Ocekivao sam vise odgovora pa da malo preformulisem pitanje:
Zasto je, uopste, PHP manje placen od .NET-a kada se u PHP5 moze uraditi (prakticno) sve sto i u .NET-u?
Mozda je ovo prava tema - ne koliko je .NET vise placen od PHP-a nego zasto je placen vise od PHP-a ?
Ne pricam ovde o koriscenju gotovih OpenSource resenja koje PHP nudi, to po meni i nije programiranje (dobro, jeste, ali te stvari zaista i treba da budu (kod nas) placene 200 evra max, znam ljude koji prakticno i ne znaju PHP a rade CMS-ove - nisam na njih mislio) nego o ozbiljnijim, pravim projektima gde se krece od nule, od praznog ekrana.
Dakle, imamo dva ozbiljna projekta koji se moraju raditi od nule, jedina pomoc je Framework (i PHP ima Frameworkove i nisu losi) koji zahtevaju zestoko programiranje, nema korscenja nekih gotovih resenja nego 'pravo prgramiranje', 'udri' a ne gotova resenja...
Pa da vidimo:
- kod .NET-a se placa sve zivo (ja sam .NET programer, znam naravno i PHP, dugo sam u ovom poslu), Windows, Visual Studio, licence, ma sve se placa... znam da nas to kosta dosta. Prednost: sigurno najbolji IDE, source safe, lakse vise ljudi rade na istom projektu u isto vreme. Mane: kosta i to dosta
- PHP5: Uveli su sesije kako treba (u PHP4 nije valjalo), mySQL5 je dosta mocan, dosta vrlo ozbiljnih projekata su uradjeni u PHP-u (recimo Product Configurator -
http://www.bigmachines.com/product_configurator_details.php - ovo nije nimalo jednostavno, nije ovo Joomla i sl.). Prednost: sve je besplatno, troskovi software-a su 0. Mane: slabiji IDE (mada sada se i na tome puno radi, znam da nemci rade na sasvim solidnom PHP IDE-u...), tezi je istovremeni rad vise ljudi na istom projektu... Ali Apache je (po meni) znatno pouzdaniji od IIS-a... (i brzi je).
I zasto .NET programer u ovom slucaju ima vecu platu od PHP5 programera?
(u oba slucaja se postize ista funkcionanost, isto utroseno vreme...)
Zeleo bih da o ovome malo popricamo, ako je ova tema vec negde na ES pokrenuta molio bih link, ja nisam nasao.
Srdacan pozdrav,
Milos Jakovljevic