[ konjevic vanja @ 05.12.2007. 13:02 ] @
| Cao svima. Moje ime je Vanja i nova sam na ovom forumu.
Zanima me -KOLIKO KOSTA SAOBRACAJNA KAZNA?-
Evo mog problema: u septembru sam imala saobracajnu nezgodu, slupala sam se sa jednim i JA SAM KRIVA!!!!
Sad sam dobila poziv od sudije za prekrsaje da se javim za 15 dana pa me zanima da li neko zna sta me tamo ceka i kolika ce biti otprilike kazna? Ovo je moj prvi prekrsaj posle 10 godina voznje.
Unapred zahvalana Vanja |
[ dalibord5 @ 05.12.2007. 13:18 ] @
Ne mogu da ti dam precizan odgovor.
mislim da zavisi od tezine prekrsaja,atim,koliko kosta izlazak saobracajne policije na uvidjaj i jos nekih stvari.
Ne bih da te plasim,ali mislim da nije malo.
[ pctel @ 05.12.2007. 15:30 ] @
Ocekuj oko 5.000 dinara.
[ konjevic vanja @ 05.12.2007. 16:23 ] @
Hvala na brzim odgovorima
Super! Nisam ni ocekivala malu cifru, al barem okvirno da znam da se ne srusim!!! Izasla je saobracajna policija na licu mesta, ali ovaj sa kojim sam se slupala je polupokretan! Vozi sa stakama. Ne znam koliko ce to uticati na visinu kazne. Ulazila sam u ulicu sa prvenstvom prolaza. Cula sam da je sam izlazak policije na teren oko 7 000-8 000.din, plus kazna. Da li je to tacno?
[ Pejacar @ 05.12.2007. 17:35 ] @
Izlazak policije je oko 700 din ( bar je bio pre 6 meseci)
[ cozmo_im @ 05.12.2007. 18:02 ] @
Bojim se da ne moze jeftino da se prodje.
Izlazak policije je oko 100e (nesto oko 7000-8000 din) + kazna. Recimo, ortak je imao slucaj da je udario nekog od pozadi. Izlazak je trebao da bude 100e + 12000 din kazna, panduri su mu rekli da ako je steta 100-150e bolje da se dogovori, sto je i uradio...
[ stex @ 05.12.2007. 22:35 ] @
O kakvom vi izlasku policije govorite (mislim finansijski)? Ja kad sam imao sudar, slicna situacija kao i Vanja, nisam platio izlazak policije. Jedino ako zelim sudskog vestaka, a to je ta cifra od oko 100 evra.
[ vladd @ 05.12.2007. 23:24 ] @
Dolazak policije na poziv kosta 12000 din. Umalo da platim, takodje sam bio kriv, a sitn cukanje, nevidljiva ogrebotina. Ali besni vlasnik ostecenog vozila zvao. Umalo da platim, sreca pa sam stalozen bio, pa sam ih otpozdravio, neka ih placa ko ih zove.
Ali kosta. Obicno "iskusni", kada vide sudar, pozovu policiju i kazu da se vozaci mlate. Tada stizu za nekoliko minuta ( a ne "standardnih" 2 sata) i nikome ne traze naplatu.
Kod sudije svasta moze da se ocekuje, naplata sudskih troskova, posebno kazna, a izlazak policije je zavrsen. Najgore su vremenske kazne, i ako se "zakace" ovi novi bodovi. Valjda nece usvojiti zakon za par dana.
Naknada stete je u posebnom postupku, ako do njega dodje..
Poz.
[ Joker @ 06.12.2007. 07:42 ] @
Mislim da se mora kazna izreći po zakonu kada je prekršaj učinjen, tako da od bodova ništa.
[ waikiki @ 06.12.2007. 11:29 ] @
Ako se zbog nacinjenog prekrsaja dogodila nezgoda onda se placa veca suma. Primer, nepostovanje prvenstva prolaza 5.000 do 50.000. Kazna od 5.000 je ako se samo napravi prekrsaj. 50.000 ako se zbog prekrsaja desi nezgoda sa tezim posledicama. Posto se u primeru gospodje ili gospodjice VAnje radi o ucinjenom prekrsaju i nezgodi sa materijalnom stetom, kazna bi mogla biti oko 10.000-15.000. Na ovu sumu se dodaju troskovi suda (oko 1000), troskovi provere alkohola u krvi (200 din), ako se radi vestacenje jos oko 5000 din .. i na kraju nacinjena steta na drugom vozilu sto moze da kosta najvise (posebno ako je noviji i skuplji auto). Ako se u celu igru uvuku advokati, sume su onda astronomske. Izlazak policije se ne placa.
