..kao sto to obicno biva kad padne ono sto obicno treba da pada u ovo doba godine a zove se "sneg", nastane poprilican kolaps na ulicama,
ako zanerimo "savesne vozace" sa letnjim gumama, voznjom bez ukljucenih svetala i neociscenih vozila ostaje nam ipak haos na ulicama.
Bar je tako bilo jutros u Novom Sadu...drvece je padalo po putevima, grane su se lomile na sve strane pod tezinom snega a, na zalost, nije imao niko da
ih ukloni. Neka od stabala su pala i sinoc. Ono sto sam uspeo da vidim do 9 sati jeste 5 radnika koji lopataju na raskrsnici kod glavne autobuske (stare) stanice i jedan traktorcic koji cisti trotoar. Da ne spominjem da grane i kompletno drvece ne bi bilo ni polomljeno da ga neko nije, bar jednom u 2 godine, orezao. Neka stabla su stara i po 30 godina...sramota, ali to nam je sto nam je...
Kakva su vasa iskustva sa prvim snegom?
Primer:
[ DS_Store @ 18.11.2007. 10:47 ] @
Kao zimski čovek (jako loše podnosim vrućine i uopšte leto i t>(10÷15)ºC) jedva sam dočekao sneg, kakav god bio.
Sve je na mestu što si napisao ali sam isuviše happy da bih objektivno posmatrao temu :)
Nadam se da ću uspeti da odvojim vremena da odem na noćno sankanje iznad otvorenih bazena u Košutnjaku. Ko nije bio ima moju preporuku. Sve konji od 25-35 g., svako nosi šta ima - od dečijih sanki, preko guma i folija do plehova za rernu(!) :)))
[ vujo032 @ 18.11.2007. 11:08 ] @
Zanimljivo mi kako su mnogi prošle godine trubili da će sve zime biti kao prošla zbog globalnog zagrevanja,
neće više biti ni snega ni minusa.Ja sam oduvek voleo sneg,i pre nego što sam počeo da skijam.
Što volim Srbiju,mnogo volim Srbiju,samo sam malo umoran od lopatanja...
A onaj majmun sa grtalicom....
[ dobio_7 @ 18.11.2007. 12:07 ] @
Kod mene u mestu je bila jedna vrlo nejasna situacija, na izlazu sa autoputa sam video Cistac snega (kako vlajda ceka da sneg napada) mada kako je sneg padao sve vise i vise, i kako se jedva kolima islo glavnim putem jedno 2-3 sata kasnije opet nisam video da se doticni potrudio da ocisti put, valjda je cekao da padne jos :) !
[ sasa022 @ 18.11.2007. 16:44 ] @
Citat:
vujo032: Zanimljivo mi kako su mnogi prošle godine trubili da će sve zime biti kao prošla zbog globalnog zagrevanja,neće više biti ni snega ni minusa.
Ovo niti je bio minus,niti "normalan" sneg.Cim je pao poceo je da se topi i samo je napravio sra**e.
Sa ovakvim vremenom i ovakvim snegom nema uzivanja.
[ Miroslav Jeftić @ 18.11.2007. 16:52 ] @
Ipak je ovo novembar, ne bi baš bilo normalno da je sada -10.
[ Shadowed @ 18.11.2007. 22:42 ] @
-10 nije normalno. Nebitno u koje doba godine. Uobicajeno mozda.
[ Stefano @ 18.11.2007. 22:55 ] @
Sto se tice snega, ovakav sneg je normalno da te iznenadi u novembru (mada ko je pratio neke meteo sajtove nije ga iznenadilo posto smo predvideli 20-tak cm snega ). Danas je bilo 21 cm snega u Beogradu, a za novembar je standard oko 2-3 cm snega koji se otopi za nekoliko sati.
Da li se neko seca cuvene mecave koja je pogodila Beograd 6.11.1995 kada je palo 39 cm snega. To je apsolutni rekord sto se tice visine sneznog pokrivaca u Beogradu za novembar mesec.
[ hakinen @ 18.11.2007. 23:26 ] @
Sve u svemu vise meteorolozima neverujem, nikad nisu u stanju da pogode pravu prognozu!
Evo sad kaze da ce da pada sneg jos i sutra i prekosutra, a ja na google earth-u vidim da je oblacnost prosla, i odakle ce da pada sneg :D
Odlicna opcija na google earth-u koju sam danas sasvim slucajno primetio je pregled oblacnosti koji se na kratkom vremenskom intervalu refresuje :D
[ Stefano @ 19.11.2007. 12:17 ] @
Citat:
Sve u svemu vise meteorolozima neverujem, nikad nisu u stanju da pogode pravu prognozu!
Meteorolozi ne pogadjaju, vec prognozu odredjuju prema nekim zakonitostima. Da sada ne produbljujuem diskusiju, u svakom slucaju RHMZ je imao umerenu prognozu-tako da su sve televizije koje su od njih preuzimale najavljivale "normalan" novembarski sneg, dok smo mi imali malo slobodniju prognozu, i najavili smo 20 cm snega za Beograd i Novi Sad... koliko god to nekima tada nekoliko dana ranije delovalo kao preterivanje, posle je ipak bilo tako.
[ 2nd to none @ 19.11.2007. 12:55 ] @
Citat:
Stefano: Meteorolozi ne pogadjaju, vec prognozu odredjuju prema nekim zakonitostima. Da sada ne produbljujuem diskusiju, u svakom slucaju RHMZ je imao umerenu prognozu-tako da su sve televizije koje su od njih preuzimale najavljivale "normalan" novembarski sneg, dok smo mi imali malo slobodniju prognozu, i najavili smo 20 cm snega za Beograd i Novi Sad... koliko god to nekima tada nekoliko dana ranije delovalo kao preterivanje, posle je ipak bilo tako.
koliko su precizni, vise bi pogodaka imali nasumice neko iz tih "zakonitosti"...
[ Stefano @ 19.11.2007. 13:19 ] @
mi smo pogodili skoro u detalje... kao i skoro uvek... niko te ne tera da gledas samo RHMZ sajt i slicno.
Pozdrav, kome smetaju meteorolozi neka gleda u pasulj!
[ Zeleni zub @ 23.11.2007. 21:29 ] @
... a Indijanci vec dve godine skupljaju drva za zimu ;D
[ barakuda111 @ 25.11.2007. 14:27 ] @
Citat:
hakinen: Odlicna opcija na google earth-u koju sam danas sasvim slucajno primetio je pregled oblacnosti koji se na kratkom vremenskom intervalu refresuje :D
Gde se ukljucuje ta opcija?
[ vlada131 @ 03.02.2012. 18:00 ] @
Citat:
Mrkonjić: Sneg u nezgodno vreme
Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je da putari daju sve od sebe da očiste sneg s glavnih putnih pravaca i saobraćajnica u zemlji.
Mrkonjić je rekao da je sneg pao u ''nezgodno vreme'' i da su svi iznenađeni ovolikim snežnim padavinama u februaru, kao i da su putarska preduzeća maksimalno angažovana.
Ministar je zamolio građane da imaju strpljenja u saobraćaju zbog vanrednih vremenskih prilika u Srbiji.
Al' pazi kad je smišljao dosta dugo koju uvredu za inteligenciju, kakvu.. da bude što grđa... ovaj deo u crvenoj boji...
Ne, ne.. stoka je to. Stoka čirevita, satkana od buđavih, krastavih čvaraka.
[ Jovan 1988 @ 03.02.2012. 18:54 ] @
Mrzim sneg.Jutro oko 8h jutros Jurija Gagarina Novi Beograd,celom ulicom nije se moglo vise od 20-30 km/h.Uglavnom smo stajali u mestu.
Sat vremena mi je trebalo da od pocetka ulice dodjem do Gazele.Isao sam kolima.Katastrofa.Nemam reci i kasnije u centru grada vidim poneki kamion kako cisti.A ja se pitam pa sneg je padao celu noc jos sinoc je poceo,sta su radili ti ljudi tokom noci,pa nije sav sneg pao najednom ovoliko.
A svi zivi su iznenadjeni snegom,kao otkud on?!
[ Slobodan Milivojevic @ 03.02.2012. 19:11 ] @
Ovde na jugu (Niš - Pirot) pada sneg još od božića, pa većina stvari funkcioniše. Dole još južnije (Vranje) je padao i dosta dosta više, al evo danas u Nišu ima pa bar 35cm snega, nisam merio, pa može da se prođe, jeste da se sporo vozi, ali nije sve stalo u mesto.
Niko nije pominjao zatvaranje škola (bar ne masovno) kao danas, a i gradski prevoz kolko vidim dobro funkcioniše. Prošao sam kolima jedan deo grada danas, sve glavne saobraćajnice su kolko tolko očišćene, i imože da se prođe.
Prosto mi je neverovatno kako čim u Beogradu padne veća količina snega - ajde sad kažite da je za naše podnevlje 20cm nešto neobično? A ovi odma vanredno stanje. Nisam neki hejter, samo ne razumem, dok je na jugu mesec dana i više padao sneg, niko ništa nije rekao, a danas tolka halabuka...
[ Wajda.W @ 03.02.2012. 19:14 ] @
Sneg na pocetku februara, i ja se stvarno cudim. :)
Kad ljudi pogledaju malo kad pocinje zima i kad se zavrsava skontaju da je pocetak februara ustvari tacno u sredini kalendarske zime, i time zakljucuju da je sneg pao kad mu vreme nije. :)
Jos pored svega toga dole u srbiji sve pod snegom vec duze vreme i njima cudno sto se to desilo sad i na severu.
Jbg, izigrao ih sneg, igra na kvarno, nisu ga ocekivali...
[ tdusko @ 03.02.2012. 19:14 ] @
3 su problema tu najmanje. Prvo, so koju nasi putari koriste ne radi na -10. Drugo, milism da BG trenutno nema pun kapacitet mehanizacije jer je jedan deo ustupljen ugrozenim krajevima. Trece, neispravni i poluispravni gradski prevoz sa sve isto tako ispravnom infrastrukturom koji se kvare i prave dodatni haos.
[ bobiska @ 03.02.2012. 22:11 ] @
Citat:
tdusko: 3 su problema tu najmanje. Prvo, so koju nasi putari koriste ne radi na -10. Drugo, milism da BG trenutno nema pun kapacitet mehanizacije jer je jedan deo ustupljen ugrozenim krajevima. Trece, neispravni i poluispravni gradski prevoz sa sve isto tako ispravnom infrastrukturom koji se kvare i prave dodatni haos.
+1
Dodao bih i verovatno nezadovoljstvo platama i opštom agonijom, čekali su 3 meseca da rokne ova pošast, pa sad` malo oni da ka*aju.
Citat:
Slobodan Milivojevic: Ovde na jugu (Niš - Pirot) pada sneg još od božića, pa većina stvari funkcioniše.
Prosto mi je neverovatno kako čim u Beogradu padne veća količina snega - ajde sad kažite da je za naše podnevlje 20cm nešto neobično? A ovi odma vanredno stanje. Nisam neki hejter, samo ne razumem, dok je na jugu mesec dana i više padao sneg, niko ništa nije rekao, a danas tolka halabuka...
Jesi, jesi, čitav jug danas seiri po istom principu, zaboravljajući gde je beogradska mehanizacija.
Usput, gde nađe da porediš male gradiće računajući i Niš, sa Beogradom po ovom pitanju? Ovde je saobraćajni kolaps nedeljom u maju, u 10 ujutru, na 22 stepena :) U tako preogromnom gradu u odnosu na njegovu organizovanost, sanacija bilo kakvog ekstremnog eventa je mnogo teža nego u nekoj palanci sa 3 semafora. Ovde ne mislim na Niš, on ih ima više.
[ jericho1405 @ 03.02.2012. 22:15 ] @
Pa dobro, ne pada u svim dijelovima snijeg jednako. Postoje podrucja koja su u prilicno losoj situaciji. Recimo, ovdje u Sarajevu je dobro zapadao, a i dalje pada jakim intenzitetom. Krece se do 1 metra, a na visim predjelima i preko 2 metra. Ceste se tesko ciste, prohodne su, al' je saobracaj jako otezan. Cesti zastoji, kvarovi, zaglavljivanja i sl. Prava avantura otici i vratiti se sa posla. ;) A za parking ces se posebno pomuciti obzirom koliki su nanosi i da se veliki dio automobila uopste nije makao sa mjesta od juce. Inace, levati ne posipaju so, vec neki sljunak.
Ovakvo stanje jeste za proglasenje vanredne situacije.
[ Lavlja_Jazbina @ 03.02.2012. 22:17 ] @
Ja sam cuo da je upitanju gorivo,kojeg nema iz nekograzloga.Verovatno nije se platilo.
[ plus_minus @ 04.02.2012. 08:51 ] @
Citat:
Verovatno nije se platilo.
