za nadnicu.
[ žutokljunac @ 18.11.2007. 04:27 ] @
Citat:
staticInt: ... nama se ne isplati da udjemo u EU...

Nama se kratkoročno ne isplati da uđemo u EU, ali dugoročno DA, i Srbiji je mesto u EU.
Kao što iz tvog posta primećujem, a nisi jedini jer će sada rasprava da poprimi karakter za i protiv EU.
Srbija prvo treba sebe da pobedi.
I uopšte odakle ti ideja da samo jedna strana dobija, a druga gubi. Evo na primer, razvijene zemlje se plaše jeftine radne snage sa Istoka. Imaju mogućnost da svoju industriju izmeste negde gde su troškovi niži, dakle radna snaga, ili da prime nas koji smo jeftiniji pa da radimo u njihovoj zemlji. Dakle, da bi ostali konkurentni kineskoj privredi ili će ići na autsorsing, na izmeštanje resursa, ili će primati jeftiniju radnu snagu. Eno oni u Londonu pizde, neće ljudi da rade za dve hiljade funti, hoće bar tri, pa im mesta zauzeše Česi, Rumuni, Srbi. A Česi i šakom i kapom traže radnu snagu, jer im svi odoše. Evo čitam nude super uslove, samo da se dočepaju radne snage. Njihovoj privredi već danas fali 20 000 inženjera.
Takvo mišljenje je posledica petnaestogodišnjeg ispiranja mozga. Čega se ti plašiš? Ukoliko znaš da radiš, tebi se otvara jedno bogato i razvijeno tržište. Ne moraš da budeš inženjer, možeš da budeš i kuvar.
Kažeš, prodali sve strancima, a Crnogorci? Rusima? Razlika?
I uopšte, čega jedan mlad, obrazovan čovek sa znajem nekog stranog jezika ima da se plaši EU?
Ne mora biti ni mlad, ne mora biti ni obrazovan, dovoljno je da zna svoj posao, da je u tome dobar, i da ima želju da promeni okolinu.
Jedini koji u toj EU gubi su oni koji godinama dandare u nekim propalim socijalističkim preduzećima, ne rade uglavnom ništa, već 30 godina im je deviza ne mogu oni mene toliko malo da plate, koliko ja mogu malo da radim, i njihova bangava deca koja su posao dobila preko veze, onda ovi što trtljaju o srpstvu i na konto toga super žive, od toga što nas ˝ brane ˝, pa oni što sa takvima imaju biznis kombinacije ispod žita, pa oni što rade ali više zarade poštenim koverta radom, itd.
Verujem da se plaši jedan Velja Ilić, Toma Nikolić, Palma, i tako ti, ali ostali... ?
Zato što su ti oni rekli da će pljeskavica koštati 4 evra? Toga se plašiš?

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.11.2007. u 05:37 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.11.2007. u 05:39 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.11.2007. u 05:40 GMT+1]
[ žutokljunac @ 18.11.2007. 04:55 ] @
Citat:
staticInt:... i par profesora nam je prikazivalo poredjenja nas i ostalih zemalja oko nas, nista mi nismo losiji od njih osim sto je strani kapital otisao u Bugarsku jer su nasli interes u njoj, kakvi interesi su za Bugarsku i Rumuniju ne mozemo objasniti samo jednim razlogom vec tu ima mnogo vise razloga...

Ti profesori ti nisu objasnili razloge. Pa normalno, nisu ludi da ti objašnjavaju. Evo na primer, seli ljudi i uzeli papir i olovku. Jedna Rumunija ima oko 23 miliona, Poljska oko 50... imaju veliko tržište. Logično da će se EU založiti za takve, nego za nekih 6 miliona Srba, 4 miliona Hrvata i ostalih koji svi zajedno jedva da imaju 15 miliona. A pritom moraju da se bore sa onim dandarama iz prethodnog posta.
[ vkbfwr @ 18.11.2007. 05:03 ] @
ej vindikejtor, ne vezano za raspravu, al' dobro za ocuvanje naseg vokabulara, rec "legilativne" ne postoji u srpskom jeziku ;)

a vezano za crtice, ako stavimo sa strane mladica, kosovo i taj neki prob. sa crkvom (sta tacno ?), sa spiska su esencijalno bitne ostale crtice, sta se danas radi po tim pitanjima... tu treba burgijati, a ove prve se resavaju u jednom danu ili fakticki nisu presudno bitne za clanstvo [kao status kosova i metohije].
[ žutokljunac @ 18.11.2007. 08:23 ] @
Koja je alternativa Evropskoj uniji? Ona koju sada zagovaraju ovi drugi, što ove prve već 20 godina nazivaju izdajnicima, antrisrbima, odsrbima, petokolonašima, a to je da se priključimo nekom savezu pravoslavnih zemalja na čelu sa majčicom Rusijom. Valjda mi treba da zauzmemo mesto jednog Tadžikistana u bivšem SSSR-u. Pa normalno, to je zato što se tim drugima ne isplati da stvari funcionišu kako bi trebalo, jer gde će njihova bangava deca da rade, kome će oni da prodaju svoju robu, svoje biznis kombinacije, od koga će da uzimaju mito, od koga da primaju koverte kad treba da se upiše na fakultet, da se dobije mesto u bolnici, da se dobije posao...
Ti prvi, pa nisu valjda ludi da odjednom jednog intelektualca plaćaju 1000€, kad mogu i 250, to bi uništilo njegovog sina piara i didžeja koji ima svoj privatan biznis brendinga* i ribrendinga! Ej!
Njihova svrha i jeste da potpaljuju, da stvaraju problem, jer bez problema, nema ni mulja kojeg dižu, pa ne mogu da se budzašto privatizuju preduzeća, da se stvara politička nestabilnost i drmaju pare na berzi, da se prave kombinacije.. Imaju oni preča posla od ulaska u EU. Jer pazi, EU je ustvari jedan masonski projekat, to su izmislili iluminati da bi nama Srbima oduzeli nacionalni identitet za koji se oni zalažu. Toliko su se zalagali da je Vlade Divac morao 12 godina od isterivanja Srba iz Krajine da pravi humanitarnu akciju da bi im kupili ćebad.

