Upravo sam sebi postavo ovo pitanje i poceo da trazim na netu, kad naletim na ovo.
Posto je autr tako lepo sastavo, nema potreba nista menjati.
Pre nekoliko neki dan bila je prilog na dnevniku o "svinjokolju" i nacinuna koji se ubijaju zivotinje, kako bi se to trebalo promeniti u nasoj zemlji.
Protagonisti ovog obicaja su se zezali u fazonu "imam laku ruku" i sl.
Citat
"Pitam se kao Španija može biti u EU kad se kod njih održava korida. Jer, propisi su strogi, u EU se može odgovarati ako psa vučete za uši. I treba da se odgovara za to. I da slijedi kazna. Ali, kako to da je dozvoljeno da neki blesani uđu u arenu pred dvadeset hiljada ljudi i izazivaju jadnog i nesretnog bika, draže ga, a onda mu zabijaju koplja u tijelo dok se bikova krv lagano slijeva niz njegovo toplo, sve manje toplo tijelo? I ako slučajno bik nasrne na tog idiota koji ga izaziva, uskače nekoliko idiotovih pomagača s namjerom da otjeraju životinju. A sve to gledaju ljudi koji mahom navijaju za čovjeka. Kakvi su to ljudi? Nije mi jasno. Kako to? Ima li neko odgovor?"
[ superbaka @ 10.12.2007. 20:18 ] @
mislis da ih ne napadaju zbog toga? u svakom slucaju, nece ih izbaciti iz unije samo zbog toga, to je sigurno...
[ Majstor Duja @ 11.12.2007. 18:03 ] @
Meni su se te koride gade od kad znam za njih - sta reci - divljaci!
Pustio bih ja tog uskoguzog seronju od toreadora u arenu golog pa nek` se brani onda i zaje8ava zivotinju...
[ Fuzz @ 11.12.2007. 18:44 ] @
Meni najsladje kad ga bik nabode...
[ Ivan Dimkovic @ 11.12.2007. 21:03 ] @
Citat:
Pitam se kao Španija može biti u EU kad se kod njih održava korida.
Zato sto EU ima tradiciju negovanja "lokalnih obicaja" - a korida, na zalost, i dalje spada u takve ;-)
Osim toga, veliki je biznis...
I meni je najlepse kad ga bik rokne - nema nista bolje od toga. Nadam se da ce tu gadost zabraniti u dogledno vreme.
[ StORM48 @ 11.12.2007. 21:25 ] @
Ne verujem...
Ali je interesantno kako svi gajimo iste simpatije prema nabadanju... mislim - toreadora.
Stoka necivilizovana!
Nemogu da verujem da volite da vidite da bik "natakne" toreadora!
[ Fuzz @ 11.12.2007. 23:15 ] @
Jbg, brani se bik od idiota.
[ vindic8or @ 12.12.2007. 00:11 ] @
Par puta su mi drugari u Spaniji pricali kako postoje javne diskusije o ukidanju koride zbog brutalnosti prema zivotinjama i kako postoje pritisci iz EU za ovo. Evo izgleda da su upravo i ukinuli Katalonci.
Ja takodje mislim da je ovo cisto divljastvo, ali utisak koji sam dobio od spanaca je kao kad bi neko u srbiji pokusao da zabrani opanke, kajmak i vola na raznju u isto vreme ili je mozda bolja analogija ako bi postojala javna debata i pritisci u Srbiji da se omoguci gej brak zbog "promene civilizacijskih vrednosti". Koliko prosecni Srbin kapira da gej brakovi nemaju bas nikakav uticaj na njegov zivot, toliko prosecni Spanac kapira da je klanje zivotinja iz zabave brutalno.
[ flighter_022 @ 12.12.2007. 02:23 ] @
Na zalost ne verujem da je i jedan bik na kraju "pobedio" ili izasao ziv sa koride. Te bikove maltretiraju, izgladnjuju i mlate u glavu danima pre "borbe", da bi bili agresivniji, i pomeni je pravda kada bik nabode toreadora, akone i jos po nekog uz to.
[ Ivan Dimkovic @ 12.12.2007. 09:30 ] @
Citat:
U Barseloni se ukida Korida.
Na zalost, nista od svega toga u neko skorije vreme - u Barseloni se ne "ukida" korida nekim zakonom, vec jedna firma odustaje od toga jer njoj to nije isplativo. Medjutim, mnogim drugim sirom Katalonije i Spanije uopste jeste isplativo i nema bas puno izgleda da ce se korida zabraniti u Spaniji (a i Francuskoj!) u dogledno vreme :(
EU pritiska Spaniju i Francusku, to je tacno - ali ti pritisci nisu obavezujuci niti dolaze od nekog izvrsnog tela EU, a kako je korida veliki $$$ biznis, postoje veliki pritisci da se to ne zabrani.
Citat:
VOJVODA01
Nemogu da verujem da volite da vidite da bik "natakne" toreadora!
U, ja ne samo sto volim da ga "natakne", nego da ga par puta razvuce malo po koridi i pocepa mu par unutrasnjih organa - po mogucnoscu vitalnih.
Vrlo mi je jak i hrabar taj batica u smesnim pantalonama kada sa macevima i gomilom pomocnika na konjima ubija jadnu zivotinju koja mu nista nije skrivila... jebga, lepo je kada se desi nesto suprotno njihovim ocekivanjima.