Pa kako će mukice da plate kad onda neće d ima za gazdu nove republičke agencije, ako plate? Jel' bitnije neko tamo gorivo ili ...?
[ fanfon @ 04.02.2012. 09:45 ] @
Pri ovolikim padavinama nema sanse da gradske sluzbe odrade svoj posao kako treba. Sneg pada neprestano i ne mogu se ocistiti na vreme ni putevi prvog prioriteta, a kamoli drugog. Gradjani moraju sami ispred svojih kuca(zgrada) da ciste.
[ tdusko @ 04.02.2012. 09:56 ] @
Nemam nameru da bilo koga branim ili pravdam i ne iskljucujem mogucnost da ima svakakvih radnji, ali treba imati u vidu da je Beograd grad sa svojom specificnom mikro klimom koji na prste jedne ruke moze da nabroji broj dana u godini gde max dnevna temperatura ne prelazi -7, a tek su retki slucajevi kada sneg ovako pada na toj temperaturi. 10 godina kako sam u BG-u mislim da se ovako nesto desilo svega par puta. I uvek je ista prica - prvo jutro tragedija. Ljudi ocekuju da ce moci da se ponasaju kao i svakog obicnog dana pa su tako i juce ujutru svi uredno krenuli kolima kako bi se odvezli par kilometara na posao i naravno bio je kolaps + sve ono sto sam napisao u proslom postu. Stvarno mi nije jasno odakle tolika kolicina entuzijazma da se po jutru kakvo je bilo juce krene kolima na posao.
[ tdusko @ 04.02.2012. 10:12 ] @
Evo upravo potvrda:
Citat:
Kako kažu, ova godina se razlikuje od prethodnih, jer je nezapamćeno da u Beogradu sneg pada na ovako niskoj temperaturi. Zbog tako hladnog vremena ne mogu u potpunosti da uklone nanose sa kolovoza.
Iz "Beograd puta" kažu da je maksimum koji mogu da postignu na ovoj hladnoći da svedu sloj snega na putu na tri centimetra i da sipaju so i hemijska sredstva, ali da ona imaju samo 20 posto svog učinka po ovakvoj hladnoći.
.....samo bih ovog "bobisku" iz Beeeeooograda zapitao da li "sve male palanke sa tri semafora" treba da pocrkaju zbog Beograda?....u KV-u(ima više od tri semafora) već 10. dan pada sneg u kombinaciji sa debelim minusom.Poprilično se otežano živi ali,izvini,moramo i mi da živimo.Žao nam je što naša mehanizacija mora da čisti naše puteve jer na žalost i naši roditelji moraju kod lekara a deca u školu.Još je gore to što svi zajedno imam o lošu naviku da moramo da jedemo,i to više puta na dan,pa ne možemo da vam pošaljemo i naša vozila za snabdevanje...da ne pričam o auotbuskom saobraćaju kako funkcioniše i izgleda jer nama Japan,Kina,Nemci i ostali nisu poklanjali autobuse a Bog sveti zna kako i ovi,stari 20 i više godina,funkcionišu...."bata Boooobiska"-lopatu u ruke i makar pred svojom zgradom/kućom rasčisti sneg.Ima vas dva i kusur miliona i kad bi se malko pokrenuli a ne sve čekali od drugih očistili bi ste "prestonicu" za dan-dva....
[ Nabukodonosor @ 04.02.2012. 11:48 ] @
Citat:
U tako preogromnom gradu
haha, good one.
[ vilil1 @ 04.02.2012. 12:03 ] @
Ma da, poredjenje je sasvim na mestu -
Beograd - 1,154,589 stanovnika, Kraljevo - 63,030 st. Pirot - 38,432 st.
Inace, uvek se u Beogradu cistio sneg kako treba. Problem prave razmazeni gradjani koji ocekuju da se sneg ukloni maltene istog trenutka kad dotakne ulice. Pa onda kukaju kako se ne baca dovoljno soili, pa kad prodje zima, kukaju na rupe po ulicama, ne kapirajuci da su se te rupe otvorile bas od ogromne kolicine soli koja je bacana. I tako u krug. Narod nije nikada zadovoljan.
[ Jovan 1988 @ 04.02.2012. 12:17 ] @
Jutros slusam vesti i cujem nekog goslodina kako kaze da je problem nafta.Izgleda da nemaju dovoljno nafte pa im mehanizacija staje na sred puta.Pa ovo je prosto divno!
[ vidan kv @ 04.02.2012. 12:34 ] @
...manje-više nije problem u količini nafte već u njenom kvalitetu....stegne se i postanje kao jogurt gusta.U kombinaciji sa lošim održavanjem i nepripremljenim vozilom za zimu(novi filteri,adititiv za gorivo i dr.) eto belaja na sred puta......i da,klasična priča-nema se para,niko nije ovo čekivao,bla,bla.....
[ bobiska @ 04.02.2012. 14:29 ] @
Citat:
vidan kv: .....samo bih ovog "bobisku" iz Beeeeooograda zapitao da li "sve male palanke sa tri semafora" treba da pocrkaju zbog Beograda?....u KV-u(ima više od tri semafora) već 10. dan pada sneg u kombinaciji sa debelim minusom.Poprilično se otežano živi ali,izvini,moramo i mi da živimo.Žao nam je što naša mehanizacija mora da čisti naše puteve jer na žalost i naši roditelji moraju kod lekara a deca u školu.Još je gore to što svi zajedno imam o lošu naviku da moramo da jedemo,i to više puta na dan,pa ne možemo da vam pošaljemo i naša vozila za snabdevanje...da ne pričam o auotbuskom saobraćaju kako funkcioniše i izgleda jer nama Japan,Kina,Nemci i ostali nisu poklanjali autobuse a Bog sveti zna kako i ovi,stari 20 i više godina,funkcionišu...."bata Boooobiska"-lopatu u ruke i makar pred svojom zgradom/kućom rasčisti sneg.Ima vas dva i kusur miliona i kad bi se malko pokrenuli a ne sve čekali od drugih očistili bi ste "prestonicu" za dan-dva....
Niti si pažljivo pročitao, niti si shvatio poentu, niti živiš u bg, niti možeš to lako da shvatiš, niti...palanački duh jbg...
Pa kaži, do džadža, a
Ipak, da ne ostane nedorečeno, obrati pažnju na znake interpunkcije i tako to...
Citat:
U tako preogromnom gradu u odnosu na njegovu organizovanost,...
[ DR83 @ 04.02.2012. 15:46 ] @
Bilo je i veceg snega u Bgu ali ovakav kolaps se ne secam skoro da je bio. Najglavnije saobracajnice su nekako kao i pociscene, ne daj Boze da se s njih skrene, sneg do kolena!
Cenim da je juce ogroman broj Bgradjana peske isao.
[ Shadowed @ 04.02.2012. 15:54 ] @
Dva glavna problema sa ovom sneznom situacijomu Beogradu su: Beograd i Beogradjani. I sporedni razlog - sneg.
[ AstralPro @ 04.02.2012. 18:16 ] @
U Novom Sadu je situacija realivno dobra, glavni putevi su ocisceni ali opet na svakom putu i bulevaru ima 5 do 10 cm utabanog snega i leda.
Ne znam kako je preko Venca, ako je neko isao nek napise.
[ Igor Gajic @ 04.02.2012. 18:28 ] @
@AstralPro
Relativno dobra, je jako relativan pojam. Recimo detelinara danas, ni jedna ulica nije ociscena(sporedna). Glavni bulevari su sa po 3-4 cm snega, sto ce reci, kamion je prosao samo jedanput, ako su i bacali so, ona ne radi posao.
[ X Files @ 04.02.2012. 18:30 ] @
Pre par godina, putari su bili vredni i sav sneg s ulice pred justro sklonili u stranu.
Tako su napravili bedem, koji se zbog niskih temperatura "zacementirao", pa ni jedno vozilo s parkinga nije moglo da izadje na ulicu. Tacnije receno, ljudi nisu mogli na posao... Well done ;)
[ Nabukodonosor @ 04.02.2012. 18:35 ] @
Citat:
Ma da, poredjenje je sasvim na mestu -
Beograd - 1,154,589 stanovnika, Kraljevo - 63,030 st. Pirot - 38,432 st.
Ajde da zanemarimo cinjenicu da su ti ovi podaci suludi. A sto se same diskusije tice, bio grad od 40 stanovnika ili 40 miliona stanovnika, princip je potpuno isti. Bitno je samo kakva je organizacija u gradu. To sto je BG veci od KV-a ili KG-a ili Banje Koviljace, totalno je nebitno. Sa velicinom grada se povecava i broj ljudi koji rade na odrzavanju, broj masina itd. itd. To sto ti pricas drzalo bi vodu, da je tolika razlika u broju stanovnika a ista povrsina grada i isti broj ljudi odrzava grad. A nije tako.
[ Sceka @ 04.02.2012. 18:40 ] @
^
Ali nesrazmeran je broj vozila i pesaka u odnosu na mehanizaciju i ljude koji rade na odrzavanju! To sto BG ima neuporedivo vise vozila i pesaka nikako ne znaci da ima odgovarajuci broj onog svega sto je potrebno za odrzavanje. Dostignuta je kriticna masa (vec odavno!) vozila i samog stanovnistva u BGD-u preko koje je nemoguce racionalno odrzavati grad, po svim pitanjima, pa tako ovakve vanredne situacije multipliciraju teskoce po pitanju regulisanja!
Pozdrav!
[ Shadowed @ 04.02.2012. 19:08 ] @
Pa, tacno je da je mnogo ljudi po jedinici povrsine u Beogradu ali to samo znaci da ima i manje ulica za ciscenje po stanovniku ;)
[ vilil1 @ 04.02.2012. 19:17 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Ajde da zanemarimo cinjenicu da su ti ovi podaci suludi.
Ja ne znam gde je problem sto treba da se cisti sneg, bice ociscen a to se moze videti tek kad stane ovako je samo delimicno uklonjen sto je opet bolje nego nista.
Nego meni bode oci jedna druga stvar:
Citat:
U Beogradu se u školu i na fakultete sledeće nedelje neće ići, u načelu. Redovna nastava biće odložena zbog loših vremenskih prilika i preporuka resornog ministarstva ali će u svim beogradskim osnovnim školama biti organizovana dežurstva za sve učenike koji idu u produženi boravak.
Isto važi i za za one učenike čiji roditelji zbog radnih obaveza decu moraju da ostave u školama, izjavila je danas zamenica gradskog sekretara za obrazovanje Dragica Moro.
Sekretarijat za obrazovanje uputio je svim direktorima beogradskih osnovnih škola dopis da do 10. februara omoguće funkcionisanje produženog boravka, rekla je Moro za Beoinfo.
Ova preporuka se odnosi na period od 6. do 10. februara, jer se u tom periodu očekuje nastavak padavina, navodi se u saopštenju vlade.
pa nije ovo najveci sneg do sad, pa da se ne ide u skolu do koje dosta dece stigne i peske?
Od kad nam je sneg u februaru vanredno stanje, to je nesto novo?
[ X Files @ 04.02.2012. 19:46 ] @
Apropo ove tematike.
Cini mi se da je na ES-u u nekoj temi bio postavljen link ka vesti, kako je gradonacelink nekog grada potpuno odustao od posedovanja mehanizacije za ciscenje ulica u zimskom periodu, jer je kao jeftinije sacekati tih nekoliko dana da se sve samo otopi, nego sto su troskovi svega (mehanizacija, gorivo, zaposleni, ...).
Pa sad, da me ne razumes pogresno, ovako pust grad sto se tice saobracaja moze da se ocisti sa nekoliko vozila predvidjenih za to. Karikiram ali u sustini je tako. Uporedi Beograd, u kome tako malo saobracaja pamtim da je bilo kad sam bio dete, a imam bezbroj godina, i rado ga se secam iz tih dana, sa ovim slikama koje vidim na linku - malo je neozbiljno. Izvinjavam se ako nije reprezentativan snimak sa linka koji si postovao, ali cak i da ima prilicno vise saobracaja neuporedivo je sa beogradskim saobracajem. Cak i na periferijama nema toliko malo saobracaja, cak ni nocu!
40 cm snega u Beogradu na -10 u tako dugom periodu je vanredno stanje za račun za struju koji će da ti stigne za mesec dana, a kamoli za grejanje velikog broja škola, koje je pri tome teško zagrejati i na 0 stepeni. Tu je problem, a ne u transportu/prevozu/stizanju do škole.
