|
[ Vlada1001 @ 17.12.2007. 12:17 ] @
| Do sada sam uglavnom kupovao Somboledov jogurt (plavo pakovanje 1,6% mlečne masti), ali se u poslednje vreme užasno iskvario. Čak i njihov jogurt od 0,5% masti (pink pakovanje), koji je do skoro bio "kiselkasta bela vodica", sada je potpuno gust i bljutav kao i većina domaćih jogurta.
Interesuje me šta dodaju, verovatno neke praškove da bi dobili na gustini.
Kao njihov višegodišnji potrošač, čak sam i pisao na mail korisničke službe da bi dobio informacije. Naravno, iskulirali su me:))
Sada sam se vratio na tradicionalni Imlekov jogurt. Bilo mi je čudno kad su mi pričali, ali sam probao njihov jogurt u starom pakovanju i svideo mi se. Razlikuje se i po ceni i po ukusu od istog jogurta u novom pakovanju sa čepom (u novom pakovanju je skuplji za 5-6 din od starog - 0,5l). Isti datum, isti jogurt ali se razlikuju. |
[ bakara @ 17.12.2007. 13:03 ] @
Probaj Sabacki, imaju najgore pakovanje i najbolji jogurt.
[ Java Beograd @ 17.12.2007. 14:00 ] @
Svi dodaju gluten, (koliko ja znam) da bi jogurt bio gušći. I onda preteraju sa tim "unapređenjem kvaliteta" pa ispadne neka bljutava gusta mešavina.
[ superbaka @ 17.12.2007. 15:45 ] @
gustina jogurta zavisi od duzine procesa razbijanja jer se on prvobitno dobija u guscoj fazi pa se mesanjem dobija tecni medijum... to je najcesca prevara koju privatnici koriste, ne razbiju ga do kraja pa izgleda da je gusci, masniji i lepsi, a stvari je s*****...
[ vlada01us @ 17.12.2007. 16:08 ] @
Kod nas je najveci problem sto su nam oduvek prodavali muda za bubrege, pa i u slucaju jogurta. Svuda u svetu je jogurt gust, jede se kasikom. Samo je kod nas u tecnom stanju. To je ta "kiselkasta bela vodica" koju mi prihvatamo kao jogurt.
[ qazqaz @ 17.12.2007. 16:46 ] @
Imas onaj "Biojogurt". Toliko je gust da tezi da postane kackavalj.
[ Emil Ranc @ 17.12.2007. 17:11 ] @
Pančevački, novosadski, subotički, zrenjaninski, šabački. To su moji omiljeni.
Inače jogurt možete praviti i sami, evo kako:
1) uzmete mleka kolko vam volja (litar-dva)
2) podgrejete mleko na oko 45c, ili ga prokuvate, i ostavite da se ohladi do te temperature. Inače to vam je otprilike "vruće, da kad staviš prst u mleko ne ispečeš se, ali ipak ne možeš da ga držiš duže od par sekundi".
3) u takvo mleko dodati dve supene kašike jogurta (na litru mleka) koji je stajao napolju da dostigne sobnu temperaturu, i koji je dobro izmešan, da bude fino tečan.
Ovako ide po receptu koji sam našao na netu, ali ja uvek stavim malko više jogurta, "za svaki slučaj", al verovatno i ne mora :)
4) dobro promešati sve to, najbolje mikserom
5) sipati u termos ili staviti šerpu u ručni frižider ili utopliti ćebadima ili šutnuti u predgrejanu, pa isključenu rernu... poenta je da se ova mešavina mora što duže održati toplom.
6) ostaviti da miruje osam sati (+-), to je vrlo bitno, jer stalno gledanje, čačkanje, mešanje, može da poremeti proces stvaranja jogurta
Nakon toga pogledati rezultat - trebalo bi da smo dobili jogurt u zgrudvanom obliku u šerpi. E sad to sve još treba da se metne u frižider da se oladi, pa posle mikserom da se razbije. Može i obrnuto ;)
Inače kažu da može da se stavi bilo koji jogurt i bilo koje mleko. Ja probao sa pančevačkim jogurtom i različitim mlecima ;)
I, naravno, za sledeći put ovaj napravljeni jogurt koristite kao pelcer - ne morate kupovati novi.
Živeli!
[ vaha @ 17.12.2007. 17:59 ] @
Ma jooooj :D
Evo jedan seljak da objasni kako napravit kiselo mlijeko/jogurt...
Skoro sve ono sto je moj predgovornik napisao je otprilike tacno.
Kao prvo, mora se koristiti svjeze mlijeko, NE ono iz tetrapaka, jer je to vec obradjivano. Najbolje otic u komsiluk i pomuzti neku kravu/ovcu/kozu... ;)
To mlijeko treba prekuhati uz opreznost da se mlijeko prokuha polako, ne na najvecoj temperaturi, jer inace serpa zagori, sta onda u kasnijoj obradi jogurtu daje nezeljen gorak ukus.
Nakon toga, mlijeko ostaviti da se ohladi, kao sto je kolega rekao na otprilike toliku temperaturu, da se prst moze drzati u njoj par sekundi.
U to mlijeko dodati otrilike jednu soljicu jogurta/dvije pune velike kasike, promijesati (dva tri kruga, ne 5 minuta) to fino kasikom (NE mikserom), fino poklopit serpu u kojoj je mlijeko i zamotati je jednim velikim peskirom i ostaviti da odstoji preko noci (ili ako hocete danju da pripremate jogurt, ostavite 6-8 dok se to ne ohladi).
E Voila, imate selfmade jogurt najboljeg kvaliteta, bez ikakvih konzervanasa i ostalih zaj***.
[ milke @ 17.12.2007. 19:22 ] @
Citat: vlada01us: Kod nas je najveci problem sto su nam oduvek prodavali muda za bubrege, pa i u slucaju jogurta. Svuda u svetu je jogurt gust, jede se kasikom. Samo je kod nas u tecnom stanju. To je ta "kiselkasta bela vodica" koju mi prihvatamo kao jogurt. Evo, dovukli smo jednog Holandeza prošlog leta u Srbiju i bio je oduševljen našom jogurt - vodicom, naročito uz burek, nije imao vremena da diše :-)
Ovde se pod jogurtom zaista shvata nešto sasvim drugo, ali je i povod konzumiranja drugačiji. Sasvim je uobičajno da imaš jogurt za dezert, ali su to slatke stvare, nešto kao danonino... I onda ih uglavnom oplemenjuju voćem. Ja sam se ovde u početku malo namučio da nađem pandan našem jogurtu, pronašao sam nešto što proizvodi jedna firma, a zove se (proizvod) jomil.
[ bakara @ 17.12.2007. 20:06 ] @
Ti uvozni jogurti (vocni narocito) su nista u odnosu na nase jogurte...
Svaka cast za recepte, jel` tako isto bese se i kiselo mleko pravi?
[ Ilic Igor @ 17.12.2007. 20:35 ] @
Od tih buckurisa cuo sam da ima raznih "sorti" cak ima dodataka gde ti i netreba mleko?!
Kad smo kod mleka, ljudi jeste li probali kozije i kravlje direktno iz sise otkuvano mleko da li ste svesni koliko je to jako?