* Brending i ribrending. Otišao ja sa drugarima u Bukurešt da kupimo mašine u vednosti od 250k€. Deset mašina od po 25k€. Privatna firma u osnivanju, vlasnici jedan glavonja, tatin sin, specijalista za menadžment, rastura materiju, sve zna, brending i ribrending posebno, dobro... nije savladao zakon ponude i potražnje, zatim da veći asortiman prodaje robu, i kaže on meni, šta ti misliš, ima da budemo jedini na tržištu, imaćemo monopol, sad samo da ja uradim brending i ribrending, marketinški da odradimo i to bi bilo to.
MKažem ja njemu, vidiš ove mašine što vam Rumuni prodaju po 25 000 evra, to su ti kineske mašine i njihova vrednost je oko 4000 €, a ti taj svoj brending i ribrending, tj. što ćeš na njih da nalepiš nalepnicu pa da je posle odlepiš, možeš da okačiš mačku o rep. Bangavi!

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.11.2007. u 10:02 GMT+1]
[ pantic68 @ 18.11.2007. 10:06 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Mora da zbog tih silnih investicija gradjani EU Bugari i Rumuni dolaze u Srbiju da okopavaju kukuruz i mesaju malter za nadnicu.

Ima i clanova foruma koji rade u bugarskoj tako da se na primerima moze sve dokazati.
[ DS_Store @ 18.11.2007. 10:42 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Mora da zbog tih silnih investicija gradjani EU Bugari i Rumuni dolaze u Srbiju da okopavaju kukuruz i mesaju malter za nadnicu.

Pitanje EU ipak nije pitanje tih ljudi (svaka njima čast) nego je pitanje ljudi koji su uložili u sebe i svoje obrazovanje i toga dokle će oni biti žrtve onih kojima je krajnji cilj u životu da okopavaju kukuruz i mešaju malter.
[ staticInt @ 18.11.2007. 10:56 ] @
Citat:
stil: @ staticInt Ti bi da vodis debatu ali ne bi da svoje stavove argumentujes . Zato sto su obicna demagogija ala Balkanski spijun. Ono sto kaze vindic8r trebamo da uradimo sami cak i da ne postoji EU . To trebamo da odradimo jer se meni na primer dize kosa na glavi , kad pomislim da se neko ko je okrvavio ruke slobodno seta , pije pice u kaficu a njegova zrtva truli u zemlji. Takvi ljudi ne smeju biti heroji ne zbog EU vec zbog nas samih.

Ne zelim da vodim debatu zato i kazem, jer da bih ja vodio debatu sa nekim taj mora da bude bar ekvivalentnog znanja kao i ja, ulazak u EU nije pitanje koje se moze raspravljati na forumu, nije to tako jednostavno i prosto kako vi mislite, obavite sve "zadatke" i eto vas u EU, to ne ide tako.
Da ne duzim izvinjavam se sto nemam vremena da napisem poduzi post o tome ali bi mi trebalo oko 45 minuta da napisem sve sto treba da se napise na ovu temu, ja ne mogu tako banalizovati ovu stvar jer ako je budemo banalizovali diskusija nece imati smisla.

Kad budem imao jednom vremena napisacu tekst o EU, za svaku tvrdnju cu priloziti dokaze i objasniti da EU nije bas carobni stapic koji ce otkloniti sve probleme i da sa EU dolaze veci problemi nego sto mnogi misle.
[ DaliborP @ 18.11.2007. 11:04 ] @
Citat:
staticInt: Kad budem imao jednom vremena napisacu tekst o EU, za svaku tvrdnju cu priloziti dokaze i objasniti da EU nije bas carobni stapic koji ce otkloniti sve probleme i da sa EU dolaze veci problemi nego sto mnogi misle.

Ja nisam primetio da je iko tvrdio da je EU carobni stapic koji otklanja probleme, ne znam zasto ti tvrdis suprotno, to je vec izlizan kontraargument iz jeftinih TV rasprava.
Ko su ti mnogi, evo pokazi primer ko je to rekao ovde?
Neki su naveli spisak uslova koje treba Srbija da ispuni da bi usla u EU, taj spisak sam po sebi je osnova pravilnog puta jedne drzave bila u EU ili ne. E sad ne razumem zasto mi tacno ne bi trebali da se pozabavimo time i resimo probleme drzave Srbije usli posle toga u EU ili ne.