[ Milos D @ 04.02.2012. 21:55 ] @
Došlo mi danas jedno ciganče oko podneva, nudi da očisti sneg ispred kuće. Drži lopatu, veću od njega. Ja kažem "već sam očistio, zar ne vidiš?", a on pokaza na jednu gomilu od oko 2-3 lopate pred samim vratima. "A ovo? Kolko daš da ti očistim?", pita on. Čudno mi, otkud sad ta gomila, da nije pala sa krova? Pametniji od mene koji ovo čitaju su već pogodili otkud. Rekoh mu, neka hvala, sam ću. Posle naravno shvatim da je on tih par lopata snega sam nabacio da bi sebi napravio eventualni posao, a lepo se i vidi odakle je zahvatio. A inače u mojoj ulici 80% uopšte nije očišćeno, ali što da se muči sa stvarnim čišćenjem velikih količina ako može da uzme nešto za vraćanje tih par lopata snega tamo gde sam ih ja već premestio ranije, ehhh...
pa nije ovo najveci sneg do sad, pa da se ne ide u skolu do koje dosta dece stigne i peske?
Ja ovakav sneg i ovako hladnu zimu nisam video u Beogradu od kad sam ovde (8 godina). Mozda sam slucajno propustio dva-tri dana kada jeste bilo hladnije a ja nisam bio u Beogradu ali to je to. Znaci najjaca zima zadnjih 8 godina.
[ bakara @ 04.02.2012. 23:14 ] @
Citat:
Dexic: Ja ovakav sneg i ovako hladnu zimu nisam video u Beogradu od kad sam ovde (8 godina). Mozda sam slucajno propustio dva-tri dana kada jeste bilo hladnije a ja nisam bio u Beogradu ali to je to. Znaci najjaca zima zadnjih 8 godina.
Cekaj bre, ceo novembar, decembar i januar se kukalo da je toplo, a sad kad je hladno kuka se da je hladno...jos par nedelja i gotova je zima.
Citat:
bobiska: 40 cm snega u Beogradu na -10 u tako dugom periodu je vanredno stanje za račun za struju koji će da ti stigne za mesec dana, a kamoli za grejanje velikog broja škola, koje je pri tome teško zagrejati i na 0 stepeni. Tu je problem, a ne u transportu/prevozu/stizanju do škole.
Znaci oskudacija...pa i ja kad sam isao u skolu cesto se sedelo u jaknama, ali dobro ako je to razlog da se 4 dana ne ide u skolu....
[ Dexic @ 04.02.2012. 23:51 ] @
Ko se zali sto je toplo bilo? Nije "normalno", tj. drugacije je nego sto su generacije navikle, ali nije to nista lose.
Da, isli smo i sedeli u jaknama u skole, i zato je gomila ljudi belosljiva bila psole :D
Poredis varos od 60.000. stanovnika sa gradom od 1.2 miliona. E to je suludo.
Ne vredi, slabo kapiras. Tom tvojom logikom onda bi u Moskvi za koju je BG ne varos, nego varosica, u svakom mogucem smislu, bio pakao cim padne sneg. Tvojom logikom, jer je taj grad 20 puta veci od BG-a, koliko je BG veci od npr. Kraljeva. Ili bilo koji drugi grad mnogo veci od BG-a, London, Berlin, New York, Bangkok i slicni. Ali ono sto ti ne kapiras je da nije poenta u velicini, jer sa velicinom rastu i ostale proporcije. Problem je u neorganizaciji, problem je u ljudima.
[ bttp @ 05.02.2012. 01:43 ] @
Citat:
X Files: Pre par godina, putari su bili vredni i sav sneg s ulice pred justro sklonili u stranu.
Tako su napravili bedem, koji se zbog niskih temperatura "zacementirao", pa ni jedno vozilo s parkinga nije moglo da izadje na ulicu. Tacnije receno, ljudi nisu mogli na posao... Well done ;)
To isto su i sada uradili.
[ Nemanja Jakovljevic @ 05.02.2012. 02:01 ] @
Ista ta Moskva ima i saobracajnice od 12 traka... Sistem moze da podrzi taj broj vozila...
[ ironman @ 05.02.2012. 07:17 ] @
Nije nikog iznenadio sneg, jednostavno treba uvesti zabranu koriscenja privatnih vozila sve dok sneg pada i ciste se ulice!
[ vilil1 @ 05.02.2012. 09:08 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Ne vredi, slabo kapiras. Tom tvojom logikom onda bi u Moskvi za koju je BG ne varos, nego varosica, u svakom mogucem smislu, bio pakao cim padne sneg. Tvojom logikom, jer je taj grad 20 puta veci od BG-a, koliko je BG veci od npr. Kraljeva. Ili bilo koji drugi grad mnogo veci od BG-a, London, Berlin, New York, Bangkok i slicni. Ali ono sto ti ne kapiras je da nije poenta u velicini, jer sa velicinom rastu i ostale proporcije. Problem je u neorganizaciji, problem je u ljudima.
Jock bwe. Ti slabo kapiras. Lako je ocistiti dvadesetak ulica. Dve vece, glavne, ostalo sporedne. Treba ocistiti x ulica u trenutku kada pada sneg. To je nemoguce. Ja tvrdim da se Beograd odlicno cisti. Ali razmazeni gradjani koji u svakom trenutku zele da se bez problema voze kolima stvaraju problem. Kao i mediji koji sve to preuvelicavaju.
I da, naravno da svi veliki gradovi imaju problema kada je niska temperatura, a pada sneg. Npr. taj N. York koji pominjes kao, ne znam sta, primer organizacije -
I Moskva -
Ciste ulice? Ne bih rekao.
[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 05.02.2012. u 10:25 GMT+1]
[ Shadowed @ 05.02.2012. 11:03 ] @
Citat:
vilil1: Lako je ocistiti dvadesetak ulica. Dve vece, glavne, ostalo sporedne. Treba ocistiti x ulica u trenutku kada pada sneg.
Ako ima x puta vise ulica, i ima bar x puta vise stanovnika (a ima vise nego x puta) onda to nije problem jer ima i x puta vise vozila i radnika (i ostalog sto je potrebno) za ciscenje. Medjutim - nema toliko vise opreme i ljudi za ciscenje a to je neodgovornost. To je onaj deo i mog posta da je jedan od dva glavna razloga za snezne probleme u Beogradu - Beograd.
Razmazenost i osecaj uzvisenosti prosecnog (ne svakog vec kada se izvuce prosek) Beogradjana je onaj drugi deo - da su Beogradjani drugi glavni razlog za snezne probleme u Beogradu.
[ Java Beograd @ 05.02.2012. 11:09 ] @
Citat:
ironman: Nije nikog iznenadio sneg, jednostavno treba uvesti zabranu koriscenja privatnih vozila sve dok sneg pada i ciste se ulice!
A posebno onih mudraca koji uporno pokušavaju da voze koristeći letnje gume. Onda im smeta što neko drugi nije obezbedio suv i topao asfalt na ulicama.
[ bobiska @ 05.02.2012. 11:15 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Ne vredi, slabo kapiras. Tom tvojom logikom onda bi u Moskvi za koju je BG ne varos, nego varosica, u svakom mogucem smislu, bio pakao cim padne sneg. Tvojom logikom, jer je taj grad 20 puta veci od BG-a, koliko je BG veci od npr. Kraljeva. Ili bilo koji drugi grad mnogo veci od BG-a, London, Berlin, New York, Bangkok i slicni. Ali ono sto ti ne kapiras je da nije poenta u velicini, jer sa velicinom rastu i ostale proporcije. Problem je u neorganizaciji, problem je u ljudima.
Prvo, daleko si preterao, Moskva nije 20, nego 4-5 puta veća, nemoj da računaš tzv. moskovsku oblast, jer ni ona nije toliko veća od beogradske oblasti. Drugo, ne računaju se proporcije baš tako. Skoro sam pročitao nebulozu da je Beograd malo veći po površini od Pariza, iako Pariz važi za mnogo veći grad, bar po broju stanovnika. U ovo se ne kunem, nisam bio, ali Moskvu znam dobro. I da poentiram...Moskva je zbog klime prilagodila organizaciju grada za ovakve i gore uslove, da li si nekada bio tamo zimi i video šta imaju od mehanizacije i kosookih žutaća sa lopatama? I glavno poentiranje...sećaš se pre 2 godine kada je u Moskvi mesec dana bilo 40 stepeni iznad nule? Dramatične slike grada u dimu, umiranje od gušenja, klima uređaji ne postoje...? Mogu da se porede efekti antizimske borbe u Moskvi i S. Peterburgu i efekti antiletnje borbe u Beogradu i Sofiji.
[ vilil1 @ 05.02.2012. 11:32 ] @
Citat:
Shadowed: Ako ima x puta vise ulica, i ima bar x puta vise stanovnika (a ima vise nego x puta) onda to nije problem jer ima i x puta vise vozila i radnika (i ostalog sto je potrebno) za ciscenje. Medjutim - nema toliko vise opreme i ljudi za ciscenje a to je neodgovornost. To je onaj deo i mog posta da je jedan od dva glavna razloga za snezne probleme u Beogradu - Beograd.
Ne slazem se. Uzevsi u obzir i konfiguraciju terena, Beograd je ceo u nekim brdima, dovoljan je jedan neodgovoran vozac koji ce svojim proklizavanjem zakrciti ulicu, pa ni xyz kamiona i radnika B. Puta nece moci nista da uradi jer i sami ne mogu da prodju.
Pada sneg, temperatura dosta ispod nule, neodgovorni vozaci koji su uporni da bas tog trenutka voze svoj auto...eto problema. Nemoguce je da se sve ulice ociste istovremeno. Pa ulice su i podeljene po prioritetima, glavne se prve ciste, one kuda prolazi GSP, ostale dolaze na red kasnije. U vremenu kada sneg jako pada, sva mehanizacija je usmerena na odrzavanje prioritetnih ulica. Ostale dolaze na red kada sneg stane a glavne ulice su ciste. Kako biste vi to resili? Kupovinom jos hiljadu, dve, kamiona za ciscenje snega, zaposljvanjem jos par hiljada ljudi, da bi sve ulice mogle istovremeno da se ciste? I to samo za deset, dvadeset, dana godisnje? Ili je bolje ovako, a da se narod opameti, da ne srlja kolima po svaku cenu, da shvatimo da su zimski uslovi takvi da ne mora bas da se vozi ako nije neophodno, ili bar sacekati dok se ulice ne ociste.
[ jnk @ 05.02.2012. 11:55 ] @
Gde su sada ekolozi da nam objasne kako je sve ovo zbog globalnog zagrevanja?
[ bobiska @ 05.02.2012. 15:50 ] @
Citat:
jnk: Gde su sada ekolozi da nam objasne kako je sve ovo zbog globalnog zagrevanja?
Da, mnogi imaju problem da to ukapiraju, jer niko ne objašnjava kako globalno zagrevanje dovodi do ledenog doba. Gle, zbog globalnog zagrevanja se topi led na polovima i drastično menja salinitet vode, a efekat broj dva je rashlađivanje vode koja je u sastavu golfske struje. Golfska struja je zadužena za održavanje umerenije klime u Evropi, pa ako dođe do njenog hlađenja, pozdravile nas toplije zime. To ti je esencija te teorije, otprilike.
[ jnk @ 05.02.2012. 15:55 ] @
Bio si brz. Znaci kad je mnogo hladno, mnogo toplo, srednje toplo i srednje hladno, sve je to zbog globalnog zagrevanja.
[ vladd @ 05.02.2012. 16:38 ] @
Globalno zagrevanje je u velikoj meri lupetanje, sada se polako prisecaju Milankovica, pa je sve pomalo jasnije, naravno za one koji nisu u nekakvim korporativnim ili svetskozaverenickim druzinama.
Elem, najveci bes koji me obuzima je qurobecanje kojekavih ds-poslusnika iz komunalnih sluzbi, koji su se celo leto i topli deo zimskog perioda BUSALI u grudi kako su zategnuti spremni, spremniji od Djokovica, samo da padne 2mm snega na +2|C ima da ga ozezu..
Zatim su u Decembru kmecali kako su INVESTIRALI u opremu, a sad nemaju POSLA, pa ne mogu da naplate akciju od Grada!!!
Druga stvar je sneg na - 10, kada ne mogu da se igraju stare zimske igrice, da protrce jednom sa grtalicom, da malo posole, pa SO odradi 90% njihovog posla.
I trece, kada je poceo kijamet, NISU se pojavili na terenu nekoliko sati, na nekim lokacijama ih nije bilo ni 12 sati nakon pocetka NAJAVLJENE nepogode.
Nema veze sto stalno pada, manji je problem kada se uklanja po 5-10 cm snega, vise puta, nego kada se CEKA da kao NAPADA koliko napada, pa da se onda "krene" u laganu jednokratnu akciju zgrtanja...
Sada ih vidim, po naselju, kako se setkaju sa "majmuncicima", u pratnji crnog dzipa, sa "koordinatorom" ciscenja!!!