[ Ivan Dimkovic @ 17.12.2007. 20:38 ] @
Jogurt je svuda ono sto mi zovemo "kiselo mleko", cak i kod Turaka koji su autori istog - gust mlecni proizvod koji moze da se jede kasikom ;-)
To sto se u Srbiji zove jogurt se drugde naziva 'napitak od jogurta' - i ima ih u milion varijanti, od srpskog jogurta, turskog ajrana, raznoraznih vocnih zezalica, itd...
Inace - najslicnije srpskom jogurtu sto sam ja nasao napolju je gusci turski ajran (ayran) - obicno je prosecni ajran previse razvodnjen (ajran je jogurt + voda, btw), ali ima par vrsta koji su bogatiji jogurtom i imaju skoro identican ukus kao ono sto se u Srbiji naziva jogurtom.
[ Horvat @ 17.12.2007. 22:23 ] @
@vlado us,lol,zar to nije pavlaka? :D
[ vindic8or @ 17.12.2007. 22:49 ] @
Citat: vlada01us: Kod nas je najveci problem sto su nam oduvek prodavali muda za bubrege, pa i u slucaju jogurta. Svuda u svetu je jogurt gust, jede se kasikom. Samo je kod nas u tecnom stanju. To je ta "kiselkasta bela vodica" koju mi prihvatamo kao jogurt.
koji je tacno razlog tvoje frustracije? to sto mi zovemo jogurt je u svetu pavlaka, koju i kod nas mozes da kupis gde hoces umesto "kiselkaste bele vodice" koja je usput najbolji mlecni proizvod ikada, i prodaje se samo kod nas. nisu ljudi u svetu u nekakvoj prednosti sto nemaju to, nego mi zato sto imamo.
[Ovu poruku je menjao vindic8or dana 18.12.2007. u 00:02 GMT+1]
[ vlada01us @ 17.12.2007. 23:03 ] @
@vindic8or
Citat: koji je tacno razlog tvoje frustracije? to sto mi zovemo jogurt je u svetu pavlaka,
Ocigledno ne vidis dalje od svoga nosa kada ne znas da i u svetu postoji pavlaka.
edit
Za pojedine pametnjakovice kojima nije dovoljno ni objasnjenje Dimkovica, i koje mrzi malo da guglaju-
http://de.wikipedia.org/wiki/Joghurt
http://en.wikipedia.org/wiki/Yoghurt
[Ovu poruku je menjao vlada01us dana 18.12.2007. u 00:22 GMT+1]
[ Horvat @ 17.12.2007. 23:04 ] @
a sta je onda pavlaka u svetu? sir? :D
[ vindic8or @ 17.12.2007. 23:20 ] @
Citat: vlada01us: @vindic8or
Ocigledno ne vidis dalje od svoga nosa kada ne znas da i u svetu postoji pavlaka.
Objasnio sam u prethodnom postu. Ajd opet... :)
Da, znam da u svetu postoji pavlaka, oni to zovu "jogurt". Ovde u svetu ne postoji toliko dobra selekcija tih mlecnih proizvoda kao tu dole u srbiji, a ono sto mi zovemo "jogurt" ne moze uopste da se nadje preko. Kod nas je ponesto i bolje :) jel to tako tesko prihvatiti?
[ McKracken @ 17.12.2007. 23:30 ] @
Ladan jogurt rulez ;)
(domaci, tecan, ne onaj sto se jede kasikom)
[ Ivan Dimkovic @ 17.12.2007. 23:35 ] @
Elem,
Ljudi - mislim da ovde dolazi do problema u terminologiji.
Srpski jogurt nije isto sto i jogurt u mnogim drugim zemljama. Bugarski jogurt je isto srpsko kiselo mleko, npr... Dok je jogurt koji se moze naci u zapadnoj EU ili Turskoj recimo nesto izmedju nase pavlake i kiselog mleka - i ovo ce vecina ljudi smatrati za jogurtom :)
Ono sto mi zovemo jogurtom kod nas se u Turskoj zove ajran (gusci - redji ajran je nas ekvivalent neuspelog jogurta ;-) a u zapadnoj EU se zove "napitak od jogurta" i nema ga svuda - recimo, meni je trebalo dosta da pronadjem par stvari koje su slicne - i, kao sto rekoh, samo je gusci ajran definitivno isti.
Dalje, "kaymak" u Turskoj jeste slatka pavlaka u Srbiji ;-) Srpski kajmak jos nigde nisam video, mada nisam ljubitelj tog strahotno masnog mlecnog proizvoda, pa se nisam ni trudio da ga pronalazim ;-)
--
Inace Srbija je so-so po izboru mlecnih proizvoda, ali svakako prednjaci u izboru vocnih sokova. U mnogim drugim zemljama postoji limit sta se moze naci - tj. u 99% slucajeva se to svodi na pomorandzu, jabuku i - ako ste srecni, grozdje i visnju; dok u Srbiji moze da se nadje sok od maltene bilo cega ;-)
[ Horvat @ 17.12.2007. 23:36 ] @
malo ontopic...slazem se da postaje bljak jogurt,veg ga [a i samo mleko] previse razvodnjavaju,ne znam kakav je somboledov,suboticki nije kiseo,ali je "slab" :)
edit: Citat: dok u Srbiji moze da se nadje sok od maltene bilo cega ;-)
hahah :))) ,samo koliko ima pravog voca u tome ;)
[ vlada01us @ 17.12.2007. 23:39 ] @
Citat: Da, znam da u svetu postoji pavlaka, oni to zovu "jogurt".
A sta je onda Creme Fraiche?
[ Horvat @ 17.12.2007. 23:44 ] @
e,a da se lepo iskulira sa off-om sta je jogurt u svetu /ovde i lepo odgovori coveku na pitanje? :D
postoji mill razlicitih mlecnih proizvoda,jedni ih zovu ovako/drugi onako,jedni prave ovako/drugi onako
trenutno je tema "domaci" jogurt,made in ex soviet republic of yugoslavia :D
[ vindic8or @ 17.12.2007. 23:50 ] @
Citat: vlada01us: A sta je onda Creme Fraiche?
Slicno kao pavlaka, samo ima odvratan neutralan ukus. Postoji gomila mlecnih proizvoda koji su kremasti, al nemaju ni kiseo, ni slan, ni sladak ukus, nego su obicno bljutavo s*****. Toga se nesto ne secam kod nas.
Citat: Ivan Dimkovic:
Inace Srbija je so-so po izboru mlecnih proizvoda, ali svakako prednjaci u izboru vocnih sokova. U mnogim drugim zemljama postoji limit sta se moze naci - tj. u 99% slucajeva se to svodi na pomorandzu, jabuku i - ako ste srecni, grozdje i visnju; dok u Srbiji moze da se nadje sok od maltene bilo cega ;-)
Tacno. Skoro nisam video normalan sok od breskve...