[ hecky @ 18.11.2007. 11:14 ] @
Citat:
staticInt: Ne zelim da vodim debatu zato i kazem, jer da bih ja vodio debatu sa nekim taj mora da bude bar ekvivalentnog znanja kao i ja, ulazak u EU nije pitanje koje se moze raspravljati na forumu, nije to tako jednostavno i prosto kako vi mislite, obavite sve "zadatke" i eto vas u EU, to ne ide tako.

Meni se cini da je ovo jedna od nemate-vi-pojma--ja-vladam-materijom-ali-vam-necu-nista-objasniti--samo-sam-hteo-da-se-pohvalim poruka .

Ako posedujes znanje o temi, bices sposoban i da izlozis svoje misljenje u 2-3 recenice... ili je mozda bolje da pozoves profesora u pomoc?
[ žutokljunac @ 18.11.2007. 11:17 ] @
Citat:
staticInt: ... i da sa EU dolaze veci problemi nego sto mnogi misle.

Pa znaš kako, za radikale, onda raznorazne biznismene, sigurno dolaze problemi. Da ne dolaze ne bi se iz petnih žila trudili da nam objasne kako je EU svetska zavera protiv vaskolikog srpstva.
+ Od pozitivnih efekata, Prokopijević ističe političko i ekonomsko objedinjavanje Evrope, niže transakcione troškove, veću stabilnost domaćih ustanova, subvencije koje EU daje novim članicama, povećanje tržišta za konkurentne firme i gašenje neefikasnih preduzeća, slobodno putovanje građana Evropom i, na kraju, bolji politički položaj zemlje.

- Osim toga, firme u EU imaju veće troškove poslovanja, često se smanjuje priliv direktnih stranih investicija u zemlju, a država gubi deo svog suvereniteta. Građani, odnosno birači imaju slab pristup dešavanjima u Briselu, gde se donose sve odluke, a glas malih država se utapa u mnoštvu velikih i starih članica - nabraja probleme Prokopijević.

Verujem da će našim biznismenima (ja tebi pileće batake - ti meni svinjske polutke ) ovo tržišna konkurencija predstavljati kost u grlu.
[ stil @ 18.11.2007. 11:42 ] @
Imao sam vise puta prilike da razgovaram sa ljudima koji misle otprilike kao staticInt . To su ljudi koji su nisu navikli na kriticko misljenje ljudi u njihovoj okolini. Stekli su , nekako , uvazeni status i vole da kada nesto izadje iz njihovih usta svi prihvate bez ikakvog pogovora. Ako ne prihvate onda izvrcu ono sto su ti ljudi rekli kao kontraargument , da bi ih diskreditovali i skrenuli sa teme. Takvo ponasanje je bilo karakteristicno za srednji vek kada su spaljivali naucnike. Medjutim , mogu vam reci samo jedno : - Ipak se okrece :-). I tu ljudi kao staticInt nemogu ama bas nista.
[ pantic68 @ 18.11.2007. 12:07 ] @
Mozda covek nije imao nista protiv ulaska u EU vec je hteo da kaze da to donosi i neke probleme.
Ja mislim da je vaznije da ispunimo sve uslove nego da zista na kraju i udjemo u EU kao sto bi recimo nekom alkoholicaru bilo dovoljno da prestane da pije i bez izvlacenja iz loseg drustva ali to jednostavno ne ide. "uslov" zvuci ruzno kao da nas neko ucenjuje ali sta ces kada sami nismo dostigli taj civilizacijski nivo.
[ Fuzz @ 18.11.2007. 12:11 ] @
Ima jedan simpatican aforizam koji kaze "uci cemo u EU kada ispunimo zahteve SAD-a"...
[ stil @ 18.11.2007. 13:29 ] @
Slazem se sa pantic68 , i nemam nista da dodam.
[ StORM48 @ 18.11.2007. 15:31 ] @
Citat:
staticInt: Ne zelim da vodim debatu zato i kazem, jer da bih ja vodio debatu sa nekim taj mora da bude bar ekvivalentnog znanja kao i ja

Citat:
nemam vremena sad za naucnu raspravu na ovu temu a i realno nemam skim da raspravljam kad nema kompetentnih...

Brini da ne zakačiš trolu nosom, gosn."KOMPETENCIJO".

Možda bih trebao da napuniš tih 20 godina, pa da pričamo k'o ljudi, a ne ko deca.
Otkud Ti pravo da bilo koga etiketiraš kao kompetentnog ili nekompetentnog?
Linkuj neki Tvoj naučni rad, pa nas prosvetli!

"I sva sreća da imamo mene..."

Pozdrav

[ Floyd @ 18.11.2007. 15:44 ] @
kad budemo ozbiljni na svetskom trzistu
dotle mozemo samo da sanjamo o evropi i da nas zamajavaju tim glupostima na tvu
tako bar ja mislim
a dotle, nadam se da cemo nekim chudom da se osvestimo i napravimo nesto od ove zemlje u raspadanju
[ Lesli Eldridz @ 18.11.2007. 16:26 ] @
Citat:
pantic68:Ima i clanova foruma koji rade u bugarskoj tako da se na primerima moze sve dokazati.