Valjda da "opletu" po snegu ispred funkcionerskih stanova!!
Poz
[ tdusko @ 06.02.2012. 10:10 ] @
Kakva je situacija danas, prvi radni dan posle kolapsa od petka? Vidim najavljuju novih 20-30 cm snega u toku dana.
[ 3MAJ86 @ 06.02.2012. 11:48 ] @
Danas nije toliko strašno, barem po mom iskustvu. U odnosu na petak, danas je fantastično. Doduše, ja sam jedan od onih neodgovornih koji je kolima krenuo na posao. Sa sve 4 zimske gume bez problema sam izlazio uz strme nerašćišćene ulice (živim blizu Košutnjaka).
Gužve u saobraćaju ima, i to mislim da je uglavnom zbog vozača koji nisu adekvatno pripremili svoje automobile, pa onda kilave jer se plaše proklizavanja, ili i sami proklizavaju i šlajfuju pa prave kolone. Ulice prvog prioriteta (to su one kuda ide GSP) su uglavnom očišćene kako treba. Meni je recimo bio problem, jer sam išao savskom ulicom, pa sam onda desno skrenuo u Višegradsku (tu blizu mi je "štek" gde parkiram), deo Višegradske iznad Sarajevske je bio zatvoren za saobraćaj (postavili su onu malu rampu), iako mislim da bih uspeo da se popnem gore bez problema, nisam hteo da se majmunišem i da zaobilazim prepreku, plus možda je gore na ćošku sa K. Miloševom isključen semafor, pa ko zna kada bih se uključio... Uglavnom morao sam da napravim mali krug kako bih mogao da uđem u Višegradsku iz K. Miloša, ali nije bilo problema.
Putovao sam sa Košutnjaka do K. Miloša nešto više od sat vremena, ali barem 10 minuta sam izgubio u kruženju zbog zatvorenog dela Višegradske.
Eto to je moje iskustvo od jutros. Iskreno, nemam primedbe na rad službi za čišćenje.
U mojoj ulici su napravili problem što su naneli sneg na parking kao što je neko već spomenuo. Ali nije me mrzelo da uzmem lopatu jutros i sklonim to. Sreća pa je sneg suv i lako se skida. Biće problematično kada temperatura bude tek ispod nule, pa sneg "navlaži" :) pa se zaledi.
U firmi lobiramo da u četvrtak (kada se valjda najavljuje -20), mi koji možemo, radimo od kuće :)
P.S. Da li neko slučajno zna kada se kod nas, po zakonu, proglašava stanje elementarne nepogode? (mislim na nisku temperaturu)
[ shadow-bg @ 06.02.2012. 12:15 ] @
Sad je dobro, nije veliki problem za saobracaj, nema guzvi, problem je za parking.
Elem, hteo bih da kazem moje misljenje sto se tice onog kolapsa pre 2-3 dana. Putovao sam na relaciji Zarkovo-Terazije GSP-om. Uzrok onog kolapsa je GSP i vozaci sa letnjim gumama. Na banovom brdu se 53 isprecila po sred ulice. Na "toboganu" kod sajma autobusi GSP-a nisu mogli da se popenju i napravili kolaps. Isao sam peske od sajma do terazija sarajevskom jer autobusi i tramvaji nisu mogli da se popenju uz Nemanjinu. Na to dodati nekoliko slucajeva automobila sa letnjim gumama koji su se zaglavili i eto kolapsa. Putari nisu mogli da prodju od kolapsa. Na TV i Radiju ponavljaju da koristimo GSP, a GSP se okrece po ulici ili se zaglavi na uzbrdici. Kazu izbegavajte uzbrdice i nizbrdice, a pola beograda na brdovitom terenu.
[ Sceka @ 06.02.2012. 12:41 ] @
Citat:
shadow-bg: Sad je dobro, nije veliki problem za saobracaj, nema guzvi, problem je za parking.
Elem, hteo bih da kazem moje misljenje sto se tice onog kolapsa pre 2-3 dana. Putovao sam na relaciji Zarkovo-Terazije GSP-om. Uzrok onog kolapsa je GSP i vozaci sa letnjim gumama. Na banovom brdu se 53 isprecila po sred ulice. Na "toboganu" kod sajma autobusi GSP-a nisu mogli da se popenju i napravili kolaps. Isao sam peske od sajma do terazija sarajevskom jer autobusi i tramvaji nisu mogli da se popenju uz Nemanjinu. Na to dodati nekoliko slucajeva automobila sa letnjim gumama koji su se zaglavili i eto kolapsa. Putari nisu mogli da prodju od kolapsa. Na TV i Radiju ponavljaju da koristimo GSP, a GSP se okrece po ulici ili se zaglavi na uzbrdici. Kazu izbegavajte uzbrdice i nizbrdice, a pola beograda na brdovitom terenu.
Mislim da nije problem toliko u gumama, mislim na GSP autobuse, nego je veci problem u iskustvu vozaca u vezi voznje po ovakvim uslovima. Autobus GSP-a je dovoljno tezak, narocito kad je pun, da i sa postojecim gumama moze lepo da se vozi. Problem je inace kod GSP vozaca njihova bezobraznost, bahatost i ostale stvari kojima nadoknadjuju losu voznju po suvom, bar oni misle da ako se bahato vozi to znaci da dobro vozi! Cim dodje do mokrog kolovoza nastaju problemi, svedoci smo toga decenijama, a kad je ovakvo vreme - katastrofa! Ne snalaze se nikako! Pricam iz iskustva prolazeci godinama put koji su opisali @3MAJ86 i @shadow-bg, ocigledno zivimo sa iste strane u odnosu na centar B. Brda koji je, samo ime govori, ipak dosta brdovito podrucje. Kao i ceo Beograd uostalom.
Pozdrav!
[ etjen @ 06.02.2012. 13:11 ] @
moram da te razočaram - problem je ipak u gumama. Nemaju zimske gume, a i ove letnje što imaju uglavnom su ćelave.
Može da bude i Stig lično, ali uz uzbrdicu neće da izađe.
[ shadow-bg @ 06.02.2012. 19:59 ] @
Mislim da ce sutra ujutro biti repriza petka. Ulice prvog prioriteta su opet pocele da dobijaju belu boju, temperatura je vec ovog momenta dostigla -11, sneg veje bez prestanka. Putari upravo gube bitku. Spreman sam da se kladim da ce ujutro da bude repriza petka. A necu se iznenaditi ni ako bude jos gore.
[ jnk @ 07.02.2012. 00:53 ] @
Moja strucna procena je da nece biti strasno sutra kao u petak. Sneg pada jakim intenzitetom ali su u pitanju sitne pahulje pa nece ne znam ni ja kolko napadati, vec sad je autoput po malo ociscen. Predvidjam sutra ujutru ociscene sve ulice tzv. prvog prioriteta.
[ Jovan 1988 @ 07.02.2012. 03:29 ] @
Mene zanima st je sa tranvajima iz Spanije.Danas sam isao 7-icom i dobro sam se nacekao i nijednog spanca nisam video.Zasto nepuste u saobracaj tranvaje sa grejanjem za promenu,ljudi se posmrzavase u ledenim tranvajima.
Sta ce mi klima u tranvaju kad bude prolece i 20u plusu?
[ 3MAJ86 @ 07.02.2012. 08:29 ] @
Danas je situacija dosta bolja nego juče što se tiče saobraćaja. Stigao sam skoro duplo brže nego juče.
Nervira me bahatost našeg naroda da je to strašno. Juče ujutru sam uredno očistio parking mesto kada sam otišao na posao, naravno kada sam se vratio bilo je zauzeto. Onda sam lepo očistio NOVO mesto i tu parkirao, ali smem da se kladim da će neko parkirati danas tu, jer što bi se neko umarao da sebi slučajno očisti parking mesto od snega kada će drugi da to uradi umesto njega. No dobro, spremio sam se psihički već na to...
[ jnk @ 07.02.2012. 08:33 ] @
Onda uzmeš i otkopaš mesto pored i pritom zakopaš njega.
[ 3MAJ86 @ 07.02.2012. 08:51 ] @
Hehe nije loša ideja, vidiš nije mi palo na pamet.
Ma, neću da se spuštam na nivo jednog lenjog i bahatog čoveka kao što su takvi. Znaš kako ono kažu, prvo će da te spusti na svoj nivo, a onda će da te pobedi na iskustvo :D
[ shadow-bg @ 07.02.2012. 09:17 ] @
Drago mi je sto nisam bio u pravu :) Sneg je prestao da pada u toku noci, pa su verovatno zbog toga uspeli da ociste :)
@zmaj86
nemoj da se ljutis sto cu sad ovo da te pitam, ali jel negde pise da je to tvoje parking mesto?
[ 3MAJ86 @ 07.02.2012. 09:38 ] @
Naravno da ne piše, ali zar ne misliš da je fer da, ako se već neko trudio da očisti mesto, da mu uvažiš trud, i da uložiš sopstveni pa da sebi očistiš jedno, nego da se kao najgora lenčuga parkiraš na već očišćeno mesto i da te boli ćoše što je neko uložio vreme, a i trud na -11 stepeni da čisti detaljno neko mesto oko 40 minuta.
I nisam jedini, još par komšija je čistilo parking.
I naravno da neću preduzeti nešto protiv ovih "padobranaca", ali samo mi smeta bahatost i lenjost i to sam komentarisao ovde, ništa više.
[ jnk @ 07.02.2012. 09:45 ] @
Juče ja i kolega čistimo ispred firme i kao ajde da ispadnemo ljudi očistimo i ispred ulaza u zgradu koji je do našeg lokala. Neki komšija u prolazu nam neutralno kaže e ima snega ispred ulaza u garažu nezgodno je za ulaženje. Naravno ispao sam pristojan i pružio mu lopatu da sam očisti.
[ Sceka @ 07.02.2012. 10:55 ] @
Citat:
3MAJ86: Naravno da ne piše, ali zar ne misliš da je fer da, ako se već neko trudio da očisti mesto, da mu uvažiš trud, i da uložiš sopstveni pa da sebi očistiš jedno, nego da se kao najgora lenčuga parkiraš na već očišćeno mesto i da te boli ćoše što je neko uložio vreme, a i trud na -11 stepeni da čisti detaljno neko mesto oko 40 minuta.
I naravno da neću preduzeti nešto protiv ovih "padobranaca", ali samo mi smeta bahatost i lenjost i to sam komentarisao ovde, ništa više.
Fer ne postiji kao pojam. Odnosno postoji ali samo kao pojam a ne kao pojava! Cak i sportska takmicenja koja su zasnovana na fer plej principu se ne desavaju tako vec potpuno drugacije. Malo je naivno posmatrati svet oko sebe kroz prizmu fer odnosa?!
Druga stvar, zar je fer ocekivati da ce ceo dan parking mesto koje si ti ocistio da zvrji prazno dok ne dodjes?! Ili se to zove nekako... mozda sebicnost... kazem mozda jer ne mogu da nadjem bolji izraz. Pri tom nije licno tvoje vlasnistvo vec apsolutno svako ima pravo da ga koristi. Lepo sto si ti to mesto ocistio od snega ali "ko te ter'o"...
Pozdrav!
[ 3MAJ86 @ 07.02.2012. 11:16 ] @
Pa dobro, u pravu si.
Eto ja ne mogu tako nekome da uletim na parking, iako je "javan" za sve stanare zgrade itd., već ću očistiti i parkirati. Možda sam glup, naivan otkud znam. Malo fizičke aktivnosti mi neće škoditi, a i ne rizikujem da mi neki zadrti komšija polomi brisače samo zato što sam stao na "njegovo" parking mesto.
Ponavljam, ja nikada ne bih uradio tako nešto, ali ima onih koji bi (polomili brisače) :(
[ bobiska @ 07.02.2012. 11:50 ] @
Pa ništa, zamisli da je u pitanju neko ko ne stanuje u toj zgradi, nego je došao u goste/poslom/...šta god. I biće ti lakše.
[ deerbeer @ 07.02.2012. 12:02 ] @
Ja ocistih 3 parking mesta (2 susedna od mog) ne zbog toga sto sam dobar sa komsijom nego cu mozda narednih dana parkirati bas na to susedno mesto.
Citat:
Kod mene ama bas nikog nisam video da cisti ni parking ni deo ulaza u zgrade osim ljudi koji imaju radnje i prodavnice u blizini .
A iznerviram se kad vidim stoku koja resi da ocisti automobil posle 10 dana pa sav sneg izbaci na ulicu tj. na tramvajske sine i napravi zastoj od pola sata jer tramvaj ne moze posle da prodje od snega .
To sve treba lopatom po glavi ...