Citat: McKracken: Ladan jogurt rulez ;)
(domaci, tecan, ne onaj sto se jede kasikom)
To potpisujem :-)
[ vlada01us @ 18.12.2007. 00:17 ] @
Citat: Dalje, "kaymak" u Turskoj jeste slatka pavlaka u Srbiji ;-) Srpski kajmak jos nigde nisam video, mada nisam ljubitelj tog strahotno masnog mlecnog proizvoda, pa se nisam ni trudio da ga pronalazim ;-)
Pa ima ga, Clotted cream, jel da vindic8or? Samo sto nije slan kao nas, a zanimljivo da ni kajmak nije nas. Ali se bar pravi kako treba.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kajmak
Citat: Slicno kao pavlaka, samo ima odvratan neutralan ukus.
Creme fraiche, Sour cream, Mileram, Pavlaka...
Sve su to varijacije na temu. Razlike minimalne, obicno u procentu masnoce.
[ srki @ 18.12.2007. 05:41 ] @
Ovde (NZ) pavlaka je sour cream a njihov jogurt nije slican nijednom nasem mlecnom proizvodu i nije ni nalik kiselom mleku vec je slicniji nasem jogurtu samo malo gusci (ali ne kao kiselo mleko). Moze da se nadje i jogurt koji je isto kao nas ali je zbog toga malo skuplji. Ja uglavnom pijem taj jogurt mada ponekad uzmem i onaj gusci koji jedem kasikom mada moze i da se pije ali malo teze nego ovaj nas. Imaju i kiselo mleko ali sam zaboravio kako se zove.
Kajmak nazalost nemaju a to mi je najomiljeniji mlecni proizvod. Sokovi su odvratni, imaju samo pomorandzu, jabuku i ribizlu. Nemaju kajsiju, borovnicu, krusku, ma nista! A ovo sto imaju je kao da je pravljeno od sirupa, uopste se ne oseti voce i ukus kao kod nas. Ima par njih koji prave sokove koji su skoro pa kao kod nas (ali uglavnom samo od ribizle, maline i od pomorandze) ali ti sokovi su 6 dolara po litru. Kad god dodjem kod nas nalivam se sokovima i jogurtom k'o nenormalan.
[ renne @ 18.12.2007. 08:24 ] @
Citat: Slicno kao pavlaka, samo ima odvratan neutralan ukus. Postoji gomila mlecnih proizvoda koji su kremasti, al nemaju ni kiseo, ni slan, ni sladak ukus, nego su obicno bljutavo s*****. Toga se nesto ne secam kod nas
pa to je kod nas "Slatka pavlaka", a u stvari neutralna pavlaka koja služi za kuvanje, i sama po sebi nema nikakav ukus, Englezi to zovu Double cream
[ Backy @ 18.12.2007. 08:51 ] @
jel bi neko bio ljubazan da malo pojasni razliku između kisele pavlake (milerama) i (po vašoj terminologiji :p) srpskog kiselog mleka?
[ Emil Ranc @ 18.12.2007. 09:10 ] @
Pretpostavljam da se jogurt i kiselo mleko prave slično, samo što su gljivice koje "rade" nešto drugačije.
Kisela pavlaka se dobija dehidracijom jogurta (verovatno može i od kiselog mleka).
Npr. ima ono Imlekovo "ekstra kiselo mleko" koje ima 6% mm, i već liči malo na pavlaku, koja ima 12-20%, ređe 30% mm (tad se već uglavnom zove "mileram"). Dok obično kiselo mleko ima 2-3% mm.
P.S. mm je mlečna mast, a ne milimetar
[ Shadowed @ 18.12.2007. 09:41 ] @
Citat: Emil Ranc: Pretpostavljam da se jogurt i kiselo mleko prave slično, samo što su gljivice koje "rade" nešto drugačije.
Kao i vecina ostalih mlecnih proizvoda. Neki se dodatno obradjuju, ali to je glavni deo procesa. Naravno, ne bas kod svih (kajmak, mleko u prahu).
[ superbaka @ 18.12.2007. 13:37 ] @
Citat: Backy: jel bi neko bio ljubazan da malo pojasni razliku između kisele pavlake (milerama) i (po vašoj terminologiji :p) srpskog kiselog mleka?
pavlaka se dobija izdvajanjem mlecne masti, kod nas standardizovano i uobicajeno na 12 i 20%... u zavisnosti da li se izdvaja pomocu bakterija mlecnokiselinskog vrenja ili bez njih, dobija se kisela ili slatka pavlaka... znaci, jedina je razlika sto kod kisele ima jos i fermentacija... kiselo mleko se dobija samo fermentacijom mleka (bez ikakvog poodvajanja i koncentracije mlecne masti) dodavanjem odredjenih kultura bakterija (blah, ovo sam do sada pisao 2 puta i mrzi me da vise detaljisem), a dodatnim mesanjem tako dobijene gel faze iliti kiselog mleka, dobija se jogurt... daljom koncentracijom mlecne masti (bez fermentacije) dobija se maslac, maslo itd...
[ zorg @ 18.12.2007. 23:24 ] @
Kako 'ja' pravim kiselo mleko/jogurt:
kupim 5kila sveze pomuzenog mleka (~4.1%mm) na pijaci . Stavim u frizider. Tri litre popijem u narednih 2-3 dana, a preostale dve se do tada vec malko 'promene', tolko da mi se ne pije uz med i puter... Onda te dve litre sipam u staklenu ciniju i ostavim na sobnoj temperaturi. Sutra imam kiselo mleko, a ako hocu jogurt, razmutim ga. Ne dodajem nikakve kulture, sve vec ima u mleku. I samo se 'pravi'.
[ Pirossi @ 18.12.2007. 23:49 ] @
Citat: zorg: Kako 'ja' pravim kiselo mleko/jogurt:
kupim 5kila sveze pomuzenog mleka (~4.1%mm) na pijaci . Stavim u frizider. Tri litre popijem u narednih 2-3 dana, a preostale dve se do tada vec malko 'promene', tolko da mi se ne pije uz med i puter... Onda te dve litre sipam u staklenu ciniju i ostavim na sobnoj temperaturi. Sutra imam kiselo mleko, a ako hocu jogurt, razmutim ga. Ne dodajem nikakve kulture, sve vec ima u mleku. I samo se 'pravi'.
tačno je da ti nikakve kulture ne trebaju... dobio si ih sa krave, đuture.
[ zorg @ 19.12.2007. 00:26 ] @
Tacno tako.
[ Lesli Eldridz @ 19.12.2007. 00:27 ] @
Ja mislim da ovi pametni i nobles treba da pod hitno iz pripizdina u kojima su nametnu dekret kojim ce zabraniti glupim i nekulturnim Srbima da zovu jogurt jogurtom, zilet ziletom, imalin imalinom i tako dalje, zato sto se negde tamo to zove la krem la pedu la ebem.