Ako nista drugo, posto likovi, koje ne mogu da nazovem ljudima, u tom biznisu ne umeju da razmisljaju koristeci prednji mozak mozda ih onaj najnizi nivo svesti tj. Pavlovljev refleks odvrati od koride kada vide kako bik cepa kolegin stomak uz fontanu krvi - ali ne bikove :)
[ madamov @ 12.12.2007. 11:58 ] @
Portugalci imaju koridu u kojoj bika bockaju tupim kopljima i bik ostaje živ. E sad, Špancima je izgleda ispod časti da to urade, pa će ili da je ukinu ili da je ostave ovakvu kakvu jeste. O dnevnim novinama i njihovim izveštajima sa koride ne mogu, treba to da vidite, čak ih i sportki dnevnici poput Marce i Asa imaju.
[ vkbfwr @ 12.12.2007. 18:43 ] @
katalonci zatvaraju koride ne zato sto su fini ili bas ne ide, uvek to negde ima prodju bar zbog turista, vec zato sto korida NIje deo katalonske tradicije, vec spanske,
pa tako vise nema koride u barceloni, niti zele da je imaju,
katalonci ne idu na koridu, a nece da se koridom prezentuju turistima. tu i tamo se moze videti po koja korida koja se rusi ili preradjuje u objekat druge namene.
nego prica se o koridi, a ja uopste ne znam koja je inace poenta, da li se toreadori takmice medjusobno, mislim postoji li neko rangiranje ili sta, pravila, liga ? :) posto vec postoje izvestaji u sportskim casopisima. da li jadni bik prezivi ubadanja ?
[ srki @ 12.12.2007. 19:18 ] @
Citat:
VOJVODA01: Nemogu da verujem da volite da vidite da bik "natakne" toreadora!
To je nesto najsladje.
[ Andreja Dulovic @ 12.12.2007. 21:23 ] @
Citat:
vkbfwr: nego prica se o koridi, a ja uopste ne znam koja je inace poenta, da li se toreadori takmice medjusobno, mislim postoji li neko rangiranje ili sta, pravila, liga ? :) posto vec postoje izvestaji u sportskim casopisima. da li jadni bik prezivi ubadanja ?
Koliko ja znam prvo se biku zabijaju neka koplja u vrat (to rade pikadori?), pa se onda na ista ta mesta/rane kace one kuke - sve sa ciljem da bik izgubi sto vise krvi i da bude sto pogubljeniji. Tek na kraju matador dolazi da ga mami crvenim plastom, glumi baju i pokusava da ga ubije macem kroz srce.
Occasionally, if the bull has fought bravely, and by petition of the public or the matador, the president of the plaza may grant the bull an indulto. This is when the bull’s life is spared and allowed to leave the ring alive and return to the ranch where it came from. However, few bulls survive the trip back to the ranch. With no veterinarian services at the plaza, most bulls die either while awaiting transportation or days later after arriving at their original ranch. Death is due to dehydration, infection of the wounds and loss of blood sustained during the fight.[1]
Hehe, izgleda da bikovi stvarno ne vole crveno - obratiti paznju na lika u crvenoj majci :)
[ jnk @ 20.08.2010. 09:04 ] @
hahah bik je pobedio ;)
[ deerbeer @ 20.08.2010. 09:06 ] @
Uhh .. sto ih nije razbucao sve do jednog , gori su mi gledaoci od toreadora ,
oni najvise i doprinose ovom divljastvu ..
[ Count Zero @ 20.08.2010. 09:22 ] @
Bik je valjda daltonista: možda je onaj lik imao neki cvetić, ko u crtaću ;)
Ali ozbiljno: odvratna "tradicija", "performans", kako li to zovu. >:-|
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2010. 10:27 ] @
Klasican primer divljastva zavijenog pod plast allmighty "the tradicije" :)
Sad je skoro pre par meseci isto jedan bikonja pocepao usnu matadoru... steta sto nije malo bolje ciljao pa da ga je lepo probusio kroz vrat pa da masa vidi malo i druge krvi koja siklja, a ne samo od nesrecnog bika.
Zapravo, ovo kad napadnu gledaoce je jos bolje :-)
Za ovu poslednju epizodu, bilo u vestima da je bik takodje zgnjecio i neko dete... mislim se koja je to budaletina dovela dete tu. Posto je dete prezivelo, mislim da bi trebalo videti se tom pavijanu oduzme pravo na roditeljstvo.
[ 3way @ 20.08.2010. 10:28 ] @
ovako?
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2010. 10:44 ] @
^ To je taj - bik mu je samo pocepao usnu.
Na zalost :)
[ deki77 @ 20.08.2010. 10:46 ] @
40 povedjenih..
bik (aero-bik..) ;D
[ 3way @ 20.08.2010. 10:50 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ^ To je taj - bik mu je samo pocepao usnu.
Na zalost :)
Pa bas i nije, taj je posle isao na 2 operacije, zaceljivao vilicu, a sad verovatno nosi protezu (ili je napravio vestake)...
[ deerbeer @ 20.08.2010. 10:52 ] @
Izasao mu je rog iz usta koliko vidim, tesko da mu je samo usna pocepana
[ Srđan Pavlović @ 20.08.2010. 10:55 ] @
E neka ga je nabo. Ubijanje ("humano") zivotinja radi ishrane OK - ali cisto maltretiranje u svrhe zabave... deluje jako tuzno :(
[ morihei ueshiba @ 20.08.2010. 11:03 ] @
Sto ukinuti,samo izmeniti malo pravila.Recimo ovako nesto...