[ cozmo_im @ 06.12.2007. 13:39 ] @
Izlazak po pozivu se placa itekako, kum mi radi u sudu i dobro zna sta i koliko kosta... izlazak je negde izmedju 7000 i 8000 din, ako ih zoves da dodju.
Plus kazna, zavisno od ucinjenog prekrsaja. U slucaju mog ortaka, minimalna kazna je bila 12000 din - nepostovanje propisnog rastojanja izmedju vozila (iako fakticki nije bio kriv, lik koji je pre njega skrenuo u krivinu uspanicio se misleci da nema prvenstvo, zakocio naglo i ugasio mu se auto i ukopo u mestu).
Steta se naplacuje od osiguranja, onaj koji je ucinio prekrsaj placa samo kaznu i sam sebi svoju stetu. Kazna se odredjuje kod sudije, tj. visina kazni...
[ Mirko_C @ 06.12.2007. 13:40 ] @
MInimalna kazna za sudar bez ljudskih zrtava je 4000 dinara, a maksimalna oko 25000 dinara. Ja sam nedavno platio 4500 dinara (udario sam u auto ispred sebe). Sudija mi je rekla da ako donese presudu sa minimalnim iznosom 4000 dinara SUP obicno pise zalbu na presudu i traze vecu kaznu.
[ waikiki @ 06.12.2007. 19:18 ] @
Evo ja danas proverio kod sudije. Za gospodju ili gospodjicu Vanju kazna je sledeca: Za nepostovanje prvenstva prolaza i posledicom sudara kazna se krece od 12.000-60.000, zavisno od tezine posledica. Troskovi sudjenja su 1200 din, a nastalu stetu na drugom vozilu placanja njeno osiguranje.
Izlazak policije se ne placa. Ako je neko platio nek ide da mu vrate pare.
[ Pejacar @ 06.12.2007. 20:54 ] @
Znaci da jurim mojih 680 din :)
[ Vlada1001 @ 07.12.2007. 13:39 ] @
Stvarno nisam shvatio da li se plaća ili ne plaća pomenuti izlazak saobraćajne policije:) Svi navodite podatke iz suda (waikiki,cozmo_im,vladd ....) ali potpuno različite.
Koliko se ja sećam na osnovu čukanja ljudi koje znam (bili su krivi), niko nije plaćao tolike kazne. Uz izlazak policije (ukoliko bi se plaćao pomenutih 12 hilj) + kazna + sudski troškovi, to bi bilo u proseku oko 30.000 din. Jedino ako su izlazak počeli da obračunavaju u prethodih godinu dana.
Ono što sigurno znam, da policija nije ništa naplaćivala na licu mesta kada su mene udarali 2003. i 2004. godine.
[ Pejacar @ 07.12.2007. 19:39 ] @
Ja govorim iz svog iskustva, pre 6 meseci sam placao izlazak policije 680 dinara, kakve vestake su oni placali to ne znam :)
[ etjen @ 07.12.2007. 22:18 ] @
Stvarno zanimljivo to sa izlaskom policije i placanjem... Na zalost imao sam vise sudara i nijednom nisam platio izlazak policije. Doduse sve je to bilo do pre 7-8 godina. Kad sam bio mlad i brz! :-)
[ konjevic vanja @ 07.12.2007. 22:44 ] @
HVALA SVIMA NA DETALJNIM INFORMACIJAMA!!!!
Znaci da spremim oko 300-400 EURA za kaznu.... Super!
Za 15-tak dana idem kod sudije pa cu vam reci sta koliko kosta i sta sam sve platila.
Jos jednom hvala svima, nisam ocekivala da ce se ovoliko ljudi ukljuciti na moje pitanje.
gospodjica Vanja
[ waikiki @ 07.12.2007. 23:43 ] @
Citat: Pejacar: Ja govorim iz svog iskustva, pre 6 meseci sam placao izlazak policije 680 dinara
Trazi pare nazad. Sa kamatom!!! Policija nema pravo da trazi izlazak. Ako naplate, krse zakon.