Sto se teme tice, jedini pravi jogurt je ostao kravica, a ovo ostalo su sve buckurisi koji nisu ni jogurt ni kiselo mleko ni nista. Ja kad kupim te odvratne i guste buckurise, koji su sve odvratniji i sve gusci, razredim ih vodom da budu kakakv jogurt i treba da bude. I to je bolje nego da mi idioti namecu da jedem buckurise, a ja jogurt jedem svakog dana od kad znam za sebe. Ja mislim da je taj trend pravljenja tih odvranih masa donesen iz brda, od dzibera koji misle da je to kvalitetnije, kao sto isti takvi kad prave vino sipaju u siru vodu i secer da ima vise. Sve u svemu, vidim ja da ce ljudi koji drze do sebe mortati da pocnu da prave sebi mlecne proizvode, kao sto to isto odavno vazi za pastetu. Pasteta je lepa hrana, ali kad je pasteta, a kad se pravi od usana i supkova onda nije nista. Tako i za taj takozvani gusti jogurt za dzibere.
[ Bananaman @ 19.12.2007. 00:30 ] @
A da mu neko kaze koje kulture je zapatio?
[ Shadowed @ 19.12.2007. 00:37 ] @
Ko? Lesli? Opake neke
Valjda od svakodnevne konzumacije
[ Emil Ranc @ 19.12.2007. 00:55 ] @
Treba izbegavati konzumaciju sirovog mleka (tog sveže pomuženog, nepasterizovanog), zbog mogućnosti fasovanja salmonele i sl.
Mislim, lepo je sve to, "od proverenog seljaka", "sigurno sveže" i td, ali uvek postoje šanse da se zakači neka bakterija. Iskreno, ja ću uvek da žrtvujem to nešto "dobro" iz svežeg mleka i da ga skuvam (ako se uopšte išta korisno i uništava prilikom kuvanja).
@Lesli
Usne i šupkovi? Pa ti si optimista! U paštete se stavljaju oči i nokti, nečišćena creva i tona konzeransa
[ Lesli Eldridz @ 19.12.2007. 01:31 ] @
Moguce. Zato cu ja da kupim onog bulita ili nesto slicno pa ima da ih pravim sam, od mesa, kako se pastete i prave, a isto vazi i za kobasice. To jest, boze zdravlja, ali to se ima u vidu.
Citat: Shadowed: Ko? Lesli? Opake neke :D Valjda od svakodnevne konzumacije :)
A sto? Ovde se jogurt zove to sto svi tako zovemo, znaci fermentisani napitak od mleka gustine kao imlekov jogurt i to je to. Isto kao sto su ovde svi nozici za brijanje zilet, sve paste za obucu imalin, svi flipsovi smoki itd, tako je to jogurt. I sad dodje neki baja koji se juce ispilio, a jos skorije otisao odavde, da mi objasnjava kako ja nemam pojma, kako su me lagali zli komunisti, trt trt trt. Znas, ja sam seljak, a on je nobles zato sto zna sta je krem de la krem da ga ebem i erl grej sprej. Ma idi bre covece leci se. Ja licno od tih mlecnih preradjevina najvise volim kiselo mleko i to ovcje, ili moze i kravlje, ali domace. Ne volim ova kupovna kisela mleka, a od tih kupovnih proizvoda volim kefir i jogurt, bre. Jogurt, a ne nesto gusto sto pola popijes a pola ostane u pakovanju. Jos su stari latini znali da se o ukusima ne raspravlja, a ovde je jogurt to sto je kao kravica i tacka. Takvi su pre bili svi jogurti, a sad, valjda zbog nekog pomodarstva, sta li, svi su upropastili taj napitak. Ma nije to pomodarstvo, nego se garantovano tako najvise krade, to jest koknu mu vodu i to za zgusnjavanje pa prave od jednog dva, bizmis je to. Eto, nisam ni znao da oni stavljaju taj gluten ili sta je da bude gusce. Dziberi i bagra. Znaci, samo je jos kravica jogurt, a ovo drugo su sve buckurisi koji ne vrede pisljiva boba, i koji niti mogu da se piju niti mogu da se kusaju, sve u svemu jedno veliko... Mada ne sporim da ima ljudi koji vise vole to gusto. Samo mi i dalje nije jasno sta nije u redu sa ovima kojima smeta da postoje raznovrsni proizvodi, eto, i jogurt i to gusto, i taj njihov la krem de o'prem, pa ko sta voli to neka jede. Valjda im je to to njihovo trziste i nejednoumlje, to da pokusavaju svima na silu da nametnu njihovo.
[ zorg @ 19.12.2007. 01:39 ] @
Citat: Emil Ranc: Treba izbegavati konzumaciju sirovog mleka (tog sveže pomuženog, nepasterizovanog), zbog mogućnosti fasovanja salmonele i sl.
Svidja mi se verovatnoca :)
[ Lesli Eldridz @ 19.12.2007. 01:45 ] @
Citat: srki: Ovde (NZ) pavlaka je sour cream a njihov jogurt nije slican nijednom nasem mlecnom proizvodu i nije ni nalik kiselom mleku vec je slicniji nasem jogurtu samo malo gusci (ali ne kao kiselo mleko). Moze da se nadje i jogurt koji je isto kao nas ali je zbog toga malo skuplji. Ja uglavnom pijem taj jogurt mada ponekad uzmem i onaj gusci koji jedem kasikom mada moze i da se pije ali malo teze nego ovaj nas. Imaju i kiselo mleko ali sam zaboravio kako se zove.
Eto vidis. Znaci, ima i tamo jogurt, ali je skuplji, za finu gospodu, a ovo gusto je za fukaru, da kusa. Verovatno zato sto da bi se proizveo jogurt ne sme da se dodaje nista osim tih bakterija, inace se pokvari, to jest proizvod je slabijeg kvaliteta, a u ovo gusto mogu da se kokaju te gluposti za zgusnjavanje, jer em se ne primeti, em moze da ispadne vise. Tacno sam znao da u tom grmu lezi zec, i da je bizmis tu u pitanju. Dok smo bili drugovi bre gospoda smo bili.
[ srki @ 19.12.2007. 03:07 ] @
Taj jogurt sto nije gust je isti kao nasa kravica (osim sto je nekoliko puta skuplji) i svi koje sam pitao najvise vole taj jogurt mada i onaj gusci nije los i ima ukus koji je samo malo razlicit od kravice ali nije kao kiselo mleko po ukusu. Nisam imao pojma da u drugim zemljama jogurt predstavlja nesto drugo, to prvi put ovde cujem.
[ Shadowed @ 19.12.2007. 07:03 ] @
Citat: Lesli Eldridz:
Citat: Shadowed: Ko? Lesli? Opake neke :D Valjda od svakodnevne konzumacije :)
A sto? Ovde se jogurt zove to sto svi tako zovemo, znaci fermentisani napitak od mleka gustine kao imlekov jogurt i to je to. Isto kao sto su ovde svi nozici za brijanje zilet, sve paste za obucu imalin, svi flipsovi smoki itd, tako je to jogurt. I sad dodje neki baja koji se juce ispilio, a jos skorije otisao odavde, da mi objasnjava kako ja nemam pojma, kako su me lagali zli komunisti, trt trt trt. Znas, ja sam seljak, a on je nobles zato sto zna sta je krem de la krem da ga ebem i erl grej sprej. Ma idi bre covece leci se.
A gde sam ja rekao da nesto nije tako (ili da jeste, uostalom)? :)
[ Ivan Dimkovic @ 19.12.2007. 08:15 ] @
Slazem se sa vindic8or-om - domaci jogurt definitivno rulez, i trebalo bi poraditi da se ozvanici kao neki medjunarodni brand.