[ Sceka @ 07.02.2012. 12:32 ] @
Kod mene su poceli da parkiraju na kolovozu i tako stvorili jos goru situaciju smanjujuci prohodnost ulice, vec su bila neka cukanja tako parkiranih vozila. Ali, sa druge strane, gde parkirati kad jednostavno nije moguce. Ja ne mogu od pocetka cak ni da dodjem do svoje garaze. Neko je parkirao tacno ispred moje garaze jos kad je poceo prvi sneg da pada i ostao celu noc a ja sam bio prinudjen da nekome zauzmem mesto na parkingu iako imam sopstvenu garazu koja je velika toliko da mogu dva automobila da se smeste a sada zvrji prazna jer ne moze ni da se dodje do nje!
Pozdrav!
[ jnk @ 07.02.2012. 12:49 ] @
Šćeko, postoji javno preduzeće parking servis koje je dužno da odveze automobil koji ti parkira ispred tvoje garaže. Ne znam u kom si delu grada ali broj telefona na Slaviji je 011/2433911
Procedura je da ih nazoveš jednom i prijaviš i onda na svakih 20 minuta podsećaš dok ne dođu.
[ Sceka @ 07.02.2012. 13:04 ] @
Citat:
jnk: Šćeko, postoji javno preduzeće parking servis koje je dužno da odveze automobil koji ti parkira ispred tvoje garaže. Ne znam u kom si delu grada ali broj telefona na Slaviji je 011/2433911
Procedura je da ih nazoveš jednom i prijaviš i onda na svakih 20 minuta podsećaš dok ne dođu.
Znam za to, ja sam na B.Brdu i pokrivenost "paucima" je apsolutna - rade i po celu noc. Ali je kasno sada za to. Bio je parkiran kad je poceo sneg, mene mrzelo verujuci da cu za sat, dva moci da ubacim auto u garazu (koju vidim sa prozora dnevne sobe) ali sam nesto radio na kompjuteru i zaboravio a kad sam krenuo na spavanje mrzelo me da zovem jer sam bio pospan. Ujutru ga nije bilo ali sam i ja morao da idem, po onom kijametu, i vec je tada bilo kasno za sve.
Inace, retko mi se to desava, da neko parkira bas ispred garaze na duze od dva sata, skoro nikada. Ali kad se desilo da covek ne mrda skoro tri dana (pre 4 godine) zvao sam ih i dosli su posle samo dvadesetak minuta. Odneli su auto, ne znam sta je bilo dalje...
Pozdrav!
[ vladd @ 07.02.2012. 14:16 ] @
Javan je parking, i to stoji, ako neko uleti, nema ljutnje.
Ja sam danas ocistio drugo parking mesto, laksi mi je pristup kolima, a i ova gimnastika mi solidno prija.
Vise mi smetaju oni sto su se "pozdravili" sa kolima i ne prilaze ni njima ni parkingu ni snegu, prsto se zapitam sta li to tako vvazno rade u svojim malim zivotima.
A posle ce da popuju koje gde kako treba ovo ili ono...
Sljam ljudski, dodje mi da im ocistim tablice, napravim spisak i da budu izlozeni javnoj sramoti. Bar u komsiluku i na internetu
Pa ne mogu oni identicno da se brinu o zajednici i da budu ravnopravni u zajednickom zivotu, ako se ponasaju kao sebicne i samozive jedinke..danas sutra, takvi treba da mi uvale njihovog brata parazita, predstavnika, da vodi drzavu??
Evo onaj, sto zeli da vodi drzavu, glumata drzavnika i borca protiv krize, ne ume da okupi olos iz stranke iz opstinskog odbora, da obrste sneg bar u blizini, da se vidi koliko su sposobni za BORBU protiv NEDACA!!!
Poz
[ Sceka @ 07.02.2012. 14:27 ] @
Citat:
vladd: Javan je parking, i to stoji, ako neko uleti, nema ljutnje.
Ja sam danas ocistio drugo parking mesto, laksi mi je pristup kolima, a i ova gimnastika mi solidno prija.
Vise mi smetaju oni sto su se "pozdravili" sa kolima i ne prilaze ni njima ni parkingu ni snegu, prsto se zapitam sta li to tako vvazno rade u svojim malim zivotima.
Sljam ljudski, dodje mi da im ocistim tablice, napravim spisak i da budu izlozeni javnoj sramoti. Bar u komsiluku i na internetu
Pa ne mogu oni identicno da se brinu o zajednici i da budu ravnopravni u zajednickom zivotu, ako se ponasaju kao sebicne i samozive jedinke..danas sutra, takvi treba da mi uvale njihovog brata parazita, predstavnika, da vodi drzavu??:)
Evo onaj, sto zeli da vodi drzavu, glumata drzavnika i borca protiv krize, ne ume da okupi olos iz stranke iz opstinskog odbora, da obrste sneg bar u blizini, da se vidi koliko su sposobni za BORBU protiv NEDACA!!!
Poz
He, he, he... Ovo mi osvezi dan, majke mi! :) Narocito ovo boldovano, odlicno zapazanje!!! :)
Pozdrav!
[ deerbeer @ 07.02.2012. 14:37 ] @
Citat:
Ne samo to , nego eno glavnom dzadom se i dalje setkaju oni komunalci (policija) sa rukama u dzepovima i caskaju usput umesto svi da su uzeli lopatu u sake .
Ne videh do sad nijednog da cisti sneg ... a kad treba da vataju ove sa dostavnim vozilima onda su spremni za akciju ...
[ vilil1 @ 07.02.2012. 15:39 ] @
U gradu se automobili parkiraju na ulici, na parking mestima. Sneg je na kolima, trotoaru, na ulici. Ocistis sneg sa kola, gde da ga bacis? Ocistis trotoar, sta sa snegom? Na ulicu? Ili ga nabiti uz parkirane automobile onemogucivsi ljudima da udju u kola?
Sta raditi sa snegom? U dzep ili kuci u kadu sto rece Sceka?
[ Bojan Basic @ 07.02.2012. 15:59 ] @
Citat:
vladd:
Pa ne mogu oni identicno da se brinu o zajednici i da budu ravnopravni u zajednickom zivotu, ako se ponasaju kao sebicne i samozive jedinke..
O čemu ti pričaš — u stvari, da li si uopšte normalan?! (Ako sam nešto pogrešno razumeo, unapred se izvinjavam zbog ovakvog pitanja.)
Evo, ja nekada na posao idem kolima, a nekada peške. No, posle ove najnovije ture padavina stanje puteva je takvo da mi kolima treba znatno duže vremena nego obično, i sad mi otprilike podjednako vremena treba bilo da idem kolima, bilo da idem peške. Otuda nemam poseban razlog da idem kolima, pa ja lepo ovih dana pešačim na posao, a kola mi stoje tamo gde sam ih ostavio poslednji put kad sam ih vozio (baš kao što si rekao: ne prilazim ni njima ni parkingu). I da li bi mi mogao objasniti zašto je, zbog takvog ponašanja, moj život „mali“, zašto sam ja „šljam ljudski“, zašto me treba izložiti „javnoj sramoti“, zašto ne mogu da budem „ravnopravan u zajednici“, i zašto sam „sebična i samoživa jedinka“?
Eto, ako ti je stalo da mene i meni slične „izlažeš javnoj sramoti bar na internetu“ (zbog toga što u poslednje vreme češće pešačim nego što vozim kola??!!), olakšao sam ti posao tako što sam sve lepo napisao pod svojim imenom i prezimenom, ne moraš me čak ni tražiti po broju registarskih tablica.
[ 3MAJ86 @ 07.02.2012. 17:38 ] @
Evo kako je genijalni komšija parkirao (slike u prilogu). On je lepo ušao u ulicu, video dva slobodna očišćena parking mesta i samo "iz prve" smotao u levo i poprečio se preko oba. A baš ta dva mesta smo komšija i ja sinoć čistili nešto više od pola sata na -11 (a verovatno i niže, ali nebitno).
Zar nije ovo bahatost i bezobrazluk? Pa barem da je se toliko potrudio pa da ispravi auto i da ne zauzme baš oba mesta, ali ne. Svrbija brale!
[ Sceka @ 07.02.2012. 17:47 ] @
Citat:
3MAJ86: ...Zar nije ovo bahatost i bezobrazluk? Pa barem da je se toliko potrudio pa da ispravi auto i da ne zauzme baš oba mesta, ali ne. Svrbija brale!
...
Bahatost i bezobrazluk u svakom slucaju, pod uslovom da nije u pitanju nevest vozac/vozacica, sto je isto moguce (ako ne znas ko je u pitanju, ako znas ko je u pitanju lako se resava!).
Boldovano - Zasto mora sve da se poistovecuje sa Srbijom, sve sto ne valja, a ono sto je dobro nikada ne moze da se sesi da se vidi kao "Odlicno, Srbija brale!"?! Meni je to nesvatljivo.
Pozdrav!
[ 3MAJ86 @ 07.02.2012. 18:07 ] @
Pa fora je u tome što lik uopšte nije iz moje zgrade, već iz zgrade preko puta. Koliko je vešt vozač, zaista nemam pojma, ali ako ja mogu lepo da uparkiram po snegu (koji vozim tek dve godine, od čega tek poslednjih 7 meseci aktivnije), onda može i on. Znam čoveka iz viđenja samo, ne znam ga lično.
A ovo što si boldovao si u pravu. Mada čisto sumnjam da će se u nekoj zapadnoj zemlji desiti baš ovolika bezobzirnost prema "kolegama vozačima". A i generalno, sigurno znaš da imamo zaista prevelik broj previše bahatih vozača uopšte (ne samo što se tiče parkiranja). Zato i takav komentar, mada priznajem da je suvišan.
[ deerbeer @ 07.02.2012. 18:10 ] @
@Villi1
kako sta sa snegom?
naprave se piramidice snega na svakih 10 metara uz trotoar, em raskrcis parking em pesaci mogu sa trotoara da predju normalno ulicu
[ Shadowed @ 07.02.2012. 18:10 ] @
Valjda je to snega sto je ostalo dovoljno klizavo da mu okrenete auto popreko :]
[ deerbeer @ 07.02.2012. 18:23 ] @
Basicu nemoj da se srdis bezveze.
Ako nisi otisao na posao kolima svejedno si u nekoj obavezi da cistis bilokakav prostor koji zauzimas ili koristis- ulazi dvorista pa i parking.
Jer toliko snega napada na kola i oko kola. da taj sneg ometa i pesake koji tuda prolaze a trotoari i parkinzi su u gradovima odavno mali i skuceni a samim tim pesake primoravas da se krecu kolovozom a to onda usporava saobracaj
[ Sceka @ 07.02.2012. 18:26 ] @
Citat:
3MAJ86: Pa fora je u tome što lik uopšte nije iz moje zgrade, već iz zgrade preko puta. Koliko je vešt vozač, zaista nemam pojma, ali ako ja mogu lepo da uparkiram po snegu (koji vozim tek dve godine, od čega tek poslednjih 7 meseci aktivnije), onda može i on. Znam čoveka iz viđenja samo, ne znam ga lično.
A ovo što si boldovao si u pravu. Mada čisto sumnjam da će se u nekoj zapadnoj zemlji desiti baš ovolika bezobzirnost prema "kolegama vozačima". A i generalno, sigurno znaš da imamo zaista prevelik broj previše bahatih vozača uopšte (ne samo što se tiče parkiranja). Zato i takav komentar, mada priznajem da je suvišan.
He, he... Ako znas ko je... najmanje sto bih ja uradio je da mu zakacim ceduljicu (odstampani A4 format, na printeru) sa kulturnom opomenom da to vise ne radi. U stvari, ja bi najmanje uradio to sto rece @Shadowed al' se sad pravim fin!
Ja sam u ovakvim spoljnim uslovima u inostranstvu vidjao vrlo slicne stvari, pa cak i neke gore. Gore od ovoga sto si pokazao slikom ali i gore nego sto sam ovih dana vidjao u mom kraju. Nije ni to inostranstvo imuno na bezobrazluk i bahatost vozaca, narocito sam u Minhenu vidjao svasta. Jedina je razlika sto tamo policija bez pardona regulise mnoge stvari koje se ovde tolerisu.
Pozdrav!
[ 3MAJ86 @ 07.02.2012. 19:53 ] @
E, to nisam znao, baš sam mislio da su "švabe" veoma disciplinovane što se (i) toga tiče. Ono malo što sam ih upoznao (bio par dana u Berlinu i Potsdamu), bili su baš ono: odgovorni i disciplinovani. Naravno, ništa se ne sme tako generalizovati.