Citat: Pejacar: kakve vestake su oni placali to ne znam :)
Ako nisu jasne sve okolnosti i cinjenice, sudija moze da angazuje saobracajnog vestaka i nalozi vestacenje u cilju rasvetljavanja svih okolnosti vezane za nastalu nezgodu. Ako je sve jasno i sve strane se sloze oko pitanja kako se dogodila nezgoda i pitanja odgovornosti, onda vestacenje nije potrebno. Vestacenje moze da zatrazi i strana nezadovoljna sudskom presudom.
Kad su u pitanju nezgode sa tezim posledicama vestacenje se radi obavezno.
Citat: konjevic vanja: Znaci da spremim oko 300-400 EURA za kaznu.... Super!
Gospodjice Vanja, s obzirom da si zbog prekrsaja neustupanja prvenstva prolaza uzrokovala nezgodu sa manjom materijalnom stetom, da nisi do sada kaznjavana po zakonu iz bezbednosti saobracaja, i ako se odmah slozis oko pitanja odgovornosti, kazna ce biti 200 do max 250 eura.
[ Majstor Duja @ 08.12.2007. 10:19 ] @
Citat: konjevic vanja:
Znaci da spremim oko 300-400 EURA za kaznu.... Super!
? Sta je tu super, Vanja ?
@ostali:
Ako je neko platio izlazak policije na lice mesta i ima odgovarajucu papirologiju da potkrepi tu pricu, zamolio bih ga da to skenira i okaci u temi
"Prekrsaji policije"
http://www.elitemadzone.org/t222124-Prekrsaji-policije
Isto tako raspravu o tome da li je to pravno moguce mozete nastaviti u :
"vreme je da frikujemo policiju"
http://www.elitemadzone.org/t2...reme-je-da-Freakujemo-policiju
Ovako samo razvodnjavate pricu....poz
[ konjevic vanja @ 25.12.2007. 13:50 ] @
cao svima, bila sam kod sudije za prekrsaje i odredili su mi kaznu. Super sam prosla samo 12 000 + 800 din taksa. Naime, za moj prekrsaj koji sam napravila kazna je 40 000, tako bar kaze sudija, ali "neko" mi je odredio manju kaznu. Sudija ne zna zasto mi je smanjena kazna, mozda zato sto je vozac sa kojim sam se slupala vozio sa stakama, il zato sto mi je prvi prekrsaj, il.... Ne znam, al u svakom slucaju odlicno sam prosla! Nisu mi oduzeli vozacku i nisam se zalila na visinu kazne. Takodje mi nisu spominjali nikakvu cenu "izlaska na teren" policije. Toliko, hvala svima na pomoci
Vanja
[ tajnaa @ 02.06.2009. 09:32 ] @
prvi put udes!
na auto-putu, pada kisa, na 2-3km od mene, vozilo koje se krece jako sporo..
prilazim, spustam na 120km/h, na 500m dajem migavac, uocavam ispred sebe policiju, duplu punu, iz suprotnog smera nista.. vracam se iza njih, kocim, ali ne uspevam i udaram ih.
procenjena steta 20000 din, alko test 0.00, neprilagodjena brzina uslovima puta..
sta i kako sad>? niko nije povredjen.. mada su kao policajci imali lake telesne povrede
unapred hvala
[ zaraza @ 02.06.2009. 09:35 ] @
Hahah :):)
Ovo je za bisere....
Pa tebi treba uzeti i dozvolu i automobil....
[ pantic68 @ 02.06.2009. 10:56 ] @
Jedan poznanik je davno imao slican dozivljaj samo sto je bio pozitivan na alko testu i sto je izasao iz auta da se dere na pandure sto sporom voznjom guse saobracaj. Zavrsio je na prinudnom lecenju u kovinu.
[ Sylvester @ 02.06.2009. 11:32 ] @
Pa u odnosu na tvojih 120+ na sat PO KISI svako vozilo se krece jako sporo :)
Drugo, kakav ti je to autoput gde su kolovozne trake razdvojene duplom punom!?
Trece, kako po kisi mozes videti 2-3 km!?
Ako ti se ovo stvarno desilo bolje idi sam(a) predaj dozvolu i prodaj kola, sacuvaces i sebi i nekom drugom zivot...
