|
[ Nabukodonosor @ 12.12.2007. 00:23 ] @
| pozdrav svima. Zanima me ako neko zna kako se proizvodi espesso kafa, znaci proizvodni proces, od koje sirove kafe, koliko procenata koje sirove kafe i slicno. Ali samo ako neko provereno zna ili se bavi time. Misljenja me ne zanimaju preterano. Licno sam vlasnik jedne przionice kafe pa bih mozda prosirio delatnost. Video sam na jednoj espresso kesi da pise da se pravi od 100% robuste ali ne znam koja je robusta u pitanju. Hvala svima. |
[ nkrgovic @ 12.12.2007. 00:42 ] @
U grinetu prave od iste kafe od koje prave i tursku i filter. Znaci odes, trazis npr. 300gr kolumbije, i onda kazem "sameljite mi, molim vas, za espreso", umesto za filter. Znaci, samo se razlikuje u finoci mlevenja.
[ dr.NPN @ 12.12.2007. 03:21 ] @
Ja sam naj naj najgori espreso pio u Senti, neki Segafredo....
Joj, majko mila, ono nije kafa, ono je bljuvotina.
Zvao ja konobaricu, zalio se, prvo sam je pitao STA je donela, kaze kafu, ja pitam KAKVU, kaze espreso, KOJI, Segafredo... Rekoh, ja ovo necu da pijem.
A zamislite ono, cimam se ceo dan, leto, uprzilo sunce, ja ceo dan nisam pio kafu, konacno sve zavrsili i seli u lokal.... Ali ne... Taj segafredo je jeftiniji gazdi, pa samo to ima, a kaze, sencani ga piju i ne zale se... Pa gde da se zale kada nema druge...
E to je losa kafa.
[ Nabukodonosor @ 12.12.2007. 11:58 ] @
[quote="nkrgovic"]U grinetu prave od iste kafe od koje prave i tursku i filter. Znaci odes, trazis npr. 300gr kolumbije, i onda kazem "sameljite mi, molim vas, za espreso", umesto za filter. Znaci, samo se razlikuje u finoci mlevenja.[/quote]
Pa ne ide to bas tako. Toliko znam i ja. Znaci ne moze od iste kafe od koje se pravi turska. Turska se uglavnom pravi od Minasa, a mislim da bi bilo suludo pravi espresso od toga.
[ Ivan Dimkovic @ 12.12.2007. 12:19 ] @
Citat:
Ja sam naj naj najgori espreso pio u Senti, neki Segafredo....
Segafredo-u nista ne 'fali, bice da su nesto u tom kaficu lose odradili - ili to jednostavno nije Segafredo ;-)
[ jablan @ 12.12.2007. 12:41 ] @
Citat: Nabukodonosor: Znaci ne moze od iste kafe od koje se pravi turska. Turska se uglavnom pravi od Minasa, a mislim da bi bilo suludo pravi espresso od toga.
Sa http://en.wikipedia.org/wiki/Espresso:
Citat: A common misconception about espresso is that it is a specific bean or roast level. Any bean or roasting level can be used to produce authentic espresso.
Znači može bilo koja kafa. Naravno da će od bolje kafe da bude bolji espreso, ali to važi i za ostale tipove proizvoda.
[ aleksandarpopov @ 12.12.2007. 12:59 ] @
@dr.NPN
Verovatno si pio kafu u kaficu "Trocadero" ispod gradske kuce - da tamo je ocajna kafa kao i kafic i usluga tj. ocajno je blaga rec ... tamo niko od Sencana ne pije kafu, eventualno ness... to sto si pio nije Segafredo sto posto, a i bilo koju kafu tamo da ti skuvaju nece valjati...
@nabukonodosor
Ne znam koliko se isplati da radis sa expressom eventualno da budes preprodavac, distributer neke brand-irane kafe posto se gazde lokala koji drze do svoje kafe i kafica ne misle mnogo kada trenba da plate mnogo za kafu vrhunskog kvaliteta (svakako ce platiti), neku brand-iranu kafu posto je na kafi i onako najveca zarada, a mnogo dobra kafa zna preko dana da napuni kafice po Srbiji posto se kod nas, jelte, ima vremena za kafenisanje preko celog dana ...
[ nkrgovic @ 12.12.2007. 13:03 ] @
Citat: Nabukodonosor: Pa ne ide to bas tako. Toliko znam i ja. Znaci ne moze od iste kafe od koje se pravi turska. Turska se uglavnom pravi od Minasa, a mislim da bi bilo suludo pravi espresso od toga.
Moze, moze. Fora je da se ni turska ne MORA praviti od minasa, ja npr. ne volim minas kafu ni za tursku. Znaci, ako hoces da imas dobar espresso, moras poceti od dobre kafe. :)
[ Nabukodonosor @ 12.12.2007. 13:05 ] @
@aleksandarpopov
Vec sam relativno dugo u poslu sa kafom i jedna od stvari koje sam odmah video je da gazde lokala uopste ne interesuje kvalitet kafe, vec da je sto jeftinija, jer ih interesuje samo zarada, i to me dosta pogadja jer ja stavljam akcenat na kvalitet.
[ StORM48 @ 12.12.2007. 13:52 ] @
Hehe, koliko zabluda...