Enivej, izvinjavam se svima što sam skrenuo temu sa problema sa čišćenjem snega, na probleme sa parkiranjem i bezobzirnim komšijama :)
[ vilil1 @ 07.02.2012. 20:05 ] @
Citat:
deerbeer: @Villi1
kako sta sa snegom?
naprave se piramidice snega na svakih 10 metara uz trotoar, em raskrcis parking em pesaci mogu sa trotoara da predju normalno ulicu
Trotoar je sirok 1.5 - 2m. Sneg je visine 25. - 30cm. Plus sneg sa troje kola otprilike za tih 10m. Kolike su to "piramidice" ako ih pravimo na svakih 10m? I ovo drugo sto si napisao, "uz trotoar"...Uz trotoar na ulici? To ne moze od parkiranih automobila. Nesto ovako -
Sta sa snegom? Jedino sto preostaje je da se baci na ulicu. A ni to nije u redu.
[ deerbeer @ 07.02.2012. 20:29 ] @
Mislio sam na odvojene gomile snega na svakih 5-6 parkiranih automobila sirine u precniku1-1.5 metara tamo gde ima dovoljno mesta negde nek budu manje nije sad bitna toliko metrika koliko princip i sustina. Kasnije bi te gomile trebale komunalne sluzbe da kupe usput i odnose na neko vece stovariste jer bi se gomile uvecavale vremenom. Kao kontejneri za smece. U svakom slucaju bolje nego bacanje snega ponovo na ulicu i zatrpavanje kolovoza i tramvajskih sina kao sto je sad slucaj.
Ovako samo se nalaze razlozi...
[ deerbeer @ 07.02.2012. 20:37 ] @
E sad videh sliku. Napravi se tamo u toj koloni automobila sa leve i desne strane prostor izmedju parkiranih kola ili se oslobodi 1parking mesto za tu gomilu i stavi se neka prepreka da se u medjuvremenu niko tu ne parkira i tako svakih 10-15-20m koliko je moguce i svii ciste i bacaju sneg na najblizu gomilu.
[ vilil1 @ 07.02.2012. 20:58 ] @
Da, u teoriji. Ali u praksi, ko sam ja da zauzimam parking mesto? Ko je lud, ako bas ne mora, da sklanja - isparkira svoja kola i da trazi slobodno mesto, a radi odlaganja snega!?
A posle neko dodje autom, vidi mesto sa snegom, izvadice lopatu, i ocistiti mesto, baciti sneg na ulicu i parkirati se. Ili, prodje onaj mali sa raonikom, cisti sneg na ulici i nabaca ga na parkirana vozila. Sta onda? Kako da udjes u auto? Kako da se isparkiras? Sve se svodi na presipanje iz supljeg u prazno. Ja sam bas u onakvoj ulici kao na slici. Trotaor sam obavezan da cistim, a sta da radim sa snegom? Da cekam da neko isparkira pa na brzaka da tu nabacam? Ili da ga frknem na ulicu!? To su velike kolicine snega, sa trotoara, sa kola, a ne smes da bacis na ulicu.
Jos nesto, ja placam parking, mesecno. Zar sam ja u obavezi da cistim parking mesta a ne firma kojoj placam parkiranje!?
[ vladd @ 08.02.2012. 09:34 ] @
Lopata u kolima. Upravo mi se u ponedeljak dogodilo. Ocistio nanos grtalice, da mogu da se isparkiram, napravio gomilu oko bandere, i bio je jedan "napusteni" autic ispred, pa sam ga dodatno zatrpao.
Elem, koliko vidim, tema je iz 2007-e godine..uredno ih iznenadi, uredno ih upropasti sneg, a oni guslaju debele plate "zaradjene" doprinosima koji se otimaju od gradjana...
To je ono sto bi moralo da se menja, svake godine novi direktor i nova ekipa, ocigledno, se ubrloze i filozofiraju celo leto, a kada nastanu problemi sistem ulece u haos.
NE mogu se oni organizovati po principu Hitne Pomoci. Za koju se racuna neki optimum ljudi i opreme uz predpostavku da nece pozliti svim gradanima odjednom.
Sneg pada na SVE, i moraju da imaju i aktivu i pasivu, i da su spremni za dodatnu mobilizaciju konkretnih sredstava i ljudstva.
Jednostavno, demokrate su pokazale specifican lik osoba zeljnih vlasti novca i slave, a velike objektivne nesposobnosti. Komunisti su bar znali da podignu borbenu gotovost, dominirala je nekako muskost..a sada, feminiziranost..ne ciste sneg da ne polome nokat
Poz
[ anon70939 @ 08.02.2012. 09:52 ] @
trebalo bi to bagerima negde da se odnosi... ali gde? najbolje malo u afriku. jer imam osecaj da ce opet bar dunav da se izlije kad pocne sve ovo da se otapa u celoj evropi.
[ deerbeer @ 08.02.2012. 10:09 ] @
Citat:
vilil1: Da, u teoriji. Ali u praksi, ko sam ja da zauzimam parking mesto? Ko je lud, ako bas ne mora, da sklanja - isparkira svoja kola i da trazi slobodno mesto, a radi odlaganja snega!?
A posle neko dodje autom, vidi mesto sa snegom, izvadice lopatu, i ocistiti mesto, baciti sneg na ulicu i parkirati se. Ili, prodje onaj mali sa raonikom, cisti sneg na ulici i nabaca ga na parkirana vozila. Sta onda? Kako da udjes u auto? Kako da se isparkiras? Sve se svodi na presipanje iz supljeg u prazno. Ja sam bas u onakvoj ulici kao na slici. Trotaor sam obavezan da cistim, a sta da radim sa snegom? Da cekam da neko isparkira pa na brzaka da tu nabacam? Ili da ga frknem na ulicu!? To su velike kolicine snega, sa trotoara, sa kola, a ne smes da bacis na ulicu.
Jos nesto, ja placam parking, mesecno. Zar sam ja u obavezi da cistim parking mesta a ne firma kojoj placam parkiranje!?
Cuj , nije sva krivica na gradjanima vec treba da se to radi u sadejstvu sa komunalnim sluzbama, ali to opet ne znaci da treba da sedis kuci skrstenih ruku i
cekas grtalicu da prodje kroz tvoju ulicu ...
Evo o cemu pricam :
OVa dvojica su imala gde da sklone sneg samo ovaj sivi nije imao gde a i vidi se gomilica snega sa desne strane a i bandera je dole nize .
Nije nego , samo se nalaze razlozi za lenjost i inertnost ...
[ shadow-bg @ 08.02.2012. 10:29 ] @
Citat:
Mene zanima st je sa tranvajima iz Spanije.Danas sam isao 7-icom i dobro sam se nacekao i nijednog spanca nisam video.Zasto nepuste u saobracaj tranvaje sa grejanjem za promenu,ljudi se posmrzavase u ledenim tranvajima.
I mene ovo zanima. Prejuce sam bio medju ljudima koji su se nacekali 7-ice. "Spanca" nigde. Verovatno ga drze u garazi da se ne bi opet pokvario ili slupao.
Citat:
vladd:
Elem, koliko vidim, tema je iz 2007-e godine..uredno ih iznenadi, uredno ih upropasti sneg, a oni guslaju debele plate "zaradjene" doprinosima koji se otimaju od gradjana...
To je ono sto bi moralo da se menja, svake godine novi direktor i nova ekipa, ocigledno, se ubrloze i filozofiraju celo leto, a kada nastanu problemi sistem ulece u haos.
...
Jednostavno, demokrate su pokazale specifican lik osoba zeljnih vlasti novca i slave, a velike objektivne nesposobnosti. Komunisti su bar znali da podignu borbenu gotovost, dominirala je nekako muskost..a sada, feminiziranost..ne ciste sneg da ne polome nokat:D
Pa iznenadjivao ih sneg i pre 2007. Moj stav oko ovolike nesposobnosti vlasti (ne samo putara) je pitanje korupcije. Zaposljava se preko veze, na odgovorne pozicije dolaze nestrucni ljudi, i zato nam je ovako. Pri tome su zasticeni ko beli medvedi. I menjaju se, ali drugi nastave po starom. Dzaba promena osoba, ako prethodnici ne budu odgovarali. Svake nedelje imas po minimum jednu aferu. Kolko njih dobije epilog sa kaznom? Manje od pola dobije prekrsajnu/krivicnu prijavu. A 10% dodje do suda. I kad dodje, zagube se papiri i ceo slucaj zastari. Lopovi na vlasti se lepo nakradu kolko mogu i plate gde treba da ih ne diraju. Tako to ide ovde decenijama. Kad budu zatvori poceli da se pune bivsim ministrima i ekipom i kad krene masovno oduzimanje imovine, onda ce se raditi odgovorno.
[ vilil1 @ 08.02.2012. 11:04 ] @
Citat:
deerbeer:
OVa dvojica su imala gde da sklone sneg samo ovaj sivi nije imao gde a i vidi se gomilica snega sa desne strane a i bandera je dole nize .
Nije nego , samo se nalaze razlozi za lenjost i inertnost ...
Bas dobar primer. Vlasnik sivog nema nameru da vozi kola, i sneg na sivom nikome ne smeta. Osim @vladd-u.
Gde se denuo sneg sa ova dva mesta? Sa strane, uz banderu...hm, ja mislim na ulicu, gde bi i vlasnik sivog mogao da baci da bi se isparkirao. A, kuda idu pesaci? Ima li trotoara na ovoj slici? Nije fazon samo osloboditi parking mesto, nego ne treba blokirati druge, pogotovo pesake ili praviti gomile po ulicama koje ce da se pretvore u led.
I, ja ne znam da grtalica cisti ulice. Znam da to rade vozilima sa raonikom, pa snegom zatrpaju parkirane automobile, pa ko hoce da vozi ocisti sneg da bi mogao da udje u auto, a ocisti tako sto sneg baci na ulicu.
[ deerbeer @ 08.02.2012. 11:34 ] @
Citat:
Bas dobar primer. Vlasnik sivog nema nameru da vozi kola, i sneg na sivom nikome ne smeta
Ne na sivom nego oko sivog automobila . Samo da ti napomenem da se inace radi o jedva dvosmernoj ulici pa ovako je sad jedva jednosmerna zbog snega pored njega a takvih po beogradu ima milion .
Da ne pominjem sto posle i pesaci nemaju gde da se sklone kad naidju kola u susret. I tako se otezava i paralise saobracaj u sporednim malim ulicama ..
Ali izgleda dzabe tebi pricati ...
Nego, ne rece kuda pesaci idu kad vec ne mogu da prodju od snega sa strane? Ulicom? ;)
[ vladd @ 08.02.2012. 13:48 ] @
Ne smeta meni sivi auto, vec smrad od vlasnika, koji je "pobegao" od problema..
Ja takve sa zadovoljstvom "dopunjavam" sa snegom, kada su ih gazde napustile..
Razmazena i asocijalna primitiva, koja je uporna u svom bezobrazluku.
Poz
[ Java Beograd @ 08.02.2012. 13:58 ] @
Svakako ne treba biti lenj i nevaspitan, ali ne kapiram šta vam je skrivio vlasnik sivog C3 ? Čovek nema nameru da vozi po ovom vremenu i to je to. Ipak, najmanje smeta sneg na krovu automobila.
Da se razumemo, nemam ništa protiv ni ove druge dvojice. Ljudi moraju (žele) da voze auto, pa su zato i očistili od snega. A gde će sa snegom ? Pa u džep sigurno ne.
[ anon70939 @ 08.02.2012. 14:11 ] @
imaju gepek! neka strpaju sve to lepo u gepek. I onako je previse hladno da bi se otopio u gepeku pa im nece smetati. Nece valjda sneg da bacaju na ulicu!?!?!
[ Java Beograd @ 08.02.2012. 14:33 ] @
- Stvarno mi nisu jasni ovi koji očekuju da neko (?) dezintegriše sneg sa ulica, na -10 C. WTF ? Zima je ! Alo ! Treba da imaš zimsku opremu ako si 'teo da koristiš auto. Ne može asfalt da bude suv i topao.
- Čujem skoro voditeljku na nekoj TV stanici kako kritikuje GSP jer se stepenice na ulazu u autobus klizave !? GSP jeste za kritiku, ali, alo bre sestro, WTF ? U fazonu "ako sam plava nisam glupa" stepenice moraju da budu suve i tople.
trebalo bi to bagerima negde da se odnosi... ali gde? najbolje malo u afriku. jer imam osecaj da ce opet bar dunav da se izlije kad pocne sve ovo da se otapa u celoj evropi.
U ljubljani su prosle godine bacali sneg u Ljubljanicu (reku). Sakupili na ogromne gomile po gradu, pa onda na kamion.
Ove godine ima ovde ~2cm snega, pa nema potrebe za sad.
Nije problem topljenje ovo malo snega koji se ubaci u reku, problem je tek posle kad se otopi sneg van grada, svi oni silni km^2 snega po nivama i sumama i livadama, kojih ima daleko vise od ono malo povrsine na putevima.