[ zaraza @ 02.06.2009. 11:56 ] @
Citat: Sylvester:
Trece, kako po kisi mozes videti 2-3 km!?
Pa jel znate vi kolko je 2 kilometra?
:)
Ako je gornja prica istina, ovo je najmanji problem, neki ljudi jednostavno ne umeju da odrede razdaljinu, i onda im se 100 metara cini kao 500, a 300-400 verovatno kao 2 kilometra....
[ cozmo_im @ 02.06.2009. 12:04 ] @
A i 500m je dovoljno za uocavanje, reakciju i kocenje AVIONA a ne automobila ako je ispred jos neko vozilo koje se krece odredjenom brzinom.
Prica mi deluje kao zvaka.
[ Darko Nedeljković @ 02.06.2009. 12:12 ] @
@tajnaa
Što ne napisa koji član ZOBS je prekršen?
Član 45. stav 1?
Ako je to, kazna je propisana članom 227 stav 2 i iznosi od 3.500 do 19.000 dinara ili do 60 dana zatvora + moguća zabrana upravljanja motornim vozilom od mesec dana do 6 meseci.
Ukoliko ti je maksimalna kazna previsoka, probaj da izvučeš obostranu odgovornost. Tada je drugi vozač prekršio član 45 stav 2 koji kaže "Vozač ne sme da smanji brzinu kretanja vozila do te mere da njegovo vozilo pričinjava smetnju normalnom odvijanju saobraćaja". Pretpostavljam da će onda oba vozača proći sa minimalnom kaznom i svako će o snositi štetu na svom vozilu.
Ako ti je zapisnik pisao policajac koji je vozio, onda idi na treću varijantu - imaš pravo na njegovo izuzeće zbog sukoba interesa, samim tim je zapisnik nevažeći a šta biva u tom slučaju stvarno ne znam da ti kažem, ali svakako nešto što je dobro po tebe. Bez obzira ko je pisao, vozač se ne može koristiti ni kao svedok, a oni upravo idu u parovima da bi drugi mogao da bude svedok ovoga što prvi napiše, tako da ostaje samo jedan policajac protiv tebe i onoliko svedoka koliko uspeš da nađeš. Za dobrog advokata, ovo bi bila poslastica.
[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 02.06.2009. u 13:24 GMT+1]
[ Zeleni zub @ 02.06.2009. 14:32 ] @
zaraza:
...i onda im se 100 metara cini kao 500, a 300-400 verovatno kao 2 kilometra
Ima ona fora i kod Ajnstajna: dilatacija duzine.
Jes da je to blizu brzine svetlosti, al' sta znas koliko covek jurio :D
[ zaraza @ 02.06.2009. 15:58 ] @
^
To objasnjava probleme sa kocenjem u tih 500 metara.
[ tajnaa @ 03.06.2009. 07:59 ] @
hvala darku nedeljkovicu
ostali- vickasto..
autoput novi sad- subotica, ako se to tako moze nazvati
u trenutku kada sam uocila vozilo, bila sam kod pumpe, udes je bio na drugom kilometru od pumpe..
pardon, uocila sam svetla, pa sam pomislila da je vozilo, a ne vanzemaljci..
moja jedina greska je bila sto nisam pretekla vozilo, nego sam se uplasila kazne
za preticanje na punoj liniji na potpuno pravom putu bez ikakve opasnosti po druga vozila
ali sam se vratila u svoju traku i nisam stigla da ukocim.
ja sam kriva, to je ok, oni su vozili isto jako sporo, policajac je video sve sto se desilo, ali ..
mene samo interesuje sta sad?
nemam kaznu ni za parkiranje, a ne ovako nesto..
verovali ili ne, jos uvek sam u velikom soku..
a vama hvala sto se igrate sa mojim zivcima..
[ Rumpletstilskin @ 03.06.2009. 08:20 ] @
Citat: tajnaa: moja jedina greska je bila sto nisam pretekla vozilo, nego sam se uplasila kazne za preticanje na punoj liniji na potpuno pravom putu bez ikakve opasnosti po druga vozila ali sam se vratila u svoju traku i nisam stigla da ukocim. Mda, vozis 120+ nocu po kisi na "autoputu", i jedina greska je sto nisi pretekla pandure preko duple pune?!?!?
