Citat:
Neke veleprodaje daju incijalne rabate od par % u odnosu na standardne VP cene...
Ovo mi nikada nije bilo jasno... Znaci, ako hocu nesto da prodajem po 100 dinara, onda stavim redovnu VP cenu 105 dinara i dam pocetni rabat 5%?! U cemu je razlika izmedju toga i situacije da stavim VP cenu 100 dinara i ne dajem inicajalni rabat?
Jedino ako racunam na ljudsku glupost?
U vezi toga, evo jedne neverovatne price koja ilustruje koliko su ljudi u 21. veku primitivni, zaostali i glupi. Jednoj mojoj poznanici, slikarki u usponu, se ukazala potreba da pronadje radnju koja ce joj uramljivati slike. Tako ona udje u prvu radnju, kaze da bi redovno koristila njihove usluge i pita koliki rabat moze da ocekuje. Covek joj kaze 20%, ona rece da ce razmisliti i ode. Udje u jos par radnji, rabati isto tako 20-30%. Na kraju joj u jednoj radnji ponudise rabat 40% i ona odmah prihvati. Dosla je sva odusevljena da mi isprica i da me zamoli da joj pomognem da odnese slike, a ja u svojim mislima pola je nisam ni slusao sta prica :) Tek kad smo predavali slike, ja sam shvatio da ona uopste ne zna kolike su osnovne cene, vec zna samo da je rabat 40% :)
Kad smo izasli, ja njoj ukazem na tu cinjenicu, medjutim, ona ne razume o cemu ja pricam i gleda me kao da sam lud dok neuspesno pokusavam da joj objasnim da rabat od 20% moze biti bolji od rabata od 40%. Na kraju, ja je ubedim da udjemo u jednu od onih radnji koja mi je delovala dosta skromnija. Pitamo mi tamo kolika je osnovna cena za onakve ramove - kad ona u startu 50% niza! Znaci, tamo je stvarno dobila uslugu za 60% redovne cene, ali ovde bi sa manjim rabatom dobila to isto za 40% one cene tamo! Nismo se posle vise ni videli - sta ja imam da pricam sa jednom toliko glupom osobom!