[ vilil1 @ 08.02.2012. 14:56 ] @
Citat:
mulaz: Sakupili na ogromne gomile po gradu, pa onda na kamion.
To se radi i u Beogradu.
Citat:
vladd: Ne smeta meni sivi auto:), vec smrad od vlasnika, koji je "pobegao" od problema..
Ja takve sa zadovoljstvom "dopunjavam" sa snegom, kada su ih gazde napustile..
Razmazena i asocijalna primitiva, koja je uporna u svom bezobrazluku.
Poz
U pravu je B. Basic. Ti si bre nenormalan covek. Ja bih bas voleo da te vidim kako "dopunjavas" moj auto snegom...veruj mi nikada vise ti to ne bi palo na pamet, dok si ziv. Radio bi oplavak samo tako.
[ BluesRocker @ 08.02.2012. 17:27 ] @
Citat:
deerbeer: Ne na sivom nego oko sivog automobila . Samo da ti napomenem da se inace radi o jedva dvosmernoj ulici pa ovako je sad jedva jednosmerna zbog snega pored njega a takvih po beogradu ima milion .
A treba da dozvoli da mu automobili sa "zimskom opremom" (ćelava letnja guma) prilaze tik uz auto? Taj sneg ga bar štiti od onih koji prokližu pa nalete na njegov auto. Ako neće da vozi kola po ovom vremenu, najpametnije je da ga ne čisti od snega jer je bolja toplotna izolacija. I to što je ulica uža sigurno ne smeta zato što je po ovom vremenu mnogo manje saobraćaja, a inače u BG nikad nisu gužve i zastoji i ljudi nisu navikli da čekaju u koloni.
[ milivoje t @ 09.02.2012. 00:53 ] @
nemacka medicina je najbolja na svetu, pa za srbe germanofile i ostale jedna brosura na temu:
sneg i led u Becu, obaveze za vlasnike nekretnina,
uputstvo za Beclije na srpsko-hrvatskom :)
milivoje t: pa za srbe germanofile i ostale jedna brosura na temu:
Danas više gotovo da nema ni jednog živog savremenika iz doba kada su takvi algoritmi prava i obaveza,primereni tadašnjem trenutku, efikasno delovali na tlu Vojvodine,ali zato postoje još uvek oni koji se sećaju priča tih staraca o tome.
Uputstvo jeste za Bečlije,međutim nama to može služiti jedino kao opomena.
A na opomene smo već navikli da se ne obaziremo,pa otud valjda i osećam prisustvo poprilične doze sarkazma,ironije u citiranoj rečenici.
Mogu samo s nevericom da gledam kud to stigosmo...
[ Marko83 @ 09.02.2012. 10:09 ] @
i posle @vladd blesav sto se buni zbog vracanja snega na kolovoz i pravljenja bedema od snega oko automobila....
[ vladd @ 09.02.2012. 10:09 ] @
Citat:
vilil1: U pravu je B. Basic. Ti si bre nenormalan covek. Ja bih bas voleo da te vidim kako "dopunjavas" moj auto snegom...veruj mi nikada vise ti to ne bi palo na pamet, dok si ziv. Radio bi oplavak samo tako.
Mislis da sneg treba da se baca na kolovoz ili ociscen trotoar? Mislis da cu lopatu po lopatu da nosim do Dunava ili Save?
Mislis da je lako "izletati" od tastature u realnost i "oplaviti" 100kg zive vage
Mogao bi da sidjes sa lopatom i da dobijes pomoc pri ciscenju..i to je sve, mada tolika besna energija zasluzuje da sama ocisti celu ulicu
Poz
[ Count Zero @ 09.02.2012. 10:25 ] @
Znaci, cak i ako necu da vozim kola, treba da sa njih sklonim sneg, inace ce neko drugi da nabaca na njih, da me kazni sto sam lenj?!
Zbogom, logiko.
[ Marko83 @ 09.02.2012. 10:56 ] @
Citat:
Count Zero: Znaci, cak i ako necu da vozim kola, treba da sa njih sklonim sneg, inace ce neko drugi da nabaca na njih, da me kazni sto sam lenj?!
Zbogom, logiko.
NE
Treba da ocistis sneg OKO auta, tj da ocistis parking mesto da bi pesaci mogli da prodju izmedju dva parkirana auta(a ciscenje da ne podrazumeva izbacivanje snega na kolovoz...)
Sto se tice snega NA autu njega mozes da ostavis do juna meseca ako potraje
[ vilil1 @ 09.02.2012. 11:17 ] @
Citat:
vladd: Mislis da sneg treba da se baca na kolovoz ili ociscen trotoar? Mislis da cu lopatu po lopatu da nosim do Dunava ili Save?
Ne nego ces da zatrpavas moj auto...I da, voleo bih da vidim tih 100kg zive vage da pokusaju da urade nesto tako na mom autu. Zaista bih voleo.
Citat:
Marko83: NE
Treba da ocistis sneg OKO auta, tj da ocistis parking mesto da bi pesaci mogli da prodju izmedju dva parkirana auta(a ciscenje da ne podrazumeva izbacivanje snega na kolovoz...)
Sto se tice snega NA autu njega mozes da ostavis do juna meseca ako potraje
Koliko to smeta sneg oko onog sivog auta pesacima? I zasto pesaci treba da prolaze izmedju parkiranih vozila? Imaju cist trotoar, prelaze ulicu na pesackom...kako im to smeta sneg na autu i oko njega?
[ Marko83 @ 09.02.2012. 11:29 ] @
Citat:
vilil1: Koliko to smeta sneg oko onog sivog auta pesacima? I zasto pesaci treba da prolaze izmedju parkiranih vozila? Imaju cist trotoar, prelaze ulicu na pesackom...kako im to smeta sneg na autu i oko njega?
Bas sam tu sliku imao na umu kad sam pricao
Gledajuci sliku imam utisak da pesaci idu ulicom posto je trotoar vec zauzet
Ako pesaci idu ulicom i naidje vozilo gde bi taj pesak trebao da se skloni da vozilo prodje?
Da se penje na auto? Logicno je da stane IZMEDJU dva auta, saceka da vozilo prodje pa nastavi
To ne moze da uradi zato sto je neko tvrdoglav("e da vidim ko ce mene da natera da sklonim sneg") i nema 10min vremena da lopatom skloni sneg oko auta
Nije ni jedan covek ostrvo, zivimo u zajednici...
[ vilil1 @ 09.02.2012. 11:37 ] @
Citat:
Marko83:
Ako pesaci idu ulicom i naidje vozilo gde bi taj pesak trebao da se skloni da vozilo prodje?
Paa, pesaci ne smeju da idu ulicom. Zabranjeno je. A ako i idu ulicom koja ovako izgleda, onda nisu ni u normali. Rizici su ogromni, od pada do toga da ih udari neki auto. Postoji raskrsnica, pa ako je trotoar zauzet, neka predju na drugu stranu ulice, a ne da setaju ulicom.
[ bakara @ 09.02.2012. 11:42 ] @
Citat:
vilil1: Koliko to smeta sneg oko onog sivog auta pesacima? I zasto pesaci treba da prolaze izmedju parkiranih vozila? Imaju cist trotoar, prelaze ulicu na pesackom...kako im to smeta sneg na autu i oko njega?
evo ti parking u centru grada ispred stambene zgrade, em ne mozes peske da prodjes em ne mozes auto da uparkiras od snega, valjda stanari ocekuju da im neko ocisti sneg.
[ Sceka @ 09.02.2012. 11:48 ] @
Gledam malocas kako izgleda ulica, moja ulica naravno. Sve sto je juce nabacano sa parkiranih automobila na kolovoz (najmanje deset, a mozda i vise!) sada vise ne postoji. Jednostavno nema tog snega koji je sinoc bio primetan na kolovozu! Sada se vidi asfalt, mokar ali bez snega, celom duzinom ulice (koja nije mala!) i skoro celom sirinom kolovoza! Mislim da je u pravu moj komsija koji je bacao sneg sa svog automobila na kolovoz i dobra mu je procena da ce da ga automobili koji prolaze razneti, istopiti...! Jednostavno se pokazalo da je tako, na moje oci se to desilo! Sinoc je na samom kolovozu bilo jako puno snega, celom ulicom se videlo da su ljudi cistili tako sto su bacali sneg na kolovoz. Danas kao sto sam rekao, ne samo da nema tog "viska snega" na kolovozu vec je kolovoz mokar ali potpuno se vidi za razliku od sinoc kad je bio prekriven snegom i to utabanim od vozila! A nije od sinoc do danas temperatura porasla toliko da se to dogodi prirodnim putem!
EDIT
Evo slika, isparkirao se covek pa se sad vidi kolovoz bez snega! Slikano malocas - temperatura u gradu -10 stepeni! Moja garaza je prekoputa, malo se vidi...
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 09.02.2012. u 13:08 GMT+1]
[ vilil1 @ 09.02.2012. 11:48 ] @
Citat:
bakara: evo ti parking u centru grada ispred stambene zgrade, em ne mozes peske da prodjes em ne mozes auto da uparkiras od snega, valjda stanari ocekuju da im neko ocisti sneg.
Da, i...Ne zele da ciste, ne zele da voze...cekaju leto, sta znam, ne razumem.
edit
I kome smetaju automobili pokriveni snegom? Na obe gornje fotografije. Zasto su vlasnici tih automobila "sljam", "sebicne samozive jedinke" itd. sto naprica @vladd. Ne zele da ciste svoj auto, ne zele da voze, ne smetaju nikome, doduse nekima smetaju, iz kog razloga ne znam.
[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 09.02.2012. u 13:06 GMT+1]
[ bakara @ 09.02.2012. 12:38 ] @
Citat:
vilil1: Da, i...Ne zele da ciste, ne zele da voze...cekaju leto, sta znam, ne razumem.
edit
I kome smetaju automobili pokriveni snegom? Na obe gornje fotografije. Zasto su vlasnici tih automobila "sljam", "sebicne samozive jedinke" itd. sto naprica @vladd. Ne zele da ciste svoj auto, ne zele da voze, ne smetaju nikome, doduse nekima smetaju, iz kog razloga ne znam.
Nisu ocisceni automobili, nije ociscen parking, izmedju ne moze da se prodje od snega a to im je neposredni ulaz u zgradu, ocigledno posto je zgrada zajednicka ocekuju da neko od komsija ocisti.
[ Sceka @ 09.02.2012. 12:58 ] @
Citat:
bakara: Nisu ocisceni automobili, nije ociscen parking, izmedju ne moze da se prodje od snega a to im je neposredni ulaz u zgradu, ocigledno posto je zgrada zajednicka ocekuju da neko od komsija ocisti.
Kod mene je ociscen ulaz u zgradu. Zgrada je prilicno udaljena od ulice (slikano je sa zumom), ima pravi mali parkić sa puno drveca sto se malo i vidi, ali je ocisceno a narocito desetak metara do samog ulaza. Parkig koji je preko puta zgrade je dosta veliki, dva reda vozila pa prolaz pa garaze, i sada je to nemoguce lepo ocistiti jer je potpuno neizvodljivo obzirom na konfiguraciju prilaza prolazu posle drugog reda vozila. Obicno se svi organizujemo ali imamo i jednog koji ima "teske gradjevinske masine" (bavi se gradnjom kuca) i svake zime nam za dzabe sve lepo ocisti, sav sneg se posle odnese kamionima van grada, sve o njegovom trosku - milina jedna po svim pitanjima, ali sada nije tu, u Americi je, tako da smo ispusili ove zime! :)))
Pozdrav!
[ vilil1 @ 09.02.2012. 13:03 ] @
Citat:
bakara: Nisu ocisceni automobili, nije ociscen parking, izmedju ne moze da se prodje od snega a to im je neposredni ulaz u zgradu, ocigledno posto je zgrada zajednicka ocekuju da neko od komsija ocisti.
Verovatno. Pa i keru ne smeta sneg pa ceka u zasedi one devojke. :)
To je onaj parking u Karadjordjevoj, preko puta stajge. Zar ne postoji trotoar i staza koja vodi do trotoara? Ukoliko je to cisto, a to treba da se cisti, ne vidim problem zasto nisu parking ocistili. Nemaju obavezu.
Mozda cekaju da neko drugi ocisti, mozda ne zele, posto je parking javan, da ciste i da voze a onda neko drugi da se parkira, mozda cekaju entuzijaste koji ce sve to da ociste, mozda vole i da setaju po bljuzgi kada sneg pocne da se topi...:D
[ dule_ns @ 09.02.2012. 13:22 ] @
Ima tu još jedan problem - urbanistički. Ja recimo živim na Limanu 4 u NS i u mom komšiluku su i trotoari široki i ima zelenih površina te se ima gde baciti sneg. Međutim, ima delova grada u kojima postoje samo uski trotoari, parking mesta i ulice (recimo neki delovi Grbavice, tj manje-više svuda gde je "novogradnja"). I gde sad ljudi koji žive u tim ulicama da bacaju sneg?