Rade, ama ne okopavaju kukuruz.
Citat:
DS_Store: Pitanje EU ipak nije pitanje tih ljudi (svaka njima čast) nego je pitanje ljudi koji su uložili u sebe i svoje obrazovanje i toga dokle će oni biti žrtve onih kojima je krajnji cilj u životu da okopavaju kukuruz i mešaju malter.

Pa ne verujem da im je cilj u zivotu bio da okopavaju kukuruz.

Samo sam hteo da kazem da su te price o "investicijama" vec ispusena lula. Dok u ovoj zemljii "elita" budu kurve, kriminalci i ludaci, nema nista od EU, makar nas na 'artiji i primili (kao Bugarsku i Rumuniju) . Ovako pojedinacno, na individualnom nivou, biti pripadnik EU, to jest, biti pripadnik evropske civilizacije, mu (kao i biti Srbin, he he he) dodje kao neko specificno stanje svesti, i nema mnogo veze sa teritorijama.
[ Anjamen @ 19.11.2007. 15:47 ] @
Nikad. Po meni je pravo pitanje zašto se u javnosti ne organizuju rasprave o isplativosti/neisplativosti ulaska iz naše perspektive. Neki mnogo pametniji narodi su se posle takvih rasprava odlučili na referendumu da prihvate/odbace takvu mogućnost a mi se drogiramo mantrama o ovim-onim integracijama....
Uostalom zar je odnos EU bar kada je u pitanju Kosovo i terorizam ikada bio pošten i istinoljubljiv? I da nema Mladića (pitaj Boga gde je) izmislili bi neki razlog za ucenjivanje pre ili kasnije. Scenario je napisan te je i ova rasprava pomalo besmislena, svodi se na utiske te i ja izneh moj ;-)
[ vindic8or @ 19.11.2007. 20:51 ] @
Citat:
staticInt: Ne zelim da vodim debatu zato i kazem, jer da bih ja vodio debatu sa nekim taj mora da bude bar ekvivalentnog znanja kao i ja, ulazak u EU nije pitanje koje se moze raspravljati na forumu, nije to tako jednostavno i prosto kako vi mislite, obavite sve "zadatke" i eto vas u EU, to ne ide tako.

Mi smo svi slikari naivci pa cemo da ti verujemo da si pametan :)
[ vkbfwr @ 20.11.2007. 02:30 ] @
poznanik iz francuske koji se inace bavi trgovinom nekretninama u istocnoj evropi, vise iz hobija, poslao mi ovaj link,
http://propertastic.com/index....lid=CMatk56t6o8CFQgNZwodyUACGg
kao odgovor kada ce vise da kupi stan u beogradu. ne preterano ozbiljan clanak, ali moze se osetiti kako vide srbiju sa druge strane.
[ weird al @ 21.11.2007. 14:52 ] @
Citat:
Kada li ćemo ući u Evropsku uniju?

Kad umrem ja!!!
[ qazqaz @ 21.11.2007. 21:05 ] @
Znaci, ipak neko mora da umre, ha? :)
[ Alonso @ 21.11.2007. 21:53 ] @
Ako bi se mi pitali i uticali na to, NIKADA, jer to i ne zasluzujemo.

Na svu srecu, ne pitamo se mi, vec je to jednostavno proces koji se odvija nezavisno od nas, pa cemo jednog lepog dana postati 'punopravni' clanovi...
[ weird al @ 21.11.2007. 23:33 ] @
Citat:
qazqaz: Znaci, ipak neko mora da umre, ha? :)

Imaš bolje rešenje?
[ Ivan Dimkovic @ 21.11.2007. 23:35 ] @
Ima bolje i brze resenje - zove se boravisna (i radna) dozvola :-)