[ Slobodan Miskovic @ 19.12.2007. 09:20 ] @
Juce se opili malo :) i danas kupim Aktivia jogurt, nije los, nije kao nas ali moze da prodje pogotovo ladan ko zmija :)
[ Lesli Eldridz @ 19.12.2007. 10:09 ] @
Evo, svako moze da izvrsi jednostavan eksperiment i da sam proba, kao sto su vec ljudi rekli. Uzmes mleko, zagrejes ga malo, do temperature tela, sipes u njega jogurt do dva (iz casice) ili kiselo mleko, umotas serpu u cebe, i sutra ces dobiti kiselo mleko koje je cvrsce ili redje, zavisno od kvaliteta mleka. Mozes da ga sipes i u casice pa te casice u vecu serpu sa toplom vodom, i to umotas cebetom. Tako je to godinama, to jest odu kad znam, pravila moja majka. Tako se dobije lepo domace kiselo mleko, ali nikad od toga ne moze da ispadne jogurt, jer verovatno postoji neki poseban proces proizvodnje, a ne tako djuture. E garantovano oni sad to sto nam prodaju isto tako prave, samo automatizovano, bez cebeta ;) a posle ga samo razmesaju nekim velikim masinama za miksovanje, dodaju mu to za zgusnjavanje, mozda i vodu, i to prodaju kao jogurt. I oni nas sad znas ne lazu, a lagali su nas pre komunisti. Ma idi bre. To ti je isto kao u filmu Armagedon sto onaj kaze, ono, "je li Hari, kako se osecas kad znas da sedis na nuklearnoj bombi i masini koju je od 1,000,000 pokretnih delova sastavio onaj ko je ponudio najmanju cenu". Dok smo bili drugovi more bili smo gospoda. I ne samo da smo mi bili gospoda, nego su bili gospoda i siroke narodne mase u zemljama koje zovemo normalnima, zato sto su njihova "gospoda" bila zauzeta borbom protiv nasih drugova, a ta borba je imala za cilj da bi spreci da i kod njih mase postanu drugovi i time gospoda, da gospoda ostanu samo oni, odabrana arijevska kasta, i da nas usrece istom takvom gospodom. I zato mi sad moramo da lutamo da bi nasli jogurt i smoki u koji nisu umesane razne gluposti.
[ braker @ 19.12.2007. 11:07 ] @
Citat: A da mu neko kaze koje kulture je zapatio?
Equus neuroticus negotium.
[ DaliborP @ 19.12.2007. 11:51 ] @
Citat: Lesli Eldridz: I ne samo da smo mi bili gospoda, nego su bili gospoda i siroke narodne mase u zemljama koje zovemo normalnima, zato sto su njihova "gospoda" bila zauzeta borbom protiv nasih drugova, a ta borba je imala za cilj da bi spreci da i kod njih mase postanu drugovi i time gospoda, da gospoda ostanu samo oni, odabrana arijevska kasta, i da nas usrece istom takvom gospodom. I zato mi sad moramo da lutamo da bi nasli jogurt i smoki u koji nisu umesane razne gluposti.
Mi i oni. Vecita borba.
[ Horvat @ 19.12.2007. 11:52 ] @
Citat: Pasteta je lepa hrana, ali kad je pasteta, a kad se pravi od usana i supkova onda nije nista.
pa steta da se baci - pasteta :))))
[ Ivan Dimkovic @ 19.12.2007. 11:54 ] @
Sad mi je konacno jasno kako je nastao termin "Jogurt Revolucija"
;-)
[ Horvat @ 19.12.2007. 11:58 ] @
ovo je nova vrsta jogurt revolushn....lesli yogoort revolushn ;)
edit: ja se pogubio u prethodnom leslijevom postu o gospodi,vise ne znam ko je /bio gospoda,ostao,ko je zapravo bio,ali to krio da je gospoda...
a sto se tice pravljenja jogurta,malo je drugacije :)...ali kiselo mleko se tako pravi i to je mmmmmmmm :))))))))))))))) [doduse,treba i naci cisto mleko ;),ne moz' ovo iz kvadra-sa-piramidom-odozgo-paka da se koristi :)]
edit 2:@lesli evo ja sam sad prvi put cuo za imalin ,ja to zovem boks :),a buletin i dalje ne znam sta je ;)
a sto tu stalno skaces "to je bizMis" pa "to je bizMis",ma nemoj,cini ti se...a sta nije bizMis? [sta god to znacilo],ali znas kako ,hrana za gospodu je BLJAK :),sve neke otpatke i tako to u fancy pakovanju jedu :)...npr. kavijar,"obicna" ikra ,sa imenom...[glup primer :D] :)
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 19.12.2007. u 13:11 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao bakara dana 19.12.2007. u 14:22 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 19.12.2007. 13:32 ] @
Pa ne misim ja na tu laznu gospodu koja misli da je gospoda zato sto jede riblja jaja ofarbana mastilom sipe i turi helikopter ispod guse i neki sat pa onda mice usnama dok srice vreme kad gleda na sat, a onda pocne da prosipa misli zbog kojih coveku dodje da se zatvori u pecinu i da ulaz brani mitraljezom ;) , nego na onu pravu, rodjenu gospodu. Koja se gnusa te lazne gospode i ima prirodno fina nepca kojima skodi taj lazni jogurt koji braker mnogo voli da drmne s nogu pa da dalje radi bizmis i da filozofira velike misli. Ne, ta rodjena gospoda sve radi polako i natenane, voli da polako uziva u finim jelima i picima i tako tim stvarima zato sto joj je takva priroda, a ne sto je tako in i fensi ili zato sto je to nacin za urcenje i za opsenjivanje prostote.
Sto se bizmisa tice, bizmis nije bio kad smo ono bili gospoda pa se nije pravila bofl roba, i poslovna filozofija je bila da se kupci pridobiju kvalitetom proizvoda, a ne masovnom proizvodnjom, niskom cenom i uz sto manja ulaganja u proces proizvodnje, sta tu nije jasno? Tad je bio biznis, a sada je bizmis, ovde ili tamo, svejedno je, sad je to isto.
Tacno. Ali bez borbe bi bila stagnacija, svima bi vam uvaljivali najgore meso (kao Misko i Ćaća u Ko to tamo peva, kad raspale rostilj za vreme pauze, pa mu ćaća šapne "prvo im uvaljuj najgore meso" - e, to je bizmis) , i na kraju bi svet propao. Znaci da je podela na "nas" i "njih" u stvari dobra a ne losa, a to samo "oni" lazu da je losa da ne bi imali konkurenciju i da vam onda podmecu buckurise umesto jogurta koje cete morati da kupujete jer necete imati drugi izbor. Nece moci. Znaci, ako drzis do sebe, moras da vrednujes sve, od igle do lokomotive i nema tu.