Citat: a vama hvala sto se igrate sa mojim zivcima.. Tvoji zivci? Seko, da se ja pitam ti bi bila optuzena za pokusaj ubistva.
[ cozmo_im @ 03.06.2009. 09:20 ] @
Ako si primetila vozilo na oko 500 metara od tebe pri pokusaju preticanja, mislim da bi i Peglica sa 120 uspela da ukoci na pristojnu brzinu po mokrom putu - jer ako si ti vozila 120, panduri su vozili barem 60-70, nisu stajali, pa kocenje uopste ne mora da bude jako niti opasno. Osim ako u preticanje nisi krenula 50m iza vozila, shvatila dasu to panduri ispred i nisi dobro procenila zaustavni put.
Inace, po tvom opisu ovo je nemoguce, ako je razdaljina bila 500m (Svaki iole normalan auto ima zaustavni put malo jace od 100m po kisi ako ide 130 na sat, odnosno barem 50-60m ako ide 100 na sat - pri tom panduri nisu stajali vec su se kretali pa bi realni zaustavni put bio mnogo kraci). Moguce je ako si bila na manje od 100m od drugog vozila.
Inace, na tom delu puta je ogranicenje 80kmh + dupla puna linija + udes tvojom krivicom, ovo je za 6 meseci zatvora ili trajno oduzimanje dozvole.
[ drbogi @ 03.06.2009. 10:04 ] @
Jedina šansa ti je da sudija bude muškarac, pa da padne na šarm.
Odao sam ti jednu tajnu, tajnoo.
[ nkrgovic @ 03.06.2009. 10:29 ] @
Ako je isla preko 120, to je bar 130. To mu dodje preko 50km/h brze od ogranicenja... Zar to nije krivicno delo ugrozavanja bezbednosti? Za to bi trebalo da se ide u zatvor, koliko se ja secam... Dodajte na to da je pri tome doslo i do udesa, pa se brzina moze odrediti po uvidjaju, ako je utvrdjen trag kocenja. To za 6 meseci deluje kao sasvim realna kazna...
P.S. Naravno, mislim da je realna kazna 6 meseci zatvora ne 6 meseci oduzimanja dozvole.
[ n.nemanja @ 03.06.2009. 12:34 ] @
čuj,uplašila se kazne za preticanje preko pune,a vozila 130,po kiši!I treba da si u šoku,mogla si da ubiješ nekog...
[ Darko Nedeljković @ 03.06.2009. 17:01 ] @
Citat: drbogi: Jedina šansa ti je da sudija bude muškarac, pa da padne na šarm.
Druga šansa je da sudija bude žena, pa da "padne" na žensku solidarnost protiv nasilnih muškaraca. Eto, odao sam i ja jednu tajnu
[ mentalita ultra @ 15.06.2009. 14:34 ] @
.
[Ovu poruku je menjao mentalita ultra dana 16.06.2009. u 19:24 GMT+1]
[ john_terry88bg @ 03.09.2009. 01:23 ] @
e imam jedno pitanje... zaustavi me policajac jer sam usao u ulicu jednosmernu i kaze kazna 2000 i ja naravno tu pocnem da "kukam" i on mi trazi licnu kartu i ode u svoja kola... ja dodjem tamo a on pise nesto ali u svoj rokovnik... i pita me jel imam 1000 din da dam odmah i ja kazem da nemam i posle nekog zapisivanja on meni vrati moja dokumenta bez ikakvog papira ili trazenja potpisa... tako da ja nisam dobio nikakav izvestaj ili slicno... da ocekujem kaznu na kucnu adresu ili sta??
pozdrav
[ Jagnjeca brigada @ 03.09.2009. 07:19 ] @
Citat: tajnaa: novi sad- subotica, ako se to tako moze nazvati
u trenutku kada sam uocila vozilo, bila sam kod pumpe, moja jedina greska je bila sto nisam pretekla vozilo, nego sam se uplasila kazne
za preticanje na punoj liniji na potpuno pravom putu bez ikakve opasnosti po druga vozila
ali sam se vratila u svoju traku i nisam stigla da ukocim.
ja sam kriva, to je ok, oni su vozili isto jako sporo, policajac je video sve sto se desilo, ali ..