Kad je dobijes, usao si u EU :)
[ weird al @ 21.11.2007. 23:49 ] @
Ja bih da boravim i radim u EU bez menjanja trenutnog prebivališta. Može li to? Ili mnogo tražim?
[ stil @ 22.11.2007. 00:28 ] @
@ Alonso Govori u svoje ime. Banalna stvar je kad smo doziveli da nam Ameri rasklanjdju kese i plasticne flase sa obale reke u Beogradu. EU je pojam za odredjeni sistem vrednosti koji je opste prihvacen u drustvu , kao i odredjen stadijum ekonomskog razvoja koji proistice iz prvog uslova. Aktivnije ucestvuj u desavanjima oko sebe jer je proslo vreme kada je vazilo cuti , ne talasaj a neko drugi ce da brine sta ce biti. Taj drugi ce uvek da se brine o svojoj koristi pod izgovorom da pomaze tebi . Zasto svoju sudbinu prepustati u ruke drugog . Godine komunizma su napravile ljude pasivnim posmatracima svoje sudbine.
[ vkbfwr @ 22.11.2007. 01:53 ] @
ne treba bas toliko i preterivati. pre petaestakak godina kada smo mi poceli da ulazimo u g**** preko guse, neki od danasnjih i tadasnjih clanova i nisu bili u nesto boljem stanju nego mi danas. ne ekonomski ali drustveno. ma neki i ekonomski. nije to bilo pre hiljadu godina vec pre desetak. definitivno postoji kulturoloska razlika izmedju njih kao nekog zapada a nas kao istoka, pa to se vidi u samoj nasoj zemlji po regionima.
ali nisu oni cvecke, kao jako fini, a mi kontra, koliko sam ih ja malo upoznao.
a i taj komunizam i IIsv rat, koji je napravio neki restart i diskontinuitet sa mnogim nasim tradicijama, je isto tako ubio mnoge konzervativizme i drustvene bolesti od kojih pate eUropske zemlje.
zacudili bi se kako sto se tice nekih ljudskih prava u kojima bi eu trebala biti pojam, jer eto civilzacijski i vuce napred, mi mnogo bolje stojimo od njih, njima su puna usta price, a kad se stavi na papir, p.r.c.
konkretno prava zena, njihov drustveni polozaj, mogucnosti za zaposlenje, koje poslove i visinu plate.
sigurno mislite da kod nas nije najbolja situacija, slazem se, i kada vidite statistiku porazavajuca je, ali kod njih je jos gora, bas gora i ne pricam na pamet (da vadim reference ne da mi se). i nije to jedina oblast...kasno je crna noc crna tastatura, ne umem na slepo da kucam...
Mnogo problema, mnogo toga da se popravi, institucije, slupana ekonomija, opsta svest, ukazivanje na prave probleme. ali nismo ni najgori slepci.
[ stil @ 22.11.2007. 06:56 ] @
Hm , ti znaci nas vidis kao istok . Koji su to konzervativni stavovi i drustvene bolesti od koje pate evropske zemlje ? Izvadi reference , molim te. Dok se ne prizna da problem postoji , isti se ne moze ni resiti.
[ DS_Store @ 22.11.2007. 08:01 ] @
Ovo što je rekao vkbfwr rekli su mi i drugi koji često putuju napolje.

Problem sa Srbijom nije prosto u tome što ima jako puno loših stvari ili što smo mi kao mnogo gori od drugih nego je problem što imamo jako puno potencijala i arčimo ih bez milosti. Problem je u raskoraku između onoga što bi mogla da bude i ono ga što jeste, a to što jeste je prosto produkt nekih najprimitivnijih poriva.

Kao npr. afričke ili latinoameričke države. Veliki potencijali a ponašanje na nivou kamenog doba. I sa druge strane oni ljudi gore na severu Evrope, sve suprotno. Npr. Norveška i njeno odbijanje da se "spušta" na nivo EU.

Ali već je bilo dosta priče o tome.
[ sasa_vu @ 22.11.2007. 08:05 ] @
Ako sam dobro razumeo, mi stojimo bolje od EU u sledecem?
Citat:
zacudili bi se kako sto se tice nekih ljudskih prava u kojima bi eu trebala biti pojam, jer eto civilzacijski i vuce napred, mi mnogo bolje stojimo od njih, njima su puna usta price, a kad se stavi na papir, p.r.c.
konkretno prava zena, njihov drustveni polozaj, mogucnosti za zaposlenje, koje poslove i visinu plate.

Pa onda resen problem, ne treba ni da ulazimo u EU kad su gori od nas......
A i ne vidim neki pametan razlog da se uporedjujemo sa zemljama Afrike i Latinske Amerike. Valjda je cilj Evropa a ne Afrika?
[ stil @ 22.11.2007. 09:07 ] @
Sve je relativno :-) . Kod nas ima mnogo onih sto relativizuju stvari . Pocevsi od onih sto relativizuju zlocine , pa do onih sto relativizuju nasu pravu poziciju u smislu ekonomskog i socijalnog razvoja. U osnovnoj skoli nastavnik srpskohrvatskog jezika imao je obicaj da kaze : - "Znati da znas ono sto znas , i da ne znas ono sto ne znas , je pravo znanje". (Lao Ce). Kao i " Poznavati druge je mudrost ; poznavati samoga sebe je vrhunska mudrost " (Lao Ce).
[ Ivan Dimkovic @ 22.11.2007. 09:11 ] @
Citat:

A koji su to "oni" ?

EU danas ima 25 clanica - prava zena i njihov drustveni polozaj svakako nisu jednaki u Svedskoj i Bugarskoj.... Dakle, na koje zemlje tacno mislis?

Ipak, i pored par izuzetaka u samoj EU, EU civilizacijski vuce napred zemlje kakva je Srbija - jer su zakoni i principi organizacije drzave u EU svetlosnim godinama ispred Srbije danas. EU ne moze da "civilizacijski i vuce napred" recimo Norvesku - ali to je bar jasno jer je Norveska sasvim OK sto se tih stvari tice.

Uopste, niko ne tera Srbiju da natera ljude da izgledaju i zive kao Nemci ili Danci na primer - vec je neophodno uraditi reformu drzavnog aparata tako da se smanji mogucnost korupcije i omoguci efikasno zastupanje gradjana - a, sa druge strane, kreirati otvoreno trziste u kome nema monopola i slicnih zaostavstina starih vremena kako bi se omogucila potpuno konkurentna ekonomija.