Espresso kafa i ~ "turska" kafa su (kada je zrno u pitanju) JEDNO TE ISTO. Razlika je u tome što se zrno namenjeno za espresso prži na poseban način, kako bi se maksimalno smanjila masnoća, koja šteti diznama u aparatu. Što se ukusa tiče, moguće je napraviti identičnu espresso kafu iz aparata, koristeći običnu C kafu. Jedino što će aparat lipsati posle par nedelja, zbog zapušenja dizni.
Dakle, kada je u pitanju loš kvalitet kafe, "gazdi" se ne isplati da stavlja običnu kafu, jer će tako sebe lupiti po džepu, češćim posetama servisu, čije usluge ne spadaju u baš jeftine. Slučajno mi je sve ovo baš dobro poznato.
@Nabukodonosor
Znači, nije bitna "klasa" kafe. Nju miksuj po želji, tako da dobiješ ukus za koji misliš da će imati prođu. Tako rade i ostali. Poenta je u tome da usavršiš proces tako da dobiješ što nemasniju kafu, kako te vlasnici kafića ne bi jurili satarom po ulici.
Srećno!
@dr.NPN
To što si Ti pio, nije bio Segafredo. 100%.
Pozdrav
[ Nabukodonosor @ 12.12.2007. 17:40 ] @
Ajde ako znas jos nesto vise o ovome, da te kontaktiram na PP ili neki IM (msn, jabber, icq....) pa da popricamo. poz
[ jesus alejandro @ 19.12.2007. 19:53 ] @
Ajde ako si saznao nesto novo podeli to sa nama ;) I mene interesuje kako se proizvodi espresso, mada sigurno necu da se bavim time :(
[ Nabukodonosor @ 19.12.2007. 23:33 ] @
Malo sam saznao. Znam da treba dobro da se osusi, a kako ne znam. A sto neces time da se bavis?
[ andre2000 @ 21.12.2007. 15:45 ] @
Espresso se dobija isključivo prženjem mešavine arabika sorti kafe. Tako bi trebalo by the book, ali naravno da se ovde mešaju razne robuste da bi se više zaradilo.
[ StORM48 @ 21.12.2007. 16:34 ] @
Ako je tako kao što pričaš, onda je cela planeta u zabludi, jer ja do sada nisam video NI JEDAN JEDINI tekst o espressu, a da ne piše da je glavnina mešavine arabike i robuste.
Biće da to ipak nije "naša fora". Dakle, gde Ti je taj "book"?
Pozdrav
[ Nabukodonosor @ 21.12.2007. 18:39 ] @
Ja sam gledao na dosta pakovanja stranih espresso kafa i na svima pise da ima barem neki procenat robuste a na nekim i 100% robuste. Znaci nismo to mi izmislili.
[ skymobile @ 21.12.2007. 18:57 ] @
Espresso a ne EXPRESSO nije svugde isti, tj da me ne shvatite pogresno, nije svugde za svakog dobar espresso ono sto mi recimo zovemo dobrim. Na razlicitim mestima u svetu se pije espresso koji se njima(lokalnom stanovnistvu) svidja sto ne mora da znaci da ce i vama odgovarati. Svaki brand za sebe pravi meshavinu arabike i robuste da bi dobili ukus koji misle da ce imati prodju. Recimo Illy je samo arabika, ali nekima ne odgovara sto ima tanku penu, jer vole da espresso ima jaku penu i ako to nije slucaj, onda ne valja,a Illy je po meni odlicnog kvaliteta. Ako neko od vas ima aparat za espresso kuci neka proba da stavi tursku kafu i videce na kraju koja je razlika, sto u ukusu, mirisu, peni.... Eh da, za pokretaca teme, mislim da neces imati nekog preteranog uspeha u tom prosirenju posla jer skoro svi kafici imaju rent-ovane aparate i uzimaju kafu od istih ljudi koji su im iznajmili aparat, zato sto niko nece da kupuje aparat jer nije ni malo jeftina stavka, narocito profesionalni sa vise grupa. Druga stvar, bilo ko da uzme kafu od tebe i desi se da jedan dan ne valja kafa, a moze iz masu razloga, svi ce pitati gazdu koju kafu koristi i ako ovaj kaze da koristi neku NO NAME, odose musterije....
[ Nabukodonosor @ 21.12.2007. 19:06 ] @
Ne brini za to, razradio sam ja sve to. Ne mora on da prestane da uzima od toga od koga vec uzima.
P.S. Ko kaze EXPRESSO?!?!
Citat: Ako neko od vas ima aparat za espresso kuci neka proba da stavi tursku kafu i videce na kraju koja je razlika, sto u ukusu, mirisu, peni....
Ne vidim sta hoces da kazes. Turska i espresso kafa mogu da imaju potpuno isti procenat arabike i robuste, znaci iz istog dzaka da ih izvadis, ali ne radi se o tome, vec o procesu proizvodnje.
[ jesus alejandro @ 21.12.2007. 20:10 ] @
@andre2000
Uglavnom svaki espresso se pravi kombinacijom Arabike i Robuste (odnosno ne znam da li bas svaki, ove koje sam gledao na netu da), Amigos kafa kombinuje ove dve sorte u razlicitim odnosima i shodno tome ima vise vrsta espressa ovog proizvodjaca http://www.amigoscaffe.com/eng/scheda_prodotti.php?id=1
[ andre2000 @ 24.12.2007. 08:37 ] @
"The Book" je "Espresso" (a kako bi drugačije) koju je izdao Illy Institut za espresso. Mislim da nije preveden kod nas.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|