[ bakara @ 09.02.2012. 13:59 ] @
Citat:
vilil1: Verovatno. Pa i keru ne smeta sneg pa ceka u zasedi one devojke. :)
To je onaj parking u Karadjordjevoj, preko puta stajge. Zar ne postoji trotoar i staza koja vodi do trotoara? Ukoliko je to cisto, a to treba da se cisti, ne vidim problem zasto nisu parking ocistili. Nemaju obavezu.
Mozda cekaju da neko drugi ocisti, mozda ne zele, posto je parking javan, da ciste i da voze a onda neko drugi da se parkira, mozda cekaju entuzijaste koji ce sve to da ociste, mozda vole i da setaju po bljuzgi kada sneg pocne da se topi...:D
Parking nije javan, vec je to deo prilaza stambenoj zgradi, ispred je i kockarnica a oni su ocistili samo neposredno ispred vrata, toliki je sneg da niko kolima ne prolazi jer ga moraju vaditi iz snega.
Nego vili, da li si ti ocistio sneg ispred svoje zgrade?
[ bakara @ 09.02.2012. 14:03 ] @
Citat:
dule_ns: I gde sad ljudi koji žive u tim ulicama da bacaju sneg?
Moze sneg da se baci uz ivicnjak, ali ko nece uvek nadje razlog da ne moze
[ etjen @ 09.02.2012. 14:09 ] @
sneg koji se čisti sa kola i oko kola treba bacati na neku zelenu površinu ukoliko je ima. Ukoliko je nema, napraviti neku gomilicu između parkiranih kola ili baciti na ulicu.
Ukoliko, pak, ne vozite kola, ne vidim apsolutno ni jedan jedini razlog zbog koga bi trebalo čistiti vaš auto ako to ne želite da uradite. Ako želite da pomognete oko čišćenja snega očistite ga na trotoaru ili ispred ulaza gde je to daleko potrebnije a ne sa kola koje ne vozite?!?!!?
Ako očistite parking i isparkirate se, iluzorno je očekivati da će vas takav sačekati kad se vratite.
Zašto bi?
Jel ste možda platili to parking mesto?
Zamisli da se svi isparkiraju i ostane relativno čisto parking mesta i niko se ne parkira dok se svi ne vrate na svoja mesta!! Ha! Kakav vic!
U principu ne razumem nikako ljude koji tako nešto očekuju. Isto kao što ne razumem ljude koji imaju neku fiks ideju da se parkiraju uvek na isto mesto pored ulaza, pa se onda ljute kad im neko stane na ''njihovo mesto'' jer ih mrzi da pešače, recimo, stotinak metara do ulaza.
Ako hoćeš svoj parking, izvoli pa plati (ako je to uopšte moguće) i rezerviši lepo parking i ''udri do zore''
[ dule_ns @ 09.02.2012. 14:12 ] @
Citat:
bakara: Moze sneg da se baci uz ivicnjak, ali ko nece uvek nadje razlog da ne moze :)
Ma može da se nosi i lopatom do Dunava (može čak i do Save, al je malo dalje), ali ko neće...
[ vilil1 @ 09.02.2012. 14:23 ] @
Citat:
bakara: Parking nije javan, vec je to deo prilaza stambenoj zgradi, ispred je i kockarnica a oni su ocistili samo neposredno ispred vrata, toliki je sneg da niko kolima ne prolazi jer ga moraju vaditi iz snega.
Nego vili, da li si ti ocistio sneg ispred svoje zgrade?
Pa cije je vlasnistvo taj parking? Vlasnistvo stanara, skupstine? Nebitno sto je ispred zgrade. I da, naravno da sam ocistio trotoar. Obicno izadjem dok pada sneg, i kasnije kada prestane da pada. I naravno da sneg bacam na ulicu. :D
[ vladd @ 09.02.2012. 14:30 ] @
Parking ispred zgrade je javna povrsina, ali to ne otklanja obavezu stanara da ga ciste, u ovakvim situacijama. I tu nije problem da se ostavi i zapustii vozilo, do mile volje, ne mora ni da se pali, ne mora ni da se skida accu..nacice se dobre komsije da poguraju ili dodaju kablove kada otopli.
Problem su oni sto na ulici parkiraju i zaborave svoje vozilo. Niti se moze proci, niti ocistiti, i vozilo postaje SMETNJA, u slozenim situacijama.
I to je problem, znatno drugaciji od onog na sklonjenim sa strane ili zavucenim parking mestima.
Poz
P.S.
Ne znam sta bi tvoja skrivena agresivnost "volela", ali ako si baja, izadji i ocisti sneg. Ova varijanta sile koju predlazes, recimo teoretski, i da zazivi i prodje u prvom momentu, ali porazmisli kako bi zvucalo u gradu.."bahati vozac premlatio coveka koji cisti sneg"...mislim da bi za tebe bilo zavrseno zivotarenje u tom gradu..
Baska sto i neko drugi uzgaja zelje...
Pusti sada bes preko tastature, lopatu u sake i izbegavaj sporne situacije, nikada se ne zna gde su zakopane mine...
[ vilil1 @ 09.02.2012. 14:47 ] @
Citat:
vladd:
P.S.
Ne znam sta bi tvoja skrivena agresivnost "volela", ali ako si baja, izadji i ocisti sneg. Ova varijanta sile koju predlazes, recimo teoretski, i da zazivi i prodje u prvom momentu, ali porazmisli kako bi zvucalo u gradu.."bahati vozac premlatio coveka koji cisti sneg"...mislim da bi za tebe bilo zavrseno zivotarenje u tom gradu..
Baska sto i neko drugi uzgaja zelje...:)
Pusti sada bes preko tastature, lopatu u sake i izbegavaj sporne situacije, nikada se ne zna gde su zakopane mine...
Ma jok, nego ako si ti takav "baja" koji voli komsijama dodatno da zatrpava automobile snegom i pritome da seiri nazivajuci ih kojekakvim imenima, paa, pozivam te da to uradis meni, kad god zelis, na Dorcolu sam, dacu ti adresu ako hoces na PP, pa dodji da mi zatrpas auto. Mozemo i policiju da zovemo da prisustvuje svemu. ;) A "mina" od 100kg. se mnogo plasim, eto necu moci ni da zaspim cekajuci da dodjes.
[ Sceka @ 09.02.2012. 15:27 ] @
@vilil1 i @vladd
Ta, nemojte se srditi jedan da drugoga. Bilo bi bez veze da sa reci predjete na dela. Ali ako se desi, nemojte da zaboravite da zivimo u doba tehnoloskih blagodeti a to podrazumeva koriscenje istih na nacin koji rezultira video klipovima... :)
Pozdrav!
[ etjen @ 09.02.2012. 15:42 ] @
pa i onako starije generacije optužuju mlađe da se ne odvajaju od kompa i da treba više vremena da provode napolju.
Eto sad lepe prilike :)))
p.s. gore napisano je šala, naravno :)
[ vladd @ 09.02.2012. 16:12 ] @
Ne, nema srdzbe, cinjenica, moram da priznam da nije bas pedagoski ono sto sam napisao. To koliko sam ja "zatrpao" vec zatrpani aauto, nije neki primer moje bahatosti, vec proste nemogucnosti da nosim sneg 50 metara. I nije trpano po kolima vec na postojecu gomilu iza vozila. Ne zelim i ne volim atake po karoseriji i laku bilo cijeg vozila.
Naravno da "limes" takvog dogadjaja moze da izazove reakciju vilija, ali on ne zna ni kolicinu ni objektivno na sta sve to lici, a po meni, nije strasno, ionako je grtal'ca napravila vecu stetu.
Ali predlazem svim "bajama" da visak energije oslobode na snegu, zdravo je i dobro, i manje je hladno.
Ako je nekome bas kruna na glavi, i ne zeli drustvene aktivnosti malih miseva, neka plati nekoj sirotinji da odradi njegov "deo" posla.
Nema ljutnje ni u daljini, posle aktivnosti na mrazu, cista nirvana
Citat:
vilil1: Ma jok, nego ako si ti takav "baja" koji voli komsijama dodatno da zatrpava automobile snegom i pritome da seiri nazivajuci ih kojekakvim imenima, paa, pozivam te da to uradis meni, kad god zelis, na Dorcolu sam, dacu ti adresu ako hoces na PP, pa dodji da mi zatrpas auto. Mozemo i policiju da zovemo da prisustvuje svemu. A "mina" od 100kg. se mnogo plasim, eto necu moci ni da zaspim cekajuci da dodjes.
Za ovo... je neophodno razmisljanje...ili odrastanje
Ali razumem da je nesto pogresno shvatio, i da je izgoreo, ali to je NEMOGUCA situacija...
Poz
[ bakara @ 09.02.2012. 16:41 ] @
Citat:
vilil1: Pa cije je vlasnistvo taj parking? Vlasnistvo stanara, skupstine? Nebitno sto je ispred zgrade. I da, naravno da sam ocistio trotoar. Obicno izadjem dok pada sneg, i kasnije kada prestane da pada. I naravno da sneg bacam na ulicu. :D
Pa zar je bitno?
Treba valjda da ga cisti onaj ko ga najvise koristi, a nebitno je ko je vlasnik...
Uglavnom su parkinzi i prilazi zgradama neocisceni, stanari zgrada ocigledno ne vole da ciste sneg, ovi sto zive po kucama su prilaze ocistili jer ne ocekuju da im neko drugi ocisti.
[ žutokljunac @ 09.02.2012. 18:08 ] @
A ledenice koje vise sa oluka, terasa i krovova? Shvatam da je oluku nekada teško prići, ali nije vlastitoj terasi.
[ milivoje t @ 09.02.2012. 18:38 ] @
pa nije sve tako kako mislite. bas sam danas trazio neku firmu po sibirskoj idili seoskog zeleznika. nabacane kuce na sve strane, uske ulicice, nigde table ulice, po negde neki broj. pa sam se vozio i setao u krug. ispred kuca je malo gde ocisceno. sem ako se poluutabana staza u snegu ne racuna. trotoari nigde nisu ocisceni ispred kuca.
sa druge strane kod mene u naselju koje sacinjavaju zgrade, uglavnom je ispred svakog ulaza ocisceno, ukljucujuci trotoar.
poseban primer je par zgrada ispred kojih kao da sneg nije nikada ni pao. sve ocisceno pod konac u punoj sirini trotoara od +3m ostrugano do betona. to su zgrade gde su stanove nekada dobijala vojna lica, sada sve redom vojni penzioneri. sta ti je disciplina :)...
[ vilil1 @ 09.02.2012. 19:38 ] @
Citat:
bakara:
Treba valjda da ga cisti onaj ko ga najvise koristi, a nebitno je ko je vlasnik...
Apsolutno. I na onoj slici je bas tako. Sva vozila, osim jednog, su pod snegom. Znaci da se ne koriste. Zasto bi onda vlasnici tih vozila i cistili parking? Kome treba neka cisti. Bas kao sto si napisao.
Inace, danas su iz Parking servisa cistili parking mesta u 27. marta. Njihova su parking mesta, pa neka ciste, tako bi trebalo po celom gradu. Kad znaju da naplacuju, zasto ne bi cistili. A mozda su cistili zato sto njima trebaju ta mesta. ;)
Blizu mene...ljudi otisli kolima na posao, napustili parking mesta. Jedan iz te zgrade je ocistio sneg sa trotoara i bacio ga na ta, slobodna, mesta. Zatrpao ih skroz. Ovi kad su se vratili sa posla nemaju gde da parkiraju jer su sva ostala mesta u okolini zauzeta, pa su parkirali par ulica dalje. On jeste ispao faca sto je sve to sam uradio, ali je sada samo njegov auto parkiran ispred zgrade i gomile snega pored auta. Zauzeo snegom tri parking mesta, jer nije hteo da baci sneg na ulicu.
I ko je sada u pravu? Oni sto se ljute na njega, napadaju ga zato sto je sve to sam uradio a mogli su svi zajedno, ili je on u pravu jer je sve uradio kako treba, ali je njih zahebao? I eto zle krvi.
[ vladd @ 09.02.2012. 23:17 ] @
Najveci je problem sto ne odvoze brda snega. Pogotovo ako nema zelene povrsine u blizini. Tada se gomile seljakaju levo desno.
Sa druge strane, malo je sloznih, uglavnom svako tera svoju politiku, i to je ono sto urusava zajednicu i pravi zlu krv.
Na kraju je ipak glavna krivica na komunalcima, jedino njih "slozno" placamo, bez da nas neko pita.