To je poenta pridruzivanja EU - oni ti daju "sablone" zakona koji tamo funkcionisu, i na kojima su radili dugo vremena i testirali ih na kojekakva sranja - ti imas opciju, kroz uslove pridruzivanja EU, da ih implementiras ili da uvedes nesto slicno sto je kompatibilno sa njima - a onda ti zakoni treba da se dostignu i da postoji merljiv dokaz da se postuju... Pogledajte srpske zakone - pisali su ih amateri sa ciljem da budu takvi da ih je moguce "zajebati" - zasto? Mislite o tome.

U tome je stvar - pre svega Srbija profitira od takvih stvari jer je to dobro po nju. Naravno da to odgovara i EU, jer ne bi to ni radili - ali to je "win win" situacija, u kojoj obe strane profitiraju - uostalom, treba pogledati Cesku, Sloveniju, Madjarsku, Estoniju, itd... - sta su bile pre 15 godina, a gde su danas - zato sto su uradile ono sto su im savetovali malo iskusniji od njih i nisu se pravili najpametniji na svetu, jer nisu.

Sto se tice anahronih stavova tipa "Ma nemate vi pojma, pa oni (EU) to rade zbog njih" - to proizilazi iz formiranog mentalnog sklopa u Srbiji 90-tih da je "uspesan posao = jedna strana zajebana"... to je vrlo popularan nacin razmisljanja u glavama mnogih (vecine?) gde iz fakta da je u nekom poslu neko profitirao proizilazi da je onaj drugi bio zajeban :)

Tako ne funkcionisu stvari na malo vecem nivou - vec sam negde rekao da ekonomija nije "zero sum" game, gde postoji samo jedan pobednik. Osim toga, na primeru EU se vrlo prakticno vidi kako to funkcionise na primeru mnogih novih drzava - zli jezici ce uvek naci neki primer, tipa Bugarska - ali, ako su od 12 novih clanica mozda 2 "onako" a ostalih 10 jako dobro prosli - to puno govori o procentu uspeha cele price. Zasto bi se uporedjivali sa najgorim? Sta mi sebi zapravo dokazujemo sa takvim poredjenjem?

Meni to nije jasno... :(

Citat:

ne treba bas toliko i preterivati. pre petaestakak godina kada smo mi poceli da ulazimo u g**** preko guse, neki od danasnjih i tadasnjih clanova i nisu bili u nesto boljem stanju nego mi danas. ne ekonomski ali drustveno. ma neki i ekonomski. nije to bilo pre hiljadu godina vec pre desetak. definitivno postoji kulturoloska razlika izmedju njih kao nekog zapada a nas kao istoka, pa to se vidi u samoj nasoj zemlji po regionima.
ali nisu oni cvecke, kao jako fini, a mi kontra, koliko sam ih ja malo upoznao.

Pa ovde se ne radi o "cveckama" vec o nama - iskreno, zabole mene dupe ako su Bugari uspeli da se "provuku" uz visoku korupciju ili Slovaci uz otvoren rasizam prema Romima, ono sto je meni bitno je da Srbija mora dostici nivo zapadne EU - dakle, one reference... "benchmarka" :)

Ovako, cela ova prica podseca na nekog loseg djaka koji kad mu profa zvekne asa, kuka kako je i, eto, onaj sa drugog stola isto prepisivao i kako ni taj drugi nije cvecka... ne pomaze to puno tom losem djaku, ni malo.

O kulturoloskoj razlici... pa i Grci su isto sa "istoka", cak i mnogo vise nego mi (a i mnogo vise insistiraju na tome) - pa im to ne smeta da budu postovani i cenjeni clan zajednice evropskih naroda.

Ekipa koja lansira tu pricu o "nepremostivosti istoka i zapada" je ista ona ekipa koja profitira od navodne "nepremostivosti" i zida koji je sagradjen iznutra. Nisam bas siguran da je buducnost celog jednog naroda manje bitna od necije trgovacke marze ili zastite par socijalistickih fabrika.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 22.11.2007. u 10:22 GMT+1]
[ pimbe @ 22.11.2007. 09:11 ] @
Zaista nerazumem koja hijerarhija cenzure vlada na ovom forumu...
Jedan od obrisanih komentara je moj, u kome sam naveo da su Mladic i Karadzic "junaci" srpstva i zbog istih nam odugovlace prijem i cak stavljanje na listu mogucih kandidata...
Mozda je moderator koji je to uradio bosanac ili Srpski "patriota", koji bi pristao da robija umesto gore pomenutih olosa, ali ipak to nemenja moje misljenje da "junaci" treba da se predaju na prvom mestu zato sto su "JUNACI", a tek onda zbog naroda, koji zahvaljujuci njima pati, a ciji su oni, nazalost pripadnici, a taj isti narod i svi ostali koji su u posedu "Jugoslovenskog" pasosa, samo zbog njih ispasta, debelo i nezasluzeno...

Ja se iskreno nadam da ce Srbija uci do 2015e godine, mada do tada ce se Bog zna sta izdesavati u Evropskoj i svetskoj politici.
Sve ovo sam naveo jer imam zescih problema sa "jugoslovenskim" pasosem, kao prvo imam pasos, kao i svi vi, drzave koja ne postoji vec dve godine. Da nepominjem procedure dobijanja vize, cak i za yebenu Bugarsku...

Srbija ce uci u uniju, cim unija ispuni sve Srpske uslove,lol!!!