Tu gde su duple pune kod pumpe je ogranicenje 80km/h, normalno da kada pada kisa put je klizav i treba da se vozi jos sporije. Naravno, kada vozis brzo svi ostali za tebe su spori. Nisi smela ni da pomislis da pretices preko pune, jer pune linije nisu za dzabe tu tj. mogao je neko da ti iskoci iz suprotnog smera jer je tu pumpa i parking. Hvala Bogu pa niko niije povredjen zbog bahate voznje, svake nedelje u crkvu i zahvaljuj se Bogu.
Kaznu ces lako platiti i zabrana ce brzo proci.
BTW Svi novijiji automobili imaju u sebi kompjuter, jednostavno na kola prikljucis lap-top i vidis koliko si ti vozila a koliko oni, tj. mozes time da se tesis ako mislis da su oni vozili 40 km/h gde je 80 km/h. Onda mozes da se vadis da je i vidljivost bila losa.
[ Laki_Gen @ 20.09.2009. 09:17 ] @
Citat: john_terry88bg: e imam jedno pitanje... zaustavi me policajac jer sam usao u ulicu jednosmernu i kaze kazna 2000 i ja naravno tu pocnem da "kukam" i on mi trazi licnu kartu i ode u svoja kola... ja dodjem tamo a on pise nesto ali u svoj rokovnik... i pita me jel imam 1000 din da dam odmah i ja kazem da nemam i posle nekog zapisivanja on meni vrati moja dokumenta bez ikakvog papira ili trazenja potpisa... tako da ja nisam dobio nikakav izvestaj ili slicno... da ocekujem kaznu na kucnu adresu ili sta??
pozdrav
Meni se isto desilo sinoc. Nije mi rekao kolika je kazna.
A pare nisam hteo da mu dam iz principa. Goveda.
[ rale2rale @ 29.09.2009. 11:32 ] @
Evo da i ja malo pridonesem temi;
Prekjuče se vraćam sa Fruške gore (oko 18h još se vidi, dan, ali sam upalio svetla), starim novosadskim drumom, ogromna kolona, prolazim na semafor u Inđiji posle kog nailazim na patrolu saobraćajne policije, koja me zaustavlja, rekoh kontrole radi, kad mi policajac saopštava da me je zaustavio jer su mi upaljena svetla za maglu,, ja mu rekoh da nisu pogledam na instrument tablu a ono stvarno gore, verovatno kad sam uključivao svetla zakačio prekidač i svetla za maglu. I kaže gospodin policajac kazna vam je 3000 dinara jel imate da platite, ja rekoh nemam, on dođite do vozila, i krene da mi piše kaznu i daje mi zapisnik na potpis ja potpisujem, a on vidim da si dobar i ispravan dečko pisao sam ti pojas, to ti je 1000 din!!! Ja mu rekoh ja i dalje nemam dinare kod sebe, karticu ne primate...?!!! On kaže ništa , evo ti papir plati u roku od sedam dana!
Juče platio! Šta reći , jel da se radujem i zahvaljujem što nisam platio 3000 din, ili da se svađam sa njim da je dan i da se vidi, i da nisam još morao da uključujem svetla, btw. još mi reče na kraju sledeći put pokušajte da se dogovorite i pitajte može li manje!!!
[ Nabukodonosor @ 29.09.2009. 12:01 ] @
Nisi morao da ukljucujes svetla, ali on te nije zaustavio zbog toga, vec zato sto si ukljucio maglenke.
[ Zeleni zub @ 29.09.2009. 22:48 ] @
Izgleda da ga je zaustavio zato sto mu je ponestalo za dzeparac, vidis da je cekao 'dogovor'... bem ti drzavu...
[ iwcham1979 @ 01.10.2009. 16:35 ] @
Pozdrav svima!!!!
Danas me zaustavili cops u Nisu jer nisam propustio pesake na pesackom. Jbg, oni se neckali a ja nisam video miliciju.... tako da sam kriv, a policajac radio svoj posao! Koliko ce da me rebnu, ako neko zna?!
Koliko i da li imaju uticaja na kaznu prethodni prekrsaji, to me je bas strah! Pre dve godine sam imao jedan prelazak na crveno svetlo :(((
U zapisniku stoji: "......nije propustio pesake koji su stupili na obelezenom pesackom prelazu (dva lica)"
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|