Citat: Ivan Dimkovic: Sad mi je konacno jasno kako je nastao termin "Jogurt Revolucija"
;-)
I to je tacno. Ponekad je dovoljna mala iskra da zapali veliku vatru, pa tako ponekad ta iskra moze da bude i pitanje pravi jogurt vs buckuris koji se zbog nedostatka opcija podmece kao jogurt.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 19.12.2007. u 14:44 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 19.12.2007. 13:45 ] @
Ma nema, sve je to gola fukara - od onog momenta kada su ukinuli jedini pravi iskonski jogurt u onim trouglastim pakovanjima, sve je otislo dodjavola.
Mada, drago mi je da su Turci bar zadrzali original proizvodnju u vidu Ayran-a... kad naletis na gust ajran, to je to - skoro pa kao PKB Jogurt(TM) - a ne kao ti buckurisi i bezukusni creme franche...
[ Lesli Eldridz @ 19.12.2007. 13:54 ] @
Tacno, da znas. To je bio jogurt, a ovo su sve falsifikati.
[ Horvat @ 19.12.2007. 13:54 ] @
da...nije bila bofla mozda 70-ih,kad su donesene masinerije za proizvodnju ;)...ma...
zasto murderatori tu nista ne cine? :D...pitanje je bilo KOJE ADITIVE DODAJU U JOGURT,a ne gospoda,pasteta,crem de la creme,kikiriki,kenguri u australiji i ostala kompanija bizMismena :D
[ Lesli Eldridz @ 19.12.2007. 19:47 ] @
Ma ko bi ga znao sta dodaju, ali nije vise to to, nije ono pravo. U stvari, danas vise nista nije pravo. Sve plastika ;) Pa tako i jogurt.
[ Milos niks @ 19.12.2007. 19:54 ] @
Koji i ciji tacno jogurt pa cu ti reci sta tacno ide..... uglavnom koje bakterije idu ... sada je tendencija bio ili probiotik jogurta na trzistu, koji sadrze specijalne - zive - bakterije kao sto su lactobacillus ,lactabacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus, lactabacillus acidophilus .... i jos par kojih ne mogu da se setim :)
[ superbaka @ 19.12.2007. 22:21 ] @
koliko je meni poznato, ove bakterije se koriste odavno za proizvodnju "obicnog" jogurta... a tih par kojih ne mogu ni ja da se setim se nalaze u ovim novijim probiotickim jogurtima... :)
[ Milos niks @ 19.12.2007. 23:50 ] @
tako je :).. dve navedene se koriste i kod obicnih i kod probitickih jogurta (trebalo bi, mi smo ih barem koristili) , lactabacillusa ima nekih petnestak vrsta koje se upotrebljavaju, neke kod obicnih a neke zajedno sa ovima jos i u pro. jogurtima. , mada kao sto sam napisao i probioticki jogurti sadrze prve dve kulture koje sam naveo , dok je L. acidophilus prisutan samo u probiotickim , kao i lactabacillus casei koga sam se malopre setio kada sam video reklamu za actimel . ima tu jos i bifidobacterium koga isto ima nekoliko podvrsta.... ustvari i ovog L. casei ima nekoliko podvrsta ... mnoze se kao bakterije :)
pozzz
[ braker @ 20.12.2007. 00:31 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Pa ne misim ja na tu laznu gospodu koja misli da je gospoda zato sto jede riblja jaja ofarbana mastilom sipe i turi helikopter ispod guse i neki sat pa onda mice usnama dok srice vreme kad gleda na sat, a onda pocne da prosipa misli zbog kojih coveku dodje da se zatvori u pecinu i da ulaz brani mitraljezom ;) , nego na onu pravu, rodjenu gospodu. Koja se gnusa te lazne gospode i ima prirodno fina nepca kojima skodi taj lazni jogurt koji braker mnogo voli da drmne s nogu pa da dalje radi bizmis i da filozofira velike misli.
Imam neogranicenu veru u vrednosne sudove i prefinjena nepca urodjenog gospodskog uzivaoca u jogurtu - evo, na samu rec se prenem i verujem.
O jogurtu naravno sve najlepse, medjutim, musica u jogurtu je vec nesto drugo.Taj kontrast sitno-musicastog stremljenja usuda i nepregledne, kao saznanje jasne, bele cistote, jednostavno zasmeta.
Tako musica postaje kusalac osudjen na povrsnost - takvom ju je priroda stvorila.Zbog 'tezine' svoje sadrzajnosti dublje nikada ne dospe.
Skloniti je, ne iziskuje mnogo napora, reklo bi se:tek lagani pokret malim prstom ispijaca s' nogu.Ali zna ta iznutra prazna, a spolja jogurtom namocena specija da postane zakamuflirani obitavalac na obodu.No, ostrom oku promaci nece.
Uzdrzacu se komentarisanja podela po jogurtu, mada postoji lepo offtopic objasnjenje akrobacije;)
[ mrle 011 @ 20.12.2007. 10:09 ] @
Citat:
Java Beograd:
Svi dodaju gluten, (koliko ja znam) da bi jogurt bio gušći..........
hmmm ...... gluten?
nema uopste logike.
mozda si mislio na onaj glupi skrob za jeftine kolace itd. valjda se zove "gustin" ili tako nesto.
mada i to deluje vrlo neverovatno.
[ Pirossi @ 20.12.2007. 11:22 ] @
Citat: mrle 011: hmmm ...... gluten?
nema uopste logike.
mozda si mislio na onaj glupi skrob za jeftine kolace itd. valjda se zove "gustin" ili tako nesto.
mada i to deluje vrlo neverovatno.
ipak će biti da je gluten.
ono što daje voluminoznost hlebu.
neke osobe ga ne vare pa za njih ima posebni gluten-free proizvodi.
čini mi se da na subotičkom stoji da je bez glutena.
[ Lesli Eldridz @ 20.12.2007. 11:30 ] @
Citat: braker:Trla baba lan da joj prodje dan
Bo - ring! Wo - ho!
[ mrle 011 @ 20.12.2007. 11:38 ] @
Citat:
Emil Ranc:
Treba izbegavati konzumaciju sirovog mleka (tog sveže pomuženog, nepasterizovanog), zbog mogućnosti fasovanja salmonele i sl.
............
kako je ljudska vrsta uspela da prezivi milione godina - od vajkada, pa do pre stotinjak godina, kada je paster izmislio pasterizaciju?
Citat:
Emil Ranc:
..........Iskreno, ja ću uvek da žrtvujem to nešto "dobro" iz svežeg mleka i da ga skuvam (ako se uopšte išta korisno i uništava prilikom kuvanja).
.........
svi enzimi, gro jednog od najvaznijih minerala - kalcijuma, pa fosfora, gvozdja, pa zatim vecina najsavrsenijih i najprirodnijih belancevina itd........
Citat:
Emil Ranc:
............
Mislim, lepo je sve to, "od proverenog seljaka", "sigurno sveže" i td, ali uvek postoje šanse da se zakači neka bakterija......
da, uvek postoje sanse.
ali te zahebane bakterije - prirodni cistaci slabog, bolesnog, mrtvog, trulog ....... - posebno 'oce da se "zakace" na organizam koji se pretvorio u pogodno tlo za njih, tj. koji je postao slab, bas iz razloga ne unosenja prirodne hrane u sebe.
zasto 90% populacije u zapadnim zemljama (u nekima od njih je cak zakonom zabranjena trgovina svezim mlekom) ima bolesne zube, tj. sami su bolesni?
mozda zato sto im nedostaje prirodni izvorni kalcijum iz svezeg mleka? ..... ko ce ga znati.
koliko li ljudi na ovom forumu ima vise od, recimo 32 godine i ima 32 zuba u glavi?