Sad ce da vidimo koliko minuta ce ostati ovaj post na sajtu

Pozdrav
[ Pneos @ 22.11.2007. 14:51 ] @
Mislim da cemo uci u EU, ali nazalost taj dan realno nije blizu i stoga ne treba se time puno opterecivati. Ono medjutim, sto je realno brzo ostvarivo, to je dolazak na belu sengen listu i zato treba svim silama na tome poraditi pa da iduce godine u ovo vreme slavimo.

Naravno zbog velike skupoce u EU i male nase kupovne moci ovo mozda nece izazvati efekat masovnih putovanja, ali ce nam svakako podici moral i ugled.
[ vindic8or @ 22.11.2007. 17:40 ] @
To sto si napisao nema bas mnogo smisla. Uslovi oko stavljanja Srbije na belu sengen listu se svi do jednog nalaze na listi uslova za pristupanje/kandidaturu za EU. Ne moze da se "ne opterecuje" jednim, a "svim silama" radi drugo kad je ista stvar u pitanju.
[ vkbfwr @ 23.11.2007. 01:31 ] @
uhuhuhu ovako nisam bas sve stigao da procitam, ali koliko vidim dosta vas je odgovorilo na nesto sto ja nisam napisao, ili ste iskoristili moj post kao kapislu da potpalite odavno spremljen dinamit.
kod nas je mnogo toga lose, mnogo toga treba popraviti, nista ja ne relativiziram, nit vidim nepravdu, kao da sam attachovao sliku kalimera uz post.
ja sam osetio zelju da odgovorim nekome ko misli da smo mi sto se tice ljudi kao socioloske mase, jezivo neodgovorni, nonsalantni, egocentricni itd. a ja hteo da kazem jeste svasta lose je, ali nije toliko tragicno, pa sam jos istakao da u toj igri ljudi i velikih brojeva postoje oblasti u kojima prednjacimo u odnosu na mnoge zemlje eu (jbte zasto vas je to tako pogodilo, koji vam je q, bas ste me iznervirali).
neki su previse ogorceni i emotivni, to nije dobar supstrat za diskusiju, bar ja necu da se smaram.

konkretno sto se tice primera koji sam naveo i zena, prisustovao sam konferenciji (http://www.set-routes.org/conference/index.html) na kojoj su izmedju ostalog prezentovani podaci o zastupljenosti zena u pojedinim zanimanjima, obrazovnim ustanovama itditd, podebela statistika, jako depresivna. Istina oni su se fokusirali na par oblasti (koje su bile od interesa slusaocima), ali globalna slika nije drugacija! Koja su konkretno istrazivanja kojih institucija i sl. ne secam se, niti mi je bilo presudno bitno (uostalom ja sam tamo bio zbog neceg drugog, ali sam dobro zapamtio i to predavanje), a da trazim sada ne pada mi na pamet. verujem tim ljudima da se nisu salili.
Poenta je bila treba raditi, ne treba ocajavati, tek ne treba kukati i misliti da samo najgori bas u svemu (da ne lazem cesto i ja pomislim), jos gore misliti da smo nepopravljivi...
aj cao :).

edit: evo na brzaka sam nasao nesto o tome setio se neke institucije... na http://ec.europa.eu/research/s...action=public.topic&id=128 zene eu i istok, itd. aj da ne davim vise o tome, koga interesuje neka dalje sam kopa, nije oblast kojom se bavim
[ Ivan Dimkovic @ 23.11.2007. 08:23 ] @
Citat:

ja sam osetio zelju da odgovorim nekome ko misli da smo mi sto se tice ljudi kao socioloske mase, jezivo neodgovorni, nonsalantni, egocentricni itd. a ja hteo da kazem jeste svasta lose je, ali nije toliko tragicno, pa sam jos istakao da u toj igri ljudi i velikih brojeva postoje oblasti u kojima prednjacimo u odnosu na mnoge zemlje eu (jbte zasto vas je to tako pogodilo, koji vam je q, bas ste me iznervirali).
neki su previse ogorceni i emotivni, to nije dobar supstrat za diskusiju, bar ja necu da se smaram.

Ja ne primecujem da je ovde neko ogorcen, a ni iznerviran.

Radi se o prostoj stvari konstantnog poredjenja sa losijim od drugih kako bi mi sebi, u nasem svetlu, izgledali dobri... Kao sto rekoh, to sto se u Bugarskoj ili u Slovackoj i dalje ne postuju potpuno norme zapadne EU i da prava zena nisu na nivou zapadne EU u mnogim novim clanicama nije nesto sto nas opravdava i za milimetar.

Na kraju krajeva, poenta cele price je da mi to sve radimo pre svega zbog nas a ne zbog EU. Na zalost, problem je sto mnogi ljudi misle da su svi ti uslovi zapravo necija "zavera" i da treba smisliti nacin kako se efikasno "provuci" kroz sve to bez da se uradi puno toga. Ali, opet nazad na analogiju sa losim djakom koji svoje prepisivanje opravdava tudjim, samo na svoju stetu - tako i ovo, niko osim nas samih nema sta da izgubi svim tim pravdanjem i provlacenjem...