Citat:
zorg:
Kako 'ja' pravim kiselo mleko/jogurt:
kupim 5kila sveze pomuzenog mleka (~4.1%mm) na pijaci . Stavim u frizider. Tri litre popijem u narednih 2-3 dana, a preostale dve se do tada vec malko 'promene', tolko da mi se ne pije uz med i puter... Onda te dve litre sipam u staklenu ciniju i ostavim na sobnoj temperaturi. Sutra imam kiselo mleko, a ako hocu jogurt, razmutim ga. Ne dodajem nikakve kulture, sve vec ima u mleku. I samo se 'pravi'.
pa da. :)
uradi isti postupak sa pasterizovanim mlekom - drzi ga 2-3 dana u frizideru i posle toga jos jedan dan na sobnoj temperaturi - i sta ces dobiti?
jogurt/kiselo mleko sigurno neces, nego tesko trovanje.
nagradno pitanje glasi: zasto?
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2007. 11:56 ] @
Citat: mrle 011
zasto 90% populacije u zapadnim zemljama (u nekima od njih je cak zakonom zabranjena trgovina svezim mlekom) ima bolesne zube, tj. sami su bolesni?
mozda zato sto im nedostaje prirodni izvorni kalcijum iz svezeg mleka? ..... ko ce ga znati.
Jel ovo neka sala? :)
Molim te da objavis izvor za ovu informaciju, posto ja baratam sa necim totalno obrnutim - procenat zdravih zuba "na zapadu" je daleko veci nego "na istoku"... Ja nigde nisam video toliko krezubih ljudi kao u Srbiji, a metoda "idi u mazestik da ti 'zalece' zub klestima' je popularna samo kod nas.
Uostalom - http://www.pregled.com/zdravlj...ak=1249&tmpl=zdravlje_tmpl
Citat:
Svaki drugi žitelj stariji od 50 godina Srbije nema zube
[ www.blic.co.yu ] - Većina stanovnika u našoj zemlji nema sve zube u vilici, dok svaki drugi stariji od 50 godina nema nijedan zub. Vađenje zuba i dalje je najčešća intervencija na koju se opredeljuju naši građani. Zbog toga Srbija spada među zemlje čiji stanovnici imaju velike probleme sa karijesom - kaže za ?Blic? dr Marko Vulović, profesor preventivne stomatologije na Stomatološkom fakultetu.
Poslednji podaci pokazuju da odraslom stanovništvu najčešće nedostaje od jedan do pet zuba i to u 40 odsto slučajeva, dok samo osam odsto građana ima sve zube u vilici.
Citat: kako je ljudska vrsta uspela da prezivi milione godina - od vajkada, pa do pre stotinjak godina, kada je paster izmislio pasterizaciju?
Vidi, znas kako - ljudski vek je za samo 100 godina porastao sa 40-tak godina na 70-80. Sta ti to govori? Tacno je da su ljudi 'prezivljavali' i sa nepasterizovanim mlekom, ali su i umirali od salmonele, npr... - i to u daleko vecim brojevima nego danas. Kada si pre 150 godina oboleo od trovanja mlekom, jedino sto si mogao da uradis je da odes kod lokalnog seoskog vraca da ti malo pusti krv - i da verovatno umres ili od same infekcije ili od dijareje.
Pre pasterizacije su ljudi umirali od trovanja u ogromnim kolicinama. Dovoljno je pogledati porast prosecne starosti od kada se vodi pisan trag o tome, i vidi se da je ljudski vek znacajno porastao kada su izmisljeni antibiotici i kvalitetnija obrada hrane.
[ Emil Ranc @ 20.12.2007. 13:43 ] @
@mrle 011
Možda sam se malo loše izrazio, jer sam pod pasterizacijom mislio na najobičnije prokuvavanje mleka na šporetu, a i to je valda, hmm... pasterizacija?
Oću reći: i mi kupujemo tu i tamo domaće mleko, ali ga, fala bogu, skuvamo!
Inače, što se dugovečnosti kroz vekove i krezubosti tiče, Ivan je sve lepo rekao.
[ Milos niks @ 20.12.2007. 13:47 ] @
Citat: mrle 011zorg:
Kako 'ja' pravim kiselo mleko/jogurt:
kupim 5kila sveze pomuzenog mleka (~4.1%mm) na pijaci . Stavim u frizider. Tri litre popijem u narednih 2-3 dana, a preostale dve se do tada vec malko 'promene', tolko da mi se ne pije uz med i puter... Onda te dve litre sipam u staklenu ciniju i ostavim na sobnoj temperaturi. Sutra imam kiselo mleko, a ako hocu jogurt, razmutim ga. Ne dodajem nikakve kulture, sve vec ima u mleku. I samo se 'pravi'.:
1.:) ovo nisam video .... znaci prvo , sveze cisto mleko na pijaci ....nemoj molim te , pa vecina ljudi koji prodaju mleko na pijaci nemaju cak ni osnovne uslove higijene u objektima, transport , pa pogotovo leti , pa onda cistoca prilikom same muze. znas li kako ti imas dobro sansu da si zaglavio eserihiju ili nesto jos gore ? inace, pre xx godina je bila fora u PKB-u da radnici nakon muze obavezno operu ruke u mleku :(
2. ~4.1%mm :) A kako si ustanovio ovo ?
3. Posle 4 dana se ne razmonozi samo m-k bakterije nego jos neke "stvarcice" ...
Oko ovoga sa pasterizacijom no comment , a somboled je tacno osim za par proizvoda u svim ostalima koriste kukuruzni skrob.
[ Emil Ranc @ 20.12.2007. 13:51 ] @
Ovo je meni dovoljan razlog za kuvanje i/ili pasterizaciju: wiki kaže, i ja joj verujem: "Some of the diseases that pasteurization can prevent are tuberculosis, diphtheria, polio, salmonella, strep throat, scarlet fever, and typhoid fever."
[ Boki70a @ 20.12.2007. 14:18 ] @
Ja sam redovno pio sveze, pomuzeno mleko leti kada sam provodio vreme na selu i nikakvih problema nisam imao. Ujak, koji je odrastao na selu, takodje je, u svojim mladalackim danima, redovno pio sveze, neprokuvano mleko, iako je obicaj na selu bio da se pije prokuvano. I nikad od njega nisam cuo da je imao trovanje i sl. gastriticne probleme zbog toga. Ko zna, mozda je imao jak imunitet :D. Da napomenem, krave su terane na ispasu, a kada se doteraju natrag kuci, cekalo ih je seno. Znaci 101% natural milk. :) Ovo sto danas rade kravama (kljukanje koncentratima, antibioticima, ribljim brasnom, potpuno neprirodna sredina) je forsiranje kvantiteta, a ne kvaliteta, a da ne pricamo o narednoj industrijskoj preradi gde krajnji proizvod ne sadrzi ni "m" od mleka.
Pravo, sveze, nepreradjeno mleko je veoma jakog i punog ukusa, pogotovo od krava cija je ishrana sa prirodnih pasnjaka. Sad se podsetih, kao mali sam terao krave preko brda iza kojeg se nalazila visoravan sa nepreglednim livadama. Staza koja je vodila dotle je podsecala na sve, al samo ne na stazu :) Uf, koliko gradska deca zive u zabludi da piju mleko. :(
[ superbaka @ 20.12.2007. 14:21 ] @
uha, zaboravio si brucelozu! :) cuvena Malteska groznica! zbog nje se svake godine kravama i ovcama/kozama vadi krv i vrsi kontrola na svim domacinstvima i farmama...
@mrle011
samo ti pij nekuvano mleko pa kad ostanes bez jaja videces gde gresis umesto da odmah poslusas veterinara :)
Citat: 2. ~4.1%mm :) A kako si ustanovio ovo ?
ovo je najzesce, narocito su relevantni podaci od otkupljivaca mleka koji ne znaju ni sta je centrifuga i kako je ona neophodna za utvrdjivanje m.m :)
[ Horvat @ 20.12.2007. 14:23 ] @
@superbaka,ma ti si zapadni spijun,nemas ti pojma sta je srbsko mleko i srbska krava ...
p.s. samo ironija,nije tebi prozivka :D
[ Bananaman @ 20.12.2007. 20:07 ] @
@mrle011
Citat: kako je ljudska vrsta uspela da prezivi milione godina - od vajkada, pa do pre stotinjak godina, kada je paster izmislio pasterizaciju?
Lose. Prosecan zivotni vek je bio 25-30 godina i mnogi su umirali od teskih infekcija izazvanih, za pocetak, E. coli... o ozbiljnijim patogenim mikroorganizmima koji se mogu zapatiti pijenjem neprokuvanog mleka ne zelim ni da govorim... A zamisli, mnogi azijski narodi (i oni su, valjda, ljudska vrsta) ne podnose kazein i u svojoj ishrani NEMAJU mleko.
Citat: svi enzimi, gro jednog od najvaznijih minerala - kalcijuma, pa fosfora, gvozdja, pa zatim vecina najsavrsenijih i najprirodnijih belancevina itd........ Steta samo sto taj silni kalcijum tesko moze ljudski organizam da iskoristi i sto silni proteini u njemu zahtevaju ekstrakciju deponovanih minerala radi ocuvanja balansa pH vrednosti u krvi... Krv jeste snazan pufer, ali samo se nalivaj mlekom, pa ces videti kako pucaju kosti u starosti... (neki biohemicar na [EM] da mu bolje objasni?)
Citat: ali te zahebane bakterije - prirodni cistaci slabog, bolesnog, mrtvog, trulog ....... - posebno 'oce da se "zakace" na organizam koji se pretvorio u pogodno tlo za njih, tj. koji je postao slab, bas iz razloga ne unosenja prirodne hrane u sebe.
Mlecni darvinizam? Ako ti je imuni sistem ocuvan, bolje ces podnositi unos patogena, ali nijedan organizam nije bure bez dna. A kazem, samo E. coli ce te sasvim lepo "obradovati"... (neki mikrobiolog na [EM] da mu bolje objasni?)
Citat: zasto 90% populacije u zapadnim zemljama (u nekima od njih je cak zakonom zabranjena trgovina svezim mlekom) ima bolesne zube, tj. sami su bolesni?
mozda zato sto im nedostaje prirodni izvorni kalcijum iz svezeg mleka? ..... ko ce ga znati.
Srbologija za pocetnike? Po tome sta si upravo oshinuo pa ostao ziv - ti ocigledno neces znati... Ima vrlo dobar razlog zasto je u uredjenim zemljama (pa i Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Grckoj i drugim zapadnim zemljama, na primer) promet svezeg mleka strogo kontrolisan - da bi se sprecile zaraze. Ako malo procunjas po Internetu, naci ces podatak da Srbi imaju uzasno losu oralnu higijenu i da je za vecinu njih redovna upotreba paste za zube, cetkice, konca i odlazak kod zubara na preventivnu kontrolu kuluk, a ne navika ( http://arhiva.glas-javnosti.co.../10/23/srpski/SV06102202.shtml).
Citat: koliko li ljudi na ovom forumu ima vise od, recimo 32 godine i ima 32 zuba u glavi?
Ima ih koliko ih ima. Zavisi od genetike, oralne higijene i dobrih navika u ishrani, u koje ne spada konzumiranje neprokuvanog mleka (niti pijenje previse mleka).
[ Bananaman @ 20.12.2007. 20:15 ] @
A evo sta americki Centar za kontrolu bolesti (CDC) kaze ( http://www.cdc.gov/healthypets...spotlight/cheese_spotlight.htm)
Each year, people become ill from drinking raw milk and eating foods made from raw dairy products.
Raw milk and raw dairy products may carry many types of disease-causing germs such as Campylobacter, Escherichia coli, Listeria, Salmonella, Yersinia, and Brucella. When raw milk or raw milk products become contaminated, people who eat the contaminated foods can get sick. Here are a few examples of outbreaks that have been reported since 2000:
2001: Outbreak of Campylobacter jejuni infections from drinking “raw” or unpasteurized milk.
2003: Outbreak of Listeria monocytogenes infections from eating unpasteurized queso fresco (a Mexican-style soft cheese)
2003: Outbreak of Salmonella infections from eating unpasteurized queso fresco.
2004: Outbreak of E. coli.O157 infections from eating unpasteurized queso fresco
These Illnesses Can Be Dangerous
Getting sick from one of these germs can lead to diarrhea, stomach cramps, fever, headache, vomiting, or exhaustion. The misery typically lasts anywhere from several hours to a week or more but most healthy people will recover.
These illnesses can be dangerous for people with weakened immune systems, such as the elderly, children, and people with cancer, an organ transplant, or HIV/AIDS. Germs found in raw milk and raw dairy products can be especially dangerous to pregnant women and their unborn babies.
Pasteurization Is Key to Making Dairy Products Safe
Heat-treating milk to kill germs is called pasteurization . Using heat to pasteurize milk was first suggested in the late 1800’s as a way to decrease the amount of a germ that causes tuberculosis. Today, pasteurization is still our main protection from germs carried in milk and cheese.
Pasteurization is a simple process. In the United States, raw milk is collected from cows and heated to a high temperature for a short period of time. This destroys any harmful germs that may be contaminating the milk. After it is pasteurized, milk and products made from milk are safe for human consumption. Pasteurization does not harm the nutritional value of milk and cheese.
A evo i sta kaze Uprava za hranu i lekove (FDA) - http://www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2007/NEW01576.html
The U.S. Food and Drug Administration (FDA) and the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) are reminding consumers of the dangers of drinking milk that has not been pasteurized, known as raw milk. Raw milk potentially contains a wide variety of harmful bacteria – including Salmonella, E. coli O157:H7, Listeria, Campylobacter and Brucella – that may cause illness and possibly death.
Pa se ti samo kljukaj "bozanskim napitkom" zvanim neprokuvano mleko...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|