Od svih uslova za prikljucivanje EU, ne vidim ama bas ni jedan koji Srbiji ide na stetu (pod Srbija mislim na vecinu gradjana Srbije - ne mislim na uzak krug jako srecnih individua kojima i ovakvo stanje kakvo je danas super odgovara, a EU predstavlja smrtnu presudu za njihov biznis) - propascemo kao drustvo ako uvedemo transparentne procese u organizaciji drzave, smanjimo korupciju i omogucimo otvoreno trziste i jos gomilu stvari koje cine razliku izmedju moderne drzave u 21-vom veku i banana republike... :)
[ Netizen @ 23.11.2007. 08:25 ] @
mislim da smo mi ispunili sve neophodne uslove odavno:

http://www.youtube.com/watch?v=uZ_u4QuiZxA
[ vkbfwr @ 24.11.2007. 00:31 ] @
ok uglavnom se slazemo, ali nisi skapirao da ja nisam nas poredio sa gorim i losijim od nas da bi mi izgledali dobro.
v e c
da onima koji ocajavaju zbog nekih nasih osobina i nekvaliteta (i to socioloskih-na te sam i odgovorio, a onda smo presli na druge sfere), ukazem, da su mnogi bili gde smo mi danas, ali da su danas gde mi zelimo biti sutra, i da je to izvodljivo. znaci moguce je, puno rada, ako moze i puno pameti i bice nesto od nas. pa sam pomenuo da ipak i pored svega postoje neke stvari kojima nismo toliko losi i po neki teg na nas tas. a posebna tema moze da se otvori o samoj eu ili mentalitetu gradjana eu itd.
tu su i generacije mladih odraslih u proslom veku koje su pored svega mnogo ozbiljnije i svesnije sveta u kojem zive, bitnije politicki odgovornije od prethodnika, ne verujem da ce padati na stare fore.

ono o cemu pricate je da nama fale insitucije, pravi zakoni na kojima ce stajati, kvalitetni ljudi-to opasno fali, mehanizmi kontrole svega toga i da se vise pozabavimo pravim problemima.
ono sto otezava situaciju je sto se pitanjima kao sto su kosovo i hag (ne ulazeci u te teme), gubi fokus sa faktickih zivotnih briga i problema, glasaci umesto da razmisljaju o obrazovnom, socijalnom, ekonomskom, ekoloskom, poljoprivrednom programu itd. svakodnevno gledaju emisije u kojima njihovi sluzbenici diskutuju na 2 teme: kosovo&hag i skandali&afere sa varijacijama na temu.
sto se pre fokusiramo i efikasnije upotrebimo nase resurse to bolje.
[ Legeonar_ @ 20.02.2008. 14:58 ] @
Citat:
Znas, Legionar

Razlog zbog cega tvoji postovi nisu brisani, iako imaju jako malo supstance a jos manje veze sa zivotom - izgledaju ko crtani film i predstavljaju izvor zabave ljudima koji ih citaju u ovim teskim vremenima :)

Ujedno su urnebesno smesni, jer svakom ko je ikad u zivotu krocio severno od Horgosa je jasno koliko je Srbija izgubila a, recimo, Madjarska dobila u poslednjih 20 godina i koliko su EU integracije ucinile dobrog zemljama koje su u EU usle 2004 - a u isto vreme su i veoma tuzni, jer je na zalost kristalno jasno da je jedna klika oportunisticki nastrojenih bandita tako dobro uspela da ispere mozak bar polovini gradjana zemlje u kojoj zivis, i da se to zapravo stvarno dogadja ljudima u Srbiji. Tuzno je koliko je novca investirano u ispiranje mozga samo da bi kupovao sve zivo kod nekog Miskovica... ali to je nasa realnost.

Ali, na svu srecu, jako brzo ce ljudima iz Srbije biti omoguceno da putuju bez viza u EU pa da se licno uvere kako funkcionise EU i da li propada, kako ih loze vec decenijama, ili ih kanda neko malo laze sve ove godine... Bice to jedan veliki poraz za ljude kao sto si ti, ali nemoj da tugujes - uvek mozes otici u Belorusiju, tamo jos ima nade za tebe i tebi slicne - tamo "zapad truli" a slobodarstvo se meri brojem politickih zatvorenika po zatvorima i podeljenim bonovima za hleb pred izbore

Znas Ivane,ja sam bio dosta godina u zemljama EU i dobro znam kakva je situacija tamo,pogotovo u novim zemljama clanicama.Recimo znam odlicno kakva je situacija u Poljskoj i sta su Poljaci sve preziveli (oni koji su preziveli) pod komunistima, ali ovo što EU radi svim evropskim narodima (dakle i cak i pravim Francuzima, Nemcima ...) je mnogo gore od toga - gradjani EU su moderni robovi i nadam se da ce to što pre shvatiti.Mozda i nece to biti brzo ali ce se dogoditi.Poljaci izgleda pocinju da shvataju i ja im zelim mnogo srece na putu saznanja.

Nazalost oni imaju svoju poltronsku garnituru , mi svoju.....nismo mi nista bolji - ni jedna ni druga vlast ne vode računa o nacionalnim interesima vec samo o interesima ''Evrope'' odnosno mocnih svetskih korporacija i svojim licnim interesima ali duboko sam uveren da ce se situacija kad tad preokrenuti